Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ρεκόρ μακροζωίας στην Ικαρία



Στις πέντε πρώτες περιοχές που ανά των κόσμο σπάνε ρεκόρ μακροζωίας οι κάτοικοι τους συγκαταλέγεται η Ικαρία. Η έλλειψη στρες, η μεσογειακή διατροφή, η μεσημεριανή ξεκούραση και οι οικογενειακοί δεσμοί φαίνεται να είναι τα μυστικά που οδηγούν στο ρεκόρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ MEGA



Διαβάστε περισσότερα...

Εργαστήρι Φωτογραφίας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς "ΒηματίΖΩ"



O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν.Κιλκίς «βηματίΖΩ» ανακοινώνει πως στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γένια Σε Δράση» λειτουργεί Εργαστήρι Φωτογραφίας παραδίδοντας μαθήματα σε νέους με αναπηρία αλλά και σε νέους τυπικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για εθνική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στην πόλη μας και έχει ως στόχο οι νέοι με αναπηρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης της φωτογραφίας και να απασχοληθούν δημιουργικά.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία την φωτογράφο κα Ζωή Παπαδοπούλου και σημαντική ήταν και η συμβολή του εκπαιδευτή της φωτογραφικής ομάδας του Δήμου Κιλκίς κο Τσιτάκη Θανάση.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. “Νέα Γενιά Σε Δράση” και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάζουν τα Άτομα με Αναπηρίες να πληρώσουν για την επανεξέταση



Τους εννέα μήνες αγγίζει η αναμονή επανελέγχου με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Συγκλονιστική μαρτυρία στο newsbomb.

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται τα Άτομα με Αναπηρία, τα οποία καλούνται να περάσουν από Υγειονομική Επιτροπή για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους.
Η αναμονή για πιστοποίηση αναπηρίας στα ειδικά κέντρα που συστάθηκαν με σκοπό την πάταξη της έκδοσης πλαστών βεβαιώσεων φτάνει ακόμα και τους εννέα μήνες, ενώ οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το ποσό των 46,41 ευρώ για να εξεταστούν από την Επιτροπή!
«Εγώ δεν έχω 1 ευρώ να πάρω ψωμί και γάλα για τα παιδιά μου και αυτοί εδώ μου ζητάνε να τους δώσω 50 ευρώ για να μου βάλουν μια υπογραφή», δηλώνει απελπισμένος στο newsbomb.gr άτομο με αναπηρία που περίμενε υπομονετικά για να περάσει από επιτροπή.
«Μου είπαν ότι θα περνούσα από επιτροπή αρχές Μαρτίου, μετά μου είπαν τέλος Μαΐου και από τότε μου είπαν να έρθω σήμερα. Έλεος σε αυτή τη χώρα, δεν με βλέπουν ότι έχω πρόβλημα, πρέπει να με ελέγξουν τόσες φορές», σημειώνει ο κ. Κ.Σ.
«Έχω δύο παιδιά και η γυναίκα μου είναι άνεργη. Κάθε μέρα συζητάμε που θα βρούμε λεφτά για να φάμε ένα πιάτο φαγητό και αυτοί μου ζητάνε 50 ευρώ για να πιστοποιήσουν ότι είμαι ανάπηρος. Δεν με βλέπουν; Γιατί δεν με αφήνουν να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου με αξιοπρέπεια και με εξευτελίζουν καθημερινά;» αναρωτιέται.
Συνολικά 53.000 αιτήσεις έχουν βαλτώσει εξαιτίας της υποστελέχωσης των επιτροπών εμπειρογνομώνων.
Ανάμεσά τους εκκρεμούν και περιπτώσεις ανανέωσης επιδομάτων από ανθρώπους που δεν έχουν άλλους πόρους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΚΕΠΑ είναι η στελέχωση με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 55 κέντρων σε όλη τη χώρα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συστάθηκε ο μηχανισμός, το ΙΚΑ είχε στη διάθεσή του 450 γιατρούς για τις επιτροπές γνωμοδοτήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τσακίζουν ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες



Τι είδους πολιτική είναι αυτή που καταδικάζει τους πιο ανήμπορους ανθρώπους, αυτούς που η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από τη θεραπεία, άτομα με αναπηρία - ακόμη και μικρά παιδιά - στην εξαθλίωση ή ακόμη και στο θάνατο; Αυτό το εύλογο ερώτημα - που αυθόρμητα όλους έχει απασχολήσει - πρέπει να θέσει κάθε εργαζόμενος, κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε ανάπηρος και χρονίως πάσχων και να απαντήσει με πολιτικούς όρους.

Η κατάσταση για τα άτομα με αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Το ζήτημα μπαίνει ωμά: Οποιος έχει λεφτά έχει και θεραπεία. Οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, τα φάρμακα, οι εξετάσεις, τα θεραπευτικά υλικά παρέχονται στον καθένα ανάλογα με το «πορτοφόλι» του. Από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ το Γενάρη του 2012 οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες πληρώνουν για θεραπείες, θεραπευτικά υλικά, φάρμακα και δεν παίρνουν πίσω τα χρήματα. Δίνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα και η μάχη για να βρουν τα χρήματα, ώστε να ζήσουν, είναι καθημερινή. Την ίδια ώρα ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ έχει πετσοκόψει τις ήδη αναντίστοιχες με τις ανάγκες παροχές. Τι θα κάνει ο νεφροπαθής που έχει ανάγκη από αιμοκάθαρση αν δεν έχει τα εκατοντάδες ευρώ το μήνα που απαιτούνται μόνο για τη μετακίνησή του στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού; Θα πεθάνει. Τι θα κάνει ο παραπληγικός αν δεν έχει χιλιάδες ευρώ το μήνα για επιθέματα, καθετήρες, αλοιφές, βιταμίνες; Θα υποφέρει, θα σαπίζει το κορμί του, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για βελτίωση.

Ταυτόχρονα, τα προνοιακά επιδόματα έχουν καθυστερήσει μήνες να καταβληθούν, ενώ περνούν πολλοί μήνες μέχρι να ανανεωθεί το ποσοστό αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ και πρέπει να επιβιώσουν χωρίς σύνταξη και ανασφάλιστοι! Υπάρχουν άνθρωποι με ανίατες ασθένειες (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, μεσογειακή αναιμία, καρκίνο) που δανείζονται από άλλους ασθενείς τα φάρμακά τους... Σε αυτό το σημείο έχουν φτάσει χιλιάδες άνθρωποι. Σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν άλματα και υπάρχει πληθώρα ειδικευμένου επιστημονικού και άλλου δυναμικού που κάθεται σπίτι του χωρίς αντικείμενο δουλειάς.

Η αιτία για όλα αυτά είναι η δράση των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία, Πρόνοια και Φάρμακο και επιπλέον οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος και να έχουν όλοι πρόσβαση δωρεάν, χωρίς προϋποθέσεις. Είναι αυτονόητο πως όταν πρόκειται για θέμα Υγείας, δεν χωράει ζήτημα ποιος «έχει», ποιος είναι ανασφάλιστος, άπορος, άνεργος κλπ. Οτιδήποτε άλλο βοηθά τη βαρβαρότητα. Ο άμεσος στόχος πάλης για όλους τους εργαζόμενους, τις λαϊκές συσπειρώσεις, τους συνταξιούχους, τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους είναι να χρηματοδοτηθούν γενναία ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από την κρατική χρηματοδότηση. Ομως όλους πρέπει να τους απασχολήσει, ως πότε η Υγεία, το Φάρμακο, η Πρόνοια θα πωλούνται και θα αγοράζονται; Αυτό θα σημαίνει διαρκής αφαίμαξη των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, του λαού, από τους επιχειρηματικούς ομίλους που πουλούν υπηρεσίες, υλικά, φάρμακα, μηχανήματα. Η Υγεία, το Φάρμακο, η θεραπεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και καμία επιχειρηματική δράση δε χωράει, διότι στερεί τη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Η προστασία των παιδιών το καλοκαίρι



Τι να προσέξτε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όσο το πιτσιρίκι σας προσπαθεί να χορτάσει τη θάλασσα, το τρέξιμο κατά μήκος της παραλίας και τα παιχνίδια με το κουβαδάκι του, προστατέψτε το από τις βλαβερές ακτινοβολίες.

- Φορέστε του δροσερά ρουχαλάκια: Η καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα του πρέπει να περιλαμβάνει βαμβακερά και ανάλαφρα μπλουζάκια, σορτσάκια ή φορεματάκια που εμποδίζουν την ακτινοβολία να φτάσει στην επιδερμίδα και παράλληλα δεν θα το ζεσταίνουν. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα που δεν «τραβούν» τον ήλιο και φυσικά μην παραλείψετε το καπέλο!

- Μην ξεχνάτε να του βάζετε συχνά αντηλιακό: Η παιδική επιδερμίδα αφυδατώνεται εύκολα και διαθέτει λιγότερη μελανίνη από αυτήν ενός ενηλίκου, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητη. Όταν πάτε στην παραλία, κάντε μια πρώτη επάλειψη σε όλο το σώμα μισή ώρα πριν την πρώτη βουτιά και ανανεώνετε κάθε φορά που το παιδί βγαίνει από τη θάλασσα αφού το σκουπίσετε καλά ή κάθε 1-2 ώρες αν παίζει στην αμμουδιά. Επιλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από 20, ενώ καλό είναι να έχετε προμηθευτεί ειδική αντηλιακή κρέμα ή στικ για τα χείλη του ώστε να μην καούν ή ξεφλουδίσουν. Μη θεωρείτε περιττό το αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες, αφού οι υπεριώδεις ακτινοβολίες διαπερνούν τα σύννεφα και απειλούν με εγκαύματα. Μετά το μπάνιο ενυδατώνετε το δέρμα του μικρού σας με γαλάκτωμα.

- Μην αμελείτε τα ματάκια του! Τα γυαλιά ηλίου (εννοείται κρύσταλλα καλής ποιότητας) είναι απαραίτητα όσο το πιτσιρίκι σας απολαμβάνει το παιχνίδι κάτω από τον καυτό ήλιο. Ειδικά αν έχει ανοιχτόχρωμα μάτια, κάποια πάθηση όπως για παράδειγμα μυωπία ή άλλη ευαισθησία, είναι απολύτως αναγκαία η προστασία τους.

- Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνει το παιδί: Στην περίπτωση που ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον παιδίατρο αν επιτρέπεται να εκτεθεί στον ήλιο, διότι μερικά φάρμακα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος και το κάνουν πιο ευπαθές.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές που ενισχύουν τη συγκέντρωσή μας



Τα ψάρια η καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς περνούν τα χρόνια το σώμα μας γερνά μαζί με… εμάς. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου, αν προσθέσετε «έξυπνες» τροφές και ποτά στη διατροφή σας.

Η καφεΐνη σας ενεργοποιεί

Δεν υπάρχει η «μαγική συνταγή», ωστόσο η καφεΐνη μπορεί να σας ενεργοποιήσει και να βοηθήσει τη συγκέντρωσή σας. Τη βρίσκετε τόσο στον… καφέ, όσο και σε σοκολάτες, ενεργειακά ποτά και φάρμακα. Μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να σας γυρίσει… μπούμερανγκ.

Η ζάχαρη ενισχύει την ετοιμότητά σας

Η ζάχαρη είναι η τροφή που «προτιμά» ο εγκέφαλός σας. Όχι η κρυσταλλική που βάζετε στον καφέ, αλλά η γλυκόζη, την οποία μεταβολίζει το σώμα σας από τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα που καταναλώνετε. Γι’ αυτό αν φάτε ή πιείτε κάτι γλυκό μπορείτε να ενισχύσετε βραχυπρόθεσμα τη συγκέντρωσή σας και τη διανοητική σας ικανότητα. Μην υπερβάλλετε όμως γιατί θα… ανέβει και η ζυγαριά!

Μην αμελείτε το πρωινό

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την προσοχή. Οι μαθητές που τρώνε καλό πρωινό τείνουν να είναι πιο αποδοτικοί από όσους… δεν το προτιμούν!

Τα ψάρια είναι η καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενώ συνδέονται και με τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, που προλαμβάνει την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών. Αντιοξειδωτικά περιέχει και η μαύρη σοκολάτα, όσο και καφεΐνη που ενισχύει τη συγκέντρωση.

Δοκιμάστε το αβοκάντο και προϊόντα ολικής άλεσης

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χοληστερόλης, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Τα αβοκάντο περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ετοιμαστείτε για μια… μεγάλη και κουραστική μέρα

Ξεκινήστε με ένα φυσικό χυμό, ένα ψωμάκι ολικής άλεσης με σολομό και ένα φλιτζάνι καφέ. Ακόμη, φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, να πίνετε αρκετό νερό, να ασκήστε και να… ξεκουράζεστε!


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δυναμώστε» την καρδιά σας πίνοντας μπίρα



Ευεργετικές οι δυνατότητές της συγκριτικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Τα δεδομένα που υπάρχουν παγκοσμίως από έρευνες για την επίδραση της κατανάλωσης της μπίρας, στη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων συγκριτικά με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά είναι ελάχιστα και στην αντίστοιχη βιβλιογραφία υπάρχει ένα μεγάλο κενό.

Για τον λόγο αυτό, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με την Πρώτη Προπαιδευτική Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο και το τμήμα Επιστήμης - Διαιτολογίας - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν ένα ερευνητικό πρωτόκολλο και πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη για την επίδραση της μπίρας και των επιμέρους συστατικών της, αλκοόλ και αντιοξειδωτικές ουσίες, στην ενδοθηλιακή λειτουργία και την αρτηριακή σκληρία.

Μία μελέτη που φαίνεται να πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, μιας και κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να μελετήσει τις ευεργετικές ιδιότητες της μπίρας στον οργανισμό στο πλαίσιο πάντα μιας ήπιας κατανάλωσης.

Η έρευνα έγινε σε νέους υγιείς, άνδρες, μη καπνιστές, ηλικίας 28.5±5.2 ετών. Οι εθελοντές κατάφεραν με κατανάλωση 400ml μπίρας να μειώσουν μεταγευματικά τον κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια και να βελτιώσουν την αγγειακή τους λειτουργία. Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μπίρας από τους υγιείς άνδρες οδήγησε σε μια σαφή βελτίωση της ενδοθηλιακής τους λειτουργίας η οποία ήταν εμφανής σε όλο το μεταγευματικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν οι μετρήσεις της μελέτης (2 ώρες), καθώς επίσης βελτίωσε σημαντικά την αρτηριακή σκληρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Τέλος, οριακά έδρασε ευεργετικά στη μείωση του φορτίου της καρδιάς γεγονός, που διήρκησε 2 ώρες μεταγευματικά.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν, από την ελληνική αποστολή, την κα Καλλιόπη Καρατζή, διδάσκουσα του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, Πρόεδρο του ΕΙΔ, τον κ. Κωνσταντίνο Ξένο, Αντιπρόεδρο του ΕΙΔ και τον κ. Γιάννη Χρύσου, Γεν. Γραμματέα του ΕΙΔ, σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια της Ευρώπης, στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, 25 – 28 Μαΐου 2012..

Ο Χάρης Γεωργακάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, αναφέρει: ‘Η μπίρα αποτελείται ένα ποτό ευρείας κατανάλωσης αλλά πέρα από μια αγαπημένη συνήθεια για πάρα πολύ κόσμο, ερευνητικά δεδομένα σχετίζουν συστατικά της μπίρας με την καλή υγεία του οργανισμού. Ιδιαιτέρως φαίνεται ότι κάποια συστατικά που περιέχονται μέσα στη μπίρα έχουν θετική επίδραση στα αγγεία μας’.

Ενώ ο Γιάννης Χρύσου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, δήλωσε: «Με τη μελέτη αυτή αρχίζουν να τεκμηριώνονται επιστημονικές απόψεις της τελευταίας δεκαετίας. Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι η κατανάλωση μπίρας, όταν γίνεται με μέτρο, ενδεχομένως να μπορεί να αποτελέσει εκτός από απόλαυση και μέσο για την προστασία της καρδιάς και των αγγείων. Σε μία εποχή που η ερευνητική απόδειξη αποτελεί προϋπόθεση, η μπίρα λαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στην επιλογή αλκοολούχων ποτών για την προαγωγή της υγείας».


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να τρώμε τις ημέρες του καύσωνα



«Ακούστε» τις επιταγές του σώματός σας στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο οργανισμός μας, για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, αποβάλει νερό από τα ούρα, τους πνεύμονες και τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερα υγρά, ενώ παράλληλα μειώνεται η διάθεση για φαγητό.

«Ακούγοντας» λοιπόν το σώμα μας, ας δούμε ποιες επιλογές έχουμε, για να περάσουμε τη δοκιμασία του καλοκαιριού 'αλώβητοι' φροντίζοντας να είμαστε πάντα σωστά ενυδατωμένοι:

Καταναλώστε 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά. Το νούμερο αυτό δεν είναι δύσκολο να το καλύψουμε, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το τσάι, ο καφές, οι χυμοί, η σόδα και τα αναψυκτικά, προτιμώντας τα light, συμβάλλουν εξίσου στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Μην ξεχνάτε στο διαιτολόγιο σας τα φρούτα, τα λαχανικά και τους φυσικούς χυμούς τους. Ο χρυσός κανόνας των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα που θα έπρεπε να ισχύει όλο το χρόνο, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία την καλοκαιρινή περίοδο.

Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται από 70-85%. Εκτός από νερό και βιταμίνες, προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, το κάλιο, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας.

Αποφύγετε την παγίδα του αλκοόλ και μην το παρακάνετε με τα ποτά. Τα αλκοολούχα ποτά αν και νιώθουμε ότι μας δροσίζουν, ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν.

Προτιμήστε τα δροσερά και όχι τα παγωμένα ροφήματα, καθώς απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και άρα ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό.

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή φαγητά τύπου fast-food γιατί αυξάνετε χωρίς λόγο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά.

Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, στους οποίους το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο.

Στην περίπτωση αυτή:

Θυμηθείτε να ρωτάτε τα άτομα αυτά αν διψούν και να τους προσφέρετε ένα ρόφημα, περίπου κάθε 1 ώρα.
Προμηθεύστε τα παιδιά σας με μπουκαλάκια νερού για το παιχνίδι.

Μην ξεχνάτε να είστε πάντα εφοδιασμένοι με υγρά και ροφήματα στις μετακινήσεις σας όπως εκδρομές, στις παραλίες και σε ταξίδια.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το στρες σας γερνάει πριν την ώρα σας



Το άγχος συνδέεται με πρόωρο γήρας.

Η είδηση είναι απίθανο να ηρεμήσει όποιον βασανίζεται από το άγχος, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως ίσως πρέπει να το κάνει διότι το άγχος μπορεί να μας κάνει να γεράσουμε πριν την ώρα μας.

Επιστήμονες από τη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι μία συνηθισμένη μορφή αγχώδους διαταραχής, το φοβικό άγχος, μπορεί να προκαλέσει κυτταρικές βλάβες, οι οποίες οδηγούν σε πρόωρο γήρας.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη σε περισσότερες από 5.000 εθελόντριες ηλικίας 42 έως 69 ετών. Όσες από αυτές ένιωθαν έντονο άγχος και φόβο για καθημερινές καταστάσεις, όπως η πολυκοσμία και τα ύψη, είχαν βραχύτερα τελομερή απ’ ό,τι οι πιο ήρεμες συνομήλικές τους.

Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων, τα οποία συχνά περιγράφονται από τους ειδικούς σαν τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών, που εμποδίζουν τα κορδόνια να ξεφτίσουν, επειδή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Όσο πιο μικρό είναι το μήκος των τελομερών, τόσο πιο γρήγορη πιστεύεται ότι είναι η γήρανση, ενώ τα βραχύ μήκος τους έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου, καρδιοπάθειας και άνοιας, καθώς και με την αυξημένη θνησιμότητα.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham & Women’s, με επικεφαλής την δρα Ολίβια Οκερέκε, λέκτορα Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τις εθελόντριές τους και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης του άγχους και των φοβιών τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσες είχαν υψηλά επίπεδα αγχώδους διαταραχής, είχαν πολύ πιο κοντά τελομερή.

Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο κοντά σαν κι αυτά που θα περίμενε κανείς σε γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 6 ετών μεγαλύτερης.

«Πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να μας γερνάει πρόωρα το άγχος και η μελέτη μας παρέχει έναν πιθανό βιολογικό μηχανισμό, ο οποίος βεβαίως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», δήλωσε η δρ. Οκερέκε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην διαδικτυακή πύλη της επιθεώρησης «PLoS One».


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολεμήστε το άγχος



Με πορτοκάλια!
Γνωρίζατε ότι τα εσπεριδοειδή μπορούν να «ηρεμήσουν» τα νεύρα σας; Γερμανοί ερευνητές ανέθεσαν σε 120 ανθρώπους να μιλήσουν δημόσια μπροστά σε μεγάλο κοινό και παρατήρησαν ότι όσοι είχαν λάβει νωρίτερα μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, που υπάρχει στα πορτοκάλια, ένιωθαν λιγότερο στρεσαρισμένοι και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.


Διαβάστε περισσότερα...

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να βρεθεί σε 10 χρόνια



Τι υποστηρίζει ο Νομπελίστας Dr James Watson.

Ένας από τους ανθρώπους που ανακάλυψε τη δομή του DNA, o μοριακός βιολόγος Dr James Watson, προσπαθεί να βρει τη θεραπεία για τον καρκίνο. Όπως δήλωσε ο βραβευθείς με Νόμπελ επιστήμονας, μιλώντας στο Euroscience Open Forum στο Δουβλίνο, είναι δυνατό να βρεθεί η θεραπεία για τέσσερις στις πέντε μορφές καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιστήμονες «επαναστατήσουν» στον τρόπο με τον οποίο «προσεγγίζουν» την ασθένεια.

Ο ίδιος «κατηγόρησε» τους ερευνητές που ασχολούνται με την ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου ότι σκέφτονται πολύ στενά και φοβούνται να πάρουν ρίσκο.

«Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε στο γιατί δεν μπορούμε να τον θεραπεύσουμε. Πιστεύω ότι αν καταλάβουμε γιατί δεν μπορούμε να τον θεραπεύσουμε και καθίσουμε να γράψουμε πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, τότε θα υπήρχε ελπίδα. Όσοι επιστήμονες ασχολούνται με αυτό δεν προσπαθούν να τα μάθουν όλα. Δε φαίνονται πρόθυμοι να πάρουν ρίσκο. Νομίζουμε ότι είναι πανέξυπνοι, αλλά δεν είναι. Απλά δεν είναι χειρότεροι από άλλους» είπε.

Ο 84χρονος επιστήμονας, ο οποίος έχει γράψει μια επιστημονική μελέτη για τον καρκίνο, είπε ακόμη ότι δεν έχει νόημα να «πιάσει» κανείς την ασθένεια από την αρχή της εμφάνισής της κι αυτό γιατί αυτό προκαλεί άγχος και ανησυχία.
«Νομίζω ότι αυτό που μετράει είναι να μπορεί να το θεραπεύσει κανείς στο τέλος και να μην ανησυχεί από την αρχή, γιατί αυτό θα είναι και πιο φτηνό» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail ο αμερικανός επιστήμονας έχει προκαλέσει ξανά στο παρελθόν με δηλώσεις του, όπως για παράδειγμα με την άποψή του για την εξυπνάδα και την ομοφυλοφιλία, είπε ακόμη ότι οι γυναίκες μπορεί να αποσπάνε την προσοχή των ακαδημαϊκών.

Μιλώντας για την επαναστατική έρευνά του για το DNA στις αρχές του 1950 ο Dr Watson είπε: «Ήμουν τυχερός που δεν υπήρχαν γυναίκες κοντά, γιατί μάλλον θα σκεφτόμουν αυτές αντί για το DNA. Το να υπάρχουν πολλές γυναίκες γύρω από έναν άντρα είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό, αλλά μάλλον τους κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς».


Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς στους πολύποδες του παχέος εντέρου οι παχύσαρκοι



Όσο αυξάνεται το βάρος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες του παχέος εντέρου, που συχνά προκαλούν καρκίνο, σε σχέση με τους πιο αδύνατους ανθρώπους, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σχέση την οποία αποδέχεται και το Αμερικανικό Εθνικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας (American Journal of Gastroenterology), είναι η πρώτη που κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο για πολύποδες του παχέος εντέρου -γνωστούς και ως αδενώματα- για τους ανθρώπους με παραπανίσια κιλά.

«Επειδή υπάρχει μια γνωστή σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο, είναι λογική προέκταση η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και το προκαρκινικό στάδιο, που είναι το αδένωμα», είπε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Χουτάν Ασχραφιάν του πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο.

Ο Ασχραφιάν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα από 23 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από τις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη και εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στους πολύποδες και τον Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ).

Όλες οι μελέτες ήταν σύμφωνες με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που χαρακτηρίζει εκείνους που έχουν ΔΣΜ μεγαλύτερο του 25 ως υπέρβαρους και εκείνους με μεγαλύτερο του 30 ως παχύσαρκους.

Στις περισσότερες μελέτες οι πολύποδες εντοπίστηκαν στη διάρκεια κολονοσκόπησης, ενώ δύο μεγάλης κλίμακας μελέτες χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια που απάντησαν οι συμμετέχοντες.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 22% των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων είχαν πολύποδες του παχέος εντέρου σε σχέση με 19% εκείνων με φυσιολογικό βάρος. Ο κίνδυνος για πολύποδες αυξανόταν όσο αυξανόταν ο ΔΣΜ.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε αν η παχυσαρκία προκαλεί πολύποδες από μόνη της, αλλά αν ισχύει αυτό θα ήταν ανησυχητικό, δεδομένου ότι στις σύγχρονες κοινωνίες τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται.


Διαβάστε περισσότερα...

«Άοπλοι» απέναντι στον ιό του δυτικού Νείλου



Πλημμελή τα προληπτικά μέτρα απέναντι στην απειλή της λοίμωξης.

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την εμφάνιση πέντε κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα για την πρόληψη από το ενδεχόμενο να προσληφθούν περισσότεροι άνθρωποι, ενώ ακόμα υπό εκκρεμότητα βρίσκονται κρίσιμες αποφάσεις.

Τελευταία κρούσματα είναι ένας 18χρονος, ένας 44χρονος και μία 65χρονη γυναίκα, οι οποίοι εισήχθησαν στα νοσοκομεία Τζάνειο και Ασκληπιείο.

Στο μεταξύ το πρόβλημα αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι υπάρχει πλημμελής προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, μόνο έξι από τους 66 δήμους του λεκανοπεδίου έκαναν ψεκασμούς εγκαίρως για την αντιμετώπιση του ιού. Οι δήμοι αυτοί είναι του Μαραθώνα, της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου, της Φυλής, των Μεγαρέων και της Μάνδρας.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν γενικοί γραμματείς των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, ενώ εκκρεμεί εισήγηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω του μεταγγιζόμενου αίματος.

Οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν δέσμευση του αίματος που έχει συλλεχθεί από τις επίμαχες περιοχές και οι οποίες εκτείνονται έως και 10 χιλιόμετρα από την εστία του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στους αιμοδότες κατά τις αιμοληψίες, όσο και στη συνέχεια στις μονάδες (φιάλες) αίματος.

Το υπουργείο Υγείας, στο μεταξύ, εξετάζει τις εισηγήσεις που έγιναν κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, αλλά διερευνάται και ο οικονομικός παράγοντας, δεδομένων των περιορισμένων πόρων που υπάρχουν, ενώ η ηγεσία του υπουργείου θα αποφασίσει για τη μέθοδο βάσει της οποίας θα γίνει έλεγχος του αίματος, αν θα γίνει δηλαδή ανά ασκό ή μέσω μικροδεξαμενών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας



Τα αποτελέσματα έρευνας σε 2.315 οικογένειες στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης GRECO (Greek Childhood Obesity study) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που μελέτησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σχέση κοινωνικών, οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων με την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Στην Ελλάδα, αν και χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ευρώπη, ελάχιστα γνωρίζουμε για το πώς οδηγούμαστε σε αυτή τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία. Μιλώντας για παιδική παχυσαρκία μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εστιάζουν στην ποιότητα της διατροφής των παιδιών και τα γονίδια και πολύ λιγότερο στην έλλειψη άσκησης, την επίδραση της οικογένειας στις διατροφικές συνήθειές τους… πόσο μάλλον στην επίδραση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής και οικονομικής δομής, στη διαμόρφωση συνηθειών των παιδιών που οδηγούν στα παραπανίσια κιλά.

Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε 2.315 οικογένειες σε δέκα περιφέρειες (δεκατέσσερις νομούς) σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν τα εξής:

Το βάρος του γονέα: Όταν ένας από τους δύο γονείς ήταν υπέρβαρος ή παχύσαρκος, οι πιθανότητες τα παιδιά τους να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ήταν 1,6 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με τους γονείς με φυσιολογικό βάρος, ενώ οι πιθανότητες για το παιδί να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο σχεδόν τριπλασιάστηκαν όταν και οι δύο γονείς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η ηλικία του γονέα: Κι όμως, η μελέτη έδειξε πως τελικά τα νέα δεδομένα των δυτικών κοινωνιών που θέλουν τις γυναίκες να αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ίσως – εν μέρει- να είναι «προστατευτικά» για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, καθώς μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες είχαν μικρότερη πιθανότητα να έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά σε σύγκριση με νεότερες γυναίκες, εύρημα που ενδεχομένως ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγείας.

Ο ρόλος του πατέρα: Ενδιαφέρον ήταν και το γεγονός πως μόνο το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του πατέρα συσχετίσθηκε με την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά. Αναλυτικότερα, το 63% των πατεράδων των παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών δεν έκανε συστηματικά κάποια σωματική δραστηριότητα συγκριτικά με το 57% των μη δραστήριων πατεράδων των φυσιολογικού βάρους παιδιών.

Και η εργασία: Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως μητέρες που εργάζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά συγκριτικά με τις γυναίκες που ασχολούνταν με οικιακά, ήταν άνεργες ή δημόσιοι υπάλληλοι, δεδομένο που δείχνει πως οι αυξημένες ώρες εργασίας των γονιών πιθανόν να επιδρούν στο βάρος των παιδιών. Η συσχέτιση αυτή πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολλές ώρες που οι μαμάδες αφιερώνουν στη δουλειά τους συνεπάγεται μειωμένο χρόνο ενασχόλησης με τα παιδιά, και λιγότερες ώρες για τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών.

Πολυάριθμα δεδομένα σήμερα παγκοσμίως δείχνουν πως το ζήτημα του υπερβάλλοντος βάρους στα παιδιά δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, «τα δεδομένα της έρευνας πρέπει να αφυπνίσουν όχι μόνο τους γονείς αλλά και όσους εμπλέκονται στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη διαμόρφωσης διατροφικής πολιτικής στη χώρα μας με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που να εμπλέκει διαφορετικούς τομείς του κράτους όπως η παιδεία, η υγεία, η ανάπτυξη και όχι απλά την οικονομία, με σκοπό τόσο τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών όσο και τη δημιουργία βοηθητικών δομών μέσα στην κοινότητα για τη στήριξη της οικογένειας στην προσπάθεια αυτή».


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία από τις μολυσματικές δερματοπάθειες



Βασικοί κανόνες για να αποφύγουμε την επίσκεψη στο δερματολόγο.

Οι μολυσματικές δερματοπάθειες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Εξασφαλίστε την προστασία της επιδερμίδας, ακολουθώντας τους παρακάτω βασικούς κανόνες...

-Δεν μένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό.

-Αποφεύγουμε το κολύμπι σε περιοχές που είναι πιθανόν να έχουν μολυσμένα νερά (πχ. σε βιομηχανικές περιοχές).

-Ηλιοθεραπεία με μέτρο! Δεν μένουμε για πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο και αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία τις «επικίνδυνες» ώρες (11 το πρωί με 4 το μεσημέρι).

-Τηρούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

-Αποφεύγουμε τη συχνή χρήση κλειστών παπουτσιών.

Τέλος, αν δούμε κάποιο περίεργο σημάδι ή κάποιο πρόβλημα στο δέρμα, επισκεπτόμαστε αμέσως το δερματολόγο.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή



Σε ποιους πρέπει να χορηγούνται αντιθρομβωτικές ουσίες.

Η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών αποτελεί τον βασικότερο τρόπο αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων, έτσι ώστε να προλάβουμε της επέκταση του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή τον σχηματισμό νέου θρόμβου ή ακόμα και της εμβολής. Οι πιο γνωστές φαρμακευτικές, αντιπηκτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η αντιαιμοπεταλιακές ουσίες (π.χ. η ασπιρίνη), η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom). Από τις ουσίες αυτές τα κουμαρινικά αντιπηκτικά είναι αυτά που απαιτούν ειδικές διατροφικές οδηγίες, παράλληλα με την λήψη τους.

Κουμαρινικά αντιπηκτικά και διατροφή

Τα κουμαρινικά αναστέλλουν την παραγωγή και δράση της προθρομβίνης, που είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος. Όταν η τιμή του χρόνου προθρομβίνης είναι υψηλός, το αντιπηκτικό αποτέλεσμα είναι μεγάλο, αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο αιμορραγίας. Έτσι, όταν υπάρχει λήψη φαρμάκων, όπως το γνωστό Sintrom, πρέπει να ελέγχεται η πρόσληψη βιταμίνης Κ από την τροφή. Το Sintrom είναι ουσιαστικά ένα φάρμακο-ανταγωνιστής της βιταμίνης Κ και απαιτείται μια ισορροπημένη διατροφή, με σταθερή πρόσληψη καθημερινά της βιταμίνης μέσα από τις πηγές της. Αντιπηκτική αγωγή λαμβάνουν σε καθημερινή βάση, για ορισμένο διάστημα ή για όλη τους τη ζωή, ασθενείς με φλεβοθρόμβωση, με πνευμονική και αρτηριακή εμβολή, με αρτηριακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, μεταλλική ή βιοπροσθετική βαλβίδα και κληρονομική θρομβοφιλία και θρομβωτικό επεισόδιο. Mε την αντιπηκτική αγωγή, ο ιατρός επιδιώκει να μειωθεί η ικανότητα του αίματος να πήζει, μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης, αλλά και αιμορραγίας.

Η σημασία της δοσολογίας του φαρμάκου

Η δόση των φαρμάκων δεν είναι σταθερή και προκαθορισμένη, αλλά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και κυρίως ανάλογα με την αιτία χορήγησής τους. Απαιτείται ένας πολύ τακτικός εργαστηριακός έλεγχος, ώστε να μετριέται ο δείκτης InR (διεθνές πηλίκο εξομάλυνσης) και να καθορίζεται έτσι η δόση του φαρμάκου στον κάθε ασθενή. Ο χρόνος προθρομβίνης (PT) και το INR είναι δύο πολύ σημνατικές εργαστηριακές εξετάσεις που λαμβάνουμε, μετρώντας τον χρόνο που απαιτείται για το σχηματισμό μιας θρόμβωσης. Σε ασθενείς που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρομβώσεων χορηγούνται κουμαρινικά αντιπηκτικά για να αυξηθεί ουσιαστικά ο χρόνος που απαιτείται για την δημιουργία τους. Ο θεράπων ιατρός πρέπει να μετράει περίπου σε μηνιαία βάση το λόγο INR/PT σε όσους παίρνουν κουμαρινικά αντιπηκτικά, για να μπορεί να ελέγχει αν αυτός παραμένει στα επιθυμητά επίπεδα. Κάθε φορά που θα τροποποιηθεί η δόση του αντιπηκτικού, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει εργαστηριακό έλεγχο σε συχνά διαστήματα, γιατί αν ο ασθενής λαμβάνει μεγαλύτερη δόση προκαλείται αύξηση του InR και εμφανίζεται έντονη τάση για αιμορραγία, όπου το μοναδικό «αντίδοτο» είναι η βιταμίνη Κ (σε ενέσιμη μορφή), ώστε να επανέλθει η πηκτικότητα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ανιπηκτικά και διατροφή

Όταν υπάρχει λοιπόν λήψη αντιπηκτικού φαρμάκου από την κατηγορία των κουμαρινικών, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτα και ειδικά σε τρόφιμα που αποτελούν πηγές-πλούσιες ή φτωχές- της βιταμίνης Κ. Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το λαχανάκι Βρυξελλών, κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά (αντίδια, βλίτα, σπανάκι, μαρούλι κ.ά.), η σόγια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, η σοκολάτα, το χοιρινό συκώτι δε θα πρέπει να αποκλείονται από το συνολικό διαiτολόγιο. Αντίθετα, θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο των ασθενών, σε ορισμένες ποσότητες, με κανονικό ρυθμό και σε ενεαλλαγή με τρόφιμα που αποτελούν φτωχότερες πηγές της βιταμίνης Κ, όπως το ελαιόλαδο, το αγγούρι, το ρύζι, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα bran flakes, το κουνουπίδι, τα βερίκοκα, το κάρδαμο, οι πατάτες, τα σπαράγγια, το σταφύλι, το αβοκάντο και το ροδάκινο.

Είναι σημαντικό δηλαδή:

να δοθούν οδηγίες, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην πρόσληψη βιταμίνης Κ από μέρα σε μέρα, έχοντας μια σταθερή πρόσληψη καθημερινά από τα παραπάνω τρόφιμα.

Για πρακτικούς λόγους κατανόησης, συστήνεται να δίνεται η γενική οδηγία για μείωση της κατανάλωσης τροφών που θεωρούνται «υψηλά» σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ σε όχι περισσότερα από 1 μερίδα την ημέρα και για μείωση της κατανάλωσης τροφών που θεωρούνται «μέτρια υψηλά» σε περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ σε όχι περισσότερα από 3 μερίδες την ημέρα.

Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις στην πρόσληψη αλκοόλ. Ο ιδανικός ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει μόνο μικρές ποσότητες ή και καθόλου, οινοπνεύματος.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κόβουν όλες τις διπλές συντάξεις



Πάνω από 200.000 συνταξιούχους αφορά το μέτρο.

Εισηγήσεις να καλέσει 150.000-200.000 συνταξιούχους να επιλέξουν ποια από τις δύο συντάξεις που λαμβάνουν θα περικοπεί, δέχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξεύρεσης μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Σήμερα διπλές συντάξεις λαμβάνουν κυρίως οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικηγόροι, οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι πολιτικοί που συνήθως έχουν κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς κύριους φορείς. Ακόμα και οι χήρες λαμβάνουν διπλή σύνταξη σε περίπτωση που εργάζονταν (τη δικιά τους και μέρους του συζύγου τους).

Η αδικία βέβαια είναι ότι για να λάβει διπλή σύνταξη ο σημερινός συνταξιούχος πλήρωνε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές και για τα δύο Ταμεία επί 35 χρόνια, χρήματα μέρος των οποίων τώρα χάνεται.

Τα ενδεχόμενα που προτείνονται σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, είναι είτε να τεθεί πλαφόν στο ύψος και των δύο συντάξεων είτε να ζητηθεί από τους δικαιούχους να διαλέξουν ποια σύνταξη επιθυμούν να λαμβάνουν, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί με το ίδιο μοντέλο και το καθεστώς των δύο ή τριών επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Εκτός από τις διπλές συντάξεις όμως οι προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση αναφέρουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Αφυδάτωση στην παραλία;



Μάθετε τα συμπτώματα.

Από τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού όλοι ξεκινούν τα σχέδια για τις εξορμήσεις τους στις παραλίες. Ανυπομονούν να έρθει το Σαββατοκύριακο για να καθίσουν με τις ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Οι παραλίες γεμίζουν με μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι βρίσκουν την ευκαιρία είτε να κάνουν το αγαπημένο τους θαλάσσιο σπορ είτε απλά να χαλαρώσουν στην παραλία μαυρίζοντας το κορμί τους, ενώ τα παιδιά να παίξουν με τα κουβαδάκια τους.

Το πιο συχνό και αντιφατικό πρόβλημα, όμως, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς δίπλα από την θάλασσα είναι η αφυδάτωση. Λίγο οι καφέδες, λίγο οι χυμοί ή ακόμα και το υγρό στοιχείο που υπάρχει σε απόσταση αναπνοής αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και δεν σκέφτεται κανείς πόσο εύκολο είναι να αφυδατωθεί αλλά και τι κινδύνους αυτό περιλαμβάνει.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που στη χώρα μας αρχίζουν από νωρίς τον Ιούνιο μπορούν εύκολα να κάνουν το σώμα μας να χάσει υγρά και αφυδατωθεί. Εάν η αφυδάτωση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις βέβαια, να αποβεί μοιραία. Ευτυχώς, όμως, είναι εύκολο να προληφθεί. Γνωρίζοντας τα συμπτώματά της, καθώς και τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας ώστε να παραμείνετε ασφαλής και υγιής ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτό που πρέπει να γίνει αρχικά είναι να κατανοήσετε τι είναι η αφυδάτωση. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χάνετε περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνετε, και το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό και άλλα υγρά για να εκτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του. Αν δεν αντικατασταθούν τα χαμένα υγρά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφυδάτωσης.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός το σώμα σας χάνει υγρά μέσω του ιδρώτα ή της ούρησης. Το πρόβλημα είναι πως δεν αποβάλλονται μόνο υγρά, αλλά και το νάτριο, το κάλιο και άλλοι ηλεκτρολύτες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Αν δεν αντικατασταθούν τα υγρά με τον κατάλληλο τρόπο στο σώμα σας, τότε αυτό θα ανταποκριθεί αρνητικά στην απώλεια. Το σώμα αποτελείται από 60%, ο εγκέφαλος από 85%, οι πνεύμονες από 90% και το αίμα από 83% νερό. Αν μόνο το 1/10 του νερού στο σώμα σας έχει εξαντληθεί, δεν θα είστε σε θέση να σταθείτε όρθιοι, πόσο μάλλον να περπατήσετε.

Γνωρίστε, λοιπόν, τα συμπτώματα της αφυδάτωσης για να νιώσετε πιο ασφαλής. Ήπια έως μέτρια αφυδάτωση είναι πιθανό να προκαλέσει δίψα, υπνηλία ή κόπωση, μειωμένη παραγωγή ούρων, πονοκέφαλο, δυσκοιλιότητα και ζάλη ή ζαλάδα. Επίσης, ξηρό και ζεστό δέρμα, κράμπες στα χέρια και στα πόδια είναι και αυτά κάποια από τα αρχικά συμπτώματα.

Συνήθως, μπορείτε να αντιστρέψετε την ήπια έως μέτρια αφυδάτωση πίνοντας περισσότερα υγρά, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η σοβαρή αφυδάτωση, μπορεί να προκαλέσει:

Υπερβολική δίψα
Ευερεθιστότητα και σύγχυση στους ενήλικες
Πολύ ξηρό στόμα, δέρμα και βλεννογόνους
Έλλειψη εφίδρωσης
Μικρή ή καθόλου ούρηση - τα ούρα που παράγονται θα έχουν σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα
Βαθουλωμένα μάτια
Ζαρωμένο και ξηρό δέρμα που δε διαθέτει ελαστικότητα
Χαμηλή πίεση
Ταχυκαρδία
Ταχεία αναπνοή
Πυρετός

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια των αισθήσεων ή παραλήρημα.

Αυτοί που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθούν είναι τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι άνθρωποι, καθώς και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως για παράδειγμα προβλήματα της καρδιάς, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος τους σωστά και μπορεί να υπερθερμανθούν. Επειδή οι παχύσαρκοι έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους σε σχέση με τους αδύνατους ανθρώπους, ζεσταίνονται πιο γρήγορα, ενώ αυτοί που είναι άρρωστοι ή παίρνουν φάρμακα έχουν μικρότερη ικανότητα να ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματός τους τις ζεστές μέρες.

Για να προλάβετε την αφυδάτωση θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό για να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Εάν ασκείστε ή παίζετε ρακέτες ή συμμετέχετε σε κάποιο θαλάσσιο άθλημα πρέπει ακόμα και τότε να πίνετε νερό, καθώς και ένα αθλητικό ποτό, το οποίο αντικαθιστά τα χαμένα ανόργανα στοιχεία στο σώμα σας. Πίνοντας μόνο αναψυκτικά, καφέ ή αλκοολούχα ποτά στην παραλία πιστεύοντας πως έτσι κρατάτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας να είστε σίγουροι πως κάνετε λάθος, αφού τα ποτά αυτά έχουν συστατικά που βοηθούν στο να αφυδατωθείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε μεταξύ αυτών των ροφημάτων και νερό για την ενυδάτωση του σώματός σας.

Άλλοι τρόποι για να προλάβετε την αφυδάτωση είναι να:

αποφύγετε τον ήλιο στη μέση της ημέρας
ασκηθείτε το πρωί ή νωρίς το βράδυ που θα έχει περισσότερη δροσιά
φοράτε ένα καπέλο για να σκιάσετε το κεφάλι σας
φοράτε αντηλιακό για να μην καείτε - ένα ηλιακό έγκαυμα εμποδίζει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος στα σωστά επίπεδα
αποφύγετε τα σκούρα ρούχα, που απορροφούν τη θερμότητα
φοράτε λεπτά, ελαφριά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα σας να παραμείνει δροσερό.

Δυστυχώς, η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος μετρητής της ανάγκης του σώματος για νερό, ειδικά σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο καλύτερος δείκτης είναι το χρώμα των ούρων σας. Διάφανα ή ανοιχτόχρωμα ούρα σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι, ενώ ένα βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα σηματοδοτεί συνήθως την αφυδάτωση. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα αφυδάτωσης καλό είναι να πάτε σε ένα σκιερό, δροσερό μέρος και να αρχίσετε σιγά-σιγά να πίνετε δροσερό -και όχι κρύο- νερό. Δροσιστείτε με μια κρύα πετσέτα τοποθετώντας τη στο λαιμό ή κάντε ένα δροσερό ντους ή μια βουτιά στην θάλασσα. Εάν κανένα από τα συμπτώματα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται, ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι στις "μαϊμού" συντάξεις


Τις "μαϊμού" συντάξεις έχει βάλει στο μικροσκόπιο η ελληνική κυβέρνηση καθώς το κόστος υπολογίζεται στα 600 εκατ. ετησίως.

Χαρακτηριστικό του γεγονότος είναι ότι στη Χίο παίρνουν επίδομα τυφλότητας 450 άτομα και στο Ηράκλειο 1000!

Την στιγμή που τα ταμεία έχουν στεγνώσει, οι ιθύνοντες προσπαθούν να εντοπίσουν τις διαρροές και να τις κλείσουν όσο ακόμη προλαβαίνουν.

Γι’ αυτό το λόγο θα μπουν στο μικροσκόπιο όλες οι αναπηρικές συντάξεις.

Δείτε το βίντεο από το Μega


Διαβάστε περισσότερα...

Στα χωριά που δεν πάτησαν...γιατροί



Χωρίς την παραμικρή ιατρική περίθαλψη εξακολουθούν να ζουν εδώ και μήνες εκατοντάδες ηλικιωμένοι και οικογένειες στον Ασπροπόταμο, στη Δυτική Ευρυτανία.

Παρόλο που η περιοχή διαθέτει Αγροτικό ιατρείο, στο Ραπτόπουλο δυστυχώς εδώ και μήνες στέκει ερμητικά κλειστό και ανενεργό εξαιτίας της έλλειψης γιατρού.

Οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Πρασιάς και των περιοχών της ορεινής Δυτικής Ευρυτανίας διαμαρτύρονται για αυτή την κατάσταση αφού έστω και για να γράψουν τα φάρμακα τους κάνουν δεκάδες χιλιόμετρα στον διπλανό νομό της Καρδίτσας με απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά για τους υπερήλικες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποδήλατα από ανακυκλωμένο χαρτόνι



Η τιμή τους δεν θα ξεπερνάει τα 20 δολάρια!

Μπορεί η ποδηλασία να κερδίζει οπαδούς σε όλο τον κόσμο αλλά το κόστος ενός καλού ποδήλατου πάντοτε είναι σχετικά υψηλό. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει σύντομα όμως καθώς ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Izhar Gafni προτίθεται να κατασκευάσει ποδήλατα από ανακυκλωμένο χαρτόνι κρατώντας με τον τρόπο αυτό το κόστος τους στο ελάχιστο.

Μάλιστα τα ποδήλατα αυτά δεν θα είναι μόνο ανθεκτικά αλλά και αδιάβροχα και γενικώς δεν θα έχουν προβλήματα από την υγρασία. Επιπλέον, δεδομένου ότι το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί καθαρά από το είδος των υλικών και του χαρτιού που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους, είναι πιθανό η τιμή τους να μην υπερβαίνει τα 10-20 δολάρια.

Το γεγονός αυτό θα μειώσει κατά πολύ και τις κλοπές καθώς η πολύ μικρή τους αξία δεν θα τα κάνει δελεαστικά στους επίδοξους κλέφτες.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αφορολόγητο στα 8000 ευρώ;



Ανάσα στους χαμηλόμισθους επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση καθώς εξετάζει την αύξηση του αφορολογήτου από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ.

Αυτό συζητείται μεταξύ και άλλων αλλαγών στην φορολογία και θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας, και των συζητήσεων με την κυβέρνηση που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου.

Σε περίπτωση που το μέτρο της αύξησης του αφορολογήτου δεν εγκριθεί η κυβέρνηση εξετάζει την εναλλακτική της αύξησης των φορολογικών κλιμακίων με στόχο την ανακούφιση όσων έχουν εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Με το ποδήλατο στο Μετρό



Ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας, Γιώργος Αμυράς, συνέταξε τον “Δεκάλογο του ποδηλάτη στο Μετρό”:

«1.Επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο ποδηλάτου ανά επιβάτη.

2.Ο μέγιστος αριθμός ποδηλάτων ανά συρμό είναι δύο τέσσερα.

3.Όταν μετακινούμαστε μέσα στο σταθμό χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες ή τις σταθερές σκάλες. Δεν χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες κλίμακες. Εάν επιλέξουμε τις σκάλες κουβαλάμε το ποδήλατο στον ώμο μας. Δεν το κυλάμε διότι είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος εξαιτίας της απότομης κλίσης.

4.Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ποδήλατο εντός του συρμού, στις αποβάθρες και τους λοιπούς χώρους του σταθμού.

5.Χρησιμοποιούμε μόνο το τελευταίο βαγόνι του συρμού. Στεκόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε το ποδήλατο να μην εμποδίζει την κίνηση των επιβατών. Μπαίνουμε στο βαγόνι από την τελευταία πόρτα, αφού πρώτα εξέλθουν οι επιβάτες από αυτό.

6.Εντός του συρμού δεν τοποθετούμε το ποδήλατο σε σημεία που εμποδίζουν την κίνηση των επιβατών, όπως στους διαδρόμους ή τις πόρτες. Αν ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι κοντά στην πόρτα, αυτό σημαίνει ότι το βαγόνι είναι γεμάτο και καλύτερα να περιμένουμε τον επόμενο συρμό.

7.Στεκόμαστε δίπλα στο ποδήλατό μας και βεβαιωνόμαστε ότι δεν εξέχουν αιχμηρές ή βρώμικες άκρες που μπορεί να τραυματίσουν ή να λερώσουν τους υπόλοιπους επιβάτες.

8.Οι επιβάτες με ποδήλατα είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ποδηλάτων μας και τα αντικείμενα πάνω σε αυτά. Το Μετρό της Αθήνας δεν είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια ποδηλάτου και δεν μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε είδους υπαιτιότητα για οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη μεταφορά του ποδηλάτου σε τρίτα μέρη.

9.Η πρόσβαση των ποδηλάτων στο μετρό μπορεί να απαγορευτεί κατά την κρίση των υπευθύνων του σταθμού για λόγους όπως: μεγάλη κίνηση επιβατικού κοινού, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλα περιστατικά που μπορεί να κριθεί ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο το επιβατικό κοινό.

10.Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα υποχρεωτικής εκκένωσης του συρμού εντός της σήραγγας, ο επιβάτης που ταξιδεύει με ποδήλατο, υποχρεούται να το εγκαταλείψει στο βαγόνι, να αποχωρήσει πεζός και να ακολουθήσει τις οδηγίες του προσωπικού.

Ευγένεια + Κοινή λογική= Ασφάλεια. Ο σεβασμός προς τους συνεπιβάτες μας, αποτελεί τον πρώτο κανόνα για την αποφυγή προβλημάτων και τη δημιουργία ομαλών σχέσεων με τους υπόλοιπους επιβάτες του Μετρό.»



Διαβάστε περισσότερα...

Δηλώστε και σώστε


Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στο εξής: θα επιβληθεί ένας φόρος "ελκυστικός" για να δηλωθούν περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που έχουν καταγραφεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Οσοι πολίτες αρνηθούν να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία, κινδυνεύουν με μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, καθώς το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και όπου διαπιστώσει ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκαν και πέθαναν μαζί



Άσχημο παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα για τα τρίδυμα αδελφάκια από το Κατάρ. Σε ηλικία μόλις δύο ετών, η Λίλι, ο Τζάκσον και ο Γοτίσλερ Γουίκς , ήταν ανάμεσα στα 13 θύματα που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στο εμπορικό κέντρο Villagio, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Τα αδελφάκια βρίσκονταν στον παιδικό σταθμό του εμπορικού κέντρου. Οι γονείς τους, Τζέιν και Μάρτιν Γουίκς , που είχαν μετακομίσει από τη Νέα Ζηλανδία στη Ντόχα, δήλωσαν συντετριμμένοι:

"Ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο μαζί. Ήταν αχώριστα, οι καλύτεροι φίλοι και η χαρά της ζωής μας. Δυστυχώς ‘έφυγαν’ από τη ζωή μας μέσα σε δύο χρόνια"


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις νέες κλινικές στο Αττικό Νοσοκομείο



Πρόκειται για νευροχειρουργική, ουρολογική και γναθοχειρουργική.

Τη λειτουργία τριών κλινικών, νευροχειρουργικής, ουρολογικής και γναθοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Αττικό Νοσοκομείο , δυναμικότητας 30 κλινών, «χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού αφού αυτό θα γίνει με μεταφορά πλεονάζοντος νοσηλευτικού προσωπικού από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, στο οποίο δεν θα κλείσει καμία κλίνη», ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο κ. Σαλμάς διέψευσε τα περί αναστολής λειτουργίας του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής, προσθέτοντας ότι απεναντίας ενισχύεται το νοσοκομείο αυτό με ιατρικό προσωπικό, ο διορισμός του οποίου υπεγράφη σήμερα.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους του εθνικού συστήματος υγείας, προκειμένου να λειτουργήσουμε κλινικές στα νοσοκομεία που επί δεκαετίες είναι κλειστές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας δίνοντας προστιθέμενη αξία στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».


Διαβάστε περισσότερα...