Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ρήτρα ηλικίας στις περικοπές συντάξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης για τις επερχόμενες μειώσεις στις αποδοχές 2,6 εκατ. συνταξιούχων προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Αρμόδια στελέχη, που έχουν στα χέρια τους το σχέδιο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αποκάλυψαν στον «Ε.Τ.» ότι οι περικοπές που προκύπτουν από μια πρώτη απεικόνιση των σεναρίων που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από την Αναλογιστική Αρχή κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12%. Τα ποσοστά αυτά όμως αλλάζουν αν το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις ξεκινά από τα 50 ή αν ξεκινά από τα 55. Ανάλογα δηλαδή με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών.

Εξαιρέσεις

Τα σενάρια των περικοπών περιλαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως οι συντάξεις. Το αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις θα εξαρτηθεί από το αν ο λογαριασμός των περικοπών που φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα έτη βγαίνει με μεσοσταθμικές μειώσεις το πολύ ως 10% αν επιλεγούν και τα ποσά από τα 600 ευρώ και πάνω ή αν η κυβέρνηση θελήσει να εξαιρέσει τις συντάξεις των 600 ευρώ επιβάλλοντας το νέο επανυπολογισμό και εν τέλει τις νέες περικοπές σε όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω. Στην πρώτη περίπτωση το βάρος μοιράζεται σε περισσότερους συνταξιούχους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα πληρώσουν το «μάρμαρο» πάλι οι συνταξιούχοι που έχουν υποστεί όλες τις μέχρι τώρα μειώσεις των Μνημονίων και θα έρθει να προστεθεί άλλη μια που μπορεί να είναι και μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» από το νέο ψαλίδι είναι πιθανό να εξαιρεθούν μόνον οι πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και αυτό γιατί ο τρόπος που θα γίνουν δεν θα είναι οριζόντιος αλλά θα βασίζεται σε ένα συνδυασμό κοινωνικά αποδεκτών κριτηρίων, ώστε να μην αδικηθούν όσοι πλήρωσαν εισφορές για πολλά χρόνια, αλλά και να αποκατασταθεί η σχέση εισφορών-συντάξεων για όσους ασφαλίστηκαν για λίγα έτη, αλλά λόγω της προνοιακής στήριξης που τους παρείχε το κράτος, καταλήγουν με σύνταξη που δεν αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλαν.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.