Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων



Κίνδυνος για την υγεία;
Ανησυχία επιδεικνύει η επιστημονική κοινότητα για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και την παρουσία τους τόσο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε όσο και στην επαφή μας με φυτά που ενδέχεται να τα περιέχουν.

Ο καθηγητής Ν.Olea από το πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία τόνισε τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (Organochlorine pesticides – Ocs) που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Πού βρίσκονται;

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα αποτελούν τους κύριους φορείς μεταφοράς των υπολειμμάτων αυτών. Μάλιστα, στα σημερινά παιδιά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος καθώς εκτίθεται το στόμα τους (κύρια πηγή εισόδου στο σώμα) στα OCs γιατί παίζουν στη γη και στο γρασίδι και ακουμπούν πολύ περισσότερο από ότι ένας ενήλικας το έδαφος.

Οι κίνδυνοι

Τα OCs έχουν συσχετισθεί με ενδοκρινολογικές βλάβες γενετήσιου χαρακτήρα (πχ κρυπτοορχιδισμός, πρόωρη ανάπτυξη), ενώ έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα τοξικά για το νευρικό σύστημα. Τέλος, ορισμένες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο καθηγητής Ν. Olea καταλήγει ότι αν και μερικά OCs έχουν απαγορευτεί από ορισμένα κράτη χρησιμοποιούνται από ορισμένα άλλα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη ενός προγράμματος πιλάτες



Δεν αποτελεί μόνο γυναικεία υπόθεση.

Το πιλάτες είναι ένα είδος άσκησης το οποίο για πολλούς θεωρείται γυναικείο. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι είναι μια ήπιας μορφής άσκηση η οποία απευθύνεται περισσότερο σε γυναίκες.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι μερικές ασκήσεις στο πιλάτες έχουν σχέση με κάποιες από τις θέσεις του μπαλέτου ή ότι ο ρυθμός του μαθήματος ειδικά στο παραδοσιακό πιλάτες είναι πολύ αργός και αυτό είναι κάτι που ξενίζει τους άντρες από το χώρο του fitness. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συνηθίσει να βλέπουν ως πρόκληση μόνο τις μεγάλες αντιστάσεις και ως αποτέλεσμα μόνο τους ογκώδεις μύες. Αυτή η αντιλήψη δεν θεωρείται λάθος αφού ο καθένας έχει το δικαίωμα να βάζει τον δικό του στόχο στην προπόνηση.

Ας δούμε όμως καλύτερα τα οφέλη ενός προγράμματος πιλάτες σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο οικείο για έναν άντρα και να έρθει πιο κοντά στο χώρο του fitness.

Τα οφέλη ενός προγράμματος πιλάτες

  • Δίνει βάση στην προπόνηση των σταθεροποιητών μυών, δηλαδή δυναμώνει τους μύες που βρίσκονται εν τω βάθει και είναι αυτοί ευθύνονται για την προστασία της σπονδυλικής στήλης.
  • Δουλεύει μεμονωμένα και συγκεκριμμένα στους μύες οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη για ενδυνάμωση και συγχρόνως βοηθά στη βελτίωση της ευλυγισίας στους μύες που τείνουν για βράχυνση (πολύ συχνό φαινόμενο στους άντρες αθλούμενους
  • Προσφέρει στον αθλούμενο την ικανοποίηση ότι ελέγχει το σώμα του εκτελώντας συνειδητά την κάθε κίνηση
  • Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μάθει κανείς να ρυθμίζει την αναπνοή του αφού η σωστή αναπνοή βοηθά στην καλύτερη απόδοση σε κάθε άσκηση. Αυτό αυτόματα θα αρχίσει να ενσωματώνεται και στην προπόνηση του fitness.
  • Είναι ένα είδος γυμναστικής που υποβοηθά σε όλες τις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στις κινήσεις της καθημερινότητας.

Οι τροποποιήσεις – παραλλαγές που μπορούν να γίνουν στο μάθημα για να γίνει αυτό περισσότερο αρεστό στον κόσμο του fitness είναι να γίνει λίγο πιο fitness! Χωρίς βέβαια αυτό να αλλάξει την ταυτότητα και την ποιότητα του προγράμματος. Άλλωστε ένα από τα βασικά στοιχεία που προστέθηκαν στο μοντέρνο πιλάτες είναι η ατομικότητα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός (άρα και κάθε αθλούμενος), το πρόγραμμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο για να βελτιώνει τη δική του στάση χωρίς να του επιβάλλεται κάτι που δεν είναι κατάλληλο για το σώμα του.

Επίσης όσον αφορά την ευλυγισία, στο παραδοσιακό πιλάτες δίνεται μεγάλη έμφαση στις διατάσεις όμως αυτές φαίνονται λίγο ακραίες αφού ο Joseph Pilates απευθυνόταν ως επί το πλήστον σε χορευτές. Κάποιες από αυτές εάν τις ακολουθήσουμε αυτούσιες θα προκαλέσουν σίγουρα τραυματισμούς.

Στο μοντέρνο πιλάτες δίνεται έμφαση στη εξατομίκευση των ασκήσεων και στην προοδευτική εξέλιξη του προγράμματος. Ειδικότερα στις διατάσεις οι οποίες είναι και λίγο ξένες για τους άντρες, οι θέσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από τις πιο απλές και εφαρμόσιμες διατάσεις και με αργή και σταθερή επιβάρυνση να εξελίσσονται στις ιδανικές θέσεις. Ένα ακόμα στοιχείο που παρατηρούμε σε τάξεις πιλάτες είναι ο αργός ρυθμός σε συνδυασμό με αργή και απαλή μουσική.

Ο αργός ρυθμός στις ασκήσεις έχει να κάνει με την εκμάθηση της σωστής τεχνικής, όμως κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ο ρυθμός αυτός μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο γρήγορος. Η μουσική, όσο πιο ανεπαίσθητη είναι, βοηθά στο να συγκεντρωθεί ο αθλούμενος στο σώμα του και να μην αποσπάται από αυτήν. Όμως επειδή σε πολλούς ανθρώπους η μουσική -είτε αυτή είναι κλασική είτε είναι πιο έντονη- τους δημιουργεί ευχάριστη διάθεση στο πρόγραμμα τότε δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να υποχρεώνει την απαλή μουσική στο μάθημα.

Σε σχέση με τις αντιστάσεις, στο πιλάτες matwork δεν χρησιμοποιούνται καθόλου εκτός από κάποιες ασκήσεις που μπορούμε να τοποθετήσουμε τη fitball ή τα μικρά tonic ball ως μια μικρή επιβάρυνση. Ο λόγος είναι ότι στο πιλάτες ο στόχος είναι η σταθεροποίηση, και οι σταθεροποιητές μύες είναι μικροί και στους περισσότερους ανθρώπους αδρανοποιημένοι. Έτσι λοιπόν αυξάνοντας την επιβάρυνση οι επιφανειακοί μύες οι οποίοι είναι συνηθισμένοι να δουλεύουν βοηθούν πάρα πολύ το μυικό σύστημα να ανταπεξέλθει και έτσι οι σταθεροποιητές συνεχίζουν να αδρανούν.

Γι’αυτό και το πιλάτες είναι η ιδανική γυμναστική για να συνοδέψει το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε ότι άλλο κάνετε (βάρη κτλ). Απλά μπορείτε να συμπεριλάβετε και αυτό στο πρόγραμμά σας βάζοντας το 2 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.menslounge.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα καρκίνος μαστού και τεστ ΠΑΠ



Στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων.

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «καρκίνος μαστού, τεστ ΠΑΠ, ακράτεια ούρων» θα διεξαχθεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, υπό την αιγίδα της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της αντιπεριφέρειας για τη στήριξη του τομέα της υγείας, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν πάνω σε ιατρικά ζητήματα.

Ομιλητές της διοργάνωσης θα είναι η Κυτταρολόγος του Π.Γ.Ν.Λ. κ. Χαριτίνη Νέπκα, ο ουρολόγος κ. Νικ. Ζυγουλάκης και η μαία του Τμήματος Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας κ. Γεωργία Ντέλλα.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πακέτο» επιτυχίας βιολογική γεωργία και αγροτουρισμός



Την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση αγρο-οικοτουριστικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών ανέδειξε το συνέδριο «Βιολογική γεωργία και Αγρο-Οικοτουρισμός στη Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2011 από το Μεσογειακό Τμήμα της IFOAM (AgriBioMediterraneo).

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου αλλά και πολλοί Έλληνες εκπροσωπώντας πανεπιστήμια, φορείς του κλάδου της βιολογικής γεωργίας αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων.

Στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ζακυνθίων και του κινηματογράφου «Φώσκολος» έγιναν οι παρουσιάσεις καλύπτοντας τις ακόλουθες θεματικές:

α. βιολογική γεωργία,

β. αγρο-οικοτουρισμός,

γ. εμπορία,

δ. πιστοποίηση,

ε. πράσινη οικονομία,

στ. περιβαλλοντική εκπαίδευση,

ζ. προστατευόμενες περιοχές και βιοποικιλότητα

και σε συνέχεια των παρουσιάσεων ανά θεματική ενότητα ακολούθησε συζήτηση και κατεγράφησαν οι τάσεις, οι προοπτικές, τα προβλήματα, οι προτάσεις.

Χαιρετισμούς, στους οποίους τονίστηκε η σημασία της Βιολογικής Γεωργίας και του Αγρο-Οικοτουρισμού στη Μεσόγειο αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα απεύθυναν ο ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕΓΕΠ και εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ιων. Δραγώνας, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων, Στέλ. Μποζίκης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κ. Τσιριγώτης, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι κεντρικοί ομιλητές: Χαρίκλεια Μινώτου (AgriBioMediterraneo, ΔΗΩ), Maurizio Davolio (AITR) , Markus Arbenz (IFOAM), Δημήτρης Δημόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς), Ranko Tadic (Eko-Liburnia) παρουσίασαν πού βρίσκεται η βιολογική γεωργία στον κόσμο, πόσο αναπτύσσεται, πως ο αγρο-οικο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πρόταση ανάπτυξης για τη Μεσόγειο με τα συγκεκριμένα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά, το σημαντικό ρόλο της IFOAM σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χάραξη πολιτικής για τη βιολογική γεωργία, πως η πράσινη οικονομία, μπορεί να στηρίξει τον τομέα της βιολογικής γεωργίας και της ανάπτυξης του αγρο-οικοτουρισμού και τέλος τονίστηκαν και παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες εφαρμογής στη Μεσόγειο.

Συμπερασματικά, και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κυρία Μινώτου, Πρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (AgriBioMediterraneo): «Η προστασία του αγροτικού τοπίου, της αγροτικής βιοποικιλότητας και η ανάδειξη των μοναδικών μεσογειακών οικοσυστημάτων μπορούν να αποτελέσουν αδιαμφισβήτητα πρόταση εναλλακτικής ανάπτυξης. Ο συνδυασμός βιολογικής γεωργίας και αγρο-οικοτουρισμού αποτελεί καινοτόμο και δυναμικό συνδυασμό για το σχεδιασμό ανάπτυξης της υπαίθρου.»

Στα πλαίσια του συνεδρίου Βιολογική Γεωργία και Αγρο-οικοτουρισμός στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε και η 6η Γενική Συνέλευση του Μεσογειακού Τμήματος της IFOAM (AgriBioMediterraneo). Στις εκλογές εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία,2011-2014, το οποίο απαρτίζεται από τους: Πρόεδρος: Χαρίκλεια Μινώτου, ΔΗΩ, Ελλάδα, Αντιπρόεδροι: Yousri Hashem, Coae, Αίγυπτος και Drazen Lusic , Eko-Liburnia, Κροατία, Επιτροπή Έρευνας:Paola Migliorini,Ιταλία, Επιτροπή Εκπαίδευσης: Karen Hoberg, Seae, Ισπανία, Επιτροπή Εμπορίας: Onn Chen, Iboaa, Ισραήλ, Επιτροπή Πιστοποίησης: Xhevaire Dulja, ICEA, Αλβανία.

Θεματικές ενότητες



- Στη θεματική ενότητα της βιολογικής γεωργίας παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες τάσεις για τον κλάδο της βιολογικής γεωργίας, η επιστημονική έρευνα και η ανάπτυξή της σχετικά με τον κλάδο, η βιολογική μελισσοκομία, η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, καλλιεργητικές τεχνικές και η επιστημονική και πρακτική επίλυση προβλημάτων διάφορων καλλιεργειών . Επίσης έγιναν παρουσιάσεις για την υφιστάμενη κατάσταση της βιολογικής γεωργίας σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, το Ισραήλ.

Ως συμπέρασμα των παρουσιάσεων και της συζήτησης των συνέδρων μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών θα μπορούσε να αναφερθεί και τονιστεί η σημαντικότητα της βιολογικής γεωργίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου στη σύγχρονη εποχή, όπου η προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων αποτελεί προτεραιότητα. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι η βιολογική γεωργία αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μορφή της γεωργίας, η οποία δίνει δυνατότητες αποτελεσματικής εφαρμογής για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

- Στη θεματική ενότητα του Αγρο-Οικοτουρισμού παρουσιάστηκαν προτάσεις συνδυασμού της βιολογικής γεωργίας και του Αγρο-Οικοτουρισμού, παραδείγματα εφαρμογής , παρουσιάστηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης κοινωνίας-οικονομίας-περιβάλλοντος, προτάθηκε η χάραξη διαδρομών οικοτουρισμού με στόχο την ανάδειξη του τοπίου, της βιοποικιλότητας, του πολιτισμού βάσει ήδη εφαρμοσμένων παραδειγμάτων και επιπλέον παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής σύγχρονων πρότυπων τουριστικών μονάδων με φιλο--περιβαλλοντικές προτεραιότητες, δραστηριότητες και στρατηγική ανάπτυξης με οικολογικό προφίλ.

Ως συμπέρασμα της θεματικής αυτής ενότητας καταγράφηκε η ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση αγρο- οικοτουριστικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών, ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης η βιολογική γεωργία όπου είναι εφικτό θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες περιβαλλοντικές δράσεις, ότι ο ειδικός-θεματικός τουρισμός παρουσιάζει αύξηση στη Μεσόγειο, και ότι η σύγχρονη τεχνολογία πληροφόρησης και επικοινωνίας πχ διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανάδειξη του κλάδου.

- Στη θεματική ενότητα της εμπορίας παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση της εμπορίας βιολογικών προϊόντων στη Μεσόγειο. Όπως προέκυψε τόσο από τις παρουσιάσεις όσο και από τη συζήτηση που ακολούθησε η τάση που έχει καταγραφεί ως ανάγκη για την ανάπτυξη του κλάδου είναι η ενδυνάμωση και στήριξη των τοπικών αγορών και της απευθείας εμπορίας. Το κοινωνικό πρόσωπο της βιολογικής γεωργίας που στηρίζει τοπικά την ανάπτυξη της υπαίθρου και επαναφέρει τις ανθρώπινες σχέσεις βιοκαλλιεργητή-βιοκαταναλωτή αποτελεί προτεραιότητα. Παράλληλα η ασφάλεια των τροφίμων και η ποιοτική τους ταυτότητα χαρακτηρίζουν τα βιολογικά προϊόντα και θα πρέπει να τονίζονται και προβάλλονται ως κύρια χαρακτηριστικά τους που τα διαφοροποιούν και τα κάνουν εμπορικά αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά.

- Στη θεματική ενότητα της πράσινης οικονομίας επισημάνθηκε ότι η βιολογική γεωργία και ο Αγρο-Οικο-τουρισμός αποτελούν κλάδους που αποτελούν προτεραιότητα επενδυτικής και επιχειρησιακής στήριξης από Τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς. Επιπλέον τονίστηκε ότι η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με οικολογικές προτεραιότητες θα πρέπει να δουλευθεί και να διαμορφωθούν σχέδια δράσης ώστε να ακολουθούνται προτεραιότητες και ο σχεδιασμός να έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και το οικολογικό αποτύπωμα και η πιστοποίηση τόσο των προϊόντων όσο και των δραστηριοτήτων σε σχέση με την εκπομπή CO2. Τονίστηκε ότι το ενδιαφέρον στις σύγχρονες κοινωνίες είναι υψηλό για το ενεργειακό αποτύπωμα.

- Στη θεματική ενότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν έρευνες, μελέτες και εφαρμογές σχετικές με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων . Τόσο οι μικρότερες όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες δείχνουν διάθεση να γνωρίζουν για τα περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα της εποχής μας και να συμμετέχουν σε δράσεις φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα. Επιπλέον τονίστηκε ότι η φύση ανήκει σε όλους και θα πρέπει στο σχεδιασμό ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής να συμπεριλαμβάνονται και ειδικές ομάδες (ΑΜΕΑ) χρησιμοποιώντας σύγχρονα διεπιστημονικά πεδία όπως αυτό της ακουστικής οικολογίας και της εκπαίδευσης για τη διαχείριση και διατήρηση των οικοσυστημάτων.

- Στη θεματική ενότητα των προστατευόμενων περιοχών και της βιοποικιλότητας τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι μοναδική σε περιβαλλοντική αξία αφού το 27% της έκτασης της ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα εναλλακτικής ανάπτυξης με προτεραιότητα στην προστασία των οικοσυστημάτων, τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, την προστασία ειδών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και φυσικά την αγροτική διαχείριση και ανάπτυξη. Το αγροτικό τοπίο και η αγροτική βιοποικιλότητα εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού για τη διαχείριση και ανάπτυξή τους.

- Στη θεματική ενότητα της πιστοποίησης επισημάνθηκε πόσο σημαντικό είναι τα συστήματα και πρότυπα πιστοποίησης να είναι αξιόπιστα και να ακολουθούν συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ώστε να προσφέρουν αναμφισβήτητα ποιότητα και αναγνωσιμότητα στον τομέα της πιστοποίησης. Νέες πιστοποιήσεις έχουν εμφανιστεί στον κλάδο των βιολογικών δίνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης . Παρουσιάστηκε η πιστοποίηση βιολογικών καλλυντικών, υφασμάτων, το πρότυπο BIOκουζίνα, σύγχρονα λογισμικά πιστοποίησης και ελέγχου ενώ τονίστηκε η ανάγκη πιστοποίησης υπηρεσιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή της ΔΟΕ για θέματα Ειδικής Αγωγής



Επιστολή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με ζητήματα Ειδικής Αγωγής.

Κυρία Υπουργέ
Κυρία Υφυπουργέ

Ένα χρόνο μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή δεν «ξεπαγώνει» από το Υπουργείο Εσωτερικών, με άμεσο κίνδυνο να χαθούν οι πιστώσεις. Το αίτημα της Δ.Ο.Ε. για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, όχι μόνο δε βρίσκει ανταπόκριση αλλά και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν πραγματοποιείται και ας είχαν εγκριθεί τα χρήματα! Καταδικάζει το Υπουργείο λοιπόν τους συναδέλφους αποφοίτους των Π.Τ.Ε.Α, να εργάζονται μόνο ως αναπληρωτές, πέρα από τη δεκαετία που ήδη διανύουν.
Ταυτόχρονα, στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν καταγγελίες στη ΔΟΕ που αφορούν μεταπτυχιακούς τίτλους Ειδικής Αγωγής, που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα της «εισβολής των μεταπτυχιακών» είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, κάθε χρόνο, θα βρίσκεται σε κατώτερες θέσεις στον πίνακα αναπληρωτών, αφού στην Ειδική Αγωγή, όποιος αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο μπαίνει πρώτος στον πίνακα και ας έχει μηδενική προϋπηρεσία (δηλαδή ξεπερνά στον πίνακα ανθρώπους που έχουν από 10 έως 80 μήνες προϋπηρεσία!!). Πρόκειται για μια άδικη διάταξη του νόμου της Ειδικής Αγωγής 3699/2008 που πρέπει ν’ αλλάξει.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ζητά άμεσα να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου και να δοθούν στη δημοσιότητα όλοι οι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών στην Ειδική Αγωγή.

Κυρία Υπουργέ
Κυρία Υφυπουργέ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έγκαιρα και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είχε καταγράψει, σε περισσότερα από χίλια, τα λειτουργικά κενά σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ( ειδικά σχολεία και Τμήματα Ένταξης).
Μετά το διορισμό των αναπληρωτών συναδέλφων ΠΕ71 και ΠΕ61, παραμένουν ακόμα εκατοντάδες λειτουργικά κενά του ειδικού και βοηθητικού προσωπικού με αποτέλεσμα πολλά Τ.Ε. να παραμένουν κλειστά και ειδικά σχολεία να υπολειτουργούν. Η κατάσταση αυτή όπως και το κλείσιμο του ειδικού σχολείου Κωφών της Αθήνας αποδεικνύουν ότι:
Οι περικοπές στο χώρο της παιδείας υποβαθμίζουν την παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης και ταυτόχρονα καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα ισότητας των πολιτών.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα. Υπάρχει μια κρίσιμη ηλικία ανάπτυξης δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της οποίας η εκπαιδευτική παρέμβαση οφείλει να είναι σταθερή, δομημένη και να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο προσωπικό.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει αυτά τα γεγονότα που άπτονται και της παιδαγωγικής διαδικασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας:
• Να μείνει ο χώρος της παιδείας εκτός των μνημονίων και των περικοπών. Η κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες (εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό) και η πρόσληψη αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής για την παράλληλη στήριξη, είναι το ελάχιστο δείγμα πολιτισμού και σεβασμού στα άτομα με αναπηρία.
• Οποιαδήποτε σκέψη για υποβάθμιση ή κλείσιμο Σ.Μ.Ε.Α.Ε είναι εγκληματική.
• Οι συνάδελφοι που εργάζονται σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε προασπίζουν εκτός από τα εργασιακά δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία.

Κυρία Υπουργέ
Κυρία Υφυπουργέ

Η οικονομική κρίση και οι περικοπές που ανακοινώνονται έχουν πλήξει και την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξαιρεί τα άτομα με αναπηρία από την επιβολή αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά προχωράει και σε σημαντικές μειώσεις στα ποσά επιχορηγήσεων προς τους προνοιακούς υποστηρικτικούς φορείς των ατόμων με βαριές αναπηρίες με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ουσιαστική κατάργησή τους.
Η ανεργία χτυπάει την πόρτα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους σε πολλαπλάσιο βαθμό από το γενικό πληθυσμό της χώρας. Παρ΄ όλα αυτά τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους δεν έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, παρ ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνο ένα μέλος της οικογένειας εργάζεται.

Με αφορμή τα παραπάνω το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε :

• Να συνταχθεί στο πλευρό του ελληνικού αναπηρικού κινήματος και να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι παθητικοί δέκτες καταστάσεων και δεν μπορούν να πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνεται κανένας εργαζόμενος.
• Καλεί την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και όχι να τους επιβάλλει περαιτέρω βάρη.

Ο αγώνας για αξιοπρέπεια, ενάντια στην περιθωριοποίηση, τη φτώχεια
και τον κοινωνικό αποκλεισμό θα συνεχιστεί μέχρι εσχάτων.
Η Ειδική Αγωγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης.
Η υποβάθμιση της παρεχόμενης Ειδικής Αγωγής μας αφορά όλους.
Απαιτούμε Δημόσια και Δωρεάν Ειδική Αγωγή για όλα τα άτομα με αναπηρία.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φροντίδα παιδιά, ψυχικά ασθενείς και ΑΜΕΑ!

Θεραπευτικά προγράμματα (πετσο)κομμένα και ραμμένα στα νέα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα.


Είκοσι χρόνια έπειτα από το «άνοιγμα» των ψυχιατρείων οι περίπου 35.000 ψυχικά ασθενείς βρίσκονται μετέωροι και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθίσταται αβέβαιο. Συσσωρευμένα χρέη πάνω από 22 εκατ. ευρώ, απλήρωτοι εργαζόμενοι, αγωγές εξώσεων σε οικοτροφεία και διαμερίσματα, ξενώνες που παίρνουν τρόφιμα… δανεικά από άλλες δομές ψυχικής υγείας για τους ενοίκους τους. Θεραπευτικά προγράμματα (πετσο)κομμένα και ραμμένα στα νέα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα. Έτσι έχει διαμορφωθεί πλέον το σκηνικό στο χώρο της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπροσώπων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.

«Λουκέτο» σε δύο δομές ψυχικής υγείας


Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες μπήκε λουκέτο σε δύο ξενώνες, στη Λειβαδιά και το Αιγάλεω, με 28 συνολικά ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα είχαν ζήσει στη Λέρο. Κάποιοι ασθενείς μοιράστηκαν σε άλλες δομές του Εθνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών υπό την ομπρέλα του οποίου λειτουργούσαν οι ξενώνες, ενώ 15 βρέθηκαν και πάλι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ). Ανάλογη πορεία κινδυνεύουν να έχουν εκατοντάδες δομές σε όλη τη χώρα που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άτομα με ψυχικές ασθένειες.

«Λόγω των αλλεπάλληλων μειώσεων της χρηματοδότησης της ψυχικής υγείας –της τάξεως του 45%- ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για πολλές από τις δομές» λέει στο protothema.gr ο κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩΣ που εκπροσωπεί 210 μονάδων αποασυλοποίησης. Όπως εξηγεί «με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη έγινε περικοπή του 45% των κονδυλίων που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011 για τις δομές που λειτουργούν οι ιδιωτικοί φορείς και οι οποίες φιλοξενούν 1.500 ασθενείς. Έτσι, από τα 82 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί αρχικά, περικόπηκαν 37 εκατ. Αλλά και αυτά τα 45 εκατ. ευρώ ακόμη τα περιμένουμε. Προς το παρόν όμως έχουμε λάβει μόλις 90.000 ευρώ. Ξέρετε σε τι αντιστοιχεί το ποσό αυτό; Σε ένα κουλούρι την ημέρα ανά ασθενή!» καταλήγει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η καθημερινότητα στις δομές ψυχικής υγείας είναι πολύ δύσκολη: «Τα βεβαιωμένα χρέη των δομών είναι ήδη 22 εκατ. ευρώ. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ μάς κόβουν τις προμήθειες. Το ίδιο και οι περισσότεροι προμηθευτές μας. Τουλάχιστον δέκα οικοτροφεία δανείζονται τρόφιμα από άλλα για να ταΐσουν τους ασθενείς».

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι


Οι εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας -συνολικά περίπου 3.050 άτομα- βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους και από την κρίση. Πλέον όμως η τρέχουσα οικονομική συγκυρία τους έχει «γονατίσει» ενώ παράλληλα δυσχεραίνει το έργο τους. Είμαστε απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούλιο. Η δική μας οικονομική θηλιά είναι η μία αρνητική παράμετρος της κρίσης. Εξίσου αρνητικό αντίκτυπο έχει όλη αυτή η κατάσταση και στους ασθενείς. Διαταράσσεται η θεραπευτική σχέση μας με τους ασθενείς, δεν παράγεται ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες» αναφέρει ο κ. Κώστας Τσούκας, επισκέπτης υγείας και εκπρόσωπος των 45 εργαζομένων του φορέα «Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη».

Ανάλογη είναι η κατάσταση στους περισσότερους φορείς που υλοποιούν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Χαρακτηριστικά στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) το προσωπικό συρρικνώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες –από τους 309 εργαζόμενους έφυγαν 63 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και άλλοι 27 αορίστου χρόνου υπέβαλαν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση- με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς.

Όμηροι οι ασθενείς


Οι 1.500 ασθενείς που στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης ζουν σε ξενώνες, οικοτροφεία και διαμερίσματα ανά την επικράτεια, είναι τα πρώτα «θύματα» αυτής της κατάστασης. Τα δύο «λουκέτα» στους ξενώνες του ΕΚΕΨΥΕ θεωρείται ότι θα φέρουν ντόμινο «σφραγίσματος» στις δομές. Σε δεινή θέση βρίσκονται όμως και περισσότεροι από 30.000 ασθενείς με ψυχικά προβλήματα οι οποίοι λαμβάνουν τις αναγκαίες για την νόσο τους υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο Κέντρων Ημέρας και Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

«Αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και λαμβάνουν υποστήριξη, συμμετέχουν σε προγράμματα αποκατάστασης και επανένταξης, μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα υπηρεσιών, μένουν μετέωροι. Οι επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους θα είναι βαρύτατες», λέει στο protothema.gr η κυρία Αγγέλα Τριανταφύλλου, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συγγενών Ψυχικά Ασθενών.

«Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι πως θα είναι η ζωή μου εάν κλείσει το Κέντρο Ημέρας. Καλώς ή κακώς το Κέντρο και οι δραστηριότητες που κάνουμε είναι μία διέξοδος για μένα όπως και για πολλούς άλλους. Είναι το σχολείο μας, η διασκέδασή μας, η οικογένειά μας πολλές φορές. Εδώ μαθαίνουμε πως είναι να ζούμε ξανά» λέει η 35χρονη Ελίνα που το protothema.gr συνάντησε σε Κέντρο Ημέρας της Αθήνας, στην πλατεία Αττικής.

Ως μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή θεωρεί την συμμετοχή του στο Κέντρο Ημέρας ο 42χρονος Δημήτρης. «Μια ευκαιρία που δεν θέλω να μου στερήσουν. Αν κλείσει δεν έχουμε προοπτικές και το ξέρουμε. Τα ψυχιατρεία είναι μονόδρομος. Δεν θέλω όμως να γυρίσω πάλι εκεί…». «Βασίζομαι σε αυτό το βήμα», λέει η 25χρονη Εντέλα, αναφερόμενη στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, ιατρικό, κοινωνικό, επαγγελματικό, του Κέντρου Ημέρας. «Κάνω ένα σημαντικό ξεκίνημα και πάλι στη ζωή μου. Και θέλω να με αφήσουν να το ολοκληρώσω, χωρίς φάρμακα, χωρίς κλείσιμο στο ψυχιατρείο».

Ανασφάλεια στις δύο μονάδες αντιμετώπισης της Νόσου Αλτσχάϊμερ στη Θεσσαλονίκη


Την ίδια ώρα τον κίνδυνο της πλήρους απαξίωσης του κοινωνικού και επιστημονικού τους έργου πρόκειται να γνωρίζουν και άλλες δομές στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Σε ένα σύστημα υγείας που καταρρέει ελέω μνημονίου η προσδοκία για πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θα μεριμνήσουν για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική προστασία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ κρίνεται απλά… αφελής.

Μετά τις εξαγγελίες για «λουκέτο» και συρρίκνωση φορέων μεγάλη αγωνία και ανασφάλεια επικρατεί στις δύο μονάδες αντιμετώπισης της Νόσου Αλτσχάϊμερ

παιγιοθεραπεία και πολλές άλλες. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες και το μέλλον των δύο μονάδων φαντάζει πλέον δυσοίωνο.

Σε εφεδρεία ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων των Ψυχιατρικών ΑΜΕΑ στον Πειραιά

Σε «εφεδρεία» φαίνεται πως μπαίνει και μια ακόμη μονάδα που παράγει σημαντικό ανθρωπιστικό έργο. Πρόκειται για τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων των Ψυχιατρικών ΑΜΕΑ στον Πειραιά που απασχολεί 40 παιδιά –πρόσφατα προστέθηκαν άλλα 20 από το Αιγάλεω- σε εργαστήρια βοηθώντας να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και κυρίως να μην ιδρυματοποιηθούν.

Στα εργαστήρια αυτά οι μικροί ήρωες καλούνται να ασχοληθούν με κοπτική, ραπτική, κοσμήματα, ξυλουργικές και ηλεκτρολογικές εργασίες. Από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι ειδικοί επιστήμονες βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους. Όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Χρυσούλα Παναγιωτίδου.

«Εγώ έχω το παιδί μου στον Σύλλογο. Όλοι εμείς επί χρόνια παρακολουθούσαμε άπειρες επιστημονικές εκδηλώσεις που αφορούσαν το θέμα της αποασυλοποίησης και της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των παιδιών μας. Τα δύο τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας σταδιακής αποδόμησης του χώρου που φιλοξενεί τα παιδιά μας.

Αυτή την περίοδο ανησυχούμε για την περαιτέρω πορεία του φορέα μιας και το προσωπικό μειώνεται δραματικά. Το υπουργείο Υγείας δεν μας στηρίζει και απορία προκαλεί το γεγονός ότι τα μαντάτα της συρρίκνωσης έρχονται από το Οικονομικών. Από πότε οι ψυχιατρικοί ασθενείς αντιμετωπίζονται με οικονομικά και τεχνοκρατικά κριτήρια;»

Στη λίστα των 151 υπό συγχώνευση-συρρίκνωση φορέων, συμπεριλαμβάνεται το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού (ΝΠΙΔ) που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» που ιδρύθηκε το 1965 και έκλεισε προσωρινά από τη Χούντα των Συνταγματαρχών το 1973, επαναλειτούργησε στη μεταπολίτευση και από το 1979 λειτουργεί ως Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Σήμερα, λόγω των δραστικών περικοπών, κινδυνεύει να σταματήσει το σημαντικότατο έργο του, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών, ώστε να αποτρέπεται η γέννηση παιδιών με σοβαρά νοητικά προβλήματα, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία παιδιών με σπάνιες νόσους.

«Ζητούμε να διασωθεί το έργο που παρέχει το Ινστιτούτο και όχι οι θέσεις μας ή οι ταμπέλες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, κύριος Γιώργος Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας πως το εργασιακό κόστος του εν λόγω Ινστιτούτου είναι μηδαμινό σε σχέση με το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο. «Στο Ινστιτούτο εργάζονται 56 υπάλληλοι, οι μισοί εκ των οποίων είναι επιστήμονες. Ο ίδιος εγώ ως γιατρός ψυχίατρος με 20 χρόνια εργασιακή εμπειρία, με μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό έλαβα ως αμοιβή τον περασμένο μήνα 1300 ευρώ. Είναι αλήθεια μεγάλο το ποσό»; Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης.

Ωστόσο, η περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης δεν θα μειώσει το κόστος του δημοσίου, αλλά αντίθετα ο κρατικός κορβανάς θα επιβαρυνθεί περισσότερο λόγω του κόστους που θα απαιτηθεί για τη θεραπεία και την αποκατάσταση παιδιών που θα γεννηθούν με σπάνιες ασθένειες, καθώς και των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών.

Οι σπάνιες νόσοι δεν είναι τελικά τόσο σπάνιες, καθώς αφορούν στο 6-8% του πληθυσμού. Το Ινστιτούτο είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Οι υπάλληλοι τον τελευταίο χρόνο πληρώνονται κάθε τρεις περίπου μήνες.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινδύνους κρύβει το φαγητό μπροστά στον υπολογιστή



Τσιμπολογάμε αλόγιστα και χωρίς μέτρο.

Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η διατροφική συμπεριφορά -κυρίως των νέων-, που περνούν πολλές ώρες σε καθημερινή βάση μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης.

Πέραν των κινδύνων που πολύ εύκολα μπορούν να παρουσιαστούν –ιδιαίτερα όσο δεν υπάρχει έλεγχος- κατά την πλοήγηση και το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, εξίσου σημαντικές διαστάσεις με αρνητικές έως και επιβλαβής συνέπειες, διαπιστώνονται και στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές των καταναλωτών.

Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση του υπολογιστή, συνδυάζονται με μια αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το επιβαρυμένο πρόγραμμα στο σχολείο, σε συνδυασμό με τις εξωσχολικές δραστηριότητες και ο ελλιπής ελεύθερος χρόνος, μας αναγκάζουν πολλές φορές στην υιοθέτηση λανθασμένων συνηθειών, τείνοντας να ταυτιστούμε με πρότυπα δυτικής νοοτροπίας, όπως π.χ. να καταναλώνουμε τα γεύματα μας μπροστά από μια οθόνη, εγκαταλείποντας αξίες, θεσμούς και παραδόσεις και ιδιαίτερα τη σημασία του να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί.

Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν κάποιο γεύμα μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση.

Τακτικές τέτοιου είδους, εκτός του ότι δεν ευνοούν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας (μέσα από τη συμμετοχή στο οικογενειακό τραπέζι), φέρνουν σιγά σιγά και άλλες επιπτώσεις, όπως λ.χ. αποξένωση, έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας, απραξία οργάνωσης και ιεράρχησης υποχρεώσεων, χαμηλή αυτοσυγκέντρωση, εξασθένιση κινήτρων και στροφή προς την κατανάλωση εύκολων ή πρόχειρων επιλογών φαγητού και κατ’ επέκταση δρομολόγηση προς την τακτική του άκρατου και συνεχούς τσιμπολογήματος.

Το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας, είναι να καταναλώνουμε συχνά και πολλές φορές ασυναίσθητα, μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι, ενώ παράλληλα τσιμπολογάμε αλόγιστα και χωρίς μέτρο, φαγητό ή σνακ που μας προσφέρουν στιγμιαία ευχαρίστηση. Τέτοιες τροφές θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πλούσιες σε λιπαρά και με αυξημένα ποσοστά γλυκαντικών και ζάχαρης.

Ο τρόπος διατροφής μας, συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας ως προς τη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, είναι το άτακτο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Και αυτό, γιατί από την μια αποτελείται από σνακ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη ή αλάτι και από την άλλη αποσυντονίζει το «μεταβολικό ρολόι» και η ισορροπία μεταξύ σακχάρου και ινσουλίνης, επιτείνοντας την βουλιμική διάθεση του ατόμου.

Έχει υπολογισθεί πως μέχρι και το 30% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τα ενδιάμεσα γεύματα, που καταναλώνονται είτε στο πόδι, είτε απασχολούμενοι με την οθόνη του υπολογιστή ή παρακολουθώντας τηλεόραση.

Μια λογική στάση θα ήταν να μην επιτρέπετε στα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο ή να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Για να το καταφέρετε, προσπαθήστε να προγραμματίσετε άλλου τύπου δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ας αλλάξουμε λοιπόν στάση ζωής και ας αντιληφθούμε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας και ας εκμεταλλευτούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, μόνο στο κομμάτι της γνώσης και της ενημέρωσης.

Τέλος, πριν αρχίσουμε να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά μας, ας φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμβουλές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής



Πως να ισορροπήσετε τις θερμίδες που παίρνετε στα γεύματα σας.

Οι επιλογές για έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν να είναι πολύ εύκολες και απλές. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω ιδέες για να ισορροπήσετε τις θερμίδες σας, να διαλέξετε τρόφιμα που θα τρώτε συχνότερα και να διακρίνετε τα τρόφιμα που θα τρώτε λιγότερο συχνά.

1.Ισορροπήστε τις θερμίδες


Σαν πρώτο βήμα ρύθμισης του βάρους σας μάθετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε την ημέρα σύμφωνα με τα σωματικά χαρακτηριστικά σας και τη δραστηριότητά σας. Το να είστε δραστήριοι βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των θερμίδων.

2.Χαρείτε το φαγητό αλλά τρώτε λιγότερο


Πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε για να απολαύσετε το φαγητό σας. Εάν τρώτε πολύ γρήγορα ή είστε αφηρημένοι ή με έχετε αλλού την προσοχή σας υπάρχει ο κίνδυνος να φάτε πολύ περισσότερο. Προσέξτε την πείνα και το αίσθημα της πληρότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα. Χρησιμοποιήστε τα για να γνωρίζετε πότε να φάτε και πότε να σταματήσετε.

3.Αποφύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες


Χρησιμοποιείστε μικρότερο πιάτο, μπωλ, ή ποτήρι. Χωρίστε σε μερίδες το φαγητό πριν ξεκινήσετε να τρώτε. Όταν βγαίνετε έξω για φαγητό, διαλέξτε μία επιλογή με μικρότερη μερίδα, μοιραστείτε ένα πιάτο ή πάρτε για το σπίτι μέρος του γεύματος που έχει περισσέψει.

4.Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε περισσότερο συχνά


Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά και άπαχα ή με χαμηλά λιπαρά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για καλή υγεία – συμπεριλαμβανομένου κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη D και φυτικές ίνες. Θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για τα γεύματα και τα σνακ σας.

5.Γεμίστε το μισό πιάτο με φρούτα και λαχανικά


Διαλέξτε κόκκινα, πορτοκαλί και σκούρα πράσινα λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές, γλυκοπατάτες και μπρόκολο μαζί με άλλα λαχανικά για τα γεύματά σας. Προσθέστε φρούτα στα γεύματά σας ως μέρος του κυρίως ή των συνοδευτικών γευμάτων ή ως επιδόρπιο.

6.Προτιμήστε άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά (1-2%) γάλα


Έχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου και άλλα απαραίτητα συστατικά όπως το πλήρες γάλα αλλά λιγότερες θερμίδες και λιγότερο κορεσμένο λίπος.

7.Κάντε τα μισά δημητριακά ολικής άλεσης


Για να φάτε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, αντικαταστήστε ένα επεξεργασμένο προϊόν με ένα ολικής άλεσης π.χ. να τρώτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό ψωμί και καστανό ρύζι αντί για λευκό.

8.Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε λιγότερο συχνά


Μειώστε τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε λίπος, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι. Περιλαμβάνουν κέικ, μπισκότα, παγωτά, καραμέλες, ροφήματα με ζάχαρη, πίτσα και λιπαρά γεύματα όπως τα παϊδάκια, τα λουκάνικα, το χοτ-ντογκ και το μπέικον. Καταναλώστε αυτά τα τρόφιμα περιστασιακά και όχι καθημερινά.

9.Συγκρίνετε το νάτριο στα τρόφιμα


Χρησιμοποιείστε τις ετικέττες τροφίμων για να διαλέξετε εκδοχές τροφίμων χαμηλότερες σε νάτριο όπως σούπες, ψωμί και κατεψυγμένα γεύματα. Διαλέξτε κονσερβοποιημένα τρόφιμα που αναγράφουν «χαμηλό νάτριο», «μειωμένο νάτριο» ή «χωρίς προσθήκη αλατιού».

10.Πίνετε νερό αντί για ροφήματα με ζάχαρη


Μειώστε θερμίδες πίνοντας νερό ή ροφήματα χωρίς ζάχαρη. Τα αναψυκτικά, κάποιοι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και τα αθλητικά ποτά είναι βασικές πηγές προσθήκης ζάχαρης.

Διαβάστε περισσότερα...

Αγαπήστε τη ζωή σας σε 30 δευτερόλεπτα



Συμβουλές για να ανεβείτε ψυχολογικά.

Αισθάνεστε πεσμένη ψυχολογικά και όλα σας φταίνε; Αν ναι, τότε υπάρχουν μερικοί τρόποι να νιώσετε καλύτερα:

- Ρωτήστε τον συνάδελφό σας πως είναι.
Νέα έρευνα από την Ισπανία έδειξε ότι η επαγγελματική υποστήριξη - συμπεριλαμβανομένης της καλής σχέσεως με τους συναδέλφους σας βοηθάει να είστε πιο καλά ψυχικά και να απολαμβάνετε περισσότερο τη δουλειά σας.

- Πείτε ένα καλό ανέκδοτο.
Το να κάνετε κάποιον άλλον να γελάει προκαλεί αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το χαμόγελο, σύμφωνα με έρευνα του University College του Λονδίνου.

- Να είστε τρυφεροί με τον σύντροφό σας.
Μελέτη του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αγκαλιάζονταν με τους συζύγους συχνά είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν συχνά επαφές.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του καρότου



Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Εσείς πόσο συχνά τρώτε καρότα; Αν όχι, ίσως ήρθε η ώρα ν' αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Δείτε τα σημαντικά οφέλη του καρότου:

- Είναι πλούσιο σε αποθέματα βήτα-καροτίνης με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, και πιο συγκεκριμένα του μελανώματος. (Όσο πιο έντονο το χρώμα του καρότου τόση η περισσότερη η βήτα-καροτίνη)

- Αποτελεί μυστικό νεότητας αφού καθαρίζει, θρέφει και τονώνει τον οργανισμό

- Τονώνει το κυκλοφοριακό σύστημα καθώς και τη λειτουργία της πέψης και του εντέρου

- Ανακουφίζει από τη διάρροια

- Βελτιώνει την όραση

Διαβάστε περισσότερα...

Το θαυματουργό κέικ!



Μπορεί να συντηρήσει τον ανθρώπινο οργανισμό επί ένα 24ωρο.

Το θαυματουργό ελληνικό αρτοσκεύασμα αποτελεί παγκόσμια πατέντα, που ήδη διατίθεται στο εμπόριο και έχει γίνει περιζήτητο εκτός συνόρων. Ονομάζεται κέικ αποκατάστασης Feed Back και το κύριο συστατικό του προέρχεται από το τυρόγαλα ή ορό γάλακτος, το εξαιρετικά ρυπογόνο απόβλητο των τυροκομείων, που απορρίπτεται ανεξέλεγκτα στα ποτάμια, εξαφανίζοντας το οξυγόνο και κάθε ίχνος ζωής σε ακτίνα χιλιομέτρων.

Για κάθε κιλό τυριού παράγονται 9 κιλά τυρογάλακτος, ενώ το απόβλητο μόνο ενός τυροκομείου έχει ισοδύναμο βιολογικό φορτίο με αυτό μιας πόλης 40.000 κατοίκων.

Το 2006 ανατέθηκε στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αναζήτηση λύσεων στη διαχείριση αυτού του απόβλητου στον Πηνειό.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δημήτρης Κουρέτας, δήλωσε: «Στο εργαστήριο ανακαλύψαμε μια διαδικασία επεξεργασίας του τυρογάλακτος που απομονώνει την πρωτεΐνη και αυτό που απομένει είναι απλό νερό, απαλλαγμένο από ρυπαντικό φορτίο.

Έχοντας καταφέρει να απομονώσει την πολύτιμη πρωτεΐνη και να τη διαθέτει σε μορφή σκόνης, ο καθηγητής, όπως δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», αναζήτησε τρόπους να αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματά της. Αναμειγνύοντας πρωτεΐνη με ένα μείγμα πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων και προσθέτοντας κάποια αρωματικά στοιχεία παρασκεύασε το πρωτοποριακό ενεργειακό κέικ.

Ο καθηγητής δεν περιορίστηκε σε αυτό αλλά προώθησε τη διαδικασία μετατροπής σε τελικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο. Συνεργάστηκε με την εταιρεία «Πρωτεΐνες Κεντρικής Ελλάδος, και με τους Μύλους Καπλανίδη στις Σέρρες.

Ο γενικός διευθυντής των Μύλων Καπλανίδη, Δημήτρης Τσιλιακούδης δήλωσε: «Από την αρχή του χρόνου, το Feed Back διατίθεται σε ινστιτούτα διατροφής, αθλητικούς χώρους, καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ ήδη ξεκίνησε η εξαγωγή του».

Το Feed Back μοιάζει με κοινό κέικ και έχει βάρος μόλις 80 γραμμάρια, αρκεί όμως για να συντηρήσει τον ανθρώπινο οργανισμό για ένα 24ωρο, καθώς περιέχει τις θερμίδες και τις πρωτεΐνες ενός πλήρους γεύματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφικές συμβουλές για... γερή καρδιά



Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι βασικότεροι διατροφικοί παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά. Η μείωση του συνολικού λίπους της τροφής μπορεί να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν δεν συνοδεύεται από μία σημαντική μείωση των κορεσμένων (βρίσκονται κυρίως στο βούτυρο, το κόκκινο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα λιπαρά τυριά) και των trans λιπαρών οξέων (βρίσκονται κυρίως στα τηγανιτά φαγητά).

Στραφείτε στα «καλά» λιπαρά. Η αντικατάσταση των κορεσμένων από μονοκακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σχετικές κινήσεις έχουν γίνει μάλιστα και από τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς σε προϊόντα που παραδοσιακά περιείχαν ζωικό λίπος, όπως είναι τα αλλαντικά, πλέον χρησιμοποιούνται τεχνικές αντικατάστασης του κορεσμένου λίπους με ελαιόλαδο, για να έχει το προϊόν ποιο βελτιωμένη σύσταση σε ποιότητα λιπαρών.

Δώστε βάση στα ω-3 λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς αλλά και σε διάφορα εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως είναι χυμοί εμπλουτισμένοι με ω-3 λιπαρά από ιχθυέλαια, έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης.

Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.

Πείτε «όχι» στο πολύ αλάτι. Υπάρχει μία πληθώρα στοιχείων από μελέτες σε πειραματόζωα, από κλινικές μελέτες, από επιδημιολογικές μελέτες και από μετα-αναλύσεις που υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενώ η πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Περιορίστε λοιπόν τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού και την κατανάλωση αλμυρών προϊόντων και αυξήστε την πρόσληψη καλίου μέσω των φυσικών πηγών του (πχ φρούτα και λαχανικά) ή μέσω ειδικών προϊόντων εμπλουτισμένων με κάλιο που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως ροφήματα φρούτων.

Βρείτε φυσικούς συμμάχους στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές στερόλες, που μπορούμε να προσλάβουμε από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως μαλακές μαργαρίνες με φυτοστερόλες, μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ σε άτομα με υπερχοληστερολαιμία.

Τέλος, έμφαση πρέπει να δίνεται στη αλλαγή αυτού που ονομάζεται «δυτικού τύπου δίαιτα» και «δυτικού τύπου ζωή» προς μία διατροφή η οποία να χαρακτηρίζεται από την υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφίμων, τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφών, την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τη χρήση ελαιολάδου, την μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, κόκκινου κρέατος και αυγών και την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή τις βασικές αρχές της γνωστής σε όλους μας Μεσογειακής διατροφής.

Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν μαστογραφία στην Πάτρα



Μέχρι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Δωρεάν ψηλάφηση μαστού από εξειδικευμένους γιατρούς ξεκίνησε από χθες και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην Κινητή Μονάδα Υγείας που θα βρίσκεται πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα.

Η προσπάθεια διοργανώνεται από το «Άλμα ζωής, Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού Νομού Αχαΐας» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το δήμο Πατρέων και με την υποστήριξη του «Διαγνωστικού Κέντρου Πατριαρχέας» και των Κέντρων «Μαγνητική Πατρών», «Β΄ Διάγνωση» και «Φροντίδα υγείας, Ιατρική Διαγνωστική».

Η δωρεάν μαστογραφία θα γίνει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 10.00 με 14.00 και 17.00 με 21.00 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 10.00 με 14.00.


Διαβάστε περισσότερα...

Στηρίζει το πρόγραμμα αναδάσωσης του «Αρκτούρου» ο ΟΠΑΠ



Εξασφάλισε τη φύτευση περίπου 7.000 δέντρων στο Πάνειο Όρος Αττικής.

Η ΟΠΑΠ Α.Ε., έχοντας ως σκοπό την στήριξη σημαντικών περιβαλλοντικών δράσεων, ενισχύει οικονομικά αλλά και εθελοντικά το πρόγραμμα αναδάσωσης του «Αρκτούρου», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας για την Προστασία της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την φύτευση περίπου 7.000 δέντρων στο Πάνειο Όρος Αττικής στα όρια του Δήμου Σαρωνικού, κατά τη διάρκεια των φυτευτικών περιόδων 2011-2012, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011, το πρωί, στο Όρος Πάνειο (Πανί) και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Γιάννης Σπανουδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους στην εταιρεία σε εθελοντική συμμετοχή, σε συνεργασία με την «Αρκτούρος» που, ήδη εδώ και τρία χρόνια, υλοποιεί αναδασώσεις στην Αττική (όρη Πεντελικό και Πάνειο), με σκοπό την αποκατάσταση και προστασία πολύτιμων δασικών εκτάσεων της χώρας μας.

Το Πάνειο όρος έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές εξαιτίας εκτεταμένων πυρκαγιών και έχει κηρυχθεί επίσημα αναδασωτέο. Η συνολική έκταση που κάηκε εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καλυβίων ανέρχεται περίπου στα 12.500 στρέμματα.

Το πρόγραμμα αναδάσωσης σκοπό έχει την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής, τη συγκράτηση του εδάφους και την αποτροπή της επιφανειακής διάβρωσης.

Το εξειδικευμένο συνεργείο και οι επιστημονικοί συνεργάτες του «Αρκτούρου», διασφαλίζουν την σωστή φύτευση και ανάπτυξη δέντρων στην περιοχή για τρία χρόνια, διάστημα που είναι απαραίτητο ώστε να μπορούν να επιβιώσουν τα δένδρα χωρίς περαιτέρω υποστήριξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρασύρθηκε 2 φορές από Ι.Χ. και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε!




Σοκαριστικό βίντεο με 2χρονο κορίτσι.

Ένα βίντεο απίστευτης αδιαφορίας προς το συνάνθρωπο μεταδίδουν τα κινέζικα Μέσα Ενημέρωσης στο οποίο ένα κορίτσι μόλις 2 ετών παρασύρεται από δύο Ι.Χ. και οι περαστικοί... σφυρίζουν αδιάφορα!

Η μικρή ξέφυγε από τον έλεγχο της μητέρας της, η οποία είχε μπει σε καθαριστήριο και άρχισε να περιφέρεται στο δρόμο με αποτέλεσμα να τη χτυπήσει ένα μικρό βαν. Ο οδηγός του σταματάει για λίγο, αφού έχει πατήσει το παιδί και στη συνέχεια αναπτύσσει ταχύτητα και εξαφανίζεται!

Το 2χρονο κορίτσι μένει αναίσθητο στη μέση του δρόμου και όσοι άνθρωποι και αν περνούν απλά κάνουν πως δεν τη βλέπουν. Την προσπερνούν και κανείς δεν σταματάει να της προσφέρει βοήθεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να χτυπηθεί δεύτερη φορά από άλλο όχημα! Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ ένας οδοκαθαριστής έσπευσε να τη βοηθήσει, αλλά όταν η μικρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν εγκεφαλικά νεκρή.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

-------------------------------------

Χτύπησε δίχρονο κοριτσάκι και το άφησε να πεθάνει!


Αποτροπιασμό προκαλεί βίντεο το οποίο δείχνει έναν οδηγό να χτυπά με το φορτηγό του ένα κοριτσάκι δύο ετών και να το παρατάει στο δρόμο.





Το βίντεο έχει κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί σοκ κυρίως για την απίστευτη αδιαφορία και αναισθησία του κόσμου.

Το περιστατικό συνέβη στην Κίνα, καταγράφηκε από κάμερες και μεταδόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Το δίχρονο κοριτσάκι ξέφυγε από τον έλεγχο της μητέρας του και περιφερόταν στο δρόμο με αποτέλεσμα να το χτυπήσει ένα βαν. Στο βίντεο φαίνεται το φορτηγό να χτυπά το μικρό κορίτσι, να σταματάει για λίγο ενώ βρισκόταν κάτω από το όχημα και στη συνέχεια να φεύγει, πατώντας τα πόδια της.

Στη συνέχεια εμφανίζονται πεζοί, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες, οι οποίοι προσπερνούν το κορίτσι που βρίσκεται τραυματισμένο στο δρόμο.

Τελικά, αφού το άτυχο κοριτσάκι χτυπήθηκε και από δεύτερο όχημα, ένας περαστικός την μετέφερε στο κράσπεδο του πεζοδρομίου και άρχισε να ψάχνει για τη μητέρα του.
Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, το παιδί μεταφέρθηκε στα επείγοντα αλλά ήταν ήδη πολύ αργά, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή την Κυριακή.







Πηγή: http://beta.newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σας στάθηκε κάτι στο λαιμό;



Μην πανικοβληθείτε.

Αν κάτι σας έχει σταθεί στο λαιμό μην πιείτε νερό!

Προσπαθήστε να βήξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε.

Αν τώρα είστε μόνοι σας και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, μιλήσετε ή βήξετε, πάρτε μια καρέκλα, με στρογγυλεμένη πλάτη και τοποθετήστε την πιο πάνω από τον αφαλό σας. Προσοχή όχι στα πλευρά. Σκύψτε πάνω στην καρέκλα και αφήστε το σώμα σας να πέσει με το βάρος του προς τα κάτω.

Έτσι η από μέσα πίεση θα εξωθήσει ότι έχει μείνει στην στοματική κοιλότητα.

Διαβάστε περισσότερα...