Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Σαράντα τρόποι να παραμείνετε δημιουργικοί


Σεξ, ταξίδια, διαλογισμός, παρέες με φίλους και ποτέ καναπές.

Ο καναπές… πέθανε, ζήτω η δημιουργία. Το μπλογκ για το ντιζάιν Layerform Magazine από τη Βρετανία, δημιούργησε την τέλεια εικόνα (infographic) στην οποία «στριμώχνονται» 40 από τις δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δραστήριοι.

Μπείτε ξανά στο «παιχνίδι» της ζωής, ακολουθώντας τις παρακάτω νουθεσίες για μια πιο υπέροχη ζωή. Σεξ, βόλτες με φίλους, χόμπι, διαλογισμός, ταξίδια, μουσική, ταινίες… είναι μερικά από τα γνωστά μυστικά που θα νοστιμέψουν περισσότερο της ζωή σας.

Εκτυπώστε το παρακάτω και τοποθετήστε το σε ένα μέρος του σπιτιού σας για να εμπνέεστε καθημερινά.




Διαβάστε περισσότερα...

Ιαπωνία: Αυτοκτόνησε ο πατέρας 16χρονης που είχε αποκεφαλίσει συμμαθήτριά της


Ο πατέρας μιας νεαρής Γιαπωνέζας η οποία στραγγάλισε και στη συνέχεια αποκεφάλισε μια φίλη και συμμαθήτριά της τον Ιούλιο, έδωσε τέλος στη ζωή του, μετέδωσαν σήμερα τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 53χρονος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στην περιοχή Σασέμπο της νοτιοδυτικής νομαρχίας Ναγκασάκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Η κόρη του, μια 16χρονη μαθήτρια λυκείου που ζούσε μόνη της, συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου, μετά τον εντοπισμό της σορού της συμμαθήτριας και φίλης της στο σπίτι της. Αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, αλλά στη συνέχεια η ομολογία της πάγωσε τους ανακριτές.

"Είχα αγοράσει τα πάντα στο σπίτι μου από πριν, ήθελα να σκοτώσω κάποιον και να τον τεμαχίσω για να δω πώς είναι", είχε ομολογήσει στους ανακριτές, μετά το άγριο έγκλημα που διέπραξε ένα βράδυ Σαββάτου, όταν στραγγάλισε, τεμάχισε και αποκεφάλισε τη συμμαθήτριά της Αϊβα Ματσούο. Τον Μάρτιο είχε επιτεθεί στον πατέρα της, χτυπώντας τον με μπαστούνι του μπέιζμπολ.

"Η πράξη της κόρης μου δεν μπορεί ποτέ να συγχωρεθεί", είχε δηλώσει ο πατέρας της τον Αύγουστο. "Όταν σκέφτομαι το σοκ και τον πόνο που προκάλεσα στην οικογένεια που έχασε το παιδί της, μου ραγίζει η καρδιά. Δεν μπορώ να βρω λέξεις για να ζητήσω συγχώρεση".

Ο πατέρας του θύματος είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι δεν θα μπορέσει "ποτέ να συγχωρήσει τη φόνισσα που στέρησε τη ζωή και το μέλλον της λατρεμένης κόρης του".

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η 16χρονη έφηβη φέρεται να είχε διαταραχθεί ψυχικά λόγω του θανάτου πέρυσι της μητέρας της από επιπλοκές του καρκίνου και του νέου γάμου του πατέρα της λίγο αργότερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της διαφήμισης σε 60’’


Πόσο μεγάλη είναι η ιστορία της διαφήμισης; Πότε ξεκίνησε, ποιες ήταν οι περίοδοι-σταθμοί μέσα στην πάροδο του χρόνου που την εξέλιξαν; Η «γέννηση» και η «ζωή» της διαφήμισης σε μόλις 60 δευτερόλεπτα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρισδιάστατη περιήγηση στην Αμφίπολη


Δείτε και εξερευνήστε τον τύμβο της Αμφίπολης, μέσω της 3D αναπαράστασης σε μορφή online τρισδιάστατου παιχνιδιού που θα ανανεώνεται κάθε φορά που υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το ταφικό μνημείο.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή του Amfipoli-News.com, βασίζεται σε φωτογραγραφίες που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και προέρχονται από τα επίσημα Δελτία Τύπου που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης.

Δείτε τις φωτογραφίες










Διαβάστε περισσότερα...

Τραυματίστηκε αστυνομικός από εκπυρσοκρότηση όπλου


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Κέρκυρας ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε όταν το υπηρεσιακό του όπλο εκπυρσοκρότησε με τη σφαίρα να τον πετυχαίνει στο ύψος των πλευρών.

Ο αστυνομικός που υπηρετεί στη Σήμανση καθάριζε το περίστροφο του στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας του όταν για άγνωστο λόγο το όπλο εκπυρσοκρότησε και τον τραυμάτισε στα πλευρά.

Άμεσα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Κέρκυρας όπου εισήχθη στο χειρουργείο με τους θεράποντες γιατρούς να εκτιμούν πως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Σταθερό φορολογικό πλαίσιο ζητά ο κλάδος ακινήτων


Στόχος να γίνουν επενδύσεις.

Την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για 20 χρόνια θέτουν ως βασική προϋπόθεση, ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων επισημαίνοντας ότι από το 2009 έως σήμερα έχουν ψηφισθεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά νομοσχέδια σχετικά με τον κλάδο των ακινήτων.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις παρουσιάσεις 18 στελεχών της εγχώριας αγοράς ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Prodexpo.

Αναλυτικότερα, για το φορολογικό πλαίσιο ζητείται εκλογίκευση, απλούστευση, όχι εκπλήξεις ή αλλαγές, αλλά σταθερό για μία εικοσαετία. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ ναι μεν δεν εκφράζονται ιδιαίτερες αντιδράσεις, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς, η βάση του φόρου δε θα πρέπει να είναι οι αντικειμενικές αξίες αλλά οι πραγματικές- εμπορικές. Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία σήμερα η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες έχουν να αναπροσαρμοσθούν από το 2007.

Ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα πρέπει να υφίσταται αίσθημα ασφάλειας δικαίου για τους επενδυτές. «Δεν μπορεί να έλθει ξένος επιχειρηματίας και να μην έχει σαφείς κανόνες για το πώς μπορεί να αποχωρήσει- να υπάρξει δυνατότητα εξόδου του από την επένδυσή του» όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο.

Στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, τα στελέχη της αγοράς, εκτιμούν ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δήμων, των υπουργείων και των αρμοδίων δημόσιων φορέων συνολικά, πριν ακόμη το προϊόν να φθάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, δεδομένο είναι ότι για να έλθουν επενδυτικά κεφάλαια στην εγχώρια αγορά ακινήτων, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κεφάλαια στον τομέα των υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνεται. Το διεθνές ενδιαφέρον υφίσταται, το θέμα όμως είναι αυτό να μετουσιωθεί σε πραγματικές αγοραπωλησίες, όπως εκτιμούν τα στελέχη του χώρου ακινήτων.

Στον τομέα των Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, η αγορά ζητά σταθερό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων και να προσελκύσει επενδύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Η βιομηχανία σφαγής σκύλων στο Βιετνάμ


Κλέβουν τα ζώα από σπίτια, τα χτυπούν μέχρι θανάτου και… τα σερβίρουν σε εστιατόρια.

Χιλιάδες σκύλοι πέφτουν θύματα των ανθρώπων που εποφθαλμιούν τη σάρκα τους για να τη σερβίρουν σε ένα πιάτο. Στο Βιετνάμ το κρέας τους είναι στο μενού αρκετών εστιατορίων.

Οι επιτήδειοι κλέβουν τα δύστυχα πλάσματα από σπίτια, όπου τα έχουν ως κατοικίδια, για να τα κάνουν… λιχουδιές. Ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 κατέγραψε τις θλιβερές αυτές ιστορίες με τίτλο «Λαθραίος Κόσμος». Οι εικόνες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και σκληρές. Όπως αναφέρεται κάθε μέρα κλέβονται χιλιάδες σκύλοι και καταλήγουν σε κλουβιά. Παρακολουθώντας μια «επιχείρηση» κλάπηκαν 2.000 ζώα και φυλακίστηκαν σε κλουβιά, στοιβαγμένα κατά 200! Μεταφέρονται στην πρωτεύουσα Ανόι και τοποθετούνται σε λάκκους προτού τα σφάξουν.

Ο Kieu Vu, ο ιδιοκτήτης ενός σφαγείου είπε στο κανάλι ότι σφάζει περίπου 30 σκύλους ημερησίως. Αν και υπάρχουν κανόνες στο Βιετνάμ για τη σφαγή των άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, των χοίρων και των πουλερικών, δεν υπάρχουν για τα σκυλιά και το ντοκιμαντέρ δείχνει πώς οι σκύλοι θανατώνονται. Μάλιστα, δείχνει έναν να δέχεται χτυπήματα στο κεφάλι μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει. Το ντοκιμαντέρ φιλοξενεί και συνεντεύξεις δύο κλεφτών σκύλων, οι οποίοι αναφέρουν ότι έχουν κερδίσει μέχρι και 100 δολάρια σε μια νύχτα απαγάγοντας κατοικίδια. Ο ένας από αυτούς παραδέχεται ότι έχει κλέψει περισσότερους από 3.000 σκύλους σε επτά χρόνια. Αν συλληφθούν από την αστυνομία αφήνονται ελεύθεροι με μικρά πρόστιμα, διότι εκεί η ζωή ενός σκύλου δεν είναι αρκετή για να στείλει κάποιον στη φυλακή, ούτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα. άλλωστε, οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι φυλακές είναι τόσο γεμάτες, που δε χωρούν άλλους και μάλιστα για τέτοιου είδους αδικήματα!

Πάντως, οι ιδιοκτήτες σκύλων στο Βιετνάμ έχουν αρχίσει να παίρνουν τα δικά τους μέτρα για να σταματήσουν αυτή την απάνθρωπη βιομηχανία. Σε ένα χωριό του N-hi Trung 20 κλέφτες σκύλων έχουν βρει το θάνατο –τους έχουν πυροβολήσει- τα τελευταία πέντε χρόνια και πολλοί περισσότεροι έχουν πέσει θύματα άγριων ξυλοδαρμών. Οι χωρικοί δεν έχουν πρόβλημα να παραδεχθούν ότι χτύπησαν δύο κλέφτες σκύλων μέχρι θανάτου αν και τόνισαν ότι απλώς ήθελαν να τους κυνηγήσουν.

Η μεγάλη ζήτηση του κρέατος σκύλου στη χώρα και οι ελάχιστες προμήθειες που μπορούν να βρεθούν από άλλες χώρες έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κλοπών των ζώων στο Βιετνάμ. Σημειωτέων, άλλη μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια της μακάβριας αυτής υπόθεσης είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων υποστηρίζουν ότι όσο πιο πολύ υποφέρει ο σκύλος πριν τη σφαγή, τόσο πιο νόστιμο είναι το κρέας του. έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δέρνουν τα ζωντανά χτυπώντας τα με μεταλλικούς σωλήνες.

Πάντως, ένα πιάτο με σκύλο μπορεί να φτάσει να κοστίζει μέχρι και 50 δολάρια σε αρκιβά εστιατόρια του Ανόι.

Δείτε τις φωτογραφίες από το ντοκιμαντέρ του Channel 4, αλλά και ένα παλιότερο βίντεο ακτιβιστικής οργάνωσης για το εμπόριο σκύλων σε ασιατικές χώρες…









Κλέφτες σκύλων εν ώρα... έργου.




















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ίσως η πιο... περίεργη ανακοίνωση εγκυμοσύνης


Η selfie και το μήνυμα που έστειλε ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας.

Οι ομογενείς έχουν χιούμορ, παραδέχεται ο δημοσιογράφος του the pappas port, το πόρταλ που φιλοξενεί τα νέα των Ελλήνων της διασποράς.

Το σάιτ επέλεξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία ως την εικόνα της ημέρας! Ένας άντρας, ο επιχειρηματίας George Stroumboulis βγάζει μια selfie τη στιγμή που η σύζυγός του Constandina Shakolas, βρίσκεται «απασχολημένη» πάνω από μια λεκάνη…

«Είμαι σούπερ ενθουσιασμένος! Γιατί; Γιατί δεν είμαι εγώ αγκαλιά με τη λεκάνη, αυτή τη φορά. Περιμένουμε μωρό!», έγραψε στο σχόλιο που συνόδεψε την selfie.




Διαβάστε περισσότερα...

Στους O'Keefe, Moser και Mosel το Νόμπελ Ιατρικής


Τιμήθηκαν για την εργασία τους στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το Νόμπελ Ιατρικής απονομήθηκε στον Αγγλοαμερικανό John O'Keefe και το ζεύγος των Νορβηγών May-Britt Moser and Edvard I. Mosel για την εργασία τους πάνω στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Θα ακολουθήσοην την Τρίτη 7 Οκτωβρίου το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου το Νόμπελ Χημείας, το Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, το Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου και το Νόμπελ Οικονομίας τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για τις μετεγγραφές μαθητών από ΓΕΛ σε ΕΠΑΛ και αντίστροφα


Περιθώριο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έγγραφό της προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενημερώνει για τις μετεγγραφές των μαθητών από Γενικά Λύκεια σε ΕΠΑΛ και το αντίστροφο με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με την παρ. 3, αρ. 1 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193): «Στην Α` Τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β` Τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α` Τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Γ` Τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β` Τάξη του Γενικού Λυκείου».

Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 2, άρ. 7 του ιδίου νόμου: «Στο Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» στα Ημερήσια ΕΠΑΛ λειτουργούν οι Α`, Β` και Γ` τάξεις. Στην Α` τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Στη Β` τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α` τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Γ` τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β` τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι προαγόμενοι από την Α` Τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου δικαιούνται να εγγραφούν στη Β` Τάξη του Γενικού Λυκείου».

Επίσης, σύμφωνα με το άρ. 30 του Π.Δ. 60/2006 (Α΄ 65): «(…) Κατά την εφαρμογή των διατάξεων αυτών στα Εσπερινά Ενιαία Λύκεια, όπου αναφέρεται Α΄ τάξη νοούνται οι τάξεις Α΄ και Β΄ του Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου και όπου αναφέρεται Β΄ ή Γ΄ τάξη νοείται Γ΄ ή Δ΄ τάξη αντίστοιχα του Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρ. 21 της υπ΄αριθ. 141641/Γ2/2014 (Β’ 2470) Υπουργικής Απόφασης: «Κατά την εφαρμογή των διατάξεων αυτών στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, όπου αναφέρεται Α΄ τάξη νοείται η Α΄ τάξη των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων, όπου αναφέρεται Β΄ τάξη νοείται η Β΄ τάξη των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων και όπου αναφέρεται Γ΄ και Δ΄ τάξη νοείται η Γ΄ τάξη των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων».

Τέλος, εγγεγραμμένοι μαθητές σε ΕΠΑΛ ή σε ΓΕΛ αντίστοιχα, δύνανται να μετεγγραφούν στις προαναφερόμενες τάξεις μέχρι τις 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φθιώτιδας.


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ

Α ́ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ

Α ́ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΛ

Α ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΛ
Α ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ
Α ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΛ
Α ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ
 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ
Β ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ
Β ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΛ
Γ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ
Β ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ
Γ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ
Γ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ
Α ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΛ
Α ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ
Α ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ
Α ΚΑΙ Β ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ
Α ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ
Α ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ
Β ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΛ
Β ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ
Β ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ
Γ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ
Γ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΛ
Δ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ

Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση μέχρι 7 Νοεμβρίου για το Κτηματολόγιο


Αφορά τους νομούς Κοζάνης και περιοχές της Αργολίδας και της Αρκαδίας.

Έως τις 7 Νοεμβρίου 2014 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εσωτερικού για το Νομό Κοζάνης και περιοχές της Αργολίδας και της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε. η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, λόγω της έντονης κινητοποίησης των πολιτών και της αύξησης του αριθμού των υποβαλλομένων δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται επαρκής χρόνος στους δικαιούχους, προκειμένου να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες για την υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους.

Τα γραφεία κτηματογράφησης λειτουργούν: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 - 16:00 και την Τετάρτη 08:00 - 20:00) ενώ, το γραφείο κτηματογράφησης Κοζάνης λειτουργεί επιπλέον και την Τρίτη 08:00-20:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτές πόρτες για τις Στρατιωτικές Σχολές και σε όσους δεν έχουν ελληνική καταγωγή


Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανοιχτές οι πόρτες στις Στρατιωτικές Σχολές, και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στους υποψήφιους οι οποίοι δεν έχουν Ελληνική καταγωγή, αλλά μόνο ιθαγένεια.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 3317/2014 απόφαση της ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή. Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντισυνταγματικές.

Δύο σύμβουλοι Επικρατείας οι Δημήτρης Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός, μειοψήφησαν εκφράζοντας την άποψη ότι από τις Συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι Ένοπλές Δυνάμεις, σύμφωνα με την μειοψηφία των δύο συμβούλων, «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Επομένως, καταλήγουν οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας, «είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή».

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και ενός Έλληνα πολίτη οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας (15.4.2011) η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων, κ.λπ., ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος. Στην προσφυγή τους ζητούσαν, επίσης, την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κ.λπ.

Οι απόστρατοι υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μόνο με το προσόν της Ελληνικής ιθαγένειας και όχι του Ελληνικού γένους γιατί όπως υπογράμμιζαν «συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος που συναρτώνται με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συνιστάται στην διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». 


Διαβάστε περισσότερα...

Γλίτωσαν από του χάρου τα… δόντια


Άγιο είχαν οι θεατές του Ράλι στην Ιταλία.

Από του Χάρου τα δόντια γλίτωσαν οι θεατές του ράλι το οποίο διεξήχθη χθες στην κοιλάδα της Αόστα στην Ιταλία!

Ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο πέρασε ξυστά από κάποιους θεατές οι οποίοι παρακολουθούσαν από κοντά το ράλι.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για κινητά, εταιρικά οχήματα και stock options


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος.

Αναλυτικές οδηγίες για τη φορολόγηση των παροχών σε είδος που σχετίζονται με λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, την παραχώρηση εταιρικών οχημάτων, τη χορήγηση δανείων από εργοδότες, stock options, αλλά και την παραχώρηση κατοικίας, έδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου θέλοντας να φωτίσει ζητήματα που έχουν ανακύψει με την ερμηνεία του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Η εγκύκλιος της κ. Σαββαΐδου αποσαφηνίζει πως βασική προϋπόθεση για να χαρακτηρισθεί μια παροχή ως παροχή σε είδος είναι να υφίσταται εργασιακή σχέση μεταξύ του ωφελούμενου και της επιχείρησης και η συνολική αξία των παροχών του υπαλλήλου να ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Δεν θεωρούνται παροχές σε είδος και κατά συνέπεια εισόδημα από μισθωτή εργασία οι παροχές σε είδος, οι οποίες χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα και οι οποίες εξυπηρετούν λειτουργικές και παραγωγικές ανάγκες της επιχείρησης, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Ενδεικτικά, τέτοιες παροχές σε είδος, οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία, είναι η χορήγηση ειδικών στολών εργασίας, η χορήγηση γάλακτος, η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας, η χορήγηση θέσης στάθμευσης στο χώρο εργασίας κλπ.

Στην έννοια των παροχών σε είδος που φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία εντάσσεται κάθε παροχή σε είδος που χορηγείται στο μισθωτό, με εξαίρεση τις παροχές που αποβλέπουν αποκλειστικά στην κάλυψη δαπανών ή αποκατάσταση ζημιών του φυσικού προσώπου στα πλαίσια της εργασιακής του σχέσης και κατά την εκτέλεση της εργασίας του, οι οποίες ως εκ του είδους τους, βαρύνουν τον εργοδότη, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η παροχή αυτή δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος.

Στις παροχές σε είδος στους εργαζόμενους και στα συγγενικά τους πρόσωπα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος και συνεπώς προσαυξάνουν το φορολογητέο εισόδημα των εργαζόμενων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

α) η αξία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν οι χορηγούμενες «δωροεπιταγές», καθώς και η αξία της αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν τα χορηγούμενα «κουπόνια».

β) η αξία των διατακτικών που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα. Εξαιρετικά για τις διατακτικές σίτισης ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το ποσό που υπερβαίνει τα 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα.

γ) η παροχή της χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών στα ανωτέρω πρόσωπα για δαπάνες που δεν πραγματοποιούνται για το συμφέρον της επιχείρησης αλλά για την κάλυψη προσωπικών, οικογενειακών ή άλλων δαπανών που δεν σχετίζονται με το συμφέρον της επιχείρησης του εργοδότη ή δεν χρησιμοποιούνται κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές αυτής και το σχετικό κόστος αναλαμβάνει ο εργοδότης.

δ) Το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές, μέλη διοίκησης και συνταξιούχους των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) από την παροχή σε αυτούς ορισμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, νερού, φυσικού αερίου και συνδρομητικών καναλιών αντίστοιχα με μειωμένο τιμολόγιο ή άνευ ανταλλάγματος.

ε) Οι διάφορες πληρωμές που γίνονται απευθείας από τους εργοδότες σε τρίτους, όπως αυτές που γίνονται προς φροντιστήρια, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις κ.λπ. και αφορούν την κάλυψη εξόδων διδάκτρων, βρεφονηπιακών σταθμών, κ.λπ. των ανωτέρω προσώπων, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη εξόδων συμμετοχής των προσώπων αυτών σε ημερίδες, προγράμματα ή σεμινάρια εκπαίδευσης, επιμόρφωσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ή την κάλυψη συνδρομών σε περιοδικά και επιμελητήρια, που δεν αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους ή το επίπεδο της θέσης που κατέχουν, οι απευθείας πληρωμές που αφορούν την κάλυψη συνδρομών των προσώπων αυτών (σε γυμναστήρια, λέσχες κ.λπ.), καθώς και αυτές που αφορούν την κάλυψη ιατρικών εξόδων τους (π.χ. check-up). Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνεται και το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εξαιτίας της δωρεάν φοίτησης ή της φοίτησης με μειωμένα δίδακτρα σε αυτά των τέκνων τους, με εξαίρεση τις υποτροφίες που χορηγούνται από τα εν λόγω εκπαιδευτήρια.

Η κινητή τηλεφωνία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο παροχή σε είδος είναι και η παροχή της χρήσης εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας που γίνεται στους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης κατά το μέρος που υπερβαίνει το κόστος των προγραμμάτων χρήσης και υπό την προϋπόθεση ότι το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης χρησιμοποιείται για προσωπικούς τους σκοπούς και όχι για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές επιχειρήσεις καλύπτουν τη συγκεκριμένη παροχή στα προαναφερόμενα πρόσωπα με σκοπό την εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών τους, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών (επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες, κ.λπ.) ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου.

Όπως τονίζεται , ο διαχωρισμός της παροχής που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη από την παροχή που εξυπηρετεί προσωπικούς σκοπούς των ανωτέρω προσώπων είναι εφικτός διότι κατά την έκδοση του λογαριασμού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχεται ανάλυση ανά αριθμό. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός ή ο εργοδότης δεν προβεί στον διαχωρισμό αυτό για οποιοδήποτε λόγο και δεν χορηγήσει σχετική βεβαίωση, τότε το υπερβάλλον ποσό του κόστους του προγράμματος χρήσης θεωρείται ως παροχή σε είδος. Στην παροχή αυτή που προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα των ανωτέρω προσώπων εντάσσονται και οι φόροι και τα τέλη που αντιστοιχούν σε αυτήν (Φ.Π.Α., λοιπά τέλη).

Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω η ΓΓΔΕ παραθέτει το ακόλουθο παράδειγμα:

Επιχείρηση χορήγησε μέσα στο 2014 σε εργαζόμενό της κινητό τηλέφωνο πληρώνοντάς του όλους τους λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά για το έτος αυτό ανήλθαν σε 2.000 ευρώ. Το πρόγραμμα χρήσης είναι 100 ευρώ ανά μήνα, ήτοι 1.200 ευρώ ετησίως.

Περίπτωση α': Από την ανάλυση ανά αριθμό προέκυψε ότι από τη διαφορά των 800 ευρώ (δηλαδή το υπερβάλλον ποσό του προγράμματος χρήσης), 300 ευρώ αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη και τα 500 ευρώ αφορούν προσωπικούς σκοπούς του εργαζόμενου. Κατά συνέπεια ως παροχή σε είδος προς τον εργαζόμενο θεωρείται το ποσό των 500 ευρώ.

Περίπτωση β': Εφόσον από τον αναλυτικό λογαριασμό δεν προκύπτει ή δεν έγινε ο διαχωρισμός επιχειρηματικής ή προσωπικής χρήσης (συμπεριλαμβανομένης της παροχής βεβαίωσης της επιχείρησης κατά τα ανωτέρω), τότε το σύνολο της διαφοράς (ήτοι τα 800 ευρώ) θεωρείται ως παροχή σε είδος για τον εργαζόμενο. Διευκρινίζεται ότι όταν η επιχείρηση καλύπτει για το ίδιο εκ των ανωτέρω πρόσωπο και την παροχή της χρήσης περισσότερων της μίας συσκευής και εταιρικής σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, τότε η συνολική αξία των επιπρόσθετων συσκευών και εταιρικών συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται παροχή σε είδος και προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου.

Τέλος, η αξία των παραχωρούμενων προς τα ανωτέρω πρόσωπα εργαλείων εργασίας π.χ. tablets, φορητοί υπολογιστές ακόμα και πέραν του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου δεν προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου δεδομένου ότι η παραχώρηση αυτή εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, την αύξηση της παραγωγικότητάς της και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Το ανωτέρω ισχύει για ένα εργαλείο εργασίας ανά είδος (π.χ. έναν φορητό υπολογιστή, ένα tablet κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι ομοίως δεν θεωρούνται παροχές σε είδος οι δαπάνες πρόσβασης στο διαδίκτυο ως προς τα ανωτέρω εργαλεία εργασίας (π.χ. Mobile internet).

Η παραχώρηση εταιρικού οχήματος

Παροχή σε είδος αποτελεί και η αγοραία αξία παραχώρησης εταιρικού οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, η οποία αποτιμάται σε ποσοστό 30% του κόστους των αποσβέσεων, των τελών κυκλοφορίας, του κόστους των επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης, όπως αυτά προκύπτουν από τις εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης. Τα ποσά αυτά φορολογούνται σαν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Όταν το ανωτέρω κόστος είναι μηδέν, η παροχή αυτή αποτιμάται σε ποσοστό 30% της μέσης δαπάνης ή απόσβεσης κατά τα τελευταία τρία έτη.

Επισημαίνεται ότι οι λοιπές δαπάνες που αφορούν τα υπόψη οχήματα (καύσιμα, διόδια κλπ) δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αγοραίας αξίας του παραχωρούμενου εταιρικού οχήματος. Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση χρήσης εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενου λόγω συνταξιοδότησης ή άλλου λόγου,, απόλυσης κλπ), η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το πραγματικό χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποίησής της.

Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω η ΓΓΔΕ παραθέτει το ακόλουθο παράδειγμα:

Επιχείρηση διαθέτει 4 ιδιόκτητα εταιρικά αυτοκίνητα (πάγια στοιχεία της) προς εξυπηρέτηση των αναγκών των 2 εταίρων της. Έστω για το πρώτο αυτοκίνητο καταχωρήθηκαν στα βιβλία ετήσιες δαπάνες (αποσβέσεων, τελών, επισκευών και συντηρήσεων) 6.200 ευρώ, για το δεύτερο 6.000 ευρώ, για το τρίτο 5.800 ευρώ και για το τέταρτο 6.400 ευρώ. Σε όλη τη διάρκεια του 2014 και τα 4 αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται οποτεδήποτε και από τους 2 εταίρους.
Συνεπώς, το 30% του κόστους των ανωτέρω, ανέρχεται σε 30%*(6.200+6.000+5.800+6.400)=7.320 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή προκύπτει εισόδημα από μισθωτή εργασία για τον καθένα από τους 2 εταίρους ίσο με 7.320/2=3.660 ευρώ. Ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας θα πρέπει να συμπεριλάβει στη βεβαίωση αποδοχών των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία που θα χορηγηθεί σε καθέναν από τους 2 εταίρους για το φορολογικό έτος 2014 και την παροχή αυτή των 3.660 ευρώ. Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση που τα εν λόγω αυτοκίνητα είναι μισθωμένα. Οπότε, ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας θα πρέπει να επιμερίσει ποσοστό 30% της αγοραίας αξίας των μισθωμένων αυτοκινήτων (μίσθωμα, τέλη κυκλοφορίας και δαπάνες επισκευής και συντήρησης).

Η χορήγηση δανείου

Η εγκύκλιος της κ. Σαββαΐδου σημειώνει ότι παροχή σε είδος αποτελεί και η χορήγηση δανείου κατόπιν έγγραφης συμφωνίας από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο. Η ωφέλεια για τον λήπτη της παροχής αυτής προσδιορίζεται ανά φορολογικό έτος, υπολογίζεται κατά το μήνα στον οποίον έγινε η παροχή και αποτιμάται ως η διαφορά μεταξύ των τόκων που υπολογίζονται με βάση το μέσο επιτόκιο αγοράς και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος βάσει της σχετικής έγγραφης συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου. Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών, ήτοι ποσά που υπερβαίνουν το ποσό των τριών μισθών, θεωρούνται δάνειο.

Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω η ΓΓΔΕ αναφέρει τα ακόλουθα παραδείγματα:

α) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.000 ευρώ καταβάλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον 1.000 ευρώ. Το επιπλέον αυτό ποσό των 1.000 ευρώ δεν θεωρείται δάνειο.

β) Σε εργαζόμενο με μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.000 ευρώ καταβάλεται την 30/6/2014 ο μισθός του και επιπλέον 4.000 ευρώ. Επειδή το ποσό αυτό υπερβαίνει τις καθαρές αποδοχές τριών μηνών (4.000 > 3.000 (1.000 χ 3)) θεωρείται δάνειο. Στην περίπτωση αυτή, παροχή θεωρείται το ποσό που υπολογίζεται με βάση το μέσο επιτόκιο αγοράς κατά το μήνα που ελήφθη η προκαταβολή με έγγραφη συμφωνία.

Τέλος, γίνεται δεκτό ότι οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 13 ν. 4172/2013 δεν καταλαμβάνουν τα ποσά που είχαν καταβληθεί ή πιστωθεί στα υπόψη πρόσωπα (εργαζόμενους, εταίρους, μέτοχους κ.λπ.), ανεξαρτήτως του αν τα υπόψη ποσά έχουν καταβληθεί ως δάνεια με έγγραφη συμφωνία ή άνευ αυτής ή ως προκαταβολές μισθών.

Τα stock options

Παροχή σε είδος είναι και η ωφέλεια που λαμβάνει εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options).

Η αξία της παροχής προσδιορίζεται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ή μεταβίβασής του και όχι κατά το χρόνο χορήγησης αυτών. Επομένως, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται η ωφέλεια που αποκτάται κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ανεξάρτητα από το γεγονός του εάν υφίσταται ή όχι η εργασιακή σχέση του δικαιούχου της ωφέλειας κατά το χρόνο αυτό. Η ωφέλεια αυτή αποτιμάται στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο μειωμένη κατά την τιμή διάθεσης του δικαιώματος. Η διάταξη αυτή καταλαμβάνει τα δικαιώματα που ασκούνται από την έναρξη ισχύος της διάταξης (δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2014) ανεξαρτήτως του πότε είχε χορηγηθεί το εν λόγω δικαίωμα και επίσης καταλαμβάνει και δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών που διαπραγματεύονται και σε αλλοδαπά χρηματιστήρια.

Η παραχώρηση κατοικίας

Παροχή σε είδος είναι και η αγοραία αξία από την παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους. Η παροχή αυτή αποτιμάται στο ποσό του μισθώματος που καταβάλλεται απευθείας από τον εργοδότη προς τον εκμισθωτή της παραχωρούμενης κατοικίας, ενώ στην περίπτωση που η προς παραχώρηση κατοικία ανήκει στον εργοδότη, η παροχή σε είδος αποτιμάται σε ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η ανωτέρω διάταξη δεν καταλαμβάνει:

α) Την παροχή καταλύματος από το Δημόσιο και φορείς του Δημοσίου σε υπηρετούντες σε αυτό (π.χ. σε ένστολους), δεδομένου ότι η μετακίνησή τους αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση.

β) Την παροχή καταλύματος (οικίας) σε εργαζόμενους, εταίρους ή μετόχους από φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα λόγω πρόσκαιρης μετακίνησής αυτών σε υποκαταστήματα ή εργοτάξια ή λοιπές επαγγελματικές εγκαταστάσεις του εργοδότη στα πλαίσια της εργασίας τους (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση όπου ο εργοδότης διατηρεί οικία εκτός της έδρας της επιχείρησής του για τις ανάγκες προσωρινής διαμονής - π.χ. μία εβδομάδα, ένας μήνας - των εργαζομένων που χρειάζεται να μεταβούν προσωρινά εκτός έδρας για τις ανάγκες της επιχείρησης του εργοδότη).



Διαβάστε περισσότερα...

Στο διαδίκτυο οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών σε 11 ειδικότητες Ειδικής Αγωγής


Ενστάσεις την Τρίτη 7 Οκτωβρίου.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών 11 ειδικοτήτων της Ειδικής Αγωγής. Πρόκειται για τις ειδικότητες ΠΕ01.50, ΠΕ05.50, ΠΕ06.50, ΠΕ07.50, ΠΕ09.50, ΠΕ16.01.50, ΠΕ32.50, ΠΕ33.50, ΠΕ34.50, ΤΕ16.50 και ΤΕ01.50 ΕΑΕ.

Οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. (Ο.Π.Σ.Υ.Δ.): http://e-aitisi.sch.gr. Από το Υπουργείο καλούνται οι εκπαιδευτικοί των πιο πάνω κλάδων, που υπέβαλαν αίτηση αναπληρωτών σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 131370/Δ1/19.08.2014 (ΑΔΑ: ΒΔ7Υ9-7ΒΨ) εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., να ελέγξουν ενδελεχώς τους αναρτημένους πίνακες του κλάδου τους.

Σε περίπτωση, δε, που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αυτών, αποκλειστικά την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ορίζεται στην αρ. 160528/Δ2/6-10-2014 (ΑΔΑ: ΩΔ0Α9-Β9Φ) εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: www.minedu.gov.gr.

Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του Μπιανκί


"Κρίσιμη αλλά σταθερή" είναι η κατάσταση της υγείας του Ζιλ Μπιανκί όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της FIA, Matteo Bonciani, έξω από το "Mie Prefectural General Medical Centre" όπου νοσηλεύεται ο πιλότος της F1 μετά το φοβερό ατύχημα που είχε στη Σουζούκα.



Ο Μπιανκί, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση χθες, ενώ όπως αναφέρει το Sky Sports, δυστυχώς δεν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.



Διαβάστε περισσότερα...

Χάθηκε 12χρονος στον Κορυδαλλό


Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία για τον εντοπισμό ενός 12χρονου. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο τα ίχνη του οποίου χάθηκαν νωρίς το πρωί από το σπίτι του στο Σχιστό Κορυδαλλού.

Ο Κωνσταντίνος έχει μαύρα κατσαρά μακριά μαλλιά και καστανά μάτια, ύψος 1,60 μ. και είναι 73 κιλά. Όταν χάθηκε φορούσε μπλε βερμούδα, μπλε μπλούζα και μαύρα αθλητικά παπούτσια.




Διαβάστε περισσότερα...

Η γυναίκα που γεννήθηκε με τα πόδια... ανάποδα


Γεννήθηκε με ανωμαλία στα άκρα της ωστόσο κάνει μία κανονική ζωή και μάλιστα αρνείται το επίδομα αναπηρίας.

Ο λόγος για την 30χρονη σήμερα Wang Fang από την Κίνα, η οποία γεννήθηκε με τα πόδια της να είναι στραμμένα ανάποδα, δηλαδή προς την πλάτη της, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.



Οι γιατροί, όταν την είδαν έδιναν ελάχιστες πιθανότητες να καταφέρει ποτέ να περπατήσει, ωστόσο η ίδια μεγαλώνοντας τους διέψευσε.



Όχι μόνο περπάτησε, αλλά δηλώνει πως τρέχει γρηγορότερα από τους φίλους της! Μάλιστα εργάζεται ως σερβιτόρα στο εστιατόριο που έχει η οικογένειά της, έχει ένα γιο δυο ετών και αρνείται να εισπράξει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια της προσφέρει το κράτος για την αναπηρία της αφού η ίδια δεν κρίνει τον εαυτό της ως ανάπηρη.

"Είμαι όπως όλοι οι άλλοι με τη διαφορά ότι βάζω τα παπούτσια μου ανάποδα" λέει χαρακτηριστικά η ίδια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ο ρατσισμός δεν είναι μαγκιά»


Μαθητές γυμνασίου στέλνουν μήνυμα για τη σημερινή μέρα αφιερωμένη στη διαφορετικότητα.

«Νομίζεις πως δεν πρόσεξα το κοίταγμα σου. Το συμπέρασμα που έβγαλες. Ναι, το συμπέρασμα που μέχρι στιγμής κρατάς για τον εαυτό σου. Αυτό το συμπέρασμα! Μα δεν κοιτάς την καρδιά μου! Δεν βλέπεις μέσα στο μυαλό μου, τις ιδέες που έχω για έναν καλύτερο κόσμο».

Η 13χρονη Αναστασία, μαθήτρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διαβάζει ενώπιον των συμμαθητών και καθηγητών της, το ποίημα που έγραψε, επιχειρώντας να «ντύσει» με λέξεις τη λύπη της για τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία και στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και την αισιοδοξία της, ότι καθένας που έχει διάθεση να ακούσει, μπορεί να αντιληφθεί της έννοια και αξία της διαφορετικότητας, ότι «είμαστε διαφορετικοί, αλλά το ίδιο άξιοι και ίσοι».

«Όταν κάποιον τον αποκλείεις, δεν χρειάζεται να τον δείρεις, η ψυχολογική βία μπορεί να είναι απείρως χειρότερη» λέει ο Ανδρέας Κατσαρός, αργυρός Παρολυμπιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης (Πεκίνο, 2008), έχοντας και ο ίδιος βιώσει ρατσιστικές συμπεριφορές, λόγω της τετραπληγίας του. Ο Ανδρέας Κατσαρός προσκλήθηκε από τη διεύθυνση του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να μιλήσει, σήμερα το πρωί, στους μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ημέρας Αθλητισμού και του φετινού θεματικού άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Πριν ξεκινήσει ο διάλογος με τους μαθητές, διηγείται τις δυσκολίες που συνάντησε στη σχολική του ζωή και τη διαδρομή του μέχρι τη Νομική Σχολή, για το πείσμα το δικό του, αλλά και των γονιών του να έχει ίσες ευκαιρίες στη σχολική εκπαίδευση, για τα παράδοξα της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες, για τα «ρατσιστικά» μη προσβάσιμα κτήρια, για τον αθλητισμό και τα μετάλλια.

Οι μαθητές αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγονται, να παίρνουν τον λόγο, να ρωτούν, να εκφράζουν απόψεις -ώριμες αλλά και αφελείς, οραματικές αλλά και απαισιόδοξες- και να δίνουν μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, που άλλωστε τους ανήκει.

«Δεν είναι μαγκιά να είσαι ρατσιστής»

«Ο ρατσισμός μπορεί να εκδηλωθεί τόσο από τους συμμαθητές, όσο και από τους γονείς τους, αλλά ακόμη και από καθηγητές και προπονητές» εξηγεί ο Ανδρέας Κατσαρός και θυμάται μία καθηγήτρια ιδιωτικού σχολείου, η οποία, αφότου ο ίδιος επέτυχε σε γραπτές εξετάσεις για να φοιτήσει στο σχολείο εκείνο, τον ρώτησε αν είναι νοητικά καθυστερημένος. Τα παιδιά με νοητική υστέρηση, όπως εξηγεί, απαιτούν μία ειδική διαχείριση και εκπαίδευση, γι' αυτό και υπάρχουν τα ειδικά σχολεία, όμως οι κινητικά ανάπηροι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν να ενταχθούν στα κανονικά σχολεία.

Ως προς τις ρατσιστικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε μέσα στην τάξη και στην αυλή, θυμάται ότι «εκείνο που με ενοχλούσε ήταν η χυδαιότητα, να με κοροϊδεύουν για την κινητική αναπηρία μου».

«Δεν περίμενα να θέλουν όλοι να κάνουν παρέα μαζί μου, όπως και εσείς δεν περιμένετε να είστε επιθυμητοί και αποδεκτοί από όλους. Όπως όλοι έχουν καλούς και κακούς βαθμούς, όπως όλοι θα θελήσουν να κάνουν κοπάνα, έτσι ήμουν κι εγώ. Δεν είναι μαγκιά να είσαι ρατσιστής, δεν έχει νόημα να προσπαθείς να βάλεις αμυντικές γραμμές σε κάτι που δεν χρειάζεται, όπως δεν χρειάζεται και ο οίκτος, ο οποίος είναι έμμεσος ρατσισμός» προσθέτει.

Παρόλα αυτά, εξηγεί, και ο κινητικά ανάπηρος «αν δεν διαχειριστεί σωστά την ψυχολογία του, μπορεί να γίνει και ο ίδιος ρατσιστής». Η ισότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητα και όχι απλώς σε ειδικές εκδηλώσεις και ομιλίες, τονίζει.

«Ρατσιστές γεννιόμαστε ή γινόμαστε;»

Τον λόγο παίρνει η φιλόλογος Μαρία Κελεπούρη, για να ρωτήσει τους μαθητές: Ρατσιστές γεννιόμαστε ή γινόμαστε; Οι απαντήσεις των μαθητών εμπεριέχουν στοιχεία που βοηθούν να κατανοήσει κανείς σε μεγαλύτερο βάθος το κοινωνικό πρόβλημα του ρατσισμού.

«Είμαστε περισσότερο ίδιοι, από όσο θέλουμε να πιστεύουμε» λέει η Μαριλένα, «κανένας δε γεννιέται ρατσιστής», συμπληρώνει η Αθανασία. «Κανένα μωρό δεν θα σου χαμογελάσει ανάλογα με το χρώμα σου ή αν είσαι σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο χαρακτήρας διαπλάθεται ανάλογα με τα βιώματα του παιδιού στα πρώτα του χρόνια» λέει, με σιγουριά, η Γεωργία.

Κατά την Αθηνά, η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. «Ο άνθρωπος έχει έμφυτο το ένστικτο να φοβάται το διαφορετικό, το καινούριο, το ξεχωριστό. Άρα είναι ένας συνδυασμός αυτών των ενστίκτων με συμπεριφορές, στις οποίες μας ωθεί η κοινωνία» επισημαίνει.

Η Μαρία θεωρεί ότι «ρατσιστές γινόμαστε μέσα από τις προκαταλήψεις, κυρίως μέσα από όσες μας περνά η οικογένειάς μας. Όσο μεγαλώνουμε κάποιοι ωθούν τους άλλους να φοβούνται το διαφορετικό». «Ναι, έχει σημασία πώς θα μεγαλώσει το παιδί, ποιοι άνθρωποι το περιβάλλουν» συμπληρώνει η Ευγενία.

Η Ελένη πιστεύει ότι «όσοι συμμετέχουν στην ανατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να το προετοιμάσουν να μην φοβάται το διαφορετικό, να του εξηγήσουν γιατί δεν θα πρέπει να φοβάται το διαφορετικό» ενώ η Ευθαλία σημειώνει ότι «δεν γίνεται να γεννηθείς ρατσιστής, όμως ο ρατσισμός ενδεχομένως να συγχέεται με τη φιλία και εκεί που θα πρέπει να έρχεται φυσιολογικά η αποδοχή ενός ατόμου, να αποκτά χαρακτηριστικά καταναγκαστικής συμπεριφοράς».

«Ουδείς εκών κακός»

Από τη σωκρατική ρήση «ουδείς εκών κακός» (κανείς δεν πράττει το κακό με τη θέλησή του) θα πρέπει να ξεκινά η πρόληψη και διαχείριση της ενδοσχολικής βίας και γενικότερα η αντιμετώπιση ρατσιστικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών και αντιλήψεων, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Πειραματικού σχολείου Ελένη Μούζουρα.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας ότι «στα παιδιά του γυμνασίου θεωρώ ότι έχουμε περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες, να απευθυνθούμε στο συναίσθημά τους και να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, από ό,τι σε μεγαλύτερα παιδιά που πρέπει να αποδομήσουμε πρώτα εμπεδωμένα στερεότυπα, για να καλλιεργήσουμε τον αμοιβαίο σεβασμό».

«Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο εύκολα ξεριζώνονται τα αγκάθια και πιο εύκολα φυτεύεις λουλούδια» λέει χαρακτηριστικά η κ. Μούζουρα, προσθέτοντας ότι «ο σπόρος που φυτεύουμε θέλει το χρόνο του για να βλαστήσει και όταν το ξέρεις αυτό, το δουλεύεις».

«Τα παιδιά έρχονται εδώ με αντιλήψεις που έχουν διαμορφώσει από το κοινωνικό περιβάλλον, το σπίτι, την τηλεόραση κ.λπ. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να διδάξουμε, με το παράδειγμα, βλέποντας πώς ο ένας σέβεται τον άλλον» σημειώνει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορικό ρεκόρ για τη μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα


Στα επίπεδα του 2000 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν.

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ η κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αφενός η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλά ιστορικά επίπεδα, αφετέρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έφτασε στα επίπεδα του 2000.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς υψηλότερους σε σχέση με τα περισσότερα κράτη- μέλη μέχρι το 2007, αλλά από τότε εισήλθε σε βαθειά ύφεση. Παράλληλα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε, παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προ κρίσης εποχή και έχει φτάσει στα επίπεδα του 2000.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της απασχόλησης στην ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από το οικονομικό σοκ στο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν σημαντικές. Μεταξύ του 2004 και του 2007 το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε με ρυθμούς ψηλότερους από αυτούς της οικονομίας, ενώ στη συνέχεια οι κοινωνικές μεταβιβάσεις μειώθηκαν σημαντικά από το 2010. Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι τα εισοδήματα των ασθενέστερων ομάδων είναι αυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Αναλυτικότερα, το πραγματικό εισόδημα στα χαμηλότερα στρώματα είναι μειωμένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2003, ενώ στα άλλα στρώματα του πληθυσμού οι μειώσεις είναι της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι αυξήθηκαν οι ανισότητες σε σχέση με το 2010.

Το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση εργάστηκαν περισσότερο στην Ελλάδα με 41,9 ώρες/εβδομάδα και ακολουθούν οι Πορτογάλοι με 41,6 ώρες οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες, οι Γερμανοί 41,4 και οι Βρετανοί με 41,3 ώρες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κατάσταση της απασχόλησης φαίνεται πως έχει σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο η μακροχρόνια ανεργία έχει φτάσει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στη χώρα, καθώς και στην Ισπανία, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι είναι ανησυχητικό πως τα ποσοστά αυτά δεν μειώνονται.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η ανεργία των νέων κυμάνθηκε από το 10% ή και λιγότερο σε κράτη-μέλη που επηρεάστηκαν με περιορισμένο τρόπο από την επιδείνωση της αγοράς εργασίας, όπως στην Αυστρία και τη Γερμανία, και σε πάνω από το 50% του οικονομικού ενεργά πληθυσμού μεταξύ των νέων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων είναι τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2008.

Η βελτίωση στην παραγωγικότητα της εργασίας σημείωσε επιβράδυνση στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ανάπτυξης, τονίζει η Επιτροπή. Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εμφανίζουν μεγάλες συρρικνώσεις, ενώ στην Εσθονία παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% στην Κύπρο, κατά 1,2% στην Εσθονία, 0,9% στην Ιταλία, 0,7% στη Φινλανδία και 0,5% στην Ελλάδα, εκτιμά η Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις το ποσοστό απασχόλησης παραμένει σε χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008 στα τρία τέταρτα των χωρών της ΕΕ.

Εξάλλου, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ελλάδα επλήγησαν αισθητά με μειώσεις που έφτασαν το 9,8%, το 10,3% και το 14%, αντίστοιχα, μεταξύ του 2008 και του πρώτου τριμήνου του 2014. Την ίδια περίοδο η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά στη Γερμανία 2,0%, στην Ουγγαρία 3% και στη Μάλτα 6%.

Παρατηρείται μια διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του υψηλότερου ποσοστού απασχόλησης (Σουηδία με 79,8%) και του χαμηλότερου (Ελλάδα με 53,1%).

Η μακροχρόνια ανεργία φαίνεται πως σταθεροποιείται στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, ωστόσο εξακολούθησε να αυξάνεται σε χώρες που ήταν υψηλή, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Κύπρος εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση με 2%, ενώ η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά ιστορικά επίπεδα στην Ελλάδα, στο 19,6% και αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση, υπογραμμίζει η Επιτροπή.

Στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα βελτιώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 0,2%, μετά από μια μείωση 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ελλάδα με -4,8% και η Κύπρος με -5,1% συνέχισαν να εμφανίζουν μεγάλες μειώσεις στις συνολικές αποδοχές ανά εργαζόμενο το δεύτερο τρίμηνο το 2014. Τέλος, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 το μοναδιαίο κόστος εργασίας συνέχισε να μειώνεται με υψηλούς ρυθμούς στην Ελλάδα με -5% και στην Κύπρο με -4,3%, τονίζει η Επιτροπή.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποινικές διώξεις για την εγκατάλειψη των Ολυμπιακών Ακινήτων


Στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η δικαιοσύνη ασκεί κακουργηματικές διώξεις για την εγκατάλειψη των ολυμπιακών ακινήτων που κόστισαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρώην πρόεδρος της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα» Κωνσταντίνος Ματάλας είναι, πλέον, αντιμέτωπος με το κακούργημα της απιστίας ενώ για τον διάδοχο του και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Σταμενίτη, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή με αίτημα να αρθεί η βουλευτική του ασυλία ώστε να ανάψει το πράσινο φως για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του.

Από την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα, που αφορούσε την διαχείριση των ολυμπιακών ακινήτων μετά την Ολυμπιάδα από την εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα», προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τους δυο πρώην επικεφαλής της εταιρίας η όποια είχε αναλάβει την συντήρηση και χρήση τόσο των σταθερών όσο και των κινητών κατασκευών που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι οι υπεύθυνοι της εταιρίας, στην οποία πέρασαν όλες οι εγκαταστάσεις, πλην του ΟΑΚΑ, φέρονται να μην μερίμνησαν ως όφειλαν για την μεταολυμπιακή τους χρήση.

Η «Ολυμπιακά Ακίνητα», φέρεται ότι παρά τις δεσμευτικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, ούτε την υποδομή απέκτησε ως εταιρία, ούτε τη στελέχωση που θα της παρείχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, την ευθύνη των οποίων είχε τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πάντως, η εικόνα των κατεστραμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει κάνει το γύρο του κόσμου, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να φιλοξενούν φωτογραφίες εγκατάλειψης που προκαλούν σοκ.

Χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters έλεγε ότι η Αθήνα δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες δεν έχει κανέναν λόγο για να πανηγυρίσει προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες από την υπερηφάνεια εκείνων των στιγμών πέρασαν στον θυμό καθώς η χώρα αγωνίζεται μέσα σε μια εξαετή ύφεση, με ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, με έλλειψη στέγης και τη φτώχεια».

H γερμανική Bild, έγραψε ότι «Εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία», ενώ αντίστοιχες αναφορές έκανε και το βρετανικό δίκτυο BBC. Την αρχή είχε κάνει η Daily Mirror με φωτογραφίες από την κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σημειώνοντας με νόημα ότι τίποτα δεν θυμίζει πως μόλις πριν από δέκα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ερπετά μπορούν να μάθουν μέσω της μίμησης


Δράκος βλέπει… δράκος κάνει!

Η ικανότητα της μάθησης μέσω της μίμησης δεν είναι μόνο ανθρώπινο προνόμιο!

Επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα ερπετά είναι σε θέση να μάθουν νέες δεξιότητες, μιμούμενα άλλους.

Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι τώρα, ότι η ικανότητα αυτή είναι μοναδική στους ανθρώπους και τα προηγμένα πρωτεύοντα, όπως οι χιμπατζήδες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail στον ιστότοπό της, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία βρήκαν, ότι οι γενειοφόροι δράκοι (bearded dragons - Pogona vitticeps) ήταν σε θέση να μάθουν πώς να ανοίγουν μια πόρτα σε ένα κλουβί, βλέποντας άλλα ζώα να το κάνουν.

Η έρευνα αυτή παρέχει για πρώτη φορά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι τα ερπετά θα μπορούσαν να είναι σε θέση να αποκτήσουν κοινωνική μάθηση μέσω της μίμησης.

Η ικανότητα απόκτησης νέων δεξιοτήτων μέσα από την «πραγματική μίμηση της συμπεριφοράς άλλων» μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι ήταν μοναδική στους ανθρώπους και τα προηγμένα πρωτεύοντα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν μια σημαντική διαφορά, ανάμεσα στη μίμηση και την εξομοίωση, όταν μελετούν τις γνωστικές ικανότητες των ζώων.



Στην εξομοίωση, ένα ζώο αντιγράφει μια συμπεριφορά χωρίς να καταλαβαίνει τη βαθύτερη σημασία της: για παράδειγμα, όταν ένας παπαγάλος επαναλαμβάνει αυτά που λέει ο ιδιοκτήτης του.

Ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ως προς το σε τι βαθμό τα μη πρωτεύοντα ζώα είναι ικανά να μιμηθούν πραγματικά μια συμπεριφορά.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία παρουσίασαν τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι τα ερπετά θα μπορούσαν να είναι σε θέση να αποκτήσουν κοινωνική μάθηση μέσω της μίμησης.

«Τα ερπετά και τα θηλαστικά εξελίχθηκαν από έναν κοινό πρόγονο και η διερεύνηση των ομοιοτήτων και των διαφορών στη συμπεριφορά τους είναι απαραίτητη για την κατανόηση της εξέλιξης της γνώσης» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Dr Anna Wilkinson από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου του Λίνκολν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό Animal Cognition.

Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Eötvös της Ουγγαρίας, από την Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας και από το πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί μπέρδεψαν τις μπάμιες με… μαριχουάνα


Ένα τραγελαφικό περιστατικό.

Ένας ταπεινός κηπουρός από την Τζόρτζια των ΗΠΑ, έπαθε το σοκ της ζωής του όταν αστυνομικοί μπέρδεψαν τις μπάμιες του με μαριχουάνα!

Ο Dwayne Perry ξύπνησε το πρωί της περασμένης Πέμπτης από τους ήχους ενός ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από το περιβόλι του και μια ομάδα από πάνοπλους ένστολους να του χτυπούν την πόρτα.

«Φοβήθηκα στην αρχή γιατί δεν ήξερα τι συνέβαινε», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό WSB-TV Atlanta.

Όπως αποδείχθηκε, οι αστυνομικοί θεώρησαν ως ύποπτα τα φυτά με μπάμιες που καλλιεργούσε στον κήπο του και αποφάσισαν να κάνουν στον ανυποψίαστο κηπουρό μια επίσκεψη…



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει η απονομή των Νόμπελ


Πρεμιέρα με το Νόμπελ Ιατρικής.

Ανακοινώνεται σήμερα ο νικητής του Νόμπελ Ιατρικής και θα ακολουθήσουν αύριο Τρίτη 7 Οκτωβρίου το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου το Νόμπελ Χημείας. Θα ακολουθήσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, το Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου και το Νόμπελ Οικονομίας τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι και ο Κενυάτης Νγκούγκι ουά Θιόνγκ'ο, σύμφωνα με τα στοιχήματα στο ίντερνετ. Οι σουηδικοί λογοτεχνικοί κύκλοι από την πλευρά τους θεωρούν φαβορί την λευκορωσίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και τον σομαλό συγγραφέα Νουρουντίν Φάραχ.



Διαβάστε περισσότερα...