Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Από μωρά γνωρίζουμε το καλό και το κακό



Είναι έμφυτες οι ηθικές αξίες;

Οι γονείς αγχώνονται πώς θα καταφέρουν να μεταφέρουν τις κατάλληλες ηθικές αρχές στο παιδί τους, ίσως όμως αυτό τελικά να τους έχει προλάβει και αυτοί να μην το ξέρουν. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα μωρά μπορούν να αρχίσουν να κάνουν ηθικές κρίσεις και να ξεχωρίζουν τι είναι καλό και τι είναι κακό ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, κάτι που δείχνει ότι ίσως γεννιούνται με έμφυτες και «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλό τους τις θεμελιώδεις ηθικές αξίες.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης ανατρέπουν την κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη ότι οι άνθρωποι ξεκινάνε τη ζωή τους ως μια «άγραφη πλάκα» ηθικής, που διαμορφώνεται στη συνέχεια από τις επιρροές των γονέων και του υπόλοιπου περιβάλλοντος. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή Πολ Μπλουμ, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και τους «Τάιμς της Ν. Υόρκης».

Σε ένα από τα πειράματα, νήπια ηλικίας έξι μηνών έως ενός έτους παρακολούθησαν ένα φιλμ με κινούμενα σκίτσα, όπου «πρωταγωνιστούσαν» απλά γεωμετρικά σχήματα. Μια κόκκινη μπάλα με μάτια προσπαθούσε να ανέβει ένα λόφο, την ίδια στιγμή που ένα κίτρινο τετράγωνο προσπαθεί να τη βοηθήσει σπρώχνοντάς την από πίσω, ενώ αντίθετα ένα πράσινο τρίγωνο εμποδίζει την μπάλα να ανέβει και την υποχρεώνει να γυρίσει πίσω. Τα παιδιά είδαν αρκετές φορές την ταινία και σε ποσοστό 80%, όταν στη συνέχεια κλήθηκαν να επιλέξουν, έδειξαν την προτίμησή τους στο «καλό» κίτρινο τετράγωνο που βοηθούσε την μπάλα και όχι στο «κακό» πράσινο τρίγωνο που την εμπόδιζε.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, ένας σκύλος-παιγνίδι προσπαθεί να ανοίξει ένα κουτί. Ένα αρκουδάκι τον βοηθά, αλλά ένα άλλο τον εμποδίζει. Αφού είδαν κι αυτό το σύντομο φιλμ πολλές φορές, τα παιδάκια στη συντριπτική πλειονότητά τους έδειξαν την προτίμησή τους για το φιλικό αρκουδάκι που βοηθά το σκύλο.

Σύμφωνα με τον Μπλουμ, τέτοιου είδους πειράματα έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις διάσημων ψυχαναλυτών όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ, που πίστευαν ότι ο άνθρωπος γεννιέται ως ένα «ανήθικο ζώο», ή ψυχολόγων όπως ο Γουίλιαμ Τζέιμς, που θεωρούσε ότι η νοητική ζωή του νήπιου βρισκόταν σε «μεγάλη σύγχυση». «Υπάρχει πια ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών στοιχείων που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ίσως εκ γενετής υπάρχει κάποια αίσθηση καλού και κακού», τόνισε ο Μπλουμ.

Δεν πείθονται πάντως όλοι οι επιστήμονες. Η συμπεριφορίστρια ψυχολόγος Νάντζα Ράισλαντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ εμφανίστηκε επιφυλακτική για τη νέα αντίληψη. Όπως είπε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα παιδιά προτιμούν τον «καλό» που βοηθά την μπάλα να πάει προς τα πάνω, ίσως να μην αποτελεί ένδειξη για κάποια έμφυτη ηθική στο μωρό υπέρ του καλού, αλλά απλώς του γεγονότος ότι τα μωρά προτιμούν να βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Σημείωσε επίσης ότι τα παιδιά αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται και να μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό (δηλαδή αυτό που επιτρέπεται και αυτό που απαγορεύεται) ήδη από τη στιγμή της γέννησής τους.

Ο καθηγητής ψυχολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Νταντί, από την άλλη, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό του μωρού. Δεν μπορείς να το ρωτήσεις. Πρέπει να αρκεστείς να παρατηρείς τι είναι αυτό που τραβά την προσοχή του. Ξέρουμε πια ότι κατά το πρώτο εξάμηνο τα μωρά μαθαίνουν διάφορα πράγματα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θεωρούσαμε δυνατό. Είναι όμως δύσκολο να ξεχωρίσουμε αυτό που έχουν μέσα τους εκ γενετής, από αυτό που μαθαίνουν μόλις γεννιούνται».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συνεχής εκπαίδευση «νικά» τη γενετική προδιάθεση



Αμερικανός γενετιστής θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη έμφυτων ή κληρονομικών ταλέντων.

Οι πιο ιδιοφυείς άνθρωποι, εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα ή που έχουν διακριθεί για τις ανεπανάληπτες ικανότητές τους σε διάφορους τομείς, θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, ότι τα είχαν καταφέρει χάρη στα γονίδιά τους.

Με άλλα λόγια, πίστευαν ότι η κλίση σε φυσικές επιστήμες όπως είναι τα Μαθηματικά ή η Χημεία, η ανάπτυξη καλλιτεχνικών τάσεων στη ζωγραφική, στη μουσική, ακόμη και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την σκέψη και τη φαντασία όπως είναι η συγγραφή μυθιστορημάτων, βρίσκεται στο DNA μας!

Χωρίς λοιπόν τα «κατάλληλα» γονίδια, κάποιος μπορεί να τα κατάφερνε καλά στους προαναφερόμενους τομείς, δεν θα γινόταν όμως ο καλύτερος από όλους τους άλλους!

Πολλές πανεπιστημιακές μελέτες είχαν αφιερωθεί στον συγκεκριμένο σκοπό και κατέληγαν σε αυτό το συμπέρασμα, σήμερα όμως, μία νέα μελέτη ήρθε να τις διαγράψει και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα! Βασικός εμπνευστής της είναι ο Αμερικανός Γενετιστής David Shenk, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλες οι προηγούμενες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την γενετική προδιάθεση ήταν υπερεκτιμημένες και είχαν σαν αποτέλεσμα να περιορίζουν ακόμη και να εμποδίζουν την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και όχι μόνο ικανοτήτων.

Πλέον ο ίδιος έρχεται να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν έμφυτες ικανότητες, κλίσεις, ή ταλέντα, και πως οποιοσδήποτε μπορεί να τα καταφέρει τέλεια σε όποιον τομέα επιθυμεί με ένα και μοναδικό «όπλο»: την συνεχή εκπαίδευση!

Μπορείτε να αλλάξετε το DNA σας – Δεν υπάρχουν κληρονομικά χαρίσματα!

Στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν 15 ημέρες με τον τίτλο «Η ιδιοφυία που βρίσκεται μέσα σε όλους μας» (The Genius in All of Us), ο David Shenk τονίζει ότι το DNA δεν είναι κάτι στατικό που παραμένει αναλλοίωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Σε αντίθεση, επηρεάζεται και μεταβάλλεται συνεχώς από εξωτερικούς παράγοντες. Άλλωστε, σύμφωνα με κάποιες άλλες επιστημονικές έρευνες που είχαν προηγηθεί στον τομέα της Γενετικής, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το dna μας επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες σε τέτοιο βαθμό που είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν τα γονίδια κάποιου και αυτές οι μεταβολές να περάσουν μέσω των γονιδίων και στα παιδιά του.

Ο Αμερικανός γενετιστής θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη έμφυτων ή κληρονομικών ταλέντων, και διαφωνεί πλήρως με απλές εκφράσεις όπως είναι οι ακόλουθες που αρκετές φορές τις έχουμε ακούσει όλοι μας στην καθημερινότητα: «Έχει έμφυτο χάρισμα!», «Είναι ταλέντο στην μουσική!», «Έχει κλίση στα μαθηματικά όπως οι γονείς του!», κλπ.

Φτάνει δε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμη και κάποιες αντιλήψεις που επικρατούν και στον χώρο του αθλητισμού. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι Κενυάτες ανεβαίνουν πολύ συχνά στο βάραθρο των νικητών στις μεγαλύτερες αγωνιστικές διοργανώσεις στίβου. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο dna τους, δηλαδή πως έχουν «κληρονομικό χάρισμα» στο τρέξιμο.

Από την άλλη πλευρά, ο David Shenk εκτιμά ότι είναι απλώς θέμα εκπαίδευσης, και πως αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι στην πλειοψηφία τους τα παιδιά στην Κένυα από την ηλικία των επτά ετών είναι αναγκασμένα λόγω των συνθηκών της διαβίωσής τους να τρέχουν καθημερινά αποστάσεις που κυμαίνονται από οκτώ ως δέκα χιλιόμετρα!

Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ένα αστείο που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι αθλητές στίβου παγκοσμίως: «Πώς θα μπορέσει ο υπόλοιπος κόσμος να ανατρέψει την κυριαρχία της Κένυας στο τρέξιμο; Μόνο αν δωρίσουμε στους Κενυάτες σχολικά λεωφορεία.».

Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας ιδιοφυία!

Ο David Shenk δεν έμεινε μόνο στη θεωρία λέγοντας πως όλοι μπορούν να αριστεύσουν σε όποιο τομέα επιθυμούν, αλλά δίνει και τις ακόλουθες τρεις πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε και εσείς να έχετε ένα ιδιοφυές παιδί.

1.Πίστη: Αρκεί απλώς να πιστέψετε ότι το παιδί σας έχει τεράστιες δυνατότητες, και από εκεί και έπειτα εξαρτάται από εσάς το να του παρέχετε τα μέσα έτσι ώστε να τις ανακαλύψει.

2.Αυτοέλεγχος: Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα η δική σας συμπεριφορά να είναι σαν τη συμπεριφορά που θα θέλατε να έχει το παιδί σας. Αν εσείς έχετε αυτοέλεγχο, για παράδειγμα δεν αγοράζετε κάτι την στιγμή που το σκέφτεστε χωρίς να το μελετήσετε πρώτα, δεν τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να είναι υγιεινές τροφές ή δεν αρπάζετε κάτι επειδή έτσι σας ήρθε, και το παιδί σας έχοντας εσάς σαν πρότυπο, επίσης θα έχει αυτοέλεγχο.

3.Εκπαίδευση: Μην ανταποκρίνεστε αμέσως σε ό,τι σας ζητά το παιδί σας. Θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται μόνο του κάποια πράγματα, ίσως και να απογοητευθεί, για να μπορεί να βρίσκει τις ισορροπίες του, και στο τέλος να ανακαλύπτει ότι με επιμονή και υπομονή όλα πάνε καλά.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

H παχυσαρκία πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα

H παχυσαρκία πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα

Σύμφωνα με έρευνα προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό
.
Για πρώτη φορά η παχυσαρκία ξεπέρασε το κάπνισμα σε ποσοστά πρόωρων θανάτων, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη στην Αυστραλία.

«Η παχυσαρκία είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάστιγα δημόσιας υγείας που καλείται να αντιμετωπίσει ο κόσμος, καθώς δημιουργεί πολλά προβλήματα σε διάφορα όργανα του σώματος», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας, Mike Daube.

Νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη Δυτική Αυστραλία και αναμένεται να επιβεβαιωθούν για ολόκληρη τη χώρα, δείχνουν ότι το υπερβολικό πάχος που επιδρά αρνητικά στη υγεία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια και το 2006 αποτέλεσε την κυρίως αιτία για την πρόκληση του 8,7% των νόσων.

Την ίδια στιγμή, ο ρόλος του καπνίσματος στη πρόκληση προβλημάτων υγείας έχει μειωθεί κατά 25% και πλέον προκαλεί το 6,5% των νόσων.

Ο Mike Daube είπε ότι επιβάλλεται να ληφθούν δραστικότερα μέτρα, δεδομένου ότι πάνω από 60% των ενηλίκων Αυστραλών και ένα στα τέσσερα παιδιά είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

«Δεν αναφερόμαστε σ’ ένα πρόβλημα που πρόκειται να έλθει. Η παχυσαρκία είναι ήδη εδώ», εξηγεί ο ίδιος, για να καταλήξει «αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προφανώς δεν έφεραν αποτέλεσμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια συνεχής και δυναμική αντιμετώπιση».

H Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην αγορά των ΗΠΑ φάρμακο προληπτικής θεραπείας του Aids



Το Truvada πήρε έγκριση για να διατεθεί.

Επιτροπή ειδικών ανεξάρητων εμπειρογνωμόνων συνέστησε στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) την εμπορία του Truvada, της πρώτης προληπτικής θεραπείας για το aids.

Με μεγάλη πλειοψηφία (22 μέλη) ψήφισαν υπέρ της εμπορίας του φαρμάκου που παράργεται από το αμερικανικό εργαστήριο φαρμάκων εταιρεία φαρμάκων Gilead Sciences, το Truvada πήρε έγκριση για να διατεθεί στην αγορά.



Διαβάστε περισσότερα...

Η φωνή σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλικότητα



Κάποιος μπορεί να μας έλκει μόνο και μόνο λόγω χροιάς...

Ποιο είναι αυτό το προσόν που μπορεί να διαθέτει ένας άντρας ή μία γυναίκα και με το οποίο μπορεί να «ρίξει» το αντίθετο φύλο μέσα σε λίγα λεπτά; Η φωνή, μας λέει νέα επιστημονική έρευνα Αμερικανών.

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι από το Albright College, στη Πενσυλβανία και από το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, «βαθμολόγησαν» την ελκυστικότητα της φωνής 25 αντρών και 20 γυναικών.

Στη δοκιμασία που υποβλήθηκαν, τους ζητήθηκε να τηλεφωνήσουν σε τρία άτομα – στόχους του αντίθετου φύλου που πρωτύτερα τα είχαν δει σε φωτογραφίες, ενώ ταυτόχρονα είχαν τοποθετηθεί ειδικά ηλεκτρόδια στο σώμα τους για να μετρήσουν τις αλλαγές στο σώμα τους ανάλογα με τον τόνο της φωνής τους.

Τα άτομα-στόχοι χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: «Ελκυστικός/η», «λιγότερο ελκυστικός/η» και «μη ελκυστικός/η». Παρατήρησαν λοιπόν ότι και τα δύο φύλα όταν τηλεφωνούσαν στο άτομα που τους «σαγήνευαν» περισσότερο, άλλαζαν τη φωνή τους. Την έκαναν πιο βραχνή, πιο αισθησιακή. Τα ντεσιμπέλ χαμήλωναν και ο αισθησιακός ήχος που προκαλούσε ρίγη δια μέσου μόνο της ακοής, περνούσε τα μηνύματά του…

Σέξι φωνή και… απιστία!


Η έρευνα κατέληξε και σε κάποια άλλα “περίεργα” συμπεράσματα. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν πιο σέξι φωνές είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή πολύ νωρίτερα, είχαν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους κι αυτό γιατί απέπνεαν μία ζεστασιά, μία σιγουριά, μία ειλικρίνεια αλλά και γιατί ήταν πιο εύκολος στόχος. Επιπλέον μία γυναίκα με βραχνή σέξι φωνή ή αντίστοιχα ένας άντρας, είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία.

Η φωνή προδίδει και την εικόνα του σώματος!


Οι αμερικανοί επιστήμονες μας δίνουν και μία συμβουλή: «Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον στον τηλέφωνο, θα μπορείτε να φανταστείτε και τη σωματική του διάπλαση». Οι άντρες με μπάσα, σέξι φωνή είναι με λίγα λόγια πιο «αρσενικά». Έχουν ωραίες φαρδιές πλάτες, η τεστοστερόνη τους ξεχειλίζει, έχουν «το πάνω χέρι» σε επαγγελματικό και διαπροσωπικό επίπεδο και αποπνέουν αυτοπεποίθηση. Ενώ η βραχνάδα στη γυναικεία φωνή υποδηλώνει ένα ωραίο σώμα με στενή μέση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Οι αντιρρησίες επιστήμονες!


Υπάρχουν βέβαια και οι επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη. Όπως η Σάρα Κόλινς, ειδικός στην Εξελικτική Βιολογία, που θεωρεί ότι ένας άνθρωπος με ωραία φωνή δεν είναι απαραίτητα ελκυστικός. Για εκείνη αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστής, Ντέιβιντ Μπέκαμ. «Ο περισσότερος κόσμος τον θεωρεί όμορφο αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που «παραπονιούνται» για τη φωνή του».

Οι γυναίκες με τις πιο σέξι φωνές!

1. Michelle Pfeiffer
2. Angelina Jolie
3. Scarlett Johansson
4. Melanie Griffith
5. Marilyn Monroe
6. Keira Knightley
7. Marlene Dietrich
8. Lauren Basall
9. Miriam Margoyles
10. Kathleen Turner

Οι άντρες με τις πιο σέξι φωνές!

1. Jeremy Irons
2. Clive Owen
3. Alan Rickman
4. Toby Stephens
5. Matthew Macfadyen
6. Justin Timberlake
7. Enrique Iglesias
8. Jon Bon Jovi
9. Jim Morrison
10. Johnny Depp


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αδυνατίστε με ισορροπημένη διατροφή



Αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη από τις στερητικές δίαιτες.

Μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία τροφών και χωρίς ιδιαίτερες απαγορεύσεις μπορεί να αποδειχτεί πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, συγκριτικά με στερητικές δίαιτες, τύπου Dukan, σύμφωνα με τη μελέτη NutriNet-Sante.

Η εικόνα του ιδανικού σώματος είναι τέτοια που τουλάχιστον δύο γυναίκες στις τρεις (70%) και ένας άνδρας στους δύο θέλουν να αδυνατίσουν. Και μεταξύ αυτών το 67% των γυναικών και το 39% των ανδρών έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα στη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από 105.771 εθελοντές οι οποίοι μετείχαν στην έρευνα.

«Η πίεση που δέχεται η κοινωνία μας από ένα πρότυπο γυναικείου ή ανδρικού σώματος επηρεάζει ακόμη και ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, που δεν είναι ούτε παχύσαρκοι, ούτε υπέρβαροι, να κάνουν δίαιτα: σχεδόν δύο γυναίκες στις τρεις (58%) με κανονικό βάρος κάνουν δίαιτα. Ένα νέο στοιχείο: ακόμη και το 27% των ανδρών με φυσιολογικό βάρος θέλει να αδυνατίσει. Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα αντίληψης για το σώμα τα πρότυπα που προωθεί η μόδα, τα μέσα ενημέρωσης», διαπιστώνει ο καθηγητής Σερζ Ερσμπέργκ (του Ινστιτούτου Inserm, Πανεπιστήμιο Paris 13) που συντονίζει τη μελέτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ωστόσο, για να γνωρίζουμε περισσότερα για τις δίαιτες αδυνατίσματος, η μελέτη επικαλείται ένα δείγμα δείγματος 18.188 εθελοντών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον μια γυναίκα στις τέσσερις και ένας άνδρας στους επτά έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον πέντε δίαιτες στη ζωή τους.

Φυσική άσκηση


Ανάμεσα στους λάτρεις των στερητικών διαιτών είναι πολύ περισσότεροι (40%) αυτοί που θεωρούν ότι η δίαιτά τους ήταν πιο αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα μόνο, σε σχέση με αυτούς που επέλεξαν άλλες μορφές απώλειας βάρους.

Αντίθετα οι εθελοντές της μελέτης που ακολούθησαν μια δίαιτα με βάση τις παγκόσμιες λογικές διατροφικές συστάσεις (κατανάλωση ποικίλων τροφών, μείωση της ποσότητας, όχι απαγορευτικό είδος διατροφής), σε ποσοστό 76% πιστεύουν ότι αυτή η επανεξισορρόπηση είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, με μια διατήρηση της απώλειας του βάρους πέραν των έξι μηνών.

Μια επίδοση σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες δίαιτες. Είναι εξάλλου περισσότεροι (57,5%) αυτοί που έχουν εντάξει την αύξηση της φυσικής άσκησης (βάδισμα) στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς τους (έναντι 39% για τις δίαιτες τύπου Dukan, Cohen. Είναι η δίαιτα που έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα, αποκαλύπτει ο Ερσμπέργκ.

Στη δεύτερη σειρά έρχεται δίαιτα συνδυασμένη με φυσική άσκηση τύπου Weight Watchers (61%).

Οι λιγότερο καλές επιδόσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα αφορούν την κατηγορία των στερητικών διαιτών και μεταξύ αυτών, κυρίως οι δίαιτες με βάση την πρόσληψη υποκατάστατων των γευμάτων και διαιτητικών προϊόντων (41%) και οι δίαιτες Cohen και Dukan (αντίστοιχα 50 και 51%), επισημαίνει η μελέτη.

Η δίαιτα Dukan και αυτές που βασίζονται σε υποκατάστατα γευμάτων/διαιτητικά προϊόντα κρίνονται οι πιο απογοητευτικές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη NutriNet-Sante άρχισε στις 11 Μαΐου 2009 με σκοπό να αποτιμήσει καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ της υγείας και της διατροφής. Τρία χρόνια μετά η ιστοσελίδα της έχει 223.000 χρήστες του Διαδικτύου και επιδιώκει να έχει περισσότερους εθελοντές για να φτάσει τους 500.000, ώστε να συνεχίσει τη δημόσια έρευνα για τις διατροφικές συμπεριφορές και την καλύτερη γνώση των σχέσεων ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρείτε σκοπό στη ζωή σας και νικήστε το Αλτσχάιμερ!



Είναι το πιο «φθηνό» φάρμακο.

Το να έχει ο άνθρωπος ένα σταθερό σκοπό στη ζωή του, μπορεί να τον προστατεύσει καλύτερα από την άνοια και το Αλτσχάιμερ όσο περνάνε τα χρόνια, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο από τους άλλους ότι έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους, είναι αυτοί που, ακόμα κι αν έχουν στον εγκέφαλό τους τα φυσικά σημάδια της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, καταφέρνουν καλύτερα να μην επηρεάζονται αρνητικά από αυτά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα τεστ που είχαν δοθεί σε περίπου 250 ηλικιωμένους, οι οποίοι αργότερα πέθαναν και οι εγκέφαλοί τους ελέγχθηκαν μέσω νεκροψίας για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό ήταν προχωρημένη η εξάπλωση των σημαδιών της άνοιας

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα άτομα μ’ ένα σκοπό στη ζωή τους είχαν περίπου 30% βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών τους σε σχέση με όσους σε μικρό μόνο βαθμό θεωρούσαν ότι ζούσαν για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Δεν είναι ακόμα σαφές για ποιο λόγο και μέσα από ποιο βιολογικό μηχανισμό ο σκοπός στη ζωή συσχετίζεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου στα γεράματα. Από την μελέτη προκύπτει ότι οι πιο μορφωμένοι φαίνεται να είναι πιο ικανοί στο να επιβραδύνουν την άνοια.


Διαβάστε περισσότερα...

Όσοι δοκιμάζουν το τσιγάρο γίνονται καπνιστές



Τι έδειξε έρευνα φοιτητών της Ιατρικής του ΑΠΘ για το κάπνισμα.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων πρωτοδοκιμάζουν το τσιγάρο γίνονται καπνιστές, παρότι δεν σκόπευαν να αρχίσουν το κάπνισμα.

Στα ήδη υπάρχοντα ανησυχητικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν και τα στοιχεία έρευνας φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα οποία το 86,93% όσων καπνίζουν ή κάπνισαν συστηματικά, δήλωσαν ότι όταν πρωτοδοκίμασαν τσιγάρο, δεν σκόπευαν ούτε να αρχίσουν το κάπνισμα ούτε και να το συνεχίσουν!

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα τυχαίο δείγμα 473 φοιτητών του ΑΠΘ έδειξε ότι το 38,9% των ερωτηθέντων ήταν τακτικοί καπνιστές, ενώ το 3,38% ήταν πρώην συστηματικοί καπνιστές και έχουν κόψει το τσιγάρο. Από το άθροισμα αυτών, το 48,8% ξεκίνησαν να καπνίζουν στο Λύκειο, ενώ το 24,87% στο 1ο έτος των σπουδών τους. Το 68,69% αυτών δήλωσαν ότι κάπνιζαν ή καπνίζουν 6-20 τσιγάρα τη μέρα (6-10 τσιγάρα το 32,83%, και 11-20 τσιγάρα 35,86%).

«Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και επιρροής από το οικογενειακό και στενό φιλικό περιβάλλον» ανέφερε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταρείας Φοιτητών Ιατρικής, Κώστας Ιμπριάλος.

Το 55,42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν τα νέα νομικά μέτρα για το κάπνισμα αναγκαία ή μερικώς αναγκαία, αλλά παράλληλα το 75,9% δήλωσε ότι τα θεωρεί αναποτελεσματικά.

Τέλος φαίνεται ότι τα αγόρια και τα κορίτσια βρίσκουν απωθητική ή μερικώς απωθητική την ιδιότητα του καπνιστή στο σύντροφό τους (κατά 48,02% τα αγόρια και κατά 49,82% τα κορίτσια). Το 44,6% των αγοριών το βρίσκει αδιάφορο ενώ ποσοστό μικρότερο από 8% το βρίσκει ελκυστικό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια είναι 44,29% και μικρότερο από 8%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, γράφει το ΑΜΠΕ, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «ΑΝΤΙ-ΚαπνίΖΩ: ΓνωρίΖΩ και ΑποφασίΖΩ» που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος -Παράρτημα Θεσσαλονίκης με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη.

«Οι αυριανοί ιατροί ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας, στα οποία προστίθεται και η έρευνα που έκαναν οι φοιτητές Ιατρικής, επιβάλλουν την συνεχή ενημέρωση των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουμε τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, για να μην αναφέρουμε λόγους αισθητικής αλλά και οικονομικούς λόγους» ανέφερε η κ Τσουβελέκη.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παιδική φιλία χτίζει μία ευτυχισμένη ενήλικη ζωή



Έντονες και ξεχωριστές οι παιδικές φιλίες.

Η παιδική φιλία είναι μία στενή και έντονη συναισθηματική σχέση που νιώθει ένα παιδί προς ένα ή περισσότερα παιδιά. Η σχέση αυτή είναι πολύ σημαντική για το παιδί, γιατί με τους φίλους του μοιράζεται πολλές στιγμές της καθημερινής του ζωής στο σχολείο και στη γειτονιά και ανταλλάσσει μαζί τους απόψεις για τους στόχους, τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματα που τα απασχολούν.

Κατά πρώτο χρόνο της ζωής ενός βρέφους υπάρχει ελάχιστη αλληλεπίδραση με τα άλλα βρέφη. Η κοινωνική του ανταπόκριση, σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης κατευθύνεται κυρίως προς τους ενηλίκους και προς τα μεγαλύτερα αδέλφια του. Στην ηλικία περίπου των επτά μηνών, το μωρό παίζει μόνο του, αγνοώντας τα άλλα παιδιά, ενώ στην ηλικία των έντεκα μηνών ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιχνίδια του και λιγότερο για τα παιδιά που παίζουν μαζί του. Το ενδιαφέρον του βρέφους αρχίζει να στρέφεται προς τα άλλα παιδιά περίπου στην ηλικία των δεκαπέντε μηνών ενώ στο δεύτερο χρόνο της ζωής του το παιδί αρχίζει να τροποποιεί τη συμπεριφορά του και να προσαρμόζεται με τις δραστηριότητες των άλλων παιδιών, άρα να αλληλεπιδρά κοινωνικά.

Οι φιλικές επαφές των παιδιών, στην προσχολική ηλικία, αυξάνονται ραγδαία μεταξύ του δεύτερου και του πέμπτου χρόνου της ζωής τους. Τα νήπια δημιουργούν τις πρώτες τους φιλικές σχέσεις, κατά κανόνα, με άτομα του ίδιου φύλου και η κοινωνική τους αλληλεπίδραση είναι περισσότερο φιλική και συνεργατική παρά ανταγωνιστική και εχθρική. Μετά τον πέμπτο χρόνο της ζωής τους, οι φιλικές σχέσεις παίρνουν τη μορφή στενής προσκόλλησης προς συγκεκριμένα παιδιά ενώ οι συνομήλικοι και οι στενοί φίλοι ασκούν σημαντικές κοινωνικές επιδράσεις στο παιδί. Τα πιο πολλά παιδιά, στην ηλικία περίπου των επτά ετών, διαλέγουν ως συμπαίκτες τους στα παιχνίδια τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια. Μετά, όμως, τον όγδοο χρόνο οι επαφές με τα άτομα του αντίθετου φύλου μειώνονται σημαντικά μέχρι την ηλικία περίπου των δώδεκα ετών.

Στην αρχή οι παιδικές φιλίες αλλάζουν συχνά και είναι περιορισμένης διάρκειας. Με την πάροδο της ηλικίας, όμως, γίνονται σταθερότερες γιατί παγιώνονται τα κοινά ενδιαφέροντα των παιδιών. Πάντως, ακόμα και στις λεγόμενες ευκαιριακές φιλίες, οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των παιδικών φίλων είναι ιδιαίτερα έντονες και ξεχωριστές.

Βασικό κριτήριο επιλογής των πρώτων παιδικών φίλων είναι η τοπική εγγύτητα, δηλαδή όταν τα παιδιά μένουν στην ίδια γειτονία ή πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Τα παιδιά που ζουν σε απομονωμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, κατά κανόνα, δυσκολεύονται στην απόκτηση φίλων αφού το πεδίο των επιλογών είναι πολύ περιορισμένο. Αργότερα η ευκαιριακή φιλία λόγω τοπικής εγγύτητας παύει να υφίσταται και το παιδί ωριμάζοντας αποκτά φιλίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας επιλέγουν κυρίως για φίλους άτομα με υψηλή δημοτικότητα που έχουν φιλική και χαρούμενη διάθεση.

Οι φιλικές σχέσεις των παιδιών στηρίζονται κυρίως στην έννοια της ισοτιμίας και της ομοιότητας. Δύο στενοί φίλοι μπορεί να μην έχουν ίδιες γνωστικές, μαθησιακές και κοινωνικές δεξιότητες ( δηλαδή ίδια επίδοση στα σχολικά μαθήματα, κοινά ταλέντα) έχουν όμως ίδιες αξίες και κοινές αντιλήψεις, φιλοδοξίες σκοπούς και στόχους.

Επίσης, υπάρχουν φιλίες μεταξύ παιδιών τα οποία έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, που όμως αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα, ένα αυταρχικό παιδί μπορεί να δημιουργήσει μία φιλική σχέση με ένα άλλο παιδί που είναι κυρίως υποτακτικό. Πάντως, μία φιλία για να είναι βιώσιμη πρέπει να ικανοποιεί αμοιβαία και τα δύο μέρη. Αν ένα μέλος δεν αντλεί ικανοποίηση και αισθάνεται δυσαρεστημένο από τη φιλική σχέση, τότε η φιλία είναι καταδικασμένη. Σταθερότερες είναι οι φιλικές σχέσεις που έχουν ευελιξία στους ρόλους, που στηρίζονται στην ελεύθερη προσωπική έκφραση και που δεν υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών.

Ορισμένα, όμως, παιδιά δεν καταφέρνουν να αναπτύξουν φιλίες με τους συνομηλίκους τους. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

α) το παιδί με την συμπεριφορά του προκαλεί την απορριπτική στάση των άλλων παιδιών

β) το παιδί ζητάει μόνο την συντροφιά των ενηλίκων

γ) το παιδί δεν έχει κοινά ενδιαφέροντα με τα άλλα παιδιά

δ) το παιδί είναι υπερβολικά εσωστρεφές και απομονωμένο

Ένα τέτοιο παιδί πιθανότατα να αντιμετωπίσει αργότερα τόσο στην εφηβεία όσο και στην ενήλικη ζωή του σοβαρή ψυχοκοινωνική ανεπάρκεια.

Οι παιδικές φιλίες δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να νιώσει ελεύθερο και να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για πρώτη φορά με τους φίλους του. Αν το παιδί δεν αποκτήσει φίλους, θα παρουσιάσει δυσκολίες αργότερα όταν θα χρειαστεί να έχει μία στενή σχέση με το άλλο φύλο, μια σχέση περισσότερο πολύπλοκη και απαιτητική. Άρα το παιδί που δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει στενές διαπροσωπικές σχέσεις και να έχει φιλίες, πιθανώς να ζήσει και τις επόμενες φάσεις της ζωής του στη μοναξιά και στη συναισθηματική αποξένωση.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αμείωτο το κύμα μετανάστευσης στην Κύπρο



Εκατοντάδες Έλληνες βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο στο νησί της Αφροδίτης.

Χιλιάδες Ελληνες έχουν μεταναστεύσει την τελευταία διετία στην Κύπρο και απασχολούνται ήδη στον τουρισμό, την εστίαση, σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση ή στις 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, που τους τελευταίους 20 μήνες μετέφεραν την έδρα τους στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, που δημοσιεύει η Καθημερινή, επί συνόλου 31.000 Ελλήνων κατοίκων, 10.000 ήταν εγγεγραμμένοι στο Ταμείο, ενώ 2.000 λάμβαναν επίδομα ανεργίας από το κυπριακό κράτος. Την ίδια εποχή υπηρετούσαν στη δημόσια διοίκηση 1.043 και στην εκπαίδευση 471 Ελληνες.

Το κύμα μετανάστευσης των Ελλαδιτών εκδηλώθηκε το 2010 και συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Η κοινή γλώσσα και κουλτούρα, ο καλός καιρός, η μικρή απόσταση από την πατρίδα αλλά και η χαμηλή εγκληματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που μετατρέπουν τη μετανάστευση στην Κύπρο σε ιδανική επιλογή για πολλούς Έλληνες, ειδικά οικογενειάρχες.


Διαβάστε περισσότερα...

Πότε έγινε γνωστός του ιός του AIDS



Τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα είναι από 25-44 ετών.

Οι πρώτες πέντε περιπτώσεις της ασθένειας του AIDS είδαν το φως της δημοσιότητας στις 5 Ιουνίου του 1981. Επρόκειτο για πέντε ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λος Άντζελες, καθένας από τους οποίους διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή πνευμονίας, η οποία προανήγγειλε την αρχή μιας επιδημίας.

Στα τριάντα ένα χρόνια που πέρασαν, όπως δημοσιεύει η κυριακάτικη «Espresso» είκοσι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό ενώ μέχρι σήμερα, όπως δείχνουν οι στατιστικές, τριάντα τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV.

Παρότι σήμερα μετράμε πάνω από τριάντα διαφορετικά αντιρετροϊκά (ARV) φάρμακα για την καταπολέμηση του HIV, τα οποία βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν μια σχετικά υγιή και χωρίς πόνο ζωή, το AIDS υπάρχει ανάμεσά μας.

Στην Ελλάδα η εξάπλωσή του ακολούθησε την πορεία που παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Ο ιός επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, με προεξέχουσα αυτή των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.

Το πρώτο δεκάμηνο όμως του 2011, η επιδημιολογική εικόνα του HIV παρουσιάζει μια σημαντική μεταβολή. Συνολικά 190 περιστατικά HIV λοίμωξης την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 κατεγράφησαν σε άτομα που χρησιμοποιούν ενδοφλεβίως ναρκωτικές ουσίες, αριθμός ο οποίος είναι υπερδεκαπλάσιος του αριθμού των δηλώσεων σε αυτή την ομάδα για την αντίστοιχη περίοδο του 2010, βάσει των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σήμερα, εκτός από την Αθήνα, έχει… τρομάξει ολόκληρη η Ελλάδα μετά τα απανωτά κρούσματα. Το AIDS είναι μία νόσος που επεκτείνεται και για την οποία δεν υπάρχει ριζική θεραπεία. Πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μία από τις πιο φονικές επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα είναι μεταξύ 25 -44 ετών, ενώ οι νέες διαγνώσεις αφορούν άνδρες 30 – 34 ετών και γυναίκες 25 – 29 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση των φορέων και ασθενών με AIDS χάρη στα νεότερα αντιικά φάρμακα. Αυτό όμως, λένε οι ειδικοί, δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για όσους πιστεύουν λανθασμένα ότι η νόσος νικήθηκε. Το AIDS αφορά όλους και γι’ αυτό θα έπρεπε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τις προφυλάξεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε «ασπίδα» για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας



Τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα δίνουν τη λύση.

Ένα πρωτοποριακό τρόπο να προστατεύουν τους καρκινοπαθείς από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μία «ασπίδα» στον οργανισμό, εισάγοντας ένα μεταλλαγμένο γονίδιο στους καρκινοπαθείς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα, τροποποιημένα πλέον, βλαστικά κύτταρα του ασθενούς να αντέχουν τις συνέπειες της χημειοθεραπείας.

Η χημειοθεραπεία στοχεύει στα ταχέως πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα, όμως παράλληλα πλήττει και υγιείς ιστούς, όπως τον μυελό των οστών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα γενετικά τροποποιημένα βλαστικά κύτταρα για να προστατεύσουν τον μυελό, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγει συνεχώς νέα αιμοκύτταρα.

Η χημειοθεραπεία οδηγεί στην παραγωγή αφενός λιγότερων λευκών κυττάρων από τον μυελό (πράγμα που εξασθενεί τις άμυνες του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων) και αφετέρου λιγότερων ερυθρών κυττάρων (με συνέπεια ο ασθενής να κουράζεται πιο εύκολα και να αναπνέει πιο δύσκολα). Συχνά οι γιατροί αναγκάζονται να ελαττώνουν, να καθυστερούν ή να σταματούν τελείως την χημειοθεραπεία εξαιτίας αυτών των παρενεργειών της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αμερικανοί ερευνητές έκαναν δοκιμές με τον μυελό των οστών τριών ασθενών που έπασχαν από μία συνήθως θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα, καταφέρνοντας τα μεν υγιή κύτταρα να αποκτήσουν μία ασπίδα προστασίας, ενώ τα καρκινικά όχι. Οι επιστήμονες απομόνωσαν από τον μυελό βλαστικά κύτταρα που παράγουν αίμα και, με τη βοήθεια ενός ιού-οχήματος, εισήγαγαν στα κύτταρα αυτά ένα γονίδιο που προστάτευε τα κύτταρα από τη δράση του φαρμάκου της χημειοθεραπείας. Τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα στη συνέχεια εισήχθησαν ξανά στον οργανισμό των καρκινοπαθών.

Όπως αποδείχτηκε, οι ασθενείς μπορούσαν πλέον να ανεχτούν πολύ καλύτερα την χημειοθεραπεία και χωρίς παρενέργειες. Και οι τρεις συγκεκριμένοι εθελοντές, που συμμετείχαν στην έρευνα, έζησαν περισσότερο από το μέσο όρο των 12 έως 13 μηνών που είναι το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση αυτού του είδους άκρως επιθετικού καρκίνου. Κατά μέσο όρο έζησαν 22 μήνες, ενώ ο ένας ασθενής ζει ακόμα 34 μήνες μετά την πρωτοποριακή θεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κόβεται η δωρεάν περίθαλψη στους παράνομους μετανάστες



Μοναδική εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά.

Δεν θα παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε αλλοδαπούς, που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πριν από τις εκλογές, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε εκδώσει εγκύκλιο, στην οποία αναφερόταν και το παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιρούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Εξαίρεση φυσικά σε αυτή την εγκύκλοι έχουν και όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS ή πάσχουν από άλλα λοιμώδη νοσήματα που απαιτούν θεραπευτική αγωγή.

Δωρεάν περίθαλψη πάντως δικαιούνται οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, με την προσκόμιση άδειας παραμονής αλλοδαπού. Οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την προσκόμιση του δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού ή σχετικό κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το λίπος μετά τη λιποαναρρόφηση μπορεί να επιστρέψει



Η λύση βρίσκεται στη γυμναστική.

Οι γυναίκες που καταφεύγουν στη λιποαναρρόφηση μπορεί να δουν σύντομα το λίπος να επιστρέφει ακόμα πιο βαθιά στην κοιλιά τους και αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο επιβλαβές για την υγεία τους.

Μία νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι μέσα σε μερικούς μήνες μετά την λιποαναρρόφηση, είναι πιθανό να αυξηθεί το λεγόμενο σπλαγχνικό λίπος που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς και το οποίο θεωρείται πιο ανθυγιεινό. Όμως -και αυτό είναι το καλό νέο- η συχνή σωματική άσκηση θα μπορούσε να εμποδίσει την επιστροφή αυτού του ύπουλου λίπους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φαμπιάνα Μπενάτι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο μελέτησαν τις περιπτώσεις 36 γυναικών φυσιολογικού βάρους που έκαναν καθιστική ζωή και όλες κατέφυγαν στη λιποαναρρόφηση για να απομακρύνουν μία μικρή ποσότητα λίπους από την περιοχή της κοιλιάς τους.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες αυτές σε δύο ομάδες, μία που έκανε σωματική άσκηση μετά τη λιποαναρρόφηση και μία που συνέχισε το καθιστικό στιλ ζωής. Μετά από τέσσερις μήνες, όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή, επιφανειακά είχαν πιο επίπεδη κοιλιά, όμως το πιο εσωτερικό σπλαγχνικό λίπος τους είχε αυξηθεί κατά 10% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, όσες ασκούνταν μετά τη λιποαναρρόφηση, δεν εμφάνιζαν τέτοια αύξηση του σπλαγχνικού λίπους.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί το σπλαγχνικό λίπος αυξάνει μετά τη λιποαναρρόφηση. Σύμφωνα με τη βραζιλιάνα επιστήμονα, αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η πιο βαθιά αποθήκη λίπους είναι πιο ενεργή από άποψη μεταβολισμού σε σχέση με άλλες πιο επιφανειακές. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι η λιποαναρρόφηση καταστρέφει την αρχιτεκτονική των επιφανειακών κυττάρων του λίπους που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, με συνέπεια το όποιο νέο λίπος προστίθεται μετά την επέμβαση, να ανακατευθύνεται πλέον προς τα ακόμα ανέπαφα και πιο βαθιά σπλαγχνικά κύτταρα λίπους.

Η λιποαναρρόφηση έχει ορισμένους πιθανούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους, όπως η δημιουργία θρόμβων στο αίμα, η βλάβη στα νεύρα, το χαλάρωμα ή το ρυτίδιασμα του δέρματος στις περιοχές όπου έγινε η χειρουργική επέμβαση. Λιγότερα πράγματα είναι γνωστά όμως, κατά την Μπενάτι, σχετικά με τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους της λιποαναρρόφησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φρούτα και λαχανικά δεν προστατεύουν από τον καρκίνο



Ποιες τροφές παρέχουν αντικαρκινικές δράσεις.

Ήταν επί δεκαετίες το σλόγκαν της υγιεινής ζωής: να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά για να αποφύγετε τον καρκίνο. Τώρα, επιστήμονες αναφέρουν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες αυτής της διατροφής είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αδύναμες.

Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες για τη συσχέτιση διατροφής και καρκίνου, επιστήμονες παρακολούθησαν επί εννέα χρόνια τη διατροφή και την υγεία σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ αυτών η Βρετανία και η Ελλάδα). Μέχρι το τέλος της μελέτης, 30.000 εθελοντές είχαν παρουσιάσει καρκίνο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση επιπλέον 200 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μείωνε τη συχνότητα του καρκίνου κατά λιγότερο από 3%. Το εύρημα επιβεβαιώνει τα απαισιόδοξα αποτελέσματα μελετών της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες έδειξαν πως είναι πολύ περιορισμένη η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών έναντι του καρκίνου.

Αντίθετα, πριν από 20 χρόνια οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να μειώνουν έως και κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου. Μάλιστα από το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τρώμε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα.

Αποτελεί η σύσταση αυτή παρελθόν; Οχι. Τα νεώτερα ευρήματα, παρ’ ότι αδιαμφισβήτητα αποτελούν ισχυρό πλήγμα σε ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα περί του αντικαρκινικού τρόπου ζωής, δεν αναιρούν όμως την αξία των φρούτων και των λαχανικών στην προστασία από την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Στον ίδιο πληθυσμό των ανδρών και των γυναικών που έμειναν σχεδόν ανεπηρέαστοι όσον αφορά τον καρκίνο καταγράφηκε μειωμένη κατά 30% συχνότητα της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ όσων έτρωγαν καθημερινά τις δύο σαλάτες και τα τρία φρούτα τους, σε σύγκριση με όσους μετά βίας έτρωγαν μία σαλάτα και ένα φρούτο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση, η αύξηση της οποίας αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικών και εμφραγμάτων.

Πώς είναι όμως δυνατόν να παραπλανήθηκαν επί τόσες δεκαετίες οι επιστήμονες στο θέμα του καρκίνου; Ο δρ Πάολο Μποφέτα, από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της νέας μελέτης, πιστεύει πως η υγιεινή διατροφή έμοιαζε αρχικά να προστατεύει από τον καρκίνο, επειδή υπεισέρχονταν και άλλοι παράγοντες, όπως η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, η αποφυγή του καπνίσματος και το αυξημένο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Όντως, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι τρώνε υγιεινά είθισται να έχουν γενικότερα μια πιο υγιεινή ζωή, σε σύγκριση με όσους ζουν με πρόχειρο φαγητό και κρέας.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προσπάθεια για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών δεν θα ασκήσει μεγάλη επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου», γράφει στην «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), όπου και δημοσιεύεται η νέα μελέτη, ο δρ Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Ωστόσο, τέτοιου είδους προσπάθειες αξίζει τον κόπο να γίνονται, διότι ελαττώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και είναι πιθανό να παρέχουν έστω και ένα μικρό όφελος έναντι του καρκίνου. Η έρευνα θα πρέπει να εστιαστεί πλέον πιο εντατικά σε μεμονωμένα φρούτα και λαχανικά και στα συστατικά τους, καθώς και στα πιθανά οφέλη από τις σχετικές παρεμβάσεις σε πρώιμες περιόδους της ζωής».

Όπως εξάλλου τονίζει η δρ Ρέιτσελ Τόμπσον, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ταμείου Μελέτης του Καρκίνου (WCRF), μπορεί η μείωση των κρουσμάτων καρκίνου κατά λιγότερο από 3% να μη μοιάζει ως κάτι σπουδαίο, αλλά δεν είναι και αμελητέα: ετησίως καταγράφονται περίπου 11,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου σε όλο τον κόσμο – συνεπώς μείωση κατά 3% σημαίνει 345.000 λιγότερα κρούσματα παγκοσμίως τον χρόνο…

Τροφές στο μικροσκόπιο


Μπορεί συλλήβδην τα φρούτα και τα λαχανικά να μην προστατεύουν ιδιαίτερα από τον καρκίνο, αλλά μεμονωμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να ασκούν προστατευτική δράση, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα των κλινικών μελετών. Τα φρούτα και τα λαχανικά που μεμονωμένα μελετώνται για τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητές τους είναι τα εξής:

- Ντομάτες. Περιέχουν ένα συστατικό που λέγεται λυκοπένη (ή λυκοπένιο), το οποίο μελέτες έχουν δείξει πως δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη.

- Κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, φλαβονοειδή, βήτα καρωτίνη), οι οποίες προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες.

-Φράουλες. Εκτός από βιταμίνη C περιέχουν και ελλαγικό οξύ, το οποίο φαίνεται να αναχαιτίζει τον καρκίνο.
- Κρεμμύδι και σκόρδο. Περιέχουν διάφορες ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες και έτσι από τον καρκίνο.

- Μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών. Μελέτες έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωσή τους με μειωμένη συχνότητα καρκίνων της πεπτικής οδού.

- Καρύδια Βραζιλίας. Είναι ένα είδος ξηρού καρπού που παρέχει άφθονο σελήνιο, το οποίο φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θύελλα ανακοινώσεων κατά του ΕΟΠΥΥ



Εξώδικα απέστειλαν Ιατρικοί Σύλλογοι.

Εκτός απο τις δεκάδες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ξεκίνησαν και τα εξώδικα κατά του ΕΟΠΥΥ για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε κατά του Γεράσιμου Βουδούρη προέδρου του ΕΟΠΥΥ, εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία για το χάος που δημιούργησε η e-syntagografisi. Έξώδικα απέστειλαν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Κοζάνης και Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρεται:

«Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως σας είναι γνωστό, παρουσίασε αίφνης προβλήματα λειτουργίας λόγω ανεπαρκούς υποστήριξης. Τούτο μας λυπεί ιδιαίτερα αφού είναι προφανές ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια.

Αλλά και πέραν αυτού, ακόμη και αν θελήσουμε να δούμε την ανεπάρκεια αυτή με καλή πίστη, θα περιμέναμε από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε πρωτίστως οι ασφαλισμένοι, αλλά και ιατροί και λοιποί πάροχοι υπηρεσιών να μην ταλαιπωρηθούν.
Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη εν προκειμένω.

Από ιατρούς μέλη μας πληροφορούμεθα ότι μετά την αιφνίδια αυτή διακοπή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επικράτησε το χάος εκθέτοντας τους πάντες. Έτσι ενώ στους ιατρούς γνωστοποιήθηκε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χειρόγραφη συνταγογράφηση, μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος, τούτο δεν ήταν γνωστό στους φαρμακοποιούς!.

Για τους λόγους αυτούς, ο ΙΣΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα με την υπ. αριθμ. πρωτ. 3008/8-5-2012 απευθυνόμενη προς εσάς επιστολή του, με την οποία σας καλούσαμε να προβείτε ΑΜΕΣΑ στις αναγκαίες ενέργειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων. Επίσης ζητούσαμε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστοποιημένους ιατρούς να συνταγογραφούν χειρόγραφα στα συνταγολόγια των ιατρείων τους, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν το καθήκον τους και να ασκήσουν το λειτούργημά τους!.

Η μη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς προκάλεσε χάος και είναι θέμα που άπτεται της δημοσίας υγείας και για το οποίο δεν χωρούν αναβολές και «τεχνικά προβλήματα»! Παρά ταύτα εσείς μέχρι σήμερα ούτε απαντήσατε ούτε μεριμνήσατε για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Μετά την προηγούμενη επιστολή μας και την παρούσα αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη, συνολικά για το χάος που έχει δημιουργηθεί και για κάθε συγκεκριμένο περιστατικό χωριστά. Διά τούτο επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας».


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς λειτουργούν τα ωμέγα-3 λιπαρά στην αρθρίτιδα;



Τα πολύτιμα οφέλη του ιχθυελαίου.

Ορισμένοι τύποι ωμέγα-3 λιπαρών μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή από αρθρίτιδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων με παρόμοιο τρόπο όπως και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σε ποια είδη αρθρίτιδας κάνουν καλό τα ωμέγα-3 λιπαρά;


Δεν έχουν γίνει μελέτες για τα ωμέγα-3 λιπαρά σε όλες τις μορφές αρθρίτιδας. Οι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι χρήσιμα για άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του λύκου (συστηματικού ερυθηματώδους λύκου). Τα ιχθυέλαια δεν έχουν εξεταστεί διεξοδικά σε άλλες μορφές αρθρίτιδας όπως η οστεοαρθρίτιδα, επομένως δεν είναι σαφές αν είναι χρήσιμα γι’ αυτές τις παθήσεις.

Άλλα οφέλη


Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη ιχθυελαίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εξάρτηση από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε ορισμένες περιπτώσεις αρθρίτιδας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου παρενεργειών από αυτά τα φάρμακα. Τα ιχθυέλαια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και καρδιακής προσβολής.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορούν να διαδραματίσουν επίσης κάποιο ρόλο στην πρόληψη και θεραπευτική αγωγή της κατάθλιψης.

Πού μπορώ να βρω ωμέγα-3 λιπαρά;


Λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και το σκουμπρί
Λιναρόσπορος και λάδι κανόλας (ωστόσο τα λάδια αυτά δεν είναι τόσο δραστικά κατά της φλεγμονής όπως τα ιχθυέλαια)
Καρύδια
Τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες και τα αυγά.

Η διατροφή με τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε οφέλη για την καρδιά και τη γενική σας υγεία. Ωστόσο είναι απίθανο να μπορείτε να προσλαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά από τη διατροφή σας για μείωση της φλεγμονής χωρίς συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Υπάρχουν τυχόν παρενέργειες;


Το ιχθυέλαιο είναι συνήθως καλά ανεκτό. Μια πιθανή παρενέργεια από συμπληρώματα ιχθυελαίων είναι η στομαχική διαταραχή (για παράδειγμα, καούρα, ναυτία, διάρροια). Αν παίρνετε υψηλές δόσεις άνω των 7 γραμμαρίων ωμέγα-3 λιπαρών την ημέρα, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας. Τα ιχθυέλαια δεν φαίνεται να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που επηρεάζουν την αιμορραγία, όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη. Ωστόσο συνιστάται να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν πάρετε ιχθυέλαιο αν παίρνετε αυτά τα είδη φαρμάκων.

Προσοχή με τα ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών

Είναι σημαντικό να μην συγχέετε τα ιχθυέλαια με τα ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών (όπως το μουρουνέλαιο). Τα Iχθυέλαια από συκώτι ψαριών περιέχουν επίσης βιταμίνη Α. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α μπορεί να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν παίρνετε ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών στις δόσεις που συνιστώνται για την αρθρίτιδα μπορεί να υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α. Παίρνετε μόνο τη δόση ιχθυελαίου από συκώτι ψαριών που συνιστάται στην ετικέτα. Για να αυξήσετε την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών, θα πρέπει να παίρνετε αγνά ιχθυέλαια, όχι ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών.

Ενημερώστε το γιατρό σας

Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας αν κάνετε οποιεσδήποτε θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ιχθυελαίων και άλλων φυσικών φαρμάκων. Μη σταματήσετε οποιεσδήποτε θεραπείες που κάνετε χωρίς πρώτα να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι κρύβεται στις περιθανάτιες εμπειρίες



Τα βιολογικά αίτια αναζητούν οι ειδικοί.

Τα βιώματα που αναφέρουν αρκετοί ασθενείς οι οποίοι πλησίασαν το θάνατο – από τα λαμπερά φώτα έως το ότι «είδαν» όλη τους τη ζωή να «περνάει» μπροστά από τα μάτια τους – πιθανώς σχετίζονται με την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα έως ένας στους τέσσερις ασθενείς που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς αναφέρουν περιθανάτιες εμπειρίες – όπως φώτα που αναβοσβήνουν, αίσθημα ότι βλέπουν ένα λαμπερό φως ή βρίσκονται σε ένα φωτεινό τούνελ, αισθήματα γαλήνης και ευτυχίας, και ότι αιωρούνται στο ταβάνι βλέποντας το σώμα τους από κάτω σε μια «εξωσωματική» εμπειρία.

Αν και το φαινόμενο αυτό έχει αποδοθεί σε παράγοντες όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η χρήση ουσιών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να έχει βιολογικά αίτια.

Η δρ Ζαλίκα Κλέμεντς-Κετίς, από το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ στη Σλοβενία και οι συνεργάτες της θέλησαν να το διερευνήσουν. Έτσι, μελέτησαν 52 ασθενείς που επέζησαν από ανακοπή καρδιάς σε τρία μεγάλα σλοβενικά νοσοκομεία.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 53 έτη και οι 42 από αυτούς ήταν άνδρες.

Περιθανάτιες εμπειρίες ανέφεραν συνολικά 11 ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν κοινά στοιχεία όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, τον φόβο του θανάτου, τον χρόνο ανάρρωσης, τη λήψη φαρμάκων ή τα θρησκευτικά πιστεύω τους.

Αντιθέτως, ο κοινός παράγοντας ήταν τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα τους.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα και κατ’ επέκτασιν η αύξηση των επιπέδων του στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις όμοιες με αυτές που αναφέρονται απ’ όσους είχαν περιθανάτια εμπειρία.

Το αν τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα οφείλονταν στην ανακοπή καθ’ εαυτή ή προϋπήρχαν, παραμένει ασαφές.

«Είναι ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των περιθανάτιων εμπειριών, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα έως ότου το λύσουμε όλο», δήλωσε η δρ Κλέμεντς-Κετίς. «Οι περιθανάτιες εμπειρίες αποτελούν αληθινή δοκιμασία για τις πεποιθήσεις μας γύρω από την συνειδητότητα του ανθρώπου, και συνεπώς όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο το καλύτερο».


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτή είναι η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση προσώπου



Σκληρή εικόνα με τον 25χρονο άνδρα που απέκτησε νέα εικόνα ύστερα από σοβαρό έγκαυμα.

Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε επιτυχώς τη πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, κατάφερε, δέκα μήνες μετά, να ανακτήσει τις ικανότητες έκφρασης.

Η πρόοδος του 25χρονου Ντάλας Βινς μετά τη πρώτη πλήρη μεταμόσχευση προσώπου, προκάλεσε την αισιοδοξία στις τάξεις των πλαστικών χειρούργων για το μέλλον της συγκεκριμένης διαδικασίας και την διαθεσιμότητά της στο ευρύ κοινό.

«Το να γελάς και να δείχνεις τα συναισθήματά σου, ακόμη και αυθόρμητα, είναι η πιο φυσική ικανότητα», δήλωσε ο Βινς στην εφημερίδα Dallas Morning News. «Με άλλαξε δραματικά το γεγονός ότι πλέον έχω πρόσωπο».

Το πρόσωπο του άτυχου άνδρα κάηκε το 2008 όταν ακούμπησε σε ένα υψηλής τάσης ηλεκτροφόρο καλώδιο, ενώ στεκόταν σε έναν υπερυψωμένο γερανό. Επιπλέον, ο Ντάλας Βινς έχασε οριστικά την όρασή του.

Υποβλήθηκε σε περισσότερες από 24 χειρουργικές επεμβάσεις προκαλώντας την πλήρη αποσύνθεση του προσώπου του 25χρονου άνδρα. Η μεταμόσχευση, όμως, το άλλαξε αυτό.

«Πλέον, δεν διαφέρω τόσο από τους υπόλοιπους ανθρώπους», δηλώνει ο Βινς.

Η περίπτωση του Βινς, καθώς και εκείνες δύο άλλων ανθρώπων, αποτέλεσαν το αντικείμενο μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο The New England Journal of Medicine.

Η διαδικασία μπορεί να διορθώσει «σοβαρές παραμορφώσεις σε μια μόνο εγχείρηση», σύμφωνα με τη μελέτη.



Το Υπουργείο Άμυνας χρηματοδότησε τις μεταμοσχεύσεις μέσω επιχορήγησης 3.400.000 δολαρίων, με την ελπίδα να βοηθήσει στο άμεσο μέλλον τραυματισμένους στρατιώτες.

Ο Ντάλας Βινς ήταν ο μόνος ασθενής από τις τρεις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν έπασχε από οξεία απόρριψη του μοσχεύματος εντός των πρώτων έξι μηνών, αν και υπέστη αρκετές μολύνσεις.

Η πρώτη πλήρης μεταμόσχευση προσώπου έγινε στη Γαλλία το 2005. Από τότε, 18 ασθενείς έχουν δείξει «ενθαρρυντικά αποτελέσματα», αναφέρεται στη μελέτη.

Ο 25χρονος άνδρας, μέσω ασκήσεις φυσικοθεραπείας, μπορεί και πάλι να κάνει πράγματα, όπως να κινεί τα χείλη του για να πίνει από ένα ποτήρι. Επιπλέον, ανέκτησε την όσφρησή του.

«Η στιγμή που υποβλήθηκα σε μεταμόσχευση προσώπου και άρχισα να επανακτώ την ομαλότητα μου, μου επιτρέπει να κάνω ό, τι θέλω», είπε. «Είναι ένα ταξίδι που μόλις έχω αρχίσει."





Διαβάστε περισσότερα...

Νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)



Τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Στις 23 Απριλίου 2012 ανακοινώθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η απόφαση Αριθ. Φ.90380/5383/738, σχετικά με τηντροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ.90380/25916/3294/3.11.2011 (Β΄ 2456) (που θα τον βρείτε εδώ) κοινής υπουργικής απόφασης «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)».
Ο νέος ΕΚΠΥ φέρνει νέες αυξημένες τιμές σε συγκεκριμένα είδη που αντικαθιστούν τις τιμές του προηγούμενου ΕΚΠΥ και επίσης αναγράφονται σε αυτόν και κάποια νέα είδη που δεν χορηγούντο με τον προηγούμενο ΕΚΠΥ.

Ολόκληρος ο νέος ΕΚΠΥ, δηλαδή το σχετικό ΦΕΚ Β’ 1233/11.4.2012 υπάρχει εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ρομπότ στο Παιδικό Μουσείο



Δώρο για τη μαμά θα φτιάξουν τα μικρά παιδιά.

«Τι κάνει ένα ρομπότ στο Μουσείο;» είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 13 Μαΐου στο Παιδικό Μουσείο για τα παιδιά από 7 έως 12 ετών.

Με εργαλεία τα χέρια, το μυαλό, τη φαντασία και ένα κουτί Lego Mindstorms, τα παιδιά ανακαλύπτουν τι είναι ένα ρομπότ και ποιες είναι οι δυνατότητές του και θα εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν το δικό τους ρομπότ.

Τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 6 ετών μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ένα δώρο για τη μαμά». Με αφορμή την ημέρα της μητέρας, γιορτή που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους δώρο για να το προσφέρουν στη μητέρα τους.

«Παιδικό Μουσείο»
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Τηλ: 2103312995
Φαξ: 2103241919


Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε και ακόμα να εγκρίνουν τα φάρμακά του



Απίστευτη αναλγησία απέναντι σε καρκινοπαθή.

Μία απίστευτη ιστορία που καταδεικνύει την αναλγησία των μηχανισμών υγείας και περίθαλψης απέναντι σε ασθενείς που χρήζουν άμεσης βοήθειας, είναι αυτή ενός 60χρονου καρκινοπαθή από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 40 ημέρες και ακόμα ο ΕΟΠΥΥ δεν τον είχε ενημερώσει σχετικά με την έγκριση των φαρμάκων του.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, η περιπέτεια για τον 60χρονο άρχισε με την ενοποίηση των ταμείων όταν το ΤΕΒΕ που ήταν ασφαλισμένος εντάχθηκε στο ΕΟΠΥΥ.

Όσο ήταν στο Ταμείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος έπαιρνε κανονικά τα πανάκριβα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου με το βιβλιάριο του.

Μόλις λοιπόν ενοποιήθηκαν τα ταμεία για να του τα δώσουν του ζήτησαν την πρώτη και την τελευταία βιοψία. Ο 60χρονος τα προσκόμισε άμεσα. Τότε οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ του είπαν πως για να τα πάρει θα πρέπει να περάσει επιτροπή συνταγογράφησης.

Ο άνθρωπος χωρίς δεύτερη κουβέντα είπε θα περιμένω.

Η αρρώστια όμως τον λύγισε και πριν από 40 μέρες έφυγε από την ζωή χωρίς ακόμα να τον έχουν ενημερώσει για το πότε θα περάσει από την επιτροπή αυτή για να μπορέσει να πάρει τα φάρμακα που ήταν ακριβά και δεν μπορούσε να τα πληρώσει.

Το διάστημα το οποίο έμεινε χωρίς φάρμακα για κάποιους ειδικούς που ξέρουν την περίπτωση θεωρούν πως ήταν καθοριστικό για την ζωή του.

Βέβαια λόγω της ασθένειας κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γινόταν ακόμα και αν τα είχε πάρει, όμως το ανάλγητο σκληρό γραφειοκρατικό κράτος στέρησε σε ένα άνθρωπο το δικαίωμα της ελπίδας να παλέψει με την αρρώστια του και να επιμηκύνει το χρόνο της ζωής του.


Διαβάστε περισσότερα...