Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η κρίση δικαιώνει τον Δαρβίνο


Οι χιμπαντζήδες, όπως και οι άνθρωποι, μελαχγολούν στο κατώφλι της μέσης ηλικίας.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ισχυρίζονται ότι οι μεγάλοι πίθηκοι προσβάλλονται και αυτοί από την κρίση της μέσης ηλικίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, οι μεγάλοι πίθηκοι (χιμπαντζήδες και ουραγκοτάγκοι) είναι χαρούμενοι, σχεδόν ευτυχισμένοι, όταν είναι νέοι. Κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων της 2ης δεκαετίας της ζωής τους και των πρώτων της 3ης δεκαετίας-περίοδος αντίστοιχη με την ηλικία 45-55 στους ανθρώπους-μελαγχολούν και καταθλίβονται. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, ανακτούν την χαμένη τους όρεξη για τη ζωή και αρχίζουν ξανά να την απολαμβάνουν.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φάρμακα HIV το Τζάνειο


Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που παρακολουθούνται από την Μονάδα Λοιμώξεων του Τζάνειου νοσοκομείου.

Με έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Στέφανος Φούσας, περιγράφει με δραματικούς τόνους στην υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη το πρόβλημα που προέκυψε, επισημαίνοντας:

«Το Τζάνειο Νοσοκομείο αδυνατεί να χορηγήσει αντιρετροϊκά φάρμακα στους ασθενείς που παρακολουθούνται στη Μονάδα Λοιμώξεων του νοσοκομείου μας λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού, οπότε δεν είναι δυνατή η παραγγελία φαρμάκων».

«Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να προβούμε για να μη διακοπεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς που θα είχε σαν συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας τους και θα επιβαρύνει μακροπρόθεσμα και το κόστος θεραπείας», τονίζει στην επιστολή του ο κύριος Φούσας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση για την δωρεάν σίτιση στα σχολεία


Ερώτηση σχετικά με πρόγραμμα δωρεάν σίτισης μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου κατέθεσαν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (02-11-2012), το ποσοστό παιδιών ηλικίας 0-17 ετών σε κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται στο 23,7%, δηλαδή μισό εκατομμύριο παιδιά διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, αναφέρουν, οι βουλευτές "Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών οδηγούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό οικογενειών στα συσσίτια και στις πάσης φύσεως φιλανθρωπίες. Σε αυτό το δραματικό τοπίο, το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, PROLEPSIS (ΜΚΟ) με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί ένα «Πρόγραμμα Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές» πιλοτικά από πέρυσι τον Απρίλιο και κανονικά από τον Οκτώβριο του 2012 σε όλη τη χώρα." σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι 
πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα το οποίο "εγείρει ζητήματα σχετικά με την προαγωγή της υγιεινής διατροφής μέσα από την εκπαίδευση και τον υποσιτισμό μεγάλου αριθμού μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας".

"Άγνωστα παραμένουν τα κριτήρια επιλογής των σχολείων προς ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό των κριτηρίων αυτών.

Η υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων μέσα στο σχολικό χώρο είναι άλλο ένα σημείο που χρήζει προσοχής καθώς επί της ουσίας, επινοικιάζεται ο χώρος του κυλικείου στο Ινστιτούτο από το πρόσωπο που έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για την εκμίσθωσή του από τη Σχολική Επιτροπή. Η «εταιρία τροφοδοσίας» ορίζεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο.

Τουλάχιστον έκπληξη προκαλεί, επίσης, η διανομή ερωτηματολογίων τόσο στους Διευθυντές των συγκεκριμένων σχολείων όσο και στους γονείς, οι οποίοι διευθυντές και οφείλουν να αρνηθούν ενυπόγραφα αφού συμπληρώσουν «τα στοιχεία του σχολείου, το όνομα και την ιδιότητά» τους, σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.. Όσο για το ερωτηματολόγιο των γονέων, εκεί ζητείται από τους γονείς να καταχωρήσουν προσωπικά και οικογενειακά τους στοιχεία, όπως ταμείο ασφάλισης, επάγγελμα, ημερομηνίες γέννησης, κτλ. αλλά και το οικογενειακό τους ιστορικό, εγείροντας ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων", συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς

1. Γίνονται ενέργειες από τα Υπουργεία για την καταπολέμηση του υποσιτισμού των μαθητών στο σύνολο της χώρας, και αν ναι, ποιες;

2. Υπάρχει εθνική πολιτική στρατηγική για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής στην εκπαίδευση, οριζόντια και διεπιστημονική, όπως όφειλε να είναι, με δεδομένο ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή ως προς την παιδική και εφηβική παχυσαρκία στην Ευρώπη;

3. Αν και σε ποιο βαθμό είναι ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες για το εν λόγω πρόγραμμα; Έχουν προβεί στους απαιτούμενους ελέγχους –π.χ. υγειονομικούς- για τη διασφάλιση της υγείας των σιτιζόμενων μαθητών; Παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα, καθώς και εκείνα με την άδεια τήρησης αρχείου προσωπικών δεδομένων από την Αρχή Προστασίας.

4. Γνωρίζουν με ποια κριτήρια (εκπαιδευτικά, κοινωνικά, κτλ) επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα σχολεία και αν γίνεται έμμεση διαφήμιση εταιριών μέσω της διανομής συγκεκριμένων προϊόντων; Υπάρχει έγκριση για την υλοποίηση του προγράμματος από τους αρμόδιους φορείς; Παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

5. Υπάρχει πολιτική βούληση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της σχολικής σίτισης με την εισαγωγή αυτόματων πωλητών στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή βιβλιογραφία και τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη;



Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές :

Νίκος Συρμαλένιος, Τάσος Κουράκης, Έφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Ανδρέας Ξανθός

Τζένη Βαμβακά, Αΐχάν Καρά Γιουσούφ, Χρήστος Μαντάς, Μαρία Κανελλοπούλου, Γιώργος Πάντζας και Θεανώ Φωτίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα ζωής από τον παραολυμπιονίκη - Σώζει τα παιδιά με αναπηρίες ο αθλητισμός



Το στάδιο στο οποίο προπονείται στις Μοίρες θα αποκτήσει το δικό του όνομα και εκείνος νοιώθει την ίδια συγκίνηση με αυτή που ένοιωσε όταν ανέβηκε... στο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου μερικούς μήνες πριν.

Ο Μανόλης Στεφανουδάκης, ανέβασε την ελληνική σημαία στο τρίτο σκαλί του βάθρου με τη δύναμη της ψυχής και των χεριών του στους Αγώνες του Λονδίνου και αύριο θα σταθεί ανάμεσα στους συνδημότες του, στις Μοίρες προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή ονοματοδοσίας του σταδίου σε "Μανόλης Στεφανουδάκης" και μέσα από αυτή τη διαδικασία να στείλει το δικό του μήνυμα ελπίδας και ζωής.

Ο παραολυμπιονίκης στο ακόντιο με καταγωγή από τη Μεσαρά, ο άνθρωπος που έχασε το βηματισμό του από ατύχημα, δεν έχασε ποτέ την ελπίδα του και τη μαχητικότητα του και με τη δραστηριότητα του άνοιξε νέους δρόμους όχι μόνο για τους αθλούμενους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλλά γενικότερα για το δύσκολο κόσμο των Ατόμων με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερες ικανότητες.


Η αυριανή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για μένα. Είμαι πολύ συγκινημένος με την κίνηση αυτή. Είμαι εξίσου συγκινημένος με την ημέρα που ανέβηκα στο βάθρο. Δεν είναι λίγο πράγμα να σε αγκαλιάζει ο τόπος σου. Είναι όμως μία σημαντική μέρα για όλους μας. Θέλω να έρθουν εκεί όλα τα παιδιά από το σύλλογο μας και να ακούσουν τις ομιλίες. Θέλω να πάρουν το μήνυμα. Δε θέλω κανείς άνθρωπος με πρόβλημα να μείνει μέσα στο σπίτι του γιατί κανένα πρόβλημα δε λύνεται μένοντας πίσω από κλειστές πόρτες. Όλοι μαζί μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας ... δήλωσε ο αθλητής.

Ο Μανόλης Στεφανουδάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει παράλληλα και ο Σύλλογος ΑμεΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «Το μέλλον», στον οποίο δραστηριοποιείται τονίζοντας ότι ο κόσμος που αντιμετωπίζει τέτοια φύσης προβλήματα έχει ανάγκη από ένα κίνητρο, ένα πρότυπο για να βγει από το σπίτι του.

Εγώ είχα δει τον Καπελάκη, κάποια παιδιά μπορεί να δουν εμένα ... Όλα αυτά είναι σημαντικά. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε στο σύλλογο πολλά μικρά παιδιά από 2 μέχρι 10 ετών. Παιδιά με πρόβλημα που μέχρι χθες δεν έβγαιναν από το σπίτι τους και τώρα αθλούνται, μάχονται παλεύουν. Φαντάζεστε να μπορέσει η Μεσαρά την επόμενη φορά να έχει τη δική της αθλητική αποστολή; Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε ίσοι, δε διαφέρουμε σε τίποτα και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ο σύλλογος μας είναι πολύ δραστήριος. Από τα 150 μέλη, τα 70 είναι άτομα με ανάγκες και πολλά από αυτά είναι πολύ μικρά παιδιά. Έρχονται οι γονείς, μιλάνε μεταξύ τους, μοιράζονται το πρόβλημα, αναζητούν λύσεις. Όταν κάτι είναι ομαδικό, γίνεται πιο εύκολο. Όταν κάτι το μοιράζεσαι... γίνεται πιο απλό, κατέληξε ο Μανόλης Στεφανουδάκης.

Δράση

Όπως επεσήμανε ο άνθρωπος, που με την προσπάθεια του και τα αποτελέσματα του συγκίνησε όλη τη Μεσαρά και όλη την Κρήτη μερικούς μήνες πριν, ο σύλλογος που δραστηριοποιείται στη Μεσαρά έχει φροντίσει έτσι ώστε όλες οι παραλίες του Νότου να είναι πραγματικά προσβάσιμες, να γίνονται παζάρια για την ενίσχυση του συλλόγου, να υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη ανάμεσα στις οικογένειες, να υπάρχει υποστήριξη αλλά και ουσιαστικό ενδιαφέρον έτσι ώστε το πρόβλημα να μη μένει πίσω από κλειστές πόρτες, να υπάρχει προσβασιμότητα στις υπηρεσίες, χώροι στάθμευσης, τουαλέτες και ότι άλλο απαιτείται για να γίνεται πιο απλή και εύκολη η καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα στη Μεσαρά, πράγματα που πολλές φορές δεν μπορούν να βρουν οι άνθρωποι αυτοί σε μεγάλες και σύγχρονες πόλεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Παραολυμπιονίκη η Μεσαρά διαθέτει μία άρτια υποδομή για τη σωστή προπόνηση και προετοιμασία ενός αθλητή τέτοιου βεληνεκούς ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν και αθλητές της δικής του κλάσης από άλλες χώρες που επιλέγουν το νότο της Κρήτης για την προετοιμασία τους.

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η τελετή και θα ακολουθήσει εκδήλωση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών στο Φαιστός Παλάς με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.


Διαβάστε περισσότερα...

Wi-Fi στο νοσοκομείο Καβάλας


Οι ασθενείς, οι συνοδοί τους αλλά και οι εκατοντάδες επισκέπτες του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας (Γ.Ν.Κ.) έχουν πλέον τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο χάρη στο ασύρματο δίκτυο που λειτουργεί από τις αρχές της εβδομάδας.

Η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης όχι μόνο εισήγαγε το νοσοκομείο στην ψηφιακή εποχή αλλά ταυτόχρονα ικανοποίησε και μια μεγάλη επιθυμία, νέων κυρίως ανθρώπων, που ζητούσαν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Έτσι, ο χρόνος της παραμονής στους χώρους του νοσοκομείου τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επισκέπτες θα είναι περισσότερο ευχάριστος και δημιουργικός.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαλαρώστε με... Αγιουβέρδα


Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να ελέγξεις τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου, με αποτέλεσμα να αγχώνεσαι και αυτό να έχει αντίκτυπο στην υγεία σου. Βοήθησε τον εαυτό σου να απαλαγεί από το μόνιμο στρες, με τη βοήθεια του ζεστού, θεραπευτικού έλαιο, shirodhara, το οποίο προτείνει η Αγιουβέρδα.

Η Αγιουβέρδα χρησιμοποιεί το ζεστό έλαιο εδώ και αιώνες, προκειμένου να θεραπεύσει το νου και το σώμα. Στα Σανσκριτικά μάλιστα, shiras σημαίνει κεφάλι και Dhara ροή και στη θεραπεία Shirodhara χρησιμοποιείται το θερμαινόμενο έλαιο με σταθερή ροή στο μέτωπο, για να απαλύνει και να θεραπεύσει το ταραγμένο νευρικό σύστημα.

Πώς δουλεύει

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είσαι ξαπλωμένη ανάσκελα, ενώ ένας θεραπευτής χύνει το έλαιο από ένα ειδικό δοχείο, πάνω και πίσω από το κεφάλι σου και σε όλο το μέτωπό σου για περίπου 20 με 40 λεπτά. Οι περισσότεροι θεραπευτές χρησιμοποιούν ένα σησαμέλαιο αναμειγμένο με βότανα, αλλά μερικοί ανακατεύουν τα βότανα με λάδι καρύδας ή ζεστό αγελαδινό γάλα.

Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Αγιουβέρδας, η απαλή αλλά σταθερή εφαρμογή ενεργοποιεί την υγιή κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, ενώ ορισμένα από βότανα που προστίθενται, μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος και νευραλγία. Το βαθύ αίσθημα χαλάρωσης που αισθάνεσαι, βοηθάει το νευρικό σύστημα να επιδιορθωθεί από μόνο του. «Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του πονοκεφάλου, για προβλήματα όρασης και του άγχους» επισημαίνει ο Scott Gerson, MD, Ph.D., ιδρυτής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Αγιουβέρδας στη Νέα Υόρκη.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στο μισθολόγιο του δημοσίου


Αναλυτικά όλες τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ οι οποίες επήλθαν με το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που κοινοποιήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Διαβάστε την εγκύκλιο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει για τις ασφαλιστικές εισφορές



Πολλοί ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές.

Αλλάζουν, από την 1η Ιανουαρίου με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα ανώτατα όρια (πλαφόν) των ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών, δηλαδή εκείνων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά, πριν από τις 31/12/1992 και εξομοιώνονται στο εξής με εκείνες των νέων ασφαλισμένων, εκείνων δηλαδή που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά, από την 1/1/1993, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές.

Έως τώρα το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, ήταν: 693,35 Χ 8= 5.546,8 ευρώ. Ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος είχε μεγαλύτερες αποδοχές οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορούσαν να υπολογισθούν για ποσό μεγαλύτερο από αυτό το όριο.

Αντίστοιχα για τους παλαιούς ασφαλισμένους (τους προ του 1993), το ανώτατο όριο των κατά μήνα ασφαλιστέων αποδοχών ήταν: 25X97,21= 2.430,25 ευρώ.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου (ν. 4093/2012), που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται, «ότι σε όσους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών ασφαλισμένων είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των νέων ασφαλισμένων, εξισώνεται με το υψηλότερο».

Για παράδειγμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι ασφαλιστικές εισφορές θα ορίζονται «μέχρι ημερήσιου μισθού: 5.546,8 : 25 = 221,87 ευρώ» για όλους τους εργαζόμενους.

Οι εισφορές που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν, για φορείς που ως ασφαλιστέες αποδοχές, ορίζονταν οι πάσης φύσεως αποδοχές όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος.

Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις φορέων, που οι ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονται ως σταθερό ποσό όπως για παράδειγμα ισχύει στο Ταμείο Ασφαλίσεως Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου(ΤΑΙΣΥΤ).

Με την ίδια εγκύκλιο καταργείται η εργοδοτική εισφορά του 1,10% υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χορεύοντας zumba για το Αλτσχάιμερ



Στις 2 Δεκεμβρίου στο Ιβανόφειο στις 18.00.

Ειδικά εκπαιδευμένοι χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα χορέψουν zumba μαζί με πολίτες της Θεσσαλονίκης στον χορευτικό μαραθώνιο Zumbathon που θα φιλοξενηθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο Ιβανόφειο στις 18.00, για την ενίσχυση των σκοπών της Εταιρείας Alzheimer.

Ο μαραθώνιος Zumbathon διοργανώνεται από την Alzheimer Ελλάς σε συνεργασία με την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών και αποτελεί μία συμβολική εκδήλωση που υπογραμμίζει την ευεργετική επίδραση της σωματικής άσκησης στον εγκέφαλο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει χορευτικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Η zumba έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διδάσκεται κυρίως σε σχολές χορού. Συνδυάζει βήματα χορών λάτιν, μπέλι ντάνς , χιπ χοπ, άφρικαν, Μπόλιγουντ και άλλων ειδών με μουσική, και χαρίζει διασκέδαση ενώ παράλληλα γυμνάζει όλο το σώμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικό ιατρείο-φαρμακείο στην Κόρινθο


Λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Ο δήμος Κορινθίων, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, δρομολόγησε τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου και δημοτικού φαρμακείου, στην έδρα του ΣΤ' ΚΑΠΗ Κορίνθου (Αδειμάντου 22).

Το δημοτικό ιατρείο λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα, ο δήμος καλεί τους πολίτες να συνδράμουν και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. Καλεί επίσης να συνδράμουν στη λειτουργία τόσο του ιατρείου όσο και του φαρμακείου, τον Φαρμακευτικό, τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό σύλλογο, αλλά και το νοσοκομείο Κορίνθου, προσφέροντας τα περισσευούμενα φάρμακά τους, προκειμένου να διατεθούν σε όσους, κυρίως ηλικιωμένους, αδυνατούν να τα προμηθευτούν λόγω οικονομικών προβλημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση γεννάει... εκτρώσεις



Μειώθηκαν οι τοκετοί, αυξήθηκαν οι αμβλώσεις και τα πρόωρα παιδιά.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα-εκτός όλων των άλλων δεινών- έχει μειώσει τις γεννήσεις, έχει αυξήσει τις εκτρώσεις και κάνει όλο και συχότερο το φαινόμενο των πρόωρων τοκετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος, οι πολλές ώρες εργασίας και η έλλειψη χρημάτων για να εξετάζεται και να διαβώνει σωστά η έγκυος, οδηγούν (μαζί με άλλα προβλήματα υγείας) στην αύξηση των πρόωρων τοκετών στη χώρα μας "φορτώνοντας" το σύστημα υγείας με παραπάνω έξοδα και τους νέους γονείς με προβλήματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι ισόβια εξαιτίας των επιπλοκών! Το ευχάριστο είναι ότι ακόμα τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πλήρως τα νοσήλεια των πρόωρων νεογνών σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες.



Ωστόσο, από τη στιγμή που ο γονέας παραλαμβάνει το παιδί με ιδιαίτερες ανάγκες, πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσει τα κινητικά, αναπτυξιακά και προβλήματα έκφρασης του λόγου πιθανώς εμφανίζει το παιδί του για τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του ή ακόμα και ισοβίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3.124 αυτοκτονίες και απόπειρες


Δραματικές διαστάσεις έχει προσλάβει το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης όπως δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτοκτονιών -που έχουν τελεστεί ή και απόπειρες -την περίοδο από το 2009 έως το τέλος Αυγούστου του 2012 που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ δείχνουν ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή, από 1/1/2009 έως 23/08/2012 σε 3.124 πανελλαδικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα περιστατικά αυτοκτονιών ανήλθαν σε 677 το 2009, σε 830 το 2010, σε 927 το 2011 και σε 690 έως την 23η Αυγούστου του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το 2009 καταγράφονται 265 περιστατικά αυτοκτονιών (τελεσθείσες και απόπειρες), 291 το 2010, 306 το 2011 και 212 έως 23.08.2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί 55 περιστατικά το 2009, 98 περιστατικά το 2010, 99 περιστατικά το 2011 και 67 περιστατικά το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν καταγραφεί 33 περιστατικά το 2009, 38 περιστατικά το 2010, 35 περιστατικά το 2011, 28 περιστατικά το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 34 περιστατικά το 2009, 42 περιστατικά το 2010, 82 περιστατικά το 2011, 60 περιστατικά το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά το 2009, 12 το 2010, 17 το 2011, 12 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά το 2009, 29 περιστατικά το 2010, 19 περιστατικά το 2011, 16 περιστατικά το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 38 περιστατικά το 2009, 61 το 2010, 50 το 2011, 46 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος έχουν καταγραφεί 40 περιστατικά το 2009, 43 το 2010, 38 το 2011, 47 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος έχουν καταγραφεί 38 περιστατικά το 2009, 62 το 2010, 90 το 2011, 47 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου έχουν καταγραφεί 44 περιστατικά το 2009, 50 το 2010, 53 το 2011, 32 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 24 το 2011, 28 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά το 2009, 41 το 2010, 68 το 2011, 48 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου έχουν καταγραφεί 22 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 21 το 2011, 20 το 2012.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου έχουν καταγραφεί 16 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 25 το 2011, 27 το 2012.



Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση του Δήμου Αμαρουσίου για τα δημοτικά τέλη


Με αφορμή ανάρτηση του newpost για τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Αμαρουσίου και την εκτίμηση ότι αυτά λειτουργούν ως αντικίνητρο για την επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση στα γεωγραφικά όριά του, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου λάβαμε την ακόλουθη απάντηση, την οποία και δημιοσεύουμε αυτούσια, ώστε οι αναγνώστες να έχουν πλήρη εποπτεία του θέματος και να είναι σε θέση να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

«Η Αλήθεια για τα δημοτικά τέλη στο Μαρούσι.

Με αφορμή ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα σας με τίτλο «Ο Πατούλης διώχνει τις επιχειρήσεις από το Μαρούσι», θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η Διοίκηση Πατούλη στο Μαρούσι , εφαρμόζει τα τελευταία 5 χρόνια μια στοχευμένη πολιτική δημοτικών τελών, που στόχο έχει τόσο τη στήριξη των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας, όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2007 έως το 2012 τα δημοτικά τέλη είχαν παραμείνει «παγωμένα».

Ενώ το 2012 ο Δήμος Αμαρουσίου υιοθέτησε μια πολιτική δημοτικών τελών η οποία:

είναι προσαρμοσμένη στα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης»
απαλλάσσει από την καταβολή τελών στοχευμένες ομάδες πληθυσμού
δίνει κίνητρα για να προσελκύσουμε νέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής , για το 2012 ισχύει για τα νοικοκυριά της πόλης μεταξύ άλλων:
  1. Απαλλαγή 100% για τους μακροχρόνια άνεργους.
  2. Απαλλαγή 100% στους άπορους.
  3. Απαλλαγή 100% για τους πολίτες με αναπηρία άνω του 67% ,όταν το μοναδικό τους εισόδημα είναι το επίδομα αναπηρίας.
  4. Απαλλαγή 100% για τις πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 60.000. Και 50% αν τις υπερβαίνει.
  5. Απαλλαγή 100% για τις τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 . Πάνω από τις 40.000, απαλλαγή 50%.
  6. Απαλλαγή 100% για τις μονογονεϊκές οικογένειες, (οικογένειες που αποτελούνται από ανύπαντρες μητέρες ή χήρες, που έχουν ανήλικο ή ανήλικα παιδιά με εισόδημα έως 20.000). Πάνω από τις 20.000, απαλλαγή 50%.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες το 2012.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της πόλης του Αμαρουσίου, που η αντοχή τους δοκιμάζεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο Δήμος εφαρμόζει επίσης μια στοχευμένη πολιτική, που προβλέπει:

  1. Απαλλαγή 100% για την πρώτη τριετία, για τους νέους επαγγελματίες δημότες μας, που κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος με έδρα το Μαρούσι. Για τα γραφεία εμπορικής χρήσης ( ιατρεία, δικηγορικά γραφεία , συμβολαιογραφεία) η απαλλαγή ισχύει για ένα έτος.
  2. Μείωση 10% στα γραφεία Β’ κατηγορίας (στα 7 ευρώ / τ.μ. , από 7,75 το 2011).
  3. Απαλλαγή 100% από την καταβολή δημοτικών τελών για τα καταστήματα μέχρι 100 τ.μ. του ιστορικού εμπορικού κέντρου, που αποδεδειγμένα έχουν απώλεια εισοδήματος το 2011 κατά 100%. Η ίδια πολιτική τελών ισχύει και για τα καταστήματα σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου, όπως μίνι μάρκετ, καφενεία και ψιλικατζίδικα.

Σε όλες τις κατηγορίες που αφορούν τους επαγγελματικούς χώρους έχει μειωθεί ο συντελεστής των δημοτικών τελών, εκτός από την Γ κατηγορία (ΓΚΑΡΑΖ (Β+Γ) / ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ 5,50 €/μ2) που αυξήθηκε κατά μισό ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο.

Με την πολιτική αυτή η οποία αναλύεται παραπάνω πετυχαίνουμε:
  • Να αντιμετωπίσουμε δίκαια τις μεγάλες εμπορικές χρήσεις , που δημιουργούν και τη μεγαλύτερη όχληση και περιβαλλοντική επιβάρυνση στην πόλη.
  • Να απαλλάξουμε από την καταβολή τελών, όλες τις ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.
  • Να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του Δήμου. 

Αυτή είναι η αλήθεια για την πολιτική δημοτικών τελών που ακολουθεί ο Δήμος Αμαρουσίου. Μια πολιτική που σε συνδυασμό με μια σειρά από πρότυπες υπηρεσίες ή δημόσιες υποδομές που παρέχουμε (π.χ. δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας, υπηρεσία καθαριότητας που λειτουργεί υποδειγματικά, δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς με 4 σταθμούς στα όρια της πόλης, εκτεταμένο δίκτυο δημοτικού φωτισμού που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας), καθιστά το Μαρούσι ιδανικό τόπο για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Και αυτό γιατί η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου σταθερά υπηρετεί τη στόχευση και καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να κάνει το Μαρούσι μία όμορφη πόλη όπου ο επισκέπτης θα θέλει να μένει και ο κάτοικος θα χαίρεται να ζει.

Γραφείο Τύπου Δήμου Αμαρουσίου»


Πηγή: http://newpost.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Ιλίου: Ακόμη περισσότερες απαλλαγές δημοτικών τελών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες


Σας ενημερώνουμε ότι με την υπ αρ. 306/12 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε η μείωση δημοτικών τελών, η οποία αφορά μόνο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που κατοικούν στο Δήμο μας.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση εμπίπτουν οι άποροι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και πολύτεκνες μονογονεϊκές οικογένειες. Οι δικαιούχοι των ως άνω κατηγοριών τυγχάνουν μείωσης των δημοτικών τελών τους, εφόσον εμπίπτουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι για τυχόν διευκρινίσεις ή πληροφορίες να απευθύνονται στο Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών στον κύριο Τερζή και στην κυρία Χαντζή (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2132030135 & 2132030134).


Πηγή: http://www.ota.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Ε.: Ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς



Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Πώς μπορεί να λάβει ένας επιβάτης αποζημίωση για καθυστερήσεις ή φθορά αποσκευών; Σε ποιόν μπορεί να απευθυνθεί για να λάβει αξιόπιστες πληροφορίες όταν μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις; Πώς μπορεί να επιστρέψει στον τόπο διαμονής του εάν η αεροπορική εταιρεία έχει κηρύξει πτώχευση; Ταυτόχρονα απαιτούνται νομικές διευκρινίσεις για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών, ανεξαρτήτως τρόπου μεταφοράς. Ως απάντηση σε αυτά τα ζητήματα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία κοινή βάση δικαιωμάτων των επιβατών για όλους τους τρόπους μεταφοράς.“Η έκθεση που ψηφίσαμε, είναι ένα σοβαρό και ουσιαστικό βήμα προς την άρση του κατακερματισμού των ρυθμίσεων για τα δικαιώματα των επιβατών, που υπάρχουν σήμερα σε 6 διαφορετικές οδηγίες. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, το κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει ότι οι επιβάτες θα πρέπει (εκτός από περιπτώσεις “έκτακτων περιστάσεων”, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει με σαφήνεια) να είναι σε θέση να υποβάλουν χωρίς δυσκολία και εμπόδια καταγγελίες για καθυστερήσεις ή ματαιώσεις, με ενιαίο έντυπο καταγγελιών ανεξαρτήτου τρόπου μεταφοράς. Το τυποποιημένο αυτό έγγραφο θα ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ και θα είναι μεταφρασμένο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της. Τονίζεται ότι οι απαντήσεις θα πρέπει να δίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν επαρκώς στελεχωμένα γραφεία ενημέρωσης/ υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρηστών ή της διάθεσης ενός καλά εκπαιδευμένου προσωπικού που θα είναι σε θέση να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις για εναλλακτική μεταφορά ή μεταφορά με άλλο μέσο, να παρέχει βοήθεια σε περίπτωση απώλειας, καθυστερημένης παράδοσης ή φθοράς αποσκευών και να επεξεργάζεται αξιώσεις αποζημίωσης ή επιστροφής δαπανών.

Η Επιτροπή καλείται να ενισχύσει την παρακολούθηση των διαδικτυακών τόπων και να εισάγει κυρώσεις που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια στις τιμές και θα εξαλείφουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η προσθήκη μη προαιρετικών δαπανών ή οι υπερβολικοί περιορισμοί στις χειραποσκευές. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό είχαν αναδείξει με σχετικές τροπολογίες τους τόσο στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, όσο και στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή οι ευρωβουλευτές ΝΔ κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και Κώστας Πουπάκης.

Τέλος, σταθερό αίτημα των Ευρωβουλευτών είναι η ισότιμη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τόνισαν: “Με την έκθεση αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει για ακόμα μια φορά ισχυρό μήνυμα υποστήριξης των δικαιωμάτων των επιβατών, θέτοντας τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξάνθη: Μια πόλη αφιλόξενη για άτομα με αναπηρία!



Ένα καθημερινό Γολγοθά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρία και πρωτίστως με κινητικά προβλήματα που διαμένουν στην πόλη της Ξάνθης, καθώς όπως εξηγεί ο πρόεδρος των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην Ξάνθη κος Κώστας Αμοιρίδης υπάρχουν πολλές σοβαρές ελλείψεις υποδομών για την εξυπηρέτηση τους, ενώ ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα τίθεται σε κίνδυνο.

«Σας προτείνω να ακολουθήσετε μια διάβαση τυφλών. Θα πέσετε είτε πάνω σε κανένα δέντρο, είτε σε κάποιο τραπέζι η πολύ χειρότερα σε κάποιο μηχανάκι. Μπορεί μάλιστα κάποιος να σκοτωθεί, αρκεί να αναλογιστούμε ότι πρόκειται για άτομο με προβλήματα όρασης. Στο εξωτερικό δεν γίνονται τέτοιες παραλείψεις» σημειώνει ο κος Αμοιρίδης, εξηγώντας παράλληλα πως τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην πόλη που έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, εφιστά ωστόσο την προσοχή στους πολίτες της Ξάνθης ζητώντας τους να μην προχωρούν σε καταπατήσεις χώρων που έχουν κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ.

«Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα ούτε στα σούπερ μάρκετ, ούτε σε καταστήματα, ούτε στα καφέ της πόλης. Δεν είναι το πρόβλημα μόνο στα πεζοδρόμια. Και φυσικά η έλλειψη υποδομών δεν δυσχεραίνει μόνο τη δική μας καθημερινότητα αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας» επισημαίνει ο ίδιος, εκτιμώντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε στη συνείδησή μας εμείς οι ίδιοι οι πολίτες. Η αστυνόμευση βοηθάει αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Υπάρχουν ράμπες και θέσεις σταθμεύσεις για άτομα με αναπηρία αλλά βλέπουμε ότι είναι κατειλημμένα απ’ άλλους. Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε για ποίον λόγο έχουν κατασκευαστεί αυτά και ποιους εξυπηρετούν».

Το πρωί της Πέμπτης πανελλαδικά άτομα με αναπηρία πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, ενώ αντίστοιχη δράση έλαβε χώρα και στην Ξάνθη. «Είναι κατάντια αυτή της κοινωνίας να κόβει πενήντα ευρώ από ένα άτομο με αναπηρία που δεν έχει άλλο εισόδημα» τονίζει με νόημα ο κος Αμοιρίδης, για να συμπληρώσει πως «περιμένουμε ακόμη και έναν χρόνο για να περάσουμε από την επιτροπή και να μας εγκρίνει τα επιδόματα και αναλογιστείτε πως μέχρι να μας εγκρίνουν μας κόβουν το επίδομα. Πως θα ζήσουν αυτοί που δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων;».

Κληθείς να σχολιάσει την έξαρση των “μαϊμού” αναπηρικών επιδομάτων ο κος Αμοιρίδης ξεκαθαρίζει πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι στα μαϊμού επιδόματα και πρέπει άμεσα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος όλων όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα. Εμείς καταθέσαμε υπόμνημα με τις προτάσεις μας και τα προβλήματά μας και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Είμαστε σε εγρήγορση αλλά είναι γεγονός ότι ζούμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Όταν σου βάζουν τη θηλιά στο λαιμό δεν μπορείς να κάνεις και πολλά αλλά δεν μπορείς και να μην κάνεις τίποτα».


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν παιδικός εμβολιασμός


"Το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού της χώρας, δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης που επηρεάζει αναπόφευκτα και το ευαίσθητο αυτό τμήμα του πληθυσμού", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι τόσο για τους άπορους και ανασφάλιστους όσο και για τους μετανάστες και γενικότερα άτομα που για διάφορους οικονομικούς ή πολιτισμικούς λόγους έχουν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται δωρεάν στα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία και τα ιατροκοινωνικά κέντρα (ΙΑΚ). Oι προσερχόμενοι αποκλειστικά για εμβολιασμό στα ανωτέρω κέντρα δε θα καταβάλλουν το αντίτιμο των πέντε ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Που πηγαίνουν οι "διαθέσιμοι"



Εξηγήσεις για την διαθεσιμότητα έδωσε το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ο υπουργός ανάφερε ότι καμία μετακίνηση δεν θα είναι ρουσφετολογική. Οι μετακινήσεις θα έχουν όλα τα εχέγγυα που απαιτούνται. Θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, ένας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ένας από το υπουργείο Οικονομικών.

Και πρόσθεσε ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα της πρόσληψης των υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα και θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη.

Θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες προστασίας του πολίτη και οι ένστολοι που απασχολούνται σε διοικητικά καθήκοντα να πάνε πίσω στις μονάδες τους.

Επίσης θα καλύψουν τα κενά που υπάρχουν σε διοικητικούς υπαλλήλους στην παιδεία και στον ΕΟΠΥΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί θα πάρουν την δόση



Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την καταβολή της β΄ δόσης των οφειλομένων στους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ύψους 10 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το Πρόγραμμα παρατάθηκε ως τις 31 Μαρτίου 2013 αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό, αλλά και εξυπηρετώντας τους χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας της Τρίτης Ηλικίας που το έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 70.000 ηλικιωμένους και ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν να μην κόβεται το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες


Την εξαίρεση των ευπαθών ομάδων καταναλωτών από τις διακοπές ρεύματος, ζητούν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγούνται προς τους συναρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ειδικές πρόνοιες για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές, επισημαίνουν ότι 30.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κάθε μήνα, ενώ, ουσιαστικά απροστάτευτες παραμένουν οι ευπαθείς κατηγορίες καταναλωτών, επειδή εδώ και έναν χρόνο «σέρνεται» ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα προβλέπει ειδικές πρόνοιες για ηλικιωμένους, ασθενείς, ανέργους και άλλους.

Ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 20% οι διακοπές ρεύματος, κυρίως λόγω της μη είσπραξης του τέλους ακινήτων που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και ζητούν να διαχωριστεί αυτό από την κατανάλωση ρεύματος.


Διαβάστε περισσότερα...

Να πώς θα ζεσταθείτε οικονομικά



Διαβάστε τους πιο δοκιμασμένους τρόπους για να μην πληρώσετε μια περιούσια σε θέρμανση:

-Ακόμη και ένας βαθμός χαμηλότερα στο θερμοστάτη μπορεί να αλλάξει δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου σας. Σύμφωνα με στοιχεία της WWF η μείωση της θερμοκρασίας του χώρου κατά 1°C επιφέρει εξοικονόμηση έως και 10% . Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα το χειμώνα έχουμε κατανάλωση ενέργειας 500€ τότε να κατεβάσουμε το θερμοστάτη μόλις μία μονάδα η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 50€.

-Ακόμη και το τζάκι μπορεί να σας φέρνει κρύο. Ναι, καλά διαβάζετε. Όταν το τζάκι είναι σβηστό, βάζετε πάντα το ειδικό κλείστρο. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια έως και 15%

-Βάλτε μπρος τον ανεμιστήρα. Ναι, και πάλι καλά διάβάζετε. Ο ανεμιστήρας οροφής που σας δροσίζει το καλοκαίρι μπορεί να σας ζεστάνει το χειμώνα. Ρυθμίστε το στην ανάστροφη περιστροφή (συνήθως είναι ένα διακοπτάκι που βρίσκεται πάνω στην ανεμιστήρα) έτσι ώστε να σπρωχνει το ζεστό αέρα προς τα κάτω.

-Αν έχετε κλιματιστικό, φροντίστε οι περσίδες του να κοιτούν προς τα κάτω ώστε να βοηθήσετε το ζεστό αέρα και κινηθεί αντίθετα.

-Αερίζουμε καθημερινά τους χώρους πολύ πρωί. Αν ο καιρός είναι πολύ κρύος, κλείνουμε τα παντζούρια.

-Οι χοντρές κουρτίνες περιορίζουν τις απώλειες από τα κουφώματα και τις επιφάνειες των παραθύρων. Βάλτε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο πίσω από κάθε σώμα ώστε να αντανακλά τη θερμότητα.

-Ο θερμοστάτης του καλοριφέρ θα πρέπει να βρίσκεται στους 19-20° το χειμώνα. Καλό θα είναι επίσης να αφήνετε πάντα ανοιχτό το καλοριφέρ στους 16° και να μην το κλείνετε εντελώς καθώς η προσπάθεια που κάνει μετά ο καυστήρας για να επαναφέρει τη θερμοκρασία οδηγεί σε πολύ μεγάλη κατανάλωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητής λιποθύμησε από την πείνα



Ένα ακόμη περιστατικό λιποθυμίας μαθητή από πείνα καταγράφηκε πριν από δύο ημέρες σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων του Δήμου Νεάπολης- Συκεών. Ένας μαθητής λιποθύμησε την ώρα του μαθήματος και διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Τις τελευταίες ημέρες οι συμμαθητές του παιδιού ενημέρωναν δασκάλους και γονείς ότι η διάθεση του συγκεκριμένου μαθητή έχει αλλάξει.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία για τους άπορους


Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους και τα μέλη του, έχουν οργανώσει μια εκστρατεία συλλογής τροφίμων, ειδών ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων.

Τα πράγματα αυτά διαχωρίζονται, συσκευάζονται και μεταφέρονται από ανθρώπους του Ομίλου, στους διαφόρους φορείς όπως Κλίμακα Αστέγων, Γιατροί του Κόσμου, Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», Κιβωτός του Κόσμου, και σε αστέγους

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 6937191968. Ο υπεύθυνος και μέλος του Ομίλου, κ. Παρασκευάς θα σας δώσει οποιαδήποτε πληροφορία ή οδηγία για τον τόπο και τον χρόνο παράδοσης των πραγμάτων που θα θελήσετε να παραδώσετε.

Το email: kinonikoergo@yahoo.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Εκπέμπει SOS ο ΟΚΑΝΑ


«Πόσο κοστολογεί η κυβέρνηση την ανθρώπινη ζωή», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ εργαζομένων ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) Γιάννης Κακλαμάνης, στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου, με θέμα τις περικοπές χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση και ανάπτυξη των μονάδων απεξάρτησης.

Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό του 2012 προβλέπονται 20 εκατομμύρια ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και 21,5 εκατομμύρια για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ για το 2013 ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 32 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα, με 31 λιγότερες μονάδες εν ενεργεία, και το 2008, 50 εκατομμύρια για λειτουργικά και 26 εκατομμύρια για μισθολογικά έξοδα. «Για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο οργανισμός» είπε «χρειάζονται τουλάχιστον 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι, το αποτέλεσμα της μείωσης των κονδυλίων είναι τραγικό, μιας και τα προγράμματα του Οργανισμού λειτουργούν στα όριά τους. Η φύλαξη μειώθηκε από 8 σε 4 ώρες, το ίδιο και οι υπηρεσίες καθαριότητας, δεν υπάρχουν σύριγγες, φάρμακα, ουροληψίες δε γίνονται, γιατί δεν γίνονται αγορές του απαραίτητου εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ποσοστό των τοξικομανών με AIDS αυξήθηκε 1000%. Επίσης, 3.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα αναμονής για τα κέντρα της Αθήνας.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κουρουμπλής για τη μείωση αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων


Με αφορμή την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 229, 19.11.2012) στην οποία θίγονται τα πρόσωπα με αναπηρία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία, ανακαλεί αιφνιδιαστικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την ψηφισθείσα μόλις προ δέκα ημερών εξαίρεση των βαριά αναπήρων από τις μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων. Προσπαθώντας να κρατήσει τα προσχήματα, διατήρησε μόνο την εξαίρεση των παραπληγικών-τετραπληγικών του δημοσίου, αφήνοντας στη μοίρα τους τούς παραπληγικούς-τετραπληγικούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ενέργεια αυτή αντίκειται στα άρθρα 4 και 21 του Συντάγματος που προβλέπουν την προστασία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και την ίση μεταχείριση όλων των πολιτών. Επίσης αντίκειται στο άρθρο 44, παρ. 1 του Συντάγματος, διότι καταφανώς δεν προκύπτει απρόβλεπτη ανάγκη, καθότι πριν από δέκα ημέρες η Βουλή ομοφώνως θέσπισε τις διατάξεις αυτές. Τέτοια πρωτοβουλίες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, ευτελίζουν το θεσμό του Κοινοβουλίου και πλήττουν την έννοια της Δημοκρατίας. Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, υπάρχουν στιγμές στη ζωή που, όσο δύσκολα και αν προφέρεται το όχι, οι συνθήκες το επιβάλλουν».



Διαβάστε περισσότερα...

Μάζεψε ελιές για τους απόρους


Μήνυμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης από τον μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας.
Φόρεσε ένα τζόκεϊ και ένα απλό ζωστικό, «εφοδιάστηκε» με τα κατάλληλα εργαλεία και μπλέχτηκε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα να μαζεύει ελιές για τους εκατοντάδες πολίτες που αδυνατούν ακόμη και να εξασφαλίσουν ένα μπουκάλι λάδι.

Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιος, στέλνει το δικό του μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης. «Τώρα είναι η ευκαιρία να αναπτυχθεί η αγάπη. Η ζεστασιά της χριστιανικής αγάπης μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει την ελπίδα…», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο ιεράρχης που πρωτοστάτησε στη συγκομιδή ελιών που έγινε σε χωράφι στην περιοχή των Λουκισίων.

Ο ίδιος κινητοποίησε δεκάδες κληρικούς και απλούς πολίτες να συμβάλουν εθελοντικά στη συγκομιδή με σκοπό το λάδι που θα παραχθεί να δοθεί στους άπορους.

Όπως λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο μητροπολίτης, «μαζί με τους συνεργάτες προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση». Και περιγράφει τις δυσκολίες που βιώνουν σήμερα εκατοντάδες πολίτες στην επαρχία του. «Στη Βοιωτία έχουμε το προνόμιο να υπάρχουν ευλογημένοι άνθρωποι.

Δυστυχώς, όμως έχουμε και το προνόμιο των μεγάλων ποσοστών ανεργίας. Έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια στο Σχηματάρι, στα Οινόφυτα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν πολλοί άνεργοι ή άτομα που εργάζονται μια φορά την εβδομάδα. Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειες».

Μέσα στις δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των ανέργων, πέρυσι η Μητρόπολη θέσπισε έναν νέο οργανισμό, κοινωνικού χαρακτήρα, την «Αρωγή».

«Στόχος του οργανισμού είναι να αγκαλιάσει τους ανθρώπους, ώστε να μην αισθάνονται απελπισμένοι και εγκαταλελειμμένοι στη μοναξιά τους. Η “Αρωγή” προσπαθεί να καλύψει το φαγητό, την ένδυση, την υπόδηση. Όπως επίσης και να βοηθήσει στο θέμα της θέρμανσης, στην πληρωμή του ρεύματος και του νερού», αναφέρει ο μητροπολίτης.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμεσολαβητής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Προωθείται σειρά αλλαγών προς όφελος των δανειοληπτών.
Τη δημιουργία θεσμού διαμεσολάβησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να απαλλαγούν τα ειρηνοδικεία από τον σημερινό όγκο των εκκρεμών υποθέσεων, αρκετές εκ των οποίων έχουν πάρει ημερομηνία εκδίκασης το... 2018 ή το 2019, σχεδιάζουν από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από το βήμα του 6ου ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών», ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Στεργίου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, με τη βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την ύφεση.

Εξήγησε δε, ότι στόχος του υπουργείου είναι μεταξύ άλλων να ανατραπεί το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο δεν θα απαιτεί τη συναίνεση όλων των πιστωτών αλλά αυτός που έχει το 51% της οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Μια βασική αλλαγή, που επιχειρείται με το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται, είναι να δοθεί ή δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες με πρόβλημα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, βάσει των οποίων οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό.

Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου, αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Η τετραετία, μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις, εκτιμάται ως επαρκές χρονικό όριο καθώς μετά υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει πάλι η ανάπτυξη στη χώρα, ενώ μία ακόμη ρύθμιση την οποία υπογράμμισε ο κ. Στεργίου είναι η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.

«Γίνονται ρυθμίσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά δεν αρκούν γι' αυτό και η πολιτεία παρεμβαίνει για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδος διευκόλυνσης» είπε ο γενικός γραμματέας συμπληρώνοντας: «Δυστυχώς σε αυτή τη συγκυρία δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, ήδη ετοιμάζουμε τη συγκεκριμένη βελτιωτική πρόταση της νομοθεσίας προς την τρόικα, αλλά εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε θετικά και θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις αρχές του επόμενου έτους».

Η αντιπεριφερειάρχης Λιλίκα Βασιλάκου, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η αναστολή πλειστηριασμών και να διαγραφεί μέρος των χρεών για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν για να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη. «Κυβέρνηση και τραπεζίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες χωρίς ημίμετρα.

«Η Γερμανία μπορεί να περιμένει μερικούς μήνες, η Ελλάδα όμως δεν αντέχει άλλους ανέργους και νεκρούς από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Με βάση στοιχεία από έρευνα της EΚΠΟΙΖΩ, από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η οργάνωση των καταναλωτών έστειλε ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού, 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός ενώ έχει ρυθμιστεί μικρός αριθμός υποθέσεων, περίπου 100, που αφορούν μικρές οφειλές για 1- 2 τράπεζες και από αυτές το 69,3% αφορά δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία και μόλις το 30,7% χωρίς ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Χανς Γκρος, εκ μέρους του πανευρωπαϊκού δικτύου υπερχρέωσης, ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η καλή συνεργασία όλων των πλευρών και καλή πρόσβαση στη νομοθεσία.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δείχνουν ότι περίπου 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, έχουν εκδοθεί 3.000 αποφάσεις, ενώ η αναλογία μεταξύ θετικών και αρνητικών αποφάσεων ανέρχεται στο 50%- 50%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 80% των απορρίψεων οφείλεται σε τυπικούς λόγους και μόλις το 20% σε λόγους ουσίας και όσον αφορά στις θετικές αποφάσεις μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους, ενώ σε περιπτώσεις οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία διατάχθηκε «κούρεμα» του συνολικού χρέους σε ποσοστό 60% κατά μέσο όρο.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Ελένη Αλευρίτου σχολίασε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες να μείνουν απροστάτευτοι καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα από τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο κόστος της δικαστικής διαδικασίας με συνέπεια να αποκλείονται από αυτήν.

Η πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης Παρέμβαση, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, σχολίασε ότι το 21,4% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχια, σχεδόν ένας στους δυο νέους είναι άνεργος, ένας στους τρεις καταναλωτές καθυστερεί να πληρώσει τις δόσεις των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών και ένας στους πέντε καθυστερεί τουλάχιστον τρεις μήνες τη δόση του στεγαστικού.

«Όμως, οι υπερχρεωμένοι δεν είναι αριθμοί αλλά οντότητες που επιβάλλεται να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους» σημείωσε η ίδια.

Ο Χάνς Ντιμπουά από το Euro Found ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και συγκεκριμένες οι λύσεις στο θέμα της υπερχρέωσης για να βελτιώνουν την κατάσταση, η οποία έχει πάντα δυο πλευρές.

Οι οργανώσεις των καταναλωτών, μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ζητούν έως και 40 έτη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για την προστασία της κύριας κατοικίας, συμψηφισμό των καταβολών που γίνονται μετά την κατάθεση της αίτησης ενώπιον ειρηνοδικείου, αυτόματη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων και φυσικά ένταξη των εμπόρων και μικροεπιχειρηματίων στο νόμο.



Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουν όλα στους μισθούς του Δημοσίου


Τι θα ισχύει από την 1 Ιανουαρίου.
Την εγκύκλιο για τις μισθολογικές αλλαγές στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ και τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος. Το δώρο Χριστουγέννων για το 2012 θα καταβληθεί κανονικά.

Ακόμη, ορίζεται ότι από τις 31 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, αναστέλλεται, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η χορήγηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), ενώ στο το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η εφαρμογή της σταδιακής κατάργησης της υπερβάλλουσας μείωσης στους μισθούς του Δημοσίου.

Έτσι, η υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ύψος που αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την 31-10-2012. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 και για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ και των ΔΕΚΟ. Συνεπώς την 1η Νοεμβρίου 2012 θα πρέπει να περικοπεί το 1/3 της τυχόν υπάρχουσας υπερβάλλουσας διαφοράς που καταβάλλεται στους υπαλλήλους των ανωτέρω προσώπων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτήν των δημάρχων και των περιφερειαρχών αντίστοιχα, μειώνεται, από την 1η Ιανουαρίου 2013 κατά 50% επί του ποσού που καταβάλλεται στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Ακόμη, τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής και των λοιπών επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων των δήμων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών δεν θα λαμβάνουν πλέον αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των ανωτέρω οργάνων.

Την 1η Ιανουαρίου 2013 οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι πάσης φύσεως αμοιβές των Διοικητών, Υποδιοικητών, των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, συμπεριλαμβανομένων των Συνδέσμων των ΟΤΑ μειώνονται κατά 50%.Στην περίπτωση των Διοικητών, Υποδιοικητών, των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των υπολοίπων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι αμοιβές εν γένει μειώνονται κατά 20%.

Το ανώτατο δε όριο αποδοχών ανέρχεται στο ποσό 4.750 ευρώ μηνιαίως και οι πάσης φύσεως αποδοχές και αμοιβές δεν μπορούν πλέον να υπερβαίνουν το ως άνω ποσό χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Το ανωτέρω όριο δύναται να αυξάνεται μέχρι των μηνιαίων αποδοχών του Πρωθυπουργού (από 1-9-2012 ύψους 5.780,60 ευρώ) με αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές, κανονιστικές εν γένει ή διαιτητικές αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού των παραπάνω νομικών προσώπων.

Βάσει της εγκυκλίου το χρονοεπίδομα που προβλέπεται για τους δικηγόρους του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ με σχέση έμμισθης εντολής, καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ καταργείται και η προβλεπόμενη προσαύξηση αποδοχών σε όσους υπαλλήλους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό, από την ημερομηνία αυτή. Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λαμβάνεται υπόψη μόνο ο βασικός μισθός.

Πώς θα υπολογίζεται ο μισθός

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά μ την εγκύκλιο από τις υπηρεσίες να γίνει υπολογισμός των αποδοχών που θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και σύγκριση των αποδοχών με αυτές της 31ης Δεκεμβρίου 2012. Εάν προκύπτει μείωση αποδοχών που υπερβαίνει το 25%, τότε το 25% περικόπτεται άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και η τυχόν προκύπτουσα υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την 31ης Δεκεμβρίου 2016.

Έστω ότι στις 31/12/2012 υπάλληλος θα λαμβάνει σύνολο αποδοχών ύψους 2.100 ευρώ. Πλέον οι αποδοχές του πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 1.700 ευρώ. Επειδή το ύψος της μείωσης που πρέπει να εφαρμοστεί είναι μικρότερο από 25%, οι αποδοχές προσαρμόζονται αυτόματα από την 1/1/2013 στο ποσό των 1.700 ευρώ.

Έστω ότι ο υπάλληλος του προηγούμενου παραδείγματος πρέπει να λάβει 1.300 ευρώ με την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η μείωση που πρέπει να διενεργηθεί στις αποδοχές του ανέρχεται στο 38,1%. Συνεπώς, στον υπάλληλο αυτό θα εφαρμοστεί μείωση 25% (ποσό 525 ευρώ), και θα του χορηγείται υπερβάλλουσα μείωση ύψους 275 ευρώ, η οποία εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος μέχρι τις 31/12/2016. Επισημαίνεται ότι το προσωπικό της περίπτωσης αυτής δεν μπορεί να λάβει τα επιδόματα όσο ισχύει η αναστολή τους.

Πώς διαμορφώνονται οι βασικοί μισθοί

Βάσει της εγκυκλίου ο βασικός μισθός του Γενικού Γραμματέα υπουργείου και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα ανέλθει στα 3.450 ευρώ. Το επίδομα θέσης ευθύνης το οποίο προβλέπεται από την ανωτέρω

απόφαση παραμένει στο ποσό των 1.000 ευρώ και τα έξοδα παράστασης στο 300 ευρώ. Έτσι, ο Γενικός Γραμματέας υπουργείου θα λαμβάνει πλέον 4.750 ευρώ, ο Περιφερειάρχης 4.275 ευρώ, ο Αντιπεριφερειαρχη 3.206,25 ευρώ και ο Δήμαρχος δήμου άνω 100.000 κατοίκων θα λαμβάνει 4.275 ευρώ.

-Από την 1η Αυγούστου 2012 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Πρωτοδίκη καθορίζεται σε 1.778 ευρώ. Με βάση το βασικό αυτό μισθό ο Πρόεδρος Σ.τ.Ε., ο Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Α.Π.), ο Πρόεδρος του Ε.Σ., ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας του Ε.Σ., ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τ.Δ.Δ. θα λαμβάνουν 3.023 ευρώ. Επίσης, το ανώτατο όριο των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών διαμορφώνεται στο ποσό των 6.138,80 ευρώ.

-Από την 1η Αυγούστου 2012 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Λέκτορα, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού των βασικών μισθών των λοιπών μελών Δ.Ε.Π. των Πανεπιστημίων, καθορίζεται σε 1.065 ευρώ. Με βάση το βασικό αυτό μισθό ο Καθηγητής Πανεπιστημίου θα λαμβάνει 1.459 ευρώ.

-Από την 1η Αυγούστου 2012 ο Ειδικευόμενος ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) θα λαμβάνει 1.007 ευρώ τον μήνα. Το ανώτατο όριο των αποδοχών των ιατρών του Ε.Σ.Υ. διαμορφώνεται, από 1-8-2012, στο ποσό των 4.536,31 ευρώ.

-Από την 1η Αυγούστου 2012 ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ακολούθου Πρεσβείας, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού των βασικών μισθών των λοιπών βαθμών της ιεραρχίας των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών, καθορίζεται σε 1.061 ευρώ. Με βάση το βασικό αυτό μισθό ο Πρέσβης θα έχει βασικό μισθό 1.899 ευρώ

-Από την 1η Αυγούστου 2012 ο μηνιαίος βασικός μισθός του βαθμού του Ανθυπολοχαγού ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού των βασικών μισθών των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού καθορίζεται σε 875 ευρώ. Με βάση το βασικό αυτό μισθό ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α.) θα λαμβάνει βασικό μισθό 1.873 ευρώ.

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση

Τα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση των αποδοχών και συντάξεων και αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 μέχρι την εφαρμογή του νόμου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισθοδοσία ή σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου 2013, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία ή σύνταξη των μηνών Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013, ως εξής:

(α) για ποσά μέχρι 100 ευρώ εφάπαξ,

(β) για ποσά μέχρι 250 ευρώ σε 2 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(γ) για ποσά μέχρι 500 ευρώ σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(δ) για ποσά μέχρι 750 ευρώ σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(ε) για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(στ) για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(ζ) για ποσά μέχρι 2.000 ευρώ σε 7 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(η) για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(θ) για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε 9 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(ι) για ποσά 4.000 ευρώ σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(ια) για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

(ιβ) για ποσά άνω των 5.00 ευρώ σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις καταληκτική ημερομηνία για την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών είναι η 31-12-2013.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ποσά αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπομένων κρατήσεων (καθαρές αποδοχές). Τα οφειλόμενα ποσά που προκύπτουν από την ανωτέρω μείωση θα παρακρατούνται αναλογικά από τους οικείους κωδικούς που εκταμιεύθηκαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Ακρωτηριάστηκε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας



Έχασε τα τέσσερα ακροδάχτυλα του δεξιού χεριού από έλικα.

Τα τέσσερα ακροδάκτυλα του δεξιού του χεριού έχασε μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας από έλικα αεροσκάφους.

Το ατύχημα έγινε σήμερα στις 07:40 το πρωί, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (CL-215), κατά την εκτέλεση διαδικασιών πριν την τροχοδρόμηση αεροσκάφους Κανανταίρ.

Ο τεχνικός μηχανικός αξιωματικός, που ήταν μέσα στο αεροσκάφος ως συνοδός στην πτήση, κάποια στιγμή φαίνεται πως έβγαλε το χέρι του από την πόρτα για άγνωστο λόγο με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό ακροδαχτύλων του δεξιού χεριού, από την έλικα του αεροσκάφους .

Ο αξιωματικός μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ», συνοδευόμενος από Ιατρό του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), εξειδικευμένο στη συγκόλληση δακτύλων.

Κατόπιν αξιολόγησης του περιστατικού από τους αρμόδιους ιατρούς, ο ασθενής μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ.

Για το περιστατικό διενεργείται διερεύνηση από αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο υπουργείο Υγείας στις 3 Δεκέμβρη τα άτομα με αναπηρία



Ζητούν καλύτερη αντιμετώπιση και φροντίδα από την Πολιτεία.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους.

Αναφέρονται μάλιστα στους τομείς της υγείας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέπειες στην υγεία τους αλλά και στην ποιότητα της ζωής τους.

«Τη φετινή 3η Δεκέμβρη τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βρίσκονται όπως η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω καταιγιστικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Στη δίνη αυτής της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, ζωτικοί τομείς για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους όπως η υγεία, η αποκατάσταση και η ψυχική υγεία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, επιφέροντας τραγικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής τους», αναφέρει η Ε.Σ.Α.με.Α.

Και συνεχίζουν, μεταξύ άλλων: «Τα ΑμεΑ βιώνουν τη δραστική περικοπή των δαπανών που κατευθύνονται στην υγεία, αποκατάσταση και ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας-αποκατάστασης, την κατάρρευση της πολλά υποσχόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την συνεχή μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται στο χώρο της ψυχικής υγείας γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση έως και το κλείσιμο των κέντρων ψυχικής υγείας, των κέντρων ημέρας, τη συνεχή υποχρηματοδότηση και παρεπόμενα υποβάθμιση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών παροχών για κατηγορίες χρονίως πασχόντων, τη συμμετοχή των βαριά κινητικά αναπήρων στις δαπάνες για την αγορά θεραπευτικών ορθοπεδικών μέσων κλπ».

Γι’ αυτό στις 3 Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 10:00 καλούν όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία καθώς και τις οικογένειές τους να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για να διεκδικήσουν τη διασφάλιση ενός δημοσίου συστήματος υγείας που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας και αποκατάστασης και θα εγγυάται την δωρεάν παροχή φαρμάκων, θεραπευτικών, μέσων-ορθωτικών μέσων και κάθε σύγχρονης θεραπείας.

Την ίδια ημέρα θα διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για το ίδιο θέμα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους αγγίζουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό


Σχεδόν όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων αγγίζουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που προβλέπουν οι 18 συνολικά εφαρμοστικές εγκύκλιοι των νέων μέτρων, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013, και έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Oι αυξήσεις θα ξεκινούν από τα 2 χρόνια και θα φτάνουν έως και τα 7, καθώς οι αλλαγές του νέου νόμου θα συμπέσουν με τις αυξήσεις που περιλαμβάνει ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος.

Συγκεκριμένα, τα γενικά όρια ηλικίας αυξάνονται από τα 65 που ισχύει ως τώρα, στα 67 για τους άνδρες με 4.500 ένσημα. Στα 67 χρόνια από τα 63, ανεβαίνουν και τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες με 4.500 ένσημα.

Μεγάλες «χαμένες» είναι οι μητέρες ανηλίκων. Οι ασφαλισμένες από 1η του 1993 επιβαρύνονται με 7 χρόνια υπηρεσίας, ενώ οι ασφαλισμένες μετά τον Ιανουάριο του 1993 επιβαρύνονται με 12 χρόνια. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη με ανήλικο τέκνο συνταξιοδοτείται στα 60 έτη ως το τέλος του 2012. Με τον προηγούμενο νόμο το όριο ανέβαινε στα 65 από το 2013 και με τις νέες ρυθμίσεις συνταξιοδοτείται στα 67.

Σύμφωνα με άλλο παράδειγμα, ασφαλισμένος με 40 χρόνια εργασίας από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα, θα πάρει σύνταξη με τις νέες ρυθμίσεις στα 62.

Επίσης, ασφαλισμένος που το 2013 συμπληρώνει 11.400 ένσημα θα πάρει σύνταξη στα 62 από 60 που προβλέπεται σήμερα.

Στο απυρόβλητο μένουν 6 συνολικά κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν θίγονται από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης:

α. Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012.

θεμελιωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται).

β. Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

γ. Συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί, παραπληγικοί/ τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, δηλαδή με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

δ. Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

ε. Οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ού (μειωμένη σύνταξη) ή 55ου έτους της ηλικίας (πλήρης σύνταξη).

στ. Όσοι ασφαλισμένοι των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας -εργαζόμενοι στο Δημόσιο με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου - έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του Ν. 4024/2011.

Με άλλη εγκύκλιο, τίθενται σε ισχύ από την 1η του χρόνου οι μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ περικόπτονται τα εφάπαξ έως και 83%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κλειστόν» για καρδιοπαθείς


Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη δεν δέχεται πλέον ασθενείς καθώς έκλεισε λόγω μετακίνησης γιατρού στο νοσοκομείο Σητείας.

Έτσι, απομένουν μόνο δυο γιατροί για να καλύψουν 14 εφημερίες με αποτέλεσμα η καρδιολογική να βάλει «λουκέτο» και να γίνονται οι εξετάσεις μόνο στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στην κλινική, μεταφέρθηκαν σε άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

120.000 στην ουρά για σύνταξη


Από 15% έως 20% είναι η αύξηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, ενώ συνεχίζεται η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμάται πως περισσότερα από 120.000 άτομα θα ανοίξουν φέτος την πόρτα εξόδου, εξέλιξη που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά των Ταμείων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μεγάλη φυγή καταγράφεται στο ΙΚΑ, όπου αναμένεται να αποχωρήσουν 11.000 περισσότεροι ασφαλισμένοι σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγουν στη σύνταξη δεν γλιτώνουν την περικοπή στο εφάπαξ, που σωρευτικά φτάνει το 38,13%. Οι μειώσεις αγγίζουν και περισσότερους από 56.000 δημοσίους υπαλλήλους που περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ ακόμα και για 24 μήνες.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο εκατομμύρια φτωχοί στην Ελλάδα



Δραματικές οι επιπτώσεις της κρίσης, το 55% των νέων είναι άνεργοι.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην έκδοση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση την τελευταία διετία στην κοινωνία και στους πολίτες της.

Συγκεκριμένα, η έκδοση που φέρει τον τίτλο «Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2012: Όψεις της κρίσης» και καλύπτει την περίοδο από την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό διάσωσης την άνοιξη του 2010 έως και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, περιέχει εξαιρετικά εντυπωσιακά μα συνάμα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της κρίσης και της εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα.

Αναφέρεται πως η ύφεση ανήλθε σωρευτικά αυτήν την χρονική περίοδο στο 25%, κάτι που όπως επισημαίνεται αντιστοιχεί στις συνέπειες «ενάμιση παγκοσμίου πολέμου» ενώ η ανεργία έφτασε στο 25% στο γενικό πληθυσμό, ξεπέρασε το 55% στους νέους ενώ τρεις στους τέσσερις άνεργους είναι άνω των 30 ετών.

Παράλληλα αύξησε την φτώχεια, καθώς εκτιμάται πως τουλάχιστον δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος θα δίνει επίδομα γάμου


Το επίδομα γάμου υποχρεούνται να καταβάλουν εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που το προβλέπουν.

Πλέον, εργοδότες - επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στο πλαίσιο της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, ήτοι των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ «δύνανται», όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου. Η περιγραφή παραπέμπει σε κατάργηση...Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση με Εθνικές Γενικές, Κλαδικές, Ομοιοεπαγγελματικές και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να συμφωνούνται ελευθέρως από τα συμβαλλόμενα μέρη μισθολογικοί όροι οποιουδήποτε είδους και ύψους (βασικοί μισθοί, ημερομίσθια, προσαύξηση ωριμάνσεων, παντός είδους επιδόματα κ.λπ.).

Οι μισθολογικοί αυτοί όροι σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούν να είναι δυσμενέστεροι από τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, όπως ορίζεται στις περιπτώσεις 1 και 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.11 του πρώτου άρθρου του Ν. 4093/2012.


Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήσεις έως και 30% στο ρεύμα


Τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, "χτυπούν" οι νέες αυξήσεις της ΔΕΗ.






Διαβάστε περισσότερα...

«Ψαλίδι» 30% στους εισακτέους των στρατιωτικών σχολών



Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση.

Περαιτέρω μείωση των εισακτέων στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30% αποφάσισε η κυβέρνηση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες επέρχεται μείωση στις θέσεις των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές κατά 55% μέσα σε τρία μόλις χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Πυρηνόξυλο και πέλλετ ξύλου στην κορυφή των καλύτερων βιοκαυσίμων



Τι δείχνει νέα έρευνα.

Στην κορυφή του καταλόγου με τα καλύτερα βιοκαύσιμα βρίσκονται το πυρηνόξυλο και τα πέλλετ ξύλου, όπως έχει διαπιστωθεί από τις αναλύσεις και τις έρευνες που διεξάγει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε περισσότερα από διακόσια είδη βιομάζας τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα μελετώνται δείγματα από πέλλετ που κατασκευάζονται από διαφορετικά είδη ξυλείας, από αγροτικά υπολείμματα, ελαιοπυρηνόξυλο, κουκούτσια από ροδάκινο, ακόμη και το κλάσμα του σκουπιδιού που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί (RDF).

Οι άριστες επιδόσεις του πυρηνόξυλου για την παραγωγή ενέργειας αναδεικνύουν από μόνες τους τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος της επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή λαδιού, από μια χώρα όπως η Ελλάδα που αποτελεί μια από τις κύριες παραγωγικές δυνάμεις ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι παραγωγοί ελαιολάδου από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία εξάγουν αυτή τη στιγμή το πυρηνόξυλο στην Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες που το χρησιμοποιούν ευρύτατα για την παραγωγή ενέργειας» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ Παναγιώτης Γραμμέλης, με αφορμή την συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο που φιλοξενεί στην Κοζάνη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιοενέργεια.

«Το πρόβλημα είναι ότι γίνονται στη χώρα μας αποσπασματικές προσπάθειες που τελικά δεν ευδοκιμούν. Αυτό συνέβη με την περίπτωση της χρήσης αγριοαγκινάρας στη μεικτή καύση με λιγνίτη που δοκιμάστηκε πριν από δύο χρόνια σε ατμοηλεκτρικό σταθμό της Δυτικής Μακεδονίας. Το πείραμα πέτυχε αλλά δεν προχώρησε λόγω αδυναμίας συνεργασίας των αγροτικών φορέων της περιοχής με τη ΔΕΗ» σημειώνει ο κ. Γραμμέλης και προσθέτει: «αν υπάρξει συνεργασία της πολιτείας με ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες του κλάδου της βιομηχανίας, τότε είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θα τελεσφορήσει».

Ήδη η Αυστρία, εκμεταλλευόμενη το δασικό της πλούτο έχει «επενδύσει» ιδιαίτερα στον τομέα των πέλλετ ξύλου και αποτελεί σήμερα πρωτοπόρα, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χώρα καθώς οι καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από καυστήρες πέλλετ.

Στην Ελλάδα, πάλι και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, η πλειοψηφία των κατοίκων που μένει εκτός των πόλεων που διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης (Κοζάνη και Πτολεμαϊδα), στρέφεται κυρίως στη λύση της ξυλόσομπας καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στις οικονομικές προϋποθέσεις για μια εγκατάσταση λέβητα πέλλετ που απαιτεί από 3.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία και το βαθμό αυτοματοποίησης στη χρήση.

«Η νούμερο ένα λύση για τη Δυτική Μακεδονία, η πιο προτιμητέα και οικονομική είναι η ξυλόσομπα, μια λύση που μειώνει το κόστος της θέρμανσης, σίγουρα όμως επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από την τηλεθέρμανση λόγω του πλήθους των μονάδων στα σπίτια και της απουσίας μιας κεντρικής μονάδας» σχολιάζει ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε στη εισήγησή του στο συνέδριο, η ευρωπαϊκή τεχνολογική πλατφόρμα για την ανανεώσιμη θέρμανση και ψύξη, ένα ευρωπαϊκό όργανο που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα ασχολείται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για μικρούς λέβητες και βιομηχανικούς λέβητες με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους σε ενέργεια και την αξιοποίηση υλικών βιομάζας με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή πυκνότητα.



Διαβάστε περισσότερα...