Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

“Νεκρανάσταση” θύματος από Έμπολα


Ο δημοσιογράφος του ABC Νews, Δρ. Ρίτσαρντ Μπέσερ, μιλάει μπροστά στην κάμερα του τηλεοπτικού συνεργείου, περιγράφοντας τη στιγμή που οι αρχές της Λιβερίας περισυλλέγουν έναν νεκρό, όπως πίστευαν, θύμα του φονικού ιού Έμπολα.

Τη στιγμή που οι υπεύθυνοι προσπαθούν, έχοντας πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, να πάρουν τον «νεκρό» από το πεζοδρόμιο στο οποίο κείτεται, με σκοπό να τον μεταφέρουν στο κρεματόριο, ακούγονται φωνές από τον κόσμο και το θύμα του Έμπολα κουνάει το χέρι του.

Ο 37χρονος που βρέθηκε στο πεζοδρόμιο της Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας, ήταν ζωντανός, και ο δημοσιογράφος αναφωνεί στο βίντεο: «Είναι ζωντανός. Τον τύλιγαν για να τον πάρουν, αλλά είναι ζωντανός. Κουνάει το χέρι του»

Οι συγκεντρωμένοι που βρέθηκαν στο σημείο ζωτηκραύγαζαν από χαρά, ενώ το θύμα του φονικού ιού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική αγγίζει τα 3.338, ένα σημάδι ότι η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού δεν παρουσιάζει δείγματα μείωσης, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν πληγεί 7.178 άτομα.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις θυμάτων και θανάτων από τον ιό Έμπολα προέρχονται από τις χώρες της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κυρώθηκε χωρίς καμία αρνητική ψήφο το πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας


Αφορά υπηρεσίες υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας για υπηρεσίες υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, σημειώνοντας πάντως ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αφορά θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης των δύο λαών, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Όλα τα κόμματα δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να καυτηριάσουν τη στάση της Τουρκίας απέναντι στις διεθνείς συμβάσεις για την απαγόρευση πυρηνικής ενέργειας και, όπως τόνισαν, η γειτονική χώρα ούτε δέχεται έλεγχο, ούτε συμμορφώνεται με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος


Υπεγράφη μεταξύ Kaspersky Lab-Interpol-Europol.

Η εταιρεία παροχής λύσεων ασφάλειας για υπολογιστές Kaspersky Lab υπέγραψε συμφωνία με την Interpol και ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη Europol για την επέκταση του πεδίου της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και των διωκτικών αρχών, στον κοινό τους αγώνα εναντία στο ψηφιακό έγκλημα.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, και ο Ρόναλντ Νομπλ, γενικός γραμματέας της Interpol, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, βάσει της οποίας, η εταιρεία θα παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες πληροφόρησης και συνεχούς υποστήριξης στο κέντρο Global Complex for Innovation (IGCI) της Interpol στη Σιγκαπούρη.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση της Kaspersky αναφέρεται επίσης ότι την επόμενη μέρα, ο Γιουτίν Κασπέρσκι και ο Τρόελς Έρτινγκ, αναπληρωτής διευθυντής και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ψηφιακού Εγκλήματος (EC3) της Europol, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Kaspersky Lab και της Ευρωπαϊκής διωκτικής αρχής.

Και οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια ειδικών τελετών στη Σιγκαπούρη, όπου φιλοξενείται το συνέδριο «Interpol-Europol Cybercrime Conference» (1-3 Οκτωβρίου 2014).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιουτζίν Κασπέρσκι δήλωσε: «Πρόκειται πραγματικά για ένα «άλμα προς τα εμπρός», όσον αφορά στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ψηφιακού εγκλήματος. Οι συνεργασίες μας με την Interpol και τη Europol αποτελούν πρωτοποριακά επιτεύγματα για το σύνολο του κλάδου της ψηφιακής ασφάλειας. Αυτές οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο. Οι συγκεκριμένες συνεργασίες είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την εταιρική αποστολή μας να «σώσουμε τον κόσμο» από τις ψηφιακές απειλές. Καθώς οι απειλές κλιμακώνονται και η πολυπλοκότητα τους συνεχίζει να αυξάνεται, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με εθνικές και διεθνείς διωκτικές αρχές, καθώς και με άλλες εταιρείες ασφάλειας, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση των διαρκώς αυξανόμενων κινδύνων».

Η νέα συμφωνία με την Interpol ορίζει ότι η εταιρεία θα παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τις ψηφιακές απειλές, καθώς και λύσεις hardware και λογισμικού για τη δημιουργία και τη λειτουργία του εργαστηρίου ψηφιακής εγκληματολογίας του IGCI, καθώς και άλλων λειτουργιών του νεοσύστατου κέντρου. Η Kaspersky Lab θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους αξιωματικούς της Interpol, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας γύρω από την ανάλυση κακόβουλου λογισμικού, την ψηφιακή εγκληματολογία και την έρευνα για τις οικονομικές απειλές. Επίσης, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές malware της εταιρείας θα τοποθετηθεί προσωρινά στο IGCI. Σημειώνεται ότι η συνεργασία της Kaspersky Lab και της Interpol ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Από την πλευρά του, ο Ρόναλντ Νομπλ, γενικός γραμματέας της Interpol, σχολίασε: «Η περίπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση του τοπίου των ψηφιακών απειλών απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνική εξειδίκευση. Επιπλέον, η συνεργασία των διωκτικών αρχών με τον ιδιωτικό τομέα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος και την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η συμφωνία της Interpol με την Kaspersky Lab είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά του ψηφιακού εγκλήματος. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε στις χώρες-μέλη μας την πιο ενημερωμένη υποστήριξη για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών».

Όσο για τον Τρόελς Έρντινγκ, τον αναπληρωτή διευθυντή και επικεφαλής του EC3 της Europol, σχολίασε: «Αυτό το μνημόνιο κατανόησης αποτελεί μια πολύ καλή βάση και ένα θεμέλιο για την επέκταση της ήδη καλής συνεργασίας μας με την Kaspersky Lab, στην κοινή μας προσπάθεια για την καταπολέμηση και την πρόληψη της ψηφιακής εγκληματικότητας στην Ευρώπη και διεθνώς. Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας και να κυνηγήσουμε τον κοινό μας στόχο - έναν ελεύθερο και ασφαλή ψηφιακό κόσμο με διαφάνεια. Αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για όλους μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις περιοχές Μοναστηρίου και Δελφών


Στο πλαίσιο έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα σε δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των έργων του Μετρό. Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες κατασκευής του σταθμού «Δημοκρατία» και της διακλάδωσης της γραμμής προς την Σταυρούπολη, τη Δευτέρα θα μετακινηθεί ο εργοταξιακός χώρος στο βόρειο τμήμα της οδού Μοναστηρίου. Το νότιο τμήμα της οδού θα αποδοθεί στην κυκλοφορία, διαθέτοντας βελτιωμένα χαρακτηριστικά κυκλοφορίας και συγκεκριμένα δύο λωρίδες με κατεύθυνση δυτικά και τρεις προς ανατολικά.

Επίσης, στις 9 Οκτωβρίου θα περιοριστεί ο εργοταξιακός χώρος στο σταθμό «Ανάληψη» και θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: αποδίδεται το τμήμα της οδού Δελφών, ήπιας κυκλοφορίας και πλάτους τεσσάρων μέτρων, από το ύψος της οδού Μάρκου Μπότσαρη έως την οδό Πέτρου Συνδίκα κι αμφιδρομείται η οδός Λυσικράτους για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και ιδιαίτερα για την πρόσβαση στο νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Ήδη αποδόθηκε στη κυκλοφορία τμήμα της οδού Δροσίνη τόσο για την κυκλοφορία όσο και για τη στάθμευση ΙΧ οχημάτων και προβλέπεται η δημιουργία πεζοδιάβασης με σηματοδότη στο ύψος της οδού Ψυχάρη.



Διαβάστε περισσότερα...

Χρηματοδότηση αντικατάστασης πετρελαϊκών συστημάτων θέρμανσης σε φυσικού αερίου


Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

Τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με υπουργική απόφαση, πρωτοβουλιών αντικατάστασης πετρελαϊκών συστημάτων θέρμανσης στα σπίτια, με συστήματα φυσικού αερίου, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι πόροι που αναμένεται να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων, ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ -ενώ η εθνική συμμετοχή σ' αυτούς, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 15% (2,25 εκατ. ευρώ).


Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγοί ταξί ποζάρουν για καλό σκοπό


Σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα προχωρούν οι οδηγοί ταξί της Νέας Υόρκης, καθώς θα κυκλοφορήσουν ένα ημερολόγιο για το 2015 με φωτογραφίες τους για φιλανθρωπικό σκοπό. Συγκεκριμένο, το φωτογραφικό λεύκωμα το οποίο θα κοστίζει $ 14.99, και μέρος των εσόδων θα δοθεί σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοήθησε τους μετανάστες και τις οικογένειες τους στην εγκατάστασή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1886.

Δείτε τις φωτογραφίες


ΦΩΤΟ-Οδηγοί ταξί ποζάρουν για καλό σκοπό


















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πενήντα εκατ. ευρώ για μικρά δημόσια έργα στην Περιφέρεια


Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την κατασκευή μικρών δημόσιων έργων στους δήμους της χώρας, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007- 2013, και ήδη εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Έτσι, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης α' βαθμού καλούνται να υποβάλουν προς έγκριση τις προτάσεις τους έως την 1η Δεκεμβρίου.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι, μεταξύ άλλων, η κατασκευή μικρών φραγμάτων, η βελτίωση αρδευτικών δικτύων, η προστασία γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων.

Σημειώνεται ότι το 90,38% του συνολικού προϋπολογισμού καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το 9,62% από εθνικούς πόρους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η NASA αποκάλυψε τα σχέδιά της για το μέλλον


Θα «αιχμαλωτίσει» έναν αστεροειδή και θα στείλει ανθρώπους σε αυτόν.
Την περασμένη χρονιά η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των ΗΠΑ αποκάλυψε τα σχέδιά της γύρω από την «αιχμαλώτιση» ενός αστεροειδούς, τον οποίο σκοπεύει να «τραβήξει» πιο κοντά στη Γη για να βοηθήσει στις έρευνες των μελλοντικών αστροναυτών.

Σε μια νέα σειρά εγγράφων, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποκαλύπτει ακριβώς το πώς –και γιατί- μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Στα έγγραφα αυτά οι επιστήμονες εξηγούν τις διάφορες τεχνολογίες που θα χρειαστούν για μια τέτοια αποστολή και επισημαίνουν, ότι θα μπορούσαν να σώσουν τη Γη από μια καταστροφική σύγκρουση στο μέλλον.

Τα έξι έγγραφα είναι διαθέσιμα στη σελίδα του προγράμματος «Asteroid Initiative Related Documents».

Απώτερος σκοπός της NASA, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, είναι να στείλει ανθρώπους στον Άρη και όπως υποστηρίζει, η αποστολή «Asteroid Redirect Mission» (Arm) θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το 2020 θα δοκιμαστεί μια σειρά ικανοτήτων των νέων διαστημοπλοίων, στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, ανάμεσα στις οποίες θα περιλαμβάνεται ο αναπροσανατολισμός ενός αστεροειδούς σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και η αποστολή ανθρώπων σε αυτόν για την εξερεύνησή του.

Η NASA εξετάζει ακόμη δύο πιθανές εκδοχές ως προς τη «σύλληψη» του αστεροειδούς: σύμφωνα με την πρώτη ο αστεροειδής θα περικυκλωθεί από ένα φουσκωτό σύστημα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, ρομποτικοί βραχίονες θα αιχμαλωτίσουν ένα μικρότερο τμήμα από ένα μεγαλύτερο αστεροειδή.

Μία από τις δύο εκδοχές πρόκειται να πάρει το «πράσινο φως» αργότερα μέσα στη χρονιά σημειώνει το δημοσίευμα.

Η επανδρωμένη αποστολή Arm, κατά την οποία οι αστροναύτες θα διερευνήσουν την ανακατεύθυνση των αστεροειδών γύρω από το φεγγάρι, θα παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για να δοκιμαστούν οι ικανότητες του ανθρώπου και στις διαστημικές πτήσεις.

Ακόμη, θα αναπτυχθούν ιδέες γύρω από τα νέα υλικά και συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να «δένουν» τα διαστημόπλοια, με απώτερο στόχο την «κατάκτηση» του πλανήτη Άρη.

Οι αστροναύτες που θα επιστρέψουν στη Γη με δείγματα από τον Άρη θα κρατούν στα χέρια τους ένα πολύτιμο θησαυρό για έρευνα, ο οποίος θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ακόμη περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του ηλιακού συστήματος.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές


Πώς διαμορφώθηκαν μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Ψηφίσθηκαν οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές αποτελώντας πλέον τα άρθρα 38, 39 και 40 του νόμου «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων». Το news.gr παρουσιάζει το περιεχόμενό τους όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Όσον αφορά στις μετεγγραφές στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 του ν.4264/2014 (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και άρθρου 47 του ν.4274/2014 (οικονομικά κριτήρια) δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης:
1. Σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ.
2. Μεταξύ αντίστοιχου Τμήματος ή Σχολής ΑΕΙ που εδρεύει στην Περιφέρεια Αττικής ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Τι άλλο αναφέρουν οι τροπολογίες για τις μετεγγραφές

Σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία που αποτελεί πλέον το άρθρο 38 του νόμου «Οργάνωση νομικής μορφής θρησκευτικών κοινοτήτων» δικαιούνται μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην Περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή εάν αυτό δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους όσοι ανήκουν στις ακόλουθες περιπτώσεις:
-Πολύτεκνοι.
-Τρίτεκνοι.
-Οι επιτυχόντες αρφανοί από έναν γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δυο μη αναγνωρισθέντα τέκνα
-με γονείς τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.
-Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας

Επιτυχόντες ορφανοί και από τους δυο γονείς

Οι επιτυχόντες ορφανοί και από τους δυο γονείς που ανήκουν στην περίπτωση γ.β) (ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα) δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη μόνιμης κατοικίας τους ή εάν δεν υπάρχει δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στη μόνιμη κατοικία τους.

Φοιτητές με αδέρφια που σπουδάζουν ή πολύδυμα τέκνα

Δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια βρίσκεται η μόνιμη κατοικία των γονέων τους ή σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ στην Περιφέρεια που ανήκει η πόλη φοίτησης του αδερφού ή της αδελφής τους. Εάν αυτό δεν υπάρχει, δύνανται να επιλέξουν την πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ από τη μόνιμη κατοικία των γονέων τους.

Το παραπάνω αφορά φοιτητές που ανήκουν στην κατηγορία με αδερφό/ή που σπουδάζει ή στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων.

Περισσότερες από μια αντίστοιχες Σχολές
Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ είναι περισσότερες από μία ανά Περιφέρεια οι δικαιούχοι μεταφοράς θέσης οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. Η επιλογή των επιτυχόντων ανά Σχολή ή Τμήμα γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και τη δηλωθείσα σειρά προτίμησης. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα σύμφωνα με το συνολικό αριθμό των κατατεθεισών αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου.

Τι άλλο αναφέρεται για τα πολύδυμα τέκνα

Η περίπτωση γ.ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του ν.4264/2014 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «γ.ε) πολύδυμα τέκνα ή επιτυχόντες αδερφοί εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος ή έστω το ένα τέκνο εισήχθη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής ή Βιολογίας δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο ή σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΤΕΙ εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο ή σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΤΕΙ εφόσον πέτυχαν σε ΤΕΙ.

Η έναρξη της διάταξης αρχίζει την 29η Σεπτεμβρίου.

Κατάργηση μεταφοράς θέσης φοιτητών Δημοσίων υπαλλήλων και αιρετών (Άρθρο 40)

Η παράγραφος 4 του άρθρου έκτου του ν.4218/2013 «Κύρωση της πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και άλλες διατάξεις» και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτής εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις καταργούνται.

Η παράγραφος 4 που καταργείται αναφέρει τα εξής: Κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών, περί μεταφοράς θέσεων εισαγωγής σε Α.Ε.Ι., διατάξεων, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. οι οποίοι είναι έμμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, υπάλληλοι του Δημοσίου, μόνιμα υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, υπάλληλοι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή αιρετά όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιούνται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη, κατά τις κείμενες διατάξεις, Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον είναι φοιτητές Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι, εφόσον είναι φοιτητές Τ.Ε.Ι, που εδρεύει στην πόλη όπου υπηρετούν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι. στον τόπο αυτό, οι ανωτέρω δύνανται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους στο πλησιέστερο Α.Ε.Ι. της πόλης όπου υπηρετούν ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή έχουν εκλεγεί. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζεται η διαδικασία μεταφοράς των θέσεων φοίτησης των ανωτέρω φοιτητών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου καταργείται για τους πιο πάνω υπαλλήλους του άρθρου 4 καθώς και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης φοίτησής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, ΤΕΙ στην έδρα που υπηρετούν ή διαμένουν ή έχουν εκλεγεί ή σε πλησιέστερο σε αυτήν ΑΕΙ.


Διαβάστε περισσότερα...

Μητέρα και το μωρό της κοιμόντουσαν επί μήνες σε παγκάκια στο Ηράκλειο


Η οικογένεια φιλοξενείται πλέον στα γραφεία ομάδας Αλληλεγγύης.

Το σκληρό πρόσωπο της ζωής γνώρισε ήδη ένα οκτάμηνο -σήμερα- βρέφος στην Κρήτη που από δύο μηνών μένει σε παγκάκια μαζί με τη μητέρα του και τον παππού του.

Η τριμελής οικογένεια αναγκάστηκε να κοιμάται σε παγκάκια στο κέντρο της πόλης, εδώ και περίπου ένα εξάμηνο. Η μητέρα, 21 ετών και ο παππούς 46 ετών, άνεργοι και οι δυο κατέληξαν στο δρόμο μαζί με το αγγελούδι που ευτυχώς η μικρή του ηλικία ίσως το προστατέψει από εικόνες που κανείς δεν θέλει να θυμάται.

Τις τελευταίες ημέρες, η τριμελής οικογένεια βρήκε ζεστασιά και φροντίδα στα γραφεία της ομάδας Αλληλεγγύης της Αγίας Αικατερίνης. Όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας Μηνάς Χατζηδάκης στο Flashnews.gr, πριν από 15 ημέρες είδαν την οικογένεια με το οκτώ μηνών βρέφος σε παγκάκι στον Άγ. Μηνά. Από εκείνη την ημέρα η οικογένεια φιλοξενείται στα γραφεία της ομάδας, στην Λεωφόρο Ικάρου 42 στην Αλικαρνασσό. Το μωράκι, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, εξετάστηκε από γιατρό και είναι καλά στην υγεία του.

Η ιστορία της οικογένειας έχει προκαλέσει συγκίνηση και αρκετός είναι ο κόσμος που έχει δηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον να βοηθήσει προσφέροντας τρόφιμα και ρούχα ενώ σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, δύο εργοδότες έχουν προσφέρει δουλειά στην νεαρή κοπέλα.

Δυστυχώς ο δήμος και η περιφέρεια δεν διαθέτουν ξενώνα ικανό να φιλοξενήσει την οικογένεια και για ακόμη μια φορά οι πολίτες είναι αυτοί που καλούνται να βοηθήσουν συνανθρώπους μας να ξεπεράσουν τον εφιάλτη.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει ο Μητσοτάκης τα περί εισαγωγικού μισθού 586 ευρώ στο Δημόσιο


Αλλαγές στις διατάξεις για τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ρητή διάψευση των σεναρίων περί εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με τον κατώτατο του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), προέβη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανιζόμενος στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου υπερψηφίστηκε στη δεύτερη ανάγνωσή του, το νομοσχέδιο για την ανοιχτή χρήση των δημοσίων δεδομένων.

«Κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο, διότι στο μεν ιδιωτικό τομέα έχουμε 14 μισθούς και στον δημόσιο 12, άρα οποιαδήποτε τέτοια σύγκριση σε επίπεδο μηνιαίων μισθών είναι από τη φύση της άδικη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Εξάλλου, «δεν λαμβάνεται υπόψη και το ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο αφορά στον υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης και υπάρχει μια προσαύξηση ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προσόντα που δεν υπάρχει κατ' ανάγκη στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως το Δημόσιο χρειάζεται να κάνει πραγματική χρήση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, αξιολογώντας τον υποψήφιο υπάλληλο και διαμορφώνοντας σ' αυτόν «πραγματική συνείδηση δημόσιου λειτουργού».

«Χρειάζεται ένα σύστημα πραγματικής αναφοράς σε κάποιον προϊστάμενο, ο οποίος θα δρα ως μέντορας, ως σύμβουλος στον νέο υπάλληλο, ο οποίος θα διανύσει αυτή τη διετία και θα δοκιμαστεί εάν πραγματικά αξίζει να παραμείνει δημόσιος υπάλληλος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η αξιολόγηση αυτή, πρόσθεσε, «προφανώς και θα καταλήγει τελικά, στο ότι μεγάλη πλειοψηφία των υπαλλήλων θα μετεξελίσσεται σε μόνιμους, αλλά θα μπορεί να εντοπίσει και εκείνους τους υπαλλήλους που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, και για τους οποίους δεν πρέπει να προσφερθεί το προνόμιο της μόνιμης απασχόλησης».
«Όσον αφορά στο τι μισθό πρέπει να παίρνει αυτός ο υπάλληλος, αυτό θα το συζητήσουμε, όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα είναι 586 ευρώ» δήλωσε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου, ορισμένες από τις οποίες αφορούν τα πλέον επίμαχα άρθρα του και απαντούν σε ενστάσεις που κατατέθηκαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και των εισηγητών της συμπολίτευσης.

Έτσι, στο άρθρο 22 απαλείφεται η πρόβλεψη που υπήρχε για έξοδο δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σε πλήρη αναλογία με τον αριθμό των παραιτούμενων ή συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα προηγουμένως.

Αναδιατυπώνεται, επίσης, το άρθρο 28, προκειμένου ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών των παραιτούμενων υπαλλήλων, να περιορίζεται ρητά στα πλαστά πιστοποιητικά που ενδεχομένως είχαν καταθέσει για να προσληφθούν, και όχι στα «μη έγκυρα» (μια διατύπωση που κατά την αντιπολίτευση, αμφισβητούσε τον πυρήνα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων). Προκειμένου δε, να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ περί «αναδρομικού ελέγχου συντάξεων σε βάθος 20ετίας», η νέα διατύπωση περιορίζει τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των ήδη παραιτηθέντων υπαλλήλων, σε όσους η υπαλληλική τους σχέση έληξε από την 9η Ιουλίου του 2013 μέχρι τη δημοσίευση του προτεινόμενου νόμου.

«Μιλούμε για περιπτώσεις όπου υπήρξε συμμετοχή και υπαιτιότητα του υπαλλήλου στην παρανομία. Μόνο αυτές τις περιπτώσεις αφορά ο νόμος που ψηφίσαμε και όχι άλλες. Κακώς γίνεται εκμετάλλευση των διατάξεων αυτών, σε μια προπαγάνδα ότι δήθεν υπάρχει πογκρόμ για να βρούμε δημόσιους υπαλλήλους να απολύσουμε» ανέφερε σχετικά η κα Χριστοφιλοπούλου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο κάθε Τετάρτη θα μπορούν να πληρώνουν τη ΔΕΗ


Μόνο μία φορά την εβδομάδα θα μπορούν πλέον οι κάτοικοι της Σάμου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στα γραφεία της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη από τις 8 η ώρα το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι θα υπάρχει υπάλληλος στα γραφεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Έως τώρα υπήρχε καθημερινή εξυπηρέτηση.

Το ίδιο ισχύει και στη Χίο. Μόνο στην Μυτιλήνη λειτουργεί καθημερινά το γραφείο για την αποπληρωμή των λογαριασμών. Ήδη και στο Καρλόβασι έχει κλείσει το τοπικό γραφείο και οι συναλλαγές γίνονται μέσω μηχανημάτων αυτόματης πληρωμής χωρίς επιβάρυνση.

Μέχρι τότε οι πολίτες της Σάμου εκτός από το γραφείο της ΔΕΗ που θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες με επιβάρυνση 1,20 ευρώ καθώς και στα ταχυδρομεία με 80 ευρωλεπτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook “απολογήθηκε” για το ψυχολογικό πείραμα


Τον περασμένο Ιούνιο το Facebook ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ενός ψυχολογικού πειράματος που διεξήγαγε ερήμην 700 χιλιάδων χρηστών του και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει το e-pcmag.gr, ο Τεχνικός Διευθυντής του Facebook, Mike Schroepfer, μέσα από μία ανάρτηση, απολογήθηκε εκ μέρους του Facebook, για τη διεξαγωγή αυτού του ψυχολογικού τεστ, αλλά περιέγραψε τα σχέδιά του για περισσότερο "δομημένες έρευνες στο μέλλον", αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Facebook θα συνεχίσει τις έρευνες επάνω στη συμπεριφορά των χρηστών του.

Σύμφωνα με το The Verge, το Facebook θέλει να διορθώσει τις υποδομές που επέτρεψαν τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου ψυχολογικού πειράματός και να βοηθήσει το τμήμα ερευνών να αντιληφθεί ότι οι χρήστες του Facebook δεν είναι απλώς ποσοστά σε κάποιο διάγραμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ξάνθη


Για την ομαλή και ασφαλή πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων της 95ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης της Ξάνθης, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες οδούς.

Από 10:00΄ έως 14:00΄ ώρα, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

στην οδό 28ης Οκτωβρίου και σε όλες τις κάθετες σε αυτήν οδούς (από το ύψος της δυτικής εισόδου της πόλης έως την πλατεία Δημοκρατίας).

στην οδό Μεγάλου Ρεύματος (από την αρχή της έως τη διασταύρωση της με την Πεσόντων).

Από 08:00΄ έως 22:00΄ ώρα, απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων στην οδό 28ης Οκτωβρίου (από το ύψος της δυτικής εισόδου της πόλης έως την πλατεία Δημοκρατίας) και πέριξ της πλατείας Ελευθερίας.

Σημειώνεται, ότι η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται μέσω παρακαμπτήριων οδών.


Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανία-Έκκληση για την αντιμετώπιση του Έμπολα


Η Βρετανία απηύθυνε σήμερα έκκληση για διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση της χειρότερης στα χρονικά επιδημίας του ιού Έμπολα κατά την έναρξη της διάσκεψης που διοργανώνει για την καταπολέμηση του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, όπου πέντε άνθρωποι προσβάλλονται κάθε ώρα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children που εδρεύει στο Λονδίνο. Αν η "τρομακτική" αυτή τάση επιβεβαιωθεί, δέκα άνθρωποι θα μολύνονται κάθε ώρα έως το τέλος Οκτωβρίου στη χώρα αυτή των έξι εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μιλώντας λίγο νωρίτερα κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια και να προσφέρουν άλλη ζωτικής σημασίας βοήθεια όπως ιατρική τεχνογνωσία, μεταφορές και ιατρικά εφόδια. "Χρειαζόμαστε συντονισμένη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα να μας προμηθεύσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ζητούμε από τις χώρες να στηρίξουν τη δομή που έχουμε θέσει σε εφαρμογή".

Στην Λιβερία, την πλέον πληγείσα από τον ιό Έμπολα χώρα της Δυτικής Αφρικής, γειτονική της Σιέρα Λεόνε, η επιδημία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, από την οποία επίσης κατάγεται ο ασθενής από τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ, πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής που προκαλεί ανησυχία πέραν του Ατλαντικού.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πηγαίνουν στα κέντρα υγείας", δήλωσε χθες η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ. "Υπάρχει κάτι που μας λέει ότι είμαστε τελικά στο δρόμο της λύσης", δήλωσε τονίζοντας ότι βασίζεται στα "πρόσφατα στατιστικά στοιχεία".

Η Λιβερία θρηνεί ήδη 1.998 νεκρούς από τα 3.696 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι δύο ακόμη ιδιαίτερα πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι η Γουινέα (710 νεκροί από 1.157 κρούσματα) και η Σιέρα Λεόνε (622 θανατηφόρα κρούσματα από τα 2.304), ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε και σημαντικότερος καλεσμένος της διάσκεψης Έρνεστ Μπάι Κορόμα ακύρωσε τη συμμετοχή του λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης. Το αεροσκάφος του παρέμεινε καθηλωμένο στο έδαφος λόγω τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κορόμα επρόκειτο να καθίσει σήμερα δίπλα στον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ και την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Τζάστιν Γκρίνινγκ, στη διάσκεψη αυτή για την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών στην καταπολέμηση του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, πρώην βρετανική αποικία.

Η Βρετανία αποδέσμευσε 125 εκατομμύρια στερλίνες (160 εκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει ώστε να αγοραστούν 700 νοσοκομειακές κλίνες και να χρηματοδοτηθούν νέα κέντρα ιατρικής περίθαλψης.

Στη διάσκεψη μετέχουν αντιπροσωπείες από τη Λιβερία, τη Γκάνα, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες.

Η παρούσα επιδημία είναι η σοβαρότερη μετά την ταυτοποίηση του ιού το 1976, με 3.338 θανάτους επί 7.178 κρουσμάτων σε πέντε αφρικανικές χώρες (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σενεγάλη) σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως τις 28 Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο ή εμβόλιο κατά του ιού. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου, το οποίο αν αποδειχθεί δραστικό κατά του ιού, πιθανόν να είναι έτοιμο το 2015.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένας μη… ανθρώπινος άντρας


Ο Ed γεννήθηκε από το λογισμικό ενός υπολογιστή.

Κοιτάξτε προσεκτικά αυτόν τον άντρα. Πολύ προσεκτικά. Τα μάτια του πιθανόν να σας ξεγελάσουν.

Αυτό που βλέπετε δεν είναι μια πραγματικά ανθρώπινη μορφή, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο Ed, ένα πρόσωπο που δημιούργησε ο υπολογιστής που αποδεικνύει πόσο εντυπωσιακά είναι πλέον τα γραφικά των υπολογιστών που μιμούνται έναν πραγματικό άνθρωπο. Δημιουργός του είναι ο Αυστραλός Chris Jones.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχει συληθεί ο τάφος στην Αμφίπολη; - Τι δηλώσεις έκαναν η Αρβελέρ και η Περιστέρη


Ισχυρές ενδείξεις ότι ο τάφος στην Αμφίπολη έχει συληθεί

Περιστέρη: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν.
Παραδέχεται πλέον το υπουργείο Πολιτισμού, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει συληθεί.

Τόσο η επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη, όσο και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη εκτίμησαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι μπήκαν τυμβωρύχοι στον τάφο.

Συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος από τυμβωρύχους, η Κατερίνα Περιστέρη εξέφρασε τη γνώμη πως είναι πιθανό στα αρχαία χρόνια να είχαν μπει τυμβωρύχοι, αλλά θα ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα, ενώ η κ. Μενδώνη συμπλήρωσε: «Η τυμβωρυχία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν».

-----------------------

Αρβελέρ: Στην Αμφίπολη θα βρουν… "ψαροκόκαλα"

«Στην Αμφίπολη θα βρουν ψαροκόκαλα… Δηλαδή τη γοργόνα» ανέφερε η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, αστειευόμενη, σχολιάζοντας τα σενάρια που έχουν ανακύψει σχετικά με τον «ένοικο» του τάφου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τις απόψεις που θέλουν τον τάφο να είναι ρωμαϊκός, και τόνισε:

«Όχι μόνο είναι μακεδονικός ο τάφος αλλά ξέρουμε και ποιας εποχής. Είναι του τελευταίου μισού του τετάρτου αιώνα. Βεβαίως και έχει δίκιο η κ Περιστέρη».

«Όσοι είναι οι υποψήφιοι Πρόεδρου (της Δημοκρατίας) είναι και οι νεκροί στην Αμφίπολη» σημείωσε χαριτολογώντας, αναφερόμενη στις κόντρες των αρχαιολόγων. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι:

«Είναι μνημείο μεγαλειώδες. Και ως μνημείο μεγαλειώδες είναι καμωμένο από άνθρωπο που είχε μεγάλη ισχύ στην Αμφίπολη».

Δείτε το βίντεο από το Mega:




-----------------------

Περιστέρη: Τα καρφιά δεν δείχνουν κάτι για τη χρονολόγηση του τάφου

«Σκάβουμε στα μπάζα του Λαζαρίδη».
Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι αποκαλύψεις στον τάφο της Αμφίπολης όπου βρέθηκαν καρφιά και μαρμάρινη πόρτα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, τόνισε ότι τα καρφιά δεν δίνουν κάτι περισσότερο για τη χρονολόγηση του τάφου, ενώ στο ερώτημα αν έχουν γίνει νέα γαιοσκαναρίσματα από τον Αύγουστο σημείωσε: «Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Έχει γίνει στον φυσικό λόφο όπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων».

Μάλιστα για την έρευνα της προκατόχου της, Χάιδως Κουκούλη στο λόφο Καστά σημείωσε: «Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Δεν έχω στο αρχείο της εφορείας τίποτα το σχετικό».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 9 Οκτωβρίου τα οριστικά αποτελέσματα για τους δημοτικούς αστυνομικούς


Θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.

Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στις 9 Οκτωβρίου 2014, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την κινητικότητα προσωπικού δημοτικής αστυνομίας (Ανακοίνωση 5/2013).

Όπως σημειώνεται από το ΑΣΕΠ, «οι συμμετέχοντες στην Ανακοίνωση 5/2013, οι οποίοι βάσει των οριστικών αποτελεσμάτων αυτής, δεν συμπεριλαμβάνονται στον οριστικό πίνακα διάθεσης, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν.4250/2014 (διαθεσιμότητα) θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην Ανακοίνωση 15/2014».



Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 500 αρκούδες ζουν στην Ελλάδα


Η πυκνότητα του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Σε περίπου 500 υπολογίζονται οι αρκούδες που ζουν στην Ελλάδα, με ιδιαίτερο ωστόσο χαρακτηριστικό, την πυκνότητα που παρουσιάζουν σε ορισμένες περιοχές και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη!

«Σε περιοχές στο Βίτσι, τον Γράμμο και την κεντρική Πίνδο ο εγκατεστημένος πληθυσμός ανέρχεται στις 55 αρκούδες ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αριθμός υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό, με κοινά γενετικά χαρακτηριστικά που συναντάται από τις Άλπεις έως τη χώρα μας» αποκάλυψε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο επιστημονικός συντονιστής του Αρκτούρου, Αλέξανδρος Καραμανλίδης, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που διενεργεί την τελευταία δεκαετία η Μη Κυβερνητική Οργάνωση με βάση ένα σύστημα παρακολούθησης που στηρίζεται σε γενετικό υλικό το οποίο συλλέγεται από στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι αρκούδες για να... ξύνονται. Με τη συνήθεια αυτή, τα μεγαλόσωμα ζώα αφήνουν τα «ίχνη» τους, όπως τρίχες, τα οποία συγκεντρώνουν οι επιστήμονες και αξιοποιούν για να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα.

«Πρόκειται για μεθοδολογία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες, εκτός ίσως από την Αλβανία όπου οι στύλοι είναι τσιμεντένιοι. Εμείς έχουμε ήδη συγκεντρώσει τις γενετικές ταυτότητες από 350 ξεχωριστά ζώα οι οποίες βρίσκονται καταχωρημένες στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας και σε κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που εμπεριέχει στοιχεία γενετικού υλικού από συνολικά 3.000 αρκούδες από 9 χώρες», ανέφερε ο κ. Καραμανλίδης.

Μιλώντας γενικότερα για τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει ανακάμψει και εξαπλώνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, από τα Τρίκαλα και τον Όλυμπο μέχρι το Ιόνιο. Το γεγονός αυτό οφείλεται,όπως εκτιμά, στις δράσεις προστασίας αλλά και στην διαφαινόμενη αλλαγή νοοτροπίας των ανθρώπων που συμβιώνουν σε ορεινά χωριά με τις αρκούδες.

«Φυσικά, απαιτούνται να συνεχισθούν οι δράσεις προστασίας της αρκούδας και να πεισθούν ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι, ότι, για παράδειγμα, η χρήση ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι αποτελεσματικότερη από τη θανάτωση της αρκούδας που πιθανόν να επιτεθεί στα ζώα τους», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το παγκόσμιο συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από τον Αρκτούρο και τη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Association for Bear Research and Management (IBA) και τελεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΕ.Κ.Α. (Ειδική Γραμματεία Δασών). Θα συμμετέχουν περισσότεροι από 230 επιστήμονες από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες, με σημαντική εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευάσουν ρομπότ


Διήμερο σεμινάριο διοργανώνει η Γερμανική Σχολή στις 4 και 5 Οκτωβρίου.

Είκοσι μαθητές από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να φτιάξουν το δικό τους ρομπότ, στο πλαίσιο ενός διήμερου σεμιναρίου που διοργανώνει η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του οργανωτικού και επιστημονικού σχεδιασμού των σεμιναρίων, Μιχάλης Σεβδυνίδης καθηγητής Φυσικής στην DST, τα εργαστήρια αφορούν νέους ηλικίας άνω των 14 ετών, καθώς είναι αρκετά απαιτητικά.

Το σεμινάριο θα διαρκέσει 12 εργαστηριακές ώρες και θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να κατασκευάσουν ένα ρομπότ Arduino, καθώς θα τους παρασχεθούν δωρεάν όλα τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων.

«Η κατασκευή ενός ρομπότ Arduino αφορά μαθητές με ορισμένες δεξιότητες, καθώς δεν είναι τόσο απλό να γίνει. Για το λόγο αυτό απευθύνεται σε νέους που αγαπούν τα μαθηματικά, τη φυσική και την πληροφορική και τους αρέσει να ασχολούνται αρκετά με τον τομέα της τεχνολογίας», επεσήμανε ο κ. Σεβδυνίδης.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 και την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της σχολής στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, αλλά και στο πλαίσιο της προσφοράς της επί 126 χρόνια στους μαθητές και μαθήτριες της Θεσσαλονίκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα σκουπίδια καταλήγουν στο… πιάτο μας


Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και τη λήξη της τουριστικής περιόδου, χιλιάδες τόνοι πλαστικών και άλλων απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν στις άκρες των δρόμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ξεκινούν το καταστροφικό τους ταξίδι χωρίς… επιστροφή για τις ελληνικές θάλασσες.

Για πολλούς μήνες, «περίμεναν» τους τοπικούς φορείς να ενδιαφερθούν για την αποκομιδή τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η στοιχειώδης κινητοποίηση αλλά και η εύλογη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών για αυτή την προσβλητική εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Άλλωστε, η πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να έχει συνηθίσει την παρουσία των απορριμμάτων σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει πως το πλέον επικίνδυνο υλικό για το περιβάλλον είναι το πλαστικό.

Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η αντίληψη πως απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για τη διάσπαση των πλαστικών, με αποτέλεσμα να επαναπαυόμαστε και να «φορτώνουμε» το βάρος της αντιμετώπισης του προβλήματος στις επόμενες γενιές.



Που καταλήγει το πλαστικό;

Σύγχρονες έρευνες που πραγματοποιούνται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως αποδεικνύουν πόσο ανακριβής είναι η άποψη περί αργής και μακροχρόνιας διάσπασης των πλαστικών.

Για παράδειγμα, κάποιοι κοινοί τύποι πλαστικού (όπως η σακούλα ή το μπουκάλι νερού) όταν απορριφθούν στο περιβάλλον, με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, του αλατιού και του κυματισμού, σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, διασπώνται σε μικρά κομμάτια και έπειτα καταλήγουν σε μικροσκοπικές ίνες.

Ταυτόχρονα, ένα από τα πιο επικίνδυνα προϊόντα πλαστικού που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια είναι οι λεγόμενες «βιοδιασπώμενες» σακούλες», όπως αυθαίρετα χαρακτηρίζονται.



Ο μύθος για τις βιοδιασπώμενες σακούλες

Η ευρεία χρήση τους αποτελεί σκάνδαλο, καθώς το υλικό τους όχι μόνο δεν βιοδιασπάται και δεν ανακυκλώνεται, αλλά μέσω της προσθήκης χημικού καταλύτη στο υλικό, διασπάται πολύ πιο γρήγορα σε μικρά κομμάτια και έπειτα σε μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία τελικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Οι συνέπειες αυτής της σύγχρονης μορφής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα καταστροφικές τόσο για τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας μας και τα προστατευόμενα είδη που ζουν σε αυτά όσο και για τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Αρχιπέλαγος, από το 2009, πραγματοποιούν μακροχρόνια και ενδελεχή έρευνα σε όλη την ελληνική επικράτεια για τη διασπορά μικροπλαστικών, μελετώντας την περιεκτικότητά τους σε παράκτια ιζήματα, ψάρια, ασπόνδυλα, επιφανειακά νερά κ.α.

Παράλληλα, ερευνούμε τους πραγματικούς χρόνους διάσπασης διαφόρων τύπων πλαστικού σε πραγματικές συνθήκες οικοσυστημάτων, δηλ. σε παράκτια νερά, ποταμούς καθώς και σε πλήρη έκθεση στον ήλιο, σε ακτές.

Οι ελληνικές θάλασσες



Ήδη, το Αρχιπέλαγος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας, έχει προβεί σε σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την έκταση του προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες. Δυστυχώς, σε πολλές ακατοίκητες περιοχές του Αιγαίου καταγράφονται συγκεντρώσεις μικροπλαστικών αντίστοιχες με αυτές ακτών της Αττικής.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα τοπικά και εθνικά δίκτυα της χώρας μας, με κάδους γεμάτους «ξεχασμένα» σκουπίδια και διασκορπισμένα απορρίμματα, για τα οποία δεν δείχνει να ενδιαφέρεται κανείς.

Σε αυτή την τραγική κατάσταση μερίδιο ευθύνης έχουν αναμφίβολα και οι πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο συμβάλλουν στο πρόβλημα, με την ασυνείδητη ρίψη σκουπιδιών καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ταυτόχρονα το ανέχονται, παραμένοντας αδρανείς θεατές απέναντι στην εξάπλωσή του.

Τι περιέχει το ψάρι που τρώμε;

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι πως όλοι οι οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και τα ψάρια, που ελέγχονται, περιέχουν στο στομάχι τους μικροσκοπικές ίνες πλαστικού, άλλοι σε μικρότερη και άλλοι σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να μας αποτρέπει από την κατανάλωση ψαριών, δεδομένου ότι παραμένει μία από τις πλέον πολύτιμες και θρεπτικές τροφές για τον άνθρωπο, (ενώ συνήθως το στομάχι όπου περιέχονται οι ίνες πλαστικού δεν καταναλώνεται).

Αναμφίβολα, τα μικροπλαστικά αποτελούν μία ραγδαία αυξανόμενη απειλή, χωρίς γεωγραφικά όρια, καθώς η διασπορά αυτών των μικροσκοπικών ινών αυξάνεται διαρκώς, σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες παγκοσμίως.

Η άμεση λήψη μέτρων με πρώτη την απαγόρευση χρήσης πλαστικών θα ήταν η ιδανική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, ρεαλιστικά, ο στόχος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς προσκρούει σε αντικρουόμενα συμφέροντα.

Μέχρι τότε, όμως, αποτελεί υποχρέωση όλων μας να διαχειριζόμαστε το πλαστικό ως ένα επικίνδυνο και μη ανακτήσιμο (από την στιγμή που θα διασπαστεί) υλικό, το οποίο πρέπει να καταλήγει με ασφάλεια στην ανακύκλωση και σε καμία περίπτωση να μην παραμένει εκτεθειμένο στο περιβάλλον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Facebook: Ο λόγος που ποστάρουμε το relationship status


Το facebook έχει γίνει μέρος της ζωή μας και η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ποστάρει καθημερινά προσωπικές στιγμές ενώ ακόμη ανακοινώνει και το λεγόμενο ως relationship status, δηλαδή αν είναι μόνος-η, σε σχέση, σε αρραβώνα, σε γάμο, χωρισμένος-η, ή το γνωστό "it' s complicated"...



Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να ποστάρει κάτι τέτοιο στο facebook;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Personality and Social Psychology Bulletin", οι άνθρωποι που αισθάνονται ανασφάλεια για τον σύντροφό τους είναι αυτοί που θέλουν να υπενθυμίζουν στους φίλους και γνωστούς τους ότι είναι σε σχέση.

"Σε καθημερινή βάση, όταν οι άνθρωποι νιώθουν ανασφαλείς για τα συναισθήματα του συντρόφου τους, έχουν την τάση να προβάλλουν την σχέση τους" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστημονική μελέτη.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εξετάζουν η ίδια θεωρία να επεκτείνεται και στους χρήστες του facebook που ανεβάζουν φωτογραφίες από το φαγητό τους ή για παράδειγμα το ice bucket challenge.
Διαβάστε περισσότερα...

«Πνίγηκαν» οι εφορίες στις προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ


Δεν προλαβαίνουν οι εφορίες να παραλαμβάνουν φακέλους με ενδικοφανείς προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν κατά χιλιάδες στις εφορίες αμφισβητώντας τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ αλλά και τη συνταγματικότητα του φόρου.

Στοιχεία από τις αρμόδιες διευθύνσεις για το πλήθος των προσφυγών δεν δίνονται, αλλά για να αναγκαστεί η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να βγάλει εγκύκλιο με οδηγίες, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα.

Στην εγκύκλιο Σαββαΐδου αναφέρεται ότι «λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.» παρέχονται οδηγίες για την παραλαβή και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Προκύπτουν επίσης από την εγκύκλιο οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι καταφεύγουν στη λύση της ενδικοφανούς προσφυγής. Αντισυνταγματικότητα, αμφισβήτηση αντικειμενικών αξιών, αιτήματα απαλλαγών, οικονομική αδυναμία, διόρθωση στοιχείων Ε9.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Σαββαΐδου, οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται στις εφορίες πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια καταχωρίζονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Στη συνέχεια, οι ενδικοφανείς προσφυγές, μαζί με τις προσβαλλόμενες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκκαθαριστικά), και τα έγγραφα που τυχόν προσκόμισαν οι υπόχρεοι, διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μία φορά την εβδομάδα με διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτεται και εκτύπωση, από την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατάστασης των προσφυγών που αποστέλλονται.

Κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που ακολουθείται συνήθως ειδικά για τις ενδικοφανείς προσφυγές που ασκούνται κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

· η αρμόδια φορολογική αρχή δεν συγκροτεί ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης και

· δεν συντάσσει έγγραφο αιτιολογημένων απόψεων επί των ισχυρισμών που προβάλλει ο υπόχρεος.

Αντί για το έγγραφο απόψεων συμπληρώνεται ο πίνακας (στην ηλεκτρονική εφαρμογή), όπου καταχωρίζονται κωδικοποιημένοι οι λόγοι της προσφυγής.

Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών, οι λόγοι έχουν κωδικοποιηθεί ως εξής (συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο, ενώ μπορούν να συμπληρωθούν και περισσότεροι του ενός κωδικοί, σύμφωνα με τους λόγους που προβάλλει ο προσφεύγων):

1: Αντισυνταγματικότητα

2: Αμφισβήτηση Αντικειμενικών αξιών

3: Αιτήματα απαλλαγών άρθ.7 Ν 4223/2013

4: Οικονομική αδυναμία

5: Διόρθωση στοιχείων Ε9

6: Άλλα θέματα

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η παραλαβή, η ηλεκτρονική καταχώριση και η διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Στην περίπτωση σιωπηρής απόρριψης ή απόρριψης ως απαράδεκτης της ενδικοφανούς προσφυγής, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποδοχής του Τμήματος Δικαστικού, για τη σύνταξη απόψεων επί της προσφυγής και την αποστολή του διοικητικού φακέλου στο αρμόδιο δικαστήριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασύρματος φορτιστής... εξ αποστάσεως


Τέλος στα καλώδια!

Οι περισσότεροι διαθέτουν πλέον ένα «έξυπνο» κινητό και κατά πάσα πιθανότητα έχουν βιώσει, έστω και μία φορά, την απογοήτευση που συνοδεύει η διακοπή ενός πολύ σημαντικού τηλεφωνήτος, μηνύματος, email κ.τ.λ. εξαιτίας αποφόρτισης της μπαταρίας.

Η ενοχλητική αυτή συνέπεια εξαιτίας της χρήσης των smartphone –πλέον- όλη την ημέρα, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε και των «ενεργειακών» απαιτήσεων που έχουν οι προηγμένες τεχνολογικά συσκευές, μπορεί να αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια συσκευή, η οποία θα μπορεί να φορτίζει το κινητό τηλέφωνο από απόσταση –ακόμη κι αν το έχετε στην τσέπη σας- έτσι ώστε να μην «ξεμείνετε» ποτέ.

Ο ασύρματος φορτιστής MagMIMO μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία ενός iPhone 4 σε πέντε ώρες, από απόσταση 30 εκατοστών.

Ασύρματοι φορτιστές υπάρχουν ήδη, ωστόσο απαιτούν την τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου επάνω σε μια συγκεκριμένη μονάδα, επομένως οι χρήστες και πάλι πρέπει να θυμούνται να φορτίζουν το κινητό τους και να το βάζουν επάνω σε μια συσκευή.

«Στο δικό μας όραμα θέλαμε οι άνθρωποι να είναι σε θέση να φορτίζουν το κινητό τους τη στιγμή που κάθονται στο γραφείο τους: να πηγαίνουν σε μια σύσκεψη και όταν επιστρέφουν το κινητό να ξεκινά να φορτίζεται αυτόματα» εξήγησε στο New Scientist η Dina Katabi από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο πρωτότυπος φορτιστής που κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πηνίο για να ακτινοβολεί ενέργεια σε ένα τηλέφωνο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών, ανεξάρτητα από το πώς είναι τοποθετημένο αυτό. Επομένως, θα μπορεί να είναι ακουμπισμένο σε ένα γραφείο, ή ακόμη και στην τσέπη του κατόχου του.

«Το MagMIMO καταναλώνει την ίδια ενέργεια, όσο οι υπάρχουσες λύσεις, ωστόσο μπορεί να φορτίσει ένα τηλέφωνο από απόσταση, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να το βγάλει από την τσέπη του» ανέφερε η Dr Katabi και η ομάδα της σε μια εργασία, που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο International Conference on Mobile Computing and Networking που έγινε στη Χαβάη.



Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδόν ένας νεκρός κάθε μέρα του Σεπτέμβρη σε τροχαία ατυχήματα στην Αττική


Συνολικά 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Δεν έχουν τέλος οι «ανθρωποθυσίες» στο βωμό της Ασφάλτου. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της τροχαίας Αττικής τον μόνο τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν στη πρωτεύουσα 514 τροχαία ατυχήματα με 628 παθόντες!
Αναλυτικότερα, καταγράφηκαν 21 θανατηφόρα δυστυχήματα με 24 νεκρούς, 15 σοβαρά με 20 σοβαρά τραυματίες και 478 ελαφρά με 584 ελαφρά τραυματίες

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση σηματοδοτών, η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων, που εφαρμόζει η Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 36.667 παραβάσεις από τις οποίες 835 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα βεβαιώθηκαν 610 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 64 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος, 2.296 παραβάσεις ορίου ταχύτητας, 427 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 1.502 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου, 619 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 2.477 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα απόφαση επιστροφής κοινοτικής περιουσίας στην Τένεδο


Δόθηκαν 11 οικόπεδα – Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε απορρίψει προσφυγή για τις 4 εκτάσεις.

Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφιών επεστράφησαν συνολικά έντεκα εκτάσεις μεγέθους από δύο έως τέσσερα στρέμματα, στην Κοινότητα Τενέδου. Σε ένα από τα οικόπεδα που επεστράφησαν, μάλιστα, υπάρχει παρεκκλήσι και δύο πέτρινα σπίτια, λένε παράγοντες της ομογένειας.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι τέσσερα από τα οικόπεδα που επεστράφησαν, είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τις προσφυγές που είχε κάνει σε αυτό η κοινότητα.

«Έπειτα από αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κίνηση στο θέμα των επιστροφών ακίνητης κοινοτικής περιουσίας, η πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, απέφερε θετικά αποτελέσματα για την Κοινότητα Τενέδου», λένε οι ίδιοι παράγοντες.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες ανακάλυψαν καινούριο σωματίδιο


Χρειάστηκε να περάσουν 80 χρόνια.

Δε συμβαίνει κάθε μέρα οι επιστήμονες να ανακαλύπτουν ένα… ολοκαίνουριο σωματίδιο!

Μια ομάδα φυσικών από το Πρίνστον και το πανεπιστήμιο του Τέξας ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν ένα νέο σωματίδιο, το οποίο είχε «καταφέρει» να μείνει κρυφό για σχεδόν 80 χρόνια.

Οι επιστήμονες χρειάστηκαν 48 χρόνια για να ανιχνεύσουν το σωματίδιο Higgs.

Το νέο σωματίδιο (φερμιόνιο) ονομάζεται Majorana. Είχε προβλεφθεί για πρώτη φορά από τον ιταλό φυσικό Ettore Majorana το 1937 και είναι μοναδικό, επειδή είναι το μοναδικό σωματίδιο που υπάρχει, το οποίο μπορεί να υιοθετήσει και τα δύο χαρακτηριστικά ύλης και αντιύλης ταυτόχρονα, χωρίς να καταστρέφεται κατά τη διαδικασία αυτή.

Για την ακρίβεια, αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, το φερμιόνιο Majorana είναι εντυπωσιακά σταθερό, αλλά και εξαιρετικά… φευγαλέο.

Κανονικά, όταν τα σωματίδια της ύλης έρχονται σε επαφή με τα αντίστοιχα αντιύλης τους, το αποτέλεσμα είναι μια έντονη έκρηξη της ενέργειας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτές οι εξαϋλώσεις αντιύλης θα ήταν ένας καλός τρόπος για να τροφοδοτούνται με ενέργεια οι πύραυλοι και τα διαστημόπλοια.

Έτσι, ένα σωματίδιο που μπορεί να έχει ταυτόχρονα ιδιότητες ύλης και αντιύλης θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι απίστευτα ασταθές. Κάτι που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση του Majorana.

Οι συγκρουόμενες ιδιότητες των φερμιονίων Majorana λειτουργούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα σωματίδια να αλληλεπιδρούν σπάνια με το περιβάλλον τους. Κι ενώ αυτό καθιστά δύσκολη την ανίχνευσή τους, την ίδια στιγμή σημαίνει ότι τα σωματίδια αυτά θα μπορούσαν να είναι η επόμενη μεγάλη εξέλιξη στην επίτευξη των κβαντικών υπολογιστών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Ali Yazdani, χρησιμοποίησαν ένα τεράστιο μικροσκόπιο που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton Jadwin Hall).

«Είναι πολύ συναρπαστικό και μπορεί να αποδειχθεί και πρακτικά ωφέλιμο» ανέφερε ο ίδιος στο δελτίο Τύπου προσθέτοντας ότι «θα επιτρέψει στους επιστήμονες να χειραγωγήσουν εξωτικά σωματίδια σε δυνητικές εφαρμογές, όπως η κβαντική πληροφορική».

Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.  





Διαβάστε περισσότερα...

Η κρητική παραλία που "χτυπάει" βραβείο Γκίνες λόγω ... καπνίσματος


Το βίντεο ανέβηκε πριν από λίγες μέρες στο youtube και δείχνει μία κρητική παραλία που γέμισε ξαφνικά από χιλιάδες πακέτα τσιγάρων με την ολοκαίνουρια συσκευασία τους. Δεν καπνίστηκαν, δεν ανοίχτηκαν, δεν πουλήθηκαν. Κείτονται στην ακτή, ως απόδειξη των όσων συμβαίνουν στο νησί με τα παράνομα φορτία τσιγάρων, που κατακλύζουν την Κρήτη επειδή πωλούνται φθηνά και είναι χωρίς δασμούς.

Δείγμα των καιρών, της κρίσης ή ακόμη και του πόσο εύκολα αστυνομεύεται ένα νησί όταν οι αρμόδιοι έχουν τη βούληση. Οι παράνομοι διακινήτες προφανώς πέταξαν μεσοπέλαγα το εμπόρευμα και τα κύματα γέμισαν την ακτή με τσιγάρα. 


Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.ekriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άμεσα οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό


Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τις απώλειες που έχει υποστεί το ζωικό τους κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά.

Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο, με τη συμμετοχή αντιπεριφερειαρχών, διευθυντών περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και εκπροσώπων κτηνοτρόφων.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί εγκύκλιος η οποία θα διευκρινίζει απολύτως διάφανα και με σαφήνεια το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού. «Η κυβέρνηση», τόνισε, «στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που έως χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ό,τι αφορά στην ευλογιά, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

Στη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε επίσης και στις δράσεις που έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθούν για την ελληνική κτηνοτροφία. Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος, ενώ γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες να διευθετηθεί πλήρως το θέμα των βοσκοτόπων, έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά στην εξισωτική αποζημίωση και την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε, ότι όλες οι πληρωμές θα «τρέξουν» κανονικά, τονίζοντας, ότι το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό -στις αρχές της νέας χρονιάς- έτσι ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Κέιτ Μος στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού


Η Κέιτ Μος στέλνει ένα μήνυμα για τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης ποζάροντας με ένα ροζ σουτιέν της Στέλλα Μακάρτνεϊ.



Η Στέλλα Μακάρτνεϊ και η Κέιτ Μος, κολλητές εδώ και χρόνια, ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ευαισθητοποίηση των γυναικών γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Η διάσημη δημιουργός σχεδίασε ένα ροζ σουτιέν, χρώμα-σύμβολο της εκστρατείας κατά της νόσου, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα της.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών μιας νέας μονάδας μαστογραφίας στο νοσοκομείο του Λίβερπουλ. Ένα μέρος επίσης θα δοθεί στο κέντρο Linda McCartney, το οποίο ίδρυσε ο πατέρας της σχεδιάστριας Πολ Μακάρτνεϊ στη μνήμη της συζύγου του Λίντα, που έχασε τη μάχη με την ασθένεια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φοροδιαφεύγει μια στις δέκα επιχειρήσεις


Φοροδιαφυγή για μία στις δέκα επιχειρήσεις έδειξαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια στιγμή, μία στις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο διάστημα από 7 Ιουλίου έως και 28 Σεπτεμβρίου 2014, βρέθηκε να φοροδιαφεύγει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από το σύνολο των 24.079 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 3.393 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 14%). Αναλυτικότερα, η παραβατικότητα στις τουριστικές περιοχές ήταν 16% και στην Αττική 11%. Αντίστοιχα, οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν αυτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας (20%), σε σχέση με την εστίαση (15%) και τις λοιπές επιχειρήσεις (11%).

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων αφορούσε τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων.



Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Στα 360 ευρώ η βασική σύνταξη από 1/1/2015


«Μα ποιοι είστε; Θαυματοποιοί; Πού είναι τα 13 δισεκ. ευρώ ετησίως; Υπάρχουν κάπου και δεν το λέτε; Ή θα τα εμφανίσετε σαν Άγιοι Βασίληδες αν ποτέ γίνετε κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απευθυνόμενους στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής.

«Δεν είναι δικαίωμά σας για λίγες ψήφους να βάζετε σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων» τόνισε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Από 1η/1/2015 αρχίζει το νέο σύστημα συνταξιοδότησης, για όλους τους συνταξιούχους της Ελλάδας. Αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει καμία σύνταξη. Για τις νέες συντάξεις από 1η/1/2015 βεβαίως κα θα προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο το συνταξιοδοτικό που έχει ψηφιστεί από το 2010».

«Από 1η/1/2015 η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και το 2016 η βασική σύνταξη με βάση τους υπολογισμούς, τα στοιχεία και τους αριθμούς θα είναι 361,08 ευρώ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Δείτε το ολόκληρη την ομιλία του Γιάννη Βρούτση στη Βουλή:






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...