Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

«Η παγκοσμιοποίηση καταδίκασε εκατομμύρια κόσμου να πεθαίνει από πείνα»


Πάπας Φροαγκίσκος: Η Καθολική Εκκλησία κινήθηκε με διαφάνεια και αίσθηση ευθύνης εναντίον της παιδεραστίας.

Εναντίον της «εξιδανίκευσης» του προσώπου του, όπως και των «ιδεολογικών ερμηνειών» της σκέψης του τάχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή το γεγονός ότι πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την ανάδειξή του στο θώκο του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (13η Μαρτίου 2013).

Ο ποντίφικας αρνήθηκε ότι είναι ένα «είδος σούπερμαν», ενώ υποστήριξε ότι η ιεραρχία της εκκλησίας της οποίας προΐσταται έχει κάνει «περισσότερα από κάθε άλλον» θεσμό για «την καταπολέμηση της παιδεραστίας» μολονότι είναι «η μόνη» που επικρίνεται και «δέχεται επιθέσεις».

Επανέλαβε επίσης την άποψη που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τον θεσμό αυτό περί του ότι ο γάμος «είναι μια ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα», μια προσέγγιση που συνάδει με την επίσημη απόρριψη από την εκκλησία των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου.

Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από τις εφημερίδες La Repubblica και La Stampa, ο Φραγκίσκος διέψευσε «μια ορισμένη μυθολογία» γύρω από το πρόσωπό του, η οποία «δεν τον ευχαριστεί. Κάποιος είπε για παράδειγμα ότι βγαίνω τις νύχτες και δίνω στους άστεγους να φάνε», επισήμανε, κάτι το οποίο πρόσθεσε ότι δεν αληθεύει.

«Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ είχε γράψει, αν δεν απατώμαι, ότι κάθε εξιδανίκευση είναι μια επίθεση. Το να απεικονίζεται ο πάπας σαν ένα είδος σούπερμαν, ένα είδος σταρ, με προσβάλλει. Ο πάπας είναι ένας άνθρωπος, που γελάει, που κλαίει, κοιμάται ήσυχα, έχει φίλους. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος».

Στη συνέντευξη αυτή, την τρίτη την οποία παραχωρεί σε ιταλικές εφημερίδες μετά την ανάδειξή του στο θώκο, ο πάπας ερωτήθηκε για τις επικρίσεις των πιο παραδοσιακών καθολικών στο πρόσωπό του.

Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν λόγο για «αδιαπραγμάτευτες αξίες»: το δικαίωμα «στη ζωή» και «στην οικογένεια», όπως κωδικοποιούν οι επικριτές του Πάπα την αντίθεσή τους στις αμβλώσεις και στη νομοθετική κατοχύρωση των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου. «Δεν κατάλαβα ποτέ μου την έκφραση "αδιαπραγμάτευτες αξίες"», απάντησε ο Φραγκίσκος.

«Οι αξίες είναι αξίες κι αυτό είναι όλο. Δεν μπορώ να πω ότι ανάμεσα στα δάκτυλα του ενός χεριού το ένα είναι πιο χρήσιμο από το άλλο. Για αυτό το λόγο», συνέχισε, δεν συμφωνεί ότι «μπορεί κανείς να έχει αξίες που είναι διαπραγματεύσιμες» και άλλες οι οποίες δεν είναι.

Ερωτηθείς για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από ιερωμένους ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι τις θεωρεί «φοβερές», ότι «αφήνουν βαθύτατα τραύματα», ενώ εξήρε τον προκάτοχό του Βενέδικτο Ιστ΄ διότι όπως υποστήριξε «έδειξε μεγάλο θάρρος και χάραξε ένα σημαντικό δρόμο».

«Η Καθολική Εκκλησία είναι, ίσως, ο μόνος θεσμός που κινήθηκε με διαφάνεια και αίσθηση ευθύνης. Κανένας άλλος δεν έκανε κάτι περισσότερο» εναντίον της παιδεραστίας, είπε. «Παρά ταύτα, η Εκκλησία είναι η μόνη η οποία δέχεται επιθέσεις», υποστήριξε.

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο γάμο, ο οποίος είναι μια ένωση «ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα», όμως τοποθετήθηκε προσεκτικά όσον αφορά τα σύμφωνα συμβίωσης. Αυτά, είπε, είναι ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί από «κοσμικά Κράτη» για να ρυθμίζονται «οικονομικές διαστάσεις» και άλλα πρακτικά θέματα, όπως π.χ. υγείας, κληρονομιάς κ.ά.

«Πρέπει να εξετάζουμε τις υποθέσεις αυτές κατά περίπτωση και να τις αξιολογούμε στις διάφορες μορφές τους».

Σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, ο Αργεντινός ποντίφικας υπογραμμίζει ότι «είναι αλήθεια ότι έσωσε από την φτώχεια εκατομμύρια άτομα, αλλά, παράλληλα, καταδίκασε τόσα άλλα στο να πεθαίνουν από πείνα».

«Στο επίκεντρο της παγκοσμιοποίησης αυτής δεν βρίσκεται ο άνθρωπος, αλλά το χρήμα», επανέλαβε ο Φραγκίσκος.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τους ορθόδοξους, ο Φραγκόσκος είπε: «όλοι ανυπομονούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα. Αλλά ο δρόμος προς την ένωση με τους ορθοδόξους σημαίνει, κυρίως, ότι πρέπει να βαδίσουμε και να δουλέψουμε μαζί».

«Η ορθόδοξη θεολογία είναι ιδιαίτερα πλούσια. Και θεωρώ ότι αυτή την στιγμή έχουν μεγάλους θεολόγους. Το πώς βλέπουν την Εκκλησία και το πώς αντιλαμβάνονται τον συνοδικό χαρακτήρα της Εκκλησίας, είναι κάτι το θαυμάσιο», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Νικοπολίδης ενάντια στη φτώχεια


Έναν αγώνα διαφορετικό από τους άλλους έδωσε απόψε ο Αντώνης Νικοπολίδης . Ο Έλληνας γκολκίπερ ξεκίνησε βασικός στην ομάδα του Ζιντάν, του Ρονάλντο και των φίλων τους κόντρα στην αντίστοιχη της Γιουνγκ Μπόις σε ένα φιλικό για φιλανθρωπικό σκοπό στη Βέρνη.

Ο Νικοπολίδης αγωνίστηκε συμπαίκτης με μεγάλους αστέρες που έχουν εγκαταλείψει την ενεργό δράση, όπως ο Φίγκο, ο Καναβάρο, ο Μακελελέ, ο Βιέρι και πολλοί άλλοι.

Για την... ιστορία το ματς έληξε 8-6 (!) υπέρ των φίλων των δυο σπουδαίων παλαίμαχων άσων.




Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Λουκέτο» στον ελληνικό αθλητισμό


Σε δύσκολη θέση οι Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων από τις περικοπές.

Έτοιμες να κλείσουν είναι αρκετές Ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης.

Στο απροχώρητο έχει φτάσει ο ελληνικός αθλητισμός, μετά και τη νέα περικοπή στον προϋπολογισμό που δίνει η Πολιτεία στις Αθλητικές Ομοσπονδίες για το 2014 και φτάνει το 50%. Αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς μειώσεων από το 2011 και μετά που κυμαίνονταν μεταξύ 30%-50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το πρώτο δείγμα των άγριων διαθέσεων του Κράτους, είχε φανεί απ' όσα είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 17 Δεκεμβρίου και δέχτηκε ομοβροντία «πυρών» από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου δημιουργήθηκαν δύο επιτροπές, για να καταγράψουν τα προβλήματα του αθλητισμού αλλά και για να προτείνουν λύσεις. Οι επιτροπές είχαν έτοιμα τα συμπεράσματα τους, αλλά ο Υφυπουργός Αθλητισμού παρότι είχε δεσμευτεί αρχικά να είναι στη νέα συνεδρίαση της ΕΟΕ, την Τρίτη 4 Μαρτίου, τελικά δεν έδωσε το «παρών» λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή.

Η στάση του αυτή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς πολλοί εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών θεώρησαν ότι εμπαίζονται, σε μια εποχή που δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων.

Μάλιστα στη συζήτηση Πρόεδρος μεγάλης Ομοσπονδίες με πολλούς και σημαντικούς Ολυμπιονίκες αποκάλυψε ότι είχε έτοιμη την ανακοίνωση για «λουκέτο» στην Ομοσπονδία του καθώς δεν πάει άλλο η κατάσταση.

Πλέον όλοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά και θα ανακοινώσουν τις επόμενες κινήσεις του σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου, την ερχόμενη Τρίτη 11 Μαρτίου, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Tότε θα ανακοινώσουν τις επόμενες ενέργειες τους...

Οπως χαρακτηριστικά λένε, δεν υπάρχει ούτε ευρώ για αθλητικό έργο καθώς όλα πλέον πάνε για τις πάγιες υποχρεώσεις, ενώ η Πολιτεία απλά αδιαφορεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση της ΓΓΑ που ζητάει εξηγήσεις για αθλητές που πήγαν στο εξωτερικό για αγώνες, με χρήματα που έβαλαν από την τσέπη τους εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Η παράλογη λειτουργία του ελληνικού κράτους σε όλο το μεγαλείο της...


Πηγή: http://www.gazzetta.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύσταση ομάδας εργασίας για το θέμα του γάλακτος ζητούν οι αγελαδοτρόφοι


«Αδιέξοδη» η συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

Για αφανισμό της αγελαδοτροφίας, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, έκαναν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι, στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, την οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν αδιέξοδη. Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από τον κ. Σκορδά να «παγώσει» το θέμα και να συσταθεί ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι να εξετάσει αν χρειάζονται και σε ποιους τομείς, αλλαγές στην αγορά γάλακτος.

«Είχαμε ένα πρώτο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στη σκόνη γάλακτος και στο να επιτραπεί η χρήση της σε γιαούρτια και τυριά. Ο κ. Σκορδάς μας είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Από τη συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο ΣΕΚ και η Ένωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά, κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα, σήμερα αριθμεί 85-90.000. Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους. «Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη», αναφέρεται στην επιστολή, «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ». Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».

Αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας χωρίς ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα»


Μίχαλος: Είναι ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, νέες επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης, χωρίς ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος στην ομιλία του
με τίτλο «Κίνδυνοι και Επιπτώσεις στην Αγορά από τις Νέες Φορολογικές Ρυθμίσεις», που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων.

«Σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την εσπερίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων.

Το θέμα της αποψινής εκδήλωσης -η φορολογία και οι επιπτώσεις των ρυθμίσεων στην αγορά- απασχολεί το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας. Είναι ένα θέμα κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και συνολικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για την προσπάθεια ανάκαμψης και αντιμετώπισης της ανεργίας.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα ως ΕΒΕΑ, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, νέες επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης, χωρίς ένα βιώσιμο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα απλό, δίκαιο και αποτελεσματικό. Με ανταγωνιστικούς συντελεστές, με μικρό διαχειριστικό κόστος και με συγκεκριμένα κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς και κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν έχουμε δει βήματα βελτίωσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντίθετα, είδαμε τους φορολογούμενους – επιχειρήσεις και νοικοκυριά – να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, πληρώνοντας όλο και περισσότερους φόρους.

Όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα την περίοδο 2010 – 2013 οφείλεται μόνο κατά 40% στη μείωση δημοσίων δαπανών. Το 60% οφείλεται στην αύξηση των εσόδων, μέσω αντίστοιχης αύξησης έμμεσων και άμεσων φόρων. Γιατί η πρόοδος ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλο αυτό το διάστημα το κράτος εξαντλεί τις αντοχές των ίδιων φορολογουμένων, στη βάση μιας καθαρά εισπρακτικής λογικής.

Επιπλέον, αντί της απλούστευσης, είδαμε να διατηρείται ένας υψηλός βαθμός πολυπλοκότητας και ασάφειας, με δεκάδες ερμηνευτικές εγκυκλίους, τροποποιήσεις και αποφάσεις σε κάθε νόμο.

Πάνω από όλα, έχουμε δει, μέσα από τους συνεχείς αιφνιδιασμούς και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, να πλήττεται περαιτέρω η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων.

Είναι έστω και τώρα ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτές οι αδυναμίες. Και γι’ αυτό το σκοπό, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές, τόσο σε επίπεδο αρχών όσο και σε επίπεδο επιμέρους ρυθμίσεων.
Μια βασική αρχή αφορά την οριστική αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος.

Παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η εφαρμογή μιας διαδικασίας περαίωσης όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και όλων των φορολογικών αντικειμένων. Η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να έχει χαριστική λογική, τουλάχιστον ως προς το κεφάλαιο, αλλά να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα στο φορολογούμενο και να διασφαλίζει αντίστοιχα το συμφέρον του κράτους.

Εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους. Τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα είναι εξωπραγματικά, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και τις συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις μας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είναι επίσης σαφείς και γνωστές: ενιαίος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος σε επίπεδα που δεν θα ξεπερνούν το 20%, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και για την επανεπένδυση κερδών από τις επιχειρήσεις.

Και βεβαίως, αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί αποτελεσματικότερα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί μια χώρα, όπου το κράτος χάνει κάθε χρόνο 10 δισ. ευρώ, από ανείσπρακτο ΦΠΑ, να μην εστιάζει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Ειδικά για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, συζητάμε εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Μένουμε όμως στις συζητήσεις και στις εξαγγελίες, χωρίς να προχωράει στην πράξη τίποτα. Και στο μεταξύ, βλέπουμε κάθε χρόνο το ίδιο σήριαλ με τη συλλογή αποδείξεων, με τη φοροκάρτα κτλ.

Εμείς θέλουμε από την Πολιτεία να κατανοήσει ότι η φορολογία είναι εργαλείο ανάπτυξης. Δεν μπορεί να είναι μια εύκολη λύση για να μαζεύει το κράτος έσοδα, «ξεζουμίζοντας» συνεχώς τους ίδιους φορολογούμενους.
Για να υπάρξουν έσοδα χρειάζεται οικονομική δραστηριότητα, χρειάζονται επιχειρήσεις, επενδύσεις και θέσεις εργασίας που δημιουργούν εισοδήματα.

Εάν δεν στηριχθεί αυτή η διαδικασία, με μια πραγματικά αναπτυξιακή φορολογική πολιτική και με έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ούτε η αγορά θα καταφέρει να ορθοποδήσει, ούτε τα κρατικά έσοδα.
Εμείς, ως Επιμελητήριο θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε αυτή την ανάγκη, να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να διεκδικούμε ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον.

Σε αυτή την προσπάθεια, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις πρωτοβουλίες επαγγελματικών φορέων όπως ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων. Με εκδηλώσεις όπως η σημερινή, που προάγουν και εμπλουτίζουν το διάλογο σε θέματα φορολογίας».



Διαβάστε περισσότερα...

Θύματα σεξουαλικής βίας το 25% των Ελληνίδων


Στη βόρεια Ευρώπη τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.

Μία στις τέσσερις Ελληνίδες, έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για τη βία κατά των γυναικών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 25% των Ελληνίδων γυναικών -έναντι 33% στην ΕΕ- έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

Επίσης, το 19% των Ελληνίδων έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό τους -έναντι 22% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας καταγράφονται στη βόρεια Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες (52% στη Δανία, 47% στη Φιλανδία, 46% στη Σουηδία, 45% στην Ολλανδία), ενώ στις Μεσογειακές χώρες καταγράφονται ποσοστά αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (22% στην Ισπανία, στη Μάλτα και στην Κύπρο, 24% στην Πορτογαλία, 25% στην Ελλάδα και 27% στην Ιταλία).

Όπως σχολίασαν οι συντάκτες της έκθεσης που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, η διαφορά αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι, στη βόρεια Ευρώπη, οι γυναίκες έχουν πιο συχνά τη δυνατότητα να καταφύγουν σε κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης και ενθαρρύνονται να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν την έκταση της βίας κατά των γυναικών (άνω των 15 ετών) στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους και στο διαδίκτυο.

Αποκαλύπτεται ότι το 43% των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως π.χ. δημόσιο εξευτελισμό, απαγόρευση εξόδου από το σπίτι ή κλείδωμα στο σπίτι, εξαναγκασμό να δουν πορνογραφικό υλικό και απειλές χρήσης βίας.

Επιπλέον, το 18% των γυναικών στην ΕΕ, ή εννιά εκατομμύρια γυναίκες, έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης (stalking), ενώ το 21% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης ανέφεραν ότι διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.

Επίσης, το 55% των γυναικών στην ΕΕ δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σημειώνεται ότι το 32% του συνόλου των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ανέφεραν ότι αυτουργός ήταν προϊστάμενος, συνάδελφος ή πελάτης.

Στο διαδίκτυο, τα στοιχεία της έρευνας μαρτυρούν ότι το 11% των γυναικών έχουν δεχθεί ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή μηνύματα κινητού (SMS) σεξουαλικού περιεχομένου.

Αυτή η μορφή ηλεκτρονικής παρενόχλησης, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις νεαρές γυναίκες (από 18 ως 29 ετών), καθώς θύματα έχουν πέσει το 20% εξ' αυτών. Θύμα βιασμού έχει πέσει το 5% του συνόλου των γυναικών στην ΕΕ.

Μία στις 10 γυναίκες, θύματα σεξουαλικής βίας από μη συντρόφους, ανέφεραν ότι στο πιο σοβαρό περιστατικό εμπλέκονταν περισσότεροι αυτουργοί.

Εξάλλου, η ίδια δημοσκόπηση ερευνά περιπτώσεις βίας γυναικών στην παιδική ηλικία (κάτω των 15 ετών). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 23% των γυναικών στην Ελλάδα, έναντι 33% στην ΕΕ, είχαν εμπειρίες σωματικής ή ψυχολογικής βίας κατά την παιδική ηλικία από κάποιον ενήλικα.

Το 5% των γυναικών στην Ελλάδα, έναντι 12% στην ΕΕ, είχαν εμπειρίες σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες που δεν γνώριζαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 67% των γυναικών δεν κατήγγειλε, στην αστυνομία ή άλλη οργάνωση, το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από σύντροφο.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 42.000 γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 74 ετών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών.



Διαβάστε περισσότερα...

Μπλόκο στην αξιολόγηση προσπαθεί να βάλει η Γ.Σ των ΕΛΜΕ


Οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ καλούν τους συλλόγους να αρνηθούν να συμμετάσχουν.

Με ψήφισμά της η Γ.Σ των Προέδρων των ΕΛΜΕ χαιρετίζει εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει αποφάσεις με κάθε τρόπο ενάντια στην αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση και τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας.

Στην ανακοίνωσή της Γ.Σ υποστηρίζει ότι «η σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών έχει οδηγήσει το υπουργείο Παιδείας στην κινητοποίηση μηχανισμών φόβου και τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας τις πιο βάρβαρες διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ΔΥΚ)».

Οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν και να μην υποκύψουν στις πιέσεις του υπ. Παιδείας και του διοικητικού μηχανισμού.

Η Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης.

Παράλληλα καλεί τους εκπαιδευτικούς με όλους τους δυνατούς τρόπους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση και να μην συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, ενώ οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ τονίζουν ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στις ομάδες.

Η ΓΣ των ΕΛΜΕ κάνει γνωστό ότι οι ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα «μέσω της συσπείρωσης των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο θα βάλουν φραγμό στις πρακτικές αυταρχισμού και εκφοβισμού των στελεχών της διοίκησης (δ/ντών – σχολικών συμβούλων) καταγγέλλοντας αυτές τις συμπεριφορές στην εκπαιδευτική κοινότητα και καλώντας τους να λογοδοτήσουν στις γενικές συνελεύσεις».

Παράλληλα καλεί όλους τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις εναντίωσης στην αυτοαξιολόγηση και με πρακτικό να αρνηθούν τη συγκρότηση και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε ομάδες εργασίας.

Η Γ.Σ των Προέδρων των ΕΛΜΕ μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή της στην αξιολόγηση όμως τόσο ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο υφυπουργός κ. Κεδίκογλου δηλώνουν ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.

Μάλιστα ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε πριν λίγες μέρες στη βουλή ότι «είναι αδιανόητο να μη θέλουν να αξιολογηθούν αυτοί που αξιολογούν καθημερινά τους μαθητές», ενώ της αξιολόγησης υπεραμύνθηκε και ο κ. Αρβανιτόπουλος που τη χαρακτήρισε ως μια αναγκαία διαδικασία για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ επέρριψε ευθύνες στους συνδικαλιστές που εκφοβίζουν τους εκπαιδευτικούς με την απειλή ότι η αξιολόγηση σημαίνει απολύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις ιδιωτών συνεργατών στην ΕΛΣΤΑΤ


Αιτήσεις από 5 Μαρτίου έως 5 Απριλίου.

Από σήμερα 5 Μαρτίου έως και την 5η Απριλίου υποβάλλονται ηλεκτρονικές αιτήσεις από όσους επιθυμούν να απασχοληθούν ως ιδιώτες συνεργάτες στις διενεργούμενες στατιστικές εργασίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ένταξη των ενδιαφερομένων στο Μητρώο, που τηρείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ (ΦΕΚ2390/Β/28.8.2012) το οποίο έχει ισχύ για 8 μήνες, από το Μάιο έως και το Δεκέμβριο 2014.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών έχουν μόνον ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από 21 έως 69 ετών. Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων οργανισμών, καθώς και υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής σε αυτό το Μητρώο.

Αντικείμενο εργασίας

Οι ιδιώτες συνεργάτες χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση στατιστικών ερευνών και απογραφών (συλλογή και έλεγχο στοιχείων). Το έργο του ιδιώτη συνεργάτη περιλαμβάνει την έγκαιρη, πλήρη και σωστή συλλογή στατιστικών στοιχείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα στοιχεία συλλέγονται, κυρίως, με προσωπικές συνεντεύξεις, στο χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων, και με ειδικά, κατά έρευνα, ερωτηματολόγια. Η υγεία, η φυσική καταλληλότητα και η γνώση της ελληνικής γλώσσας πρέπει να επιτρέπουν στους ερευνητές την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες της κάθε έρευνας, δεδομένου ότι απαιτούνται για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων πολλαπλές μετακινήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους αυτών.

Οι ιδιώτες συνεργάτες λαμβάνουν μέρος σε μη αμειβόμενα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την επιμόρφωσή τους, όσον αφορά στον τρόπο συλλογής, συμπλήρωσης και ελέγχου των ερωτηματολογίων κάθε έρευνας που συμμετέχουν.

Επιλογή

Η επιλογή των ιδιωτών συνεργατών γίνεται με ένα σύστημα βαθμολόγησης τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα των ερευνών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Οι ιδιώτες συνεργάτες έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης στην ΕΛΣΤΑΤ εντός 21 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των σχετικών πινάκων κατάταξης των ιδιωτών συνεργατών.

Κάθε ιδιώτης συνεργάτης αξιολογείται για το έργο που αναλαμβάνει, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου του, και η αξιολόγησή του είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για τη συνέχιση της απασχόλησής του ως ιδιώτη συνεργάτη στην ΕΛΣΤΑΤ.

Αμοιβή

Η αμοιβή των ιδιωτών συνεργατών καθορίζεται σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες μέτρησης του έργου των ιδιωτών συνεργατών και προκαθορισμένης αμοιβής ανά μονάδα έργου. Η αμοιβή για τη συλλογή ερωτηματολογίων γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των πλήρως και ορθά συμπληρωμένων ερωτηματολογίων που παραδίδει έγκαιρα ο κάθε ιδιώτης συνεργάτης. Η αμοιβή για κάθε συλλεχθέν και ορθά συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο έχει υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση το μέσο χρόνο που απαιτείται για τη συλλογή ενός ορθά συμπληρωμένου ερωτηματολογίου και δύναται να αναπροσαρμόζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, πριν την έναρξη λειτουργίας του κάθε Μητρώου.

Η καταβολή της αμοιβής των ιδιωτών συνεργατών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση και την παράδοση της εργασίας τους. Η παροχή υπηρεσιών των ιδιωτών συνεργατών στην ΕΛΣΤΑΤ σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις, για την εγγραφή στο νέο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών, θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.statistics.gr, στην πρώτη σελίδα του portal, στην ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες ΕΛΣΤΑΤ».

Επίσης, για απευθείας πρόσβαση, η διεύθυνση URL είναι η: http://circa.statistics.gr/pls/htmldb/f?p=998:5558.

Οι ιδιώτες συνεργάτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε προηγούμενα Μητρώα Ιδιωτών Συνεργατών, θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση εγγραφής.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική πρόσκληση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής



Διαβάστε περισσότερα...

Το ψάρι που απαντά στην απειλή... φουσκώνοντας!


Εντυπωσιακό βίντεο με την πρώτη γραμμή άμυνας του pufferfish.

Ιδιαίτερα ευρηματική έχει φανεί η φύση όσον αφορά τις μεθόδους προστασίας με τις οποίες έχει προικίσει τους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικογένεια ψαριών pufferfish, τα οποία γεμίζουν το εξαιρετικά ελαστικό στομάχι τους με αέρα ή νερό, αποκτώντας στρογγυλό σχήμα, όταν νιώσουν ότι απειλούνται.

Τη διαδικασία αυτή παρουσιάζει ένας χρήστης του YouTube σε βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία του «φουσκώματος» δεν είναι η μοναδική μέθοδος προστασίας των συγκεκριμένων ψαριών, μιας και τα περισσότερα του είδους είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη. Εσωτερικά τους όργανα διαθέτουν νευροτοξίνη, που μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους στο θάνατο.

Δείτε το βίντεο με την πρώτη γραμμή άμυνας του pufferfish…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δε θυμάμαι τίποτα»


Στη φυλακή ο βιαστής του Ρεθύμνου.

Με την ομόφωνη γνώμη του εισαγγελέα και του ανακριτή προφυλακίστηκε ο 30χρονος Πακιστανός που βίασε και αποπειράθηκε να σκοτώσει μια 46χρονη γυναίκα την Κυριακή στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, ο Εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και βιασμό. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θυμόταν τίποτα καθώς είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.



Το χρονικό

Η γυναίκα δέχτηκε επίθεση από τον 30χρονο ο οποίος την πέτυχε σε ερημική τοποθεσία, ενώ εκείνη επέστρεφε στο σπίτι της, και με τη χρήση βίας την έβαλε σε αυτοκίνητο και τη βίασε, ενώ στην προσπάθειά της να αντισταθεί, η γυναίκα δέχτηκε βάναυσα χτυπήματα από τον άνδρα, ο οποίος της έκλεισε τη μύτη και το στόμα ενώ ταυτόχρονα της χτυπούσε το κεφάλι στο έδαφος.

Η παθούσα εκμεταλλευόμενη στιγμιαία απόσπαση προσοχής του δράστη, κατάφερε να ξεφύγει και ειδοποίησε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου. Άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν αναζήτησαν, εντόπισαν και συνέλαβαν το δράστη, ο οποίος αναγνωρίστηκε με απόλυτη βεβαιότητα από την παθούσα, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η 46χρονη νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, αλλά με βαριά τραύματα, ενώ η αστυνομία (ΟΠΚΕ Ρεθύμνου) συνέλαβε τον 30χρονο.



Διαβάστε περισσότερα...

Θωρακίζεται το ΑΠΘ κατά των ναρκωτικών


Ποιες αποφάσεις πήρε η Επιτροπή Κοσμητόρων του Ιδρύματος.

Σε «φρούριο» μετατρέπεται το ΑΠΘ καθώς έχει οξυνθεί το πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στους χώρους του campus του ιδρύματος, με αποτέλεσμα να έχουν ενταθεί και οι διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών που ζητούσαν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ότι η γενική συνέλευση της Νομικής Σχολής ζήτησε από τους διδάσκοντες που έχουν μαθήματα τις βραδινές ώρες να συστήνουν στους φοιτητές τους «για λόγους ασφαλείας» να αποχωρούν από τον χώρο του campus από τη νότια πλευρά (μεταξύ του κτηρίου Διοίκησης και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης), όπου η κυκλοφορία είναι ασφαλής.

Έτσι πλέον θα κλειδώνονται όλα τα κτήρια τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, θα αλλάξουν όλες οι κλειδαριές των κεντρικών εισόδων, θα ενισχυθεί η παρουσία φυλάκων, θα υπάρχει και ειδική γραμμή (κινητού τηλεφώνου) για την άμεση ενημέρωση των υπαλλήλων του ιδρύματος σε περίπτωση περιστατικού παραβατικότητας. Ειδικότερα, η Επιτροπή Κοσμητόρων ΑΠΘ για θέματα φύλαξης αποφάσισε τα εξής:

- Κατά τη διάρκεια της νύχτας και των αργιών οι είσοδοι σε όλα τα κτήρια του πανεπιστημίου θα κλειδώνονται. Η είσοδος θα πραγματοποιείται μόνο με την ευθύνη της νυκτερινής περιπόλου και εξετάζεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης νυκτερινών φυλάκων σε κάθε κτήριο.

- Θα αντικατασταθούν όλες οι κλειδαριές στις κεντρικές εισόδους των κτηρίων, όπως επίσης και σε όλους τους ειδικούς χώρους, όπου υπάρχουν Η/Υ (εργαστήρια κ.λπ.) καθώς και ειδικός εργαστηριακός εξοπλισμός.

- Θα ενισχυθεί η παρουσία φυλάκων σε κεντρικά σημεία του πανεπιστημίου όπως Χημείο, Μετεωροσκοπείο, βαγόνι κ.λπ.

- Δεν θα εισέρχεται κανένα όχημα στο campus χωρίς το ειδικό σήμα.

- Για οποιοδήποτε περιστατικό παραβατικότητας στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, και επί 24ωρου, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα μπορούν να καλούν σε κινητό τηλέφωνο άμεσης ανάγκης.

- Κάθε κοσμήτορας θα συζητήσει με την αρμόδια εργολήπτρια εταιρεία για τα θέματα φύλαξης που αφορούν τη σχολή του, έτσι ώστε να προσλαμβάνονται τα απαραίτητα για κάθε περίπτωση μέτρα.

- Η Επιτροπή θα συνεδριάζει μία φορά μηνιαίως για την επαναξιολόγηση της κατάστασης και τον επαναπροσδιορισμό νέων μέτρων.



Διαβάστε περισσότερα...

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη


Την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη
.
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο πλαίσιο της έκθεσης «Οδός Μελίνας Μερκούρη» που ανοίγει από αύριο τις πύλες της.



Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (09/03/2014, ώρα 11:00)
Διάρκεια: 1 ώρα & 40'

ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (09/03/2014, ώρα 13:00)
Διάρκεια: 1 ώρα & 50'

ΦΑΙΔΡΑ (09/03/2014, ώρα 15:15)
Διάρκεια: 1ώρα & 56'

ΔΟΚΙΜΗ (09/03/2014, ώρα 17:15)
Διάρκεια 1 ώρα & 32'

Προβολές θα πραγματοποιηθούν και τον Απρίλιο. Οι ταινίες καθώς και η μέρα και ώρα προβολής θα ανακοινωθούν.



Διαβάστε περισσότερα...

Το βινύλιο επιστρέφει!


Πικ-απ και δίσκοι για τρεις ημέρες στην Τεχνόπολη.

Vinyl is back again! Η καρδιά της Αθήνας χτυπά ξανά στις 33 και στις 45 στροφές, στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων, το τριήμερο 7, 8 και 9 Μαρτίου 2014.

Η «επανάσταση» των μουσικόφιλων που επιζητούν μέσω των βινυλίων επιστροφή στις ρίζες της μουσικής, έχει ανεβάσει τις πωλήσεις τους για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Οι δίσκοι βινυλίου μαζί με τα πικάπ επιστρέφουν δυναμικά σε Ευρώπη και Αμερική κερδίζοντας κατά κράτος την μάχη με το cd.

Το Vinyl is Back γίνεται ένα με την παγκόσμια αυτή τάση και φέρνει τα βινύλια στο επίκεντρο για τρίτη συνεχή φορά, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους φίλους του βινυλίου να διαλέξουν τα αγαπημένα τους άλμπουμ ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους, αλλά και να επιλέξουν το κατάλληλο πικ-απ στο μεγαλύτερο show βινυλίου που έγινε ποτέ στη χώρα μας.

Το Vinyl is Back συνεχίζει την πετυχημένη πορεία του φιλοξενώντας περισσότερα καταστήματα δίσκων, ιδιώτες συλλέκτες, αλλά και δισκογραφικές εταιρίες που κυκλοφορούν βινύλια καθώς και όλα τα νέα μοντέλα πικάπ, ενισχυτών, πλυντήρια δίσκων, αξεσουάρ και ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τους μουσικόφιλους. Παράλληλα ανοίγει παράθυρο στο κόμικ. Χιλιάδες τίτλοι σπάνιων αλλά και καινούργιων κόμικ που μας έρχονται από το εξωτερικό αγκαλιάζουν την κουλτούρα του βινυλίου στο Vinyl is Back.

Δεν είναι όμως η μόνη καινοτομία που θα υπάρχει στη τρίτη αυτή διοργάνωση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις, live εμφανίσεις συγκροτημάτων που «χαράζουν» τις φιλοδοξίες και τις εμπνεύσεις τους στα αυλάκια των βινυλίων και γενικά δραστηριότητες που θα φέρουν πιο κοντά τον επισκέπτη στο βινύλιο.

Κύριος στόχος του Vinyl is Back είναι να συστήσει το βινύλιο στην σημερινή γενιά, αλλά και στις επόμενες που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί του έως σήμερα.

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για το 3ο «Vinyl is Back» ! Be there!

«Τεχνόπολις», κτίριο «Μηχανουργείο»: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548
Ώρες λειτουργίας
Παρασκευή 7 Μαρτίου : 17.00-22.00
Σάββατο 8 Μαρτίου : 11.00 – 21.00
Κυριακή 9 Μαρτίου : 11.00 – 21.00

Είσοδος ελεύθερη
www.vinylisback.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο η διάβρωση των εδαφών στο Θεσσαλικό κάμπο


Εγκαταστάθηκε πειραματικός αγρός στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Στη μελέτη του φαινομένου της διάβρωσης και των δυνατών μεθόδων μείωσής της και στην επαλήθευση υπαρχόντων προτύπων καθώς και την ανάπτυξη νέων για τη απορροή του νερού και τη διάβρωση, στοχεύει συγκεκριμένη δράση του έργου «ΘΑΛΗΣ-Φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή βιομάζας» που υλοποιείται από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με συντονιστή τον Θεοφάνη Γέμτο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γι' αυτόν τον σκοπό, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Βύρλας, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων, εγκαταστάθηκε πειραματικός αγρός στο αγρόκτημα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα, σε αγρό με κλίση τουλάχιστον 5%, με μεταχειρίσεις τη συμβατική κατεργασία και την ακαλλιέργεια με δύο κατευθύνσεις κατεργασίας του εδάφους (κατά τις ισοϋψείς και τις κλίσεις) και με χρήση ή όχι καλλιεργειών φυτοκάλυψης (μίγμα σιτηρού και ψυχανθούς) για συνεχή κάλυψη του εδάφους.

Τα πειραματικά τεμάχια έχουν μήκος 22m και πλάτος 6m και μετρώνται οι απορροές με χρήση μετρητών ροής στο κάτω άκρο του κάθε πειραματικού τεμαχίου, η απώλεια εδάφους (κυρίως αργίλου και ιλύος) τόσο σε πραγματικά συμβάντα όσο και σε με τεχνητή βροχή (με χρήση εξομοιωτή βροχής).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοκιμαστούν διάφορες καλλιέργειες που θεωρούνται ότι καλύπτουν τις προδιαγραφές των ενεργειακών φυτών, σε αμειψισπορές που θα διατηρούν το έδαφος καλυμμένο για προστασία από τη διάβρωση, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν μέθοδοι ακαλλιέργειας που συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση της διάβρωσης.

Η διάβρωση, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βύρλας, είναι το φυσικό φαινόμενο, κατά το οποίο το επιφανειακό υλικό, κυρίως η άργιλος, μεταφέρεται από υψηλότερα σε χαμηλότερα σημεία με τη δράση της ροής νερού ή του αέρα.

Η διάβρωση του εδάφους έχει ως συνέπεια την απώλεια της επιφανειακής γόνιμης στοιβάδας και την αποκάλυψη ενός λιγότερου παραγωγικού υπεδάφους το οποίο έχει μειωμένη ικανότητα να συγκρατεί και να ανακυκλώνει τα θρεπτικά στοιχεία καθώς και να απορροφά, αποθηκεύει και διευκολύνει την κυκλοφορία του νερού και του αέρα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η διάβρωση αποτελεί την κυριότερη αιτία υποβάθμισης των εδαφών. Οι παράγοντες που προκαλούν διάβρωση είναι το νερό είτε της βροχής είτε της άρδευσης, ο άνεμος και πολλές φορές ο ίδιος ο άνθρωπος, όταν χρησιμοποιεί ακατάλληλες τεχνικές κατεργασίας προκαλώντας την καθοδική μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων γόνιμου εδάφους. Έξι συνολικά διαδικασίες, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, έχουν σήμερα αναγνωρισθεί και κατονομασθεί ως υπεύθυνες για την υποβάθμιση των εδαφών.

Είναι η συμπίεση, η διάβρωση από το νερό και τον άνεμο, η απώλεια της οργανικής ουσίας, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αλάτωση και η ρύπανση. Οι πρώτες τέσσερις από τις παραπάνω διαδικασίες, τονίζει, είναι στενά συνδεδεμένες με τη μηχανική κατεργασία του εδάφους και κυρίως με τη συμβατική.

Οι απώλειες ανέρχονται στα 150-300 εκατομμύρια τόνους γόνιμου εδάφους ετησίως, μέσω του οποίου χάνονται περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνοι χούμου, 150.000 τόνοι ολικού αζώτου, 300.000 τόνοι ολικού φωσφόρου και 540.000 τόνοι καλίου, την στιγμή που για την λίπανση των καλλιεργειών χρησιμοποιούνται ετησίως περίπου 420.000 τόνοι Ν, 190.000 τόνοι P2O5 και 70.000 τόνοι K2O.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η μισή ποσότητα των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων χάνεται με τη διάβρωση. Μαζί με τα λιπάσματα, μεταφέρονται και σημαντικές ποσότητες φυτοφαρμάκων τα οποία πολλές φορές καταλήγουν σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα μόλυνσης και ευτροφισμού.

Μια καλλιέργεια, προσθέτει, για να αναπτυχθεί ως ενεργειακή πρέπει να έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως να έχει υψηλές αποδόσεις, να μπορεί να παράγει με μικρές κατά το δυνατόν εισροές, να εξοικονομεί ενέργεια και άλλες πρώτες ύλες, να έχει θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, να κάνει αποδοτική τη χρήση του νερού, να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον, όπως τη διάβρωση του εδάφους, να βελτιώνει το γονιμότητά του, κ.ά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Γλυκός» φόρος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας


Σενάρια φορολογίας στη ζάχαρη στη Βρετανία.

Το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στη ζάχαρη άφησε ανοιχτό η επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας της Βρετανίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής Βρετανών βουλευτών, η Sally Davies τόνισε πως εκτός και αν η κυβέρνηση υιοθετήσει σκληρή στάση με τις εταιρείες τροφίμων και ποτών, δεν είναι πιθανό εκείνες να αναμορφώσουν τα προϊόντα τους.

Η Davies εξέφρασε την άποψη πως η έρευνα θα δείξει τον εθιστικό χαρακτήρα της ζάχαρης, σημειώνοντας πως «ίσως χρειαστεί να επιβάλουμε φόρο ζάχαρης».

Σύμφωνα με το BBC, η βιομηχανία τροφίμων τόνισε πως εργάζεται με στόχο τον περιορισμό της ζάχαρης στα προϊόντα της.

Στην ομιλία της στην επιτροπή υποθέσεων υγείας του βρετανικού κοινοβουλίου, η Davies ανέφερε: «Έχουμε μια γενιά παιδιών που, επειδή είναι υπέρβαρα και δεν ασκούνται, μπορεί να ζήσουν λιγότερο από ότι η δική μου γενιά. Θα είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει λιγότερο από τους γονείς της και αυτό μάς προκαλεί έντονη ανησυχία».



Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές σχολείου της Πυλαίας δίνουν φαγητό για τους άπορους


Γεμίζουν άδεια κεσεδάκια με φαγητό από το οικογενειακό τους τραπέζι.

Το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης φροντίζουν να μας θυμίζουν μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας. Οι συνολικά 400 μαθητές, φεύγοντας από τις σχολικές τους αίθουσες με τη λήξη του μαθήματος δεν έβαλαν μέσα στις σάκες μόνο τα βιβλία και τα τετράδια τους, αλλά και ένα άδειο κεσεδάκι. Στόχος είναι να το γεμίσουν με φαγητό από το οικογενειακό τους τραπέζι και να το επιστρέψουν και πάλι στο σχολείο, ώστε να μοιραστεί σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες.

Πρόκειται για μια δράση, που ονομάστηκε "Ένα πιάτο την εβδομάδα" και αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Παρασκευή θα δίνεται σε όλα τα παιδιά του σχολείου ένα κεσεδάκι και μια πλαστική σακούλα. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουν τη δυνατότητα οι γονείς να το γεμίσουν με μια μερίδα φαγητού από το οικογενειακό τραπέζι, το οποίο στη συνέχεια θα μπαίνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη (εάν είναι πολλές οι μέρες).

Το πρωινό της επόμενης Παρασκευής το κεσεδάκι με το φαγητό θα μπαίνει στη σακούλα και το παιδί θα το μεταφέρει στο σχολείο, ώστε να το παραλάβουν τα μέλη του Δ.Σ. Του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και να το μεταφέρουν σε ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης για να καλυφθούν οι ανάγκες στα συσσίτια απόρων.

"Είδα σε μια εκπομπή πως το ποσοστό του πεταμένου φαγητού εξακολουθεί να αγγίζει το 25%. Σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό, καθώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δυσκολεύονται οικονομικά και στερούνται ακόμη και την τροφή. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να βάλουμε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία της προσφοράς και ελπίζω πως είναι η αρχή να το πράξουν και άλλα σχολεία" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Τάσος Κοκόγιας.

Το συγκεκριμένο σχολείο διαθέτει περίπου 400 μαθητές και ήδη οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τους μικρούς για το μήνυμα που θέλουν να διαδοθεί μέσα από αυτή τη δράση.

"Θέλουμε να περάσουμε στους μαθητές καθαρά το μήνυμα της αλληλεγγύης. Είναι ένας τρόπος υποστήριξης των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε μ' ένα πιάτο φαγητό από το οικογενειακό μας τραπέζι. Βέβαια, θα πρέπει να διασφαλίζετε και η ποιότητα του φαγητού" πρόσθεσε ο διευθυντής του σχολείου, Μάκης Τσουμάνας.

Η δράση ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Σε περίπτωση, όμως, που είναι επιτυχής, μπορεί να συνεχιστεί και να λάβει μόνιμο χαρακτήρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Το ξέσπασμα της κόρης του Ρασούλη


Την εκταφή του Μανώλη Ρασούλη ζήτησε ο δήμος Αθηναίων, ακριβώς τρία χρόνια μετά το θάνατό του, προκαλώντας την αντίδραση της κόρης του Ναταλία.

"Tρία χρόνια σήμερα από τον θάνατο του Μανώλη Ρασούλη και η Πολιτεία έσπευσε να τον "τιμήσει" για άλλη μία φορά, όπως "τιμά" τους ανθρώπους του Πολιτισμού της, ΑΝΗΜΕΡΑ της επετείου των τριών χρόνων να μας πει ότι πρέπει άμεσα να πάμε να τον ξεθάψουμε...
Αυτά τα "ωραία"...Και τώρα, ας πενθήσουμε με την ψυχή στο στόμα...." έγραψε η Ναταλία Ρασούλη στο προφίλ της στο Facebook.



Και συνέχισε με δύο ακόμη αναρτήσεις:

"Μια σημαντική διευκρίνιση για μένα...Ο Μανώλης Ρασούλης αναπαύεται δίπλα στον αδελφικό του φίλο, τον Μάνο Λοϊζο...Σε μια περιοχή της Αθήνας περιοχή που έζησε κι αγάπησε, το Μετς...Εκεί μεγάλωσα κι εγώ...Δίπλα στο πιο αγαπημένο του καφεναδάκι, στο Καλλιμάρμαρο...Δεν θέλαμε να είναι εκεί λόγω επωνυμίας του Νεκροταφείου...Αλλά μόνο να είναι δίπλα στον άνθρωπο που τον στήριξε και τον αγάπησε όσο κανείς άλλος, τον Μάνο..."

"Κατά τ' άλλα, το Ελληνικό Κολλέγιο τραγουδά "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ" στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...Πολλές φορές, αυτό το τραγούδι αποκαλείται και δεύτερος εθνικός μας ύμνος...Αλλά ο υπάλληλος του Α' Νεκροταφείου που θεωρεί λεπτομέρειες τέτοια πράγματα, πιστεύει ότι ο πατέρας του είναι επίσης σημαντικός, (εκείνος έθεσε την σύγκριση και όχι οι δικοί μας άνθρωποι που του ανέφεραν την τιμή της Πολιτείας για ανθρώπους σαν τον Ρασούλη) και ότι άνθρωποι όπως ο Εγγονόπουλος, ο Τσιτσάνης, ο Ξυλούρης, ο Λοϊζος, ο Ρασούλης, ο Μητροπάνος και πόσοι άλλοι που βρίσκονται στο Πρώτο πρέπει να ξεθαφτούν, τελεία.


Τι να τους πεις αυτού του ανθρώπου;...
Ελπίζω να συγχωρήσετε την πικρία μου γύρω από αυτό το θέμα.... "


Διαβάστε περισσότερα...

Στην εισαγγελέα Διαφθοράς η μήνυση της ΓΣΕΒΕΕ


Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, σχετικά με τη μη απόδοση στον ΟΑΕΔ περίπου 100 εκατ. ευρώ, που έχουν εισπραχθεί από όλους τους ασφαλισμένους και απασχολούμενους που ανήκουν στον ασφαλιστικό οργανισμό ΟΑΕΕ.

Ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει στη μηνυτήρια αναφορά του ότι «από 1.8.2011 είχε θεσπιστεί μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ, που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι των ταμείων για τον ΟΑΕΔ στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτων απασχολουμένων που είχαν μείνει άνεργοι», όμως ο ΟΑΕΕ, «ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχε συγκεντρώσει 110.991.100 ευρώ απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12.739.703,20 ευρώ».

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί να διερευνηθούν εάν υπάρχουν τυχόν ευθύνες και σε καταφατική απάντηση, να αποδοθούν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απεργία διαρκείας ξεκινούν οι αυτοκινητιστές


Απεργία διαρκείας ξεκινούν από το προσεχές Σάββατο, 8 Μαρτίου οι αυτοκινητιστές.

"Δυστυχώς παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ΟΦΑΕ προκειμένου να βρεθεί λύση για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς από φορτηγά ξένων χωρών και από ΙΧ, τα αρμόδια υπουργεία παρά τις επανειλημμένες – επί μια δεκαετία - δεσμεύσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, αθέτησαν τις υποσχέσεις και δεν προχώρησαν στην λήψη κανενός μέτρου προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση με λίγα λόγια αρνείται να εφαρμόσει τους Νόμους του επίσημου ελληνικού κράτους, δηλαδή να πράξει το αυτονόητο. Η Πολιτεία νομοθετεί αλλά οι ηγεσίες των υπουργείων δεν εφαρμόζουν τους νόμους" αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών.

Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης, μετά την λήψη της απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Χρόνια τώρα έχουμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αδράνεια από την Πολιτεία ρίχνει νερό στον μύλο της παράνομης μεταφοράς. Οι προσπάθειές μας όμως έπεσαν στον κενό. Δεν έχουμε άλλο δρόμο για την διεκδίκηση της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων μας, που έχουν στείλει στην ανεργία πάνω από το 60% των συναδέλφων μας. Απαιτούμε την τήρηση της νομιμότητας. Ζητούμε εδώ και τώρα την εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων. Τίποτε περισσότερο. Παρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργείων, από τον Φεβρουάριο του 2009, όταν και πάλι ο κλάδος ήταν σε κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα, καμία απόφαση δεν ελήφθη. Μάλιστα οι δεσμεύσεις των αρμοδίων υπουργείων ήταν γραπτές, ενώ ταυτοχρόνως διατυπώθηκαν σαφώς με δηλώσεις των αρμοδίων προς το ΜΜΕ. Ωστόσο και πάλι τίποτα δεν υλοποιήθηκε. Τώρα οι κινητοποιήσεις θα ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ έως ότου ξεκινήσουν οι έλεγχοι και ψηφιστεί η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση".

"Ταυτοχρόνως η ΟΦΑΕ σε συνεργασία με τοπικές Ομοσπονδίες εθνικών μεταφορών, θα αγωνιστούν ενάντια στα μέτρα και στις πολιτικές που διογκώνουν τον κρίση και οδηγούν τους αυτοκινητιστές στην εξαθλίωση, καθώς για την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων του κλάδου όπως το ασφαλιστικό, και φορολογικά θέματα" καταλήγει η ανακοίνωση.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 240.000 ευρώ σε 63 επιχειρήσεις


Πρόστιμα συνολικού ύψους 240.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε 63 επιχειρήσεις τροφίμων τον Ιανουάριο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων:

- Για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών- ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας.

- Για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, το είδος της παράβασης και το ύψος του προστίμου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα στη διαδρομή: www.efet.gr

- Ενημέρωση - Κυρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Γη


Ένας αστεροειδής διαμέτρου 100 μέτρων θα περάσει σήμερα σε απόσταση 350.000 χιλιομέτρωναπό τη Γη, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη από αυτήν που έχει ο πλανήτης μας από την Σελήνη.

Ο εξωγήινος επισκέπτης ονομάζεται 2014 DX110 και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα παραμείνει σε ασφαλή απόσταση από τον πλανήτη μας, ωστόσο, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 53.000 χιλιομέτρων την ώρα, θα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον αστεροειδή να περνά ξυστά από τη Γη στην ιστοσελίδα του διαστημικού τηλεσκοπίου Slooh.

Ο DX110 θα βρεθεί στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη στις 21:07 ώρα Γκρίνουιτς.

Πέρυσι 21 μικροί αστεροειδείς διαμέτρου ενός ως 30 μέτρων πλησίασαν τη Γη σε ακόμα μικρότερη απόσταση οπότε η τροχιά του DX110 δεν εκπλήσσει τους αστρονόμους.

Ο αστεροειδής παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου. Μετά το σημερινό του πέρασμα ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη ο DX110 αναμένεται να περάσει και πάλι σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας τον Μάρτιο του 2046.

Η NASA εκτιμά ότι οι πιθανότητες σύγκρουσης με τη Γη το 2046 είναι μια στα 10.000.000.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις


Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής από τις 08:00 αύριο το πρωί, Πέμπτη 6 Μαρτίου, έως και τις 19:00 το απόγευμα απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και οι πορείες σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.


Συγκεκριμένα η απαγόρευση ισχύει για τις παρακάτω οδούς– Λεωφόρους: Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου) – Ομήρου – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) – Καψάλη – δεξιά Ηροδότου – αριστερά Υψηλάντου – δεξιά Γενναδίου – Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής – Β. Κωνσταντίνου – Β. Όλγας – Β. Αμαλίας – αριστερά Φιλελλήνων – αριστερά Μητροπόλεως – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου).
Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, συμφώνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και Δήμων μπορείς να μειώσεις με τα Κοινωνικά Τιμολόγια


Τη δυνατότητα να μειώσουν τους λογαριασμούς τους σε ΔΕΚΟ και Δήμους έχουν εκατομμύρια πολιτών με την θέσπιση Κοινωνικών Τιμολογίων, από σχεδόν το σύνολο των ΔΕΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες στους καταναλωτές αλλά και από τους δήμους που εντάσσουν κατηγορίες πολιτών στα μειωμένα τιμολόγια νερού και αποχέτευσης ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν και απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, περίπου 460.000 καταναλωτές έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ χιλιάδες είναι οι δικαιούχοι που δεν έχουν ενταχθεί ενώ πληρούν τα κριτήρια, λόγω περισσότερο ελλιπούς ενημέρωσης ,όπως και χιλιάδες είναι οι πολίτες που δεν γνωρίζουν ότι οι δήμοι παρέχουν επίσης Κοινωνικά Τιμολόγια για τις ευπαθείς ομάδες αλλά τους οικονομικά αδύνατους δημότες.

Εκτός όμως από τους δήμους και την ΔΕΗ και οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης της χώρας παρέχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν καθορίσει .

Συγκεκριμένα η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ,οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας, προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις σε τρίτεκνους ,πολύτεκνους , υπερήλικες και οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.

Ας δούμε όμως ποιοι προσφέρουν Κοινωνικά Τιμολόγια και ποιες είναι οι κατηγορίες πολιτών που μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ

Με μία πολύ απλή αίτηση ή ένα τηλεφώνημα οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ που μπορεί να τους παρέχει μέχρι και 42% έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το τιμολόγιο αυτό παρέχεται από όλους τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή όποια και να είναι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτροδότησης που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής παρέχεται με τα ίδια κριτήρια η έκπτωση αυτή που παρέχει το Τιμολόγιο.

Εκτός όμως από την έκπτωση στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ παρέχετε και ακόμη μία ευνοϊκή για τους καταναλωτές παροχή .

Οι δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου δεν έχουν να φοβηθούν την διακοπή παροχής των υπηρεσιών από την ΔΕΗ αφού ο νόμος τους προστατεύει από τυχόν διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) παρέχεται για την προστασία των ευπαθών ομάδων καταναλωτών και πιο συγκεκριμένα για άτομα χαμηλού εισοδήματος, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, ΑΜΕΑ και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στο Κοινωνικό Τιμολόγιο όλοι οι δικαιούχοι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει.

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο παρέχεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων των αιτήσεων, από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, ΟΑΕΔ). Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στο χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου και εγκρίνονται οι αιτήσεις τους, είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου από την έναρξη του επόμενου έτους.

Αιτήσεις υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια έκαστου έτους και για όσες εγκρίνονται, παρέχεται το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Διευκρινίζεται ότι για τους δικαιούχους στους οποίους χορηγήθηκε το Κοινωνικό Τιμολόγιο για ένα χρόνο, εφόσον δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης, αυτό εξακολουθεί να χορηγείται και για το επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης. Στην περίπτωση όμως που έχει μεταβληθεί κάποιο από τα στοιχεία της αρχικής τους αίτησης (όπως για παράδειγμα μία από τις προϋποθέσεις χορήγησης ή ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής) τότε απαιτείται υποχρεωτικά η υποβολή νέας αίτησης. Επιπρόσθετα, εάν κατά τον έλεγχο των στοιχείων μέσω των αρμόδιων φορέων (Υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) αποδειχθεί ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, τότε θα διακόπτεται η χορήγησή του.

Για να δείτε λεπτομέρειες και να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ (http://www.deddie.gr).

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αφού παρέχει σε πιο συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών μειωμένα τιμολόγια νερού και αποχέτευσης .

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ προσφέρετε μόνο σε τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες με τρία παιδιά καθώς και σε υπερήλικες άνω των 75 ετών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρώτη ομάδα:

- Για 4μελείς (μονογονεϊκή με τρία παιδιά) έως 6μελείς οικογένειες, έκπτωση 10% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.

- Για 7μελείς και 8μελείς οικογένειες, έκπτωση 35% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.

- Για 9μελείς έως 13μελείς οικογένειες, έκπτωση 60% στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης.

Στους δικαιούχους της πρώτης ομάδας η έκπτωση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται προσέλευση του ενδιαφερόμενου σε Περιφερειακό Κέντρο.

Όσον αφορά τους υπερήλικες:

Έκπτωση 30% ετησίως στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης εφόσον:

α) είναι άνω των 75 ετών και ζουν μόνοι (δεν φιλοξενούνται)

β) έχουν εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ? ετησίως και

γ) ο ετήσιος λογαριασμός ύδρευσης – αποχέτευσης δεν υπερβαίνει τα 150 ?.

Για την χορήγηση της έκπτωσης, οι ενδιαφερόμενοι (ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους) απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο της ΕΥΔΑΠ με τα εξής δικαιολογητικά:

- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (ή διαβατήριο εν ισχύ),

- Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι το κοινωνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 και η διάρκειά του είναι ένα έτος.

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΕΥΑΘ

Στην καθιέρωση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου που προβλέπει έκπτωση 50% προχώρησε και ΕΥΑΘ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ειδικότερα, η έκπτωση θα αφορά σε:

. οικογένειες με τρία προστατευόμενα παιδιά και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 17.000 ευρώ ετησίως.

. υπερήλικες άνω των 75 ετών που ζουν μόνοι (δε φιλοξενούνται), με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και κατανάλωση που δεν υπερβαίνει 30 κ.μ. ανά τετράμηνο.

. μακροχρόνια ανέργους ή άτομα χαμηλού εισοδήματος με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2014 και οι ενδιαφερόμενοι (απαραίτητα υπόχρεοι οι ίδιοι του λογαριασμού ύδρευσης) ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό, Ε1 και Ε9) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Εγνατία 127, 6ος όροφος, Πρωτόκολλο).

Κοινωνικά Τιμολόγια από τους Δήμους

Πολλοί είναι οι δήμοι της χώρας που παρέχουν μειωμένα δημοτικά τέλη καθώς και μειωμένες χρεώσεις στους λογαριασμούς από τις Δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Με κριτήρια που θεσπίζει ο εκάστοτε δήμος οι ευπαθείς ομάδες δημοτών καθώς και οι οικονομικά αδύνατοι όπως άνεργοι και πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους ώστε να λάβουν εκπτώσεις στους λογαριασμούς ή στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού .

Για παράδειγμα σε μειώσεις των ανταποδοτικών τελών προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών για το 2014 ενώ για πρώτη φορά καθιερώνει κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα καλύψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά.

Επίσης ο δήμος Πάτρας θέσπισε το Κοινωνικό Τιμολόγιο Απόρων, ΑμεΑ, Πολύτεκνων-Τριτέκνων για τους λογαριασμούς νερού της ΔΕΥΑΠ

Δικαιούχοι είναι:

1) Εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων και σιτιζόμενοι από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων: Παρέχονται 120 κυβικά ανά τετράμηνο δωρεάν με μόνη χρέωση παγίου 6 ? / δίμηνο.

2) Πολύτεκνοι και Τρίτεκνοι: 30% έκπτωση στην αξία του νερού που καταναλώνεται με εισοδηματικό κριτήριο 10.000,00 ? αυξανόμενο κατά 3.000,00 ? για κάθε παιδί.

3) AΜΕΑ με αναπηρία 67 % και άνω ή προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67 % και άνω που βαραίνουν τον υπόχρεο της παροχής: 50 % έκπτωση στην αξία του νερού που καταναλώνεται με εισοδηματικό κριτήριο 10.000,00 ? αυξανόμενο κατά 5.000,00 ? για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι δήμοι που παρέχουν απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη στις ευπαθείς ομάδες των δήμων τους.

Για παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής παρέχει εξολοκλήρου απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε ΑμεΑ πάνω από 67% με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Σε ΑμεΑ πάνω από 80% χωρίς όριο εισοδήματος.

Σε απόρους οικονομικά αδύνατους που διαθέτουν βιβλιάριο ανασφάλιστου και απορίας καθώς και σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενον κατά 2.000 για κάθε παιδί πλέον του τέταρτου, εφ΄όσον τα τέκνα αποτελούν προστατευόμενα μέλη.

Οι πολίτες των δήμων της χώρας το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ρωτήσουν στον δήμο τους εάν παρέχονται οι εν λόγω διευκολύνσεις και εάν τις δικαιούνται ώστε να μειώσουν έστω και λίγο τους λογαριασμούς τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο γιος του «κροκοδειλάκια» βαδίζει στα βήματά του


Ο μικρός Robert Irwin και τα αναπάντεχα «δώρα» του - Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο.

Ένα ζευγάρι φίδια πήρε μαζί του στο στούντιο της εκπομπής «The Living Room» στην τηλεόραση της Αυστραλίας ο 10χρονος Robert Irwin, γιος του Steve Irwin, του λεγόμενου «κροκοδειλάκια».

Το αγόρι έχει προφανώς κληρονομήσει την αγάπη του πατέρα του για τα ερπετά κι έφερε τα φίδια ως δώρο- έκπληξη στους παρουσιαστές Amanda Keller και Barry Du Bois, που μάλλον δεν ενθουσιάστηκαν.

«Άπλωσε το χέρι σου και μην το πιέσεις πολύ», είπε στην Amanda δίνοντάς της να κρατήσει έναν πύθωνα, η οποία δεν ένιωσε και πολύ άνετα με τη «γνωριμία» αυτή.

Ακόμα εντονότερη ήταν η αντίδραση του Barry Du Bois όταν ο κτηνίατρος Chris Brown επιχείρησε να του δώσει έναν πύθωνα. «Μην το βάζεις κοντά στο κεφάλι μου φώναξε, εκστομίζοντας και μερικά «γαλλικά».

Αυτός που φοβόταν λιγότερο από όλους ήταν ο μικρός Robert που έχει μεγαλώσει κοντά στα ζώα και δεν ανησυχεί όταν βρίσκονται δίπλα του.

Ο πατέρας του σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006, όταν ο Robert ήταν μόλις τριών ετών, έπειτα από τσίμπημα σαλαχιού κατά τη διάρκεια γυρισμάτων στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο...
..














Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 16 διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων που αποθεώνουν όλοι!


Huffington Post: Σας ευχαριστούμε για τη φέτα... και τόσα άλλα.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να ευχαριστούμε τους Έλληνες. Σε αυτούς οφείλουμε τη Φιλοσοφία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη Δημοκρατία. Είμαστε ευγνώμονες για όλα αυτά αλλά πολύ περισσότερο είμαστε ευγνώμονες για τη φέτα». Με αυτές τις φράσεις η Huffington Post, εισάγει ένα άρθρο-ύμνο στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής χάρη στο φαγητό.

Όπως αναφέρεται, οι Έλληνες έχουν διαμορφώσει και έχουν δείξει τον δρόμο για το πώς πρέπει να τρώμε σωστά, έναν τρόπο διατροφής που καμιά χώρα δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Όχι μόνον η ελληνική κουζίνα «κολυμπάει» στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί και είναι γεμάτη από τους περίφημους μεζέδες αλλά, όπως τονίζει, είναι επίσης μια δίαιτα την οποία διατροφολόγοι από όλο τον κόσμο μας προτείνουν ως τρόπο ζωή

Και ενώ οι υπόλοιποι λαοί προσπαθούν να τρώνε όπως οι Έλληνες και να ζουν ευτυχισμένοι, «οι Έλληνες το κάνουν καλύτερα», επισημαίνει η εφημερίδα.

Δείτε τα 16 «παράσημα» της ελληνικής κουζίνας, όπως τα περιγράφει η Huffington Post:

1. Τυρί σαγανάκι



Μόνο ψητό τυρί, χωρίς να είναι απαραίτητο το ψωμί. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως σαγανάκι. Είναι κίτρινο τυρί - συνήθως γραβιέρα - τραγανό απ' έξω και μέσα λιωμένο. Αποτελεί ουσιαστικά αυτό που θα ήθελε να είναι κάθε τυρί.

2. Τα Starbucks δεν είναι τίποτα μπροστά στον ελληνικό φραπέ



Το έκαναν πρώτοι, οπότε το κάνουν καλύτερα.

3. Μετέτρεψαν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου σε υγιές χόμπι



Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε για αυτό.

4. Κανείς δεν φτιάχνει καλύτερη σαλάτα, γι’ αυτό μην το προσπαθήσετε



Η ελληνική έχει ό,τι χρειάζεται κανείς: φέτα, ντομάτα, αγγούρι, ρίγανη, ελιές και ελαιόλαδο – φυσικά..

5. Πρώτα το κρασί, μετά το νερό



Το κρασί δεν περιορίζεται σε γιορτές ή άλλες εκδηλώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, όπως και το ελαιόλαδο, κάτι που ισχύει από την αρχαιότητα.

6. Η φέτα είναι η δική τους γαρνιτούρα



Ποιος χρειάζεται κλωναράκια μαϊντανού όταν έχει τη φέτα; Οι Έλληνες είναι αρκετά έξυπνοι για να ξέρουν πως μπορούν να την προσθέσουν σχεδόν παντού.

7. Αυτό είναι γλυκό



Λουκουμάδες! Είναι η ελληνική εκδοχή του ντόνατ, ο οποίο σερβίρουν με μέλι σε ειδικές περιστάσεις.

8. Οι Έλληνες πήγαν το bar food σε άλλο επίπεδο



Δεν μιλάμε για φτερούγες κοτόπουλου με τηγανιτές πατάτες, αλλά μικρά πιάτα με ψητό χταπόδι, σαγανάκι, κεφτεδάκια, σάλτσες με ζεστές πιτούλες και τόσα πολλά ακόμη. Γνωστά ως μεζέδες, που σχεδόν πάντα συνοδεύονται με ούζο, κρασί ή μπύρα.

9. Δεν τους φοβίζουν τα πλοκάμια



Και είμαστε ευγνώμονες για πάντα. Γιατί όταν οι Έλληνες ψήνουν χταπόδι, το αποτέλεσμα είναι κάτι που θεωρούσαμε πιθανό μόνο στα όνειρά μας.

10. Το φύλλο τους δεν συγκρίνεται με κανένα



Κάθε ένα είναι βουτυρωμένο και έχει πολλά στρώματα. Σπανακόπιτες, μπακλαβάδες, με αυτό φτιάχνουν τα καλύτερα.

11. Έχουν τελειοποιήσει την τέχνη του γεύματος



Ξέρουν ότι είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάνε βιαστικά.

12. Το τζατζίκι είναι η κέτσαπ τους



Ναι, ναι και ναι! Φτιαγμένο από γιαούρτι - οπότε είναι υγιεινό -, αγγούρια, σκόρδο και άνηθο, σερβίρεται με κρέατα και μεζέδες.

13. Ξέρουν ότι το φαγητό έχει καλύτερη γεύση με συγγενείς και φίλους



Στην Ελλάδα η οικογένεια είναι σημαντική, όπως και το φαγητό. Έτσι, έχει ιδιαίτερη σημασία το φαγητό με την οικογένεια.

14. Το μέλι που ρέει άφθονο



Σε γλυκά ή πάνω σε γιαούρτι, προέρχεται κυρίως από το νέκταρ οπωροφόρων δέντρων και εσπεριδοειδών.

15. Η γη τους είναι για σημαντικές καλλιέργειες: ελιές και σταφύλια



Για να φτιάχνουν φυσικά λάδι και κρασί, τα οποία παράγουν σε μεγάλες ποσότητες.

16. Το γιαούρτι



Που θα ήμασταν χωρίς αυτό; Το πρωινό δεν θα ήταν ίδιο. Στην Ελλάδα το τρώνε και ως γλυκό, με μέλι.



Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΕ έχει ήδη ξοδέψει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων


Την ανάγκη για ακόμα 400 εκατ. ευρώ επεσήμανε η αρμόδια επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξοδέψει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και γι' αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις των κρατών μελών ίσως χρειαστεί να συνεισφέρουν επιπλέον πόρους, προειδοποίησε σήμερα μια αξιωματούχος.

Η επίτροπος αρμόδια για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η ΕΕ έχει δεσμεύσει 911 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για το 2014.

Όμως μέρος του προϋπολογισμού αυτού χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν καθυστερούμενες οφειλές ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ από το 2013. Η επίτροπος εκτίμησε ότι φέτος θα χρειαστούν επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ, με 150 εκατομμύρια να είναι απαραίτητα πιθανόν ως τον Ιούλιο.

«Για πρώτη φορά η ανθρωπιστική κοινότητα είναι αντιμέτωπη ταυτόχρονα με τέσσερις (…) ύψιστης σημασίας κρίσεις: στη Συρία, τις Φιλιππίνες, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν. Και δυστυχώς δεν έχουμε κανένα λόγο να αναμένουμε ότι στο μέλλον θα υπάρχει μόνο μία (κρίση)», σημείωσε ο Γκεοργκίεβα.

Η ΕΕ ήδη καταρτίζει σχέδια για την πιθανότητα παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, πρόσθεσε η ίδια, αν και η ελπίδα είναι ότι η κατάσταση στη χώρα αυτή «δεν θα γίνει ποτέ ανθρωπιστική κρίση».



Διαβάστε περισσότερα...