Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

«Κολλημένοι» με τους πρώην μας λόγω Facebook



Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων.

Πολύ πιο επώδυνο κάνει το χωρισμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι το Facebook. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτη, οι φρεσκοχωρισμένοι οι οποίοι δεν διαγράφουν τους πρώην από «φίλους» τους, παλεύουν για να αναρρώσουν συναισθηματικά μετά το χωρισμό τους.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Brunel, στο Λονδίνο, υποδηλώνει ότι υπάρχει άφθονος, πρόσθετος πόνος για τον έναν στους τρεις από εμάς που συχνά-πυκνά παρακολουθούμε τις «κινήσεις» του/της πρώην μας στο site κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες χιλιάδες ραγισμένες καρδιές σε όλο τον κόσμο βασανίζονται ατελείωτα έως ότου επουλωθούν, δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάρα Μάρσαλ, η οποία στηρίζει τα συμπεράσματά της στις απαντήσεις 464 εθελοντών σε ερωτηματολόγια για τη χρήση του Facebook.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους εθελοντές τους για την συναισθηματική τους ανάρρωση και την προσωπική τους προσαρμογή έπειτα από έναν χωρισμό με ερωτικό σύντροφο.

Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν ήταν τα αρνητικά συναισθήματα, η ερωτική επιθυμία και η συναισθηματική λαχτάρα για τον πρώην σύντροφο, η έκταση της προσωπικής δυστυχίας, καθώς και τα συναισθήματα προσωπικής εξέλιξης και ικανότητας να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Επιπλέον, καταγράφηκαν οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη επαφή μέσω Facebook με τον/την πρώην, καθώς και η παρακολούθηση μέσω Facebook, κατά την οποία δεν υπάρχει αληθινή διαδικτυακή επικοινωνία του πρώην ζεύγους αλλά ο ένας μπαίνει και ελέγχει τις αναρτήσεις και τα like του άλλου.

Βάσει των απαντήσεων σε όλα τα προαναφερθέντα, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι ο ένας στους τρεις χρήστες του δικτύου, το χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τις κινήσεις των πρώην τους και ότι η διαδικτυακή επαφή, δυσχεραίνει την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων από τον χωρισμό.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ανάλογη μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ποσοστό έως 90% των φρεσκοχωρισμένων, παρακολουθούν τους πρώην τους στο Facebook.


Διαβάστε περισσότερα...

Πτυχία με κλήρωση στο Ρέθυμνο!


Το άκρων άωτον του παραλόγου ζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου που για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα πρέπει στην κυριολεξία να είναι «τυχεροί», καθώς η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού αναγκάζει τους καθηγητές να στήνουν κληρωτίδες για το ποιοι φοιτητές θα παρακολουθήσουν τα υποχρεωτικά σεμινάρια.

Τα όσα απίστευτα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο σημειωτέον έχει πολλάκις διακριθεί διεθνώς για το έργο του, κατήγγειλε η 21χρονη Εύα, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Ιδρύματος.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Εύα, που φέτος είναι στο τέταρτο έτος, μας περιέγραψε πώς κινδυνεύει να μην ολοκληρώσει τις σπουδές της εξαιτίας των περικοπών και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο Ίδρυμα.

Η έλλειψη σε καθηγητές απειλεί να «τινάξει» στον «αέρα» το εξάμηνο καθώς θεωρείται αβέβαιο αν θα προσφερθούν όλα τα μαθήματα, ενώ για τα σεμινάρια που είναι υποχρεωτικά και υπάρχει καθορισμένος αριθμός φοιτητών (έως 30) που επιτρέπεται να τα παρακολουθήσουν, στήνονται κληρωτίδες, στις οποίες επιλέγονται οι τυχεροί που θα μετέχουν σε αυτά.

Επιπλέον, ο μικρός αριθμός διδασκόντων δημιουργεί προβλήματα στην ανάθεση πτυχιακής εργασίας καθώς κάθε καθηγητής μπορεί να αναλάβει μέχρι έξι φοιτητές.

Όλα αυτά, προκαλούν, όπως εξηγεί η Εύα ανασφάλεια στους φοιτητές που εν μέσω κρίσης κινδυνεύουν να παρατείνουν τις σπουδές τους, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους.

Η 21χρονη Εύα, που είναι από τα Χανιά αναγκάζεται να νοικιάζει στο Ρέθυμνο ενώ όπως μας εξηγεί πολλά παιδιά που κατάγονται από περιοχές εκτός Κρήτης, αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα οικονομικά προβλήματα για να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους.

Στην επιστολή που ακολουθεί με τίτλο «Πτυχία με… κλήρωση» η Εύα καταγράφει τη αγωνία για το μέλλον, το δικό της και των συμφοιτητών της, περιγράφοντας ταυτόχρονα τα όσα απίστευτα βιώνει στο Πανεπιστήμιο.

Η επιστολή έχει ως εξής

Πτυχία με… κλήρωση.

«Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι απογοητευτική και όσο περνάνε τα χρόνια επιδεινώνεται. Είμαι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο και εκφράζω την πλειοψηφία των φοιτητών σχετικά με την αγανάκτησή τους για τα γεγονότα στο τμήμα μας. Όπως είναι γνωστό την τελευταία βδομάδα το τμήμα μας έμεινε κλειστό και η αναστολή των μαθημάτων οφειλόταν στην αδυναμία του τμήματος να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών και να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες συνθήκες για τις σπουδές τους και την απόκτηση του πτυχίου τους.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας δεν παρείχε φέτος τις πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων που επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος των διδασκαλιών, των σεμιναρίων και της πρακτικής μας άσκησης. Έτσι, το τμήμα μας έμεινε με ελάχιστους διδάσκοντες που δεν αναλογούν με το μεγάλο πλήθος των φοιτητών. Με άλλα λόγια ακόμα και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι η ομαλή φοίτησή μας και η ολοκλήρωση των σπουδών στον προβλεπόμενο χρόνο είναι αμφισβητήσιμη. Ακόμα, μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του τμήματός μας έχει αποχωρήσει χωρίς όμως να γίνονται διορισμοί ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Επίσης, το Π.Κ. αδυνατεί να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές παρέχοντάς τους δωρεάν σίτιση, αφού η επιχορήγηση για το υπόλοιπο 2012 καλύπτει μόλις το 29,5% των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το παιδαγωγικό τμήμα υπολειτουργεί προσφέροντάς μας την μία απογοήτευση μετά την άλλη. Σε όλα τα παραπάνω συμβάλλει η επιλογή των φοιτητών για τα σεμινάρια (που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους) μέσα από κλήρωση, μένοντας απέξω φοιτητές που δεν σημαίνει ότι ήταν ασυνεπείς με τις υποχρεώσεις τους…απλά ήταν άτυχοι! Παράλληλα, δεν ξέρουμε αν είναι αντικειμενικές οι συνθήκες διεξαγωγής των κληρώσεων, καθώς κάποιοι φοιτητές φαίνονται ευνοημένοι από την όλη διαδικασία. Το ίδιο συμβαίνει και στην επιλογή των φοιτητών για την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας. Με άλλα λόγια τα πτυχία μας βρίσκονται στην «κληρωτίδα» και το ποιος θα πάει μπροστά εξαρτάται από το ποιο χαρτάκι θα τύχει να τραβήξει ο καθηγητής!

Οι καθηγητές μας διαβεβαίωσαν ότι το πρόγραμμα θα αλλάξει, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των φοιτητών και ότι θα προσφερθούν περισσότερα μαθήματα και σεμινάρια που θα αναλογούν με το μεγάλο πλήθος των φοιτητών. Παρ’όλες τις υποσχέσεις, μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Τετάρτης 10/10/2012 δεν επήλθε καμία ουσιαστική αλλαγή που να βελτιώσει την κατάσταση του τμήματος. Τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι εκπρόσωποι των φοιτητών στάθηκαν ανίκανοι να βρουν μία λύση που θα ανακουφίσει έστω και λίγο τους φοιτητές παρά τις συνθήκες που επικρατούν.

Όλοι μας οι στόχοι και τα όνειρα ματαιώνονται όταν βλέπουμε καθημερινά ότι το πανεπιστήμιο είναι ασυνεπές προς εμάς, αν και εμείς είμαστε συνεπείς προς αυτό. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να χάνουμε το ενδιαφέρον για τις σπουδές μας, βλέποντας ουσιαστικά ότι το πανεπιστήμιο μοιάζει να είναι εναντίον μας. Σε καμία περίπτωση δεν ισοπεδώνω το τμήμα μου, που μου έχει προσφέρει πολλά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια και πολύτιμες γνώσεις. Το μόνο όμως που επιθυμούμε είναι να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Κ. και παρά την άσχημη κατάσταση να βρεθεί μια μέση λύση που να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες φοίτησής μας και να μην υποβαθμίζει το ακαδημαϊκό επίπεδο της σχολής».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεχνική διαδικασία για την πάταξη της φοροαποφυγής



Πυρετώδεις έλεγχοι από τις εφορίες.

Εντολές για την άμεση εφαρμογή των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου» για την επιτάχυνση των ελεγκτικών διαδικασιών έχει δώσει στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Η νέα διαδικασία προσδιορισμού του εισοδήματος του φορολογούμενου δεν αφορά μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και σε μισθωτούς και εισοδηματίες η φορολόγηση των οποίων γίνεται πλέον βάσει των δαπανών τους, τις τραπεζικές καταθέσεις τους και των συνολικό τρόπο διαβιώσεώς τους. Αποσκοπεί δε να περιορίσει τις δυνατότητες φοροαποφυγής, ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν ισχνά εισοδήματα στην εφορία.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με τον τρόπο αυτό να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, όπως και τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Πάντως, πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι υποχρεωμένος να καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέσω διαδικτύου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του ΙΚΑ



Απλοποιούνται οι διαδικασίες.

Ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου, θα μπορούν να υποβάλλουν από τις 15 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αίτηση για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας), ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης και να προσδιορίζουν τον χρόνο ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωσή της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών:

- Ελαχιστοποιείται ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αφού η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ περιορίζεται μόνο στην παράδοση των δικαιολογητικών.

- Οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η αίτησή τους (για συνταξιοδότηση ή προσδιορισμό χρόνου ασφάλισης).

- Οι υπηρεσίες συντάξεων θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο συναλλαγής που αποδεσμεύεται με τη χρήση των υπηρεσιών αυτών, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του χρόνου απόκρισης στα αιτήματα των ασφαλισμένων.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι στην αποζημίωση απόλυσης


Στην επιστολή φωτιά του κλιμακίου των δανειστών μας ζητά περικοπές ακόμη και στην αποζημίωση απόλυσης, βάζοντας μαχαίρι μέχρι και 50%. Επίσης ζητούν αυτό να έχει αναδρομική ισχύ. Δείτε το βίντεο του ANT1.




Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ηθική υποχρέωση της Κυβέρνησης να βάλει τέλος στην τρομοκρατία για τα ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.10.2012.


Τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται πλέον μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα του Καιάδα, με την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, οι οποίοι αποφάσισαν την αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ από την 8η Οκτωβρίου 2012.

Εάν η απόφαση αυτή πραγματοποιηθεί είναι βέβαιο ότι χιλιάδες άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αδυναμία τους να προκαταβάλλουν το κόστος των θεραπειών τους. Κυριολεκτικά κινδυνεύει η ίδια η ζωή ατόμων που ανήκουν σε σοβαρές και βαριές κατηγορίες αναπηρίας όπως είναι οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου.

Ποσά θεραπευτικών διαδικασιών όπως η αιμοκάθαρση ή υπηρεσίες αποκατάστασης για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες είναι δυσβάστακτες.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δώσει τώρα τέλος στην τρομοκρατία κάτω από την οποία ζουν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες της χώρας μας με άμεσες ενέργειες.


Είναι ηθική, κοινωνική και νομική υποχρέωση της Κυβέρνησης να βάλει τέλος στην τρομοκρατία και τον επερχόμενο εφιάλτη για τα άτομα με αναπηρία τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους!


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 89 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 111 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Κανένα σπίτι ΑμεΑ χωρίς θέρμανση!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.10.2012


Καμία αναφορά στην λήψη ειδικών κοινωνικών κριτηρίων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης λόγω της εξίσωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης δεν έχει γίνει από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, τονίζει η ΕΣΑμεΑ σε επιστολή της.

Η Συνομοσπονδία διαμαρτύρεται έντονα για αυτή την παράλειψη, από τη στιγμή που έχει ήδη α ότι το πάγιο αίτημα της αναπηρικής οικογένειας για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αποκτά ιδιάζουσα σημασία στην παρούσα χρονική περίοδο που τα άτομα με αναπηρία, άνεργοι στην πλειονότητά τους ή χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες συνέπειες από μια οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται για τη διάρκεια και έντασή της.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να προμηθευθούν το πετρέλαιο θέρμανσης μετά και την εξίσωση του με το πετρέλαιο καυσίμων.

Η ΕΣΑμεΑ αναμένει το αυτονόητο προκειμένου να φτάσει το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης σε κάθε σπίτι στο οποίο ζει άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Είναι αδιανόητο να υπάρξει σπίτι στο οποίο διαμένει άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθησης, ανεξαρτήτου τετραγωνικών μέτρων, χωρίς θέρμανση και αναμένουμε διακριτές ενέργειες για την αποφυγή ενός τέτοιου σκληρού φαινομένου.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 90 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 109 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Θέμα εβδομάδων η αναδρομική μείωση στα ειδικά μισθολόγια



Θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα προβλέπει την αναδρομική μείωση των μισθών 250.000 δημόσιων υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Οι μισθολογικές περικοπές σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ και διπλωματικούς υπαλλήλους θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, προκειμένου να προκύψει δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό 2012.

Για να επιβληθούν οι περικοπές στο σύνολο των αποδοχών θα απαιτηθεί να επιβληθούν ποσοστιαίες μειώσεις και στα επιδόματα που λαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.

Ενδεικτικά, με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά οι μειώσεις ανά κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν ως εξής:

-Οι μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλιμακώνονται: 5% για αποδοχές μέχρι 1000 ευρώ, 15% για αποδοχές από 1001 έως 1500 ευρώ, 25% για αποδοχές από 1501-2500 ευρώ και 30% για αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ.

-Οι δικαστικοί λειτουργοί θα υποστούν μεγάλες εισοδηματικές απώλειες καθώς οι αποδοχές τους θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 20%.

-Στους διπλωματικούς υπαλλήλους οι περικοπές στις συνολικές αμοιβές θα φτάσουν το 20%.

-Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται 6% ή 7,5% αναδρομικά από 1η Ιουλίου του 2012.

-Οι περικοπές στις συνολικές αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ θα ανέλθουν στο 13%.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα κινητά τηλέφωνα στην υπηρεσία της υγείας



Βοήθησαν στην χαρτογράφηση της εξάπλωσης ελονοσίας στην Κένυα.

Όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται τα κινητά στον τομέα της υγείας στην εποχή μας. Με αυτά μπορούμε να μετρήσουμε τον καρδιακό μας παλμό, να παρακολουθήσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας, την εξάπλωση της εποχιακής γρίπης, ακόμα και να μετρήσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε κάθε μέρα.

Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science καθιστά όλες αυτές τις εφαρμογές ασήμαντες. Ερευνητές στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard συνέλεξαν δεδομένα χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην Kenya για ένα ολόκληρο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να γνωρίζουν με σχετική ακρίβεια το που βρισκόντουσαν και με ποιο τρόπο κινήθηκαν άτομα που κόλλησαν την ασθένεια. Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν ένα «χάρτη» που έδειχνε με αρκετή ακρίβεια με ποιους τρόπους η ελονοσία εξαπλώνεται στην χώρα.

Τα αποτελέσματα μάλιστα τους εξέπληξαν, αφού τους παρείχαν στοιχεία που οι ίδιοι δεν είχαν ερευνήσει. Ενώ υπέθεταν πως οι δρόμοι προς το Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της χώρας, αποτελούσαν σημαντικό μέσο μετάδοσης, ανακάλυψαν πως το παράσιτο της ελονοσίας εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω περιφερειακών δρόμων γύρω από την λίμνη Βικτώρια καθώς και μέσω των πόλεων που βρίσκονται κατά μήκος των διαδρομών αυτών.

Από τα στοιχεία φαίνεται ακόμα πως οι φόβοι κάποιων επιδημιολόγων επιβεβαιώνονται καθώς η ασθένεια έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται σε αφρικανικές μεγαλουπόλεις όπως το Ναϊρόμπι. Η ελονοσία δεν εμφανίζεται μέσα σε πόλεις αφού τα κουνούπια δεν ευδοκιμούν σε αστικό περιβάλλον, αλλά «οι νέες μελέτες δείχνουν ότι τα κουνούπια έχουν προσαρμοστεί στην πόλη» δήλωσε στο Shots ο γεωγράφος Douglas Fuller από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, συμπληρώνοντας πως αυτή η μελέτη δείχνει από πού εισέρχεται η ασθένεια στην πόλη.

Πριν από μερικά χρόνια, αξιωματούχοι στην Αϊτή χρησιμοποίησαν μια παρόμοια μέθοδο για να μελετήσουν την επιδημία χολέρας στην χώρα. Ενώ οι άνθρωποι εγκατέλειπαν το επίκεντρο της επιδημίας, δεδομένα των κινητών τους τηλεφώνων βοήθησαν τις υγειονομικές υπηρεσίες να προβλέψουν που θα εξαπλωθεί η επιδημία, και κατά συνέπεια να παρέχουν βοήθεια και προμήθειες την κατάλληλη στιγμή και στα κατάλληλα σημεία.

Ο Fuller υποστηρίζει πως η νέα μελέτη καθώς και ο τρόπος με τον οποίον πραγματοποιήθηκε ανοίγει νέους ορίζοντες. «Οι άνθρωποι ξέρουν τις δυνατότητες της χρήσης κινητών τηλεφώνων αλλά δεν τις αξιοποιούν σωστά» είπε. «Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων είναι αξιοσημείωτος».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σουτιέν ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους


Διαθέτει αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία.
Ένα υψηλής τεχνολογίας σουτιέν που μπορεί να ανιχνεύει πολύ νωρίς τους καρκινικούς όγκους του μαστού, υποστηρίζει ότι επινόησε μία αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Ο «έξυπνος» στηθόδεσμος, μοιάζει με αθλητικό σουτιέν, διαθέτει αισθητήρες που καταγράφουν τη θερμοκρασία στους μαστούς και ειδικό λογισμικό στο οποίο αποθηκεύονται οι πληροφορίες.

Στη συνέχεια αυτές μεταφέρονται σε ένα πρόγραμμα στο ίντερνετ, όπου αναλύονται από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο και υπολογίζεται η πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποστέλλονται εν συνεχεία στη γυναίκα μέσω email ή κινητού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά η ανάλυση είναι να φορέσει η γυναίκα τον στηθόδεσμο για επαρκές χρονικό διάστημα. Και αυτό, διότι η θερμοκρασία στους μαστούς παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων (όπως τα ορμονικά επίπεδα).

Η εταιρεία έχει ήδη δοκιμάσει το ομώνυμο σύστημα σε 650 γυναίκες και, όπως αναφέρει, το ποσοστό ακριβούς διάγνωσης ήταν 90% ή περισσότερο, ανεξαρτήτως της ηλικίας της γυναίκας.

Οι έως τώρα μελέτες, προσθέτει, έχουν δείξει πως η εξέταση ανιχνεύει τους καρκινικούς όγκους έως 6 χρόνια πριν καταστεί δυνατή η απεικόνισή τους στις κλασικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία.

Η εταιρεία προγραμματίζει να αρχίσει την εμπορική διάθεση του συστήματος στην Ευρώπη στις αρχές του 2013, ενώ στις ΗΠΑ εκτιμά ότι θα αρχίσει να διατίθεται το 2014.


Διαβάστε περισσότερα...

Τουλάχιστον 1,8 εκατ. παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης



Διεθνής συνεργασία για να παταχθούν τέτοιου τύπου κρούσματα.

Ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια θα πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ενηλικιωθούν. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά οδηγούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση, δείχνουν οι έρευνες.

Ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανήκει στο Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά και στο πλαίσιο των ερευνών ανακοίνωσαν από κοινού την έναρξη της διεθνούς προσπάθειας σε συνεργασία με διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και άλλους φορείς.

Έτσι, ανακοινώθηκε μία συνεργασία μεταξύ φορέων σε διάφορα θέματα υγείας. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μία νέα παγκόσμια σύμπραξη για την υγεία, λένε οι περισσότεροι.

Η συνεργασία

Την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και την εκμετάλλευση των παιδιών θέλουν να σταματήσουν οι συνεργαζόμενοι φορείς.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ιατρική βιομηχανία ενώνει τις δυνάμεις της και συντονίζει τις δράσεις της για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ως ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο καθηγητής, Franz Humer, που είναι και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά.

«Η σύμπραξη αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση να προσελκύσουμε κι άλλες εταιρίες και ηγετικές μορφές του χώρου της υγείας. Δέσμευσή μας είναι να προσεγγίσουμε την κρίση αυτή με τον ίδιο τρόπο που έχουμε προσεγγίσει άλλες κρίσεις υγείας- μέσω μιας συντονισμένης παγκόσμιας αντιμετώπισης», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ernie Allen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές και σημαντικές διεθνείς συμβάσεις και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σήμερα στο ζήτημα, σε σύγκριση με το παρελθόν. Όμως το πρόβλημα χειροτερεύει.

Παλαιότερα, η βασική αντιμετώπιση στο πρόβλημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης επικεντρωνόταν στη νομοθεσία και στις προσπάθειες εφαρμογής της- κάτι που φυσικά είναι σημαντικό. Όμως, δεν έχει υπάρξει μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιας υγείας που έχει προκύψει. Μια συνέργεια όλης της βιομηχανίας της υγείας είναι απαραίτητη ώστε να αλλάξει αποτελεσματικά ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος».


Διαβάστε περισσότερα...

Νέος κεφαλικός φόρος έως 740 ευρώ από φέτος


Επιβαρύνσεις επιφέρει η αναδρομική κατάργηση των εκπτώσεων.
Έως και 62 ευρώ το μήνα περισσότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν από το πουθενά και για τα φετινά τους εισοδήματα οι περισσότεροι φορολογούμενοι.

Η ξαφνική... ανακάλυψη κατά τις χθεσινές συζητήσεις με την τρόικα ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τρύπα 1 δισ. ευρώ οδήγησε για ακόμη μια φορά στην εύκολη λύση να πληρώσουν οι φορολογούμενοι την προχειρότητα και τα λάθη αυτών που δημιούργησαν εν μια νυκτί τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να καταργηθούν όλες οι εκπτώσεις που προκύπτουν στο φόρο από τις δαπάνες πρώτης ανάγκης που κάνει κάθε χρόνο ο μέσος φορολογούμενος αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα!

Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα χάσουν την όποια ελάφρυνση είχαν μέχρι σήμερα από δαπάνες ενοικίου, γιατρών, διδάκτρων και ασφαλίστρων. Πολύ απλά σημαίνει ότι κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με κεφαλικό φόρο έως και 740 ευρώ το χρόνο.

Δείτε γιατί...

Σήμερα εκπίπτει από το φόρο το 10% των:

-ιατρικών δαπανών έως 3.000 ευρώ, με μέγιστο όφελος στο φόρο τα 300 ευρώ,
-του ενοικίου έως 1.000 ευρώ, με μέγιστο όφελος στο φόρο τα 100 ευρώ,
-των διδάκτρων έως 1.000 ευρώ, με μέγιστο όφελος στο φόρο τα 100 ευρώ,
-των ασφαλίστρων έως 1.200 ευρώ για τον άγαμο και έως 2.400 ευρώ για το ζευγάρι και μέγιστο όφελος στο φόρο τα 120 και τα 240 ευρώ αντίστοιχα.

Εάν, λοιπόν, μια οικογένεια με δυο παιδιά είχε φέτος όλες αυτές τις δαπάνες (που δεν είναι απίθανο δεδομένης και της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα ιατρικά τους έξοδα), τότε το συγκεκριμένο νοικοκυριό θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 740 ευρώ περισσότερο φόρο, δηλαδή επιπλέον 62 ευρώ το μήνα.

Πέραν αυτού του νέου σημαντικού βάρους, που θα πέσει στις πλάτες των συνεπών φορολογουμένων, το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική περιορισμού της φοροδιαφυγής, αφού πλέον εξανεμίζεται το όποιο κίνητρο υπήρχε για να ζητούν οι πολίτες απόδειξη για κάθε είδους ιατρική υπηρεσία.


Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας Διαφθοράς για τους επίορκους υπαλλήλους



Ποινές από ένα έως δέκα έτη αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Στη θέσπιση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς προχωρεί, μέσω νομοσχεδίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Βάσει αυτού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», προβλέπονται ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι υποπίπτουν σε σοβαρές, κακουργηματικές πράξεις, όπως ενεργητική και παθητική δωροδοκία ή λόγω των όποιων παραλείψεων τους ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αναμένεται να λειτουργήσει στα πρότυπα των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ανεξάρτητο εισαγγελικό γραφείο, το οποίο θα στελεχωθεί από εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και θα λειτουργήσει στις δύο μεγαλύτερες Εισαγγελίες της χώρας, δηλαδή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι και η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα της ενεργητικής ή της παθητικής δωροδοκίας που αφορά σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στους δικαστικούς λειτουργούς.

Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, για ποσά ή «δωράκια» έως 150.000 ευρώ, οι «επίορκοι» υπάλληλοι θα κινδυνεύουν με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ θα καλούνται να επιστρέψουν το πεντηκονταπλάσιο του ποσού με το οποίο δωροδοκήθηκαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις


Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου οι εγγραφές στις σχολές.
Τα ονόματα των εισαγομένων στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2012-13, των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, ανακοινώθηκαν σήμερα απ το υπουργείο .

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, http://results.minedu.gov.gr).

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα, εφόσον πληκτρολογήσουν τον τετραψήφιο κωδικό τους αριθμό και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο).

Στη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την ανωτέρω ειδική κατηγορία, έλαβαν μέρος 1256 συνολικά υποψήφιοι, από τους οποίους εισήχθησαν οι 1179.

Οι εγγραφές των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν από 15-10-2012 μέχρι και 22-10-2012.

Επισημαίνεται δε, ότι η ανωτέρω προθεσμία εγγραφής είναι αποκλειστική και όποιος δεν εγγραφεί μέσα σε αυτή, χάνει οριστικά το δικαίωμα εγγραφής στη Σχολή επιτυχίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο τους σχετική αίτηση στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος επιτυχίας τους μέσα στην παραπάνω προθεσμία.

Μαζί με την αίτηση εγγραφής οι επιτυχόντες υποβάλλουν:

α) Πρωτότυπο τίτλο απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ημεδαπής (Απολυτήριο Λυκείου ή πτυχίο TEE Β΄ κύκλου σπουδών ή ΤΕΛ ή ΕΠΛ) ή πρωτότυπο τίτλο απόλυσης Λυκείου της αλλοδαπής.

Σε περίπτωση που ο τίτλος προέρχεται από ξένο σχολείο, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει επιπλέον τα εξής:

- Βεβαίωση της οικείας αρμόδιας Εκπαιδευτικής ή Διπλωματικής αρχής της χώρας προέλευσης του τίτλου Λυκείου, από την οποία να προκύπτει ότι ο τίτλος Λυκείου, που κατέχει ο υποψήφιος, του παρέχει το δικαίωμα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην ίδια βεβαίωση θα περιλαμβάνεται και η Γενική Μέση βαθμολογία του τίτλου απόλυσης στην εικοσάβαθμη κλίμακα (0−20).

- Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, ο τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι θεωρημένος για τη γνησιότητα του από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία επίσης χορηγεί βεβαίωση για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

- Για την περίπτωση που πρόκειται για ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, ο πρωτότυπος τίτλος απόλυσης πρέπει να είναι επικυρωμένος από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας στην οποία ανήκει το σχολείο και επιπλέον να προσκομιστεί βεβαίωση της οικείας Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής με την οποία θα βεβαιώνεται η γνησιότητα της θεώρησης του τίτλου λυκείου από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή της χώρας προέλευσης.

Όλα τα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή κ.λπ.) πρέπει να είναι

α) επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και β) μεταφρασμένα από την ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

β) Πιστοποιητικό διαπίστωσης της πάθησης ή επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτοτύπου από την αρμόδια επταμελή Επιτροπή του νοσοκομείου, που έχει συσταθεί, σύμφωνα με την αρ. Φ151/122732/Β6/2010 (Φ.Ε.Κ. 1612/Β/4−10−2010) υπουργική απόφαση κατόπιν εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

γ) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία ο εισαγόμενος δηλώνει ότι δεν είναι γραμμένος σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

δ) Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Κατά την εγγραφή του ο εισαγόμενος επιδεικνύει στη γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η ακριβής ημερομηνία γέννησης και τα ονομαστικά του στοιχεία.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις γραμματείες των Σχολών.

Διαβάστε περισσότερα...

«Αφήστε το στο ταμείο»



Η νέα πρωτοβουλία καταναλωτών κατά της ακρίβειας.

Μετά το κίνημα «Δεν πληρώνω» και το κίνημα «της πατάτας», μία άλλη πρωτοβουλία πολιτών παίρνει σάρκα και οστά, με στόχο τη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Κάτοικοι της Κατερίνης πήγαν σε σούπερ μάρκετ της πόλης και, αφού γέμισαν τα καρότσια τους με προϊόντα, πήγαν στο ταμείο και ζήτησαν από τον διευθυντή να του κάνει έκπτωση.

Όταν εκείνος αρνήθηκε, οι πελάτες παράτησαν τα γεμάτα καρότσια στους διαδρόμους και αποχώρησαν από το κατάστημα.

Ένας από τους πελάτες, μάλιστα, προειδοποίησε ότι την επόμενη φορά, θα φύγουν παίρνοντας μαζί τους τα τρόφιμα!


Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος πλειστηριασμών για 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων



Το «πάγωμα» ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο.

Την απειλή να βγουν στο «σφυρί» τα σπίτια τους αντιμετωπίζουν 132.000 ιδιοκτήτες. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το νέο έτος.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία φτάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι διευθύνσεις των τραπεζών που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλομένων βρίσκονται επί ποδός πολέμου εν όψει της επικείμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των τραπεζών, αν δεν υπάρξει παράταση της απαγόρευσης, θα βγουν στο «σφυρί» δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Πρόκειται, όπως αναφέρει το Έθνος, για μεγάλη ποσότητα ακινήτων, που είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Τα οργανωμένα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που συνεργάζονται με τις τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των πλειστηριασμών, καθώς, όπως λένε, οι τράπεζες στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι Ενώσεις Καταναλωτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες τον ερχόμενο Ιανουάριο.


Διαβάστε περισσότερα...

«Σώζονται 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα»



Διατηρείται το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Για τις υπό διαπραγμάτευση αλλαγές στα εργασιακά μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στον ΣΚΑΪ , στον απόηχο της ατελέσφορης χθεσινής συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας και ενόψει της σημερινής κρίσιμης διαβούλευσής του με τους εκπροσώπους της τριμερούς.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στο ιδιωτικό τομέα ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.

«Είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλω να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο. Θα ενημερωθούν και οι 3 πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης για τις τελικές συζητήσεις και αυτοί θα αποφασίσουν».

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πειραχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο χρόνια.

Το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας «δεν αλλάζει», «είναι αδιαπραγμάτευτο» και αποτελεί «σταθερή κυβερνητική θέση» καθώς δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης. Ωστόσο τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν θίγεται η σύνταξη του ΟΓΑ και ότι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου από το 2013.

Όπως είπε, το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών

Επί τάπητος έχει τεθεί τέλος και το ζήτημα του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο δύσκολο στάδιο, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

«Πρέπει να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα και θα το κάνουμε. Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει υπέρ μας, ξαναβρίσκουμε την χαμένη μας αξιοπιστία» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά


Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα επειδή «κόβονται» απαραίτητες θεραπείες που θα τους εξασφάλιζαν, όχι μόνο την επιβίωση αλλά και μια καλή ποιότητα ζωής, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης από το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας.
«Ένα κράτος που αποκλείει τους ασθενείς από ζωτικής σημασίας για τα νοσήματά τους θεραπείες, είναι κράτος υψηλού κινδύνου για να θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Παιδιά ανοσοκατεσταλμένα, εκτεθειμένα σε δεκάδες λοιμώδη νοσήματα δεν έχουν πια πρόσβαση ούτε σε γ-σφαιρίνη ούτε σε άλλα ζωτικά θεραπευτικά σχήματα που σηματοδοτούν την επιβίωσή τους» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

''Έδωσε'' ζωή σε 8 ασθενείς





Ζωή σε οκτώ συνανθρώπους του έδωσε 40χρονος δότης από την Αλεξανδρούπολη, χαρίζοντας χαμόγελα ευτυχίας σε ανθρώπους που περίμεναν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Ο 40χρονος έχασε τη μάχη για τη ζωή από εγκεφαλική αιμορραγία μετά από νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Η οικογένειά του βρήκε το κουράγιο και χάρισε τα όργανά του για να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Αμέσως στήθηκε «γέφυρα ζωής» και η καρδιά του δότη μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο, οι πνεύμονες παρελήφθησαν από ομάδα ειδικών από το Βέλγιο, το ήπαρ και οι νεφροί παρελήφθησαν από το Ιπποκράτειο και οι κερατοειδείς από το ΑΧΕΠΑ.

Ήδη, χάρη στη δωρεά των οργάνων του 40χρονου ξεκινούν καινούρια ζωή συνάνθρωποί του.
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμευση και δέσμευση...


Σχέδιο δράσης με βάση το οποίο το ΣΔΟΕ θα ελέγξει όλους όσοι βρίσκονται στις λίστες που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό ή πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ τον τελευταίο χρόνο έχει καταρτίσει το ΣΔΟΕ με στόχο να εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις φοροιδαφυγής.

Μετά τον έλεγχο των λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό όπου θα διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, θα δημεύονται καταθέσεις και θα δεσμεύονται περιουσίες. Ειδικός έλεγχος θα γίνει και στις μεταβιβάσεις σκαφών αναψυχής και στις off shore εταιρείες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις στο Δημόσιο


Απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνουν με κατάργηση οργανισμών. Ο αρμόδιος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, προσπαθεί να το αποφύγει, αλλά η τρόικα θα το απαιτήσει μέχρι τέλους και μάλλον θα το πετύχει.


Πηγή: 
http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμα SOS για τα ειδικά σχολεία



Παιδιά με αναπηρία στερούνται τη μόρφωση, λόγω ελλείψεων.

Κλειστά παραμένουν αρκετά σχολεία για μαθητές με ειδικές ανάγκες, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η αδυναμία μεταφοράς των μαθητών με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία και οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οδηγούν στο κλείσιμο σχολικών μονάδων και στην ελλιπή μόρφωση των παιδιών.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σύστησαν το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων Αττικής, μια εθελοντική οργάνωση για την καταγραφή και προώθηση των προβλημάτων των σχολείων.

Όπως αποκαλύπτουν οι γονείς, το 30% των σχολείων ειδικής αγωγής στην Αττική δεν μπορούν να μεταφέρουν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία, ενώ λόγω της κατάστασης αυτής το 80% των μαθητών δεν πηγαίνουν καθόλου ή πηγαίνουν περιστασιακά στο σχολείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά, που δεν έχει λειτουργήσει ακόμα κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

«Πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που στερεί το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, αφαιρώντας τους και τις προοπτικές της μελλοντικής εργασιακής αποκατάστασης», εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Δικτύου, Νέστορας Λαδάς, Ζακλίν Πόιτρας και Δημήτρης Μπότσος.

Μόλις πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών και πάλι στις Περιφέρειες. Ωστόσο, οι γονείς του Δικτύου προβλέπουν ότι και πάλι το πρόβλημα δεν θα λυθεί, καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της πληρωμής των χρεών, που σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ανήλθαν τον Αύγουστο σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έρχεται να προστεθεί στις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό, λόγω των μειωμένων προσλήψεων, καθώς και στην έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ειδικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στις δομές παράλληλης στήριξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο εφιάλτης των αρρώστων


Η "συμφωνία κυρίων" για αναστολή μίας εβδομάδας των κινητοποιήσεων των βασικών πάροχων υγείας του ΕΟΠΥΥ (κλινικοί γιατροί, εργαστηριακοί γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές), έληξε και από αύριο ανοίγει αυλαία στην επίσχεση εργασίας.

Ουσιαστικά από αύριο, θα ισχύσει ένα άτυπο εμπάργκο στους ασφαλισμένους του οργανισμού και οι επιπτώσεις για τους ασθενείς είναι εφιαλτικές.

Τα ιδιωτικά κέντρα από αύριο δεν θα εξυπηρετούν με πίστωση κανέναν ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, ενώ το χειρότερο όλων είναι πως στο Ηράκλειο, τα δημόσια νοσοκομεία, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών.

"Βρισκόμαστε μεταξύ ζωής και θανάτου", δηλώνει στο prismanews.gr ο Μάριος Μαρκόπουλος, μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας των νεφροπαθών που ξεκαθαρίζει πως "η συγκεκριμένη εξέλιξη βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών που δεν έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους. Τα νοσοκομεία του Ηρακλείου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τον όγκο των αιμοκαθάρσεων".

Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση, χρειάζονται 12 με 13 συνεδρίες το μήνα και η κάθε μία κοστίζει 200 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς μεσάζοντες στο Βύρωνα


Ξεπέρασαν τις 1000 οι οικογένειες στο Βύρωνα που προμηθεύτηκαν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα ελληνικής γης, χωρίς μεσάζοντες απευθείας από τους παραγωγούς.

Οι πολίτες του Βύρωνα αναφέρουν "ευχαριστούμε τους παραγωγούς που παίρνουν μέρος και επιλέγουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες και σε καλύτερες τιμές στους πολίτες, καθώς και για την προσφορά προϊόντων τους που θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες και ιδρύματα.

Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι το Δεκέμβριο με νέα αγροτικά προϊόντα". 







Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση δανείων με... μπόνους


"Σάρκα και οστά" παίρνει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση δανείων. Και εκτός από ανάσα στα νοικοκυριά, που λόγω κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, θα εισηγείται και "μπόνους" επιβράβευσης στους συνεπείς δανειολήπτες.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει αποκρυσταλλωθεί το περίγραμμα των εισηγήσεων από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την ελάφρυνση των βαρών για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και χωρίς να αντιβαίνει στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη διαχείριση των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να προχωρήσει στη ρύθμιση για αντιστοιχία της δόσης στο 30% του εισοδήματος, κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άνεργος έπαιρνε 12 επιδόματα


Πλοκάμια στον ΟΑΕΔ έχουν απλώσει οι επιτήδειοι που με πλαστά δικαιολογητικά έπαιρναν παρανόμως επιδόματα ανεργίας και μια σειρά άλλων παροχών, με τα στοιχεία να είναι αποκαλυπτικά για το πλιάτσικο.

Το δρόμο της δικαιοσύνης έχουν ήδη πάρει 23 υποθέσεις που έχουν κοστίσει στον ΟΑΕΔ πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να ανφερθεί πως μόνο από μια υπόθεση -στην οποία εμπλεκόταν υπάλληλος του Οργανισμού- η ζημιά είναι 1,4 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικές περιπτώσεις:

- Επίδομα ανεργίας από 12 συνολικά υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έπαιρνε ταυτόχρονα κάτοικος Αττικής. Το κόστος φτάνει τα 58.227 ευρώ και έχει διαβιβαστεί πράξη βεβαίωσης οφειλής στη ΔΟΥ.

- Υπάλληλος του ΟΑΕΔ καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια. Είχε προχωρήσει σε πλαστογραφία με αποτέλεσμα, όπως διαπιστώθηκε, η ζημιά για το ταμείο να φτάνει σχεδόν το 1,5 εκατ. ευρώ.

- Πρώην αστυνομικός έπαιρνε παροχές ανεργίας και οικογενειακό επίδομα με πλαστά δικαιολογητικά, δηλώνοντας μάλιστα ότι έχει 19 παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας


Για να ...βγει το 1 δισ. ευρώ το 2013 και τα 2 δισ. το 2014, ώστε να ...φτάσουν στα 13,8 δισ. ευρώ, που απαιτεί η τρόικα, αλλάζουν, όπως βλέπετε στην κάρτα, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.


Διαβάστε περισσότερα...

"Κόκκινα" 1,5 εκατ. δάνεια



Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρηματίες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, καθώς η ύφεση βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως, είναι εντυπωσιακά: οι καταγγελίες πιστωτικών καρτών εκτινάχθηκαν στο τέλος του 2011 πάνω από τις 450.000 περίπου από 280.000 που ήταν το 2008, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια, ο αριθμός των καταγγελιών για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε τις 500.000 από 350.000.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εξέλιξη των καταγγελιών κατά τη διάρκεια του 2012, που θεωρείται έτος κορύφωσης των επισφαλειών, με τις συνολικές καταγγελίες για δάνεια (καταναλωτικά, κάρτες, στεγαστικά και επιχειρηματικά) να έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για το «σβήσιμο» δυσάρεστων αναμνήσεων



Χάρη σε πείραμα που έκαναν ερευνητές από τη Σουηδία.

Το να σβήσει κανείς τη μνήμη του και να ξεχάσει δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος που του προκαλούν πόνο φαντάζει σαν σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, όπως αποδεικνύεται δεν είναι και κάτι τόσο απίθανο να συμβεί στην πραγματικότητα.

Σε ένα πείραμα που έκαναν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Uppsala, στη Σουηδία, κατόρθωσαν να διαγράψουν μία τρομακτική, πρόσφατη ανάμνηση που προκάλεσαν σε ομάδα εθελοντών .

Το όλο πείραμα έγινε ως εξής: οι ερευνητές έδειξαν στους εθελοντές τους μια ουδέτερη εικόνα και ταυτοχρόνως τους έκαναν ηλεκτροσόκ, που προφανώς δεν ήταν διόλου ευχάριστο.

Με αυτό τον τρόπο, η εικόνα συσχετίστηκε στο μυαλό τους με τον φόβο – και έτσι δημιουργήθηκε μία φοβική μνήμη.
Για να ενεργοποιηθεί αυτή η φοβική μνήμη, οι ερευνητές ξαναέδειξαν στους εθελοντές την εικόνα, δίχως αυτή τη φορά να τους κάνουν ηλεκτροσόκ.

Ωστόσο, τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στη μία έδειχναν ξανά και ξανά την ίδια εικόνα, με τέτοια ταχύτητα ώστε δεν προλάβαινε κάθε φορά να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μνημονικής εδραίωσης, ενώ στην άλλη την έδειξαν αρκετά αργά ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε όσους έβλεπαν γρήγορα την ίδια εικόνα, ο φόβος που σχετιζόταν με την εικόνα σύντομα έσβησε και η σχετική ανάμνηση αδρανοποιήθηκε.

Αυτό τεκμηριώθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου, η οποία έδειξε ότι τα «ίχνη» της φοβικής μνήμης «σβήστηκαν» από το τμήμα του εγκεφάλου που φυσιολογικά αποθηκεύει τις φοβικές αναμνήσεις μας.

Μένει τώρα να διαπιστωθεί εάν η ίδια «διαγραφή» μπορεί να γίνει και για μακροχρόνιες αναμνήσεις, αφού αυτές που τώρα «σβήστηκαν» ήταν πολύ πρόσφατες.

«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν σημαντικό βήμα προόδου στην έρευνα για τη μνήμη και το φόβο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας Άγκρεν, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.

«Τελικά, μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιωμένες θεραπευτικές μεθόδους για τα εκατομμύρια των πασχόντων από αγχώδη προβλήματα, όπως οι φοβίες, το μετατραυματικό στρες και οι κρίσεις πανικού».

Όπως εξήγησε ο δρ Άγκρεν, όταν μαθαίνουμε κάτι, δημιουργείται μία μακροχρόνια μνήμη με την βοήθεια της διαδικασίας της μνημονικής εδραίωσης, η οποία βασίζεται στην δημιουργία πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Όταν θυμόμαστε κάτι, η μνήμη καθίσταται ασταθής για λίγο και μετά σταθεροποιείται εκ νέου με μια επόμενη μνημονική εδραίωση.

Με άλλα λόγια, «δεν θυμόμαστε επακριβώς τι συνέβη αρχικά, αλλά θυμόμαστε την τελευταία φορά που σκεφτήκαμε τι είχε συμβεί», τόνισε ο δρ Άγκρεν.

Σε αυτή ακριβώς την διεργασία επικέντρωσαν τη μελέτη τους ο δρ Άγκρεν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι διαταράσσοντας την μνημονική εδραίωση των εθελοντών τους, ανακάλυψαν ότι μπορούν να αλλάξουν την μνήμη τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Το DNA του αγοριού μπορεί να προστατεύσει τη μητέρα από το Αλτσχάιμερ



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Οι μητέρες φαίνεται πως δεν έχουν τα παιδιά τους, ιδίως τα αγόρια τους, για πάντα μέσα στο μυαλό τους μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά! Ανδρικό DNA υπάρχει συχνά στους εγκεφάλους των γυναικών που έχουν γεννήσει αγόρια, κατά πάσα πιθανότητα ως κατάλοιπο της εγκυμοσύνης τους, όπως διαπίστωσε για πρώτη φορά μια νέα καναδο- αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες, κάπως πρόωρες, εκτιμήσεις, που δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμα, είναι πιθανό ότι το DNA αυτό, που παραμένει για δεκαετίες στον γυναικείο εγκέφαλο, λειτουργεί προστατευτικά για τις μητέρες από τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Τσαν του Τμήματος Βιοχημείας του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και τη Λι Νέλσον του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE, σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist», επισημαίνουν ότι ουσιαστικά παραμένουν ακόμα άγνωστες οι συνέπειες από ιατρική άποψη της παρουσίας ανδρικού DNA και αρσενικών κυττάρων στον γυναικείο εγκέφαλο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το φαινόμενο του λεγόμενου «εμβρυικού μικροχιμαιρισμού» (δηλαδή της ύπαρξης γενετικού υλικού του εμβρύου στο αίμα και σε διάφορα όργανα της μητέρας μετά από ανταλλαγή κατά την εγκυμοσύνη) με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο- άλλες φορές με θετικές επιπτώσεις (π.χ. μείωση κινδύνου για καρκίνο μαστού ή ρευματοειδή αρθρίτιδα) και άλλες με αρνητικές (π.χ. αύξηση κινδύνου για καρκίνο εντέρου).

Η νέα μελέτη αποτελεί την πρώτη περιγραφή του ανδρικού μικροχιμαιρισμού στον θηλυκό ανθρώπινο εγκέφαλο και δείχνει ότι συχνά τα κύτταρα του αρσενικού εμβρύου διασχίζουν τον αιματο- εγκεφαλικό φραγμό τής μητέρας. Μέχρι τώρα ήταν άγνωστο αν αυτά τα κύτταρα στους ανθρώπους μπορούσαν να διεισδύσουν στον εγκέφαλο (το φαινόμενο είχε διαπιστωθεί μόνο σε εγκεφάλους ποντικιών). Η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά πρόκειται για ένα σχετικά συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους, με άγνωστες ακόμα προεκτάσεις από άποψη υγείας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν αυτοψία στον εγκέφαλο 59 γυναικών που είχαν πεθάνει σε ηλικία 32 έως 101 ετών και αναζήτησαν το αποκλειστικά ανδρικό χρωμόσωμα Υ. Η παρουσία ανδρικού DNA ανιχνεύθηκε στα δύο τρίτα περίπου των περιπτώσεων (ποσοστό 63%). Τα ανδρικά κύτταρα ήσαν διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και πιθανώς βρίσκονταν εκεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών.

Από τις νεκρές γυναίκες, οι 26 δεν είχαν κάποια νευρολογική πάθηση και οι 33 είχαν Αλτσχάιμερ. Οι εγκέφαλοι των γυναικών με Αλτσχάιμερ εμφάνιζαν σημαντικά μικρότερο ανδρικό μικροχιμαιρισμό, είχαν δηλαδή πολύ λιγότερο ανδρικό DNA. Όμως, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, ο αριθμός των ατόμων του δείγματος είναι μικρός για να εξαχθεί ακόμα κάποιο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το αν το αυξημένο επίπεδο του ανδρικού DNA, από την εποχή της γέννας ενός αγοριού, μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ για τη μητέρα, όταν αυτή φθάσει στην τρίτη ηλικία.

Πρόωρο είναι επίσης να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για τη σχέση ανδρικού μικροχιμαιρισμού στον εγκέφαλο της γυναίκας και της γενικότερης υγείας της τελευταίας. Όπως είπε ο Τσαν, το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω έρευνα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να γλιτώσετε 50.000 θερμίδες το χρόνο



Μάθετε πώς γίνεται το «μαγικό» σε 6 απλά βήματα...
Το κλειδί για να χάσουμε βάρος είναι η μείωση των θερμίδων. Αυτό το γνωρίζουμε πλέον όλοι μας. Κι αν είστε όπως οι περισσότεροι από μας, δεν θα σας έβλαπτε να απαλλασσόσασταν από 3-4 περιττά κιλά...

Το μεγάλο μυστικό είναι να μειώσετε τις περιττές θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά και με τους έξι εύκολους αυτούς τρόπους μπορείτε να γλιτώσετε μαζικά θερμίδες χωρίς να ψωμολυσσάξετε.

Θέλετε και το καλύτερο; Ένας από τους τρόπους αυτούς μπορεί να σας κόψει μέχρι και 50.000 θερμίδες τον χρόνο, το ανάλογο δηλαδή 6,5 κιλών! Και το ακόμα καλύτερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ξεχάσετε για πάντα τα αγαπημένα σας φαγητά (τα περισσότερα τουλάχιστον).

Νο 1 - Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα



Μην τρώτε ποτέ κατευθείαν από το δοχείο του φαγητού, είτε πρόκειται για τάπερ ή κατσαρόλα είτε για κυπελλάκι παγωτού ή σακουλάκι τσιπς. Θα καταλήξετε να το φάτε όλο. Αντιθέτως, βάλτε το παγωτάκι σας σε ένα μπολάκι και σιγουρευτείτε ότι το μπολάκι είναι μικρό. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι έχουμε τη συνήθεια να καταβροχθίζουμε οτιδήποτε υπάρχει μπροστά μας. Οι μικρότερες μερίδες εγγυώνται ότι δεν θα τρώτε του σκασμού. Πόσες φορές άλλωστε να πάτε να ξαναγεμίσετε το μπολάκι; Το πιάσατε;

Νο 2 - Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιήστε μικρότερα μπλε πιάτα



Το μπλε χρώμα λειτουργεί ως φυσικός «καταπιεστής» της όρεξης. Έχει την ιδιότητα να καλμάρει τον οργανισμό και να κάνει κάποιον να νιώθει λιγότερο πεινασμένος. Σκεφτείτε το: δεν είναι και πολλά τα φαγητά με μπλε χρώμα. Προμηθευτείτε λοιπόν μπλε σερβίτσια και δείτε διαφορά...

Νο 3 - Δώστε του να καταλάβει στα μπαχαρικά



Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας: προσθέστε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες καρυκεύματα όπως πιπέρι cayenne, πιπεριές jalapeno, καυτερή μουστάρδα και πιπερόριζα (ναι, ακόμα και στα αυγά σας!). Όχι μόνο χαρίζουν απλόχερα νοστιμιά, αλλά τα συγκεκριμένα μπαχαρικά θα αυξήσουν τον μεταβολισμό σας μέχρι και 20% (τεράστιο ποσοστό, μην αμφιβάλλετε) για τις επόμενες 3 ώρες! Τι άλλο θα κάνουν; Θα μειώσουν την αδηφάγα όρεξή σας. Μπαχαρικά λοιπόν, μπαχαρικά...

Νο 4 - Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό



Αν πίνετε το ένα αναψυκτικό πίσω από το άλλο, ώρα να τα κόψετε. Ανακαλύψτε τη δύναμη του νερού και δεν θα χάσετε. Το να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά με νερό στην καθημερινότητά σας θα σας εξοικονομήσει μέχρι και 50.000 θερμίδες τον χρόνο! Μιλάμε για 6,5 κιλά, δεν είναι αστείο. Φανταστείτε, ας πούμε, ότι πίνετε ένα αναψυκτικό την ημέρα. Κόψτε το, πιείτε αντιθέτως νεράκι και σύντομα θα ψωνίζετε μικρότερα μεγέθη ρούχων.

Νο 5 - Ακόμα καλύτερα, πιείτε κρύο νερό



Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το κρύο νερό αυξάνει τον μεταβολισμό μέχρι και 24% για 90 λεπτά. Βάλτε λοιπόν πάγο στο νερό σας! Κι ακόμα καλύτερα, προσθέστε και κάνα-δυο φετούλες λεμόνι, μιας και το λεμόνι περιέχει πολύτιμες ίνες που θα σας κάνουν να νιώσετε «πλήρης» χωρίς βέβαια να είστε.

Νο 6 - Κοιμηθείτε περισσότερο



Είναι αναγκαίο να κοιμάται κανείς 6-8 ώρες το βράδυ για διάφορους λόγους. Στο θέμα που μας ενδιαφέρει, αν δεν κοιμάστε επαρκώς, θα μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό σας, της ορμόνης δηλαδή που πληροφορεί τον εγκέφαλό σας ότι χορτάσατε. Πέρα από αυτό, η έλλειψη ύπνου οδηγεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά στην αναζήτηση παχυντικών τροφών. Με άλλα λόγια, μην κοιμάστε επαρκώς και θα ονειρεύεστε ακόμα και στον ξύπνιο σας ζυμαρικά και γλυκά! Ο ύπνος είναι ένας απροσδόκητος σύμμαχος στη μάχη μας με τα περιττά κιλά...



Διαβάστε περισσότερα...

Πτωτικά θα κινηθούν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο



Η βελτίωση στη διάγνωση θα οδηγήσει σε μείωση κατά 17% έως το 2030.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο πρόκειται να μειωθούν σημαντικά μέχρι το 2030, σύμφωνα με το ίδρυμα Cancer Research στη Βρετανία.

Το ίδρυμα σημειώνει ότι λιγότεροι άνθρωποι καπνίζουν, ενώ η βελτίωση στη διάγνωση και την αγωγή θα οδηγήσει σε μείωση κατά 17% των ποσοστών θνησιμότητας.

Περίπου 170 θάνατοι ανά 100.000 άτομα στη Βρετανία οφείλονταν στον καρκίνο το 2010 και ο αριθμός προβλέπεται να μειωθεί σε 142 για κάθε 100.000.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εξολοθρευτές- καρκίνος πνεύμονoς, μαστού , εντέρου και προστάτη, - αποτελούν μέρος της τάσης.

Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στον καρκίνο των ωοθηκών, με τα ποσοστά να μειώνονται κατά 43%.

Ο καθηγητής Peter Sasieni, από το Queen Mary, University of London, δήλωσε ότι οι τελευταίοι υπολογισμοί δείχνουν ότι για πολλά είδη καρκίνου με προσαρμογή όσον αφορά την ηλικία, τα ποσοστά θνησιμότητας αναμένεται να μειωθούν σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες.

Καθώς περισσότεροι ζουν σε μεγάλη ηλικία, ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που εμφανίζουν και πεθαίνουν από καρκίνο θα αυξηθεί αλλά οι θάνατοι θα αποτελούν μικρότερο ποσοστό του συνολικού αριθμού θανάτων, επομένως το ποσοστό θνησιμότητας θα μειωθεί.

Ωστόσο τα ποσοστά θνησιμότητας για άλλα είδη καρκίνου, όπως του ήπατος και του στόματος θα αυξηθούν τις επόμενες 2 δεκαετίες.

Ο Dr Harpal Kumar, του Cancer Research, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και υπογραμμίζουν τη μεγάλη πρόοδο που γίνεται. Η έρευνα σε πολλούς τομείς έχει πραγματικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εναλλαγή στάσεων στο γραφείο προστατεύει από τους πόνους



Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν καθιστική εργασία.

Η συχνή εναλλαγή στάσεων στο γραφείο, προστατεύει από τους πόνους σε αυχένα, θώρακα και μέση. Ο πόνος στον αυχένα, το θώρακα και τη μέση που αισθάνονται όσοι κάνουν καθιστική εργασία δεν οφείλεται μόνο στη κακή στάση που κάθονται αλλά και στο χρόνο που μένουν στην ίδια θέση. Ο πόνος θα υπάρχει ακόμη και αν καθίσουν στη σωστή στάση για πολλή ώρα. Το σωστό είναι οι εναλλαγές των στάσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής Βασίλης Κορακάκης μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή ανακοίνωσή του με θέμα «Καλή και κακή καθιστή στάση. Πως η παρατεταμένη κακή στάση επηρεάζει την ιδιοδεκτικότητα της σπονδυλικής στήλης των υγειών ατόμων» την οποία παρουσίασε στο 5ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εμβιομηχανικής, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Όσον αφορά το θέμα της σωστής στάσης η περισσότερη βιβλιογραφία ωθεί τον κόσμο να κάθεται ευθυτενής, που σημαίνει λόρδωση στην οσφύ, δηλαδή αυτή η φυσιολογική κάμψη που έχουμε στη μέση. Δεν υπάρχουν όμως ποιοτικά απόλυτα δεδομένα, και λέγοντας ποιοτικά δεδομένα εννοούμε λόρδωση «εκεί», κάμψη «εκεί». Πόσο; Δεν γνωρίζουμε το πόσο. Υπάρχουν πολλές στάσεις που πληρούν τα κριτήρια αυτών των θέσεων. Η ουσία λοιπόν είναι ότι η σωστή στάση πρέπει να είναι πιο ευθυτενής αλλά, γενικότερα, αυτό που μας επηρεάζει περισσότερο είναι ο χρόνος και τα φορτία που βάζουμε στη μέση μας. Δεν υπάρχει σωστή στάση, υπάρχει σωστή στάση σε σχέση με το χρόνο. Οι εναλλαγές λοιπόν των στάσεων είναι πιο σωστές. Ακόμη και στην ιδανική στάση να καθίσω για δύο ώρες θα κάνω κακό γιατί φορτίζω μια συγκεκριμένη περιοχή» εξηγεί ο κ Κορακάκης.

Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνει κάποιος που κάνει καθιστική εργασία;

«Θα πρέπει να διακόπτει το κάθισμά του ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάθεται όσο είναι δυνατόν σε πιο ευθυτενή στάση, ρυθμίζοντας την επιφάνεια εργασίας του στο ύψος των ματιών ώστε να μην αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή του αυχένα. Συνιστάται λοιπόν διακοπή του καθίσματος και συχνές αλλαγές θέσεων ανά 20-30 λεπτά. Το ιδανικό είναι να σηκώνεται και να περπατάει 2-3 λεπτά και να ξανακάθεται.

Όταν καθόμαστε παρατεταμένα, δηλαδή 20-40 λεπτά, καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα , ανά ένα τέταρτο, να καμπουριάζουμε και να τεντώνουμε τελείως το σώμα μας προς τα πίσω ώστε να αλλάξουμε τα στατικά φορτία και να βοηθήσουμε τους μύες να οξυγονωθούν. Γιατί οι μύες σε μία στατική θέση γεμίζουν με παράγωγα μεταβολισμού τα οποία φεύγουν δύσκολα αν δεν κουνηθούμε. Οι μύες χρησιμοποιούν μία ενέργεια, η οποία παράγει κάποιες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και κάματο. Αν δεν κουνηθούν οι μύες να κυκλοφορήσει το αίμα και το οξυγόνο στην περιοχή θα υπάρχει πόνος» απαντά ο κ Κορακάκης.

Η μελέτη που παρουσίασε ο Κορακάκης βασίστηκε στην παρατήρηση 50 απόλυτα υγειών ατόμων και είχε ως στόχο να εκτιμηθεί αν το καθημερινό κάθισμα σε καμπουριαστή στάση επηρεάζει την ιδιοδεκτικότητα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή την ικανότητα του σώματός μας να αντιλαμβάνεται τη θέση του στο χώρο.

«Αυτό το εκτιμήσαμε εμείς στο κεφάλι στη σπονδυλική στήλη δηλαδή στον αυχένα , το θώρακα, την οσφύ και τη λεκάνη, επειδή η λεκάνη φαίνεται ότι είναι εκείνη που κατευθύνει την καθιστή θέση του σώματος. Είδαμε λοιπόν ότι όλα τα άτομα που εκτιμήσαμε κάθονται πολύ πιο καμπουριαστά από ότι θεωρούν ότι θα πρέπει να καθόμαστε. Στο δεύτερο κομμάτι της μελέτης είδαμε πώς αυτή η καμπουριαστή στάση επηρεάζει την ιδιοδεκτικότητα. Το έλλειμμα στην ιδιοδεκτικότητα, δηλαδή στο να μπορώ να αντιληφθώ τη θέση μου στο χώρο ή να επαναπροσδιορίσω μια θέση, είναι ένα χαρακτηριστικό κλινικών πληθυσμών που παρουσιάσουν αυχεναλγία , θωρακαλγία ή οσφυαλγία. Αυτά λοιπόν τα άτομα σημαίνει ότι δεν έχουν καλή ιδιοδεκτικότητα.

Άρα μπορούμε να κάνουμε μία συσχέτιση μεταξύ του κάθομαι καμπουριαστός-έλλειμμα ιδιοδεκτικότητας και πιθανόν δημιουργία παθολογίας. Μάθαμε λοιπόν σε αυτά τα άτομα τη σωστή στάση και τα βάλαμε να καμπουριάσουν μία φορά και να το ξανακάνουν. Είδαμε λοιπόν ότι αν αυτά τα άτομα τα βάλουμε να καθίσουν καμπουριαστά για 10 λεπτά, αυτό που χάνεται είναι η ικανότητα του αναπροσδιορισμού της σωστής στάσης στην οσφυική μοίρα. Η μέση μας λοιπόν φορτίζεται περισσότερο όταν καθόμαστε καμπουριαστοί τα πρώτα 10 λεπτά. Στη μισή ώρα όμως αυτό απλώνεται σε όλο τον υπόλοιπο κορμό. Έχει να κάνει λοιπόν και με τη γωνία του κεφαλιού και με τη γωνία του θώρακα με τη μέση αλλά και με την ίδια τη μέση. Όσο καθόμαστε πιο καμπουριαστοί όλη η σπονδυλική στήλη φαίνεται ότι επηρεάζεται ιδιοδεκτικά.

Είπαμε λοιπόν στο τέλος σ΄ αυτά τα άτομα «καμπούριασε και υπερδιορθώσου» δηλαδή «πήγαινε τη σπονδυλική στήλη στα όριά της» ώστε να κουνηθούνε λίγο οι μύες να σταματήσουν τα στατικά φορτία και να δούμε αν αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Και όντως αυτό βοήθησε αυτά τα άτομα να ξαναβρούν την ιδιοδεκτικότητά τους. Επομένως όσο πιο καμπουριαστοί γινόμαστε τόσο μεγαλύτερη επιρρέπεια έχουμε να δημιουργηθεί μια πιθανή παθολογία στη σπονδυλική μας στήλη» εξήγησε ο κ Κορακάκης.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι υδατάνθρακες στη δίαιτα



Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στην ανθρώπινη διατροφή.

Μέχρι πρόσφατα, τα δημητριακά και συγκεκριμένα τα μακαρόνια, το ρύζι και το ψωμί χαρακτηριζόντουσαν ως απαγορευμένα τρόφιμα σ’ ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος. Τώρα πια όμως, ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους έχει καταρριφθεί. Ένα διαιτολόγιο, για είναι ισορροπημένο, πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου στα θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση των υδατανθρακούχων τροφίμων, δεν σημαίνει ότι θα αυξηθεί το σωματικό βάρος. Αντίθετα, μπορεί να μας βοηθήσει και στην απώλειά του. Δεν παχαίνει το ψωμί, αλλά ο συνδυασμός του με βούτυρο, λιπαρά αλλαντικά, τυριά. Ομοίως, δεν συνιστά απαγορευμένο πιάτο μια μακαρονάδα με μία ελαφριά σάλτσα λαχανικών. Προσοχή όμως στις λιπαρές σάλτσες που έχουν ως βάση τους την κρέμα γάλακτος, το μπέικον και τα τυριά.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας στην ανθρώπινη διατροφή. Έχουν ως βάση τους τη γλυκόζη, δηλ. το κύριο καύσιμο κάθε κυττάρου και οργανισμού, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στο ατομικό μας διαιτολόγιο.

Είναι κατανοητό, ότι δεν είναι όλα τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ευεργετικά - ειδικά οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν ωφελούν καθόλου τον οργανισμό. Καλό είναι όταν κάνουμε μία προσπάθεια αδυνατίσματος τα υδατανθρακούχα τρόφιμα (όπως και αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ή λιπαρά) να περιέχονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο στις σωστές ποσότητες και αναλογίες, έτσι ώστε να επιτύχουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Τρόφιμα με κύριο συστατικό τους τους υδατάνθρακες, που ωφελούν τον οργανισμό και συμβάλλουν στον σκοπό του αδυνατίσματος είναι:

Το ψωμί ολικής αλέσεως: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό και δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, γι’ αυτό και υπερτερεί σε σχέση με το άσπρο ψωμί, παρόλο που έχουν σχεδόν το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο. Το ολικής αλέσεως ψωμί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βέβαια φυτικές ίνες που, εκτός από τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, έχουν την ιδιότητα να προκαλούν ένα αίσθημα κορεσμού. Έτσι δεν κινδυνεύουμε να φάμε περισσότερο.

Βρώμη: Είναι ένα είδος δημητριακού που διακρίνεται για τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, αλλά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει το γάλα στο πρωινό γεύμα. Αντικαταστήστε στις συνταγές σας το απλό αλεύρι με αλεύρι βρώμης.

Πλιγούρι: Είναι το χονδροαλεσμένο σιτάρι, το οποίο αποτελεί πολύ καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που επιφέρουν γρήγορο κορεσμό και οδηγούν στην μειωμένη κατανάλωση τροφής. Είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλη για κατανάλωση από άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι: Καλό είναι να εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας αυτά τα τρόφιμα 1-2 φορές την εβδομάδα. Περιέχουν 2-3 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα επεξεργασμένα τρόφιμα (άσπρα ζυμαρικά και ρύζι), προάγοντας έτσι την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλοντας στη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα, χωρίς να υπολείπονται σε γεύση.

Φρούτα & Λαχανικά: Κύριο συστατικό τους είναι οι υδατάνθρακες. Περιέχουν ελάχιστη πρωτεΐνη και καθόλου λίπους, ενώ διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση της μεσογειακής μας διατροφής, γι’ αυτό συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων από αυτά. Τα λαχανικά συνοδεύουν τα γεύματά μας ή αποτελούν το κύριο γεύμα μας, ενώ τα φρούτα αποτελούν ιδανική λύση ως σνακ ή ως επιδόρπιο γεύματος.

Εκτός από τις παραπάνω υγιεινές επιλογές υδατανθρακούχων, καλό είναι να προσέξουμε κάποιες παγίδες τροφίμων που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Άτομα που λατρεύουν τους υδατάνθρακες, συχνά λατρεύουν και τα γλυκά. Όμως τα γλυκά συνήθως διακρίνονται για την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε λίπος, λόγω του βουτύρου, του αυγού και της κρέμας γάλακτος που περιέχουν. Επειδή το λίπος, και ιδιαίτερα το κορεσμένο, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία του ατόμου, καλές επιλογές γλυκών που δεν περιέχουν λίπος είναι ένα λουκούμι, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού, ζελέ φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα.

Γενικότερα, για να επιτύχουμε την απώλεια σωματικού βάρους, έχοντας πάντα στο διαιτολόγιο μας τους αγαπημένους μας υδατάνθρακες, ιδανικό είναι να τους συνοδεύουμε πάντα με λαχανικά ή φρούτα. Παράλληλα, ο περιορισμός της κατανάλωσης λίπους και η κατανάλωση του σωστού μεγέθους μερίδας φαγητού, ανά κατηγορία τροφίμου συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου μας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν φεύγει μόνο με βούρτσισμα η ουλίτιδα



Τι συμβουλεύουν οι οδοντίατροι.

Το βούρτσισμα δεν είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από την ουλίτιδα. Όπως λένε οι οδοντίατροι, η πρόληψη και η θεραπεία είναι σημαντικές για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στην συγκεκριμένη πάθηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αρκούν οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και ούτε το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών.

Μπορείτε να βρέχετε το λαρύγγι σας, καθώς το σάλιο καθαρίζει με φυσικό τρόπο το στόμα ενώ τα ούλα είναι πολύ πιθανό να μολυνθούν όταν είναι ξηρά. Δηλαδή, σταματήστε τα διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ και αντί γι’ αυτό να πίνετε νερό.

Να χρησιμοποιείτε βουρτσάκια για να απομακρύνετε την πλάκα. Πάντως, η γυμναστική και ειδικά η αεροβική βοηθά τα ούλα, όσο κι αν δεν το πιστεύετε…



Διαβάστε περισσότερα...