Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ληγμένα τρόφιμα και με το νόμο


Ληγμένα, (μη ευαλλοίωτα τρόφιμα), σε τιμή προσφοράς, θα μπορούν σύντομα να πωλούνται παντού, σύμφωνα με νέα αγορανομική νομοθεσία, που ανακοινώθηκε χθες.

Σύμφωνα με το 5ο άρθρο του νέου νόμου, «επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Η ρύθμιση δεν αφορά τις πραγματικές, αυστηρές τελικές ημερομηνίες ανάλωσης, τις ημερομηνίες λήξης των ευαλλοίωτων τροφίμων (γάλα, γιαούρτι), όπου στη συσκευασία αναγράφεται ημερομηνία λήξης . Στα τρόφιμα αυτά δεν θα επιτρέπεται η παράταση στην εμπορία τους.

Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους .

-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Θερίζει» η κατάθλιψη παγκοσμίως



Πάνω από 350 εκατ. οι πάσχοντες.

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη ή από μια διανοητική διαταραχή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Υγείας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ, από κατάθλιψη πάσχουν άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Μάλιστα μια μελέτη που έγινε με την υποστήριξη του ΠΟΥ δείχνει ότι περίπου ένα 5% των ανθρώπων παρουσίασαν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

«Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να πάθουν κατάθλιψη από τους άνδρες», εξήγησε εξάλλου ο διευθυντής του τμήματος διανοητικής υγείας και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στον ΠΟΥ, δρ. Σέκχαρ Σαξένα. Ως εκ τούτου, σημειώνει ο ίδιος, ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από κατάθλιψη είναι 50% πιο υψηλός από αυτόν των ανδρών. Το μεγαλύτερο αυτό ποσοστό των γυναικών εξηγείται κυρίως από την επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία επηρεάζει έως και μία λεχώνα στις πέντε.

Διάφορες ιδιαίτερες συνθήκες -οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, καταστροφές και συγκρούσεις- μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Στην πιο σοβαρή μορφή της, η κατάθλιψη οδηγεί στην αυτοκτονία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς υποφέρει από κατάθλιψη.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ανθρώπων που κατάφεραν να αυτοκτονήσουν υπέφερε από κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Σαξένα, ο οποίος σημείωσε εξάλλου ότι όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η χώρα, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η συχνότητα του φαινομένου.

Λόγω της ντροπής που εξακολουθεί να προκαλεί συχνά η κατάθλιψη, πολλοί ασθενείς δεν παραδέχονται ότι υποφέρουν.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο έλεγχος συσκευών είναι κυριολεκτικά στο χέρι μας



Αισθητήρας-καρπού αναγνωρίζει κάθε χειρονομία και τη μετατρέπει σε εντολή.

Τον έλεγχο κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών υπόσχεται να φέρει κυριολεκτικά στο χέρι μας ένα gadget που αναπτύχθηκε από τη Microsoft και το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Η συσκευή τοποθετείται στον καρπό του χεριού σαν ρολόι. Πρόκειται για έναν αισθητήρα ο οποίος αναγνωρίζει κάθε κίνηση του χεριού την οποία μετατρέπει σε ανάλογη εντολή προς κάθε συσκευή. Έτσι για παράδειγμα, σηκώνοντας τον αντίχειρα μπορούμε να απαντήσουμε σε μια κλίση του κινητού.

Με μια πρώτη ματιά, θυμίζει τα χειριστήρια πετρελαιομηχανών που μεταφέρουν τις κινήσεις μας στην οθόνη. Ωστόσο, το συγκεκριμένο gadget, διαφέρει καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός σπιτιού και αυτό διότι δεν βασίζεται σε σταθερούς εξωτερικούς αισθητήρες.

Η συσκευή συνδέεται ασύρματα με τη συσκευή που ελέγχει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή του κωδικού PIN σε ΑΤΜ και μηχανήματα πληρωμής με τραπεζική κάρτα, ενώ ο χρήστης θα έχει κρυμμένα τα χέρια στην τσέπη του. Αυτό θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ασφάλεια για τις συναλλαγές.





Μάλιστα, ένα από τα προτερήματα που έχει σε σχέση με ανάλογες συσκευές που βασίζονται σε γάντια, είναι ότι αφήνει ελεύθερα τα χέρια.



«Σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς κάθε κίνηση ή χειρονομία των δαχτύλων για να αλληλεπιδράς με πολλές ηλεκτρονικές συσκευές και όχι μόνο οικιακής χρήσης. Είναι κάτι περισσότερο από ένα τηλεχειριστήριο, στο μέλλον κάθε ένας θα έχει έναν αισθητήρα-καρπού για να ελέγχει κάθε gadget», δηλώνει ο Olivier, καθηγητής του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, που ασχολείται με την αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής.





Διαβάστε περισσότερα...

Όποιος θέλει να κατέβει στις πορείες, το κάνει...



Μια φωτογραφία, χίλιες σκέψεις.

Όταν νιώθεις πνιγμένος, όταν δεν μπορείς να… «απολαύσεις» ούτε τα βασικά, τότε κατεβαίνεις να διαμαρτυρηθείς, ειρηνικά, εναντίον των υπευθύνων που σε έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση.

Το κάνεις ακόμη κι αν αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα. Όπως ο συμπολίτης μας στη φωτογραφία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ζωή σε μια πόλη γεμάτη σφάλματα... για τους ΑμεΑ

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο για μια αφιλόξενη πόλη για τους ΑμεΑ... και όχι μόνο.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα...

Εκατό πέντε κρούσματα μηνιγγίτιδας στις ΗΠΑ



Οχτώ νεκροί.

Σε περίπου 13.000 άτομα σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί ενέσεις στεροειδών που συνδέονται με τα κρούσματα μορφής μηνιγγίτιδας την οποία προκαλεί μύκητας και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, επισημαίνοντας πως ο αριθμός όσων είναι πιθανόν να εμφανίσουν τη νόσο είναι πολύ μικρότερος.

Είναι η πρώτη φορά που τα CDC προχωρούν σε εκτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 105 κρούσματα της σπάνιας αυτής μορφής μηνιγγίτιδας σε εννιά πολιτείες.

Στο Τενεσί, την πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα, ακόμα ένας ασθενής έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας των αριθμό των νεκρών σε οκτώ.

Το νοσοκομείο Saint Thomas Outpatient Neurosurgery Center στο Νάσβιλ έχει παραλάβει 2.000 από τα 17.676 φιαλίδια στεροειδών που πιστεύεται ότι είναι μολυσμένα, περισσότερα από κάθε άλλο ιατρικό κέντρο στη χώρα, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές του Τενεσί.

Η διάδοση της επιδημίας έχει ανησυχήσει τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας που επισημαίνουν πως πρέπει να ελέγχονται οι κανόνες λειτουργίες εταιριών όπως η New England Compounding Center Inc με έδρα τη Μασαχουσέτη, που παρασκεύασε το φάρμακο. Η εταιρία διέκοψε την λειτουργία της και απέσυρε όλα της τα προϊόντα.

Τα στεροειδή χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τους πόνους στην πλάτη. Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μορφής μηνιγγίτιδας είναι πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία και νευρολογικά προβλήματα.

Οι μολυσμένες ενέσεις παρασκευάστηκαν τον Μάιο και εστάλησαν σε 76 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε 23 πολιτείες τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μασαχουσέτης.

Κρούσματα μυκητιακής μηνιγγίτιδας έχουν αναφερθεί στην Φλόριντα, την Ιντιάνα, το Μέριλαντ, το Μίσιγκαν, την Μινεσότα, την Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, το Τενεσί και την Βιρτζίνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνδρας χωρίς πρόσωπο



ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Η τραγική ιστορία ενός ανθρώπου που τον φωνάζουν «μονόφθαλμο φρικιό».

Ο 32χρονος Mohammad Latif Khatana από το Κασμίρ περιμένει με ανυπομονησία το παιδί που θα φέρει στον κόσμο η σύζυγός του. Ταυτόχρονα όμως τρέμει τη στιγμή που θα το αντικρύσει, καθώς φοβάται μήπως του κληροδοτήσει τη νόσο που ανάγκασε τον ίδιο να ζει… χωρίς πρόσωπο.

Ο Mohammad δεν μπορεί να δει ούτε και να εργαστεί λόγω των «όγκων» στο πρόσωπό του. Οι περαστικοί φτύνουν στο δρόμο όταν περνά, αηδιασμένοι από την εικόνα του.

Η χαρά του για την άφιξη του μωρού όμως επισκιάζεται από το φόβο του μήπως ο γιος ή η κόρη του κληρονομήσει και τα παραμορφωμένα χαρακτηριστικά του. «Ανυπομονώ να γίνω πατέρας και να έχω λίγη χαρά στη ζωή μου. Αλλά ανησυχώ κάθε μέρα και προσεύχομαι το παιδί μου να μη μου μοιάσει», λέει.

Ο Latif ζει στα βουνά με την 25χρονη σύζυγό του Salima, ταξιδεύει για τέσσερις μήνες στη Srinagar για να ζητιανέψει και να αναζητήσει χρήματα.

Γεννήθηκε με ένα μικρό εξόγκωμα στο πρόσωπό του, το οποίο συνέχισε να μεγαλώνει και τελικά σχημάτισε τεράστιες πτυχώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει.

«Η μητέρα μου ακόμα κλαίει μόλις με βλέπει, νιώθει τόσο ένοχη και δεν καταλαβαίνει γιατί το μικρότερο αγόρι της είναι καταραμένο». Ο Latif έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια και δύο μεγαλύτερες αδελφές αλλά είναι το μόνο παιδί που υποφέρει από αυτή την πάθηση.

Εάν δεν είχε τα αδέλφια του θα ζούσε πολύ μοναχικά παιδικά χρόνια, χωρίς φίλους.

«Κανείς δεν ήθελε να παίζει μαζί μου», αφηγείται. «Τα αγόρια με χτυπούσαν και με κορόιδευαν, έχασα την όραση από το αριστερό μου μάτι όταν ήμουν οκτώ χρονών και με φώναζαν μονόφθαλμο φρικιό. Θα ήθελα να έχω μια δουλειά, να ζω την οικογένειά μου. Θα ήμουν πολύ περήφανος αλλά κανείς δεν μου δίνει αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να ζητιανεύω και να στηρίζομαι στον οίκτο των ανθρώπων».

Ωστόσο πριν τέσσερα χρόνια ο Latif βρήκε τελικά τον έρωτα της ζωής του. Οι γονείς του έψαχναν να του βρουν νύφη αλλά κανένα κορίτσι δεν τον πλησίαζε. Μέχρι που βρέθηκε η Salima. «Η γυναίκα μου έχει ένα πόδι κι έτσι για χρόνια έψαχνε σύζυγο. Μόλις συναντηθήκαμε ξέραμε πως είμαστε ο ένας για τον άλλο. Είμαστε και οι δύο ‘ατελείς’ και ταιριάξαμε».

Παντρεύτηκαν το 2008 και έκτοτε ήταν πολύ χαρούμενοι. «Νιώθω ευλογημένος που τη γνώρισα, είναι καλή για μένα. Νιώθω κάπως φυσιολογικός που έχω σύζυγό και τώρα που είναι έγκυος είμαι ακόμα πιο χαρούμενος. Παρά την εικόνα μου είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος», λέει.

Το μόνο που σκιάζει την ευτυχία του Latif είναι μήπως το παιδί κληρονομήσει την εικόνα του πατέρα του. «Δεν έχουμε λεφτά για να πάμε στο γιατρό, είμαστε πολύ φτωχοί. Κανείς γιατρός δεν μου είχε πει στο παρελθόν να μην κάνω παιδιά. Κι έτσι ελπίζω και προσεύχομαι το μωρό μας να είναι υγιές».

Ο αδελφός του Latif πούλησε πριν από οκτώ χρόνια ένα κομμάτι από τη γη του για να στείλει τον Latif στο γιατρό. Αλλά δεν μπορούσε να γίνει τίποτα.

«Ο γιατρός μου είπε πως η κατάστασή μου οφείλεται σε μία έκλειψη ηλίου όταν η μητέρα μου ήταν έγκυος σε μένα. Δεν ξέρω αν πρέπει να τον πιστέψω ή όχι», αφηγείται ο Latif. «Και πλέον υπάρχουν τόσες φλέβες μέσα στις πτυχές του προσώπου μου που η επέμβαση θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Δεν ελπίζω πια σε βοήθεια, έτσι θα είναι το πρόσωπό μου για πάντα…».

Δείτε τις φωτογραφίες









Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος του λιποϊκού οξέος στη ρύθμιση του διαβήτη



Μάθετε σε ποια τρόφιμα το βρίσκουμε.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Οι αιτίες για τις οποίες συμβαίνει αυτό είναι δύο. Είτε είναι αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης, είτε τα κύτταρα του σώματός μας εμφανίζουν ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η κυριότερη αιτία ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ είναι κυρίως η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Μερικές από τις πρώτες συστάσεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Εάν κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται και αντιδιαβητικά φάρμακα.

Σε περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο και αυτών των ασθενών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτονται όλο και περισσότερα προϊόντα τα οποία από διάφορες μελέτες φαίνεται ότι βοηθούν στη μείωση του διαβήτη. Μερικά από αυτά είναι το σκόρδο, η κανέλα, το ξίδι και το α-λιποϊκό οξύ.

Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει πολλούς ρόλους στη βιολογία και την υγεία του ανθρώπου, καθώς είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Στα τρόφιμα, μπορούμε να το βρούμε σε μικρές ποσότητες στο κόκκινο κρέας (κυρίως στα νεφρά, στο συκώτι και στην καρδιά), στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στη μαγιά μπίρας.

Το άλφα λιποϊκό οξύ δρα ως συμπαράγοντας στην γλυκόλυση και τον κύκλο του Krebs. Επίσης, το α-λιποϊκό οξύ, δύναται να συμμετέχει στην αναγέννηση ενδογενών αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και Ε και η γλουταθειονίνη και ως εκ τούτου συμβάλλει στην άμβλυνση των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.

Πέρα από την συμβολή του στην ανακύκλωση των βιταμινών C και Ε, προστατεύει τα καροτενοειδή, αποτοξινώνει από τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο και συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές προστατευτικές ενζυματικές διαδικασίες του κυτταρικού μεταβολισμού.

Πολλές είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα λιποϊκού οξέος μπορούν να μειώσουν μερικές από τις μακροχρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Άλλες έρευνες, το χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία ασθενειών του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα καθώς και για τη δηλητηρίαση από το μανιτάρι Amanita.

Ωστόσο, υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν δείξει ότι ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, στους οποίους χορηγήθηκαν συμπληρώματα άλφα λιποϊκού οξέος, παρατηρήθηκε βελτίωση στην λειτουργία της ινσουλίνης και συνεπώς μείωση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, βρέθηκε ότι και η παρεντερική χορήγηση α- λιποϊκού οξέος για μικρή διάρκεια, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Επίσης, παρουσιάστηκε βελτίωση στους πόνους των νεύρων και στα μουδιάσματα που σχετίζονται με τον διαβήτη. Μάλιστα, μερικοί ερευνητές έχουν μελετήσει τα πιθανά οφέλη του άλφα λιποϊκού οξέος και για άλλες διαταραχές του νευρικού συστήματος, όπως ο ισχιακός πόνος.

Σε μια πολυκεντρική πιλοτική μελέτη που έλαβε χώρα το 1998 στην Γερμανία, προσπάθησαν να εξετάσουν αν η από του στόματος θεραπεία με χορήγηση α-λιποϊκού οξέος βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα εβδομήντα εννέα άτομα, με διαβήτη τύπου ΙΙ που έλαβαν μέρος στην έρευνα τυχαιοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες που λάμβαναν δια του στόματος α-λιποϊκό οξύ για τέσσερις εβδομάδες.

Η μία ομάδα (n=19) λάμβανε εικονικό φάρμακο, στην δεύτερη ομάδα (n=19) τους χορηγήθηκε α- λιποϊκό οξύ 600 mg άπαξ ημερησίως, στην τρίτη ομάδα (n=18) τους χορηγήθηκε α- λιποϊκό οξύ 600 mg, δύο φορές την ημέρα και στην τέταρτη ομάδα (n =18) τους χορηγήθηκε α- λιποϊκό οξύ 600 mg, τρεις φορές την ημέρα.

Και οι τέσσερις ομάδες ήταν συγκρίσιμες και είχαν τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμία κατά την έναρξη. Σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο, οι τρεις ομάδες που λάμβαναν α-λιποϊκό οξύ παρατηρήθηκε ότι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της ινσουλίνης μετά τη θεραπεία με α- λιποϊκό οξύ.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν την βοήθεια του λιποϊκού οξέος στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό ρόλο στην ρύθμιση του διαβήτη παίζει η σωστή διατροφή και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα που ρίχνει τη χοληστερόλη



Μάθετε τα τρόφιμα-«κλειδιά».

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία, που έχει γίνει ευρέως γνωστή κυρίως για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.

Ενώ, λοιπόν, τη χρειαζόμαστε για τη λειτουργία των κυττάρων και του εγκεφάλου, όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα αυξάνεται κατά πολύ πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με μη φυσιολογικό λιπιδαιμικό προφίλ (δηλαδή υψηλή χοληστερόλη ή/και υψηλά τριγλυκερίδια ή/και χαμηλή καλή χοληστερόλη) είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή! Έτσι, η φροντίδα διατήρησης των φυσιολογικών επίπεδων της μέσω της διατροφής μας ή/και της φαρμακευτικής αγωγής είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πρέπει όμως να κάνεις «δίαιτα» για να πέσει η χοληστερόλη αίματος;

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί, τι εννοεί ο καθένας με τον όρο «δίαιτα». Η απώλεια βάρους είναι κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει τη ρύθμιση των επίπεδων χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην ποιότητα της διατροφής. Για παράδειγμα, αν και συχνά πιστεύεται ότι η χοληστερόλη στην τροφή μας καθορίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης μας στο αίμα, στην πραγματικότητα αυτό σχετίζεται περισσότερο με το κορεσμένο λίπος που τρώμε.

Όσοι έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης, είναι σημαντικό να διατρέφονται με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουν την κρέμα γάλακτος ή άλλα γαλακτοκομικά με λιπαρά άνω του 2% όπως τα σκληρά κίτρινα τυριά ή τα προϊόντα με ζωικό βούτυρο, τα αλλαντικά, τα εντόσθια, τα ορατά λίπη των κρεάτων και τις πέτσες των πουλερικών, το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος (πχ αρνί), τα τυποποιημένα βιομηχανοποιημένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και τα τηγανητά.

Ανάλογα με τα ευρήματα της εξειδικευμένης ιατρικής εξετάσεως, σχεδιάζονται εξατομικευμένα διατροφικά πρότυπα. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά νεότερες τακτικές είναι επίσης ωφέλιμες. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, που παρακολούθησε 351 ανθρώπους στον Καναδά, έδειξε ότι ενώ μια χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά δίαιτα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, τα αποτελέσματα μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που μειώνουν δραστικά τα επίπεδά της στο αίμα. Τέτοια ευρήματα, οδήγησαν στη δημιουργία μιας διαιτητικής προσέγγισης (Portfolio Eating Plan), που αποτελεί μια ελπιδοφόρα είδηση για τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και τη μείωσή τους.

Τα τρόφιμα -«κλειδιά» είναι:

- 30 γραμμάρια αμύγδαλα: περίπου 23 αμύγδαλα, ή μια χούφτα. Δοκιμάστε να προσθέσετε αμύγδαλα στα δημητριακά πρωινού, στις σαλάτες σας, στο γιαούρτι ή φάτε τα αντί για κάποιο άλλο σνακ.
- 20 γραμμάρια φυτικών ινών, από τρόφιμα όπως η βρώμη, το κριθάρι, και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.
- 80 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας, από τροφές όπως τόφου, σόγια και το γάλα σόγιας
- 2 γραμμάρια φυτικών στερολών/στανολών από λειτουργικά τρόφιμα όπως ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού, γάλα ή φυτικές μαργαρίνες. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα κατά 7 εως 10% σε 2 -3 εβδομάδες. Φυτικές στερόλες υπάρχουν και στα φασόλια σόγιας, στο καλαμπόκι, στους ξηρούς καρπούς ή ορισμένα φυτικά έλαια και σπόρους.

Τέλος, πολύ σημαντική είναι η επίδραση της τακτικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι ικανή να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη, πράγμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και διατροφικά! Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος που συμβάλλει στον κίνδυνο των καρδιαγγειακών είναι το κάπνισμα. Η διακοπή του λοιπόν, θα είναι ένα ακόμη βήμα για να πέσει η χοληστερόλη σας.

Συμπερασματικά, μια υγιεινοδιαιτητική προσέγγιση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υπερχοληστερολαιμίας, περιλαμβάνει την απώλεια του περιττού σωματικού βάρους, την αύξηση σωματικής δραστηριότητας, τη διακοπή του καπνίσματος αλλά και την ποιοτική διατροφή όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Πριν βιαστείτε λοιπόν να καταλήξετε σε πιο δραστικές λύσεις (φαρμακευτικές) για να αντιμετωπίσετε την υψηλή χοληστερόλη σας, ελέξτε αν έχετε ενσωματώσει όλες αυτές τις αλλαγές στη καθημερινότητά σας!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε, αυτά θα είναι τα νέα μέτρα…



Βαρύς ο πέλεκυς για μισθωτούς και συνταξιούχους μετά τις εξοντωτικές πιέσεις της τρόικας.

Στην τελική ευθεία, προκειμένου να υιοθετηθεί από την τρόικα και τη Βουλή και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, έχει μπει το νέο πακέτο μέτρων.

Η σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά γίνεται σε μία προσπάθεια να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί μέσα στην ευρωζώνη» όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά και εκπρόσωπος της Καγκελαρίας.

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε τα επώδυνα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση:

Φοροανατροπές και φουσκωμένο φορολογικό λογαριασμό στα 3 δισ. ευρώ, έναντι των 2 δισ. ευρώ που αναφέρονταν έως τώρα, αλλά «μαχαίρι» σε συντάξεις, περιλαμβανομένων αυτών του ΟΓΑ, περιέχει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πακέτο που μπαίνει στην τελική ευθεία για να υιοθετηθεί από την τρόικα και τη Βουλή και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προβλέπει τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, σε μια προσπάθεια να μπει στο στόχαστρο η ομάδα φορολογουμένων που θεωρείται ότι κατ' εξοχήν φοροδιαφεύγει.

Παράλληλα, αλλάζει και η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς, με τον ανώτατο συντελεστή να χαμηλώνει στο 35%.

Για την περικοπή των δαπανών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του, το πακέτο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, το βαρύ πακέτο μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1) Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

2) Μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, χωρίς όμως να κοπούν τα δώρα. Έτσι, ουσιαστικά περιορίζονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους περίπου στο μισό (420 ευρώ έναντι 720 ευρώ που είναι η 13η και 14η σύνταξη).

3) Για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους, η 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη αποτελούν παρελθόν.

4) Κόβονται τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. Το συνολικό ποσό των 1.000 ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ως δώρα εορτών και επίδομα αδείας θα μηδενιστεί.

5) Επιβάλλονται μειώσεις σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές. Η μείωση είναι 2% για τις συντάξεις 1.000-1.500 ευρώ, 5% για 1.500-2.000 ευρώ και 10% για πάνω από 2.000 ευρώ στο σύνολο της σύνταξης. Τα κλιμάκια αυτά ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το χειρότερο.

6) Επιβάλλονται μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.

7) Το ΕΚΑΣ προβλέπεται να κοπεί για όσους είναι κάτω από 64 (και όχι 65) έτη.

8) Αντίθετα, διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, από τα οποία προβλεπόταν εξοικονόμηση 272 εκατ. ευρώ.

9) Ανοιχτό είναι το θέμα της διαθεσιμότητας - απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει να μπουν σε τέτοιο καθεστώς 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα 2 χρόνια.

Για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι θα φτάσουν τις 184.000 με τις φυσιολογικές συνταξιοδοτήσεις και επομένως θα ξεπεράσουν το όριο των 150.000 που θέλει η τρόικα.

Εξάλλου, με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ.

Συνολικά, το πακέτο αποτελείται κατά 10,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από αύξηση φόρων. Από τις δαπάνες, τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές άλλου είδους από τα υπουργεία.

Όσον αφορά την ενίσχυση του φορολογικού κομματιού οφείλεται, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, στην άρνηση των κομμάτων να δεχθούν άλλες επώδυνες περικοπές δαπανών, όπως οι απολύσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η NASA ανέπτυξε σύστημα για χειρουργικές επεμβάσεις στο διάστημα


Θεωρείται ζωτικής σημασίας για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μιας μεγάλης επανδρωμένης αποστολής, πέρα από τα τρόφιμα και η διαχείριση αποβλήτων, είναι η πιθανότητα τραυματισμού ενός εκ των μελών του πληρώματος, ειδικά όταν υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής του Carnegie Mellon, James Antaki, «με βάση τα στατιστικά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τραυματισμού ή κάποιας έκτακτης ιατρικής ανάγκης σε μεγάλες διαστημικές αποστολές».

Σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα υγρά, το αίμα και τα υγρά του σώματος δεν παραμένουν στάσιμα αλλά κινούνται διαρκώς, ρισκάροντας έτσι την μόλυνση ολόκληρης της καμπίνας του σκάφους και απειλώντας την υγεία όλου του προσωπικού. Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελούσε τεράστια πρόκληση για την NASA, η οποία όμως κατάφερε να βρει τρόπο για να το λύσει.

Αυτήν την εβδομάδα η Αμερικάνικη Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος δοκιμάζει ένα νέο σύστημα με το όνομα Aqueous Immersion Surgical System (AISS), ή αλλιώς Χειρουργικό Σύστημα Υδάτινης Βύθισης το οποίο μπορεί να εξαλείψει τους κινδύνους της πραγματοποίησης μιας εγχείρησης στο διάστημα. Σχεδιασμένο από ερευνητές στο Carnegie Mellon και το Πανεπιστήμιο του Louisville το AISS είναι ένα θολωτό κουτί που μπορεί να τοποθετηθεί επάνω σε μια πληγή.

Όταν γεμίζεται με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα, προκαλεί ένα στεγανό και υδατοστεγές σφράγισμα στο δέρμα που δεν επιτρέπει στο αίμα να διαφύγει. Το AISS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την συλλογή αίματος για πιθανή μελλοντική χρήση. «Δεν έχουμε τράπεζα αίματος στο διάστημα» δήλωσε ο ερευνητής James Burgess στο New Scientist, «οπότε αν υπάρχει αιμορραγία θέλετε να αποθηκεύσετε όσο περισσότερο αίμα μπορείτε».






Διαβάστε περισσότερα...

«Οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε»


Η Φωτεινή Σκοπούλη μίλησε για την κακοδιαχείριση στον τομέα Ψυχικής Υγείας.
Στον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στον εξορθολογισμό της διοικητικής και διαχειριστικής οργάνωσης των Υπηρεσιών Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς εκεί παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης, μη τήρησης των νόμων και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όπως είπε χθες η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μπουν κανόνες λειτουργίας στον τομέα Ψυχικής Υγείας.

Η κ. Σκοπούλη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ψυχικής Υγείας με τα μελανότερα χρώματα, αφήνοντας αιχμές για την τραγική κατάσταση που επικρατεί, στους προκατόχους της. «Σήμερα, οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε», είπε η υφυπουργός.

Υπέρογκες σπατάλες, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, μη εφαρμογή των νόμων, μη αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, έλλειψη επαγγελματικής συνείδησης, είναι κάποια από τα κακώς κείμενα που επικρατούν στις δομές Ψυχικής Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου, σύμφωνα με την κ. Σκοπούλη.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΝΠΙΔ), που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό, δεν έχουν προχωρήσει σε περιστολή λειτουργικών δαπανών αλλά και σε μισθολογικές μειώσεις, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών.

ΜΚΟ με περίπου παρόμοιο προϋπολογισμό, 6,3 εκατ. ευρώ η μία και 6,7 εκατ. ευρώ η άλλη φαίνεται να λειτουργούν η πρώτη με 31 διοικητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές, ενώ η δεύτερη με 14 διοικητικούς και 5 λογιστές. Ξενώνας διαθέτει έξι ψυχολόγους, ενώ άλλη δομή έχει απολογισμό 386.000 ευρώ χωρίς ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Εντοπίζονται αποκλίσεις και σε αμοιβές εργαζομένων.

Διοικητικός υπάλληλος αμείβεται με 63.000 το χρόνο (4.500 ευρώ μηνιαίος), επιστημονικός υπεύθυνος ΠΕ γιατρός με 70.000 ευρώ (5.000 ευρώ/μηνα), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοηθός Νοσηλεύτρια με 40.000 ευρώ (2850/μήνα). Σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται και σε αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών, στο κόστος ανά ένοικο και στις φαρμακευτικές δαπάνες.

«Όλο το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό και διαφάνεια», είπε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία των δομών Ιδιωτικού Δικαίου με το Δημόσιο λειτουργεί χωρίς κανόνες, με τις πρώτες να βλέπουν το Δημόσιο ως ''κουμπαρά''».

Όπως είπε η υφυπουργός, οι 64 δομές ιδιωτικού δικαίου έχουν λάβει το 100% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, (συνολικά 40 εκατ. ευρώ), και όμως διαμαρτύρονται στέλνοντας εξώδικα στο υπουργείο και αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Επίσης, έχει καθυστερήσει και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ, για να αρχίσουν να αποδίδονται τα νοσήλια που υπολογίζονται γύρω στα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο έχει προχωρήσει στην εκταμίευση περίπου 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Οι οριζόντιες περικοπές δυστυχώς έπληξαν και τον προϋπολογισμό των δομών Ψυχικής Υγείας, ο οποίος μειώθηκε κατά 50%. «Με ό,τι έχουμε πρέπει να επιβιώσουμε, διαφορετικά θα καταστραφούμε», είπε η κ. Σκοπούλη.

Για όλα τα παραπάνω έχει ανασυγκροτηθεί η Επιτροπή Διοικητικού, Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου, ενώ επανασυγκροτείται και η Επιτροπή Αξιολόγησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και το πορισμά τους αναμένεται εντός διμήνου.

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο, η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας μάλιστα ότι οι προμηθευτές τροφίμων είναι απλήρωτοι από τον Μάιο, πρόσθεσε όμως ότι μπροστά σε αυτή την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και οι ίδιες οι δομές θα πρέπει να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και περιορισμού των δαπανών. Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι έχει απορροφηθεί μόνο το 4%, προσθέτοντας ότι «επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους, προσπαθώντας να ενισχύσουμε το δημόσιο τομέα Ψυχικής Υγείας».

Το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περαιτέρω πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με βασικούς άξονες την ανάπτυξη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα νοσοκομεία, την περαιτέρω συρρίκνωση και την οριστική κατάργηση μέχρι το 2015 των τεσσάρων ψυχιατρείων και την υποκατάστασή τους από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και την καθολική εθνική εφαρμογή της τομεοποίησης των υπηρεσιών, ώστε κάθε περιοχή της χώρας να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που ανακύπτει.


Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. στην Κύπρο


Οι πολιτικές εκπαίδευσης και αναλφαβητισμός στο επίκεντρο.
Οι πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σχέση που αυτές μπορούν να έχουν στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, καθώς και το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα του αναλφαβητισμού αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Παιδείας από τα κράτη-μέλη και τις υπό ένταξη χώρες της Ε.Ε.

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Παιδείας, η οποία διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στις 4 και 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Στις παρεμβάσεις του, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις δράσεις της χώρας μας που έχουν απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότητά τους μέσω της βελτίωσης της σχέσης κόστους - οφέλους, της αλλαγής των διοικητικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, της καλύτερης χρήσης του ανθρώπινου δυναμικού, της πιστοποίησης της ποιότητας, αλλά και της μέτρησης και παρακολούθησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Κυριαζής τόνισε την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης -στο μέγιστο δυνατό βαθμό- του γραμματισμού, των βασικών δηλαδή ικανοτήτων γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής των ενηλίκων και της παροχής ίσων ευκαιριών στα συστήματα εκπαίδευσης, καθώς και αποδοτικών επενδύσεων στην εκπαίδευση ενηλίκων, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και του δημογραφικού προβλήματος. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η προσέγγιση του προβλήματος επιβάλλεται να έχει διυπουργικό χαρακτήρα, καθώς ο γραμματισμός επηρεάζεται άμεσα από κοινωνικούς παράγοντες, όπως η μετανάστευση.

Της συνάντησης προήδρευσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Γιώργος Δημοσθένους, ενώ σε αυτή παραβρέθηκε και η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία για τη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών



Διαδήλωση την Πέμπτη από τους δήμους Ανατολικής Αττικής.

Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσουν την Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών. Στη διαδήλωση θα συμμετάσχουν οι Δήμοι Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Μαραθώνα.

Όπως υποστήριξαν οι δήμοι, το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών δημιουργήθηκε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα για την πληρωμή των οφειλών της προηγούμενης χρονιάς, εάν δεν προηγείτο έκπτωση 20% επί των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ των μεταφορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με απόφασή του στις 11 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να δώσει 3 εκατ. ευρώ από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου να βρεθεί λύση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάλι αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα για τις παλαιές οφειλές και οι μεταφορείς σταμάτησαν να εκτελούν δρομολόγια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μετά από αυτό, ένα μήνα σχεδόν αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, οι Περιφέρειες υπαναχώρησαν της αρχικής δέσμευσής τους απέναντι στον υπ. Εσωτερικών (27 Αυγούστου) να αναλάβουν για φέτος τη μεταφορά των 200.000 μαθητών, αφού οι Δήμοι λόγω των περικοπών αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την υποχρέωση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ακολούθησε επιστολή του υπ. Εσωτερικών, μέσω του τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, με την οποία ζητούσε από τους Περιφερειάρχες να αποστείλουν απολογιστικά στοιχεία του πραγματικού κόστους -όπως τονιζόταν- μεταφοράς των μαθητών την περίοδο 1-9-2011 έως και 30-6-2012.

Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής στην κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση που δεν προχωρά στην πληρωμή των παλαιών οφειλών προς τους μεταφορείς για το προηγούμενο σχολικό έτος και ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών», και σημειώνουν ότι «το κράτος χρωστά στην αιρετή Περιφέρεια Αττικής περίπου 18 εκατ. ευρώ».

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας, που υπογράφουν οι 10 δήμαρχοι, αναφέρεται «στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της κυβέρνησης που αγγίζουν το 50%, των μεγάλων ελλείψεων στα σχολεία και κυρίως του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών, πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ολόκληρη τη σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα».

Οι δήμαρχοι «εκφράζουν τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των γονέων, των μαθητών αλλά και όλων των πολιτών που θα αναγκασθούν να επωμισθούν ένα ακόμη δυσβάστακτο βάρος, ένα βάρος που η Πολιτεία έχει την απόλυτη ευθύνη να αναλάβει». Γι’ αυτό αποφάσισαν, όπως τονίζουν, «να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της εκπαίδευσης και της μεταφοράς των μαθητών επιβαρύνοντας οικονομικά τους γονείς». Καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στη διαμαρτυρία και, μάλιστα, σε κάποιους Δήμους θα διατεθούν και λεωφορεία για τη μεταφορά τους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Η ζώνη σε δένει με τη ζωή»


Με το μήνυμα «Η ζώνη σε δένει με τη ζωή» ξεκίνησε σήμερα η έκθεση Τροχαίας στην Φλώρινα που θα διαρκέσει μέχρι και τη Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας όπου μέσα από οπτικοακουστικό υλικό θα μπορούν μικροί και μεγάλοι να ενημερωθούν για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, από τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, από τη οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και για το κώδικα οδικής κυκλοφορίας που πρέπει να τηρούν και ως οδηγοί τόσο αυτοκινήτων όσο και μηχανών αλλά και ποδηλάτων όσο και ως πεζοί από τους υπεύθυνους της τροχαίας Φλώρινας.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Διοικητής Τροχαίας Φλώρινας Δημήτρης Γκίνης στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για τη σωστή χρήση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συμπεριφοράς γιατί αυτοί θα είναι και η αυριανοί οδηγοί που θα κυκλοφορούν στα οδικά δίκτυα τόσο της περιοχής όσο και ολόκληρης της χώρας. Επεσήμανε δε την αναγκαιότητα το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής να είναι κυρίως μάθημα στα σχολεία από τις τάξεις του Δημοτικού έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτούν κυκλοφοριακή συνείδηση από μικρά για να την τηρούν και ως μεγάλοι. «Τα παιδιά άλλωστε» πρόσθεσε «είναι και αυτά που μας διδάσκουν και εμάς τους μεγαλύτερους. Και εμείς οι μεγαλύτεροι και κυρίως οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους τηρώντας το κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ως οδηγοί και ως πεζοί».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές καθάρισαν ακτές


Διακόσιοι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Ν. Μαρμαρά καθάρισαν τις ακτές «Μπανιέρες» και «Παράδεισος», στο Ν. Μαρμαρά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού ακτών που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος ¨HELMEPA¨ και συμμετέχει ο Δήμος Σιθωνίας.

Με σύνθημα «Καθαρό περιβάλλον σημαίνει Πολιτισμός», εφοδιασμένοι με εργαλεία καθαρισμού, συνδύασαν περιβαλλοντική δράση και ψυχαγωγία υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών που πρόθυμα δέχτηκαν να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη δράση.

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ.Ιωάννης Τζίτζιος σε δήλωσή του ανέφερε: «Ο Δήμος Σιθωνίας στοχεύει πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε και φέτος τη συνεργασία μας με τη HELMEPA και είμαστε βέβαιοι ότι θα βελτιώσουμε σημαντικά την περιβαλλοντική μας συμπεριφορά, δεδομένου ότι στο Δήμο μας ξεκινούν πολύ σύντομα δύο νέα προγράμματα ανακύκλωσης».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν για υπαλλήλους-φαντάσματα στο Δημόσιο



Νέα απογραφή για 100.000 υπαλλήλους.

Από «κόσκινο» θα περάσουν οι χιλιάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να διαπιστωθεί πόσοι πραγματικά είναι και τι αμοιβές λαμβάνουν.

Η κυβέρνηση επιχειρεί απογραφή στο χάος που επικρατεί, θέλοντας να βάλει τέλος σε υπαλλήλους-φαντάσματα και σε αγνώστου ύψους αμοιβές, οι οποίες συχνά χορηγούνται με τη μορφή διαφόρων επιδομάτων.

Στην απογραφή θα λάβουν μέρος οι υπάλληλοι ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, εξωτερικοί συνεργάτες, κοκ) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και στις ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, υποχρεώνονται για πρώτη φορά να απογραφούν και τα μέλη της κυβέρνησης, οι υπουργοί και υφυπουργοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, το προσωπικό της Βουλής, ακόμα και οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών, καθώς και όσοι εργάζονται που αμείβονται από το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπά του, και τους δήμους με οποιαδήποτε σύμβαση.

Συνολικά, η νέα απογραφή θα συμπεριλάβει περίπου 100.000 υπαλλήλους σε 2.500 φορείς του Δημοσίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Εργαζόμενοι απέκλεισαν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης



Παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες και νυχτερινά.

Τα ταμεία και την είσοδο της διοίκησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης απέκλεισαν από τις 7:00-9:00 οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση της υγείας και τις οφειλές από εφημερίες, νυχτερινά, τις εξαιρέσιμες και την μη καταβολή του θεραπευτικού κινήτρου.

Στη συνέχεια έκαναν πορεία στην οδό Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να προκληθεί ολιγόλεπτο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΘ πραγματοποιούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη αποκλεισμό των ταμείων και της εισόδου της Διοίκησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τα οποία τους οφείλονται από τον περασμένο Μάρτιο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ για την ψυχική υγεία


Το ART4MORE αποτελεί ένα καινοτόμο Διεθνές φεστιβάλ, αφιερωμένο στην Τέχνη και την Ψυχική Υγεία. Πραγματοποιείται ετησίως από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου).

Το φεστιβάλ σχεδιάζεται έτσι ώστε να συνάδει με την πόλη και τη δυναμική της, καλώντας τους επισκέπτες να λάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία ευαισθητοποίησης που αυτό προτείνει. Κάθε χρόνο επιλέγεται μια νέα θεματική, η οποία συγκεντρώνει σύγχρονα διεθνή έργα από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου, του χορού, των νέων μέσων και του design.

Το φετινό φεστιβάλ προσεγγίζει καλλιτεχνικά και επιστημονικά τις σύγχρονες μορφές τέχνης που μπορούν να εξερευνηθούν με ένα σύνολο αισθήσεων και ταυτόχρονα μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και στην προσβασιμότητα νέων ομάδων κοινού στον πολιτισμό.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Και χαράτσι και…ΦΑΠ


Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν τους φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.

Από την ερχόμενη εβδομάδα τα «ραβασάκια» θα έρχονται το ένα μετά το άλλο για την εξόφληση του «ξεχασμένου» Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 ενώ καθ΄ οδόν βρίσκονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για την καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012. Από τα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή και του ΦΑΠ του έτους 2011.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών «τρέχει» την εκκαθάριση του ΦΑΠ και από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει να ταχυδρομεί τα πρώτα ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου για το έτος 2010.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι στο επόμενο διάστημα καλούνται να πληρώσουν:

-Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Η εκκαθάριση του συγκεκριμένου φόρου τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση συζύγων δεν θα εκδοθεί πλέον ένα κοινό ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Για κάθε ανδρόγυνο θα εκδοθούν 2 εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Αυτό σημαίνει ότι εκκαθαριστικό ΦΑΠ έτους 2010 θα εκδοθεί μόνο για κάθε φορολογούμενο ο οποίος την 1η Ιανουαρίου 2010 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει εφάπαξ με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 420 εκατ. ευρώ.

-Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Η εκκαθάριση των δηλώσεων ΦΑΠ του 2011 θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Το φόρο του 2011 θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες καθώς το ατομικό συνολικό αφορολόγητο όριο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα) μειώθηκε από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ.

-Το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πρώτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), θα πληρώνεται κάθε δίμηνο έως και τον Ιούνιο του 2013. Εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών


Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε πως πρόκειται να προχωρήσει σε 117 προσλήψεις αναπληρωτών νηπιαγωγών και 522 αναπληρωτών δασκάλων σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής καθώς επίσης και 91 αναπληρωτών δασκάλων του ενιαίου πίνακα γενικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υπογραφή σύμβασης και ανάληψη υπηρεσίας από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

300 μαθητές υποσιτίζονται στη Ξάνθη


Περισσότερα από 300 παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης υποσιτίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής που διενήργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. O διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σάββας Μελισσόπουλος, τόνισε ότι η καταγραφή ξεκίνησε πέρυσι, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, και συνεχίστηκε φέτος όπου το πρόβλημα παρουσιάζει όξυνση καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που έρχονται στα σχολεία υποσιτιζόμενα.

Ο κ. Μελισσσόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπου πιθανόν ο ένας από τους δυο γονείς να είναι άνεργος ή ακόμα και οι δυο γονείς. Ο διευθυντής συμπλήρωσε ότι φέτος το πρόβλημα οξύνθηκε, γιατί οι οικογένειες αυτών των παιδιών είναι αναγκασμένες να καταβάλουν και το αντίτιμο του εισιτηρίου προκειμένου τα παιδιά να μεταφερθούν με το ΚΤΕΛ ή το ταξί για να πάνε στο σχολείο.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος το πρόβλημα που παρουσιάστηκε θα λυθεί με την ενίσχυση της διατροφής των παιδιών μέσα από την εθελοντική προσφορά προϊόντων τα οποία θα δίνονται στα παιδιά για πρωινό. Ήδη όπως υπογραμμίζει ο κ. Μελισσόπουλος σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και κοινωνικούς φορείς της Ξάνθης γίνεται προσπάθεια ώστε να δίνονται σουσαμένια κουλούρια στα παιδιά που έχουν ανάγκη πρωινού. Ο διευθυντής επισημαίνει πως η ανταπόκριση των κοινωνικών φορέων, αλλά και πολλών αρτοποιείων της Ξάνθης είναι συγκινητική. Ωστόσο, σημειώνει ότι ακόμα και αυτή η χειρονομία των αρτοποιείων σκοντάφτει πολλές φορές στην γραφειοκρατία, αφού για τα προϊόντα που διατίθενται δωρεάν δεν κόβονται παραστατικά πώλησης και στους ελέγχους του ΣΔΟΕ οι μικρές αυτές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα σε 5.000 αγρότες


Επίδομα σε 5.000 οικογένειες αγροτών προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργόςΑγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής, επισημαίνει πως μετά την απόφασή του να μπει τέλος στις παράλογες, όπως τις χαρακτηρίζει, ενισχύσεις στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, "τα χρήματα θα επιστραφούν εκεί που ανήκουν". 

«Τις επόμενες ημέρες», είπε, «θα συναντηθώ με αρμόδιους φορείς, όπως οι σύλλογοι πολυτέκνων, ώστε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση.
Το επίδομα αυτό θα μπορεί να είναι της τάξης των 1.000 ευρώ ετησίως για περίπου 5.000 οικογένειες, ανάλογα με τα έσοδα του ΕΛΓΑ κάθε χρόνο».

Επίσης, ανέφερε ότι μετά την εξισωτική και την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, η επόμενη μεγάλη ένεση ρευστότητας σε αγρότες και κτηνοτρόφους είναι η προκαταβολή του 50%, ήτοι 1,1 δισ. ευρώ, της ενιαίας ενίσχυσης, των αγροτικών επιδοτήσεων δηλαδή, εντός του μηνός Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Η «Αποστολή» δίπλα σε ευπαθείς ομάδες της Σύρου



Σκοπός η ανακούφιση των συνανθρώπων μας στο νησί.

Κλιμάκιο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και του ΙΣΑ βρίσκεται σήμερα στη Σύρο με σκοπό την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, στο Γενικό Νοσοκομείο και στο Κοινωνικό Φαρμακείου του Δήμου Σύρου.

Ο Επικεφαλής του κλιμακίου της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως π.Φλαβιανό Αλμπεσκου, ακολούθησε η τελετή παράδοσης καιπαραλαβής στην Ιερά Μητρόπολη , όπου ο κ. Δήμτσαςμετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, τονίζοντας ιδιαίτερα την αμέριστη συμπαράσταση και τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου για την υλοποίηση αυτής της αποστολής με γνώμονα την ανακούφιση των συνανθρώπων μας στο νησί της Σύρου.



Η Ιερά Μητρόπολις Σύρου έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την προσφορά φαρμάκων σε ανασφάλιστους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της Σύρου. Με την διαρκή στήριξη του Μητροπολίτη κ. Δωροθέου σε κάθε πάσχοντα η ίδια η Μητρόπολη αγοράζει από φαρμακεία ότι χρειάζεται και διατίθενται σε πολλούς οικονομικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας.

Η μέριμνα και η αγκαλιά του Μητροπολίτου αποτελεί το καταφύγιο περίθαλψης αρκετών ανθρώπων που βρίσκουν ανακούφιση και φροντίδα.

Μετέπειτα ο κ. Δήμτσας με τους συνεργάτες του και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατούλη μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου όπου τους υποδέχθηκαν ο Διοικητής κ. Δημήτριος Τσιργής και ο Αντιδήμαρχος Σύρου κ. Δημήτριος Ρουσσος.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» ζήτησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις αντιξοότητες στην παροχή των υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης, τις ελλείψεις των νοσηλευτικών μονάδων και ακολούθησε στη συνέχεια η παράδοση της βοήθειας προς ενίσχυση των λειτουργικών αναγκών του Νοσοκομείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας τόνισε ότι: « βρισκόμαστε εδώ με την πνευματική συγκατάθεση του Ποιμενάρχη σας Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δωροθέου και την από κοινού πρόθεση μαζί του αλλά και με τη συνεργασία του ΙΣΑ να στηρίξουμε τις ανάγκες σας, να συμπληρώσουμε τα κενά στις ελλείψεις σας, να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια να καλυτερεύσει το μέλλον της υγείας σε όλους τους συνανθρώπους μας.

Είναι σταθμός για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και σημείο αναφοράς στις προτεραιότητες μας η πρωτεύουσα των Κυκλάδων η Σύρος. Είναι χαρά και ανακούφιση και για εμάς που μπορούμε να συνεισφέρουμε σ’ αυτό που χρειάζεστε τώρα αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου για άλλη μία φορά η Εκκλησία στηρίζει και ενισχύει όσους έχουν ανάγκη. Εμείς μικρό λιθαράκι συμπληρώνουμε στο θεάρεστο πνευματικό έργο του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωροθέου, ωστόσο θα είμαστε πάντα δίπλα σας όποτε ζητήσετε τη βοήθεια μας με αγάπη και ζήλο να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης επεσήμανε: Ευχαριστούμε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο και είναι σε όλους γνωστό το έργο του. Το υλικό αυτό που σας προσφέρουμε είναι υλικό ζωής, στηρίζουμε τις ανάγκες σας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Οι ανασφάλιστοι πολίτες που συνεχώς αυξάνονται σ´ αυτούς πρέπει να δώσουμε μια παρουσία. Ο ρόλος μας εδώ είναι συμβολικός και αποσκοπεί να ενισχύσουμε την ήδη αδιάκοπη προσπάθεια σας.



Αμέσως μετά ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου δόθηκε η δυνατότητα ο κ. Δήμτσας να ενημερώσει για τη συμβολή της «Αποστολής» και του ΙΣΑ σε ανασφάλιστους πολίτες μέσω του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και των παραρτημάτων αλλά και να μεταφέρει την εμπειρία των ακριτικών οδοιπορικών υγείας σε άγονες γραμμές της ελληνικής επικράτειας από το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ευρώπης το Καστελόριζο μέχρι το βορειότερο σημείο της Ελλάδος τον Έβρο.

Με αφορμή το 3ο Ετήσιο Συνέδριο Πρόληψης Νοσημάτων και Προαγωγής της Υγείας που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης του Δήμου Σύρου ο κ. Δήμτσας μετέφερε τους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και υπογράμμισε ότι:

« η Αποστολή δεν έχει όρια και σύνορα. Είναι παρών με ένα σύνολο κοινωνικών παρεμβάσεων που σηματοδοτεί την επιτακτική ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι ν’ αλλάξει η ζωή μας. Αυτή είναι η εντολή του Αρχιεπισκόπου μας , η δική μας υποχρέωση και αδιάκοπα θα παλεύουμε για την υλοποίηση της. Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας με αφορμή το 3ο Ετήσιο Συνέδριο σας αποτελούν βασικούς άξονες ενός αρτιμελούς συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης ,είναι υψηλής προτεραιότητας η διασφάλιση της οργανωμένης και αξιόπιστης περίθαλψης στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η Εκκλησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης της κοινωνικής διαβίωσης με ορόσημο την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε κάθε τομέα συμπεριλαμβανομένου και της υγείας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρεμβάσεις για να πέσουν οι τιμές


Στην κατάργηση αγορανομικών διατάξεων ηλικίας άνω των 60 ετών και μιας σειράς εμποδίων που αυξάνουν το κόστος των προϊόντων προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της αγοράς, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της μείωσης των τιμών.

Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, παρουσίασε τις 144 νέες διατάξεις για τη Διακίνηση-Εμπορία Προϊόντων και Παροχή Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), οι οποίες θα τεθούν αμέσως σε ισχύ και είναι προσαρμοσμένες στην κοινοτική νομοθεσία.

Ενδεικτικά οι βασικές αλλαγές στις επιχειρήσεις:

- Αναγραφή ξεχωριστά της καθαρής τιμής και του ποσού του ΦΠΑ στις αποδείξεις των εστιατορίων.

- Νέος τρόπος υπολογισμού του κόστους των καυσόξυλων από τους καταναλωτές.

- Ελαττώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη των υλικών συσκευασίας.

- Προεκτίμηση κόστους στα συνεργεία αυτοκινήτων και σε άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

- Αίρεται η απαγόρευση χύμα πώλησης χυμών σε όλα τα στάδια εμπορίας (εκτός επιτόπιας κατανάλωσης).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Την Πέμπτη τα επιδόματα


Την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν σε 418.279 οικογένειες τα οικογενειακά επιδόματα του Ε΄διμήνου του 2012, από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Πρόκειται για το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα τρίτου παιδιού, το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, την εφάπαξ παροχή και την ισόβια σύνταξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι πληρωμές θα καταβληθούν με πίστωση λογαριασμού τράπεζας ή των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ).


Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει με το νέο σύστημα αποδείξεων



Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ξανά στο «παιχνίδι» ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών τις αποδείξεις, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τις εισπράξεις του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το Έθνος, εξετάζεται από το εισόδημα των φορολογούμενων να εκπίπτουν δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής.

Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί το 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αναθερμανθεί το κίνημα των αποδείξεων και οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από όσους επιτηδευματίες παρέχουν υπηρεσίες και από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων να υποχρεωθούν να δηλώνουν στην εφορία όσο το δυνατόν περισσότερα από όσα εισπράττουν και να αυξηθούν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του έτους θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν όλες τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Η εφορία όμως δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από το εισόδημα όλες τις αποδείξεις. Στην αρχή κάθε οικονομικού έτους και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες αποδείξεις θα «μετράνε» και θα οδηγούν σε μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

«Εκούσια» ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων



Οι φορολογικές διαφορές θα επιλύονται μέσω μιας εναλλακτικής περαίωση.

Την παράταση της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων για υποθέσεις που λήγουν στα τέλη του 2012 θα ανακοινώσει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την αναμενόμενη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα παρατείνονται οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν στις 31-12-2012 (χρήσεις 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006) μέχρι και την 31-12-2013.

Έτσι, το Δημόσιο θα κρατήσει ανοικτές προς έλεγχο πλήθος υποθέσεων για τις οποίες αναμένεται εν συνεχεία να καλέσει επιχειρηματίες και επιτηδευματίες να προχωρήσουν σε εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι φορολογικές διαφορές θα επιλύονται μέσω μιας εναλλακτικής περαίωση. Κατά την νέα αυτή διαδικασία θα μεσολαβή ένας υποτυπώδης έλεγχος, ήτοι δεν θα κλείνει η υπόθεση αυτομάτως με την υπαγωγή του ενδιαφερομένου στην ρύθμιση.


Διαβάστε περισσότερα...

«Αγνοούνται» 70.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ



Σήμερα τα τελικά στοιχεία της απογραφής.

Σε 70.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που... αγνοούνται, καθώς δεν προσήλθαν να απογραφούν....

Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ το Ταμείο προχωρά στη διακοπή καταβολής των συντάξεων σε όσες περιπτώσεις οι δικαιούχοι δεν προσήλθαν να απογραφούν.

Στην αμέσως επόμενη φάση, όπως αναφέρει το Έθνος, στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν δύο ομάδες ασφαλισμένων: όσοι παίρνουν συντάξεις χηρείας και οι άγαμες θυγατέρες που παίρνουν σύνταξη.

Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Αριάδνη» με στόχο να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απογραφή των συνταξιούχων πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά και πέρσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους «φαντάσματα».

Φέτος αναμένεται ο αριθμός αυτός να είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς έχει ζητηθεί τα πληρεξούσια -σε όσες περιπτώσεις δεν προσέρχεται ο ίδιος ο δικαιούχος- να είναι πρόσφατα (δεν υπήρξε πέρσι σχετική πρόβλεψη).

Σημειώνεται πως και στον ΟΓΑ ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου η απογραφή των συνταξιούχων. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στα ΕΛΤΑ ή στην τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό και πιστώνεται η σύνταξή τους.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα «Αριάδνη», στόχος είναι να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι οικογενειακές και δημογραφικές αλλαγές στους ασφαλισμένους.

Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση από τα ληξιαρχεία για τους συνταξιούχους που πέθαναν, ενώ θα ελεγχθεί αν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή κατάσταση των γυναικών που παίρνουν σύνταξη ως άγαμες θυγατέρες.

Στόχος είναι να μπει τέλος στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους και να εξοικονομηθούν 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού



Από τον Απρίλιο σε ισχύ ο νέος μηχανισμός.

Σε νέα βάση θα τεθεί από τον Απρίλιο του 2013 ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού», θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.

Ο μηχανισμός είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση για το τρίτο Μνημόνιο.

Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός».


Διαβάστε περισσότερα...