Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η στιγμή που πέφτει ένας επιβάτης από το λεωφορείο


Σοκ προκαλεί το βίντεο που αναπαράχθηκε από το BBC και στο οποίο φαίνεται ένας άνδρας να «φεύγει» από το παράθυρο ενός διώροφου λεωφορείου στο Λονδίνο και να καταλήγει στον δρόμο, καθώς κάποιος συνεπιβάτης του τον κλώτσησε.

Σημειώνεται, πως ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει τα κρούσματα βίας που πραγματοποιούνται στα μέσα μεταφοράς στην Βρετανία καθώς μέσα στο 2013 έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία 20.000 παρόμοιες ενέργειες. Ο υπεύθυνος αστυνομικός για την ασφάλεια των μέσων μεταφοράς της Βρετανίας, δήλωσε πως τέτοιες ενέργειες γίνονται καθημερινά στο Λονδίνο.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, συνελήφθη ένας 38χρονος άνδρας, αλλά τελικά αθωώθηκε, ενώ σύμφωνα με την αδερφή του άνδρα που έπεσε από το λεωφορείο, ο αδερφός της νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαϊμού - προφήτης καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση στη Ζιμπάμπουε


Βίασε τέσσερις γυναίκες από το ποίμνιό του.

Ένας «προφήτης» από την Ζιμπάμπουε, ο οποίος έχει 11 συζύγους και 30 παιδιά, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 50 ετών επειδή βίασε τέσσερις γυναίκες από το ποίμνιό του και τις απείλησε ότι τις καταραστεί εάν τον καταγγείλουν.

Ο Ρόμπερτ Μάρτιν Γκουμπούρα, ο ιδρυτής της «Ανεξάρτητης Εκκλησίας Ρόμπερτ Μάρτιν Γκουμπούρα του Μηνύματος του Τέλους των Ημερών» θα εκτίσει μόνο τα 40 χρόνια της ποινής του αφού το δικαστήριο του έδωσε χάρη για τα υπόλοιπα επειδή είχε καθαρό ποινικό μητρώο και δεν είχε καταδικαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

«Είστε ένας λύκος με προβιά αρνιού», του είπε ο δικαστής Χοσέα Μουτζάγια όταν ο 57χρονος Γκουμπούρα υποστήριξε ότι όλες οι γυναίκες του ποιμνίου του ανήκουν δικαιωματικά, όταν τις παντρεμένες με άλλους απλώς τις είχε «δανείσει» στους συζύγους τους και ότι ο στόχος του ήταν να αποκτήσει 100 παιδιά.

«Βασική αποστολή όλων των Εκκλησιών είναι η λατρεία του Θεού, όχι να κοιμούνται οι ιερείς με κορίτσια και γυναίκες και να τις απειλούν ότι θα πάθουν κακό», του απάντησε ο δικαστής.

Ο προφήτης καταδικάστηκε επιπλέον σε 4μηνη φυλάκιση για κατοχή πορνογραφικού υλικού.



Διαβάστε περισσότερα...

Θρασύτατος ληστής κλέβει αυτοκίνητο με ένα μωρό μέσα


Βίντεο κατέγραψε τη δραματική προσπάθεια της μητέρας να βγάλει το γιο της από το όχημα.

Μια θρασύτατη κλοπή αυτοκινήτου κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας σε πάρκινγκ της Ισπανίας και η αστυνομία έδωσε πρόσφατα το βίντεο στη δημοσιότητα.

Το περιστατικό σημειώθηκε το Δεκέμβριο σε πάρκινγκ έξω από εμπορικό κέντρο στην πόλη Leganes, νότια της Μαδρίτης.

Ο κακοποιός κρατώντας ένα μαχαίρι όρμησε στο αυτοκίνητο μιας γυναίκας, την ώρα που το μόλις 16 μηνών παιδί της βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα. Η άτυχη μητέρα είχε μόλις βάλει τα πράγματά της στο όχημα και έμπαινε στη θέση του οδηγού. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άντρας την απειλήσει να του δώσει το αυτοκίνητό της.

Η γυναίκα προσπάθησε μάταια να πείσει τον κακοποιό να της επιτρέψει να πάρει τον γιο της. Έτσι ξέσπασε σε κραυγές για να καλέσει σε βοήθεια. Ένας καυγάς ξέσπασε μεταξύ τους και τελικά ο ληστής κατάφερε να σπρώξει τη γυναίκα έξω από το όχημα.

Περαστικοί έτρεξαν να τη βοηθήσουν, την ώρα που η ίδια είχε κρεμαστεί από την πόρτα ώστε να εμποδίσει τον ληστή να διαφύγει, καθώς το παιδί βρίσκονταν ακόμη μέσα στο όχημα. Ωστόσο παρά τις προσπάθειες της μητέρας και των περαστικών, ο ληστής κατάφερε να κάνει όπισθεν και να διαφύγει.

Στην έξοδο του πάρκινγκ, ο ληστής επιβίβασε την 29χρονη κοπέλα του. Κατόπιν οδήγησαν για μια μικρή απόσταση και τελικά εγκατέλειψαν το όχημα 2 χιλιόμετρα μακριά, με το μωρό μέσα. Η αστυνομία γρήγορα βρήκε το αυτοκίνητο και κατόρθωσε να συλλάβει το ζευγάρι την επόμενη μέρα, καθώς ο ληστής είχε αφήσει τα αποτυπώματά του στο όχημα.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέλουν αλλά δεν τολμούν οι Έλληνες


Περισσότεροι από 2 στους 3 Έλληνες (69%) διατηρούν θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, ποσοστό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 70% παρά την ελαφριά υποχώρηση εν μέσω κρίσης, από το προηγούμενο έτος.

Ένας στους δύο Έλληνες (53%) φαντάζεται τον εαυτό του ως επιχειρηματία, όμως η «απειλή της οικονομικής κρίσης» συνδέεται με τον φόβο της αποτυχίας σύμφωνα με το 54% των ερωτηθέντων Ελλήνων και τελικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων (85%) θεωρούν ως εμπόδιο για την έναρξη μιας επιχείρησης τον φόβο της αποτυχίας.

Αυτά προκύπτουν από παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικότητα (Amway Global Entrepreneurship Report 2013) που πραγματοποίησε η GFK SE, για λογαριασμό της Amway. Η έρευνα διεξήχθη μέσα στο 2013 και παρουσιάσθηκε σήμερα, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Amway Hellas στην πρεσβεία των H.Π.Α. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς.

Με βάση την έρευνα, στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κοινωνία είναι "κάπως φιλική" απέναντι στην αυτοαπασχόληση και μόλις το 9% θεωρεί ότι είναι "πολύ φιλική".

Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι ότι κατά μέσο όρο, περισσότερα από 2 στα 3 ερωτηθέντα άτομα (70%) σε 24 χώρες έχουν θετική στάση απέναντι στην αυτοαπασχόληση. Ο αριθμός αυτός αποδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα παραμένει δημοφιλής (69%:2012). Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι οι: Δανία (89%), Φιλανδία (87%), Αυστραλία (84%), ενώ στις: Αυστρία (40%), Ουγγαρία (40%), Πορτογαλία (37%) και Γερμανία (34%) παρατηρήθηκαν τα μικρότερα ποσοστά. Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα αυτοαπασχόλησης: 39% των ερωτηθέντων μπορούν να φανταστούν τον εαυτό του ως επιχειρηματίες. Παρόλα αυτά, πολλά άτομα δεν υλοποιούν τα σχέδιά τους. Ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας είναι ο φόβος της αποτυχίας: 70% των ερωτηθέντων νιώθουν να απειλούνται από αυτόν. Από την άλλη μεριά, μέτρα όπως η κρατική επιχορήγηση, δάνεια σε νέες επιχειρήσεις και εκπαίδευση γύρω από την επιχειρηματικότητα ενθαρρύνουν τα άτομα για τη λήψη της απόφασης.

Ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, Ε.Κ.Π.Α. ανέφερε στην ομιλία του ότι η επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καταλυτική ως προς την μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, αλλά και του απασχολούμενου προσωπικού. Όπως ανέφερε, με βάση τα ίδια στοιχεία, την τριετία 2011-13 ιδρύθηκαν συνολικά 116.016 νέες επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 81.610 έκλεισαν και οι 34.406 επέζησαν. Συγκεκριμένα το 2012 στην Ελλάδα ιδρύθηκαν συνολικά 42.347 νέες επιχειρήσεις, από τις οποίες, οι 10.003 ήταν στο χώρο της εστίασης, μπαρ και κέτερινγκ. Ακολουθεί με 2.046 επιχειρήσεις ο τομέας παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, με 1.628 ιδρύσεις ο κατασκευαστικός κλάδος, ενώ 1.621 ιδρύσεις είχαμε στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας και 1.185 επιχειρήσεις στον κλάδο της πληροφορικής. Με μικρά νούμερα ακολουθούν ο τουρισμός, η επεξεργασία τροφίμων και η μεταποίηση.

Ο Ευάγγελος Αχιλλόπουλος, επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμικών Παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.), υπογράμμισε τα ευεργετικά αποτελέσματα της λήψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της αύξησης της αυτοαπασχόλησης για την οικονομία της χώρας μας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του «Πώς επηρεάζουν οι Απευθείας Πωλήσεις την επιχειρηματικότητα» ο γενικός διευθυντής, Amway Hellas κ. Γιώργος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό μοντέλο των απευθείας πωλήσεων και πώς μπορεί αυτό να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά είπε: «Σε ένα περιβάλλον που, όπως μας δείχνουν τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας, συνυπάρχει η ανασφάλεια και ο φόβος της αποτυχίας με τη διάθεση για επιχειρηματικότητα, το μοντέλο των απευθείας πωλήσεων αποτελεί μία ιδανική πρόταση: Είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη επιχειρηματική ευκαιρία χαμηλού ρίσκου και επένδυσης για όλους, ενώ προσφέρει επαγγελματική ανεξαρτησία, που την καθιστά ιδανική για τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι προωθεί την ανάγκη για καινοτομία και ανάπτυξη. Εμείς στην Amway, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη θετική στάση των Ελλήνων απέναντι στην αυτοαπασχόληση. Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα σκοπεύουμε να στηρίξουμε τους Έλληνες που αναζητούν μία εναλλακτική λύση στη συμβατική απασχόληση».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επεκτείνεται, αλλά μετ' εμποδίων, το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων


Η έλλειψη ιδίων πόρων οδηγεί τους δήμους σε αναζήτηση χρηματοδότησης.

Δεκαεπτά δήμοι στην Ελλάδα έχουν ήδη εντάξει για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των δημοτών τους, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Τουλάχιστον άλλοι 19, είναι εκείνοι που θα ήθελαν να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στους δημότες τους, αλλά προς το παρόν τα σχέδιά τους αναβάλλονται. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης Σιακαντάρης, διαχειριστής από τη Cyclopolis ΕΠΕ, που έχει προμηθεύσει σε εννέα δήμους το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, «οι περισσότεροι δήμοι θα ήθελαν ένα τέτοιο σύστημα. Όμως, η έλλειψη ιδίων πόρων οδηγεί σε αναζήτηση χρηματοδότησης. Υπό αυτή την έννοια, η ανάπτυξη αυτής της αγοράς ασφαλώς έχει επηρεαστεί από την κρίση».

Τα πρώτα βήματα, στην Ελλάδα, του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων έγιναν, όπως λέει ο κ. Σιακαντάρης, «το 2009 όταν υπήρξε μία εγκατάσταση στην Κέρκυρα που ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία, ενώ το 2011 έγινε μία ακόμη στα Ιωάννινα με μόλις 2 σταθμούς, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα εγκαταστάθηκε στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, άρα δεν μιλάμε για μία εγκατάσταση που μπορεί να εξυπηρετήσει ουσιαστικά την αστική μετακίνηση εντός της πόλης. Η ιστορία αρχίζει πρακτικά εντός του 2012 όταν το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την εγκατάσταση Συστημάτων Κοινόχρηστων Ποδηλάτων».

Το Πράσινο Ταμείο έβγαλε νέα πρόσκληση το 2013 προς τους δήμους για νέες προτάσεις στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» για διάφορες φιλο-περιβαλλοντικές δράσεις. Όμως, όπως εξηγεί ο κ. Σιακαντάρης, ενώ υπήρξε μία «κατ’ αρχήν ένταξη» ακόμη περίπου 20 έργων κοινόχρηστων ποδηλάτων, στη συνέχεια αυτό άλλαξε.

Ένας από τους δήμους, όπου το έργο που προτάθηκε «κοινόχρηστα ποδήλατα» εξαιρέθηκε της χρηματοδότησης είναι και ο δήμος Αχαρνών. «Η θέλησή μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί συνέχεια αρκετών δράσεων που έχουμε αναλάβει ως δήμος προκειμένου να προωθηθεί το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης στην πόλη. Είναι ένας επίπεδος δήμος, κάτι που ευνοεί τη χρήση του ποδηλάτου, υπάρχουν μέσα σταθερής τροχιάς και ένα ισχυρό ποδηλατικό κίνημα. Θα επανέλθουμε και θα στηρίξουμε το αίτημά μας και με το νέο ΕΣΠΑ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αχαρνών.

Οι δήμοι όπου οι εγκαταστάσεις τέτοιων συστημάτων κρίνονται ως πιο επιτυχείς, με βάση τους δήμους που έχει εγκαταστήσει το σύστημα η Cyclopolis, είναι «του Μαραθώνα, του Μοσχάτου και του Ναυπλίου».

«Η κανονική λειτουργία του συστήματος στο Μοσχάτο ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 εγγεγραμμένοι χρήστες, με σαράντα ποδήλατα να κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ υπάρχουν πέντε σταθμοί σε Μοσχάτο και Ταύρο» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Τσέλιου, δημοτική σύμβουλος Μοσχάτου. «Οι δημότες αντιδρούν αρκετά θετικά, ενδιαφέρον δείχνουν όλες οι ηλικίες, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι με μόνο 29 ευρώ το χρόνο έχεις στην ουσία ένα ποδήλατο, το χρησιμοποιείς, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να κάνει συντήρηση» αναφέρει.

«Πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος στο δήμο Αμαρουσίου και προς το παρόν είναι αρκετά ικανοποιητική η κίνησή του. Σπουδαία αποτελέσματα είχε η δοκιμαστική λειτουργία σε Αίγιο και Αρχαία Ολυμπία, αλλά τα Συστήματα θα τεθούν σε κανονική λειτουργία, δηλαδή τα ποδήλατα θα χρησιμοποιούνται έναντι συνδρομής, την Άνοιξη», συμπληρώνει ο κ. Σιακαντάρης. Και εκφράζει την εκτίμηση ότι η εικόνα στην Ελλάδα αλλάζει τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το ποδήλατο.

«Υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στην αγορά του ποδηλάτου στην Ελλάδα τα τελευταία 3-4 χρόνια. Τρανή απόδειξη είναι το Freeday, αλλά και τα συστήματα bike sharing που εγκαταστάθηκαν. Αρκεί νομίζω κανείς να παρατηρήσει το πόσα περισσότερα ποδήλατα συναντάει στο δρόμο σε σχέση με πριν 5-10 χρόνια» λέει.

Τα Συστήματα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (Bike-Sharing Systems) είναι ηλεκτρονικά, αυτοματοποιημένα συστήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων. Διατίθενται στους χρήστες σε δημόσιους χώρους από ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιράσματος.

Μοναδική προϋπόθεση για το χρήστη είναι η «ταυτοποίησή» του πριν παραλάβει το ποδήλατο, για την οποία απαιτείται μία απλή αίτηση (ηλεκτρονική ή/και έγγραφη).

Ο χρήστης γίνεται συνδρομητής και μπορεί να ξεκλειδώσει ένα ποδήλατο από τους ειδικούς σταθμούς, να το χρησιμοποιήσει για τη μετακίνησή του και, αφού ολοκληρώσει τη χρήση του, να το επιστρέψει σε οποιονδήποτε σταθμό.

Σήμερα, περισσότερες από 350 πόλεις παγκοσμίως προσφέρουν συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Στην Ευρώπη, όπως είναι αναμενόμενο, η μεγαλύτερη επιτυχία καταγράφεται στην Ολλανδία, στο Χρόνιγκεν, όπου για την αποτελεσματική και με περισσότερα οφέλη λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων έχει γίνει κυκλοφοριακός σχεδιασμός με περιφερειακό δακτύλιο γύρω από το κέντρο της πόλης, υπάρχει παντελής απαγόρευση μηχανοκίνητων οχημάτων εκεί, εξαιρετικής ποιότητας ποδηλατόδροµοι, πάρκιγκ αυτοκινήτων στην περιφέρεια της ζώνης απαγόρευσης, πρόνοια για ολοκλήρωση της μετακίνησης µε δημόσια μέσα ή µε «ποδήλατο που μοιράζεσαι».

Ακόμη και οι καταστηματάρχες που αντιδρούσαν αρχικά, δεν έχασαν τους πελάτες τους, οι οποίοι πλέον μεταφέρουν τα ψώνια τους µε ποδήλατο, ενώ οι κάτοικοι απολαμβάνουν την απουσία του θορύβου των αυτοκινήτων, το σώμα γυμνάζεται, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής αναβαθμίζονται.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο καύσωνας «χτύπησε» την παραγωγή μελιού


Ανέβηκαν κατακόρυφα οι τιμές.

Τα αποθέματα μελιού στην Αυστραλία αναμένεται να μειωθούν στο μισό τη φετινή χρονιά και οι τιμές να ανέβουν κατακόρυφα. Η πρόβλεψη έρχεται ως συνέπεια της παρατεταμένης ξηρασίας, που πλήττει τους μελισσοκόμους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η πιο ζεστή χρονιά από το 1910 ήταν η περσινή για την Αυστραλία και σε συνδυασμό με τα φαινόμενα ξηρασίας και πλημμύρας έδωσαν ένα ισχυρό χτύπημα στις κατεξοχήν περιοχές παραγωγής μελιού, μειώνοντας τα αποθέματα νέκταρ σε δέντρα και χαμηλή βλάστηση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει και τις μέλισσες, προκαλώντας τους στρες και άστατη συμπεριφορά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το κερί λιώνει και μετατρέπεται σε κερήθρα. Οι μέλισσες τότε αναγκάζονται να μείνουν στο εσωτερικό της κυψέλης, για να τη διατηρήσουν δροσερή με τα φτερά τους, κάτι που δεν τους αφήνει χρόνο για να συλλέξουν το νέκταρ.

Ο διευθυντής του Συμβουλίου για τη βιομηχανία παραγωγής μελιού στην Αυστραλία, Τρέβορ Γουέδερχεντ, εξέφρασε μάλιστα φόβο για άνοδο των τιμών στα σουπερμάρκετ.

Συνέστησε στους καταναλωτές που επιθυμούν να στηρίξουν την τοπική αγορά, να συνεχίσουν να αγοράζουν μέλι από παραγωγούς και να ελέγχουν τις ετικέτες του προϊόντος , ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για εξ ολοκλήρου αυστραλέζικο προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία εισάγει μικρές ποσότητες μελιού από την Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στις σχολές της Πυροσβεστικής


Οι υποψήφιοι θα εισάγονται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο.

Μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, πιθανόν από το επόμενο έτος, θα εισάγονται όσοι μαθητές επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του πυροσβέστη. Το παραπάνω προβλέπεται από το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής μέσω του οποίου προκύπτει ότι στη σχολή των Ανθυποπυραγών το 65% των θέσεων θα καλύπτεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο. Με τον ίδιο τρόπο θα εισάγονται και οι υποψήφιοι για τη σχολή πυροσβεστών.

Πιθανόν οι σχολές να μη συμπεριληφθούν από φέτος στο μηχανογραφικό, καθώς έχει καθοριστεί ο αριθμός των εισακτέων για το τμήμα Ανθυποπυραγών και δεν αναφέρεται ότι θα καλυφθούν κάποιες θέσεις από ιδιώτες.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το 20% των θέσεων στη Σχολή Ανθυποπυραγών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα καλύπτεται με τη διαδικασία των απολυτηρίων εξετάσεων από τους ακόλουθους πτυχιούχους:

Χημικών Μηχανικών
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Μηχανολόγων Μηχανικών
Ναυπηγών Μηχανικών
Πολιτικών Μηχανικών
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πληροφορικής
Χημικούς

Οι εν λόγω υποψήφιο σύμφωνα με το π.δ 365 θα πρέπει να έχουν ηλικία 30 ετών.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου παρουσιάζονται ακολούθως.

Σχολή Ανθυποπυραγών

Η εισαγωγή φοιτητών στη σχολή Ανθυποπυραγών γίνεται με το σύστημα των απολυτηριών εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.9 και 11 του ν2525/1997 και του π.δ 60/2006.

- Από τον αριθμό των εισακτέων ποσοστό 15% προέρχεται υποχρεωτικά από πυροσβέστες, υπαρχιπυροσβέστες, αρχιπυροσβέστες και πυρονόμους ηλικίας μέχρι 35 ετών.

- Από τον αριθμό των θέσεων ποσοστό 20% καλύπτεται από πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων των Σχολών ή Τμημάτων που αναφέρονται στο άρθρο 1 του π.δ. 365/1990, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ.1 του π.δ.239/1997 ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις εφόσον συγκεντρώνουν και τα λοιπά προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις προσόντα. Οι ανωτέρω εισαχθέντες απαλλάσσονται, ανάλογα με τη συνάφεια του πτυχίου τους από τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά μαθήματα με απόφαση του Διευθυντή Σπουδών της οικείας Σχολής μετά από αίτησή τους.

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι ποσοστό 65% θα δίνεται για τους υποψηφίους μέσω του συστήματος των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι η φοίτηση στη σχολή είναι τετραετής . Η Σχολή Ανθυποπυραγών είναι ισότιμη με τα ιδρύματα πανεπιστημιακού τομέα. Όσοι εισάγονται στη Σχολή πριν εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ο χρόνος φοίτησης σε αυτή θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης στρατιωτικής υποχρέωσης. Αν κάποιος φοιτητής διαγραφεί λόγω αποβολής, απολύσεως , παραιτήσεως υποχρεούται στη συνέχεια να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Σχολή Πυροσβεστών

Η εισαγωγή σπουδαστών στη σχολή Πυροσβεστών γίνεται με το σύστημα των απολυτηριών εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.9 και 11 του ν2525/1997 και του π.δ 60/2006.

Η φοίτηση στη Σχολή Πυροσβεστών διαρκεί 5 εξάμηνα, οι απόφοιτοί της είναι ανακριτικοί υπάλληλοι και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Πυρονόμου. Ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Δημοσίας Τάξης μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού ληφθούν υπόψη τόσο οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν, όσο και εκείνες που πρόκειται να κενωθούν. Η Σχολή Πυροσβεστών ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις μεταδευτεροβάθμιες σχολές.Για τους εισαχθέντες ισχύει η απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις όπως ισχύει και τους φοιτητές της Σχολής Ανθυποπυραγών.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαοκτώ νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στην Αττική τον Ιανουάριο


Θλιβερός ο απολογισμός της Τροχαίας.

Δεκαοκτώ θανατηφόρα ατυχήματα είχε κατά το μήνα Ιανουάριο η Αττική, όπου σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής έγιναν 513 τροχαία ατυχήματα με 627 παθόντες, και ειδικότερα:

- 18 θανατηφόρα με 18 νεκρούς

- 12 σοβαρά με 15 σοβαρά τραυματίες

- 483 ελαφρά με 594 ελαφρά τραυματίες

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 41.355 παραβάσεις από τις οποίες 515 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν:

- 757 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 70 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,

-1.713 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,

-488 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

-1.335 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,

-761 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και,

-1.378 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.



Διαβάστε περισσότερα...

Κλαίει και βγαίνουν πέτρες από τα μάτια της


Έκπληκτοι έχουν μείνει γιατροί στην Υεμένη.

Ένα 12χρονο κορίτσι από την Υεμένη έχει αφήσει άφωνους τους γιατρούς αφού όταν κλαίει βγαίνουν μικρές πέτρες από τα μάτια της αντί για δάκρυα.

Η Saadiya Saleh που ζει σε ένα μικρό χωριό της Υεμένης βγάζει μικρές αλλά σκληρές πέτρες κάτω από τα βλέφαρά της, οι οποίες σπρώχνονται μπροστά στα μάτια της μέχρι να κυλήσουν στα μάγουλά της.

Το βίντεο με το εξαιρετικά ασυνήθιστο φαινόμενο ανέβηκε στο YouTube από το κανάλι τηλεόρασης της Υεμένης Azal.

Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση που εντοπίζεται σε επαρχία της Υεμένης και την ώρα που οι γιατροί προσπαθούν να δώσουν μια επιστημονική εξήγηση, προληπτικοί ντόπιοι θεωρούν ότι δαίμονας έχει καταλάβει το κορίτσι…










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται το επίδομα ευθύνης


Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Με έγγραφο του το Υπουργείο Παιδείας κάνει γνωστό ότι το επίδομα θέσης ευθύνης το δικαιούνται μόνο οι αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα για να λάβει ένας αναπληρωτής το επίδομα θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί είτε σε μονοθέσια είτε σε διθέσια και τριθέσια σχολεία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

α) στα μονοθέσια σχολεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 12 και της παρ. 6 του άρθρου 13 του Ν.1566/1986, όπου προϊστάμενος στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες είναι ο εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε αυτές και

β) στα διθέσια και τριθέσια σχολεία, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.21 του άρθρου 14 του Ν.1566/1985, με την οποία επεκτείνονται οι διατάξεις των άρθρων 12 και 13 του εν λόγω νόμου και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν προϊστάμενοι των σχολικών αυτών μονάδων, όταν προσλαμβάνονται για να καλύψουν έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και απουσιάζουν για οποιαδήποτε αιτία από τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί Π.Ε. με οργανική θέση

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν4024/2011 το ύψος του εν λόγω επιδόματος ανέρχεται σε 100 ευρώ για εκπαιδευτικούς μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορικές στιγμές από χειμερινές Ολυμπιάδες


Οι αγώνες του Σότσι είναι προ των πυλών και οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων ευελπιστούν να δουν εικόνες ανάλογες με αυτές του βίντεο που θα παρακολουθήσετε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κροκόδειλος κυκλοφορεί στους δρόμους του Μπρίστολ


Στη... γύρα έχουν βγει οι αστυνομικοί στο Μπρίστολ της Βρετανίας, μετά την καταγγελία ενός οδηγού λεωφορείου ότι είδε κροκόδειλο δύο μέτρων να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης.

Υπήρξε μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας που έκανε λόγο για αναζήτηση του ερπετού. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο «κροκόδειλος του Μπρίστολ» έχει ήδη λογαριασμό στο twitter που φτιάχτηκε από όσους θέλησαν να αστειευτούν με το συγκεκριμένο περιστατικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η προσπάθεια ένταξης της Κεφαλονιάς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης


Κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης μεταβαίνει στο νησί για τη συλλογή δικαιολογητικών.

Την ένταξη της Κεφαλλονιάς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Από τις υπηρεσίες του υπουργείου, έχει ήδη αποσταλεί η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Την ίδια στιγμή, στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ΕΕ.

Σήμερα, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης , σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή και το δήμαρχο Κεφαλλονιάς Αλέξανδρο Παρίση για τις δυνατότητες συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από ένα χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιτροπή για τα δικαιώματα των φοιτητών


Ο «Συνήγορος του Φοιτητή» εξετάζει τις καταγγελίες και παρέχει ενημέρωση για δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Οι φοιτητές εκτός από υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα που πολλές φορές δεν τα γνωρίζουν. Πολλοί επίσης είναι αυτοί που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους πιθανόν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τις ακαδημαϊκές και διοικητικές υπηρεσίες των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας.

Πλέον για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές έχει συσταθεί σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας επιτροπή που φέρει την ονομασία «Συνήγορος του Φοιτητή». Αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν οι φοιτητές είναι ότι ο «Συνήγορος του Φοιτητή» δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας, άρα οι όποιες καταγγελίες τους δεν θα εξετάζονται από την επιτροπή αφού δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.4009/2011 ο «Συνήγορος του Φοιτητή» έχει ως σκοπό τη διαμεσολάβηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος.

Προϊστάμενος της επιτροπής μπορεί να είναι καθηγητής ή ομότιμος καθηγητής του ιδρύματος και ο ορισμός του γίνεται από το Συμβούλιο του ιδρύματος, ύστερα από γνώμη του συμβουλίου φοιτητικής μέριμνας, για θητεία ενός ακαδημαϊκού έτους, με δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.

Ο συνήγορος του φοιτητή:

1. Διερευνά υποθέσεις, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αναφορά φοιτητή, και διαμεσολαβεί στα αρμόδια όργανα του ιδρύματος για την επίλυσή τους.

2. Μπορεί να ζητά από τις υπηρεσίες του ιδρύματος κάθε πληροφορία, έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση, να εξετάζει πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία και να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη.

3. Αν διαπιστώσει ότι σε συγκεκριμένη υπόθεση δεν τηρείται η νομιμότητα, ότι παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιοίκησης ή διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, συντάσσει πόρισμα το οποίο γνωστοποιεί στον καθηγητή τον οποίον αφορά ή την αρμόδια διοικητική υπηρεσία και το φοιτητή που υπέβαλε την αναφορά, και διαμεσολαβεί με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος.

4. Ο συνήγορος του φοιτητή μπορεί με πράξη του να θέτει στο αρχείο αναφορά που κρίνεται προδήλως αόριστη, αβάσιμη ή αστήρικτη.

5. Σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος διαβιβάζει την υπόθεση στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο. Τα πορίσματα του συνηγόρου του φοιτητή, καθώς και έκθεση με τα ετήσια πεπραγμένα του δημοσιεύονται στο διαδικτυακό τόπο του ιδρύματος, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/1997 (Α΄ 50), όπως ισχύει.

Με ποιο τρόπο υποβάλλονται οι καταγγελίες

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα αιτήματα, οι αναφορές, οι καταγγελίες κ.λπ. υποβάλλονται είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση sinigorosfititi@uoa.gr, είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γραφείο της Μονάδας Υπευθύνων Δράσης με την ένδειξη «Συνήγορος του φοιτητή», Πανεπιστημίου 30, 106 79, Αθήνα.

Όλα τα παραπάνω συγκεντρώνονται στο γραφείο της Μονάδας Υπευθύνων Δράσης που στεγάζεται στην αίθουσα Προπυλαίων του κεντρικού κτηρίου του πανεπιστημίου, το οποίο έχει αναλάβει τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη της επιτροπής.

Συνιστούμε στους φοιτητές να επικοινωνήσουν με το «Συνήγορο του Φοιτητή» στο τριτοβάθμια ίδρυμα όπου φοιτούν ώστε να ενημερωθούν εκτενέστερα.

Ακολούθως παρουσιάζουμε τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ όπου λειτουργεί «Συνήγορος του Φοιτητή» με τους αντίστοιχους συνδέσμους όπου φυσικά υπάρχουν...

Συνήγορος του Φοιτητή Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συνήγορος του Φοιτητή Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συνήγορος του Φοιτητή ΑΤΕΙ Αθήνας.

Συνήγορος του Φοιτητή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Ισόγειο Φοιτητικής Λέσχης (γρ. 9). Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 12:00 - 14:00. Τηλ: 2310 991361 f: 2310 991362



Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνες για τον εντοπισμό των γονέων του βρέφους που προσπάθησαν να πουλήσουν


Το παιδί παραλήφθηκε από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των γονέων του 3,5 μηνών βρέφους, το οποίο προσπάθησαν να πουλήσουν αντί 10.000 ευρώ ένας 36χρονος και μια 35χρονη υπήκοος Αλβανίας, αλλά συνελήφθησαν στην περιοχή Περιβόλα της Πάτρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί τα στοιχεία της 21χρονης φυσικής μητέρας του βρέφους, ρουμανικής καταγωγής, ενώ ερευνάται ακόμη το ποια σχέση έχουν οι συλληφθέντες με τους γονείς τού παιδιού. Επίσης, οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι συλληφθέντες εμπλέκονται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Το βρέφος παραλήφθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και έχει διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων.

Η επιχείρηση της αστυνομίας, για τη σύλληψη του 36χρονου και της 35χρονης, ξεκίνησε έπειτα από την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν οι αστυνομικοί του τμήματος Χαλανδρίτσας, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Πατρών.

Αστυνομικοί προσποιούμενοι άτεκνο ζευγάρι, ήρθαν σε επαφή με τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, για την ανεύρεση «αγοραστή» του βρέφους. Σε συνάντηση που ακολούθησε στις 2 Φεβρουαρίου, σε πολυχώρο στην Πάτρα, οι δράστες επέδειξαν το μωρό στους αστυνομικούς και ζήτησαν 20.000 ευρώ για να το πουλήσουν.

Χθες το απόγευμα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι αστυνομικοί που προσποιούντο τους ενδιαφερόμενους αγοραστές με τους δράστες, συμφωνήθηκε η πώληση του βρέφους, έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους συλληφθέντες στην περιοχή της Περιβόλας και τους παρέδωσαν το συμφωνημένο χρηματικό πόσο των 10.000 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μόλις οι αστυνομικοί πήραν το βρέφος με το βιβλιάριο υγείας του, ακολούθησε η σύλληψη του 36χρονου και της 35χρονης.



Διαβάστε περισσότερα...

Αιφνίδιος θάνατος μαθητή μετά από αγώνα μπάσκετ


Τραγική κατάληξη βρήκε ένας 17χρονος μαθητής, μετά από σχολικό αγώνα μπάσκετ στο Κιάτο, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, συγκλονίζοντας την τοπική κοινωνία της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, ο 17χρονος μαθητής, από το 1ο γυμνάσιο Κιάτου, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος, λίγο μετά την λήξη του αγώνα μπάσκετ. Η γιατρός του αγώνα παρά τις προσπάθειες της να ανατάξει τον μαθητή δεν τα κατάφερε και έφθασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με δύο καρδιολόγους.

Τελικά ο 17χρονος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, ενώ έχει παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του μαθητή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λύση» ζητούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ


Να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των περίπου 400.000 ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, σε όλη την Ελλάδα, που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λόγω αδυναμίας καταβολής των εισφορών στο ασφαλιστικό τους ταμείο, ζητά ο Σύλλογος Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ του νομού Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την περίπτωση 50χρονου -που στερείται ασφαλιστικής κάλυψης λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ- ο οποίος λόγω επιπλοκών έπειτα από χολοκυστεκτομή αναγκάστηκε να καταβάλει 200 ευρώ για εισαγωγή στο ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Παπαγεωργίου για μαγνητική, όπου έπρεπε να καταβάλει άλλα 250 ευρώ, το ΔΣ και μέλη του Συλλόγου Ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ καθώς και εκπρόσωποι του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης πραγματοποίησαν παρέμβαση στη διοίκηση του Παπαγεωργίου.

"Τέτοια περιστατικά τα βλέπουμε καθημερινά. Μετά την παρέμβασή μας, ο διοικητής του Παπαγεωργίου έδωσε εντολή να γίνει η μαγνητική του ασθενούς και είπε ότι το κόστος πρέπει να χρεωθεί στο ΑΧΕΠΑ, απ' όπου διακομίστηκε ο άρρωστος. Δεν ξέρουμε όμως τι θα του ζητήσει το ΑΧΕΠΑ, όπου κατέβαλε 200 ευρώ για την εισαγωγή βάσει της εγκυκλίου για τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια). Το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει άμεσα λύση. Δεν μπορεί να αφήνει έναν ανασφάλιστο άνθρωπο να πεθάνει. Οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να έχουν δωρεάν περίθαλψη" ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος Συλλόγου Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ, Χάρης Ευθυμιάδης.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός


Στο σεισμόπληκτο νησί έχουν μεταβεί ομάδες για να συνδράμουν στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε κατάσταση γενικής ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της Κεφαλονιάς, ενώ στο σεισμόπληκτο νησί έχουν, ήδη, μεταβεί δύο ομάδες του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Πάτρας, για να συνδράμουν, όπου κρίνεται αναγκαίο, στο έργο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Σήμερα το πρωί μετέβη στο νησί, με την κυβερνητική αποστολή σε Αργοστόλι και Ληξούρι, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πρέσβης Διονύσης Κοδέλλας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους υπουργούς για την αποτίμηση της κατάστασης και την άμεση προώθηση μέτρων στήριξης των πληγέντων.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τη μακροχρόνια εμπειρία του και το πνεύμα αλληλεγγύης των εθελοντών του, είναι παρών και στην Κεφαλονιά, στηρίζοντας ενεργά την προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού» ανέφερε ο κ. Κοδέλλας.

Στη παρούσα φάση, οι ομάδες των εθελοντών Σαμαρειτών κινητοποιούνται στην παροχή πρώτων βοηθειών και βοηθούν το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στα πλοία, όπου στεγάζονται σεισμόπληκτοι πολίτες από την προηγούμενη εβδομάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 5.000 αιτήσεις για 356 θέσεις στη ΝΕΡΙΤ


Έκλεισε χθες η προκήρυξη.
Συνολικά, 5.168 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την κάλυψη 356 θέσεων εκτός ΑΣΕΠ (132 δημοσιογράφων και 224 θέσεων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στη σχετική προκήρυξη που δημοσίευσε η ΝΕΡΙΤ Α.Ε., μέσα από την ιστοσελίδα www.opengov.gr και η οποία έκλεισε χθες.

Επίσης, στην ίδια σελίδα υπεβλήθησαν και 159 αιτήσεις για την πρόσκληση που αφορούσε στην κατάρτιση Μητρώου Αξιολογητών, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην επιλογή του προσωπικού της ΝΕΡΙΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΕΡΙΤ, ο αριθμός των αιτήσεων που υπεβλήθησαν ανά προτεινόμενη θέση, έχουν ως εξής:

Θέσεις καλλιτεχνικών ειδικοτήτων

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Σκηνοθετών (ΑΘΗΝΑ - 25 Θέσεις): 219

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Σκηνοθετών (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 3 Θέσεις) :39

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Διευθυντών Παραγωγής (Τηλεόρασης) (ΑΘΗΝΑ - 11 Θέσεις): 82

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Διευθυντών Παραγωγής (Τηλεόρασης) (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 3 Θέσεις):15

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Βοηθών Σκηνοθετών (ΑΘΗΝΑ - 10 Θέσεις): 97

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Βοηθών Σκηνοθετών (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 2 Θέσεις):28

- ΠΕ Σχεδιαστών Αναλυτών Προγράμματος (ΑΘΗΝΑ - 5 Θέσεις): 51

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Βοηθών Διευθυντών Παραγωγής (Τηλεόρασης) (ΑΘΗΝΑ - 10 Θέσεις): 192

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Βοηθών Διευθυντών Παραγωγής (Τηλεόρασης) (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 2 Θέσεις): 29

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Γραφιστών (ΑΘΗΝΑ - 12 Θέσεις): 367

- ΤΕ Συντηρητών Φωτογραφίας (ΑΘΗΝΑ - 1 Θέσεις):34

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Διευθυντών Φωτογραφίας (ΑΘΗΝΑ - 2 Θέσεις): 39

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Φωτιστών (ΑΘΗΝΑ - 4 Θέσεις): 87

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Εικονοληπτών (ΑΘΗΝΑ - 30 Θέσεις): 290

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Εικονοληπτών (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 5 Θέσεις): 41

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Βοηθών Σκηνοθετών Τηλεοπτικού Πλατό (floor manager) (ΑΘΗΝΑ - 5 Θέσεις): 35

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Βοηθών Σκηνοθετών Τηλεοπτικού Πλατό (floor manager) (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 1 Θέσεις): 6

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Μοντέρ (ΑΘΗΝΑ - 31 Θέσεις): 234

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Μοντέρ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 3 Θέσεις): 54

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Ηχοληπτών (ΑΘΗΝΑ - 37 Θέσεις): 485

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Ηχοληπτών (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 8 Θέσεις): 96

- ΤΕ Εκφωνητών (ΑΘΗΝΑ - 4 Θέσεις): 89

- ΠΕ Διευθυντών Παραγωγής (Μουσικών Συνόλων) (ΑΘΗΝΑ - 2 Θέσεις): 21

- ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ Παραγωγών Μουσικών Προγραμμάτων (ΑΘΗΝΑ - 8 Θέσεις) : 159

ΣΥΝΟΛΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 2.789

Θέσεις δημοσιογράφων

- ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΑΘΗΝΑ - 2 Θέσεις): 68

- ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 3 Θέσεις): 68

- ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΗΝΑ - 6 Θέσεις): 28

- ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΗΝΑ - 16 Θέσεις): 324

- ΣΥΝΤΑΞΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 7 Θέσεις): 181

- ΣΥΝΤΑΞΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΕΚΠΟΜΠΩΝ (ΑΘΗΝΑ - 59 Θέσεις): 1198

- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΜΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟ (ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 5 Θέσεις): 86

- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΜΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟ (ΑΘΗΝΑ - 22 Θέσεις): 255

- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΑΘΗΝΑ - 4 Θέσεις): 35

- ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΑΘΗΝΑ - 8 Θέσεις): 36

ΣΥΝΟΛΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 2.379

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας διεξάγει, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Η ΝΕΡΙΤ έχει προβλέψει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών ανεξαρτησίας και εμπιστευτικότητας στην επιλογή του κατάλληλου προσωπικού της, σε ειδικότητες που εκ του νόμου δεν εμπίπτουν σε διαδικασίες ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στην εισαγωγή στο τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας


Δεν θα απαιτείται εξέταση σε ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο
.
Δεν θα απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα για την εισαγωγή στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, από το έτος 2014 και εφεξής.

Το παρακάνω προκύπτει από σχετική απόφαση που έλαβε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κεδίκογλου αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του τμήματος περί κατάργησης εξέτασης των δύο ειδικών μαθημάτων Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου.

Να θυμίσουμε στους υποψηφίους ότι το τμήμα αυτό εντάσσεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Διαβάστε τι αναφέρει το ΦΕΚ...

«Τα αποσπάσματα πρακτικών των αριθ. 13/12−9−2013, 14/2−10−2013 και 18/7−11−2013 συνελεύσεων του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών ΤΕΙ Αθήνας, το αριθ. 21/15−10−2013 πρακτικό του συμβουλίου της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, τα με αριθ. Πρωτ. 05.1517.11/9−10−13 και 05.1917.11/4−12−13 έγγραφα του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών ΤΕΙ Αθήνας, το με αριθ. Πρωτ. 11251.18/22−10−13 έγγραφο της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και το με αριθ. Πρωτ. 13645/6−12−13 έγγραφο του ΤΕΙ Αθήνας με τα οποία διαβιβάζεται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η πρόταση του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών ΤΕΙ Αθήνας περί κατάργησης εξέτασης των δύο ειδικών μαθημάτων Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου για εισαγωγή στο εν λόγω τμήμα».

« […] Από το εδάφιο θ ́ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α ́ της αριθ. Φ.253/128314/Β6/2002 (ΦΕΚ 1538/Β ́/10−12−2002) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 6 του άρθρου μόνο της αριθ. Φ.253/84495/Β6/2013 (ΦΕΚ 1581/Β ́/21−06−2013) όμοιας, αφαιρείται η φράση "Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών". Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».



Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά ως και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά


Αρβανιτόπουλος: Έχουμε παραγγείλει από τον ΟΣΚ τις πρώτες προκατασκευασμένες αίθουσες.

Κλειστά ως και την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά, δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος που βρίσκεται από χθες στο νησί.

«Θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία έως και την Παρασκευή για να έχει ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος, να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα και μετά να δούμε τι θα αποφασίσουμε. Επίσης, έχουμε παραγγείλει από τον ΟΣΚ τις πρώτες προκατασκευασμένες αίθουσες, έρχονται οι πρώτες 10 σήμερα και οι υπόλοιπες 30 μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, που είναι και οι καταγεγραμμένες ανάγκες για να μπορέσουμε να δώσουμε μια επιλογή» ανέφερε.

«Μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών, σε πρώτο πλάνο, αλλά βεβαίως και η δημιουργία συνθηκών γρήγορης επανέναρξης της μαθητικής διαδικασίας. Για λόγους ψυχολογικούς τα παιδιά πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία, αλλά με ασφάλεια» κατέστησε σαφές ο υπουργός Υγείας. Επισήμανε ότι σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο, υπήρχαν προβλήματα σε τρία σχολικά κτίρια, αλλά, όπως είπε, «με τον δεύτερο, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται αύριο το πρωί, θα δούμε την κατάσταση και θα επανεκτιμήσουμε τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν για τους μαθητές της Γ' Λυκείου θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, ανέφερε: «όλα αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια. Πρώτα ο Θεός, να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα, να επανέλθουμε στην ομαλότητα, να δούμε τι χρόνος χάθηκε, να δούμε τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει και θα δούμε αν χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για αυτούς τους μαθητές».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι «έχει γίνει μια τεράστια κινητοποίηση με εντολή του πρωθυπουργού όλου του κυβερνητικού μηχανισμού, ούτως ώστε να συνδράμει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και ιδιαίτερα τους κατοίκους του Ληξουρίου που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλη περιοχή. Σε πρώτη φάση να ανακουφίσει τους πολίτες, να τους βοηθήσει να περάσουν τις πρώτες δύσκολες και να πάμε σε μιά αποκατάσταση των προβλημάτων και επιστροφή στην ομαλότητα. Από χθες στήθηκε και μια τεράστια αερογέφυρα των ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη C-130-βρίσκεται εδώ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ που επιβλέπει την όλη διαδικασία- και μέσα από αυτή την αερογέφυρα ήρθαν από την Αθήνα σκηνές,υπνόσακοι κλπ για να δοθούν κυρίως στους κατοίκους του Ληξουρίου».

Σχετικά με τις υποδομές του νησιού, υποστήριξε ότι «το αεροδρόμιο είναι σε πλήρη λειτουργία. Ο δρόμος από το Αργοστόλι στο Ληξούρι έχει αποκατασταθεί, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Βεβαίως γίνεται συνολικός επανέλεγχος όλων των κτισμάτων για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Ανάμεσα σε αυτά βεβαίως πρωτίστως και τα σχολειά μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Στο εδώλιο οι γονείς που ασελγούσαν σε βάρος των παιδιών τους


Υποχρέωναν το γιο τους να κάνει έρωτα με τη μητέρα.

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη αναμένεται θα βρεθούν σήμερα οι γονείς δυο κοριτσιών και ενός αγοριού από την Λευκά της Πάτρας οι οποίοι κατηγορούνται ότι εξαναγκάζουν σε όργια τα παιδιά τους, στα ποία συμμετείχαν και αυτοί.



Το ζευγάρι είναι προφυλακισμένο από τον Μάιο του 2013 και η υπόθεση έκανε πανελλήνια αίσθηση, όταν το ένα από τα δύο κορίτσια μίλησε σε συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο στη συνέχεια ενημέρωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» και στη συνέχεια την Εισαγγελέα ανηλίκων.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, o 50χρονος πατέρας έχει προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος των δύο ανήλικων κοριτσιών ενώ υποχρέωνε τη μητέρα να κάνει έρωτα με τον 15χρονο γιό ο οποίος ερχόταν σε ερωτική επαφή μαζί της καθ’ υπόδειξη του πατέρα του, η οποία το… δεχόταν, μη μπορώντας, όπως υποστηρίζει, να κάνει αλλιώς, γιατί φοβόταν τον άνδρα της, ο οποίος έβγαινε εκτός εαυτού, όταν έπινε. Όταν όμως οι αστυνομικοί τον πίεσαν φέρεται να τους είπε: «ήθελα να κάνω άνδρα το γιο μου και για αυτό έκανα ό,τι έκανα».

Τα κορίτσια φαίνεται πως δεν τα έχει βιάσει ο πατέρας, όμως έχει προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους, ενώ όπως έχει καταγγελθεί προσπάθησε να βιάσει τη μεγαλύτερη από τις κόρες του.

Ο 50χρονος φερόμενος ως δράστης στην κατάθεσή του υποστήριξε πως είναι άνεργος και κάνει μερικά μεροκάματα ως οικοδόμος, ενώ έχει σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού.

Οι ίδιοι οι γονείς έχουν παραδεχθεί πως έκαναν αυτές τις απεχθείς πράξεις στα τρία από τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους, ηλικίας 17, 15 και 12 χρονών, ενώ έχουν και ένα μικρότερο ηλικίας μόλις 8 ετών.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευρώ-καταδίκη για το φακελάκι


Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, υπάρχουν περίπου 100.000 Έλληνες που πιστεύουν ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται πρόβλημα διαφθοράς και απάτης.

Οι λοιποί, δηλαδή το 99% του ελληνικού πληθυσμού, θεωρούν ότι υπάρχει και μάλιστα εν εκτάσει. Την ίδια άποψη για τη διαφθορά στη χώρα τους έχει μόλις το 20% των Δανών, ενώ κατά το μέσο όρο στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 76%.

Όπως άλλωστε δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και το 7% των Ελλήνων που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση δηλώνει πως αναγκάστηκε να λαδώσει τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο για να κάνει τη δουλειά του. Το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό ήταν 4%. Σύμφωνα επίσης με το Ευρωβαρόμετρο, το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή του ζωής (μέσος όρος ΕΕ: 26%), ενώ το 11% των Ελλήνων που επισκέφθηκαν δημόσια ιατρεία κατά το προηγούμενο έτος παραδέχθηκε ότι κατέβαλε φακελάκι (μέσος όρος ΕΕ: 5%).

(Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση):








Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατοντάδες νέες πτήσεις στο Ελ. Βενιζέλος


Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΑΑ Γιάννη Παράσχη που θεωρεί το 2014 «έτος ανάκαμψης» για την επιβατική κίνηση μιας και η Αθήνα, όπως υποστηρίζει, επανέρχεται στον χάρτη των διεθνών αστικών προορισμών. Νέες αεροπορικές εταιρείες ξεκινούν δρομολόγια, άλλες αυξάνουν τις συχνότητές τους ενώ σημαντική είναι και η αύξηση των εταιρειών χαμηλού κόστους.

Ενδεικτικά, το ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου (Νοέμβριος 2013-Μάρτιος 2014) βρήκε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 31 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2012-2013) που θα διατηρηθούν σε ετήσιο επίπεδο. Κατά τη φετινή θερινή περίοδο αναμένονται 150 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις.

«Μετά από μια μακρά περίοδο ανασφάλειας σήμερα καταγράφονται εμφανή σημάδια ανάκαμψης στην αεροπορική κίνηση, τα οποία, συνδέονται με την ελκυστικότητα της πόλης και με την αποκατάσταση της εικόνας της» σημείωσε ο κ. Παράσχης και πρόσθεσε πως «η εξέλιξη της κίνησης αποδεικνύει ακόμα μια φορά την πάγια θέση του ΔΑΑ ότι την κίνηση δεν την διαμορφώνουν οι αεροπορικές χρεώσεις αλλά το ΑΕΠ της χώρας, η ελκυστικότητα του προορισμού και η ύπαρξη δυνατού και υγιούς εγχώριου αερομεταφορέα».

Τι λένε τα στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία της διοίκησης που δημοσιεύει το ΑΜΠΕ, το 2013 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας 12,5 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά 3,2% σε σχέση με τα 12,9 εκατομμύρια των επιβατών του 2012, ωστόσο όμως τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013, και ειδικά τον Δεκέμβριο, σημειώθηκε αύξηση κατά 4,5% με τον αριθμό των ξένων επιβατών αυξημένο κατά 11% το 2013. Η ανοδική αυτή πορεία συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2014 με αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 7%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η κίνηση ωστόσο του εσωτερικού παρέμεινε σταθερή, ενώ η διεθνής κίνηση σημείωσε αύξηση 11,2% συγκριτικά με το 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ξένοι επιβάτες, είτε ταξίδευαν στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 29% τον Ιανουάριο.

Συνολικά για το 2014, υπάρχει αύξηση της χωρητικότητας-θέσεων κυρίως από την Aegean και άλλες εταιρείες, κατά 1,2 εκατ. στην αγορά εξωτερικού , χωρίς να υπολογίζονται οι νέες θέσεις της Ryanair, η οποία ανακοίνωσε περί τις 900.000 θέσεις για την καλοκαιρινή περίοδο εκ των οποίων το 75% αφορά στην αγορά εσωτερικού.

Σχετικά με την παρουσία της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair, o γενικός διευθυντής του ΔΑΑ κ. Παράσχης σημείωσε ότι αναμένεται να φέρει πρόσθετες θέσεις στο εσωτερικό της χώρας, αυξάνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες χαμηλού κόστους στην Αθήνα για φέτος το καλοκαίρι, αυτές αυξάνονται σε 17 από 12 που ήταν πέρυσι. Οι εξυπηρετούμενοι προορισμοί από τις χαμηλού κόστους εταιρείες αυξάνονται κατά 40% (από 25 σε 35), καθώς οι 17 αεροπορικές εταιρείες θα συνδέουν πλέον 35 πόλεις (39 αεροδρόμια). Οι εταιρείες χαμηλού κόστους θα αποτελούν πλέον το 29,3% του συνόλου των εταιρειών που θα επιχειρούν προγραμματισμένες πτήσεις στην Αθήνα.

Οι 150 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις που ξεκινούν την καλοκαιρινή περίοδο είναι οι εξής:

- Η Aegean ξεκινά πτήσεις σε 4 νέους προορισμούς Αμβούργο, Μπέρμιγχαμ, Πάφο και Νάντ, καθώς και σε 7 υφιστάμενους προορισμούς για τον ΔΑΑ Άμπου Ντάμπι, Ζυρίχη, Βυρηττός, Κάιρο, Κοπεγχάγη, Μασσαλία & Στοκχόλμη

- Η Vueling θα πετά με δυο καθημερινές πτήσεις από/προς τη Ρώμη

- Η Transavia ξεκινά πτήσεις από/προς Αϊντχόβεν, ενώ παράλληλα η αδελφή εταιρία Transavia France, ξεκινά πτήσεις σε Νάντ, Παρίσι και Λυών

- H easyJet, ξεκινά πτήσεις προς το Αμβούργο

- Η Meridianna Fly ξεκινά πτήσεις από/προς τη Νάπολη

- Η Alitalia θα ξεκινήσει να πετά και στο Μιλάνο (Λινάτε)

- Η Niki ξεκινά πτήσεις από/προς τη Βιέννη

- Η Brussels Airlines θα πετά από/προς τις Βρυξέλλες

- Η Croatia Airlines ξεκινά πτήση από/προς το Σπλίτ

- Η Singapore επαναφέρει τις εβδομαδιαίες πτήσεις της από/προς Σιγκαπούρη, μετά από ένα χρόνο αποχής από την αγορά της Αθήνας.



Διαβάστε περισσότερα...

Θα ανάβατε το τσιγάρο ενός παιδιού;


Μια συγκλονιστική αντικαπνιστική καμπάνια κάνει το γύρο του διαδικτύου και προκαλεί: Θα ανάβατε το τσιγάρο ενός παιδιού;

Χωρίς αίματα, χωρίς σκηνές που προκαλούν σοκ, χωρίς μαύρους πνεύμονες, χωρίς στατιστικά στοιχεία, αυτή η καμπάνια είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι.

Μικρά παιδιά ζητούν από περαστικούς που καπνίζουν να τους ανάψουν το τσιγάρο τους. Κανείς δεν δέχεται. Αντίθετα όλοι προσπαθούν να τα αποτρέψουν αναφέροντάς τους όλα όσα προκαλεί το κάπνισμα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τότε τα παιδιά τους ρωτάνε: Τότε, εσύ γιατί καπνίζεις; Νοιάζεσαι για μένα αλλά όχι για τον εαυτό σου;

Δείτε το βίντεο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To Facebook σβήνει κεράκια


Το δημιούργημα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το οποίο πλέον χρησιμοποιούν 1,2 δισεκατομμύρια άτομα κάθε μήνα, σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της Γης, κλείνει σήμερα 10 χρόνια ζωής.

Ο Ζούκερμπεργκ έδωσε σάρκα και οστά στην ομολογουμένως ξεχωριστή ιδέα του το 2004 και έκτοτε απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχίας του Facebook. Καρποί που μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2013, μεταφράστηκαν σε κέρδη 1,9 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κατάργηση της επικουρικής σύνταξης από το νέο κανονισμό του ΕΤΕΑ»


Επίκαιρη ερώτηση του Δ. Στρατούλη στον υπουργό Εργασίας.

Με την «εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ» χρεώνει την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο κ. Στρατούλης επισημαίνει τις μειώσεις από 16-25% στις επικουρικές που προβλέπονται από τον Κανονισμό και παραθέτει τις απάραδεκτες, όπως τις χαρακτηρίζει, ρυθμίσεις, που ανατρέπει αυτός. Παράλληλα ερωτά τον υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να μην εγκριθεί ο Κανονισμός.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση του κ. Στρατούλη:

«Παράλληλα με τη διάλυση των Περιφερειακών Τμημάτων, των ελεγκτικών μηχανισμών και γενικά των δομών του ΕΤΕΑ, που έχει αυξήσει το χρόνο αναμονής για απονομή σύνταξης στα 4 έτη, η Κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιό της για εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ. Στον Κανονισμό προβλέπονται μειώσεις στις επικουρικές από 16% έως 45% και ετήσια αναπροσαρμογή τους με συντελεστές βιωσιμότητας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κατώτατο όριο!

Ο Κανονισμός ανατρέπει επίσης αυθαίρετα και χωρίς νομικό έρεισμα δεδομένα δεκαετιών αφού, πέρα από τις μειώσεις, εισάγει, μεταξύ άλλων, τις εξής απαράδεκτες ρυθμίσεις:

- Διαφοροποιείται η επικουρική σύνταξη ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους, καταργείται η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος, τίθεται ως προϋπόθεση το 62ο έτος για μεταβίβαση σύνταξης στους επιζώντες συζύγους και θεσπίζεται η δήλωση επιλογής μεταβίβασης της σύνταξης εκ των προτέρων.

- Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

- Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για την απονομή συντάξεων αναπηρίας, ενώ όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ, χωρίς καμία άλλη παροχή.

Επειδή, ο νέος Κανονισμός στοχεύει ξεκάθαρα στην κατάργηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την απώλεια της Επικουρικής Σύνταξης για εκατομμύρια ασφαλισμένους & συνταξιούχους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εγκριθεί ο νέος, απαράδεκτος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ;».



Διαβάστε περισσότερα...

Σότσι: Απειλούν με απαγωγές αθλητών


Προειδοποιητική επιστολή έλαβε η Αυστριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στην οποία απειλούν ότι θα απαγάγουν δύο αυστριακές αθλήτριες κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στο Σότσι της Ρωσίας.

Η απειλή αφορά τις αυστριακές αθλήτριες Μαρλίς Σιλντ (σκι-σλάλομ) και την αθλήτρια του skeleton (μονό έλκηθρο σε πρόσθια θέση) Τζανίν Φλοκ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πέτερ Μένελ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Krone, σύμφωνα με το οποίο μία επιστολή, προφανώς προερχόμενη από τη Ρωσία, περιέχει απειλή απαγωγής των δύο αθλητριών. Ένοπλοι ισλαμιστές έχουν απειλήσει ότι θα διαπράξουν επιθέσεις στη διάρκεια των Αγώνων του Σότσι, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κυρίως μουσουλμανικού Βόρειου Καυκάσου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι Ολυμπιακές Επιτροπές πολλών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και οι ΗΠΑ έλαβαν τον περασμένο μήνα επιστολές από τη Ρωσία που περιείχαν "τρομοκρατική απειλή" για την περίοδο πριν από τους Αγώνες, αλλά οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

"Αμέσως ειδοποιήσαμε την αυστριακή ομοσπονδιακή υπηρεσία εγκλήματος, η οποία διενεργεί έρευνες", δήλωσε ο Μένελ και πρόσθεσε ότι δύο αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αυστριακής αστυνομίας θα βρίσκονται στο Σότσι για την προστασία των αθλητών εκτός του Ολυμπιακού χωριού.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση για την υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων


Παράταση μέχρι τις 23 Μαΐου δίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm, το υπουργείο Οικονομικών, στην υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων που έχουν από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον Real Fm, η παράταση δόθηκε καθώς το σύστημα δεν ήταν έτοιμο για αυτές τις αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 31/12 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις γίνονταν ετήσια. 

Ακούστε το ηχητικό:



 Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μέτρα για τους σεισμόπληκτους


Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.

Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη.

Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός, κυρίαρχο ζήτημα είναι η σωστή λειτουργία του αεροδρομίου, το οποίο έχει υποστεί πολύ μικρές ζημιές που θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο. Υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Είπε ακόμη, ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.

Αυτή την ώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης κατευθύνεται στο Ληξούρι για να δει από κοντά τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο χθεσινός σεισμός και να μιλήσει με τους κατοίκους.

Στο Ληξούρι μετέβησαν με πλοίο οι υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Βιολογικά απόβλητα» οι σκύλοι στο Σότσι


Σε μαζική εκκαθάριση των αδέσποτων σκύλων στο Σότσι προχωράει η κυβέρνηση της Ρωσίας με αφορμή την διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, η επιχείρηση, την οποία έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, έχει ως στόχο την θανάτωση των σκύλων και όχι την μεταφορά τους σε κυνοκομεία ή καταφύγια αδέσποτων με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Αλεξέι Σορόκιν, να χαρακτηρίζει τα ζώα ως «βιολογικά απόβλητα».



Ο κ. Σορόκιν αρνήθηκε να δώσει ακριβή στοιχεία σχετικά με τα σκυλιά που έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής ενώ ομολόγησε πως η ευθανασία γίνεται με την χορήγηση δηλητηρίων και παγίδες.

«Σε περίπτωση που ένας αδέσποτος σκύλος εμφανιστεί σε μια πίστα του σκι θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αθλητών», απαντά ο κ. Σορόκιν.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς όριο ταχύτητας η Αυστραλία


Ο αυτοκινητόδρομος Στούαρτ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους στη Βόρεια Αυστραλία. Το όριο ταχύτητας που ίσχυε έως σήμερα και ήταν το μεγαλύτερο στη χώρα, έφθανε τα 200 χιλιόμετρα.

Σύντομα όμως, οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να το ξεπερνούν αφού καταργείται.

Η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας αποφάσισε να καταργήσει δοκιμαστικά το όριο ταχύτητας του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει την Αυστραλία.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο του ΑΜΠΕ, από τότε που ασφαλτοστρώθηκε ο Στούαρτ, πριν από περίπου σαράντα χρόνια, δεν υπήρχε όριο ταχύτητας. Περιορισμοί επιβλήθηκαν για πρώτη φορά πριν μια δεκαετία, με στόχο να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. Όμως η μείωση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα γι' αυτό και αποφάσισε να το καταργήσει δοκιμαστικά αφού έχουν ήδη γίνει αρκετά έργα και διαπλατύνσεις στον δρόμο με αποτέλεσμα να βελτιωθεί.



Διαβάστε περισσότερα...

Μέτρα για τη δημόσια υγεία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών


Με στόχο την ενίσχυση μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη στην Κεφαλλονιά, η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Μακρή, υπέγραψε σήμερα δύο εγκυκλίους, για να εντατικοποιηθούν τα μέτρα ελέγχου που ήδη λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη αφορά στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και η δεύτερη στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και της υγιεινής των εγκαταστάσεων των ξενοδοχειακών μονάδων και των πλοίων, στα οποία θα φιλοξενηθούν πληγέντες ή άτομα, τα οποία θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές, για να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο εγκυκλίους υπογραμμίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και διαπίστωσης βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, ενώ παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του.

Επιπλέον, επισημαίνεται για μία ακόμα φορά η σημασία της προσωπικής υγιεινής των χειριστών των τροφίμων και των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια παρασκευής και διάθεσης των τροφίμων, ιδιαίτερα δε των ευαλλοίωτων.

Τέλος, παρέχονται οδηγίες για τους υγειονομικούς ελέγχους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα πλοία της περιοχής, αλλά και για την εμβολιαστική κάλυψη των πληγέντων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.



Διαβάστε περισσότερα...