Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ένας στους τέσσερις χρήστες «κόλλησε ιό» στην Ελλάδα το 2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιορτάστηκε σήμερα η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με έμφαση στη συμβολή των μαθητών.

Για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε σήμερα η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλον τον κόσμο, με σύνθημα: «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο».

Η εκδήλωση στη χώρα μας διοργανώθηκε από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημου εκπροσώπου του διεθνούς Δικτύου INSAFE στην Ελλάδα, με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (όπου και πραγματοποιήθηκε) και της Google.

Ο φετινός εορτασμός, που ξεκίνησε με χαιρετισμό του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, επικεντρώθηκε στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με στόχο να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η δράση «Youth4Greece» (www.youth4greece.gr), μέσω της οποίας παιδιά και έφηβοι δημιουργούν πρωτότυπα βίντεο για τα αξιοθέατα του τόπου τους, τις τοπικές εκδηλώσεις και τις τοπικές συνταγές, προσκαλώντας συνομήλικούς τους και όλους τους επισκέπτες της διαδικτυακής πλατφόρμας να γνωρίσουν τη χώρα μας.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας, που φιλοξενείται από τη Google και το YouTube, υλοποιήθηκε από το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Σήμερα, παρουσιάστηκε ο πρώτος κύκλος πρωτότυπων βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές, καθώς η δράση Saferinternet.gr έχει λάβει, ήδη, περισσότερα από 136 βίντεο, ακόμη και από νηπιαγωγεία, που θέλουν να προάγουν τον τόπο τους. Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή σε ακόμη περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα για να γίνουν «πρεσβευτές» της πρωτοβουλίας, μέχρι την ολοκλήρωσή της στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Google, Διονύσης Κολοκοτσάς, δήλωσε: «Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο παραμένει βασική προτεραιότητα για τη Google. Εστιάζουμε στην εκπαίδευση της νέας γενιάς σε ψηφιακά εργαλεία και στην ανάδειξη πρωτότυπου και δημιουργικού περιεχομένου για ένα καλύτερο διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε φέτος τη συνεργασία μας με το Saferinternet.gr με την υλοποίηση της πλατφόρμας "Youth4Greece"».

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η δράση δημιουργίας ποίησης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Παιδιά και έφηβοι από όλη τη χώρα δημιούργησαν ποίηση για ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό. Η δράση Saferinternet.gr έλαβε περισσότερα από 300 ποιήματα από μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και παρουσίασε αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτών των δημιουργιών.

Τέλος, η δράση Saferinternet.gr παρουσίασε άλλες δραστηριότητές της για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση μαθητών και των εκπαιδευτικών τους. Μέλη του πάνελ νέων έδωσαν τις δικές τους ιδέες για το πώς οι ίδιοι, η οικογένεια, η πολιτεία και οι εταιρείες μπορούν να αναλάβουν δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο.

Συνολικά, περισσότερες από 480 εκδηλώσεις διοργανώθηκαν, υπό τον συντονισμό του Saferinternet.gr, σε όλη τη χώρα μέσω των «Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου» από σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κέντρα νεότητας και κοινωνικούς φορείς.

Όπως ανέφερε η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «η Δράση Saferinternet.gr προσκαλεί τους νέους -και όχι μόνο- να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για να γίνει το διαδίκτυο ένας καλύτερος τόπος μέσα από τη δημιουργία, την υπεύθυνη χρήση, την κριτική σκέψη για κάθε «κλικ» και την καταπολέμηση κάθε είδους παράνομης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς. Όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Microsoft Ελλάς και «Χαμόγελο του Παιδιού»

Εξάλλου, η Microsoft Ελλάς διοργάνωσε σήμερα, σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», εκδήλωση με βασικό μήνυμα «Αναλαμβάνω δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συμμετείχαν 130 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από πέντε σχολεία.

Μαθητές και μαθήτριες, με την παρότρυνση ψυχολόγων του «Χαμόγελου του Παιδιού», μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες τους στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Microsoft Ελλάς και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο ενημέρωσαν τους μαθητές για τα οφέλη και τους κινδύνους του διαδίκτυου.

Ο Τίμος Πλατσάς, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Microsoft Ελλάς, σημείωσε: «Ως εταιρία τεχνολογίας, είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε τους νέους, όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, αλλά και για τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο επισημαίνουμε, η υιοθέτηση σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς, σε συνδυασμό με υπευθυνότητα, καθιστά το διαδίκτυο πολύτιμο εργαλείο για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων».

Ένας στους τέσσερις χρήστες κόλλησε ιό στην Ελλάδα το 2015

Ενώ το 2010 το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» μέσω του διαδικτύου ανερχόταν στην ΕΕ σε 31%, το 2015 μειώθηκε στο 21%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των χρηστών που «κόλλησαν ιό» το 2015 ήταν 25%, από 34% το 2010. Η χώρα με τους περισσότερους ιούς υπολογιστών είναι η ΠΓΔΜ (71%) και ακολουθεί η Κροατία (41%).

Γενικότερα, ένας στους τέσσερις χρήστες του διαδικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε προβλήματα ασφάλειας το 2015, όπως ιούς, καταχρηστική χρήση προσωπικών πληροφοριών, πρόσβαση ακατάλληλων ιστοσελίδων από τα παιδιά κ.α., σύμφωνα με τη Eurostat.

Λόγω φοβιών, περίπου ένας στους πέντε Ευρωπαίους χρήστες δεν έκανε διαδικτυακές αγορές (19%) ή δεν χρησιμοποίησε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (18%). Το 13% απέφυγαν να συνδεθούν ασύρματα στο διαδίκτυο εκτός του σπιτιού τους (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 2%).

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι, 26 στους 100 χρήστες αντιμετώπισαν προβλήματα ασφαλείας στο Ίντερνετ, δηλαδή όσο ο μέσος όρος στην ΕΕ (25%). Το 15% των Ελλήνων χρηστών απέφυγαν τις online αγορές και το 22% τις online τραπεζικές συναλλαγές.

Τα λιγότερα προβλήματα ασφαλείας, κατά τη χρήση του διαδικτύου, εμφανίζουν η Τσεχία (10%), η Ολλανδία (11%), η Σλοβακία (13%), η Ιρλανδία (14%) και η Κύπρος (15%). Τα μεγαλύτερα έχουν η Κροατία (42%), η Ουγγαρία (39%), η Πορτογαλία (36%), τη Μάλτα (34%) και η Γαλλία (33%).

Το 23% των παιδιών στην Ελλάδα περνά δύο έως τρεις ώρες την ημέρα στο ίντερνετ

Στην Ελλάδα, τα παιδιά έχουν «κολλήσει» στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα της Wind στο πλαίσιο της εκστρατείας kids@safety, καθώς ο μέσος όρος καθημερινής χρήσης του ίντερνετ από αυτά είναι οι δύο ώρες.

Το 55% των Ελληνόπουλων συνδέεται μία έως δύο ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, ενώ το 23% δύο έως τρεις ώρες. Το 2% «σερφάρουν» για πάνω από πέντε ώρες καθημερινά, ενώ το 5% τρεις έως τέσσερις ώρες. Μόνο το 13% συνδέεται για λιγότερο από μία ώρα, ενώ ένα 2% δεν έχει καθόλου πρόσβαση στο ίντερνετ.

Όμως, μόνο λίγος χρόνος (το 13%) αφιερώνεται από τα παιδιά στο διαδίκτυο για να αναζητήσουν σχολικά βοηθήματα και πληροφορίες για τα μαθήματά τους. Τα περισσότερα παιδιά (69%) «μπαίνουν online» για να ψυχαγωγηθούν, το 36% για να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, το 33% για να δουν μουσικά βίντεο, το 14% για να δουν ταινίες, παιδικά και κόμικς, το 3% για να συνομιλήσουν με φίλους και το 2% για να συνδεθούν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο 74% των ελληνικών οικογενειών ο υπολογιστής για τα παιδιά βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο (σαλόνι-καθιστικό-κουζίνα-χολ) υπό την επίβλεψη των γονέων, ενώ στο 5% το παιδί έχει υπολογιστή στο δωμάτιό του.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.