Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σεξουαλική παρενόχληση στο γραφείο



Κι όμως υπάρχουν και χειρότερα.

Περίπου εκατόν δέκα έρευνες που διενεργήθηκαν την τελευταία 20ετία έδειξαν ότι ορισμένες συμπεριφορές της εργοδοσίας όπως οι άγριες φωνές, οι προσβολές, η μη αναγνώριση της εργασίας και η συνεχής άσκηση κριτικής έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις στους εργαζόμενους απ’ ότι η σεξουαλική παρενόχληση.

Ίσως αυτό να ισχύει επειδή η τελευταία αποτελεί αδίκημα και ο εργαζόμενος-θύμα μπορεί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.

Αντιθέτως, όταν ο εργαζόμενος είναι θύμα κακομεταχείρισης, άσχημης συμπεριφοράς, μειωτικών σχολίων ή ακόμα χειρότερα δολοπλοκιών που γίνονται πίσω από την πλάτη του, τότε είναι τελείως ανυπεράσπιστος και οι σχέσεις με τον εργοδότη του είναι χειρότερες ακόμα και από αυτές που έχει ο υπάλληλος που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά!

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι μη βίαιες μορφές επιθετικότητας στο περιβάλλον εργασίας -και κυρίως όσες γίνονται με ύπουλο τρόπο- έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, να μειώνεται η αποδοτικότητά τους και να αυξάνονται τα επίπεδα θυμού και άγχους.

Κι ενώ αποδεδειγμένα, οι φωνές του αφεντικού ή του προϊστάμενου έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που συμφέρουν την εργοδοσία, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η πλειονότητα των διευθυντών έχει αυτή τη συμπεριφορά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι σε νοικοκυριά της Ρόδου



Συμβουλές εξοικονόμησης ενεργείας θα δοθούν σε εκδήλωση το Σάββατο 24 Μαρτίου.

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και να πραγματοποιήσουν δωρεάν ενεργειακούς ελέγχους στο σπίτι τους, θα έχουν οι κάτοικοι της Ρόδου.

Η ενημέρωση θα γίνει σε ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο, 24 Μαρτίου και ώρα 11:00 με 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ροδίνι», όπου και όσοι επιθυμούν θα δηλώσουν και το ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου το οποίο και σε συνεργασία με το δήμο Ρόδου, βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικής συμπεριφοράς που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες.

Η εφαρμογή των κανόνων αυτών, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και ρεύματος και άρα την οικονομική ελάφρυνση του νοικοκυριού.


Διαβάστε περισσότερα...

Πειθαρχική δίωξη στον προϊστάμενο του ΟΑΕΔ Ζακύνθου



Έπαιρνε επίδομα τυφλότητας και νοίκιαζε δικό του κτίριο στον Οργανισμό.

«Ο ΟΑΕΔ κίνησε άμεσα την πειθαρχική διαδικασία και μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε σήμερα ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, αναφερόμενος στο θέμα που έχει ανακύψει με τον προϊστάμενο του ΟΑΕΔ Ζακύνθου, ενώ πρόσθεσε ότι έχει παραπέμψει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να κινηθεί παράλληλα και η ποινική διαδικασία.

Ο προϊστάμενος του ΟΑΕΔ Ζακύνθου κατηγορείται ότι εισέπραττε ο ίδιος επίδομα τυφλότητας, επίδομα το οποίο έπαιρνε παράνομα και η θεία του. Επίσης κατηγορείται ότι έχει νοικιάσει κτίριο, το οποίο του ανήκει, στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, των οποίων προΐσταται, ενώ παράλληλα διατηρεί και ξενοδοχειακή επιχείρηση.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναγνώριση των μεταπτυχιακών από άλλα κράτη-μέλη ζητά η Κομισιόν



Πρέπει να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις στην Ελλάδα τονίζει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν σε άλλα κράτη- μέλη και να θέσει τέλος στις διακρίσεις ενάντια στους κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων από άλλα κράτη μέλη.

Το αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) και η Ελλάδα καλείται να απαντήσει εντός διμήνου. Αν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, με το επιχείρημα ότι ορισμένα μη ελληνικά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν προπτυχιακές σπουδές, οι ελληνικοί κανόνες αρνούνται να αναγνωρίσουν κάποια μεταπτυχιακά διπλώματα που αποκτήθηκαν σε άλλα κράτη- μέλη ως ισότιμα με αυτά που προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια.

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν μεταπτυχιακά διπλώματα που αποκτήθηκαν σε πανεπιστήμια με έδρα την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί, κατά την Επιτροπή, έμμεση διάκριση στην ελληνική αγορά εργασίας εις βάρος των πολιτών της Ε.Ε. που κατέχουν τέτοιου είδους διπλώματα τα οποία εκδόθηκαν από άλλα κράτη- μέλη.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η λανθασμένη αξιολόγηση ή η άρνηση αναγνώρισης μεταπτυχιακού διπλώματος που αποκτήθηκε σε άλλο κράτος- μέλος, έχει ως συνέπεια τη διακριτική μεταχείριση όσον αφορά την απασχόληση και ιδίως τους όρους εργασίας, όπως απαιτείται από το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Συνεπώς, η διάταξη αυτή παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, υπογραμμίζει η Επιτροπή.


Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη βραβείων ΕΒΕΑ για φοιτητές και μαθητές



Ποιες προϋποθέσεις χρειάζονται.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό για φοιτητές και σπουδαστές, με αντικείμενο τη συγγραφή εργασίας με θέμα: «Μέτρα στήριξης της παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Όροι του Διαγωνισμού


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των κλάδων με την προϋπόθεση να μην έχουν βραβευθεί από το ΕΒΕΑ την τελευταία τετραετία. Κάθε εργασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 20 δακτυλογραφημένες σελίδες Α4 (συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής βιβλιογραφίας).

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επαρκή τεκμηρίωση της μελέτης (βιβλιογραφία). Οι εργασίες πρέπει να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα και αποδεικτικό της φοιτητικής ιδιότητας του ενδιαφερομένου, ενώ θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι και την 18η Μαΐου 2012 ημέρα Παρασκευή στο Ε.Β.Ε.Α. Ακαδημίας 7, 3ο όροφος, υπεύθυνη κα Κ. Παπαδιαμαντοπούλου, τηλ.: 210-36.22.158, fax: 210-36.12.218.

Θα απονεμηθούν τρία χρηματικά Βραβεία:
1ο Βραβείο 2.000 ευρώ
2ο Βραβείο 1.500 ευρώ
3ο Βραβείο 1.000 ευρώ

Προκήρυξη βραβείων για μαθητές

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προκηρύσσει Διαγωνισμό για Μαθητές της Β΄ & Γ΄ τάξης των Λυκείων Αττικής, στη θεματική ενότητα: «Τα οξύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και οι ενδεδειγμένες λύσεις». (ανάλυση του θέματος θα δοθεί στους μαθητές την ημέρα του διαγωνισμού).

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι και την 28η Μαρτίου 2012 στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ακαδημίας 7, 106 71 Αθήνα, 3ος όροφος, υπεύθυνη κα Κ. Παπαδιαμαντοπούλου, τηλ. 210-36.22.158, fax: 210-36.12.218 e - mail: brabeia-ebea@acci.gr

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, (Ακαδημίας 7) στις 1 Απριλίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.00 π.μ.
Θα απονεμηθούν τρία χρηματικά Βραβεία:
1ο Βραβείο 1.500 ευρώ
2ο Βραβείο 1.200 ευρώ
3ο Βραβείο 1.000 ευρώ

Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε επίσημη τελετή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ενισχυτική διδασκαλία από φοιτητές ελέω κρίσης



Δωρεάν μαθήματα στη Φλώρινα.

Κοντά σε μαθητές δημοτικού που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο αλλά και υποψήφιους για τις πανελλήνιες εξετάσεις που, λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούν να λάβουν πρόσθετη φροντιστηριακή εκπαιδευτική υποστήριξη, θα βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ευαισθητοποιημένοι από την κατάσταση που διαμορφώνει η οικονομική κρίση και με μεγάλη διάθεση να προσφέρουν, χωρίς αντάλλαγμα, φοιτητές και φοιτήτριες της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά από αδύναμες οικονομικά οικογένειες που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στο δημοτικό.

Την ίδια στιγμή, ομάδα εθελοντών από τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα κάνουν μαθήματα στην ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων της τρίτης λυκείου, στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.

Η πρώτη πρωτοβουλία ανήκει στην Παιδαγωγική Σχολή, το δήμο και τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Φλώρινας και η δεύτερη στην ομάδα εθελοντών φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Opencourse».

Ήδη 40 φοιτητές του 3ου και 4ου έτους της Παιδαγωγικής Σχολής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η καταγραφή, εκ μέρους των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των μαθητών που χρήζουν εκπαιδευτικής υποστήριξης. Σήμερα πραγματοποιείται και η πρώτη συνάντηση των εθελοντών του «Open Course» στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών για να υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα δωρεάν μαθήματα, η αρχή έγινε και αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι λεπτομέρειες για την επιλογή του χώρου των μαθημάτων, της ύλης διδασκαλίας και του τρόπου επιλογής των μαθητών. Οι διοργανωτές, πάντως, επισημαίνουν ότι τα μαθήματα που θα ξεκινήσουν δεν θα αφορούν μόνο στη φετινή σχολική χρονιά αλλά θα συνεχιστούν και τις επόμενες.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών



Με διάταξη του νομοσχεδίου για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των πράξεων και στοιχείων των ΑΕ και ΕΠΕ δια του τύπου προβλέπει το νομοσχέδιο για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του κ.ν. 2190/1920 και του ν.3190/1955 περί υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών δια του τύπου, ούτως ώστε η σχετική υποχρέωση να περιορίζεται πλέον στην υποβολή αυτών στην δημοσιότητα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, στη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ & Γ.Ε.ΜΗ. και στην ανάρτηση των σχετικών πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρίας.

Για λόγους ασφάλειας δικαίου και προκειμένου να είναι δυνατός ο καθορισμός της πραγματικής ημερομηνίας δημοσιοποίησης της πράξης μέσω διαδικτύου η υπόχρεη εταιρία οφείλει να ενημερώνει το Γ.Ε.ΜΗ, με κάθε πρόσφορο μέσο, για την ανάρτηση στο διαδικτυακό της τόπο.

Η προτεινόμενη ρύθμιση εξυπηρετεί εξίσου τους σκοπούς της μείωσης του διοικητικού κόστους και της επαρκούς και αποτελεσματικής πληροφόρησης των ενδιαφερομένων.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η υπόχρεη εταιρεία δεν διατηρεί ιστοσελίδα ή δεν έχει κοινοποιήσει αυτήν στο Γ.Ε.ΜΗ., η δημοσίευση θα πραγματοποιείται, πέραν της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, και σε μια ημερήσια οικονομική εφημερίδα.



Διαβάστε περισσότερα...

Εταιρεία με κεφάλαιο ένα ευρώ



Κατατέθηκε το ν/σ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλυφθεί, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το πλήρες φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από την σύσταση μιας επιχείρησης, έως το κλείσιμό της ή την εκκαθάριση των περιουσιακών της στοιχείων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 79 δράσεις για την άρση των σημαντικότερων εμποδίων που υπάρχουν για την επιχειρηματικότητα και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από το τρίτο τρίμηνο του 2011 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - νέα εταιρική μορφή - σήματα - μεσίτες ακινήτων - ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων, αλιείας και άλλες διατάξεις», ορίζεται ότι οι τομείς στους οποίους θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι οι εξής:

. Σύσταση επιχείρησης
. Εγκατάσταση επιχείρησης
. Εργασιακά - Ασφαλιστικά θέματα
. Μεταφορές
α. Εγχώριες μεταφορές
β. Διασυνοριακές μεταφορές (εισαγωγές)
γ. Διασυνοριακές μεταφορές (εξαγωγές)
. Προβλήματα στη λειτουργία των αγορών
. Συναλλαγές με το δημόσιο / ανάληψη κρατικών προμηθειών
. Φορολογία
. ΕΣΠΑ 2007-2013
. Έρευνα/Καινοτομία
. Λύση/Εκκαθάριση επιχείρησης

Σύμφωνα με το υπουργείο η πλέον ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη ρύθμιση είναι η θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου, της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, που ανατρέπει τα έως τώρα δεδομένα στην επιχειρηματική δράση, η οποία έχει εμπορικό σκοπό και ελάχιστο κεφάλαιο 1 ευρώ και της οποίας η σύσταση θα είναι πιο ευέλικτη και σύγχρονη από αυτήν της ανώνυμης εταιρίας, ενώ θα μπορεί να συσταθεί και ως μονοπρόσωπη.


Διαβάστε περισσότερα...

Τεκμήρια οι βοηθητικοί χώροι που νομιμοποιήθηκαν



Η εφορία περιμένει όσους νομιμοποίησαν παράνομους χώρους με το νόμο Μπιρμπίλη.

Η εφορία περιμένει όσους νομιμοποίησαν παράνομους χώρους στα ακίνητα τους με το νόμο - Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργού Ανάπτυξης, που κατατέθηκε στη Βουλή, όσες σοφίτες, πατάρια και υπόγεια νομιμοποιήθηκαν θα μετράνε στα τεκμήρια ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι πολίτες που πλήρωσαν ή συνεχίζουν να πληρώνουν σε δόσεις, θα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν τους χώρους αυτούς σύμφωνα με τα εισοδήματα τους, αλλιώς θα πρέπει να ξαναπληρώσουν!

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο: «Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας».



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά η κατάθεση των συμβολαίων ενοικίασης



Υποχρεωτική η φορολογική δήλωση για εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ.

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φέρνουν διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαλλαγή πρώτης κατοικίας δικαιούνται εκτός από τους πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε., και οι πολίτες κρατών-μελών του ΕΟΧ.

Σε ότι αφορά το 39 αποδεσμεύεται η υποχρέωση δήλωσης στοιχείων ακινήτων λόγω αλλαγής οικογενειακής κατάστασης και διατηρείται μόνο στις περιπτώσεις μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης.

Επίσης για τα επόμενα έτη το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο, ώστε να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ συζύγων. Παράλληλα το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν αναγνωρίζεται ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Με κοινές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ. Η υποβαλλόμενη αυτή δήλωση δύναται να περιλαμβάνει για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων, πέραν των ποσών φόρου και των ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν στον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα, και τα οφειλόμενα ποσά εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτόν ενοποιείται η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, διευκολύνοντας έτσι τους σχετικούς ελέγχους.

Σημειώνεται ότι πλέον είναι υποχρεωτική η φορολογική δήλωση για εισοδήματα πάνω από 5000 ευρώ. Το ύψος του εισοδήματος λόγω αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης ή αυτό που προέρχεται αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και λαμβάνεται υπόψη ως προς την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος, γίνεται νομοτεχνική προσαρμογή ώστε να συμβαδίζει με το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (5.000 ευρώ).

Καθιερώνεται η ηλεκτρονική θεώρηση των ιδιωτικών εγγράφων μίσθωσης ακινήτων, με σκοπό την ευχερέστερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων και την ελάφρυνση του εργασιακού φόρτου των ΔΟΥ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να γίνονται και σαρωτικές διασταυρώσεις.

Αλλάζουν τα πρόστιμα για τους βενζινοπώλες, ενώ δίνεται παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των συναλλαγών επί εισηγμένων μετοχών στο Χ.Α. ή σε ξένες οργανωμένες αγορές. Ειδικότερα, τροπολογία του υπουργείου οικονομικών στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι παρατείνεται η επιβολή φόρου συναλλαγών 0,2% στην αξία των μετοχών που πωλούνται και οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χ.Α. ή σε αλλοδαπά χρηματιστήρια, καθώς και σε άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους χρηματιστηριακούς θεσμούς και έχουν αποκτηθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, καθώς και όσες θα αποκτηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Η επιβολή του φόρου υπεραξίας μετατίθεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των μετοχών που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο συμφηφίζονται κέρδη υπεραξίας με τυχόν κεφαλαιακές ζημίες, αλλά και αν οι τελευταίες είναι μεγαλύτερες μειώνουν ως προς το καθαρό αποτέλεσμα του συμψηφισμού και το φορολογητέο εισόδημα στην κλίμακα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για δωρεάν τεστ ΠΑΠ στα Χανιά



Ικανοποιημένος ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης.

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Χανίων και του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης για πρόγραμμα δωρεάν τεστ ΠΑΠ, η άμεση υλοποίηση του οποίου εξετάστηκε στη σημερινή σύσκεψη.

Στη σύσκεψη τέθηκαν οι κεντρικοί άξονες για την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε, την ερχόμενη εβδομάδα, ο δήμος Χανίων θα δώσει στη δημοσιότητα, μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών, ανακοίνωση- πρόσκληση προς το γυναικείο πληθυσμό του δήμου, η οποία θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Την ικανοποίησή του για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης εξέφρασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκουλάκης η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά την παρέμβασή του να συμπεριληφθεί ο δήμος Χανίων, με πληθυσμό 108.000 κατοίκων, στα προγράμματα, που ήδη έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας.

Ανάλογη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από πλευράς δημάρχου Χανίων και στο Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση σε πρώτη φάση πίστωσης ύψους 20.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Στον στόχο των εξετάσεων, που είναι η προαγωγή και προστασία της υγείας των πολιτών, αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων», υπογράμμισε.

Η δωρεάν εξέταση θα γίνεται από τη Μαιευτική Κλινική και το Κυτταρολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Συσκευή βοηθά τα άτομα με ειδικές ανάγκες να σταθούν στα πόδια τους



Ένα τεράστιο βήμα για τη βελτίωση της ζωής τoυς.

Μια ερευνητική ομάδα στη Τουρκία αποκάλυψε μια καινοτομική ρομποτική συσκευή, η οποία επιτρέπει σε άτομα με ειδικές ανάγκες να στέκονται στα πόδια τους και να εκτελούν καθημερινές εργασίες πιο εύκολα από ποτέ.

Το «Tek Robotic Mobilisation Device» έχει δοκιμαστεί στη Τουρκία και έχει ήδη αλλάξει τη ζωή του παραπληγικού, Yusuf Akturkoglu. Ο 27χρονος έμεινε ανάπηρος από τη μέση και κάτω, ύστερα από πτώση από άλογο, πριν πέντε χρόνια.

«Είναι θαυμάσιο το συναίσθημα να σηκώνεσαι ξανά όρθιος και να στέκεσαι στα πόδια σου. Περνούσα όλη μου τη ζωή καθιστός, αλλά με αυτή τη συσκευή θα σηκώνομαι όποτε θέλω. Μπορώ να εκτελώ καθημερινές εργασίες και πλέον νιώθω ελεύθερος», αναφέρει ο 27χρονος.

Η συσκευή διαθέτει ειδικούς ιμάντες πρόσδεσης για την ασφαλή ανύψωση και οι χρήστες την κατευθύνουν μέσω ενός τηλεχειριστηρίου.

Το Tek αναπτύχθηκε στη Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα από την εταιρία AMS Mekatronic. Είναι επαναφορτιζόμενη και οι χρήστες πρέπει να την φορτίζουν κάθε τρεις ημέρες.

Ο εφευρέτης Necati Hacikadiroglu, δήλωσε στο Reuters: «Έχουμε αναπτύξει μια συσκευή που επιτρέπει σε παράλυτους ανθρώπους να κινούνται μέσα σε στενά περάσματα, να κάθονται και να σηκώνονται από μια καρέκλα, να χρησιμοποιούν τη τουαλέτα όπως και εμείς, να πηγαίνουν για ψώνια και γενικά να εκτελούν εργασίες που μέχρι σήμερα είτε δεν μπορούσαν ή ήταν αρκετά δύσκολο. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσουν μια ευκολότερη ζωή».

Το προϊόν έχει υποστεί κλινικές δοκιμές και οι γιατροί δείχνουν εντυπωσιασμένοι. Ισχυρίζονται ότι η συσκευή μπορεί να βοηθήσει στη καταπολέμηση ανεπιθύμητων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι παράλυτοι άνθρωποι, όπως του διαβήτη, ο οποίος προκαλείται λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ραγίζει η καρδιά»;



Στις επιπτώσεις του χωρισμού η πτώση του καρδιακού ρυθμού.

«Μου ράγισες την καρδιά», είναι μια έκφραση που συνηθίζουμε να λέμε. Και δεν είναι τυχαίο. Οι επιστήμονες, μελέτησαν τις επιπτώσεις του χωρισμού, τις επιπτώσεις της απόρριψης, και ανακάλυψαν ότι ο οξύς πόνος μπορεί στιγμιαία να κάνει ακόμη και την καρδιά μας να σταματήσει.

Μάλιστα, όσο πιο έντονα αισθανόμαστε την απόρριψη, τόσο περισσότερο πέφτει ο καρδιακός ρυθμός. Και τόσο περισσότερο επηρεαζόμαστε. Το ίδιο το σώμα μας αντιδρά, και αυτό για τους επιστήμονες έχει την εξήγησή του. Εξαιτίας των επιπτώσεων του χωρισμού στο νευρικό μας σύστημα, ορισμένοι αδυνατούν να κοιμηθούν ή να φάνε ύστερα από έναν χωρισμό.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες από δύο ολλανδικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Πανεπιστήμιο Λέιντεν, αφού πρώτα μελέτησαν τις αντιδράσεις δεκάδων ανθρώπων. Τη μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Psychological Science.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να τους στείλουν κάποιες φωτογραφίες τους, τις οποίες στη συνέχεια θα εξέταζαν φοιτητές για να διαπιστώσουν, αν τους αρέσουν οι εθελοντές ή όχι. Στο μεταξύ οι εθελοντές θα υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα. Πράγματι. Ενώ περίμεναν τα αποτελέσματα της κρίσης των φοιτητών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο καρδιακός παλμός των εθελοντών γινόταν όλο και πιο αργός. Στις περιπτώσεις μάλιστα που τους πληροφόρησαν ότι οι εθελοντές τους απέρριψαν, ο παλμός έπεσε ακόμη περισσότερο, και στη συνέχεια επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ύστερα και από αυτό το πείραμα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απόρριψη πλήττει καίρια την καρδιά μας. Η απροσδόκητη κοινωνική απόρριψη μπορεί την κάνει να… μουδιάσει, λένε.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το γάλα σόγιας μειώνει την αρτηριακή πίεση



Κάνει καλό στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

H κατανάλωση του γάλακτος της σόγιας μειώνει το κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων στιςμετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς συμβάλει στη μείωση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και της χοληστερίνης, η οποία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Archive of Internal Medicine έδειξαν ότι μία μικρή απλή διατροφική αλλαγή , και συγκεκριμένα η αντικατάσταση με πρωτεΐνη σόγιας ενός μέρους της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης , μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση περίπου στον ίδιο βαθμό με τη λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Στη μελέτη μετείχαν 60 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες (48 με φυσιολογική πίεση και 12 με υπέρταση) οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη διάρκεια των πρώτων 8 εβδομάδων η μία ομάδα ακολούθησε δίαιτα με σόγια και άλλη χωρίς σόγια. Οι δίαιτες ήταν ίσης θερμιδικής αξίας και στη δίαιτα με σόγια 25 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας αντικατέστησαν 25 γραμμάρια πρωτεΐνης από άλλη πηγή.

Η μελέτη έδειξε ότι η λήψη σόγιας ελάττωσε σημαντικά και τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε όλες τις υπερτασικές γυναίκες και στο 83% των μη υπερτασικών γυναικών. Η μέση ελάττωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 9.9% (15 mm Hg) στις υπερτασικές και 5.2% (περίπου 6 mm Hg) στις μη υπερτασικές γυναίκες, ενώ η μέση ελάττωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 6.8% (περίπου 6 mm Hg) στις υπερτασικές και 2.9% (2 mm Hg) στις μη υπερτασικές.

Παράλληλα παρατηρήθηκε και μείωση της χοληστερίνης στα άτομα με υπέρταση, αποτέλεσμα ιδιαίτερα ευνοϊκό δεδομένου ότι η χοληστερίνη αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Συγκεκριμένα η χαμηλής πυκνότητας (LDL- κακή) χοληστερίνη ελαττώθηκε κατά 11% στις υπερτασικές γυναίκες όταν κατανάλωναν τη σόγια ενώ καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε όσον αφορά στα λιπίδια στις μη υπερτασικές γυναίκες.

«Είναι πλέον γνωστό ότι τα περισσότερα νοσήματα της καρδιάς σχετίζονται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ελαττώνοντας τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2 mm Hg ελαττώνουμε τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 6% και για εγκεφαλικό κατά 15%. Η μεγάλη διατροφική προσπάθεια των τελευταίων ετών στρέφεται στην εύρεση τροφών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση κυρίως επειδή διαπιστώθηκε πως άτομα που στα 55 έχουν φυσιολογική πίεση έχουν πιθανότητα 90% να αναπτύξουν υπέρταση αργότερα. Επίσης είναι γνωστό ότι η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου στους Ασιατικούς πληθυσμούς είναι χαμηλή συγκριτικά με τους λαούς της Δύσης. Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι η κατανάλωση σόγιας» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Αθανάσιος Μιχαλόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της παραπάνω έρευνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σύμφωνα με στοιχεία παλαιότερων μελετών η ελάττωση κατά 12 mm Hg στην συστολική πίεση για 10 χρόνια προλαμβάνει 1 θάνατο για κάθε 11 ασθενείς με υπέρταση πρώτου βαθμού δηλαδή σε ασθενείς με συστολική πίεση από 140 έως 159 mmHg ή/και διαστολική πίεση από 90 έως 99.mHg.

Tι όμως είναι το δραστικό συστατικό της σόγιας που της δίνει αντιυπερτασικές ιδιότητες;
«Στην εν λόγω μελέτη οι ποσότητες όλων των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών ήταν ίδιες και στις δύο δίαιτες. Οι μόνες ουσίες που βρίσκονταν σε υψηλότερη ποσότητα ήταν οι ισοφλαβόνες στη δίαιτα της σόγιας. Οι διατροφικές ισοφλαβόνες θεωρούνται καρδιοπροστατευτικές λόγω της δομικής ομοιότητας με τα οιστρογόνα. Σε μελέτες έχει βρεθεί ότι η σύνθεση των πρωτεϊνών της σόγιας πιθανόν να ενισχύει την αντιφλεγμονώδη ανταπόκριση και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην αθηροπροστατευτική (προστασία από τη ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης) δράση της δίαιτας που είναι πλούσια σε σόγια.

Βεβαίως τέτοια ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν από την παρούσα μελέτη η οποία περιελάμβανε μικρό αριθμό υπερτασικών. Επίσης έχει βρεθεί ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής (χαπιών) που περιέχουν μεμονωμένες ισοφλαβόνες δεν έχουν καμιά επίδραση πάνω στην αρτηριακή πίεση.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις σύγκρισης των αποτελεσμάτων χορήγησης διατροφικών ή μεμονωμένων συστατικών (πχ λήψη αντιοξειδωτικών με την τροφή σε σύγκριση με τη χορήγηση βιταμινών) έτσι και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι ο σωστός τρόπος πρόσληψης των ισοφλαβονών για τη διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και καλής καρδιαγγειακής υγείας είναι η κατανάλωση πλήρους τροφής πχ καρπών, γάλατος ή γιαουρτιού σόγιας», εξηγεί ο κ Μιχαλόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σύνδεσμοι οστών από ζάχαρη



Πρωτοποριακό εμφύτευμα δημιούργησαν επιστήμονες στη Φινλανδία.

Ένα εμφύτευμα, που βοηθά όσους υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα να αναπτύξουν νέους συνδέσμους, αποφεύγοντας έτσι να βρεθούν στο χειρουργείο, δημιούργησαν επιστήμονες στη Φινλανδία. Το εμφύτευμα, που είναι βιοδιασπώμενο, αποτελείται από ένα υλικό που βασίζεται στη ζάχαρη ή στο άμυλο καλαμποκιού και βοηθά τον σκληρό ινώδη ιστό του ασθενούς να αναπτύξει ένα νέο είδος συνδέσμου, προσφέροντας ένα μαλακό «διαχωριστικό» ανάμεσα στα οστά, εμποδίζοντας την τριβή.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, το εμφύτευμα είναι ένα μαλακό πορώδες υλικό με σύνθεση που θυμίζει σφουγγάρι. Το σχήμα του είναι στρογγυλό, ενώ η διάμετρός του δεν ξεπερνά τα 18 χιλιοστά, αναλόγως το μέγεθος των συνδέσμων κάθε ασθενούς. Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του είναι η πολυλακτίδη, η οποία κατασκευάζεται από το άμυλο του καλαμποκιού ή το ζαχαροκάλαμο.

Η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, ενώ όταν σχηματιστεί ο νέος σύνδεσμος το εμφύτευμα διασπάται σταδιακά και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του αίματος. Ο νέος σύνδεσμος που δημιουργείται δεν είναι εξίσου δυνατός με εκείνον που αντικαθιστά, όμως αποκαθιστά την κινητικότητα και σύμφωνα με τους επιστήμονες διαρκεί για μια ζωή.

Μελέτη που διεξήχθη σε 270 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Hand Surgery», έδειξε ότι η χρήση του νέου εμφυτεύματος βελτιώνει σημαντικά την κίνηση και μειώνει τον πόνο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνολογία που εντοπίζει τις μεταλλάξεις «χτυπά» τον καρκίνο



Φως για το τι πραγματικά συμβαίνει βλέπουν οι επιστήμονες.

Ο μόνος τρόπος για να θεραπευτεί ο καρκίνος στις διάφορες μορφές του είναι, σύμφωνα με την έρευνα, να κατανοηθεί η δαρβινική εξέλιξη που καθοδηγεί την ασθένεια στο εσωτερικό κάθε ασθενούς, όπως η φυσική επιλογή επηρεάζει τις γενετικές μεταλλάξεις στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων.

Οι γνώσεις για τον καρκίνο προχωρούν πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της ιατρικής, καθώς ο καρκίνος είναι μια διαταραχή του DNA. Και τώρα, με τη νέα τεχνολογία που «διαβάζει» τις μεταλλάξεις σε μεμονωμένους όγκους, οι ερευνητές μπορούν να διαπιστώσουν για πρώτη φορά τι πραγματικά συμβαίνει.

Το αποτέλεσμα, γράφουν οι Financial Times, θα είναι μια νέα γενιά ελέγχων και προσωποποιημένων θεραπειών που θα στοχεύουν στις συγκεκριμένες αλλαγές που συμβαίνουν σε κάθε όγκο. Πολλά είδη καρκίνου θα αντιμετωπίζονται όπως οι μολύνσεις από ταχέως αναπτυσσόμενους ιούς σαν τον HIV, όπου ένας συνδυασμός φαρμάκων θα «κτίζει» την αντίσταση στην ασθένεια.

«Παρά τις προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιρειών, εξακολουθούμε σήμερα να χρησιμοποιούμε μεσαιωνικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων καρκίνων», λέει ο Αλαν Ασουορθ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου. «Τέτοιες μέθοδοι είναι η χειρουργική, η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία. Όταν καταλάβουμε τη δαρβινική διαδικασία με βάση την οποία τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στο σώμα, θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την ασθένεια ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο με τη χρησιμοποίηση συνδυασμών από φάρμακα».

Ο καρκίνος αρχίζει όταν ένα κύτταρο υφίσταται μια μετάλλαξη που απενεργοποιεί τα βιολογικά φρένα και του επιτρέπει να αναπαράγεται εκτός ελέγχου. Το ερέθισμα μπορεί να είναι η καταστρεπτική δράση στο DNA από το υπεριώδες φως ή τον καπνό του τσιγάρου, μια κληρονομική γενετική αδυναμία ή η κακή τύχη.

Με δεδομένο ότι ο μέσος άνθρωπος περιέχει πάνω από 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα, είναι περίεργο πόσο σπάνιοι είναι οι καρκίνοι. Το βέβαιο είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπαράγονται πολύ πιο γρήγορα από τα υγιή.

«Ο καρκίνος είναι μια διαστροφή της αρχικής παραγωγής του σώματος», σημειώνει ο Άσουορθ. «Κι όσο λιγότερο μοιάζει ένας όγκος με τον ιστό από τον οποίο προέκυψε, τόσο το χειρότερο για τον ασθενή. Οι καρκίνοι περιλαμβάνουν 10.000 με 100.000 γενετικές αλλαγές, από τις οποίες οι 10 είναι απολύτως κρίσιμες για την ανάπτυξη και την επιβίωση ενός όγκου».

Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι ο καρκίνος δεν έχει «στόχο», συνεχίζει ο βρετανός επιστήμονας. Είναι μια τυφλή εξέλιξη, που στηρίζεται σε τυχαίες γενετικές μεταβολές και τη φυσική επιλογή.

Η μελέτη του γονιδιώματος του καρκίνου - δηλαδή η ανάγνωση των 3 δισεκατομμυρίων χημικών «γραμμάτων» του DNA στα καρκινικά κύτταρα - ανοίγει στους επιστήμονες εντελώς νέους ορίζοντες στην κατανόηση της ασθένειας. «Είναι σαν να πηγαίνεις από μια μαυρόασπρη τηλεόραση με τέσσερα πίξελ σε μια έγχρωμη τηλεόραση με χιλιάδες πίξελ», λέει ο Τσαρλς Σουόντον από το Καρκινικό Ινστιτούτο του University College του Λονδίνου.

Παρόλο που οι ογκολόγοι έχουν αναγνωρίσει από καιρό ότι ο καρκίνος είναι μια γενετική ασθένεια, η συμβατική άποψη είναι ότι κινείται με γραμμικό τρόπο, με τα όλα τα καρκινικά κύτταρα να είναι τα ίδια σε μια δεδομένη στιγμή.

Οι τελευταίες έρευνες όμως διαψεύδουν αυτή την άποψη. Η μελέτη ενός καρκίνου του νεφρού σε προχωρημένο στάδιο, που δημοσιεύεται αυτόν τον μήνα στο New England Journal of Medicine, δείχνει ότι μεμονωμένοι όγκοι χαρακτηρίζονται από τεράστια γενετική ποικιλία. Ο ασθενής που μελετήθηκε είχε 118 διαφορετικές μεταλλάξεις: οι 40 από αυτές εντοπίστηκαν σε όλες τις βιοψίες, οι 53 στα περισσότερα αλλά όχι όλα τα δείγματα και οι 25 μόνο σε ένα.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα μικρότερων μελετών λευχαιμίας και καρκίνων του εγκεφάλου και του μαστού. Αυτή η ετερογένεια του καρκίνου είναι κακό νέο για τη διάγνωση και τη θεραπεία, αφού αποδεικνύει ότι μια βιοψία μπορεί να μη δείξει τι συμβαίνει σε κάποιον και εξηγεί γιατί ορισμένοι καρκίνοι είναι τόσο δύσκολο να εξαλειφθούν - ιδιαίτερα σε μεταστατικό στάδιο.

Με βάση όμως την αρχή ότι η γνώση είναι δύναμη, οι ερευνητές βλέπουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Όπως λέει ο δρ Σουόντον, «αποδεικνύεται ότι έχει σημασία να στοχεύουμε τις κοινές μεταλλάξεις που συναντώνται στον "κορμό’"του δένδρου της εξέλιξης, σε αντίθεση μ’εκείνες που συναντώνται στα "κλαδιά", οι οποίες μπορεί να είναι παρούσες σ’ένα μικρό αριθμό κυττάρων».


Διαβάστε περισσότερα...

«Σούπερ-ασπιρίνη» μπορεί να καταπολεμήσει 11 τύπους καρκίνου



Το νέο φάρμακο φαίνεται να έχει περιορισμένες παρενέργειες.

Εντυπωσιακές είναι οι αντικαρκινικές ιδιότητες ενός νέου τύπου ασπιρίνης που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου «City College» της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες δοκίμασαν την «ασπιρίνη NOSH» σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι το εν λόγω φάρμακο καταπολεμά 11 τύπους καρκίνου μεταξύ των οποίων τον καρκίνο του εντέρου, των πνευμόνων, του στήθους, του προστάτη του παγκρέατος, καθώς και τη λευχαιμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το φάρμακο ελαχιστοποίησε κατά 85% ανθρώπινους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου που εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια, χωρίς μάλιστα να προκαλέσει παρενέργειες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Khosrow Kashfi ανέφερε ότι η επιτυχία της ασπιρίνης έγκειται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δραστική με περιορισμένα σημάδια τοξικότητας και χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Σημειώνεται ότι πολλοί είναι οι επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα ευρήματα και προειδοποιούν ότι η ασπιρίνη ενδέχεται να προκαλέσει στομαχικό έλκος, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Η ασπιρίνη NOSH βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν πολλά χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Με συμπτώματα κατάθλιψης ένας στους δύο Έλληνες



Αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα άγχους και κρίσεων πανικού.

Τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης αποτυπώνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και τα οποία είναι άκρως ανησυχητικά.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα χαράτσια, η αγωνία για το εργασιακό αύριο, οι συρρικνώσεις στους μισθούς και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας διαταράσσουν την ψυχική ισορροπία των Ελλήνων.

Μαζί με την ανεργία, αυξάνονται και τα ποσοστά αγχωδών διαταραχών και κρίσεων πανικού-είναι αυτό που αποκαλείται «αγχώδη συνδρομή».

Οι ειδικοί μιλούν για αύξηση της τάξεως του 40% όπως αύξηση παρουσιάζει και η κατάθλιψη η οποία λαμβάνει μορφές επιδημίες.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιστήμονες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς σε πρόσφατη μελέτη ένας στους δυο ενήλικες Έλληνες εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης!

Στο σύνολο του πληθυσμού, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες από τους άντρες πιθανότατα γιατί βάλλονται περισσότερο από την κρίση.

Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ανησυχητική είναι η κατάσταση κυρίως στους νέους έως 25 ετών καθώς ο ένας στους δυο είναι άνεργος και χωρίς επαγγελματική προοπτική.


Διαβάστε περισσότερα...

Είναι ελιά ή μελάνωμα;



Απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Οι ύποπτες ελιές και τα σημάδια που έχει αφήσει ο ήλιος μπορούν με εύκολους τρόπους να αξιολογηθούν.

Έτσι, θα απαλλαγείτε από το άγχος που σας βαραίνει… Γι’ αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, είναι σημαντικό να γίνονται εξετάσεις από δερματολόγους. Κι αυτό γιατί, αυτές δε στοχεύουν μόνο στη διάγνωση καρκίνων αλλά βοηθούν και στο να καθησυχάσετε.

Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, εάν μία ελιά σας είναι… ύποπτη, να μπορεί να αφαιρεθεί, χωρίς να σας δημιουργήσει παραπάνω προβλήματα. Άλλωστε, πολλές γυναίκες καταλήγουν στις μεθόδους αφαίρεσης ακόμη και αντιαισθητικών σημαδιών στο δέρμα τους, χωρίς να έχουν περαιτέρω επιπλοκές.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος, ένα 90% μπορεί να αφαιρεθεί, αρκεί να έχει γίνει έγκυρη διάγνωση…


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε μετά τη γέννα



Πώς θα φτιάξετε ξανά το σώμα σας μετά τον τοκετό.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες χάνουν τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων όμως υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από αυτά ακόμη και μετά το πέρασμα αυτού του χρονικού διαστήματος. Γι’ αυτό όπως λένε οι ειδικοί, οι γυναίκες πρέπει να γυμνάζονται ακόμη και κατά τη διάρκεια της κυοφορίας.

Βέβαια, όπως εξηγούν, το τι πρόγραμμα γυμναστικής θα ακολουθήσουν εξαρτάται και από το αν γέννησαν φυσιολογικά ή χρειάστηκε να προβούν σε καισαρική. Έτσι, αν μια γυναίκα δεν γέννησε φυσιολογικά, θα πρέπει να μπει σε πρόγραμμα άσκησης τουλάχιστον μετά από ένα μήνα και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των κοιλιακών μυών σε πρώτη φάση. Στην περίπτωση όμως που γέννησε φυσιολογικά μια γυναίκα, μπορεί μετά από δεκαπέντε μέρες να αρχίσει να προπονείται, με χαλαρούς ρυθμούς φυσικά, μέχρι να επανέλθει στους ρυθμούς της.

Οι ειδικοί συνιστούν πάντως ότι το πρόγραμμα ασκήσεων θα πρέπει να δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση των αρθρώσεων, στην επαναφορά της σωστής στάσης του σώματος, στη μείωση των περιττών κιλών, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών και ραχιαίων μυών και στις ήπιες διατάσεις. Και όπως επισημαίνουν, με αυτούς τους τρόπους επιτυγχάνεται το «μάζεμα» των χαλαρωμένων κοιλιακών μυών, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η μείωση του πρηξίματος στα πόδια, η βελτίωση της ψυχολογίας κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το παγωτό είναι εξίσου εθιστικό με τη κοκαΐνη



Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις εθιστικές ιδιότητες του αγαπημένου μας εδέσματος
.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο πόθος για παγωτό είναι τόσο ισχυρός που μοιάζει αρκετά την εξάρτηση που βιώνουν οι τοξικομανείς.

Η έρευνα έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα εθισμού που μπορεί να προκαλέσει το αγαπημένο μας έδεσμα, καθώς ο εγκέφαλος επιζητά τακτικότερες και περισσότερες ποσότητες παγωτού, όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν τακτικό χρήστη κοκαΐνης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται να υποστηρίζουν προηγούμενους ισχυρισμούς ότι δηλαδή κάποιοι άνθρωποι γίνονται εξαρτημένοι από το πρόχειρο φαγητό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Όρεγκον, Κάιλ Μπέργκερ, η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σ’ αυτά, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ψυχικής «ανταμοιβής».

«Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Όταν κάποιος κάνει χρήση περισσότερων ουσιών, τότε λαμβάνει και λιγότερη ικανοποίηση», αναφέρει ο καθηγητής.

Αυτή ακριβώς η ανοχή θεωρείται υπεύθυνη για την αύξηση της χρήσης ουσιών, ή του φαγητού, επειδή ακριβώς το άτομο προσπαθεί να επιτύχει το προηγούμενο επίπεδο της ικανοποίησης.

Περισσότεροι από 150 έφηβοι -ηλικίας μεταξύ 14 και 16- συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία απαιτούσε να καταναλώνουν παγωτό σοκολάτας πριν την συνέντευξη. Έπειτα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τους διατροφικούς τους πόθους.

Αρχικά οι έφηβοι παρακολουθούσαν φωτογραφίες παγωτού και εγκέφαλοί τους ήταν καλωδιωμένοι με ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, όλοι οι συμμετέχοντες ήθελαν παγωτό, αλλά εκείνοι που έφαγαν το περισσότερο, το απόλαυσαν και λιγότερο. Αντ’ αυτού, έπρεπε να τρώνε περισσότερο για να βιώσουν το ίδιο επίπεδο απόλαυσης με τους υπόλοιπους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πίτσα vs πεπόνι, σημειώσατε ένα



Η φωτογραφία μιας πίτσας αρκεί για να μας «ανοίξει την όρεξη».

Επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου στην Ελβετία κατέληξαν στο συμπέρασμα μια από αυτές τις τροφές επηρεάζει θετικά τη γεύση μας μόνο με την εικόνα του.

Συγκεκριμένα, η θέα μιας τροφής που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως η πίτσα, «φτιάχνει» την όρεξή μας σε σύγκριση με την εικόνα ενός πιο διαιτητικού εδέσματος, όπως μια φέτα πεπονιού.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η όραση έχει βασικό ρόλο στην αντίληψη του φαγητού, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να αυξάνει ή να μειώνει τις γευστικές μας προσδοκίες για το γεύμα.

Οι ερευνητές έδειξαν σε 14 εθελοντές εικόνες πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφών, όπως πίτσα, και φωτογραφίες πιο «φτωχών» εδεσμάτων, όπως το πεπόνι. Αργότερα, οι συμμετέχοντες δέχτηκαν μια μικρή ηλεκτρική διέγερση στη γλώσσα τους και κλήθηκαν να αξιολογήσουν το ερέθισμα.

Όσοι είχαν δει την πίτσα χαρακτήρισαν το ερέθισμα περισσότερο ευχάριστο σε σχέση με εκείνους που είχαν δει το πεπόνι.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι προσφέρει η χορτοφαγία στον οργανισμό



Προχτές ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της κατανάλωσης κρέατος.

Η πλειονότητα των καταναλωτών δεν είναι χορτοφάγοι. Πολλοί όμως, χωρίς να το έχουν καλοσκεφτεί μπορεί ήδη να τρώνε σαν χορτοφάγοι έχοντας στο μενού τους φρέσκες σαλάτες εποχής, λαδερά, πλιγούρι. Επίσης, μην ξεχνάμε και τους χριστιανούς Ορθόδοξους που απέχουν από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά για πολλές μέρες, όπως αυτήν την περίοδο (Σαρακοστή).

O οδηγός διατροφής του USDA (2005 USDA Food Guide Pyramid) «ευνοεί» την κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης (όσπρια και ξηροί καρποί), και συνιστά λιγότερες μερίδες κρέατος από ό, τι παλιότερα. 7% των Αμερικάνων δεν τρώνε κρέας, ενώ το 2,5% του εν λόγω πληθυσμού είναι αυστηρά χορτοφάγοι (στοιχεία 2003, που πιθανότατα σήμερα να είναι μεγαλύτερα!).

Η έρευνα έχει δείξει ότι η αποχή από το κρέας σε κάποια γεύματα της εβδομάδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και μπορεί να παρατείνει ακόμη και τη ζωή. Γιατί; Λοιπόν, τα χορτοφαγικά γεύματα είναι συνήθως πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, λαχανικά και φυτικές ίνες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.

Για την αύξηση των φυτικών πρωτεϊνών χρησιμοποιήστε φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι στη θέση του κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινά.

Χρησιμοποιήστε το τόφου σε κύβους, μαριναρισμένο, κομμένο σε λεπτές φέτες μέσα σε ένα σάντουιτς.

Ετοιμάστε σάλτσες ζυμαρικών, πίτσες, σούπες και άλλα διάφορα πιάτα, όπως κάνετε πάντα. Ωστόσο, παραλείψτε το κρέας και προσθέστε περισσότερα ψιλοκομμένα λαχανικά. Εάν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, πασπαλίστε με λίγο τυρί για περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Αντι(-υπο)καταστάσεις και «μιμητές»


Υπάρχουν προϊόντα σόγιας που μιμούνται διάφορα είδη κρέατος. Υπάρχουν «μιμητές» κρέατος υπό μορφή μπιφτεκιού, τυριού, λουκάνικου, ενώ υπάρχει σόγια υπό μορφή κόκκων (σκόνη), κάτι που δίνει εύγευστες λύσεις για τους απαιτητικούς σε φαγητά «κατσαρόλας», σούπες κλπ.

Οι χορτοφάγοι έχουν εντάξει συνταγές χρήσιμες, γευστικές, θρεπτικές, ακόμα κι αν απέχουν από όλα τα ζωικά παράγωγα (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά). Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες υγιεινές προσαρμογές:

-Αυγά. Τα αυγά έχουν πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να «δέσει» μια συνταγή, να «ενωθούν» τα συστατικά ενός πιάτου, εδέσματος. Χωρίς αυγά, η ποιότητα του προϊόντος αλλάζει σημαντικά. Πειραματιστείτε με μία από τις ακόλουθες αντικαταστάσεις, έχοντας πάντα κατά νου ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι και τα πιο γευστικά..

•1 λιωμένη μπανάνα σε ψωμιά, muffins, ή τηγανίτες

• 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο για να «δέσει» ένα προϊόν

• 1/4 φλιτζανιού τόφου (αναμείξτε το τόφου με τα υγρά συστατικά μέχρι να μαλακώσει, προσθέστε το στη συνέχεια στα ξηρά συστατικά)

-Δοκιμάστε το τόφου, γάλα σόγιας, αμυγδαλόγαλο (είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο), τυρί σόγιας, γιαούρτι σόγιας στις συνταγές που απαιτούν γαλακτοκομικά προϊόντα. Θρυμματίστε το τόφου, αντικαθιστώντας τη ρικόττα (τυρί που χρησιμοποιούμε για συνοδεία ζυμαρικών, κρέατος). Χρησιμοποιήστε γάλα σόγιας ή αμυγδαλόγαλο για την παρασκευή πουτίγκων και πουρέ πατάτας. Απολαύστε ένα παχύ, κρεμώδες smoothie φρούτων για πρωινό ή σνακ.

Προσοχή


Όταν μαγειρεύετε για έναν χορτοφάγο διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Μην υποθέσετε ότι το έτοιμο κουτί της σούπας λαχανικών είναι για χορτοφάγους-πολλά τέτοια προϊόντα έχουν ζωμούς βόειου κρέατος, κοτόπουλου, ψαριού. Πολλές φορές, ακόμα και τα προϊόντα με βάση τη σόγια δεν στερούνται των παραγώγων του γάλακτος (όπως η καζεΐνη, ορός γάλακτος κα). Ορισμένες εταιρείες σάς εξοικονομούν χρόνο με την αναγραφή της φράσης «κατάλληλα για χορτοφάγους» (“suitable for vegans”) στην αρχή ή στο τέλος των περιεχομένων συστατικών.

Πάντως, καλή είναι η χορτοφαγία, αν ανήκετε στο γενικό πληθυσμό και δεν ανήκετε σε ευαίσθητη ομάδα (σκληρά εργαζόμενος, εγκυμοσύνη, αναιμίες κα), αρκεί να πετυχαίνετε συνδυασμό λαχανικών και οσπρίων, οσπρίων και αμυλωδών τροφίμων (πχ φακόρυζο), προσθήκη οσπρίων στις σαλάτες, προσθήκη ξηρών καρπών σε λαχανικά και σαλάτες, ποικιλία μεγάλη στα φρούτα και τα λαχανικά.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πείτε «όχι» στα ζαχαρούχα ποτά



Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός τρίτου του λίτρου ζαχαρούχου ποτού αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες συγκριτικά με όσους πίνουν λιγότερο ή καθόλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Circulation.

Εξάλλου ζαχαρούχα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά δεν διαπιστώθηκε να έχουν σχέση με έναν αυξημένο κίνδυνο των ασθενειών αυτών.

«Η έρευνα αυτή προς επίρρωση άλλων μελετών, επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι επιβλαβής για την καρδιοαγγειακή υγεία», υπογραμμίζει ο βασικός συντάκτης της μελέτης δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Μασαχουσέτη, βορειοανατολικές ΗΠΑ).

«Τα συμπεράσματα της μελέτης συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στους ασθενείς και κυρίως στον πληθυσμό», προσθέτει σε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι οι καρδιοαγγειακές νόσοι συνιστούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Η μελέτη διεξήχθη σε 42.883 λευκούς άνδρες, ηλικίας 40 με 75 ετών, που εργάζονταν όλοι στον τομέα της υγείας. Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% σε όσους πίνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχου ποτού παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης των ασθενειών αυτών, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Ο κίνδυνος αυτός δεν αυξήθηκε σε όσους έπιναν ζαχαρούχα ποτά μόνο δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων και πρωτεϊνών στο αίμα που είναι οι βιοδείκτες στις καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Πρόκειται κυρίως για την πρωτεΐνη C-reactive (CRP), ένα δείκτη φλεγμονής και για τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης (LDL) και της καλής χοληστερόλης (HDL). Συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν καθημερινά ζαχαρούχα ποτά, οι καταναλωτές των εν λόγω ποτών είχαν υψηλά επίπεδα της CRP και της κακής χοληστερόλης (LDL) και υπερβολικά χαμηλή την καλή χοληστερόλη (HDL).

Η μελέτη άρχισε τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2008 και βασίστηκε σε αιματολογικές αναλύσεις και σε ερωτηματολόγια που έθεταν οι ερευνητές κάθε δύο χρόνια στους συμμετέχοντες στην έρευνα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες βιώνουν οργασμό ακόμη και στο γυμναστήριο



Να ένα καλό κίνητρο για άσκηση!

Πολλές γυναίκες που πηγαίνουν γυμναστήριο εκτός από τα οφέλη της γυμναστικής και την ικανοποίηση που παίρνουν από την αλλαγή στο σώμα τους απολαμβάνουν και κάποιου άλλου είδους… ικανοποίηση!

Υπάρχουν αναφορές ότι οι γυναίκες έχουν νιώσει οργασμό όταν σηκώνουν βάρη ή όταν κάνουν ποδήλατο, ακόμη κι αν το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σκέφτονται τη στιγμή που γυμνάζονται!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Indiana University δηλώνουν ότι παρότι υπάρχουν αναφορές για το… «φαινόμενο» αυτό από το 1953, ωστόσο δεν έχουν γίνει έρευνες πάνω σε αυτό.

Το «κενό» αυτό θέλει να καλύψει η ερευνήτρια Debby Herbenick και η ομάδα της, η οποία μελέτησε 370 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 63, οι οποίες είχαν δηλώσει ότι είχαν βιώσει οργασμό ή κάποιου είδους σεξουαλική απόλαυση κατά τη διάρκεια άσκησης.

Η Herbenick και η ομάδα της ανακάλυψε ότι περίπου οι μισές γυναίκες είχαν «συμπτώματα» σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις παρότι εκείνο το διάστημα δεν τις έλκυε ερωτικά κάποιος.

«Οι ασκήσεις που συνδέονται με “οργασμό” είναι οι κοιλιακοί, η αναρρίχηση σε πόλους ή σχοινιά, το ποδήλατο και η άρση βαρών» είπε η Herbenick και πρόσθεσε ότι: «Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν ότι ο οργασμός δεν είναι κάτι που συμβαίνει απαραίτητα μετά από κάποια σεξουαλική δραστηριότητα».

Το ένα πέμπτο των γυναικών που είχε αυτήν την «εμπειρία» ανέφερε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει αυτό που συνέβαινε στο σώμα της και πως στη συνέχεια ένιωσε αμήχανα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε το επιστημονικό περιοδικό Sexual and Relationship Therapy.


Διαβάστε περισσότερα...

«Χωρίς τη μαριχουάνα, είναι πολύ πιθανόν να ήμουν νεκρός»



Η συγκλονιστική ιστορία ενός 17χρονου που η μαριχουάνα του έσωσε τη ζωή.

Είναι μόλις 17 χρονών και ένας από τους 50 ανθρώπους παγκοσμίως που που έχουν μυόκλωνο διαφραγματικό πτερυγισμό. Η ασθένεια αυτή είναι πολύ σπάνια και προκαλεί μυϊκούς σπασμούς με αποτέλεσμα ο Chaz Moore να μιλάει σαν να έχει λόξιγκα και να προφέρει μια μόνο συλλαβή κάθε φορά.

Μετά από μια πολύχρονη και οδυνηρή περιπέτεια από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο οι γιατροί κατέληξαν ότι η μαριχουάνα είναι το πιο κατάλληλο φάρμακο για την περίπτωση του.

Ο Chaz θα μπορούσε πλέον να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ούτως η άλλως η κάνναβη που χρησιμοποιούσε ήταν χαμηλής περιεκτικότητας THC όποτε ο ίδιος δήλωνε ότι δεν θεωρούσε ότι τον «ανέβαζε».



Όμως οι νόμοι είναι νόμοι και φαίνεται ότι δεν μπορούν να «παραβιαστούν» ούτε για αυτήν την ειδική περίπτωση.

Ο Chaz Moore, που ζει στο Κολοράντο των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να γραφτεί σε διαδικτυακό λύκειο καθώς δεν του επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μαριχουάνα παρά μόνο στο σπίτι του. Αυτό βέβαια είναι μία λύση που δεν του αρέσει αφού ο ίδιος δηλώσει ότι αισθάνεται λες και είναι «φυλακισμένος».



Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει: «Αν δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω μαριχουάνα, είναι πολύ πιθανόν να ήμουν νεκρός».

Δείτε ένα βίντεο με την ιστορία του Chaz:



Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ χρονών εθισμένος στο κάπνισμα!



Τον απέβαλαν από το σχολείο του.

Είναι οκτώ χρονών και έχει εθιστεί ήδη στο κάπνισμα. Πρόκειται για τον μικρό Αντι Ιλχάμ, από την Ινδονησία, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο καθώς καπνίζει πάνω από 25 τσιγάρα την ημέρα.

Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στην πώληση προϊόντων καπνού, ο Αντι έγινε εξαρτημένος και η κακή συνήθεια συνοδεύεται από επιθετικότητα. «Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Τον αφήνω γιατί αν δεν ανάψει τσιγάρο θυμώνει και σπάει τζάμια. Δεν πάει σχολείο γιατί εκεί δεν τον αφήνουν να καπνίζει. Μένει σπίτι και πρέπει να πληρώνουμε 20.000 ρουπίες κάθε μέρα (1,5 ευρώ) για τσιγάρα» δήλωσε η μητέρα του.

Στην Ινδονησία η αγορά προϊόντων καπνού είναι το δεύτερο προσωπικό έξοδο μετά την αγορά τροφίμων. Η διαφήμιση τσιγάρων είναι ανεξέλεγκτη και οι καπνοβιομηχανίες κάνουν χορηγίες παντού, ακόμη και για σχολικές εκδηλώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούν άμεση συνέχιση του έργου ΟΕΚ-ΟΕΕΚ



Οι συνδικαλιστές τονίζουν την ανάγκη λειτουργίας του νέου ενιαίου φορέα.

Την άμεση ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου αυτοδιαχειριζόμενου φορέα, ο οποίος θα αναλάβει το έργο των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, ζήτησαν κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των δυο οργανισμών και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στις τοποθετήσεις τους, η Σταυρούλα Σαλουφάκου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Τάσος Πολύδερας, πρόεδρος του εργαζομένων του ΟΕΕ και Ηλίας Αθανασίου, πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΕΚ, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της συνέχισης του συνόλου του έργου και των παροχών των δυο οργανισμών, σε μια περίοδο που, όπως είπαν, «καλπάζει η ανεργία και συρρικνώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων» ενώ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα επεκτείνοντας τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και «αξιοποιώντας κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσον».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές σε ενδεχόμενη διακοπή των προγραμμάτων θα χαθεί η πρόσβαση 1.000.000 οικονομικά αδύναμων οικογενειών στα προγράμματα στέγασης, πολιτισμού και τουρισμού και θα προκληθεί περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό, κατασκευαστικό κλάδο σε θεατρικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Ανέφεραν επίσης, ότι υπάρχοντα έσοδα επαρκούν για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, εφόσον με τα σημερινά δεδομένα του αριθμού εργαζομένων και ασφαλισμένων από τις εισφορές εργαζομένων υπέρ Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε. (1,35%) ξεπερνούν τα 360 εκ. ευρώ ετησίως. Εν συνεχεία υποστήριξαν, ότι τα χρήματα αυτά επαρκούν για τη διάθεση 570.000 δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού, 180.000 εισιτηρίων Θεάτρου και 30.000 εκδρομικών εισιτηρίων συνολικής δαπάνης 60 εκατ. ευρώ, 500 κατοικίες με τα έργα υποδομής τους δαπάνης 50 εκατομμυρίων, 10.000 δάνεια με ευνοϊκούς όρους 100 εκατομμυρίων ευρώ και 100.000 εγκρίσεις επιδότησης ενοικίου κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο νέος φορέας θα μπορούσε να απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων που μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι το προσωπικό των οργανισμών είχε μειωθεί αισθητά και πριν από την κατάργηση του λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επικαλέστηκαν παραδείγματα χωρών της Ε.Ε όπου υλοποιούνται προγράμματα πρόσβασης σε φθηνή κατοικία μέσω συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και πρόσθεσαν, ότι ο Ο.Ε.Κ. αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αποκτήσει μπορεί να αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση του μεγαλύτερου μέρος των 50.000 κατοικιών που έχει κατασκευάσει έως σήμερα. Μια τέτοια πρωτοβουλία «θα είχε σαν αποτέλεσμα εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικότερο όφελος, από την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χρήση καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών».

Ανέφεραν επίσης, ότι τα αποθεματικά των οργανισμών ύψους 620 εκατ. ευρώ, είχαν κατατεθεί βάσει του νόμου στην Τράπεζα Ελλάδος και είχαν επενδυθεί σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, αλλά δεν έχουν καταγραφεί οι επιπτώσεις από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ



Απαραίτητοι οι κωδικοί για την εγγραφή στο ΤΑΧΙSnet.

Μέσω του ΤΑΧΙSnet θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος από φέτος όλοι οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να αποστείλει στους φορολογούμενους αυτούς τους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο σύστημα.

Πρόκειται για 700.000 φορολογούμενους, οι οποίοι υποχρεωτικά πλέον θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις.

Στόχος του γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη είναι σε επόμενη φάση (το 2013) να αυξηθούν και άλλο οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑΧΙS. Μαζί με τον υπολογισμό και των 700.000 μισθωτών που θα εγγραφούν φέτος στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογούμενων.

Στις προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων είναι η διεύρυνση του αριθμού των φορολογούμενων που εξυπηρετούνται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης των εφοριών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου



Η δράση απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών.

Ο Όμιλος Βιοϊατρική προσφέρει και φέτος δωρεάν εξετάσεις για τις «Εβδομάδες Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» που διοργανώνει με αφορμή το Μήνα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου (Μάρτιος 2012).

Η δράση απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 50-75 ετών, οι οποίοι θα έχουν από 19 έως 31 Μαρτίου 2012 τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του Ομίλου Βιοϊατρική σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Καλώντας στα τηλέφωνα 210 6966100 (Αττική) και 2310 459 660 (Θεσσαλονίκη), ή μέσω internet στην ιστοσελίδα www.bioiatriki.gr/pentero, oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τη δωρεάν εξέταση για ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα που γίνεται με την προσκόμιση δείγματος κοπράνων σε αποστειρωμένο δοχείο. Πρόκειται για μία σύγχρονη εξέταση που δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία εκ μέρους του εξεταζόμενου.

Η συγκεκριμένη εξέταση αποτελεί μέρος των εθνικών προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Αυτή η μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα τον τρίτο συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στον αναπτυγμένο κόσμο και προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων των τοιχωμάτων του τελευταίου μέρους του παχέος εντέρου.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό μπαζάρ για τα αδέσποτα



Διοργάνωση του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων
.
Πασχαλινό μπαζάρ διοργανώνει στις 7 και 8 Απριλίου στην Πνευματική Εστία Δήμου Βούλας (Αγ. Ιωάννου και Ναυσικάς) και ώρες 10.00-16.00 ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΣΠΑΖ).

Οι επισκέπτες θα βρουν εκεί μια μεγάλη ποικιλία πασχαλινών δώρων (χειροποίητες λαμπάδες, σοκολατένια αυγά ΣΠΑΖ, τσουρέκια κλπ), προϊόντα ΣΠΑΖ (ρούχα για μικρούς και μεγάλους, κοσμήματα, τετράδια, αξεσουάρ ζώων, είδη σπιτιού), το δημοφιλές Μοναστηράκι (μεταχειρισμένα είδη), μπαζάρ βιβλίου, τον μπουφέ με νηστίσιμες και μη νοστιμιές και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Ο ΣΠΑΖ καλεί τους φιλόζωους να κάνουν τα πασχαλινά τους ψώνια και να τον ενισχύσουν για να βοηθήσει τα αδέσποτα!


Διαβάστε περισσότερα...

Μοίρασαν δύο τόνους δωρεάν ντομάτες στη Σύρο



Ουρές στο νησί για ντομάτα «χωρίς μεσάζοντες».

Μετά τα μαρούλια που μοιράστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα… σειρά πήραν, οι ντομάτες. Δίπλα στα δοκιμαζόμενα από την κρίση χαμηλά στρώματα, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων και η Ένωση Συλλόγων Πολυτέκνων και Τριτέκνων Νοτίου Αιγαίου, έκαναν μια ευγενική χειρονομία, για να στηρίξουν τα μέλη τους, γράφει το kyklades24.gr.

Το πρωί της Τετάρτης, μοίρασαν 2 τόνους ντομάτες σε συνταξιούχους, πολύτεκνους και τρίτεκνους. Από τις 9 το πρωί σχηματίστηκαν ουρές.

Δόθηκαν περίπου 650 τσάντες με ντομάτες, βάρους 4 κιλών η κάθε μία και όπως προαναφέρθηκε το σύνολο ήταν 2 τόνοι.

Υπενθυμίζεται, ότι από το ξεκίνημα της χρονιάς, Η Ένωση Πολυτέκνων και το Σωματείο Συνταξιούχων έχουν κάνει πολλές παρόμοιες φιλανθρωπικές πράξεις, προσφέροντας ρουχισμό και προϊόντα στα μέλη τους και σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.



Διαβάστε περισσότερα...