Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Με ποιους τρόπους συνεισφέρουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου


Υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις ότι με τον τρόπο που τρέφετε ο καθένας μας, συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Έχει αποδειχθεί ότι τα τρόφιμα, η κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι και οι μετακινήσεις, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα. Μόνο το φαγητό που τρώμε αποτελεί περίπου το 20% του άνθρακα που αφήνουμε πίσω μας.

Το να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες είναι μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσετε τις επιπτώσεις του άνθρακα στην καθημερινότητά σας, στη ζωή της κοινότητάς σας, αλλά και σε όλον τον πλανήτη.

Διαβάστε παρακάτω μερικά στοιχεία για το πως η σημερινή διατροφή σας θα μπορούσε πραγματικά να συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και πώς η κατανάλωση των τοπικών, βιολογικών προϊόντων αποτελεί την απόλυτη λύση.

Καίτε χιλιόμετρα τροφίμων

Όσο μικρότερη είναι η απόσταση από το αγρόκτημα που καλλιεργούνται τα τρόφιμα μέχρι την αγορά, τόσο μικρότερος είναι και ο αντίκτυπος του άνθρακα. Ανά 4 λίτρα καυσίμου που καίγεται από φορτηγά, πλοία, αεροπλάνα και άλλα μέσα που μεταφέρουν τις τροφές, απελευθερώνονται 10 και παραπάνω κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αγοράζετε και τρώτε χημικά

Τα αζωτούχα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων για να παραχθούν. Επίσης, όταν τα λιπάσματα αυτά εφαρμόζονται στο χώμα, απελευθερώνουν το υποξείδιο του αζώτου στην ατμόσφαιρα, ένα αέριο του θερμοκηπίου που έχει τριακόσιες φορές μεγαλύτερη επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τρώτε πολύ κρέας

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τρόφιμο, είναι το κρέας. Το βόειο κρέας παράγει το διοξείδιο του άνθρακα πολύ περισσότερο από το κοτόπουλο και περίπου 50 φορές όσο η σόγια και οι πατάτες. Τρώγοντας μόνο ένα γεύμα την εβδομάδα που περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα ή κόκκινο κρέας, θα μειώσετε την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα σε σχεδόν 2.000 χμ λιγότερης οδήγησης.

Δεν χρησιμοποιείτε αρκετά το υγιές χώμα

Το οργανικό χώμα είναι ικανό να συλλάβει και να αποθηκεύσει το διοξείδιο του άνθρακα σε μια διαδικασία που μοιάζει με απομόνωση. Η υψηλή ποσότητα δραστικής οργανικής ύλης που είναι παρούσα σε υγιές, χωρίς χημικά χώμα τείνει να δεσμεύει τον άνθρακα. Η Γλομαλίνη, για παράδειγμα, μία ουσία που παράγεται από μύκητες χώματος, είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση περίπου ενός τρίτου του άνθρακα που υπάρχει στο έδαφος.

Χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες

Προτιμήστε να μεταφέρετε τα ψώνια σας σε χάρτινες σακούλες. Υπάρχουν σε κάθε σουπερμάρκετ, όπως και σε μικρά, συνοικιακά μανάβικα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κομπογιαννίτικες λύσεις!


Έξι τρόποι που «παραμυθιάζουν» για το πώς θα αντιμετωπίσετε ενοχλητικές καθημερινές καταστάσεις.

Καθημερινά συμβαίνουν στον οργανισμό μας μικρά αλλά πολύ ενοχλητικά πράγματα όπως να έχουμε άγχος, να θέλουμε επειγόντως να πάμε τουαλέτα ή να μας πονάει το δόντι.

Και όμως υπάρχουν λύσεις (λέμε τώρα)…



1. Για να μην παγώσετε πριν φάτε κάτι κρύο ζουλίξτε τον ουρανίσκο σας με τον αντίχειρά σας.

2. Αν έχετε στο μυαλό σας ένα τραγούδι που δεν σας αφήνει να συγκεντρωθείτε επικεντρωθείτε για λίγα λεπτά σε κάτι άλλο όπως να λύσετε ένα εύκολο και γρήγορο παζλ.

3. Όταν θέλετε επειγόντως τουαλέτα αλλά δυστυχώς πρέπει να περιμένετε σκεφτείτε κάτι άλλο όπως το… σεξ!

4. Αν είστε αγχωμένοι απλά φυσήξτε τον αντίχειρά σας και θα σας περάσει καθώς από εκεί περνάνε νεύρα που ελέγχους τους σφιγμούς της καρδιάς.

5. Σε περίπτωση πονόδοντου αλείψτε με πάγο το πάνω μέρος του χεριού σας.

6. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε εύκολα, πριν κοιμηθείτε πιείτε ένα καφέ. Μετά μόλις σηκωθείτε θα νιώθετε καλά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό που θέλουν οι γυναίκες


Ξεχάστε τα λουλούδια και τα σοκολατάκια.
Αγοράσατε ένα μπουκέτο με τα αγαπημένα της λουλούδια, τα σοκολατάκια που της είχαν αρέσει τότε που είχατε συναντηθεί για πρώτη φορά, επιστρατεύσατε μέχρι και τη μαμά σας για να σας μάθει να μαγειρεύετε το αγαπημένο της φαγητό και είστε έτοιμοι να της προσφέρετε ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών.

Λάθος!

Ξεχάστε τα όλα. Διαγράψτε την εικόνα από το μυαλό σας και… βάλτε γάντια!

Τι; Δεν καταλάβατε ακόμη;

Σύμφωνα με μια έρευνα, που επικαλείται η Daily Mail, αυτό που ζητάνε οι σύγχρονες γυναίκες από τους άντρες τους δεν είναι λουλούδια και σοκολάτες αλλά… βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού!

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 2.000 γυναίκες, με το 49% αυτών να δηλώνει μεν ότι χειρονομίες όπως η προσφορά λουλουδιών ή ένα ρομαντικό δείπνο είναι ιδιαίτερα ρομαντικές, όμως το 45% θα προτιμούσε ο σύντροφός τους να τις βοηθά με τις οικιακές εργασίες… για να τους αποδείξει την αγάπη του!

Μάλιστα, το ένα τρίτο αυτών έχουν ζητήσει από το σύντροφό τους να σταματήσει να τους αγοράζει ρομαντικά δωράκια και να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο στη φροντίδα του σπιτιού.

Όταν ρωτήθηκαν ποιες χειρονομίες του συντρόφου τους θα θεωρούσαν ως τις πέντε πιο ρομαντικές, η «βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού χωρίς να το ρωτάει» βρέθηκαν πιο ψηλά στη λίστα σε σχέση με τα λουλούδια, τις σοκολάτες, ή ένα αφρόλουτρο υπό το φως των κεριών.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μην έρθετε στη Λέσβο!»


Ένα βίντεο για το νησί που δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Τα σοβαρά «προβλήματα» που αντιμετωπίζει ένας επισκέπτης στη Λέσβο, όπως ο εκτυφλωτικός ήλιος και η υπέροχη θέα, είναι αυτά που παρουσιάζουν τουρίστες που βρέθηκαν έξι εβδομάδες στο νησί και έφτιαξαν ένα διασκεδαστικό βίντεο.

Ενώ εκ πρώτης όψεως ο τίτλος του βίντεο (Do not come to Lesvos- Μην έρθετε στη Λέσβο) δίνει την εντύπωση ότι οι δημιουργοί του αποτρέπουν τον επισκέπτη, στην πραγματικότητα έχουν φτιάξει μια πρώτης τάξης διαφήμιση για το νησί, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν ειδυλλιακό.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

19χρονη δολοφόνος με 22 θύματα


Μια επικίνδυνη δολοφόνος, η οποία ήταν μέλος σατανιστικής οργάνωσης, συνελήφθη στις ΗΠΑ.

Η 19χρονη δήλωσε μέσα από τη φυλακή ότι «έχασε το μέτρημα» στους άντρες θύματα που ομολόγησε ότι είναι τουλάχιστον 22!

Δείτε το βίντεο του Star




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η «πράσινη» πόλη του μέλλοντος


Φωτογραφίες από το concept του αρχιτέκτονα Vincent Callebaut.

Αυτό το concept σίγουρα δεν είναι υλοποιήσιμο στο άμεσο μέλλον, είναι όμως η εκδοχή του βέλγου αρχιτέκτονα Vincent Callebaut για την μελλοντική πόλη.

Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη 132 ορόφους που χαρακτηρίζεται και «αστική φάρμα». Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα μια πυκνοκατοικημένη πόλη του 2050 θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά αγροκτήματος ή χωραφιού ακόμα και μέσα σε ένα διαμέρισμα. Διάδρομοι γεμάτοι φυτά και δέντρα θα βρίσκονται σε όλο το κτίριο, ενώ οι κήποι στον ουρανοξύστη θα τον μετατρέπουν σε ένα κυριολεκτικά «πράσινο» κτίριο.

Το κτίριο θα αποθηκεύει το νερό της βροχής και θα εκμεταλλεύεται τα αστικά λύματα.

Ο κύριος Callebaut, όπως αναφέρει η DailyMail, περιγράφει την ιδέα του ως έναν «ζωντανό οργανισμό», καθώς δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι «χρειαζόμαστε νέους τρόπους για να ζούμε στο μέλλον. Η πόλη του αύριο θα είναι πυκνοκατοικημένη, πράσινη και δικτυωμένη. Στόχος είναι να φέρουμε τη γεωργία και τη φύση πίσω στα αστικά κέντρα το 2050».














Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε το γηραιότερο πουλί στον κόσμο


Έναν υγιέστατο νεοσσό γέννησε το γηραιότερο άγριο πτηνό στον κόσμο, το 63χρονο άλμπατρος, εν ονόματι «Wisdom» (Σοφία).

«Ως το γηραιότερο άγριο πτηνό στον κόσμο, η Wisdom είναι πλέον ένα σύμβολο έμπνευσης και ελπίδας για όλα τα θαλασσοπούλια», δήλωσε ο Dan Clark από το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της ατόλλης Μίντγουαιη.

«Η Wisdom μας δίνει πληροφορίες για την μακροζωία των υπέροχων αυτών πτηνών. Έχει διανύσει εκατομμύρια χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό ψάχνοντας για αυγά ψαριών και καλαμάρια για την ίδια και τους νεοσσούς της, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μετρήσουμε την υγεία των ωκεανών μας, οι οποίοι διατηρούν τα άλμπατρος όπως επίσης και εμάς», προσέθεσε.

Γέννησε το γηραιότερο πουλί στον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό το μάτι δεν είναι πραγματικό


Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που μείναμε κατάπληκτοι με τις τεχνολογίες animation των Nvidia (Face Works) και Activision για αληθοφανέστατες εκφράσεις προσώπου, αλλά ο Chris Jones μας πήρε τα μυαλά με το Eye Piece, ένα απίστευτα ρεαλιστικό μάτι που δημιούργησε χρησιμοποιώντας τα Lightwave, Krita και Sculptris.

Δείτε το στο παρακάτω video




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η 26χρονη που συγκίνησε τους Κεφαλονίτες


Με ένα σακίδιο στον ώμο έφτασε μια 26χρονη κοπέλα μόνη της στην Κεφαλονιά, προκειμένου να προσφέρει εθελοντικά βοήθεια. Η Άρια, μια νεαρή Κρητικιά με ανησυχίες και έμφυτη την ανάγκη της προσφοράς στον συνάνθρωπο, επιλέχθηκε από τους καθηγητές του μεταπτυχιακού της «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», κ. Ρόζενμπεργκ και κ. Τερζίδη, να μεταβεί στην πληγείσα Κεφαλονιά.



Χωρίς δεύτερη σκέψη, αγνοώντας τις προβλέψεις για ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, η Άρια μεταβαίνει στο πολύπαθο νησί προκειμένου αφενός να προσφέρει βοήθεια στους σεισμόπληκτους και αφετέρου να προχωρήσει στην εκτίμηση της κατάστασης για τις ακαδημαϊκές ανάγκες του μεταπτυχιακού της.

Μάλιστα, η συμμετοχή της στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» την ανέδειξε ως την ιδανική υποψήφια. «Δε φοβήθηκα ούτε στιγμή το ενδεχόμενο των μετασεισμών. Δεν με νοιάζει πόσο επικίνδυνο είναι κάτι για τον εαυτό μου την ώρα που υπάρχει ζήτημα για τη ζωή του συνανθρώπου μου. Χαίρομαι που με διάλεξαν», εξηγεί με πάθος η Άρια και συνεχίζει: «Έχει τύχει να κάνει και 4 μετασεισμούς σε 2 λεπτά. Μου αρέσει όμως που είμαστε εδώ για να προσφέρουμε βοήθεια».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κι άλλος νεκρός εργάτης στη Βραζιλία!


Τα προβλήματα συνεχίζονται στη Βραζιλία ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στη χώρα του «καφέ» το ερχόμενο καλοκαίρι. Ακόμη ένας εργάτης βρέθηκε νεκρός στα έργα του γηπέδου στο Μανάους.

Ο Αντόνιο Χοσέ Πίτα είναι ο τρίτος εργάτης που χάνει τη ζωή του στα έργα για την ετοιμασία των 12 γηπέδων στη Βραζιλία όταν μεταλλικό αντικείμενο έπεσε στο κεφάλι του κατά τη διάρκεια αποσυναρμολόγησης γερανού. Ο άτυχος εργάτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, Agencia Brasil.

Τον Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2013, δύο ακόμη εργάτες σκοτώθηκαν όταν έπεσαν από μεγάλο ύψος. Τα γεγονότα αυτά δεν περνάνε σε καμία περίπτωση απαρατήρητα και οι εργάτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα (10/2) αλλά ο εκπρόσωπος των εργατών Κισέρο Κουστόδιο αποφάσισε να την αναβάλει ώστε να συγκεντρωθούν περισσότεροι εργάτες για την κίνηση αυτή.



Η κυβέρνηση θρύνησε τον θάνατο του 55χρονου άνδρα αλλά ανακοίνωσε ότι τα έργα θα συνεχιστούν κανονικά και το γήπεδο θα είναι 100% έτοιμο στην ώρα του για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο συγκεκριμένο γήπεδο η Ιταλία και η Αγγλία στις 14 Ιουνίου θα παίξουν τον πρώτο αγώνα για τον όμιλο τους ενώ συνολικά θα διεξαχθούν τέσσερις αναμετρήσεις.






Διαβάστε περισσότερα...

Πέρασε το δακρυγόνο για...αποσμητικό


Πήγε να φρεσκαριστεί και της βγήκε...ξινό. Ο λόγος για μια νεαρή που διασκέδαζε σε κλαμπ της βαυαρικής πόλης Βίρτσμπουργκ και η οποία ψέκασε τον εαυτό της και άλλα δύο άτομα με δακρυγόνο στην προσπάθειά της να βάλει... αποσμητικό.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις αστυνομικές αρχές, η 20χρονη ψάχνοντας στην τσάντα της για το αποσμητικό της, έπιασε κατά λάθος το φιαλίδιο με το σπρέι αυτοάμυνας που είχε μαζί της. Χωρίς να αντιληφθεί το λάθος, ψέκασε τις μασχάλες της με δακρυγόνο, τραυματίζοντας την ίδια και άλλα δύο άτομα που βρίσκονταν κοντά της.

Το κλαμπ υποχρεώθηκε να κλείσει για λίγη ώρα, για λόγους ασφαλείας, ενώ η... αφηρημένη νεαρή και οι δύο θαμώνες δέχονταν τις πρώτες βοήθειες καθώς παρουσίασαν σοβαρό ερεθισμό στα μάτια εξαιτίας του δακρυγόνου.

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη στην 20χρονη για πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κλαίμε;


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί κλαίμε; Το παρακάτω βίντεο είναι άκρως διαφωτιστικό. Θα δείτε τους διάφορους τύπους δακρύων. Τι δηλαδή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να δακρύσουν και πού οφείλεται αυτό.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα η σεξουαλική βία


Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει τα περιστατικά σεξουαλικής βίας –εκτός σχέσης- σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.

Μία στις 14 γυναίκες στον κόσμο, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 7%, υφίσταται σεξουαλική βία από κάποιον άλλον άνδρα, πέραν του άνδρα ή του συντρόφου της. Αν και το φαινόμενο παίρνει ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις στην Αφρική, η σεξουαλική βία κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο είναι και στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νάιμαχ 'Αμπραχαμς του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "The Lancet", μελέτησαν στοιχεία από δεκάδες χώρες του κόσμου, αξιολογώντας όλες τις δημοσιευμένες μελέτες πάνω στη σεξουαλική βία εδώ και 13 χρόνια.

«Πρωταθλήτρια» στη σεξουαλική βία αναδεικνύεται η κεντρική υποσαχάρια Αφρική, με πρώτη τη Δημοκρατία του Κονγκό (21%) και ακολουθούν η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε και η Ν.Αφρική (από 17,4%). Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά στην Αυστραλία (16,4%) και τη Νέα Ζηλανδία. Οι λιγότερες επιθέσεις καταγράφονται στην Ινδία και το Μπαγκλαντές (3,3%), καθώς και στη Β.Αφρική και την Τουρκία (4,5%).

Στην Ευρώπη, περισσότερα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων καταγράφονται επισήμως στη Δυτική Ευρώπη, με μεγαλύτερα ποσοστά (11,5%) στην Ελβετία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Φιλανδία και τη Γερμανία. Μικρότερα εμφανίζονται τα ποσοστά στην Κεντρική Ευρώπη (10,7% σε Τσεχία, Πολωνία, Σερβία) και ακόμα λιγότερα στην Ανατολική (6,9% σε Λιθουανία και Ουκρανία).

Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι τα ανωτέρα ποσοστά πιθανώς υποεκτιμούν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, ιδίως σε ορισμένες χώρες, λόγω του στίγματος που συνήθως συνοδεύει την σεξουαλική βία και της έλλειψης αξιόπιστων κρατικών στοιχείων.

«Βρήκαμε ότι η σεξουαλική βία αποτελεί κοινή εμπειρία των γυναικών παγκοσμίως και σε μερικές περιοχές είναι ενδημική, ξεπερνώντας το 15%. Παρόλα αυτά, οι εμφανιζόμενες διαφορές από περιοχή σε περιοχή πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφυλακτικότητα λόγω της συχνής ανεπάρκειας διαθέσιμων στοιχείων και της έλλειψης διάθεσης για αποκάλυψη των επιθέσεων» δήλωσε η Άμπραχαμς.

Η σεξουαλική βία (που δεν προέρχεται από συζύγους και συντρόφους) περιλαμβάνει επιθέσεις από συγγενείς, ξένους, γνωστούς, φίλους, συναδέλφους, δασκάλους, γείτονες κ.α.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ καύσωνα το 2014


Μια «καυτή» συνέχεια μας επιφυλάσσει το 2014 σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων. Μετρώντας από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία (τέλος του 19ου αιώνα), το 2014 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία της Γης, επειδή το «κακό παιδί» του κλίματος, το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» φαίνεται να ετοιμάζεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Και αν το θερμοκρασιακό ρεκόρ δεν συμβεί το 2014, τότε θα συμβεί το 2015.

Σύμφωνα με το άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, υπάρχει πιθανότητα 75% το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη!

Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, και πιστεύουν ότι τέτοιες κλιματολογικές προβλέψεις σε βάθος χρόνου δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες.

Οι Γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο κλιματολογικό μοντέλο, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, είναι σε θέση να προβλέψει ότι φέτος θα κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θερμοκρασίες της Γης.

Γιατί φέτος;

Το Ελ Νίνιο -που δεν εμφανίστηκε ούτε το 2012, ούτε το 2013- λαμβάνει χώρα, όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα πάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, φέρνοντας μαζί του μεγάλες βροχές και πλημμύρες, ενώ παράλληλα «πυροδοτεί» ξηρασίες και πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Ινδονησία. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς κατά πόσο θα υπάρξει Ελ Νίνιο σε μια δεδομένη χρονιά.

Όμως οι Γερμανοί κλιματολόγοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο τους (που βασίζεται σε απλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαφορά θερμοκρασιών πάνω από τον Ισημερινό και τον υπόλοιπο Ειρηνικό) μπορεί να εκτιμήσει έως και ένα έτος πριν -και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα- την εμφάνιση του Ελ Νίνιο. Όπως αναφέρουν, για το 2014 η σχετική πιθανότητα είναι 76%. Η έως τώρα καλύτερη πρόβλεψη του Ελ Νίνιο δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις έως έξι μήνες.

Ούτως ή άλλως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 2014 αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη έως τώρα. Αλλά αν όντως συμβεί και το Ελ Νίνιο, τότε αυτό ίσως είναι «το κερασάκι στην τούρτα», που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια να «σπάσουν τα θερμόμετρα» τη φετινή χρονιά. Δεν αποκλείεται όμως, κατά τους γερμανούς ερευνητές, το ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας να καταρριφθεί το 2015 τελικά, επειδή το Ελ Νίνιο ασκεί επίδραση σε δύο συναπτά ημερολογιακά έτη.

Πότε είχε εμφανιστεί το Ελ Νίνιο;

Και άλλα κλιματολογικά μοντέλα έχουν κάνει πρόβλεψη για πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο φέτος, αν και παραμένει άγνωστο κατά πόσο το εν λόγω φαινόμενο -αν όντως συμβεί- θα έχει την μεγάλη ένταση του 1998, όταν είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο κλιματολόγος Τιμ Μπάρνετ του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τις νέες εκτιμήσεις, θεωρώντας πρόωρες τέτοιες προβλέψεις και βασισμένες σε ανεπαρκή επιστημονικά δεδομένα και σε ξεπερασμένες τεχνικές. Όπως λένε, ένα τόσο πολύπλοκο καιρικό φαινόμενο όπως το Ελ Νίνιο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ένα τόσο απλό κλιματολογικό μοντέλο.

«Ελ Νίνιο» σημαίνει στα ισπανικά «αγοράκι» (αναφορά στον Ιησού βρέφος) και η ονομασία δόθηκε στο φαινόμενο από νοτιοαμερικανούς αλιείς, επειδή έβλεπαν περιοδικά τον ωκεανό να θερμαίνεται γύρω στα Χριστούγεννα. Αντίθετο είναι το φαινόμενο «Ελ Νίνια» (κοριτσάκι), όταν τα νερά του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού εμφανίζονται ασυνήθιστα κρύα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ… θα μιλούν


Κάθε πολιτικός βάζει στόχους στη θητεία του. Μία από τις προτεραιότητες του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησής του Άντονι Φοξ, η προώθηση της τεχνολογίας των «αυτοκινήτων που μιλούν»!



Πρόκειται για μία τεχνολογία που επιτρέπει στα οχήματα να… επικοινωνούν μεταξύ τους, προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τα αυτοκίνητα που θα είναι εφοδιασμένα με αυτή την καινοτόμα τεχνολογία ανταλλαγής πληροφοριών για την ταχύτητα, τη θέση τους στο δρόμο κλπ θα έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα συγκριτικά με εκείνα που ακολουθούν απλώς τις εντολές των οδηγών τους!

«Η τεχνολογία που βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν τις συγκρούσεις με άλλα οχήματα θα προσφέρει διπλή υπηρεσία. Μία κοινωνική αφού θα συμβάλει ώστε να μειωθούν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα και μία οικονομική καθώς θα ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ ως ηγέτιδας δύναμης στην παγκόσμια βιομηχανία κατασκευαστών αυτοκινήτου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Άντονι Φοξ σημείωσε ότι ελπίζει πως το υπουργείο του θα μετατρέψει την ιδέα της νέας αυτής τεχνολογίας σε πράξη –σε σχέδιο νόμου δηλαδή- «προτού ο Πρόεδρος Ομπάμα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017» αποκαλύπτοντας έτσι, τον στόχο του Προέδρου.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπλοκή με την «Τράπεζα θεμάτων» στο μάθημα της ξένης γλώσσας


Εμπλοκή με την «Τράπεζα θεμάτων» στο μάθημα της ξένης γλώσσας.

Για ρεσιτάλ προχειρότητας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με σχετική ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του συλλόγου. Ο λόγος που οδήγησε τους καθηγητές των Γερμανικών σε αυτό τον χαρακτηρισμό είναι η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει των εξεταστέα ύλη των μαθητών της Α τάξης του λυκείου.

Όπως είναι γνωστό οι περίπου 75.000 μαθητές της Α τάξης θα εγκαινιάσουν το νέο σύστημα εξεταζόμενοι τον Ιούνιο σε θέματα που κατά 50% θα προέρχονται από την «Τράπεζα Θεμάτων» και κατά 50% από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα. Η βαθμολόγηση των θεμάτων θα πραγματοποιηθεί από τους οικείους διδάσκοντες.

Όπως αναφέρθηκε πρόβλημα δημιουργεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η εξεταστέα ύλη για το μάθημα της ξένης γλώσσας και η οποία αναφέρει:

Για την Α΄ τάξη Ημερησίου ΓΕΛ ισχύουν όσα αναφέρονται στις Οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος (εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 139610/Γ2/01-10-2013 της Δ/νσης Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης/Τμήμα Α΄).

Η εν λόγω εγκύκλιος στηριζόμενη στο γεγονός ότι οι μαθητές προέρχονται από διαφορετικά γυμνάσια με αποτέλεσμα ο μαθητικός πληθυσμός να είναι ανομοιογενής προτείνει στους εκπαιδευτικούς να προσαρμόζουν την ύλη και τη διδασκαλία τους στο επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών. Επίσης αναφέρει ότι σε περίπτωση που η διδαχθείσα ύλη του τρέχοντος διδακτικού έτους υπολείπεται εκείνης που έχει προγραμματίσει ο διδάσκων, η ολοκλήρωσή της μπορεί να επιτευχθεί στο επόμενο σχολικό έτος, αφού ενταχθεί στον προγραμματισμό της ύλης της επόμενης τάξης.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί σε ένα τμήμα της Α τάξης να μην ολοκληρωθεί η ύλη και να προγραμματιστεί για το επόμενο σχολικό έτος. Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα πως θα το προβλέψει αυτό η «Τράπεζα θεμάτων», αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να κληρωθούν θέματα που δεν τα έχουν διδαχθεί οι μαθητές.

Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε., όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπόλοιπες επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Ξένων Γλωσσών, για συντονισμό των ενεργειών όλων των εκπαιδευτικών των Ξένων Γλωσσών



Διαβάστε περισσότερα...

Σπίτι φτιαγμένο εξ' ολοκλήρου από Lego


Κοπιαστικό το ρεκόρ του.

Τουβλάκι τουβλάκι έχει δημιουργηθεί το σπίτι του James May αφού έχει δημιουργηθεί εξ’ ολοκλήρου από Lego.

Το σπίτι του είναι διώροφο, έχει τέσσερα δωμάτια και φτάνει τα 4,69 μέτρα ύψος, 9,39 μέτρα πλάτος και 5,75 μέτρα πλάτος. Για τη δημιουργία του δούλεψαν μεζί με τον ιδιοκτήτη και 1.200 εθελοντές.

Το ρεκόρ καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2009.


















Διαβάστε περισσότερα...

Από λάθος σε διαθεσιμότητα;


Πενήντα εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής βρέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Πενήντα εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής έχουν βρεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας παρά το γεγονός ότι με βάση τους κωδικούς της ειδικότητάς τους δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε όσους βρέθηκαν εκτός σχολικών αιθουσών. Το παραπάνω προκύπτει από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Ταλιαδούρος.

Θυμίζουμε στους αναγνώστες ότι οι ειδικότητες της ειδικής αγωγής έχουν στον κωδικό τους την κατάληξη .50 πχ φιλόλογοι ειδικής αγωγής ΠΕ02.50. Η διαθεσιμότητα των 50 εκπαιδευτικών έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών της ειδικής αγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής υπηρετούσαν σε εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και ΤΕΕ ειδικής αγωγής.

Ο κ. Ταλιαδούρος που έφερε το θέμα στη βουλή προτείνει να κατατεθούν τροπολογίες ώστε να εξαιρεθούν του καθεστώτος της διαθεσιμότητας. Μάλιστα απευθύνει ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας κατά πόσο προτίθεται να προωθήσει τροπολογία ώστε να εξασφαλισθεί η ορθή λειτουργία του νόμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Αεροδιακομιδή δεκάχρονου στην Κρήτη


Στο ΠΑΓΝΗ διακομίστηκε λίγο μετά τις 15.00 ένα δεκάχρονο αγόρι από τη Σαντορίνη. Μάλιστα για να φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο οργανώθηκε επιχείρηση αεροδιακομιδής του από τη Σαντορίνη με ελικόπτερο.


Το αγόρι φέρει τραύμα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στην παιδοχειρουργική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ


Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία από τις 25 Νοεμβρίου, με την άρνησή τους να παραδώσουν τα κτίρια όπου στεγάζονται τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα οποία αναμένεται να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.

Οι γιατροί διοργανώνουν διαμαρτυρίες έξω από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού έχει δώσει διορία έως αύριο προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής με ευθύνη των διευθυντών των περιφερειακών διευθύνσεων. Τα πολυιατρεία, θα είναι κλειστά περίπου για ένα μήνα και εν συνεχεία θα ανοίξουν υπό το νέο καθεστώς.

«Αυτό γίνεται για να ενωθούν τα δύο συστήματα που λειτουργούσαν πριν παράλληλα, του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας των νοσοκομείων, σε ένα ενιαίο σύστημα», ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι τα νέα πολυιατρεία θα λειτουργούν στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) καλεί τους γιατρούς μαζί με τους ασφαλισμένους να παρίστανται στις Μονάδες τους, προκειμένου «να στηρίξουν τη νομιμότητα και να αποτρέψουν το κλείσιμό τους», χαρακτηρίζοντας « παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως αύριο σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος».

Η αρχή έγινε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου οι οποίοι αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Αύριο στις 9 το πρωί διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο.

Το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά προγραμματίζει συγκέντρωση στις 7:30 αύριο το πρωί μπροστά στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ της Νίκαιας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλα πολυιατρεία στην Αττική και την επαρχία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Μπλόκο" από το ΣτΕ στις συνεχείς μεταθέσεις των δικαστών


Η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2/2014 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την νέα πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις μεταθέσεις των Διοικητικών Δικαστών, ενώ αποφάσισε ότι θα ελέγχονται όσοι υπάλληλοι θα «μεταφέρονται» μέσω του θεσμού της κινητικότητας στο χώρο των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, το άρθρο 12 του νόμου 4229/2014 προβλέπει ότι μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους στην πόλη που τοποθετήθηκε, ενώ σύμφωνα με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς δεν μπορούσε να μετατεθεί δικαστής αν δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στο ίδιο δικαστήριο.

Η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ότι μετά από ένα χρόνο παραμονής ενός δικαστή στο ίδιο δικαστήριο μπορεί να μετατεθεί, είναι αντίθετη στο άρθρο 73 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 4229/2014 «προσκρούει στο Σύνταγμα για λόγους που ανάγονται στην ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του ίδιου νόμου 4229/2014 (συγκεκριμένα το άρθρο 86) με την οποία καταργείται η αρμοδιότητα έγκρισης και τροποποίησης των κανονισμών των Διοικητικών Δικαστηρίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εξάλλου, σε άλλη δεύτερη απόφασή της (την υπ΄ αριθμ. 1/2014) η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνει ότι για τη στελέχωση των δικαστηρίων στα πλαίσια της κινητικότητας του νόμου 4172/2013, θα πρέπει για κάθε υπάλληλο να αποφαίνεται προηγούμενα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους δικαστές, το υπηρεσιακό συμβούλιο θα αποφαίνεται για κάθε υπάλληλο που θα «αποπειραθεί» μέσω του θεσμού της κινητικότητας να εργαστεί στα δικαστήρια, για το αν «διαθέτει τα προσόντα για να ανταποκριθεί επιτυχώς» στα νέα του καθήκοντα στο χώρο των δικαστηρίων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής ρομπότ στην Γαλλία


Σε σχολείο της Γαλλίας, γίνονται δεκτοί και μαθητές ρομπότ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα, το οποίο επιτρέπει σε όποιον μαθητή απουσιάζει, να «βρίσκεται μέσα στην τάξη» και να παρακολουθήσει το μάθημα του, μέσω μιας μικρής οθόνης που διαθέτει. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο πως η εικονική πραγματικότητα, εισβάλλει στην καθημερινότητα μας.

Δείτε το βίντεο του Ant1





Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι θα εξαφανίσετε τα ίχνη σας από το internet


Με τις ειδήσεις περί παρακολουθήσεων των προσωπικών λογαριασμών πολλοί χρήστες του ίντερνετ έχουν νιώσει την ανάγκη να απομακρυνθούν από την καθημερινή online έκθεση μέσω των social media ή άλλων σελίδων. Πόσο εφικτό είναι όμως κάτι τέτοιο;

Οι αποκαλύψεις προσωπικών μας στοιχείων μπορούν να μας εκθέσουν σε πολλαπλούς κινδύνους, είτε επαγγελματικούς είτε προσωπικούς, όμως, σύμφωνα με το digitallife, ακόμη και εκ των υστέρων υπάρχει τρόπος να επανορθώσουμε.

Η αγγλική «Who is Hosting This» δημοσίευσε πρόσφατα ένα σχετικό και άκρως ενδιαφέρον blog post, με ένα εκπληκτικό infographic, που περιλαμβάνει έναν εύκολο οδηγό για το πώς μπορείτε να εξαφανίσετε τα ίχνη σας online, στις περιπτώσεις που δεν επιθυμείτε να βρίσκονται εκτεθειμένα σε αδιάκριτα βλέμματα.

Από τη διαγραφή λογαριασμών που δε χρησιμοποιείτε, μέχρι την εξαφάνιση «ξεχασμένων» πληροφοριών από blogs και άλλες υπηρεσίες και την διαγραφή αποτελεσμάτων μηχανών αναζήτησης, το infographic αυτό είναι ένας θησαυρός πληροφοριών. Δείτε το παρακάτω:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνταξιούχος βρήκε τη βέρα της 55 χρόνια μετά


Χρειάστηκαν μόλις δύο ώρες και ένας ειδικός ανιχνευτής μετάλλων.

Η 77χρονη συνταξιούχος Joan MacLeod φόρεσε ξανά στο δάχτυλό της τη βέρα της, που είχε χάσει πριν από 55 χρόνια, ενώ βοηθούσε τους γονείς της να μαζέψουν καλαμπόκι από ένα χωράφι στην περιοχή Kirkhill, Inverness στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο του 1958.

Ξαφνικά, χωρίς να το καταλάβει το 22 καρατίων δαχτυλίδι έπεσε από το χέρι της και η ίδια δεν μπόρεσε να το βρει, όσο κι αν έψαξε.

Ο σύζυγός της, Duncan, το αντικατέστησε με ένα καινούριο, όμως οι δυο τους συνέχιζαν να ψάχνουν όλον αυτόν τον καιρό, με την ελπίδα ότι θα το ξαναβρούν.



Όμως δεν τα κατάφεραν και έτσι ζήτησαν τη βοήθεια του Eric Soane από τη Σκωτία, ο οποίος θεωρείται «αυθεντία» στην ανίχνευση «θησαυρών».

Ο ίδιος χρειάστηκε μόλις δύο ώρες και έναν ειδικό ανιχνευτή μετάλλων για να βρει το χαμένο δαχτυλίδι μέσα στο χωράφι πέντε δεκαετίες μετά.

«Χρειάστηκε να σκάψω γύρω στα 15 εκατοστά βάθος και… το είδα εκεί, να λάμπει μέσα στη λάσπη» ανέφερε ο ίδιος στη Daily Mail.

Όσο για την κάτοχό του, είπε ότι μόλις το είδε νόμιζε ότι θα λιποθυμήσει από τη χαρά της.



Διαβάστε περισσότερα...

Προνομιακές τιμές για νέους στην κινητή τηλεφωνία


Αφορά του κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων.

Προνομιακά πακέτα κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αποκτήσουν οι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων μετά από συμφωνία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου η συμφωνία συνεργασίας (διετούς διάρκειας) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας VODAFONE, υπεγράφη σήμερα σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Π. Γκιουλέκα από τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον κ. Αλμπέρτο Μπουρλά Διευθυντή Καρτοκινητής Vodafone.

Όπως ο δήλωσε ο κ Παναγιώτης Κανελλόπουλος: «Η συμφωνία με την VODAFONE είναι ιδιαίτερα σημαντική και έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων συνεργασιών, μέσω των οποίων, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων επιχειρεί -στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία- να ελαφρύνει το κόστος διαβίωσης για τους νέους και τις οικογένειες τους. Οι συνεργασίες αυτές επιτρέπουν τους νέους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, μεταφορών, τουρισμού, επικοινωνιών κ.α. με σαφώς μειωμένο κόστος. Και έπεται συνέχεια. Στόχος μας να διευρυνθεί το όφελος για τους νέους και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας τους».

O κ. Παναγιώτης Μανούρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την παρούσα συνεργασία, καθώς μέλημα του Προγράμματος Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι να διευρύνει διαρκώς το δίκτυο συνεργασιών του με φορείς που είναι έγκυροι και δημοφιλείς στους νέους.

Αναλυτικότερα, η συμφωνία προβλέπει την παροχή από τo Vodafone CU, τριών προνομιακών πακέτων (σ.σ. που έως σήμερα ήταν διαθέσιμα μόνο στους φοιτητές) σε όλους τους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων:
1. το «Students» Xclusive 5" για 1.000 λεπτά προς όλα τα δίκτυα και 200 MB για 1 μήνα μόνο με 5 ευρώ
2. το «Students» Xclusive 7" για 1.200 λεπτά και 100 SMS προς όλα τα δίκτυα, και και 600 MB για 1 μήνα μόνο με 7 ευρώ
3. το «Students» Xclusive SMS 1" για 300 SMS προς όλους τους συνδρομητές CU για 1 μήνα, μόνο με 1 ευρώ.

Oι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων θα μπορούν να αποκτούν τα ανωτέρω αναφερόμενα πακέτα προσφορών, καταχωρώντας τον αριθμό της κάρτα τους, τόσο στις online φόρμες ταυτοποίησης, όσο και στα καταστήματά της VODAFONE.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι μία εύχρηστη ατομική κάρτα, που απευθύνεται σε όλους τους νέους από 13 - 30 ετών (μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, νέοι άνεργοι) και προσφέρει στους κατόχους της, εκπτώσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες 38 χώρες στο εξωτερικό.

Η έκδοση της κοστίζει 10 ευρώ και έχει ετήσια διάρκεια. Περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 προσφορές σε όλη την Ευρώπη και σε τομείς όπως: Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Μεταφορές, Βιβλιοπωλεία, Τουριστικές και άλλες υπηρεσίες.

Οι χρήστες στις Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων μπορούν να ενημερώνονται για τις εκπτώσεις και τα προνόμια της Κάρτας, στην ιστοσελίδα: http://www.europeanyouthcard.gr/, όπου αναρτάται και ο εκπτωτικός κατάλογος με τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ που έχουν συμβληθεί με το πρόγραμμα αλλά και για όλες τις παροχές της κάρτας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την έκδοση στις Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων ενημερωθείτε στις ιστοσελίδες: www.neagenia.gr,http://www.europeanyouthcard.gr/ και στα τηλέφωνα:

Αθήνα 210 2599444, 210 2599422 και Θεσσαλονίκη : 2310 257131-7.



Διαβάστε περισσότερα...

Παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής για πρώτη φορά στην Ελλάδα


Στις 8 και 9 Μαρτίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS.

Πρόκειται για το First Lego League (FLL), μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Τριάντα τέσσερις ομάδες των δέκα ατόμων θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, τον οποίο διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό- αγαθοεργές σωματείο «Δράση για την Εκπαίδευση- EDU ACT».

Ο διαγωνισμός έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή.

Μέχρι τη διεξαγωγή του τελικού θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και συναντήσεις με γνωστούς επιστήμονες, ομιλίες και εκπαιδευτικοί διαγωνισμοί. Την Παρασκευή και το Σάββατο, 24- 25 Ιανουαρίου και 31 Ιανουαρίου- 1 Φεβρουαρίου, στο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» θα διεξαχθούν σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής για όλους.

Ο φετινός διαγωνισμός έχει θέμα το περιβάλλον και τα καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο αυτό θα παραβρεθούν στη Θεσσαλονίκη η ομάδα της εκπαιδευτικής ρομποτικής από τα Νησιά Φερόες, Lego Vinir, όπως και οι παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές ρομποτικής Lee Magpilli και Βασίλης Χρυσανθακόπουλος.

«Κάτι τόσο μεγάλο όσο αυτός ο διαγωνισμός, το μοιραζόμαστε, το κάνουμε κομμάτι της πόλης» δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπαιδευτικός και εμπνευστής της ιδέας «EDU - ACT» Κώστας Βασιλείου, προσθέτοντας: «Τα παιδιά σχεδιάζουν, χρησιμοποιούν μαθητικά και προχωράνε. Το πρόγραμμα τους εμπνέει να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα».

Αρωγός της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Νεότητας της Μητρόπολης Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως. Τον διαγωνισμό υποστηρίζουν η «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», το NOESIS, η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια», το «Mediterranean Cosmos». Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας- Χορτιάτη και Κορδελιού- Ευόσμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεόρατος 3D printer τυπώνει σπίτι σε μόλις 24 ώρες


Καλωσορίσατε στο νέο σας «τυπωμένο» σπιτικό των 230 τ.μ.
Ο καθηγητής Behrokh Khoshnevis του USC έχει σκαρφιστεί έναν καινοτόμο τρόπο που του επιτρέπει να χτίζει ένα σπίτι σε λιγότερο από μία μέρα. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, να τυπώνει ένα σπίτι!

Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ανέπτυξε λοιπόν έναν νέο τρισδιάστατο εκτυπωτή που είναι σε θέση να παίζει με το τσιμέντο, καταλήγοντας στην κατασκευή οικίας 230 τ.μ. σε 24 ώρες. Απίστευτο πράγματι.

Ο ερευνητής και η ομάδα του Contour Crafting ισχυρίζονται μάλιστα ότι η λύση αυτή θα επιτρέψει την κατασκευή χώρων διαβίωσης σε αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπως και σε άλλους πλανήτες: «Το Contour Crafting θα είναι πιθανότατα μια από τις πολύ λίγες βιώσιμες προσεγγίσεις για την κατασκευή οικοδομημάτων σε άλλους πλανήτες, όπως η Σελήνη και ο Άρης, που προορίζονται εξάλλου για ανθρώπινο αποικισμό πριν από το τέλος του αιώνα», δηλώνει η ομάδα στην επίσημη ιστοσελίδα του Contour Crafting.

Επιστρέφοντας ωστόσο στα γήινα πράγματα, οι πιθανές χρήσεις του τρισδιάστατου τυπώματος σπιτιών θα μπορούσαν να στραφούν στη δημιουργία οικιών σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος ή ακόμα και σχολείων. Όσο η τεχνολογία θα εξελίσσεται, ολοένα και πιο ψηλές και περίπλοκες κατασκευές θα είναι δυνατές.

Για την ώρα, ο πελώριος 3D printer χτίζει στρώμα-στρώμα την κατοικία και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, ακολουθώντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που έχει δημιουργηθεί στον υπολογιστή και εξαφανίζοντας εντελώς από τη διαδικασία τον ανθρώπινο παράγοντα. Με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία, ένα σπίτι ή ακόμα και ένα συγκρότημα κατοικιών μπορεί να κατασκευαστεί αυτόματα και «με τη μία», ακολουθώντας ακόμα και διαφορετικούς σχεδιασμούς για κάθε σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι αγωγοί για τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά μπορούν να ενσωματωθούν στη δομή του σπιτιού!

Η τεχνολογία του Contour Crafting υπόσχεται μεγάλα πράγματα στο μέλλον, αφού οι προοπτικές χρήσης της αυτοματοποιημένης ανέγερσης οικοδομημάτων είναι πρακτικά ανεξάντλητες...





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...