Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Δεν σεβάστηκε την αναπηρία του !!!



Πιάστηκαν στα χέρια Παλιόπορτας - Μανωλόπουλος!

Σε εξέλιξη βρίσκεται το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΑΠ με κύριο θέμα συζήτησης τον 5ο τελικό της Βόλεϊ Λιγκ, αλλά και οικονομικά θέματα της Ένωσης.

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση και σε έξαλλη κατάσταση ο πρόεδρος του Φοίνικα Σύρου, Δημήτρης Παλιόπορτας αφού πρώτα είχε έντονο επεισόδιο με τον εκπρόσωπο του Ηρακλή Γιώργο Μανωλόπουλο. Οι πληροφορίες λένε πως οι δύο τους πιάστηκαν στα χέρια και τους χώρισαν οι άλλοι παράγοντες. Η προκλητική στάση του Μανωλόπουλου από την αρχή της συνεδρίασης πέτυχε το στόχο της αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ο 5ος τελικός με την παρουσία του Φοίνικα.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Περιφέρεια Αττικής Δίπλα στα Άτομα με Κινητικά Προβλήματα

 

Είναι γνωστό σε όλους ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι δύσκολη ακόμη και με την βοήθεια άλλων ατόμων. Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στη ζωή.

Αποτελεί επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 21) και είναι δείγμα πολιτισμού για μια κοινωνία να μεριμνά για τους πολίτες με προβλήματα. Πώς γίνεται σήμερα η πρόσβαση στην θάλασσα: Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να εισέλθει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα ήταν να πλησιάσει σε αυτήν το πολύ σε απόσταση μερικών μέτρων και μετά με την βοήθεια τρίτων να μεταφερθεί στο νερό.

Το 2011, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε την εγκατάσταση 3 διατάξεων (μηχανισμών) για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην Δυτική Αττική (Δήμο Μεγαρέων- Αλεποχώρι), στον Νότιο Τομέα (Δήμο Αλίμου) και στην πλαζ Βουλιαγμένης. Αυτές οι διατάξεις αντικατέστησαν τον ρόλο των τρίτων -εξασφαλίσαμε έτσι την ελεύθερη είσοδο των αναπήρων στην θάλασσα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όσοι χρήστες που ρωτήθηκαν στα πλαίσια άτυπης σχετικής έρευνας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών χαρακτηρίζουν ως πρωτόγνωρα τα συναισθήματα που γεύτηκαν από την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην θάλασσα και επαφή με το υγρό στοιχείο.

Αναλυτικότερα, η διάταξη αυτή είναι εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (η εφεύρεση κατοχυρώθηκε και δημοσιεύτηκε στο Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τ.Α΄, Ευρεσιτεχνίες, Φεβρουάριος 2011) και παρέχει την δυνατότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) κυρίως με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα χωρίς την ανάγκη βοήθειας συνοδού ατόμου.

Σύμφωνα με την εφεύρεση, αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ενός μηχανισμού τύπου ράγας ο οποίος συναρμολογείται εύκολα στην παραλία. Η ράγα λειτουργεί ως σταθερή τροχιά για ένα συρμό που θα κινείται επί αυτής. Το σημείο έναρξης της τροχιάς βρίσκεται σε απόσταση από την ακτογραμμή, σε θέση όπου μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση με το αμαξίδιο του. Το τέλος της τροχιάς βρίσκεται μέσα στην θάλασσα σε κατάλληλο σημείο όπου το βάθος είναι ικανό ώστε το άτομο (ΑΜΕΑ) να μπορεί να κολυμπήσει χωρίς προβλήματα.

Η θετική εμπειρία του 2011 από την πρώτη εγκατάσταση τέτοιων διατάξεων, έδωσε την αφορμή στην Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κα Χρυσάνθη Κισκηρα να προβεί σε ενέργειες για την επέκταση τους σε περισσότερες παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Έτσι, για το 2012, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισε την τοποθέτηση επιπλέον επτά (7) διατάξεων-μηχανισμών σε παραλίες της Αττικής. Κατά την 12η συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κας Βασιλάκου, επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση αυτή και ενέκρινε την προμήθεια των επτά (7) διατάξεων-μηχανισμών, συνολικού κόστους 200.000€ που θα βαρύνει τον Π/Υ της Περιφέρειας

Οι 4 από αυτές τις διατάξεις-μηχανισμούς θα τοποθετηθούν στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις πολυσύχναστες παραλίες της Νέας Μάκρης, της Κερατέας, της Λούτσας και του Πόρτο Ράφτη. Το καλοκαίρι του 2012 ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας με κινητική αναπηρία θα μπορούν αξιοπρεπώς, διαθέτοντας αυτονομία, να απολαμβάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους, τα οποία πολλές φορές είναι απαραίτητα ακόμα και για την ίδια την υγεία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

To... μενού των Πανελληνίων



Διατροφικές συμβουλές για τους υποψήφιους.

Η χρονική περίοδος των σχολικών εξετάσεων πλησιάζει και οι μαθητές όσο και οι γονείς τους αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα επιτύχουν την καλύτερη απόδοσή. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχει η ισορροπημένη διατροφή, η οποία εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στην λειτουργία της μνήμης και πνευματικής διαύγειας. Συνεπώς, γονείς και μαθητές θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

1) Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται! Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα, εφόσον συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο τη γλυκόζη. Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια.

Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως , οι φρυγανιές, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαλακές μαργαρίνες.

2) Συχνότητα γευμάτων…Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ είναι:
• Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
• Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
• Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
• Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
• Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
• 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
• Αποξηραμένα φρούτα
• 2-3 μπισκότα

3) Ποικιλία τροφίμων: στην δύσκολη περίοδο των εξετάσεων είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι) προκειμένου ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει μνα δίνουμε σε τρόφιμα πλούσια σε:

• Σίδηρος: η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.

• Ψευδάργυρος: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη. Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι

• Βιταμίνες συμπλέγματος Β: συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, μαύρο ψωμί, ρύζι,

Εάν ο μαθητής δεν τρέφεται σωστά, τότε συνίσταται η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία μεταξύ άλλων, βοηθούν στην πνευματική λειτουργία. Συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη θα πρέπει να δίδονται με μεγάλη προσοχή γιατί υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα.

Θα πρέπει να επιλέγονται πολυβιταμινούχα, τα οποία να περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία, να διατίθενται μέσω Φαρμακείου και να παρασκευάζονται από αξιόπιστες εταιρίες, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές GΜΡ.

Προσοχή στα παρακάτω:

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.

Την τελευταία ημέρα πριν τις εξετάσεις να μην καταναλώνεται φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή ή φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το παιδί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα ξένο προς το παιδί τρόφιμο να του προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ' επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετώπιση των μεγάλων εγκαυμάτων


Η αντιμετώπιση των μεγάλων εγκαυμάτων γίνεται πάντα στις ειδικές Μονάδες Εγκαυμάτων.
Εκεί οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό (νοσηλευτές, βοηθοί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι κτλ) είναι εξειδικευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις. Χρειάζεται πολύς χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια από όλο αυτό το προσωπικό για να επιζήσει ο εγκαυματίας, και να έχει το καλύτερο δυνατό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Στο Νοσοκομείο γίνεται κατ' αρχάς η εκτίμηση του εγκαύματος και αρχίζει η χορήγηση υγρών που είναι απαραίτητα, αφού ο εγκαυματίας χάνει πολλά υγρά από τις καμένες επιφάνειες. Γίνεται η φροντίδα των εγκαυμάτων και αυτά είτε καλύπτονται με γάζες και επιδέσμους είτε αφήνονται ανοικτά.

Αν υπάρχει αναπνευστικό έγκαυμα μπορεί ο άρρωστος να χρειαστεί διασωλήνωση και να μεταφερθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αν υπάρχουν βαθιά κυκλικά εγκαύματα στα άκρα ή στον θώρακα, και το άκρο κινδυνεύει να νεκρωθεί ή δυσκολεύεται η αναπνοή, μπορεί να γίνουν κάποιες τομές στις καμένες επιφάνειες που λέγονται εσχαροτομές, για να μπορέσει το άκρο να αιματωθεί σωστά, ή ο θώρακας να απελευθερωθεί για ανεμπόδιστη αναπνοή. Τις επόμενες ώρες ο εγκαυματίας πρήζεται πάρα πολύ στις καμένες, αλλά και στις υγιείς περιοχές.

Στις μέρες που ακολουθούν γίνονται αλλαγές των εγκαυμάτων, δίνονται τα απαραίτητα φάρμακα και περιμένουμε την ανάρρωση και επούλωση των εγκαυμάτων. Όταν τα εγκαύματα είναι βαθιά όμως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να καλυφθούν. Αυτό γίνεται με τα δερματικά μοσχεύματα, δηλαδή παίρνουμε ένα λεπτό κομμάτι δέρμα από μια ανέπαφη περιοχή και με αυτό σκεπάζουμε την καμένη περιοχή. Η περιοχή που πήραμε το δέρμα γιατρεύεται μόνη της σε 2 - 3 εβδομάδες. Πολλές φορές σε μεγάλα εγκαύματα χρειάζονται περισσότερες από μια επέμβαση για να καλυφθούν όλες οι περιοχές.

Ο εγκαυματίας κινδυνεύει σε πολλά από τα στάδια μέχρι την ίασή του. Κατ' αρχάς κινδυνεύει από το σοκ και την απώλεια υγρών, τα δύο πρώτα 24ωρα. Αν υπάρχει αναπνευστικό έγκαυμα ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται. Κατόπιν κινδυνεύει από τις λοιμώξεις, γι αυτό και η νοσηλεία γίνεται σε καθαρούς θαλάμους και το επισκεπτήριο είναι περιορισμένο. Αργότερα γίνεται αισθητή η υποθρεψία του εγκαυματία, όπου χάνει πολύ βάρος και χρειάζεται θρεπτική υποστήριξη. Και αν ακόμα επιβιώσει ο ασθενής και κλείσουν οι πληγές, πολλές φορές παραμένουν πολλές παραμορφώσεις, δύσμορφες ουλές και σημάδια, ή και ρικνώσεις που εμποδίζουν την κίνηση (Εικ 1,2). Όλα αυτά μπορεί να απαιτήσουν μακριά ιατρική παρακολούθηση, ή και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, για να βελτιωθούν.






Εικ. 1



Εικ. 2


Οι τεχνικές που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, όπως η καλλιέργεια κυττάρων του δέρματος και πολλά τεχνητά προϊόντα για κάλυψη των καμένων περιοχών, καθώς και τα ειδικά κέντρα που δημιουργούνται , έχουν βελτιώσει πολύ την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.



Διαβάστε περισσότερα...

Χημικά εγκαύματα: Τι πρέπει να κάνουμε;



Ορισμένα χημικά μπορούν να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα ή να απορροφηθούν από αυτό, προκαλώντας εκτεταμένες ή κάποτε μοιραίες βλάβες μέσα στο σώμα.

Αντιμετώπιση

  • Να αναγνωρίσετε και να αφαιρέσετε τη χημική ουσία για να προλάβετε περαιτέρω βλάβες.
  • Να κανονίσετε την μεταφορά του πάσχοντα στο νοσοκομείο.
  • Ξεπλύνετε με άφθονο νερό περισσότερη ώρα από όση στην περίπτωση των Θερμών εγκαυμάτων.
  • Ορισμένα χημικά χρειάζονται 20 λεπτά ξεπλύματος.
  • Αφαιρέστε τα ρούχα που έχουν διαποτιστεί από τη χημική ουσία ενώ συνεχίζετε να ξεπλένετε το τραύμα.
  • Προσέξτε μη μολυνθείτε και εσείς.
  • Φοράτε προστατευτικά γάντια, αν είναι διαθέσιμα.
  • Πηγαίνετε ή στείλτε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο, ελέγχοντας συνεχώς την αναπνοή και την τραχεία του.

Διαβάστε περισσότερα...

Χημικά εγκαύματα στο μάτι: Διάγνωση και αντιμετώπιση



Σταγόνες χημικών στο μάτι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά τραύμα αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα.


Μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια του ματιού μ ε αποτέλεσμα να προκαλέσουν ουλές ή ακόμα και τύφλωση.

Διάγνωση
  • Έντονος πόνος στο μάτι
  • Ανικανότητα του πάσχοντος να ανοίξει το τραυματισμένο μάτι
  • Ερύθημα και οίδημα
  • Δακρύρροια
Αντιμετώπιση
  • Κρατήστε το τραυματισμένο μάτι κάτω από νερό που τρέχει, όχι με μεγάλη δύναμη για περίπου 10 λεπτα.
  • Βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε και της 2 πλευρές των βλεφάρων πολύ καλά.
  • Αν το μάτι είναι κλειστό κρατήστε τα βλέφαρα ανοιχτά, απαλά αλλά σταθερά.
  • Καλύψτε το μάτι με ένα αποστειρωμένο ειδικό επίθεμα.
  • Πηγαίνετε ή στείλτε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαύματα από ηλεκτρισμό: Ποιες ενέργειες απαιτούνται



Όταν ο ηλεκτρισμός, περνά μέσα από το σώμα μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα. Οι περισσότερο ορατές βλάβες παρουσιάζονται στα σημεία εισόδου και εξόδου του ρεύματος. Μπορεί όμως να υπάρχουν ίχνη και εσωτερικές βλάβες.

Τα εγκαύματα μπορεί να προκληθούν από κεραυνό ή χαμηλής ή υψηλής τάσης ρεύμα. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει ανακοπή της καρδιάς.

Ενέργειες
  1. Αν ο πάσχων έχει χάσει τις αισθήσεις του ανοίξτε αμέσως την τραχεία, ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό και να είστε έτοιμοι για ΚΑΑ. 
  2. Ξεπλύνετε με κρύο νερό την τραυματισμένη περιοχή
  3. Καλύψτε το έγκαυμα με το ειδικό αποστειρωμένο επίθεμα ή ένα καθαρό σεντόνι 
  4. Καλέστε ασθενοφόρο. Φροντίστε τον πάσχοντα για σοκ.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά 20.000 αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά



«Βουλιάζουν» τα ειρηνοδικεία της χώρας.

Εκατοντάδες αιτήσεις είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή δανείων στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο στόχος είναι η μείωση του ανεξόφλητου ποσού και, ήδη, οι αιτήσεις για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του προσδιορίζονται δικαστικά για το 2015 ή και το 2016. Από τα ανεπίσημα στοιχεία που διαθέτουν οι δικαστικές αρχές, μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 1.500 τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, ικανός αριθμός από τις οποίες είναι θετικός για τους δανειολήπτες, μειώνοντας τα ποσά των δανείων και ρυθμίζοντας την αποπληρωμή τους σε βάθος τετραετίας, για οφειλές που προέρχονται από στεγαστικά, καταναλωτικά και χρέη από πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», συνολικά, σε όλη την επικράτεια εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 20.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο, που υποβάλλονται κυρίως από ανέργους, συνταξιούχους, αλλά και εκατοντάδες υπαλλήλους, οι οποίοι επικαλούνται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους και κατά συνέπεια αδυναμία να εκπληρώσουν τις δόσεις των δανείων.

Για να εκδοθεί θετική δικαστική απόφαση, θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι πραγματικής αδυναμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας, αλλά και τη δυνατότητά τους να έχουν κάποιο εισόδημα που θα μπορεί να επιτρέψει τη μερική έστω αποπληρωμή των μειωμένων δόσεων.

Όμως, σε περιπτώσεις ύπαρξης ακίνητης περιουσίας, πλην της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, τα δικαστήρια προβαίνουν –υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις– σε ρευστοποίησή της, προκειμένου να πληρωθούν δάνεια μεγάλης αξίας, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν μόνο με τις ρυθμίσεις και τις δικαστικές διευθετήσεις. Και βεβαίως, υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που δεν ικανοποιούν το αίτημα των πολιτών για υπαγωγή στις θετικές διατάξεις του νόμου, κυρίως για τυπικούς λόγους, διότι οι φάκελοι της δικογραφίας δεν είναι συμπληρωμένοι με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται.

Σαφώς, όμως, υπάρχουν και απορριπτικές αποφάσεις, που βασίζονται σε ουσιαστικούς λόγους, καθώς κρίνεται ότι οι αιτούντες για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα δεν διαθέτουν τις πραγματικές προϋποθέσεις, είτε διότι διαθέτουν ικανή ακίνητη περιουσία, την οποία μπορούν να ρευστοποιήσουν, είτε επειδή τα εισοδήματά τους μπορεί να είναι μειωμένα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή δανείων.

Πάντως, ο νόμος, που ισχύει πλέον για δεύτερη χρονιά, κρίνεται ότι έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες πολίτες και έχει δράσει θετικά για τη ρύθμιση χρεών σε περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στατιστικά οι περισσότερες θετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί από τα ειρηνοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Χανίων. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις για ρυθμίσεις χρεών από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά και κυρίως πιστωτικές κάρτες για δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, συνταξιούχους και βεβαίως ανέργους.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα διάκριση για τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη



Ο νεαρός πρωταθλητής στην κολύμβηση Μιχαλεντζάκης Δημοσθένης συμμετείχε στις 28 Απριλίου 2012 στην 6η Διεθνή Συνάντηση Αθλητών ΑΜΕΑ στη Νάουσα. Αγωνίστηκε σε έξι ατομικά αγωνίσματα (100 μ. πεταλούδα, 200 μ. Μ.Α., 50 μ. ελεύθερο, 100 μ. ύπτιο, 400 μ. ελεύθερο και 100 μ. πρόσθιο) και έλαβε πέντε χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο στη κατηγορία ΑΝΔΡΩΝ.

Στην ίδια διοργάνωση πραγματοποίησε 2 νέα Πανελλήνια ρεκόρ στα 50 μ. ελεύθερο και στα… 100 μ. πρόσθιο.

Ως συμπολίτες του στη Δημοτική Ενότητα Φερών τον συγχαίρουμε για την τόσο επιτυχημένη συμμετοχή του στη διοργάνωση αυτή. Είναι άξιος κάθε επαίνου καθώς βελτίωσε την θέση του στις Παγκόσμιες λίστες κολύμβησης της IPC-Διεθνής Παραολυμπιακή Ομοσπονδία (λόγω της άριστης επίδοσής του στην Φρανκφούρτη Γερμανίας στις 25-2-2011) από την 38η θέση στην 13η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης κατηγορίας Ανδρών.

Ο Αντιδήμαρχος Φερών

και Πρωτογενούς Τομέα

Γκότσης Νικόλαος


Διαβάστε περισσότερα...

Ο προσβάσιμος τουρισμός ανήκει πλέον στη mainstream αγορά



Οι επαγγελματίες του τουρισμού με κατάρτιση στα προσβάσιμα ταξίδια έχουν το πλεονέκτημα.
Είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους επαγγελματίες του τουρισμού να έχουν τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες επικοινωνίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στη δυναμική αγορά του προσβάσιμου τουρισμού.
Καθώς η γενιά των baby boomers έχει αρχίσει πλέον να συνταξιοδοτείται, “καλύπτοντας” τα επόμενα 20 χρόνια, και ο αριθμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες να συνεχίζει να αυξάνεται, το τμήμα του προσβασιμου τουρισμού εισδύει ορμητικά στην ταξιδιωτική βιομηχανία -και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας σήμερα. Αυτή η κάποτε θεωρούμενη εξειδικευμένη αγορά, ανήκει τώρα στον γενικό τουρισμό. Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους επαγγελματίες του τουρισμού να έχουν τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες επικοινωνίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη αγορά.

Ποσοστό 20% (63 εκατομμύρια) των Αμερικανών έχουν κάποια αναπηρία, και περίπου 10 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 και άνω χρησιμοποιούν βοηθήματα βάδισης, όπως μπαστούνι ή Π. Η ομάδα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς “αργούς” περιπατητές, που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από προϊόντα και υπηρεσίες ειδικών αναγκών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι 24 εκατομμύρια Αμερικανοί με δυσκολίες προσβασιμότητας θα ταξίδευαν ή θα ταξίδευαν συχνότερα, εάν οι ειδικές τους ανάγκες ικανοποιούνταν.

Συμπεράσματα που υποστηρίζουν το γεγονός ότι το τμήμα του προσιτού τουρισμού είναι πλέον κυρίαρχο στην αγορά είναι τα εξής:
- Κάθε έτος, για τα επόμενα 20 χρόνια, 4 εκατομμύρια baby boomers θα γίνουν 65 ετών στις ΗΠΑ και μόνο.
- Μεταξύ 2006 και 2016 στις ΗΠΑ, ο πληθυσμός ηλικίας 50+ θα έχει αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια. Η πληθυσμιακή ομάδα 18-49 θα έχει αυξηθεί κατά 1 εκατομμύριο.
- Πάνω από το 40% των baby boomers θα συνταξιοδοτηθούν με κάποια μορφή αναπηρίας, αυξάνοντας τη συνολική αξίας του προσβάσιμου τουρισμού σε πάνω από 25% της τουριστικής αγοράς μέχρι το 2020.
- Το 2009, τα νοικοκυριά με επικεφαλής ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είχε 47 φορές περισσότερο πλούτο από τα συνηθισμένα νοικοκυριά με επικεφαλής κάποιον κάτω των 35 ετών.
- Έως το 2015, η γενιά των baby boomers θα έχουν το 60% του καθαρού πλούτου των ΗΠΑ και το 40% των δαπανών.

“Ο προσβάσιμος τουρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες και είναι επιτακτική ανάγκη για τους επαγγελματίες του τουρισμού να είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν άτομα του τμήματος αυτού της τουριστικής αγοράς”, δήλωσε ο Andrew Garnett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Special Needs Group. “Έχοντας τη γνώση του πως να εργάζεται και να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες αυτής της κατηγορίας, δεν θα έχει απλά ωφέλεια στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά θα τιςς βοηθήσει να δημιουργήσουν έναν πιο προσβάσιμο κόσμο”.



Διαβάστε περισσότερα...

Η αμυγδαλίτιδα δεν χτυπά μόνο τα παιδιά



Ποια είναι τα συμπτώματα.

Συνήθως, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενείς φλεγμονές που προκαλούν τη γρίπη ή το κρυολόγημα. Η αμυγδαλίτιδα είναι από τις συνηθέστερες αιτίες πονόλαιμου.

Η αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών που οφείλεται σε μικρόβια ή ιούς. Είναι συχνή νόσος της παιδικής ηλικίας (μεταξύ 5 και 10 ετών) ενώ σπάνια εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα (ιδίως μετά τα 50).

Οι αμυγδαλές είναι όργανα στο πίσω μέρος του λαιμού. Είναι πολύ μικρές όταν το παιδί γεννιέται. Σταδιακά, το μέγεθός τους αυξάνεται, έως την ηλικία των 6 ή 7 ετών.

Στη συνέχεια συρρικνώνονται, αλλά δεν εξαφανίζονται όπως τα κρεατάκια.
Οι αμυγδαλές έχουν φθάσει στο μέγιστο μέγεθός τους όταν το παιδί πλησιάζει στην ηλικία των 6 ή 7 ετών και το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε μία ποικιλία λοιμωδών παραγόντων (μικροοργανισμών). Τα στοιχεία που παράγουν οι αμυγδαλές βοηθούν στον έλεγχο των λοιμώξεων της μύτης και του λαιμού.

Μικροβιακής αιτιολογίας

Εάν όμως ο πυρετός ανέβει απότομα (39 και πάνω), το πύον είναι σαν κομμάτια πάνω στις αμυγδαλές, επίσης το παιδί παραπονιέται συχνά και για πόνο στην κοιλιακή χώρα και νιώθει πολύ άσχημα, τότε πιθανότατα πρόκειται για αμυγδαλίτιδα, που οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, συνήθως στρεπτόκοκκο.

Ιογενούς αιτιολογίας

Εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο λαιμό, έχει μέτριο πυρετό (κάτω από 39), πονάνε τα κόκαλά του, αλλά η γενική του κατάσταση δεν είναι και πολύ άσχημη, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για ιογενή αμυγδαλίτιδα.

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας (οξείας και χρόνιας) είναι:
Η νόσος χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη των συμπτωμάτων, υψηλό πυρετό και κακή γενική κατάσταση. Ο ασθενής αναφέρει πόνο στο λαιμό, ιδίως όταν καταπίνει, που μπορεί να χτυπάει στα αυτιά.

* Πονόλαιμος που δυσκολεύει την κατάποση
* Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες ορισμένες φορές καλύπτονται από κίτρινες κηλίδες
* Πυρετός
* Πρησμένοι αδένες στον λαιμό
* Αναπνοή από το στόμα, ροχαλητό και έρρινη φωνή
* Δυσάρεστη αναπνοή.
* Διόγκωση των λεμφαδένων

Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει και επιδημική μορφή.

Η νόσος διαρκεί συνήθως 4 – 5 ημέρες. Η θεραπεία απαιτεί βασικά κατάκλιση, τοπική αντισηψία με γαργάρες και χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων. Εφόσον το αίτιο είναι μικροβιακό επιβάλλεται η χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού.

Η δοσολογία, η οδός χορήγησης (από το στόμα ή από τη φλέβα) και ο χρόνος της αντιβιοτικής αγωγής, εκτιμώνται ανάλογα σε κάθε περίπτωση, ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή των επιπλοκών και η πλήρης αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. Η διάρκεια χορήγησης δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 10 ημερών για να αποφεύγεται η εμφάνιση ανθεκτικών στελεχών των μικροβίων.

Αποφύγετε τα κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας περισσότερο.
Αυξήστε τα υγρά που πίνετε και ιδιαίτερα νερό και φρέσκο χυμό πορτοκάλι που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και έτσι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην ανάρρωσή του. 
Πίνετε ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα. Το ζεστό τσάι με μέλι (το πιο αγαπημένο σπιτικό γιατρικό) μπορεί να ανακουφίσει το ¨τσούξιμο¨ στο λαιμό καθώς και στη ρευστοποίηση τυχών εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.

Αν η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας είναι ελλιπής, η τοξικότητα του μικροβίου μεγάλη και η άμυνα του οργανισμού χαμηλή μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές όπως το περιαμυγδαλικό απόστημα, το πλάγιο, η, οπισθοφαρυγγικό απόστημα κ.α.

Οι συχνές προσβολές ή υποτροπές της οξείας αμυγδαλίτιδας προκαλούν την επίμονη φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών, που χαρακτηρίζεται ως χρόνια αμυγδαλίτιδα και είναι πιο συχνή στους ενήλικες.
Οι αμυγδαλές είναι είτε υπερτροφικές είτε ατροφικές.

Η χρόνια αμυγδαλίτιδα προκαλείται από τους ίδιους παθογόνους παράγοντες που προκαλούν την οξεία αμυγδαλίτιδα. Συνήθως υπάρχει κακοσμία λόγω της παρουσίας βυσμάτων στις αμυγδαλές.
Τα συμπτώματα είναι επίμονος ελαφρός πόνος στην κατάποση, αίσθημα πνιγμού ή κόμπου στο λαιμό, δεκατική πυρετική κίνηση, πόνος στις αρθρώσεις, διογκωμένοι λεμφαδένες.

Η θεραπεία είναι χειρουργική. Η αμυγδαλεκτομή συνιστάται πάντοτε όταν η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο για την αποφυγή των επιπλοκών, δεδομένου ότι οι χρονίως φλεγμαίνουσες αμυγδαλές θεωρείται ότι αποτελούν εστία λοιμώξεως για τον οργανισμό.

Οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας είναι τοπικές όπως π.χ αποστήματα στις γειτονικές προς τις αμυγδαλές περιοχές και συστηματικές όπως ο ρευματικός πυρετός (κατά τον οποίο προσβάλλονται οι αρθρώσεις και η καρδιά) και η σπειραματονεφρίτιδα που αφορά στους νεφρούς.

Οι ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής μπορεί να διακριθούν σε απόλυτες όταν το χειρουργείο είναι απαραίτητο και σε σχετικές όταν το χειρουργείο μπορεί να αποφευχθεί ανάλογα με την περίπτωση.

Οι απόλυτες ενδείξεις είναι η μεγάλη υπερτροφία που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, το περιαμυγδαλικό απόστημα και όλες οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας, η χρόνια αμυγδαλίτιδα και κυρίως η στρεπτοκοκκική και η υπόνοια όγκου των αμυγδαλών.

Η ηλικία των ασθενών δεν αποτελεί καμία αντένδειξη και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να υπάρχει η ένδειξη.

Σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών θα πρέπει να γίνεται αμυγδαλεκτομή μόνον εφόσον αυτό κρίνεται εντελώς απαραίτητο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα αποκτήσει το παιδί σας δημιουργική σκέψη;



Δε συνδέεται με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Η δημιουργική σκέψη τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα συστηματικό αντικείμενο έρευνας στον χώρο της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής.

Η νοητική αυτή ικανότητα έχει σχέση με την εφευρετικότητα και την πρωτοτυπία της σκέψης, την λεγόμενη δηλαδή δημιουργικότητα του ατόμου.

Η δημιουργική σκέψη στηρίζεται στην ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί ποικίλους τρόπους προσέγγισης ενός προβλήματος και να βρίσκει μεγάλο αριθμό ιδεών και λύσεων για κάθε πρόβλημα που το απασχολεί.

Κύρια χαρακτηριστικά των δημιουργικών ατόμων είναι τα εξής:
1) δείχνουν έντονη περιέργεια για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους
2) έχουν πολλές και ποικίλες ερωτήσεις και απορίες
3) αντιλαμβάνονται περισσότερο τις λεπτομέρειες, τη δομή, την πορεία και τις συνέπειες των φαινομένων
4) έχουν αισιόδοξη διάθεση και πιστεύουν πως μπορούν να φέρουν σε πέρας οτιδήποτε προσπαθήσουν να δημιουργήσουν
5) παράγουν έργα που έχουν πρωτοτυπία και εκφραστικότητα
6) βρίσκουν νέες ιδέες και λύσεις ακόμη και για κοινά προβλήματα
7) επινοούν και κατασκευάζουν νέα μηχανικά μέσα
8) προσαρμόζονται εύκολα στις νέες καταστάσεις
9) αναλύουν το κοινώς παραδεκτό και πολλές φορές το αμφισβητούν
10) δημιουργούν εντελώς απροσδόκητα πράγματα και δείχνουν ενδιαφέρον για τις εικαστικές τέχνες

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν τη δημιουργική τους διάθεση για τους εξής λόγους:
-έχουν υπερβολικό άγχος μήπως κάνουν κάποιο λάθος
-είναι προσκολλημένοι στο κοινώς παραδεκτό
-έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη μόνο στη λογική και στη μία και μοναδική λύση
-φοβούνται την αποτυχία και επιδιώκουν μόνο το ασφαλές
-έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους ότι μπορούν να βρουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις
-δείχνουν αδιαφορία και αρνητική στάση για την αντιμετώπιση των καταστάσεων γύρω τους
-φοβούνται μήπως φανούν ανόητοι και γίνουν αντικείμενο χλευασμού των άλλων

Η δημιουργική σκέψη των παιδιών
Έρευνες για τη φύση και την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης στα παιδιά έχουν δείξει ότι κάποια παιδιά που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης δεν είναι συγχρόνως και δημιουργικά. Στις ίδιες έρευνες έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ορισμένα δημιουργικά παιδιά δεν έχουν ούτε υψηλό δείκτη νοημοσύνης ούτε την ικανότητα να αναλύουν και να συνθέτουν έννοιες με λογικό τρόπο ώστε να βρίσκουν μία μόνο λύση, κάτι που αποτελεί βασική γνωστική διεργασία των σχολικών μαθημάτων.

Αυτά λοιπόν τα δημιουργικά παιδιά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο σημερινό σχολείο, γιατί ενώ παρουσιάζουν πολλές δυνατότητες για πρωτοτυπία και εφευρετικότητα και θα μπορούσαν να γίνουν ιδιαίτερα χαρισματικά και παραγωγικά άτομα στην ενήλικη ζωή τους, λόγω της αναμενόμενης χαμηλής σχολικής επίδοσης βρίσκονται στο περιθώριο της σχολικής ζωής.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στην περίοδο περίπου της Δ΄ τάξης του δημοτικού τα παιδιά παρουσιάζουν μία γενικότερη πτώση στις δημιουργικές τους δεξιότητες και στην εφευρετικότητά τους. Η κάμψη αυτή πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην διαδικασία της συμμόρφωσης των παιδιών προς συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς και σκέψης που τους επιβάλλει το παραδοσιακό σχολείο, τρόποι που είναι μονοσήμαντοι, απλοί και στηρίζονται μόνο στην κοινή λογική.

Πάντως είναι ευρέως αποδεκτό ότι η δημιουργική σκέψη αποτελεί μία σπουδαία νοητική ικανότητα η οποία με κατάλληλη άσκηση και αγωγή μπορεί να βελτιωθεί σε όλα τα παιδιά. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα αγωγής της δημιουργικής σκέψης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που θα βοηθούν τα παιδιά να παράγουν πρωτότυπες και χρήσιμες ιδέες και να τις εφαρμόζουν στην πράξη τόσο στο σχολείο όσο και γενικότερα στην καθημερινή τους ζωή.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα χρησιμοποιείτε τη διαίσθησή σας



Δοκιμάστε το πείραμα.

Αναμφίβολα ο τίτλος της ταινίας «Έκτη αίσθηση» αποτελεί προνόμιο που θα ήθελαν να έχουν οι περισσότεροι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να ερμηνεύονται σωστά τα ένστικτα είτε μέσα από παρέες είτε με τη βοήθεια ειδικών. Και σίγουρα έχει τύχει στους περισσότερους κάτι αντίστοιχο.

Πόσες φορές δηλαδή δεν σκεφτήκατε ποια είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να πάρετε και στο τέλος αποδείχτηκε ότι πήρατε τη λάθος;

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή θυμάστε μια εσωτερική φωνή που σας οδηγούσε στη σωστή απόφαση. Οπότε, μην σκέφτεστε πολύ και βασιστείτε στο ένστικτό σας. Εξάλλου, οι περισσότεροι διαθέτετε εμπειρίες και γνώσεις, οι οποίες αποτελούν τη φαιά ουσία αυτού που ονομάζουμε έκτη αίσθηση. Κι όσοι δεν έχετε τόσο εύκολα «πρόσβαση» σε αυτήν, με λίγη βοήθεια θα την αποκτήσετε.

Γι’ αυτό είναι καλό να διαλέξετε πέντε ανθρώπους στη ζωή σας. Κάποιον που λατρεύετε, ένα πρόσωπο που σας κάνει να περνάτε καλά, κάποιον βαρετό, ένα άτομο που σας έχει συγχύσει, ένα πρόσωπο που έδωσε στη ζωή σας κάτι καλό.
Σκεφτείτε στη συνέχεια το πρώτο πρόσωπο και τότε θα δείτε πως υπάρχουν πολλά θετικά συναισθήματα απέναντί του.
Ύστερα επικεντρωθείτε στο άτομο που σας διασκεδάζει. Χαμογελάστε καθώς σας έρχονται στο μυαλό κάποια συμβάντα που περάσατε μαζί. Σημειώστε τα συναισθήματα που νιώθετε.

Φέρτε τώρα στο μυαλό σας ένα άτομο που σας προκαλεί ανία. Σημειώστε πως αισθάνεστε γι’ αυτό, πώς στέκεστε και πώς κάθεστε όταν είστε κοντά του.

θυμηθείτε τώρα ένα άτομο που σας έχει αναστατώσει. Ένα φίλο που σας φέρθηκε άδικα. Και τέλος μνημονεύστε κάποιον που σας βοήθησε.

Αφού λοιπόν θα έχετε ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά σας, φροντίστε να κρατήσετε δίπλα σας τους ανθρώπους που ομορφαίνουν τη ζωή σας. Όλη αυτή η διαδικασία και μόνο προκαλεί θετική στάση απέναντι στα πράγματα και συνεχώς εξελίσσεται. Μετά από λίγο καιρό εξάσκησης μάλιστα, θα μάθετε να χρησιμοποιείτε την αίσθησή σας και θα ξέρετε ποιον να πλησιάσετε και ποιον να αποφεύγετε.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάναλωση καφέ ενισχύει τη μακροζωία



Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα οφέλη του καφέ.

Παραδοσιακά, η καφεΐνη θεωρείται ανθυγιεινή ουσία. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η κατανάλωση καφέ ενδέχεται ενισχύει τη μακροζωία.

Η μελέτη διεξήχθη ανάμεσα σε 400.000 ανθρώπους, μεταξύ 50 και 71 ετών, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφέ, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες θανάτου από διάφορες ασθένειες.

Αυτές περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτη, μολύνσεις, αλλά όχι το καρκίνο.

Η αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, διεξήχθη υπό το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και Υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο καφές δεν αποτελεί το κύριο αίτιο της μείωσης του κινδύνου θανάτου, αλλά ορισμένα συστατικά του συνδέονται με επί μέρους οφέλη.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ανάλογα με τη ποσότητα καφέ που πίνουν σε καθημερινή βάση και συγκεκριμένα σε εκείνους που πίνουν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα και σε εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.

Εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου από διάφορες παθήσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντιοξειδωτικά και το μαγνήσιο που εμπεριέχονται στο καφέ αποτελούν συστατικά οφέλη για την υγεία, και όχι η καφεΐνη.

«Αυτή η σημαντική έρευνα παρέχει τα αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, 4-5 φλιτζανιών την ημέρα, είναι ασφαλής και σχετίζεται με διάφορα οφέλη της υγείας», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής ένωσης καφέ.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των κατοίκων των ακριτικών περιοχών



Φαρμακευτικό υλικό παρέδωσαν η «Αποστολή» και ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών.

Στην «υιοθεσία» ευάλωτων κοινωνικών ομάδων των ακριτικών νησιών και των παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδος προχωρά η φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών που επισκέφτηκαν την ακριτική Σύμη, τη Χάλκη αλλά και τη Νίσυρο.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσας και ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης παρέδωσαν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό στα γραφεία της κοινωνικής υπηρεσίας των δήμων όπου έγιναν δεκτοί από τοπικούς φορείς.

«Φτάσαμε στη Σύμη, σ’ ένα ακριτικό νησί, πρώτο σταθμό στην περιοδεία μας για να υιοθετήσουμε κατά κάποιο τρόπο τους ακρίτες Έλληνες και να δώσουμε λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Δήμτσας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να κουβεντιάσουμε με τον δήμαρχο της Σύμης σ’ αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας. Μια άλλη Ελλάδα, κάποιοι άλλοι Έλληνες, οι οποίοι θα λέγαμε πως είναι πιο Έλληνες απ’ όλους μας, στέκονται εδώ στα σύνορα με αυταπάρνηση και πολλές ελλείψεις.

Η προσπάθεια την οποία κάνουμε στον υγειονομικό χώρο μαζί με την ΜΚΟ Αποστολή, τον κ. Δήμτσα και εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι ανάγκες και οι ελλείψεις των κατοίκων των ακριτικών περιοχών, που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των συνόρων και να τις καλύψουμε».


Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατική βόλτα στη Νέα Ιωνία



Την Κυριακή 27 Μαΐου.

Το 4ο Σύστημα Προσκόπων Περισσού οργανώνει υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης Νεολαίας Ν. Ιωνίας, την 1η Ποδηλατική Βόλτα Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 27 Μαΐου 2012, στις 09:00πμ.

Η βόλτα, έχει αφετηρία το Ξύλινο Βαγόνι των Προσκόπων στην Λεωφόρο Ηράκλειου 190 στα Πευκάκια και τερματισμό στην πλατεία Σημηριώτη στο κέντρο της Νέας Ιωνίας. Η διαδρομή θα είναι περίπου 8χλμ και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του Δήμου ανεξαρτήτως ηλικίας και στους λάτρεις του ποδηλάτου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να φορούν κράνος και να έχουν διάθεση για βόλτα!



Η διαδρομή που θα ακολουθεί περιλαμβάνει τις παρακάτω οδούς: Λ. Ηρακλείου 190 (Βαγόνι Προσκόπων), Εθν. Αντιστάσεως, Καποδιστρίου, Παναιτώλιο, Κασταμονής, Αλ. Παναγούλη, Ελ.Βενιζέλου (Άγαλμα Μητέρας), Πλ. Σημηριώτη.

Η διαδρομή θα εποπτεύεται από οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας και θα υπάρξουν, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών που συμμετέχουν στην ποδηλατική βόλτα.



Στο τέλος της διαδρομή θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ποδηλατικών δώρων από το κατάστημα «easy wheels» (Άγαλμα Μητέρας) και την ποδηλατική ομάδα «Peloton».

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: www.4perissou.gr, www.neaionia.gr, 2102777791, 6945290509, 6977277365




Διαβάστε περισσότερα...

Συνταγές επιτυχίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις



Ανοίγει αύριο η αυλαία.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η ώρα έναρξης των εξετάσεων είναι στις 8:30 το πρωί, και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 το πρωί.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν μια ημέρα μετά, την Τρίτη.

Ευεργετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις των μαθητών έχουν το λιγότερο άγχος, κυρίως από αυτό που συνηθίζουν να μεταφέρουν οι γονείς στους μαθητές και η καλύτερη διατροφή. Η είσοδος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θέλει «γερό στομάχι» και καλή διάθεση. Εν μέσω, μάλιστα, προεκλογικής περιόδου γιατροί και ψυχολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να μην «πιέζουν» τους μαθητές και να τους παρέχουν «διακριτική» στήριξη και σωστή διατροφή φροντίζοντας να μην ξενυχτούν πάνω στα βιβλία.

«Ο μαθητής κυριολεκτικά κολυμπάει μέσα στην πληθώρα του υλικού των εξετάσεων και ελπίζει ότι όταν έρθει η ώρα τους θα βρει στεριά να πατήσει» λέει στα Νέα για το άγχος των μαθητών ενόψει πανελλαδικών, η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Κορδόση.

«Σε ψυχολογικό επίπεδο η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία ιδιαίτερα στρεσογόνος διαδικασία. Εξελικτικά και ηλικιακά συμπίπτει με το πέρασμα του ανθρώπου από τη μετεφηβεία στην ενηλικίωση και συνοδεύεται από αλλαγές που περιλαμβάνουν το άγχος της απομάκρυνσης από την ασφάλεια του οικείου στην πρόκληση του καινούργιου.

Η μετάβαση, όμως, επιβαρύνεται στη χώρα μας από την ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στο αποτέλεσμα των εξετάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις εξισώνεται με το μέλλον και τη συνολική εξέλιξη των νέων, που κρίνεται, όπως πιστεύουν αρκετοί γονείς, από την επιτυχία ή την αποτυχία» συμπληρώνει η ίδια.

Βιταμίνες, πρωτεΐνες και πολύ νερό τα «μυστικά» της επιτυχίας


Τα συχνά γεύματα και ιδιαίτερα τα μικρογεύματα μεταξύ των κυρίως γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) σχετίζονται, όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι με καλύτερη πνευματική υγεία.

«Την περίοδο των εξετάσεων αυξάνουμε τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ενώ είναι εξίσου σημαντικές και οι πρωτεϊνες, δηλαδή κρέας και ψάρι καθημερινά όπως και οι υδατάνθρακες: ψωμί, μακαρόνια, ρύζι» λέει ο ιατρός και διατροφολόγος Γιάννης Αρκαδιανός.

«Φρούτα, 100% φυσικοί χυμοί, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά αποτελούν ιδανικά σνακ, όπως επίσης και η μαύρη σοκολάτα. Όχι λέμε στα αναψυκτικά και τα πολλά παγωτά όπως και στα πολλά λιπαρά».

Θυμηθείτε 2-3 φρούτα και 1-2 σαλάτες ή ωμά λαχανικά καθημερινά.

Εκτός από πολύτιμες βιταμίνες, προσφέρουν υδατάνθρακες που αποτελούν την τροφή του εγκεφάλου και αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν ενάντια στο άγχος και το στρες. Το μυστικό στην περίπτωση αυτή εκτός από την ποσότητα είναι η πολυχρωμία.

Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται κατά βάση στο ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Φροντίστε σε κάθε γεύματα της ημέρας να υπάρχει μία διαφορετική πηγή υδατανθράκων χωρίς να το παρακάνετε με την ποσότητα.

Δώστε σημασία και στις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα λιπαρά του «πνεύματος». Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (καλές πηγές τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, ενώ για τη Β12 είναι κυρίως τα ζωικά προϊόντα) αποτελούν εξειδικευμένους 'εργάτες'. Δουλεύουν κυρίως για λογαριασμό του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος, οργάνων του σώματoς που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεσή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρεμβάστε, κάνει καλό!



Την ανάγκη να «ξεφύγει» έχει ο εγκέφαλος μας.

Η ονειροπόληση δεν είναι χασομέρι, υποστηρίζουν πρόσφατες ψυχολογικές έρευνες.«Μη χαζεύεις», «συγκεντρώσου!» επαναλαμβάνουν αδιάκοπα οι γονείς στο παιδί τους, ο δάσκαλος στο μαθητή, ο διευθυντής στον υπάλληλο, όταν τον «πιάσει» να είναι αφηρημένος.

Το να έχει κανείς το μυαλό του «αλλού», το να «αφαιρείται» από ό,τι πρέπει να κάνει, το να ονειρεύεται με ανοιχτά τα μάτια θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους ως αυταπόδεικτο και ανησυχητικό σημάδι απόκλισης από τη φυσιολογική συμπεριφορά, ως σοβαρό μειονέκτημα που οφείλεται σε κάποια εγγενή αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία συνήθως εκδηλώνεται ως έλλειψη διανοητικής πειθαρχίας.

Μια ευρύτατα διαδεδομένη προκατάληψη, η οποία, δυστυχώς, καλλιεργείται συχνά και από ειδικούς επιστήμονες. Ο Φρόιντ, για παράδειγμα, αναπαράγοντας άκριτα τις κοινωνικές προκαταλήψεις και επιταγές της εποχής του, θεωρούσε τους ονειροπόλους άτομα με παιδαριώδη προσωπικότητα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις ως νευρωτικούς, ενώ και σε πολλά εγχειρίδια ψυχολογίας ο ρεμβασμός παρουσιαζόταν ως μια άκρως ανησυχητική συμπεριφορά, η οποία μπορεί και να υποδήλωνε την ύπαρξη κάποιας ψύχωσης.

Νέες μελέτες όμως έρχονται να ανατρέψουν αυτήν την τόσο βαθιά ριζωμένη όσο και εσφαλμένη αντίληψη, διαπιστώνοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι -και όχι μόνο μία μικρή μερίδα «φευγάτων» ατόμων- έχουν λίγο-πολύ μια φυσική προδιάθεση και ανάγκη να ονειροπολούν.

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η ονειροπόληση δεν αποτελεί καθόλου μια «αντιπαραγωγική» διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας ο νους αδρανεί και πέφτει σε ένα σκοτεινό και αδιέξοδο ψυχικό τούνελ. Αντίθετα, είναι μια ζωτικής σημασίας νοητική τεχνική αποφόρτισης της συσσωρευμένης έντασης, χάρη στην οποία ευνοείται η δημιουργικότητα.

Ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη να ξεφεύγει


Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών περιγράφονται σε εκτενές άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «New York Times».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Jonathan Schooler και ο Jonathan Smallwood, δύο διακεκριμένοι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν από κοινού να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι ονειροπολούν, υποστηρίζουν ότι η πρόσκαιρη απόσπαση της προσοχής και η προσωρινή «φυγή» μέσω της ονειροφαντασίας από την εργασία στην οποία επιδιδόμαστε αποτελούν ένα είδος εγκεφαλικής «ανάπαυλας», η οποία διασφαλίζει τη νοητική μας ισορροπία σε καταστάσεις έντονης νοητικής προσπάθειας.

«Οταν είμαστε ξύπνιοι, περνάμε το ένα τρίτο του χρόνου μας σκεπτόμενοι άλλα πράγματα από αυτά που κάνουμε. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει το 75% του συνολικού χρόνου που αφιερώνουμε σε μια εργασία.

Για παράδειγμα, όταν οδηγούμε σε έναν άδειο εθνικό δρόμο ή όταν είμαστε ακινητοποιημένοι σε έναν πολυσύχναστο δρόμο εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αν δεν είχαμε την ικανότητα να “δραπετεύουμε” από τέτοιου είδους ανιαρές δραστηριότητες, η ζωή μας θα ήταν αφόρητη. Η εκτροπή της προσοχής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πραγματική λύτρωση», σημειώνει ο Smallwood.

Αλλά αυτή η ικανότητα του εγκεφάλου μας να ξεγλιστρά από το παρόν και να μεταφέρεται είτε στο παρελθόν είτε και σε καταστάσεις τελείως επίπλαστες, θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να έχει ευνοήσει και να ευνοεί εξελικτικά το είδος μας, σύμφωνα με τη μελέτη ενός άλλου ψυχολόγου, του Eric Klinger, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Οταν κάποιος είναι απασχολημένος αποκλειστικά με μία εργασία, η ικανότητα να σκέφτεται για λίγο και άλλα πράγματα αφήνει ανοιχτό το πεδίο σε μια ευρεία γκάμα στόχων. Λειτουργεί επομένως σαν ένα είδος μηχανισμού ασφαλείας, που προστατεύει τους υπόλοιπους στόχους του ατόμου από τον κίνδυνο να χαθούν», γράφει ο Klinger στο βιβλίο του «Εγχειρίδιο φαντασίας και νοητικής προσομοίωσης» (Handbook of Imagination and Mental Simulation).

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως μέσα στον εγκέφαλό μας όταν ο νους μας «δραπετεύει» την ώρα που πλένουμε τα πιάτα, περπατάμε στο δρόμο, ακούμε μουσική, διαβάζουμε ένα βιβλίο, βλέπουμε μια ταινία; Η παρακολούθηση του εγκεφάλου εν δράσει, με τη βοήθεια της λειτουργικής τομογραφίας μαγνητικού συντονισμού (fMRI), είχε οδηγήσει κάποιους νευροεπιστήμονες στο ακραίο συμπέρασμα ότι όταν ονειροπολούμε είναι ενεργό το λεγόμενο «αποθεματικό εγκεφαλικό δίκτυο» (default network), ενώ όταν ασχολούμαστε με κάτι συγκεκριμένο ενεργοποιείται το λεγόμενο «εκτελεστικό εγκεφαλικό δίκτυο» (executive network) που παράγει τις εντολές δράσης.

Πιο πρόσφατες έρευνες όμως έδειξαν ότι σε μερικά επεισόδια ονειροπόλησης τα δύο αυτά θεωρούμενα ως «αλληλοαποκλειόμενα» εγκεφαλικά δίκτυα ήταν εξίσου ενεργά. Και μάλιστα η νευρωνική ενεργοποίηση και στα δύο δίκτυα ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι ονειροπολούσαν!

Αυτό, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Kalina Christoff, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, σημαίνει ότι η νοητική κατάσταση της ονειροπόλησης όσο λιγότερο συνειδητή είναι τόσο πιο έντονη γίνεται. Επίσης, υποδηλώνει ότι αυτό που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν «νοητική περιπλάνηση» (mind wandering) ή «σκέψη μη σχετιζόμενη με μια ανειλημμένη εργασία» (task unrelated thinking) ίσως να δημιουργεί μια μοναδική νοητική κατάσταση, η οποία ενδεχομένως επιτρέπει σε νευρωνικά δίκτυα που θεωρούνται «αντίπαλα» να συνεργάζονται.

Μια διαφορετική αλλά συμπληρωματική ερμηνεία

Ο Schooler και ο Smallwood δίνουν μια άλλη ερμηνεία στο εντυπωσιακό αυτό εύρημα. Υποστηρίζουν ότι και τα δύο δίκτυα εργάζονται για να διεκπεραιώνουν στόχους διαφορετικούς από τους άμεσους. Μόνο έτσι εξηγείται, υποστηρίζουν, γιατί πολλοί άνθρωποι που έχουν την τάση να ρεμβάζουν είναι συχνά και περισσότερο δημιουργικοί. Και μάλιστα όσο λιγότερο απαιτητικός είναι ο άμεσος στόχος που πρέπει να διεκπεραιώσουν τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια που έχουν να αφήσουν τη σκέψη τους να «πετάξει».

Μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις, καλλιτεχνικά αριστουργήματα, φιλοσοφικές θεωρίες, όλα αυτά θα ήταν ανύπαρκτα αν στερούμασταν την ικανότητα της πρόσκαιρης και συχνά στοχευμένης «φυγής» από την πραγματικότητα μέσω της φαντασίας. «Για να γίνει κανείς δημιουργικός, πρέπει να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο να περιπλανηθεί», μας υπενθυμίζει ο Schooler. «Θα πρέπει όμως επίσης να είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή που θα αναφωνήσει “Εύρηκα!” και να επιστρέψει στην πραγματικότητα για να την αλλάξει. Αν ο Αρχιμήδης είχε εξακολουθήσει να μουλιάζει στην μπανιέρα του, σήμερα η αρχή που καθορίζει την άνωση που δέχεται ένα σώμα βυθισμένο στο νερό δεν θα έφερε το όνομά του».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οκτώ σημάδια της εμφάνισης του καρκίνου



Ανεξήγητα συμπτώματα που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Βρετανοί ειδικοί δημοσίευσαν έναν κατάλογο οκτώ συμπτωμάτων τα οποία εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζουν ανεξήγητα αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σημάδια μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου.

Τη λίστα κατήρτισαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κeele. Σε αυτήν περιλαμβάνονται: αίμα στα ούρα, πρωκτική αιμορραγία, αιμόπτυση, εξογκώματα στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση, αιμορραγία σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση, μη φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων στον προστάτη και αναιμία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθένα εξ αυτών των συμπτωμάτων στη λίστα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο και έτσι θα πρέπει να σπεύσει να εξεταστεί το άτομο στο οποίο θα εμφανιστούν, όπως το ίδιο πρέπει να κάνει γενικότερα σε κάθε ασυνήθιστη μεταβολή της υγείας του. Η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής του. Οι ειδικοί κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας 25 έρευνες.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς εξηγούνται τα σεξουαλικά όνειρα



Όλα επιτρέπονται στον ύπνο μας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ποσοστό ανδρών και γυναικών που βλέπουν όνειρα σεξουαλικού περιεχομένου, διαρκώς αυξάνεται. Ο καθηγητής Antonio Zadra από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και η ομάδα του ερεύνησαν το φαινόμενο και προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν επιστημονικά. Για να το πετύχουν, μελέτησαν τα όνειρα 3600 αντρών και γυναικών, όπως τα είχαν καταγράψει στα ημερολόγια τους.

«Το περιεχόμενο είναι κοινό και για τα δύο φύλα: σεξουαλική επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, έντονες περιπτύξεις που μπορεί να φτάσουν σε χρήση βίας, φαντασιώσεις ανομολόγητες. Μεγάλη συχνότητα εμφανίζουν τα όνειρα με πρώην και νυν εραστές, αλλά και επαγγελματικούς συνεργάτες! Το σκηνικό είναι από δημόσιους χώρους μέχρι γραφεία, ξενοδοχεία κλπ», εξηγεί ο καθηγητής.

Σεξ με…διάσημους!

Ενα άλλο εύρυμα της έρευνας, είναι εκείνο που θέλει άντρες και γυναίκες να ονειρεύονται ότι κάνουν σεξ με διάσημα πρόσωπα. Σταρ του κινηματογράφου, του τραγουδιού, του ποδοσφαίρου, της τηλεόρασης, πρωταγωνιστούν σε πολλά όνειρα.

Μία από τις βασικές διαφορές που προέκυψε από την μελέτη των σεξουαλικών ονείρων είναι ότι οι άντρες τα θυμούνται ως μία θετική εμπειρία σε ποσοστό 44%, ενώ αντιθέτως οι γυναίκες δεν ξεπερνούν το 30 %! Ενα 4% και στα δύο φύλα, δηλώνει ότι βιώνει οργασμό κατα τη διάρκεια του ονείρου!

Καταγράψτε τα όνειρά σας!

Μία βασική συμβουλή που δίνει ο Antonio Zadra είναι να απελευθερωθούμε από τις ενοχές για τα όνειρα σεξουαλικού περιεχομένου και να τα καταγράψουμε. «Ο μόνος τρόπος να εντοπίσουμε εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι να καταγράφουμε ό,τι βλέπουμε με λεπτομέρειες: πόσοι ερωτικοί παρτενέρ υπήρχαν στο όνειρο μας, σε ποιο μέρος έγινε, πώς νιώθαμε όταν ξυπνήσαμε κλπ. Συνήθως ,ότι συμπεριλαμβάνει κίνδυνο και απαγόρευση, θεωρείται φυσιολογικό διότι ανέκαθεν το κρυφό διεγείρει τις αισθήσεις μας».

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που τα σεξουαλικά όνειρα επιμένουν; Ο καθηγητής είναι ξεκάθαρος: «Aν το φαινόμενο φαινόμενο τέτοιων ονείρων είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο τότε θα πρέπει να δούμε καθαρά τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουμε στις ερωτικές μας σχέσεις. Από εκεί πηγάζουν όλα και αν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός, δεν υπάρχει φυσιολογική ερωτική ζωή».

Φυσιολογικές οι «χυδαίες εικόνες» στα όνειρα

«Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι βλέπουμε χυδαίες εικόνες είναι φυσιολογικό. Συνήθως έχει άμεση σχέση με τις φαντασιώσεις μας. Πολλές φορές το υποσυνείδητο μας μιλά με το δικό του τρόπο. Μας δείχνει τις βαθιές επιθυμίες που ίσως ντρεπόμαστε να εξομολογηθούμε», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει:

«Μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στην ευχαρίστηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας αρκετοί είναι εκείνοι που ξύπνησαν χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι επειδή τη νύχτα είδαν πως συμμετείχαν σε ερωτικές περιπτύξεις. Μάλιστα μια γυναίκα μου εκμυστηρεύτηκε πως όταν είδε τον εαυτό της να συμπρωταγωνιστεί με τον Μίκυ Ρουρκ στις 9 1/5 εβδομάδες, το πρωί είχε το αίσθημα του οργασμού».

Αύξηση των σεξουαλικών ονείρων των γυναικών!

Κλείνοντας την έρευνά του ο Antonio Zadra, δεν παραλείπει να σημειώσει ένα στοιχείο που τον έχει προβληματίσει: τα σεξουαλικά όνειρα των γυναικών έχουν υπερπολλαπλασιαστεί από την δεκαετία του΄60 μέχρι σήμερα. Το έρωτημα είναι αν αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες απαλευθερώθηκαν και εκφράζουν ελεύθερα τις επιθυμίες τους ή γιατί έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανικανοποίητων σεξουαλικά γυναικών.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Mε καλούς φίλους γύρω σου ζεις περισσότερο



Όσοι έχουν ευρύ κοινωνικό περίγυρο αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Οι πολλοί και καλοί φίλοι ωφελούν σημαντικά την υγεία. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μας βοηθούν να ζούμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ενώ, αντιθέτως, το να έχει κανείς κάνα-δυο φίλους όλους κι όλους, είναι εξίσου επιζήμιο για την επιβίωσή μας με… 15 τσιγάρα την ημέρα ή τον αλκοολισμό!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Brigham Young, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά μεταξύ τους σχεδόν 150 δημοσιευμένες μελέτες για τις πιθανότητες επιβίωσης και τον κοινωνικό ιστό.

Οι μελέτες αυτές είχαν συμπεριλάβει πάνω από 300.000 εθελοντές από τέσσερις ηπείρους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, το να έχει κανείς ένα ευρύ δίκτυο καλών φίλων και γειτόνων αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες επιβίωσης σε όλες τις ηλικίες – ίσως διότι όταν φροντίζουμε τους φίλους μας κι εκείνοι εμάς, τελικά φροντίζουμε ο καθένας από τη μεριά του και τον εαυτό μας.

Όμως, οι ερευνητές του Brigham Young επισημαίνουν πως έτσι όπως δουλεύουμε σήμερα, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε καριέρα και οικογένεια, χάνουμε σταδιακά τον κοινωνικό ιστό μας.

Και προειδοποιούν πως όσοι αποξενώνονται από τους φίλους τους λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, μειώνουν τις πιθανότητες να φτάσουν έως τα βαθιά τους γηρατειά όσο θα τις μείωναν και αν ήταν παχύσαρκοι ή δεν γυμνάζονταν συστηματικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντές όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα ήταν για όλους τα ίδια – και μάλιστα ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας των εθελοντών, όταν είχαν πρωτοδηλώσει συμμετοχή στις διάφορες μελέτες.

«Το όφελος από τους φίλους δεν περιορίζεται στους ηλικιωμένους», λέει ο ερευνητής δρ Τίμοθυ Σμιθ. «Οι φιλίες δημιουργούν δίχτυ προστασίας γύρω μας σε όλες τις ηλικίες. Δυστυχώς, όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τεχνολογία κάνουν πολλούς να πιστεύουν πως η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή δεν είναι απαραίτητη. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.»

Ούτε πρέπει να θεωρούμε δεδομένες τις σχέσεις μας. Η συνεχής αλληλεπίδραση και φροντίδα είναι αυτές που μας ωφελούν ψυχικά αλλά και σωματικά».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...