Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Αυτό είναι το λουλούδι που φύεται μόνο στον Όλυμπο


Στον Όλυμπο φύεται αποκλειστικά ένα μικρό μοβ λουλούδι, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Το γιάνκεα (Jankaea heldreichii) είναι φυτό τοπικό, ενδημικό του Ολύμπου και μαζί με άλλα φυτά και λουλούδια συνθέτουν αυτή τη μοναδική ομορφιά του βουνού.

Η Jankaea Heldreichii είναι ένα περίφημο ενδημικό φυτό του Ολύμπου της οικογένειας των Γεσνεριιδών (Gesneriaceae).



Τα φυτά αυτής της οικογένειας αναπτύσσονται κυρίως στις τροπικές περιοχές –στην Ευρώπη απαντούν μόνο πέντε είδη- και θεωρούνται λείψανα της Τριτογενούς περιόδου, όταν το κλίμα ήταν θερμότερο και υγρότερο (η παρουσία του παραπέμπει σε μια εποχή που στην Ευρώπη επικρατούσε τροπικό κλίμα).

Για το λόγο αυτό η Jankaea Heldreichii θεωρείται εντελώς ξένο είδος προς την Ευρωπαϊκή χλωρίδα. Σε δυσπρόσιτα σημεία είναι άφθονο, αν και έχει περιορισμένη εξάπλωση.

Η Jankaea Heldreichii φύεται σε σκιερές και κάπως υγρές σχισμές ασβεστολιθικών βράχων (συνήθως βόρειας έκθεσης) που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του βουνού, σε υψόμετρα μεταξύ 350 και 2400 μέτρων (πιο διαδεδομένη σε μεσαία υψόμετρα). Ανθίζει από τις αρχές ή τα μέσα Μαΐου, ενώ σε μεγάλα υψόμετρα μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου.



Ανακάλυψη

Στις 28 Αυγούστου1851 ο Theodore Heldreich, μετά από την ανάβασή του στον Όλυμπο, έστειλε ένα γράμμα στο μέντορά του Pierre Edmond Boissier στη Γενεύη. Σε αυτό ανέφερε τα πιο ενδιαφέροντα φυτά που συνάντησε, ανάμεσά του και ένα Gesneriaceae, το οποίο βρήκε «par malheur seulement en fruits (δυστυχώς μόνο με καρπούς)». Ανθισμένο υλικό συνέλεξε τελικά ο Θεόδωρος Ορφανίδης μερικά χρόνια αργότερα.



Ο Boissier περιέγραψε αρχικά αυτό το είδος με το όνομα Haberlea Heldreichii, αλλά μερικά χρόνια αργότερα άλλαξε γνώμη και το μετέφερε στο καινούργιο γένος Jankaea, από το όνομα του Victor Janka, επιμελητή του ερμπαρίου (φυτολογίου) της Βουδαπέστης.

Προστασία

Η σπουδαιότητα αυτού του φυτού φαίνεται και από τις νομοθετικές πράξεις με τις οποίες προστατεύεται ή από τους καταλόγους σπάνιων ή απειλούμενων φυτών στους οποίους συμπεριλαμβάνεται:

Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας

Σύμβαση της Βέρνης (1979) για την Προστασία της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος

ΠΔ 67/81 του Ελληνικού Κράτους για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας

Κόκκινος Κατάλογος Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης (με το χαρακτηρισμό «Σχεδόν Απειλούμενο»)

Παγκόσμιος κατάλογος των φυτικών ειδών που χρήζουν προστασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.



Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει προέρχονται κυρίως από την αύξηση των τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και τη συλλογή του είδους.

Καλλιέργεια

Διάφοροι βοτανολόγοι ανά την υφήλιο έχουν καταφέρει να την καλλιεργήσουν με επιτυχία, όπως για παράδειγμα έγινε στο Βοτανικό Κήπο του Γκέτεμποργκ, όπου καλλιεργήθηκε σε ένα μεγάλο, προσανατολισμένο προς βορρά βράχο από τόφο, ο οποίος διατηρείται συνεχώς υγρός και σκεπάζεται το χειμώνα για να προστατευθεί από τη βαριά παγωνιά.



(Με πληροφορίες από τη Βιβλιοθήκη Λυκείου Κονταριώτισσας Πιερίας)


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους τέσσερις χρήστες «κόλλησε ιό» στην Ελλάδα το 2015


Γιορτάστηκε σήμερα η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με έμφαση στη συμβολή των μαθητών.

Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε σήμερα η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σύνθημα: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο».

Η εκδήλωση στη χώρα μας διοργανώθηκε από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημου εκπροσώπου του διεθνούς Δικτύου INSAFE στην Ελλάδα, με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (όπου και πραγματοποιήθηκε) και της Google.

Ο φετινός εορτασμός, που ξεκίνησε με χαιρετισμό του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, επικεντρώθηκε στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με στόχο να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η δράση «Youth4Greece» (www.youth4greece.gr), μέσω της οποίας παιδιά και έφηβοι δημιουργούν πρωτότυπα βίντεο για τα αξιοθέατα του τόπου τους, τις τοπικές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνταγές, προσκαλώντας συνομήλικούς τους και όλους τους επισκέπτες της διαδικτυακής πλατφόρμας να γνωρίσουν τη χώρα μας.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας, που φιλοξενείται από τη Google και το YouTube, υλοποιήθηκε από το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Σήμερα, παρουσιάστηκε ο πρώτος κύκλος πρωτότυπων βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές, καθώς η δράση Saferinternet.gr έχει λάβει, ήδη, περισσότερα από 136 βίντεο, ακόμη και από νηπιαγωγεία, που θέλουν να προάγουν τον τόπο τους. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή σε ακόμη περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα για να γίνουν «πρεσβευτές» της πρωτοβουλίας, μέχρι την ολοκλήρωσή της στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Google, Διονύσης Κολοκοτσάς, δήλωσε: «Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο παραμένει βασική προτεραιότητα για τη Google. Εστιάζουμε στην εκπαίδευση της νέας γενιάς σε ψηφιακά εργαλεία και στην ανάδειξη πρωτότυπου και δημιουργικού περιεχομένου για ένα καλύτερο διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε φέτος τη συνεργασία μας με το Saferinternet.gr με την υλοποίηση της πλατφόρμας "Youth4Greece"».

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η δράση δημιουργίας ποίησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Παιδιά και έφηβοι από όλη τη χώρα δημιούργησαν ποίηση για ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Η δράση Saferinternet.gr έλαβε περισσότερα από 300 ποιήματα από μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και παρουσίασε αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτών των δημιουργιών.

Τέλος, η δράση Saferinternet.gr παρουσίασε άλλες δραστηριότητές της για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Μέλη του πάνελ νέων έδωσαν τις δικές τους ιδέες για το πώς οι ίδιοι, η οικογένεια, η πολιτεία και οι εταιρείες μπορούν να αναλάβουν δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Συνολικά, περισσότερες από 480 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν, υπό τον συντονισμό του Saferinternet.gr, σε όλη τη χώρα μέσω των «Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» από σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κέντρα νεότητας και κοινωνικούς φορείς.

Όπως ανέφερε η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «η Δράση Saferinternet.gr προσκαλεί τους νέους -και όχι μόνο- να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για να γίνει το διαδίκτυο ένας καλύτερος τόπος μέσα από τη δημιουργία, την υπεύθυνη χρήση, την κριτική σκέψη για κάθε «κλικ» και την καταπολέμηση κάθε είδους παράνομης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς. Όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Microsoft Ελλάς και «Χαμόγελο του Παιδιού»

Εξάλλου, η Microsoft Ελλάς διοργάνωσε σήμερα, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», εκδήλωση με βασικό μήνυμα «Αναλαμβάνω δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συμμετείχαν 130 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από πέντε σχολεία.

Μαθητές και μαθήτριες, με την παρότρυνση ψυχολόγων του «Χαμόγελου του Παιδιού», μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες τους στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Microsoft Ελλάς και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο ενημέρωσαν τους μαθητές για τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδίκτυου.

Ο Τίμος Πλατσάς, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Microsoft Ελλάς, σημείωσε: «Ως εταιρία τεχνολογίας, είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε τους νέους, όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, αλλά και για τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο επισημαίνουμε, η υιοθέτηση σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με υπευθυνότητα, καθιστά το διαδίκτυο πολύτιμο εργαλείο για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων».

Ένας στους τέσσερις χρήστες κόλλησε ιό στην Ελλάδα το 2015

Ενώ το 2010 το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» μέσω του διαδικτύου ανερχόταν στην ΕΕ σε 31%, το 2015 μειώθηκε στο 21%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» το 2015 ήταν 25%, από 34% το 2010. Η χώρα με τους περισσότερους ιούς υπολογιστών είναι η ΠΓΔΜ (71%) και ακολουθεί η Κροατία (41%).

Γενικότερα, ένας στους τέσσερις χρήστες του διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε προβλήματα ασφάλειας το 2015, όπως ιούς, καταχρηστική χρήση προσωπικών πληροφοριών, πρόσβαση ακατάλληλων ιστοσελίδων από τα παιδιά κ.α., σύμφωνα με τη Eurostat.

Λόγω φοβιών, περίπου ένας στους πέντε Ευρωπαίους χρήστες δεν έκανε διαδικτυακές αγορές (19%) ή δεν χρησιμοποίησε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (18%). Το 13% απέφυγαν να συνδεθούν ασύρματα στο διαδίκτυο εκτός του σπιτιού τους (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%).

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι, 26 στους 100 χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα ασφαλείας στο Ίντερνετ, δηλαδή όσο ο μέσος όρος στην ΕΕ (25%). Το 15% των Ελλήνων χρηστών απέφυγαν τις online αγορές και το 22% τις online τραπεζικές συναλλαγές.

Τα λιγότερα προβλήματα ασφαλείας, κατά τη χρήση του διαδικτύου, εμφανίζουν η Τσεχία (10%), η Ολλανδία (11%), η Σλοβακία (13%), η Ιρλανδία (14%) και η Κύπρος (15%). Τα μεγαλύτερα έχουν η Κροατία (42%), η Ουγγαρία (39%), η Πορτογαλία (36%), τη Μάλτα (34%) και η Γαλλία (33%).

Το 23% των παιδιών στην Ελλάδα περνά δύο έως τρεις ώρες την ημέρα στο ίντερνετ

Στην Ελλάδα, τα παιδιά έχουν «κολλήσει» στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα της Wind στο πλαίσιο της εκστρατείας kids@safety, καθώς ο μέσος όρος καθημερινής χρήσης του ίντερνετ από αυτά είναι οι δύο ώρες.

Το 55% των Ελληνόπουλων συνδέεται μία έως δύο ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ το 23% δύο έως τρεις ώρες. Το 2% «σερφάρουν» για πάνω από πέντε ώρες καθημερινά, ενώ το 5% τρεις έως τέσσερις ώρες. Μόνο το 13% συνδέεται για λιγότερο από μία ώρα, ενώ ένα 2% δεν έχει καθόλου πρόσβαση στο ίντερνετ.

Όμως, μόνο λίγος χρόνος (το 13%) αφιερώνεται από τα παιδιά στο διαδίκτυο για να αναζητήσουν σχολικά βοηθήματα και πληροφορίες για τα μαθήματά τους. Τα περισσότερα παιδιά (69%) «μπαίνουν online» για να ψυχαγωγηθούν, το 36% για να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, το 33% για να δουν μουσικά βίντεο, το 14% για να δουν ταινίες, παιδικά και κόμικς, το 3% για να συνομιλήσουν με φίλους και το 2% για να συνδεθούν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο 74% των ελληνικών οικογενειών ο υπολογιστής για τα παιδιά βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο (σαλόνι-καθιστικό-κουζίνα-χολ) υπό την επίβλεψη των γονέων, ενώ στο 5% το παιδί έχει υπολογιστή στο δωμάτιό του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάχτηκε το πρώτο ηλεκτρονικό μουσείο ιών υπολογιστών


Τα αβλαβή πλέον «εκθέματα» είναι από τις δεκαετίες '80-'90 - Δείτε φωτογραφίες.

Ο Μίκο Χαϊπόνεν, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, είχε μια πρωτότυπη ιδέα που τελικά υλοποίησε. Έφτιαξε ένα διαδικτυακό αρχείο-μουσείο παλαιών ιών υπολογιστών και κατάφερε μέσα σε 4 μήνες να προσελκύσει πάνω από 100.000 επισκέπτες.

Η ιστοσελίδα παρουσιάζει μηνύματα ιών, γραφικά, ηλεκτρονικά παιγνίδια-παγίδες και γενικά όλα τα τρικ που κατά καιρούς χρησιμοποίησαν οι χάκερ για να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους υποκλέψουν στοιχεία.

Τα «εκθέματα» καλύπτουν τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 και είναι πλέον αβλαβή, αφού ο Χαϊπόνεν, σύμφωνα με το BBC, φρόντισε να αφαιρέσει τις καταστροφικές ιδιότητές τους.

Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος από το πόση νοσταλγία φαίνεται να δείχνουν οι χρήστες (τα αιώνια υποψήφια θύματα) για τους παλιούς ιούς. Ίσως επειδή, όπως είπε, στη σημερινή εποχή «το περισσότερο κακόβουλο λογισμικό προέρχεται από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες και από μυστικές υπηρεσίες, ενώ έχουν πια εξαφανιστεί οι παλιοί καλοί χάκερ του σχολείου που έγραφαν ιούς για πλάκα».













Για περισσότερα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://archive.org/details/malwaremuseum&tab=collection


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε ψευδείς ομολογίες κατά την ανάκριση


Η μελέτη ανοίγει το δρόμο να αμφισβητηθούν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις.
Η στέρηση ύπνου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να κάνει κάποιος ψευδείς ομολογίες για κάποιο δήθεν έγκλημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη χαρακτηρίζεται «ορόσημο», επειδή για πρώτη φορά επιβεβαιώνει επιστημονικά τις σχετικές υποψίες και ανοίγει το δρόμο να αμφισβητηθούν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις που έχουν προκύψει μετά από σκληρές ανακριτικές μεθόδους.

Άνθρωποι που μένουν άυπνοι για ένα 24ωρο, έχουν 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν ψευδή ομολογία μετά από πίεση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων καταδικάζονται για εγκλήματα που δεν διέπραξαν».

Νομικοί θεωρούν πολύ πιθανό ότι η εν λόγω επιστημονική έρευνα θα αξιοποιηθεί μελλοντικά στις αίθουσες των δικαστηρίων. «Πρόκειται πράγματι για ορόσημο», δήλωσε ο Λόρενς Σέρμαν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, σύμφωνα με το New Scientist.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι εγκληματολόγοι -και όχι μόνο -έχουν εγείρει το ζήτημα της αξιοπιστίας των ομολογιών μετά από ανάκριση. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που άνθρωποι έχουν καταδικαστεί εξαιτίας τέτοιων ψευδών ομολογιών. Σύμφωνα με την οργάνωση Innocent Project, σχεδόν μία στις τέσσερις εσφαλμένες καταδίκες οφείλεται σε ψευδή ομολογία και η αιτία συχνά είναι η στέρηση ύπνου, στην οποία έχουν υποβάλει τον ένοχο οι αστυνομικές και άλλες ανακριτικές αρχές (στρατιωτικές, μυστικές υπηρεσίες κ.α.). Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη μελέτη, εκτιμάται ότι ένας στους 25 ανθρώπους που καταδικάζεται σε θάνατο στις ΗΠΑ, είναι αθώος.

Σε μερικές χώρες, όπως η Βρετανία, απαγορεύεται στην αστυνομία -εκτός από πολύ επείγουσες περιπτώσεις- να ανακρίνει ανθρώπους που δεν έχουν κοιμηθεί τουλάχιστον οκτώ ώρες κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ όλη η ανάκριση πρέπει να βιντεοσκοπείται, αλλά στις περισσότερες χώρες (όπως οι ΗΠΑ), τέτοια νομοθεσία δεν υπάρχει. Όμως ίσως η νέα επιστημονική έρευνα οδηγήσει σε αναθεώρηση των σχετικών κανονισμών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κίμπερλι Φεν του Τμήματος Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Science, πραγματοποίησαν ένα έξυπνο πείραμα με 88 εθελοντές φοιτητές. Οι τελευταίοι, αφού εκτέλεσαν μια σειρά από εργασίες σε έναν υπολογιστή, μετά χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, που είτε κοιμήθηκαν οκτώ ώρες, είτε παρέμειναν ξύπνιοι όλο το βράδυ.

Το επόμενο πρωί, κατηγορήθηκαν ότι δήθεν είχαν εξαφανίσει μόνοι τους τα στοιχεία πατώντας ένα πλήκτρο στον υπολογιστή τους (που στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν πατήσει), παρόλο που είχαν προειδοποιηθεί να μην το κάνουν. Όταν κλήθηκαν να ομολογήσουν την υποτιθέμενη ενοχή τους, το έπραξαν με την πρώτη, χωρίς καθόλου πίεση, οι μισοί -22 από τους 44- από όσους είχαν στερηθεί τον ύπνο τους, έναντι μόνο 18% όσων είχαν κοιμηθεί κανονικά.

Όσο πιο νυσταγμένος ένιωθε κανείς και όσο χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης είχε, τόσο πιθανότερο ήταν να ομολογήσει ψευδώς την ενοχή του. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές επέμεναν και άσκησαν κάποια πίεση, αυξήθηκε κι άλλο ο αριθμός (30 από 44) όσων άυπνων έκαναν ψευδή ομολογία. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι, σε πραγματικές συνθήκες ανακριτικής πίεσης, δεν θα είναι τόσο δύσκολη η απόσπαση ψευδούς ομολογίας από ανθρώπους που δεν έχουν κοιμηθεί καθόλου.

«Πρόκειται για την πρώτη άμεση απόδειξη ότι η στέρηση ύπνου αυξάνει την πιθανότητα κάποιος να ομολογήσει λανθασμένα κάτι που ποτέ δεν συνέβη. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε τον ρόλο της στέρησης ύπνου στις ψευδείς ομολογίες», δήλωσε η Φεν. Όπως είπε, τα ευρήματα αυτά αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς πολλές ανακρίσεις γίνονται -σκοπίμως ή όχι- από τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα, ενώ μερικές διαρκούν ακόμη και πάνω από 24 ώρες.

Μεταξύ άλλων, η CIA συστηματικά χρησιμοποιεί τη στέρηση ύπνου ακόμη και για διαστήματα μίας εβδομάδας, για να «σπάσει» έναν ύποπτο. Και δεν είναι η μόνη που καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους. Ήδη από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης η μέθοδος είχε αξιοποιηθεί δεόντως.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο πολλοί κάτοικοι στον πλανήτη θα έχουν κινητό από ό,τι ρεύμα και νερό το 2020


Τον αριθμό - ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων θα μετρούν, έως το 2020, οι κάτοικοι του πλανήτη, που κάνουν χρήση κινητών συσκευών. Μάλιστα, ο ψηφιακός πληθυσμός θα αυξηθεί, εντός της προσεχούς τετραετίας, δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των κατοίκων της γης.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης του αριθμού των κινητών συσκευών είναι ότι, έως το 2020, περισσότεροι άνθρωποι (5,4 δις) θα έχουν κινητό τηλέφωνο σε σχέση με εκείνους που έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό (5,3 δις), θα έχουν τραπεζικό λογαριασμό (4,5 δισεκατομμύρια), θα έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό (3,5 δις) ή θα έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο (2,8 δισεκατομμύρια).

Η άνοδος της χρήσης φορητών συσκευών αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τη χρήση mobile δεδομένων εντός της προσεχούς τετραετίας. Σύμφωνα με τη 10η ετήσια μέτρηση Visual Networking Index της Cisco (Global Mobile Data Traffic Forecast), η χρήση δεδομένων στον πλανήτη θα οκταπλασιαστεί έως το 2020.

Στην αύξηση των διακινούμενων δεδομένων μέσω φορητών συσκευών θα συμβάλει τα μέγιστα η περαιτέρω διείσδυση των “έξυπνων” συσκευών, που υποστηρίζουν τη χρήση δεδομένων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cisco, έως το 2020 το 67% των φορητών συσκευών θα είναι “έξυπνες” από μόλις 36% το 2015.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι οι λεγόμενες “έξυπνες” φορητές συσκευές θα παράγουν το 98% των συνολικά διακινούμενων data, από 89% το 2015.

Στο τοπίο που περιγράφει η Cisco, το 4G έχει κεντρικό ρόλο, καθώς, έως το 2020 θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% της συνολικής κίνησης mobile δεδομένων.

Προφανώς τα smartphones, τα laptops και τα tablets θα έχουν κεντρικό ρόλο στη συνολική διακίνηση δεδομένων, καθώς θα “ευθύνονται” για το 92% των mobile data το 2020. Ειδικά τα smartphones, θα έχουν ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτήν την αγορά, παράγοντας το 81% των δεδομένων, που θα διακινούνται παγκοσμίως έως το 2020.

Πρωταθλητές

Η περιοχή του πλανήτη απ’ όπου θα πρέπει να αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση των διακινούμενων mobile data είναι η Μέση Ανατολή και Αφρική, όπου η κίνηση θα ενισχυθεί κατά 15 φορές το 2020 σε σχέση με το 2015. Ο συνολικός όγκος των διακινούμενων δεδομένων μέσω φορητών συσκευών θα εννεαπλασιαστεί στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι κατά οκτώ φορές, όση και στη Λατινική Αμερική. Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που είναι, ήδη, αρκετά ώριμες αγορές στη διακίνηση mobile data, ο συνολικός όγκος θα διευρυνθεί αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, καθώς αναμένεται να εξαπλασιαστεί.




Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Σανατόριο της Πάρνηθας με drone


Χτισμένο το 1912, το σανατόριο της Πάρνηθας δημιουργήθηκε με σκοπό τη νοσηλεία των ανθρώπων που έπασχαν από φυματίωση. Στα τέλη του 1960 αποφασίστηκε το κλείσιμο του σανατορίου και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο και σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων έως και το 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Αξιομνημόνευτη πάντως είναι η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο συγκεκριμένο ίδρυμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς η «Σπιναλόγκα της Αττικής».

Δείτε το βίντεο:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αυτή την αράχνη δεν αρέσει η... δημοσιότητα


Ένας άνδρας στην Αυστραλία εντόπισε μια αράχνη στο σπίτι του και αποφάσισε να την απαθανατίσει με το κινητό. Όπως αποδείχθηκε αυτή δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα. Η αράχνη του επιτέθηκε και τον τρόμαξε, αφού δεν περίμενε μια τέτοια αντίδραση. Φαίνεται ότι δεν της αρέσει η... δημοσιότητα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε 7 κιλά σε 30 μέρες κάνοντας γυμναστική μέσω YouTube


Έκπληξη προκαλεί η ιστορία μιας υπέρβαρης νεαρής γυναίκας η οποία απαλλάχθηκε από τα περιττά της κιλά σε έναν μήνα, εύκολα, χωρίς κόστος, με τη βοήθεια του διαδικτύου. Πρόκειται για την 22χρονη Λίζα Κούρτι από το Λονδίνο η οποία ζύγιζε περίπου 100 κιλά στα 18 της.

Η φοιτήτρια συνήθιζε να τρώει καθημερινά τρόφιμα με λιπαρά και να τσιμπολογάει σνακ όπως πατατάκια, γλυκά, σοκολάτες, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ήδη χαμηλή της αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

«Το αυξημένο βάρος μου επηρέαζε όλους τους τομείς της ζωής μου», αναφέρει η ίδια η Λίζα. «Όταν αντίκρισα τη φιγούρα μου σε καθρέφτη ενός καταστήματος και συνειδητοποίησα ότι αυτή η κυρία ήμουν εγώ, ένα 18χρονo κορίτσι κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω να έχω αυτή την εμφάνιση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου», εξομολογείται η νεαρή.

Από εκείνη τη στιγμή, όλα άλλαξαν για την 22χρονη φοιτήτρία η οποία αποφάσισε να αλλάξει ριζικά την εικόνα της. «Ντρεπόμουν τόσο πολύ να πάω στο γυμναστήριο και έτσι αποφάσισα να γυμναστώ σπίτι μου, εκεί που κανένας δεν θα με έκρινε», αποκαλύπτει η κοπέλα.

Έτσι με τη βοήθεια του διαδικτύου και συγκεκριμένα με βιντεάκια εκγύμνασης που παρέχονται δωρεάν στο Youtube η κοπέλα κατάφερε να χάσει τα πρώτα της 7 κιλά μέσα σε 30 ημέρες και συνεχίζει τις προσπάθειες μέχρι σήμερα για να πετύχει το σώμα των ονείρων της.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:










Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε μέθοδο που βοηθά στην αναγέννηση των οστών


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής Έλληνα διδακτορικό ερευνητή, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που βοηθά στην αναγέννηση των οστών, αναλύοντας τη μικρο-δομή των 3D τυπωμένων εμφυτευμάτων οστών. Η καινοτομία έγκειται στο ότι καταφέρνει να «χειραγωγήσει» την ανάπτυξη των κρυστάλλων μέσα στο υλικό που εκτυπώνεται, έτσι ώστε αυτό να γίνει ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, αλλά και βιοδιασπώμενο.

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε μέθοδο που βοηθά στην αναγέννηση των οστών

Αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της αντοχής των 3D τυπωμένων εμφυτευμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο ή θύματα ατυχημάτων που έχουν υποστεί σημαντική απώλεια οστικής μάζας να ανακάμψουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Η τεχνική, που βασίζεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση μιας οστικής «σκαλωσιάς» (ικριώματος) πάνω στην οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται τα κύτταρα, κυκλοφορεί το αίμα και αναγεννάται ένα πλήρες οστό, θα βοηθήσει τους ορθοπεδικούς χειρούργους να αντικαταστήσουν τα μεταλλικά εμφυτεύματα.

Ο Μανώλης Παπασταύρου είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Σχεδιασμού για την Υγεία και την Ευεξία στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σχεδίου και Δομημένου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. Η έρευνά του εποπτεύεται από τον καθηγητή της σχολής του Φίλιπ Μπρίντον και από τον δρ. Ντέηβιντ Φέαρχερστ της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο «Εκτυπώσεις για το Μέλλον» του Ινστιτούτο Φυσικής στο Λονδίνο.

Το εκτυπωμένο ικρίωμα αποτελείται από τα ίδια βιοϋλικά που υπάρχουν στο φυσικό οστό και διαλύονται στον οργανισμό, καθώς ο ασθενής ανακάμπτει και αναπτύσσει νέο οστό. Η νέα μέθοδος, που βελτιώνει την μικροδομή του οστικού ικριώματος, επιτυγχάνει αυξημένη ανθεκτικότητα του συνθετικού οστού και προορίζεται για ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη στα οστά τους, συνήθως λόγω καρκίνου ή σοβαρού κατάγματος.

Η οστική «σκαλωσιά» είναι ένα τρισδιάστατο πλέγμα που λειτουργεί ως προσωρινή «γέφυρα», η οποία θα επιτρέψει την αναγέννηση του φυσικού ιστού του οστού. Με τη βοήθεια υπολογιστή, μπορεί να εκτυπωθεί στο ακριβές μέγεθος και σχήμα για κάθε ασθενή. Είναι πορώδης, ώστε να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και την καλλιέργεια κυττάρων πάνω της.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση συνδυάζεται με την ψύξη σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός των κρυστάλλων του χρησιμοποιούμενου υλικού, πράγμα που μειώνει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος δημιουργίας αυτών των προσθετικών συσκευών. Μακροπρόθεσμα, αυτή η έρευνα θα βοηθήσει, ώστε να αντικατασταθεί η χρήση του μετάλλου στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα, από υλικά που μπορούν να διασπαστούν μέσα στο σώμα» δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής.


Πηγή: http://www.ellines.com
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί τα διαβατήρια έχουν διαφορετικά χρώματα


Πώς ομάδες χωρών κατέληξαν σε ενιαίο χρώμα και ποιες είναι οι εξαιρέσεις.

Το χρώμα του διαβατηρίου που έχουν οι ταξιδιώτες στα χέρια τους είναι διαφορετικό ανάλογα με τη χώρα που το εκδίδει. Στην Ινδία για παράδειγμα, το χρώμα των ταξιδιωτικών εγγράφων είναι μπλε ενώ οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν με διαβατήρια σε μπορντό χρώμα.

Όπως εξηγεί η Daily Mail, χρειάστηκαν εννέα μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας -η σημερινή Ε.Ε. με τα 28 μέλη- για να αποφασιστεί η υιοθέτηση του μπορντό χρώματος. Μόνο εξαίρεση η Κροατία που έχει μπλε διαβατήρια.

Η απόφαση ελήφθη το 1981 και λέγεται πως η Βρετανία τότε δυσφόρησε διαπιστώνοντας γαλλική επιρροή.

Τον Σεπτέμβριο του 1988 το γραφείο διαβατηρίων της Γλασκώβης εξέδωσε τα πρώτα βρετανικά διαβατήρια με το κοινό ευρωπαϊκό χρώμα και αυτό επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 1991.



Το κοινό χρώμα είχε στόχο οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι άμεσα αναγνωρίσιμες και με τη λογική αυτή υπήρξαν μιμητές του από άλλες χώρες που ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Economist στη Νότιο Αμερική ήταν η Κοινότητα των Άνδεων (Βολιβία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού) που είχε φιλοδοξίες εξέλιξης όπως η ΕΕ και υιοθέτησε παρόμοιο χρώμα διαβατηρίων.

Η ίδια λογική του κοινού χρώματος ακολουθείτε και από άλλες ομάδες χωρών όπως το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα. Το κοινό χρώμα των διαβατηρίων τους, του «κεντροαμερικανικού» διαβατηρίου, είναι μπλε.

Υπάρχουν και οι χώρες που επιλέγουν το χρώμα του διαβατηρίου τους να θυμίζει τη σημαία τους, όπως η Ελβετία που έχει φωτεινά κόκκινα διαβατήρια και πολλές ισλαμικές χώρες που έχουν πράσινα, χρώμα που κυριαρχεί σε πολλές από τις σημαίες τους.



Κομμουνιστικά κράτη ή χώρες που βρίσκονταν υπό κομμουνιστικά καθεστώτα χρησιμοποιούν κόκκινα διαβατήρια.

Υπάρχουν και περιπτώσεις διαβατηρίων διαφορετικών χρωμάτων στην ίδια χώρα: για παράδειγμα στις ΗΠΑ οι περισσότεροι έχουν σκούρο μπλε διαβατήριο αλλά εκείνοι που εργάζονται για την κυβέρνηση και το στρατό και οι οικογένειές τους μπορεί να έχουν διαβατήρια σε καφέ ή σκούρο κόκκινο χρώμα.

Λιγότερο συνηθισμένα είναι τα μαύρα διαβατήρια που χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια χώρα κατέχει το ρεκόρ θανατηφόρων selfie


Και όμως οι selfies μπορούν να αποβούν θανατηφόρες όταν οι φανατικοί θαυμαστές τους ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους προκειμένου να πετύχουν την αγαπημένη τους λήψη.

Σύμφωνα με το Priceonomics, μπορεί η δημοτικότητα των selfies να έχει πέσει από το 2014, ωστόσο οι θάνατοι που σχετίζονται με τη λήψη των συγκεκριμένων φωτογραφιών έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η έρευνα της Statista αναφέρει ότι η πιο κοινή αιτία θανάτου που μπορεί να προέλθει από τις selfies ήταν η πτώση από μεγάλο ύψος, ενώ η χώρα που αποτελεί πρωταθλήτρια των δυστυχημάτων από selfies είναι η Ινδία.

Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε αναλυτικά στα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους που προκάλεσαν οι selfies.

Η δημοτικότητα των selfies ανά έτος:



Oι χώρες με τους περισσότερους θανάτους από selfies:



Tα αίτια θανάτου από selfies:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παλιός ανεμόμυλος πωλείται έναντι 1,5 εκατ. ευρώ


Έχει πέντε ορόφους και εκπληκτική θέα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Κάποτε ήταν ανεμόμυλος με παραγωγή 19 τόνων αλευριού την εβδομάδα. Στη συνέχεια έγινε κατοικία και σήμερα είναι ένα μοναδικό σπίτι που εκτείνεται σε πέντε ορόφους και έχει εκπληκτική θέα στην ακτή του Σάφολκ, στη Βρετανία.

Το «Old Mill House» στην περιοχή Aldeburgh πωλείται έναντι ποσού που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

«Είναι ένα εκπληκτικό σημείο του Aldeburgh και έχει θέα στη θάλασσα», λέει εκπρόσωπος των μεσιτών που έχουν αναλάβει την πώλησή του. «Χρειάζεται λίγη δουλειά για την ανακαίνισή του αλλά είναι ένα φανταστικό ακίνητο».

Ο ανεμόμυλος κατασκευάστηκε το 1824 που έβγαζε αλεύρι ασταμάτητα έως το 1890.

Κάποτε ζούσε εκεί ένας παπάς με τη γυναίκα του ενώ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο έφηβος φωτογράφος που ζει σε καταμαράν και ταξιδεύει στις θάλασσες του κόσμου


Ζει στο σκάφος από τα 8 του και πήγε σχολείο δι' αλληλογραφίας - Δείτε φωτογραφίες.

Τη ζωή που πολλοί μόνο να ονειρευτούν μπορούν ζει ο 17χρονος Γάλλος φωτογράφος Jonathan Jagot, που πλέει στον κόσμο με καταμαράν φωτογραφίζοντας την άγρια ζωή.

Ο νεαρός ζει με την οικογένειά του σε σκάφος από τότε που ήταν οκτώ ετών και άρχισε την ιστιοπλοΐα από τότε που ήταν 12.

Έχει ήδη επισκεφθεί 25 χώρες, μεταξύ αυτών τη Μαλαισία, τη Ναμίμπια και το Αρχιπέλαγος Chagos στον Ινδικό Ωκεανό.

Στα ταξίδια του αυτά δεν σταματά να φωτογραφίζει την εκπληκτική άγρια ζωή που συναντά.

«Άρχισα να βγάζω φωτογραφίες πριν τέσσερα χρόνια στη Μαλαισία», θυμάται, «πάντα μου άρεσε η φύση και τα ζώα και είμαι παθιασμένος με την προστασία τους».

Φάλαινες, απειλούμενοι λεμούριοι, αντιλόπες και πολλά άλλα ζώα έχουν βρεθεί στο φακό του.

Το 2015 ο Jagot ανακηρύχθηκε BBC Wildlife Photographer of the Year.

Η ανατροφή του αναμφίβολα δεν ήταν συνηθισμένη. Γεννήθηκε στη Γαλλία αλλά μεγάλωσε στη Γαλλική Πολυνησία και τη Νέα Καληδονία, που παραμένει η βάση της οικογένειάς του. Στα ταξίδια τους οι γονείς τους αγοράζουν κοσμήματα και καλλυντικά τα οποία πουλούν στη Νέα Καληδονία. Η ζωή στο νερό σήμαινε πως ο μικρός Jonathan δεν πήγε σχολείο όπως οι συνομήλικοί του αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις ακαδημαϊκές σπουδές του.

«Για πέντε χρόνια παρακολουθούσα μαθήματα εξ αποστάσεως, από το σκάφος, και το 2015 έδωσα εξετάσεις στη Μαρτινίκα», λέει ο ίδιος, «ήταν το όνειρο των γονιών μου να ανακαλύψουν τον κόσμο με σκάφος. Από τις χώρες που είδα μου αρέσει η Μαδαγασκάρη, η Ναμίμπια και το Αρχιπέλαγος Chagos, κυρίως επειδή είναι αυθεντικές, όχι τουριστικές κι έχουν φανταστική άγρια ζωή και εκπληκτικά τοπία».

Το τρέχον ταξίδι της οικογένειας θα ολοκληρωθεί σε εννέα μήνες και έως τότε θα έχουν περάσει από τον Ινδικό, τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
























Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...