Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ακτίνες Χ σώζουν από τύφλωση

Νέα θεραπεία δοκιμάζεται σε ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας



Ακτίνες Χ σώζουν από τύφλωση
Οι ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζουν προβλήματα στην κεντρική όραση με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Μια νέα θεραπεία ακτίνων Χ υπόσχεται να βάλει «φρένο» στην πάθηση

Λονδίνο
Μια επαναστατική θεραπεία ακτίνων Χ η οποία μπορεί να σώσει την όραση πολλών ατόμων, άρχισε να δοκιμάζεται σε ασθενείς στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Η διαδικασία διαρκεί μόλις ένα τέταρτο της ώρας και έχει φανεί ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στην υγρή μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί μια από τις πιο κοινές μορφές τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας «πλήττει» την κεντρική όραση με αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας απλά καθημερινά καθήκοντα όπως το διάβασμα ή η οδήγηση. Η πάθηση εμφανίζεται με δύο μορφές: την ξηρή μορφή η οποία είναι συχνότερη, και την υγρή μορφή, η οποία αν και σπανιότερη οδηγεί σε σοβαρότερη απώλεια της όρασης. Η υγρή μορφή της εκφύλισης αποκαλείται και νεοαγγειακή, ακριβώς επειδή στο μέσον του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού όπου βρίσκεται η ωχρά κηλίδα αναπτύσσονται νέα αγγεία με αποτέλεσμα να μειώνεται η όραση.

Ακτίνες Χ βάζουν «φρένο» στην πάθηση
Σήμερα οι ασθενείς με υγρή μορφή εκφύλισης της ωχράς υποβάλλονται σε μηνιαίες εγχύσεις ενός φαρμάκου μέσα στο μάτι εφ’όρου ζωής. Ωστόσο οι πρώτες δοκιμές της νέας θεραπείας που ονομάζεται iRay δείχνουν ότι οι ακτίνες Χ μπορούν να σταματήσουν αμέσως την εξέλιξη της ασθένειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήχθησαν σε 60 άτομα στο Μεξικό, οι μισοί από τους ασθενείς δεν χρειάστηκαν άλλη θεραπευτική παρέμβαση μετά την εφαρμογή της i-Ray ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε ελάχιστες μόνο εγχύσεις του συμβατικού φαρμάκου σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο της θεραπείας που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Oraya Therapeutics ο ασθενής κάθεται μπροστά σε ένα μηχάνημα και ακουμπά το σαγόνι του στην ειδική θέση. Το μηχάνημα εκπέμπει ακτίνες Χ στο πίσω μέρος του ματιού. Η όλη διαδικασία διαρκεί 15-20 λεπτά και κοστίζει περί τα 4.700 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ετήσιες ενέσεις του συμβατικού φαρμάκου που χορηγείται για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κοστίζουν περί τις 14.000 ευρώ.

Η βρετανική δοκιμή 
Η νέα θεραπεία των ακτίνων Χ δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο του King’s College του Λονδίνου και οι γιατροί ελπίζουν ότι θα συλλέξουν 50 επιπλέον ασθενείς για συμμετοχή στις δοκιμές. Εάν οι δοκιμές αυτές στεφθούν με επιτυχία εκτιμάται ότι η καινούργια θεραπευτική προσέγγιση θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στο βρετανικό Σύστημα Υγείας σώζοντάς το από εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Ο ειδικός στην Οφθαλμική Χειρουργική Τιμ Τζάκσον που είναι επικεφαλής της δοκιμής στο Λονδίνο ανέφερε ότι «η νέα τεχνολογία είναι πολύ σημαντική καθώς στοχεύει μια από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης. Εάν τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες τότε πολλοί ασθενείς θα μπορούν να προσβλέπουν σε μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που θα χορηγείται μια φορά και θα διατηρεί ή και θα βελτιώνει την όραση μειώνοντας την ανάγκη ενέσεων»

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Γερνάμε όπως οι πίθηκοι

Το μοτίβο της γήρανσης των ανθρώπων δεν διαφέρει και πολύ από εκείνο των υπολοίπων πρωτευόντων ειδών



Γερνάμε όπως οι πίθηκοι
Άνρθωποι και πίθηκοι εμφανίζουν το ίδιο μοτίβο γήρανσης και μάλιστα τόσο σε εμάς όσο και στους «συγγενείς» μας τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά

Ουάσιγκτον Το μοτίβο της γήρανσης των ανθρώπων δεν διαφέρει και πολύ από εκείνο των υπολοίπων πρωτευόντων ειδών όπως οι χιμπαντζήδες και οι μπαμπουίνοι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα με επικεφαλής τη δρα Αν Μπρονικόφσκι μελέτησε στοιχεία που κάλυπταν δεκαετίες και αφορούσαν το μοτίβο γήρανσης των στενών «συγγενών» μας. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με στατιστικές σχετικά με τη γήρανση και το προσδόκιμο ζωής των σύγχρονων Αμερικανών. Ως γήρανση ορίστηκε ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από φυσικά αίτια με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως με δεδομένο ότι ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, γερνά και διαφορετικά από αυτά. Ωστόσο η νέα μελέτη απέδειξε το αντίθετο.

Το βασικό μοτίβο που εντόπισαν οι ειδικοί τόσο στον άνθρωπο όσο και στα «εξαδέλφια» του είναι ο σχετικά υψηλός κίνδυνος θανάτου σε βρεφική ηλικία, ο χαμηλός κίνδυνος θανάτου στα νεανικά χρόνια και η σημαντική αύξηση του κινδύνου θανάτου σε μεγαλύτερη ηλικία. Επιπλέον τόσο στους ανθρώπους όσο και στους πιθήκους τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science» «το μοτίβο γήρανσης των ανθρώπων δεν είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των άλλων πρωτευόντων ειδών, παρότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά που ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους εκτίθενται σε κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους στους οποίους δεν εκτίθεται ο άνθρωπος».
Η συνεργασία σώζει τους άνδρες

Η μόνη εξαίρεση στο γενικό μοτίβο της γήρανσης ήταν ένα είδος μεγαλόσωμου πιθήκου της Βραζιλίας που ονομάζεται πίθηκος miriqui. Στο συγκεκριμένο είδος αρσενικά και θηλυκά έχουν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι αρσενικοί πίθηκοι miriqui σε αντίθεση με τα αρσενικά άλλων ειδών πρωτευόντων θηλαστικών δεν ανταγωνίζονται για τα θηλυκά αλλά συνεργάζονται για να καταφέρουν να τα κατακτήσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές στα υπόλοιπα είδη πρωτευόντων θηλαστικών τα αρσενικά πεθαίνουν νωρίτερα από τα θηλυκά εξαιτίας του στρες και του ανταγωνισμού για την …πολιορκία τους.

Η νέα μελέτη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της γήρανσης στον άνθρωπο με δεδομένο ότι αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο πόσα πολλά μοιραζόμαστε σε ό,τι αφορά τη φυσιολογία μας με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα θηλαστικά. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Επιδόματα – Παροχές από τον Ο.Α.Ε.Δ

Συγκεντρωτικά:


Πρόσθετες πληροφορίες


Αναλυτικά: 




Επιδόματα ΑνεργίαςΕνημερωτικό φυλάδιο για το Έντυπο U1
Αίτηση για την έκδοση του U1









Περιγραφή:

Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 - 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο.

Ο Νόμος που καλύπτει την παροχή είναι ο Ν. 1545/85.

Το επίδομα ανέρχεται σε 73,37€, τον μήνα και καταβάλλεται για πέντε μήνες.

Προϋποθέσεις:

Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.

Δικαιολογητικά:

Αστυνομική ταυτότητα.

Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδών με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας)

Απολυτήριο στρατού (για όσους απολύθηκαν από τον Στρατό ή βεβαίωση στρατιωτικής αρχής ότι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις

Βιβλιάριο ενσήμων του Ι.Κ.Α. για τον έλεγχο της απασχόλησης, μέχρι 80 ημέρες για το δωδεκάμηνο που ακολουθεί την αρχική εγγραφή.

Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο καφές «ασπίδα» ενάντια στο εγκεφαλικό

Τουλάχιστον μια κούπα καφέ την ημέρα προστατεύει τις γυναίκες από εγκεφαλικό



Ο καφές «ασπίδα» ενάντια στο εγκεφαλικό
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες κατά 25%, σύμφωνα με νέα μελέτη που θα χαροποιήσει τις απανταχού λάτρεις του ροφήματος

Στοκχόλμη Ο καφές δεν αποτελεί μόνο αγαπημένη συνήθεια πολλών αλλά μπορεί να αποβεί ακόμη και σωτήριος για τη ζωή. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη σύμφωνα με την οποία γυναίκες που πίνουν περισσότερους από έναν καφέδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 25%.

Αντιθέτως όσες απέχουν πλήρως από την …αχνιστή συνήθεια αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού, σημειώνουν οι επιστήμονες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η δρ Σουζάνα Λάρσον η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά με δεδομένο ότι ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο. «Ετσι, αν αποδειχθεί ότι ο καφές έχει έστω και μικρά οφέλη για τον οργανισμό, οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία μπορεί να είναι μεγάλες». 
Η επιστήμονας προσέθεσε ότι αν και είναι νωρίς για να κατατάξουμε τον καφέ μεταξύ των «υγιεινών » ροφημάτων, οι γυναίκες που είναι λάτρεις του μπορούν να είναι τουλάχιστον ήσυχες ότι το αγαπημένο τους ρόφημα δεν είναι επιβαρυντικό για την υγεία τους. «Αντιθέτως ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφορετικών ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του ήπατος».

Τουλάχιστον μια κούπα την ημέρα!
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης προέκυψαν μετά από δεκαετή παρακολούθηση σχεδόν 35.000 γυναικών ηλικίας 49 ως 83 ετών. Σύμφωνα με αυτά, οι γυναίκες που δήλωσαν ότι καταναλώνουν τουλάχιστον μια κούπα καφέ την ημέρα αντιμετώπιζαν 22%-25% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στα εγκεφαλικά οφείλεται στο ότι μειώνει τις φλεγμονές και αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Συγχρόνως ο καφές αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία προλαμβάνουν πολλές και διαφορετικές νόσους όπως ο καρκίνος.

Τα νέα αυτά ευρήματα δίνουν χαρά σε εκατομμύρια φανατικούς του καφέ παγκοσμίως καθώς προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έδιναν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με το εάν ο καφές είναι τελικώς βλαπτικός ή όχι για τον οργανισμό. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες δόσεις καφεϊνης αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ από άλλες έχει προκύψει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνων όπως του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του εγκεφάλου και του στοματοφάρυγγα. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ- Πειραματικό φάρμακο κατά Αλτζχάϊμερ

Η ουσία που ερευνάται αντιμετωπίζει και τις δύο μορφές της παθογόνου πρωτεΐνης που προκαλεί τη νόσο


ΗΠΑ- Πειραματικό φάρμακο κατά Αλτζχάϊμερ.

Αθήνα Τελευταίες μελέτες πάνω σε ένα πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτζχάϊμερ, κατέδειξαν ότι επιτίθεται στα μόρια μιας πρωτεΐνης, που βρίσκεται στον οργανισμό και καλείται βήτα-αμυλοίδη.

Από τους ερευνητές αυτό θεωρείται ένδειξη ότι η πειραματική ουσία καταπολεμά αυτόν που θεωρείται ως ο βασικός παθογόνος παράγοντας της νόσου.

Το Μπαπινεουζούμαμπ, που παρασκευάστηκε από τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, Πφίζερ και Τζόνσον και Τζόνσον, είναι ότι τελευταίο προτείνεται στην έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας καταπολέμησης της νόσου του Αλτζχάϊμερ, μιας θανάσιμης πάθησης του εγκεφάλου, η οποία έχει προσβάλει 26 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και στοιχίζει περίπου 604 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σε κόστος θεραπευτικής αγωγής.

Τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα φάρμακα, μεταξύ των οποίων και τα πλέον πρόσφατα θεραπευτικά σχήματα της φαρμακοβιομηχανίας Λίλι, αλλά και της Μεντιβέϊσιον, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά.

Σε αντίθεση, μία, περιορισμένη σε πρώτη φάση, μελέτη στον εγκέφαλο την περασμένη χρονιά, κατέδειξε ότι το Μπαπινεουζούμαμπ κατάφερε να συρρικνώσει τα στέρεα τεμάχια της βήτα-αμυλοίδης, που υπήρχαν στο χώρο του εγκεφάλου, σε ποσοστό 25%, σε δείγμα μελέτης 28 ασθενών.

Αρκετές, όμως, έρευνες σε ποντίκια και αρουραίους, οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι τα πολύ μικρότερα σε μέγεθος στέρεα τεμάχια της βήτα-αμυλοίδης, που πλέουν ελεύθερα μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ( μία αμιγής υδαρή ουσία του οργανισμού, η οποία περιβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό ), ή λιμνάζουν διαλυτά σε περιοχές του, είναι οι πραγματικοί ένοχοι για τη θανάσιμη πάθηση του εγκεφάλου.

Αυτή η διαπίστωση δημιούργησε την αμφιβολία στην επιστημονική κοινότητα, κατά πόσο η αναφερόμενη θεραπευτική ουσία, η οποία στην πραγματικότητα συνιστά τεχνητό ανοσοποιητικό μηχανισμό που ονομάζεται μονοκλωνικό αντίσωμα, στοχεύει το σωστό παθογόνο αίτιο.

Η απάντηση φαίνεται πως βρέθηκε στην ανακοίνωση που έκανε ύστερα από επισταμένη μελέτη και έρευνα σε ποντίκια και οστρακοειδή, η Τζόνσον και Τζόνσον.

«Αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι πλέον ότι το Μπαπινεουζούμαμπ τα καταφέρνει εξίσου καλά και με τις δύο μορφές της βήτα-αμυλοίδης. Και με τη στέρεη και με τη διαλυτή», αναφέρει ο Τζιν Κίνεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας Τζόνσον και Τζόνσον.




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη λόγω καπνίσματος

Το ίδιο επηρεάζονται και οι παθητικοί καπνιστές



Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη λόγω καπνίσματος
«Η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει μεν πως το κάπνισμα αποτελεί την αιτία του διαβήτη, δείχνει όμως ότι αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους»

Εκτός από άλλα ήδη γνωστά προβλήματα που προκαλεί, το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, κάτι που ισχύει τόσο για τους ίδιους τους καπνιστές, όσο και για όσους γύρω τους εισπνέουν τον καπνό τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο εκτίθεται ένας παθητικός καπνιστής στον καπνό του τσιγάρου των άλλων, τόσο μεγαλώνει γι' αυτόν ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Φόρμαν του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα διαβήτη «Diabetes Care», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 100.000 γυναικών, που από το 1982 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος των ίδιων και των γύρω τους. Στη διάρκεια των επομένων 24 ετών, περίπου μία στις 18 διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, μία διαταραχή που πλήττει συνήθως ενήλικες, των οποίων ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά το σάκχαρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρων τη μέρα, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη. Όμως, ο κίνδυνος ήταν ίδιος ή και μεγαλύτερος στις πρώην καπνίστριες και στις παθητικές καπνίστριες.

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Νάθαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβαίνει όχι μόνο με τις γυναίκες, αλλά και με τους άνδρες, ενώ παραδέχτηκε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστο γιατί συνδέεται το κάπνισμα με τον διαβήτη, ίσως όμως παίζει ρόλο ο παράγων της φλεγμονής, τον οποίο προκαλεί ο καπνός.

Επεσήμανε επίσης ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει μεν πως το κάπνισμα αποτελεί την αιτία του διαβήτη, δείχνει όμως ότι αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Τόνισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν ήσαν γνωστοί οι πιθανοί κίνδυνοι για εμφάνιση διαβήτη λόγω παθητικού καπνίσματος και, όπως είπε, από πλευράς προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δικαιολογεί την ανάγκη προστασίας των παθητικών καπνιστών, ώστε να μην εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου των καπνιστών.

   
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:http://care.diabetesjournals.org/content/early/2011/02/25/dc10-2087.abstract


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ήλιος μειώνει τη δραστικότητα των φαρμάκων

Επιταχύνει τον μεταβολισμό τους από τον οργανισμό η επιπλέον βιταμίνη D, σύμφωνα με σουηδούς επιστήμονες



Ο ήλιος μειώνει τη δραστικότητα των φαρμάκων
Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να αυξάνουν τη δόση ορισμένων φαρμάκων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Στοκχόλμη
Η δραστικότητα των φαρμάκων μειώνεται όταν έχει ηλιοφάνεια, συμπεραίνει νέα επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία η επιπλέον βιταμίνη D που παράγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, επιταχύνει τον μεταβολισμό των φαρμάκων από τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 6000 ανθρώπους δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να μειώνουν τη δόση ορισμένων φαρμάκων τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες και αντίστοιχα να την αυξάνουν το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν περίπου τα μισά από τα συνταγογραφημένα φάρμακα αλλά προειδοποιούν τους ασθενείς να μην αλλάζουν τη δόση τους χωρίς να συμβουλευθούν γιατρό. Εξετάστηκαν 70.000 δείγματα αίματος ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις οργάνων και λάμβαναν κάποιο από τα τρία ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που κυκλοφορούν στη Σουηδία.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος που ελήφθησαν τον χειμώνα - όταν η ημέρα στη Στοκχόλμη διαρκεί λίγες μόνο ώρες και δεν έχει σχεδόν καθόλου ηλιοφάνεια - με δείγματα που ελήφθησαν το καλοκαίρι. Διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις των φαρμάκων στον οργανισμό διέφεραν ανά εποχή και ανάλογα με τα επίπεδα της βιταμίνης D - ένα θρεπτικό συστατικό που παράγεται από τον οργανισμό κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής βιταμίνης D παρατηρήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα επίπεδα συγκέντρωσης στον οργανισμό δύο ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ήταν κατά 7% και 17% χαμηλότερα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η βιταμίνη D αυξάνει την ποσότητα του ενζύμου CYP3A4, το οποίο παράγεται από το ήπαρ και συμμετέχει στη διαδικασία μεταβολισμού των φαρμάκων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Drug Metabolism and Disposition.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ινσουλίνη για λιγότερα ...τσιμπήματα

Το πειραματικό φάρμακο χορηγείται τρεις φορές την εβδομάδα



Νέα ινσουλίνη για λιγότερα ...τσιμπήματα
Μόλις τρεις ενέσεις την εβδομάδα μιας νέας ινσουλίνης φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος

Λονδίνο

Ισως σύντομα οι καθημερινές ενέσεις αποτελέσουν παρελθόν για τους διαβητικούς. Αυτό υπόσχεται μια νέα ινσουλίνη με δράση μακράς διαρκείας που ονομάζεται degludec. Όπως έδειξε μια νέα μελέτη η ενέσιμη αυτή ινσουλίνη που χορηγείται μόλις τρεις φορές την εβδομάδα είναι εξίσου αποτελεσματική με τις καθημερινές ενέσεις για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα ένας στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να λαμβάνει ενέσεις της ορμόνης τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που δεν συμμορφώνονται με αυτό το «βαρύ» πρόγραμμα.

Ειδικοί της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ότι είναι πιθανό πολλοί από αυτούς τους ασθενείς να παραμείνουν πιστοί στη θεραπεία τους εάν μειωθεί ο αριθμός των ενέσεων στον οποίον υποβάλλονται μέσα στην εβδομάδα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι «η χορήγηση δόσεων ινσουλίνης τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει λιγότερα προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών». 
Η νέα δοκιμή που διήρκεσε 16 εβδομάδες περιελάμβανε 245 άτομα με διαβήτη τύπου 2 τα οποία δεν είχαν λάβει προηγουμένως ινσουλίνη. Στη δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 28 κέντρα από τέσσερις χώρες. Τα δύο τρίτα των ασθενών έλαβαν την ινσουλίνη degludec μια φορά την ημέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι ασθενείς υποβάλλονταν σε καθημερινές ενέσεις μιας ευρέως διαδεδομένης ινσουλίνης, της glargine. Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες έλαβαν ινσουλίνη σε συνδυασμό με τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, τη μετφορμίνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα και στις τρεις ομάδες επετεύχθη παρόμοιος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου παρότι κάποιοι ασθενείς λάμβαναν ινσουλίνη μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Η ινσουλίνη degludec φάνηκε ωστόσο να κερδίζει στα σημεία σε ό,τι αφορούσε τη μείωση των υπογλυκαιμικών κρίσεων. Τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίστηκαν πάντως σε ό,τι αφορούσε τη λήψη καθημερινών ενέσεων της degludec.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Novo Nordisk ελπίζει ότι θα κάνει αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του στην αγορά το 2013. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Μια πρωτεΐνη μας κάνει ... μήλο ή αχλάδι

Εντοπίσθηκε παράγοντας που καθορίζει τον σωματότυπο



Μια πρωτεΐνη μας κάνει ... μήλο ή αχλάδι
Η Μπιγιονσέ διαθέτει σωματότυπο «αχλάδι».

Ουάσινγκτον
Τα παραπανίσια κιλά τείνουν να «προτιμούν» δυο κυρίως σημεία του ανθρώπινου σώματος, τον θώρακα ή την περιφέρεια, και ο παράγοντας που τα «κατευθύνει» φαίνεται να είναι μια πρωτεΐνη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αν ο σωματότυπός σας θα ανήκει στην κατηγορία «μήλο» ή στην κατηγορία «αχλάδι» είναι τελικά ζήτημα χημείας.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes», μελέτησαν την επίδραση της πρωτεΐνης 11BetaHSD1 στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται το λίπος σε ποντικούς στους οποίους χορηγήθηκε τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επί τέσσερις εβδομάδες. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδά της ήταν υψηλότερα σε αυτούς που αποθήκευσαν το λίπος γύρω από τον θώρακα και στην κοιλιά _ στον σωματότυπο δηλαδή που οι ειδικοί ονομάζουν «μήλο» _ ενώ σε εκείνους που συσσώρευσαν το λίπος στην περιφέρεια _ τα «αχλάδια» _ ήταν πιο χαμηλά.

Πηγή ανθυγιεινού λίπους

Το λίπος που συσσωρεύεται στον θώρακα και την κοιλιά γύρω από τα ζωτικά όργανα _ όπως συμβαίνει στον σωματότυπο «μήλο» _ αποκαλείται από τους ειδικούς «μεταβολικά ενεργό» γιατί απελευθερώνει περισσότερα οξέα και συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Αντιθέτως το πλεονάζον λίπος που συγκεντρώνεται στην περιφέρεια και τους γοφούς στον σωματότυπο «αχλάδι» θεωρείται πιο «ασφαλές» γιατί χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως πηγή ενέργειας.

Η πρωτεΐνη 11BetaSHD1 αποτελεί ήδη αντικείμενο ερευνών με στόχο την ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους καθώς είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια. Ο Νικ Μόρτον του Κέντρου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε: «Η μελέτη αυτή ανοίγει νέους δρόμους έρευνας και μας δίνει μια πολύ καλύτερη ιδέα του γιατί κάποιο λίπος γίνεται ανθυγιεινό μέσα στο σώμα ενώ κάποιο άλλο αποθηκεύεται με ασφάλεια για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Ντόρος για το «Μπέκαμ τεστ»

Στην αγορά κιτ γενετικών εξετάσεων για σούπερ αθλητές



Ντόρος για το «Μπέκαμ τεστ»
Σε αυτήν τη φωτογραφία που ελήφθη στις 4 Μαρτίου του 2011 η 10χρονη Ελίζαμπεθ Μάρστον παίζει ποδόσφαιρο με τον πατέρα της Μπράντλι στο προαύλιο του σχολείου της στο Μπάουντιφουλ της Γιούτα. Ο Μπράντλι αγόρασε πέρυσι ένα γενετικό τεστ το οποίο έδειξε ότι η κόρη του φέρει μια ....άκρως αθλητική παραλλαγή ενός γονιδίου που υπόσχεται μεγάλες επιδόσεις. (AP Photo/George Frey)

Ουάσιγκτον Το καμάρι σας έχει γεννηθεί για να γίνει ο επόμενος Μπέκαμ; Ορισμένες εταιρείες ισχυρίζονται ότι η απάντηση στο ερώτημα κρύβεται μέσα σε κιτ γενετικών εξετάσεων τα οποία κοστίζουν λιγότερο από 150 ευρώ και αποστέλλονται ταχυδρομικώς στο σπίτι. Σύμφωνα με τους υπευθύνους αυτών των εταιρειών στα γονίδια κρύβεται ο πρωταθλητής και μια γενετική εξέταση μπορεί να το αποδείξει.

Ορισμένοι γονείς που έχουν αγοράσει τα αμφιλεγόμενα τεστ υποστηρίζουν ότι αυτά έχουν βοηθήσει τα παιδιά τους να στραφούν προς αθλήματα στα οποία εμφανίζουν καλές επιδόσεις. Ωστόσο αντιδρώντες γιατροί και ειδικοί σε θέματα ηθικής σημειώνουν ότι τέτοιου είδους εξετάσεις αποσκοπούν στο κέρδος στερώντας από πολλά παιδιά την ευκαιρία να ασχοληθούν με μια αθλητική δραστηριότητα την οποία αγαπούν.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται σχετικά με το θέμα στο επιστημονικό έντυπο του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου σημειώνεται ότι η λογική του «η νίκη μόνο μετράει», έχει αντίκτυπο στα παιδιά τα οποία πιέζονται κοινωνικώς και τελικώς δεν διαλέγουν ένα άθλημα της αρεσκείας τους.

Τα «αθλητικά» γονίδια 
Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί αρκετά γονίδια τα οποία παίζουν πιθανώς ρόλο σε ό,τι αφορά τη δύναμη, την ταχύτητα ή άλλες πτυχές της αθλητικής απόδοσης. Ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες άλλα γονίδια τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ παράλληλα και άλλα χαρακτηριστικά πλην των γενετικών όπως οι διαφορετικές εμπειρίες προσδιορίζουν τελικώς πόσο καλός θα είναι κάποιος σε ένα άθλημα, όπως αναφέρει η δρΆλισον Μπρουκς, παιδίατρος και ειδικός στην Αθλητιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Η δρ Μπρουκς με την συνάδελφό της δρα Μπεθ Ταρίνι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έγραψαν το σχόλιο στο επιστημονικό περιοδικό προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή των γονέων.

Τεστ στο Διαδίκτυο 
Κάποιες εταιρείες πωλούν τα γενετικά τεστ που «δείχνουν τους μεγάλους αθλητές» μέσω του Διαδικτύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεστ αυτά αφορούν και γονίδια τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις αθλητικές επιδόσεις, σημειώνουν οι δύο ειδικοί.

Μπορεί οι επιστήμονες να είναι άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα «μόδα», ωστόσο ορισμένοι γονείς φαίνεται ότι έχουν πειστεί από τους ισχυρισμούς των εταιρειών. Τέτοιο είναι το παράδειγμα του Μπράντλι Μάρστον από το Μπάουντιφουλ της Γιούτα ο οποίος πέρυσι αγόρασε μέσω του Διαδικτύου ένα κιτ για την 10χρονη σήμερα κόρη τουΕλίζαμπεθ.

Η Ελίζαμπεθ είχε δείξει ήδη κλίση στο ποδόσφαιρο και ο πατέρας της ήθελε να γνωρίζει εάν έφερε μια παραλλαγή του γονιδίου ΑCTN3 η οποία επηρέαζει την παραγωγή μιας πρωτεϊνης που εμπλέκεται στη μυϊκή δραστηριότητα. Η παραλλαγή αυτή χαρίζει στο άτομο «εκρήξεις» δύναμης οι οποίες είναι απαραίτητες στους αγώνες ταχύτητας αλλά και στην άρση βαρών.

Το συγκεκριμένο τεστ που κοστίζει περί τα 122 ευρώ αναπτύχθηκε από μια αυστραλιανή εταιρεία, την Atlas Sports Genetics. Ο πελάτης λαμβάνει δείγμα σάλιου από την παρειά το οποίο και στέλνει στα γραφεία της εταιρείας στο Κολοράντο. Τα αποτελέσματα εξάγονται λίγες ημέρες αργότερα.

Το τεστ έδειξε ότι η Ελίζαμπεθ διαθέτει μια παραλλαγή του γονιδίου ACTN3 που χαρίζει μεγάλη ταχύτητα. Τα αποτελέσματα αυτά χαροποίησαν τον πατέρα της ο οποίος ελπίζει ότι το γενετικό υπόβαθρο της κόρης του θα της χαρίσει στο μέλλον μια θέση μεταξύ των αθλητών κορυφής ή έστω μια υποτροφία σε αθλητικό κολέγιο. Δεν ξέρουμε εάν εξίσου χαρούμενη είναι και η Ελίζαμπεθ…


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Κάν' το μόνη σου με 21 απίθανα σπιτικά φάρμακα




Αντιμετώπισε ενοχλήσεις υγείας με μολύβια, μονωτική ταινία και 19 ακόμα απίστευτα φάρμακα που έχεις στο σπίτι σου και δεν το φαντάζεσαι.


Μπαλάκι του τένις
Αντιμετωπίζει: πονεμένα πόδια
Για ένα ευχάριστο και εντελώς δωρεάν μίνι μασάζ στα ταλαιπωρημένα σου πόδια, βγάλε τα παπούτσια και τις κάλτσες σου και κύλισε κάθε πατούσα σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις, του γκολφ ή μια κονσέρβα τομάτας. Για έξτρα ανακούφιση χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι παγωμένο νερό.



Λεμόνια ή ελιές
Αντιμετωπίζει: την ταξιδιωτική ναυτία
Η ταξιδιωτική ναυτία (ναυτία κίνησης) αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Μόλις νιώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξε 2 ελιές στο στόμα σου ή ρούφηξε το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι - βοηθάει το ίδιο.



Μολύβι
Αντιμετωπίζει: τον πονοκέφαλο
Όταν αγχώνεσαι ή έχεις νεύρα, το πιθανότερο είναι ότι σφίγγεις ασυναίσθητα τα σαγόνια και τα δόντια σου, σωστά; Δυστυχώς, η κίνηση αυτή «τεντώνει» τους μυς που συνδέουν τα σαγόνια με τους κροτάφους και είναι αρκετή για να προκαλέσει πονοκέφαλο. Την επόμενη, λοιπόν, φορά που θα βρεθείς στα πρόθυρα της κρίσης, τοποθέτησε ένα μολύβι ανάμεσα στα δόντια σου, αλλά χωρίς να το δαγκώνεις. Μ' αυτό τον τρόπο ξεκουράζεις τους μυς από την ένταση και γλιτώνεις τον πονοκέφαλο.



Γιαούρτι
Αντιμετωπίζει: τη δυσάρεστη αναπνοή
Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή - η οποία προκαλείται από βακτήρια! Φαίνεται πως οι «καλοί» οργανισμοί που ζουν στο γιαούρτι εξουδετερώνουν τους «κακούς» που κατοικούν στο στόμα μας και είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία του στόματος.



Λιστερίνη
Αντιμετωπίζει: τις φουσκάλες
Το κλασικό συστατικό για δροσερή αναπνοή -και ένα πολύ δυνατό αντισηπτικό- κάνει και για τις φουσκάλες. Πότισε με το στοματικό διάλυμα ένα κομμάτι βαμβάκι και πίεσέ το ελαφρά πάνω στο σημείο τρεις φορές τη μέρα μέχρι η φουσκάλα να ξεραθεί και να μη σε πονάει πια.



Μελισσόχορτο
Αντιμετωπίζει: τον έρπη ζωστήρα

Το μελισσόχορτο ή lemon balm είναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα (έναν τύπο ιού του έρπητα, που όμως δεν έχει σχέση με το συνώνυμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), αφού διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες που δρουν κατά του ιού. Βράσε 2 με 4 κουταλιές μελισσόχορτο, άσε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποίησε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρεις με το βότανο το οίδημα αρκετές φορές τη μέρα.



Γλυκόριζα
Αντιμετωπίζει: τους κάλους και τα κότσια

Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που σε ταλαιπωρούν. Θα σου δώσουμε τη συνταγή για να φτιάξεις στο σπίτι σου τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά: Θα αλέσεις μερικά κομμάτια γλυκόριζας, θα τα ανακατέψεις με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και, τέλος, θα τρίψεις το μίγμα στα προβληματικά σημεία.



Μήλο
Αντιμετωπίζει: το κιτρίνισμα των δοντιών
Ποια ήταν η πρώτη παροιμία που έμαθες όταν ήσουν μαθήτρια και αφορούσε τα φρούτα; «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Σωστά. Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν... μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάς. Ο λόγος; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.



Μονωτική ταινία
Αντιμετωπίζει: τις μυρμηγκιές

Κι όμως πιάνει! Αν καλύψεις τη μυρμηγκιά σου με ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι αν την πάγωνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. Μάλιστα, στη μελέτη εξουδετερώθηκε το 85% του ιού. Για να το κάνεις σωστά, καθάρισε πρώτα την περιοχή. Μετά κόψε ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας λίγο μεγαλύτερο από τη μυρμηγκιά. Ανά 3 μέρες βγάζε την ταινία και απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα τρίβοντας με ελαφρόπετρα ή λίμα. Συνέχισε μέχρι να εξαφανιστεί. Τα χημικά της ταινίας σκοτώνουν τη μυρμηγκιά.



Μαγειρική σόδα
Αντιμετωπίζει: την ουρολοίμωξη

Με τα πρώτα συμπτώματα, διάλυσε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιες το. Συνέχισε να το πίνεις μία φορά τη μέρα μέχρι να καταφέρεις να πας στο γιατρό για να σου γράψει αντιβίωση. Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον της ουροδόχου κύστης, εμποδίζοντας έτσι τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.



Γαρίφαλο
Αντιμετωπίζει: τα κοψίματα

Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.



Ελαιόλαδο
Αντιμετωπίζει: τα εκζέματα

Για να καταπραΰνεις ένα έκζεμα, χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο απευθείας στο σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Φουλ» σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με το έκζεμα, το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά ενυδατικά καλλυντικά, όμως όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο δεν περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως οι κρέμες που βρίσκεις στο εμπόριο. Και όχι μόνο. Το ελαιόλαδο βοηθά και στην επανόρθωση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων ή καφέ «λεκέδων». Με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίψε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο επίμαχο σημείο. Σε σοβαρά περιστατικά, μετά την επάλειψη με λάδι τύλιξε το σημείο με πλαστική μεμβράνη και άσε την σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερη ενυδάτωση.



Ζάχαρη
Αντιμετωπίζει: το λόξιγκα

Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.



Βότκα
Αντιμετωπίζει: την κακοσμία των ποδιών

Αν τα πόδια σου μυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, μπορείς να έχεις θεαματικά και... μυρωδικά αποτελέσματα, αν τα τρίψεις με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα. Γρήγορα θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη οσμή. Κάνει την ίδια δουλειά με το οινόπνευμα για εντριβές (που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν προτιμάς να απολαύσεις το ποτάκι σου). Η βότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δημιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που ευθύνονται γι' αυτές τις απαίσιες μυρωδιές, καταπολεμώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.



iPod
Αντιμετωπίζει: την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τριάντα λεπτά κατάλληλης μουσικής κάθε μέρα μπορούν να κατεβάσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παν/μίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, την έριξαν ακόμα περισσότερο ακούγοντας απαλή μουσική και αναπνέοντας αργά. Η συστολική πίεση (το πρώτο νούμερο που εμφανίζεται στη μέτρηση) έπεσε κατά 3,2 μονάδες σε μία εβδομάδα, ενώ ένα μήνα μετά είχε μειωθεί κατά 4,4.



Κυδώνι
Αντιμετωπίζει: την αιμορραγία των ούλων

Κόψε ένα κυδώνι και ρίξ' το σε λευκό κρασί. Aφησέ το για 1 βδομάδα. Χρησιμοποίησέ το για να κάνεις πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.



Φυτικό λάδι
Αντιμετωπίζει: το συχνό σπάσιμο των νυχιών

Μήπως τα εύθραυστα νύχια σου σε ταλαιπωρούν και σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εμφάνισή τους; Υπάρχει λύση! Για να αποκτήσεις μακριά και γερά νύχια, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης. Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα για τα χέρια που επιβάλλεται να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, δοκίμασε και μια θεραπεία νυκτός με σίγουρα αποτελέσματα: Πριν πέσεις για ύπνο, άλειψε τα χέρια σου με φυτικό λάδι και μετά φόρεσε πλαστικά γάντια μίας χρήσης. Ενώ εσύ κοιμάσαι, τα γάντια θα βοηθήσουν το λάδι να εισχωρήσει στο δέρμα σου, προσφέροντας στις ταλαιπωρημένες παλάμες και τα νύχια σου έξτρα ενυδάτωση.



Παγωτό
Αντιμετωπίζει: το κάψιμο στη γλώσσα

Σίγουρα σου έχει συμβεί πολλές φορές: ήπιες την πρώτη γουλιά από τον ελληνικό καφέ σου ή δάγκωσες την καυτή πίτσα και κατακάηκες... Ο ιστός στο επάνω εσωτερικό του στόματος είναι εξαιρετικά λεπτός γι' αυτό και πολύ ευαίσθητος στις καυτές τροφές. Αν δεν είχες υπομονή να κρυώσει λίγο το τυρί στην πίτσα σου, ανακουφίσου στη στιγμή με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ένα παγάκι στο στόμα θα σε σώσουν επίσης, αρκεί να βγάλεις το παγάκι πριν αρχίσεις να πονάς για τον αντίθετο λόγο.



Μέντα ή κανέλα
Αντιμετωπίζει: το άγχος από το κυκλοφοριακό

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Παν/μίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%. Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα αντανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%. Αντιπαθείς τις τσίχλες; Τοποθέτησε αρωματικά κανέλας ή μέντας στο αυτοκίνητό σου.



Πατάτα
Αντιμετωπίζει: τα εξανθήματα

Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές - από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μέχρι τα απορρυπαντικά ή τα φυτά. Είτε προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα και κνησμό είτε πυορροούν. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά. Για να ανακουφιστείς, φτιάξε χυμό πατάτας. Πώς; Αποχύμωσε 2 πατάτες και βούτηξε μια γάζα στο χυμό.



Πασατέμπο
Αντιμετωπίζει: τις εμβοές των αφτιών

Αν ακούς παράξενους ήχους όπως βούισμα ή συριγμό, ακόμα κι όταν είσαι σε πλήρως ηχομονωμένο περιβάλλον, μάλλον ανήκεις στο 15% των ενηλίκων στη χώρας μας που ταλαιπωρείται από βουητό στα αφτιά. Επειδή η διαταραχή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου, φρόντισε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου μετάλλου. Μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι το πασατέμπο, ενώ θα το βρεις και στο σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ωμά φιστίκια.



Παπάγια
Αντιμετωπίζει: την ξηρή, θαμπή επιδερμίδα

Αυτό το εξωτικό φρούτο περιέχει ένα ένζυμο που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σου, αφήνοντάς τη λεία, απαλή και πιο λαμπερή. Δύο φορές το μήνα: Χτυπάς στο μίξερ 2 κ.σ. πλυμένη και ξεφλουδισμένη παπάγια και προσθέτεις 1 κ.σ. νιφάδες βρώμης. Απλώνεις το μίγμα στο πρόσωπό σου και το αφήνεις για 10'. Το απομακρύνεις με ένα βρεγμένο πετσετάκι. Τα ένζυμα της παπάγιας είναι απαλά, γι' αυτό και το φρούτο είναι ιδανικό και για ευαίσθητες επιδερμίδες. Παρ' όλα αυτά κάνε μια δοκιμή πίσω απ' το αυτί σου πριν προχωρήσεις σε ολόκληρο το πρόσωπο.


Πηγή: www.preventionmag.gr
Διαβάστε περισσότερα...