Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Το Παρίσι δημιουργεί χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τουλάχιστον 100.000 παράνομες διελεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη δημιουργία 10.500 θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει στη Γαλλία η κρίση των προσφύγων που πλήττει όλη την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις για αιτούντες άσυλο μέχρι τις αρχές του 2016, 5.000 θέσεις για αλλοδαπούς στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς ασύλου και 1.500 θέσεις επείγουσας φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σύμφωνα με τα υπουργεία Εσωτερικών και Στέγασης.

Με το σχέδιο αυτό αυξάνεται σημαντικά η δυνατότητα υποδοχής προσφύγων στη Γαλλία, αν και οι πρόχειροι καταυλισμοί αυξάνονται, κυρίως στο Καλέ, στον βορρά, σημείο διέλευσης προς τη Βρετανία, και στο Παρίσι.

Ενώ το 2014 η Γαλλία είχε 65.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, δεν διέθετε στα τέλη του ίδιου χρόνου παρά 25.000 θέσεις στα κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο και 4.300 ήταν στο στάδιο της κατασκευής.

Για τα πρόσωπα που έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα, λιγότερες από 3.000 θέσεις υπήρχαν στα τέλη του 2012, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση. Η έλλειψη κατοικιών είναι η αιτία που πολλοί πρόσφυγες παραμένουν στα κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο, μόλις λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στις υποδομές αυτές.

«Η σοβαρότητα της κρίσης επιβάλλει στη Γαλλία να προσαρμόσει τα μέσα που διαθέτει, χωρίς να χρονοτριβεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την υπουργό Στέγασης Σιλβιά Πινέλ, το κυβερνητικό αυτό πρόγραμμα δεν έχει μόνο ως στόχο την «αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης που υπαγορεύει η πρόσφατη επικαιρότητα» αλλά και τη «βιώσιμη αντιμετώπιση παλιών δυσλειτουργιών».

Από την 1η Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί 100.000 παράνομες διελεύσεις των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι 40.000 την ίδια περίοδο του 2014, σύμφωνα με τη Frontex, την ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν.

Παρότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, η Γαλλία είναι μάλλον χώρα διαμετακόμισης παρά προεπιλεγμένος προορισμός για τους πρόσφυγες από τη Συρία ή το Κέρας της Αφρικής (Ερυθραία, Σομαλία) που έχουν ως προορισμό τους τη Βρετανία ή τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι αιτούντες άσυλο το 2014 προέρχονταν κυρίως από τρεις χώρες: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κίνα και το Μπανγκλαντές.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.