Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Οι θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το μίνι φορολογικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Τα φορολογικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε σταθερή βάση και έγκαιρα».

Τις θέσεις του επί των διατάξεων του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, τονίζοντας πως «τα φορολογικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε σταθερή βάση, έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος TAXIS για την υποδοχή και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

Το επιμελητήριο θεωρεί θετικές τις ρυθμίσεις στη φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού, των περιστασιακά απασχολουμένων με χαμηλό εισόδημα, τη ρύθμιση της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο κεφάλαιο από ή/και υπεραξία κεφαλαίου με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, των ασκούντων ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων.

Η απαλλαγή από το φόρο δωρεάς χρηματικών ποσών σε οικογένειες αποβιωσάντων ή αγνοουμένων του ναυαγίου του πλοίου Norman Atlantic που προβλέπεται στο άρθρο 4, χαρακτηρίζεται ευνοϊκή. Ωστόσο θα έπρεπε να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο οριζόντια ρύθμιση ως κοινωνικό μέτρο στις πληγείσες οικογένειες και για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Οι ρυθμίσεις για τη μη ακύρωση συμβολαίων και την κατάργηση αγοραπωλησιών για λάθη από πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ είναι σε θετική κατεύθυνση ενώ, όπως σημειώνει το επιμελητήριο, παρά τη δέσμευση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κυρίας Βαλαβάνη για επανεξέταση των προστίμων του Ν 4174/2013, δεν έχει προβλεφθεί καμία ρύθμιση και εξακολουθούν να ισχύουν τα εξοντωτικά ποσά ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Επισημαίνεται, η αναγκαιότητα (που έχει αναγνωριστεί και από το υπουργείο):

α) επανεξέτασης της ειδικής Διοικητικής Διαδικασίας του άρθρου 70 Β του Ν 2238/1994 και

β) της μείωσης του καταβαλλομένου ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης, το οποίο βεβαιώνεται άμεσα από τη φορολογική αρχή με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής.

Τέλος το επιμελητήριο όπως επανειλημμένα έχει προτείνει, κρίνει ότι άμεσα πρέπει να προωθηθούν :

- Η οριζόντια νομοθετική ρύθμιση του θέματος των δωρεών χρηματικών ποσών από γονείς προς τα τέκνα.

- Η Επαναφορά του καθεστώτος του οικονομικού έτους 2014 (σ.σ. δηλαδή για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι), ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμπεριλαμβάνονται οι αποδείξεις δαπανών των κωδικών 049, 051 και 052 ακόμα σε εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

- Η απευθείας υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013), των υποθέσεων για τις οποίες δε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης, ή θα γίνει έναρξη ελέγχου στο τρέχον διάστημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.