Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Αθωώνεται ο σωματότυπος «μήλο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δεν συνδέεται με πιο αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, σύμφωνα με μελέτη



Αθωώνεται ο σωματότυπος «μήλο»
Ο σωματότυπος «μήλο» συγκεντρώνει το λίπος γύρω από τη μέση και στην κοιλιά

Λονδίνο

Μια νέα μελέτη βρετανών ερευνητών έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα υποστηρίζοντας ότι ο σωματότυπος και τα σημεία συσσώρευσης των παραπανίσιων κιλών δεν παίζουν τελικά τόσο βασικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου καρδιοπαθειών.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος δεν αυξάνεται τελικά περισσότερο εξαιτίας του  λίπους που συγκεντρώνεται γύρω από τη μέση. Τα ευρήματά τους αντικρούουν προηγούμενες έρευνες που είχαν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με σωματότυπο «μήλο» παρουσιάζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακό επεισόδιο από τους ανθρώπους στους οποίους το λίπος είναι κατανεμημένο πιο ομοιόμορφα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν βεβαίως ότι τα αποτελέσματά τους δεν αναιρούν το γεγονός ότι η παχυσαρκία επιβαρύνει έτσι κι αλλιώς την καρδιά, όπου και αν βρίσκεται το πλεονάζον λίπος. Απλώς υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν είναι σαφές ποιος είναι ο σωστός τρόπος μέτρησής της.

Μέτρα και φρούτα
Ενας αποδεκτός τρόπος μέτρησης των παραπανίσιων κιλών είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος συσχετίζει το βάρος με το ύψος για να εξαγάγει ένα «υγιές» όριο κιλών.

Μια άλλη διαδεδομένη μέθοδος υπολογίζει τις αναλογίες του σώματος, και ιδιαίτερα τις διαφορές ανάμεσα στην περίμετρο της μέσης και των γοφών για να διακρίνει δυο βασικούς σωματότυπους: το «μήλο», που συγκεντρώνει το λίπος στην κοιλιά και στο επάνω μέρος του σώματος, και το «αχλάδι», που συσσωρεύει τα παραπανίσια κιλά στην περιφέρεια. Αλλοι ειδικοί έχουν προτείνει να υπολογίζεται μόνο η μέτρηση της μέσης.

Η νέα μελέτη, η οποία εξέτασε 220.000 ανθρώπους επί σχεδόν 10 χρόνια, διαπίστωσε ότι και οι τρεις μετρήσεις δείχνουν εξίσου τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο καθηγητής Τζον Ντάνες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που ήταν επικεφαλής της έρευνας θεωρεί ότι καμία μέτρηση από μόνη της δεν μπορεί να προσδιορίσει πλήρως τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. «Είτε αξιολογηθούν μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η περίμετρος της μέσης και η αναλογία μέσης-γοφών δεν προσφέρουν καλύτερη πρόβλεψη σχετικά με την πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών παθήσεων αν δεν συνδυαστούν με επιπρόσθετες πληροφορίες για την αρτηριακή πίεση, το ιστορικό διαβήτη και τα επίπεδα χοληστερόλης».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.