Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στην Τουρκία



Αναρρώνει η 21χρονη ασθενής.

Εφτά ώρες διήρκεσε η πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση μήτρας από τούρκους χειρουργούς στο νοσοκομείο του πανεπιστημίου Άκντενιζ στην επαρχία της Αττάλειας, σύμφωνα με τη Hürriyet Daily News.

Η επιτυχημένη μεταμόσχευση έγινε σε 21χρονη ασθενή, η οποία αναρρώνει με ταχείς ρυθμούς.

«Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε μία θεραπεία για εκείνη, προκειμένου να γίνει μητέρα. Θέλουμε να τη δούμε να γεννάει» είπε ο επικεφαλής της επέμβασης, καθηγητής πλαστικής χειρουργικής αποκατάστασης Ομέρ Οζκάν.

Η μήτρα θα αφαιρεθεί αφότου η ασθενής γεννήσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπορούν τα λιπαρά να μας αδυνατίσουν;



Διατηρείστε υπό έλεγχο τις θερμίδες!

Δίαιτα και λιπαρά είναι δύο λέξεις που δεν πάνε… πακέτο! Αν τα θεωρείτε απαγορευμένα ίσως να εκπλαγείτε όταν μάθετε πως προλαμβάνουν την αύξηση βάρους, καθώς και ορισμένες ασθένειες. Ποια είναι τα μυστικά γι’ αυτό το «απαγορευμένο» θρεπτικό στοιχείο;

Τα λιπαρά δε παχαίνουν


Μπορεί να νομίζετε πως όποιο λίπος και να καταναλώσετε θα πάει κατευθείαν στην κοιλιά σας, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Οποιοδήποτε θρεπτικό στοιχείο, είτε είναι λιπαρά, είτε υδατάνθρακες, είτε πρωτεΐνες, θα μετατραπούν σε σωματικό λίπος αν φάτε πολύ από αυτό. Ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τα επιπλέον κιλά είναι να διατηρείτε υπό έλεγχο τις θερμίδες.

Το μυστικό είναι να καίτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτές που καταναλώσατε. Επίσης, αν αυξήσετε την κατανάλωση λιπαρών μπορεί ακόμα και να αδυνατίσετε! Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν διατροφή με λογική κατανάλωση λιπαρών έχασαν διπλάσιο βάρος σε διάστημα 2 μηνών από όσους έκαναν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το στομάχι χρειάζεται περισσότερη ώρα για να αφομοιώσει τα λιπαρά, οπότε μένετε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας


Μια δίαιτα που περιλαμβάνει μόνο βραστό στήθος κοτόπουλο και σαλάτες χωρίς ντρέσινγκ δεν είναι μόνο άνοστη, αλλά και επικίνδυνη. Τα λιπαρά εκτός από πηγή ενέργειας, παρέχουν προστασία στα οστά και τα όργανα και χαρίζουν υγεία στα μαλλιά και το δέρμα σας. Επιπλέον βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες, όπως οι A, D, E και Κ. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Οχάιο, όσοι έτρωγαν σάλτσα ντομάτας με αβοκάντο (πλούσιο σε «καλά λιπαρά») απορρόφησαν την τετραπλάσια ποσότητα λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στην ντομάτα) και σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν σάλτσα χωρίς ελαιόλαδο και λιπαρά.

Δεν είναι όλα ίδια


Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε τη διαφορά των λιπαρών: τα «κακά» λιπαρά (κορεσμένα και τρανς) συνήθως βρίσκονται σε τροφές ζωικής προέλευσης ή επεξεργασμένες (μπριζόλα, τυρί, βούτυρο και γλυκά). Τα «καλά» λιπαρά (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα) προέρχονται κυρίως από τα ψάρια και τις τροφές φυτικής προέλευσης, όπως ο σολομός, οι ελιές, το ελαιόλαδο, η σόγια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επιβλαβή τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά; Αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL που φράσσει τις αρτηρίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Νοσήλια με βάση την πάθηση



Για μεταμόσχευση καρδιάς το κόστος αγγίζει τα 50.739 ευρώ!
Νέο σύστημα χρέωσης των ασφαλιστικών ταμείων εφαρμόζουν πιλοτικά από σήμερα τα νοσοκομεία. Πρόκειται για τα ενοποιημένα νοσήλια, τα οποία καλύπτουν περισσότερες από 700 θεραπευτικές κατηγορίες.

Το σύστημα επιτρέπει στις διοικήσεις των νοσοκομείων να χρεώνουν τα Ταμεία πιο κοντά στο πραγματικό κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων τους, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, η εφαρμογή του συστήματος αυτού είναι πιλοτική και στόχος είναι να λειτουργήσει μόνιμα στο ΕΣΥ από την 1η Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα, τα νοσήλια διαμορφώνονταν με βάση το πόσες μέρες νοσηλεύτηκε ο ασθενής και σε ποια θέση. Με το νέο σύστημα οι χρεώσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.

Στη δεκάδα με τις πιο ακριβές χρεώσεις περιλαμβάνονται η μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων (50.739 ευρώ), η νοσηλεία νεογνών με βάρος εισαγωγής κάτω από 750 γραμμάρια (41.579 ευρώ) και η τραχειοστομία με μηχανική υποστήριξη αναπνοής περισσότερες από 95 ώρες, με καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις και επιπλοκές (39.863 ευρώ).

Οι λιγότερο δαπανηρές είναι η συνεδρία θεραπείας διανοητικών διαταραχών με ή χωρίς ηλεκτροσπασμοθεραπεία, ίδια μέρα (140-148 ευρώ), οι μη χειρουργικές επεμβάσεις νωτιαίου σωλήνα, μίας ημέρας (151 ευρώ), οι κακοήθειες του δέρματος την ίδια ημέρα (161 ευρώ).


Διαβάστε περισσότερα...

Τα κλιματιστικά ευθύνονται για το κρυολόγημα


Οι ιοί προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό πιο εύκολα.

Τα κλιματιστικά μπορούν να συμβάλουν σε ένα μικρό ποσοστό στις αναπνευστικές λοιμώξεις,σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Όπως εξηγούν, τα κλιματιστικά εξάγουν υγρασία από τον αέρα, με πιθανή συνέπεια την ξήρανση της προστατευτικής βλέννας που υπάρχει στα ρουθούνια. Έτσι είναι πιο εύκολο για τους ιούς να εγκατασταθούν στη μύτη.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε 920 γυναίκες, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως όσες εργάζονται σε γραφεία με κεντρικό κλιματισμό είχαν υψηλότερα ποσοστά απουσίας λόγω ασθένειας και περισσότερες επισκέψεις στους ωτορινολαρυγγολόγους σε σύγκριση με όσους εργάζονται σε γραφεία χωρίς κεντρικό κλιματισμό.

Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μια προγενέστερη μελέτη σε 800 εθελοντές, η οποία κατέγραψε περισσότερα συμπτώματα του αναπνευστικού σε εργαζομένους σε κλιματιζόμενα γραφεία από ό,τι σε γραφεία με φυσικό αέριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Από 1η Σεπτεμβρίου η μεθαδόνη στα νοσοκομεία



Ξεκινά η χορήγησή της σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικών Παθήσεων και το Παπαγεωργίου θα διαμορφωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου νέες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις διοικήσεις νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ζηλίδης, στον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων θα διαμορφωθούν μονάδες εντός των νοσοκομείων, ενώ στο Παπαγεωργίου θα δημιουργηθεί προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο. Επίσης, εξετάζεται η τοποθέτηση προκάτ κατασκευής και στον Άγιο Δημήτριο.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι η διανομή της μεθαδόνης από τα νοσοκομεία θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί το μέτρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η χορήγηση της μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και τα στρατιωτικά, με μοναδική εξαίρεση τα παιδιατρικά, ακόμα και από πιστοποιημένα φαρμακεία, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Στην προσπάθεια αυτή ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκπρόσωποι των περιφερειών και δήμων της Βόρειας Ελλάδας που ήταν παρόντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας πολύ θετική, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επάρκεια του προσωπικού και τη φύλαξη των χώρων.

Σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, επισήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μονάδα χορήγησης υποκατάστατων σε κάθε νομό.

Οι μονάδες θα λειτουργούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2011 με το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ για το 2012 υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσληψη προσωπικού, που ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει να ανέρχεται σε 117 άτομα πανελλαδικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίστε τον θυμό των παιδιών



Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Πώς να βοηθήσετε παιδιά προσχολικής ηλικίας να ελέγχουν αποτελεσματικά το θυμό τους; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Σταματώ

Γυρίζω την πλάτη και φεύγω απ΄ ότι μου προκαλεί θυμό μέχρι να ηρεμήσω. Μετρώ ως το δέκα και παίρνω βαθιές αναπνοές.

Σας προτείνουμε, έπειτα από αυτό το βήμα, να συζητήσετε με τα παιδιά και να βρείτε διάφορους τρόπους (τεχνικές) με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν το θυμό τους (π.χ. να ζωγραφίσουν, να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν το αγαπημένο τους παραμύθι κ.ά.) και να τους σχεδιάσουν. Κρεμάστε αυτές τις τεχνικές στο δωμάτιο τους για να τους θυμίζετε πως έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίζουν το θυμό τους.

Μιλώ

Λέω τι συμβαίνει, τι δεν μου αρέσει και μου προκαλεί θυμό. Αυτό το βήμα πραγματοποιείται όταν τα παιδιά έχουν ηρεμήσει και είναι σε θέση να σας μιλήσουν. Αν δεν έχουν ηρεμήσει μην τα πιέζεται για συζήτηση. Δώστε τους το χρόνο που χρειάζονται.

Εξηγώ

Εξηγώ πώς θα ήθελα να είχε εξελιχθεί η κατάσταση για να μη θυμώσω.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν τα παραπάνω βήματα ελέγχου του θυμού με τους εξής τρόπους:

1. Να συγκρατείτε οι ίδιοι το θυμό σας γιατί αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν.

2. Να διαβεβαιώνετε τα παιδιά σας ότι ο θυμός είναι κάτι το φυσιολογικό και όλοι οι άνθρωποι κάποιες στιγμές θυμώνουν. Γι αυτό χρειάζεται να μάθουμε να τον ελέγχουμε αποτελεσματικά.

3. Να συζητάτε με τα παιδιά σας τις τεχνικές αντιμετώπισης του θυμού που συζητήσατε μαζί τους και να τους χρησιμοποιείτε με κάθε ευκαιρία.

4. Να παραμένετε ήρεμοι όταν τα παιδιά σας θυμώνουν και να μην αντιδράτε επιθετικά.

5. Να βοηθάτε τα παιδιά σας να εκφράζουν λεκτικά τι τα θυμώνει και πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση.

6. Να αγκαλιάζετε και να χαϊδεύετε τα παιδιά σας, όταν είναι θυμωμένα, διότι η σωματική επαφή τα ηρεμεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Αλκοολικοί οι «βαριά» εργαζόμενοι



Το... ρίχνουν στο ποτό για να... ξεσκάσουν.

Η πολύωρη εργασία καθημερινά μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο αλκοολισμού ιδιαίτερα στους ενήλικες νεαρής ηλικίας σύμφωνα με μελέτη Νεοζηλανδών ερευνητών που θα δημοσιευθεί στη βρετανική επιθεώρηση «Addiction» (Εξάρτηση).

«Τα άτομα που εργάζονται 50 ώρες ή και περισσότερο την εβδομάδα διατρέχουν από 1,8 έως 3,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν δύσκολες καταστάσεις που έχουν σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με όσους δεν εργάζονται», υπογραμμίζει η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οτάγκο.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων ηλικίας 25 έως 30 ετών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άγχος που προκαλούν οι πολλές ώρες εργασίας σε άντρες και γυναίκες καθώς και οι επαφές με τους συναδέλφους μπορεί να αιτιολογήσουν τη σχέση που «αναπτύσσεται» ανάμεσα στην εργασία και το αλκοόλ.

Ο χώρος εργασίας όπου ο εργαζόμενος περνά πολλές ώρες καθημερινά γίνεται οικείος και συχνά επικρατεί κλίμα κοινωνικότητας που μπορεί να συνοδεύεται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη στους στόχους της εκστρατείας καταπολέμησης του αλκοολισμού να συμπεριληφθεί η κατηγορία των βαριά εργαζομένων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές για επίπεδη κοιλιά



Συνδυάστε 26 διαφορετικές επιλογές!
Καθώς το καλοκαίρι επιθυμούμε να μας βρει με επίπεδη κοιλιά, δείτε 26 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

Γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εύγευστο τρόπο για την απώλεια βάρους λόγω των πρωτεϊνών του. Η Leslie Bonci, διατροφολόγος αθλητών, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι και έτσι παραμένει περισσότερο χρόνο η ικανοποίηση. Σαν δώρο, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας την πρωτεΐνη σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Όσοι τρώνε χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη είναι αδύνατοι.

Κινόα

Η Κινόα είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το συγκεκριμένο είδος ολικής άλεσης περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια ίνας σε ένα φλιτζάνι, ενώ επιπλέον είναι εύκολο να μαγειρευτεί σαν ρύζι. Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη.

Κανέλα

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίζει την όρεξη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη 2, δήλωσε η ειδικός. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο. Βάλτε λίγη στον καφέ σας, το τσάι ή το γιαούρτι και προσθέστε γλύκα χωρίς θερμίδες.

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν άγευστη ουσία, που ονομάζεται καψαϊκίνη. Φαίνεται πως περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει λόγο το μεταβολισμό αλλά για μικρό διάστημα. Η ερευνήτρια αμφιβάλλει ότι έχει σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους, αλλά, δήλωσε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν η τροφή τους είναι πικάντικη.

Πράσινο τσάι

Αρκετές έρευνες υποδεικνύον ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους ενεργοποιώντας τον οργανισμό ώστε να κάψει κοιλιακό λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, που μπορεί παροδικά να επηρεάσουν το μεταβολισμό. Για να λάβετε τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί να χρειαστεί να πίνετε αρκετές φορές την ημέρα. Η Bonci συνιστά να το πίνετε ζεστό, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος, επιβραδύνεται η πρόσληψη θερμίδων και παρέχεται ανακουφιστική εμπειρία.

Γκρέιπφρουτ

Ενώ το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να αισθάνονται κορεσμό με λιγότερες θερμίδες. Η Bonci το αποδίδει στις άφθονες ποσότητες διαλυτών ινών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν. Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμός από το συγκεκριμένο φρούτο πριν το γεύμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον κορεσμό. Ετσι καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Καρπούζι

Τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες νερού καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι, δήλωσε η Bonci. Αυτό πληροφορεί τον οργανισμό ότι έφαγε αρκετά και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλες τροφές. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλά σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι καλό παράδειγμα. Είναι πλούσια πηγή στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη και προμηθεύει την ημέρα σας με βιταμίνες Α και C.

Μήλα και αχλάδια

Τα μήλα και τα αχλάδια είναι υψηλά σε περιεχόμενο νερού. Να τα καταναλώνετε με τα φλούδια για επιπλέον ίνες, που θα σας κρατούν περισσότερο χρόνο χορτάτο. Η Bonci συνιστά ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό. ‘Οχι μόνο λαμβάνετε περισσότερες ίνες αλλά πρέπει να μασάτε και τα φρούτα. Αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Στην πραγματικότητα καίτε λίγες θερμίδες μασώντας, σε αντίθεση με το ρούφηγμα του smoothie.

Σταφύλια έναντι ριζών

Η αξία του νερού ως περιεχομένου είναι σαφής όταν συγκρίνουμε 2 φλιτζάνια σταφύλια έναντι ¼ φλιτζανιού ριζών. Κάθε επιλογή έχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι σταφυλιών είναι πιθανό να ικανοποιεί περισσότερο. Παρόλα αυτά, η ειδικός δήλωσε ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν ενδιαφέρουσα υφή. Λίγες ρίζες ή αποξηραμένα cranberries καθιστούν περισσότερο ελκυστική μια σαλάτα.

Μούρα

Όπως άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ίνες, που μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτο περισσότερο χρόνο. Επιπλέον έχουν κι άλλο ωφέλιμο στοιχείο. Είναι πολύ γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι τα μούρα μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη σας για γλυκιά γεύση για ένα μέρος των θερμίδων που θα παίρνατε από μπισκότα ή brownies.Τα βατόμουρα ξεχωρίζουν επειδή είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά.

Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά είναι ξεχωριστό σνακ. Ικανοποιούν την επιθυμία για φαγητό, είναι γεμάτα νερό που βοηθά στον κορεσμό και χαμηλά σε θερμίδες. Μισό φλιτζάνι κομματισμένου σέλερι έχει 8 θερμίδες. Ο ειδικός προτείνει το σέλερι με λίγο φυστικοβούτυρο ή να βουτάτε τα καρότα σε σως. Όταν επιθυμείτε τσιπς και ντιπ αντικαταστήστε τα με ωμά λαχανικά.

Γλυκοπατάτες

Σκεφτείτε τα αγαπημένα σας toppings στην ψητή πατάτα-βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ίσως τυρί και μπέικον. Αν αντικαταστήσετε με μια γλυκοπατάτα μπορεί ενδεχομένως να μη χρειαστείτε κάποιο από αυτά. Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι επίσης γεμάτες γεύση και απαιτούν πολύ λίγο ‘στολισμό’. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες. Σαν δώρο, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με ποτάσιο, βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, και ίνες.

Αυγά

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατνάλωση πρωτεΐνης το πρωί βοηθά στην απομάκρυνση της πείνας για περισσότερη ώρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός κουλουριού ή άλλων υδατανθράκων. Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες αλλά προσδίδει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας μαζί με άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η ειδικός προσθέτει ότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες με την πέψη αυγών σε σχέση με πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ελέγξτε με τον γιατρό σας πόσα αυγά την εβδομάδα μπορείτε να καταναλώνετε.

Καφές

Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ένα από τα αγαπημένα σας ροφήματα μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους. Η Bonci δήλωσε ότι ο καφές ενεργοποιεί τον μεταβολισμό – σε μικρό βαθμό. Προειδοποιεί ότι η επίδραση είναι μικρή και εύκολα ακυρώνεται από τις επιπλέον θερμίδες ενός mocha cappuccino.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης έχει τρια χαρακτηριστικά. Βρώμη ολικής άλεσης πλούσια σε ίνες, πολύ νερό και είναι ζεστό. Η το θεωρεί συνδυασμό που φέρνει κορεσμό. Η ζεστή τροφή θέλει περισσότερο χρόνο να καταναλωθεί και το νερό και οι ίνες κρατούν περισσότερο τον κορεσμό. Μην αγοράζετε αυτό που ήδη έχει γλυκαντικά, συμβουλεύει. Μπορείτε να επιλέξετε πώς θα το γεμίσετε γεύση. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα για γλυκιά γεύση με λιγότερη ζάχαρη.

Κράκερς

Κράκερς σίκαλης ολικής αλέσεως προσφέρουν εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών στα παραδοσιακά κρακεράκια. Έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα σιτηρά με ολικής αλέσεως τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Τα σιτηρά ολικής αλέσεως επίσης παρέχουν πιο πλούσια πηγή φυτικών ουσιών. Αυτό δεν αφορά τα κρακεράκια. Μπορείτε να λάβετε τα ίδια οφέλη επιλέγοντας ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Tαμπουλέ

Ξεχωριστό προϊόν ολικής άλεσης είναι το πλιγούρι, το είδος που συναντάται στη σαλάτα ταμπουλέ. Είναι πλούσιο σε ίνες και πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες.

Βοηθά στον κορεσμό μα ελάχιστες θερμίδες. Η Bonci προσθέτει ότι η πλούσια γεύση το κάνει ελκυστικό. Είναι γεμάτο γεύση και έτσι δεν χρειάζεται προσθήκη πολύ λαδιού, πρόσθεσε. Για να το κάνετε γεύμα, προτείνει να προσθέσετε φασόλια και επιπλέον ντομάτα, αγγούρι και μαϊντανό.

Σούπα

Η σούπα, όχι η κρεμώδης, είναι ο φίλος του ανθρώπου που κάνει δίαιτα, με πολλούς τρόπους. Είναι γεμάτη νερό, που χορταίνει με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι ζεστή, που σας εμποδίζει να την καταναλώνετε γρήγορα. Όταν καταναλώνεται πριν από γεύμα μπορεί να καταλάβει χώρο που θα καταλαμβανόταν ενδεχομένως από τροφές με πολλές θερμίδες. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ικανοποιητικό γεύμα χαμηλό σε θερμίδες από σούπα προσθέτοντας κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά ή φασόλια.

Σαλάτα

Άλλος τρόπος να χορτάσετε πριν ένα γεύμα είναι τρώγοντας σαλάτα. Το μαρούλι έχει πολύ νερό και καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι. Έτσι μένει λιγότερος χώρος για πιο λιπαρές τροφές που μπορούν να ακολουθήσουν. Για μεγαλύτερη γεύση μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών ή τριμμένο τυρί. Ωστόσο προσέξτε το ντρέσιγκ που μπορεί να προσθέσει πολλές θερμίδες. Η ειδικός συνιστά σάλτσα, χούμους ή ντρέσιγκ από μαύρα φασόλια.

Ξίδι

Αν περιχύνετε τη σαλάτα σας με λάδι και ξίδι μπορεί ενδεχομένως να έχετε ακόμα ένα όφελος που καταπολεμά το λίπος. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται, αλλά ορισμένες υποδεικνύουν ότι το ξίδι μπορεί ενδεχομένως να βοηθά το σώμα να διασπά το λίπος. Είτε ισχύει η συγκεκριμένη επίδραση είτε όχι, η ειδικός δηλώνει ότι το ξίδι αποτελεί καλή επιλογή. Είναι γεμάτο γεύση και καθιστά πιο ικανοποιητική τη σαλάτα και δεν έχει θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχος τρόπος να μειώνεται η πείνα μεταξύ των γευμάτων. Είναι υψηλοί σε πρωτεΐνες, ίνες και λιπαρά φιλικά προς την καρδιά. Έρευνες υποδεικνύου ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να προάγουν την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώνονται με σύνεση. Το κλειδί είναι να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα. Επιλέξτε κάποιον με κέλυφος για να 'παιδευτείτε’ περισσότερο και να χάσετε χρόνο.

Ποπκόρν

3 φλιτζάνια ποπκόρν μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά το περιεχόμενο σε θερμίδες είναι χαμηλό. Ο αέρας προσθέτει όγκο χωρίς να προσθέτει λιπαρά ή ζάχαρη. Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν ένα σνακ, δεν σταματούν στο δέκατο τσιπ. Θέλουν μεγάλη μερίδα και ένα μεγάλο μπολ ποπκόρν αξίζει καθώς ικανοποιεί οπτικώς και χρειάζεται χρόνο να καταναλωθεί.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Το αποβουτυρωμένο γάλα παρέχει άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο χωρίς τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες. Ακόμα και αν είναι χωρίς λιπαρά το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε κορεσμό. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι σε σχέση με ροφήματα με λιγότερη πρωτεΐνη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αποβουτυρωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά μπορεί ενδεχομένως να προάγουν την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη επίδραση.

Κρέας χωρίς λίπος

Όπως είδαμε, η πρωτεΐνη σας κρατά χορτάτους περισσότερη ώρα και καίει περισσότερες θερμίδες στην πέψη. Αλλά πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά την πρωτεΐνη. Το σκούρο κρέας τείνει να έχει υψηλά λιπαρά, που μπορούν να ακυρώσουν ορισμένα οφέλη. Το στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα αποτελεί περίφημη επιλογή.

Ψάρι

Μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι. Έρευνες έδειξαν ότι ικανοποιεί περισσότερο από το κοτόπουλο ή το μοσχάρι λόγω πιθανόν του είδους πρωτεϊνών που περιέχει. Τα περισσότερα ψάρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και οι εξαιρέσεις συνήθως έχουν μια υγιεινή μορφή λίπους τα ωμέγα 3 λιπαρά. Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στο σολομό, τη ρέγκα και άλλα λιπαρά ψάρια. Φαίνεται πως βοηθούν έναντι της καρδιοπάθειας και άλλες χρόνιες νόσους.

Φασόλια

Τα φασόλια έχουν τριπλή ιδιότητα, δήλωσε η Bonci. Αποτελούν λαχανικό, πρωτεΐνη και καλή πηγή ινών. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν να μένει κάποιος χορτάτος έναντι πολύ λίγων θερμίδων. Είναι επίσης εύκολο να προετοιμαστούν όταν ξεπροβάλλει η πείνα. Ανοίξτε μια κονσέρβα φασόλια garbanzo και ρίξτε τα σε σούπα ή σαλάτα ή λιώστε τα για να τα χρησιμοποιήσετε σαν ντιπ. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12 γραμμάρια ίνας, 4 γραμμάρια λιπαρών και 15 πρωτεΐνης.

Διαβάστε περισσότερα...

Η υγιεινή της πνευματικής εργασίας προϋπόθεση για ευεξία



Η παρατεταμένη αργία ατροφεί το νου.

Η εξασφάλιση υγιεινής διατροφής και κατοικίας, η απουσία νόσου και άλλων λειτουργικών ανωμαλιών, και η πνευματική εργασία αποτελούν βασικούς παράγοντες επίτευξης της πλήρους ευεξίας, έννοιας ταυτόσημης με την υγεία.

Η πνευματική εργασία ανυψώνει την πνευματική και διανοητική υπόσταση του ανθρώπου, αποτελεί φυσιολογική και κοινωνική ανάγκη του, αφού μέσα από αυτή οξύνεται ο νους, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό η προσωπικότητά του και συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του.

Η παρατεταμένη αργία ατροφεί το νου, και οδηγεί την ψυχή στην ανία.

Η πνευματική εργασία για να είναι επιτυχημένη θα πρέπει να τηρείται αυστηρό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα καθορίζει το χρόνο ενασχόλησής μας με την πνευματική εργασία, τον χρόνο ανάπαυσής μας, καθώς και τον χρόνο για άλλες δραστηριότητες κοινωνικές, αθλητικές, διασκέδασης κλπ.

Τα άτομα που δεν εφαρμόζουν ορθά το πρόγραμμά τους, και προσπαθούν να ασχοληθούν με πνευματική εργασία ακατάστατες ώρες, ή κάνοντας ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, ή απασχολούνται περισσότερη ώρα με την πνευματική εργασία κόβοντας χρόνο από την ξεκούρασή τους ή τις κοινωνικές δραστηριότητές τους, ή δύσκολα ζητήματα τα οποία προκύπτουν κατά την εργασία τα μεταθέτουν για επίλυση συνεχώς αργότερα, κουράζουν το νευρικό τους σύστημα, μειώνεται η αποδοτικότητά τους, και οδηγούνται σε πνευματική κόπωση.

Η πνευματική κόπωση κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος μας προειδοποιεί πως χρειαζόμαστε ξεκούραση και εκδηλώνεται με κεφαλαλγία, νευρικότητα, υπνηλία, ταχυκαρδία, απουσία ενδιαφέροντος για πνευματική εργασία, ακόμα και με διαταραχές της θερμοκρασίας του σώματος.

Από τις βασικότερες απαιτήσεις της ατομικής υγιεινής που περιλαμβάνει και την υγιεινή της πνευματικής εργασίας, είναι η ύπαρξη καλού ψυχολογικού κλίματος στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον του ατόμου, κλίμα που τον κρατά ήρεμο και αφοσιωμένο στη διανοητική εργασία του, κάνοντάς τον αποδοτικό.

Όμως για την επιτυχή διανοητική εργασία πρέπει να εξασφαλίσουμε και τις κατάλληλες συνθήκες του χώρου στον οποίο αυτή επιτελείται. Έτσι, ένας χώρος που δεν φωτίζεται και δεν αερίζεται επαρκώς, είναι εκτεθειμένος σε ενοχλητικούς θορύβους, ο αέρας του εσωτερικού χώρου ρυπαίνεται από τσιγάρα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και η υπερκατανάλωση διεγερτικών ροφημάτων (καφέ και τσαγιού) που οδηγούν σε ασταθή προσοχή και αϋπνία, οδηγεί το άτομο σε πρόωρη κόπωση και μείωση της αποδοτικότητάς του.

Τέλος η πνευματική εργασία θα πρέπει να συνδυάζεται και με σωματική εργασία και άθληση. Ένας περίπατος στην ύπαιθρο, οι ασκήσεις στον καθαρό αέρα, η ενασχόλησή μας με χειρονακτικές εργασίες όπως η περιποίηση του κήπου μας, ή των λουλουδιών στο μπαλκόνι, ή οποιαδήποτε άλλη ασχολία μας ευχαριστεί, βοηθά στο να αποφορτιζόμαστε τον κόπο της πνευματικής εργασίας , και συμβάλλει στη γενικότερη αύξηση του τόνου του οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα...

«Αυτοκτονία» το πρωινό τσιγάρο!



Διπλάσιες οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.

Εάν είστε από αυτούς που απολαμβάνουν το πρωινό τσιγάρο, καλό θα είναι να το ξανασκεφτείτε. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό «Cancer», οι «πρωινοί» καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο από τους καπνιστές που το… αφήνουν για αργότερα.

Αποτελεί πάγια συνήθεια για τους περισσότερους καπνιστές το πρωινό τσιγάρο, όμως καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν. Οι γιατροί που επιμελήθηκαν την έρευνα κατέληξαν πως τα επίπεδα νικοτίνης είναι υψηλότερα σε αυτούς που καπνίζουν το πρωί, με το που ανοίξουν τα μάτια τους. Οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν μόνο όσον αφορά το πρωινό τσιγάρο και όχι τη συχνότητα και τη διάρκεια που καπνίζουν.

Συγκεκριμένα συμπέραναν πως όσοι κάπνισαν σε λιγότερο από μια ώρα αφού ξύπνησαν, είχαν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου. Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Joshua Muscat, δήλωσε πως « Το πρωινό τσιγάρο αυξάνει τη νικοτίνη στο σώμα του καπνιστή, όπως και άλλες τοξίνες που οφείλονται σε αυτό. Όσοι δεν έχουν υπομονή και καπνίζουν σχεδόν με το που ξυπνήσουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στον πνεύμονα και όχι μόνο».

Τέλος οι γιατροί θεωρούν πως οι «πρωινοί» καπνιστές, έχουν την τάση να καπνίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα, στην διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαναστατική «κάρτα» θα διαγνώσκει το AIDS μέσα σε 15 λεπτά


Με κόστος μόλις 1 δολάριο!
Μία φορητή συσκευή ικανή να διαγνώσει μέσα σε λίγα λεπτά τυχόν μόλυνση του αίματος υποδέχθηκε η ιατρική κοινότητα ως από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στον πόλεμο κατά του ιού HIV και του AIDS στις ανεπτυγμένες χώρες.

Με μέγεθος όσο μία πιστωτική κάρτα, το mChip αποδείχθηκε 100% ακριβές όσον αφορά την διάγνωσή του HIV στην Ρουάντα.

Χιλιάδες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το πρωτότυπο στην πόλη Kigali και τα αποτελέσματα είχαν 95% ακρίβεια για το HIV και 76% για τη σύφιλη.

Η πλαστική αυτή συσκευή, κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και αναπτύχθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη. Αξιοσημείωτο είναι και το κόστος κατασκευής της, το οποίο είναι μόλις 1 δολάριο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Samuel Sia, δήλωσε πως η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσουν μία ευρείας γκάμας διαγνωστικές εξετάσεις, προσιτές σε όλους τους ασθενείς, σε οποιοδήποτε σημείο στον πλανήτη, δίχως να είναι απαραίτητη η παρουσία τους σε νοσοκομείο, δίνοντας αίμα και περιμένοντας μέρες για τα αποτελέσματα.

Η mChip χρησιμοποιεί ένα οπτικό σύστημα για να «διαβάσει» τα σωματικά υγρά, ενώ για δείγμα χρειάζεται μόνο μία σταγόνα αίματος.

Περιλαμβάνει 10 ζώνες ανίχνευσης μέσα από τις οποίες το αίμα περνάει και η διάγνωση πραγματοποιείται μέσα σε 15 μόλις λεπτά.

Το αποτέλεσμα οπτικοποιείται μέσω ενός απλού χρωματικού κώδικα, παρόμοιου με αυτού του τεστ εγκυμοσύνης.

Μια εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε το φθηνό κουτί-ανιχνευτή, που ονόμασαν «το εργαστήριο», για να ελέγξετε τα αποτελέσματα.

Από τη στιγμή που η φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό του HIV είναι εδώ και αρκετό καιρό διαθέσιμα, το κόστος τους δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ακριβό και απαγορευτικό για χρήση σε παγκόσμια κλίμακα.

Το mChip, από την άλλη πλευρά είναι εξαιρετικά οικονομικό, εύκολο στην μεταφορά και μας δίνει αποτέλεσμα με ακρίβεια μέσα σε 15 λεπτά.

Οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτυχθεί έτσι ο έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε έγκυες γυναίκες της Αφρικής.




Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στη θάλασσα



Και τα μαγιό συμβάλουν στην αύξηση της μόλυνσης.

Κανονικά το θαλασσινό νερό έχει αλάτι και ιώδιο, οπότε είναι «αποστειρωμένο». Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η θάλασσα δεν έχει τη σωστή περιεκτικότητα σε αλάτι και είναι μολυσμένη με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε σε καμία περίπτωση, προκειμένου να προφυλαχτούμε, είναι να κολυμπάμε στα σημεία όπου εκβάλλουν αγωγοί γιατί κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κολοβακτηρίδια ή τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Τον κίνδυνο να πάθουμε κάποια μόλυνση αυξάνουν και τα μαγιό, αφού συνήθως φτιάχνονται από συνθετικά υφάσματα, τα φοράμε πολλές ώρες βρεγμένα και δεν τα πλένουμε σωστά.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε ένοχο γονίδιο για τον καρκίνο των ωοθηκών


Και ένας Έλληνας μέσα στην ιατρική ομάδα.

Νέα βρετανική έρευνα ρίχνει φως στη μία και μόνη γενετική μετάλλαξη ενός γονιδίου, που εξαπλασιάζει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο μία γυναίκα στις ωοθήκες, αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να επιδιορθώνει τις βλάβες του DNA.

Η ανακάλυψη, στην οποία συμμετείχε και ο Αντώνης Αντωνίου από το Κέντρο Γενετικής Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Cambridge, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πρόοδος στην κατανόηση της γενετικής της συγκεκριμένης μορφής της νόσου, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία στις 11 γυναίκες, που διαθέτουν το μεταλλαγμένο γονίδιο, είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε σύγκριση με τον ίδιο κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια στις 70 περίπου γυναίκες στον γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα εντόπισε το γονίδιο RAD51D, το οποίο κανονικά εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA, εξαιτίας βλαβών π.χ. από τα χημικά του περιβάλλοντος, αν και το ίδιο αν υποστεί μετάλλαξη τότε μπορεί να οδηγήσει στην μετατροπή των κυττάρων σε καρκινικά.

Οι γυναίκες που διαθέτουν το μεταλλαγμένο γονίδιο, θα έπρεπε να εξετάσουν την πιθανότητα αφαίρεσης των ωοθηκών τους (μετά τη γέννηση παιδιών), λόγω του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μία κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς Parp, που αρχικά προορίζονταν για την καταπολέμηση καρκίνων του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη, εξαιτίας ενός άλλου ελαττωματικού γονιδίου, του BRCA1, μπορούν να αποδειχτούν αποτελεσματικά και στην περίπτωση του RAD51D.



Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές – αντίδοτα στην ηλιακή ακτινοβολία



Φωτοπροστατευτική δράση έχουν τα καροτενοειδή
Η έκθεση στον ήλιο, σε μία χώρα τόσο ηλιόλουστη όσο η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη. Όσο λοιπόν πλησιάζουμε προς τις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να γνωρίζουμε τι θα μας βοηθούσε να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα με τα οποία μας έχει εφοδιάσει η τεχνολογία, αντηλιακή προστασία μπορούν να μας προσφέρουν και μία πληθώρα τροφών που αφθονούν την περίοδο του καλοκαιριού.

Φρούτα και λαχανικά προσφέρονται απλόχερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι τυχαία. Τα αντιοξειδωτικά, ουσίες δηλαδή που προστατεύουν το δέρμα από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, βρίσκονται κυρίως στις δύο αυτές ομάδες τροφίμων.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E) που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο). Φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C και η παράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία.

Η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, δρα ενισχυτικά στην προστατευτική δράση των καροτενοειδών.

Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι μπορούν να μας εφοδιάσουν με β-καροτένιο, η τομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ και το καρπούζι με λυκοπένιο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη ενώ, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια και το λάχανο με λουτεΐνη.

Η φωτοπροστατευτική δράση των καροτενοειδών είναι συνεργιστική. Αυτό σημαίνει, πως εάν θέλετε να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία δεν αρκεί να καταναλώνετε τομάτες. Είναι σημαντικό να υπάρχει στη διατροφή σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Γι΄ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο πέντε φρούτα και δύο σαλάτες.

Εκτός όμως από τα καροτενοειδή, ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό όταν εκτίθεστε στον ήλιο είναι τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών. Σύμφωνα με τις μελέτες των τελευταίων ετών κάποια από τα στελέχη αυτά, με κυριότερο τo γαλακτοβάκιλλο johnsonii, φαίνεται πως ενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος και το προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο.

Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο, ενώ μπορούν να ληφθούν και με τη μορφή κάποιου συμπληρώματος.

Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία κατέχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζουν τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.

Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, κολιό και τσιπούρα) και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα). Προσπαθήστε λοιπόν, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, να καταναλώνετε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και η μία από αυτές να είναι κάποιο από τα προαναφερόμενα λιπαρά ψάρια.

Τέλος, αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας εάν θέλουμε να έχουμε επαρκή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η σωστή υδάτωση.

Κατά την έκθεση στον ήλιο, το ανθρώπινο σώμα, προσπαθώντας να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, αυξάνει την εφίδρωση. Αποτέλεσμα της έντονης εφίδρωσης είναι η απώλεια υγρών αλλά και ηλεκτρολυτών με πιθανή τη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος.

Η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι λοιπόν απαραίτητη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται, αλλά δεν επαρκεί.

Φροντίστε, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης του νερού, να αυξήσετε και την κατανάλωση φυσικών χυμών, φρούτων και λαχανικών. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που το σώμα σας χάνει κατά την έκθεση στον ήλιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Μη χύνετε άσκοπα τα δάκρυα σας


Το κλάμα δεν ανακουφίζει από τον πόνο ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Μπορεί κάθε φορά που βάζετε τα κλάματα να αισθάνεστε πως σας έχει φύγει ένα βάρος, ωστόσο οι ειδικοί έχουν αντίθετοι άποψη καθώς, όπως ισχυρίζονται, τα δάκρυα δεν ανακουφίζουν από τον πόνο.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε δείγμα 97 γυναικών από την Ολλανδία, στα δύο τρίτα αυτών δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στη διάθεση τους.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ηλικίας από 18 έως 48 ετών, παρέμειναν αντικείμενο μελέτης για διάστημα τριών μηνών και όπως διαπιστώθηκε, το 61% αυτών δήλωσε ότι η διάθεση τους δεν βελτιώθηκε καθόλου αν και τα δάκρυα δεν τις έκαναν να νιώθουν χειρότερα. Το 30% αυτών δήλωσαν ότι ένιωσαν καλύτερα ενώ μόλις το 9% των γυναικών ανέφεραν ότι ένιωσαν χειρότερα.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, είπε χαρακτηριστικά: «το κλάμα δεν είναι τόσο ευεργετικό όσο οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι. Ακόμη και εκείνοι που νιώθουν καλύτερα, αυτό οφείλεται περισσότερο στην εκδήλωση στοργής που οι άλλοι δείχνουν απέναντι τους, παρά στα δάκρυα καθαυτά.



Διαβάστε περισσότερα...