Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Βρώμη και μείωση της χοληστερόλης


Το δημητριακό βρώμη (Avea sativa) είναι ιδιαίτερα γνωστό για την υποχοληστερολαιμική του δράση. Στο πλαίσιο μία υγιεινής διατροφής, που διακρίνεται από την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών (κυρίως ζωικής προελεύσεως) και την αυξημένη σωματική άσκηση η καθημερινή κατανάλωση της βρώμη στις διάφορες μορφές τροφίμου που μπορούμε να τη συναντήσουμε μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα (LDL), με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόληςστο αίμα (HDL) σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή η υποχοληστερολαιμική ιδιότητα της βρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι είναιπλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες και συγκεκριμένα στην διαλυτή ίνα β- γλυκάνη. H β- γλυκάνη συναντάται κυρίως στα κυτταρικά τοιχώματα των δημητριακών σπόρων και έχει την ιδιότητα:

1. Να δημιουργεί μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, που δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφησή της από το έντερο.
2. Να δεσμεύει τα χολικά οξέα στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
3. Να συμβάλλει στην μείωση της ζύμωσης από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η σύνθεση χοληστερόλης.

Παρόλο που η κύρια πηγή της β- γλυκάνης είναι η βρώμη, της συναντάμε επίσης στοσιτάρι και στο ρύζι. Άλλες πηγές διαλυτών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μία ισορροπημένη διατροφή η καθημερινή πρόσληψη 3 γρ. διαλυτών ινών βρώμης μπορεί να οδηγήσει έως και 2% των μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και έχει ως αποτέλεσμα την καρδιοαγγειακή προστατευτική δράση.  Επιπρόσθετα, η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στον έλεγχο σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, στην καλή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού αλλά στην επίτευξη ευεξίας και τη βελτίωση της φυσικής εικόνας μας, μέσω των πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχει.

Εκτός από τις φυτικές ίνες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε βιταμίνη Ε, Κ, βιοτίνη και φυλλικό οξύ. Τα μέταλλα που περιέχει είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. 
Η βρώμη, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες συμβάλλει στη γρήγορη ικανοποίηση της όρεξης και του κορεσμού. Η εφαρμογή της σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί σταδιακά να συνεισφέρει στην επίτευξη του επιθυμητού σωματικού βάρους.

Η βρώμη συνήθως διατίθεται στο εμπόριο ως πλιγούρι, μετά τον τεμαχισμό των καρπών ή σαν αλεύρι βρώμης, μετά από άλεση. Συνήθως, η βρώμη τρώγεται σεμορφή χυλού.  Για να αυξήσουμε την κατανάλωση βρώμης μπορούμε να την εντάξουμε σε διάφορα γεύματα καθημερινά.

Η πιο διαδεδομένη χρήση της βρώμης είναι στο πρωινό γεύμα, που είναι και το σημαντικότερο της ημέρας. Στο πρωινό καταναλώνουμε συχνά τη βρώμη ως μούσλικαι να τη συνοδεύσουμε με γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, κεφίρ). Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην αρτοποιία, παρασκευάζοντας ψωμί και μπισκότα από αλεύρι βρώμης.

Χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές στη μαγειρική, με αντικατάσταση του ρυζιού από πλιγούρι (π.χ στα γεμιστά, σε σούπες, κρέας με πλιγούρι). Η βρώμη χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορες συνταγές της ζαχαροπλαστικής, κάνοντας διάφορα γλυκά πιο υγιεινά και ελαφρά.

Είναι γνωστό, ότι μαζί με τη βρώμη, πολλά τρόφιμα, όπως καρύδια και αμύγδαλα, ψάρια, ελαιόλαδο, είναι σε θέση να μειώσουν ουσιαστικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Η σωστή και προσεκτική επιλογή τροφίμων και φαγητών συμβάλλει μαζί με ένα υγιεινό τρόπο ζωής (αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος, μικρά και συχνά γεύματα) να έχουμε καλά επίπεδα χοληστερίνη του αίματος και γενικότερα καλή λειτουργία της καρδιάς.




Διαβάστε περισσότερα...

«Απαγορευμένα τρόφιμα» που βοηθούν στο αδυνάτισμα


Πόσες φορές τη στιγμή που αποφασίσατε να κάνετε δίαιτα άρχισαν να ξεπηδούν από παντού ελκυστικά, νόστιμα και “απαγορευμένα” φαγητά; Τα περισσότερα από αυτά έχουν αποκτήσει  «κακή» φήμη αδικαιολόγητα. Μάθετε πως γευστικοί πειρασμοί μπορούν να γίνουν σύμμαχοί σας στο αδυνάτισμα:


Τα ζυμαρικάΟι υδατάνθρακες που περιέχονται στα ζυμαρικά έχουν την τάση να διασπώνται και να αποχωρούν από το στομάχι μας γρήγορα, για αυτό και έχουμε την τάση να πεινάμε πιο γρήγορα ή να χρειαζόμαστε μεγαλύτερες ποσότητες για να χορτάσουμε. Tip: προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης ώστε να χορτάσετε πιο γρήγορα και με μικρότερη ποσότητα. Εναλλακτικά αντικαταστήστε την μισή ποσότητα ζυμαρικών με φρέσκια σάλτσα ντομάτας με πολλά λαχανικά.  


Οι ξηροί καρποίΗ υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, κατατάσσει τους ξηρούς καρπούς στα «απαγορευμένα» τρόφιμα. Κι όμως η ενοχοποίησή τους δεν οφείλεται στα λιπαρά τους, που κάθε άλλο παρά κακά είναι, αλλά στο τσιμπολόγημα τους. Το τσιμπολόγημα δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε και να ελέγξουμε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε με αποτέλεσμα να τρώμε μεγάλες ποσότητες τροφής χωρίς να έχουμε το αίσθημα του κορεσμού. Tips: Προτιμήστε να προσθέτετε μικρές ποσότητες ξηρών καρπών σε μικρά γεύματα όπως οι σαλάτες ή τα γαλακτοκομικά. Έτσι μπορείτε να απολαμβάνεται τα οφέλη και τη γεύση τους και να ελέγχεται την ποσότητα που τα καταναλώνεται.


Το χοιρινόΤρόφιμα που φτιάχνονται από χοιρινό όπως το μπέικον ή ο γύρος θεωρούνται από τα πιο παχυντικά καθώς είναι πλούσια σε λίπος και ιδιαίτερα κορεσμένο. Ωστόσο, υπάρχουν κομμάτια χοιρινού κρέατος που θεωρούνται από τα πιο άπαχα όπως το ψαρονέφρι. Μία πιο υγιεινή επιλογή που μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε πιο άνετα τα αλλαντικά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι τα αλλαντικά με ελαιόλαδο που μας δίνουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε μέρος των βλαβερών κορεσμένων λιπαρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο με τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου.


Ο καφέςΟ καφές κατατάσσεται στην ένοχη κατηγορία αδίκως. Στην πραγματικότητα 1 φλιτζάνι σκέτου στιγμιαίου καφέ περιέχει μόνο μία θερμίδα . Τα υπόλοιπα συστατικά που του προσθέτουμε (ζάχαρη, γάλα, Σαντιγύ) μπορούν να αυξήσουν το θερμιδικό του περιεχόμενο, γι’ αυτό θα πρέπει να προστίθενται με μέτρο. Tip: Απολαύστε τον καφέ σας με λίγη ζάχαρη ή με υποκατάστατα ζάχαρης και ενισχύστε τη γεύση του προσθέτοντας λίγη κανέλλα, μαύρο πιπέρι ή μερικές σταγόνες χυμό πορτοκαλιού.




Πηγή: http://www.nutrimed.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση σε σπάνιες παθήσεις


Ελπίδα ζωής στους ασθενείς που πάσχουν από Niemann-Pick

Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τη θεραπευτική αγωγή, δίνει ελπίδα ζωής στους ασθενείς, που πάσχουν από Niemann-Pick τύπου C (NP-C), μία σπάνια ανίατη πάθηση. Πρόκειται για σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σοβαρά, εξελικτικά, νευρολογικά κυρίως, συμπτώματα και μπορεί να προσβάλει βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Όπως επισημάνθηκε σε επιστημονική εκδήλωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, έως το 2008 η μόνη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με NP-C ήταν η χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Πρόσφατα, όμως, εγκρίθηκε μία νέα θεραπεία με τη φαρμακευτική ουσία μιγλουστάτη, η οποία τροποποιεί και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα θεραπεία καθώς και άλλες που αναπτύσσονται, θα βελτιώσει σημαντικά την προοπτική για τους ασθενείς, που πάσχουν από αυτή την σοβαρή πάθηση.

Στη Δυτική Ευρώπη το ποσοστό των πασχόντων από NP-C υπολογίζεται σε 1 ανά 120.000 - 150.000 άτομα. Οι ομιλητές της εκδήλωσης επισήμαναν ότι το ποσοστό αυτό πιθανόν να έχει υποεκτιμηθεί, λόγω ενός αριθμού παραγόντων στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η έλλειψη άμεσων και οριστικών διαγνωστικών εξετάσεων, το ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων της νόσου και η έλλειψη ευαισθητοποίησης του ιατρικού κόσμου, που καθιστούν τη διάγνωση των ασθενών ιδιαίτερα δύσκολη.

Όπως ανέφερε ο λέκτορας Παιδιατρικής στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Παύλου, για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών στην Ελλάδα λειτουργούν ειδικευμένα κέντρα σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλουν και ξεκινούν συνήθως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και νέους, ενώ σε ορισμένους ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται έως την ενήλικη ζωή. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στη σχολική ηλικία με σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων στη μάθηση, διαταραχών συμπεριφοράς και διαταραχών στον κινητικό συντονισμό, όπως αστάθεια βάδισης, προοδευτική εμφάνιση αταξίας, δυστονίας, δυσαρθρίας και οφθαλμοπληγίας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχει ιστορικό παρατεταμένου ίκτερου στη νεογνική και πρώιμη βρεφική περίοδο, που υποχωρεί χωρίς επιπτώσεις.

Στους ενήλικες, η νόσος εμφανίζεται κυρίως με ψυχιατρικές εκδηλώσεις, ή πρώιμη άνοια. Μπορεί να συνυπάρχουν επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της κινητικότητας, αιφνίδιες πτώσεις, δυσαρθρία και παράλυση της κάθετης κίνησης του βλέμματος. Τα συμπτώματα αυτά δεν χαρακτηρίζουν ειδικά τη συγκεκριμένη νόσο και αυτό καθιστά τη διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις δύσκολη. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των γιατρών για την έγκαιρη παραπομπή στα ειδικά κέντρα για διάγνωση και παρέμβαση.
Διαβάστε περισσότερα...

10 συμπτώματα μόλυνσης από ραδιενέργεια


Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία με την πυρηνική απειλή συνεχίζει να κλιμακώνεται. Επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας διαρρέουν από τους κατεστραμμένους από το σεισμό αντιδραστήρες στο Dai-ichi της Φουκουσίμα και υπάρχει φόβος και για άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, με εκείνους που εργάζονται για την αποτροπή πυρηνικών ατυχημάτων και αυτούς που ζουν στις γύρω περιοχές να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Δείτε τα 10 συμπτώματα που προκαλεί η μόλυνση από ραδιενέργεια στον άνθρωπο!

1. Ναυτία και εμετός


Τα πρώτα συμπτώματα του «Συνδρόμου οξείας ακτινοβόλησης» (Acute Radiation Syndrome – ARS) είναι ναυτία και αποπροσανατολισμός. Εάν ο ασθενής αρχίσει να κάνει εμετό εντός της πρώτης ώρας από την έκθεση, αυτό σημαίνει ότι έχει εκτεθεί σε μεγάλη δόση ακτινοβολίας και το πιθανότερο είναι να πεθάνει αν δεν του παρέχουν ιατρική περίθαλψη.

2. Μώλωπες και ανικανότητα θεράπευσης των πληγών

Η ακτινοβολία εξαντλεί τους αιμοπεταλιακούς θρόμβους στο αίμα, κάτι που οδηγεί σε μώλωπες και πληγές που δεν θα θεραπευτούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό εμφανίζεται ως μελανιές που προκαλούνται από αιμορραγία κάτω από το δέρμα.

3. Αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη και το παχύ έντερο

Επίσης λόγω της ανικανότητας του σώματος να πήξει το αίμα, ο ασθενής μπορεί να έχει αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα και το παχύ έντερο.

4. Διάρροια και εμετός με αίμα

Παρόμοια συμπτώματα με τα παραπάνω, αλλά από διαφορετική αιτία, είναι η διάρροια με αίμα και ο εμετός. Η ακτινοβολία εξαντλεί τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος και του στομάχου. Αυτό ενοχλεί το στομάχι και τα έντερα, οδηγόντας σε διάρροια και εμετό με αίμα.

5. Εγκαύματα από ραδιενέργεια

Κλινικά γνωστό ως «Δερματικό σύνδρομο ακτινοβολίας» (cutaneous radiation syndrome – CRS), το πρώτο σύμπτωμα είναι η φαγούρα. Το εκτεθειμένο δέρμα μπορεί έπειτα να γίνει κόκκινο, να βγάλει φουσκάλες, να δημιουργήσει ανοικτές πληγές και να ξεφλουδίσει.

6. Απώλεια μαλλιών

Η ακτινοβολία καταστρέφει τους θήλακες της τρίχας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτατη απώλεια μαλλιών.

7. Πονοκέφαλοι, αδιαθεσία και κούραση

Λόγω της αναιμίας από την απώλεια κυττάρων αίματος, μπορεί να παρουσιαστεί αδυναμία και τάση λιποθυμίας. Επίσης, οδηγεί στην υπόταση ή σε εξαιρετικά χαμηλή πίεση.

8. Στοματικές πληγές

Έλκη μέσα και γύρω από το στόμα, επέκταση των πληγών κατά μήκος του οισοφάγου και της πεπτικής οδού.

9. Κρίσεις και σπασμοί

Η έντονη και παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να εξασθενίσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια γενική έλλειψη ελέγχου των μυών και σε κρίσεις.

10. Πυρετός και μολύνσεις

Αυτό που τελικά θα σκοτώσει κάποιον που πάσχει από έκθεση σε ακτινοβολία. Η ακτινοβολία καταστρέφει το μυελό των οστών και τα λευκά αιμοσφαίρια, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο βακτηριακών, ιϊκών και μυκητιακών μολύνσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Βάλτε στη διατροφή σας μωβ φρούτα και λαχανικά


Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο  ότι η ποιότητα της διατροφής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να γίνει ασπίδα για χιλιάδες ασθένειες.

Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ υπό τον καθηγητή Douglas Kell, εκτιμούν ότι τρώγοντας κάποιος μωβ φρούτα, όπως μούρα και καταναλώνοντας πράσινο τσάι, βοηθάει τον οργανισμό του να αποκρούσει ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και τοΠάρκινσον.

Βάσει της νέας έρευνας, οι ως άνω ασθένειες εμφανίζονται εν μέρει από τον ελεύθερο σίδηρο που προκαλεί την παραγωγή επικίνδυνων τοξινών.

Οι τοξίνες αυτές, ονομάζονται ρίζες υδροξυλίου και δημιουργούν την εμφάνιση διαφόρων εκφυλιστικών ασθενειών σε διαφορετικά μέρη του σώματος, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο μας θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεσμεύουν το σίδηρο.

Κράνα, μύρτιλλα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βανίλιες, μελιτζάνες, περιέχουνπολυφαινόλες που τους χαρίζουν το μωβ χρώμα τους. Οι πολυφαινόλες λειτουργούν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούνται από τον ελεύθερο σίδηρο στα κύτταρα του οργανισμού.

 Όπως υπογραμμίζεται στο ερευνητικό πόρισμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρησηArchives of Toxicology, για τη θωράκιση του οργανισμού μας αρκεί η κατανάλωση «δύο μωβ φρούτων ή λαχανικών» καθημερινά.

«Παραδοσιακά σκεφτόμαστε τον σίδηρο ως κάτι καλό για τον οργανισμό μας. Όμως στη λάθος μορφή, δηλαδή ο ελεύθερος σίδηρος, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που είναι τοξικές για το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες των κυττάρων», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr Kell, υπερθεματίζοντας ότι η εν λόγω έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει όχι μόνο στην επιβράδυνση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και το Πάρκινσον, αλλά και στην ολοκληρωτική θεραπεία τους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, πάντως, ανεξαρτήτου χρώματος,  παρέχουν στον οργανισμό μας μεγάλο εύρος βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για διατηρηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός υγιής και δραστήριος. Για το λόγο αυτό, σε καθημερινή βάση, ηκατανάλωση των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να ξεπερνάει τις 5 μερίδες.
 



Διαβάστε περισσότερα...

Δραματική εκκληση των θαλασσαιμικών προς τον υπουργό υγείας

«Κινδυνεύει η ζωή μας, δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα απαραίτητα φάρμακα για την θεραπεία μας»


Η απόφαση των φαρμακευτικών συλλόγων να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, για τους Ελληνες θαλασσαιμικούς (πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία) σημαίνει απειλή ενάντια στην ίδια την ζωή τους.



Πλέον οι θαλασαιμικοί στην χώρα μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων αποσιδήρωσης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό υγείας Α. Λοβέρδο η εθνική ομοσπονδία θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) , “αναγκαζόμαστε να διακόψουμε την θεραπεία μας, το οποίον με μαθηματική ακρίβεια σημαίνει δραματική μείωση του προσδόκιμου ζωής”.
Η ΕΟΘΑ στην επιστολή της, ρητά αναφέρεται σε ζήτημα ζωής και θανάτου. Αξιώνει από τον υπουργό υγείας να αποφασίσει υπέρ της πρώτης. Του ζητά να δώσει άμεση εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να δίνουν την δυνατότητα στους θαλασσαιμικούς να προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα απαραίτητα για τις θεραπείες και την επιβίωσή τους  φάρμακα. Η επιστολή της ΕΟΘΑ τα λέει όλα: “Κινδυνεύει η ζωή μας!”    



Διαβάστε περισσότερα...

28 αλλαγές - προσθήκες στο φορολογικό νομοσχέδιο

Εκτωση φόρου έως 900 ευρώ για τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο «Εξοικονομώ κατ' οίκον»


Εκπτωση φόρου εισοδήματος έως 900 ευρώ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Αυτό προβλέπει νέα διάταξη που προστέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Συνολικά έγιναν 28 αλλαγές - προσθήκες με τις βασικότερες να αφορούν τα εξής:

1. Παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου η προθεσμία για την κατάρτιση του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής.

2. Για το κακούργημα της μη απόδοσης φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ εφόσον ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία άσκησης της δίωξης.

3. Το Ειδικό Σώμα Ελεγκτών θα στελεχωθεί και με υπαλλήλους β΄ βάθμιας εκπαίδευσης με ποσοστό έως 5%.

4. Δεν θα εισπράττουν ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων οι υπάλληλοι του νέου Σώματος Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων.

5. Περιορίζεται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου του προσωπικού του ΣΔΟΕ ο αριθμός των υπηρετούντων σ' αυτό υπαλλήλων με έτη υπηρεσίας άνω των 20.

6. Από την 1.1.2011 ισχύει η απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τους κατοίκους εξωτερικού.

7. Εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος το 20% της δαπάνης μέχρι ποσού 3.000 ευρώ και κατά 10% της δαπάνης από ποσό 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ για τις επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξης» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

8. Για την απόσυρση των φορτηγών έως 3,5 τόνους η έκπτωση 40% στα τέλη ταξινόμησης για την αγορά νέου ισχύει από τα 2.000 - 3.500 κυβικά εκατοστά.

9. Από τη Βουλή η επιλογή του προέδρου του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών.

10. Δεν αναζητούνται επιστροφές ΦΠΑ που έχουν καταβληθεί από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίες αφορούν επιδοτήσεις.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ελενα Παναρίτη ανέφερε ότι είναι ένα νομοσχέδιο φιλόδοξο που θέλει να δημιουργήσει μια νέα φορολογική συνείδηση μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος.



Διαβάστε περισσότερα...

Κερδίστε φόρο με το "εξοικονομώ κατ' οίκον"



Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 900 ευρώ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον».


Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 900 ευρώ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον». Το φορολογικό κίνητρο προβλέπει νέα διάταξη που προστέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο νομοσχέδιο έγιναν ακόμη 28 αλλαγές – προσθήκες με τις σημαντικότερες να εντοπίζονται στα εξής σημεία:

  1. Με ένα μήνα καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου 2011 αντί στις 31 Μαρτίου θα είναι έτοιμο το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής.
  2. Για το κακούργημα της μη απόδοσης φόρου εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ εφόσον ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος παραγγείλει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία άσκησης της δίωξης αυτής.
  3. Το Ειδικό Σώμα Ελεγκτών θα στελεχωθεί και με υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ποσοστό των θέσεων που θα καλύπτονται από τους υπαλλήλους που είναι απόφοιτοι Λυκείου δεν θα υπερβαίνει το 5% ενώ θα καθοριστούν πρόσθετα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτουν. Σημειώνεται ότι το νέο Σώμα θα στελεχωθεί
  4. Δεν θα εισπράττουν ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων οι υπάλληλοι του νέου Σώματος Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων.
  5. Στο ΣΔΟΕ θα μπορούν υπηρετούν και υπάλληλοι με περισσότερα από 20 χρόνια υπηρεσίας όχι όμως πάνω από 25 έτη και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% του συνολικού αριθμού των θέσεων.
  6. Από την 1.1.2011 ισχύει η απαλλαγή από τα τεκμήρια για τους κατοίκους εξωτερικού.
  7. Επεκτείνεται και στους πράκτορες του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος η πρόβλεψη για τις ζημίες που ισχύουν για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ.
  8. Εκπίπτει από το φόρο κατά ποσοστό 20% της δαπάνης μέχρι ποσού 3.000 ευρώ και κατά 10% της δαπάνης από ποσό 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ για τις επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξης» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
  9. Για την απόσυρση των φορτηγών η έκπτωση 40% στα τέλη ταξινόμησης ισχύει από τα 2.000 – 3.500 κυβικά εκατοστά.
  10. Από τη Βουλή θα επιλέγεται ο πρόεδρος του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών και θα διορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
  11. Καταργούνται οι διατάξεις του αρχικού νομοσχεδίου σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση άσκησης προσφυγής κατά απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την οποία έχει επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναστολής για τμήμα του προστίμου.
  12. Δεν αναζητούνται επιστροφές ΦΠΑ που έχουν καταβληθεί από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίες αφορούν επιδοτήσεις.


Δείτε επίσης: 
Διαβάστε περισσότερα...

Εμφυτεύσιμο «εργαστήριο» για καρκίνο, εμφράγματα

Μια μικρή κάψουλα υπόσχεται την κατάργηση των επαναλαμβανόμενων βιοψιών



Εμφυτεύσιμο «εργαστήριο» για καρκίνο, εμφράγματα
Η μικρή συσκευή που μοιάζει με καραμέλα εισάγεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια βιοψίας Credit:Christophoros Vassiliou and Michael Cima/MIT

Μασαχουσέτη Μοιάζει με μικρή καραμέλα αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα …εμφυτεύσιμο εργαστήριο το οποίο εισάγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και παρακολουθεί την εξέλιξη του καρκίνου. Η μικροσκοπική αυτή συσκευή αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Μάικλ Σίμα σε συνεργασία με τον κυπριακής καταγωγής ερευνητή δρα Χριστόφορο Βασιλείου. Αποτελεί ένα καινοτόμο «εργαλείο» για την εξέταση του καρκίνου το οποίο υπόσχεται να καταργήσει τις επαναλαμβανόμενες βιοψίες που διενεργούνται σήμερα για τον έλεγχο της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων.

Ανίχνευση καρκινικών μορίων
Ο εμφυτεύσιμος αισθητήρας που εισάγεται στο σώμα κατά τη διάρκεια βιοψίας είναι τόσο μικρός ώστε να χωρά μέσα σε μια βελόνα. Τα μαγνητικά νανοσωματίδια που διαθέτει στο εσωτερικό του μεταφέρουν μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για πρωτεϊνες οι οποίες τροποποιούνται αναλόγως προκειμένου να προσδένονται σε μόρια που ενδιαφέρουν κάθε φορά τους επιστήμονες. Ενα από αυτά τα μόρια είναι η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (Hcg), μια ορμόνη που υπερπαράγεται από τους καρκινικούς όγκους των όρχεων και των ωοθηκών.

Μια ημιδιαπερατή μεμβράνη επιτρέπει στα μόρια του οργανισμού να εισέλθουν στην κάψουλα, ωστόσο αποτρέπει τα νανοσωματίδια από το να «δραπετεύσουν» από αυτήν. Οι ειδικοί «διαβάζουν» τις πληροφορίες που συλλέγει η κάψουλα σχετικά με την κατάσταση των όγκων με χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

Η συσκευή έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια στα οποία είχαν εγχυθεί προηγουμένως ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό«Biosensors and Bioelectronics». Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι οι όγκοι συνέχισαν να αναπτύσσονται.

Και για τα εμφράγματα 

Η ομάδα του καθηγητή Σίμα, στο πλαίσιο ενός άλλου πειράματος σε ποντίκια, μετέτρεψε τον ανιχνευτή όγκων σε ανιχνευτή καρδιακών επεισοδίων. Το επέτυχε αυτό τοποθετώντας στο εσωτερικό της κάψουλας αντισώματα τα οποία προσδένονται σε τρεις διαφορετικές πρωτεϊνες που εκλύονται από τα μυικά κύτταρα της καρδιάς όταν εμφανίζουν ρήξη.

Μετά την εισαγωγή του ανιχνευτή μέσα από το δέρμα των τρωκτικών, οι ερευνητές τους προκάλεσαν καρδιακό επεισόδιο. Με χρήση της συσκευής ήταν σε θέση να μετρήσουν πλήρως το μέγεθος της βλάβης: όσο περισσότερη ποσότητα πρωτεϊνης συσσωρευόταν στη συσκευή, τόσο βαρύτερο ήταν το καρδιακό επεισόδιο και τόσο εντονότερο το σήμα της μαγνητικής τομογραφίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η συγκεκριμένη συσκευή θα μπορούσε να αποδειχθεί άκρως χρήσιμη στα άτομα που υφίστανται «σιωπηλά» καρδιακά επεισόδια ή σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί ένα επεισόδιο και αντιμετωπίζουν κίνδυνο δεύτερου επεισοδίου.

Οι επιστήμονες του ΜΙΤ έχουν ήδη κατασκευάσει ένα εξελιγμένο πρωτότυπο της συσκευής το οποίο παρέχει τις πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού όταν «περάσει» από πάνω του μια μαγνητική ράβδος. Μελλοντικά οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα μπορούν να ελέγχουν την εξέλιξη του καρκίνου αλλά και των καρδιακών επεισοδίων με χρήση της κάψουλας και φορητών «σαρωτών». 


Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν οι μετακινήσεις των ΑμεΑ



Δωρεάν θα μεταφέρονται και πάλι, από την Πέμπτη 17 Μαρτίου, τα Άτομα με Αναπηρία που διαθέτουν τις σχετικές κάρτες μετακίνησης με τα Αστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ.

Όπως ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών κ. Βουλγαράκη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατριβάνο επετεύχθη συμφωνία για την δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.
Σε έγγραφο της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών αναφέρει ότι «παρακαλούνται όλα τα Αστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ από την Πέμπτη 17 Μαρτίου να δέχονται τις κάρτες ΑμεΑ και οι κάτοχοι τους να μεταφέρονται δωρεάν».



Αντίστοιχό Δελτίου τύπου εξέδωσε και η ΕΣΑμεΑ: Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 85 KB)

Λύση λοιπόν επιτέλους, μετά από ενάμισι μήνα ταλαιπωρίας για χιλιάδες ΑμεΑ όλης της χώρας. Εγώ πάντως σήμερα μπήκα σε Αστικό Λεωφορείο και ο οδηγός δεν μου είπε τίποτα που έδειξα την κάρτα, άρα είναι αλήθεια.

Δημοσιεύτηκε και στο πρωτοσέλιδο εφημερίδας (ακολουθεί και άρθρο), που εδρεύει στην ίδια πόλη με αυτήν που είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣ ( Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών ).




Του Γιάννη Ζωράκη


Δωρεάν θα μεταφέρονται από σήμερα επιτέλους ξανά τα Άτομα με Αναπηρία που διαθέτουν τις ειδικές κάρτες. 


Μετά από ένα διάστημα αναταραχών και ανησυχίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών συναντήθηκε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατριβάνο και επήλθε τελικά συμφωνία. 


Έτσι, από σήμερα και στο Ηράκλειο τα άτομα με αναπηρία μπορούν να χρησιμοποιούν και πάλι τις κάρτες τους και να μεταφέρονται δωρεάν. 

Υπενθυμίζεται πως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα άτομα με αναπηρία έπρεπε να πληρώνουν κανονικά για τις μετακινήσεις τους, αφού η κυβέρνηση δεν είχε ανανεώσει τις συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονταν πληρωμές του παρελθόντος έτους. Μετά τη χθεσινή συνάντηση ωστόσο δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. 

«Το πρόβλημα μπόρεσε τελικά να επιλυθεί, μετά από τη συνάντηση στο υπουργείο» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών Καλλέργος Βουλγαράκης και προσθέτει: 

«Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε πως έχει δρομολογηθεί η διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών προηγούμενων ετών, ενώ μας ανακοίνωσε πως έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη νέα υπογραφή της σύμβασης». 

Όπως εξηγεί ο κ. Βουλγαράκης, το μόνο που απομένει για την υπογραφή της νέας σύμβασης είναι να βγει μια κοινή υπουργική απόφαση και να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, για το τυπικό της διαδικασίας. 


Κοινωνική προσφορά 


Άμεσα πήρε απόφαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας για κατ’ ευθείαν εφαρμογή των δωρεάν μετακινήσεων τόσο στα Αστικά όσο και στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ. 

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας στην συντριπτική του πλειοψηφία αποφάσισε η εφαρμογή των μετακινήσεων να ισχύει από σήμερα, παρά το γεγονός πως επίσημα η νέα σύμβαση δεν έχει υπογραφεί. 

«Για εμάς το θέμα θεωρείται λήξαν» τονίζει ο κ. Βουλγαράκης και προσθέτει: 

«Θεωρούμε ελάχιστη κοινωνική υποχρέωση μας να ενεργοποιήσουμε ξανά τις δωρεάν μετακινήσεις για ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη. Δεν κρύβω πως όλο αυτό το διάστημα είχα μια ανησυχία σε σχέση με την έκβαση της κατάστασης, ωστόσο πιστεύω πως τα πράγματα πήγαν καλά». 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Πανελλαδική Ομοσπονδία όχι μόνο δέχτηκε να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση, αλλά και να υπογράψει μια σύμβαση με πολύ χαμηλότερα κονδύλια απ’ ότι συνήθως. 

«Τα χρήματα που μας δόθηκαν φέτος ήταν κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και παρά το αυξημένο κόστος των Μεταφορών, δεχτήκαμε προκειμένου να συμβάλουμε στο κοινωνικό σύνολο» τονίζει ο κ. Βουλγαράκης, διευκρινίζοντας: «Η διοίκηση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας κατανοεί τα προβλήματα, τις δυσκολίες, την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους τους ανθρώπους. Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και καταβάλλουμε όποιες προσπάθειες μπορούμε, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες, αλλά και τις νέες συνθήκες». 



Δείτε επίσης: 

Πινγκ Πονγκ ανακοινώσεων από Υπουργείο, ΚΤΕΛ και ΕΣΑμεΑ για το θέμα των εισιτηρίων


Χορήγηση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το 2011
Νότης

Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο θα μας επηρεάσει το ατύχημα στη Φουκουσίμα

Ανήσυχοι οι ειδικοί. Τηρούν στάση αναμονής



Πόσο θα μας επηρεάσει το ατύχημα στη Φουκουσίμα
Ιάπωνες ελέγχονται για ραδιενέργεια πριν απομακρυνθούν από την ευρύτερη περιοχή της έκρηξης

Αθήνα


Οι δυσάρεστες επιπτώσεις από το σεισμό στη βορειοανατολική Ιαπωνία, τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό επάνω στη Γη από το 1900, συνεχίζονται. Τρεις τουλάχιστον πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή στην επαρχία Φουκουσίμα δοκιμάζονται ανελέητα από τη φωτιά καθώς τα συστήματα ψύξης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Ζητήσαμε από τον καθηγητή της Πυρηνικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Κ. Παπαστεφάνου να μας δώσει τις εκτιμήσεις του για το συμβάν.

Ο κ. Παπαστεφάνου εξέφρασε συγκρατημένη ανησυχία σχετικά με το τι θα δούμε στη συνέχεια να συμβαίνει. Είχαμε, όπως λέει, καταστροφή των συστημάτων ψύξης από την ορμή του παλιρροϊκού κύματος που έφθασε τα δέκα μέτρα τη στιγμή της προσέγγισής του στις ιαπωνικές ακτές. Δηλαδή τα φράγματα εκεί δεν είχαν το απαραίτητο ύψος. Το χειρότερο όμως είναι πως πιστεύει ότι τώρα όλα μπορείς να τα περιμένεις. Με δεδομένο και ότι μέχρι στιγμής οι Ιάπωνες ακολουθούν την τακτική της πολύ φειδωλής παροχής πληροφοριών. Προφανώς διότι δεν θέλουν να προκληθεί πανικός αλλά τα νέα για τις καταστροφές έρχονται όλο και πιο πυκνά.

Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον μάς είπε ότι αν και έχουμε και εδώ λίγες πληροφορίες για το ποια ραδιενεργά ισότοπα βρίσκονται στον αέρα λόγω της παλαιότητας του αντιδραστήρα που είναι κλειστού τύπου (σε αντίθεση με αυτόν του Τσερνόμπιλ που ήταν ανοικτού τύπου) πρέπει μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας να έχουν συσσωρευτεί πολλά άχρηστα ραδιενεργά κατάλοιπα και με τις εκρήξεις βρίσκονται στον αέρα πολλά ραδιοϊσότοπα. Από αυτά ακόμη και τα βραχύβια ευγενή αέρια ξένον και κρυπτόν μπορούν στη συνέχεια να δώσουν καίσιο και στρόντιο που είναι ραδιενεργά για πολλά χρόνια (Χρ. Ημιζωής 30 και 28 χρόνια). Η ραδιενέργεια των συντριμμάτων που παράγεται από μια πυρηνική έκρηξη μειώνεται κατά ένα παράγοντα περίπου 20 από την πρώτη ώρα μέχρι το τέλος της ημέρας.

Το ταξίδι του ραδιενεργού νέφους στον Ειρηνικό
Η ραδιενέργεια του νέφους διαχέεται με βάση το ύψος που θα φθάσουν τα αέρια και τα όσα στερεά θα συμπαρασυρθούν από αυτά και από το αν τα συντρίμμια πέφτουν κάτω στο έδαφος μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκρηξη. Αν λοιπόν όπως φοβούνται αυτή τη στιγμή μερικοί επιστήμονες φθάσουν τα αέρια σε ύψος τριών ή και τεσσάρων χιλιομέτρων επειδή προς την κατεύθυνση του Ειρηνικού δεν υπάρχει εμπόδιο το νέφος λόγω του ύψους του μπορεί να φθάσει μέχρι την Καλιφόρνια αλλά και να περάσει στον Ατλαντικό.

Την κατάσταση επιδείνωσε κατά την άποψη του κ. Παπαστεφάνου και η χρήση του νερού της θάλασσας για την κατάσβεση της φωτιάς. Διότι λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας το αλάτι διαβρώνει τους σωλήνες του συστήματος αλλά ακόμη και ατσάλι πάχους μέχρι και δέκα εκατοστών μπορεί να προσβληθεί στις συνθήκες που επικρατούν. Από τις υψηλές θερμοκρασίες στην καρδιά του αντιδραστήρα, όταν καταστραφεί το σύστημα ψύξης το νερό διασπάται σε οξυγόνο και υδρογόνο και δημιουργεί υπό άλλη αναλογία εκρηκτικό μείγμα. Αυτό θα προξενήσει με την έκρηξή του και πυρκαγιά με τη φωτιά να διαδίδεται στις γειτονικές μονάδες.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά λέγεται ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν δεν δίδουν οι Ιάπωνες όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα κάθε λεπτό. Πάντως έχει αποκλεισθεί η ρίψη νερού από ελικόπτερα όπως γίνεται στις δασικές πυρκαγιές ενώ η απόσταση ασφαλείας από τα «θερμά σημεία» ανέβηκε ήδη από τα 20 στα 30 χιλιόμετρα ενώ ένα μια ομάδα από τους γιατρούς του κόσμου μένει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Τέλος κατά την άποψη του κ. Παπαστεφάνου τώρα θα εξεταστούν ξανά όλες οι τεχνολογίες και πολλές θα αναθεωρηθούν.


Πηγή: Εφημερίδα "TO BHMA"
Διαβάστε περισσότερα...