Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

«Νυρεμβέργη: Μία Δίκη - Τέσσερις Γλώσσες»


Έκθεση και συνέδριο στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την έναρξη της Δίκης της Νυρεμβέργης, 20 Νοεμβρίου του 1945, διοργανώνεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, έκθεση και συνέδριο για τη γέννηση της ταυτόχρονης διερμηνείας με τίτλο «Νυρεμβέργη: Μία Δίκη - Τέσσερις Γλώσσες».

Οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όφειλαν να εξασφαλίσουν «δίκαιη δίκη», κάτι το οποίο προϋπέθετε μετάφραση των εγγράφων και των διαμειβομένων σε γλώσσα που κατανοούσαν οι κατηγορούμενοι. Επί πλέον, η Δίκη έπρεπε να διεξαχθεί με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση. Τότε, λοιπόν, ελήφθη η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η ως τότε άγνωστη μέθοδος της «ταυτόχρονης διερμηνείας».

Δικαστές, εισαγγελείς, συνήγοροι, μάρτυρες, δημοσιογράφοι και κυρίως οι κατηγορούμενοι μιλούσαν και έπρεπε να συνεννοηθούν σε 4 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά). Λόγω της πληθώρας των στοιχείων και του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των μαρτύρων, οι μέχρι τότε γνωστές μορφές διερμηνείας θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες και, κατά συνέπεια, αναποτελεσματικές, καθώς θα επέκτειναν κατά πολύ τη διαδικασία. Προκρίθηκε, λοιπόν η λύση μίας ταυτόχρονης, αν και όχι τόσο δοκιμασμένης, μεθόδου για λόγους εξοικονόμησης χρόνου.

Εκατόν οκτώ άτομα δούλεψαν συνολικά υπό την καθοδήγηση του Leon Dostert, συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού, που ήταν και ο υπεύθυνος του σχεδιασμού και της υλοποίησης του δύσκολου και πρωτοφανούς για την εποχή εγχειρήματος της ταυτόχρονης διερμηνείας. Συγκεκριμένα η ομάδα περιλάμβανε: 6 διερμηνείς, 12 μεταφραστές, 9 στενογράφους ανά επίσημη γλώσσα. Παράλληλα υπήρχαν αντίστοιχες ομάδες για τις εφεδρικές γλώσσες, όπως ήταν τα εβραϊκά και τα πολωνικά.

Τα χρόνια που ακολούθησαν δημοσιεύθηκαν χιλιάδες σελίδες σχολίων, αναλύσεων και ερευνών γύρω από τη δίκη του Goering και 23 άλλων κατηγορούμενων. Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι που αποτέλεσαν τον κρίκο επικοινωνίας, οι άνθρωποι που κατέστησαν δυνατή την άμεση κατανόηση και επικοινωνία μεταξύ των δικαστών, εισαγγελέων, συνηγόρων υπεράσπισης, κατηγορουμένων και μαρτύρων, είναι ουσιαστικά ξεχασμένοι.

Η Έκθεση που συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε και τη Διεθνή Ένωση Διερμηνέων Συνεδρίων (AIIC) και επιμελείται η διερμηνέας πέντε γλωσσών Jennifer Fearnside-Bitsios, αποτελεί ευκαιρία γνωριμίας με τους «ανθρώπους πίσω από τις φωνές», την απρόσμενη πορεία τους και τις, κυριολεκτικά, άνευ προηγουμένου προκλήσεις που αντιμετώπισαν ως πρώτοι διερμηνείς. Αναδεικνύει επίσης τον ρόλο της διερμηνείας στον χώρο της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν τρεις εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Η Γέννηση της Ταυτόχρονης Διερμηνείας στη Δίκη της Νυρεμβέργης»: Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, ομιλία του Roger Kaminker, ο οποίος είναι απόγονος του Andre Kaminker, διερμηνέα-θρύλου της εποχής της Νυρεμβέργης και πρώτου προέδρου της AIIC. Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, συνέδριο με ομιλητές μεταξύ άλλων τον Βασίλη Σκουρή τ. πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Angela Keil, πρόεδρο της AIIC και τη Maja Popovic, διερμηνέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το συνέδριο θα ανοίξει με την ιστορική συνέντευξη που παρεχώρησε το 2014 ο Siegfried Ramler, διερμηνέας στη Νυρεμβέργη, με τίτλο «Αναμνήσεις από τη Νυρεμβέργη». Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε στο Λονδίνο από την AIIC του Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας.

Τέλος, στις 20 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Τα πάντα γύρω από τη Διερμηνεία - η Διερμηνεία κατά AIIC», και στην απογευματινή συνεδρία θα γίνει προσομοίωση δίκης από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (European Law Students' Association, ELSA) της Αθήνας, με ταυτόχρονη διερμηνεία από σπουδαστές διερμηνείας του City Unity College.

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε τρεις γλώσσες με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά, γερμανικά και αγγλικά καθώς και την ελληνική νοηματική γλώσσα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το αποτρόπαιο βασανιστήριο της κλειτοριδεκτομής


Πώς την περιγράφουν δύο γυναίκες που την αναλαμβάνουν...

Δύο γυναίκες που αναλαμβάνουν να «προστατεύσουν» τα κορίτσια στην Κένυα με τη βάρβαρη μέθοδο της κλειτοριδεκτομής μίλησαν στο CNN για το πώς τα κορίτσια ακινητοποιούνται και τους δένονται τα μάτια πριν ακρωτηριαστούν με μια λεπίδα τα έξω γεννητικά τους όργανα στα δρομάκια της Κένυας.

Η δημοσιογράφος Nima Elbagir κατάφερε να μιλήσει με τις δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, στο Ναϊρόμπι, όπου η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων παραμένει κοινή πρακτική.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, εκεί ταξιδεύουν και πολλά κορίτσια από τη Βρετανία- που έχουν όμως ρίζες ή σχέσεις με την αφρικανική χώρα- κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή τη σκληρή και αποτρόπαια πρακτική.

Οι δύο γυναίκες αποκαλύπτουν φρικιαστικές λεπτομέρειες περιγράφοντας πως χρησιμοποιούν μία λάμα ξυραφιού κι ένα μπουκάλι αιθανόλης ενώ τα κορίτσια ακινητοποιούνται στο έδαφος δεμένα πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα ή πλαστικό!



«Καθίζουμε το κορίτσι κάτω, κάποιες φορές με τα μάτια δεμένα. Κόβουμε, κόβουμε τρεις φορές και μετά ρίχνουμε το οινόπνευμα πάνω στην πληγή. Αυτό πονάω κάπως αλλά σταματά την αιμορραγία. Βάζουμε το χέρι πάνω στο στόμα τους αλλά δεν φωνάζουν γιατί αν το κάνουν οι συνομήλικές τους θα τις επικρίνουν. Κι έτσι κρατιούνται και αντέχουν τον πόνο, δεν μπορούν να κάνουν θόρυβο λόγω όσων θα σκεφτούν τα άλλα κορίτσια», αφηγούνται.



Παρότι ο ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παράνομος στον ανεπτυγμένο κόσμο και σε πολλές χώρες της Αφρικής, η πρακτική συνεχίζεται σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που φοβούνται πως θα περιθωριοποιηθούν αν δεν υποβάλλουν τις κόρες τους στην αναίτια αυτή δοκιμασία.

Εφαρμόζεται σε κορίτσια σε νεαρή ηλικία με βάση τη λανθασμένη αντίληψη πως θα τα προστατεύσει από την ακολασία και θα διατηρήσει ψηλά τη φήμη της οικογένειας.

Περισσότερα από ένα εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν υποβληθεί ή κινδυνεύουν να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με οργανώσεις. Περίπου 700.000 θύματα ζουν στην Ευρώπη- 140.000 στη Βρετανία και 100.000 στη Γαλλία. Μισό εκατομμύριο γυναίκες στις ΗΠΑ είτε την υπέστησαν ήδη είτε κινδυνεύουν να υποβληθούν στη διαδικασία αυτή με το ζόρι.

Οι δύο γυναίκες περιέγραψαν στο CNN ποια φροντίδα παρέχεται στην πληγή των κοριτσιών: «Καθαρίζουμε την πληγή κάθε πρωί με λίγο οινόπνευμα και δύο εβδομάδες αργότερα λύνουμε το κορίτσι και βλέπουμε να η πληγή έχει κλείσει και μπορεί να περπατήσει λίγο μέσα στο σπίτι. Την τρίτη εβδομάδα θα πρέπει να είναι καλά αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες μέχρι να περάσει ο πρώτος μήνας. Τότε θα πρέπει να είναι καλά και να επιστρέψει στη ρουτίνα της καθημερινότητάς της».



Υπάρχουν τρεις μορφές ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων: η μερική ή ολική αποκοπή της κλειτορίδας, η μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλών του αιδοίου και η στένωση συνολικά του αιδοίου.

Στην τρίτη και πιο ακραία μορφή, κλειτορίδα και χείλη κόβονται με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο- γυαλί, μαχαίρι, ψαλίδι, λάμα… - και στη συνέχεια τα εναπομείναντα αποκόμματα των χειλών ράβονται το ένα με το άλλο. Μένει μια οπή στο μέγεθος σπίρτου (!) για την ούρηση που οδηγεί σε μεγάλο πόνο και συχνές λοιμώξεις.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αδίκημα πλέον και ο βιασμός άνδρα στην Κίνα


Η νομοθεσία αναγνωρίζει τους άνδρες ως πιθανά θύματα και προβλέπει ποινές.

Η σεξουαλική επίθεση σε βάρος άνδρα στην Κίνα θεωρείται πλέον έγκλημα, μετά την υιοθέτηση αλλαγών στο ποινικό δίκαιο της χώρας που τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.

Πριν την εξέλιξη αυτή, ο νόμος αναγνώριζε ως θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης μόνο τις γυναίκες. Πλέον η διατύπωση στο νόμο αντικατέστησε τη λέξη «γυναίκες» με τι λέξη «άλλους» επιτρέποντας και σε άνδρες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Το αδίκημα προβλέπει φυλάκιση έως πέντε ετών.

Τη συζήτηση για το θέμα είχε πυροδοτήσει μια υπόθεση το 2010, όταν ένας 42χρονος σε εταιρεία σεκιούριτι κακοποίησε σεξουαλικά τον 18χρονο συνάδελφό του. Καθώς το αδίκημα του βιασμού άνδρα δεν αναγνωρίζεται, ο δράστης τιμωρήθηκε για πρόκληση σωματικής βλάβης από πρόθεση και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση.

Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί τη διεύρυνση της αναγνώρισης των σεξουαλικών δικαιωμάτων στην Κίνα. Η νοοτροπία σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις αλλάζει με τις νεότερες γενιές να αναγνωρίζουν και τους άνδρες ως πιθανά θύματα όπως τις γυναίκες σε υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε αυτά τα 4 σημεία δεν πρέπει να ρίξετε ποτέ ξίδι


Κι όμως υπάρχουν τέσσερα αντικείμενα τα οποία δεν καθαρίζουν με ξίδι-αντίθετα, είναι ο κρυπτονίτης τους!

Μπορεί να δηλώνετε φανατικοί της οικολογικής καθαριότητας και, ως εκ τούτου, να θεωρείτε ότι το ξίδι αποτελεί το «μαγικό φίλτρο» που εξαφανίζει κάθε λογής λεκέδες και κάνει το σπίτι σας να αστράφτει. Ωστόσο, όσο και αν το ξίδι αποτελεί ένα σούπερ φυσικό καθαριστικό και δεν πρέπει να λείπει από τα ντουλάπια σας, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία είναι καλύτερο να μην... ακουμπήσει! Για να μάθετε ποια είναι, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Ξύλινα πατώματα
Καλύτερα να χτυπήσετε... ξύλο παρά να βάλετε ξίδι στο ξύλινο δάπεδο του σπιτιού σας και αυτό γιατί το ξίδι διαβρώνει το βερνίκι που εφαρμόζεται πάνω του προκειμένου να το προστατεύσει από τυχόν φθορές και, έτσι, το κάνει να φαίνεται θαμπό και βρώμικο. Για να το καθαρίσετε, προτιμήστε να διαλύσετε λίγο απορρυπαντικό πιάτων σε νερό και μην αμελείτε να το περνάτε με κερί.

Πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων
Είναι γεγονός ότι το ξίδι σας βοηθάει να κάνετε παρελθόν μερικούς από τους πιο επίμονους λεκέδες. Αλλά προσθέτοντάς το στο πρόγραμμα πλύσης του πλυντηρίου σας αποτελεί ένα (πραγματικό) ρίσκο. Κι αυτό γιατί το ξίδι μπορεί να κάνει μεν τα μεταλλικά σημεία της συσκευής σας να λάμπουν, ωστόσο μπορεί να αποβεί δολοφονικό για το λάστιχο της. Αν τα σημάδια στα ρούχα και τα σερβίτσια σας απαιτούν ξίδι για να εξαφανιστούν, τότε είναι καλύτερο να τα πλύνετε στο χέρι.

Μαρμάρινοι πάγκοι
Η όξινη σύνθεση του ξιδιού δεν ταιριάζει καθόλου με φυσικά πετρώματα, όπως είναι ο γρανίτης, το μάρμαρο και ο στεατίτης (σαπωνόλιθος). Εφαρμόζοντας μάλιστα ξίδι στην επιφάνειά τους, αυτά τα πολυτελή υλικά χάνουν άμεσα την φυσική λάμψη τους. Πώς θα κρατήσετε καθαρούς τους ακριβούς πάγκους της κουζίνας σας; Τη λύση για άλλη μια φορά δίνει το απορρυπαντικό πιάτων-διαλύστε το σε νερό και περάστε τους πάγκους σας με αυτό για να ξεφορτωθείτε κάθε ίχνος βρομιάς.

Μαχαίρια κουζίνας
Κρατήστε το «όξινο» ξίδι μακριά από την κόψη... των ακριβών μαχαιριών κουζίνας-ειδικά αν αυτά με τα οποία έχετε εξοπλίσει την κουζίνα σας είναι φτιαγμένα από ανθρακοχάλυβα. Για να διατηρήσετε την υπέροχη λάμψη τους, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να τα πλένετε με απορρυπαντικό για τα πιάτα και να τα ξεβγάζετε με άφθονο νερό. Τέλος, κάθε 15 ημέρες, φροντίστε να τα περνάτε με λίγο ελαιόλαδο για να βάλετε φρένο στη σκουριά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτίζοντας ένα από τα μυστήρια της Φυσικής


Επιστήμονες μέτρησαν την ισχυρή ελκτική δύναμη που «συγκολλά» την αντιύλη.

Την πρώτη μέτρηση στην ελκτική δύναμη μεταξύ των αντιπρωτονίων, δηλαδή των σωματιδίων της αντιύλης, πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, φωτίζοντας έτσι ένα από τα μυστήρια της Φυσικής: γιατί μπορούν να συγκροτούνται πυρήνες αντιύλης και να μην υπάρχει μόνο ύλη στο σύμπαν. Δεν μπόρεσαν όμως να εξηγήσουν γιατί η ύλη είναι τόσο περισσότερη από την αντιύλη.

Όπως η ισχυρή πυρηνική δύναμη που συγκρατεί τους πυρήνες των κανονικών πρωτονίων στα άτομα της ύλης, έτσι και στην περίπτωση της αντιύλης, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, υπάρχει μια αντίστοιχη ισχυρή ελκτική δύναμη. Τα σωματίδια της αντιύλης (αντιπρωτόνια) έχουν ίδιες μάζες με εκείνα της κανονικής ύλης (πρωτόνια), αλλά αντίθετα ηλεκτρικά φορτία.

Στην αρχή του σύμπαντος, η «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) εκτιμάται ότι δημιούργησε ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης, όμως σήμερα η αντιύλη είναι πολύ σπάνια. Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες για την αιτία, η οριστική εξήγηση διαφεύγει ακόμη από τους επιστήμονες.

Η μέτρηση που έγινε στα αντιπρωτόνια, θα βοηθήσει να μελετηθεί καλύτερα η φύση της αντιύλης, η οποία είναι δυνατό να παραχθεί σε επιταχυντές σωματιδίων όπως του CERN, αν και σε μικρές ποσότητες.

Τα νέα πειράματα έγιναν στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (RHIC) του Εθνικού Εργαστηρίου Μπρουκχέιβεν του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και παρουσιάσθηκαν στο περιοδικό Nature. Η δημιουργία αντιύλης έγινε με τη σύγκρουση πυρήνων βαρέων ατόμων χρυσού μεταξύ τους, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Η ελκτική δύναμη μεταξύ των αντιπρωτονίων επιτρέπει στα σωματίδια αυτά, όταν πλησιάζουν μεταξύ τους, να συγκρατούνται μαζί, υπερνικώντας έτσι την απωθητική δύναμη που ασκούν τα αρνητικά ηλεκτρικά φορτία τους.

Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στον τρόπο που η ισχυρή πυρηνική δύναμη συμπεριφέρεται στην ύλη και στην αντιύλη. Έτσι, η ύλη και η αντιύλη φαίνονται να είναι τελείως συμμετρικές, οπότε η σημερινή παρατηρούμενη ασυμετρία στις ποσότητές τους στο σύμπαν παραμένει μέγα μυστήριο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Αν οι φυσικοί είχαν βρει κάποια διαφορά στη δύναμη που «συγκολλά» την αντιύλη, τότε αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την σημερινή σχεδόν ανυπαρξία της αντιύλης σε σχέση με την ύλη - μόνο που τέτοια διαφορά δεν διαπιστώθηκε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής-Χαρακτικής


Έκθεση στην πινακοθήκη του Δ. Αθηναίων.

«Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής» είναι ο τίτλος τηε έκθεσης που παρουσιάζεται από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο.

Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Κυριάκος Ρόκος, Γιώργος Χαδούλης είναι κάποια από τα περίπου εκατό ονόματα των Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών, γλυπτών και φωτογράφων που συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση.

Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που την τελευταία εικοσαετία, έχει σταθερή παρουσία σε όλη την επικράτεια με εκθέσεις των συλλογών της, εκδόσεις Τέχνης και εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Οι περισσότεροι καλλιτέχνες της Συλλογής διαπραγματεύονται αισθητικά τοπιογραφίες με ρεαλιστικές τάσεις ή με έντονη αφαιρετικότητα, άλλοτε με ονειρική διάθεση και ενίοτε μεταφυσική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο προλογικό της σημείωμα για την έκθεση στην οποία συνυπάρχουν τρεις γενιές καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη. Όπως σημειώνει η ίδια, μεγάλος είναι και ο αριθμός καλλιτεχνών που επικεντρώνονται σε θέματα της αστικής ζωής, από τις σκηνές της καθημερινότητας μέχρι τις οικιστικές αποτυπώσεις.

«Μία άλλη αρκετά μεγάλη ενότητα αφορά τα ανθρωποκεντρικά έργα, που πέρα από την πρώτη ανάγνωση της εικονιζόμενης ανθρώπινης φιγούρας διαπραγματεύονται και άλλες σημαίνουσες έννοιες, από τον έρωτα μέχρι τη μοναξιά, από την ομορφιά μέχρι την επιθυμία, από την απώλεια μέχρι την απόρριψη. Φυσικά δεν απουσιάζουν και τα έργα που απεικονίζουν αφηγηματικές εικόνες γεμάτες συμβολισμούς ή που κινούνται στη σφαίρα του μύθου, ενώ ακολουθούν τα εντελώς μινιμαλιστικά έργα γεωμετρικής κυρίως αισθητικής, που προδίδουν τη σχέση της σημερινής τέχνης με το ντιζάιν, τις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις και τους ποικίλους τρόπους επικοινωνίας με τον θεατή» συμπληρώνει η κυρία Καραπιδάκη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το μακρύ ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών


Από τη Σιβηρία στην Κίνα για το χειμώνα - Δείτε τις φωτογραφίες.

Η Κίνα είναι ο προορισμός χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών που αυτή την εποχή μετακινούνται σε πιο ζεστά κλίματα για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα.

Με αφετηρία τη Σιβηρία, οι εικονιζόμενοι λευκοί κύκνοι πέταξαν έως την Κίνα όπου θα περάσουν τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες.










Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τζάκρη: Επίσπευση της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων


Ομιλία σε εκδήλωση του ΣΕΒ.

Μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση του ΣΕΒ, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη προανήγγειλε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας για την ενεργοποίηση του νόμου 4262/2014 που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε, η εφαρμογή του νόμου έχει καθυστερήσει δραματικά και θα επιταχυνθεί αρχής γενομένης από τους τομείς τουρισμού, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, τροφίμων -ποτών και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τελικός στόχος και σε ορίζοντα τριετίας είναι το σύνολο των διαδικασιών αδειοδότησης να γίνεται ηλεκτρονικά.

Η κ. Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης βιομηχανικών περιοχών, κάτι που αποτελεί αίτημα και των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη είπε ότι ενώ ο νόμος 4014/2011 βελτίωσε θεαματικά το καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εν τούτοις έχουν εντοπιστεί προβλήματα, ασάφειες και κενά κατά την εφαρμογή τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.

Στην εκκρεμότητα έκδοσης χωροταξικών σχεδίων που χρονίζει επί 40 χρόνια αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σεακκαροπούλου. Η ίδια απέδωσε τα βασικά προβλήματα στην αδειοτότηση των επιχειρήσεων στην υστέρηση αυτή αλλά και στην έλλειψη δασολογίου και κτηματολογίου.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενώ λειτουργεί Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στην πράξη έλεγχοι γίνονται από πλήθος φορέων όπως είναι ο ΕΟΦ, το Γενικό Χημείο, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας, οι Διευθύνσεις Υγειονομικού, οι Περιφέρειες, τα τελωνεία κ.α.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς οι κατσαρίδες θα σώσουν τον κόσμο


Το ανατριχιαστικό έντομο έχει και τα... καλά του.

Ποιος άνθρωπος δεν αηδιάζει στη θέα τους; Ιδιαίτερα οι γυναίκες, όχι μόνο σιχαίνονται την όψη τους, αλλά τις μισούν θανάσιμα. Μήπως, όμως τα αισθήματα ανατραπούν με την παρακάτω είδηση, ότι δηλαδή οι κατσαρίδες θα μπορούσαν να σώσουν ανθρώπινες ζωές;

Τα ανατριχιαστικά αυτά έντομα, μπορεί να κουβαλούν παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά ταυτόχρονα φαίνεται, σύμφωνα με το BBC να έχουν αναπτύξει μηχανισμούς εξουδετέρωσης μικροβίων όπου με την κατάλληλη έρευνα, θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Η επιστημονική κοινότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, ενδιαφέρεται στη δημιουργία ενός ισχυρού αντιβιοτικού για την αντιμετώπιση μια σειρά ασθενειών που προκαλούνται από το E coli και άλλα βακτήρια. Κι αυτό, γιατί αν και οι κατσαρίδες κινούνται σε βρωμερά σημεία, καταφέρνουν και παραμένουν υγιείς παράγοντας τα δικά τους αντιβιοτικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αντιαισθητικά έντομα, αποτελούσαν τον βασικό συστατικό για γιατροσόφια τον 19ο αιώνα στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ ενώ σήμερα, νοσοκομεία της Κίνας χρησιμοποιούν σκόνη κατσαρίδας για τα εγκαύματα! Τέλος, μη ξεχνάτε ότι οι κατσαρίδες αποτελούν και... έδεσμα, οπότε σε περίπτωση μεγάλου λιμού δίνουν αυτόματα και αυτές μια διατροφική λύση...


Πηγή:http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί οι πιλότοι δεν τρώνε το φαγητό που σερβίρεται στο αεροπλάνο


Τα 8 πράγματα που δε σας λένε οι κυβερνήτες.

Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε με αεροπλάνο, φροντίστε να είστε φαγωμένοι, να έχετε πιει καφέ… Γιατί; Δείτε παρακάτω τι είναι αυτά που δεν σαν αποκαλύπτουν οι πιλότοι, όπως τα παρουσιάζει ο Independent.

1. Μην πίνετε τον καφέ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας χρήστης του σάιτ Quora και πιλότος σε μεγάλη εταιρεία, προειδοποίησε τους αναγνώστες να μην πίνουν τον καφέ του αεροπλάνου. Εντός της δεξαμενής νερού, βάζουν χημικά προκειμένου να μην σχηματιστούν βακτήρια.

2. Ποιες είναι οι καλύτερες θέσεις

Οι πιο άνετες θέσεις σε ένα αεροσκάφος, είναι κοντά στο φτερό. Οι θέσεις στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, είναι ίσως οι χειρότερες από άποψη... αναταράξεων: όταν το αεροσκάφος, βρίσκεται στον αέρα, είναι σαν τραμπάλα και το μεσαίο τμήμα του αεροπλάνου δεν τραντάζεται πολύ από τις αναταράξεις.

3. Οι πιλότοι δεν τρώνε το φαγητό του αεροπλάνου

Οι πιλότοι καταναλώνουν το δικό τους φαγητό που ετοιμάζεται ειδικά για εκείνους, προκειμένου να περιορίσουν την περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.

4. Μην ανησυχείτε αν ανάβει η ένδειξη με τη ζώνη ασφαλείας

Πιλότος, σημειώνει ότι συχνά οι συνάδελφοί του ξεχνούν να κλείσουν την ένδειξη ενώ υπάρχουν και μερικοί που το αφήνουν στο «on» καθόλη τη διάρκεια μιας πτήσης. Όταν θα υπάρχουν αναταράξεις, σίγουρα θα σας ενημερώσουν.

5. Μερικοί πιλότοι οπλοφορούν

Πιλότοι που εργάζονται σε αμερικανικές εταιρίες, τους επιτρέπεται η κατοχή όπλου στο κόκπιτ.

6. Πώς να καταλάβετε αν έχουν καταλάβει το αεροπλάνο

Αν αεροπειρατές έχουν καταλάβει ένα αεροπλάνο, τα πτερύγια των φτερών θα είναι ανοιχτά έτσι ώστε να επιβραδύνουν την κάθοδο κατά την προσγείωση. Είναι κάτι σαν σήμα στους υπεύθυνους του αεροδρομίου, ότι κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

7. Μην ανησυχείτε για τις αναταράξεις

Οι αναταράξεις δεν ανησυχούν τους πιλότους. Αν και αποτελούν τη νούμερο ένα ανησυχία των επιβατών, οι κυβερνήτες δεν τις θεωρούν κάτι παράξενο.

8. Τα τηλέφωνα δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια

Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά ή τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν προβλήματα στα συστήματα του αεροσκάφους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λονδίνο: Χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση


Πολλές χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χθες στους δρόμους του Λονδίνου με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το συγκεκριμένο σύνθημα.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και κατέληξαν αργά το απόγευμα στο Κοινοβούλιο, στο Ουέστμινστερ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ορισμένων εκ των συμμετεχόντων και ανδρών της αστυνομίας στο τέλος της κινητοποίησης.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιά στο κτίριο, ενώ ορισμένοι άλλοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ανταγωνισμού (BIS), αφού πέταξαν αυγά και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πολλών διαδηλωτών.

«Η αμάθεια στοιχίζει ακριβότερα από την εκπαίδευση» ή «η απόγνωση είναι ο νέος κανόνας» ήταν τα συνθήματα που μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κράταγαν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι διαδήλωναν υπό τους ήχους τυμπάνων.

Οι φοιτητές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ακυρώσει τα σχέδιά της να μετατρέψει τις φοιτητικές υποτροφίες σε δάνεια.

Υπέρ της κινητοποίησης των σπουδαστών τάχθηκε ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων του Εργατικού Κόμματος.

«Η γενιά σας προδόθηκε από αυτήν την κυβέρνηση που αύξησε τα δίδακτρα», δήλωσε το στέλεχος των Εργατικών και προσέθεσε: «πρέπει να αντισταθείτε, βρίσκομαι εδώ σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η εκπαίδευση συνιστά ένα δώρο της μίας γενιάς προς την επόμενη, όχι ένα εμπόρευμα που αγοράζουμε ή πουλάμε» .

Το κόστος σπουδών στα βρετανικά πανεπιστήμια τριπλασιάστηκε (από τις 3.000 στις 9.000 λίρες για κάθε χρόνο σπουδών έως το πτυχίο) λίγους μήνες μετά την εκλογή του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, που επανεξελέγη τον Μάιο του 2015 για δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.

Στο πλαίσιο της πολιτικής περιστολής των δημοσίων δαπανών, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον ότι από το φθινόπωρο του 2016, οι υποτροφίες θα αντικατασταθούν από δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση με το επιχείρημα ότι οι υποτροφίες έχουν γίνει «πάρα πολύ δαπανηρές».

Το μέτρο αυτό ωστόσο «θα οδηγήσει στην υπερχρέωση των εκατομμυρίων φτωχότερων φοιτητών» επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάλουμ Καντ, ένας υπεύθυνος του «Εθνικού Κινήματος κατά των δαπανών στην Εκπαίδευση και των δημοσιονομικών περικοπών», που οργάνωσε τη διαδήλωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ερπετολόγος που τον δάγκωσε φίδι και αρνήθηκε να σωθεί


Πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του για την επιστήμη.

Το 1957, ο Karl P. Schmidt, ένας εμπειρογνώμονας φιδιών και ερπετολόγος, εργαζόταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σικάγο. Στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, άρχισε να εξετάζει ένα δηλητηριώδες φίδι που έφεραν στο μουσείο, προκειμένου να προσδιορίζει το είδος του νέου αυτού ερπετού.

Αν και ήταν δύσκολο να εντοπίσει την «ταυτότητα» του πλάσματος, πίστευε ότι ήταν ένα σχετικά μικρό δηλητηριώδες φίδι της Αφρικής, που «ακούει» στο όνομα boomslang. Αλλά, τότε έγινε κάτι τραγικά αναπάντεχο: Το φίδι τον δάγκωσε. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ο Schmidt δεν προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια, όπως θα έκανε ο κάθε ένας, αλλά αντ’ αυτού αποφάσισε να καταγράψει τις επιπτώσεις από το δηλητήριο στον οργανισμό του, σε ένα «ημερολόγιο θανάτου».

Στο βίντεο από το Science Friday's, ο Tom McNamara περιγράφει πώς ο Schmidt κατέγραψε τις τελευταίες του ώρες. Οι λεπτομέρειες, είναι το λιγότερο, τραγικές. Ώρες πριν ο ερπετολόγος αφήσει την τελευταία του πνοή, του ζητήθηκε να τον εξετάσει γιατρός, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Πίστευε ότι έτσι θα «διατάραζε τα συμπτώματα». Ήταν επιστήμονας, είχε περιέργεια και ήταν σχολαστικός και ήθελε να καταγράψει τις αντιδράσεις του οργανισμού στο δηλητήριο. Κάτι που το πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή.






Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων


Διακρίθηκαν ο γλωσσολόγος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και η ποιήτρια Ζέφη Δαράκη.

Τα βραβεία της Εταιρείας Συγγραφέων για το 2015 απένειμε στις 3 Νοεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

pic

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Α. Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, ο κ. Μπαλτάς απένειμε στην ποιήτρια Ζέφη Δαράκη το βραβείο Πολιτισμού «Διδώ Σωτηρίου», ενώ το βραβείο «Δαίδαλος» απονεμήθηκε στον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για το «Χρηστικό Λεξικό».

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «η κρίση που ζούμε όλοι σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις μορφές, έχει πλήξει και το βιβλίο. Είναι απολύτως ελπιδοφόρο και ζωογόνο, ότι η Εταιρεία Συγγραφέων συνεχίζει το έργο της παρά την κρίση. Κάνει αυτό το οποίο ήταν ένα από τα «καθήκοντα της», αν μου επιτρέπεται η έκφραση, να αναγνωρίζει το έργο σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων. Όπως ξέρουμε όλοι, εσείς πολύ καλύτερα από εμένα, η αναγνώριση σε αυτό το ηθικό επίπεδο, είναι για όσους ασχολούνται με θέματα τέχνης, πολιτισμού και επιστήμης τις περισσότερες φορές πολύ σημαντικότερη, παρά κάτι το οποίο έχει υλικό, συγκεκριμένο αντίκρισμα. Να σας ευχαριστήσω, λοιπόν, για άλλη μια φορά και να μου δώσετε την τιμή και επισήμως να επιδώσω τα βραβεία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το Flow film festival στην Αθήνα το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου


Κινηματογραφικές προβολές με θεματολογία snowboard, surf, skate και ski.

Ένα ξεχωριστό event διοργανώνει το snowboard.gr τα τελευταία χρόνια λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ο λόγος για ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ με προβολές διεθνών παραγωγών υψηλής ποιότητας με θεματολογία snowboard / surf / skate / ski οι οποίες συνοδεύονται από happenings και μουσική.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2010 στον κινηματογράφο «Mikrokosmos» και έφτασε το 2013 & 2014 στα Ster cinemas σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα με sold out σε προβολές.

Φέτος ο νέος χώρος που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση είναι τα Village cinemas σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο! Μάλιστα, για πρώτη φορά, εκτός από την καθιερωμένη πρεμιέρα της ξένης ταινίας Balance, παρουσιάζεται και η ελληνική παραγωγή του Θέμη Λαμπρίδη.

Το «Τhe Thing About Greece» έχει ήδη γίνει viral στους Έλληνες snowboarders & skiers, μέσα από μια σειρά web episodes & trailers που κυκλοφόρησαν την σεζόν που μας πέρασε.

Το Flow film festival ξεκινάει στην Αθήνα το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις των Village cinemas στο Ρέντη, ενώ την επόμενη ημέρα Κυριακή 6 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Στον Βόλο το φεστιβάλ θα ανοίξει τις πόρτες του στις 11 Δεκέμβρη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής


Στα 80,5 έτη, 10 χρόνια περισσότερα από το 1970, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και έφτασε κατά μέσον όρο τα 80,5 έτη το 2013, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο κάτω μέρος του καταλόγου, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση», δηλαδή ο αριθμός κατά μέσον όρο των ετών που αναμένεται να ζήσει μια γενιά αν συνεχίσουν να ισχύουν οι συνθήκες θνησιμότητας του έτους της γέννησής της, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 χρόνια από το 1970, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο «Πανόραμα της Υγείας 2015».

Το προσδόκιμο «εξακολουθεί να αυξάνεται τακτικά» κατά μέσον όρο τρεις με τέσσερις μήνες ετησίως και «τίποτε δεν προμηνύει μια επιβράδυνση» του αυξητικού αυτού ρυθμού στη ζώνη των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, διευκρινίζει ο διεθνής οργανισμός που αριθμεί 34 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές από τις ανεπτυγμένες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως το Μεξικό, η Χιλή ή η Τουρκία.

Το κέρδος αυτό σε μακροβιότητα εξηγείται από «τη βελτίωση του τρόπου ζωής», μια καλύτερη παιδεία και τις «προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά την υγεία», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Πρώτες στον κατάλογο είναι η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Ιταλία και η Γαλλία: το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στις χώρες αυτές, ανδρών και γυναικών μαζί, όπως υπολογίστηκε για το 2013, ξεπερνάει τα 82 έτη, με την Ιαπωνία να φτάνει τα 83,4 έτη και την Ισπανία τα 83,2 έτη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση του καταλόγου αυτού των 34 χωρών μελών με προσδόκιμο τα 81,4 έτη.

Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται κατά φθίνουσα σειρά η Ινδονησία (70,9 έτη), η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, με τις τρεις τελευταίες να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, από τα 70,7 έτη στη Ρωσία, το προσδόκιμο ζωής μειώνεται στα 66,5 στην Ινδία και στα 56,8 στη Νότια Αφρική.

Στο κάτω μέρος του καταλόγου βρίσκονται εξάλλου και το Μεξικό (74,6 έτη), η Ουγγαρία (75,7 έτη), η Σλοβακία (76,5 έτη) και η Τουρκία (76,6 έτη). Ωστόσο για την τελευταία, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι έχει σημειώσει «σημαντικές προόδους όσον αφορά τη μακροβιότητα» και πλησιάζει γρήγορα τον μέσο όρο.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατάταξης αυτής με προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση τα 78,8 έτη, αν και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία ανά κάτοικο.

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε με πολύ πιο μέτριο ρυθμό στις ΗΠΑ απ'ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες από το 1970 και παραμένει εκεί «χαμηλότερο απ'ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, εξαιτίας πιο υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που οφείλονται σε συμπεριφορές» που θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίζονται «πιο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας», μια «μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων και παράνομων ναρκωτικών ουσιών», όπως επίσης και «πιο υψηλά ποσοστά θυμάτων τροχαίων και ανθρωποκτονιών».

Η κακή αυτή θέση που καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ στην κατάταξη αυτή εξηγείται επίσης από την «δύσκολη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και τα προβλήματα πρόσβασης και συντονισμού στην περίθαλψη για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες», προσθέτει ο οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ καταχώρισε επίσης τις χώρες μέλη του ανάλογα με διάφορους παράγοντες κινδύνου για την υγεία: το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, την παχυσαρκία των ενηλίκων, όπως και τα ποσοστά των υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών.

«Η πλειονότητα των χωρών παρουσιάζει κακά αποτελέσματα τουλάχιστον σε έναν από αυτούς τους δείκτες παραγόντων κινδύνου», σχολιάζει ο ΟΟΣΑ.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Μεξικό σημείωσαν πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά αντιμετωπίζουν σήμερα μια «άλλη πρόκληση», καταλήγει ο οργανισμός, αναφερόμενος στους παχύσαρκους και τους υπέρβαρους μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βραβείο σε Αφγανή που είχε ιδρύσει κρυφά σχολεία


Φετινή νικήτρια του WISE η Σακένα Γιακούμπι.

Το 1995, η Αφγανή Σακένα Γιακούμπι ίδρυσε το Ινστιτούτο Μάθησης του Αφγανιστάν (AIL), παρέχοντας εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα σε καταυλισμούς Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν. Παράλληλα έστησε σε σπίτια κρυφά σχολεία, τα οποία έκλεισαν όταν οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν από την εξουσία το 2001.

Έκτοτε, το ινστιτούτο διεύρυνε το έργο του, βοηθώντας 12 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσα τους πολλά κορίτσια, σε αγροτικές και περιθωριοποιημένες περιοχές του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον οργανισμό World Innovation Summit for Education (WISE).

ΣΑΚΕΝΑ ΓΙΑΚΟΥΜΠΙ

Ο οργανισμός αυτός (που έχει ιδρύσει το Qatar Foundation) ανακοίνωσε ότι στη Γιακούμπι απονεμήθηκε φέτος το βραβείο WISE για την προαγωγή της εκπαίδευσης σε περιθωριοποιημένες κοινότητες, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 500.000 δολαρίων.

«Η βράβευση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για το Αφγανιστάν», δήλωσε η Γιακούμπι παραλαμβάνοντας το βραβείο στην Ντόχα του Κατάρ. «Αφιερώνω αυτό το βραβείο στο Ινστιτούτο και σε όλες τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά στα οποία μορφώνουμε», πρόσθεσε.

Η Γιακούμπι έχει ιδρύσει ιδιωτικά σχολεία, έναν ραδιοφωνικό σταθμό και σχεδιάζει να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο για γυναίκες καθώς και ένα τηλεοπτικό δίκτυο.

Στην τελετή απονομής ήταν παρούσα η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα, η οποία εκφώνησε ομιλία για να τιμήσει το έργο της Γιακούμπι.

«Χάρη σε αυτό το βραβείο, ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε εκπαίδευση σε περισσότερους Αφγανούς, δίνοντας τους ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουν τις ζωές τους ό,τι και αν αντιμετωπίζουν», ανέφερε η Γιακούμπι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδόν το 1/5 του πλανήτη... έχει Facebook


Το Facebook ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ενεργών μηνιαίων χρηστών του έφθασε τα 1,55 δισεκατομμύρια κατά το τρίμηνο του 2015, εμφανίζοντας αύξηση 14% σε σχέση με πριν από ένα έτος. Κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το Facebook κέρδισε 60 εκατομμύρια νέους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι ενεργοί μηνιαίοι χρήστες μέσω κινητής συσκευής έφθασαν τα 1,39 δισεκατομμύρια και από αυτούς τα 894 εκατομμύρια είναι καθημερινοί «κινητοί» χρήστες, κατά 27% περισσότεροι έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο έκανε γνωστό ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου έφθασαν τα 891 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 11% έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 3,2 δισεκατομμύρια πέρυσι (αύξηση 41%) και σχεδόν όλα -τα 4,3 δισεκατομμύρια- προέρχονται από διαφημίσεις (το 78% σε κινητές συσκευές έναντι 66% το 2014).

«Είχαμε ένα καλό τρίμηνο και καταφέραμε πολλά πράγματα», δήλωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας του δικτύου, οι μετοχές του οποίου κινήθηκαν ανοδικά μετά τις ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer, το Facebook εισέπραξε το 8% των παγκόσμιων εσόδων από ψηφιακές διαφημίσεις το 2014, ποσοστό που αναμένεται να πλησιάσει το 10% φέτος. Το μερίδιο του λέοντος των διαφημιστικών εσόδων ανήκει στη Google με 32% πέρυσι, αλλά με τάση συρρίκνωσης φέτος στο 30%.

Στις κινητές συσκευές, το παγκόσμιο μερίδιο των εσόδων του Facebook στις ψηφιακές διαφημίσεις αναμένεται να φθάσει το 17,4% σε μια αγορά με τζίρο περίπου 72 δισεκατομμυρίων.

Το Facebook εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να βγάλει περισσότερα έσοδα από την προσέλκυση διαφημίσεων στο Instagram και στο Whatsapp.

Ήδη το Facebook έχει οκτώ δισεκατομμύρια παρακολουθήσεις βίντεο κάθε μέρα από 500 εκατ. ανθρώπους έναντι τεσσάρων δισεκατομμυρίων τον Απρίλιο.

Από τα 4,5 δισ. δολάρια των εσόδων, το τεράστιο ποσό των 3 δισ. δολαρίων επενδύθηκε από το Facebook για την περαιτέρω ανάπτυξή του, κάτι που δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επενδυτές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεξιάδης: Θεαματική αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ από τα νησιά


Θετικά τα αποτελέσματα από τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Βελτίωση εσόδων από τον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο με τη χρήση πλαστικού χρήματος ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.

Στις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 29 εκατ. ευρώ (από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014), κάτι που απέδωσε και στην εντατικοποίηση των ελέγχων.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Αλεξιάδη ότι διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή! Όπως είπε, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσμοθετηθεί. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται κίνητρα για τα νησιά στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και όχι στον τομέα του ΦΠΑ. Αποκάλυψε δε ότι το κόστος μόνο για την επίδοση εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών πέρυσι ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας ζήτησε μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), άρση αντικινήτρων, καθώς και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις. Πρότεινε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις νέες επενδύσεις, διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και δημιουργία φορέα που θα συγκεντρώσει εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για επενδυτικές ενισχύσεις. «Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και όσες σκέφτονταν να επενδύσουν έχουν παγώσει τα σχέδιά τους. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις, χωρίς έσοδα για το κράτος και χωρίς πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Φέσσας, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016.

Ο Ευτύχης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, ανέφερε ότι το 13% των φορολογουμένων φυσικών προσώπων πληρώνει το 62% των φόρων εισοδήματος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση του έδωσε μπόνους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους το οποίο στην εταιρία κόστισε 1.280 ευρώ ανά άτομο αλλά οι εργαζόμενοι εισέπραξαν τελικά από 520 έως 680 ευρώ λόγω φόρων και παρακρατήσεων. Σημείωσε επίσης την ανάγκη μείωσης του κόστους χρήσης του πλαστικού χρήματος και διαχωρισμό των πιστωτικών από τις χρεωστικές κάρτες.

Ο κ. Αλεξιάδης μίλησε και για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κίνητρα αλλά και διατάξεις υποχρεωτικού χαρακτήρα.

Όπως είπε για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου (όχι πάντως το 2016), σε επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά το ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Η προμήθεια POS θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας (όπως ισχύει για την ταμειακή μηχανή) και σταδιακά σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με κριτήριο τον κλάδο και την περιοχή εγκατάστασης.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και από την πλευρά του Δημοσίου για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις μισθών που βρίσκονται στην τράπεζα για χρέη προς το κράτος ή τις τράπεζες. Ανήγγειλε επίσης τη λειτουργία της «ψηφιακής εφορίας» από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΥΟ, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα στις φυλακές της χώρας


Παρασκευόπουλος: Δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας.

«Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έδωσε το στίγμα του νέου συστήματος που δίνει τη δυνατότητα στις φυλακές της χώρας να περάσουν στην «ηλεκτρονική εποχή».

Ο στόχος είναι η αναβάθμιση των δομών καθώς οι 33 συνολικά φυλακές της χώρας θα είναι πλέον ηλεκτρονικά συνδεδεμένες με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τα δικαστήρια της χώρας, την Επάνοδο (φορέας για την επανένταξη των κρατουμένων) , και την Ελληνική Στατιστική Αρχή .

Με αυτό τον τρόπο δίνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης η δυνατότητα να έχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για κάθε ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα, τους κρατούμενους, το προσωπικό, τις προμήθειες κτλ.

Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και θα παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 16 Νοεμβρίου του 2015 ανήλθε στα 3,067.973 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο.

Ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης χαρακτήρισε το έργο ως «τη σημαντικότερη τομή στη σωφρονιστική διοίκηση επισημαίνοντας εφεξής ότι ο κάθε διευθυντής και η κάθε υπηρεσία των φυλακών, όπως επίσης το υπουργείο, η ΕΛΑΣ και οι λοιποί συνδεδεμένοι με το σύστημα φορείς θα έχουν πλήρη εικόνα για το κάθε σωφρονιστικό κατάστημα σε «real time». «Μας ερχόντουσαν ερωτήσεις από τις πρεσβείες για εκζητούμενους και το υπουργείο έπρεπε να στείλει φαξ σε 33 φυλακές για να μάθει αν και που βρίσκεται ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Αυτό πλέον θα σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτράκης.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταχωρούνται στοιχεία που αφορούν τον πλήρη φάκελο του κάθε κρατούμενου, την παρακολούθηση των πειθαρχικών του παραπτωμάτων, τις μεταγωγές που έχουν γίνει, τον αριθμό των αδειών που έχει λάβει, καθώς και όλες οι ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν, (φαρμακευτική αγωγή, ασθένειες, κτλ)

Εκτός , όμως , από τους κρατούμενους , το υπουργείο θα έχει άμεση πρόσβαση και σε 'λειτουργικά «στοιχεία του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος τα οποία θα αφορούν:

- στην οικονομική διαχείριση (παρακολούθηση εσόδων,-εξόδων),

-στην διαχείριση του φαρμακείου και της αποθήκης του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος (δηλαδή τι αποθέματα υπάρχουν, τί ελλείψεις κτλ)

- στη διαχείριση του προσωπικού (πλήρη στοιχεία κάθε εργαζομένου , άδειες, κτλ)

- στη διαχείριση του στόλου των οχημάτων των φυλακών της φυλακές


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή ο οδηγός του Smart που «έσπειρε» το θάνατο στην Πέτρου Ράλλη


Ο Ervis Marku καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών και δύο μηνών.

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο Ervis Marku ο οποίος τον Οκτώβριο του 2014 παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τύπου Smart και σκότωσε τρία άτομα στην οδό Πέτρου Ράλλη. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών και δύο μηνών.

«Τι μεταμέλεια; Ούτε ένα δάκρυ δεν έχουμε δει..» αντέδρασε ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων όταν οι συνήγοροι υπεράσπισής του κατηγορουμένου ζήτησαν από το Δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο Εrvis Marku καταδικάστηκε ομόφωνα για την κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη της θανατηφόρου διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών, με ενδεχόμενο δόλο και για κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών ουσιών. Όσο για το αδίκημα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του κατά πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας, κατά την αγόρευσή του, είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορούμενο οδηγού για τα δύο πρώτα αδικήματα, ενώ για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να απαλλαγεί, καθώς: «οδηγούσε με ψυχραιμία, προγραμματισμό και μεθοδικότητα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φωτίου: Δύσκολο να βρεθούν τα κονδύλια για τη σίτιση μαθητών


Δάσκαλοι συνάντησαν την αναπληρώτρια υπουργό.

Συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είχε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις συνθήκες σίτισης και περίθαλψης των μαθητών. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Κύριο αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η δημιουργία κρατικών υποδομών που θα εξασφαλίζουν τη σίτιση και την ιατρική περίθαλψη των μαθητών.

Από την πλευρά της, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι από την επόμενη σχολική χρονιά να υπάρχει ένα γεύμα στο σχολείο για κάθε μαθητή, ωστόσο, δεδομένης της χρονικής και οικονομικής συγκυρίας τα κονδύλια που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μία τέτοια δράση είναι δύσκολο να βρεθούν.

Οι εκπαιδευτικοί πρότειναν στην υπουργό την αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών δομών που έχουν ορισμένοι δήμοι, όπως για παράδειγμα ο δήμος Αθηναίων, οι οποίοι παρέχουν γεύματα σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ


Αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα.

Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους κήρυξε νέα 48ωρη απεργία για αύριο Παρασκευή και Δευτέρα.

Παράλληλα τη Δευτέρα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ενώ αύριο θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στις 11:00 στα κεντρικά γραφεία του Ταμείου.

Οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ, αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου στον Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα, ισχυριζόμενοι ότι στην ουσία καταργείται το ΝΑΤ. Υποστηρίζουν πως η ναυτική εργασία έχει πολλές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με τα επαγγέλματα της στεριάς, όπως ο τρόπος είσπραξης των εισφορών, ο υπολογισμός της υπηρεσίας κ.α., που απαιτούν ένα αυτοτελές ταμείο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014 - 2020


Δελτίο Τύπου 05.11.2015


Αρ. Πρωτ.: 2565

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διοργανώνει την Τρίτη 10.11.2015 (ώρα προσέλευσης 9:00), στo ξενοδοχείο CORFU MARE (Νικολάου Ζερβού 5, Κεφαλομάντουκο, Κέρκυρα) Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014 - 2020.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»).

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το πρόγραμμα επισυνάπτεται.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας 2014 - 2020


Δελτίο Τύπου 04.11.2015


Αρ. Πρωτ.: 2557


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ στο Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας 2014 - 2020, στην πόλη της Κοζάνης, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.

Σκοπός της Συνάντησης Τεχνικής Υποστήριξης ήταν η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και των τοπικών δυνητικών Δικαιούχων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, οι οποίες προβλέπονται από τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Συναντήσεις Τεχνικής Υποστήριξης για την ένταξη στα Ε.Π. στοχευμένων δράσεων για τα ΑμεΑ» της Πράξης «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για την Εξειδίκευση της Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας», η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων»), η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠ ΠΔΜ, κ. Χαράλαμπος Κιουρτσίδης και το Μέλος Γενικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Μιχάλης Μήγγος.

Τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τη μη διάκριση λόγω αναπηρίας και την προσβασιμότητα ως βασικό εργαλείο για την αναστροφή της εικόνας παρουσίασε η κ. Μαρίλυ Χριστοφή, εμπειρογνώμονας Προσβασιμότητας & συνεργάτιδα Ε.Σ.Α.μεΑ.

Τις προβλέψεις για την αναπηρία (μη διάκριση/προσβασιμότητα) στο Ε.Π., στην Εξειδίκευση Εφαρμογής του Ε.Π. και στις Περιφερειακές Στρατηγικές και στη Στρατηγική Επικοινωνίας παρουσίασε ο κ. Ηλίας Μουρατίδης, Προϊστάμενος της Μονάδας Α1, Ε.Υ.Δ. Ε.Π. ΠΔΜ, ενώ στα Κριτήρια Αξιολόγησης «Εξασφάλιση της Προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία» & μη «Διάκριση λόγω αναπηρίας» και στη διάσταση της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην Επικοινωνία αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος της Μονάδας Α2, Ε.Υ.Δ. Ε.Π. ΠΔΜ.

Ο κ. Δημήτρης Λογαράς, στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ., παρουσίασε της προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την εξειδίκευση της διάστασης της αναπηρίας κατά την εφαρμογή του Ε.Π. (προσβασιμότητα, μη διάκριση, δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ενίσχυση διαχειριστικής ικανότητας αναπηρικών οργανώσεων κ.λπ.) και την ανάγκη εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγική για την Αναπηρία.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης ομιλίες και συζήτηση για την εξειδίκευση των προαναφερθέντων κριτηρίων και τη χρήση από την ΕΥΔ των εργαλείων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την οριζόντια ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στο Ε.Π. και για τους τρόπους ισχυροποίησης των αδύναμων κρίκων της παραπάνω διαδικασίας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των ΕΔΕΤ για την αναπηρία.
Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκά Χριστούγεννα με το Εργοστάσιο Σοκολάτας


Περιηγηθείτε σε 3.500 τμ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου 2016.

Καταρράκτης και σιντριβάνια σοκολάτας, γιγαντιαία σοκολατάκια, αλλά και μπισκότα μαγνητίζουν το βλέμμα, αποπλανούν την όσφρηση και ηδονίζουν τη γεύση.

Το πλέον απολαυστικό ταξίδι ξεκινά το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στην Αθήνα, οπότε ανοίγει τις πόρτες του το παραμυθένιο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» στο εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO MAROUSSI. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο με εντυπωσιακές κατασκευές που ετοιμάζει η δημιουργική και καλλιτεχνική ομάδα της HELEXPO και μετά τη Θεσσαλονίκη έρχεται στην Αθήνα.

Η περιήγηση, στα 3.500 τετραγωνικά, θα οδηγεί μέσα από τους δρόμους του κακάο στην ζούγκλα του Αμαζονίου και στον πολιτισμό των Αζτέκων στα εργαστήρια σοκολάτας, μπισκότων, γάλακτος και καραμέλας.

Οι κυριότεροι σταθμοί αυτού του απολαυστικού ταξιδιού είναι:

* Το Μουσείο του Κακάο και της Σοκολάτας όπου ο επισκέπτης μαθαίνει τα πάντα για το εξωτικό κακαόδεντρο και βλέπει αληθινά δείγματα καρπού και σπόρων.

* Ο Ναός των Αζτέκων , με τους θρύλους, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των ινδιάνων, αλλά και τις απίθανες ιστορίες του κακάο.

* Η Ζούγκλα του Αμαζονίου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία και ξενάγηση, στη μικρή, «πραγματική» ζούγκλα με την αποπνικτική υγρασία και την τροπική ζέστη που δημιουργούν οι συνθήκες προσομοίωσης.

* Η ξύλινη Καλύβα του Αμαζονίου, όπου ο επισκέπτης βιώνει ένα ταξίδι στους δρόμους του κακάο και της σοκολάτας στην Ευρώπη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και αφηγητή τον ηθοποιό Θανάση Τσαλταμπάση.

* Το Εργαστήρι Σοκολάτας , όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί τα διάφορα στάδια παραγωγής και συσκευασίας σοκολάτας και φυσικά μπορεί να δοκιμάζει. Περιλαμβάνει μάλιστα διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά.

* Το Εργαστήρι Μπισκότου, όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί τη διαδικασία παραγωγής και έναν σεφ να δημιουργεί τα μπισκότα.

* Το Εργαστήρι Γάλακτος, ένα παραμυθένιο σκηνικό μιας μικρής φάρμας.

* Ο Ποιοτικός Έλεγχος, το χημείο του Εργοστασίου και όπου με τη βοήθεια του «μαγικού» επιστήμονα, οι καταναλωτές μαθαίνουν τι πρέπει να προσέχουν και παρακολουθούν ένα εντυπωσιακό «σοκολατένιο» πείραμα.

* Η Μηχανή του Χρόνου, όπου μέσα από έναν δαιδαλώδη, παιχνιδιάρικο Λαβύρινθο, ο επισκέπτης μεταφέρεται στο σύμπαν και στις εποχές που ταξίδεψε διαχρονικά η σοκολάτα.

* Ο μεγαλύτερος Καταρράκτης Σοκολάτας της Ευρώπης όπου 1.200 λίτρα πραγματικής, λιωμένης σοκολάτας ρέουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

* Η Αίθουσα Εκπαίδευσης όπου με διασκεδαστικό τρόπο γίνεται ενημέρωση για τη στοματική υγιεινή και εκπαίδευση για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών.

* Η Choco Αrt, ένας διαφορετικός χώρος πολιτισμού και τέχνης, με γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης, έκθεση φωτογραφίας και comics με θέμα τη σοκολάτα.

* Το Εργαστήρι Καραμέλας όπου γίνεται χειροποίητη παραγωγή «φρέσκιας» καραμέλα και επιτρέπονται οι δοκιμές…

Το συναρπαστικό ταξίδι στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», ολοκληρώνεται με μίνι show γευσιγνωσίας που περιλαμβάνει εξαιρετικά σοκολατάκια και επιλεγμένες γεύσεις απ’ όλον τον κόσμο. Μάλιστα, όποιος ενήλικας, αφού δοκιμάσει αναγνωρίσει τα υλικά, βραβεύεται ως «Ειδικός Σοκολατογευσιγνώστης».

Στο «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», λειτουργούν τμήματα με διάφορα θεματικά εργαστήρια (workshops), ενώ το πληροφοριακό υλικό του Μουσείου είναι προσβάσιμο στα Ελληνικά, στα Αγγλικά καθώς και στην νοηματική γλώσσα αλλά και σε άλλες γλώσσες μετά από συνεννόηση. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικά προβλήματα. To «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», που απευθύνεται σε επισκέπτες κάθε ηλικίας, λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αμαρουσίου.

Το ωράριο λειτουργίας του είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, το Σάββατο από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Η γενική είσοδος έχει εισιτήριο 7 ευρώ το άτομο, για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ το εισιτήριο είναι 5 ευρώ, το οικογενειακό εισιτήριο (για 3 ή 4 άτομα) είναι 20 ευρώ, ενώ για τα σχολεία και τις μεγάλες οργανωμένες επισκέψεις είναι 5 ευρώ.

To «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», θα χαρίζει απόλαυση έως τις 21 Φεβρουαρίου 2016, ενώ θα γλυκάνει με σοκολάτα και την περίοδο των Χριστουγέννων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...