Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αυτοί είναι οι Ολυμπιονίκες




Ένα χρυσό, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια κέρδισε η Ελλάδα στην μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Αργεντινή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τι στερούνται οι πολίτες



Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση. «Κόβουν από παντού» για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες.

Παρακολουθήστε τι λένε στην κάμερα αυτοί που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Διαβάστε περισσότερα...

Πως να αποφύγουμε την ψύξη


Τι πρέπει να προσέξουμε τις ημέρες αυτές για να μην πάθουμε ψύξη; Πως περνάει ευκολότερα η ψύξη;

Σας λέμε μικρά μυστικά για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Η ψύξη προκαλείται από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Για παράδειγμα από τις “φλόγες” του καύσωνα, στη δροσιά ενός κλιματιζόμενου χώρου. Συνήθως μας χτυπάει στον αυχένα, στους ώμους, και στη πλάτη, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που παθαίνουμε ψύξη στο μέτωπο και στο... μάτι.

Το σημαντικό σε μια ψύξη, είναι ότι χτυπάει ύπουλα. Δεν την καταλαβαίνουμε την ώρα που την παθαίνουμε, αλλά αρκετές ώρες μετά, συνήθως την επόμενη μέρα, που σηκωνόμαστε από το κρεββάτι και δεν μπορούμε να στρίψουμε το κεφάλι μας.

Για να την αποφύγουμε πρωταρχικά θα πρέπει να μην μένουμε ιδρωμένοι σε κλειστούς και με κλιματιστικό χώρους, όσο ανακουφιστικό και να είναι αυτό. Όταν μπούμε ιδρωμένοι σε έναν τέτοιο χώρο, πρέπει τουλάχιστον να αλλάξουμε μπλούζα. Αν αυτό δεν γίνεται, ας προστατεύσουμε τον αυχένα μας με κάποιο μαντίλι ή μια φανέλα. Το συνεχές “μέσα – έξω” από τη ζέστη στο κρύο, αλλά και τα ρεύματα του αέρα μας εγγυώνται, μια καλή ψύξη την επόμενη μέρα. Να το αποφύγετε. Να αποφύγετε επίσης την απευθείας έκθεση σας στο κλιματιστικό. Δεν θα δροσιστείτε πιο γρήγορα.

Αν παρόλα αυτά ξυπνήσατε με τον σβέρκο σας άκαμπτο και με πόνους σε κάθε κίνηση, μην τα παρατάτε, υπάρχει λύση.

Η λήψη ενός μυοχαλαρωτικού φαρμάκου, και η επάλειψη της περιοχής με μια θερμαντική αλοιφή, θα σας ανακουφίσει. Μπορείτε επίσης να κάνετε ζεστά μπάνια και να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση με ζεστό νερό στην πάσχουσα περιοχή. Θα πρέπει όμως μετά να είστε σίγουροι ότι μετά το μπάνιο, δεν θα βρεθείτε ανάμεσα σε κάποιο ρεύμα αέρα, ή κάτω από ένα κλιματιστικό.

Αποφύγετε, τις εντριβές με οινόπνευμα, επειδή η εξάτμισή του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Εάν η κατάσταση επιδεινώνεται, τότε να επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό σας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες μαθητές έφτιαξαν ταινία για όσους ξεριζώθηκαν



Όνειρο τους η επιστροφή στην Ελλάδα.

«Σα βγεις στον πηγεμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος… γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». Σε αυτά τα λόγια του Καβάφη φαίνεται ότι στηρίζονται οι νέοι και οι νέες που άφησαν πίσω τους συγγενείς και φίλους και μετανάστευσαν μαζί με τις οικογένειες τους στη Φρανκφούρτη για μια καλύτερη ζωή.

Μεταξύ αυτών και οι μαθητές του Α’ Λυκείου του ελληνικού σχολείου που απαντούν μέσω μιας ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησαν, με τίτλο «Ιθάκη am Main» (λογοπαίγνιο με το Frankfurt am Main που είναι το πλήρες όνομα της γερμανικής πόλης).

Το σενάριο και η εικόνα καταγράφουν όλα όσα ένιωσαν και νιώθουν. Φόβο, ανασφάλεια, νοσταλγία. Συναισθήματα που μαρτυρούν τις δυσκολίες που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν μακριά από την πατρίδα.

«Στην Ελλάδα όλα είναι διαφορετικά. Μου λείπουν η γειτονιά, οι φίλοι μου«, δηλώνει η μαθήτρια Βαλεντίνα Μαρία Κωνσταντινίδη στον Ελεύθερο Τύπο.

Η ταινία, το σενάριο της οποίας έγραψε η Βαλεντίνα μαζί με άλλους τρεις συμμαθητές της, επικεντρώνεται στο πως τέσσερις έφηβοι, αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση τους στη Γερμανία. Οι μαθητές αναρωτιούνται: «Τελικά η Φρανκφούρτη είναι ο προορισμός ή μήπως η αφετηρία»; Η ταινία έλαβε το τρίτο βραβείο στο μαθηματικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με τον τίτλο «Ένας πλανήτης, μια ευκαιρία».


Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που θεραπεύθηκε από το AIDS



Οι γιατροί αντλούν έμπνευση και ελπίδα από την περίπτωσή του.

Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν είναι ο ασθενής που έκανε τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν κάτι που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε αδιανόητο: να βρουν τη θεραπεία του AIDS.

Αντλώντας έμπνευση από την εκπληκτική και ελπιδοφόρα ιστορία του Αμερικανού οροθετικού που θεραπεύθηκε από τη νόσο, ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο προσπαθεί να αναπτύξει μέθοδο που θα μπορούσε μελλοντικά να φανεί σωτήρια για όσους πάσχουν από AIDS.

Γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου», όπου ως φοιτητής έκανε τη θεραπεία, ο Μπράουν υποβλήθηκε το 2007 σε ολική «καταστροφή» του ανοσοποιητικού του συστήματος και μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη με μια σπάνια γενετική ανωμαλία.

Όπως γράφει το «Έθνος», η μεταμόσχευση έγινε για τη θεραπεία ενός είδους καρκίνου του αίματος, αλλά συγχρόνως θεράπευσε και τη νόσο του AIDS, από την οποία υπέφερε ο ασθενής. Πέντε χρόνια μετά τη μεταμόσχευση ο Μπράουν και χωρίς να παίρνει φάρμακα εξακολουθεί να ζει, απαλλαγμένος από τον ιό HIV.

Παρόλο που πρόκειται για μία ιδιαίτερα δαπανηρή και δύσκολη διαδικασία, η οποία είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ευρέως, οι επιστήμονες που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Προσπαθούν όχι να μιμηθούν τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε ο Αμερικανός ασθενής, αλλά να αναπτύξουν μια παρόμοια μέθοδο που θα είναι ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενυδατώστε τα μαλλιά και το δέρμα σας με ελαιόλαδο



Κάνει θαύματα.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά προϊόντα χάρη στις ανεκτίμητες ευεργετικές ιδιότητες του, στα μαλλιά και την επιδερμίδα.

Για ενυδάτωση των μαλλιών

-Για ξηρά μαλλιά: Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι. Μετά το λούσιμο απλώστε το μείγμα σε νωπά μαλλιά κάνοντας μασάζ, κυρίως στις άκρες, και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά. Ξεβγάλτε καλά με άφθονο νερό.

-Για κανονικά μαλλιά: Αναμείξτε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με μισό φλιτζάνι μέλι. Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας κάνοντας απαλό μασάζ και τύλιξε τα με μια πετσέτα για 20 λεπτά. Αμέσως μετά ξεπλύντε και στη συνέχεια λούστε τα με ένα σαμπουάν που θα περιέχει ήπια και αγνά φυσικά συστατικά.

Για απαλότητα στα μαλλιά
Σε ένα μπολ βάλτε ελαιόλαδο με ένα αβγό και για να σπάσετε τη μυρωδιά του αβγού προσθέστε λίγο ρούμι. Ανακατέψτε τα και με μια χτένα περάστε το μείγμα στα μαλλιά σας. Αφήστε το όσο πιο πολύ μπορείτε. Ξεπλύντε και λουστείτε. Αφήστε τα στεγνώσουν χωρίς να χρησιμοποιήσετε σεσουάρ.

Για μάτια χωρίς σακούλες
Είναι ιδανική πριν την έξοδό σας: κάνει πολύ λείο το δέρμα γύρω από τα μάτια και χαρίζει στο μακιγιάζ διάρκεια.

Θα χρειαστείτε:
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κρόκο αβγού
1 κ.σ. φρέσκο γάλα
1 κ.σ. μέλι

Ανακατέψτε καλά τα υλικά και απλώστε μια πλούσια στρώση του μείγματος κάτω από τα μάτια. Αφήστε το για δέκα λεπτά και μετά αφαιρέστε τη μάσκα ήπια, με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο σε ροδόνερο.

Για λαμπερό δέρμα
Θα χρειαστείτε:
1 κ.γ. ελαιόλαδο
2 καρότα
1 ασπράδι αβγού
1 κ.γ. πουρέ πατάτας
Πολτοποιήστε τα καρότα, ρίξτε το ασπράδι χτυπημένο και μετά τα υπόλοιπα υλικά. Απλώστε αυτό το θρεπτικό και ενυδατικό μείγμα στο πρόσωπό σας και το λαιμό και αφήστε το για 15- 20λεπτά. Αφαιρέστε το απαλά με μια χλιαρή πετσέτα.

Το μυστικό

Πώς έχω δυνατά νύχια που δεν σπάνε; Απλώνω κάθε μέρα στα πετσάκια των νυχιών μου λάδι ελιάς εμπλουτισμένο με αιθέριο έλαιο λεβάντας!


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λάρισα



Θα ανοίξει τις πύλες του για χιλιάδες νέους.

Εκδήλωση για την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, οργανώνεται στη Λάρισα την Τρίτη 24 Ιουλίου 2012 στις 7:00μμ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα γίνει αναφορά στην αναγνώριση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και ομοταγές προς τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα προγράμματα σπουδών, κόστος σπουδών, στέγαση φοιτητών και διαδικασία εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Σήμερα, πάνω από 200 σπουδαστές από την Ελλάδα έχουν επιλέξει και βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις σπουδές τους.

Οι σπουδές κάθε ατόμου αποτελούν ίσως την σημαντικότερη απόφαση του, ειδικότερα σ' αυτή την εποχή των έντονων προκλήσεων. Επομένως, η σωστή επιλογή του πανεπιστημίου σημαδεύει ολόκληρη μας τη ζωή.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την κορυφαία επιλογή για χιλιάδες νέους από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων σπουδαστών που επιλέγουν την Κύπρο για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι επίσημα εγγεγραμμένο στο μητρώο Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Κράτους και προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα πτυχιακού (Bachelor Degree), μεταπτυχιακού (Master Degree) και διδακτορικού (Ph.D) επιπέδου.

Η νέα πανεπιστημιούπολη μπορεί να δεχθεί μέχρι και 7.000 φοιτητές και αποτελείται από υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, αμφιθεατρικές αίθουσες διδασκαλίας, ιδιόκτητα φοιτητικά διαμερίσματα και χώρους ψυχαγωγίας.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου. Η Λευκωσία είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και θεωρείται κέντρο οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν 4 σχολές με 9 τμήματα:

• Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

- Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών

- Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Συμπεριφοράς

- Τμήμα Νομικής

• Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιωάννη Γρηγορίου

- Τμήμα Λογιστικής, Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών

- Τμήμα Διοίκησης και Μάρκετινγκ

• Σχολή Θετικών Επιστημών

- Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανολογίας

- Τμήμα Επιστημών Υγείας

• Σχολή Τεχνών και Επιστημών Αγωγής

- Τμήμα Τεχνών

- Τμήμα Επιστημών της Αγωγής

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στη Κύπρο που εγκρίθηκε από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και ομοταγές προς τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όλα τα τμήματα και των τεσσάρων σχολών έχουν αναγνωριστεί ως ομοταγή και ισότιμα προς τα αντίστοιχα των Ελληνικών ΑΕΙ.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος του μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού Laureate International Universities , το οποίο αποτελείται από 66 πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 28 χώρες με σύνολο 600,000 φοιτητών, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει μια άλλη διάσταση στην κινητικότητα των φοιτητών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων ανταλλαγής. Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συνάψει 114 συμφωνίες στο πρόγραμμα Erasmus με 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές πανευρωπαϊκό περιφερειακό πανεπιστήμιο στελεχωμένο με διεθνούς κύρους καθηγητές, ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές.

Το τμήμα Νομικής έχει καταστεί από τις δημοφιλέστερες επιλογές για τους σπουδαστές από την Ελλάδα. Το τμήμα λειτουργεί στην ελληνική γλώσσα και διαθέτει σύγχρονο πρόγραμμα νομικών σπουδών, με αντιστοιχία των προγραμμάτων των νομικών τμημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Δίνεται έμφαση στη Νομολογία των Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμορφώνει τη νομολογία των κρατών-μελών. Οι απόφοιτοι πτυχιούχοι της Νομικής έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου, αλλά και όλους τους δικηγορικούς συλλόγους των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Λόγω της αντιστοιχίας της Νομικής με τις νομικές σχολές της Ελλάδας, δεν απαιτούνται εξετάσεις μαθημάτων για αναγνώριση.

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι φοιτητές από την Ελλάδα σπουδάζουν μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχή στήριξη και καθοδήγηση που συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική επιτυχία του κάθε σπουδαστή. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει επίσης ιδιόκτητα φοιτητικά διαμερίσματα πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη για τις ανάγκες στέγασης των σπουδαστών.

Ενημέρωση για τη λειτουργία, τα προγράμματα, τις σπουδές και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει η ιστοσελίδα www.euc.ac.cy αλλά και ή επικοινωνία στο admit@euc.ac.cy ή στο τηλέφωνο 00357-22-713000.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας



Αλλαγές για 150.000 εκπαιδευτικούς.

Στην αναμόρφωση του ωραρίου, δηλαδή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των περίπου 150.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας εδώ και έναν χρόνο και προβλέπει την εξέλιξη του διδακτικού ωραρίου στη δευτεροβάθμια στις 22 ώρες και στην πρωτοβάθμια στις 25 ώρες την εβδομάδα.

Η απόφαση αυτή θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και βέβαια μηδενικές προσλήψεις σε μόνιμους και αναπληρωτές δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς.

Όπως αναφέρει το Έθνος, πέρσι προσελήφθησαν μόνο 600 άτομα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μόνιμες θέσεις, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000.

Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι με την αύξηση του ωραρίου τους η εργασία τους θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, καθώς και η εκπαιδευτική διαδικασία όσον αφορά τους μαθητές.



Διαβάστε περισσότερα...

Η γέννα ήρθε έξι χρόνια μετά τη σύλληψη



Πώς ένα ζευγάρι προγραμμάτισε τη γέννηση των παιδιών του.

Η απόκτηση πέντε παιδιών δεν είναι εύκολο πράγμα και οι γονείς σίγουρα χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βρουν τους ρυθμούς τους.

Η Jeanette και ο Arthur Fardelin είχαν λίγο περισσότερο απ’ όσο άλλοι. Τα πέντε παιδιά τους, η σύλληψη των οποίων έγινε με τη βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, γεννήθηκαν με διαφορά έξι χρόνων!

Τα πέντε παιδιά τους, όλα με πυρόξανθο χρώμα στα μαλλιά με μπλε μάτια, ολοκλήρωσαν το όνειρο του ζευγαριού για την απόκτηση μεγάλης οικογένειας… αλλά σταδιακά!

Η Millie γεννήθηκε πρώτη το 2006, ενώ ο Adam, που τώρα είναι 4 ετών, ήρθε στον κόσμο δύο χρόνια μετά.



Ακολούθησε ο Matthew, που τώρα είναι δύο και… πριν από ένα μήνα γεννήθηκαν και οι δίδυμοι Isaac και Lulu.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δε γνωρίζουν άλλη περίπτωση γέννησης πέντε αδερφών, από τον ίδιο γύρο θεραπείας γονιμότητας που να έχουν γεννηθεί σε διαφορετικές χρονολογίες.



«Δεν ξέρουμε πώς να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς για αυτό που κατάφεραν» είπε η 42χρονη μητέρα. «Στην αρχή δεν ξέραμε αν θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα παιδί… πόσω μάλλον πέντε και από την ίδια παρτίδα ωαρίων! Είναι καταπληκτικό» πρόσθεσε.

Το ζευγάρι που είχε παντρευτεί το 1994 είχε κάνει τρεις αποτυχημένες εξωσωματικές και έχασε και ένα παιδί το 2003, το οποίο γεννήθηκε νεκρό!



Δύο χρόνια μετά επιχείρησαν ακόμη μία φορά, χωρίς να ελπίζουν πολλά. Κι όμως αυτή η «ομάδα» εμβρύων ήταν και η τυχερή τους!

Αποφάσισαν να καταψύξουν τα έμβρυα και τώρα χαίρονται την πολυμελή οικογένειά τους!










Διαβάστε περισσότερα...

Μοιράζουν 150.000 προφυλακτικά οι Βρετανοί



Μέτρα αντισύλληψης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Είναι το μέρος όπου συγκεντρώνεται η περισσότερη τεστοστερόνη στον πλανήτη», αναφέρει ο Ράσελ Μαρκ, αυστραλός πρωταθλητής της σκοποβολής, μιλώντας από το δωμάτιό του από το «Ολυμπιακό Χωριό» του Λονδίνου.

Οι άνθρωποι της διοργάνωσης των Ολυμπιακών του Λονδίνου φαίνεται να συμφωνούν και εμφανίζονται περισσότερο… γαλαντόμοι σε σχέση με άλλους διοργανωτές όσον αφορά τη διανομή προφυλακτικών.

Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000, η οργανωτική επιτροπή διένειμε 45.000 δωρεάν προφυλακτικά στο Ολυμπιακό Χωριό. Μετά από οκτώ χρόνια στο Πεκίνο, διανεμήθηκαν 70.000 προφυλακτικά, τα οποία μάλιστα έγραφαν στη συσκευασία τους «Γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα» και εξαντλήθηκαν, ενώ παραγγέλθηκαν άλλες 20 χιλιάδες.

Φέτος το Λονδίνο διανέμει 150.000 προφυλακτικά. Αν διαιρεθούν με τους 10.490 αθλητές που θα φιλοξενήσει η διοργάνωση, είναι αρκετά για κάθε αθλητή να κάνει σεξ 15 φορές στις 3 εβδομάδες της διοργάνωσης, ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στις 30 φορές, αν το σεξ γίνεται με συναθλητή ή συναθλήτρια.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες στους επιβάτες για κλοπές μέσα στα ΜΜΜ



Ανά πάσα στιγμή καραδοκούν οι πορτοφολάδες.

Την προσοχή των επιβατών που χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα προσωπικά τους αντικείμενα, γιατί «καραδοκούν» οι πορτοφολάδες, εφιστούν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, καθώς, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, το φαινόμενο έχει εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων, οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων, οργιάζουν καθημερινά στα βαγόνια και στους σταθμούς του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και τα άλλα ΜΜΜ με θύματα κυρίως υπερήλικες, γυναίκες αλλά και τουρίστες.

Εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή φύλαξη σταθμών και συρμών οι ομάδες αυτές δρουν σε όλο το δίκτυο και ιδιαίτερα σε σταθμούς και τμήματα του Ηλεκτρικού με μεγάλη επιβατική κίνηση. Η όλη κατάσταση σήμερα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και καθημερινά το προσωπικό της Εταιρίας, γίνεται δέκτης έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών, από επιβάτες- θύματα.

Στους σταθμούς και στους συρμούς των ΗΣΑΠ εμφανίζεται πολλές φορές η εικόνα επιβατών να διαμαρτύρονται και να οργίζονται, ενώ κάποιοι τουρίστες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού μαζί με τα χρήματά τους, πολλές φορές χάνουν και όλα τα σχετικά τους έγγραφα, ταυτότητες, διαβατήρια, αεροπορικά εισιτήρια, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας, η οποία διαθέτει και τους ανάλογους μηχανισμούς, γιατί, όπως αναφέρουν, αυτού του είδους η παραβατικότητα κινείται πλέον, στις παρυφές του οργανωμένου εγκλήματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα συνέβαινε αν οι γονείς έπαιρναν τα παιδιά στη δουλειά;



Μια εταιρεία στην Αγγλία έκανε το πείραμα.

Για πολλούς γονείς η επιστροφή στο γραφείο είναι… «ευλογία» και ένας τρόπος για να ξεφύγουν λίγο από τους απαιτητικούς ρυθμούς φροντίδας των παιδιών τους.

Βέβαια, αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι αναγκάζονται να δουλεύουν πιο πολύ, προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν παιδικούς σταθμούς ή νταντάδες για να τα προσέχουν τις ώρες που εκείνοι λείπουν από το σπίτι.

Και ύστερα έρχονται οι τύψεις! Ότι χάνεις τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του μικρού σου κ.τ.λ.
Πού βρίσκεται η ισορροπία;

Μια εταιρεία ταξί στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Επέτρεψε στους υπαλλήλους της να φέρουν τα παιδιά τους στο γραφείο.



Η εταιρεία Addison Lee που εδρεύει στο Λονδίνο ξεκίνησε την ιδέα δοκιμαστικά με μία μέρα την εβδομάδα και πλέον το επέκτεινε σε… κάθε μέρα!

Το «πείραμα» διήρκεσε ένα μήνα, κατά τον οποίο οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά τους στο γραφείο! Κατεγράφη από το BBC για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Babies In The Office».

Ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης εταιρείας ξεπερνά τα 200 εκατ. λίρες Αγγλίας και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεταξί στη Μεγάλη Βρετανία. Το προσωπικό της διαχειρίζεται 25.000 κλήσεις την ημέρα και συντονίζει τις κινήσεις 3.500 αυτοκινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Liam Griffin, δήλωσε ότι πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανυψωθεί το ηθικό των εργαζομένων και να γίνουν «πιο πιστοί» στην εταιρεία που δουλεύουν.



Το «πείραμα» ξεκίνησε με μία ημέρα, κατά την οποία οκτώ γονείς έφεραν εννιά παιδιά στο γραφείο, για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του προγράμματος.

Η εταιρεία φρόντισε να υπάρχουν πάντα δύο εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο, σε περίπτωση που κάποιος γονέας έπρεπε να «επέμβει» σε μια ανάγκη του παιδιού του.

«Σύντομα κατάλαβα ότι πρέπει κανείς να είναι ικανός να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μπορεί να έχει επιτυχία αρκεί κανείς να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται καλύτερα το χρόνο που τα παιδιά ξεκουράζονται. Εκτός από αυτό “γλύτωσα” πάνω από 900 λίρες το μήνα» είπε η Shellon Beckford που δουλεύει στην εταιρεία.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι γονείς που κατέληξαν με… πονοκέφαλο προσπαθώντας να δουλέψουν μέσα σε ένα χώρο που επικρατούσαν παιδικές φωνές!


Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρό βρέφος γιατί το νοσοκομείο ήταν κλειστό



Ελλείψεις σε προσωπικό δεν έχουν μόνο τα ελληνικά νοσοκομεία.

Πέθανε ένα παιδάκι 7 μηνών αφού το νοσοκομείο στο οποίο διεκομήσθη έκλεισε. Ενώ η μικρή έμενε πολύ κοντά στο νοσοκομείο του Stafford της Βρετανίας αναγκάστηκαν οι γονείς της να τη μεταφέρουν σε ένα μακρινότερο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Το βρέφος πέθανε μόλις δύο λεπτά μετά την άφιξή του στο νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο του Stafford κλείνει τις νύχτες εδώ και μερικούς μήνες καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτές τσίπουρου και πεπονιού σήμερα στη Μαγνησία



Εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου, παραδοσιακό γλέντι και δωρεάν... πεπόνι.

Διοργανώνεται και φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά η Γιορτή Τσίπουρου στο Κατηχώρι Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρεται στους επισκέπτες δωρεάν το τσίπουρο που εκείνη την ώρα αποστάζουν οι παραγωγοί.

Η εκδήλωση, σύμφωνα με το thessalianews.gr θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 21 Ιουλίου και ώρα 9:30 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Κατηχωρίου.

Η περιοχή Κατηχωρίου φημίζεται για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς επίσης και για το τσίπουρο. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών και βέβαια με την παραγωγή του τσίπουρου. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν στους καλύτερους παραγωγούς τσίπουρου της περιοχής, τους λεγόμενους «Τσιπουράδες». Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σιγά- σιγά, αυτή η τέχνη (παραγωγή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο) άρχισε να παρακμάζει και να χάνεται.

Με αφορμή τη Γιορτή Τσίπουρου κατά τον μήνα Ιούλιο – κάθε χρόνο - κατασκευάζονται στην πλατεία του χωριού, με τις συμβουλές των ντόπιων, εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτή τη διαδικασία παρακολουθεί ο επισκέπτης και γεύεται το ντόπιο τσίπουρο, που παρασκευάζεται εκείνη την στιγμή. Στη συνέχεια ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.

Τη φετινή εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς, την Τοπική Κοινότητα Κατηχωρίου, τον Αθλητικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Χείρων Κένταυρος» Κατηχωρίου, με την ευγενική χορηγία του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Θα πραγματοποιηθεί λαϊκό πανηγύρι με ορχήστρα, αποτελούμενη από ταλαντούχους βολιώτες μουσικούς και συγκεκριμένα από τους : Στράτο Μεγκέ (τραγούδι – κρουστά), Ελεάνα Βαρελά (τραγούδι), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι), Θανάση Δραγάνη (Ούτι, Λαούτο, Ταμπουρά), Νίκο Μούτσελο (Κρουστά, ΚΑΒΑΛΙ).

Επίσης, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται φέτος η Γιορτή Πεπονιού στο Διμήνι, σε συνεργασία του Δήμου Βόλου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διμηνίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 και ώρα 20:30 στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου. Στους επισκέπτες θα διατεθεί δωρεάν πεπόνι από τους ντόπιους παραγωγούς και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου προωθεί τη διαδικασία πιστοποίησης του προϊόντος ως προϊόν ΠΟΠ, λόγω αυξημένης παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στην περιοχή και της άριστης ποιότητάς που την χαρακτηρίζει.

Η είσοδος στη Γιορτή Πεπονιού είναι δωρεάν.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν οι εταιρείες των Δήμων



Μεταξύ των προτάσεων για 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει το πακέτο των συνολικών περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ είναι και το λουκέτο στις εταιρείες των Δήμων.

Μεγάλο μέρος των εξοικονομήσεων θα πέσει στις «πλάτες» των ΟΤΑ. Εκτός από το κλείσιμο σε θυγατρικές, επιστρατεύονται και λύσεις που αφορούν την κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρομοίως, 10 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση επιστημονικών συμβούλων για τους βουλευτές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες για ασφαλείς διακοπές



Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε πέντε οδηγίες- συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις κατά την διάρκεια των διακοπών μας.

-Ο ενιαίος αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί δωρεάν 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα σε όλη την Ένωση, την Τουρκία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο, παρέχοντας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τις ίδιες υπηρεσίες με τους εθνικούς αριθμούς όπως το 100 ή το 166 με την πρόσθετη εξυπηρέτηση της απάντησης σε πολλές γλώσσες.

-Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης καλύπτει τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλα τα κράτη μέλη για έκτακτα περιστατικά, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος νοσηλείας που ισχύει για τους ντόπιους, κάλυψη από τους ασφαλιστικούς φορείς που είναι άλλωστε κι εκείνοι που την εκδίδουν.

-Τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση μεγάλης καθυστέρησης ή ακύρωσης του δρομολογίου, από την αποζημίωση και την επιστροφή ναύλου μέχρι τη φιλοξενία των... παθόντων σε ξενοδοχείο ώσπου να μπορέσουν να ταξιδέψουν, προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη, για τα περισσότερα μέσα μεταφοράς και κυρίως για τις αερομεταφορές.

-Όσοι ταξιδεύουν σε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο, στην οποία η δική τους χώρα δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση, έχουν το δικαίωμα, για παράδειγμα αν χάσουν το διαβατήριό τους ή αν ακόμα συλληφθούν, να απευθυνθούν στην πρεσβεία ή το προξενείο οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.

-Τέλος υπάρχουν και τα κινητά. Για ταξίδια μέσα στην ΕΕ, το κόστος της χρήσης τους σε άλλο κράτος μέλος μειώνεται συνεχώς, λόγω των πλαφόν που έχει επιβάλλει η ΕΕ.





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεά φαρμάκων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής



Σκοπός η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ενήλικες και παιδιά.

H φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas,προσέφερε δωρεάν εμβόλια και φάρμακα για τις ανάγκες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ανταποκρινόμενη άμεσα στο κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για την υποστήριξη της σημαντικής αυτής ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας.

Οι ποσότητες των φαρμάκων που παραδόθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και κορτικοστεροειδή σκευάσματα, καθώς και εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας και του πνευμονιόκοκκου.

Τα εμβόλια αυτά αποτελούν πρωταρχικής σημασίας εργαλείο για τη λειτουργία του Ιατρείου, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότερες οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους τον απαραίτητο εμβολιασμό, γεγονός που συντέλεσε μάλιστα στην αύξηση των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί με εθελοντές γιατρούς και αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αποστολή».

Σκοπός του Ιατρείου είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους ενήλικες και παιδιά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Λουκιανός Ντεπόρτου επισήμανε ότι «Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες η Pfizer Hellas συμμετέχει ενεργά στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε διάφορους τομείς. Σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, θεωρούμε καθήκον μας να στηρίξουμε το έργο κοινωνικών πρωτοβουλιών όπως το «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που λειτουργεί ως σύμμαχος και συμπαραστάτης των συμπολιτών μας που έχουν άμεση ανάγκη τη βοήθειά μας».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Είναι ιδιαίτερα σημαντικό μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως η Pfizer Hellas, να στηρίζουν έμπρακτα τη λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη δωρεάν χορήγηση εμβολίων
και φαρμακευτικού υλικού, η οποία συμβάλλει στην εκπλήρωση του στόχου της ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας του Ι.Σ.Α., που είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε χιλιάδες ανασφάλιστους και αποκλεισμένους από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας συνανθρώπους μας. Εύχομαι να υπάρξει συνέχεια στη στήριξη της Pfizer Hellas στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στις μελλοντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως είναι το πρόγραμμα παιδικού εμβολιασμού και εμβολιασμού ευπαθών ομάδων».


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν από σοβαρό υποσιτισμό



Σήμα κινδύνου από οργανώσεις στην Υεμένη.

Ένα εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη θα κινδυνεύσουν από σοβαρό υποσιτισμό τους επόμενους μήνες καθώς οι οικογένειές τους αγωνίζονται να αγοράσουν τρόφιμα σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP).

Η πολιτική αστάθεια έχει ωθήσει την Υεμένη στο χείλος μιας ανθρωπιστικής κρίσης και οργανώσεις αρωγής εκτιμούν ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας υποσιτίζεται.

Οι περσινές διαδηλώσεις κατά του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που τελικά οδήγησαν στην πτώση του, αύξησαν τις τιμές των τροφίμων και την ανεργία σχεδόν στο 50% του ενεργού πληθυσμού, κατά εκτιμήσεις--μια ραγδαία αύξηση σε σχέση με το 25% που ήταν το 2010--ενώ αντίθετα μειώθηκε σημαντικά η ξένη βοήθεια, σύμφωνα με οικονομολόγους και οργανώσεις αρωγής.

Η τιμή των βασικών διατροφικών προϊόντων, όπως το ρύζι, αυξήθηκε κατά 60%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
«Ακόμη πιο σοβαρή από την κατάσταση της διατροφικής ασφάλειας είναι σίγουρα η διατροφική κατάσταση καθώς εκτιμάμε ότι ένα εκατομμύριο παιδιά ενδέχεται να κινδυνεύουν από σοβαρό υποσιτισμό τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του WFP Ραμίρο Λόπες ντα Σίλβα.

«Αν και υπάρχει πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας, υπάρχουν τρόφιμα στην αγορά. Οπότε το θέμα δεν είναι η διαθεσιμότητα, αλλά η πρόσβαση σε αυτά, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει αγοραστική δύναμη», πρόσθεσε ο ντα Σίλβα.

Οι οργανώσεις αρωγής σημειώνουν ότι η βοήθεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων που δεσμεύθηκαν τον Μάιο να προσφέρουν οι χώρες του Κόλπου και δυτικές χώρες για να υποστηρίξουν την πολιτική μετάβαση στην Υεμένη δεν αρκεί.

«Υπήρξε πολιτική αστάθεια τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια και να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζόι Σίνγκαλ, αναπληρωτής διευθυντής της Oxfam για την Υεμένη.

«Αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις στην ικανότητα του λαού να απασχοληθεί παραγωγικά (…) περιορίζοντας τα εισοδήματα των οικογενειών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη αγοραστικής δύναμης και την αδυναμία του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα και στην αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Η συμπεριφορά των παιδιών επηρεάζεται από τους πατεράδες



Η επίδραση είναι πολύ πιο σημαντική στα αγόρια.

Η θετική αλληλεπίδραση μεταξύ πατέρα και βρέφους ήδη από τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του παιδιού επιτρέπει την εμφάνιση λιγότερων προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά ηλικίας ενός έτους, και ακόμη περισσότερο στη συνέχεια.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η θετική αυτή επίδραση σε τόσο μικρά παιδιά, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Παιδοψυχολογίας και Ψυχιατρικής (Journal of Child Psychology and Psychiatry).

Βρήκαμε ότι τα παιδιά, των οποίων οι πατέρες είχαν περισσότερη επαφή μαζί τους, είχαν καλύτερα αποτελέσματα καθώς εμφάνιζαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στη συνέχεια» εξηγεί ο Πολ Ραμσαντάνι, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Αντιθέτως τα προβλήματα συμπεριφοράς ήταν πολύ περισσότερα στα παιδιά που οι πατέρες τους ήταν πιο απόμακροι, χαμένοι στις σκέψεις τους ή είχαν λιγότερη επαφή μαζί τους» σημειώνει ο ίδιος.

Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από συνολικά 192 οικογένειες σε δύο βρετανικά μαιευτήρια σε δύο περιστάσεις: την πρώτη όταν το μωρό ήταν τριών μηνών και τη δεύτερη όταν ήταν ενός έτους και στη συνέχεια διαχώρισαν την προβληματική συμπεριφορά των παιδιών σε τρεις κατηγορίες: αντιδραστικά, επιθετικά και υπερκινητικά.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η επίδραση του πατέρα είναι πολύ πιο σημαντική στα αγόρια απ' ό,τι στα κορίτσια, «το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι τα αγόρια είναι πιο επιδεκτικά στο να επηρεαστούν από τον πατέρα τους ήδη από πολύ μικρή ηλικία», προσθέτει ο Ραμσαντάνι.

Ο ερευνητής παρουσιάζεται ωστόσο επιφυλακτικός καθώς σημειώνει ότι ο μηχανισμός αυτός δεν έχει ακόμη εξηγηθεί. Η αποστασιοποίηση του πατέρα θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας διαταραγμένης σχέσης του ζευγαριού, του πατέρα με τη μητέρα, ή να αντανακλά μια γενική έλλειψη επίβλεψης ή φροντίδας, στην οποία το παιδί αντιδρά με μια διαταραγμένη συμπεριφορά.

Η πλειοψηφία των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούσαν κυρίως το ρόλο των μητέρων κατά την πολύ μικρή παιδική ηλικία.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να προστεθούν στις όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι μια παρέμβαση των γονιών από νωρίς μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού, καταλήγει ο επιστήμονας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η παχυσαρκία είναι «μεταδοτική»



Σύνδεση των παχύσαρκων παιδιών με τον... ιδιωτικό τομέα δείχνει πανελλαδική μελέτη.

Αμαρτίες ελλήνων γονέων παιδεύουσι τέκνα -όπως αποδεικνύεται- και στο θέμα της διαμόρφωσης του σωματικού βάρους, με τις πιθανότητες ενός παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή και παχύσαρκο να τριπλασιάζονται όταν και οι δύο γονείς είναι οι ίδιοι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, έναντι των παιδιών, των οποίων οι γονείς έχουν φυσιολογικό βάρος.

Πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική μελέτη, με την ονομασία GRECO (Greek Childhood Obesity), μελετά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη σύνδεση κοινωνικο-οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων, με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι συγκλονιστικά, καθώς, για παράδειγμα, προκύπτει ότι ο δείκτης μάζας σώματος της μητέρας και του πατέρα συσχετίζεται άμεσα με το δείκτη μάζας σώματος των παιδιών, στοιχείο που επαληθεύτηκε και στα δύο φύλα.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη GRECO, όταν ένας γονιός είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος οι πιθανότητες να έχει υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά είναι 162% υψηλότερες σε σύγκριση με τους γονείς με φυσιολογικό βάρος. Και μάλιστα τριπλασιάζονται, όταν και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με τους γονείς με φυσιολογικό βάρος.

Περαιτέρω, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας του πατέρα φαίνεται ότι επηρεάζει το φαινόμενο παιδικής παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις υπέρβαρων ή παχύσαρκων Ελληνόπουλων βρέθηκε ότι το 63% των πατεράδων τους είχαν απόλυτα καθιστική ζωή, προφανώς επηρεάζοντας και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας όλης της οικογένειας.

Η ηλικία καθοριστικός παράγοντας

Εκτός από το ίδιο το βάρος των γονέων και η ηλικία τους (συγκεκριμένα η ηλικία της μητέρας) φαίνεται ότι επηρεάζει τη διαμόρφωση του σωματικού βάρους του παιδιού.

Έτσι, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες να αναπτύξουν τα παιδιά υπερβολικό βάρος μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας, με τους ερευνητές της μελέτης να εξηγούν ότι αυτό ερμηνεύεται -εν μέρει- από το γεγονός ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε θέματα υγείας.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι νεαρότερες μητέρες που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, και επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, «τα δεδομένα της έρευνας πρέπει να αφυπνίσουν όχι μόνο τους γονείς αλλά και όσους εμπλέκονται στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά».

«Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη διαμόρφωσης διατροφικής πολιτικής στη χώρα μας με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που να εμπλέκει διαφορετικούς τομείς του κράτους όπως η παιδεία, η υγεία, η ανάπτυξη και όχι απλά την οικονομία, με σκοπό τόσο τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών όσο και τη δημιουργία βοηθητικών δομών μέσα στην κοινότητα για τη στήριξη της οικογένειας στην προσπάθεια αυτή», σημείωσε.

Η μελέτη GRECO διεξήχθη σε δέκα περιφέρειες (δεκατέσσερις νομούς) σε ολόκληρη τη χώρα (π.χ. Αττική, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, νησιά Αιγαίου, Ιόνια νησιά και την Κρήτη) και για την ολοκλήρωσή της χρησιμοποιήθηκε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.000 παιδιών, ενώ τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσίευσης προέκυψαν από 2.315 οικογένειες.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτο σε παιδική στέγη



Με κλείσιμο απειλείται η παιδική στέγη Κερατσινίου λόγω διακοπής της χρηματοδότησης.

Η είδηση προκαλεί αγωνία σε γονείς και εργαζόμενους καθώς τουλάχιστον 450 παιδιά θα μείνουν στο δρόμο όπως επίσης και 57 εργαζόμενοι.

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χρέωσαν τον καλό Σαμαρείτη!


Μοιάζει απίστευτο είναι όμως γεγονός. Τον Μάιο του 2008 ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας (δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του) κινούμενος με το αυτοκίνητό του σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας εντόπισε πεσμένο στο οδόστρωμα έναν οδηγό μηχανής.

Αισθάνθηκε την υποχρέωση, παρότι, όπως υποστηρίζει, δεν ευθυνόταν εκείνος για το ατύχημα του δικυκλιστή, να τον μεταφέρει σε κάποιο νοσοκομείο. Όπερ και εγένετο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο "Θριάσιο" νοσοκομείο της Ελευσίνας όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο.

Τέσσερις μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, το νοσοκομείο, ζητάει, με σχετική επιστολή του, να πληρωθούν τα έξοδα των παρακλινικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο τραυματίας. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι υποχρεωμένος να πληρώσει δεν είναι ο οδηγός της μηχανής αλλά εκείνος που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Ένας άγνωστος προς τον τραυματία, άνθρωπος, ο οποίος έδωσε, ως όφειλε, τα στοιχεία του στο νοσοκομείο.

Δείτε το έγγραφο που απέστειλε το "Θριάσιο" στον καταγγέλοντα




Το ονοματεπώνυμο του καταγγέλοντα καθώς και το επίθετο του αθενούς είναι σβησμένα για προφανείς λόγους.

Ο καταγγέλων επικοινώνησε με τους υπευθύνους οι οποίοι, όπως λέει, τον διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για εντολή της διοίκησης. Εκείνος αρνήθηκε να καταβάλει το ποσό που του ζητήθηκε καθότι δεν ήταν ο ασθενής. Έτσι, τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, η εφορία ζητάει για λογαριασμό του "Θριασίου" τα νοσήλεια και μάλιστα προσαυξημένα.

Δείτε το σχετικό έγγραφο



Μεγεθύνετε το έγγραφο για να δείτε τα ποσά

Σήμερα, ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν 110€. Όσο μάλιστα καθυστερεί την πληρωμή του "χρέους" του αυτό θα αυξάνεται. Καθίσταται άλλωστε σαφές από την επιστολή της εφορίας πως "για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής της δόσης αυτή θα προσαυξάνεται 1%".


Διαβάστε περισσότερα...

Τουριστικός προορισμός το σπίτι


Πελάτες με το … κιάλι βλέπουν οι τουριστικοί πράκτορες του Νομού Τρικάλων καθώς αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του Ιουλίου η πόλη σφύζει από ζωή.

«Οι διακοπές φέτος, θα είναι μόνο για εύπορους οικονομικά και υπόλοιποι θα αρκεστούν σε …ολιγόωρες αποδράσεις», αναφέρουν Ταξιδιωτικοί πράκτορες στο trikalanews.gr με τους περισσότερους να διαπιστώνουν πως «ο εγχώριος τουρισμός είναι η κύρια δύναμη του κλάδου του Τουρισμού, αλλά ούτε από εκεί με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, δεν θα υπάρξει ‘ανάσα’ για την Ελληνική οικονομία».

Την ίδια ώρα, οι τιμές ενοικιαζόμενων δωματίων σε παραθαλάσσια μέρη, δεν …συμβαδίζουν με την οικονομική κρίση και παραμένουν σε επίπεδα περασμένων ετών, στερώντας το δικαίωμα σε χιλιάδες Τρικαλινούς να κάνουν διακοπές σε παραλίες έστω και κοντινές των Τρικάλων.

Διαβάστε περισσότερα...

Το ΔΝΤ «φέρνει» φυματίωση, εμφράγματα και θανάτους!



Έρευνα-σοκ σε 21 χώρες.

Αυτοκτονίες, περισσότερα κρούσματα φυματίωσης, αύξηση των ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα και τελικά μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 6 με 7 χρόνια φέρνει μαζί του το ΔΝΤ, στις χώρες που… σώζει.

Αυτό αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η οποία επικαλείται διεθνείς μελέτες.

Πρώτος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέδειξε το θέμα το 2008 σε μεταπτυχιακή, διδακτορική εργασία φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ σε συνεργασία με δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις εναντίον του ειδικά από εκπροσώπους του Ταμείου.

Στην εργασία αυτή που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Plos» γινόταν συγκριτική μελέτη σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ κατά τα έτη 1991-2002 από την οποία φάνηκε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματίωση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έκαναν περικοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων, χωρίς να μπουν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Δεν ήταν όμως μόνο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επιδεινώθηκε η υγεία των λαών λόγω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Στην Αργεντινή τη δεκαετία 1991-2001, οπότε και «δρούσε» το ΔΝΤ, το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άρα χωρίς φάρμακα λόγω των πολιτικών που επιβλήθηκαν...

Το αποτέλεσμα ήταν ν’ αυξάνεται η θνητότητα των πολιτών κατά 5% για κάθε χρόνο «σωτηρίας» από το ΔΝΤ, ενώ το 2002 είχαν αυξηθεί κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους λόγω κατάθλιψης!


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα



Σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση συμβάλει σε απώλεια βάρους μέχρι και 8,9%.

Μετά την πρόσφατη είδηση για την έγκριση ενός νέου φαρμάκου για το αδυνάτισμα – του Belviq - από τον αμερικανικό ΕΟΦ (Food and Drug Administration), ένα ακόμη φάρμακο για το αδυνάτισμα παίρνει το πράσινο φως από τον αμερικανικό φορέα. Πρόκειται για τις πρώτες εγκρίσεις φαρμάκων για το αδυνάτισμα μετά από 13 χρόνια στις Η.Π.Α..

Το φάρμακο που πήρε το πράσινο φως είναι το Qsymia της φαρμακευτικής εταιρίας Vivus το οποίο εγκρίθηκε για τους παχύσαρκους ασθενείς ή τους υπέρβαρους με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου, που σχετίζεται με το πάχος (π.χ., υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση).

To νέο σκεύασμα συνδυάζει δυο φαρμακευτικές ουσίες τη φεντερμίνη που έχει ανορεξιογόνο δράση και την τοπιραμάτη που ανήκει στα αντιεπιληπτικά φάρμακα και συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού. Οι ουσίες αυτές, ιδιαίτερα η φεντερμίνη δεν είναι άγνωστες στους ερευνητές που αναζητούν εδώ και δεκαετίες το θαυματουργό χάπι αδυνατίσματος. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν στερούνται παρενεργειών.

Σύμφωνα πάντως με τον FDA οι δυο έρευνες που υπέβαλε η φαρμακευτική εταιρία για τη δράση του νέου φαρμάκου σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση, έδειξαν ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους κατά 6,7% και 8,9% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο FDA πρόσφατα είχε απορρίψει την κυκλοφορία του εν λόγω φαρμάκου ζητώντας νέα στοιχεία και περισσότερες έρευνες για την ασφάλειά του.

Και πάλι όμως σημειώνεται ότι το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς και δεν συνιστάται για τους καρδιοπαθείς ή όσους έχουν πρόσφατα υποστεί εγκεφαλικό. Επιπλέον, η φαρμακευτική εταιρία υποχρεούται να κάνει περαιτέρω έρευνες για την επίδραση του φαρμάκου στην καρδιακή λειτουργία.

Τονίζεται επίσης, ότι απαγορεύεται η λήψη του φαρμάκου στην εγκυμοσύνη επειδή μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η έγκριση των δυο νέων φαρμάκων κατά του αδυνατίσματος στις Η.Π.Α., τα οποία καθώς φαίνεται έχουν σημαντικές παρενέργειες, γίνεται κάτω από το πρίσμα της προστασίας του πληθυσμού από τη μάστιγα της παχυσαρκίας η οποία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, ακόμη και αν το κόστος (επικίνδυνες παρενέργειες) είναι υψηλό.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σωματική αδράνεια σκοτώνει ετησίως πέντε εκατομμύρια ανθρώπους



Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας προκαλεί πλέον τόσα εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο κάθε χρόνο, όσους και το κάπνισμα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η έρευνα εκτιμά ότι το ένα τρίτο περίπου των ενηλίκων διεθνώς δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, προτιμώντας τον… καναπέ, γεγονός που έχει ως συνέπεια 5,3 εκατ. θανάτους ετησίως (περίπου το 10% όλων των θανάτων παγκοσμίως).

Η σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται αναγκαία για τους μυς, τα οστά, την καρδιά και άλλα ζωικά όργανα, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Όμως σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι τείνουν να ασκούνται όλο και λιγότερο, καθώς περνάνε ολοένα περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους και στην τηλεόραση ή στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους.

Η έλλειψη άσκησης θεωρείται υπεύθυνη για το 6% των καρδιολογικών προβλημάτων, το 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και το 10% ορισμένων καρκίνων (μαστού, εντέρου κ.α.). Η μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 10% θα μπορούσε -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- να μειώσει τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο τους θανάτους κάθε χρόνο.

Οι 33 ερευνητές από διάφορες χώρες, που δημοσίευσαν μία σειρά από σχετικές μελέτες στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει πια αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανδημία και επισημαίνουν ότι το κοινό σε όλες τις χώρες θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία του.

Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών στη Γη ασκούν ανεπαρκώς το σώμα τους. Η κατάσταση φαίνεται ακόμα πιο σοβαρή μεταξύ των εφήβων ηλικίας 13 - 15 ετών, με το 80% να κάνει ελλιπή άσκηση. Η αδράνεια αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία, ενώ είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να λάβουν μέτρα, ώστε η σωματική άσκηση να γίνει πιο εύκολη, φθηνή και ασφαλής για τους πολίτες τους (π.χ. περισσότεροι χώροι περιπάτου, καλύτεροι και μεγαλύτεροι ποδηλατόδρομοι, πιο σωστή γυμναστική στα σχολεία κ.α.).

Οι ερευνητές συνιστούν ότι οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κηπουρική κ.α.

Η άσκηση θα μπορούσε να κατανέμεται σε μισή ώρα (30 λεπτά) τη μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται πιο έντονη άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών επί τρεις φορές την εβδομάδα (ή κάποιος συνδυασμός των δύο παραπάνω).

Αν και οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών είναι δύσκολες, η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτοί που κάνουν τις λιγότερες σωματικές δραστηριότητες.

Ένας από τους ερευνητές, ο Πέντρο Χαλάλ, τόνισε ότι η συγκυρία των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου είναι κατάλληλη για να περάσει το μήνυμα διεθνώς υπέρ της άθλησης και γενικότερα υπέρ κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας.

«Η παγκόσμια πρόκληση είναι σαφής: να κάνουμε τη σωματική δραστηριότητα προτεραιότητα της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, ώστε να βελτιώσουμε την υγεία και να μειώσουμε το βάρος των ασθενειών», όπως είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο νερό χρειάζονται τα παιδιά την ημέρα



Πίνακας με λίτρα ανά ηλικία.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα παιδί την ημέρα εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το βάρος. Επιπλέον, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και η γενική υγεία επηρεάζουν τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών για νερό.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του. Σημειώστε ότι οι συστάσεις αυτές αναφέρονται σε υγιή παιδιά σε ήπια κλίματα, επομένως μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικές σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Ημερήσιες ανάγκες σε νερό για παιδιά

ηλικίαφύλοσυνολικό νερό
λίτρα/ημέρα
4-8 ετώνκορίτσια και αγόρια1,3
9-13 ετώνκορίτσια2,1
αγόρια2,4
14-18 ετώνκορίτσια2,3
αγόρια3,3


Η παραπάνω ποσότητες μπορεί να φαίνονται μεγάλες, αλλά υπολογίστε ότι αναφέρονται στην συνολική ποσότητα νερού, που μπορεί να είναι εκτός από το πόσιμο νερό από άλλα ροφήματα όπως χυμοί, αλλά και φρούτα, λαχανικά ή και από άλλα τρόφιμα. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Για παράδειγμα η ντομάτα έχει περιεκτικότητα 94% σε νερό και το αγγούρι σχεδόν 97%.

Πρακτικά, 6 – 8 ποτήρια νερό την ημέρα μαζί με 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού σε νερό. Προσοχή δώστε στην κατανάλωση νερού όταν το παιδί έχει έντονη φυσική δραστηριότητα. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση το παιδί θα πρέπει να πίνει άφθονο νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Στοχεύετε στην κατανάλωση τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό κάθε 20 περίπου λεπτά στην διάρκεια της άσκησης.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το τζόκινγκ κάνει καλό στα γόνατα



Οι μαραθωνοδρόμοι δεν παρουσιάζουν ποτέ σημαντική βλάβη.

Ένα άρθρο στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «Skeletal Radiology» προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη πριν από λίγους μήνες. Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Danube, στην Αυστρία, εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία, πριν και μετά τον Μαραθώνιο της Βιέννης του 1997, τα γόνατα μιας ομάδας μαραθωνοδρόμων.

Δέκα χρόνια αργότερα, επανέλαβαν τον έλεγχο – και τα ευρήματά τους ήταν εκπληκτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς»: καμία σημαντική εσωτερική βλάβη δεν παρατηρήθηκε στα γόνατα των μαραθωνοδρόμων έπειτα από 10 χρόνια.

Μόνον το γόνατο ενός εκ των αθλητών είχε σοβαρό πρόβλημα – στην πραγματικότητα, είχε αποσυρθεί εξαιτίας του από τον Μαραθώνιο του 1997, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείστηκε από τη μελέτη.

Η εξέταση αυτή έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν μήπως θα πρέπει να… συνεχίσει το τρέξιμο, διότι – όπως έδειξαν τα ευρήματά τους στους άλλους δρομείς – «η συνεχιζόμενη άσκηση είναι προστατευτική, και όχι καταστροφική» για τα γόνατα, συνεπώς αν αυτός ο αθλητής σταματήσει το τρέξιμο μπορεί να έχει ακόμα πιο ραγδαία επιδείνωση.

Ο μύθος

Δεν υπάρχει δρομέας ηλικίας άνω των 40 ετών που να μην έχει ακούσει έστω και μία φορά ότι το τρέξιμο θα καταστρέψει τα γόνατά του – μία έκφραση με την οποία οι κινδυνολόγοι εννοούν ότι «θα αναπτύξει εκφυλιστικές βλάβες στον χόνδρο της επιγονατίδας, οι οποίες θα μειώσουν την ικανότητά του να απορροφά τους κραδασμούς», κατά τον φυσιολόγο Ρος Τάκερ, ερευνητή στο Ίδρυμα Επιστήμης της Άθλησης του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, στη Νότιο Αφρική, και συγγραφέα του βιβλίου «Το σώμα του δρομέα» (The Runner’s Body) που προσφάτως κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

Σε μια βρετανική μελέτη σχεδόν οι μισοί μεσήλικες, τέως ελίτ ποδοσφαιριστές διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από προχωρημένη αρθρίτιδα στο ένα τουλάχιστον γόνατό τους, ενώ το ίδιο έχει βρεθεί σε τέως αρσιβαρίστες και τέως παίκτες του αμερικανικού φουτμπόλ.
Παρά τις επικρατούσες αντιλήψεις για το αντίθετο, όμως, οι δρομείς δεν φαίνεται να είναι επιρρεπείς στην εκφύλιση των γονάτων.

Σε μια σημαντική μελέτη του 2008, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επιστήμονες παρακολούθησαν επί σχεδόν 20 χρόνια μεσήλικες δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Όταν άρχισε η μελέτη το 1984, οι περισσότεροι δρομείς ήσαν 50άρηδες ή 60άρηδες και το 6,7% είχαν ήδη ήπια αρθρίτιδα στα γόνατα – κάτι που δεν ισχύει σε μια άλλη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι δεν έτρεχαν.

Έπειτα από δύο δεκαετίες, όμως, τα γόνατα των δρομέων ήταν πιο υγιή: μόνο στο 20% των δρομέων υπήρχε αρθρίτιδα, έναντι του 32% των εθελοντών που δεν έτρεχαν. Επιπλέον, σε λιγότερο από το 2% των δρομέων η αρθρίτιδα ήταν σοβαρή, ενώ στην ομάδα των μη δρομέων από σοβαρή αρθρίτιδα στα γόνατα έπασχε το σχεδόν 10%.
«Ήταν μεγάλη έκπληξη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελίζα Τσακραβάρτι, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ. «Όταν αρχίζαμε τη μελέτη πιστεύαμε ότι οι δρομείς θα ανέπτυσσαν πιο συχνή και πιο σοβαρή αρθρίτιδα, λόγω των επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων των ποδιών τους στο έδαφος».

Αρμονική προσαρμογή

Αντ’ αυτού, τα ευρήματά τους – όπως αυτά άλλων μελετών – υποδηλώνουν πως το τρέξιμο θωρακίζει κατά κάποιον τρόπο τα γόνατα από την αρθρίτιδα, εν μέρει επειδή τα γόνατα αναπτύσσουν ένα είδος αρμονικής κίνηση. Mε την κίνηση που κάνουν τα γόνατα κατά τη βάδιση και το τρέξιμο, οι χόνδροι της περιοχής «προσαρμόζονται» στις πιέσεις που τους ασκούνται και τις συνηθίζουν. Έτσι, μπορεί κανείς να τρέχει χιλιόμετρα ολόκληρα, επί δεκαετίες ή για όλη του τη ζωή, δίχως να βλάπτεται.

Εάν, όμως, η αρμονική αυτή κίνηση διαταραχθεί – κάτι που συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό – οι μηχανισμοί φόρτισης της άρθρωσης του γόνατος αλλάζουν, τα κινητικά μέρη της αρθρώσεως δεν λειτουργούν πλέον αρμονικά και «ανοίγει ένα μονοπάτι εκφύλισης». Ο χόνδρος, όπως συμβαίνει με ένα μη ζυγοσταθμισμένο λάστιχο, αρχίζει να φθείρεται και σταδιακά αναπτύσσονται πόνος, ιστική αποσύνθεση και, τελικά, αρθρίτιδα.
Οι τραυματισμοί προκαλούν την αρθρίτιδα

Ο καλύτερος τρόπος για να μην υποστούν τα γόνατα βλάβη από το τρέξιμο είναι να μην τραυματιστούν ποτέ. «Ο μεγαλύτερος προάγγελος της μελλοντικής φθοράς είναι ένας τραυματισμός κατά το παρελθόν», λέει ο κ. Τάκερ.

«Και ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγει κανείς είναι η στοχευμένη προπόνηση για δύναμη. Οι σταθεροποιητές των ισχίων, οι τετρακέφαλοι, οι γαστροκνήμιοι και οι κοιλιακοί και ραχιαίοι μύες πρέπει να είναι δυνατοί. Εάν κάποιος ή κάποιοι εξασθενήσουν, θα πρέπει να αναλάβουν το έργο τους οι άλλοι μύες και η διαταραχή της μυϊκής ισορροπίας οδηγεί στους τραυματισμούς».

Εάν έχετε ήδη κατά το παρελθόν τραυματίσει τα γόνατά σας, ιδίως εάν έχετε υποστεί ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο (στη μελέτη του Στάνφορντ, η ρήξη του πρόσθιου χιαστού σχετίστηκε έντονα με εκφύλιση των χόνδρων στα γόνατα), συζητήστε με τον γιατρό σας το θέμα του τρεξίματος.

Για τους περισσότερους δρομείς, πάντως, οι επιστημονικές παρατηρήσεις της δρ Ελίζα Τσακραβάρτι, από το Στάνφορντ, ηχούν την αλήθεια: «Το πιο εκπληκτικό με τη μελέτη μας ήταν ότι οι δρομείς μας εξακολουθούσαν να τρέχουν, παρ’ ότι είχαν φτάσει τα 70 ή τα 80 τους χρόνια», λέει. «Δεν έτρεχαν πολύ. Δεν έτρεχαν συχνά. Ο μέσος όρος τους ήταν 90 λεπτά την εβδομάδα. Αλλά εξακολουθούσαν να τρέχουν».


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Βρετανοί προτιμούν τον καναπέ από το γυμναστήριο



Μέχρι και οι Αμερικανοί τους «βάζουν τα γυαλιά».

Ο πληθυσμός της Μεγάλης Βρετανίας είναι από τους πιο… «καθιστικούς» του κόσμου, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από «μη ενεργούς» πολίτες συγκριτικά με τη γειτονική Γαλλία.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και οι Αμερικανοί «βάζουν τα γυαλιά» στους Βρετανούς σε ό,τι αφορά την άσκηση.

Το 63,3% του πληθυσμού δεν γυμνάζεται αρκετά, όσο τουλάχιστον συστήνουν οι ειδικοί, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και καρκίνο. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ είναι 40,5%.

Η Αγγλία έχει τον τρίτο κατά σειρά λιγότερο γυμνασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, μετά τη Σερβία με ποσοστό 68,3% και τη Μάλτα με 71,9%.

Στη Γαλλία λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν ασκείται, ενώ στη super-fit Ολλανδία λιγότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού δεν κάνει γυμναστική.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα χρησιμοποίησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.



Διαβάστε περισσότερα...

Το κόψιμο του τσιγάρου δεν αρκεί



Για να είστε υγιείς πρέπει να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.

Αν νομίζατε ότι το να κόψετε τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος θα ήταν αρκετό για να είστε υγιής… μάλλον γελιέστε και ίσως θα έπρεπε να βγάλετε τα αθλητικά σας από τη ντουλάπα!

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ η έλλειψη άσκησης κάνει το ίδιο κακό στον οργανισμό σας, όσο το κάπνισμα.

Κάθε χρόνο χάνονται περισσότερες από 90.000 ζωές στη Μεγάλη Βρετανία από ασθένειες όπως καρδιακή προσβολή, καρκίνο στο στήθος και το έντερο και διαβήτη.

Ο αριθμός των νεκρών από αυτές τις ασθένειες είναι λίγο μικρότερος από τους θανάτους που έχουν προκληθεί από το κάπνισμα, εξαιτίας του οποίου χάνουν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι το χρόνο.

Οι ειδικοί συνιστούν κανείς να γυμνάζεται τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα, ακόμη κι αν η άσκηση αυτή είναι απλά περπάτημα, η κηπουρική ή οι δουλειές του σπιτιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν σας φτάνουν οι ώρες της ημέρας;



Αφιερώστε χρόνο σε τρίτους.

Αισθάνεστε συχνά ότι δε σας φτάνουν οι ώρες της ημέρας για να κάνετε όσα θέλετε; Το αίσθημα αυτό μπορεί να… ανατραπεί αν κάνετε χάρη σε κάποιον άλλον, λένε οι ειδικοί.

Παρότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αφιερώσετε σε τρίτους λίγο από τον πολύτιμό σας χρόνο, αν το κάνετε –είτε αφιερώσετε λίγα λεπτά, ή μερικές ώρες- θα σας μείνει η αίσθηση ότι έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αναφέρει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις «επιπτώσεις» του χαλαρώματος ή της σπατάλης χρόνου και της χρησιμοποίησης λίγου χρόνου για κάποιον τρίτο, όπως για παράδειγμα το να γράψει κανείς ένα γράμμα σε ένα άρρωστο παιδάκι.

Αυτοί που αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους σε άλλους ένιωθαν τελικά ότι είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

Η επικεφαλής της μελέτης Cassie Mogilner πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του ατόμου, με αποτέλεσμα να έχει την αίσθηση ότι υπάρχει «άπλετος» χρόνος.

«Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το χρόνο μας, έχει επίδραση στην αίσθηση που έχουμε για το χρόνο» είπε η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Το επάγγελμα του πατέρα επηρεάζει την υγεία του παιδιού



Υπάρχει σχέση με τις γενετικές ανωμαλίες;
Οι πατεράδες που κάνουν τα παρακάτω επαγγέλματα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, αναφέρει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι καλλιτέχνες, οι φωτογράφοι, οι κομμωτές, οι μαθηματικοί και οι βοηθητικοί διοικητικοί υπάλληλοι.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι χτίστες, οι ζωγράφοι και όσοι εργάζονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, οι οποίοι δε διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο λόγω της εργασίας τους.

Ερευνητές από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο μελέτησαν στοιχεία από το πρόγραμμα «Εθνική Μελέτη Πρόληψης των Γεννήσεων με Ανωμαλίες» στις ΗΠΑ, που αφορούσαν στο «επαγγελματικό» ιστορικό 1.000 ανδρών που είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί με μία ή και περισσότερες γενετικές ανωμαλίες στο διάστημα 1997-2004.

Τα στοιχεία αυτά τα συνέκριναν με εκείνα 4.000 ανδρών που είχαν αποκτήσει υγιή παιδιά.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο για την ανάλυσή τους οι ερευνητές ταξινόμησαν τα διάφορα επαγγέλματα σε 63 γκρουπ, βασιζόμενοι στην έκθεση των ανδρών σε χημικές ουσίες ή άλλους πιθανούς κινδύνους.

Λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων που αναλύθηκαν είχαν κάποια σχέση με τη γέννηση παιδιών με συγγενείς ανωμαλίες. Το ένα τρίτο δεν είχε καμία σχέση με αυτόν τον κίνδυνο.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονταν οι: αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, οι επαγγελματίες υγείας, οι οδοντίατροι, οι ψαράδες, οι πυροσβέστες, όσοι εργάζονταν σε συνεργεία αυτοκινήτων, οι διασκεδαστές, όσοι εργάζονταν σε χυτήρια, οι οικοδόμοι, οι ζωγράφοι, οι μηχανοδηγοί, οι στρατιωτικοί και οι δύτες.

Η μελέτη, όπως αναφέρει η Daily Mail, δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine και σε αυτήν αναφέρονταν και τα επαγγέλματα με τα οποία υπήρξε συσχέτιση με τις γεννήσεις παιδιών με γενετικές ανωμαλίες.

Σε αυτά εντάσσονται οι καλλιτέχνες με τα προβλήματα των παιδιών που γεννιούνται να εστιάζονται στο στόμα, τα μάτια, τα αυτιά, το έντερο, τα άκρα και την καρδιά τους. Οι φωτογράφοι, οι επεξεργαστές εικόνας και οι οδηγοί αποκτούσαν παιδιά με προβλήματα στα μάτια (καταρράκτης, γλαύκωμα, απουσία ή ανεπάρκεια ιστού ματιών), ενώ οι τοπογράφοι αποκτούσαν παιδιά με προβλήματα στο έντερο.

Ο Dr Andrew Olshan από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέφερε μάλιστα ότι ορισμένα επαγγέλματα σχετίζονταν με περισσότερες από μία συγγενείς ανωμαλίες στο ίδιο μέρος του σώματος.

«Για παράδειγμα οι φωτογράφοι και οι επεξεργαστές εικόνας συνδέθηκαν με τρεις διαφορετικές παθήσεις στα μάτια. Οι τοπογράφοι με τρεις κατηγορίες προβλημάτων στο έντερο και οι καλλιτέχνες με προβλήματα στα μάτια, αυτιά κ.α.» είπε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη



Με ραδιενεργά νανοσωματίδια από χρυσό και… τσάι.

Ραδιενεργά νανοσωματίδια από χρυσό και χημικές ουσίες που περιέχονται στο τσάι, μπορούν να συρρικνώσουν έως 80% τους όγκους του καρκίνου του προστάτη σε πειραματόζωα, αποτελώντας έτσι μία εν δυνάμει εναλλακτική θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες για τους ανθρώπους σε σχέση με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία, η οποία έχει τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό, καθώς πλήττει παράλληλα και υγιή ζωτικά όργανα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μισούρι, με επικεφαλής τους καθηγητές Κατές Κάτι και Κάθι Κάτλερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο να επιτίθενται στους όγκους, αξιοποιώντας νανοσωματίδια χρυσού και ουσίες που παίρνουν από τα φύλλα του τσαγιού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η νέα θεραπεία απαιτεί χιλιάδες φορές μικρότερες δόσεις από την χημειοθεραπεία και δεν κάνει ζημιά σε άλλα όργανα και κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία συγκεκριμένη ουσία του τσαγιού έλκεται από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Όταν αυτή η ουσία συνδυαστεί με ραδιενεργά νανοσωματίδια χρυσού, τότε αυτά κατευθύνονται αμέσως στα σημεία των όγκων και τους καταστρέφουν πολύ αποτελεσματικά.

Η εναλλακτική θεραπεία θεωρείται πιο αποτελεσματική ιδίως στην περίπτωση των επιθετικών όγκων, όταν η παραδοσιακή χημειοθεραπεία συχνά αποτυγχάνει να σταματήσει την εξάπλωσή τους. Για την εισαγωγή των νανοσωματιδίων αρκούν μία ή δύο ενέσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέσα σε ένα μήνα περίπου τα νανοσωματίδια είτε μειώνουν σημαντικά το μέγεθος των καρκινικών όγκων, είτε και τους εξαφανίζουν τελείως, αρκεί τα νανοσωματίδια να έχουν το σωστό μέγεθος και τις κατάλληλες ραδιοχημικές ιδιότητες. Τα νανοσωματίδια έχουν ημιζωή μόνο 2,7 ημερών και η ραδιενέργειά τους εξαντλείται πλήρως μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Οι ερευνητές έκαναν ήδη τις σχετικές επιτυχείς δοκιμές σε ποντίκια. Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε σκύλους με καρκίνο του προστάτη, προτού η νέα τεχνική δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Η μέθοδος θα μπορούσε πιθανώς να αξιοποιηθεί και εναντίον άλλων στερεών όγκων, πέρα από αυτούς του προστάτη.


Διαβάστε περισσότερα...