Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Το αποτρόπαιο βασανιστήριο της κλειτοριδεκτομής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς την περιγράφουν δύο γυναίκες που την αναλαμβάνουν...

Δύο γυναίκες που αναλαμβάνουν να «προστατεύσουν» τα κορίτσια στην Κένυα με τη βάρβαρη μέθοδο της κλειτοριδεκτομής μίλησαν στο CNN για το πώς τα κορίτσια ακινητοποιούνται και τους δένονται τα μάτια πριν ακρωτηριαστούν με μια λεπίδα τα έξω γεννητικά τους όργανα στα δρομάκια της Κένυας.

Η δημοσιογράφος Nima Elbagir κατάφερε να μιλήσει με τις δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, στο Ναϊρόμπι, όπου η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων παραμένει κοινή πρακτική.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, εκεί ταξιδεύουν και πολλά κορίτσια από τη Βρετανία- που έχουν όμως ρίζες ή σχέσεις με την αφρικανική χώρα- κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή τη σκληρή και αποτρόπαια πρακτική.

Οι δύο γυναίκες αποκαλύπτουν φρικιαστικές λεπτομέρειες περιγράφοντας πως χρησιμοποιούν μία λάμα ξυραφιού κι ένα μπουκάλι αιθανόλης ενώ τα κορίτσια ακινητοποιούνται στο έδαφος δεμένα πάνω σε ένα κομμάτι ύφασμα ή πλαστικό!



«Καθίζουμε το κορίτσι κάτω, κάποιες φορές με τα μάτια δεμένα. Κόβουμε, κόβουμε τρεις φορές και μετά ρίχνουμε το οινόπνευμα πάνω στην πληγή. Αυτό πονάω κάπως αλλά σταματά την αιμορραγία. Βάζουμε το χέρι πάνω στο στόμα τους αλλά δεν φωνάζουν γιατί αν το κάνουν οι συνομήλικές τους θα τις επικρίνουν. Κι έτσι κρατιούνται και αντέχουν τον πόνο, δεν μπορούν να κάνουν θόρυβο λόγω όσων θα σκεφτούν τα άλλα κορίτσια», αφηγούνται.



Παρότι ο ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παράνομος στον ανεπτυγμένο κόσμο και σε πολλές χώρες της Αφρικής, η πρακτική συνεχίζεται σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που φοβούνται πως θα περιθωριοποιηθούν αν δεν υποβάλλουν τις κόρες τους στην αναίτια αυτή δοκιμασία.

Εφαρμόζεται σε κορίτσια σε νεαρή ηλικία με βάση τη λανθασμένη αντίληψη πως θα τα προστατεύσει από την ακολασία και θα διατηρήσει ψηλά τη φήμη της οικογένειας.

Περισσότερα από ένα εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν υποβληθεί ή κινδυνεύουν να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με οργανώσεις. Περίπου 700.000 θύματα ζουν στην Ευρώπη- 140.000 στη Βρετανία και 100.000 στη Γαλλία. Μισό εκατομμύριο γυναίκες στις ΗΠΑ είτε την υπέστησαν ήδη είτε κινδυνεύουν να υποβληθούν στη διαδικασία αυτή με το ζόρι.

Οι δύο γυναίκες περιέγραψαν στο CNN ποια φροντίδα παρέχεται στην πληγή των κοριτσιών: «Καθαρίζουμε την πληγή κάθε πρωί με λίγο οινόπνευμα και δύο εβδομάδες αργότερα λύνουμε το κορίτσι και βλέπουμε να η πληγή έχει κλείσει και μπορεί να περπατήσει λίγο μέσα στο σπίτι. Την τρίτη εβδομάδα θα πρέπει να είναι καλά αλλά δεν μπορεί να συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες μέχρι να περάσει ο πρώτος μήνας. Τότε θα πρέπει να είναι καλά και να επιστρέψει στη ρουτίνα της καθημερινότητάς της».



Υπάρχουν τρεις μορφές ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων: η μερική ή ολική αποκοπή της κλειτορίδας, η μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλών του αιδοίου και η στένωση συνολικά του αιδοίου.

Στην τρίτη και πιο ακραία μορφή, κλειτορίδα και χείλη κόβονται με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο- γυαλί, μαχαίρι, ψαλίδι, λάμα… - και στη συνέχεια τα εναπομείναντα αποκόμματα των χειλών ράβονται το ένα με το άλλο. Μένει μια οπή στο μέγεθος σπίρτου (!) για την ούρηση που οδηγεί σε μεγάλο πόνο και συχνές λοιμώξεις.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.