Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Κάψουλα-δονητής εναντίον δυσκοιλιότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αναμένεται να δοκιμαστεί σύντομα σε ασθενείς στο Ισραήλ


Μια συσκευή που δονείται υπόσχεται ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Τελ Αβίβ
Μια δονούμενη κάψουλα υπόσχεται να προσφέρει ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους που εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Μόλις το άτομο καταπιεί αυτήν την hi-tech συσκευή, η οποία λειτουργεί με μπαταρίες, εκείνη αρχίζει να …ταρακουνιέται καθώς «ταξιδεύει» μέσα στο έντερο. Με αυτόν τον τρόπο η κάψουλα – δονητής προκαλεί κινητικότητα των μυών που οδηγούν στις φυσικές συσπάσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Μέσα στην θήκη της κάψουλας υπάρχει ένας μικροσκοπικός ηλεκτρικός κινητήρας και μια μικρή μπαταρία. Ενα αντίβαρο που είναι προσδεδεμένο επάνω στον κινητήρα κάνει τη συσκευή να στριφογυρίζει και να δονείται.

Η κάψουλα είναι προγραμματισμένη αυτόματα ώστε να αρχίσει να δονείται έξι ώρες μετά την κατάποσή της – τόσος χρόνος εκτιμάται ότι απαιτείται έως ότου «αφιχθεί» στο έντερο. Μόλις φθάσει στον προορισμό της δονείται επί δύο ώρες προτού αποβληθεί με τα κόπρανα από τον οργανισμό.

Δοκιμές μέσα στον επόμενο μήνα 

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους της συσκευής, η οποία αναπτύχθηκε από ειδικούς της εταιρείας Vibrant με έδρα στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα 30 ασθενείς θα καταπιούν την κάψουλα που έχει μήκος 15,5 χιλιοστόμετρα και ζυγίζει 10 γραμμάρια. Ερευνητές από το Νοσοκομείο Ιτσίλοβ στο Τελ Αβίβ θα παρακολουθήσουν τους ασθενείς επί μια εβδομάδα.

Εάν στην πρώτη αυτή φάση αποδειχθεί η ασφάλεια της συσκευής, τότε οι επιστήμονες θα περάσουν σε δεύτερη δοκιμή σε 30 ασθενείς η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Οι ερευνητές από το Τελ Αβίβ εκτιμούν ότι θα είναι δυνατόν, εάν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας παραμένει, να χρησιμοποιούνται οι δονούμενες κάψουλες σε τακτά χρονικά διαστήματα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.