Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Πλέον οι Ιάπωνες θα μπορούν να χορεύουν και μετά τα… μεσάνυχτα


Καταργήθηκε μετά από μισό και πλέον αιώνα νόμος που το απαγόρευε.
Οι Ιάπωνες θα μπορούν πλέον να χορεύουν νόμιμα μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τα ξημερώματα, χάρη σε ένα νέο νόμο που εγκρίθηκε σήμερα και ακυρώνει την απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα στις ντισκοτέκ και τα κλαμπ.

Με βάση τον προηγούμενο νόμο, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στην Ιαπωνία δεν επιτρεπόταν να λειτουργούν πίστες χορού από τα μεσάνυχτα μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας καθώς η αστυνομία πίστευε ότι το... λίκνισμα των πελατών υπό τους ήχους της μουσικής θα ενθάρρυνε μια «υπερβολικά ηδονιστική ατμόσφαιρα».

Ο νόμος, που ίσχυε μέχρι τώρα, αναγόταν στο 1948 -στην περίοδο της αμερικανικής κατοχής- και είχε ως στόχο να καταπολεμήσει τη «διαφθορά της νεολαίας» και να σταματήσει την πορνεία. Η εφαρμογή του νόμου ατόνησε σημαντικά μετά τη δεκαετία του '60, γεγονός που επέτρεψε στα νυχτερινά κλαμπ να ανθίσουν.

Ωστόσο μετά το 2010 τα μέτρα ενισχύθηκαν και πάλι, με αφορμή τον θάνατο μιας 22χρονης φοιτήτριας μετά από έναν καυγά σε ένα κλαμπ στην Οζάκα.

Η απαγόρευση του χορού μετά τα μεσάνυχτα δεχόταν τα τελευταία χρόνια σφοδρή κριτική από τη μουσική βιομηχανία. Οι βουλευτές δικαίωσαν όσους θεωρούσαν απαρχαιωμένο τον νόμο αλλά ταυτοχρόνως και αντίθετο με την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την πολιτιστική ανάπτυξη του αρχιπελάγους, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2020.

Από το 2012 ο χορός διδάσκεται ως μάθημα στα σχολεία της Ιαπωνίας.

Ο νέος νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2016, θα επιτρέπει τον χορό μετά τα μεσάνυχτα υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει επαρκής φωτισμός, αντίστοιχος με αυτόν μιας κινηματογραφικής αίθουσας πριν αρχίσει η προβολή της ταινίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η εφαρμογή που σαρώνει στο Facebook: Πως θα είσαι σε 50 χρόνια;


Παροξυσμός επικρατεί στο Facebook με μία νέα εφαρμογή που κάνει τον γύρο των wall των χρηστών.

Η εφαρμογή με τίτλο «Πως θα είσαι εμφανισιακά σε 50 χρόνια», τις τελευταίες ημέρες κάνει θραύση στο facebook, με τα αποτελέσματα να… ποικίλουν.

Κάνε το test εδώ


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίγειος παράδεισος με 20 δολάρια


Αφιέρωμα του Reuters στις φτηνές διακοπές στη Βενεζουέλα.

Υπάρχει ο φόβος της απαγωγής ή το να μη βρείτε χαρτί τουαλέτας, αλλά αυτό δεν αποτελεί αντικίνητρο για όσους επιλέγουν τις διακοπές τους στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, οι σκληραγωγημένοι ταξιδιώτες παραμένουν απτόητοι από τις ιστορίες- πραγματικές ή υπερβολικές- για το έγκλημα στη χώρα της Νότιας Αμερικής και κλείνουν εισιτήριο στο μέρος που προσφέρει φτηνές διακοπές.

Ο φωτογράφος του Reuters, Carlos Garcia Rawlins φωτογραφίζει τουρίστες οι οποίοι εκθειάζουν τις φτηνές διακοπές τους στη Βενεζουέλα. «Είναι τρέλα! Η μπύρα κοστίζει λίγες πένες», λέει οπ Βρετανός Matthew Napier, την ώρα που λιάζεται σε παραλία με την φίλη του.

Αν και η χώρα έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, αρκετοί τουρίστες μάλλον αδιαφορούν για τις προειδοποιήσεις: «Μας βομβαρδίζουν με το ότι δεν μπορούμε να βγούμε στους δρόμους», λέει ο 31χρονος Argentine Juan Suso ο οποίος αγνοεί τις όποιες συμβουλές και βγαίνει βόλτες στους δρόμους του Καράκας.

«Είναι τόσο φτηνά που είναι γελοίο», προσθέτει.

 


 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πρόταση με δύο βελτιώσεις προς την Αθήνα


Νέα συμβιβαστική πρόταση αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ώρες ο πρόεδρος της Κομισιόν. O Zαν Κλοντ Γιούνκερ θα τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα και θα του εξηγήσει ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι, παρουσιάζοντας όμως μια νέα εκδοχή που θα περιλαμβάνει δύο βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του STAR και της Realnews Θάνο Αθανασίου, η πρώτη θα αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2 δισ κυρίως από τα εξοπλιστικά, ανεβάζοντας την περικοπή τους στα 450 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Η βελτίωση θα αναφέρει λοιπόν ότι θα μπορούσε να νομοθετηθεί τώρα μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και όλα τα υπόλοιπα να εξεταστούν το φθινόπωρο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν έχουν λάβει καμία πρόταση μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το STAR, πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη εάν όντως υπάρξει, καθώς θα ξεπαγώσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εκτιμούν, ότι η νέα εκδοχή θα είναι πιο διαλλακτική από το 5σελιδο κείμενο αλλά κρατούν στάση αναμονής.

Εάν δεν υπάρξει τέτοια πρωτοβουλία, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να επιδιώξει να έρθει σε επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει η πτώση ορειβάτη στην Κάλυμνο


Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με την πτώση ενός Σκωτσέζου ορειβάτη, ο οποίος έκανε αναρρίχηση στην Κάλυμνο. Ο λόγος για τον Κάλουμ ΜακΜπέιν, που στην προσπάθειά του να σκαρφαλώσει σε έναν βράχο, παραπάτησε και έπεσε προς το κάτω. Για καλή του τύχη το σχοινί του τον κράτησε, αλλά όπως θα δείτε στο βίντεο ο τρόπος που «έσκασε» πάνω στο βράχο ήταν σοκαριστικός.

Ο Σκωτσέζος ορειβάτης με τη βοήθεια του φίλου του Κιέραν Ντάνκαν, ο οποίος κατέγραψε το βίντεο, μετέβη στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα στα πλευρά και είχε διαλύσει τον αντίχειρα του. Επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου επιβλήθηκε σε εγχείρηση και έτσι δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί με το αγαπημένο του σπορ για αρκετούς μήνες.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Ελλάδα εκδίδεται ο ηθικός αυτουργός της υπόθεσης "Μαρσελίνο"


Εκδίδεται, σήμερα στην Ελλάδα από τις αρχές της Τουρκίας, 57χρονος Έλληνας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια και κάθειρξη 25 ετών για ηθική αυτουργία σεανθρωποκτονία, καθώς και για παραβάσεις περί ναρκωτικών.

Το συγκεκριμένο άτομο είχε καταδικαστεί για την πολύκροτη υπόθεση τηςαπαγωγής του 17χρονου τότε Γιάννη Τσατσάνη, ποδοσφαιριστή του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας, γνωστού και ως Μαρσελίνο, τον Μάρτιο του 1990.




Ο 57χρονος είχε εξαφανιστεί την 1 Νοέμβριου του 2005, παραβιάζοντας την άδεια που είχε πάρει από σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας μας, όπου κρατούνταν. Στις 10 Μαρτίου του 2006 συνελήφθη στην Τουρκία για διακίνηση ναρκωτικών και έκτοτε ήταν έγκλειστος, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 12 ετών και 6 μηνών, που του είχε επιβληθεί από τις Δικαστικές Αρχές της Τουρκίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινήσεις του υπ. Εσωτερικών για επαναφορά των σχολικών φυλάκων


Καλεί τους δήμους να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία έως αύριο για την έκδοση της απόφασης.

Διευκρινήσεις για τη διαδικασία επαναφοράς των σχολικών φυλάκων παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης με έγγραφό του προς τους δήμους.

Το υπουργείο καλεί τους δήμους για την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων έως αύριο Πέμπτη, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για την έκδοση της προβλεπόμενης Διαπιστωτικής Απόφασης.

Το έγγραφο φέρει την ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος και αναφέρει ότι για την επαναφορά τους στην υπηρεσία, με βάση τον πρόσφατο ν.4325/2015 («νόμος Κατρούγκαλου»), οι δήμοι θα πρέπει μετά την κατάταξή τους με απόφαση του δημάρχου στην επανασυσταθείσα θέση, να εγγράψουν τους υπαλλήλους αυτούς στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου και να αποστείλουν τα στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δήμοι πρέπει συγκεκριμένα να καταγράψουν τα στοιχεία των υπαλλήλων, τον βαθμό, το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο ανήκει, καθώς και τον αριθμό της απόφασης του Δημάρχου με την οποία κατατάσσεται κάθε υπάλληλος στην επανασυσταθείσα θέση.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πιο χαριτωμένο χταπόδι στον κόσμο


Το πλάσμα της θάλασσας που προκαλεί ευγενή αισθήματα.

Τα διεθνή μίντια είναι ξετρελαμένα με το συγκεκριμένο χταπόδι, που το «βάφτισαν» ως το πιο χαριτωμένο και αξιαγάπητο χταπόδι του κόσμου -«μοιάζει με το φαντασματάκι του Pac-Man…», γράφει χαρακτηριστικά η Huffington Post.

Αν θέλετε να σας αποκαλύψουμε το όνομα που φέρει αυτό το πλασματάκι που ζει στη θάλασσα, τότε θα σας απογοητεύσουμε γιατί δεν διαθέτει ακόμα. Όπως πάντως ανέφερε στο Science Friday η ερευνήτρια του Monterey Bay Aquarium Research Institute, Stephanie Bush, σκέφτεται σοβαρά την ιδέα να ονομάσει το χταπόδι Opisthoteuthis Adorabilis (από τη λέξη adorable που σημαίνει αξιολάτρευτος).




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται ο «φόρος μπίρας» υπέρ των δήμων


Αντικαθιστά τον «φόρο ζύθου» που θεσμοθετήθηκε το 1958.

«Φόρο μπύρας» υπέρ των δήμων για δράσεις ανακύκλωσης επιβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο φόρος αυτός καθορίζεται σε ποσοστό 10% επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), εισπράττεται μαζί με τον ΕΦΚ από τις τελωνειακές αρχές και τα εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται στο λογαριασμό που τηρείται στο όνομα του υπουργείου Εσωτερικών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Φόρος ζύθου υπέρ δήμων και κοινοτήτων», ο οποίος μετονομάζεται σε «Φόρο μπίρας υπέρ δήμων».

Τα έσοδα του λογαριασμού κατανέμονται στους δήμους με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται από την κατανάλωση μπίρας (γυάλινες φιάλες, αλουμινένια κουτάκια).

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για νέο φόρο και ως εκ τούτου δεν θα επιβαρυνθεί η τελική τιμή του προϊόντος καθώς ο εν λόγω φόρος αντικαθιστά τον «φόρο ζύθου» που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1958.

Ο φόρος προβλέπεται στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ – Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως μεθαύριο Παρασκευή.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις καλένδες η πρόταση για τους φαντάρους – εκπαιδευτικούς


Προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Δεν αναμένεται να προχωρήσει η πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για να καλυφθούν κενά σε απομακρυσμένα σχολεία από οπλίτες - εκπαιδευτικούς, όπως ενημέρωσε το newsbeast.gr, συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας. Η πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα και ιδίως στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που το εργασιακό μέλλον αρκετών εξ αυτών θα ήταν αβέβαιο με την εφαρμογή της πρότασης αυτής.

Σε πολλούς η πρόταση θύμισε αντίστοιχη του πρώην υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος είχε κάνει λόγο για εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών και για «πληρωμή» τους με μόρια. Τότε ο Τάσος Κουράκης είχε κατακεραυνώσει τον πρώην υπουργό Παιδείας και σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα ευθαρσώς ότι στοχεύοντας πάντα στη μόνιμη εργασία για όλες και όλους, θα καταργήσει κάθε αντεργατική διάταξη και δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε προϋπηρεσία εθελοντικού χαρακτήρα κι αν θεσμοθετήσει ο κύριος Λοβέρδος».

Ξεπερνούν τις 20.000 τα κενά των εκπαιδευτικών

Θα ξεπεράσουν τις 20.000 τα κενά των εκπαιδευτικών το νέο σχολικό έτος γεγονός που έχει οδηγήσει το υπουργείο Παιδεία στο να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση πιστώσεων. Όπως έχουμε γράψει, στις 30 Ιουνίου συνεδριάζει η επιτροπή παρακολούθησης του ΕΣΠΑ του υπουργείου Παιδείας, ενώ υπάρχουν σκέψεις για διατήρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για προσλήψεις αναπληρωτών.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά το ΕΣΠΑ είχε δώσει 11.000 πιστώσεις και 10.272 ανθρωπομήνες απασχόλησης, ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είχε δώσει 3.000 πιστώσεις που μεταφράζονται σε 30.000 ανθρωπομήνες. Από τον κρατικό προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί κονδύλι ύψους 25.000.000 ευρώ με το οποίο πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.000 προσλήψεις ενώ για το 2015 το κονδύλι είναι αυξημένο κατά 16.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς και συγκεκριμένα τον αριθμό τους, για το υπουργείο Παιδείας νεώτερα έχουμε από αναφορά του αναπληρωτή υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλο στους ΕΤΕΠ υπό διορισμό που ανέφερε πως «το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τον αριθμό θέσεων που θα κατανεμηθεί για το 2015, καθώς αυτός έχει προκύψει από ενδοκυβερνητική σύσκεψη. Κυμαίνονται μεταξύ 2.500 με 3.000 θέσεις».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντικατάσταση του «Παρατηρητηρίου» με την Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης ΟΤΑ


Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και αντικατάσταση με την Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η διαχρονική παρακολούθηση των οικονομικών μεγεθών των δήμων και των περιφερειών, η μέριμνα για τον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων και η υποβολή εισηγήσεων σχετικά με δημοσιονομικές πολιτικές που το κράτος ή οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα ενδείκνυται να υλοποιήσουν.

Έργο της Επιτροπής είναι:

α) Η συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων και η παρακολούθηση των δημοσιονομικών και εν γένει των οικονομικών μεγεθών τους.

β) Η κατάρτιση περιοδικών εκθέσεων σχετικά με την πορεία της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης τους.

γ) Η μέριμνα για την κατάρτιση από τους ΟΤΑ, πραγματικών και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

δ) Η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης των προϋπολογισμών σε τριμηνιαία βάση.

ε) Η αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, καθώς και των περιπτώσεων αδυναμίας ισοσκέλισης του προϋπολογισμού των ανωτέρω φορέων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αρνητική απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, ή και επιδείνωση των δεικτών βιωσιμότητας σε επίπεδα που δυσχεραίνουν την κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η Επιτροπή ενημερώνει τον ΟΤΑ και τον υπουργό Εσωτερικών, διατυπώνοντας απλή γνώμη για τις κατά την κρίση της ενδεδειγμένες μεθόδους βελτίωσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού ή συστάσεις για τη ρεαλιστικότερη αποτύπωση των στόχων.

Εφόσον η Επιτροπή διαπιστώσει με οποιονδήποτε τρόπο ότι ένας ΟΤΑ ή νομικό του πρόσωπο έχει αδυναμία κατάρτισης τουλάχιστον ισοσκελισμένου αρχικού προϋπολογισμού ή αδυναμία ισοσκέλισης αυτού κατόπιν αναμόρφωσής του ή ότι έχει μεν επικυρωμένο προϋπολογισμό, αλλά έχει εγγράψει σε αυτόν πλασματικά ή υπερεκτιμημένα έσοδα ή δεν έχει εγγράψει τις υποχρεωτικές του δαπάνες, γεγονός που οδηγεί και πάλι σε αδυναμία ισοσκέλισης του προϋπολογισμού, ζητά από το οικείο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, περαιτέρω αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων τους και σύνταξη σχετικής έκθεσης.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να αξιολογηθούν τα μέτρα που προτείνει ή λαμβάνει ο ΟΤΑ ή και να προταθούν άλλα προσφορότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέτρα. «Σε κάθε, ωστόσο, περίπτωση», τονίζεται, «ο ρόλος της Επιτροπής παραμένει αμιγώς συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός, αφού η απόφαση για τα μέτρα που πρέπει ή κρίνεται σκόπιμο να ληφθούν γίνεται από το οικείο Δημοτικό, Περιφερειακό ή Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ για τη χρηματοδότηση του οικείου ΟΤΑ ή του νομικού του προσώπου απαιτείται προηγούμενη σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ αυτού και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Με το ίδιο νομοσχέδιο ιδρύεται στην έδρα κάθε Περιφέρειας, αυτοτελής κρατική υπηρεσία με τίτλο «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ» υπαγόμενη απ’ ευθείας στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των δήμων και των περιφερειών και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών κατά το άρθρο 102 παρ. 4 του Συντάγματος. Προϊστάμενος της Υπηρεσίας θα είναι ο «Ελεγκτής Νομιμότητας», ο οποίος είναι ανώτατος υπάλληλος που διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για μία φορά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκυλιά της αστυνομίας στην ουρά για το συσσίτιο


Περιμένουν υπομονετικά με τα πιάτα στο στόμα.

Ποιος είπε ότι τα σκληροτράχηλα σκυλιά της αστυνομίας δεν είναι και... χαριτωμένα! Γιατί σίγουρα πειθαρχία διαθέτουν, αν κρίνουμε από την παρακάτω φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται τετράποδα να περιμένουν υπομονετικά στη σειρά για συσσίτιο.

Τα συγκεκριμένα σκυλιά, φέρεται να είναι εκπαιδευμένα μέλη της κινεζικής αστυνομίας ενώ εικάζεται ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί σε κάποια αστυνομική ακαδημία της χώρας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι η απίστευτη αφοσίωση και η εκπαίδευσή τους όπως αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το εν λόγω καρέ που κάνει το γύρο του διαδικτύου (ανέβηκε στο Reddit). Τα σκυλιά, στην κορυφή της ουράς βρίσκεται ένα μαύρο λαμπραντόρ και ακολουθούν πέντε Γερμανικοί ποιμενικοί, έχουν τα μπολ στο στόμα τους αναμένοντας το υπάλληλο να τους προσφέρει τη μερίδα του φαγητού τους.








Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το μίνι φορολογικό


«Τα φορολογικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε σταθερή βάση και έγκαιρα».

Τις θέσεις του επί των διατάξεων του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, τονίζοντας πως «τα φορολογικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε σταθερή βάση, έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος TAXIS για την υποδοχή και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Το επιμελητήριο θεωρεί θετικές τις ρυθμίσεις στη φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού, των περιστασιακά απασχολουμένων με χαμηλό εισόδημα, τη ρύθμιση της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο κεφάλαιο από ή/και υπεραξία κεφαλαίου με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, των ασκούντων ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων.

Η απαλλαγή από το φόρο δωρεάς χρηματικών ποσών σε οικογένειες αποβιωσάντων ή αγνοουμένων του ναυαγίου του πλοίου Norman Atlantic που προβλέπεται στο άρθρο 4, χαρακτηρίζεται ευνοϊκή. Ωστόσο θα έπρεπε να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο οριζόντια ρύθμιση ως κοινωνικό μέτρο στις πληγείσες οικογένειες και για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι ρυθμίσεις για τη μη ακύρωση συμβολαίων και την κατάργηση αγοραπωλησιών για λάθη από πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ είναι σε θετική κατεύθυνση ενώ, όπως σημειώνει το επιμελητήριο, παρά τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κυρίας Βαλαβάνη για επανεξέταση των προστίμων του Ν 4174/2013, δεν έχει προβλεφθεί καμία ρύθμιση και εξακολουθούν να ισχύουν τα εξοντωτικά ποσά ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Επισημαίνεται, η αναγκαιότητα (που έχει αναγνωριστεί και από το υπουργείο):

α) επανεξέτασης της ειδικής Διοικητικής Διαδικασίας του άρθρου 70 Β του Ν 2238/1994 και

β) της μείωσης του καταβαλλομένου ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης, το οποίο βεβαιώνεται άμεσα από τη φορολογική αρχή με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

Τέλος το επιμελητήριο όπως επανειλημμένα έχει προτείνει, κρίνει ότι άμεσα πρέπει να προωθηθούν :

- Η οριζόντια νομοθετική ρύθμιση του θέματος των δωρεών χρηματικών ποσών από γονείς προς τα τέκνα.

- Η Επαναφορά του καθεστώτος του οικονομικού έτους 2014 (σ.σ. δηλαδή για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμπεριλαμβάνονται οι αποδείξεις δαπανών των κωδικών 049, 051 και 052 ακόμα σε εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

- Η απευθείας υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013), των υποθέσεων για τις οποίες δε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης, ή θα γίνει έναρξη ελέγχου στο τρέχον διάστημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διευκρινίσεις για την επιλογή υποδιευθυντών σχολείων στην Α/θμια


Τι αναφέρει σε εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας.

Σε συνέχεια της αριθμ. Φ.361.22 / 26 / 79840 / Ε3 / 19-5-2015 ( ΦΕΚ 915 Β΄) Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην επιλογή των υποψηφίων Υποδιευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εργαστηριακών Κέντρων, γνωστοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας , ότι οι προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης των Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν ως ακολούθως:

Προκήρυξη - Χρόνος υποβολής αιτήσεων

Α) Ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα υποδιευθυντή, να υποβάλουν σχετική αίτηση υποψηφιότητας για τη σχολική μονάδα όπου ανήκουν οργανικά στον Διευθυντή της εν λόγω σχολικής μονάδας, από την 18η Ιουνίου 2015 έως και την 19η Ιουνίου 2015.

Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και κοινοποιείται σε όλες τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς της. Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία επιλογής Υποδιευθυντών Σχολικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την 19η Ιουνίου 2015.

Επισημαίνεται επίσης την ανάγκη προσεκτικής μελέτης και απαρέγκλιτης τήρησης των ρυθμίσεων του ν. 4327/2015, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στη διαδικασία επιλογής. Προκηρυσσόμενες θέσεις

Οι θέσεις των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκηρύσσονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις.

Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι ο νομοθέτης καθορίζει την προϋπόθεση της ύπαρξης θέσης υποδιευθυντή με βάση τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων σύμφωνα με τον αριθμό των τμημάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται από τον αριθμό των μαθητών.

Επομένως, για την προκήρυξη θέσης υποδιευθυντή σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας της σχολικής μονάδας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση το μαθητικό δυναμικό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Προϋποθέσεις επιλογής (άρθρο 17 του ν.4327/2015)

Ως υποδιευθυντές δημοτικών σχολείων, επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση, την οποία αφορά η επιλογή. Ειδικά για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ως υποδιευθυντές μπορούν να επιλέγονται και μέλη Ε.Ε.Π. με οκταετή (8) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής σε οργανική θέση ή θέση επί θητεία στη Σ.Μ.Ε.Α.Ε., την οποία αφορά η επιλογή. Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

1. Δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα (κ.ν. 3528/2007, Α΄ 26) ή για τον οποίον συντρέχουν τα κωλύματα διορισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ίδιου Κώδικα. Επίσης, δεν επιλέγεται ως στέλεχος της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικός, του οποίου τα πιστοποιητικά των αντικειμενικών κριτηρίων που προσκομίζονται κατά τη διαδικασία επιλογής είναι πλαστά ή αναληθή με σκοπό την παραπλάνηση της υπηρεσίας.

2. Όπου στις διατάξεις του ν.4327/2015 προβλέπεται εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται η προϋπηρεσία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.

Όπου στις διατάξεις του προαναφερόμενου νόμου προβλέπεται διδακτική υπηρεσία, λογίζεται:
α) η άσκηση διδακτικού έργου σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
β) οι άδειες κύησης, λοχείας, ανατροφής τέκνου,
γ) η θητεία σχολικού συμβούλου,
δ) η θητεία σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.),
ε) η θητεία σε θέσεις Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής, Υγείας, Πολιτιστικών θεμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων, στ) η θητεία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ, ΚΕΣΥΠ, ΣΕΠ, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ και Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

3. Όπου στις ίδιες διατάξεις προβλέπεται εκπαιδευτική ή διδακτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., σε Τμήματα Ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι ή στις εκπαιδευτικές δομές Ε.Α.Ε. που προβλέπονται στην περίπτωση β΄ της παρ. 4 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199).

4. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων. Τα κωλύματα επιλογής της παραγράφου 6 του άρθρου 17 του ν.4327/2015 δεν πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας όσο και κατά το χρόνο τοποθέτησης από το αρμόδιο όργανο.

Κριτήρια επιλογής (άρθρο 20 του ν.4327/2015)

Κριτήρια επιλογής των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από:

α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε., υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογή καινοτομιών, συμμετοχή σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, συμμετοχή σε όργανα διοίκησης επιστημονικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων ή σε όργανα λαϊκής συμμετοχής και επίσημες διακρίσεις και

β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου.

Κρίση και επιλογή (άρθρο 25 του ν.4327/2015)

Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας, σε συνεδρίασή του και με βάση τα κριτήρια του άρθρου 20 του ν. 4327/2015, αφού συγκροτήσει εφορευτική επιτροπή, προβαίνει σε μυστική ψηφοφορία και συντάσσει την αιτιολογημένη, βάση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, απόφαση επιλογής υποδιευθυντή.

Η απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων μαζί με το πρακτικό της επιλογής διαβιβάζονται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής στο διευρυμένο ΠΥΣΠΕ, το οποίο διενεργεί τον έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της απόφασης. Σε περίπτωση που το διευρυμένο ΠΥΣΠΕ εγκρίνει την επιλογή του συλλόγου των διδασκόντων, επικυρώνει με πράξη του την τοποθέτηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αιτιολογήσει πλήρως την απόφασή του αυτή προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος παίρνει την τελική απόφαση.

Αν ο σύλλογος των διδασκόντων παραλείψει να υποβάλει πρόταση, η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων

Ο σύλλογος βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Ο ΣΔ συγκαλείται σε συνεδρίαση ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή (προέδρου). Επειδή η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι έκτακτη, η γνωστοποίηση γίνεται ή με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου ή με προφορική ειδοποίηση. Οι αποφάσεις του ΣΔ λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων.

Όταν οι προτάσεις είναι περισσότερες και καμιά δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις δυο επικρατέστερες. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία θεωρείται απόν. Οι αποφάσεις του ΣΔ καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη.

Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί. Επιλογή προϊσταμένων ολιγοθεσίων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων Ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων ολιγοθεσίων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων θα καθοριστεί με επόμενη εγκύκλιο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στα σπήλαια Κάψια


Συνεχή φαινόμενα κλοπών κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης Δ. Παυλής.

Διαστάσεις επιδημίας έχουν πάρει τα φαινόμενα κλοπών και διαρρήξεων στο δήμο Τρίπολης ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παυλής στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΚΑΨΙΑ

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τελευταίο κρούσμα κλοπής σημειώθηκε στα σπήλαια Κάψια, όπου άγνωστοι δράστες έκοψαν καλώδια και αφαίρεσαν σίδερα, προκαλώντας ζημιά που φτάνει τα δέκα χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε διάρρηξη στην καταβόθρα Κανατά, προκαλώντας κι εκεί μεγάλη ζημία, ενώ υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχή φαινόμενα κλοπών σε σχάρες ακόμα και σε βάνες δικτύων. Ανέφερε μάλιστα ότι προ ημερών κάποιοι αποπειράθηκαν να διαρρήξουν πόρτα από δεξαμενή, χτυπώντας την με βαριά, από την οποία έσπασε η λαβή του εργαλείου και εγκατέλειψαν την προσπάθεια αφήνοντας στο σημείο την βαριά και την πόρτα τσαλακωμένη.

Ο κ. Παυλής ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι, «δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε. Όσες φορές το έχουμε συζητήσει με την αστυνομία μας δείχνει την κατανόησή της, αλλά το αποτέλεσμα είναι μηδέν».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την αποασυλοποίηση στην ΕΕ


Δελτίο Τύπου 16.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1702

Στις 15 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φορείς χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Ρίγα για να συζητήσουν σχετικά με την αποϊδρυματοποίηση. Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα στην κοινότητα (EEG) θέλει να υπενθυμίσει τη σημασία της προώθησης της αποασυλοποίησης σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά μέσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα, μέσα στο 2015, συστάσεις- Οδηγίες ανά χώρα, σχετικά με το πώς θα επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020 και του Συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, χωρίς να περιλαμβάνει το θέμα της αποασυλοποίησης: πρόκειται για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της ΕΕ και των χρηματοδοτικών μέσων συμβάλλουν πραγματικά στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων, των παιδιών, των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και των αστέγων, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ανεξάρτητα και εντός της κοινωνίας, και να έχουν τις ίδιες επιλογές με όλους. Δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε ιδρυματική φροντίδα επειδή δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές. Ομοίως, οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να κάνουν μια απτή συνεισφορά στην απόλαυση των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι Κατευθυντήριες γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για την Εναλλακτική Φροντίδα Παιδιών υπογραμμίζουν ότι η φτώχεια δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για τον διαχωρισμό των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες και αυτών που βρίσκονται υπό εναλλακτική φροντίδα: και η τοποθέτηση σε ίδρυμα θα πρέπει πάντα να είναι η τελευταία επιλογή. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ - αλλά οι πολιτικές της ΕΕ και τα ταμεία, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορεί να βοηθήσουν να έρθει μια τέτοια μετατροπή. Η EEG θεωρεί ότι οι φετινές συστάσεις ανά χώρα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για την προώθηση μιας τέτοιας διαδικασίας.

Πέρυσι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε την πρόθεσή του για «Η Ευρώπη να αποκτήσει 3Α για την κοινωνική φροντίδα, όπως και στα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά θέματα». Η EEG ανέμενε αυτό το Εξάμηνο την εξισορρόπηση της οικονομικής εστίασης ώστε να δωθεί περισσότερη προσοχή δίνεται στα κοινωνικά ζητήματα και ειδικότερα, στη μετάβαση από την ιδρυματική στη φροντίδα στην κοινότητα. Αντιμετωπίζοντας την ευρεία επικράτηση της ιδρυματοποίησης στην Ευρώπη και προωθώντας τη μετάβαση προς την κοινοτική φροντίδα αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Προσφάτως, τον Δεκέμβριο του 2014, η Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική, Corina Creţu, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη μετάβαση από την ιδρυματική στην κοινοτική φροντίδα». Επρόκειτο για μια σημαντική απογοήτευση η έλλειψη αναφοράς σε αυτό το θέμα στις Οδηγίες του 2015. Αυτό θα μπορούσε κατά λάθος να δώσει την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δεσμευτεί, ενώ στην πραγματικότητα υποστηρίζει ενεργά τη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Επενδύσεων για το κλείσιμο παρωχημένων θεσμών και επένδυσης στη φροντίδα στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Jan Jařab, Περιφερειακό Αντιπρόσωπο για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η ΕΕ έχει πλέον καταστεί συμβαλλόμενο μέρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Θα ήταν επιθυμητό να δείξουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει την επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία ως μια απλή τυπική πράξη, αλλά ως σημείο εκκίνησης μιας νέας δυναμικής ανάπτυξης με στόχο την πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία, η οποία πρέπει να αντανακλάται στις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Ο Luk Zelderloo, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Παρόχων Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία (EASPD) και συμπρόεδρος του EEG, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα αποτελέσματα των Οδηγιών, προσθέτοντας ότι «παρέχοντας υποστήριξη που επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στην κοινωνία και απολαμβάνουν τη ζωή στην κοινότητα απαιτεί εγκάρσιες τομές, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με την ένταξη αυτών των κατευθύνσεων στις Οδηγίες».
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (138.7 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις στις κάρτες μετακίνησης ΑμεΑ 2015


Δελτίο Τύπου 16.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1696

Επείγουσα επιστολή με αποδέκτη την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, για την τεράστια καθυστέρηση που υπάρχει στην έκδοση της απόφασης για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2015.

Έχει περάσει το μισό ημερολογιακό έτος και ακόμη δεν έχει υπογραφεί σχετική απόφαση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία, της κοινωνικής κατηγορίας που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Εντωμεταξύ η παράταση που έχει δοθεί στα δελτία του 2014, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί νέα δελτία για να καλύψουν το σύνολο των ΑμεΑ, φυσικά δεν αρκεί.

Τέλος η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες αλλαγές στα οικονομικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ορίζονται οι δικαιούχοι καρτών, όπως δεν είχε υπάρξει αλλαγή και τα προηγούμενα χρόνια.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.63 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λόγοι ανωτέρας βίας στις αθλητικές δοκιμασίες στρατιωτικών σχολών


Τι αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σε περίπτωση ύπαρξης λόγων ανωτέρας βίας κατά την διάρκεια των αθλητικών δοκιμασιών (πχ έμμηνος ρήση, ελαφρύς τραυματισμός, έντονη αδιαθεσία κλπ) και κατά την κρίση των Επιτροπών, με βάση το είδος του προβλήματος που παρουσιάσθηκε, θα καθορίζονται, με μέριμνα των Σχολών, εναλλακτικές ημερομηνίες εξέτασης, για τους/τις συγκεκριμένους-ες υποψηφίους-ες και δυνατόν, εντός του καθοριζομένου χρονικού διαστήματος των ΠΚΕ, για κάθε Σχολή ή εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά τη λήξη αυτού.

Σε κάθε περίπτωση οι ημερομηνίες που θα ορισθούν από τις Επιτροπές, ως εναλλακτικές, θα είναι εντός του χρονικού διαστήματος 24 Ιουνίου 2015 έως 24 Ιουλίου 2015 (για τους/τις υποψηφίους του Εσωτερικού).

Επιπρόσθετα σας γνωρίζεται ότι στις εναλλακτικές ημερομηνίες οι υποψήφιοι-ες θα εξετάζονται σε όλα τα αγωνίσματα της αθλητικής δοκιμασίας, ανεξάρτητα αν σε προηγούμενη ημερομηνία είχαν εξετασθεί σε κάποια εξ αυτών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Παρίσι δημιουργεί χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων


Τουλάχιστον 100.000 παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη δημιουργία 10.500 θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει στη Γαλλία η κρίση των προσφύγων που πλήττει όλη την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις για αιτούντες άσυλο μέχρι τις αρχές του 2016, 5.000 θέσεις για αλλοδαπούς στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς ασύλου και 1.500 θέσεις επείγουσας φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σύμφωνα με τα υπουργεία Εσωτερικών και Στέγασης.

Με το σχέδιο αυτό αυξάνεται σημαντικά η δυνατότητα υποδοχής προσφύγων στη Γαλλία, αν και οι πρόχειροι καταυλισμοί αυξάνονται, κυρίως στο Καλέ, στον βορρά, σημείο διέλευσης προς τη Βρετανία, και στο Παρίσι.

Ενώ το 2014 η Γαλλία είχε 65.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, δεν διέθετε στα τέλη του ίδιου χρόνου παρά 25.000 θέσεις στα κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο και 4.300 ήταν στο στάδιο της κατασκευής.

Για τα πρόσωπα που έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα, λιγότερες από 3.000 θέσεις υπήρχαν στα τέλη του 2012, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση. Η έλλειψη κατοικιών είναι η αιτία που πολλοί πρόσφυγες παραμένουν στα κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο, μόλις λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στις υποδομές αυτές.

«Η σοβαρότητα της κρίσης επιβάλλει στη Γαλλία να προσαρμόσει τα μέσα που διαθέτει, χωρίς να χρονοτριβεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Στέγασης Σιλβιά Πινέλ, το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα δεν έχει μόνο ως στόχο την «αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης που υπαγορεύει η πρόσφατη επικαιρότητα» αλλά και τη «βιώσιμη αντιμετώπιση παλιών δυσλειτουργιών».

Από την 1η Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί 100.000 παράνομες διελεύσεις των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 40.000 την ίδια περίοδο του 2014, σύμφωνα με τη Frontex, την ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν.

Παρότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, η Γαλλία είναι μάλλον χώρα διαμετακόμισης παρά προεπιλεγμένος προορισμός για τους πρόσφυγες από τη Συρία ή το Κέρας της Αφρικής (Ερυθραία, Σομαλία) που έχουν ως προορισμό τους τη Βρετανία ή τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι αιτούντες άσυλο το 2014 προέρχονταν κυρίως από τρεις χώρες: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κίνα και το Μπανγκλαντές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα στη Θεσσαλονίκη για «μαϊμού» δικαιούχους βιβλιάριων πρόνοιας


Αποδείχθηκε πως ασθενείς διαθέτουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Έρευνα-σκούπα για «μαϊμού» δικαιούχους βιβλιάριων πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, διενεργεί το ΣΔΟΕ, ύστερα από σχετική παραγγελία που έδωσε ο απερχόμενος εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος.

Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού, σύμφωνα με την οποία, τα τελευταία χρόνια εισάγονται σε πολλά εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δηλώνουν ασφαλιστικά ακάλυπτοι. Προσκομίζοντας στη συνέχεια βιβλιάρια πρόνοιας, οι ίδιοι πιστοποιούν -κατά την καταγγελία- ότι ως άποροι είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρεται στην ίδια καταγγελία, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ως «πρωταγωνιστές» της παραπάνω πρακτικής εμφανίζονται ασθενείς, που «αποδεδειγμένα διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία». Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, οι επαγγελματικές τους ιδιότητες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργολάβοι και εισοδηματίες. Το φαινόμενο αυτό, όπως καταγγέλθηκε, πήρε διαστάσεις μετά το 2009.

Με βάση τα παραπάνω ο εισαγγελέας Εφετών Αργ. Δημόπουλος παρήγγειλε από το ΣΔΟΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης πλαστογραφίας, της απάτης, της ψευδούς βεβαίωσης, της υπηρεσιακής απιστίας, πράξεις που όλες στρέφονται κατά του Δημοσίου, όπως επίσης της παράβασης καθήκοντος.

Στην παραγγελία του ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να γίνει σε βάθος έρευνα, η οποία θα φτάσει έως το 2009, κι αν χρειαστεί ακόμη πιο πίσω. Ζήτησε δε να επισυναφθούν οι καταστάσεις με όλα τα στοιχεία των ατόμων που είναι εφοδιασμένα με βιβλιάρια πρόνοιας κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από τους υπεύθυνους των προνοιακών υπηρεσιών και τους διοικητές των νοσοκομείων του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ εφόσον επιβεβαιωθούν τα καταγγελλόμενα καλούνται να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκασαν καταστηματάρχη βάσει ανύπαρκτου νόμου


Χωρίς αντίκρισμα είναι εδώ και 22 χρόνια ο νόμος περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Χωρίς αντίκρισμα είναι εδώ και 22 χρόνια ο νόμος περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς από το 1993 και μετά δεν έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα που θα καταστούσαν ενεργό το νόμο.

Ενδεικτική περίπτωση η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αναιρέθηκε καταδικαστική απόφαση 20 μηνών που είχε εκδοθεί σε βάρος καταστηματάρχη, ο οποίος φέρεται να είχε «σπάσει» τους κωδικούς γνωστής εταιρείας, με την αιτιολογία ότι εδώ και 22 χρόνια εκκρεμούν τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν πως το άρθρο 7 του Συντάγματος αναφέρει ότι «έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν την τέλεση της πράξης». Έτσι υπογραμμίζουν ότι ο νόμος 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας προβλέπει την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων (με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού) που θα καθορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών αναπαραγωγής έργων, κ.λπ.

Επιπλέον στην απόφαση του Αρείου Πάγου τονίζεται ότι με τον νόμο 2121/1993 «διαμορφώνεται λευκός ποινικός νόμος, διότι οι προδιαγραφές της ποινικής αξιολογήσεως των πράξεων κατασκευής, εισαγωγής, χρήσεως, θέσεως σε κυκλοφορία και κατοχής με σκοπό τη θέση σε κυκλοφορία συσκευών ή άλλου υλικού αναπαραγωγής έργου, δεν περιγράφονται στο κείμενο του νόμου, αλλά ούτε και έχουν εξειδικευτεί διότι μέχρι τώρα δεν εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που να ορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών κατά τις προβλέψεις του νόμου 2121/1993, με συνέπεια η ποινική πρόβλεψη τα του εγκλήματος να είναι ασαφής, παρά την απαιτούμενη ακρίβεια και βεβαιότητα της ποινικής προβλέψεως που απαιτείται από το άρθρο 7 του Συντάγματος και από το άρθρο 1 του Ποινικού Κώδικα».

Ο συγκεκριμένος καταστηματάρχης φέρεται να είχε «σπάσει» τα δορυφορικά κλειδιά της συγκεκριμένης εταιρείας και την διετία 2007-2009 να πούλησε πλέον των 1.000 «μαϊμού» αποκωδικοποιητών της εταιρείας αυτής. Κάτι που είχε ως συνέπεια να προκληθεί οικονομική ζημιά στην επίμαχη εταιρεία αφού έχανε τις μηνιαίες συνδρομές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένοχοι για τη δολοφονία 98χρονου στην Κρήτη κρίθηκαν 3 αλλοδαποί


Το έγκλημα έγινε στο Βενεράτο Ηρακλείου το 2011.

Ενόχους έκρινε σήμερα και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τους τρεις Σύρους για την δολοφονία ενός 98 χρόνου στο Βενεράτο Ηρακλείου, το Μάιο του 2011.

Οι δύο από αυτούς εισέβαλαν στο σπίτι του υπερήλικα την ώρα που αυτός κοιμόταν με σκοπό να τον ληστέψουν. Τον έδεσαν χειροπόδαρα και στη συνέχεια τον φίμωσαν χρησιμοποιώντας κομμάτια από ύφασμα με αποτέλεσμα ο 98χρονος να χάσει τη ζωή του από ασφυξία ενώ δεν βρήκαν τα χρήματα που θεωρούσαν ότι είχε στο σπίτι του.

Στον 29χρονο το Εφετεία επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και ποινή κάθειρξης 15 ετών και 3 μηνών για τις πράξεις της ληστείας και της οπλοκατοχής.

Στον 23χρονο Σύρο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 2 μηνών για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας και της ληστείας, ενώ ένοχος κρίθηκε και ο τρίτος Σύρος, 37 ετών, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και 9 μηνών για ηθική αυτουργία στη ληστεία, σύσταση συμμορίας και οπλοκατοχή.

Ουσιαστικά το Εφετείο δεν άλλαξε την ποινή του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου το Νοέμβριο του 2012, ενώ ο τέταρτος που είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, ένας Κρητικός ηλικίας 49 ετών όταν έγινε το έγκλημα, απεβίωσε στη φυλακή ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 6 μηνών για τις πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε ληστεία, της σύστασης συμμορίας και της οπλοκατοχής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εφαρμογή του Facebook υπόσχεται να οργανώσει τις… στιγμές μας


Το «Moments» χρησιμοποιεί την εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Νέες ιδιαίτερες δυνατότητες, τεχνητής νοημοσύνης, ενσωματώνει η νέα εφαρμογή του Facebook, Moments η οποία υπόσχεται να οργανώσει τις φωτογραφικές στιγμές μας.

Το Μoments παρέχει στους χρήστες βελτιωμένες και γρήγορες δυνατότητες διαμοιρασμού των φωτογραφιών με τους φίλους που είναι σε αυτές αποτελώντας στην ουσία τον τρόπο να αποκτούν όλοι οι «παρευρισκόμενοι» τις πόζες που τράβηξε ένας και μόνο χρήστης.

«Με ένα τηλέφωνο στα χέρια του καθενός, οι στιγμές στις ζωές μας απαθανατίζονται από ένα νέο είδος φωτογράφου: τους φίλους μας. Είναι δύσκολο να πάρεις τις φωτογραφίες που σε έχουν βγάλει οι φίλοι σου, και όλοι πάντα επιμένουν να τραβάν την ίδια ομαδική φωτογραφία με πολλά τηλέφωνα, για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν μια κόπια.

Ακόμα και αν μπορέσεις να πάρεις κάποιες από τις φωτογραφίες των φίλων σου, είναι δύσκολο να τις κρατήσεις οργανωμένες σε ένα μέρος στο τηλέφωνό σου» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο newsroom του Facebook.

Ταυτόχρονα η νέα εφαρμογή οργανώνει/ ομαδοποιεί τις φωτογραφίες στο τηλέφωνο βάσει του πότε τραβήχτηκαν και, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, βασισμένη στις έρευνες του Facebook πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζει το ποιοι φίλοι είναι σε αυτές.

Ο συγχρονισμός γίνεται εύκολα και γρήγορα με συγκεκριμένους φίλους, και αυτοί μπορούν να επιλέξουν το ίδιο για τον χρήστη. Όπως ενημερώνει το Facebook με την νέα εφαρμογή «εσείς και οι φίλοι σας έχετε όλες τις φωτογραφίες που βγάλατε μαζί».

Επίσης, οι συγχρονισμένες φωτογραφίες κρατούνται οργανωμένες και είναι δυνατές οι αναζητήσεις για να βρεθούν οι συγκεκριμένες στις οποίες ο χρήστης βρίσκεται με τους φίλους του.

Το Moments χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ομαδοποιεί τις φωτογραφίες ανάλογα με τους φίλους με τους οποίους ο χρήστη βρίσκεται- στην ουσία πρόκειται για την ίδια τεχνολογία πίσω από τα tag suggestions στο Facebook, και οι σχετικές ρυθμίσεις μπορούν να παραμετροποιηθούν κατά τις προτιμήσεις του καθενός.

Το Moments είναι εφαρμογή της Creative Labs και έχει λανσαριστεί ήδη στις ΗΠΑ για iOS και Android.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δικαιούμαι, απαιτώ, γάμο, όνομα, σεβασμό»


4o Thessaloniki Pride και «αντιπορεία» για τον αποκλεισμό ομάδων από τη διοργάνωση.

«Δικαιούμαι, απαιτώ, γάμο, όνομα, σεβασμό». Μ΄ αυτό το σύνθημα διοργανώνεται το διήμερο 19-20 Ιουνίου το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης (Thessaloniki pride) που κορυφώνεται με πορεία, στο κέντρο της πόλης, το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της διοργάνωσης, Θάνο Βλαχογιάννη, “πρόκειται για την μεγάλη γιορτή για την ορατότητα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, μεσοφυλικών και τρανς ατόμων που παρά τη σύντομη ιστορία του, αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη”.
Πάντως, σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος της «Homophonia», Μάκης Γκίκας επανέλαβε την αντίθεση της συλλογικότητας για τη χορηγία στις εκδηλώσεις από το Αμερικάνικο Προξενείο, καλώντας τον δήμο Θεσσαλονίκης, «έστω και την ύστατη ώρα, να μην κάνει δεκτή την χορηγία και να μην αναρτηθεί ο λογότυπός του στην αφίσα της διοργάνωσης».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι στις εκδηλώσεις, γιατί θα πάει σε γάμο συγγενικού του προσώπου, σχολίασε τη στάση του Μητροπολίτη Πειραιώς που ζήτησε να απαγορεύσουν την είσοδό του στο Άγιο Όρος ως εξής:

«Δεν θέλω καν να τον χαρακτηρίσω. Την Κυριακή είχε στην Αθήνα Pride και δεν ανέφερε τίποτα. Γιατί έβαλε στο μάτι τον δήμο Θεσσαλονίκης; Δεν είναι άδικο αυτό; Γιατί τα έβαλε μαζί μου;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Γκίκας, απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις του Μητροπολίτη Ανθιμου, υπογράμμισε ότι «δεν εκπροσωπεί όλη την εκκλησία και όλους τους θρησκευόμενους πολίτες».

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το Σάββατο, 20 Ιούνη, στις 5 το απόγευμα, θα συγκροτηθεί στην πλατεία Λευκού Πύργου κινηματικό μπλοκ στο 4ο Thessaloniki Pride από την Πρωτοβουλία Rainbow Attack και άλλες 7 συλλογικότητες της πόλης, ανάμεσα στις οποίες και η ομάδα «Sylvia Rivera».

Αφορμή για το κινηματικό μπλοκ αποτέλεσε ο αποκλεισμός της ομάδας από τη συνδιοργάνωση του 4ου Thessaloniki Pride με απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και η αποδοχή της χορηγίας του Αμερικανικού Προξενείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το pride που θέλουμε είναι αυτό που συμπυκνώνει την περηφάνια και την αγωνιστικότητα, τη μέθη για ζωή αλλά και την απόλαυση της ελευθερίας».

«Αυτή την ελευθερία δεν θα μας τη χαρίσουν οι κλειστές επιτροπές συνδιοργάνωσης του Pride, το Αμερικανικό ή όποιο άλλο Προξενείο, αλλά θα πρέπει να την κερδίσουμε μόνες και μόνοι μας, με τους δικούς μας αγώνες», καταλήγει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Rainbow Attack.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους πέντε καθηγητές παίρνει μετάθεση


Διψήφιο ποσοστό ικανοποίησης μετά από 2 χρόνια.

Διψήφιο θα είναι μετά από δυο χρόνια το ποσοστό ικανοποίησης των αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το newsbeast.gr ικανοποιούνται περίπου 1.720 αιτήσεις, ποσοστό που ανέρχεται στο 21%.

Επιβεβαιώνονται, λοιπόν οι πληροφορίες μας για διψήφιο ποσοστό ικανοποίησης.

Σημειώνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μεταθέσεις ήταν ελάχιστες και το 2014 και το 2013 ενώ το 2012 το ποσοστό ικανοποίησης έφθασε το 16,4%. Οι μεταθέσεις θα ανακοινωθούν μέχρι το απόγευμα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων και αποσπάσεων στους ΟΤΑ


Τι προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών φέρνει αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων και αποσπάσεων υπαλλήλων στους ΟΤΑ. Προβλέπεται η αναδρομική ισχύς συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), επιτρέπονται οι αποσπάσεις προσωπικού ΝΠΙΔ και ΑΕ σε ΟΤΑ, καταργείται η διαδικασία ΑΣΕΠ στην αυτεπιστασία, ενώ εξαιρούνται από την εξάμηνη προθεσμία οι προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ. Ρυθμίζεται επίσης ο τρόπος πρόσληψης σχολικών καθαριστριών για τα δύο επόμενα σχολικά έτη.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ – Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης» τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 19 του μηνός.

Για την αναδρομική ισχύ των συμβάσεων ΙΔΟΧ η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι η ρύθμιση στοχεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται τόσο κατά την έγκριση των ανανεώσεων των συμβάσεων στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, όσο και των δημοσιεύσεων των πράξεων πρόσληψης και ανανέωσης αυτών από το Εθνικό Τυπογραφείο. Εξ αιτίας αυτού παρουσιάζεται σημαντική απόκλιση μεταξύ της υπογραφής της πράξης πρόσληψης/ανανέωσης των συμβάσεων και της δημοσίευσης της πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα οι Υπηρεσίες Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου να μη θεωρούν τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων για το διάστημα απασχόλησης προ της δημοσίευσης και να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση των προγραμμάτων, καθώς αυτή προϋποθέτει τη συνεχή, χωρίς κενά, απασχόληση των εργαζομένων.

Με το άρθρο 23, επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων ΝΠΙΔ και ΑΕ, που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, σε ΟΤΑ α΄ βαθμού και στα ΝΠΔΔ αυτών, για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών. Η απόσπαση γίνεται για δύο έτη και μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου, ενώ η μισθοδοσία του κατά τη διάρκεια της απόσπασης θα βαρύνει το φορέα υποδοχής.

Σχετικά με την κατάργηση της διαδικασίας ΑΣΕΠ στην αυτεπιστασία, τονίζεται ότι με το ισχύον σύστημα η πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία υπήχθη σε ένα πολύπλοκο σύστημα επιλογής και διάθεσης προσωπικού μέσα από ένα ετήσιο κυλιόμενο πίνακα ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με εμπλοκή στη διαδικασία τόσο του εν λόγω Οργανισμού όσο και του ΑΣΕΠ. Ο σχεδιασμός και έλεγχος σε κεντρικό επίπεδο αλλά και οι αδυναμίες πρόβλεψης του συνόλου των αναγκών των ΟΤΑ σε σχέση με την εκτέλεση των έργων (π.χ. απαιτούμενες ειδικότητες) κατέστησαν την προβλεπόμενη διαδικασία αναποτελεσματική και ως εκ τούτου στην πράξη ανενεργή, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να μην εξυπηρετούνται, αφού δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος πρόσληψης του προσωπικού αυτού.

Με το άρθρο 29 εξαιρούνται από την εξάμηνη προθεσμία οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθώς και για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή για τους απασχολούμενους με σύμβαση μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα ΝΠΙΔ αμιγώς αμειβομένων από την καταβολή αντιτίμου.

Σε ό,τι αφορά στις σχολικές καθαρίστριες καθορίζεται ότι για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων κι’ εφόσον οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολείται στους δήμους, προβλέπεται μεταβατικά και για τα διδακτικά έτη 2015-2016 και 2016-2017, η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης έργου θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατρούγκαλος: Οι ΕΤΕΠ υπό διορισμό έχουν αδικηθεί


Στις 2.500-3.000 οι θέσεις για το υπουργείο Παιδείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος, συναντήθηκε με εκπροσώπους των ΕΤΕΠ υπό διορισμό στις 9 Ιουνίου, παρουσία του Βουλευτή Λάρισας κ. Λαμπρούλη Γεώργιου, και συζήτησαν διεξοδικά το θέμα των εκκρεμών επί επταετία διορισμών των ΕΤΕΠ. Ο Κατρούγκαλος αναγνώρισε την αδικία που έχουν υποστεί και πληροφόρησε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί για τον αριθμό των θέσεων που έχει στη διάθεσή του για διορισμούς, διευκρινίζοντας πως αρμόδιο για τον καταμερισμό των θέσεων αυτών είναι πλέον το Υπουργείο Παιδείας και μόνο αυτό.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως «το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τον αριθμό θέσεων που θα κατανεμηθεί για το 2015, καθώς αυτός έχει προκύψει από ενδοκυβερνητική σύσκεψη. Κυμαίνονται μεταξύ 2.500 με 3.000 θέσεις». Σε ερώτηση των αντιπροσώπων των ΕΤΕΠ υπό διορισμό για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τη διαδικασία κατανομής των θέσεων σε βαθμίδες εκπαίδευσης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «είναι καθαρά αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας» για να προσθέσει «ότι από πλευράς μου αναγνωρίζω την αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος σας και θεωρώ ότι ο συνάδελφος υπουργός [ο κ Α. Μπαλτάς] θα πράξει ανάλογα». Όταν μάλιστα γίνει η κατανομή των θέσεων «μπορούν άμεσα να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, καθώς επαναλαμβάνω ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στον αρμόδιο υπουργό».

Συμπερασματικά το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων που έχει στη διάθεση του για διορισμούς και πλέον οι ενέργειες ανήκουν σε αυτό για την τακτοποίηση του ζητήματος κάνοντας πράξη την πολιτική δέσμευση της ηγεσίας του, δηλαδή την τοποθέτηση των εκλεγμένων μελών ΕΤΕΠ στα αντίστοιχα Τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζουμε πως το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) είναι ένας απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα του διδακτικού και ερευνητικού έργου.

Αποτελεί επιστημονικό δυναμικό υψηλών προσόντων το οποίο εκλέγεται και εξελίσσεται με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές των μελών ΔΕΠ των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων με δυνατότητα ανάθεσης αυτοδύναμου και όχι απλώς επικουρικού διδακτικού έργου. Ο αριθμός των ΕΤΕΠ έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, (έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες διορισμού τα τελευταία επτά χρόνια) με αποτέλεσμα την υπολειτουργία εργαστηρίων και κλινικών και την υποβάθμιση της ποιότητας των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Σχετικά με το Μέτωπο Πρωτοβουλιών Εκλεγμένων Μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπό αναμονή διορισμού: Μέλη ΕΤΕΠ των οποίων οι διαδικασίες εκλογής στα αντίστοιχα Ιδρύματα έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και από το 2008, αλλά δεν έχει αποπερατωθεί ο διορισμός τους. Αξιώνουν να συνεισφέρουν στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των ΑΕΙ αναλαμβάνοντας τη θέση στην οποία έχουν νομίμως εκλεγεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...