Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ακτίνες Χ σώζουν από τύφλωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Νέα θεραπεία δοκιμάζεται σε ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας



Ακτίνες Χ σώζουν από τύφλωση
Οι ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εμφανίζουν προβλήματα στην κεντρική όραση με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Μια νέα θεραπεία ακτίνων Χ υπόσχεται να βάλει «φρένο» στην πάθηση

Λονδίνο
Μια επαναστατική θεραπεία ακτίνων Χ η οποία μπορεί να σώσει την όραση πολλών ατόμων, άρχισε να δοκιμάζεται σε ασθενείς στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Η διαδικασία διαρκεί μόλις ένα τέταρτο της ώρας και έχει φανεί ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στην υγρή μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί μια από τις πιο κοινές μορφές τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας «πλήττει» την κεντρική όραση με αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας απλά καθημερινά καθήκοντα όπως το διάβασμα ή η οδήγηση. Η πάθηση εμφανίζεται με δύο μορφές: την ξηρή μορφή η οποία είναι συχνότερη, και την υγρή μορφή, η οποία αν και σπανιότερη οδηγεί σε σοβαρότερη απώλεια της όρασης. Η υγρή μορφή της εκφύλισης αποκαλείται και νεοαγγειακή, ακριβώς επειδή στο μέσον του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού όπου βρίσκεται η ωχρά κηλίδα αναπτύσσονται νέα αγγεία με αποτέλεσμα να μειώνεται η όραση.

Ακτίνες Χ βάζουν «φρένο» στην πάθηση
Σήμερα οι ασθενείς με υγρή μορφή εκφύλισης της ωχράς υποβάλλονται σε μηνιαίες εγχύσεις ενός φαρμάκου μέσα στο μάτι εφ’όρου ζωής. Ωστόσο οι πρώτες δοκιμές της νέας θεραπείας που ονομάζεται iRay δείχνουν ότι οι ακτίνες Χ μπορούν να σταματήσουν αμέσως την εξέλιξη της ασθένειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήχθησαν σε 60 άτομα στο Μεξικό, οι μισοί από τους ασθενείς δεν χρειάστηκαν άλλη θεραπευτική παρέμβαση μετά την εφαρμογή της i-Ray ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε ελάχιστες μόνο εγχύσεις του συμβατικού φαρμάκου σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο της θεραπείας που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Oraya Therapeutics ο ασθενής κάθεται μπροστά σε ένα μηχάνημα και ακουμπά το σαγόνι του στην ειδική θέση. Το μηχάνημα εκπέμπει ακτίνες Χ στο πίσω μέρος του ματιού. Η όλη διαδικασία διαρκεί 15-20 λεπτά και κοστίζει περί τα 4.700 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ετήσιες ενέσεις του συμβατικού φαρμάκου που χορηγείται για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κοστίζουν περί τις 14.000 ευρώ.

Η βρετανική δοκιμή 
Η νέα θεραπεία των ακτίνων Χ δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο του King’s College του Λονδίνου και οι γιατροί ελπίζουν ότι θα συλλέξουν 50 επιπλέον ασθενείς για συμμετοχή στις δοκιμές. Εάν οι δοκιμές αυτές στεφθούν με επιτυχία εκτιμάται ότι η καινούργια θεραπευτική προσέγγιση θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στο βρετανικό Σύστημα Υγείας σώζοντάς το από εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Ο ειδικός στην Οφθαλμική Χειρουργική Τιμ Τζάκσον που είναι επικεφαλής της δοκιμής στο Λονδίνο ανέφερε ότι «η νέα τεχνολογία είναι πολύ σημαντική καθώς στοχεύει μια από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης. Εάν τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες τότε πολλοί ασθενείς θα μπορούν να προσβλέπουν σε μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία που θα χορηγείται μια φορά και θα διατηρεί ή και θα βελτιώνει την όραση μειώνοντας την ανάγκη ενέσεων»

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.