Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Παράνομες οι συμβάσεις μαθητείας


Το Συμβούλιο της Ευρώπης έκρινε παράνομες δυο μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση.

Η μείωση του κατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών θεωρείται πλέον παράνομη όπως παράνομη κρίθηκε και η παράταση ενός έτους στην δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του συμβουλίου, η μείωση του μισθού στους νέους σημαίνει πως πλέον αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας με 580 ευρώ το μήνα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κόκκινη κάρτα» στο ρατσισμό από τη Σούπερ Λίγκα



Αφιερωμένη στην καταπολέμηση των διακρίσεων η 7η αγωνιστική.

Η Super League για έκτη συνεχόμενη χρονιά, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Ρατσισμού και σε συνεργασία με την FARE – Football Against Racism in Europe – η οποία συνεργάζεται με την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφιερώνει την 7η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος, στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2012, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης κατά του Ρατσισμού.

Ο πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης δήλωσε σχετικά:

«Η διοργανώτρια αρχή στηρίζει αυτή την προσπάθεια που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν όλους μας. Το μήνυμα της αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και του δικαιώματος στη διαφορετικότητα βρίσκει ιδανικό πρεσβευτή το ποδόσφαιρο. Σκοπός μας είναι να υπενθυμίσουμε στους φιλάθλους ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει σύνορα.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να διαχωρίζονται και να απομονώνονται λόγω φυλετικών, θρησκευτικών ή άλλων κριτηρίων. Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η κοινωνία μας, είναι θετικό να προβάλλονται πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη συμφιλίωση και την άμβλυνση των διαφορών, αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική που έχει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας. Με την ‘Κόκκινη Κάρτα στο Ρατσισμό’, στέλνουμε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης σε όλους τους φιλάθλους».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΙΚΑ κατήργησε τα έξοδα μετακίνησης


Αναγνώστης του enikos.gr καταγγέλλει ότι " είμαστε στη λίστα αναμονής για μόσχευμα και πρέπει να μεταβαίνουμε ανά τακτά διαστήματα για εξετάσεις στη μοναδική μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος η οποία βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Μένουμε στον Πειραιά"...

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι το ΙΚΑ μέχρι πρότινος δικαιολογούσε τα έξοδα μετακίνησης με υπογεγραμμένο το ειδικό πορτοκαλί βιβλιαράκι μετακίνησης ασθενών από τον Ελεγκτή του ΙΚΑ στο Ιπποκράτειο, αλλά καταργήθηκε. Τους ζητήθηκε να φέρουν ως αποδεκτικό στοιχείο τη γνωμάτευση ιατρού και τα χαρτιά εισαγωγής και εξαγωγής του ασθενούς.

Αυτό ακριβώς έκαναν αλλά, όπως καταγγέλλουν " Σήμερα μας ανακοίνωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τα εξοδα αυτά της μετακίνησης. Στο ΙΚΑ της περιοχής μου δηλώνουν αναρμόδιοι. Στα κεντρικά του ΙΚΑ δεν σηκώνουν το τηλέφωνο. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων δηλώνει αναρμόδιος. Στο "Συνήγορο του Πολίτη" δεν απαντούν στο τηλέφωνο".

Ο αναγνώστης τονίζει ότι περίπου 100 άτομα ταλαιπωρούνται μ' αυτό το θέμα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δε θα μας συγχωρήσουν όσοι πεινάνε»



Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εκκλησία και τοπικές αρχές να σταθούν στον άνθρωπο.

«Δε θα μας συγχωρήσουν όσοι πεινάνε, αν δε συνεργαστούμε για να τους βοηθήσουμε», τόνισε χθες στο δημαρχείο της Έδεσσας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη της πόλης.

Ο αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι η εκκλησία και οι τοπικές αρχές έχουν μια πορεία κοινή, «να σταθούν στον άνθρωπο» και πρόσθεσε:

«Είμαστε σε μια εποχή συνεργασιών και η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει σε οποιονδήποτε τη βοήθειά της».

«Σας δίνω το κλειδί της πόλης, με το οποίο δε θα μπορέσετε ν' ανοίξετε κάποια πόρτα, αλλά με την παρουσία σας, "ανοίξατε" τις καρδιές μας», είπε ο δήμαρχος Δημήτριος Γιάννου, ευχαριστώντας τον αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Έδεσσας.


Διαβάστε περισσότερα...

Στον αέρα οι δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα



Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Παράνομη η μείωση του μισθού στα 580 ευρώ.

Στον αέρα βρίσκονται οι δραματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η νομοθεσία που θεσπίζει την απόλυση χωρίς προειδοποίηση μέχρι και ένα χρόνο μετά την πρόσληψη.

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση από την επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ο ειδικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομος, όπως και η πρόβλεψη για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Reuters η απόφαση βασίζεται σε προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων του δημόσιου τομέα και διαπιστώνει παραβίαση στη πρόβλεψη για απόλυση χωρίς προειδοποίηση μέχρι και ένα χρόνο μετά την πρόσληψη αλλά και στις προβλέψεις που οδηγούν στη μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω από 580 ευρώ.

Η απόφαση της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική ούτε μπορεί να επιβληθεί, αλλά μπορεί να εκθέσει ιδιαίτερα την Αθήνα. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πιθανή προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων.

Η επιτροπή κατέληξε στο ότι η δοκιμαστική περίοδος κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση για ένα χρόνο αντιβαίνει στη ρήτρα της Χάρτας για προειδοποίηση σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, το Συμβούλιο διαπιστώνει παραβίαση στη μείωση του βασικού μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα, κάτω από το όριο φτώχειας των 580 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Μη γυρίζετε την πλάτη στα άτομα με αναπηρία



Συνέδρια ανά την Ευρώπη για βοήθεια στα ΑμεΑ.

Πρόγραμμα ενδυνάμωσης των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, που είναι μέλη του, οργανώνει το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων (EDF) με αναπηρία προκειμένου να ενισχυθούν οι ίδιοι αλλά και οι μεταξύ τους σχέσεις.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Επηρεάζοντας την πολιτική για την αναπηρία στην πράξη» χθες. Έτσι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Φόρουμ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης μίλησε για την ισότιμη συμμετοχή των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σήμερα, το EDF μαζί με την Οργάνωση Ατόμων με Αναπηρία της Εσθονίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα την εφαρμογή των πολιτικών του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη βελτίωση της ζωής των συγκεκριμένων ατόμων.

Επόμενος σταθμός του προγράμματος είναι η Εσθονία. Στις 19 Οκτωβρίου, το EDF μαζί με την Οργάνωση Ατόμων με Αναπηρία της Εσθονίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα την εφαρμογή των πολιτικών του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Κουτάβια έσωσαν αγόρι με σύνδρομο Down



Το κράτησαν ζεστό ενώ είχε χαθεί στο δάσος.

Ένα 10χρονο αγόρι από το Hackleburg της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ, που είχε χαθεί στο δάσος για περισσότερες από 18 ώρες, επιβίωσε με τη βοήθεια… κουταβιών που το κράτησαν ζεστό!

Ο Kyle Camp εξαφανίστηκε το απόγευμα της Τρίτης. Οι γονείς του τον αναζήτησαν χωρίς αποτέλεσμα κι έτσι κάλεσαν την αστυνομία.

Δεκάδες εθελοντές και οι αρμόδιες αρχές έκαναν ολονύχτιες έρευνες για το αγόρι και στην προσπάθειά τους τούς βοήθησαν και πυροσβέστες από τις γύρω περιοχές.

Την περιοχή «χτένιζε» από αέρος και στρατιωτικό ελικόπτερο.

Την περιοχή γύρω από το σπίτι των Camp καλύπτει πυκνό δάσος αλλά οι αρχές πίστευαν πως το αγόρι δεν θα είχε φτάσει πολύ μακριά.

Τελικά την Τετάρτη το πρωί, έπειτα από 18 αγωνιώδεις ώρες, δύο διασώστες ακολούθησαν τον σκύλο της οικογένειας Camp κατά μήκος ενός μικρού ποταμού και μέσα σε πυκνούς θάμνους και βρήκαν τον μικρό κουλουριασμένο με τέσσερα κουτάβια!

«Άκουσα τα σκυλιά να γαυγίζουν και ακολούθησα το σκύλο της οικογένειας. Ήταν μέσα στο ποταμάκι, σε απόσταση περίπου 1,5 μιλίου», δήλωσε μία από τους διασώστες.

Το αγόρι ήταν βρεγμένο και είχε χάσει τα παπούτσια του. Τα κουτάβια τον είχαν κρατήσει ζεστό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αρχές εκτιμούν πως ο Kyle, που πάσχει από σύνδρομο Down, ακολούθησε τα κουτάβια στο ποτάμι και τελικά χάθηκε.

Δείτε το βίντεο...



 



Διαβάστε περισσότερα...

«Μεσοσταθμικά τα φάρμακα θα είναι φθηνότερα 16% από 1ης Νοεμβρίου»



Σαλμάς: Ούτε ένα φάρμακο από τα περίπου 11.000 δεν θα αυξηθεί.

«Αν πετύχουμε, όλα θα αυτορυθμιστούν», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σημειώνοντας πως η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης εξαρτάται από το αν θα διορθώσει αυτά που είναι παρενέργειες πολιτικών διαχειρίσεων των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα τα πληρώνουμε. «Αλλά εδώ είμαστε για να τα διορθώσουμε», τόνισε.

Όπως ανέφερε, μεσοσταθμικά τα φάρμακα θα είναι φθηνότερα κατά 16% από 1ης Νοεμβρίου και προσέθεσε: «Υπάρχουν φάρμακα που θα τα βρει κανείς στο 1/4 της τιμής. … Ούτε ένα φάρμακο από τα περίπου 11.000 δεν θα πάρει ούτε ένα λεπτό αύξηση».

Ο κ. Σαλμάς τόνισε πως το ένα δισ. ευρώ που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ «αφορά τα παλιά χρέη, μέχρι το τέλος του 2011» και διευκρίνισε:

«Υπήρχε νόμος την άνοιξη, που έλεγε ότι τα χρέη των μητρικών ταμείων δεν είναι χρέη του ΕΟΠΥΥ, είναι χρέη που είχαν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕ και ο ΟΠΑΔ. Μέχρι τέλη του 2011 είχαν μετρηθεί, πριν ενταχθούν τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, πόσες οφειλές είχαν προς τρίτους και είχε βρεθεί ότι είναι 1,5 δισ. και με νόμο την άνοιξη του 2012, που ψήφισε η Βουλή, αποφασίστηκε ότι από τα 6 δισ. (από τη δόση των 31,5 δισ.) που θα μοιραζόταν από τους δανειστές μας στην αγορά για οφειλές προς τρίτους, το 1,5 δισ. θα το έπαιρνε ο ΕΟΠΥΥ για να πληρωθούν οι προμηθευτές…».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα λόγια είναι περιττά



Φωτογραφίες που «αγγίζουν».

Όταν ο φακός κάνει «κλικ» στην ουσία το πού και το πότε τραβήχτηκαν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Εικόνες που αγγίζουν, συγκινούν και προβληματίζουν. Είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά το μήνυμα είναι κοινό... ζωή.








Διαβάστε περισσότερα...

Υδροθεραπεία στην εγκυμοσύνη



Σημαντικές θετικές επιδράσεις έχουν οι ασκήσεις στο νερό για την έγκυο.

Όταν το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται ολόκληρο μέσα στο νερό, το βάρος του αντιστοιχεί στο 1/10 του βάρους έξω από το νερό, λόγω της άνωσης.

Δεδομένου ότι το ίδιο ισχύει και για την έγκυο, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της άσκησης στο νερό. Εξάλλου, το νερό έχει θετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Θετικές επιδράσεις της υδροθεραπείας στην εγκυμοσύνη

Η υδροθεραπεία έχει ποικίλα θετικά αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη επιδρώντας σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού:

- Επειδή η μήτρα αλλάζει ριζικά, τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχήμα, χρειάζεται ισχυρό μυϊκό σύστημα για να τη διατηρήσει στη σωστή θέση.

Η άσκηση στο νερό εξασφαλίζει καλό μυϊκό τόνο, τόσο των μυών του πυελικού εδάφους όσο και των κοιλιακών, βελτιώνοντας την υποστήριξη της μήτρας και τη λειτουργία των εντέρων και άλλων οργάνων που μετατοπίζονται από την αναπτυσσόμενη μήτρα.

- Όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, το βάρος του σώματος αυξάνει και το κέντρο βάρους του μετατοπίζεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το φορτίο στη σπονδυλική στήλη, στα ισχία (λεκάνη) και στα γόνατα.

Η άσκηση στο νερό εξασφαλίζει ισχυρό μυϊκό σύστημα -που μειώνει το φορτίο στις αρθρώσεις- καθώς και καλή στάση.

- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το μέγεθος και το βάρος των μαστών αυξάνεται. Οι κατάλληλες ασκήσεις στο νερό ενδυναμώνουν τους μυς του θώρακα, υποστηρίζοντας τους μαστούς.

- Ένα ισχυρό μυϊκό σύστημα βοηθά, επιπλέον, στη διατήρηση των οστών της λεκάνης σε κατάλληλη θέση σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα κατά τη διαδικασία του τοκετού.

Ο έλεγχος των μυών του πυελικού εδάφους που εξασφαλίζεται με την άσκηση στο νερό επιτρέπει την ευκολότερη δίοδο του εμβρύου από το «κανάλι» του τοκετού. Ακόμα και αν ο τοκετός πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή, η άσκηση των κοιλιακών μυών μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

- Μια λιγότερο εμφανής αλλαγή του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αύξηση της παροχής αίματος κατά 25-50%. Ένα συχνό πρόγραμμα άσκησης στο νερό προετοιμάζει το καρδιαγγειακό σύστημα ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Έτσι, η άσκηση στο νερό θα βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος των άκρων και στην πρόληψη κιρσών και αιμορροΐδων, η παρουσία των οποίων είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- Η καλή φυσική κατάσταση -αποτέλεσμα της άσκησης στο νερό- βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης.

- Η άσκηση στο νερό μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Με το να βρίσκεστε μέσα στο νερό και μόνο, το σώμα μπορεί να αποβάλει φυσικά το πλεονάζον νερό και τα άλατα.

Συχνά, η κατακράτηση νερού μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και δυσκολία στην κίνηση των αστραγάλων και των καρπών, καθώς και σε επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

- Η άσκηση στο νερό βοηθά την αναπνοή, αφού, όταν βρίσκεστε σε οριζόντια θέση κολυμπώντας, η πίεση της μήτρας στο διάφραγμα είναι μικρότερη. Επίσης, η οριζόντια θέση βοηθά τη ροή του αίματος.

- Τόσο κατά την κολύμβηση όσο και κατά τις ασκήσεις στο νερό, η υποστήριξη που αυτό παρέχει βοηθά στην ανακούφιση της ουροδόχου κύστης και των άλλων οργάνων της λεκάνης από το βάρος της μήτρας.

- Η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό βοηθούν επίσης στην ευκαμψία των αρθρώσεων και στην ελαστικότητα του μυϊκού συστήματος.

Προφυλάξεις κατά την υδροθεραπεία σε περίοδο εγκυμοσύνης

- Το νερό πρέπει να είναι καθαρό και το περιβάλλον ασφαλές.

- Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι περίπου 28οC. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε την υπερθέρμανση γιατί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι αλλαγές του καρδιοαναπνευστικού συστήματος μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας πέρα από τα φυσιολογικά όρια μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Ενδεικτικό πρόγραμμα άσκησης στο νερό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται παρακάτω είναι ενδεικτικό και μπορούν να προστεθούν πολλές ακόμα διαφορετικές ασκήσεις.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε ασκήσεις προθέρμανσης, ασκήσεις αναπνοής, ασκήσεις για τα χέρια, ασκήσεις για τον κορμό, ασκήσεις για τα πόδια και ασκήσεις για όλο το σώμα.

Ασκήσεις προθέρμανσης (5-10 λεπτά)

1. Διάταση πάνω από το κεφάλι

Κρατώντας μια διπλωμένη πετσέτα πάνω από το κεφάλι και σε όρθια θέση τεντώστε τα χέρια και κρατώντας σταθερά την πετσέτα κάντε κινήσεις του κορμού δεξιά – αριστερά.

2. Καθιστό λάκτισμα

Καθίστε στην άκρη της πισίνας με τα πόδια μέσα στο νερό και δώστε μικρές κλωτσιές (λακτίσματα) μέσα στο νερό με κάθε πόδι, εναλλάξ.

3. Κάμψη – έκταση άκρου ποδός

Καθίστε στην άκρη της πισίνας με τα πόδια σε έκταση μέσα στο νερό κάμπτοντας και εκτείνοντας τα πέλματα.

4. Περπάτημα στο νερό

Περπατήστε μέσα στο νερό – το οποίο πρέπει να φθάνει μέχρι το θώρακα – με τα χέρια να ακολουθούν τη φυσιολογική εναλλαγή της βάδισης. Η μετακίνηση μπορεί να είναι μπρος-πίσω, διαγώνια ή κυκλική.

Σε όλες τις παραπάνω ασκήσεις η αναπνοή πρέπει να είναι φυσιολογική.

Κυρίως πρόγραμμα (20 λεπτά)

Ασκήσεις αναπνοής

1. Σταθείτε με τα πόδια και τα χέρια ελαφρώς ανοιχτά και αναπνεύστε βαθιά και αργά εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα. Κάντε 5 επαναλήψεις, ανάπαυση και επανάληψη. Το νερό πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα.

2. Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα και τα χέρια δίπλα στον κορμό. Σηκώστε τα χέρια σε ανάταση πλάγια από το σώμα, εισπνέοντας και εκπνέοντας κατά την επαναφορά τους. Το νερό πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα.

3.Σταθείτε με το νερό ως το θώρακα και εισπνεύστε. Στη συνέχεια, λυγίζοντας τα γόνατα καταδυθείτε στο νερό και ταυτόχρονα εκπνεύστε από το στόμα και τη μύτη κάνοντας «μπουρμπουλήθρες».

Ασκήσεις για τα χέρια

1. Κρατήστε το ένα χέρι σε κάμψη μπροστά στο ύψος του θώρακα και το άλλο σε έκταση πίσω στο ίδιο ύψος. Οι θέσεις των χεριών εναλλάσσονται ταυτόχρονα με ελαφρά στροφή του κορμού. Το νερό πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του θώρακα.

2. Κάντε έλξεις (push-ups) σε όρθια θέση, με τα χέρια να ακουμπούν στο χείλος της πισίνας.

3. Κρατώντας μια σανίδα και με τα δύο χέρια, βυθίστε τη μέσα στο νερό.

Ασκήσεις για τον κορμό

1. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας, ακουμπώντας τα πέλματα πάνω στον τοίχο. Τεντώστε τα πόδια προς τα πίσω αργά ώστε να έρθετε σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) επιπλέοντας στο νερό. Στη συνέχεια, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μυς επανέλθετε στην αρχική σας θέση.

Ασκήσεις για τα πόδια

1. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας κοιτώντας προς το νερό, χτυπώντας εναλλάξ τα πόδια σαν να κολυμπάτε.

2. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας, σε ύπτια θέση, κάνοντας ποδήλατο.

Ασκήσεις για όλο το σώμα

1. Κρατηθείτε από το χείλος της πισίνας με το νερό ως το θώρακα. Στηρίζοντας το σώμα σας στο τοίχωμα της πισίνας, κινηθείτε δεξιά και αριστερά μέσα στο νερό (σαν εκκρεμές).

2. Βαδίστε μέσα στο νερό φορώντας ολόσωμο σωσίβιο, χωρίς όμως να πατάτε στον πυθμένα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαββατόβραδο με πεφταστέρια


Ακόμη ένα φαινόμενο βροχής διαττόντων αστέρων, των Ωριωνίδων, θα κορυφωθεί στον νυχτερινό ουρανό τη νύχτα του Σαββάτου.

Οι αστρονόμοι της NASA περιμένουν περίπου 20 έως 25 πεφταστέρια ανά ώρα. Επειδή το φεγγάρι δεν βρίσκεται κοντά σε πανσέληνο, το φως του δεν θα εμποδίζει την παρατήρηση, αν φυσικά δεν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.

Οι Ωριωνίδες φαίνεται να προέρχονται από μια περιοχή πάνω από το πολύ λαμπρό άστρο Μπετελγκέζ στον αστερισμό του Ωρίωνα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Όμως στην πραγματικότητα αποτελούν απομεινάρια από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και εμφανίζονται κάθε φορά που η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια που αφήνει πίσω του το πέρασμα του κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη βροχή σχηματίζεται από τους Ήτα Υδροχοΐδες και κορυφώνεται στις αρχές Μαΐου.

Ο κομήτης (που πήρε το όνομα του Βρετανού αστρονόμου Έντμοντ Χάλεϊ) εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

Μετά το 2006, οι Ωριωνίδες έχουν παρουσιάσει μερικές πολύ θεαματικές «βροχές» διαττόντων, με πτώση έως 60 μετεώρων την ώρα που κινούνται με ταχύτητα περίπου 66 χιλιομέτρων την ώρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εισήγηση για τις αποζημιώσεις


Νέες προτάσεις για τα μισθολογικά, κάνει ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην τρόικα. Εισηγείται να δίνεται αποζημίωση για τα 16 πρώτα χρόνια ως έχει και για τα παραπάνω έτη, να υπολογίζεται με πλαφόν στο μισθό, καθορισμένο στα 2000 ευρώ, με διατήρηση των τριετιών.

Ειδικότερα η πρόταση του υπουργείου προβλέπει:

Μεικτό σύστημα καταβολής αποζημιώσεων. Μέχρι τα 16 χρόνια συνεχούς εργασίας, η αποζημίωση θα φτάνει τους 12 μισθούς. Για πάνω από 16 χρόνια εργασίας, θα δίνεται η αποζημίωση, μέχρι ένα ύψος μισθού, που προτείνεται να είναι τα 2000 ευρώ. Για το πλαφόν αυτό, υπάρχουν τρεις προτάσεις εναλλακτικών σεναρίων, για μισθούς 2000, 2500 και 3000 ευρώ.

Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσους απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη. Για τους νέους, αλλά και για όσους αλλάζουν εργοδότη, η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες.

Ο χρόνος ειδοποίησης για την καταβολή της μισής αποζημίωσης αναμένεται να περιοριστεί από τους 6 στους 3 μήνες, όπως έχει ζητήσει η τρόικα.

Για τις τριετίες στο email που έστειλε στην τρόικα ο κ. Βρούτσης, ζητά να διατηρηθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα καταβάλλετε τις εισφορές σας


Εξ ολοκλήρου θα πρέπει να καταβληθούν οι εργοδοτικές εισφορές Σεπτεμβρίου, όπως διευκρινίζεται από το ΙΚΑ μετά τις αλλεπάλληλες αποσύρσεις από τη Βουλή της τροπολογίας για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ και Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «μετά την από 17-10-12 επιστολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς το διοικητή του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία περί κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, από 1/9/2012, απεσύρθη από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν κατέστη νόμος του κράτους, οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη υπέρ των ως άνω Οργανισμών θα καταβληθούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δηλαδή εις ολόκληρον», όπως αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για τη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παρέχονται με άλλο έγγραφο του ΙΚΑ.

Ειδικότερα η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνει ότι, με τις διατάξεις του τρίτου άρθρου του ν. 4087/2012 (ΦΕΚ. 196 /τ.Α΄/ 16-10-2012) «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - Παράταση διάρκειας του Προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, να προχωρήσουν στην τακτοποίηση αυτών, με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού κατά τις διατάξεις της παρ. Α1 του άρθρου 48 του ν.3943/2011, με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής και απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής. Το ποσό της μηνιαίας καταβολής θα αντιστοιχεί:

1) σε ποσοστό 1,25% της κατά τα ανωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του δευτέρου τριμήνου 2012 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των διατάξεων, ως προς την υπαγωγή των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, για τους οφειλέτες με συνολικό ποσό οφειλής άνω των 500.000,00 ευρώ και μέσο όρο μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση του δεύτερου τριμήνου του 2012 μικρότερο των 5.000,00 ευρώ, το ποσό της μηνιαίας καταβολής ορίζεται στο 1% της κεφαλαιοποιημένης την 31.7.2012 οφειλής.

Β) Ένταξη των κεφαλαιοποιημένων, την 31.7.2012, οφειλών σε ρύθμιση, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1.8.2012 και εφεξής. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

1) εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%).

2) ρύθμιση από επτά (7) έως και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).

Η υπολογισθείσα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δόση που θα καταβάλλεται έναντι της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής θα επιφέρει σημαντική μείωση, τόσο της κύριας οφειλής όσο και των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών που αναλογούν σε αυτή.

Σχετικό αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί από την επιχείρησή σας έως την 31.12.2012.

Αίτημα παράτασης

Το θέμα της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών υπέρ Εργατικής Εστίας και Κατοικίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και φοροτεχνικές ενώσεις απαιτούν άμεσα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να δώσει παράταση στην υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ΙΚΑ (ΑΠΔ-ΙΚΑ) και πληρωμή των εισφορών μηνός Σεπτεμβρίου μέχρι 30/11/2012 και να ξεκαθαρίσει με ποιο καθεστώς θα υποβληθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

«Γεμίζει» με Έλληνες η Αυστραλία


Με μια… βαλίτσα στο χέρι είναι οι Έλληνες, αναζητώντας ένα αδιέξοδο στην κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία από του αεροδρομίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία, οι αφίξεις των Ελλήνων επιβατών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Η κίνηση λοιπόν στο αεροδρόμιο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) αυξήθηκε κατά 6% και ανήλθε σε 7.451.583 επιβάτες (εσωτερικό και εξωτερικό).

Όπως προκύπτει, η κίνηση επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 17,1% στο ίδιο τρίμηνο. Οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Τάλαμαριν της Μελβούρνης είναι πρώτοι στον σχετικό κατάλογο μεταξύ όλων των Ευρωπαίων επιβατών.

Ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις κατόχων ελληνικών διαβατηρίων έφθασαν στο 33%, προφανώς και λόγω της επιστροφής πολιτών που είχαν πάει για διακοπές στην Ελλάδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Θέλουν να βγάλουν "στο σφυρί" τις πρώτες κατοικίες


Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακόμα και για την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι και από την πλευρά των τραπεζών, ωστόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης αρνούνται την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και προσανατολίζονται στην ύπαρξη λύσης, αλλά στο γενικότερο πλαίσιο της ρύθμισης δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συγκλόνισε τους δύο παρουσιαστές;


Οι φωτογραφίες και το βίντεο συγκλονίζουν: Δύο παρουσιαστές έπαθαν "πλάκα" βλέποντας τα άτομα με αναπηρία να παίζουν τένις, στη διάρκεια προετοιμασίας τους για το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο...




Μήπως πρέπει τελικά όλοι να περάσουμε μία βόλτα από τον "Αστέρα" και να τους χειροκροτήσουμε; Δημήτρης Μάρκος και Γιώργος Λιάγκας, πάντως, έδωσαν το λόγο τους ότι θα τους στηρίζουν με κάθε τρόπο από εδώ και στο εξής...

Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» η δημοσιογράφος Μαρία Χαραμή


Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα η δημοσιογράφος Μαρία Χαραμή, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η δημοσιογράφος αρθρογραφούσε στο ΒΗΜagazino, στο BHΜΑgourmet, στη ΒΗΜΑdonna και στο Βήμα.gr.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ειδικεύτηκε ως γευσιγνώστρια, προωθούσε τα ελληνικά προϊόντα στις συνταγές της ενώ αγαπούσε το θέατρο, την κλασική μουσική και τον κινηματογράφο. Έγραψε εννέα βιβλία, με τελευταίο «Η Χαρά της Ζωής».

Ήταν παντρεμένη με τον δικηγόρο Θάνο Τζαβέλα. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο.



Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακο κατά του διαβήτη, βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών



Η ανάγκη για απλούστευση της θεραπευτικής αγωγής στους διαβητικούς ασθενείς είναι περισσότερο από προφανής . Πρόκειται για ασθενείς που καθημερινά ταλαιπωρούνται με τρυπήματα είτε για λήψη αίματος είτε για να κάνουν ενέσεις προκειμένου να ρυθμίσουν το σάκχαρο τους.

Έτσι η είδηση που μας έρχεται από το πρόσφατο 48ο συνέδριο της EASD ( Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης Διαβήτη ) στις 5 Οκτωβρίου 2012 για τη χορήγηση μόνο μια φορά το χρόνο ενός φαρμάκου που το έχουμε χορηγήσει σε διαβητικούς ασθενείς στην Ελλάδα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα αποτελεί πραγματική ανακούφιση .

Πρόκειται για μια ουσία , την εξενατίδη , που χορηγείται με συνεχή υποδόρια έγχυση σε περιπτώσεις διαβητικών τύπου ΙΙ , μέσω ενός συστήματος χορήγησης mini-pump . Με αυτόν τον τρόπο έχουμε όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο αυτό , παρατεταμένη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης με πολύ καλή ανοχή από τους ασθενείς .

Η ουσία αυτή ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μιμούνται τη δράση των φυσικών ορμονών ρύθμισης του σακχάρου οι οποίες εκκρίνονται απο το πεπτικό σύστημα. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή και ακριβής δόση και για αυτό το νέο σύστημα χορήγησης (μίνι -αντλία ,που δεν ξεπερνά σε μέγεθος ένα σπίρτο ) που την διασφαλίζει είναι τόσο σημαντικό . Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφαλίζει τη σταθερότητα των πρωτεϊνών που χορηγούνται στη θερμοκρασία του σώματος για μεγάλο διάστημα ενός έτους , κάτι θα εθεωρείτο αδιανόητο πριν λίγο καιρό.

Μέσα σε 24 η 48 ώρες διαπιστώνεται η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης. Η συμμόρφωση του ασθενούς που σε τέτοια νοσήματα όπως ο διαβήτης είναι ζητούμενο πρώτης γραμμής , εδώ είναι εξασφαλισμένη .

Η φάση 3 των κλινικών μελετών ξεκινά μέσα στο 2013 και μάλιστα τον Ιανουάριο κάτι πολύ σημαντικό προκειμένου να διατεθεί σύντομα στους πάσχοντες .

Η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1C που είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης απόδοσης της αντιδιαβητικής θεραπείας ήταν της τάξεως του 1% , δηλ ανώτερη από τη χορήγηση της ίδιας ουσίας σε διπλή ημερήσια δόση , μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της θεραπείας .

Το iatropedia θα σας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα αυτό.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Εκτός προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» άτομα με αναπηρία!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.10.2012

Στον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση απευθύνεται με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ για το Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», το οποίο θα αντικαταστήσει το «Βοήθεια στο Σπίτι», και αφήνει εκτός μια τεράστια μερίδα των ατόμων με αναπηρία!

Αφήνει εκτός:

- τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και κάτω,

- τα άτομα με αναπηρία που είναι ανασφάλιστα,

- τα άτομα με αναπηρία που είναι έμμεσα ασφαλισμένα,

- τα άτομα με αναπηρία που ο/η σύζυγος ή άλλο πρόσωπο με το οποίο διαβιούν δεν πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα (για π.χ. δεν έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω κ.λπ.),

- τα άτομα με αναπηρία που το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα των ωφελουμένων υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ,

- τα άτομα που λαμβάνουν από τον ασφαλιστικό τους φορέα είτε το εξωϊδρυματικό επίδομα είτε το επίδομα απολύτου αναπηρίας είτε οποιοδήποτε άλλο βοήθημα συμπαράστασης.

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά οι προτάσεις της Συνομοσπονδίας για τη διόρθωση αυτής της κατάφωρης αδικίας και αναλγησίας. Για την Ε.Σ.Α.μεΑ. και το αναπηρικό κίνημα της χώρας στο σύνολό του το Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» οφείλει να μην αφήσει «εκτός» κανέναν από τους ωφελούμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική υποχρέωση να προστατεύσει αυτήν τη δύσκολη περίοδο τους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους, τους πιο αδύναμους από τους αδύναμους, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, που κινδυνεύουν σήμερα πιο πολύ από ποτέ άλλοτε από την εξαθλίωση. Η ελληνική Πολιτεία έχει την ηθική υποχρέωση να αναβαθμίσει και να επεκτείνει το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» και όχι να το υποβαθμίσει και να το συρρικνώσει.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 91 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 122 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδρά η ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φιλοξενία»



Δε θα καλύπτει ανασφάλιστους πολίτες.

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της Κ. Ασκούνης για το πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φροντίδα», που αντικαθιστά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Όπως σημειώνεται στην επιστολή που αποστάλθηκε προς τους δημάρχους της χώρας, η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των όρων και των κριτηρίων του προγράμματος, πράγμα που δεν έγινε.

Αποτέλεσμα της μη συμμετοχής της ΚΕΔΕ στο σχεδιασμό του προγράμματος και στη διαμόρφωση των κριτηρίων από τη γενική διεύθυνση ασφαλιστικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΕΜ, είναι να διαμαρτύρονται ήδη αρκετοί δήμαρχοι διότι το πρόγραμμα δεν καλύπτει το σύνολο των ηλικιωμένων. Κι αυτό διότι ενώ το «Βοήθεια στο Σπίτι» κάλυπτε το σύνολο των ηλικιωμένων, το «Κατ' οίκον Φροντίδα» καλύπτει μόνο όσους είναι συνταξιούχοι.

Ο κ. Ασκούνης επισημαίνει στην επιστολή, ότι η ΚΕΔΕ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχε υποβάλλει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη. Στο σχετικό κείμενο προτάσεων και παρατηρήσεων είχε διατυπώσει «τις σοβαρές της επιφυλάξεις αφ' ενός για τον αποκλεισμό ενός μεγάλου αριθμού ωφελουμένων που μέχρι και σήμερα εξυπηρετείτο από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»» και αφετέρου είχε επισημάνει την ανάγκη «διασφάλισης της συνέχισης της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού του προγράμματος».

Ως προς του ωφελούμενους του προγράμματος, η ΚΕΔΕ είχε προτείνει να ενταχθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών που διαβιούν μόνοι τους και δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν. Επίσης, είχε προτείνει να συμπεριληφθούν ευπαθείς ομάδες, ανεξαρτήτου ηλικίας, με χρόνια προβλήματα υγείας και οι ανασφάλιστοι πολίτες μεταξύ αυτών. Ακόμη, είχε ζητήσει να διασφαλισθεί η συνέχιση εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού του προγράμματος.

Η ΚΕΔΕ θα επανέλθει με νέα απόφαση του Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου, καθώς όπως γράφει ο κ. Ασκούνης στην επιστολή του «στόχος μας είναι η αυτοδιοίκηση συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Κατ' Οίκον Φροντίδα» να εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού χωρίς αποκλεισμούς».



Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση για το Αλτσχάϊμερ



Τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ερέτρια
.
Ενημερώνουν για τη νόσο Αλτσχάϊμερ στο δήμο Ερέτριας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα με θέμα: «Ενημέρωση στην Άνοια- Νόσος Αλτσχάϊμερ», τη Δευτέρα το απόγευμα διοργανώνεται ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο δήμο της πόλης.

Οι γιατροί που θα παραβρεθούν, θα ενημερώσουν για τις συνέπειες της νόσου, για τη νόσο και θα λύσουν τις όποιες απορίες σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση Καπερνάρου για το επίδομα


Ερώτηση σχετικά με τους ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, κατέθεσε ο Βασίλης Καρπενάρος, προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρει ότι ''το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων είναι αισθητά χαμηλότερο το τελευταίο διάστημα, λόγω των γνωστών σε όλους μας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και των λανθασμένων οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης''.

''Επειδή, η κοινωνική αναλγησία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Επειδή, η ανεργία καλπάζει και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, ερωτάσθε:

Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα παράνομων ενεργειών που κοστίζουν πολύ ακριβά στον ΟΑΕΔ;

Ποιες οι κινήσεις που προτίθεται να κάνει το υπουργείο σας ώστε να λαμβάνουν το απολύτως αναγκαίο επίδομα του ΟΑΕΔ όλοι ανεξαιρέτως οι άνεργοι;

Το κοινωνικό κράτος πως θα παρέμβει ώστε να διασφαλίσει τουλάχιστον τα στοιχειώδη για τους έλληνες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας;''.



Διαβάστε περισσότερα...

Παράνομες 2 εργασιακές μεταρρυθμίσεις


Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δυο εργασιακές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στην χώρα μας, καθώς αυτές παραβιάζουν όπως έκρινε, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο μη δεσμευτικό αυτό συμπέρασμα κατέληξε η επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απόφαση αφορά δυο μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2010: το πρώτο σχετίζεται με την παράταση-στον ένα χρόνο-της λεγόμενης «δοκιμαστικής περιόδου» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση και την μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα 2/3 του εθνικού κατώτατου μισθού.

Η επιτροπή αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να ειδοποιούνται σε λογικά χρονικά πλαίσια για την απόλυσή τους και ότι η μείωση του κατώτατου μισθού, σημαίνει ότι οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι περνούν κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3 στις 10 Ελληνίδες με κατάθλιψη


Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει δραματικά τους δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό και απειλεί τη σωματική του υγεία, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Όπως είπε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου., η άμεση καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, με τη συνεργασία τόσο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...

Έκρηξη φτώχειας στο Ηράκλειο μέσα σε λίγους μήνες



Χρειάζονται βοήθεια 2.500 οικογένειες!

Η ανάγκη άπορων οικογενειών να βρουν στήριγμα επιβίωσης αποτυπώνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες που αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών μιας κοινωνίας που ταλανίζεται από τα μέτρα λιτότητας.

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, το φαινόμενο των νεόπτωχων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι οικογένειες που έχουν ανάγκη να ενισχυθούν με τρόφιμα πρώτης ανάγκης διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο και σήμερα 2.500 χιλιάδες οικογένειες χρήζουν βοήθειας στο Ηράκλειο. Ο εφιάλτης της ασιτίας χτυπάει την πόρτα σε οικογένειες του Ηρακλείου και απειλεί να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή.

Όπως δηλώνει ο υπεύθυνος εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Βασίλης Βαρδαβάς από πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά οικογενειών που έχουν ανάγκη να ενισχυθούν με τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας, προχώρησε σε νέα διανομή τροφίμων σε εκατοντάδες οικογένειες που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες και ευπαθείς, ομάδες του πληθυσμού. Η νέα διανομή, πραγματοποιείται από χθες και συνεχίζεται σήμερα 18 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο, ενώ στις Μοίρες η δράση αλληλεγγύης έγινε χθες Τετάρτη 17 Οκτωβρίου.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης το διάστημα αυτό ενισχύθηκε με τρόφιμα από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Ηρακλείου, εθελοντές της οποίας πραγματοποιούν τις ημέρες αυτές εκστρατεία συλλογής τροφίμων με ιδιαίτερη ανταπόκριση του κόσμου, μέσω των σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκη Α.Ε.» και «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Στις δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης για θέματα κοινωνικής πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου –Σκορδαλάκη ευχαρίστησε όλους τους συμπολίτες μας, που έσπευσαν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας. Η έμπρακτή αλληλεγγύη των συμπολιτών μας με την προσφορά τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας, μας δίνει ελπίδα και κουράγιο για το παρόν και το μέλλον. Η Περιφέρεια Κρήτης, θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανακούφισης και ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικοοικονομικά οικογενειών μέσω του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης τονίζει ακόμα ότι οι δράσεις αλληλεγγύης θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, απλώνοντας ακόμα περισσότερο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Η τμηματάρχης ανθρωπιστικών υποθέσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παράρτημα Ηρακλείου, Τόνια Βενέρη ανέφερε ότι η κοινωνική δράση της οργάνωσης δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.

Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που συμμετείχε και πρόσφερε τρόφιμα στο «καλάθι αγάπης» που είχαμε στήσει έξω από το σούπερ Μάρκετ «Max-Χαλκιαδάκης» το προηγούμενο Σάββατο στη Λ. Καζαντζίδη. To 90% του κόσμου έδωσε τρόφιμα τα οποία μοιράζουμε σήμερα στους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Η κ. Βενέρη υπενθυμίζει ακόμα ότι το κοινωνικό έργο της οργάνωσης θα συνεχιστεί με την συγκέντρωση τροφίμων το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Λ. Κνωσού «και καλούμε για άλλη μια φορά τους Ηρακλειώτες να δείξουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε την αλληλεγγύη τους, βοηθώντας με τρόφιμα οικογένειες που το έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη, κάτι που διασφαλίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης που επιτελεί το σημαντικό έργο» καταλήγει η κ. Βενέρη.

Το κοινωνικό έργο που ασκεί η Περιφέρεια Κρήτης, στηρίζουν ενεργά φορείς, σύλλογοι - έμποροι – προμηθευτές – επιχειρηματίες τροφίμων.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανάσα» με 1,1 δισ. ευρώ για 680.000 αγρότες



Την επόμενη εβδομάδα η προκαταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης
.
Καταβάλλεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα η προκαταβολή ύψους 1,1 δισ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης 2012 σε 680.000 δικαιούχους αγρότες.

Αυτές τις ημέρες γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι, αναγκαίοι από τον κοινοτικό κανονισμό, διασταυρωτικοί έλεγχοι, ώστε η πληρωμή του εν λόγω ποσού που θα δοθεί στους δικαιούχους να πληροί τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καταβολή των επιδοτήσεων, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης.

«Η κυβέρνηση», δήλωσε, «τηρεί τις δεσμεύσεις της, όπως συνέβη και με την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Τώρα καταβάλλει την προκαταβολή ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης, σε 680.000 δικαιούχους».

Η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ προγραμματιζόταν για τον Δεκέμβριο. Ωστόσο το υπουργείο ζήτησε από την Ε.Ε. να πληρωθεί ως προκαταβολή το 50% του ποσού αυτού τον Οκτώβριο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι.



Διαβάστε περισσότερα...