Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πώς φορολογούνται τα διανεμόμενα ποσά από τη μείωση αποθεματικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε παρακράτηση φόρου διανεμομένων κερδών υπάγονται τα ποσά που επιστρέφονται σε μετόχους ανώνυμης εταιρείας από μείωση τακτικού αποθεματικού συνεπεία μείωσης μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των ποσών που επιστρέφονται στους μετόχους από τη μείωση τακτικού αποθεματικού συνεπεία μείωσης μετοχικού κεφαλαίου το εισόδημα που προέρχεται από αποθεματικά ανωνύμων εταιριών, τα οποία διανέμονται ή κεφαλαιοποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιονδήποτε χρόνο, ανεξάρτητα αν η διανομή τους γίνεται σε χρήμα ή σε ακίνητα ή κινητά ή σε άλλες αξίες, λογίζεται ως εισόδημα από κινητές αξίες.

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι στα μερίσματα ή κέρδη που κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες από την 1η Ιανουαρίου 2014, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%. Με την παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα.

«Δεδομένου ότι το τακτικό αποθεματικό σχηματίζεται από τα καθαρά κέρδη που απομένουν μετά την αφαίρεση κάθε εταιρικού βάρους, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου εισοδήματος, κατά τη διανομή τμήματός του ενεργείται μόνο παρακράτηση φόρου διανεμομένων κερδών», ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική εγκύκλιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.