Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Βρέθηκε το γονίδιο της υπνηλίας!




Το 38% των ανθρώπων έχει γενετική προδιάθεση για έναν υπνάκο. Τώρα στην δουλειά θα τον πάρει, στο σπίτι θα τον πάρει...αυτό δεν έχει σημασία!

Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν το είχε. Γι' αυτό και τα φώτα στο πρωθυπουργικό γραφείο της ήταν αναµµένα στις 3 τα ξηµερώµατα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το είχε. Γι' αυτό κι έκλεινε τα τηλέφωνα από τις 10 το βράδυ.
 
Είναι το γονίδιο της υπνηλίας! Το οποίο εντόπισαν – άγνωστο σε ποια κατάσταση – αµερικανοί επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνια, υποστηρίζοντας µάλιστα ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο. Το έχουν κατά την εκτίµησή τους 38 στους 100 ανθρώπους.
 
Ετσι εξηγείται γιατί ορισµένοι δεν έχουν κανένα πρόβληµα να σηκωθούν αµέσως από το κρεβάτι, ακόµη κι αν έχουν κοιµηθεί λιγότερο από το «καθιερωµένο» επτάωρο, ενώ άλλοι που έχουν κοιµηθεί ακόµη και εννέα συνεχόµενες ώρες το µόνο που επιθυµούν είναι να γυρίσουν πλευρό και να συµπληρώσουν 12ωρο...
 
Σε ορισµένες µάλιστα περιπτώσεις το γονίδιο παρουσιάζεται τόσο υπερκινητικό που όχι απλώς προκαλεί γλάρωµα σε όσους το έχουν αλλά δίνει και την εντύπωση ότι βρίσκονται σε µόνιµη κατάσταση τζετ λανγκ.
 
Οι αµερικανοί ειδικοί που δηµοσίευσαν το αποτέλεσµα της ερευνητικής τους εργασίας στην επιθεώρηση «Νeurology» µελέτησαν τη συµπεριφορά εθελοντών τους οποίους χώρισαν σε οµάδες. Η πρώτη περιελάµβανε 37 άτοµα µε γενετικό ελάττωµα συσχετιζόµενο µε τη ναρκοληψία. Πρόκειται για νευρολογική διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι καταλαµβάνονται από ανεξέλεγκτη υπνηλία ακόµη κι αν έχουν χορτάσει ύπνο. Εκτιµάται ότι η πάθηση αυτή εµφανίζεται σε δύο έως πέντε ανθρώπους ανά 10.000 άτοµα πληθυσµού. Στην Ελλάδα ο αριθµός των πασχόντων από ναρκοληψία υπολογίζεται σε 2.000 έως 5.000.
 
Μια άλλη οµάδα 37 εθελοντών διέθετε ένα «ελαττωµατικό» γονίδιο, το λεγόµενο DQΒ1 0602, που όµως δεν προκαλούσε ναρκοληψία. Κατά τους επιστήµονες, έφερνε υγιή ύπνο. Επιπλέον εξέτασαν και µία οµάδα 97 εθελοντών που δεν είχαν το συγκεκριµένο γονίδιο. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι 37 εθελοντές µε το γονίδιο DQΒ1 0602 χασµουριόνταν πολύ περισσότερο από ό,τι η οµάδα των 97 ανεξάρτητα αν είχαν χορτάσει ύπνο.
 
Σύµφωνα µε την ερευνήτρια Νάµνι Γκόελ από το Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνια, «το γονίδιο αυτό έχει σηµαντικές επιπτώσεις στην υγεία εκατοµµυρίων ανθρώπων που δουλεύουν τις νυχτερινές ώρες ή ταξιδεύουν συχνά σε διαφορετικά µήκη και πλάτη της Γης όπου υπάρχουν µεγάλες διαφορές στην ώρα».
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφή των ανέργων με κάρτα ανεργίας στα Εσπερινά Λύκεια




Μέχρι σήμερα στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονταν μόνο εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Με εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής των ανέργων με κάρτα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και των μητέρων με ανήλικα παιδιά, που έχουν ως αποκλειστική τους απασχόληση τα οικιακά, στα Εσπερινά Λύκεια της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με γνώμονα τη στήριξη των ευάλωτων σε ζητήματα ανεργίας ομάδων, όπως είναι οι νέοι και οι μητέρες με ανήλικα τέκνα και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, η εγκύκλιος έχει σκοπό να παρέχει στις εν λόγω ομάδες τη δυνατότητα να αποκτήσουν απολυτήριο λυκείου, ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Μέχρι σήμερα στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονταν μόνο εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Το υπουργείο Παιδείας, γνωρίζοντας ότι την ίδια δυσκολία έχουν τόσο οι νέες και οι νέοι που προσπαθούν να βρουν δουλειά όσο και οι μητέρες με ανήλικα τέκνα, αίρει αυτή τη δυσλειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Έτσι, με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, μπορούν πλέον όλοι οι μαθητές που ανήκουν σε αυτές τις ευάλωτες σε ζητήματα ανεργίας ομάδες να εγγράφονται και να παρακολουθούν τα μαθήματα των Εσπερινών Λυκείων.


Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...