Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Βιολογική ντομάτα: κόκκινος θησαυρός!



Ευεργετική η δράση της!
Η ντομάτα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας λαχανικά και συνάμα το βασικό συστατικό της παραδοσιακής και πολυφημισμένης χωριάτικης σαλάτας. Πέρα όμως από την ιδιαίτερη γεύση της, περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με αναγνωρισμένη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το κάλιο και φυσικά το λυκοπένιο, τη φυσική χρωστική που προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στη ντομάτα. Στην ίδια μάλιστα ουσία οφείλεται και το κόκκινο χρώμα άλλων τροφών, όπως του γκουάβα, του κόκκινου γκρέιπ φρουτ και φυσικά του καρπουζιού, που σημειωτέον έχει 40% περίπου, περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα!

Παρόλα αυτά, η ντομάτα και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία της, θεωρούνται σαφέστατα οι πιο άμεσες πηγές λυκοπενίου για τον ανθρώπινο οργανισμό, μια και η περίοδος κατανάλωσής της στη διάρκεια του έτους, είναι ως γνωστό πιο ευρεία από εκείνη του καρπουζιού.

Το λυκοπένιο λοιπόν, για το οποίο γίνεται τόσος λόγος τα τελευταία χρόνια, αποτελεί την ισχυρότερη λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική ουσία, που ο άνθρωπος προσλαμβάνει διαμέσου της τροφής. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, που απαριθμεί πάνω από 600 μέλη, και σε αντίθεση με το β-καροτένιο δεν μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, όπως λάθος διατείνονται μερικοί, αλλά δρα αυτούσια και εξειδικευμένα.

Ερευνητικά δεδομένα υποθέτουν πως το λυκοπένιο, μέσω της αντιοξειδωτικής του δράσης – της δυνατότητας δηλαδή να δεσμεύει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο) – αποτρέπει την οξείδωση της κακής' χοληστερόλης LDL, γεγονός με εξέχουσα σημασία, αν αναλογιστούμε πως η εν λόγω οξείδωση αποτελεί ένα από τα κύρια στάδια της διαδικασίας της αρτηριοσκληρωτικής βλάβης.

Η πρώτη επιστημονική αναφορά σχετικά με το λυκοπένιο και το ρόλο που διαδραματίζει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, δημοσιεύτηκε στην έγκυρη εφημερίδα Lipids, από Καναδούς ερευνητές με επικεφαλής τον S. Agarwal. Οι επιστήμονες απέδειξαν πως το λυκοπένιο προστατεύει την LDL χοληστερόλη από οξείδωση, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η επισήμανσή τους πως η συγκεκριμένη δράση του λυκοπενίου, ενισχύεται σημαντικά από την ύπαρξη ενός άλλου καροτενοειδούς, της λουτεΐνης, που υπάρχει στο σπανάκι και στο καλαμπόκι.

Προσφάτως ο Dr. E. Giovannucci από την Ιατρική σχολή του Harvard, επιθεώρησε 72 επιδημιολογικές μελέτες και βρήκε ότι 57 από αυτές, εστίαζαν στην προστατευτική δράση που έχει η κατανάλωση της ντομάτας, έναντι πολλών μορφών καρκίνου. Οι περισσότερες αναφέρονται στην τομάτα και τον καρκίνο του προστάτη. Το λυκοπένιο συσσωρεύεται στο σώμα μας σε διάφορους ιστούς. Ένας από αυτούς είναι και ο προστάτης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, ανέφεραν σε μελέτη τους ότι το λυκοπένιο μαζί με την βιταμίνη Ε, μπορεί να αναστείλει εργαστηριακά την ανάπτυξη δύο διαφορετικών τύπων, προστατικών καρκινικών κυττάρων. Σε άλλη μελέτη φάνηκε πως οι άνδρες με το μεγαλύτερο ποσοστό λυκοπενίου στον οργανισμό τους, είχαν το μικρότερο ρίσκο για καρκίνο του προστάτη. Στο ίδιο πόρισμα κατέληξε και άλλη επιδημιολογική μελέτη, που εξέταζε τη συχνότητα κατανάλωσης ντομάτας και προϊόντων με βάση αυτή (πάστα ντομάτας, σάλτσα ντομάτας) και στην οποία έλαβαν μέρος 48.000 άνδρες.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες, απέτυχαν να αποδείξουν κάποια προστατευτική δράση του λυκοπενίου έναντι του καρκίνου του προστάτη. Η αιτία σε αυτό, ίσως να κρύβεται στο γεγονός ότι τα καροτενοειδή, δρουν συνεργιστικά το ένα με το άλλο και με τρόπο που δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Ακόμα είναι γεγονός πως ουσίες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η Ν-Ακετυλοκυστεΐνη επηρεάζουν άμεσα τη δράση του λυκοπενίου.

Έτσι ενισχύεται για ακόμα μια φορά η άποψη των διαιτολόγων που δεν συστήνουν απλά και μεμονωμένα λυκοπένιο ή β-καροτένιο, αλλά τροφές που εμπεριέχουν και λυκοπένιο και β-καροτένιο και βιταμίνη C (και πιθανώς και άλλες άγνωστες μέχρι σήμερα ουσίες) όπως για παράδειγμα η ντομάτα!

Πέρα όμως από τον καρκίνο του προστάτη, η ντομάτα φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο και έναντι άλλων μορφών καρκίνου, όπως αυτών του γαστρεντερικού σωλήνα. Μάλιστα προσφάτως, Ιάπωνες ερευνητές αποφάνθηκαν πως ο χυμός ντομάτας προσφέρει σημαντική προστατευτική δράση έναντι μιας καρκινογόνου ουσίας, της Ν-Μεθυλνιτροζουρίας, που έχει συσχετιστεί με καρκινογενέσεις στο παχύ έντερο.

Όλα τα ερευνητικά στοιχεία που υπάρχουν για το λυκοπένιο και τη ντομάτα, έχουν κεντρίσει τα τελευταία χρόνια τα βλέμματα μεγάλων βιομηχανιών και στην Ιαπωνία έχει ξεκινήσει ήδη ο εμπλουτισμός προϊόντων (κυρίως με τη μορφή χυμών και αναψυκτικών) με λυκοπένιο ντομάτας.

Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε πως η θέρμανση μπορεί ακόμα και να πενταπλασιάσει την απορρόφηση του λυκοπενίου από τις ντομάτες. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως με τη θερμική επεξεργασία της ντομάτας, διασπώνται τα κύτταρα στα οποία βρίσκεται το λυκοπένιο, με αποτέλεσμα αυτό να απορροφάται και να βιοδιατίθεται καλύτερα. Άλλες έρευνες δείχνουν πως η προσθήκη λίπους μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου της ντομάτας.

Ίσως λοιπόν να έφτασε η ώρα για την πλήρη απενοχοποίηση της φρέσκιας σάλτσας ντομάτας, που τόσα χρόνια συνοδεύει τη μακαρονάδα μας και μας γεμίζει τύψεις συνειδήσεως!

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ξηροί καρποί ωφελούν τους διαβητικούς



Προσοχή στην κατανάλωση γιατί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία.

Η αντικατάσταση τους ψωμιού με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με μία μελέτη.

Όταν εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 αντικατέστησαν κάποιες από τις τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες, τις οποίες κατανάλωναν καθημερινώς, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της «κακής» χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο, αναφέρουν ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη βελτίωση μεταξύ των διαβητικών που αντικατέστησαν τις συνηθισμένες στην δίαιτά τους τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες με ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως σε καθημερινή βάση.

Η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το «κλειδί» για τον έλεγχο του διαβήτη, μπορεί όμως να συμβάλουν σε μία υγιεινή διατροφή, εξηγεί ένας εκ των ερευνητών, ο Σίριλ Κένταλ του πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.

«Οι ξηροί καρποί είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα λίπη είναι υγιεινά» είπε ο ίδιος αναφερόμενος στα ακόρεστα λίπη που συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και με άλλα οφέλη για την υγεία.

Παρόλ’ αυτά οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και οι διαβητικοί δεν θα πρέπει απλώς να προσθέτουν μία χούφτα από αυτούς στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά να τους καταναλώνουν αντί άλλων λιγότερο υγιεινών σνακ, επισημαίνει ο Κένταλ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της διατροφής στην αντρική υπογονιμότητα



Οι ελεύθερες ρίζες εχθρός του σπέρματος.

Το σπέρμα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αλλαγές στη σύσταση του σπερματικού υγρού μπορεί να έχουν σαν συνέπεια, αλλαγές στην κινητικότητα αλλά και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, άρα και στη γονιμότητα του άντρα.

Μεγάλη καταστροφή στον αριθμό των σπερματοζωαρίων μπορεί να επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες και το γενετικό υλικό (DNA) του κυττάρου. Τα κύτταρα συνήθως χρησιμοποιούν τα αντιοξειδωτικά, που τα προστατεύουν από αυτές τις αλλαγές. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ενδογενώς στο σώμα μας αλλά προσλαμβάνονται και από τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ κτλ.)

Σημαντικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και λαμβάνονται από τη διατροφή είναι τα εξής:

Λυκοπένιο

Πλούσιες πηγές είναι οι σάλτσες ντομάτας, η κέτσαπ και λιγότερο οι φρέσκιες ντομάτες

Βιταμίνες C και E

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα και τα ωμά λαχανικά. Η βιταμίνη Ε απαντάται στις καλής ποιότητας μαργαρίνες και έλαια, στα λιπαρά ψάρια, στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς

Σελήνιο

Στη διατροφή μας, το προσλαμβάνουμε από τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και τα ολικής αλέσεως δημητριακά

Ψευδάργυρος και φυλλικό οξύ

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα οστρακοειδή και το ψαχνό κρέας, ενώ το φυλλικό οξύ σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ποιοι διατροφικοί παράγοντες μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος;

Παχυσαρκία

Το αυξημένο σωματικό λίπος δεσμεύει την ελεύθερη τεστοστερόνη του αίματος ενώ πιθανώς να ευνοεί τη μετατροπή της τεστοστερόνης στη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο. Ελέγχετε και διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή πλαίσια με την ακολούθηση ισορροπημένης διατροφής

Διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα

Τα φυτοοιστρογόνα είναι φαινόλες που μιμούνται τα οιστρογόνα που παράγονται στο γυναικεία σώμα. Οι ισοφλαβόνες είναι από τα πιο καλά μελετημένα και ισχυρά φυτοοιστρογόνα, και περιέχοντα κυρίως στη σόγια. Έχουν ενοχοποιηθεί για υπογονιμότητα τόσο σε ζώα όσο και σε άνδρες και η δράση τους θεωρείται περισσότερο επιβλαβής στις περιόδους που αναπτύσσεται το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημά. Ισοφλαβόνες περιέχονται σε προϊόντα σόγιας, στο αλεύρι σόγιας, στα συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων, στο βρεφικό γάλα σόγιας, στο λιναρόσπορος, καθώς και στα φαγητά τύπου fast food που χρησιμοποιούν πρωτεΐνη σόγιας σαν φτηνή πρώτη ύλη.

Πολυχλωριομένες διφαινόλες και υδράργυρος

Αυτά είναι βαρέα μέταλλα που αποθηκεύονται σε ψάρια από μολυσμένα νερά αλλά και σε μεγάλα ψάρια. Αποφύγετε λοιπόν ψάρια από μολυσμένα νερά, καθώς και την κατανάλωση φαγκριού, ξιφία, τόνου και καρχαρία. Περιορίστε την κατανάλωση κονσέρβας τόνου σε 2 φορές την εβδομάδα

Η κατανάλωση καπνού και μαριχουάνας μειώνουν την συγκέντρωση του σπέρματος, την κινητικότητα και τη μορφολογία του, ενώ η περίσσεια αλκοόλ μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης

Διαβάστε περισσότερα...

Καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας



Στόχος να αυξηθεί στο 50% από 13% το ποσοστό των γυναικών που εξετάζεται.

Με το σύνθημα «πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου» ξεκινάει η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου τη μήτρας, στην οποία θα συμμετάσχει ενεργά ο δήμος της Αθήνας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσιάστηκαν οι παράμετροι μίας εκστρατείας, που στόχο έχει την πρωτοβάθμια πρόληψη μιας σημαντικής και δύσκολης ασθένειας.

Παράλληλα, φωτίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συνεισφέρει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εκστρατεία που αναλαμβάνει το υπουργείο, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο 2011-2015.

Ήδη, τα δημοτικά ιατρεία στα Πετράλωνα άρχισαν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα, που γρήγορα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημοτικά ιατρεία των Αθηνών, αλλά και πολλών άλλων πόλεων.

Στόχος της προσπάθειας είναι να αυξηθεί η πρόληψη, να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η ενημέρωση των γυναικών, ώστε από το 13% που εξετάζεται σήμερα για αυτόν τον καρκίνο να φτάσουμε στο 50%.

Στη συλλογική προσπάθεια θα ενταχθούν τα 110 κέντρα υγείας της χώρας, τα ογκολογικά νοσοκομεία αλλά και τα δημοτικά ιατρεία, τα οποία θα ενισχυθούν και θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης».

Για τη συνεργασία αυτή, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Από τα δημοτικά ιατρεία των Πετραλώνων ξεκινάει η προσπάθεια και υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν επικαλύψεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε, ότι το 2010 ήταν κάθετη η αύξηση των κρουσμάτων του ΑΙDS, γεγονός που πρέπει να αποδοθεί στην παράνομη μετανάστευση και τους ανεξέλεγκτους μηχανισμούς διακίνησης των ναρκωτικών και της πορνείας.

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε, ότι χρειάζεται συστηματική ενημέρωση των πολιτών, για όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη μη οργανωμένη πορνεία, και να επαναλαμβάνεται συστηματικά η προτροπή σε κάθε Έλληνα που δεν θέλει να αντιληφθεί τους διάχυτους κινδύνους.

Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι γυναίκες από 25 έως και 65 ετών θα λάβουν μία πρόσκληση, η οποία θα τις καλεί να υποβληθούν σε ΠΑΠ τεστ.

Μετά την πρώτη εξέταση θα λαμβάνουν πρόσκληση για επανάληψη του τεστ κάθε τρία χρόνια, μέχρι και τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Στη συνέχεια, και μέχρι την ηλικία των 65 ετών, θα λαμβάνουν πρόσκληση κάθε πέντε χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάρμακα κατά του AIDS λειτουργούν προληπτικά




Επιβραδύνουν τη διάδοση της νόσου.

Δύο νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ορισμένα φάρμακα για το AIDS που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιού HIV, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προλαμβάνεται η μόλυνση από τον ιό μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών.

Τα ευρήματα αυξάνουν τα στοιχεία ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την περίθαλψη ανθρώπων που είναι ήδη άρρωστοι, μπορεί επίσης να κρύβουν το κλειδί για την επιβράδυνση της διάδοσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης αυτής νόσου.

Στην έρευνα συμμετείχαν ζευγάρια στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Μποτσουάνα. Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση καθημερινά φαρμάκων κατά του AIDS μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης κατά τουλάχιστον 62%, όταν συγκριθεί με τη χορήγηση ψευδοφαρμάκου.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο μελέτες εξετάστηκαν 4.758 ζευγάρια στην Κένυα και την Ουγκάντα, στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν θετικός στον ιό HIV και ο άλλος αρνητικός. Οι σύντροφοι που ήταν αρνητικοί και έπαιρναν το φάρμακο tenofovir ή Viread της Gilead Sciences Inc., εμφάνισαν κατά μέσο όρο 62% λιγότερες μολύνσεις.

Στα ζευγάρια, στα οποία χορηγούνταν το Truvada (ένα άλλο φάρμακο της Gilead που συνδυάζει τα φάρμακα tenofovir και emtricitabine) ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίσθηκε κατά 73% στη μελέτη, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Από τη δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 1.200 σεξουαλικά δραστήριοι άνδρες και γυναίκες στην Μποτσουάνα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν καθημερινά το Truvada είχαν κατά 62% μειωμένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον HIV.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπύρα, ελιξίριο ομορφιάς!



Ευεργετική επίδραση στην υγεία και το δέρμα μας.

Η μπύρα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές αλκοολούχων ποτών που μπορεί να προτιμήσει κάποιος, από άποψη υγείας και ομορφιάς. Αφενός γιατί η μέτρια κατανάλωσή της, δηλαδή μέχρι 2 ποτήρια στους άντρες και μέχρι 1 στις γυναίκες, στo πλαίσιo μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν παχαίνει, όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα από επιστημονικές μελέτες και αφετέρου, γιατί είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Συστατικά της μπύρας και πώς συσχετίζονται με την ομορφιά:
Τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το νερό, η βύνη κριθαριού, ο λυκίσκος και η μαγιά μπύρας.
Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και νεότητας. Το νεανικό δέρμα είναι σφριγηλό και ελαστικό, χαρακτηριστικά τα οποία οφείλει στην επαρκή ενυδάτωσή του.

Η ύπαρξη του υαλουρονικού οξέος, το οποίο είναι μία φυσικά υδρόφιλη ουσία (γλυκοζαμίνη), απορροφά έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, αποτελεί τον καθοριστικότερο παράγοντα νεότητας, αλλά και επούλωσης του δέρματος. Γι΄ αυτό και η επαρκής πρόσληψη νερού, μέσω της καθημερινής κατανάλωσης υγρών, μεταξύ των οποίων και η μπύρα, εξασφαλίζει την καλή υδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση και του δέρματος, που αντικατοπτρίζεται σε νεανικότητα και ομορφιά.

Η βύνη κριθαριού είναι το αποτέλεσμα της διεργασίας βυνοποίησης του κριθαριού, κατά την οποία το αδιάλυτο άμυλό του, μετατρέπεται μερικώς σε απλούστερα διαλυτά σάκχαρα. Έτσι, μειώνονται οι σύνθετες πρωτεΐνες που μετατρέπονται σε πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους και αμινοξέα και παράγονται θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της μαγιάς και των ενζύμων.

Η βύνη αποτελείται κυρίως από άμυλο (60-65%), υδατάνθρακες (7-10%), πρωτεΐνες (9-12%), καθώς και από μέταλλα, βιταμίνες, πολυφαινόλες, κυτταρίνη και άλλους πολυσακχαρίτες. Το κριθάρι είναι πλούσιο σε χαλκό, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ενώ περιέχει ποικιλία βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.

Όπως είναι γνωστό, το σελήνιο, η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν κατά πολύ στην ομορφιά, μέσω της εξουδετέρωσης των οξειδωτικών ελευθέρων ριζών, που καταστρέφουν τα κύτταρα και κατ’ επέκταση το δέρμα. Επίσης το σελήνιο μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, ενώ η έλλειψή του σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του δέρματος.

Ο ψευδάργυρος διατηρεί την ελαστίνη και το κολλαγόνο στο δέρμα, ενώ η ελλιπής πρόσληψή του συσχετίζεται με αδυναμία επούλωσης τραυμάτων και εύθραυστα μαλλιά και νύχια. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύουν με τη σειρά τους την άμυνα του δέρματος ενάντια σε αλλεργίες και δερματίτιδες, βοηθούν στην θεραπεία της ακμής, στη ρύθμιση της υπερέκκρισης σμήγματος και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού των κυττάρων.

Ο λυκίσκος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας. Ανάλογα με το είδος του προκύπτουν τα διάφορα αρώματα – γεύσεις στις ποικιλίες της μπύρας. Είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τέσσερις φορές πιο πλούσιος και από το πράσινο τσάι. Έχει χαλαρωτική δράση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στη βιταμίνη Β6, που περιέχει. Ο λυκίσκος περιέχει αιθέρια έλαια, τα οποία περιέχουν οξυγόνο μεταφέροντάς το στα κύτταρα, για την ανανέωσή τους. Οι ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Denis De Keukeleire και του καθηγητή Dr. Stuart Milligan, αποκάλυψαν σε κοινή δημοσίευση πως ο λυκίσκος περιέχει φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα τονώνουν και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα.

Η μαγιά μπύρας είναι φυσική ουσία και πρόκειται για τον Saccharomyces Cerevisiae. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6, Β3), αλλά και σελήνιο, φυλλικό οξύ, χολίνη, χρώμιο, ψευδάργυρο και άλλες ουσίες, που την καθιστούν μια πλήρη φυσική τροφή. Η μαγιά μπύρας περιέχει και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βελτιώνει την υγεία, άρα και την εικόνα και την υφή του δέρματος.

Η μαγιά μπύρας περιέχει αυξημένα ποσά SRF (Παράγοντας Αναπνοής του δέρματος), που βοηθά στην κυτταρική ανανέωση και ανάπλαση, διεγείροντας την κυτταρική αναπνοή και το μεταβολισμό. Η μαγιά μπύρας είναι καλή πηγή RNA, ενός νουκλεϊκού οξέος, που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας από τις εκφυλιστικές νόσους και καθυστερώντας τη γήρανση.

Από τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας σε τακτική βάση, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αποτελεί όφελος για την υγεία και την ομορφιά μας. Συστατικά της μπύρας περιέχονται επίσης σε καλλυντικά για το πρόσωπο και τα μαλλιά, ενώ υπάρχουν και πολλές συνταγές, οι οποίες χρησιμοποιούν την μπύρα ως ένα από τα βασικά συστατικά τους, για την παρασκευή μασκών ομορφιάς, που δίνουν στιλπνότητα, λάμψη και ελαστικότητα στα μαλλιά και στο δέρμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς προστατευόμαστε από τη θερμοπληξία



Πρόληψη κατά τις ημέρες καύσωνα.

Στον άνθρωπο δημιουργείται το αίσθημα του ψύχους όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, και αντιθέτως το αίσθημα του καύσωνα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή.

Το εύρος διακύμανσης των τιμών της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας, και της κίνησης του αέρα όταν εξετάζονται πάντα σε ένα καλό συνδυασμό με την καλή ψυχική διάθεση, την άνεση και την αποδοτικότητα του ατόμου, καλείται ζώνη ευεξίας ή ζώνη ευφορίας.

Η ζώνη ευεξίας χαρακτηρίζεται από τις εξής τιμές:

Θερμοκρασία: καλοκαίρι 22ο C έως 26ο C
Χειμώνας 18ο C έως 22ο C
Υγρασία: 40% έως 60%
Κίνηση του αέρα : Ο όγκος του αέρα ενός κλειστού χώρου θα πρέπει να ανανεώνεται 1 έως 3 φορές / ώρα

Όταν οι αποκλίσεις από το εύρος διακύμανσης των τιμών της ζώνης ευεξίας είναι μικρές, είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό χάρη στην ικανότητα προσαρμογής και τους προστατευτικούς μηχανισμούς που διαθέτει. Όταν όμως οι αποκλίσεις είναι μεγάλες ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί και εμφανίζονται παθολογικές καταστάσεις ακόμη και ο θάνατος.

Θερμοπληξία: Όταν το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει θερμότητα, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, της αυξημένης σχετικής υγρασίας και της απουσίας της κίνησης του αέρα του περιβάλλοντος, εμφανίζεται βαριά νοσηρή κατάσταση η οποία ονομάζεται θερμοπληξία.

Στις ελαφρές περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει κεφαλαλγία, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία του, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, ερυθρότητα στο πρόσωπο, και λιποθυμία. Σε βαρύτερες καταστάσεις παρατηρείται θερμοκρασία 40-41ο C, ηλεκτρολυτική διαταραχή, παραλήρημα, απώλεια συνείδησης, κώμα, ακόμα και θάνατος.

Παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την πρόκληση θερμοπληξίας είναι η βαριά μυϊκή εργασία, η βαριά ενδυμασία, η υπερκατανάλωση τροφής, η παχυσαρκία και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Πρόληψη


Συνιστάται η αποφυγή άσκοπης, και πολύωρης παραμονής και εργασίας στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια ημερών που χαρακτηρίζονται από νηνεμία, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Αν παρόλα αυτά είναι αναπόφευκτη η εργασία μας στο ύπαιθρο, φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά διαλείμματα και να ξεκουραζόμαστε σε σκιερά μέρη, να πίνουμε νερό, και να καταναλώνουμε αλμυρή τροφή ώστε να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης. Φροντίζουμε πάντα να φορούμε ελαφριά ρούχα τα οποία διευκολύνουν την εφίδρωση.

Η παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί θερμοπληξία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους, δηλαδή η μεταφορά του ατόμου σε σκιερό και δροσερό μέρος, απομάκρυνση των ενδυμάτων, ράντισμα του σώματος με δροσερό νερό, πόση άφθονων υγρών, και επικοινωνία με ιατρό.

Στους χώρους εργασίας είναι η επιβεβλημένο από τον νόμο, οι εργοδότες να μεριμνούν για τον κλιματισμό των κλειστών χώρων εργασίας, και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα, αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας που ενδείκνυνται για εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία



Συνδυασμός διατροφή και καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.
Δεκαπλάσιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων, που ζουν πάνω από τα 90 χρόνια στην Ικαρία, σεσχέση με το 0,1%, που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μυστικό βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη διατροφή, σε συνδυασμό με την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι «θωρακίζουν» την καρδιά και τα αγγεία των Ικαριωτών, αλλά καταπολεμούν και την κατάθλιψη των ηλικιωμένων. Επιπλέον, η καθημερινή χρήση ελαιολάδου ευεργετεί και τη σεξουαλική δραστηριότητα και αν προστεθούν η μέτρια κατανάλωση καφέ με τη μεσημεριανή ανάπαυση, προκύπτουν τα συστατικά, που ίσως συνθέτουν το μυστικό της μακροβιότητας των κατοίκων αυτού του νησιού, τόνισε σήμερα ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος κατάγεται από την Ικαρία.

Ενδεικτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2009 και συμπεριέλαβε 673 ηλικιωμένα άτομα (μέσης ηλικίας 75 ±6.5, εκ των οποίων το 49% ήταν άνδρες) και 657 νεότερα (μέσης ηλικίας 54±7, 46% άνδρες) μόνιμους κατοίκους της νήσου.

Ο επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης) του καπνίσματος βρέθηκε να είναι 17% στους ηλικιωμένους και 42% στους μεσήλικες, η αρτηριακή υπέρταση σε ποσοστό 65% των ηλικιωμένων και 29% των μεσηλίκων, ο σακχαρώδης διαβήτης σε 23% των ηλικιωμένων και 13% των μεσηλίκων, ενώ ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου καταγράφηκε στο 21% των ηλικιωμένων και 4 των μεσηλίκων.

Τα ηλικιωμένα άτομα είχαν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, αλλά χαμηλότερο σωματικό βάρος. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου επιπολάζουν σε σημαντικό ποσοστό στους ηλικιωμένους και μάλιστα σε συγκρίσιμα ποσοστά με τους ηλικιωμένους κατοίκους και άλλων περιοχών της χώρας.

Αυτό, όμως, που φαίνεται -υπογραμμίζουν οι επιστήμονες- να διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι από ότι στους νεότερους.

Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής ήταν πιο συχνή στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών, και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα από τη μελέτη ΑΤΤΙΚΗ (αστικής ημιαστικής περιοχής) και από άλλες μελέτες νησιωτικών πληθυσμών της Μεσογείου.

Επίσης τα ηλικιωμένα άτομα συνηθίζουν τη μεσημεριανή ανάπαυση (σε ποσοστό 75%) συχνότερα από τους νεότερους. Η καθημερινή χρήση ελαιολάδου φαίνεται να έχει ακόμα και στους ηλικιωμένους ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική τους ζωή με καλύτερα ποσοστά ικανοποίησης από την ερωτική τους δραστηριότητα. Όσο αφορά την κατανάλωση καφέ, η μέτρια κατανάλωση, 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα (σε ισοδύναμα καφεΐνης ελληνικού καφέ) σχετίζεται επίσης με καλύτερη αγγειακή διατασιμότητα, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωσης καφεΐνης δεν φαίνεται να βελτιώνει περαιτέρω την αγγειακή ηλικία.

Τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν από τα χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς ηλικιωμένων (μελέτη ΑΤΤΙΚΗ), αλλά ακόμα και αύξηση κατά 1 μονάδα στο σκορ της κλίμακας γηριατρικής κατάθλιψης (0-15) φαίνεται να οδηγεί σε 12% μεγαλύτερη πιθανότητα παρουσίας επιπλέον παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με την παρουσία μεταβολικού συνδρόμου. Συμπτωματολογία σοβαρής κατάθλιψης φαίνεται να καταγράφεται σε ποσοστό 4% των ηλικιωμένων ανδρών και 9% των ηλικιωμένων γυναικών (μέσης ηλικίας 75 ετών).

Ποσοστό 68% των ηλικιωμένων κατοίκων αναφέρουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα λήψη ροφήματος τσάι, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα σε συχνότερη κατανάλωση να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων ακόμα και σε διαβητικούς, ενώ βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία, όπως εκφράζεται από την κάθαρση κρεατινίνης.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση, 85% των συμμετεχόντων ανέφεραν μέτρια ενασχόληση σε φυσική δραστηριότητα. Φαίνεται ότι η ενασχόληση σε βάδιση και αγροτικές δουλειές που εμφανίζουν τα ηλικιωμένα άτομα της μελέτης, βελτιώνουν το σωματικό βάρος και μειώνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αυτό ήταν πιο έκδηλο στις γυναίκες, γεγονός που αντανακλά μια διαφορετική δράση των καρδιοπροστατευτικών ιδιοτήτων της άσκησης μεταξύ των φύλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Συχνά λάθη που κάνουμε στο γυμναστήριο



Δεκαπέντε καταστάσεις που μας πάνε πίσω.

Ακόμα και οι έμπειροι κάνουν λάθη όσον αφορά τη γυμναστική. Είτε είστε καινούργιος στο γυμναστήριο, είτε πηγαίνετε από καιρό, τα λάθη είναι πιθανά. Αν φτάσατε στην οροφή ή βλέπετε ότι δεν φτάνετε γρήγορα στο σημείο που θέλετε…τότε πιθανόν να έχετε κάνει κάποιο λάθος. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους λόγους που δεν φτάνετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάντα επιμένετε στο ίδιο πρόγραμμα


Όλοι έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν. Έτσι μπορεί να συμβεί και με τη γυμναστική. Αμερικανός γυμναστής συνιστά να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά οροφή. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους πιο γυμνασμένους του γυμναστηρίου

Είναι εύκολο να νομίσετε ότι θα γίνετε σαν τον πιο γυμνασμένο του γυμναστηρίου, απλώς με το να τον αντιγράφετε. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς να γνωρίζετε τους στόχους που έχουν θέσει οι άλλοι ως προς τη γυμναστική, το να τους μιμείστε μπορεί να σας οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα ή σε τραυματισμό. Η καλύτερη λύση είναι να προετοιμάζεστε από πριν για τη γυμναστική, είτε διαβάζοντας τα κατάλληλα περιοδικά είτε παίρνοντας συμβουλές από ειδικούς.

Πηγαίνετε καθημερινά


Η καθημερινή επίσκεψη στο γυμναστήριο δεν είναι εφικτή, ούτε ψυχικά ούτε σωματικά. Αν πηγαίνετε κάθε μέρα δεν θα μπορέσετε να διατηρήσετε την ένταση που χρειάζεται στη φυσική άσκηση και θα βαρεθείτε, σύμφωνα με τον Aμερικανό γυμναστή Archer. Θα επέλθει κορεσμός. Πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας και μέρες ξεκούρασης. Μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά να χρησιμοποιήσετε τη σάουνα ή το Jacuzzi.

Χρησιμοποιείτε το γυμναστήριο για κοινωνικές σχέσεις

Όταν πηγαίνετε συχνά στο γυμναστήριο, αρχίζει να μοιάζει με το δεύτερό σας σπίτι. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή. Για πολλούς που πηγαίνουν καθημερινά, το γυμναστήριο αποτελεί μέρος της κοινωνικής τους ζωής. Η γυμναστική τότε μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, χρειάζεται να βάλετε στη σωστή σειρά τις προτεραιότητές σας.

Γυμνάζεστε χωρίς σκοπό


Η γυμναστική είναι από μόνη της ευχάριστη δραστηριότητα. Ωστόσο, πολλές φορές δεν έχει τεθεί κάποιος στόχος. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο στόχο για να παραμένετε κινητοποιημένος. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποιο μακροπρόθεσμο στόχο, τότε μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό ο γυμναστής.

Γυμνάζεστε μόνος σας


Οι αθλητές συνήθως γυμνάζονται με παρέα για να έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν και για να οδηγηθούν σε καλύτερη απόδοση. Χρειάζεστε κάποιον που, ιδανικά, θα έχει τους ίδιους στόχους με σας και που θα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση από σας. Θα σας δίνει ώθηση, και ο ένας θα μπορεί να είναι σίγουρος πως ο άλλος πηγαίνει στο γυμναστήριο.

Ποτέ δεν κάνετε διάλειμμα


Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Αν πάτε διακοπές, δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί παπούτσια για τρέξιμο. Δείτε τις διακοπές σαν τρόπο επιβράβευσης, που θα σας βοηθήσει να φτάσετε το στόχο σας.

Απογοητεύεστε όταν έχετε μια άσχημη μέρα στο γυμναστήριο


Ακόμα και οι πιο ενεργητικοί άνθρωποι στο γυμναστήριο μπορεί να έχουν κάποια άσχημη μέρα. Συχνά δεν υπάρχει εμφανής λόγος. Απλώς το σώμα δεν υπακούει. Μη νομίσετε ότι οπισθοχωρείτε ως προς την πρόοδο. Καμιά φορά δεν αισθάνεστε καλά αλλά και μόνο το ότι βρίσκεστε στο γυμναστήριο είναι αρκετό. Όσοι είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, πιστεύει ο Archer και αρχίζουν να νιώθουν άσχημα μπορεί τελικά να σταματήσουν τελείως να πηγαίνουν στο γυμναστήριο.

Μπερδεύετε το κουρασμένο μυαλό με το κουρασμένο σώμα


Μια δύσκολη μέρα στο γραφείο μπορεί να μη σας επιτρέψει να έχετε τη διάθεση να πάτε στο γυμναστήριο. Πιθανό είναι να γυρίσετε σπίτι και να κοιμηθείτε νωρίς αλλά στο τέλος να υποφέρετε από αϋπνία. Αν αυτό σας φαίνεται γνώριμη κατάσταση θα πρέπει ενδεχομένως να ξεχωρίσετε τη σωματική από την ψυχική κούραση. Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες.

Γυμνάζεστε όταν έχετε κρύωμα


Όταν γυμνάζεστε έχοντας κρυολογήσει, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, θα επιδεινώσει το κρύωμα. Αν αισθάνεστε άρρωστος, φάτε καλά και σταματήστε για δυο μέρες τη γυμναστική μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Επιμένετε στα ίδια μηχανήματα


Πολλές φορές συμβαίνει να έχετε φτάσει στην οροφή και να αγωνιάτε να προσθέσετε παραπάνω βάρος στο αγαπημένο σας μηχάνημα. Αλλά το σώμα σας ξέρει τα όριά του καλύτερα από σας. Μπορείτε έτσι να χρησιμοποιήσετε άλλο μηχάνημα που θα γυμνάσει και διαφορετικούς μυς.

Παραλείπετε το κατάλληλο ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Χρησιμοποιείτε μόνο τα μεγαλύτερα βάρη

Προτιμάτε πάντα να σηκώνετε μόνο τα μεγαλύτερα βάρη. Αυτό μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξή σας και να προκαλέσει τραυματισμό, ενώ είναι δύσκολο να ελεγχθούν με ακρίβεια τα μεγάλα βάρη. Oρισμένες φορές πρέπει να επιλέγετε πιο ελαφριά βάρη.

Δεν χρονομετράτε την ώρα ανάπαυσης ανάμεσα στις ασκήσεις


Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Γυμνάζεστε σε υπερβολικό βαθμό


Η πολύ έντονη φυσική άσκηση, στο τέλος μπορεί να οδηγήσει στην εξουθένωση του σώματος και στην καθυστερημένη ανάκαμψή του. Μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε ορισμένες ημέρες και μην συνεχίζετε τη γυμναστική όταν πονάει ένας μυς. Περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Διαβάστε περισσότερα...

Με χρόνια ηπατίτιδα B και C 400.000 Έλληνες



Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι είναι ασθενείς αφού δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Με σύνθημα «Ηπατίτιδα: Ενημερωθείτε! Αντιμετωπίστε την!», επιχειρεί φέτος η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) να ευαισθητοποιήσει τούς πολίτες για ένα νόσημα που σπάνια εμφανίζει συμπτώματα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, στις 28 Ιουλίου.

Κάθε χρόνο σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πεθαίνουν από ηπατίτιδα, περισσότεροι από όσους χάνουν τη ζωή τους από τον ιό του ΑΙDS. Διεθνώς, 1 στους 12 ανθρώπους έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας B ή C.

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η., Σ. Καραταπάνης, ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι ο μεγαλύτερος καρκινογόνος παράγοντας μετά το κάπνισμα. Στη χώρα μας, τόνισε, ότι 400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα υπολόγισε ότι στο άμεσο μέλλον, θα καταγραφεί αύξηση κατά 21% των κιρρωτικών ασθενών και κατά 30% των περιστατικών πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος σε ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C.

Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η., Ι. Κοσκίνας, παρά τη σημαντική μείωση του επιπολασμού της χρόνιας ηπατίτιδας Β στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας Β σε πληθυσμούς οικονομικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Οι ιοί της ηπατίτιδας Β, C και D, μεταδίδονται παρεντερικά (με τη γέννα, το σεξ δίχως προφυλάξεις, μοίρασμα συριγγών κ.λπ.) και προκαλούν οξεία και χρόνια λοίμωξη, ενώ οι ιοί Α και Ε μεταδίδονται με την κοπροανοστοματική οδό (μολυσμένο νερό ή φαγητό) και δεν προκαλούν χρονιότητα.

Έλεγχο για ηπατίτιδα Β και C έχουν λόγο να κάνουν, όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι συγγενείς των φορέων και όσοι έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους. Η διάγνωση της οξείας ή χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας στηρίζεται στην ανεύρεση των κατάλληλων ορολογικών δεικτών στο αίμα με ειδικές εξετάσεις.

Πολλοί άνθρωποι ζουν επί χρόνια με τους ιούς, δίχως να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Σε αρκετούς, όμως, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης κίρρωσης ή ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Οι άνθρωποι αυτοί με χρόνια ηπατίτιδα Β ή C σε εξέλιξη μπορεί να αισθάνονται καλά για πολύ καιρό.

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β χρησιμοποιούνται ή η ιντερφερόνη ή τα από του στόματος αντιικά. Με τα φάρμακα αυτά επιτυγχάνεται σήμερα, σε πολύ υψηλό ποσοστό ο έλεγχος της εξέλιξης της νόσου και πολύ λιγότεροι ασθενείς, σε σχέση με παλαιότερα, οδηγούνται στα τελικά στάδια της νόσου και στο θάνατο.

Η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C συνίσταται στη χορήγηση συνδυασμού πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούν οι γιατροί να προβλέπουν, σε συγκεκριμένα σημεία-ορόσημα της θεραπείας, την πιθανότητα ανταπόκρισης των ασθενών, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη συμμόρφωση.

Πρόσφατα, δύο νέοι θεραπευτικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας C έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ και η έγκρισή τους στη χώρα μας αναμένεται εντός του 2011. Με τα φάρμακα αυτά στοχεύουμε στην πλήρη εκρίζωση του ιού και συνεπώς ίαση, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70% των ασθενών, κατέληξαν οι επιστήμονες.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι συχνές πτώσεις ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ;


Οι πτώσεις είναι περισσότερο συνηθισμένες σε άτομα που παρουσιάζουν τις πρώτες οργανικές ενδείξεις ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι με την ευκαιρία της Διεθνούς Διάσκεψης της Ένωσης Αλτσχάιμερ. «Καθ' όσον γνωρίζουμε, είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει ότι η αύξηση του κινδύνου πτώσεων συνδέεται με την προκλινική διάγνωση της νόσου», δήλωσε η επικεφαλής της Ενωσης, Σούζαν Σταρκ, επικεφαλής της έδρας εργοθεραπείας και νευρολογίας του Washington University του Σεντ Λούις.


Κατά την έρευνα, που διήρκεσε 8 μήνες, παρακολουθήθηκαν 125 ηλικιωμένοι, χωρίς γνωστικά προβλήματα. Υποβλήθηκαν σε σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με ποζιτρόνια (Pet Scan) με την βοήθεια της ουσίας PiB που βοηθά στον εντοπισμό πλακών αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία απεικόνιση με θετικό PiB σήμαινε κίνδυνο πτώσης 2,7 μεγαλύτερο για κάθε μονάδα αύξησης της συγκέντρωσης αμυλοειδούς.


«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι σε ορισμένα άτομα, οι μεταβολές που αφορούν το βάδισμα και την ισορροπία συντελούνται πριν από τη μεταβολή των γνωστικών τους λειτουργιών», δηλώνει η δρ. Μαρία Καρίγιο, διευθύντρια αρμόδια για τις σχέσεις της Ένωσης Αλτσχάιμερ με την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα.


«Σύμφωνα με την μελέτη, η πτώση ενός ηλικιωμένου, ο οποίος δεν έχει προδιάθεση για πτώσεις, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας εκκίνησης για μία διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ», δηλώνει η Μαρία Καρίγιο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ένωση Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα της μελέτης «συμπίπτει με προηγούμενες μελέτες για τα κινητικά προβλήματα ατόμων που παρουσιάζουν πρόωρα συμπτώματα της νόσου ή ελαφρά γνωστικά προβλήματα». 



Πηγή: www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές ομορφαίνουν το δέρμα



Το κλειδί για ένα όμορφο δέρμα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής

Όσα θαυματουργά συστατικά κι αν κρύβει η επιστήμη της δερματολογίας στα εργαστήριά της, στην πραγματικότητα η φροντίδα του δέρματος είναι πολύ πιο απλή και ανέξοδη από ό,τι πιστεύουμε.

Το κλειδί για ένα όμορφο δέρμα είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή είναι το τρίπτυχο του υγιούς δέρματος.

Παρακάτω ακολουθούν ποιες τροφές πρέπει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας για να έχουμε όμορφο δέρμα, αλλά και με ποιον τρόπο αυτές επιδρούν στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας.

Νερό


Αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών και κάνει το δέρμα πιο ελαστικό, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές. Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, και κατ’ επέκταση του δέρματος, είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό.

Φρούτα κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος


Το χρώμα τους υποδηλώνει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα: την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από σημάδια ακμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η βιταμίνη της ομορφιάς.

Πράσινο τσάι

Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό. Προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το κάνει να φαίνεται νέο και λαμπερό.

Ντομάτα


Έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο. Μαζί με τα καροτενοειδή που περιέχει, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.

Σολομός


Περιέχει ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και άρα μειώνει τις λεπτές γραμμές και προστατεύει από τη δημιουργία ραγάδων.

Ελαιόλαδο


Πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, είναι ένα τρόφιμο που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση.

Λιπαρά ψάρια


Ψάρια όπως η σαρδέλα, η ρέγκα και ο σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο λείο και σφιχτό.

Ξηροί καρποί, κυρίως καρύδια και αμύγδαλα


Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, λειαίνουν και ενυδατώνουν την επιδερμίδα και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα.

Τυρί cottage


Ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα, λόγω ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου που περιέχει, του σελήνιου. Το σελήνιο χρειάζεται στον οργανισμό μας σε πολύ μικρές ποσότητες και μαζί με τη βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση. Επίσης έχει αντικαρκινική δράση και μειώνει την πιτυρίδα.

Αβοκάντο


Πλούσιο σε βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει πιο ‘άθραυστο’. Επίσης περιέχει το 27% των ημερήσιων αναγκών μας σε νιασίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και καταπραΰνει το δέρμα. Ακόμα μειώνει τις πανάδες.

Ρόδι


Όταν τοποθετηθεί τοπικά, αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο βοηθά το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και επιταχύνει την επούλωση από τραύματα.

Αγριοκέρασα


Είναι το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που είναι αντιοξειδωτική και προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Εσπεριδοειδή

Πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία ως ισχυρό αντιοξειδωτικό δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει στην αποβολή τους από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι νεανικό δέρμα με λιγότερες ρυτίδες.

Μύρτιλα


Η νούμερο 1 αντιγηραντική τροφή, λόγω των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχει.

Άπαχο κρέας και πουλερικά


Αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό, χωρίς να επιβαρύνουν με ‘κακά’ λιπαρά. Η πρωτεΐνη, ως κύριο δομικό υλικό του οργανισμού, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να κάνει το δέρμα πιο ελαστικό και να βοηθά στην επούλωση των πληγών. Ένα άλλο συστατικό που περιέχεται σε αυτά τα τρόφιμα και ενισχύει την καλή υγεία της επιδερμίδας είναι ο ψευδάργυρος, ο οποίος προάγει την κυτταρική ανάπλαση και ανανέωση. Επίσης βελτιώνει τις επιδερμίδες με ακμή.

Αυγά


Η πρώτης ποιότητας πρωτεΐνη που διαθέτουν, αναπλάθει τα κύτταρα και τα προστατεύει από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης περιέχουν βιοτίνη, που προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση.

Όσπρια


Μία ακόμα πλούσια πηγή πρωτεϊνών, τα όσπρια αναπλάθουν τα κύτταρα το δέρματος.

Μάνγκο


Πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία σε κυτταρικό επίπεδο διατηρεί την καλή υγεία του δέρματος.

Προϊόντα σόγιας


Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η σόγια είναι αποτελεσματική στο να συσφίγγει το χαλαρό δέρμα.

Συνένζυμο Q10

Βρίσκεται σε μικροποσότητες στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στο κρέας. Έχει αντιγηραντική και συσφικτική δράση.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες ενδέχεται να εμφανίσουν περισσότερες ρυτίδες. Επίσης τα αλκοολούχα ποτά και η καφεΐνη είναι διουρητικά και αφυδατώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν τη γήρανση. Ο μεγαλύτερος όμως εχθρός του δέρματος είναι το κάπνισμα, επειδή ενισχύει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο γερνάει το δέρμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ





Η οξεία δηλητηρίαση από το οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη, αιθανόλη), πιό γνωστή ως μέθη, αποτελεί συνηθισμένο επείγον ιατρικό πρόβλημα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 18.000.000 αλκοολικοί ενώ 8-40% των ασθενών που επισκέπτονται τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων, έχουν προβληματική σχέση με το αλκοόλ (1). Τα άτομα αυτά ενδέχεται να χρειαστούν ιατρική βοήθεια είτε λόγω της ίδιας της μέθης, είτε λόγω επακολούθων της (τραυματικές ή άλλες κακώσεις, μεταβολικές επιπλοκές) είτε λόγω εμφάνισης οξέων συνδρόμων στα πλαίσια της στέρησης.


Αιθανόλη - Φαρμακοκινητική και Μηχανισμοί Δράσης
Η αιθανόλη καταναλώνεται με την μορφή οινοπνευματωδών ποτών για λόγους ευφορίας. Η περιεκτικότητα των οινοπνευματωδών σε αιθανόλη εκφράζεται σε όγκους επί τοις εκατό ή σε βαθμούς proof που είναι διπλάσιοι της περιεκτικότητας κατ΄όγκον. Το οινόπνευμα απαντάται εκτός από τα οινοπνευματώδη και σε άλλα προϊόντα, συχνά σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (50-99%) όπως αρώματα και αντισηπτικά, ουσίες που ευθύνονται για δηλητηρίαση από οινόπνευμα σε παιδιά.
Η αιθανόλη απορροφάται ταχέως από το πεπτικό και ενώ η απορρόφησή της επιταχύνεται επί παρουσίας νερού, επιβραδύνεται κυρίως από την ύπαρξη τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Επηρεάζεται επίσης από το είδος του ποτού και τη συγκέντρωσή του σε οινόπνευμα. Μέγιστα επίπεδα στο αίμα παρατηρούνται μετά από 30-60 λεπτά, από τη λήψη με άδειο στομάχι. Για δεδομένη δόση οινοπνεύματος, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα, ίσως λόγω λιγότερο έντονου φαινομένου πρώτης διόδου από το ήπαρ και λόγω μειωμένης δραστηριότητας της αλκοολικής δευδρογονάσης στον γαστρικό βλεννογόνο.


Η αιθανόλη μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ, ενώ λιγότερο από 10% αποβάλλεται αναλλοίωτη από τους πνεύμονες, νεφρούς, δέρμα και κόπρανα και διαχέεται σε όλα τα υγρά του σώματος, ενώ διαπερνά τον αιματεγκεφαλικό φραγμό και τον πλακούντα.
Στον μεταβολισμό της συμμετέχουν τρία ενζυμικά συστήματα: η αλκοολική δευδρογονάση, το μικροσωμιακό οξειδωτικό σύστημα της αιθανόλης και η καταλάση.Η αλκοολική αφυδρογονάση είναι το σημαντικότερο από τα τρία ένζυμα (Πιν Ι).
Η ακεταλδεύδη που παράγεται δια της οδού αυτής είναι από τους βασικούς υπεύθυνους των τοξικών επιδράσεων του οινοπνεύματος. Η ταυτόχρονη αύξηση του λόγου NADH / NAD+ μπορεί να έχει ως συνέπεια την αναστολή διαδικασιών που απαιτούν NAD+, όπως η νεογλυκογένεση. Το τελικό προϊόν αυτής της οδού είναι το οξεικό οξύ, που μετατρέπεται σε ακετυλο-CoA, το οποίο στην συνέχεια εισέρχεται στον κύκλο του Krebs ή χρησιμοποιείται για σύνθεση λιπαρών οξέων ή κετονοσωμάτων. Το μικροσωμιακό ενζυμικό σύστημα ενεργοποιείται σε υψηλά επίπεδα αιθανόλης καθώς και σε χρόνιους αλκοολικούς. Η καταλάση, ένζυμο που βρίσκεται στα ηπατικά υπεροξεισώματα, έχει μάλλον περιορισμένο ρόλο στον καταβολισμό της αιθανόλης. Γενετικές διαφορές στην δραστηριότητα της αλκοολικής δευδρογονάσης αποτελούν την αιτία της εγγενούς ανοχής ορισμένων ατόμων στην αιθανόλη.


H απομάκρυνση του οινοπνεύματος γίνεται με κινητική μηδενικής τάξης (σταθερός ρυθμός) σε πιό χαμηλά επίπεδα αιθανόλης και με κινητική πρώτης τάξης (η απομάκρυνση του φαρμάκου είναι ανάλογη της συγκέντρωσής του) σε υψηλότερα επίπεδα, ιδίως σε χρόνιους αλκοολικούς. Το μικροσωμιακό σύστημα συμβάλλει στην αυξημένη απομάκρυνση σε υψηλά επίπεδα αιθανόλης. Ο ρυθμός απομάκρυνσης εμφανίζει μεγάλες ατομικές διακυμάνσεις (από 9- 36 mg / dl / h), με τις υψηλότερες τιμές να αφορούν χρόνιους αλκοολικούς.
Η φαρμακολογική δράση της αιθανόλης οφείλεται, τουλάχιστον κατά μέρος, σε τροποποίηση της λιπιδιακής διπλοστιβάδας της κυτταρικής μεμβράνης, ενώ δεν έχει βρεθεί ειδικός κυτταρικός υποδοχέας. Πάντως γιά τον ακριβή μηχανισμό δράσης δεν υπάρχει ομοφωνία, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί τα παρακάτω :
  • Μεταβολές στα ενδοκυττάρια επίπεδα ασβεστίου και στην διακίνηση ασβεστίου στα κύτταρα.
  • Τοξική επίδραση του οξεικού οξέος, που είναι ο μείζων μεταβολίτης της αιθανόλης. Το οξεικό οξύ έχει δειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα αδενοσίνης στο ΚΝΣ ενώ πιθανώς αυξάνει και τα ενδοκυττάρια επίπεδα ασβεστίου.
  • Ενίσχυση της δραστηριότητα του ανασταλτικού υποδοχέα της αιθανόλης.
  • Πιθανό να συμβάλλουν επίσης μεταβολές σε άλλους νευρομεταβιβαστές, στην διακίνηση ηλεκτρολυτών, και στην εγκεφαλική αιματική ροή .
Ο έλεγχος για κατανάλωση αιθανόλης μπορεί να γίνει με:
  • Ανίχνευση οινοπνεύματος στον εκπνεόμενο αέρα (alcotest). Πρόκειται για αδρή ημιποσοτική εκτίμηση.
  • Ποσοτικό προσδιορισμό των επιπέδων αιθανόλης στα βιολογικά υγρά (αίμα, ούρα, πτωματικό υλικό), ο οποίος γίνεται με διάχυση, απόσταξη και αεριοχρωματογραφία. 
ΠΙΝΑΚΑΣ I - ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΥΛΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ






 Πηγή: www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιοξειδωτικά και καλοκαίρι



Τα όπλα της φύσης στις υπηρεσίες μας!
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται. Αυτήν την περίοδο λοιπόν, η προστασία του δέρματος είναι επιτακτικής σημασίας. Ευτυχώς, η τεχνολογία προσφέρει πληθώρα ειδικών προϊόντων για την προστασία της ανθρώπινης επιδερμίδας. Εκτός όμως από τα τεχνικά όπλα, η προνοητική φύση προσφέρει στον άνθρωπο μεγάλη ποικιλία φυσικών προστατευτικών μέσων. Μιλάμε για τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αφθονούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φρούτα και λαχανικά


Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους συμμάχους στην προσπάθεια προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E), που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο).

Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι και σπανάκι μας εφοδιάζουν με β-καροτένιο, τομάτα, κόκκινο γκρέιπφρουτ και καρπούζι είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ενώ το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών βρίθουν ζεα-ξανθίνης. Τέλος, σπανάκι, πράσινα φασόλια και λάχανο είναι πλούσια λουτεΐνη.

Τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα, που προκαλείται από την έντονη έκθεση στη UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία.

Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και C (εσπεριδοειδή, μπρόκολο, κουνουπίδι, φράουλες, πιπεριές, τομάτες κ.α.) και η παράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πράσινο Τσάι


Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των δυσάρεστων επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο τσάι. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Η κύρια κατηγορία των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι οι πολυφαινόλες. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη τσαγιού (μαύρο, oolong), το πράσινο τσάι προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών. Από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, οι περισσότερο μελετημένες και συνδεδεμένες με την προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι κατεχίνες και κυρίως η EGCG (epigallocatechin-3-gallate).

Η σύνδεση της UV ακτινοβολίας με διάφορες ασθένειες του δέρματος, όπως το μελάνωμα ή οι διάφοροι άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος, είναι αδιαμφισβήτητη. Πολλές έρευνες μελέτησαν στον αντίποδα, την επίδραση των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού ή συγκεκριμένα της EGCG, στην αναστολή όσων προκαλεί η έκθεση στη UV ακτινοβολία. Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση ερευνών το 2010 αξιολογήθηκαν έρευνες που μελέτησαν την επίδραση διάφορων πολυφαινολών, ανάμεσά τους και αυτών του πράσινου τσαγιού. Διαπιστώθηκε, ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και από καρκίνο του δέρματος.

Μία άλλη έρευνα, η οποία μελέτησε την επίδρασή των πολυφαινολών στο ανθρώπινο δέρμα, είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Θεραπεία του ανθρώπινου δέρματος με EGCG, έδειξε επιβράδυνση του ερυθήματος που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σχετίστηκαν αρνητικά με το καρκίνο του δέρματος.

Τέλος, μία ακόμη βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2009, φανέρωσε ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού, το οποίο οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στις διατροφικές συνήθειες. Εάν καταφέρετε να εφοδιάσετε το σώμα σας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά, σίγουρα θα το προστατεύσετε σημαντικά από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Η φύση, ούσα ιδιαιτέρως σοφή, φρόντισε τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μην ξεχνάτε τη σημασία της ποικιλίας.

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια θωράκισής του σώματός σας με αντιοξειδωτικά αποτελεί και το πράσινο τσάι. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών μπορεί να συνεισφέρει και αυτή στην προστασία έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

Επιλέξτε κρύο πράσινο τσάι, που περιέχει διπλάσια ποσότητα κατεχινών, σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι. Να θυμάστε, ότι τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά, όσο και το τσάι, εξασφαλίζουν, ταυτόχρονα με την αντιοξειδωτική σας θωράκιση, τη σωστή ενυδάτωσή σας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έξυπνοι τρόποι για σωστή ενυδάτωση



Καλύψτε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Η ενυδάτωση αποτελεί σημαντικό συστατικό της καλοκαιρινής διατροφής. Η σύσταση των 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα αποτελεί πλέον ένα μύθο. Τι μπορεί να μας ενυδατώσει τελικά; Πως μπορούμε να καταναλώνουμε υγρά με ευχαρίστηση; Εκτός από το νερό, τι άλλο μπορώ να καταναλώσω για επαρκή ενυδάτωση;

Τα υγρά που καταναλώνουμε αποτελούν το 80% των αναγκών του οργανισμού μας για νερό. Αυτά μπορεί να είναι
• Νερό
• Γάλα
• Χυμό φρούτων ή λαχανικών
• Αθλητικά ποτά
• Σούπες
• Αναψυκτικά
• Τσάι, καφές

Πολλά από τα παραπάνω ροφήματα περιέχουν σάκχαρα, είτε με τη μορφή απλών σακχάρων όπως η λακτόζη του γάλακτος ή η σακχαρόζη των φυσικών χυμών των φρούτων είτε με τη μορφή ζάχαρης όπως τα ιστοτονικά ποτά. Επομένως, αποτελούν ταυτόχρονα και κάποιο γεύμα. Αυτό σημαίνει πως ταυτόχρονα μπορείτε να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, παρέχοντας ταυτόχρονα και άμεση ενέργεια. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε light ροφήματα που είτε περιέχουν λιγότερες θερμίδες είτε καθόλου (π.χ. αναψυκτικά).

Επίσης μπορούμε να καλύψουμε το 20% των αναγκών μας για νερό από κάποια τρόφιμά όπως:

• Φρούτα (φρέσκα, κατεψυγμένα ή κομπόστα) όπως το καρπούζι, τα σταφύλια, το πορτοκάλι και τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερού
• Λαχανικά όπως καρότα, σέλινο, αγγούρι, πιπεριά, μαρούλι και ντομάτα περιέχουν επίσης υψηλή ποσότητα νερού

Tips για σωστή ενυδάτωση

• Να έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας στη δουλειά, στο σπίτι ή στο δρόμο. Θα σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο όταν το έχετε παντού διαθέσιμο!
• Αν δεν σας αρέσει το απλό νερό δοκιμάστε να προσθέσετε μία φέτα λεμόνι ή lime για διαφορετική γεύση.
• Προσπαθήστε να πίνετε δροσερό νερό (15°C) είναι πολύ πιο απολαυστικό!
• Εάν έχετε σκοπό να αθληθείτε καλό θα είναι να καταναλώσετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας.
• Ξεκινήστε και τελειώστε την ημέρα σας με 1 ποτήρι νερό.
• Φτιάξτε ένα πρόγραμμα κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ μαζί με κάθε γεύμα ή ανά 1 ώρα)
• Μην ξεχνάτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά καλύπτουν κι αυτά μία ποσότητα από τα υγρά που χρειαζόμαστε!
• Δώστε σημασία στα σημάδια της αφυδάτωσης, ειδικά όταν συνδυάζονται με ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (π.χ πολύ ζέστη και υγρασία ή κρύο και ξηρή ατμόσφαιρα.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άσκηση το πρωί!



Τρεις φορές ταχύτερα αποτελέσματα.

Έχετε μείνει πίσω στους στόχους σας; Πιστεύατε ότι θα έχετε χάσει περισσότερα κιλά μέχρι τώρα αλλά αυτό δεν έχει συμβεί και ο χρόνος σας πιέζει;

Οι διακοπές πλησιάζουν αλλά αντί να σας χαλαρώνει η ιδέα τους σας γεμίζει άγχος η προοπτική ότι ούτε και φέτος θα φτάσετε τα κιλά που θέλετε;

Κι όμως προλαβαίνετε. Γυμναστείτε το πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας και κάψτε έως 3 φορές περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρα . Παράλληλα, με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής η αερόβια άσκηση το πρωί μπορεί να κάνει ένα μικρό θαύμα και να σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να βγείτε στην παραλία.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση το πρωί, πριν το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει καλύτερα αποτελέσματα. Το πρωί τα επίπεδα του γλυκογόνου στο σώμα μας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από το τελευταίο κύριο γεύμα το οποίο έχει καταναλωθεί το προηγούμενο μεσημέρι και από το ελαφρύ βραδινό έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες, το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που έχουμε προσλάβει, ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το πρωί να ξοδεύει ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αφού οι καύσεις του λίπους μπορεί να είναι έως και 3 φορές περισσότερες τις πρωινές ώρες τις ημέρας.

Τα πλεονεκτήματα από την πρωινή άσκηση ωστόσο συνεχίζονται και μετά το τέλος της. Το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για αρκετές ώρες ακόμη κι αν η εργασία μας είναι καθιστική. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε αμέσως πρωινό, αλλά έπειτα από μισή έως μια ώρα, το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει λίπος. Ακόμη και αν πάρουμε το πρωινό μας αμέσως μετά, μεγάλο μέρος των προσλαμβανόμενων θερμίδων θα ξοδευτεί με ταχύτερους ρυθμούς.

Το τρίτο πλεονέκτημα της πρωινής προπόνησης έχει να κάνει με την διάθεση. Όσοι γυμνάζονται συστηματικά νιώθουν ένα αίσθημα ευεξίας και αναζωογόνησης. Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, ορμόνες που μπορούν να μειώσουν την επίδρασή του πόνου.

Η πρωινή άσκηση θα σας χαλαρώσει από το στρες, θα σας φτιάξει την διάθεση και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την πίεση της καθημερινότητας με χαμόγελο.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...