Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

"Αθώο" το εμβόλιο για τους βρεφικούς θανάτους


Οι κινεζικές αρχές διέψευσαν σήμερα ότι ένα εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β που παρασκευάζεται από μια ντόπια εταιρεία ευθύνεται για το θάνατο 17 βρεφών.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου σχετικά με τους θανάτους των μωρών μετά τον εμβολιασμό τους δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ότι πέθαναν εξαιτίας του εμβολίου, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας.

"Επιβεβαιώθηκε ότι οι εννέα θάνατοι δεν είχαν καμία σχέση με το εμβόλιο" που παρασκευάζεται από την εταιρεία BioKangtai, βεβαιώνει η ανακοίνωση. Θα χρειαστεί ωστόσο να γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις για να καθοριστεί η αιτία θανάτου των υπόλοιπων οκτώ παιδιών.

Τα ρεπορτάζ των κινεζικών μέσων ενημέρωσης για τους θανάτους των παιδιών και την πιθανή σχέση τους με το εμβόλιο προκάλεσαν σάλο στην Κίνα. Οι υγειονομικές αρχές διέταξαν να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της BioKangtai μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βίασε την εν διαστάσει σύζυγό του


Τις αναγκαίες διευθετήσεις με τον εν διαστάσει σύζυγό της σε ό,τι αφορά τις μέρες κατά τις οποίες θα μπορούσε να βλέπει το παιδί τους, ήθελε να κάνει 28χρονη από την Πολωνία, η οποία διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, αλλά εκείνος, όπως κατήγγειλε η ίδια στην Αστυνομία, την κακοποίησε και την βίασε.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού, συνέβη το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς όταν η 28χρονη επισκέφθηκε στον χώρο διαμονής του τον 30χρονο πατέρα του παιδιού της, ο οποίος κατάγεται από το Μπαγκλαντές και με τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση τους δύο τελευταίους μήνες. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της, ήθελε απλώς να συνεννοηθούν για τις μέρες που ο πατέρας θα μπορούσε να επισκέπτεται το δίχρονο αγοράκι τους.

Μόλις όμως του χτύπησε την πόρτα και της άνοιξε, ο 30χρονος, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της, την άρπαξε από τον λαιμό απειλώντας την ότι θα την σκοτώσει ενώ ταυτόχρονα την έσυρε στο υπνοδωμάτιο όπου, συνεχίζοντας τις απειλές, προχώρησε στον βιασμό της. Όταν η γυναίκα κατάφερε να φτάσει στην είσοδο για να φύγει, ο 30χρονος την πρόλαβε και θέλοντας ενδεχομένως να αποτρέψει καταγγελία του στην Αστυνομία, της άρπαξε κάποια προσωπικά της αντικείμενα μεταξύ των οποίων και το τηλέφωνό της, το οποίο πέταξε βίαια στο έδαφος, με αποτέλεσμα να το καταστρέψει.

Μετά την καταγγελία της, η 28χρονη εξετάστηκε από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους, ενώ η Αστυνομία αναζήτησε τον 30χρονο χωρίς όμως να τον εντοπίσει κι ως εκ τούτου εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και καταζητείται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πάγια εντολή του υπουργείου Υγείας να περιθάλπονται επείγοντα περιστατικά ανασφάλιστων»


Απάντηση Γεωργιάδη στην καταγγελία του ΜΙΕ.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό άνθρωποι, για πολιτικούς λόγους, να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει παγία εντολή σε όλα τα νοσοκομεία και όποτε κρίνεται ένα περιστατικό ως επείγον και επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, ακόμη και αν είναι παντελώς ανασφάλιστος, να περιθάλπεται».

Το παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την καταγγελία του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού για το θάνατο ανασφάλιστου και την αδυναμία πολιτών που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη να νοσηλευθούν χωρίς κόστος σε δημόσιο νοσοκομείο .

Ο υπουργός ανέφερε ότι εάν έχει υπάρξει περίπτωση ασθενούς που εξετάστηκε από γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο και
που, ενώ έχρηζε άμεσης θεραπείας, δεν του παρεσχέθη, να δοθούν τα στοιχεία και να ερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό.

Όσον αφορά ειδικά το ζήτημα με το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, ο υπουργός ανέφερε ότι στις 13 Νοεμβρίου, είχε κλειστεί ραντεβού με το Μητροπολιτικό Ιατρείο προκειμένου να ενημερωθεί ο υπουργός για τα προβλήματα των ασθενών. Σύμφωνα με τον υπουργό το ραντεβού, όχι από τον ίδιο, αλλά από τους υπευθύνους του Μητροπολιτικού Ιατρείου, «οι οποίοι, απ΄ ό,τι έμαθα εκ των υστέρων, ακύρωσαν το ραντεβού για πολιτικούς λόγους», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Κατά συνέπεια δε δεχόμαστε καμία υπόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας από κανέναν. Εάν θέλουν κάποιοι από το Μητροπολιτικό Ιατρείο ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα να έρθουν σε επαφή με μένα προσωπικά και να μου θέσουν όλα τα αιτήματα, η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοικτή και παρόμοια προβλήματα, χωρίς να τα διαφημίζουμε, λύνουμε κάθε μέρα ασταμάτητα από την πρώτη μέρα που είμαι εδώ».



Διαβάστε περισσότερα...

Τέχνη έτσι ... κι αλλιώς!


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα την Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Μπορούν φρούτα, φύλλα και λαχανικά να παίξουν μουσική; Η άμμος να διηγηθεί ιστορίες; Ο πάγος να γίνει κρυσταλλένια πολιτεία και να δούμε θέατρο στο σκοτάδι; Μόνο ένας κόσμος μπορεί να χωρέσει όλα αυτά και άλλα πολλά... εκείνος της τέχνης!

Τον κόσμο αυτόν θα εξερευνήσουν τα παιδιά που θα βρεθούν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.

Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.

Είναι απαραίτητη η έγκαιρη τηλεφωνική κράτηση, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, στο τηλέφωνο 212 254 0000 (κωδ. 0600) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78 (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών)
Τηλέφωνο: 212 254 0000



Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμέτωπα με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις τα Ηνωμένα Έθνη


Από τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος δήλωσε χθες Πέμπτη ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αντιμέτωπα, με την είσοδο του 2014, με «σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις» από τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, η Έιμος είπε ότι το 2013 έληξε με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρωπιστικών κρίσεων κι επικαλέστηκε ως παραδείγματα τη Συρία, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τις Φιλιππίνες.

Μόνο στη Συρία εκτιμάται ότι 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων των 6,5 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, και περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες στην περιοχή έχουν ανάγκη από τρόφιμα, καταφύγιο και υγειονομική φροντίδα, είπε η Έιμος.

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι, που επλήγησαν από τον πρόσφατο τυφώνα στις Φιλιππίνες, εξακολουθούν να βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται μέσα στο 2014 να φθάσουν στους 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στην ΚΑΔ, περιλαμβανομένων 500.000 που αντιμετωπίζουν το λιμό.
Στο τέλος Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις δωρήτριες χώρες να συνεισφέρουν 12,9 δισ δολάρια το 2014 ώστε να μπορέσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσεγγίσουν 52 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε 17 χώρες, είπε η Έιμος.

Το Νότιο Σουδάν, όπου 194.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των επεισοδίων βίας, συγκαταλέγεται στις χώρες με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Όπως είπε η Έιμος, 57.000 άνθρωποι εξασφάλισαν προστασία σε βάσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, ενώ ο Οργανισμός σκοπεύει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 600.000 νοτιοσουδανούς.

Ο ΟΗΕ στοχεύει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν, στη Μιανμάρ, στην Αϊτή, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μαλί και στη Σομαλία.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ματωμένο «selfie» της έσωσε τη ζωή


Μια φωτογραφία οδήγησε την αστυνομία στο σπίτι της.

Είναι μια τρομακτική φωτογραφία και είναι τρομακτική η βία που κρύβει πίσω της. Αλλά είναι ταυτόχρονα η φωτογραφία που ίσως έσωσε τη ζωή της Susann Stacy από το Κεντάκι, η οποία είχε δεχθεί άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της.

Σύμφωνα με τη Huffington Post, η Stacy ανέβασε τη Δευτέρα τη φωτογραφία στο Facebook γράφοντας μόνο: «Βοήθεια σας παρακαλώ, οποιοσδήποτε».

Ένας από τους φίλους της στο Facebook είδε η φωτογραφία και κάλεσε την Άμεσο Δράση.

Η αστυνομία έσπευσε στο σπίτι της και βρήκε τη γυναίκα με πολλά κοψίματα στο κεφάλι και τα μαλλιά γεμάτα αίματα.

Η γυναίκα είπε στις αρχές πως ο σύζυγός της Donnie Stacy τη χτύπησε με ένα πιστόλι επειδή την άκουσε να μιλά στο τηλέφωνο με έναν άλλο άνδρα. Επίσης έβγαλε το τηλέφωνο από την πρίζα για να μην μπορεί να καλέσει τις Πρώτες Βοήθειες. Επειδή δεν είχε κινητό, χρησιμοποίησε το WiFi για να ανεβάσει τη φωτογραφία μέσω υπολογιστή.

Ο σύζυγός της δεν βρισκόταν στο σπίτι όταν έφτασαν οι αστυνομικοί αλλά συνελήφθη σε κοντινό σημείο και του απαγγέλθηκε η κατηγορία της επίθεσης.

Το απόγευμα της Πέμπτης η Susann Stacy έγραψε στο Facebook: «Δυο κουβέντες για τα γεγονότα της Δευτέρας, ανέβασα μια φωτογραφία μέσω WiFi γιατί ήταν ο μόνος τρόπος που είχα να ζητήσω βοήθεια. Δεν είχα τηλέφωνο για να τηλεφωνήσω, ούτε κινητό. Ήθελα απλά βοήθεια. Να μην πεθάνω μέσα στο ίδιο μου το αίμα στο πάτωμα της κουζίνας μου. Είμαι ευγνώμων για όλη τη βοήθεια, τη φροντίδα, το ενδιαφέρον, την ανθρωπιά ου μου δείξατε. (…)».




Διαβάστε περισσότερα...

Συλλήψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό 25χρονης


Κοντά στην εξιχνίαση μιας περίεργης υπόθεσης ληστείας και ξυλαδαρμού 25χρονης κοπέλας η οποία εργάζεται σε μπαρ του Ηρακλείου, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές.

Η 25χρονη νεαρή από τη Ρουμανία, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, έζησε ώρες αγωνίας, τη στιγμή που έμπαινε στο σπίτι της στην περιοχή του Θερίσου.

Δύο άγνωστοι άντρες, αδιευκρίνιστο πως, είχαν εισέλθει στην οικία της, και αφού την ξυλοκόπησαν άγρια, της αφαίρεσαν 600 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και εξαφανίστηκαν.

Η νεαρή κοπέλα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, όμως κατάφερε να περιγράψει στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, τι είχε συμβεί νωρίτερα στο σπίτι της.

Μετά από δύο ημέρες εντατικών ερευνών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα έναν 44χρονο Ρουμάνο που φέρεται να εμπλέκεται στον ξυλοδαρμό και τη ληστεία της 25χρονης, ενώ αναζητούν έναν ακόμη 29χρονο ομοεθνή του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για τον θάνατο του Πολ Γουόκερ


Φως στα αίτια του ατυχήματος που στοίχισε τη ζωή στον ηθοποιό Πολ Γουόκερ και στον 38χρονο φίλο του Roger Rodas, έρχεται να ρίξει η έκθεση του ιατροδικαστή.



Σύμφωνα με Διεθνή Μέσα ενημέρωσης ο ιατροδικαστής στην έκθεση αναφέρει ότι η Πόρσε που οδηγούσε ο 38χρονος έτρεχε με περισσότερα από 160 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση ο Roger Rodas έχασε τον έλεγχο του οχήματος, για άγνωστο λόγο, με αποτέλεσμα να περιστραφεί και να χτυπήσει κατά σειρά ένα κράσπεδο, ένα δέντρο και ένα φανάρι.

Λόγω της τελευταίας πρόσκρουσης το αυτοκίνητο περιστράφηκε κατά 180 μοίρες, με αποτέλεσμα η πλευρά του συνεπιβάτη να χτυπήσει σε δέντρο και το αυτοκίνητο να αναφλεγεί.

Ο οδηγός έχασε τη ζωή του από τα πολλαπλά τραύματα. Από την άλλη ο Πολ Γουόκερ από τραύματα και εγκαύματα. Και οι δύο δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ όπως προκύπτει από την έκθεση.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρησε να αυτοκτονήσει και τον έσωσαν τα σκυλιά


Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης νοσηλεύεται ο 58χρονος.

Χάρη στα σκυλιά σώθηκε 58χρονος που το πρωί επιχείρησε να αυτοκτονήσει έξω από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Ο 58χρονος με καταγωγή από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, που σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, πήγε έξω από το νοσοκομείο αποφασισμένος να δώσει τέλος στη ζωή του. Πήρε αρκετά χάπια έως ότου έπεσε λιπόθυμος. Η λιποθυμία και η πτώση ήταν αυτές που του προκάλεσαν τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Τον 58χρονο δεν αντιλήφθηκε κανένας περαστικός ή εργαζόμενος στο νοσοκομείο, αλλά έγινε αντιληπτός από τα αδέσποτα σκυλιά που βρέθηκαν γύρω του και άρχισαν να γαβγίζουν. Αυτά ήταν που τελικά του έσωσαν τη ζωή.

Άμεση ήταν η επέμβαση των γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου, που τον περισυνέλεξαν και του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες. Ο 58χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

9χρονος "λύνει" τον κύβο του Ρούμπικ σε 11’’


Παιχνιδάκι είναι για τον 9χρονο Λι Ντονγκί ο κύβος του Ρούμπικ. Ο μικρός Κινέζος έσπασε κάθε ρεκόρ ‘λύντοντας’ τον κύβο μόλις σε 11,84 δευτερόλεπτα.



Ο Λι Ντονγκί, συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Παγκόσμιας Ένωσης Φίλων του Κύβου του Ρούμπικ, και εντυπωσίασε με τις ικανότητές του. Ο 9χρονος σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησε να ασχολείται με τον Κύβο από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σφήνωσε το κεφάλι του σε παράθυρο


Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με έναν Ρώσο, ο οποίος είχε σφηνώσει το κεφάλι του σε παράθυρο. Από την περιγραφή που υπάρχει, ο άνδρας είναι μεθυσμένος. Οι φίλοι του προσπαθούν να τον βοηθήσουν, αλλά παράλληλα γελάνε μαζί του. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να τον κλωτσήσουν στα οπίσθια προκειμένου να τον...ελευθερώσουν. Από τα σχόλια χρηστών για το συγκεκριμένο βίντεο δεν αποκλείεται να είναι και στημένο προκειμένου ο συγκεκριμένος άνδρας να εκμεταλλευτεί τα...15 λεπτά δημοσιότητας που αναλογούν σε κάθε άνθρωπο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έστειλε μήνυμα σε μπουκάλι και πήρε απάντηση... 23 χρόνια μετά!


Χριστουγεννιάτικη έκπληξη.

Δεκάχρονη μαθήτρια ήταν η Zoe Averianov από τη Βρετανία, όταν πέταξε στη θάλασσα ένα σφραγισμένο μπουκάλι που περιείχε ένα γράμμα προς όποιον το έβρισκε. Η Averianov είχε πετάξει το μπουκάλι στις 12 Σεπτεμβρίου του 1990, ταξιδεύοντας για διακοπές από το Hull προς το Βέλγιο, με φέρι.

Τα Χριστούγεννα φέτος έλαβε μια απρόσμενη απάντηση στο τότε μήνυμά της, 23 χρόνια μετά!

Η απάντηση ερχόταν από ένα ζευγάρι στην Ολλανδία- μέχρι εκεί είχε ταξιδέψει το μπουκάλι της.

«Αγαπητέ, το όνομά μου είναι Zoe Lemon», είχε γράψει η 10χρονη. «Γράψε μου σε παρακαλώ, θα μου άρεσε πολύ. Είμαι δέκα χρονών και μου αρέσει το μπαλέτο και να παίζω φλάουτο και πιάνο. Έχω ένα χάμστερ που το λένε Sparkle κι ένα ψάρι που το λένε Speckle».

Η απάντηση έλεγε: «Αγαπητή Zoe, χθες κατά τον περίπατό μου στην παραλία με τη σύζυγό μου, είδαμε ανάμεσα στα αντικείμενα που είχε ξεβράσει η θάλασσα ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι με το μήνυμά σου».



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς υπολογίζεται η τιμή κτήσης μετοχών για τον φόρο υπεραξίας


Την απόφαση εξέδωσε ο Γιώργος Μαυραγάνης.

Την απόφαση για τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης των μετοχών για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας, εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Έτσι, ανάλογα με την περίπτωση, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Προσδιορισμός τιμής κτήσης εισηγμένων τίτλων σε χρηματιστηριακή αγορά

Ως τιμή κτήσης των μεταβιβαζόμενων τίτλων εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά που αποκτήθηκαν πριν την 29η Σεπτεμβρίου 1999, λαμβάνεται η μέση τιμή κλεισίματος των 31 εργάσιμων ημερών που έχουν στο μέσο τους την 29η Σεπτεμβρίου 1999.

Ως τιμή κτήσης των τίτλων που αποκτήθηκαν πριν την 29η Σεπτεμβρίου 1999, αλλά εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, λαμβάνεται η τιμή εισαγωγής τους.

2. Προσδιορισμός τιμής κτήσης μη εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά τίτλων επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Ως τιμή κτήσης των μεταβιβαζόμενων τίτλων μη εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία οι οποίοι αποκτήθηκαν πριν την 29η Σεπτεμβρίου 1999, λαμβάνεται ο μέσος όρος της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης της οποίας μεταβιβάζονται οι τίτλοι των δύο χρήσεων, αυτής που προηγείται και αυτής που έπεται της 29ης Σεπτεμβρίου 1999.

3. Προσδιορισμός τιμής κτήσης τίτλων επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία

Για μεταβιβάσεις τίτλων επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία οι οποίοι αποκτήθηκαν πριν την 29η Σεπτεμβρίου 1999, για τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης ισχύουν τα ακόλουθα:

α) αν οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι έχουν αποκτηθεί κατά την ίδρυση της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται το κεφάλαιο της επιχείρησης, όπως αυτό αναφέρεται στο καταστατικό της. Εάν μέχρι το χρόνο μεταβίβασης έχουν λάβει χώρα αυξομειώσεις του κεφαλαίου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται ο μέσος όρος του κεφαλαίου της επιχείρησης των πέντε προηγούμενων φορολογικών ετών ή χρήσεων πριν από τη μεταβίβαση, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αυξομείωσης του κεφαλαίου του έτους ή χρήσης εντός της οποίας λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση. Σε περίπτωση κατά την οποία έχουν παρέλθει λιγότερα από πέντε έτη ή χρήσεις, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται ο μέσος όρος του κεφαλαίου αυτών των ετών ή χρήσεων.

β) αν οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι έχουν αποκτηθεί μετά την ίδρυση της μεταβιβαζόμενης επιχείρησης, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται αυτή που οριστικοποιήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο κατά την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας εισοδήματος ή κληρονομιών, δωρεών,γονικών παροχών ή, σε περίπτωση μη οριστικοποίησης, η δηλωθείσα αξία.



Διαβάστε περισσότερα...

Καμπανάκι κινδύνου για τις διαδικτυακές ομαδικές αγωγές


Την προσοχή των καταναλωτών ζητάει το ΙΝΚΑ.

Να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καλεί η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ΙΝΚΑ και συγκεκριμένα το ΙΝΚΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης καθώς «τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλίσει το διαδίκτυο αναρτήσεις σχετικά με πάσης φύσεως “Ομαδικές Αγωγές” των οποίων οι συντάκτες καλούν τον κόσμο να συμμετέχει».

Το ΙΝΚΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης εφιστά την προσοχή επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Το να συμμετέχεις σε μία Ομαδική Αγωγή δεν είναι κάτι απλό, ούτε σε καθιστά άμοιρο ευθυνών.Διαβάστε προσεκτικά το τι σας υπόσχονται, και πριν κάνετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε ένα δικηγόρο της εμπιστοσύνη σας, ή μια Ένωση Καταναλωτών αναγνωρισμένη από το υπουργείο Ανάπτυξης και μετά να προχωρήσετε σε συνάντηση και ποτέ πληρωμές έναντι υπηρεσιών. Η πληρωμή να γίνεται μετά την παροχή των υπηρεσιών».



Διαβάστε περισσότερα...

Χτυπούσε κι έσπρωχνε το αυτιστικό αγόρι που είχε αναλάβει να φροντίζει!


Η κρυφή κάμερα τον αποκάλυψε- Δείτε το βίντεο.

Κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκου αντιμετωπίζει ο 27χρονος Stephen Jacobs τον οποίο η κρυφή κάμερα που τοποθέτησαν στο σπίτι τους οι γονείς του 3χρονου Caeden Lowe κατέγραψε να τον χτυπά με μαξιλάρια στο κεφάλι, να τον κακομεταχειρίζεται και να τον σπρώχνει.

Ο Jacobs είναι ειδικός θεραπευτής σε θέματα αυτισμού, συνεργάζεται με το Autism Intervention Milwaukee και αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την κακοποίηση παιδιού και μάλιστα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Σύμφωνα με το skynews, ο Caeden πάσχει από βαριάς μορφής αυτισμό και δεν επικοινωνεί με τους γονείς του. Ο Jacobs ήταν ένας από τους πολλούς θεραπευτές που ασχολούνταν με το αγόρι.

Οι γονείς του αποφάσισαν να εγκαταστήσουν κρυφή κάμερα για να δουν τι γίνεται όταν τον επισκέπτονταν οι ειδικοί, καθώς διαπίστωσαν πως η κατάσταση του 3χρονου δεν βελτιωνόταν.

Η μητέρα του είπε πως υποψιαζόταν πως κάτι δεν πήγαινε καλά αλλά σοκαρίστηκε όταν είδε το βίντεο. «Αν δεν είχαμε βάλει την κάμερα δεν θα το είχαμε μάθει ποτέ. Είναι ο γιος μου, του αξίζει η θεραπεία που του υποσχεθήκαμε. Και αξίζει περισσότερα από όσα του προσέφεραν. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα», τόνισε.

Αποκάλυψε μάλιστα πως δέχθηκε τηλεφωνήματα και από γονείς άλλων παιδιών με αυτισμό που είχαν κάνει θεραπείες με τον 27χρονο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και πως δεν είχαν επισήμως ενημερωθεί για άλλα περιστατικά εκτός του Caeden.

Το Autism Intervention Milwaukee ενημέρωσε πως διεξάγει έρευνες και στους υπόλοιπους ειδικούς με τους οποίους συνεργάζεται.

Ο Jacobs πάντως δήλωσε πως μελετούσε για ένα τεστ για το πανεπιστήμιο και δεν θυμάται να επιτίθεται στο αγόρι.

Δείτε το βίντεο





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη καταδίωξη με τρία παιδιά μέσα στο όχημα


Ο ασυνείδητος πατέρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση - Δείτε το βίντεο.

Ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε έναν ασυνείδητο βρετανό οδηγό που βρέθηκε να καταδιώκεται από την αστυνομία, έχοντας συνεπιβάτες τα τρία του παιδιά!

Το περιστατικό σημειώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και η Daily Mail έδωσε τώρα στη δημοσιότητα το βίντεο της καταδίωξης.

Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία έκανε σήμα στο Jason Thomas να σταματήσει, καθώς τον υποπτεύονταν για μεταφορά ναρκωτικών. Ο 33χρονος που μόλις είχε πάρει τα παιδιά του από το σχολείο, δεν σταμάτησε αλλά αντίθετα άρχισε να οδηγεί άκρως επικίνδυνα σε αυτοκινητόδρομο, με την αστυνομία να είναι στο κατόπι του. Μάλιστα, έφτασε να κινείται με ταχύτητα άνω των 160 χλμ/ώρα!

Η καταδίωξη έληξε όταν ο Jason Thomas παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο. Αμέσως βγήκε έξω από το Opel Vectra και προσπάθησε να διαφύγει, εγκαταλείποντας τα παιδιά του! Αστυνομικοί τον κυνήγησαν και τον έπιασαν.



Τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 10 χρόνια, με το δικαστή Michael Cullum να λέει πως ο 33χρονος έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. «Τι σόι άνθρωπος οδηγεί έτσι με τα ίδια του παιδιά στο αυτοκίνητο», αναρωτήθηκε ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε καταδικαστεί ξανά αρκετές φορές για επικίνδυνη οδήγηση.

Δείτε το βίντεο της καταδίωξης…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες οδηγοί στη Χίο παρέδωσαν πινακίδες


Χιλιάδες οδηγοί παρέδωσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους στη Χίο. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 4.000 πινακίδες αυτοκίνητων και μηχανών καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Την περσινή χρονιά είχε χαρακτηρίσει η κατάθεση πινακίδων οχημάτων μεγάλου κυβισμού ωστόσο φέτος αρκετοί ήταν οι οδηγοί αυτοκίνητων μεσαίου κυβισμού που αποφάσισαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματα τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προειδοποιεί τους δημάρχους ο Μιχελάκης για το θέμα των συμβασιούχων


Αυστηρή προειδοποίηση να μη συμβάλλουν στη μονιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων των δήμων με δικαστικές αποφάσεις, απευθύνει το υπουργείο Εσωτερικών στους δημάρχους και στις νομικές υπηρεσίες των δήμων, με εγκύκλιο που απέστειλε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προειδοποιεί με παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που δημοτικές αρχές είτε στηρίζουν δικαστικά αιτήματα συμβασιούχων εργαζομένων για μονιμοποίησή τους είτε δεν εξαντλούν όλες τις ένδικες δυνατότητες ώστε να μην καταστεί εντέλει η μονιμοποίηση δυνατή.

Στην εγκύκλιο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση και κάνουν λόγο για πειθαρχικές ευθύνες αιρετών και ενδεχόμενη παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος, στις περιπτώσεις που αποδέχονται τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ή μίσθωσης έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνους μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες" αναφέρουν .

Επιπροσθέτως, το υπουργείο Εσωτερικών, επικαλείται το γεγονός ότι οι κατατάξεις αυτές συνυπολογίζονται στην τήρηση της αναλογίας 1/5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις προσωπικού) στο Δημόσιο, και ως εκ τούτου στερούνται οι φορείς τη δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού από τους διαθέσιμους επιτυχόντες σε διαδικασίες πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.

Επίσης υπογραμμίζει ότι "οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα έχουν καθήκον να προασπίζονται τα συμφέροντά τους μέχρις εξαντλήσεως των ενδίκων μέσων και βοηθημάτων και σε κάθε στάδιο των δικών αυτών". Συνεπώς, τονίζει, στην περίπτωση που οι δήμοι δεν εξαντλούν τα ένδικα μέσα στις δικαστικές διαφορές, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα άρθρα περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών και θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άγιος Βασίλης στα γήπεδα της Super League


Ο Άγιος Βασίλης θα βρίσκεται στα γήπεδα της Super League και τη 18η αγωνιστική της Super League, για να μοιράσει δώρα στους μικρούς φιλάθλους. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Super League:

Οι οικογενειακές κερκίδες και οι θύρες, στις οποίες θα δοθούν παιχνίδια στα παιδιά που θα βρεθούν στα γήπεδα κατά τη 18η αγωνιστική, είναι οι ακόλουθες:



ΑΡΗΣ: Θύρα 7

Βέροια: Θύρα 1 ή Θύρα 2

Εργοτέλης: Θύρα 20

Ολυμπιακός: Θύρα 24

Παναιτωλικός: Θύρα 1

Πανθρακικός: Θύρα 1 Οικογενειακή

Πανιώνιος: Θύρα 5 ή Θύρα 6

ΠΑΣ Γιάννινα: Θύρα 3

SKODA Ξάνθη: Θύρα Α Οικογενειακή



Διαβάστε περισσότερα...

Ρεκόρ παράδοσης πινακίδων στην Καβάλα


Τις 4.500 έφτασε ο αριθμός των πινακίδων που παραδόθηκαν στο τμήμα οχημάτων της ΔOY Καβάλας κατά το 2013.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ καθώς όπως εξηγούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΟΥ Καβάλας είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που υπήρξε τόσο μεγάλος όγκος συναλλαγών που είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση πινακίδων ακόμα και για περιπτώσεις οικογενειών που έχουν μόνο ένα επιβατικό αυτοκίνητο αλλά αδυνατούν να το συντηρήσουν.

Ο αριθμός μάλιστα των 4.500 πινακίδων είναι αυξημένος κατά 22% σε σύγκριση με το 2012 οπότε η παράδοση πινακίδων από επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα μαζί έφτασε τις 3.694.

Εξάλλου, στη ΔΟΥ Δράμας σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, κατά το 2013 παραδόθηκαν συνολικά 2.700 πινακίδες επιβατικών οχημάτων. Σε σύγκριση με το 2012 ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 600 πινακίδες.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι επαγγελματίες εξαιρούνται από τη χρήση ταμειακών μηχανών


Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στην οποία προσδιορίζονται τα επαγγέλματα που δεν είναι υπόχρεοι στην τήρηση φορολογικής ταμειακής μηχανής από 1.1.2014.

Τα επαγγέλματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

α) Ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.

β) Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.

γ) Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, ο αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.

δ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασκεί το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου,άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, με εξαίρεση τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

ε) Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου ή εργοστασίου αποφλοίωσης ρυζιού.

στ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασχολείται με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (όπως ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).

ζ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που διατηρεί κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.

η) Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού Tύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.

Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών των περιπτώσεων α΄ και δ΄ έως και η΄ δύνανται να μην χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α΄) για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή χώρου στάθμευσης, που μπορεί να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του πελάτη.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι όσοι από τους πιο πάνω υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μην χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή, διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή από την επαγγελματική τους εγκατάσταση ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικής ταμειακής μηχανής (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κλπ), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δημόσιο νοσοκομείο δεν δέχτηκε ανασφάλιστο και πέθανε»


Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, εξέδωσε ανακοίνωση για 66χρονο που έφυγε από τη ζωή λόγω προβλημάτων υγείας, χωρίς να μπορέσει να νοσηλευτεί.




Διαβάστε την ανακοίνωση:

"Τα δυσάρεστα νέα μας πρόλαβαν δυστυχώς. Αργά χθές το βράδυ πληροφορηθήκαμε ότι ο ένας από τους δέκα ασθενείς, των οποίων την κατάσταση δημοσιοποιήσαμε από τις 09 Δεκέμβρη 2013 και παλεύαμε να νοσηλευτούν με διαδικασία επείγοντος σε δημόσιο νοσοκομείο, έχασε την μάχη για την ζωή. Ο 66χρονος ασθενής ήρθε στο ιατρείο μας στα μέσα Οκτωβρίου με συμπτώματα έντονου πόνου στον θώρακα και αιμόπτυση. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις (αξονική) και έπρεπε άμεσα να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο για να διερευνηθεί η κατάσταση του. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε δημόσιο νοσοκομείο που θα τον δεχτεί χωρίς κόστος, αφού αδυνατούσε να ανταποκριθεί οικονομικά.

Έτσι στις 09 Δεκέμβρη 2013 κάνουμε την πρώτη μας έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και επειδή δεν είχαμε απάντηση επανερχόμαστε εκ νέου στις 20 Δεκέμβρη 2013 τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι στα πρόθυρα να χάσουν την ζωή τους. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος ασθενής άντεξε μέχρι τις 30 Δεκέμβρη 2013. Άλλο ένα σπίτι ανασφάλιστου συμπολίτη μας έκλεισε. Άλλος ένας πολίτης ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 4 ετών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη την 10η θέση στην αναλυτική λίστα των ασθενών μας με επείγουσες καταστάσεις, που στείλαμε χθες βράδυ στο Υπουργείο, καταλαμβάνει άλλος ασθενής. Ας ελπίσουμε αυτοί να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης.

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει οκτώ (8) ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ένα (1) με ανεύρυσμα αορτής και έναν(1) με λέμφωμα non hodgkin που έχει άμεση ανάγκη ειδικής χημειοθεραπείας.

Ως πότε όμως οι ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας θα βάζουν τις ζωές ΟΛΩΝ μας σε κίνδυνο και θα κόβουν κονδύλια που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για το δημόσιο σύστημα υγείας; Χθες κηδεύτηκε ο 66χρονος, από αύριο όλοι μας θα εντείνουμε τον αγώνα για να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οι γενοκτόνες αυτές πολιτικές. Αυτοί που δολοφονούν ευάλωτους πολίτες θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα.

* Έχουμε σβήσει τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών για ευνόητους λόγους. Το λιγότερο όμως που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε ένα μικρό αποδεικτικό στοιχείο προς την κοινή γνώμη είναι να δημοσιοποιήσουμε το έγγραφο που στείλαμε χθες στο Υπουργείο με όλα τα στοιχεία των ασθενών".



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι φορείς δεν έστειλαν προϋπολογισμό στο ΥΠΟΙΚ


Το ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι οι δύο οργανισμοί από τους συνολικά 27 μεγάλους κρατικούς φορείς που δεν έστειλαν τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με την λειτουργία τους στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, οικονομικά στοιχεία δεν έστειλαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λόγω της κατάληψης.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για την υλοποίηση των στόχων των νομικών προσώπων, φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, των οποίων ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το εννεάμηνο του 2013 προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Δύο φορείς (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχουν υποβάλει στοχοθεσία.

- Ένας φορέας (Οργανισμός Κτηματολογίου & Χαρτογράφησης Ελλάδας-ΟΚΧΕ) καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2013.

- Τέσσερις φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι Ειδικοί Λογαριασμοί τους) τελούσαν υπό κατάληψη και δεν έχουν αποστείλει προς το παρόν στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους. Τα στοιχεία αυτά θα συμπεριληφθούν στη δημοσίευση του 12μήνου.

Από τους υπόλοιπους 20 φορείς, οι 13 βρίσκονται εντός στόχου το εννεάμηνο.

Ειδικότερα:

-Από τους 16 φορείς που βρίσκονταν εντός του στόχου το α’ εξάμηνο, οι 12 συνεχίζουν να βρίσκονται εντός του στόχου και το εννεάμηνο, τρεις φορείς δεν έχουν αποστείλει στοιχεία λόγω καταλήψεων, ενώ ένας φορέας (ΟΚΑΝΑ) παρουσίασε αρνητική απόκλιση σε σχέση με αυτή του α΄ εξαμήνου.

- Ένας φορέας (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΕΚΕΤΑ) είναι εντός του στόχου το εννεάμηνο ενώ είχε παρουσιάσει για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους αρνητική απόκλιση.

- Επτά φορείς παρουσιάζουν απόκλιση από τους στόχους του εννεαμήνου, εκ των οποίων τέσσερις φορείς παρουσιάζουν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο απόκλιση, ενώ ένας φορέας εξ αυτών (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης) παρουσιάζει μεν απόκλιση, ωστόσο βελτίωσε το αποτέλεσμά του το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με αυτό του α΄ εξαμήνου.

Τα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζουν για τρίτο τρίμηνο απόκλιση από τους στόχους είναι το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ειδικότερα:

- Η απόκλιση που παρουσιάζεται στο Πράσινο Ταμείο οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα το εννεάμηνο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, λόγω της νέας ρύθμισης για τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, η οποία προβλέπει περισσότερες δόσεις και μειωμένα ποσά προστίμων.

- Οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οφείλονται στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων, σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους που είχαν τεθεί.

-Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) η απόκλιση που παρουσιάζεται οφείλεται στην είσπραξη μειωμένων εισφορών από συντάξεις, λόγω μείωσής τους στο έτος 2013, αλλά και στην μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Στους λοιπούς φορείς η κύρια αιτία απόκλισης είναι τα μειωμένα, σε σχέση με το στόχο, έσοδα. Αυτό οφείλεται, κυρίως στη μη λήψη των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και στην υστέρηση των ίδιων εσόδων τους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει παράλληλα ότι η προσπάθεια συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της και τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Σε κάθε περίπτωση, για τα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζουν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αποκλίσεις από τους τριμηνιαίους στόχους, θα πρέπει τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις μείωσης των αποκλίσεων προκειμένου να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εφαρμοσθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ. 5 της από 18-11-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ενσωματώθηκε στο Ν. 4111/2013, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκπτώσεις ξεκινούν στις…


Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες χειμερινές εκπτώσεις και η διάρκειά τους θα ξεπεράσει τον 1,5 μήνα.

Συγκεκριμένα οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν στις 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Συνολικά προβλέπονται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το 2014, 2 χειμερινές και 2 καλοκαιρινές.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις αναμένεται να αρχίσουν με ένα δεκαήμερο από την Πέμπτη 1 Μαΐου μέχρι το Σάββατο 10 Μαΐου και να συνεχιστούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου έως την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014.

Οι χειμωνιάτικες θα ολοκληρωθούμε με ένα δεκαήμερο προσφορών από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου ως τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Τέλος στις ουρές για τα βιβλιάρια υγείας


Τέλος μπαίνει στις ουρές για θεωρήσεις βιβλιαρίων υγείας από τον Μάιο και κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σε συνέντευξή του σημειώνει ότι θα γίνονται ηλεκτρονικά και χωρίς αυτοπρόσωπη απογραφή.

Με το σύστημα ΑΤΛΑΣ δημιουργείται το ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό κάθε πολίτη όπου θα καταχωρίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων εξηγεί ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που αρχίζει από φέτος δηλώνει πως "με το νέο μαθηματικό τύπο που θα ισχύσει για τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητά τους αλλά και το ότι όλες οι επόμενες γενιές ασφαλισμένων θα λάβουν εφάπαξ. Ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, επειδή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 729 εκ. ευρώ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 15 ετών απόσβεσης των οφειλών, ώστε η προσαρμογή των παροχών να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και δίκαιη".

Σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις ο υπουργός λέει ότι αναμένει την μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας με στόχο μια ρύθμιση που θα προστατεύει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαφανίστηκαν δίδυμα αδελφάκια στην Ηλεία


Τα ανήλικα δίδυμα αδέλφια, Χρυσούλα και Διονύσης, 7 ετών, την επιμέλεια των οποίων ασκεί οριστικά πλέον ο πατέρας τους με δικαστική απόφαση, απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους χωρίς νόμιμο δικαίωμα, από το Επιτάλιο Ηλείας, προς άγνωστη διεύθυνση. Ο πατέρας των ανηλίκων αγωνιά για την τύχη τους και ευελπιστεί στη βοήθεια όλων μας για την ανεύρεσή τους. Η Χρυσούλα έχει ύψος 1,25μ και ζυγίζει 27 κιλά. Έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Ο Διονύσης, έχει επίσης καστανά μαλλιά και μάτια. Έχει ύψος 1,22μ και ζυγίζει 19 κιλά.




Διαβάστε περισσότερα...

Η αφοσίωσή του «λιώνει» το Ίντερνετ


Η μικρή Ρίβερ έχει από τη στιγμή που γεννήθηκε ένα πιστό φύλακα άγγελο. Το σκυλάκι της οικογένειας, ο Zero είναι ένα πανέμορφο shiba inu που από την ώρα που ήρθε το μωρό στο σπίτι πριν από δύο εβδομάδες, δεν παίρνει τα μάτια του από πάνω του.

Η ιστορία αγάπης τους, που απαθανατίστηκε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας δυνατά συναισθήματα για την αφοσίωση του Zero.

Οι γονείς του μωρού που ανάρτησαν τις φωτογραφίες λένε ότι έχει αναλάβει την προστασία της μικρής και φροντίζει να μην τη χάνει από τα μάτια του.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Ο «πράσινος» 3D εκτυπωτής


Έναν εκτυπωτή που δημιουργεί «πράσινα» αντικείμενα, ζωγραφιές και έργα τέχνης από γρασίδι ανέπτυξαν φοιτητές καλών τεχνών του πανεπιστημίου του Μάριμπορ στη Σλοβενία.

Η συσκευή εκτυπώνει «καλλιτεχνικά έργα» χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από χώμα, νερό και σπόρους.

Οι σπόροι φυτρώνουν και με την πάροδο του χρόνου οι ζωγραφιές και τα μοτίβα που εκτυπώθηκαν πρασινίζουν, δίνοντας μια εντελώς διαφορετική όψη στον κήπο.

Ο εκτυπωτής ονομάζεται «Tiskaj Zeleno» (Print Green) και ενώνει την τέχνη με την τεχνολογία και τη φύση.

Η συσκευή αναπτύχθηκε από τους φοιτητές Maja Petek, Tina Zidanšek, Urška Skaza, Danica Rženičnik και Simon Tržan, με επικεφαλής τον καθηγητή Dušan Zidar.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανία: Το 40% των νέων με συμπτώματα κατάθλιψης


Τρομακτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας στη Βρετανία που αποκαλύπτουν ότι 750.000 νέοι δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να ζουν!

Η ανεργία είναι η κυριότερη αιτία της γενικής κατάθλιψης που μαστίζει τους νέους σύμφωνα με την έκθεση της Prince's Trust. Η φιλανθρωπική οργάνωση για τους νέους που ίδρυσε το 1976 ο πρίγκιπας Κάρολος δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει άμεση δράση για να «μην γίνουν οι άνεργοι νέοι, απελπισμένοι νέοι».

Το ένα τρίτο των μακροχρόνια άνεργων νέων δηλώνει σύμφωνα με την έκθεση ότι έχει σκεφτεί την αυτοκτονία.



Τα συμπεράσματα προέκυψαν από συνεντεύξεις με 2.161 νέους ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Σχεδόν ένας στους δέκα συμφώνησε με τη δήλωση «δεν έχω κανένα λόγο να ζω». Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21% για τους νέους εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή πρακτικής.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι όσοι νέοι δεν έχουν δουλειά για περισσότερο από έξι μήνες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν αναλογιστεί την πιθανότητα αυτοκτονίας, ενώ ένας στους τέσσερις έχει αυτοτραυματιστεί.

Συνολικά το 40% των ανέργων νέων έχουν εμφανίσει συμπτώματα ψυχικής διαταραχής, όπως σκέψεις αυτοκτονίας, αισθήματα αυτολύπησης και κρίσεις πανικού ως άμεση συνέπεια της ανεργίας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Prince's Trust Μαρτίνα Μίλμπερν δήλωσε ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι η ανεργία ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων, που διαρκούν επί μακρό διάστημα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του περασμένου μήνα από την εθνική στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης ανεργίας στη Βρετανία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 99.000 στα 2,39 εκατομμύρια. Περίπου 440.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι νέοι.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έξω στον δρόμο ανοίγουν οι καρδιές»


Ο κύριος Χρήστος, η κυρία Χριστίνα και η κυρία Φωτεινή είναι τρεις από τις εκατοντάδες ψυχές που βρήκαν λίγο φαγητό και ζεστασιά στο πρωτοχρονιάτικο γεύμα που φιλοξένησε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

«Έξω στον δρόμο ανοίγουν οι καρδιές»

Άνθρωποι, με πληγωμένη περηφάνια που μερικές φορές μοιάζουν -παρόλα τα βάσανά τους- να παίρνουν δύναμη ακόμη και από τη λύπη τους για να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Ο κύριος Χρήστος, οικοδόμος στο επάγγελμα, έχει πέντε χρόνια να κάνει μεροκάματο. Εκφράζει στην κάμερα του Alpha το παράπονό του: «Στο σπίτι σας, αν χτυπήσεις την πόρτα, δεν ανοίγει κανένας, αλλά έξω στον δρόμο ανοίγουν οι καρδιές». Στο καινούργιο του «σπίτι», τα σοκάκια της πόλης, όπου βρέθηκε τέτοιες μέρες πριν από μερικά χρόνια, έχει, όπως λέει, ανθρώπους που τον σέβονται και τον αγαπάνε.

Η κυρία Χριστίνα, χωρίς κανένα εισόδημα, καθώς στην οικογένειά της είναι όλοι άνεργοι, ζει από τα συσσίτια του Δήμου. Έχει ένα δωματιάκι, ίσα-ίσα για να μη μείνει έξω, στον δρόμο.



Η κυρία Φωτεινή μένει σε ένα μικρό σπίτι στον Κολωνό και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μία πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ. Είναι μόνη της και κάποιες φορές δεν έχει άλλον τρόπο να ζήσει, όπως λέει στο Mega, από το να ζητιανέψει.



Ο δήμος Αθηναίων προσέφερε χθες περίπου 700 γεύματα σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση: ηλικιωμένοι, άνεργοι, άποροι. Εκτός από τα καθημερινά συσσίτια, ο «κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών», στηρίζει 4.000 οικογένειες των Αθηνών με είδη πρώτης ανάγκης, μοιράζει 1.300 μερίδες φαγητού σε φτωχούς και αστέγους, ενώ 1.400 γεύματα διανέμονται σε σχολεία της πόλης, προκειμένου να στηριχθούν παιδιά που έχουν ανάγκη.

Συνολικά 20.000 άνθρωποι ενισχύονται σε καθημερινή βάση στην πρωτεύουσα. Τους συναντάμε κάθε μέρα στον δρόμο, στις γειτονιές μας. Κάποιοι από εμάς εξακολουθούμε να τους... προσπερνάμε.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάγραμμα για Σουμάχερ


Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε διάγραμμα με τους πιθανούς κινδύνους, το οποίο κάνει λόγο ακόμα και για θάνατο, με τους γιατρούς να μην το αποκλείουν.


Ο Μίκαελ Σουμάχερ παραμένει σε κώμα, με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP να δίνει στο φως της δημοσιότητας διάγραμμα με τα πιθανά... κουσούρια που θα του αφήσει το σοβαρό ατύχημά του, εφόσον βγει νικητής από αυτή τη μάχη.

Βέβαια, οι γιατροί δεν αποκλείουν τον θάνατο, κάτι που είναι λογικό με βάση τα τραύματά του σε σημείο όπως είναι το κεφάλι. Στο εν λόγω διάγραμμα επιβεβαιώνεται ότι έχουν γίνει δύο επεμβάσεις στον Γερμανό, με τους γιατρούς να έχουν αφαιρέσει τμήμα από το πάνω μέρος του κρανίου και να έχουν κάνει τρύπες στο πίσω μέρος, προκειμένου να μειώσουν την κρανιοεγκεφαλική πίεση.

Όσο για τα... συμπτώματα, σύμφωνα πάντα με το διάγραμμα, αυτά θα είναι γνωστικά προβλήματα, απώλεια μνήμης, παράλυση, απώλεια ισορροπίας, επιληψία και το χειρότερο σενάριο που είναι ο θάνατος.

Ξεκίνησε έρευνα η εισαγγελία

Από εκεί και πέρα, η εισαγγελία ξεκίνησε την έρευνα για να διαπιστώσει τις συνθήκες, υπό τις οποίες έγινε το ατύχημα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η υπόθεση να πάει και στα δικαστήρια, εφόσον τα αποτελέσματα δείξουν ότι υπάρχουν ευθύνες.

«Ζωτικής σημασίας οι επόμενες 48 ώρες»

Πάντως, ο νευροχειρούργος, Φιλίπ Ντεκ, πιστεύει πως οι επόμενες 48 ώρες είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της κατάστασής του. «Αν είναι ακόμα ζωντανός μετά από 48 ώρες, αυτό είναι ήδη ένα σημάδι ότι περάσαμε μια φάση. Η Εγκεφαλική βλάβη σε αυτά τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλο τραύμα για να δώσει μια πραγματικά σαφή ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί.

Υποστηρίζεται από πολύ ικανούς ανθρώπους. Μένει μόνο να περιμένουμε. Μετά από 48 ώρες, θα έχουμε περάσει αυτή την πρώτη κρίσιμη φάση. Άλλες επιπλοκές μπορούν ακόμη να εμφανιστούν, καθώς σχετίζονται με τη σοβαρότητα της κατάστασής του και το γεγονός ότι είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας», ήταν τα λόγια του.


Πηγή: http://www.gazzetta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα μάτια του θύματος η ταυτότητα του παιδόφιλου


Στην ίριδα των ματιών τους κρύβουν τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης την ταυτότητα του βιαστή τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ και της Γλασκόβης ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή μέθοδο η οποία βασίζεται στην ανάλυση της ίριδας του ματιού των θυμάτων. Οι επιστήμονες μελέτησαν ψηφιακές φωτογραφίες παιδιών, που είχαν πέσει θύματα κακοποίησης και διαπίστωσαν ότι στις ίριδες των ματιών τους υπήρχαν αντανακλάσεις προσώπων.



Γι αυτό ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό τα θύματα να είχαν κοιτάξει τον δράστη στα μάτια την ώρα που εκείνος τα φωτογράφιζε.

Η έρευνα είχε ως βάση της γνώση ότι συχνά οι παιδεραστές φωτογραφίζουν τα θύματά τους και ύστερα διακινούν το ψηφιακό υλικό στο διαδίκτυο.



Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην ίριδα του ματιού μας καταγράφονται συγκεκριμένα δεδομένα που είναι δυνατόν να ανακτηθούν. Χάρη σε κάποιους αλγόριθμους είναι δυνατή η ανασύσταση της εικόνας σε ποιότητα που καθιστά δυνατή την αναγνώριση του προσώπου ή του αντικειμένου που αντανακλάται.



Διαβάστε περισσότερα...

Ν. 4224/2013: Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες επείγουσες διατάξεις



ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4224

ΦΕΚ A 288/31-12-2013


Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες επείγουσες διατάξεις.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:


Άρθρο 1. Σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους


1. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συστήνεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο μετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το Συμβούλιο θα εισάγει και παρακολουθεί τις απαραίτητες δράσεις για την προώθηση δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού της επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.


Αποστολή του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπως λεπτομερώς θα περιγράφεται στην Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ιδίως η κάτωθι:


i) η διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων,


ii) οι προτάσεις τροποποιήσεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου σε θέματα ουσίας και διαδικασίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην επίλυση θεμάτων ιδιωτικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών αναφορικά με τις καθυστερούμενες αποπληρωμές και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά ακινήτων,


iii) η κατάρτιση δράσεων ευαισθητοποίησης για την άμεση και αποτελεσματική ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τη λήψη αποφάσεων επί των ανωτέρω θεμάτων,


iv) η δημιουργία ενός δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διαχείρισης οφειλών.


Στο πλαίσιο της εντολής του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους ορίζει με απόφασή του τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και προβαίνει ετησίως στην εκτίμηση των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», με βάση τα ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που θα ενσωματωθούν και θα αποτελέσουν μέρος του Κώδικα Δεοντολογίας της παραγράφου 2, προκειμένου να αξιοποιηθούν στις απόπειρες εξωδικαστικού συμβιβασμού και ενώπιον των δικαστηρίων.


Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να φέρει εις πέρας την εντολή του, υποστηρίζεται από ομάδα αποτελούμενη από τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς και από ειδικούς συνεργάτες και επιστημονικούς συμβούλους, οι οποίοι ορίζονται με την ίδια πράξη, καθοδηγούμενη από το Συμβούλιο, το οποίο καθορίζει τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα για τις δράσεις που θα ακολουθηθούν. Το Συμβούλιο δύναται να επικουρείται στο έργο του από τρίτους εμπειρογνώμονες. Για την παρακολούθηση της αποστολής του το Συμβούλιο δημοσιεύει τριμηνιαία έκθεση προόδου.


2. Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος εκδίδεται Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή το αργότερο στις 31.12.2014.


Ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, τις διαδικασίες αξιολόγησης της δυνατότητας αποπληρωμής, δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα, όρους επικοινωνίας μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και δανειστών, και σε αυτές θα αξιοποιούνται οι ορισμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», των οποίων θα γίνεται χρήση κατά τη λήψη αποφάσεων των τραπεζών σχετικά με παροχή λύσεων/αναδιαρθρώσεων δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής.


3. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του διαμεσολαβεί μεταξύ δανειστών και οφειλετών, με σκοπό τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως αναφορικά με θέματα που άπτονται της εφαρμογής του Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών της παραγράφου 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία της μεσολάβησης του Συνηγόρου του Καταναλωτή μεταξύ πιστωτών και οφειλετών και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.


Άρθρο 2. Αναστολή πλειστηριασμών


1.α. Από 1.1.2014 και μέχρι 31.12.2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία τους δηλωθείσα ως τέτοια στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματός τους, εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της υποπαραγράφου 1β.


Το παρόν άρθρο δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που:


α) προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε


β) προέκυψαν από χορήγηση δανείων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του ν. 3586/2007, όπως ισχύουν (Α ́ 151).


β. Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν οι οφειλέτες που πληρούν τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:


βα) το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα, όπως διαμορφώνεται κατόπιν της αφαίρεσης των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι μικρότερο ή ίσο των τριάντα πέντε χιλιάδων (35.000) ευρώ,


ββ) η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (270.000) ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 20ή Νοεμβρίου 2013, δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα.


Ειδικά για:


i) οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2238/1994,


ii) άτομα με αναπηρία 67% και άνω και


iii) όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω, όπως αυτά ανωτέρω προσδιορίζονται, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2238/1994, τα παραπάνω όρια των σωρευτικών προϋποθέσεων προσαυξάνονται έκαστο κατά ποσοστό 10%.


2.α. Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α ́ 75), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του ν. 2479/1997 (Α ́ 67), στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.


Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας υποπαραγράφου μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.


β. Ο δανειστής κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού μπορεί να καλεί τον οφειλέτη να προσκομίσει:


βα) αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2007 και φύλλο υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν την 1.1.2007,


ββ) βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού,


βγ) αντίγραφο τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9 και


βδ) αποδεικτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με ημερομηνία την 20ή Νοεμβρίου 2013 σχετικά με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών και, όπου απαιτούνται,


βε) βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ είτε αντίγραφο της επικαιροποιημένης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ,


βστ) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,


βζ) πιστοποιητικό Α ́/βάθμιας ή Β ́/βάθμιας Επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της (Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές, Υγειονομικές Επιτροπές Ασφαλιστικών Ταμείων, Υγειονομικές Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας).


Σε περίπτωση μη προσκόμισης από τον οφειλέτη των ανωτέρω εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση του αιτήματος με απόδειξη, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.


3. Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης πλειστηριασμού, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλουν προς τους δανειστές μηνιαίως ποσοστό 10% στο ποσό μέχρι τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Ειδικά για:


i) οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2238/1994,


ii) άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και iii) όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω, όπως αυτά ανωτέρω προσδιορίζονται, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2238/1994, το όριο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των προηγούμενων εδαφίων της παρούσας παραγράφου είναι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ. Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται κατά την περίπτωση βα ́ της υποπαραγράφου 1β του παρόντος άρθρου.


Για τους οφειλέτες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. Β1 του ν. 4161/2013 (Α ́143) το κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του είκοσι τοις εκατό (20%) της τελευταίας ενήμερης δόσης. Οι καταβολές κατά την περίοδο απαγόρευσης πλειστηριασμού αφαιρούνται από το ανεξόφλητο υπόλοιπο και καταλογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα. Ειδικά για τους οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα ή εισόδημα που ισούται μέχρι του ποσού του επιδόματος ανεργίας, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.


Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός δανειστών, η ανωτέρω οριζόμενη μηνιαία καταβολή κατανέμεται συμμέτρως σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.


Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας παραγράφου για τρεις (3) μήνες συνολικά, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.


4. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης πλειστηριασμού της παραγράφου 1 και εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη ως προς τη συγκεκριμένη οφειλή, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών για τις συγκεκριμένες οφειλές.


Άρθρο 3. Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο


1. Υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να συστήσει Επενδυτικό και Αναπτυξιακό Ταμείο (fund) με την επωνυμία «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» (Institution for Growth in Greece). Το Ταμείο, το οποίο θα ιδρυθεί στο Λουξεμβούργο ή σε άλλο κράτος−μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διέπεται από τους νόμους του αντίστοιχου κράτους−μέλους, θα διοχετεύει πόρους αποκλειστικά σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και θα χρηματοδοτεί έργα υποδομής στην Ελλάδα. Στόχο του Ταμείου θα αποτελεί η εξασφάλιση κέρδους για τους επενδυτές του και η υποστήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.


2. Για την επίτευξη του σκοπού του, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα μπορεί: α) να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα συνήθη χρηματοπιστωτικά μέσα, β) να χρηματοδοτεί έργα υποδομής με ίδια κεφάλαια, δάνεια, εγγυήσεις και άλλα συνήθη χρηματοπιστωτικά μέσα, γ) να συμμετέχει σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών και επενδυτικού κινδύνου.


3. Η οικονομική στήριξη με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων θα παρέχεται πάντοτε με τη μεσολάβηση πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία λειτουργούν ως ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση. Οι χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνονται με όρους αγοράς ή με ευνοϊκότερους όρους, ανάλογα με το είδος του χρηματοδοτικού προϊόντος.


Άρθρο 4. Δομή του Ταμείου – Μετοχές


1. Στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο συμμετέχουν ως επενδυτές το Ελληνικό Δημόσιο, διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί και ιδιώτες επενδυτές. Η συμμετοχή στο κεφάλαιο ή η χρηματοδότηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό το μετοχικό έλεγχο του Δημοσίου ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν επιτρέπεται.


2. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο μπορεί να συσταθεί ως επιχειρηματικό κεφάλαιο τύπου «ομπρέλας» (umbrella fund), διαιρούμενο σε διαφορετικά υποκεφάλαια για κάθε δραστηριότητά του με διακριτή δομή, διοίκηση, διάρκεια και ξεχωριστό σύνολο στοιχείων ενεργητικού. Οι επενδυτές μπορούν να επενδύουν σε οποιοδήποτε υποκεφάλαιο. Το κάθε υποκεφάλαιο του Ταμείου μπορεί να συσταθεί ως διακριτή νομική οντότητα με τους ίδιους όρους σύστασης, χρηματοδότησης, διαχείρισης και λειτουργίας που προβλέπονται στον παρόντα νόμο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Μετά τη σύσταση του Ταμείου οι ανωτέρω νομικές οντότητες θα απορροφηθούν από το Ταμείο ως υποκεφάλαια αυτού.


3. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο μπορεί να εκδίδει για κάθε υποκεφάλαιο διαφορετικές κατηγορίες μετοχών, οι οποίες διαφοροποιούνται σε σχέση με το προφίλ κινδύνου, που συνδέεται με κάθε κατηγορία. Τα χαρακτηριστικά οποιασδήποτε κατηγορίας μετοχών καθορίζονται ελεύθερα και περιγράφονται αναλυτικά στο καταστατικό του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αλλά δεν μπορεί να συνίστανται σε οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση κάποιου μετόχου κατά παρέκκλιση της αρχής της ισότητας των μετόχων στην ίδια κατηγορία μετοχών. Μετοχές αυξημένου κινδύνου καλύπτονται κατά πρώτον από το Ελληνικό Δημόσιο, μη αποκλειομένου άλλου επενδυτή και έχουν κατάλληλο όφελος, που αποτυπώνει τον αυξημένο κίνδυνο.


Άρθρο 5. Συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο


1. Η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν θα ξεπερνά το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού καταβεβλημένου κεφαλαίου αυτού, ποσοστό το οποίο θα υπολογίζεται συνολικά για όλα τα υποκεφάλαια κατά το χρόνο κάλυψης του συνόλου των συμμετοχών. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να επενδύσει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το ποσό των τριακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (350.000.000) ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί τμηματικά σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος και θα προέλθει από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή/και το ΕΣΠΑ (2014−2020), με ένταξη της σχετικής δαπάνης στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς. Η συνολική εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου εξαντλείται στο ύψος της κεφαλαιακής συμμετοχής του στο Ταμείο.


2. Ο τρόπος, ο χρόνος, οι ειδικότερες προϋποθέσεις χρηματοδότησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από το Ελληνικό Δημόσιο καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι διαδικασίες συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο Επενδυτικό και Αναπτυξιακό Ταμείο.


3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επιτρέπεται η μεταβίβαση των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου σε οποιοδήποτε πρόσωπο και η ολική ή μερική παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από τα δικαιώματα προτίμησης κατά τη συμμετοχή στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου του.


Άρθρο 6. Διοίκηση του Ταμείου


1. Η διαχείριση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου ανατίθεται κατόπιν σχετικής διαδικασίας επιλογής, η οποία θα διεξαχθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, σε ξεχωριστό διαχειριστή για κάθε υποκεφάλαιο, εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ο οποίος θα πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων σύμφωνα με το ν. 4209/2013 (Α ́ 253) που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2011 (ΕΕ L 174/1.7.2011).


2. Η διοίκηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προς εξασφάλιση της διαφάνειας των διαδικασιών, της δίκαιης μεταχείρισης των επενδυτών και της επιτυχούς διεκπεραίωσης των εργασιών του Ταμείου. Κανένας επενδυτής δεν μπορεί να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης, εκτός εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θα προβλέπονται στα καταστατικά έγγραφα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.


3. Η σύνθεση και η λειτουργία των συλλογικών οργάνων διοίκησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, καθώς και τα καθήκοντα αυτών θα καθορίζονται στο καταστατικό του Ταμείου, στο οποίο θα περιγράφεται και η ευθύνη των προσώπων που ασκούν τη διοίκηση έναντι των επενδυτών. Η εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα γίνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ή ειδικά εξουσιοδοτημένα πρόσωπα κατόπιν έκδοσης κοινής απόφασης.


4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εγκρίνονται το ιδρυτικό καταστατικό και τα λοιπά ιδρυτικά έγγραφα που σχετίζονται με τη σύσταση και λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Τα καταστατικά και συστατικά έγγραφα του Ταμείου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:


α) τη διάρκεια και το ύψος του κεφαλαίου αυτού,


β) το σκοπό του κάθε υποκεφαλαίου,


γ) τις κατηγορίες των μετοχών, τη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου και τους όρους συμμετοχής νέων μετόχων,


δ) τους όρους άσκησης της διαχείρισης, την εξουσία του διαχειριστή και τους περιορισμούς της εξουσίας αυτής,


στ) την αμοιβή του διαχειριστή,


ζ) τον τρόπο διανομής των κερδών και του προϊόντος της ρευστοποίησης των επενδύσεων,


η) τη διαδικασία τροποποίησης και του καταστατικού, τους λόγους καταγγελίας της σύμβασης,


θ) τη διαδικασία ελέγχου και αντικατάστασης του διαχειριστή,


ι) τη διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών,


ια) τα δικαιώματα των μετόχων συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου και τον τρόπο άσκησής τους,


ιβ) τη σύσταση επενδυτικών και εποπτικών επιτροπών και τον τρόπο λειτουργίας αυτών και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προβλέπεται από την εφαρμοστέα νομοθεσία.


Στο καταστατικό και τα ιδρυτικά έγγραφα του Ταμείου θα προβλέπεται ειδικό δικαίωμα αρνησικυρίας του Ελληνικού Δημοσίου κατά συγκεκριμένων αποφάσεων του Ταμείου που αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένη επένδυση ή χρηματοδότηση, η οποία έχει αποδεδειγμένα επίπτωση σε θέματα εθνικής ασφάλειας.


Άρθρο 7. Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων


1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίσταται και προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:


«1. Με την εξαίρεση των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), για τα οποία εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του ως άνω Κώδικα, η είσπραξη των δημοσίων εσόδων ανήκει στην αρμοδιότητα της Φορολογικής Διοίκησης και των λοιπών οργάνων που ορίζονται με ειδικές διατάξεις για το σκοπό αυτόν ή των ειδικών ταμιών, στους οποίους έχει ανατεθεί η είσπραξη ειδικών εσόδων. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δύναται με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητες και να αναθέτει τα καθήκοντα του ιδίου ή της Φορολογικής Διοίκησης, που προβλέπονται από τον παρόντα Κώδικα και την κείμενη νομοθεσία, σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης. Επίσης, δύναται, με απόφασή του, να εξουσιοδοτεί ιεραρχικά υφιστάμενό του όργανο να υπογράφει, με εντολή του, πράξεις ή άλλα έγγραφα της αρμοδιότητάς του. Ο Γενικός Γραμματέας δύναται να ανακαλεί οποτεδήποτε εγγράφως κάθε μεταβίβαση αρμοδιότητας, ανάθεση καθήκοντος και εξουσιοδότηση κατά το παρόν άρθρο.»


2. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:


«2. Για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων απαιτείται νόμιμος τίτλος. Με την εξαίρεση των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), για τα οποία εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του ως άνω Κώδικα, νόμιμο τίτλο αποτελούν:


α) Τα έγγραφα, στα οποία οι αρμόδιες αρχές προσδιορίζουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τον οφειλέτη, το είδος, το ποσό και την αιτία της οφειλής.


β) Τα δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία αποδεικνύεται η οφειλή.


γ) Τα δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία πιθανολογείται η οφειλή, ως προς την ύπαρξη και το ποσό αυτής, κατά την έννοια του άρθρου 347 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


3. Η είσπραξη στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιείται από τη Φορολογική Διοίκηση μετά την καταχώριση των στοιχείων του νόμιμου τίτλου στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, είτε κατόπιν αποστολής στη Φορολογική Διοίκηση χρηματικού καταλόγου από την αρχή που απέκτησε το νόμιμο τίτλο είτε με βάση μόνο το νόμιμο τίτλο, εφόσον αυτός έχει περιέλθει με οποιονδήποτε τρόπο στη Φορολογική Διοίκηση. Ο χρηματικός κατάλογος περιέχει τα προσδιοριστικά στοιχεία της οφειλής, του υποχρέου και των τυχόν συνυπόχρεων ευθυνομένων τρίτων. Τυχόν παράλειψη αναφοράς των ευθυνομένων συνυπόχρεων δεν θίγει το κύρος του νομίμου τίτλου ούτε τη νομιμότητα της εισπρακτικής διαδικασίας ή της διαδικασίας της εκτέλεσης. Η, για οποιονδήποτε λόγο, μερική ή ολική αναστολή του νόμιμου τίτλου δεν κωλύει την καταχώριση του συνόλου της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης.»


3. Στο άρθρο 2 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι 4 και 5 ως εξής:


«4. Η είσπραξη:


α) στην περίπτωση των εκτελεστών τίτλων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/ 2013) και


β) οποιουδήποτε τίτλου, κατ’ εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων επιβολής πολλαπλών τελών, πραγματοποιείται μόνο δυνάμει του τίτλου. Οι τίτλοι του προηγούμενου εδαφίου καταχωρίζονται στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης, αποκλειστικά, για λόγους παρακολούθησης της οφειλής, χωρίς η καταχώριση να αποτελεί όρο της νομιμότητας της εισπρακτικής διαδικασίας ή της εκτέλεσης. Επιδικαζόμενες υπέρ του Δημοσίου κάθε είδους χρηματικές αποζημιώσεις στο πλαίσιο ποινικών δικών που αφορούν αδικήματα που προβλέπονται από τη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία, είναι δυνατόν να εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου.


5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται το περιεχόμενο του χρηματικού καταλόγου και των βιβλίων του παρόντος άρθρου, ο τρόπος καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων σε αυτά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»


4. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:


«3. Αν ο οφειλέτης έχει περισσότερα χρέη, υποδεικνύει, κατά το χρόνο της καταβολής, το χρέος που θέλει να πιστωθεί. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν υποδεικνύει ή η πίστωση διενεργείται χωρίς τη βούλησή του, όπως στην περίπτωση λήψης διοικητικών ή αναγκαστικών μέτρων ή συμψηφισμού που χωρεί αυτεπαγγέλτως, η Φορολογική Διοίκηση πιστώνει οποιαδήποτε οφειλή. Σε περίπτωση κατά την οποία οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), οι διατάξεις αυτού υπερισχύουν, για τα έσοδα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του.»


5. Τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:


«1. Με την εξαίρεση των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), για τα οποία εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του ως άνω Κώδικα, καθώς και των δημοσίων εσόδων της περίπτωσης β ́ της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, μετά την καταχώριση του χρέους ως δημοσίου εσόδου κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 3, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει ατομική ειδοποίηση, την οποία, είτε αποστέλλει ταχυδρομικά στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα είτε την κοινοποιεί σε αυτούς σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4174/2013. Στην ατομική ειδοποίηση αναφέρονται τα στοιχεία και ο αριθμός φορολογικού μητρώου, εφόσον υπάρχει, του οφειλέτη, το είδος και το ποσό του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων που έχουν ήδη υπολογισθεί κατά την κείμενη νομοθεσία, ο αριθμός και η χρονολογία καταχώρισης του χρέους ως δημοσίου εσόδου ή ο τίτλος στον οποίο βασίζεται το χρέος, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής αυτού, η μνεία ότι από την επομένη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής του χρέους και μέχρι την τελική εξόφληση αυτού υπολογίζονται οι τόκοι και το πρόστιμο του άρθρου 6 του παρόντος.»


6. Το άρθρο 6 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:


«Άρθρο 6


Τόκοι και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής


1. Για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημοσίων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι (6) μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας.


Για χρέη από συμβάσεις οι τόκοι ορίζονται ως ανωτέρω, εκτός αν προβλέπεται άλλη ρύθμιση με ρητό όρο της σύμβασης, και υπολογίζονται από την επόμενη ημέρα της προθεσμίας που πρέπει, σύμφωνα με τη σύμβαση, να καταβληθεί η οφειλή μερικά ή ολικά.


2. Η πίστωση χρηματικών ποσών έναντι συγκεκριμένης οφειλής αποσβένει την υποχρέωση του οφειλέτη με την ακόλουθη σειρά: α) έξοδα είσπραξης, β) τόκοι γ) πρόστιμο και δ) αρχικό ποσό της οφειλής.


3. Οι τόκοι και το πρόστιμο της παραγράφου 1 υπολογίζονται και επί των εσόδων υπέρ οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), Ειδικών Ταμείων και εν γένει νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που συνεισπράττονται με τα δημόσια έσοδα από τη Φορολογική Διοίκηση.


4. Ο οφειλέτης δύναται να ζητά απαλλαγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και αυτών προς τους τρίτους, των οποίων η είσπραξη έχει ανατεθεί στη Φορολογική Διοίκηση, από τους τόκους και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής της παραγράφου 1, εφόσον η μη εμπρόθεσμη καταβολή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας. Απαλλαγή δεν χορηγείται, αν δεν έχουν εξοφληθεί, πριν από το αίτημα απαλλαγής, όλοι οι φόροι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι τόκοι και το πρόστιμο. Το αίτημα απαλλαγής απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και: α) υποβάλλεται εγγράφως, β) περιέχει τα στοιχεία και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του οφειλέτη, γ) φέρει την υπογραφή του οφειλέτη ή νόμιμα εξουσιοδοτημένου προσώπου και δ) περιγράφει όλα τα γεγονότα και περιλαμβάνει τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανωτέρα βία. Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός τριάντα (30) ημερών και κοινοποιεί την απόφαση στον οφειλέτη κατά το άρθρο 5 του ν. 4174/ 2013. Αν η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το αίτημα θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.


5. Αναστολή είτε του νόμιμου τίτλου βεβαίωσης ή είσπραξης είτε της ταμειακής βεβαίωσης είτε των πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, από το νόμο ή βάσει απόφασης δικαστηρίου ή διοικητικού οργάνου, δεν απαλλάσσει τα χρέη από τους τόκους άρθρου 53 παρ. 1 του ν. 4174/ 2013, για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή, για το ποσό που εν τέλει οφείλεται.


6. Δεν υπόκεινται στους τόκους και το πρόστιμο της παραγράφου 1 οι από κάθε αιτία οφειλές: α) των στρατευμένων με υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, από την πρώτη ημέρα του μήνα της στράτευσής τους, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου μήνα από την αποστράτευσή τους, του μήνα της αποστράτευσης θεωρουμένου ως πρώτου, με εξαίρεση τα ελλείμματα της δημόσιας διαχείρισης και β) των ανηλίκων, για όσο διάστημα στερούνται εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής.


7. Σε περίπτωση κατά την οποία οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), οι διατάξεις αυτού υπερισχύουν, για τα έσοδα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του.»


7. Το άρθρο 7 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:


«Άρθρο 7


Ατομική ειδοποίηση υπερημερίας Χρόνος λήψης αναγκαστικών μέτρων


1. Αναγκαστικά μέτρα δεν λαμβάνονται πριν παρέλθουν τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4174/2013 στον υπόχρεο, οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο, ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας, στην οποία αναφέρονται:


α) το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και τα στοιχεία του υπόχρεου,


β) ο Α.Φ.Μ. του υπόχρεου, εφόσον έχει εκδοθεί,


γ) η ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης, καθώς και παραπομπές στον αντίστοιχο αριθμό και χρονολογία καταχώρισης του χρέους ως δημοσίου εσόδου ή στον αριθμό του νόμιμου τίτλου, συμπεριλαμβανομένων σχετικών προθεσμιών, ημερομηνιών καταβολής και αριθμού δόσεων,


δ) το είδος και το ποσό της οφειλής,


ε) η εντολή καταβολής του ποσού της οφειλής,


στ) ο τρόπος πληρωμής του ποσού της οφειλής,


ζ) μνεία ότι οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής


ή οι τόκοι του άρθρου 6 του παρόντος υπολογίζονται μέχρι την ολοσχερή εξόφληση αυτής,


η) μνεία ότι, εφόσον ο υπόχρεος δεν προβεί σε εξόφληση εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της ειδοποίησης, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη των ποσών που αναφέρονται σε αυτή, εκτός εάν ο υπόχρεος υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, εντός της ανωτέρω προθεσμίας.


2. Δεν απαιτείται η κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας για την επιβολή κατάσχεσης στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων ή χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του υποχρέου ή τρίτου.


3. Η κατά το παρόν άρθρο κοινοποιούμενη ατομική ειδοποίηση δεν εξομοιώνεται με επιταγή προς πληρωμή. 4. Σε περίπτωση κατά την οποία οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), οι διατάξεις αυτού υπερισχύουν, για τα έσοδα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του.»


8. Μετά το άρθρο 75 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, προστίθεται άρθρο 75Α ως εξής:


«Άρθρο 75Α


Παραλείψεις, ακυρότητες ή πλημμέλειες κατά τη διαδικασία απόκτησης οποιουδήποτε νόμιμου τίτλου σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος, καθώς και κατά τη διαδικασία της εκτέλεσης, δύνανται να προταθούν από τον οφειλέτη ως λόγος ακύρωσης, μόνο εάν αυτός επικαλείται και αποδεικνύει ότι εξαιτίας τους υπέστη βλάβη, η οποία δεν μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο με την ακύρωση.»


9. Στο άρθρο 83 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, οι παράγραφοι 5 και 6 αναριθμούνται σε 6 και 7 αντίστοιχα και προστίθεται νέα παράγραφος 5, ως εξής:


«5. Αναστολή είτε του νόμιμου τίτλου βεβαίωσης ή είσπραξης είτε της ταμειακής βεβαίωσης είτε των πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, από το νόμο ή βάσει απόφασης δικαστηρίου ή διοικητικού οργάνου, δεν εμποδίζει τη διενέργεια του συμψηφισμού.»


10. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 91 του Κ.Ε.Δ.Ε. (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:


«Με την εξαίρεση των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), για τα οποία εφαρμόζονται μόνον οι διατάξεις του ως άνω Κώδικα, από την ημερομηνία που το χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο στη Φορολογική Διοίκηση επιβάλλονται επ’ αυτού τόκοι και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος.»


11. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 10 του παρόντος άρθρου τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις μεταβατικές διατάξεις.


12. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 53 του ν. 4174/ 2013 (Α ́ 170) οι λέξεις «ο Γενικός Γραμματέας» αντικαθίστανται με τις λέξεις «ο Υπουργός Οικονομικών».


Άρθρο 8. Μεταβατικές διατάξειςγια την εφαρμογή του Κ.Ε.Δ.Ε.


1. Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, οι οποίες έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του προτελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.δ. 356/1974, Κ.Ε.Δ.Ε., (Α ́ 90), όπως ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την έκδοση απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κατ’ εξουσιοδότηση της ίδιας ως άνω διάταξης, όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο.


2. Τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.δ. 356/ 1974 (Α ́ 90), όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται και επί των ήδη εκδοθέντων, κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία, νόμιμων τίτλων, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων επιβολής πολλαπλών τελών, εφόσον το σύννομο της είσπραξης ή της εκτέλεσης δεν έχει αμφισβητηθεί δικαστικά ή, στην περίπτωση δικαστικής αμφισβήτησης, η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της σε πρώτο βαθμό, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος. Κάθε είδους απαιτήσεις των τελωνείων μέχρι το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος, δεν απαιτείται να έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, προκειμένου να γίνει σύννομα η είσπραξη και η εκτέλεση και όλες οι σχετικές εισπράξεις και πράξεις εκτέλεσης λογίζονται σύννομες, εφόσον δεν έχει εγερθεί δικαστική αμφισβήτηση ή, στην περίπτωση δικαστικής αμφισβήτησης, η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί στην ουσία της σε πρώτο βαθμό, κατά τη δημοσίευση του παρόντος.


3. Για τις απαιτήσεις οι οποίες έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν.δ. 356/1974, όπως ισχύει έως την ανωτέρω ημερομηνία, ως προς τον υπολογισμό και το ανώτατο όριο των προσαυξήσεων. Το ίδιο ισχύει για τις τελωνειακές απαιτήσεις για τις οποίες αποκτήθηκε νόμιμος τίτλος μέχρι και την ως άνω ημερομηνία.


4. Μέχρι τις 31.12.2015 ο τόκος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 6, όπως αυτό αντικαθίσταται με τον παρόντα νόμο, υπολογίζεται μηνιαία κατά την είσπραξη για ολόκληρο το μήνα.


5. Ειδικά οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.δ. 356/1974, όπως αντικαθίσταται με τον παρόντα νόμο, ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2016. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, κατά την εκάστοτε είσπραξη του δημοσίου εσόδου, εισπράττονται υποχρεωτικά επί του καταβαλλόμενου ποσού της οφειλής, οι αναλογούντες τόκοι και το πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.


6. Οι διατάξεις του άρθρου 6 του ν.δ. 356/1974, όπως αντικαθίστανται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για τις οφειλές σε κάθε άλλο νομικό πρόσωπο ή Αρχή, πλην της Φορολογικής Διοίκησης, οι οποίες βεβαιώνονται μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014 και για την είσπραξη των οποίων εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.δ. 356/1974, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις ορίζεται διαφορετικά.


7. Οι διατάξεις του άρθρου 7 του ν.δ. 356/1974 (Α ́ 90), όπως αντικαθίσταται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται για οφειλές για τις οποίες αποκτήθηκε νόμιμος τίτλος κατά το άρθρο 2 του ως άνω νομοθετικού διατάγματος, όπως τροποποιείται με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, από 1ης Ιανουαρίου 2014.


8. Όπου στις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α ́ 90), όπως ισχύει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013, αναφέρεται η Δ.Ο.Υ. ή το Τελωνείο ή το Δημόσιο Ταμείο, νοείται η Φορολογική Διοίκηση, με την εξαίρεση των διατάξεων των άρθρων 54, 55 και 62 του ν.δ. 356/1974.


9. Όπου στις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α ́ 90) αναφέρεται αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών, αυτή ασκείται από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με την εξαίρεση των άρθρων 3 παράγραφος 5, 62 παράγραφος 1 και 85, η άσκηση των οποίων παραμένει στον Υπουργό Οικονομικών.


Όπου σε ειδικές διατάξεις αναφέρεται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) ή το ν.δ. 356/1974 νοείται το ν.δ. 356/1974, όπως εκάστοτε ισχύει, εκτός εάν ρητά ορίζεται άλλως.


Άρθρο 9. Συμπλήρωση διατάξεων για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου


1. Το τρίτο εδάφιο της περίπτωσης στ ́ της παρ. 7 του άρθρου 13 του ν. 4111/2013 (Α ́18) αντικαθίσταται ως εξής: «Δεκαπέντε ημέρες μετά τη θέση σε ισχύ της σύμβασης παραχώρησης της περίπτωσης β ́ της παρούσας παραγράφου και πάντως το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, η ΟΔΙΕ Α.Ε. τίθεται εκ του νόμου σε λύση και εκκαθάριση.»


2.α. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και για το χρονικό διάστημα έως 31.12.2014 αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις ή μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής ή συλλογικής διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ή κάθε άλλη διάταξη ειδικού νόμου που επισπεύδονται ή ασκούνται από τους πάσης φύσεως δανειστές της «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» για οποιαδήποτε αιτία.


β. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου διοίκησης της «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» δεν υπέχουν καμία ευθύνη ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους που αφορούν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης ή στην αξιοποίηση επιμέρους περιουσιακών στοιχείων της «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ». Επίσης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου διοίκησης της «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» δεν υπέχουν ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη και δεν λαμβάνονται ατομικά διοικητικά μέτρα ή μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά αυτών για χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς του Δημοσίου.


Άρθρο 10. Ρυθμίσεις σχετικά με τις Π.Α.Ε.


1. Σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών που δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία, για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο, είναι δυνατόν, κατόπιν αίτησης του εκκαθαριστή, η οποία γίνεται δεκτή με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το Δημόσιο να αποδέχεται την εκχώρηση των απαιτήσεων, από σύμβαση ή αδικοπραξία, του υπό ειδική εκκαθάριση νομικού προσώπου κατά τρίτων, εφόσον αυτές έχουν αναγνωριστεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Η αίτηση του προηγούμενου εδαφίου συνοδεύεται απαραίτητα από: α)επικυρωμένο αντίγραφο των εκδοθεισών δικαστικών αποφάσεων, β)πιστοποιητικό τελεσιδικίας τους και γ)έκθεση ορκωτών ελεγκτών, από την οποία προκύπτει η έλλειψη ακίνητης ή κινητής περιουσίας του υπό ειδική εκκαθάριση νομικού προσώπου, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, εκδίδεται εντός τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση της αιτήσεως.


2. Η σύμβαση εκχώρησης συνάπτεται μεταξύ του εκκαθαριστή του νομικού προσώπου, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του εκχωρητή, και του Προϊστάμενου της αρμόδιας φορολογικής αρχής του υπό ειδική εκκαθάριση νομικού προσώπου, ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του Δημοσίου, εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της πρώτης παραγράφου. Μετά την αναγγελία της εκχώρησης στους οφειλέτες, το Δημόσιο υπεισέρχεται αυτοδικαίως στα δικαιώματα του εκχωρητή και δύναται να παρίσταται και ως πολιτικώς ενάγον σε κάθε ποινική δίκη, η οποία άρχεται μετά το χρόνο αυτό, σχετική με αδίκημα, με το οποίο συνδέονται οι εκχωρηθείσες απαιτήσεις, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου.


3. Η εκχώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, δεν επηρεάζει την προβλεπόμενη από γενικές ή ειδικές διατάξεις ευθύνη της υπό ειδική εκκαθάριση Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας, καθώς και την προσωπική ευθύνη κάθε τρίτου συνυποχρέου με αυτή, έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, για τις σχετικές με την εκχώρηση οφειλές, ούτε οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη από κάθε διάταξη ευθύνη τους. Το Ελληνικό Δημόσιο, και μετά την εκχώρηση, δεν κωλύεται να λάβει οποιοδήποτε προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλής και κατά των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου.


Άρθρο 11. Ρυθμίσεις για το Ε.ΣΥ.Π


1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 3979/2011 (Α ́ 138), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του ν. 4170/2013 (Α ́163), αντικαθίσταται ως εξής:


«1. Οι δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των συναφών προς αυτές πληροφοριακών συστημάτων, όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του παρόντος, εξοφλούνται υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν προηγουμένως καταχωρηθεί στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών (Ε.ΣΥ.Π.) που εγκαθίσταται και λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση και τη λειτουργία του.»


2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 38 του ν. 3979/2011 (Α ́ 138), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του ν. 4170/2013 (Α ́163),καταργείται.


3. Στην παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3979/2011 (Α ́ 138), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του ν. 4170/2013 (Α ́163), οι λέξεις «εντός πέντε (5) μηνών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εντός τριών (3) μηνών».


4. Η παρ. 3 του άρθρου 38 του ν. 3979/2011 (Α ́ 138), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 75 του ν. 4170/2013 (Α ́163), αντικαθίσταται ως εξής:


«3. Μέσα σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Π. , οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλουν να καταχωρίσουν στο Ε.ΣΥ.Π., μέσω πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης, κάθε στοιχείο που αφορά υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών προς τους φορείς της παραγράφου 1.


Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας: (α) τα σχετικά τέλη και δαπάνες εξοφλούνται με την αναγκαία προϋπόθεση καταχώρησης στο Ε.ΣΥ.Π., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που προβλέπεται στην επόμενη υποπαράγραφο και (β) κανένα τέλος ή δαπάνη δεν αναγνωρίζεται ούτε εκκαθαρίζεται ή πληρώνεται εάν δεν είναι προηγουμένως καταχωρημένο στο Ε.ΣΥ.Π.. Το Ε.ΣΥ.Π. θα εκδίδει αποδεικτικό καταχώρησης και αυτό θα αποτελεί στοιχείο της κανονικότητας της δαπάνης. Τυχόν πληρωμή τελών και δαπανών που δεν έχουν καταχωρηθεί στο Ε.ΣΥ.Π., θεωρείται αυτοδίκαια μη νόμιμη και επέρχονται οι εξής κυρώσεις: Οι υπάλληλοι και οι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία καταχώρησης και πληρωμής των ως άνω τελών ή δαπανών, σε περίπτωση πληρωμής τέλους ή δαπάνης χωρίς το απαιτούμενο αποδεικτικό καταχώρησης, αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 256 Π.Κ. «Απιστία σχετική με την Υπηρεσία», 259 Π.Κ. «Παράβαση καθήκοντος» και 261 Π.Κ. «Παρότρυνση υφισταμένων και ανοχή».


Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, ορίζεται ομάδα διοίκησης έργου, η οποία θα συντονίζει και θα επιβλέπει την αποτελεσματική λειτουργία του Ε.ΣΥ.Π. και καθορίζονται ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Π., η διαδικασία και ο ειδικότερος τρόπος καταχώρισης, η οργάνωση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης η διαδικασία, ο χρόνος και τα στοιχεία καταχώρισης στο Ε.ΣΥ.Π, η μορφή και τα στοιχεία του αποδεικτικού καταχώρησης, η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Ε.ΣΥ.Π. με άλλα συστήματα για την παρακολούθηση και εκτέλεση του προϋπολογισμού. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2362/1995 (Α ́247). Ειδικά, για την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της διαδικασίας που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο θα καθοριστεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών.»


5. Οι παράγραφοι 4 και 6 του άρθρου 38 του ν. 3979/2011 (Α ́ 138), καταργούνται.


6. Στην παρ.1 του άρθρου 39 του ν. 3979/2011 (Α ́ 138), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4α του άρθρου 1 του ν. 4038/2012 (Α ́142), προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα ανώτατα επιτρεπτά όρια για το τηλεπικοινωνιακό κόστος των υπαγόμενων στο Δίκτυο Δημόσιου Τομέα Φορέων.»


Άρθρο 12. Ρυθμίσεις Φ.Π.Α.


1. Η παρ. 30 του Κεφαλαίου Α ́ «Αγαθά» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α., όπως προστέθηκε με την παρ. 5.α του άρθρου ενδέκατου του ν. 4211/ 2013 (Α ́ 256), συνεχίζει να ισχύει μέχρι 31.12.2014.


2. Η αναστολή κατάργησης της παραγράφου 6 του Κεφαλαίου Β ́ «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος ΙΙΙ, του Κώδικα Φ.Π.Α., που έγινε με την παράγραφο 14 του άρθρου 74 του ν. 4172/2013 (Α ́167), ισχύει μέχρι 31.12.2014.


3. Η αναστολή ισχύος της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου Γ ́ «Εξαιρέσεις από το Παράρτημα» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α., που υιοθετήθηκε με την παρ. 14 του άρθρου 74 του ν. 4172/2013, ισχύει μέχρι 31.12.2014.


Άρθρο 13. Διατάξεις για την οργάνωση της Ελληνικής Προεδρίας


1. Για τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους 2014, επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων κρατών – μελών της Ε.Ε. στην Ελληνική Δημοκρατία (Υπουργείο Οικονομικών), προκειμένου να συνδράμουν με την παροχή ειδικών γνώσεων τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Οι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης. Το χρονικό διάστημα για το οποίο διενεργείται η απόσπαση δύναται να αρχίσει από την έναρξη ισχύος της παρούσας και δεν δύναται να υπερβεί την 30ή Ιουνίου 2014.


2. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου όγδοου, του ν. 4211/2013 (Α ́ 256), προστίθενται λέξεις ως εξής:


«, τηρουμένων κατά τα λοιπά των όρων και προϋποθέσεων που ορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις, εξαιρουμένης της υποχρέωσης κατάθεσης τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ή αξιόχρεης εγγύησης τρίτου προσώπου του άρθρου 5 παρ. 2 εδάφιο α ́ της ΑΥΟ Φ31/13/3.6.2003.»


Άρθρο 14. Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι


Η προβλεπόμενη, στην παρ. 5 του άρθρου 259 του ν. 3852/2010, τελική εκκαθάριση της απόδοσης των εσόδων στους ΟΤΑ α ́ βαθμού από τον τακτικό προϋπολογισμό, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου έτους, δεν έχει εφαρμογή για τα έτη 2009 έως και 2013. Ως τελικές αποδόσεις εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ α ́ βαθμού στα αντίστοιχα οικονομικά έτη λογίζονται τα ποσά που αποδόθηκαν με προκαταβολές βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων ανά έτος.


Άρθρο 15. Ρυθμίσεις για το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ


Τροποποιείται το άρθρο 8 του ν. 4147/2013 (Α ́ 98) «Ποσοστό ΣΑΤΑ για το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ» ως εξής: «Ποσοστό έως είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του άρθρου 259 του ν. 3852/ 2010 (A ́ 87) παράγραφος 1.α, που διατίθενται για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών των δήμων (ΣΑΤΑ). Το ακριβές ποσοστό θα καθορίζεται από την κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται από την παρ. 4 του άρθρου 259 του ν. 3852/2010 (Α ́ 87), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 9 του ν. 4071/2012 (Α ́ 85). Το ύψος του ποσοστού θα καθορίζεται κάθε φορά με κριτήριο τις ανάγκες του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».»


Άρθρο 16. Παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και θέματα άσκησης καθηκόντων


1. Η ισχύς της διάταξης του άρθρου 66 του ν. 4144/2013 (Α ́ 88) παρατείνεται από τη λήξη της, στις 31.10.2013, μέχρι τις 28.02.2014.


2. Το άρθρο 31 του ν. 3730/2008 (Α ́ 262), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του ν. 4033/2011 (Α ́ 264) αντικαθίσταται ως εξής:


«Με την επιφύλαξη του άρθρου 193 του ν. 4001/2011 (Α ́ 179), η προθεσμία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3581/2007 (Α ́ 140) παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2014.»


3. Η διάρκεια ισχύος της κατ’ εξαίρεση παράλληλης άσκησης από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή των καθηκόντων του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 71 του ν. 4146/2013 (Α ́ 90) παρατείνεται μέχρι 31.12.2014.


4. Η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 124 του ν. 4199/2013 (Α ́ 216) παρατείνεται έως και 31.1.2014.


5. Στην παρ. 15 του άρθρου 9 του ν.4051/2012 (Α ́ 40), όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, οι λέξεις «μέχρι τις 31.12.2013» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι τις 31.12.2014».


Άρθρο 17.


1. Συστήνεται κλάδος ΠΕ ιατρών οδοντιάτρων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).


2. Συστήνονται και οι ακόλουθοι κλάδοι στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ):




Α/αΚατηγορίαΚλάδος
Α1)ΠΕΔιοικητικού - Οικονομικού - Λογιστικού
Α2)Νοσηλευτικής
Α3)Φυσικών Ιατρικής - Ακτινοφυσικών
Α4)Χημικών - Βιοχημικών - Βιολόγων
Α5)Ψυχολόγων
Α6)Κοινωνικής Εργασίας
Β1)ΤΕ
Διοικητικού - Λογιστικού
Β2)Ιατρικών Εργαστηρίων
Β3)Νοσηλευτικής
Β4)Μαιευτικής
Β5)Φυσικοθεραπείας
Β6)Ραδιολογίας - Ακτινολογίας
Β7)Οδοντοτεχνιτών
Β8)Μηχανικών
Β9)Κοινωνικής Εργασίας
Επισκεπτών/πτριών Υγείας
Β10)Δημόσιας Υγιεινής
Β11)Λογοθεραπείας
Εργοθεραπείας
Οικιακής Οικονομίας
Β12)Τεχνολογίας Τροφίμων
Β13)Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
Γ1)ΔΕΠροσωπικού Η/Υ
Γ2)Διοικητικών Γραμματέων
Γ3)Βοηθών Νοσοκόμων
Γ4)Βοηθών Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων
Γ5)Μαγείρων
Γ6)Προσωπικό Ασφαλείας
Γ7)Τηλεφωνητών
Γ8)Χειριστών Ιατρικών Συσκευών
Γ10)Βοηθών Οδοντοτεχνιτών
Γ11)Τεχνικού
Δ1)ΥΕΒοηθητικού Προσωπικού
Δ2)Βοηθιστικού Υγειονομικού Προσωπικού
Δ3)Προσωπικού Καθαριότητας
Δ4)Φυλάκων Νυχτοφυλάκων
Δ5)Εργατών


3. Η καταβαλλόμενη μισθοδοσία στο προσωπικό, το οποίο εντάσσεται στους κλάδους των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου διέπεται από τις διατάξεις του ν. 4024/2011.

4. Οι θέσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου συστήνονται κατά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα και προστίθενται αντιστοίχως σε κάθε ΔΥΠΕ με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


5. Η τοποθέτηση του προσωπικού που υπηρετεί στις θέσεις της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, γίνεται με απόφαση του Διοικητή κάθε ΥΠΕ, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και αξιολόγηση των αναγκών του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιφέρειάς του.


6. Τυχόν κενές θέσεις όλων των ανωτέρω οριζομένων κατηγοριών και κλάδων και για όσο διάστημα αυτές μένουν κενές, δύναται να καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.


Άρθρο 18.


Οι δαπάνες προμήθειας καυσίμων των Γενικών Επιτελείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέχρι και την υπογραφή της πρώτης κατά Γενικό Επιτελείο εκτελεστικής συμφωνίας της Σύμβασης Πλαίσιο που εγκρίθηκε από τη διακομματική επιτροπή για προϊόντα και υπηρεσίες Σημαντικής Οικονομικής και Τεχνολογικής Αξίας στις 25 Οκτωβρίου 2013, εξοφλούνται κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας εφόσον:


1. Προσκομίζονται τα αναγκαία, σύμφωνα με το νόμο, παραστατικά πραγματοποίησης της δαπάνης.


2. Βεβαιώνεται, από τις αναθέτουσες αρχές η αδυναμία προσφυγής σε διαγωνιστικές διαδικασίες.


3. Έχουν παρακρατηθεί όλοι οι αναλογούντες υπέρ Δημοσίου φόροι και εισφορές.


Οι ανωτέρω δαπάνες δεν θα ξεπερνούν το όριο των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του τρέχοντος οικονομικού έτους.


Η παρούσα διάταξη είναι ειδική και κατισχύει κάθε αντίθετης.


Άρθρο 19.


Η παρ. 2 του άρθρου 19α του ν. 4015/2011 (Α ́ 210) με εξαίρεση το προτελευταίο και τελευταίο εδάφιο, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 8 περίπτωση β ́ του ν. 4138/2013, αντικαθίσταται ως εξής:


«Οι διατάξεις του άρθρου 115 του ν. 2238/1994, του άρθρου 14 του ν. 2523/1997, με εξαίρεση τις φορολογικές παραβάσεις της παραγράφου 1 του εδαφίου 4 του άρθρου αυτού, όπως ισχύουν, του άρθρου 55 του ν. 2859/2000, καθώς επίσης και οποιεσδήποτε άλλες διατάξεις νόμων, οι οποίες προβλέπουν ατομική και αλληλέγγυο ευθύνη φυσικών προσώπων με νομικό πρόσωπο ή προσωπική κράτηση ή διοικητικά μέτρα ή διοικητικές κυρώσεις ή ποινική ή αστική ευθύνη, για τη μη καταβολή φόρων, τελών, εισφορών, δασμών προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών κυρίας και επικουρικής ασφάλισης, αναστέλλονται, τα δε επιβληθέντα αίρονται, για χρονικό διάστημα ενός έτους, για τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων


κάθε βαθμού (του ν. 2810/ 2000, όπως ισχύει, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών εταιρειών ΑΕ του άρθρου 32 του ιδίου νόμου), καθώς και για τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές, τους Διαχειριστές, τους Γραμματείς, τους Ταμίες των Οργανώσεων αυτών, εφόσον διαρκεί η θητεία τους ή έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξει μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, με την προϋπόθεση ότι οι οργανώσεις αυτές συγχωνεύονται ή/και μετατρέπονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού ή τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή έχουν τεθεί σε εκκαθάριση με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εκκαθαρίσεως και αυτή δεν έχει περατωθεί. Για τα πρόσωπα της παραγράφου αυτής, χορηγείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και όλες οι ποινικές υποθέσεις, που εκκρεμούν ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, για τα προαναφερόμενα πρόσωπα και για τις ίδιες αιτίες. Η άνω διάταξη δεν έχει εφαρμογή για τις περιπτώσεις, που τα προαναφερόμενα πρόσωπα έχουν καταδικαστεί για αδικήματα από δόλο σε βάρος της περιουσίας όλων των προαναφερόμενων νομικών προσώπων. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί για χρονικό διάστημα ενός έτους με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»


Άρθρο 20. Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4015/2011 (Α ́ 210)


1. Η παρ. 8 του άρθρου 18 του ν. 4015/2011, όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση β ́ της παρ. 1 του τρίτου άρθρου του ν. 4171/2013 (Α ́ 166), αντικαθίσταται ως εξής:


«8. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις υποχρεούνται να προβούν στις αναγκαίες καταστατικές αλλαγές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 του νόμου αυτού, το αργότερο μέχρι την 30ή Απριλίου 2014. Για το σκοπό αυτόν, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα η θητεία των διοικήσεων και των οργάνων διοίκησης των Αγροτικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων όλων των βαθμιδών (Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών, Συνομοσπονδιών).»


2. Η παρ. 10 του άρθρου 18 του ν. 4015/2011, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την περίπτωση α ́ της παρ. 1 του άρθρου 168 του ν. 4099/2012 (Α ́ 250) που ακολούθως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση γ ́ της παρ. 1 του τρίτου άρθρου του ν. 4171/2013 (Α ́ 166), αντικαθίσταται ως εξής:


«10. Οι προθεσμίες που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 9 του παρόντος άρθρου ως και οι προθεσμίες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 19 του παρόντος νόμου, λήγουν την 30ή Απριλίου 2014.»


3. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 20 του ν. 4015/2011, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την περίπτωση γ ́ της παρ. 1 του άρθρου 168 του ν. 4099/2012, που ακολούθως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση ε ́ της παρ. 1 του τρίτου άρθρου του ν. 4171/2013 (Α ́ 166), αντικαθίσταται ως εξής:


«Οι διατάξεις των άρθρων 26 έως και 32 του ν. 2810/ 2000 (Α ́ 108) καταργούνται από 1η Μαΐου 2014, πλην της παραγράφου 6 του άρθρου 26.»


4. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4015/2011, όπως παρατάθηκε με την παράγραφο 2 του τρίτου άρθρου του ν. 4171/2013 (Α ́ 166) παρατείνεται, από τότε που έληξε, έως και την 28η Φεβρουαρίου 2014.


Άρθρο 21.


Στην παρ. 7 του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 και το άρθρο 40 του ν. 3996/2011, προστίθεται τρίτο εδάφιο ως εξής:


«Ο χρόνος που έχει διανυθεί στην εισοδηματική ενίσχυση του άρθρου 13 του ν. 3460/2006, ως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 του ν. 3660/2008, του ν. 3526/2007, καθώς και του ν. 3746/2009 άρθρο 75 είναι χρόνος πραγματικής εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων λήψης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης δίχως να συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο αναγνωριστέου πλασματικού χρόνου του άρθρου 40 του ν. 3996/2011.»


Άρθρο 22. Έναρξη ισχύος


Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.


Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.




Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...