Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Αυγάτισαν οι τεχνητές φωλιές πουλιών


Νέα μέλη στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης!

Αυγάτισαν οι τεχνητές φωλιές που κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Γραφείου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και τη «Θεσσαλονίκη 2014: Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας».

Περισσότερες από 100 ξύλινες φωλιές τοποθετήθηκαν σε θάμνους και δέντρα του πανεπιστημίου και επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών συμμετείχαν σε πρόγραμμα παρακολούθησης των φωλιών, με καταγραφή αυτών που θα χρησιμοποιηθούν από πουλιά για φώλιασμα, των ειδών που θα φωλιάσουν και την αναπαραγωγική επιτυχία κάθε φωλιάς.

Όπως διαπιστώθηκε, σε έλεγχο που έγινε, σήμερα, στις τεχνητές φωλιές, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς αρκετά από τα σπιτάκια χρησιμοποιούνται και μάλιστα σε κάποια υπήρξαν... γεννητούρια, αφού έχουν εκκολαφθεί και νεοσσοί.





Φωτογραφίες από το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ



Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτή της Μητέρας: Όσα θέλουν να διαβάσουν στην ευχετήρια κάρτα όλες οι μαμάδες


Κάποιες γυναίκες έμειναν πολύ εύκολα έγκυες. Άλλες είχαν μια πολύ καλή εγκυμοσύνη. Μερικές έχουν παιδιά που δεν προκαλούν προβλήματα στην εφηβεία. Κάποιες άλλες όμως βασανίζονται και ανησυχούν για αυτά τα χρόνια της εφηβείας.

Όλες τους όμως έχουν κάτι κοινό: είναι μητέρες και λατρεύουν τα παιδιά τους. Και η Γιορτή της Μητέρας, την οποία γιορτάζουμε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνο (φέτος 10.5.2015) είναι η ιδανική μέρα για να αναγνωρίσουμε ότι η μαμά μας έχει κάνει πολλές θυσίες για εμάς! Αν λοιπόν σκέφτεστε τι να της γράψετε στην ευχετήρια κάρτα που θα της χαρίσετε, εδώ είναι μερικές ιδέες…
Μιλήστε για τις φορές που την χρειαστήκατε στο πλευρό σας και ήταν εκεί

Είτε για να σας φτιάξει το κέφι επειδή κάποιος σας στεναχώρησε είτε για να χαρεί με την χαρά σας και να «φουσκώνει» από υπερηφάνεια μετά από κάποιο επίτευγμα, η παρουσία της είναι πάντα σημαντική. Καιρός λοιπόν να την ευχαριστήσετε για την αμέριστη αγάπη και υποστήριξή της.
Πείτε τι είναι εκείνο που λατρεύετε πάνω της

Ίσως να έχει μια κακή αίσθηση του χιούμορ αλλά εσείς να το λατρεύετε. Ίσως η παρουσία της και μόνο να σας χαρίζει τρομερή αίσθηση ασφάλειας. Ίσως να είναι το μοναδικό πρόσωπο που εμπιστεύεστε όσο κανέναν άλλο και οι συμβουλές που σας δίνει να είναι πάντα εύστοχες έστω κι αν είναι περιεκτικές. Ό,τι κι είναι εκείνο που αγαπάτε στην μαμά σας, εκφράστε το στην κάρτα.
Διηγηθείτε μια αστεία οικογενειακή ιστορία

Κάθε μαμά έχει μια αστεία ιστορία με πρωταγωνιστές τα παιδιά της την οποία και διηγείται με την πρώτη ευκαιρία. Υπενθυμίστε της λοιπόν εκείνη την ιστορία που την κάνει πάντα να γελά!
Γράψτε για ένα μάθημα που σας δίδαξε

Πιθανότατα θα σας έχει τύχει μια κατάσταση, την οποία χειριστήκατε ακριβώς όπως θα έκανε και η μητέρα σας, ειδικά αν είστε γονέας. Μοιραστείτε αυτή την ιστορία μαζί της και δείξτε της πόσο ευγνώμων είστε για τα μαθήματα ζωής που σας δίδαξε.
Ζητήστε συγνώμη

Σε όλα αυτά τα χρόνια ως παιδί, προφανώς όλο και κάτι θα έχετε κάνει το οποίο στεναχώρησε τη μαμά σας, έστω και άθελά σας. Αν λοιπόν δεν σας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να της ζητήσετε συγνώμη μήπως να την ζητήσετε γραπτώς στην καρτούλα που θα της γράψετε στην Γιορτή της Μητέρας; Η μητέρα σας σίγουρα θα εκτιμήσει αυτήν σας την χειρονομία.
Πείτε της αυτό που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς εκείνη

Κάθε στοργική μητέρα θέλει τα παιδιά της να επιτυγχάνουν στους στόχους τους. Πιθανότατα να σας βοήθησε να τους επιτύχετε είτε πρακτικά είτε ηθικά. Πείτε της ποια είναι εκείνα που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς την αμέριστη βοήθειά της. Ευχαριστείτε την και πάλι. Το αξίζει.


Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook έβαλε βιντεοκλήσεις στο Messenger


Η νέα υπηρεσία είναι διαθέσιμη στις εφαρμογές Android και iOS.

Την υπηρεσία βιντεοκλήσεων πρόσθεσε το Facebook στην εφαρμογή Messenger σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το «αντίπαλο» Skype, το FaceTime της Apple και άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο στους χρήστες που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα iOS και Android, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν βιντεοκλήσεις στους φίλους τους, ακόμη κι όταν ο ένας από αυτούς έχει iOS και ο άλλος Android.

«Σήμερα παρουσιάζουμε την υπηρεσία βιντεοκλήσεων στο Messenger. Τώρα μπορείτε να κάνετε face-to-face συνομιλίες με τους φίλους σας και τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρει μέσω του Messenger» έγραψε ο επικεφαλής του τμήματος προϊόντων Head of Product for Messenger and Param Reddy, Stan Chudnovsky.



Το Messenger ήδη προσφέρει τη δυνατότητα να κάνει κανείς φωνητικές κλήσεις σε όλον τον κόσμο.

Η νέα υπηρεσία θα επεκτείνει τις δυνατότητες επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο στους πάνω από 600 εκατομμύρια χρήστες το μήνα που χρησιμοποιούν το Messenger.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Είσαι όμορφη»: Μια καμπάνια για να αγαπήσετε το σώμα σας!


Η φωτογράφος Jade Beall θέλησε να δημιουργήσει μια νέα καμπάνια για γυναίκες που διαθέτουν φυσική ομορφιά. Μέσα λοιπόν από την καμπάνια «You are Beautiful» («Είσαι όμορφη»), παρουσιάζει γυναίκες από όλο τον κόσμο οι οποίες φωτογραφήθηκαν και μίλησαν για τον ζωή τους.

Σκοπός είναι να προβληθεί ένα υγιές πρότυπο για το γυναικείο σώμα και να μεγαλώσει η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των γυναικών αναφορικά με την εμφάνισή τους.

«Το σώμα μου είναι μαμαδίστικο. Μπορεί να μην μου αρέσει πάντα και να υπάρχουν σημάδια πάνω του αλλά δεν ξεχνώ ποτέ ότι μου χάρισε τα παιδιά μου. Αυτό το σώμα ήταν πάντα εκεί για κάθε ένα από τα τέσσερα παιδιά μου αφού κατάφερα όλα να τα θηλάσω. Μόνο γι΄αυτό λοιπόν, το αγαπώ.»

Η Beall ελπίζει ότι το νέο site θα είναι μια πηγή υποστήριξης για τις γυναίκες που αγωνίζονται στη ζωή τους. «Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι είναι μόνες καθώς παρατηρούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους μετά την εγκυμοσύνη, τη λοχεία, τις αποβολές, τις διατροφικές διαταραχές, την κατάθλιψη, τις αυξομειώσεις του βάρους , καρκίνο, ασθένειες και ατυχήματα! Ελπίζω η καμπάνια αυτή να γίνει μια σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο!» δηλώνει η ίδια η φωτογράφος.

Δείτε μερικά από τα υπέροχα πορτρέτα των γυναικών!













Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φορολογικός οδηγός με όλες τις αλλαγές


Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

Έως και 55 δικαιολογητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, αποδείξεις και λοιπά αποδεικτικά έγραφα και στοιχεία) απαιτούνται φέτος για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο τι και πώς θα πρέπει να δηλωθεί φέτος για τα εισοδήματα του 2014.

Ειδικότερα, θα πρέπει να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2014, είτε αυτά έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς, είτε φορολογούνται βάσει των γενικών διατάξεων, είτε απαλλάσσονται φορολόγησης. Στα εισοδήματα που πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά είναι και τα μερίσματα από κέρδη επιχειρήσεων, τόκοι από καταθέσεις και δάνεια, καθώς επίσης και κέρδη ή ζημιές από πωλήσεις επιχειρήσεων, ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, σε φόρμες με προσυμπληρωμένα ποσά εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων (ποσά για μισθούς, συντάξεις, αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.) από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Φέτος μάλιστα, οι περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν ποσά εισοδημάτων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση θα παραπεμφθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ ή στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ.

Για τα γεωργικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να τα προσδιορίσουν με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) και να τα δηλώσουν πρώτα στο έντυπο Ε3 και στη συνέχεια στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, έως τις 30-6-2015.

2. Όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου.

Για την εκκαθάριση δήλωσης και καταβολή φόρου

3. Η ΔΗΛΕ.Δ θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα (τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου) και θα τα κοινοποιήσει σ’ αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.

4. Όπου κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ.

5. Στις περιπτώσεις που δηλώνονται εισοδήματα και παρακρατηθέντα ποσά φόρων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΓΓΔΕ, ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται στη ΔΗΛΕΔ από κλιμάκιο εφοριακών και το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο ηλεκτρονικά.

6. Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η-7-2015, η δεύτερη μέχρι την 30ή-9-2015 και η τρίτη μέχρι την 30ή-11-2015, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής είναι η 30ή-6-2015.

7. Για εκπρόθεσμες δηλώσεις, ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων θα λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας στην οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί.

8. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα στη ΔΟΥ ή οδηγείται στη ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ για έλεγχο δικαιολογητικών, για την καταβολή του φόρου ισχύουν τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση.

9. Δεν θα γίνεται βεβαίωση φόρου εισοδήματος εφόσον το ποσό της καταβολής δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για το φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

10. Δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για το φορολογούμενο και τη σύζυγό του.
Σχετικά με το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

11. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, ακινήτων, μετοχών από εταιρίες μη εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά (εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής), μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρίες, κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, εταιρικών ομολόγων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.

12. Στη φετινή φορολογική δήλωση, που θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στο λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet, θα έχουν προσυμπληρωθεί από τη ΔΗΛΕΔ όλα τα ποσά των εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων για τα οποία θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά οι σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών-συντάξεων, από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται (μέσω πίνακα) για τα ποσά των εισοδημάτων και των φόρων ανά εργοδότη - ασφαλιστικό φορέα.

13. Όταν συμπληρώνονται κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΔΗΛΕΔ, οι φορολογούμενοι δύναται να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής τους.

14. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.

15. Από 1-1-2014 καταργήθηκε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα και το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα-έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του ΚΦΑΣ ή όχι. Οι πωλήσεις αγροτικών προϊόντων αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

16. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορίες τραγουδιών που εμπνεύστηκαν από την ελληνική κρίση


Κραυγές διαμαρτυρίας αλλά και προσεγγίσεις με χιούμορ.

Αν θελήσει κανείς να κάνει μια έρευνα για την Ελλάδα των τελευταίων πέντε ετών, θα βρει σίγουρα αμέτρητες αναλύσεις και σχόλια σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου σχετικά με την οικονομική κρίση που την ταλαιπωρεί. Δεν είναι όμως μόνο δημοσιογράφοι, πολιτικοί και οικονομολόγοι που έχουν διατυπώσει θέσεις και ερμηνείες για τα όσα εκτυλίσσονται στη μικρή μεσογειακή χώρα. Είναι και καλλιτέχνες που έχουν επιχειρήσει να «εκφραστούν» μετά μουσικής για αυτό το διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως έχει αποδειχθεί, ζήτημα.

Είναι αρκετά τα τραγούδια εκείνα που έκαναν την εμφάνισή τους αφότου ξέσπασε η κρίση το 2010, έμπνευση των οποίων αποτέλεσαν τα όσα βιώνει η Ελλάδα. Άλλοτε περισσότερο σοβαρά και άλλοτε λιγότερο, φωνές διαμαρτυρίας ή χιουμοριστικές και καυστικές προσεγγίσεις, όλα επιδιώκουν να αποτυπώσουν τις συνθήκες και τις εξελίξεις, όπως τις αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί τους.

Το χρέος, τα «γουρούνια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαμαρτυρίες ενάντια στη λιτότητα, ο αγαπημένος σκύλος των διαδηλωτών Λουκάνικος, οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές της χώρας, ο Γιάννης Βαρουφάκης... θέματα που ενέπνευσαν καλλιτέχνες εκτός συνόρων και εκφράστηκαν μέσω των δημιουργιών τους.

Lightning Bolts, Nick Cave

Η Ελλάδα της μυθολογίας αλλά κυρίως των διαμαρτυριών, της καταστολής και των χημικών αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον κορυφαίο μουσικό και ερμηνευτή Nick Cave, ο οποίος το 2013 κυκλοφόρησε το τραγούδι Lightning Bolts (Αστραπές).



«Στην Αθήνα οι νέοι κλαίνε από τα δακρυγόνα, ενώ εγώ μαυρίζω στην πισίνα του ξενοδοχείου μου», ακούγεται να τραγουδά. «Ο Δίας γελά, αλλά είναι από τα δακρυγόνα [...] Στο λίκνο της δημοκρατίας τα περιστέρια φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες [...] Οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν πια. Τις νύχτες τους βλέπω να κοιμούνται και να κλαίνε ακατάπαυστα. Δεν φταίνε τα δακρυγόνα. Οι άνθρωποι με ρωτούν πώς είμαστε. Είμαστε, λέω, κυρίως χαμένοι».

Λάτρης της χώρας μας, την οποία έχει επισκεφτεί αρκετές φορές, ο Nick Cave περιέγραφε στο «Έθνος» λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του Lightning Bolts το πώς εμπνεύστηκε το τραγούδι: «Ήμουν στην Αθήνα σε περιοδεία μαζί με τους Grinderman, όταν οι διαδηλωτές εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν. Έγραφα ένα τραγούδι για τα παιδιά και την ανικανότητα να τα προστατέψουμε από τον κόσμο που φτιάξαμε για αυτά.

Η παρουσία αυτής της ταραγμένης χώρας διείσδυσε μέσα στο τραγούδι. Πήρα την ιδέα από το ότι τα δικά μου δίδυμα παιδιά ήταν δώρο από τους Θεούς και τα ένωσα με τους διαδηλωτές της Αθήνας που συμβόλιζε την παρακμή του πολιτισμού. Στο τραγούδι μου τα δίδυμα παίζουν χαρούμενα, ενώ ο κόσμος καταρρέει τριγύρω τους».

Clean Monday, Arcade Fire

Ένα άρθρο του Guardian για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το τραγούδι Clean Monday του Will Butler από τους Arcade Fire. Το τραγούδι γράφτηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του τον περασμένο Φεβρουάριο με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία προέβλεπε ότι ο Butler θα έγραφε κάθε ημέρα για μια εβδομάδα τραγούδια βασισμένα σε δημοσιεύματά της.

Το πρώτο ήταν για την ελληνική κρίση. Ο τίτλος του τραγουδιού Clean Monday (Καθαρά Δευτέρα) αντλεί την έμπνευσή του από την ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση επρόκειτο να παρουσιάσει στους θεσμούς των κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις.



Στο μήνυμα που συνόδευε το τραγούδι, ο Butler έγραφε: «Υποστηρίζω την Ελλάδα. Εννοώ, σε γενικές γραμμές, ποιος στον διάβολο δεν υποστηρίζει την Ελλάδα; Ακόμη κι αν είσαι υπέρ-δεξιός ή υπέρ-Γερμανός ή υπέρ-καπιταλιστής, μάλλον δεν θες η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει. Αλλά πέρα από αυτό, μου αρέσει που πρόκειται για μια νεαρή κυβέρνηση. Μου αρέσει ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών. Σε κάποιο βαθμό έχω πειστεί από τον τρόπο που τον παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης ότι μπορεί, ίσως, να είναι αρκετά τρελός ώστε να διαχειριστεί υπεύθυνα την ελληνική οικονομική κατάσταση;».

Για τη στιγμή της έμπνευσής του σημείωνε: «Διάβαζα την απευθείας κάλυψη του Guardian για τις προτάσεις της Ελλάδας για το πώς θα αποπληρώσει τα χρέη της, όταν εμφανίστηκε μια μικρή ειδοποίηση που εξηγούσε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι κλειστό σήμερα γιατί είναι Καθαρά Δευτέρα. Ήταν μια φοβερή/ αστεία (ίσως μάλλον λίγο διασκεδαστική) σύμπτωση κατά τη γνώμη μου που οι Έλληνες υπουργοί αγωνίζονταν και προσπαθούσαν να αποφύγουν την αυστηρή λιτότητα την ημέρα που ξεκινά η νηστεία. Θα είναι ένας μακρύς χειμώνας και μια μακρά άνοιξη και ίσως ένα πραγματικά μακρύ καλοκαίρι για την Ελλάδα. Αλλά ελπίζω».

The Riot Dog, David Rovics

Ο Λουκάνικος και η μάχη του για δικαιοσύνη κέρδισε πολλούς θαυμαστές εκτός συνόρων, ενώ δεν ήταν λίγα τα εκτενή αφιερώματα για τον αγαπημένο διαδηλωτή-σκύλο στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου. Έγινε ακόμη και εξώφυλλο στο Time, όταν το περιοδικό τον ενέταξε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του 2011. Την ίδια χρονιά, ο David Rovics έγραψε για εκείνον ένα τραγούδι και το ονόμασε The Riot Dog.

«Οι πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο πλούσιοι, λένε αυτό είναι, αλλά ο Λουκ διαφέρει αυτό είναι ξεκάθαρο καθώς προβάλλει από τους καπνούς. Ας τραγουδήσουμε για τον Λουκάνικο, τον σκύλο επαναστάτη», τραγουδά ο Rovics και συνεχίζει: «Είναι μια μάχη μεταξύ των ανθρώπων αλλά αυτός δεν είναι πιόνι, ξέρει ακριβώς με ποια πλευρά τάσσεται, δεν είναι γρανάζι του συστήματος».



«Γαβγίζει στους αστυνομικούς και δεν φοβάται.. έχει σελίδα στο Facebook αλλά δεν έχει χρόνο για blog», αναφέρουν οι στίχοι, ενώ το βίντεο συνοδεύει ένα χαρακτηριστικό animation.

Με το τραγούδι αυτό, ο δημιουργός του –όπως έχει σημειώσει ο ίδιος- θέλησε να χαιρετίσει «τη γενναία μάχη του σκύλου για δικαιοσύνη εν μέσω της οικονομικής αναταραχής που βιώνει η Ελλάδα».

Trials, ΟΗ

Η ελληνοαμερικανίδα τραγουδίστρια και συνθέτης, Ολίβια Χατζηιωάννου, ή αλλιώς ΟΗ, κέρδισε το 2013 στον μουσικό διαγωνισμό BEAT100, με ένα τραγούδι επηρεασμένο από την οικονομική κρίση και αφιερωμένο στη χαμένη γενιά.

Το Trials έλαβε πάνω από 4.000 ψήφους και 20.000 προβολές και αναδείχθηκε πρώτο στον διαγωνισμό. Οι στίχοι του τραγουδιού, όπως και όλο το άλμπουμ της Sleeping World, αποτελούν ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη γενιά της κρίσης σε μια εποχή λιτότητας, έλλειψης ευκαιριών, χαμένων ταλέντων και ψεύτικων υποσχέσεων.



«Κάθε γενιά έχει τις δυσκολίες της. Έτσι και εμείς έχουμε πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε. Βλέπεις παντού νέα άτομα, χωρίς ευκαιρίες, που παλεύουν να βρουν μια δουλειά έστω και part time σε μια χώρα που δεν τους αφήνει περιθώρια για μια καλύτερη ζωή, πόσω μάλλον για να ικανοποιήσουν τα όνειρά τους», δήλωνε σε συνέντευξή της η νεαρή δημιουργός, η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης.

The Euro Crisis Song

Το 2011 άλλο ένα τραγούδι του Guardian, περιέγραφε με χιουμοριστικό τρόπο την οικονομική κρίση που απειλούσε την Ευρώπη, με πρωταγωνίστρια φυσικά την Ελλάδα.



Τα PIGS (Portugal, Ireland, Italy, Greece and Spain), τα «γουρούνια» δηλαδή της Ευρώπης, κυριαρχούσαν την περίοδο εκείνη στην επικαιρότητα, με το τραγούδι της βρετανικής εφημερίδας να αναφέρει: «Σας αποκαλούν γουρούνια, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είστε οι μόνοι που ξοδεύετε περισσότερα από όσα μπορείτε».

Σε ρυθμούς ντίσκο, κι ενώ η κρίση βάθαινε μέρα με τη μέρα, ο Guardian επιχειρούσε να εξηγήσει το «πώς φτάσαμε ως εδώ».

The Greek Debt Song, Merle Hazard

Περισσότερο εκκεντρικός, ο αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι Merle Hazard πήρε το περίφημο τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι «Τα παιδιά του Πειραιά» και το έκανε «Τραγούδι του ελληνικού χρέους». Με φόντο τον... Παρθενώνα ή τουλάχιστον ένα κτίσμα που του μοιάζει, ο καουμπόι τραγουδιστής παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τη δική του οπτική για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.



«Λένε ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ ώστε τα προϊόντα της να είναι ανταγωνιστικά. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ίσως θα μπορούσε να πουλήσει την Κρήτη», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι στίχοι.

Πάντως ο γνωστός για τη σάτιρά του καλλιτέχνης είχε προνοήσει με την κυκλοφορία του τραγουδιού να δώσει κάποιες εξηγήσεις στους Έλληνες: «Δεν θέλω η Ελλάδα να πουλήσει την Κρήτη. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Η ιδέα μιας πώλησης είναι παράλογη και αδύνατη, απ’ όσο αντιλαμβάνομαι. Δεν κάνω μια πολιτική τοποθέτηση για την Ελλάδα ή την Κρήτη. Απλώς σατιρίζω λανθασμένες κυβερνητικές πολιτικές, όχι έναν λαό. [...] Ό,τι κάνω είναι μόνο σάτιρα», ανέφερε σε δήλωσή του.

V for Varoufakis

Για το τέλος, αφήσαμε ένα τραγούδι καθαρά σατιρικό, που δημιούργησε η παραγωγή του βραδινού σόου Neo Magazin Royale του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ZDF. Τα στερεότυπα που ακολουθούν τους γερμανούς αλλά και τα... χαρίσματα του έλληνα υπουργού Οικονομικών αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους συντελεστές της εκπομπής.

«Έχει καρδιά από πέτρα, το βλέμμα του ρίχνει φωτιές και το κορμί του κραυγάζει για σεξ, ο δικός μας υπουργός Οικονομικών δεν έχει καν πόδια», αναφέρουν οι στίχοι του τραγουδιού, πρωταγωνιστής στο βίντεο κλιπ του οποίου δεν είναι άλλος από τον... σωσία του Γιάννη Βαρουφάκη.



Κείμενο των συντελεστών της σατιρικής εκπομπής που συνοδεύει το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube αναφέρει: «Αγαπητοί Έλληνες, ήρθε η ώρα, μας καταφέρατε. Πάρτε τα λεφτά μας, πάρτε και την Χελένε Φίσερ, μα σας παρακαλούμε απαλλάξτε μας από αυτόν τον υπουργό - Ηρακλή. Άντε, τον Κώστα Κορδάλη τον ανεχόμαστε, αλλά ως εκεί η χάρη μας!».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα «ιστορικά» λάθη...


Είναι φορές που κάνεις την εντελώς «άκυρη» επιλογή.

Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά είναι φορές που οι επιλογές κάποιου αποδεικνύονται τόσο λάθος που η ιστορία… τον τιμωρεί.

Παρακάτω είναι δέκα από τα χειρότερα λάθη που έγιναν σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, όπως τα κατέταξε η εφημερίδα Independent, και που αυτός που τα έκανε μετάνιωσε πικρά.

1. Η απόρριψη της JK Rowling



Δώδεκα εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το χειρόγραφο της JK Rowling με τις περιπέτειες ενός άγνωστου μικρού μάγου ονόματι Harry Potter. Ο οίκος Bloomsbury αποφάσισε να το εκδώσει βασιζόμενος στη συμβουλή και άποψη της 8χρονης Alice, της κόρης του προέδρου της εταιρείας. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 60 γλώσσες και απέφερε στη συγγραφέα τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια…

2. Πετώντας τα bitcoin



O James Howells είχε αγοράσει το 2009 7.500 bitcoin με αξία τότε μηδαμινή. Το 2013, ένα bitcoin είχε πλέον αξία σχεδόν 850 ευρώ, που σημαίνει πως ο Howells θα ήταν εκατομμυριούχος. Μόνο που εκείνος είχε παρατήσει το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του για χρόνια σε ένα ντουλάπι και στη συνέχεια τον πέταξε χωρίς να το σκεφτεί. Συνειδητοποιώντας το λάθος του έτρεξε στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων της περιοχής του όπου θα μπορούσε ίσως να βρει τον δίσκο αν έψαχνε κάτω από 1,5 μέτρο σκουπίδια…

3. Όταν η Google πωλείτο για ένα εκατομμύριο δολάρια



Οι ιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin είχαν προσεγγίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Excite George Bell το 1999, πουλώντας του τη μηχανή αναζήτησης έναντι 1 εκατ. δολαρίων. Ο Bell δεν ήταν θετικός κι έτσι έριξαν την τιμή στα 750.000 δολάρια. Αλλά και πάλι δεν ήταν θετικός. Σήμερα εκτιμάται πως η Google έχει αξία 365 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

4. «Άσφαιρος» απέναντι στον Χίτλερ



Το 1914 ο Βρετανός στρατιώτης Henry Tandey, που πήρε τελικά τα περισσότερα παράσημα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε ενώπιον του τραυματισμένου και άοπλου Αδόλφου Χίτλερ σε ένα χαντάκι αλλά αποφάσισε να μην τον πυροβολήσει εν ψυχρώ. Όπως σημειώνει ωστόσο η εφημερίδα Independent, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ακρίβεια αυτής της ιστορίας (Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του BBC).

5. Το μπέρδεμα των μετοχών



Το 2005, ένας Ιάπωνας χρηματιστής επιβάρυνε την εταιρεία του με 265 εκατ. ευρώ μετά το λάθος του κατά το οποίο πούλησε 610.000 μετοχές έναντι ενός γιεν αντί να πουλήσει μία μετοχή έναντι 610.000 γιεν, όπως έπρεπε. Παρά το αίτημα ακύρωσης της συναλλαγής, το χρηματιστήριο του Τόκιο αρνήθηκε να το δεχθεί και η εταιρεία αναγκάστηκε να αγοράσει πίσω τις μετοχές και μάλιστα με αυξημένο κόστος.

6. Ο «εκνευρισμός» του Τζένγκις Χαν



Ο αυτοκράτορας των Μογγόλων Τζένγκις Χαν ήθελε να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις και εμπορικούς δεσμούς με τον Ala ad-Din Muhammad, σάχη της γειτονικής αυτοκρατορίας Khwarezmid (εκεί που βρίσκονται σήμερα περιοχές του Ιράκ και του Ιράν) τον 13ο αιώνα. Η πρόταση απορρίφθηκε και ο Μογγόλος διπλωματικός απεσταλμένος αποκεφαλίστηκε. Ο Χαν αντέδρασε οργισμένα και έστειλε 200.000 πολεμιστές, εν τέλει καταστρέφοντας την αυτοκρατορία.

7. Η απόρριψη των υποψήφιων εργαζομένων Brian Acton και Jan Koum



Το Facebook δεν είχε δεχθεί να προσλάβει το 2009 τους προγραμματιστές Brian Acton και Jan Koum. Λίγα χρόνια αργότερα, το Facebook κατέβαλε 19 δισ. δολάρια για να αγοράσει τη WhatsApp, την εταιρεία που οι δύο απορριφθέντες είχαν στήσει μετά τη μη πρόσληψή τους.

8. Όταν τα τρένα είναι πολύ... φαρδιά



Η εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας SNCF ξόδεψε 15 δισεκατομμύρια δολάρια για τον νέο στόλο τρένων. Δυστυχώς αποδείχθηκαν πολύ φαρδιά για τις 1.300 πλατφόρμες στους σταθμούς όλης της χώρας, ένα πρόβλημα η αποκατάσταση του οποίου θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι σαν να παραγγέλνεις ένα καινούριο μεγάλο αυτοκίνητο χωρίς να έχεις μετρήσει τις διαστάσεις στο γκαράζ σου», δήλωσε εκπρόσωπος των εργαζομένων.

9. Το συμβόλαιο με το λάθος συγκρότημα



Το 1962, η δισκογραφική εταιρεία Decca ήθελε να υπογράψει συμβόλαιο με μία μπάντα και μετά την οντισιόν δύο συγκροτημάτων στα στούντιό της στο Λονδίνο επέλεξε τους «Brian Poole and the Tremeloes». Όλα καλά αλλά το συγκρότημα που είχε απορρίψει αποτελείτο από τέσσερις νεαρούς από το Λίβερπουλ που αργότερα έγραψαν ιστορία. Ήταν οι Beatles.

10. Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ένα απλό «s»



Μήνυση κατά της βρετανικής κυβέρνησης υποβλήθηκε με αίτημα αποζημίωσης πάνω από 12 εκατ. ευρώ για ένα «ς» που προκάλεσε σύγχυση αναφορικά με τη διάλυση και ρευστοποίηση μιας εταιρείας. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους όταν το Companies House μπέρδεψε την ηλικίας 124 ετών οικογενειακή επιχείρηση «Taylor and Sons» από την Ουαλία με την εταιρεία «Taylor and Son» που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2009.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το λεξικό της κρίσης


Η Ελλάδα φέρνει έμπνευση.

Η ελληνική κρίση της τελευταίας πενταετίας έδωσε έμπνευση για νέους όρους ώστε να περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Εν μέσω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, οι λέξεις που συνοδεύουν την κρίση έχουν μπει στην καθημερινότητα, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, πανεπιστημιακός, μπλόγκερ, οικονομολόγος έχει γράψει βιβλίο για το λεξικό της κρίσης υπό τον τίτλο «Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν».

Βέβαια το βιβλίο γράφτηκε το 2011 και από τότε νέοι όροι έχουν μπει στην ελληνική και ευρωπαϊκή ζωή.

Οι νέοι, αλλά και οι παλιότεροι και πάντα επίκαιροι, όροι που συνοδεύουν την ελληνική κρίση είναι:

Grexit: Είναι ο πλέον δημοφιλής όρος. Έχει χρησιμοποιηθεί εκατομμύρια φορές σε διεθνή και ελληνικά μέσα. Το «Grexit» (Greece και Exit) επινόησε ο οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος κατάφερε σε έξι γράμματα να περιγράψει ένα υπαρκτό ενδεχόμενο ακόμη και σήμερα: Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο σήμερα αυτός ο όρος, αν και είναι ο πιο διαδεδομένος, θεωρείται ξεπερασμένος...



Graccident: Ο όρος είναι εξαιρετικά διαδεδομένος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τον επινόησε πρόσφατα, στις αρχές Μαρτίου η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και δεν άργησε να γίνει μόδα. Ο όρος Graccident, υπονοεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συμβεί συντεταγμένα, αλλά ως αλυσιδωτή διαδοχή ατυχών γεγονότων. Δηλαδή ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ από ατύχημα.

Grimbo: Οικονομικός αναλυτής της Citigroup έφερε στο λεξιλόγιό μας τον όρο «Grimbo» (Greece και Limbo) για να περιγράψει την αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας. Η Citigroup λάνσαρε τον Φεβρουάριο του 2012 τον όρο «Grexit» συνδυάζοντας τις αγγλικές λέξεις «Greece» (Ελλάδα) και «exit» (έξοδος) για να περιγράψει τον κίνδυνο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη. Τώρα προωθεί έναν νέο όρο, το «Grimbo».

Αποφάσισε να λανσάρει το Grimbo για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία ενδέχεται να βρεθεί η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, αν δεν εξαφασφαλίσει τα χρήματα από την Ε.Ε. Οι αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι η χώρα μας ενδέχεται να βρεθεί τον Ιούνιο χωρίς νέα χρηματοδότηση, εισερχόμενη σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής με ανοιχτά μέτωπα (limbo) χωρίς βιώσιμη λύση ορατή για το άμεσο μέλλον.

Grexhaustion: Τελευταία έμπνευση ήταν αυτή των οικονομολόγων της Bank of America-Merrill Lynch και ο όρος «Grexhaustion» (Greece και Exhaustion). Με αυτό τον όρο περιγράφουν την κούραση που έχει προκαλέσει η κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στους εταίρους μας.

Ο όρος δημιουργήθηκε μετά το εκρηκτικό κλίμα στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Ρίγα της Λετονίας. «Υπάρχει πάντα μια προθεσμία μετά από την τελική προθεσμία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι Gilles Moec και Ruben Segura-Cayuela.

IOUs: Πρόσφατα τα IOUs ακούστηκαν αρκετά. Τι είναι όμως; Είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για το διπλό νόμισμα. Υπήρξε πρόταση από αμερικανούς οικονομολόγους η κυκλοφορία παράλληλου εσωτερικού μέσου πληρωμής. Πρόκειται ουσιαστικά για υποσχετική (IΟUs - I owe you - σου χρωστάω) με εγγύηση τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα.

Δηλαδή για παράδειγμα στο τέλος του Μαϊου το κράτος να πληρώσει συντάξεις και μισθούς με χαρτάκια IoUs. Τα IOUs θα μπορούσε να είναι ένα εσωτερικό μέσο συναλλαγών για να αγοράσει κανείς τρόφιμα στα καταστήματα και να πληρώσει τις ΔΕΚΟ.



Έλεγχος κεφαλαίων: Ο έλεγχος κεφαλαίων είναι κάτι που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, ταυτόχρονα με το γνωστό κούρεμα καταθέσεων. Ο περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων σημαίνει ότι οι συναλλαγές μέσω τραπεζών δεν θα είναι απρόσκοπτες, αλλά θα τελούν υπό όρους και περιορισμούς. Με βάση την εμπειρία της Κύπρου, θα έμπαινε πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ή 200 ευρώ ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα.

Default: H κρατική χρεοκοπία, ή αλλιώς πτώχευση, ενός κράτους έρχεται όταν μια χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εξωτερικές οικονομικές της υποχρεώσεις. Η κατάσταση αυτή δηλώνεται με επίσημη εξαγγελία της κυβέρνησης, με την οποία και καθιστά διεθνώς γνωστή την αδυναμία της.

Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν οι κρατικές δαπάνες, είναι πολύ μεγαλύτερες των φορολογικών εσόδων, δεν υπάρχουν πηγές δανεισμού και παράλληλα η προσφυγή σε έκδοση χαρτονομίσματος είναι για διάφορους λόγους αδύνατη.


Repos: Ήρθαν στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες, καθώς η κυβέρνηση πήρε τα χρήματα οργανισμών του δημοσίου για να καλύψει ανάγκες μετατρέποντας τα χρήματα αυτά σε repos. Πρόκειται για συμφωνία επαναγοράς. Πρόκειται για επενδυτικό εργαλείο για την διαχείριση διαθεσίμων. Έχει συνήθως βραχυχρόνιο χαρακτήρα και βασίζεται στην βελτίωση της ρευστότητας του εκδότη με αντάλλαγμα ελκυστικό επιτόκιο.

Spread: Ένας όρος από τα παλιά. Το spread είναι η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που επιβάλλεται στα θεωρούμενα ως ασφαλέστερα ομόλογα και στα υπόλοιπα. Στη ζώνη ευρώ το spread προσδιορίζεται με βάση το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων. Για παράδειγμα, αν το γερμανικό επιτόκιο είναι 1,0% και τα ομόλογα μιας άλλης χώρας εμφανίζουν spread 350 μονάδων βάσης, τότε τα ομόλογα αυτής της χώρας επιβαρύνονται με επιτόκιο 3,5%. Το spread αντανακλά το πόσο επικίνδυνα ή μη θεωρούν οι επενδυτές τα ομόλογα κάθε χώρας.

CDS: Μπορεί να έχουμε κοντή μνήμη, όμως από αυτά ξεκίνησε η κρίση το 2008. Ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers πυροδότησε τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά η παγκόσμια οικονομία, παρασύροντας την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Credit Default Swap (CDS) είναι Συμφωνία ανταλλαγής ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας. Δηλαδή είναι το ασφάλιστρο χρεοκοπίας που εκδίδεται για να ασφαλίσει τον πιστωτή έναντι του κινδύνου να μην εισπράξει όλο ή μέρος του ποσού που του οφείλεται. Σε περίπτωση χρεοκοπίας ο κάτοχος CDS αποζημιώνεται και την απώλεια υφίσταται αυτός που το εξέδωσε. Τα CDS εκδίδονται από τράπεζες, επενδυτικά ταμεία και άλλους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το πρόβλημα ήταν τα naked CDS. Ασφάλιστρο χρεοκοπίας που αγοράζει επενδυτής χωρίς να κατέχει τη λεγόμενη υποκείμενη αξία, πιο απλά το ομόλογο που ασφαλίζει το CDS. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στάσης πληρωμών τόσο υψηλότερη είναι η αξία του. Η απαγόρευσή τους ακόμα και σήμερα εξετάζεται σε επίπεδο Ε.Ε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φονικές αγγελίες στο ίντερνετ


Ιστορίες πίσω από αγοραπωλησίες που βάφτηκαν με αίμα.

Ζούμε στην εποχή που το ίντερνετ κυριεύει τα πάντα. Όλα μπορούν να γίνουν με ένα απλό κλικ, με το ανάλογο κόστος όμως. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μας εγγυάται ότι το άτομο πίσω από την κάθε επικοινωνία μας είναι αυτός που λέει πως είναι. Το ρίσκο είναι μεγάλο, συχνά όμως το παίρνουμε. Και κάπως έτσι δημιουργούνται οι ιστορίες που ακολουθούν.

Το Craigslist είναι μια πασίγνωστη διαδικτυακή σελίδα αγγελιών. Από την πώληση αυτοκινήτων και παιδικών ρούχων, μέχρι την παροχή ροζ υπηρεσιών, όλα είναι στο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που αρκετές φορές βάφεται με αίμα. Οι αγοραστές συχνά θέλουν απλά ένα προϊόν. Οι ιδιοκτήτες του προϊόντος όμως αποδεικνύεται συχνά ότι θέλουν κάτι περισσότερο. Και αυτό το κάτι περισσότερο είναι η αφαίρεση της ζωής.

Το «ροζ» μασάζ που κατέληξε σε σφαγή


Αριστερά ο δολοφόνος Billy Joe Delacey και δεξιά το θύμα του Luis Alberto Vasquez Oliva

Για δολοφονία πρώτου βαθμού καταδικάστηκε ο 36χρονος βετεράνος του αμερικανικού στρατού Billy Joe Delacey. O Billy έψαχνε μέσω του site αγγελιών Craigslist για υπηρεσίες μασάζ όταν είδε την αγγελία του 26χρονου μεξικανού Luis Alberto Vasquez Oliva, γνωστού ως Beto, ο οποίος διαφήμιζε «υπηρεσίες μασάζ για ενήλικες άντρες». Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος, ξαπλωμένος σε ένα στρώμα και έχοντας δεχτεί βάναυσα χτυπήματα στο κεφάλι του.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Billy καθώς στον υπολογιστή του μασέρ βρέθηκαν email που είχαν ανταλλάξει οι δύο άντρες μία μέρα πριν βρεθεί νεκρός ο Μεξικανός. Ο 36χρονος είπε στην αστυνομία ότι εμφανίστηκε στο ραντεβού που είχαν κλείσει για μασάζ και σεξ, αλλά άλλαξε την τελευταία στιγμή την απόφασή του για ερωτικές επαφές μαζί του και έφυγε από το διαμέρισμα του 26χρονου. Τελικά ομολόγησε τη δολοφονία και δικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Αιτία της δολοφονίας θεωρήθηκε η απέχθειά του για τους ομοφυλόφιλους, καθώς βρέθηκαν πολλές αναρτήσεις του στο ίντερνετ με ομοφοβικές επιθέσεις.

Μαχαιριές στα ερτζιανά



Πενήντα φορές μαχαιρώθηκε ο ραδιοφωνικός παραγωγός του ABC George Weber τον Μάρτιο του 2009 από τον ανήλικο τότε, μόλις 16 ετών, John Katehis. Όλα ξεκίνησαν μέσω της αγγελίας που είχε δημοσιεύσει ο ανήλικος στο Craigslist προσφέροντας σεξ. Ο Weber επικοινώνησε μαζί του και του προσέφερε 60 δολάρια για σκληρά σεξουαλικά παιχνίδια. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά καθώς το 47χρονο θύμα βρέθηκε άγρια δολοφονημένο στο σπίτι του στο Μπρούκλιν, έχοντας δεχτεί πολλαπλές μαχαιριές στον λαιμό και την πλάτη. Τα σημάδια που βρέθηκαν στα χέρια του έδειξαν ότι πάλεψε να σωθεί μπροστά στο δολοφονικό μένος του ανήλικου.

Η βίαιη συμπεριφορά του John αποκαλυπτόταν συχνά μέσα από δημοσιεύσεις φωτογραφιών με όπλα στο ίντερνετ, όπου εξέφραζε τον θαυμασμό του γι’ αυτά. Στη δίκη του, που κατέληξε σε κάθειρξη 25 ετών, ζήτησε συγγνώμη για τη δολοφονία, ενώ οι συγγενείς του νεκρού δήλωσαν ότι τον συγχωρούν για την πράξη του.

Νταντά αμέσου δράσεως



Η 24χρονη νταντά Katherine Olson δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η αγγελία που είχε βάλει στο Craigslist θα της κόστιζε τη ζωή. Ο 20χρονος Michael John Anderson είδε την αγγελία της και της τηλεφώνησε για να συναντηθούν στο σπίτι του. Ήθελε όμως μόνο να σκοτώσει, όπως υποστήριξαν οι εισαγγελείς στη δίκη του, κατά τη διάρκεια της οποίας τον καταδίκασαν για φόνο. Όταν η 24χρονη εμφανίστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του, εκείνος άρπαξε το όπλο του πατέρα του και την πυροβόλησε. Στη συνέχεια μετέφερε το σώμα της και το στρίμωξε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της, οδηγώντας το σε ένα πάρκο, όπου και το εγκατέλειψε. Η σορός της βρέθηκε την επόμενη μέρα.

Στη δίκη ο πατέρας της έκανε λόγο για μια κοπέλα έξω καρδιά που συνήθιζε να χρησιμοποιεί το Craigslist για να βρίσκει δουλειά. «Η Katherine εμπιστευόταν τους ανθρώπους. Δυστυχώς, η εύπιστη φύση της την οδήγησε σε αυτή την παγίδα», είπε.

Η φάρμα βάφτηκε με αίμα



Ο 53χρονος Richard Beasley αναζητούσε μέσω του Craigslist εργάτες για μια φάρμα στο Οχάιο. Ή τουλάχιστον αυτός ήταν ο τρόπος του για να ξεγελάσει τον 56χρονο Ralph Geiger, τον 51χρονο David Pauley και τον 47χρονο Timothy Kern, που έψαχναν δουλειά και κατέληξαν δολοφονημένοι από τον αυτόκλητο ιεροκήρυκα. Ο τέταρτος, ο 49χρονος Scott Davis, τη γλίτωσε με τραύματα από σφαίρες στον ώμο του. Ο 53χρονος είχε μάλιστα συνεργάτη στα δολοφονικά του σχέδια έναν ανήλικο.

«Δεν σκότωσα κανέναν. Συγγνώμη στις οικογένειες. Θα συνεχίσω να προσεύχομαι γι’ αυτούς», δήλωσε στη δίκη του, ενώ η μητέρα του έκανε λόγο για ένα παιδί που είχε κακοποιηθεί σωματικά από τον πατριό του και σεξουαλικά από γείτονες. Στον 53χρονο επιβλήθηκε η θανατική ποινή.


Τα θύματα (από αριστερά) David Pauley, Timothy Kern και Ralph Geiger

Η Chevrolet της φρίκης


Οι δολοφόνοι George Carter (αριστερά) και Kendrick Demus (δεξιά)

Ο 21χρονος Christian Martin ήταν πολύ χαρούμενος που βρήκε σε αγγελία να πωλείται το αγαπημένο του αυτοκίνητο, μια Chevrolet. Αυτός ήταν και ο λόγος που τηλεφώνησε αμέσως στους George Carter και Kendrick Demus που είχαν βάλει την αγγελία στο Craigslist. Το ραντεβού δόθηκε στο πάρκινγκ ενός φαστ φουντ. Ο 21χρονος έμεινε ικανοποιημένος από το αμάξι και αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι του προκειμένου να πάρει τα χρήματα για την αγορά. Οι δύο άντρες όμως τον ακολούθησαν και τον δολοφόνησαν μέσα στο αυτοκίνητό του, προκειμένου να αρπάξουν τα χρήματα και να εξαφανιστούν. Η κοπέλα του Martin σώθηκε, εκείνος όμως δεν επιβίωσε.

Τίνος είναι το μωρό;



Με έναν αρρωστημένο τρόπο έχασε τη ζωή της η Heather Snively το 2010 από την 27χρονη Korena Roberts στο Όρεγκον. Αφορμή για τη συνάντηση των δύο γυναικών ήταν μια αγγελία για την πώληση παιδικών ρούχων, στην οποία ανταποκρίθηκε το 21χρονο τότε θύμα, που περίμενε παιδί. Η Snively ξυλοκόπησε την Korena με ένα γκλομπ και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να βγάλει το μωρό από την κοιλιά της! Το πτώμα της βρέθηκε στριμωγμένο στο πατάρι, ενώ η δολοφόνος μετέφερε αμέσως το μωρό στο νοσοκομείο, ισχυριζόμενη ότι ήταν δικό της. Η 27χρονη συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος της είπε ότι το 2007 η Korena είχε γεννήσει ένα νεκρό παιδί και από τότε είχε πάθει εμμονή με τα μωρά: παρακολουθούσε συνεχώς βιντεάκια στο YouTube με γεννήσεις, έπλεκε παιδικά ρούχα και έλεγε σε όλους ότι ήταν έγκυος.



Το ίδιο συνέβη και το Μάρτιο του 2015 στο Κολοράντο, όταν η 34χρονη Dyne Lane δολοφόνησε την 26χρονη Michelle Wilkins, που είχε δείξει ενδιαφέρον για τα παιδικά ρούχα που πουλούσε μέσω διαδικτύου. Σε αυτή την υπόθεση βέβαια η μητέρα επέζησε, όχι όμως και το μωρό της, το οποίο βγήκε από τα σπλάχνα της με τον ίδιο βίαιο τρόπο όπως και το μωρό της Heather.

Το θανατηφόρο smartphone


O δολοφόνος Alexander Lyons

Το 2011 ο Jonathan Clements ήθελε ένα smartphone και δημοσίευσε μια αγγελία στο Craigslist στην οποία ανταποκρίθηκε ο Alexander Lyons. Το ραντεβού των δύο αντρών για την αγοραπωλησία, έναντι 95 δολαρίων, είχε οριστεί σε ένα βενζινάδικο στο Ντιτρόιτ. Τελευταία στιγμή ο Lyons άλλαξε το σημείο συνάντησης και κάλεσε το θύμα να βρεθούν στο σπίτι της θείας του. Εκεί τον πυροβόλησε, άρπαξε τα 100 δολάρια και έγινε καπνός.

Ο δολοφόνος του Craigslist



Ο Phillp Markoff έχει μείνει στην εγκληματική ιστορία ως «ο δολοφόνος του Craigslist». Ο φοιτητής ιατρικής συνήθιζε να εντοπίζει μέσω του site αγοραπωλησιών πόρνες και στα ραντεβού τους τις λήστευε και τις κακοποιούσε. Ένα όμως από αυτά τα πονηρά ραντεβού απέβη μοιραίο, όταν ο Markoff πυροβόλησε και σκότωσε την Julissa Brisman σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Βοστόνη. Όταν συνελήφθη, ετοιμαζόταν να παντρευτεί τη μνηστή του, η οποία για καιρό τον θεωρούσε αθώο. Τελικά αυτοκτόνησε στο κελί της φυλακής λίγο πριν από τη δίκη του. Είχε κατηγορηθεί για ένοπλη ληστεία, απαγωγή και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η ιστορία του έγινε αφορμή να γυριστεί η ταινία «The Craigslist Κiller».

Το σεξ που δεν ήρθε ποτέ



Ο 42χρονος Troy Laferrara από την Πενσιλβάνια ήταν ένας άνθρωπος μοναχικός και έψαχνε συντροφιά μέσω του Craigslist. Ανταποκρίθηκε λοιπόν στην αγγελία που είχαν βάλει ο 22χρονος Elytte Barbour και η 18χρονη σύζυγός του Miranda, που είχαν πρόσφατα παντρευτεί. Η 18χρονη έγινε το δόλωμα που οδήγησε το θύμα στο αυτοκίνητό της. Κάτω από μια κουβέρτα κρυβόταν ο 22χρονος, που έπνιξε το θύμα με ένα σύρμα και στη συνέχεια η γυναίκα τον μαχαίρωσε 20 φορές! Στη δίκη το ζευγάρι είπε ότι δολοφόνησε τον άτυχο άντρα γιατί η ιδέα του θανάτου τους προκαλούσε ρίγη συγκίνησης. Ο Elytte ομολόγησε μάλιστα ότι είχαν προσπαθήσει να σκοτώσουν ξανά στο παρελθόν, αλλά είχαν αποτύχει!

Η αντίκα που σκοτώνει



Η αγάπη για τα αυτοκίνητα-αντίκες και την ταχύτητα δεν σταματάει ποτέ, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Αυτός ήταν ο λόγος που ο 69χρονος Elrey Bud Runion οδήγησε πολλά χιλιόμετρα, μαζί με τη γυναίκα του Jure, μέχρι την Τζόρτζια για να αγοράσει ένα Mustang του 1966 που βρήκε στις αγγελίες του Craigslist. Ο 28χρονος Robert Jay Towns είχε όμως στο μυαλό του μόνο τη ληστεία και όχι την πώληση του αυτοκινήτου. Έτσι κατέληξε να δολοφονήσει το ζευγάρι, που βρέθηκε από την αστυνομία με σφαίρες στο κεφάλι. Όσο για το Mustang που είχε βάλει αγγελία ο 28χρονος, δεν του ανήκε καν, όπως διαπίστωσε η αστυνομία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα απαγορευμένα μέρη για μια γυναίκα


Εκεί που αποκλείονται οι κυρίες ακόμα και σήμερα!

Την ώρα που οι γυναίκες είναι σαφώς περισσότερες από τους άντρες, με τον αριθμό τους να αντιστοιχεί στο περισσότερο από το μισό του ανθρώπινου πληθυσμού του πλανήτη, συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά απαγορεύσεις που θέτονται από το αντίθετο φύλο.

Σαν να μην έφταναν οι λιγότερες αποδοχές στον χώρο εργασίας, η σαφώς μικρότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στις εκπαιδευτικές δομές, οι γυναίκες συνεχίζουν να αποκλείονται από μια σειρά ιδιαιτέρως διαφορετικών τόπων της οικουμένης.

Κι αν η συντριπτική πλειονότητα των λόγων είναι θρησκευτικοί, δεν είναι μόνο η θρησκεία εμπόδιο στην κοσμική ζωή της γυναίκας σήμερα, ούτε φυσικά εξαντλούνται οι απαγορεύσεις στις ισλαμικές κοινωνίες, καθώς η φαλλοκρατία καραδοκεί πάντα και παντού…

Burning Tree Club



Λειτουργεί από το 1923 και παραμένει ένα από τα πλέον πριβέ και exclusive γήπεδα γκολφ της οικουμένης. Εγκατεστημένο στο Μέριλαντ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τον Λευκό Οίκο, συνεχίζει να φιλοξενεί την αφρόκρεμα της αμερικανικής ελίτ, από προέδρους και γερουσιαστές μέχρι ανώτατους δικαστικούς και κροίσους. Στους αμερικανούς προέδρους και τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου μάλιστα το κλαμπ προσφέρει αυτομάτως τιμητική είσοδο, κάτι που έπαψε το 1981, όταν η Sandra Day O’Connor έγινε η πρώτη Αμερικανή που μπήκε στο ανδροκρατούμενο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ!

Το Burning Tree σταμάτησε λοιπόν επιτόπου να χορηγεί βίζες στο ανώτατο δικαστικό σώμα παρά να κάνει τα στραβά μάτια, κάτι που φέρεται έτοιμο να επαναλάβει αν εκλεγεί γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Αμερικής. Τέτοιος σεξισμός, ναι…

Εταιρίες του Fortune 500



Προφανώς και δεν είναι επισήμως αποκλεισμένες οι γυναίκες από τα ανώτατα επιχειρηματικά κλιμάκια, συνεχίζουν ωστόσο (όπως και τα μέλη των μειονοτήτων) να υποεκπροσωπούνται στην κεφαλή των μεγάλων εταιριών, χωρίς να στερούνται φυσικά ικανοτήτων. Το 2013, για παράδειγμα, μόλις 22 γυναίκες ήταν διευθύνουσες σύμβουλοι στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, κάτι που ισοδυναμεί με το 4,4%!

Και σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός τους από τις ανώτερες διοικητικές θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, περισσότερες από το 25% των εταιριών του αντίστοιχου δείκτη δεν είχαν καν γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις! Όσο για τις υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις των επιχειρήσεων του Fortune 500, το 92,5% κατέχεται από άντρες, κάτι που δεν μπορεί φυσικά να αποδοθεί στις αντρικές ικανότητες. Ευτυχώς που υπάρχει μια χούφτα από φοβερές και τρομερές κυρίες CEO που έχουν βαλθεί να αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη του κόσμου…

Εκλογικά παραβάν



Αυτό τεχνικά υφίσταται μόλις σε δύο χώρες του πλανήτη, παραμένει όμως μια απτή πραγματικότητα: η Σαουδική Αραβία και το Βατικανό απαγορεύουν ακόμα και σήμερα την ψήφο στη γυναίκα! Αν και για τη Σαουδική Αραβία το πράγμα φαίνεται να αλλάζει, καθώς ο βασιλιάς Αμπντάλα υποσχέθηκε στις υπηκόους του να πάρουν μέρος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2015.

Όσο για το Βατικανό, μιας και δεν υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις, οι μόνες εκλογές που λαμβάνουν χώρα είναι για την ανάδειξη του νέου ποντίφικα, στις οποίες έχουν λόγο αποκλειστικά οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών. Κι αφού μόνο άντρες μπορούν να γίνουν καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας, οι γυναίκες δεν μπορούν να ψηφίσουν στο Βατικανό…

Τέμενος Haji Ali Dargah



Εγκατεστημένο στα ανοιχτά των ακτών της Βομβάης, το εν λόγω τέμενος είναι και τάφος του εμπόρου του 15ου αιώνα Pir Haji Ali Bukhari, ο οποίος απαρνήθηκε τα επίγεια υπάρχοντά του και έκανε το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα. Άγιος πια του σουφισμού, το μαυσωλείο του Bukhari ήταν άλλοτε ανοιχτό και στα δύο φύλα.

Τον Ιούλιο όμως του 2012, ένα θρησκευτικό διάταγμα εκδόθηκε, εναρμονισμένο με τον Νόμο της Σαρία, το οποίο απαγόρευε στη γυναίκα να εισέλθει στον κυρίως χώρο του ναού. Πολλές γυναικείες οργανώσεις ένωσαν τις φωνές τους κατά του διαχωρισμού των φύλων, καθώς θεωρήθηκε πως ήταν το «ανάρμοστο ντύσιμο» που επέβαλε την απαγόρευση παρά θρησκευτικοί λόγοι…

Γύρος της Γαλλίας



Ο περίφημος αθλητικός ποδηλατικός γύρος παραμένει το μόνο ίσως κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου που δεν έχει γυναικείο αντίστοιχο, αν και το ίδιο θα μπορούσαμε ίσως να πούμε και για την πλειονότητα των δημοφιλών σπορ, με εξαίρεση ίσως το μπάσκετ (αν και οι λόγοι ποικίλουν γι’ αυτό).

Η διοργάνωση του Γυναικείου Γύρου της Γαλλίας ακυρώθηκε το 2009 και δε φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς τόσο η έλλειψη χορηγών όσο και ενδιαφέροντος από πλευράς κοινού κάνουν την αναβίωσή του ιδιαιτέρως δύσκολη…

Morehouse College



Εγκατεστημένο στην Ατλάντα της Τζόρτζια, το Morehouse College παραμένει το τελευταίο -μη θρησκευτικό- πανεπιστήμιο των ΗΠΑ που συνεχίζει να κρατά τις πύλες του κλειστές στους θηλυκούς σπουδαστές. Το περίφημο εκπαιδευτικό ίδρυμα, απόφοιτοι του οποίου είναι από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι και τον Σπάικ Λι, έχει υπάρξει ιστορικά το πανεπιστήμιο των μαύρων, ήδη από την ίδρυσή του το 1867. Και σήμερα είναι η τελευταία ανώτατη εκπαιδευτική δομή των ΗΠΑ που απαγορεύει τη φοίτηση σε γυναίκες, οι οποίες βέβαια μπορούν να βρουν παρηγοριά στα 50 και πλέον κολέγια των ΗΠΑ αποκλειστικά για γυναίκες!

Ναός Ayyappan



Εγκατεστημένο στην Κεράλα της Ινδίας, το περίφημο μέρος προσκυνήματος των ινδουιστών είναι ανοιχτό στους άντρες όλων των ηλικιών. Όσο για τις γυναίκες, επιτρέπεται περιορισμένη είσοδος σε όσες δεν είναι μεταξύ 6-60 ετών. Ο λόγος είναι η έμμηνη ρύση των γυναικών που απαγορεύει την είσοδό τους στο θρησκευτικό μνημείο, καθώς σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πίστη, ο θεός μπορεί να ξεστρατίσει από την παρουσία γυναικών στις «μέρες» τους…

Ιρανικά ποδοσφαιρικά γήπεδα



Αν ο ποδοσφαιρικός αγώνας γίνεται μεταξύ αντρικών ομάδων, τότε η είσοδος στη γυναίκα απαγορεύεται, καθώς διά στόματος του αγιατολάχ Fazel Lankarani είναι ανάρμοστο για τις γυναίκες να κοιτούν το σώμα του άντρα για ευχαρίστηση. Κι έτσι από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι γυναίκες έχουν εξοριστεί από τα περισσότερα γήπεδα του Ιράν, ακόμα και από πανηγυρισμούς και φιέστες, παρά το γεγονός ότι η θρησκευτική απαγόρευση λίγο έλλειψε να ανατραπεί το 2006 υπό την ηγεσία του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, συναντώντας φυσικά τη μήνη των μουσουλμάνων ηγετών…

Όρος Omine



Εγκατεστημένο στην Ιαπωνία, ένα από τα ψηλότερα βουνά της χώρας είναι απαγορευμένο στις γυναίκες. Σπίτι περίφημου βουδιστικού ναού για περισσότερο από 1.300 χρόνια, το Omine συνεχίζει να φιλοξενεί τελετουργικές πρακτικές διαχωρισμού των φύλων, κοινός τόπος εξάλλου σε πολλά ιερά μέρη της Ιαπωνίας. Στην είσοδο μάλιστα βουδιστικών ναών και μνημείων του σιντοϊσμού, τεράστιες επιγραφές κάνουν σαφείς τις προθέσεις των μοναχών: «Οι γυναίκες δεν επιτρέπονται πέρα από αυτό το σημείο»!

Ο διαχωρισμός συνεχίζει μάλιστα να υφίσταται σε πείσμα του κοσμικού κράτους, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει διά νόμου ήδη από το 1872 τις πρακτικές υποβάθμισης της γυναίκας, έστω και θρησκευτικές! Πώς να μην εναντιωθούν λοιπόν οι φεμινιστικές οργανώσεις της Ιαπωνίας όταν το Όρος Omine περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco;

Άγιο Όρος



Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας η περίφημη χερσόνησος της Χαλκιδικής που λειτουργεί ως σπίτι του ορθόδοξου μοναχισμού ήδη από τον 5ο αιώνα. Όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, οι γυναίκες δεν επιτρέπονται στην επικράτεια του Περιβολιού της Παναγίας, για μια σειρά από θρησκευτικούς λόγους…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...