Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Στις ΗΠΑ οι μοτοσυκλετιστές εξακολουθούν να πίνουν πριν οδηγήσουν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανησυχητική αύξηση των τροχαίων θυμάτων μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Η ανάλυση των τροχαίων της χρονιάς 2012 στις ΗΠΑ έδωσε ανησυχητικά και απογοητευτικά συνάμα αποτελέσματα.

Παρά τις εκτεταμένες καμπάνιες υπέρ της ασφαλούς οδήγησης, πληρωμένες τόσο από ομοσπονδιακά όσα και πολιτειακά χρήματα, οι μοτοσυκλετιστές παραμένουν οι χρήστες των δρόμων με τις περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο ατύχημα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από το 27% των αναβατών που έχασαν τη ζωή τους σε κάποιο τροχαίο (ατύχημα ή δυστύχημα) βρέθηκαν να έχουν στο αίμα τους περισσότερο οινόπνευμα από όσο επιτρέπεται.

Τα στοιχεία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (NHTSA). Σύμφωνα με αυτά, το 2012 στους αμερικανικούς δρόμους σκοτώθηκαν 10.322 άνθρωποι ενώ βρίσκονταν υπό την επήρρεια αλκοόλ.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 31% του συνόλου των οδηγών που έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους των ΗΠΑ τη συγκεκριμένη χρονιά.

Σύμφωνα με μια άλλη αναγωγή των στοιχείων, κάθε 51 λεπτά στις ΗΠΑ σκοτώνεται από τροχαίο ένας άνθρωπος που τελεί υπό την επήρρεια αλκοόλ.

Η Υπηρεσία κατηγοριοποιεί τα τροχαία ανάλογα με τον τύπο του οχήματος (π.χ. ιδιωτικό αυτοκίνητο, ελαφρύ φορτηγό, βαρύ φορτηγό και μοτοσυκλέτα). Από τις τέσσερις αυτές κατηγορίες, στους μοτοσυκλετιστές καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σχετιζόμενων με την κατανάλωση αλκοόλ: 27% των θυμάτων (1.390 άτομα) είχαν περιεκτικότητα οινοπνεύματος στο αίμα ίση ή μεγαλύτερη του 0,08 γρ./100 κυβ. εκατοστά.

Για να το πούμε πιο απλά: στις ΗΠΑ το ’12 σκοτώθηκαν 5.075 μοτοσυκλετιστές. Από αυτούς πάνω από το ¼ ήταν μεθυσμένοι. Στην έκθεση του NHTSA δεν διευκρινίζεται εάν ο νεκρός ήταν ο αναβάτης ή ο συνεπιβάτης. Κι ακόμη, δεν υπάρχει αναφορά στο είδος του ατυχήματος, αν για παράδειγμα υπήρξε εμπλοκή άλλων οχημάτων και πόσων.

Σύμφωνα με το αρχείο της NHTSA, το 2003 είχαν σκοτωθεί 3.800 μοτοσυκλετιστές, από τους οποίουςοι 1.106 (23%) είχαν πιει υπερβολικά. Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι όχι μόνον έχει αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των νεκρών, αλλά και το ποσοστό των πιωμένων στους δρόμους.



Κάτι επίσης κακό: ανάμεσα στα έτη 2003 και 2012 αύξηση θανάτων από τροχαία με τη συμμετοχή αλκοόλ παρουσιάζουν μόνον οι μοτοσυκλετιστές (σημαντική) και οι οδηγοί βαρέων φορτηγών (πολύ μικρή).

Η ηλικιακή ομάδα 21-24 παραμένει η περισσότερο επιρρεπής σε ατυχήματα. Σε αυτήν καταγράφηκαν και οι περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ. Από τους 4.738 νεκρούς μεταξύ 21 και 24 ετών, οι 1.539 βρέθηκαν να έχουν στο αίμα τους οινόπνευμα σε ποσότητα ίση ή πάνω από τα 0,08 γρ./100 κυβ. εκατοστά --αυτό είναι σε γενικές γραμμές το νόμιμο όριο της μέθης για τους οδηγούς στις ΗΠΑ.

Μια ακόμη πιο ειδική ανάλυση βρήκε ότι από τους μεθυσμένους οδηγούς που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρο τροχαίο το 2012, το 59% είχε στο αίμα τους αλκοόλ ίσο ή περισσότερο του 0,25 γρ./ 100 κυβ. εκατοστα --δηλαδή διπλάσια ή και μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπεται.

Οι τρεις πολιτείες με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία με συμμετοχή αλκοόλ είναι το Τέξας (1.269), η Καλιφόρνια (807) και η Φλώριδα (697).

Δείτε στο video το άκρον άωτον του μοτοσυκλετιστή που οδηγά –η πιο σωστά προσπαθεί να οδηγήσει - τύφλα στο μεθύσι. Βέβαια το video είναι τραβηγμένο στη Ρωσία κι όχι στις ΗΠΑ, ωστόσο όταν ο οδηγός είναι τύφλα, η εξέλιξη είναι η ίδια όπου κι αν είναι…








Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.