Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Έστειλαν εξώδικο για τη διαθεσιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι της ανώτατης εκπαίδευσης κοινοποίησαν εξώδικο στους Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα, αλλά και κατά της ποινής της αργίας που προβλέπεται σε περίπτωση μη συμπλήρωσης της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την απογραφή τους,

Εξώδικο προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινοποίησε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), με το οποίο ζητά την αναστολή της προθεσμίας που έχει τεθεί για την ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων έξι πανεπιστημίων, που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας, αλλά και της ποινής της αργίας που προβλέπεται σε περίπτωση μη συμπλήρωσης της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η ΟΔΠΤΕ υποστηρίζει ότι με την απόφαση θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μελών της στην απεργία.

«Όπως καλώς γνωρίζετε, με την υπ' αριθμόν ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2.8.2013 (ΦΕΚ 1914/Β/7.8.2013) απόφαση του πρώτου εξ υμών, καταργήθηκαν είτε συνολικά κλάδοι προσωπικού, είτε μερικές εκ των θέσεων κλάδων, χωρίς στην πραγματικότητα να ληφθούν κατ' ελάχιστον υπόψιν οι ανάγκες των ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε διαθεσιμότητα 1349 εκ των υπαλλήλων αυτών», τονίζεται στο εξώδικο.

«Ως είχαμε καταστατική υποχρέωση, αντιδρώντας στις αντισυνταγματικές αυτές διατάξεις, που εισάγονται μέσω του άρθρου 90 του ν.4172/2013 και της ως άνω ΚΥΑ, προκηρύξαμε νομίμως, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1264/1982, απεργιακές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αυτών είναι η αναστολή της λειτουργίας των οικείων Διευθύνσεων Διοικητικού/Προσωπικού», αναφέρει η Ομοσπονδία του κλάδου.

«Με την υπ' αριθμό Αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/ Β.2/ Δ/33/ οικ.27653/ 11.10.2013 (ΦΕΚ 2560/Β/11.10.2013) απόφαση του πρώτου εξ υμών, η σχετική υποχρέωση για αποστολή των στοιχείων μετακυλίσθηκε ουσιαστικά στις πλάτες των ιδίων των εργαζομένων, από τους οποίους ζητάτε πλέον να συμπληρώσουν μόνοι τους τα σχετικά απογραφικά δελτία και να προσκομίσουν οι ίδιοι τα έγγραφα, που αποδεικνύουν τα προσόντα τους. Ακολούθησε δε η από 15-10-2013 πρόσκληση (150628 /Β2 ΕΠΕΙΓΟΝ) του Υπουργείου του δεύτερου εξ υμών, δια της οποίας κλήθηκαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι εντός 7 ημερών, που λήγουν στις 22-10-2013 να υποβάλλουν το σχετικό απογραφικό δελτίο και να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά», τονίζεται στο εξώδικο.

«Σπεύσατε δε προκειμένου να επιβάλλετε με τον τρόπο αυτόν τη συμμόρφωση των υπαλλήλων, προς μια υποχρέωση, που στην πραγματικότητα δεν ανήκει σε εκείνους, να καταθέσετε στην Βουλή τροπολογία, δια της οποίας καθίσταται πειθαρχικό αδίκημα η μη συμπλήρωση του δελτίου, ενώ ο υπάλληλος τίθεται σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, άμα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για το αδίκημα αυτό. Πέραν του αυτονόητου γεγονότος, ότι οι ως άνω νομοθετικές ρυθμίσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς τις διατάξεις του Συντάγματος, για την προσβολή δε αυτών ρητώς επιφυλασσόμεθα, είναι προφανές, ότι μέσω των ως άνω ρυθμίσεων, στην πραγματικότητα επιχειρείτε να «λύσετε» την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας», αναφέρει το εξώδικο.

«Από την άλλη πλευρά, απειλείτε επί της ουσίας τους εργαζόμενους με ποινικές κυρώσεις, εάν τα στοιχεία τα οποία ζητάτε δεν συμπληρωθούν σωστά, εάν δεν είναι ακριβή και σε κάθε περίπτωση εάν δεν προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως προκύπτει από το σώμα της σχετικής προσκλήσεως, αφού το απογραφικό δελτίο υπέχει θέση υπευθύνου δηλώσεως. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, θα περίμενε κανείς να γνωρίζετε, ότι είναι αδύνατη η συμπλήρωση με ακρίβεια όλων των στοιχείων, που ζητάτε (αφού είναι για παράδειγμα αδύνατον ο υπάλληλος να θυμάται τη βαθμολόγησή του στις εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων 8 ετών) αλλά και η προσκόμιση εγγραφών, χωρίς ο υπάλληλος να έχει πρόσβαση στον υπηρεσιακό του φάκελο, ο οποίος φυλάσσεται στην οικεία Διεύθυνση Διοικητικού/Προσωπικού κάθε Ιδρύματος. Και βεβαίως, θα έπρεπε να έχετε καταλάβει, ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση των υπαλλήλων στους υπηρεσιακούς τους φακέλους, λόγω των διεξαγόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων», προσθέτουν οι διοικητικοί υπάλληλοι στο εξώδικό τους.

«Με τον τρόπο αυτόν, που πρωτίστως αντίκειται στη λογική, οδηγείτε τους υπαλλήλους είτε να συμπληρώσουν κατά το δοκούν στοιχεία χωρίς αυτά να ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, οδηγώντας τους έτσι στην τέλεση του ποινικού αδικήματος της υποβολής ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως είτε προσπαθώντας να μην τελέσουν το ως άνω ποινικό αδίκημα και μη υποβάλλοντας το απογραφικό δελτίο, τους καθιστάτε πειθαρχικώς διωκόμενους και μάλιστα υπό το κράτος της αυτοδίκαιης αργίας. Με τις ενέργειες σας δε το μόνο πράγμα, το οποίο επί της ουσίας αποδεικνύετε, είναι η επιδίωξη σας πάσει θυσία να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεκάδες συνάδελφοι, όχι γιατί δεν είναι άξιοι και ικανοί υπάλληλοι αλλά γιατί στην πραγματικότητα το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η συμπλήρωση της δεξαμενής της διαθεσιμότητας, χωρίς βεβαίως να λαμβάνετε υπόψιν σας το κόστος των ενεργειών σας στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Σε κάθε δε περίπτωση, εάν δεν προτίθεστε να σεβαστείτε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, που αγωνίζονται για την εργασία τους, πράγμα αδιανόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία, τουλάχιστον οφείλετε να κατανοήσετε τον βασικό κανόνα του δικαίου, που προβλέπει, ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να προβεί σε μια ενέργεια, όταν αυτή στην πραγματικότητα είναι αδύνατη («των αδυνάτων ουκ έστιν ενοχή»)», αναφέρεται στο κείμενο.

«Επειδή οι διεξαγόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις συνιστούν δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο θίγεται δια των ενεργειών σας. Επειδή είναι αδύνατη η συμπλήρωση του απογραφικού δελτίου και η προσκόμιση των δικαιολογητικών, για όσο διάστημα οι υπάλληλοι δεν διαθέτουν πρόσβαση στους υπηρεσιακούς τους φακέλους.

Δια ταύτα και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τις ενέργειες σας, που παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα, θίγοντας μεταξύ άλλων και το δικαίωμα στην απεργία. Σας καλούμε, όπως άμεσα προβείτε στην ανάκληση των ως άνω αποφάσεών σας, και σε κάθε περίπτωση, όπως προβείτε σε αναστολή των προθεσμιών, που έχετε θέσει με την από 15-10-2013 πρόσκληση σας (150628 /Β2), για όσο διάστημα οι υπάλληλοι κωλύονται αντικειμενικά να προβούν σε συμπλήρωση των σχετικών δελτίων απογραφής. Τέλος, σας καλούμε, όπως απέχετε από κάθε ενέργεια εις βάρος των υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα συμπληρώσουν τα ως άνω απογραφικά δελτία εντός της προθεσμίας, που έχετε τάξει», καταλήγει το κείμενο.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που καλούνται να συμπληρώσουν με τα στοιχεία τους και τα προσόντα τους οι υπάλληλοι έχει αναρτηθεί από χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τις πρώτες 24 ώρες απογράφηκαν περίπου 400 υπάλληλοι.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι, που διανύουν την έκτη εβδομάδα της απεργιακής τους κινητοποίησης, θα ορίσουν αύριο την περαιτέρω στάση τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.