Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Γονίδιο μας κάνει δημοκράτες και ανοιχτόμυαλους


Τελικά τα γονίδια ευθύνονται για όλα τα κακά σε αυτό τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων, η ύπαρξη ενός γονιδίου, ωθεί τους ανθρώπους που το διαθέτουν να έχουν προοδευτικές πεποιθήσεις ,σε αντίθεση με αυτούς που δεν το έχουν.

Στα αποτελέσματα της έρευνας τονίζεται ακόμη ότι ανεξάρτητα από την ανατροφή μας ή την παιδεία και το περιβάλλον που ζούμε, μπορεί να έχουμε προοδευτικές απόψεις αν διαθέτουμε το γονίδιο DRD4. Για να δράσει όμως το γονίδιο αποτελεσματικά πρέπει οι άνθρωποι να έχουν από μικροί ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικών επαφών ώστε να υπάρχει για χρόνια μια γόνιμη αλληλεπίδραση ανάμεσα στον βιολογικό και τον κοινωνικό παράγοντα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και του Χάρβαρντ, υπό τον καθηγητή πολιτικών επιστημών και ιατρικής γενετικής Τζέημς Φάουλερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα πολιτικής “Journal of Politics”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν», «Ντέιλι Μέιλ» και «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν το DNA 2.000 ανθρώπων.
Βρήκαν ότι όσοι διαθέτουν το γονίδιο DRD4, τείνουν ως ενήλικοι να υιοθετούν πολιτικές και κοινωνικές απόψεις που είναι καινοτόμες και αντισυμβατικές (π.χ. να αγοράζουν πρώτοι ένα υβριδικό αυτοκίνητο ή να υιοθετούν την ανακύκλωση), πράγμα που έχει αντίκρισμα και στην κάλπη, όταν φτάνει η στιγμή να ψηφίσουν, προτιμώντας έτσι κόμματα και υποψήφιους αριστερότερα του κέντρου.

Μερικοί άνθρωποι, κατά τους ερευνητές, έχουν μια εγγενή «προκατάληψη» ενάντια στις κατεστημένες και παραδοσιακές αντιλήψεις και προτιμούν τις ανανεωτικές απόψεις. Η επίδραση του γονιδίου γίνεται μέσω της λειτουργίας μιας χημικής ουσίας (ενός νευροδιαβιβαστή) στον εγκέφαλο, που καθορίζει το επίπεδο της ντοπαμίνης (σχετίζεται με το «κέντρο ανταμοιβής» του εγκεφάλου) και επηρεάζει τη συναισθηματική λειτουργία και τον χαρακτήρα του ατόμου. Έτσι, από νεαρή ηλικία οι άνθρωποι με αυτό το γονίδιο, ενστικτωδώς ωθούνται να κάνουν παρέες με άτομα, τα οποία έχουν αντισυμβατικές τάσεις και δραστηριότητες.

Η ηλικία, η εθνικότητα, το φύλο ή το πολιτιστικό υπόβαθρο δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου γονιδίου-νευροδιαβιβαστή. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις δεν βασίζονται αποκλειστικά στο κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνουν οι άνθρωποι», τόνισε ο δρ. Φάουλερ.

Διαβάστε περισσότερα...

«Πράσινο φως» για φάρμακο κατά της λευχαιμίας


Η φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε σήμερα ότι πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το φάρμακο Mabthera κατά τις λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας.

«Η πρόσβαση σε αυτή τη νέα θεραπεία θα επιτρέψει στους ασθενείς να αποκτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής», επισημαίνει ο καθηγητής Ζιλ Σαλέ από το Νοσοκομειακό Κέντρο της νότιας Λυών.

Το Mabthera  βοηθά στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής της νόσου,  ενώ επιτρέπει στους καρκινοπαθείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε χημειοθεραπεία να έχουν διπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης, χωρίς η ασθένεια να εξελίσσεται.

Τον Φεβρουάριο, η Roche πήρε την άδεια από τις αμερικανικές αρχές για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου φαρμάκου. Το Mabthera (Rituxan στις Η.Π.Α.) είναι ένα από τα σημαντικότερα αντικαρκινικά φάρμακα, με πωλήσεις που έφτασαν τους πρώτους εννιά μήνες τα 4,8 δισ. ελβετικά φράγκα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η σχιζοφρένεια «συνδέεται» με την ηλικία του πατέρα


Όταν ένας άνδρας γίνεται πατέρας για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το παιδί του να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του σχιζοφρένεια.

Αυτό προκύπτει από έρευνα μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στη Δανία και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Psychiatry».

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα που αφορούν περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι γεννήθηκαν στο διάστημα 1955 με 1992, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ηλικίας των ανδρών που αποκτούν για πρώτη φορά παιδί και των πιθανοτήτων κάποιο από τα παιδιά τους να εμφανίσει σχιζοφρένεια. Αντίθετα, δεν προέκυψε κάποια σχέση μεταξύ των ανδρών που ήταν σχετικά μεγάλοι όταν απέκτησαν το δεύτερο ή τρίτο τους παιδί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι άνδρες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε μεγάλη ηλικία, είναι πιθανότερο να έχουν γενετικές ανωμαλίες στο σπέρμα τους σε σχέση με τους νεότερους.


Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανήκουν στους πιο χοντρούς της Ευρώπης


Από τους πιο υγιείς λαούς της Ευρώπης με διατροφικές συνήθειες υπόδειγμα μετατράπηκαν σε έναν από τους πιο παχύσαρκους λαούς της γηραιάς Ηπείρου. Ο λόγος για τους Κρητικούς οι οποίοι αύξησαν το βάρος τους κατά 20 κιλά από το 1970.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ιωάννης Μελισσάς καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτη και δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Τα Νέα» οι αλλαγές των διατροφικών συνθηκών των κατοίκων της Κρήτης οφείλονται στη γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής τους, που τους έκανε να χάσουν τα οφέλη από το «ελιξίριο ζωής» που φαίνεται ότι κατείχαν.

Οι κάτοικοι της Κρήτης έγιναν παγκοσμίως γνωστοί την δεκαετία του ’70 ως ο πιο υγιής λαός του κόσμου, καθώς η περίφημη «Μελέτη των 7 Κρατών» έδειξε πως καρδιοπάθεια και καρκίνος ήταν σχεδόν άγνωστα νοσήματα σε αυτούς χάρη στην παραδοσιακή διατροφή και τον δραστήριο τρόπο ζωής τους.
 «Δυστυχώς στο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970, μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2010» δήλωσε ο κ. Μελισσάς. «Η Κρήτη κινδυνεύει να βουλιάξει στον τομέα της Υγείας εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού ήδη στο βάρος των 700.000 κατοίκων της έχουν προστεθεί τα τελευταία 40 χρόνια... 14.000.000 κιλά».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μελισσάς, με αφορμή το 15ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στα Χανιά, ο μέσος Κρητικός ζύγιζε το 1970 περίπου 63 κιλά και έκαιγε 3.000 θερμίδες την ημέρα με σκληρή σωματική εργασία (ισοδυναμούν με περπάτημα 15 χιλιομέτρων).
Το διαιτολόγιό του περιελάμβανε κυρίως όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ελιές και σαλιγκάρια, ενώ σπανίως έτρωγε τρόφιμα όπως το κρέας.
Σήμερα, ο μέσος Κρητικός ζυγίζει 83 κιλά, η ζωή του είναι περισσότερο καθιστική και καίει πολύ λίγες θερμίδες με έντονη μυϊκή άσκηση. Τρέφεται επίσης ανθυγιεινά, καταναλώνοντας πολύ συχνά ζωικά λίπη, κρέας, τυριά και τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, έχει περιορίσει δραστικά την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χορταρικών, τα οποία κάποτε υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στο καθημερινό τραπέζι του.
Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν ακόμα και αυτά της Αθήνας, η οποία κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην παχυσαρκία αφού υπολογίζεται ότι το 73% των κατοίκων της πρωτεύουσας είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.


Διαβάστε περισσότερα...