Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Διαζύγιο σε όποια χώρα σε... συμφέρει


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα υιοθέτησε, όπως έχουν ήδη κάνει άλλες 15 χώρες- μέλη, τούς κανόνες της ΕΕ που δίνουν τη δυνατότητα στα διεθνή ζευγάρια να επιλέγουν ποιας χώρας η νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διαζυγίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι χώρες που υιοθετούν τον κανονισμό της ΕΕ για τα διαζύγια, παρέχουν στα διεθνή ζευγάρια ασφάλεια δικαίου και την αναζήτηση της πλέον ευνοϊκής νομοθεσίας σε περίπτωση διαζυγίου.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ακόμη ένα κράτος ζήτησε να συμμετάσχει στην ενισχυμένη συνεργασία, που βοηθά τα διεθνή ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία διαζυγίου. Καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων δίνει τη δυνατότητα σε άνδρες και γυναίκες απ' όλη την Ευρώπη να έλθουν σε επαφή και να ερωτευτούν, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ασφάλεια δικαίου σε περίπτωση διαζυγίου», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος του κανονισμού για το εφαρμοστέο δίκαιο σε περίπτωση διαζυγίου είναι η παροχή βοήθειας στα ασθενέστερα μέρη. Τα διεθνή ζευγάρια θα είναι σε θέση να συμφωνούν εκ των προτέρων ποιο δίκαιο θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διαζυγίου ή δικαστικού χωρισμού τους. Σε περίπτωση που το ζευγάρι δεν μπορεί να συμφωνήσει, οι δικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους κοινή μέθοδο για να αποφασίζουν ποιας χώρας η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί. Ο κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουνίου 2012, δεν έχει επιπτώσεις στους εθνικούς νόμους περί διαζυγίου ή γάμου, ούτε προβλέπει την υιοθέτηση κανόνων που επηρεάζουν ουσιαστικά το οικογενειακό δίκαιο των κρατών μελών.

«Με σχεδόν ένα εκατομμύριο διαζύγια στον χώρο της ΕΕ το 2009 (στοιχεία της Eurostat), η λύση αυτή βοηθά τα ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων, εκείνα που ζουν χωριστά σε διαφορετικές χώρες ή ζουν μαζί σε χώρα άλλη από τη χώρα καταγωγής τους, και τα προστατεύει από πολύπλοκες, μακροχρόνιες και επώδυνες διαδικασίες», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα διαζύγια έχει υιοθετηθεί από 16 κράτη-μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Λιθουανία και Ελλάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές και γονείς θέλουν πίσω την εκπαιδευτικό-«κουνελάκι»


Η 21χρονη είχε φωτογραφηθεί για το Playboy πριν αρχίσει να διδάσκει.

Μπορεί το σχολείο όπου δίδασκε στο Ντάλας να την απέλυσε αλλά μαθητές και γονείς στηρίζουν και ζητούν να επιστρέψει η 21χρονη Cristy Nicole Deweese, καθηγήτρια Ισπανικών που είχε φωτογραφηθεί για το Playboy όταν ήταν φοιτήτρια, πριν από τρία χρόνια.

Η Deweese δίδασκε στο ισπανικά στο Townview Magnet High School και μετά την απόλυσή της έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 υπογραφές για την επιστροφή της.

Παρότι δεν εργαζόταν ως εκπαιδευτικός την εποχή της φωτογράφισης, οι προϊστάμενοί της θεώρησαν πως το παρελθόν της την έκανε ακατάλληλη για να διδάσκει στα 21 της μαθητές λίγα χρόνια μικρότερούς της.

Η νεαρή δασκάλα έχει όμως και την υποστήριξη αρκετών γονέων.

«Είστε η καλύτερη καθηγήτρια Ισπανικών που είχε ποτέ η κόρη μου», της έγραψε ένας γονιός.

Ένας άλλος γονιός δήλωσε στην Dallas Morning News πως παρότι το παρελθόν της στο Playboy δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην τωρινή της διδασκαλία, είναι πιθανό να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τη βλέπουν κάποιοι μαθητές.

«Τα αγόρια 16- 17 ετών θα την κοιτάζουν χωρίς να την φαντάζονται γυμνή;» διερωτήθηκε ένας άλλος, «τα κορίτσια θα μπορούν να τη σέβονται σαν εκπαιδευτικό, σαν έναν άνθρωπο- πρότυπο;»








Διαβάστε περισσότερα...

90χρονος οδηγούσε ανάποδα


Χάος προκάλεσε στην Ελβετία ένας 90χρονος οδηγός που εντοπίστηκε να κινείται ανάποδα σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Γκοσάου και Ζανκτ Γκάλεν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι να επέμβει η τροχαία και να τον σταματήσει, ο ηλικιωμένος αντιλήφθηκε μόνος του το λάθος του και για να το διορθώσει έκανε επί τόπου... αναστροφή και μπήκε στο σωστό ρεύμα κυκλοφορίας.

Αστυνομικοί που είχαν ενημερωθεί από άλλους οδηγούς για τις επικίνδυνες μανούβρες του 90χρονου τον βρήκαν τελικά να έχει παρκάρει σε ένα χώρο στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου. Διαπίστωσαν όμως ότι ήταν έτοιμος να συνεχίσει ξανά την πορεία του μπαίνοντας και πάλι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο... αφηρημένος οδηγός υποχρεώθηκε να παραδώσει αμέσως το δίπλωμα οδήγησης και να βρει άλλον τρόπο για να πάει στον προορισμό του.


Διαβάστε περισσότερα...

Νυχτερινό καταφύγιο για αστέγους


Ένα καταφύγιο για τους αστέγους, που θα εξασφαλίζει σε ανθρώπους που περνούν τη νύχτα στους δρόμους της πρωτεύουσας ένα κρεβάτι και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν και να νιώσουν ασφαλείς έστω και για λίγες ώρες ετοιμάζουν τον τελευταίο καιρό οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Το Υπνωτήριο των αστέγων-το πρώτο οργανωμένο στην Ελλάδα-αναμένεται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του στο κέντρο της Αθήνας και θα μπορεί να φιλοξενεί κάθε βράδυ 50-70 άτομα.

Το νυχτερινό καταφύγιο θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο (21.00-12.00 της επόμενης ημέρας), ενώ κάποιες υπηρεσίες του θα είναι διαθέσιμες επί 24ωρου βάσεως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Αφήστε τους ελεύθερους τώρα»


Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από την Αθήνα και το Μεξικό μέχρι τη Νάπολη και τη Μπανγκόκ, ζητούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών της Greenpeace.

Οι «Αrctic 30» κρατούνται ακόμα, 30 μέρες μετά τη σύλληψή τους από τις ρωσικές αρχές κατηγορούμενοι για πειρατεία, επειδή ανέλαβαν δράση για την προστασία της Αρκτικής.



Στην Ελλάδα, 30 εθελοντές της Greenpeace, όσοι και οι ακτιβιστές που βρίσκονται κρατούμενοι στη Ρωσία, βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, κρατώντας διαδοχικά πανό για να πουν την ιστορία των «Arctic 30»: 30 μέρες κράτησης, επειδή διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική από την εταιρεία Gazprom.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, Kumi Naidoo, δήλωσε: «Σήμερα συμπληρώνονται 30 μέρες από την εισβολή στο πλοίο μας και τη σύλληψη των 30 φίλων και συναδέλφων μας. Κατηγορούνται για πειρατεία – μία κατηγορία παράλογη που επιφέρει μέγιστη ποινή 15 χρόνων φυλάκισης. Αυτοί οι 30 άνθρωποι ανέλαβαν δράση για όλους εμάς, για να προστατεύσουν ένα ευάλωτο περιβάλλον και το κλίμα του πλανήτη που βρίσκεται σε κίνδυνο, και τώρα πρέπει κι εμείς να σταθούμε στο πλάι τους. Η κράτησή τους είναι μία επίθεση ενάντια σε κάθε έναν που έχει υψώσει τη φωνή του για να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτοί οι 30 άνθρωποι είναι κρατούμενοι συνείδησης και έχουμε όλοι ευθύνη για το τι θα τους συμβεί από εδώ και στο εξής. Οι σημερινές εκδηλώσεις συμπαράστασης σε όλο τον κόσμο δείχνουν τη στήριξη όλων μας σε αυτούς τους 30 ανθρώπους και το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία. Οι «Arctic 30» δεν είναι πειρατές και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους».

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στους «Arctic 30». Ανάμεσά τους, η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία την περασμένη βδομάδα ζήτησε την απελευθέρωσή τους και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που μίλησε απευθείας με τον Πρόεδρο Πούτιν. 11 κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης απηύθυναν επιστολή στον Πρόεδρο Πούτιν ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. Ο Ολυμπιονίκης Τζον Κάρλος, στην 45η επέτειο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, όπου ύψωσε τη γροθιά του ενάντια στους φυλετικούς διαχωρισμούς, ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στον "αέρα" οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών


Στον «αέρα» βρίσκονται οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών καθώς δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή η εισήγηση της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων να αρχίσουν τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο έβγαλε τηλεγράφημα με το οποίο γνωστοποιούσε ότι ξεκινούν την Δευτέρα οι εγγραφές. Αργότερα, ακύρωσε το συγκεκριμένο τηλεγράφημα καθώς πρόκειται για την εισήγηση της Ομοσπονδίας και όχι για απόφαση. Αναμένεται σε λίγη ώρα η απόφαση για το πότε θα ξεκινήσουν οι εγγραφές.



Διαβάστε περισσότερα...

Πούλησαν το μωρό τους για ένα... κινητό


Έβαλαν αγγελία σε εφημερίδα και όταν πήραν τα λεφτά έκαναν ψώνια.

Ένα ζευγάρι από την Κίνα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολλά χρόνια φυλάκιση, καθώς κατηγορείται ότι ήθελε να πουλήσει την αγέννητη κόρη του για να... πάρει ένα iPhone και άλλα αγαθά πολυτελείας.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η Zhang και ο Teng έβαλαν ανώνυμες αγγελίες σε εφημερίδες, λέγοντας ότι ήταν πρόθυμοι να... αποχωριστούν το μωρό τους (που δεν είχε γεννηθεί ακόμη τότε), με αντάλλαγμα 50.000 κινεζικά γουάν (περίπου 5.000 δολάρια).

Οι Αρχές τους κατηγόρησαν για εμπορία ανθρώπων, αφού τελικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, βρήκαν τελικά αγοραστή για το μωρό, το οποίο η Zhang έφερε στον κόσμο στο σπίτι της και όχι σε κάποιο νοσοκομείο.

Τα λεφτά κατατέθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με αυτά το ζευγάρι, που είναι άνεργο και έχει δύο ακόμη παιδιά -όπως μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης- αγόρασε ένα κινητό τηλέφωνο και άλλα είδη πολυτελείας.

Στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν ότι το έκαναν για το καλό της νεογέννητης κόρης τους, προσθέτοντας ότι ήθελαν να τής βρουν ένα καλό σπίτι με οικονομική άνεση, που θα μπορούσε να τής προσφέρει μια καλύτερη ζωή.

«Δεν τη δώσαμε για τα λεφτά, αλλά για να είναι πιο ασφαλής» είπαν, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Σανγκάης Jiefang Daily.

Προκειμένου να κρύψουν την εγκυμοσύνη της γυναίκας, οι δυο τους έλεγαν στους γείτονες, ότι το «εξόγκωμα» στην κοιλιά της ήταν... όγκος, καταλήγει το άρθρο.



Διαβάστε περισσότερα...

Ρουμάνες εξωθούσαν τα παιδιά τους σε επαιτεία


Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Συνελήφθησαν στο κέντρο του Πειραιά από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής τρεις γυναίκες από τη Ρουμανία, οι οποίες εξωθούσαν κατ' εξακολούθηση τα ανήλικα παιδιά τους στην επαιτεία.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Διαβάστε περισσότερα...

«Μπορεί να μου έκαψαν το σώμα μου, αλλά όχι την ψυχή»


Το «κορίτσι της φωτογραφίας» του Βιετνάμ μιλά για τη φρίκη του πολέμου.

Πριν από 41 χρόνια η φωτογραφία της έκανε το γύρο του κόσμου και έμεινε στην ιστορία ως το σύμβολο της φρίκης του πολέμου στο Βιετνάμ. Η Κιμ Φουκ Φαν Τι ήταν μόλις 9 ετών όταν έπεσε θύμα επίθεσης με βόμβα ναπάλμ, που έκαψε το μεγαλύτερο μέρος του κορμιού της.

Απαθανατίστηκε να τρέχει κλαίγοντας για να σωθεί, με το πρόσωπό της κυριευμένο από τρόμο και το σώμα της σημαδεμένο από εγκαύματα, σε μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου κι έμεινε στην ιστορία ως το ντοκουμέντο που συνοψίζει την αγριότητα και την τραγωδία του πολέμου.



Μιλώντας αποκλειστικά στο Mega η Κιμ Φουκ περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε τότε και παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης και ανθρωπιάς.

«Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να μου έκαψαν το σώμα μου, αλλά όχι την ψυχή, το όνειρο, το μέλλον μου. Έχω μια καινούργια φωτογραφία να δείξω στον κόσμο. Είμαι ακόμη ζωντανή και κρατάω το όνειρό μου ζωντανό», λέει, μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο...





Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωθείτε για την επιληψία


Στα 65 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των πασχόντων από επιληψία σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, τα έξι εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη και 100.000 στην Ελλάδα. Το 80% των ατόμων με επιληψία ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και δεν παίρνουν φάρμακα, ενώ ακόμη και στην ανεπτυγμένη Ευρώπη ένα ποσοστό 30% δεν παίρνει τα κατάλληλα φάρμακα. Ένα ποσοστό γύρω στο 30% εμφανίζει ανθεκτικότητα στη θεραπεία, δηλαδή δεν ανταποκρίνεται σε ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο, κι αυτά είναι τα άτομα που έχουν την τάση να ζουν σε απομόνωση λόγω των επιληπτικών κρίσεων και κατά κανόνα κουβαλούν το στίγμα.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Επιληψίας και της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας παιδονευρολόγος Αθανάσιος Κοβάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας.

Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης, με κεντρικό μήνυμα "ΟΧΙ στο φόβο και την άγνοια - ΝΑΙ στην κατανόηση και τη φροντίδα", που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου (13.30-15.00, στο ξενοδοχείο Electra Palace, στη Θεσσαλονίκη) ο κ. Κοβάνης επισημαίνει:

"Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία παρατηρείται παγκοσμίως ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και χρώματος. Όσον αφορά την αιτιολογία, σε ένα μεγάλο ποσοστό κρίσεων που τις ονομάζουμε ιδιοπαθείς, ο γενετικός παράγων παίζει σπουδαίο λόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή βλέπουμε και άλλα άτομα σε μια οικογένεια, λέμε ότι είναι κληρονομική, όμως δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να εντοπίσουμε ποιο είναι το γενετικό πρόβλημα. Έχουν βρεθεί γονίδια που μπορεί να ευθύνονται αλλά όχι ακριβώς το συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη νόσο και είμαστε πολύ μακριά από το να βρούμε τη γονιδιακή θεραπεία. Το άλλο ποσοστό το ονομάζουμε κρυπτογενές, που σημαίνει ότι ξέρουμε πως κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορούμε να το βρούμε. Και το άλλο που το λέμε συμπτωματικό, γιατί βρίσκουμε κάτι και τότε σκεφτόμαστε τη χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση της επιληπτογόνου εστίας από τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει σε ένα μικρό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10-15%".

Παράλληλα, τονίζει ότι στη σύγχρονη Ελλάδα παρατηρείται ακόμη, ότι άνθρωποι που πάσχουν από επιληψία, τους πηγαίνουν σε διάφορα μοναστήρια για να εξορκίσουν το δαίμονα από τον εγκέφαλό τους ή ακούγονται συμβουλές, όπως "βάλτε κάτι στο στόμα αυτού που έχει πάθει επιληπτική κρίση".

"Όταν ένα άτομο κάνει μια μεγάλη επιληπτική κρίση, πρέπει κανείς να το γυρίσει στο πλάι και να μην κάνει τίποτα. Αν φοράει γυαλιά, ας του τα βγάλει, αν είναι δίπλα σε κάτι επικίνδυνο, ας τον προστατεύσει να μην χτυπήσει. Δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα, αλλά να περιμένει να περάσει η κρίση που - κατά κανόνα - κρατάει κάτω από τρία λεπτά. Εφόσον η κρίση σταματήσει και το άτομο συνέλθει καλό είναι να το παρακολουθήσει πως θα συμπεριφερθεί. Εφόσον είναι καλά και είναι γνωστό ότι έχει επιληψία, πηγαίνει σπίτι του και επικοινωνεί με τον γιατρό. Αν, όμως, είναι η πρώτη φορά, τότε καλό είναι να πάει στο νοσοκομείο" αναφέρει ο κ. Κοβάνης.

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι να μάθει το κοινό ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην επιληψία δεν είναι οι κρίσεις, αλλά η προκατάληψη και το κοινωνικό στίγμα που "μεταφράζονται" σε διακρίσεις, άνιση μεταχείριση, κοινωνικό αποκλεισμό και εργασιακά προβλήματα, για τα άτομα που έχουν επιληψία. Η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα και συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και στην ανάπτυξη φαρμακευτικών λύσεων για την επιληψία. Παράλληλα, όμως, πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα από την κοινωνία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν επιληψία μέσα από:

·Επαρκείς και προσβάσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

·Χρηματοδότηση της έρευνας.

·Έγκυρη πληροφόρηση και κατάρτιση.

·Πρόσβαση στη θεραπεία.

·Προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Μια άλλη σημαντική πτυχή του ζητήματος της επιληψίας, που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αφορά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην πρόσβαση των χρονίως πασχόντων (μεταξύ των οποίων και τα άτομα με επιληψία) σε φάρμακα και σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αερογέφυρα στη Γαύδο για 3χρονο κορίτσι


Το παιδί θα μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Ηράκλειο.

Ένα κορίτσι 3 χρονών από τη Γαύδο έχει σημάνει συναγερμό στο ΕΚΑΒ που ετοιμάζεται να το μεταφέρει με ελικόπτερο στο Ηράκλειο.

Το παιδί έχει αφόρητους πόνους στην κοιλιά και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους δικούς του που επικοινώνησαν με γιατρούς και τώρα ετοιμάζονται να το μεταφέρουν στο ΠΑΓΝΗ.

Αμέσως ενημερώθηκαν από το ΕΚΑΒ που έχει το συντονισμό, οι αρμόδιοι για τις αεροδιακομιδές και στη συνέχεια ο θάλαμος επιχειρήσεων κι έτσι στις 4:30 το παιδί θα φύγει με ελικόπτερο από τη Γαύδο και με συνοδεία γιατρού, προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και να γίνει ασφαλής διάγνωση και νοσηλεία του.

Καθώς στη Γαύδο δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, όταν προκύψει πρόβλημα υγείας, κρίνεται επιβεβλημένη η αερομεταφορά με ελικόπτερο, που είναι και το μόνο μέσο που μπορεί να προσεγγίσει.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ειρηνική διαμαρτυρία στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»


Γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς ζητούν πρόσβαση για όλους στις δομές υγείας.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ειρηνική διαμαρτυρία που οργάνωσαν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) και η Ομάδα Αλληλεγγύης Ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στην είσοδο του Γ.Ν «Αλεξάνδρα», την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης των Αλληλέγγυων Κοινωνικών Ιατρείων – Φαρμακείων σε Νοσοκομεία όλης της χώρας.

Στην διαμαρτυρία πήραν δυναμικά μέρος γυναικείες οργανώσεις, το κίνημα «Δεν πληρώνω», γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου αλλά και ασθενείς και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι πολίτες.

Σκοπός της διαμαρτυρίας ήταν η διεκδίκηση της ισότιμης πρόσβασης όλων σε δομές υγείας συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των ανασφάλιστων πολιτών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, με την υποδιοικήτρια του νοσοκομείου, η οποία και δεσμεύτηκε προφορικά, ότι το νοσοκομείο θα δέχεται από εδώ και πέρα ανασφάλιστες εγκύους που θέλουν να γεννήσουν με αξιοπρέπεια και ότι δεν θα υπάρχει πλέον οικονομική χρέωση σε αυτές που θα αποστέλλεται ως χρέος στην εφορία». «Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση στην μάχη που δίνουμε για να ανοίξουν τα δημόσια νοσοκομεία σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. Αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει το κράτος και δεν το κάνει, το κάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μαζί με τους αλληλέγγυους πολίτες», προστίθεται.

«Δώσαμε ένα σαφές μήνυμα για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων στην ΖΩΗ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε και την έγγραφη σχετική απάντηση καθώς και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην ίδια σταθερή και αταλάντευτη θέση του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ», καταλήγει η ανακοίνωση.










Διαβάστε περισσότερα...

Επέμβαση εισαγγελέα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Δωδεκάνησα


Γονείς και μαθητές είναι σε απόγνωση.

Τα κενά εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για το εν λόγω θέμα έφεραν την παρέμβαση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ρόδου Κ. Μπούτσικου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Δημοκρατική», ο εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στην Πταισματοδίκη Ρόδου, η οποία και καλείται να διερευνήσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Παιδείας.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν κενά βασικών ειδικοτήτων σε γυμνάσια και λύκεια των νησιών Καστελόριζο, Χάλκη, Κάσο, Λειψοί, Αγαθονήσι. Στα εν λόγω νησιά λειτουργούν 5 γυμνάσια με τα τέσσερα εξ αυτών να έχουν και λυκειακές τάξεις.

Γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτό ότι ιδίως οι μαθητές των λυκειακών τάξεων ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη του σχολικού έτους δεν έχουν παρακολουθήσει ακόμα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά σε αντίθεση με άλλους μαθητές δημόσιων σχολείων ανά την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα σχολεία των ακριτικών αυτών νησιών μένουν χωρίς καθηγητές, αφού και το προηγούμενο έτος υπήρξε καθυστέρηση στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα σχολεία αυτά με αποτέλεσμα οι μαθητές στο γυμνάσιο Καστελόριζου να κλείσουν το σχολείο τους για να πιέσουν για την αποστολή εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσων στην εφημερίδα «Δημοκρατική» τα κενά δεν περιορίζονται μόνο στα νησιά που προαναφέρθηκαν αλλά παρατηρούνται ελλείψεις σε Νίσυρο, Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια, Λέρο, Κω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι γονείς είναι σε απόγνωση και πολλοί εξ αυτών σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα νησιά τους για να καταφέρουν τα παιδιά τους να ολοκληρώσουν το λύκειο χωρίς προβλήματα.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάστηκαν υπεύθυνοι κατασκήνωσης για το θάνατο δύο κοριτσιών


Είχαν πνιγεί στην πισίνα της εγκατάστασης τον Ιούνιο του 2009.

Την καταδίκη των υπευθύνων κατασκήνωσης, στην πισίνα της οποίας βρήκαν τραγικό θάνατο δυο 9χρονα κορίτσια, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Συνολικά καταδικάστηκαν επτά άτομα για τον πνιγμό των δυο κοριτσιών που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, στις 19 Ιουνίου 2009, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες εντοπίστηκαν στο πάτο της πισίνας της κατασκήνωσης που βρίσκεται στην Βελίκα, στα παράλια της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας καταδίκασε τους δύο συνιδιοκτήτες της κατασκήνωσης σε συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών τον καθένα, τον αρχηγό της κατασκήνωσης και τον υπεύθυνο επόπτη ασφαλείας της κολυμβητικής δεξαμενής σε συνολική ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών τον καθένα και τα τρία μέλη της επιτροπής καταλληλότητας για τη χορήγηση της ετήσιας άδειας λειτουργίας των παιδικών εξοχών, σε συνολική ποινή φυλάκισης 27 μηνών, τον καθένα. Για τους δύο πρώτους καταδικασθέντες μετέτρεψε την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως και για τους υπόλοιπους πέντε την ανέστειλε για τρία χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Υγεία και ΟΤΑ


Ετοιμάζεται το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο.

Από τον χώρο της υγείας και τους ΟΤΑ θα προκύψει το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκε και ο προγραμματισμός του δεύτερου κύματος της κινητικότητας ακόμη 12.500 υπαλλήλων, που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει το αίτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, για παράταση δυο- τριών μηνών.

Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, «θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ».

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε δε, όσον αφορά την κινητικότητα στους ΟΤΑ ότι θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ενδοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η γηραιότερη αθλήτρια της ενόργανης


Η 88χρονη Τζοάνα Κας από την Γερμανία είναι η γηραιότερη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής στον κόσμο.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Oι υποψήφιοι για ΕΠΑΣ και ΙΕΚ του υπ. Τουρισμού


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για εισαγωγή στις ΕΠΑΣ και ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού, εκπαιδευτικής περιόδου 2013- 2014.

Σύμφωνα με την υπ' αρ. 23626/19.10.2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛ0ΟΟ-ΧΙΓ), εισάγονται συνολικά 575 υποψήφιοι στις ΕΠΑΣ και 320 υποψήφιοι στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού. Οι αλφαβητικές ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, όπως και η κατανομή τους ανά ειδικότητα και Εκπαιδευτική Μονάδα εισαγωγής, αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr και στον Πίνακα Ανακοινώσεων του υπουργείου Τουρισμού, καθώς και στον Πίνακα Ανακοινώσεων των Εκπαιδευτικών Μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού.

Οι επιτυχόντες μαθητές και καταρτιζόμενοι υποχρεούνται να καταθέσουν την αίτηση εγγραφής τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στην προκήρυξη, οι ίδιοι ή οι κηδεμόνες τους στην Εκπαιδευτική Μονάδα που εισάγονται, σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δηλαδή από 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2013 και κατά τις ώρες 09:00 έως 15:00.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, τυχόν κενές θέσεις θα καλυφθούν από τους επόμενους, κατά σειρά κατάταξης μορίων και προτιμήσεων, υποψήφιους.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταδίκη για ανθρώπινα δικαιώματα


Με δύο διαφορετικές αποφάσεις του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των συνθηκών που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία γρήγορη και δίκαιη δίκη.

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Γεωργίου Ασλάνη, που είχε συλληφθεί το 2009 με την υπόνοια ότι συμμετείχε σε μία σειρά από κλοπές και βρέθηκε κρατούμενος στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας Σερρών, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010.

Ο Γ. Ασλάνης κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του (έλλειψη εξαερισμού, βρόμικες τουαλέτες, έλλειψη κλινών και πληθώρα κρατουμένων) και ισχυρίσθηκε ότι οι εν λόγω συνθήκες κράτησης ήταν αντίθετες με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Με την απόφασή του το ΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την περίπτωση του Αλβανού υπηκόου Πετρίτ Σχιούτι, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2009 για διακίνηση κοκαΐνης και διώχθηκε ποινικώς από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Στο ΔΑΔ ο Π. Σχιούτι υποστήριξε ότι η αίτηση απελευθέρωσης που είχε υποβάλει, δεν εξετάσθηκε όσο γρήγορα έπρεπε και το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και γρήγορη δίκη, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον προσφεύγοντα 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινή δικαίωση για σχολικούς φύλακες


Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία επιστρέφουν στις θέσεις τους 91 σχολικοί φύλακες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι σχολικοί φύλακες είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να παραμείνουν στην εργασία τους, έως ότου κριθεί στην ουσία της η υπόθεση, συζήτηση που ορίστηκε να γίνει στις 13 Νοεμβρίου.

Μετά την προσωρινή τους δικαίωση θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά χωρίς καμία μεταβολή, εργασιακή και οικονομική.

Ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος που κατάργησε τους σχολικούς φύλακες κινείται έξω από κάθε λογική του Συντάγματος.

Προσωρινή διαταγή να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους είχαν πάρει πριν λίγες μέρες δώδεκα συνάδελφοί τους από το δήμο Νεάπολης - Συκεών.


Διαβάστε περισσότερα...

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: "Δεν έχουμε αποζημιωθεί"


Για «προδήλως παράνομη πρακτική, η οποία επισφραγίζει την ακυρότητα των ομαδικών απολύσεων» κάνουν λόγο, σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

«Ο διαχειριστής των παράνομων και άκυρων απολύσεων, κ. Μάναλης, ούτε στην καταβολή των χρημάτων, που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, έχει φροντίσει να έχει τουλάχιστον την επίφαση νομιμότητας», σημειώνουν.

Αναφέρουν επίσης ότι έως και σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, «που για την κυβέρνηση θεωρούνται απολυμένοι από τη νύχτα "του μαύρου"», υποστηρίζοντας ότι αυτό «δείχνει και το μέγεθος του εκβιασμού, που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, που συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διασφαλίζουν την αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, όπως δηλαδή αξίζει σε έναν πραγματικό (και όχι δήθεν) φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Εξάλλου, επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να αναλάβουν «εξ ολοκλήρου τη μετάδοση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της χώρας μας από 1/1/2014, αφού ο κ. Μάναλης και οι συν αυτώ αδυνατούν».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας για την τετράχρονη



Για το τετράχρονο κοριτσάκι που βρέθηκε σε καταυλισμό ρομά στα Φάρσαλα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real Fm, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος, Παναγιώτης Τζοβάρας.
«Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Τα χαρακτηριστικά του κοριτσιού παραπέμπουν σε άτομο που ίσως είναι από Ανατολική ή Βόρεια χώρα», τόνισε ο κ. Τζοβάρας.

Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας για την τετράχρονη

Αναφορικά με την 40χρονη γυναίκα, που, σύμφωνα με την αστυνομία, το κορίτσι διέμενε μαζί της, ο αστυνομικός διευθυντής σημείωσε ότι «έχει προβάλει διάφορους ισχυρισμούς, που είναι αντιφατικοί».

Ακούστε το ηχητικό:



Επίσης ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας αποκάλυψε ότι το ζευγάρι που είχε την 4χρονη στον καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα έχει δηλώσει 14 παιδιά και μάλιστα οι αρχές έχουν εκδώσει στη γυναίκα δύο ταυτότητες με διαφορετικά ονόματα. "Κάθε τρεις μήνες γεννούσε και ένα μωρό" σχολίασε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας. 

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Μίλα": 


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία μετά μουσικής


Με μια μουσική παράσταση έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν το πρωί της Παρασκευής, μαθητές, γονείς και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το Μουσικού.

Η κινητοποίηση εντάσσεται σε ένα κύμα πανελλαδικών κινητοποιήσεων στις οποίες προχώρησαν όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας, ζητώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Δείτε το Βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση "ανάσα" για υπερχρεωμένο ιερέα


Απόφαση "ανάσα" για υπερχρεωμένο δανειολήπτη στην Κρήτη. Η υπαρ. 768/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων,αφορά σε ιερωμένο δανειολήπτη που είναι χρεωμένος σε τέσσερις Τράπεζες με έξι Τραπεζικές συμβάσεις συνολικού ύψους χρέωσης 116.291.95 Ευρώ.

Ο εν λόγω ιερέας έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ν.3869/2010, καθοδηγούμενος συμβουλευτικά αλλά και εξωδικαστικά από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας είναι μέλος και εν συνεχεία, καταθέτοντας σχετική αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων, με συνεργαζόμενο δικηγόρο με την Ένωση.
Επί της ουσίας της υπόθεσης και σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται, για υπόθεση που είχε προσδιοριστεί η ημερομηνία της δημόσιας συνεδρίασης του δικαστηρίου αλλά, λόγω ασθενείας του πληρεξουσίου δικηγόρου, ο ιερέας ζήτησε αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης αυτής .

Το δικαστήριο όχι μόνο ανέβαλε την συζήτηση της υπόθεσης ,αλλά και χορήγησε αυτεπαγγέλτως προσωρινή διαταγή , η οποία είχε τα εξής ωφελήματα για τον δανειολήπτη ιερέα:

Η Προσωρινή Διαταγή
1) Απαγορεύει στις Τράπεζες μέχρι τη συζήτηση της αίτησης,
Τη λήψη κάθε καταδιωκτικού μέτρου κατά του δανειολήπτη
2) Διατηρεί τη πραγματική και νομική κατάσταση του συνόλου της περιουσίας του ιερωμένου και όχι μόνο την πρώτη κατοικία
3) Ρυθμίζει τις μηνιαίες χρηματικές καταβολές των δόσεων, σύμφωνα με το μπορώ του ιερέα
4) Ορίζει στους εγγυητές να μη καταβάλλουν δόσεις ,μόνο εάν οι δόσεις του πρωτοφειλέτη γίνουν υπερήμεροι
5) Προσδιορίζει και επιμερίζει το ποσό των μηνιαίων καταβολών κατά Τράπεζα
6) Επιτρέπει στον δανειολήπτη ,χωρίς να τον υποχρεώνει, να μην καταβάλλει την μηνιαία δόση για δύο μήνες εκάστου έτους των οποίων εορτάζονται α)Το Πάσχα και β)τα Χριστούγεννα


Διαβάστε περισσότερα...

Το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης


Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στην οποία διευκρινίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ποιοι το δικαιούνται καθώς και η διαδικασία χορήγησης αυτού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Άρθρο 1

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας.

Ειδικά, για τους έγγαμους δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε.

2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.

δ) Η επαγγελματική στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.

στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.

Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Άρθρο 2

Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.

Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων, κατά τον ΚΦΕ τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους, που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Φ.Α.Π. έτους 2011, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Φ.Α.Π. έτους 2011, δεδομένου ότι ο δικαιούχος έχει υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 μέχρι και την 30ηΝοεμβρίου 2013, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας.

Άρθρο 3 Καθορισμός του ύψους του επιδόματος.

1. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

2. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ
Ανώτατη κατανάλωση
λίτρων πετρελαίου
θέρμανσης ανά
τετραγωνικό.
Ανώτατη συνολική
κατανάλωση λίτρων
πετρελαίου θέρμανσης
ανά κατοικία.
Α΄ ΖΩΝΗ
25
3.000
Β΄ ΖΩΝΗ
15
1.800
Γ΄ ΖΩΝΗ
8
960
Δ΄ ΖΩΝΗ
5
600

Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.

3. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ.

4. Στις περιπτώσεις αλλαγής κλιματικής ζώνης κατά την διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, στην νέα ζώνη μεταφέρεται το εναπομείναν ποσοστό της κλιματικής ζώνης της προηγούμενης κατοικίας.

Άρθρο 4

Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους.

1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου, μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.

Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.

2. α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

- ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

- το ονοματεπώνυμό του,

- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,

- η ένδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή,

- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,

- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

β) Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

- τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet , για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν, τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.

ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με σχετική αιτιολογία.

στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.

ζ) Τα μέλη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 73 παραγρ. 2 του ν. 2960/01 και τις διατάξεις της αριθ. 1019446/113/0015/ΠΟΛ.1034/14-2-2008 ΑΥΟ (ΦΕΚ 307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.

Άρθρο 5

Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επιδόματος.

1. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.

Τα εισαγόμενα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και ηλεκτρονικού ελέγχου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις, με σκοπό να χορηγηθεί ως επίδομα θέρμανσης το κατά περίπτωση νόμιμο ποσό, στους νόμιμους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.

2. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 2362/95 (Α΄ 247) περί δημόσιου λογιστικού και εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Ειδικότερα: α) Ποσό που ισούται με το 25% επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης κατ’ επιλογή του δικαιούχου που αποτυπώνεται στην αίτηση του άρθρου 4 παρ. 2. β) το υπόλοιπο του ποσού, που δικαιούται ο αιτών βάσει της πραγματοποιηθείσας αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν αιτήθηκε την προκαταβολή που προβλέπεται στην παραπάνω περίπτωση, καταβάλλεται, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και με την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. επεξεργάζεται περιοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και στη συνέχεια δημιουργεί:

α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.

Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.

β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδόματος θέρμανσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.

3. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ. Κράτους, η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στη Δ/νση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.

4. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2732 – «Επίδομα θέρμανσης».

β. Για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.

5. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί Γραφείου Συμψηφισμών του Γ.Λ. Κράτους.

β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:

i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24-Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.

ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγρ. 2 του παρόντος άρθρου.

iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.

6. Η Δ24- Δ/νση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

7. Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.

8. Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

9. To επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.

10. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Άρθρο 6

Έλεγχος δικαιούχων

1 Η Δ.ΗΛΕ.Δ. μετά την, κατά τις παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 5 της παρούσας, επεξεργασία και έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων και των στοιχείων που επεξεργάζεται από το πληροφοριακό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), δημιουργεί στο TAXIS καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ., που περιλαμβάνουν τους αιτούντες για τους οποίους προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τη νομιμοποίησή τους, τη νομιμότητα των συναλλαγών ή τα δικαιούμενα ποσά.

2 Οι κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενες καταστάσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου οι Υπηρεσίες αυτές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.

3 Οι Δ.Ο.Υ. μετά την διενέργεια του ελέγχου, προβαίνουν σε συμπλήρωση των καταστάσεων με τις διαπιστώσεις τους και τις αποστέλλουν, έστω και τμηματικά στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων.

4 Κατά τα λοιπά, ως προς τον έλεγχο των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 3492/2006 (Α΄ 210).

Άρθρο 7

Επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης επιδόματος και αποτελεσμάτων επεξεργασίας.

1. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης στη Δ.ΗΛΕ.Δ. της Γ.Γ.Δ.Ε., στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

2. Η Δ.ΗΛΕ.Δ., διαβιβάζει τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 3 της παρούσας.

3. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος, προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Δ.ΗΛΕ.Δ. επανεκκαθαρίζει την αίτηση.

Άρθρο 8

Καταλογισμός ανοικείως λαβόντων και επιβολή προστίμων.

1. Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα, που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτηση τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 7, στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, ή είσπραξης προκαταβολής χωρίς να προκύπτει από την προβλεπόμενη διασταύρωση των στοιχείων η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

3. Όσον αφορά τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. εφαρμογή έχουν τα πρόστιμα της παραγρ. 9 του άρθρου 147 του Ν. 2960/01.

Άρθρο 9

Καταργούμενες διατάξεις - Έναρξη ισχύος

1. Η υπ’ αριθμ Δ33 5042999 ΕΞ 2012 (ΦΕΚ Β’ 3049 – 16.11.2012) καταργείται.

2. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από την δημοσίευση της.

3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως


Διαβάστε περισσότερα...

"Να τηρείται το ακατάσχετο στους λογαριασμούς"


Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει, κάθε φορά που δίδεται εντολή κατάσχεσης, να επαναλαμβάνει στις τράπεζες και να εφιστά την προσοχή περί ακατάσχετου στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, σύνταξης κλπ. Αυτό τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή πλήθος αναφορών που έχει δεχθεί για κατάσχεση ποσών, τα οποία προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί από την τράπεζα ο περιορισμός του ακατάσχετου, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή προτείνει στις περιπτώσεις αυτές να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ ΔΟΥ- τραπεζών προκειμένου να μην παρουσιάζονται παρόμοια φαινόμενα.

Επισημαίνει δε ότι, όπως και σε κάθε πλέον υπόθεση που αφορά την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την επιβίωση του πολίτη. Επίσης, έχει προτείνει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ώστε να τηρείται το όριο του ακατάσχετου των 1.000 ευρώ και σε κάθε άλλο λογαριασμό –όχι μόνο για ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (π.χ. ποσά από μισθώματα-ενοίκια), όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.

Επίσης, η Αρχή αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 4 του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια όσον αφορά το μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που θα επιλέξει αλλά και το χρηματικό ποσό που θα κατασχέσει. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να γίνεται γνωστή στους φορολογούμενους.

Τέλος, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των σχετικών αναφορών συνήθως προκύπτει ότι οι τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα με αποτέλεσμα να κατάσχουν το σύνολο του ποσού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζουν οι εγγραφές των πρωτοετών


Ανοίγουν από τη Δευτέρα οι γραμματείες των πανεπιστημίων για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, καθώς η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων πρότεινε στα μέλη της να λειτουργήσουν τα ιδρύματα με διευρυμένο προσωπικό ασφαλείας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων αποφάσισαν εξάλλου, να συνεχίσουν για έβδομη συνεχή εβδομάδα την απεργιακή τους κινητοποίηση ζητώντας την άρση του μέτρου της διαθεσιμότητας από το οποίο πλήττονται 1.349 συνάδελφοί τους.

«Το Διοικητικό μας Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση, εξέτασε ενδελεχώς την κοινωνική διάσταση που απορρέει από τη απεργία μας και, με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας αποδεδειγμένα δεν συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης και προχωρά με γοργά βήματα σε στυγνό εκβιασμό του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας, αποφάσισε να εισηγηθεί στη σημερινή Γενική Συνέλευση, να προχωρήσει στη διεύρυνση του προσωπικού ασφαλείας, από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, σε ό,τι αφορά τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών του ιδίου Ακαδημαϊκού έτους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι προειδοποιούν, πάντως, ότι θα επανεξετάσουν την απόφασή τους, την προσεχή Τετάρτη, σε περίπτωση που υπάρξουν «διώξεις με αργία, εισαγγελικές παρεμβάσεις, απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, επέμβαση της αστυνομίας, προπαγανδιστικές δηλώσεις ή διαρροές υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων».

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία απογραφής των διοικητικών υπαλλήλων έξι πανεπιστημίων, που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όσοι υπάλληλοι δεν απογραφούν θα τεθούν αυτομάτως σε αργία.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατέσχεσαν ακατάλληλα τρόφιμα


Σε κατάσχεση 490 κιλών διαφόρων κατεψυγμένων αλιευμάτων από εργαστήριο επεξεργασίας στον Πειραιά, που ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση, προχώρησαν οι ελεγκτές της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.

Τα αλιεύματα παρουσίαζαν εμφανή μεταβολή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους, άλλα δεν έφεραν καμία σήμανση στη συσκευασία, αρκετά από αυτά είχαν υπερβεί την ημερομηνία λήξης και όλα ήταν συναποθηκευμένα σε θάλαμο κατάψυξης με την πρώτη ύλη του εργαστηρίου.

Επίσης, σε κρεοπωλείο στον Πειραιά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα νωπά κρέατα και προϊόντα κρέατος συνολικού βάρους 26 κιλών, αποθηκευμένα σε ψυγείο- καταψύκτη της επιχείρησης, μέσα σε πλαστικές (νάιλον) σακούλες, υλικά ακατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.

Τα συγκεκριμένα κρέατα αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό τιμολόγιο στο Μεσολόγγι


Την εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου παροχής νερού, για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση του, το δημοτικό συμβούλιο του Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή κατά το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό από την κατανάλωση και όχι από τα πάγια, μέχρι τα 40 κυβικά το τετράμηνο. Δικαιούχοι, σύμφωνα με τον δήμο, είναι όσοι υπάγονται στο κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά και όσοι προτείνονται μετά από αιτήματα των προέδρων Τοπικών Συμβουλίων και έπειτα από σχετική απόφαση του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, «η δημοτική αρχή έχει πάρει και άλλες πρωτοβουλίες για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας με δράσεις όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό ιατρείο».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε, «σχεδιάζουμε σε συνεργασία με την Μητρόπολη τις επόμενες δράσεις για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών στήριξης των συμπολιτών μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Γιατρός ξέχασε... καθετήρα


Σε φυλάκιση 10 μηνών καταδικάστηκε από το Α' τριμελές πλημμελειοδικείο ένας γιατρός ο οποίος ξέχασε έναν καθετήρα σε ηλικιωμένη ασθενή, η οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης πλέγματος, σε δημόσιο νοσοκομείο.

Η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση που είχε ασκήσει ο γιατρός κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία ήταν και πάλι 10 μήνες φυλάκιση.

Ο γιατρός δεν αποδέχθηκε την ευθύνη του και επιχείρησε να αποδώσει το λάθος σε συνάδελφό του, όμως το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του και τον καταδίκασε ομόφωνα.

"Η πελάτισσά μου αισθάνεται δικαιωμένη, καθώς θεωρεί ότι η δικαιοσύνη λειτούργησε", δήλωσε στο ThessToday η δικηγόρος της ηλικιωμένης, Κική Πακιρτζίδου.

Η γυναίκα αναγκάστηκε να υποβληθεί σε νέα επέμβαση για την αφαίρεση του καθετήρα, αυτή τη φορά σε ιδιωτική κλινική.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Για τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ 2013 - σε συνέχεια της υπ. αρ. επιστολής 3442


Ανακοίνωση 18.10.13

Σε συνέχεια της επιστολής προς τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου (υπ. αρ. 3442), η ΕΣΑμεΑ απέστειλε δεύτερο έγγραφο για τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ 2013.

Μετά από ενημέρωση των φορέων της, διαπιστώθηκε ότι πρόβλημα υπάρχει και σε άτομα με αναπηρία μπορούν να ανανεώσουν τα Δελτία Μετακίνησής τους για το 2013, διότι εκκρεμεί η απόφαση για την έκδοση ποσοστού αναπηρίας στα ΚΕΠΑ!

Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται τα άτομα με αναπηρία και να μην καλύπτονται οι ανάγκες μετακίνησής τους εξαιτίας της ολιγωρίας και της αμέλειας των αρμοδίων να δώσουν λύση επιτέλους στα χρονίζοντα προβλήματα του ΚΕΠΑ.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από το υπουργείο να δέχονται οι υπάλληλοι ως δικαιολογητικό, αντί της απόφασης έκδοσης ποσοστού αναπηρίας, το αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ, μέχρι να παραλάβουν απόφαση του ποσοστού αναπηρίας, ή εν ισχύ απόφαση από Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πριν την 1/9/2011, όπως επισημαίνεται και στην εγκύκλιο Φ80000/οίκ.30002/1896/14.12.2011 «Ισχύς αποφάσεων προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας εκδοθεισών πριν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ».


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 128 KB)
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 123 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν εξαιρούνται από την κινητικότητα οι αθλητές»


«Οι αθλητές που έχουν διακριθεί και υπηρετούν στο Δημόσιο, δεν θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία της κινητικότητας, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης» είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, απαντώντας σε ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα.

«Δεν είναι διασφαλισμένο ότι οι αθλητές αξιοποιούνται πλήρως στις θέσεις που έχουν σήμερα» συμπλήρωσε ο κ. Ανδριανός.

Δείτε το βίντεο.






Διαβάστε περισσότερα...