Τι είναι αυτό που μπορεί να «σημαδέψει» ένα λαμπερό χαμόγελο ή ένα τρυφερό φιλί; Η κακοσμία του στόματος. Και δυστυχώς, η άσχημη μυρωδιά της αναπνοής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τους γύρω – εκτός και εάν κάποιος έχει το θάρρος και την τόλμη να ξεστομίσει την αλήθεια στον φίλο του προσφέροντας του μία τσίχλα…
Πως μπορεί κανείς να…μυρίσει την ανάσα του; Ένας απλός τρόπος είναι να πάρει δείγμα σάλιου από το πίσω μέρος της γλώσσας του, χρησιμοποιώντας πάντα καθαρά δάχτυλα. Στη συνέχεια και αφού έχει περάσει ένα λεπτό, αρκεί να μυρίσει το χέρι του. Η μυρωδιά του ανοίγει την όρεξη για φιλιά;
Εάν όχι, τότε οι ειδικοί έχουν την λύση – έχουν εντοπίσει πέντε πιθανές αιτίες που οδηγούν στην κακοσμία του στόματος ενώ παράλληλα προτείνουν και δέκα τρόπους που «σβήνουν» την άσχημη μυρωδιά.
Οι συνήθεις ύποπτοι
1. Τα βακτήρια είναι ο νούμερο «ένα» ένοχος για να κατηγορήσει κανείς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί καραδοκούν ανάμεσα στα δόντια και με την πρώτη ευκαιρία…σκεπάζουν τη γλώσσα. Όταν τα βακτήρια συσσωρεύονται, έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται, αφήνοντας κάθε φορά που μιλάει κανείς ή χασμουριέται μία δυσάρεστη οσμή.
2. Ανοίξτε διάπλατα το στόμα και κάντε «Ααααα». Εάν έχετε μεγάλες τρύπες στις αμυγδαλές, οι λεγόμενες κρύπτες, τότε είναι σύνηθες να «αποθηκεύονται» εκεί υπολείμματα τροφών. Στην περίπτωση αυτή, η κακοσμία είναι μαθηματικά βέβαιη.
3. Οι τροφές με έντονη γεύση, μπορεί να ανοίγουν την όρεξη, όταν όμως ανοίγετε το στόμα τότε βγαίνουν και προς τα έξω. Το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ψάρι αποτελούν το «τρίπτυχο» της άσχημης μυρωδιάς της αναπνοής – ακόμη κι όταν ο κανόνας είναι το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το φαγητό.
4. Κακές συνήθειες = κακοσμία του στόματος. Το κάπνισμα αφήνει στους λάτρεις του τσιγάρου μία πικρή αίσθηση στο στόμα – αντίστοιχη είναι και η μυρωδιά…
5. Το στομαχικά προβλήματα και οι χρόνιες παθήσεις είναι επίσης ένοχες για την κακοσμία του στόματος. Για παράδειγμα ασθενείς που πάσχουν από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι δυνατόν να έχουν άσχημη οσμή, η οποία με την αναπνοή βρίσκει δίοδο προς τα έξω. Η ξηροστομία που εκτός από το κάπνισμα προκαλείται και μετά την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων επίσης ευθύνεται.
Κάνετε το στόμα σας να μυρίζει… άνοιξη
1. Το βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας (!) δύο φορές την ημέρα, είναι τις περισσότερες φορές αρκετό για να αποκτήσει κανείς αναπνοή για…φίλημα.
Ποιος είπε όμως πως το βούρτσισμα είναι απλή υπόθεση; Εκτός από τα δόντια, «γκρίζα ζώνη» για την ανάσα αποτελεί και το πίσω μέρος της γλώσσας που χρειάζεται καθημερινό καθάρισμα. Η διαδικασία αυτή, αφαιρεί από το στόμα τα βρωμερά βακτήρια.
Έρευνα έχει δείξει πως όσοι ακολουθούν τον χρυσό αυτό κανόνα, έχουν μειώσει κατά 70% την δυσοσμία του στόματος τους.
2. Το οδοντικό νήμα κάνει δουλειά. Πώς; Τα τρόφιμα έχουν τον τρόπο τους να κρύβονται ανάμεσα στα δόντια, συνεπώς μόνον κάτι πολύ λεπτό μπορεί να καθαρίσει τις εστίες μόλυνσης. Το νήμα όμως, έχει αποδειχτεί πως είναι και «εχθρός» της οδοντικής πλάκας (κολλώδες μείγμα βακτηρίων και των ουσιών που εκκρίνουν).
3. Οι γαργάρες με στοματικό διάλυμα είναι σημαντικός «σύμμαχος», ιδίως για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οδοντικής πλάκας. Πώς θα διαλέξετε το σωστό διάλυμα; Αναζητήστε την απάντηση από τον οδοντίατρο σας. Η πλύση με αλάτι είναι επίσης μία λύση.
4. Το νερό δεν έχει την μόνον την ιδιότητα να ξεδιψάει. Όταν κανείς στερεί το νερό από τον οργανισμό του, τότε είναι πιθανόν να υποφέρει από ξηροστομία.
5. Οι τσίχλες και οι καραμέλες επίσης αυξάνουν τη ροή του σάλιου και συνεπώς βοηθούν κατά της ξηροστομίας – άρα και της δυσοσμίας του στόματος.
6. Δροσιστείτε με γιαούρτι για πιο γλυκιά αναπνοή. Και αυτό γιατί το γιαούρτι αναπληρώνει τα καλά βακτήρια του οργανισμού και βοηθά στην καλή υγιεινή του στόματος.
7. Μία ακόμη «μαγική» τροφή είναι ο μαϊντανός. Το μάσημα μαϊντανού ανάμεσα στα γεύματα φρεσκάρει την αναπνοή, δεδομένου πως το συγκεκριμένο λαχανικό έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
8. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας. Το ραντεβού πρέπει να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, με τον καθαρισμό να είναι το ζητούμενο. Τα χαλασμένα δόντια που χρειάζονται επειγόντως σφράγισμα, είναι επίσης εστία κακοσμίας.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως, αν και σπάνια , η δυσοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί «σημάδι» για σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα και ο διαβήτης. Συνεπώς, εάν η κακή αναπνοή επιμένει τότε πρέπει κανείς να συμβουλευτεί τον γιατρό του.
Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.