Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα στις φυλακές της χώρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρασκευόπουλος: Δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας.

«Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος έδωσε το στίγμα του νέου συστήματος που δίνει τη δυνατότητα στις φυλακές της χώρας να περάσουν στην «ηλεκτρονική εποχή».

Ο στόχος είναι η αναβάθμιση των δομών καθώς οι 33 συνολικά φυλακές της χώρας θα είναι πλέον ηλεκτρονικά συνδεδεμένες με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τα δικαστήρια της χώρας, την Επάνοδο (φορέας για την επανένταξη των κρατουμένων) , και την Ελληνική Στατιστική Αρχή .

Με αυτό τον τρόπο δίνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης η δυνατότητα να έχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για κάθε ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα, τους κρατούμενους, το προσωπικό, τις προμήθειες κτλ.

Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και θα παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 16 Νοεμβρίου του 2015 ανήλθε στα 3,067.973 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο.

Ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης χαρακτήρισε το έργο ως «τη σημαντικότερη τομή στη σωφρονιστική διοίκηση επισημαίνοντας εφεξής ότι ο κάθε διευθυντής και η κάθε υπηρεσία των φυλακών, όπως επίσης το υπουργείο, η ΕΛΑΣ και οι λοιποί συνδεδεμένοι με το σύστημα φορείς θα έχουν πλήρη εικόνα για το κάθε σωφρονιστικό κατάστημα σε «real time». «Μας ερχόντουσαν ερωτήσεις από τις πρεσβείες για εκζητούμενους και το υπουργείο έπρεπε να στείλει φαξ σε 33 φυλακές για να μάθει αν και που βρίσκεται ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Αυτό πλέον θα σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτράκης.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταχωρούνται στοιχεία που αφορούν τον πλήρη φάκελο του κάθε κρατούμενου, την παρακολούθηση των πειθαρχικών του παραπτωμάτων, τις μεταγωγές που έχουν γίνει, τον αριθμό των αδειών που έχει λάβει, καθώς και όλες οι ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν, (φαρμακευτική αγωγή, ασθένειες, κτλ)

Εκτός , όμως , από τους κρατούμενους , το υπουργείο θα έχει άμεση πρόσβαση και σε 'λειτουργικά «στοιχεία του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος τα οποία θα αφορούν:

- στην οικονομική διαχείριση (παρακολούθηση εσόδων,-εξόδων),

-στην διαχείριση του φαρμακείου και της αποθήκης του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος (δηλαδή τι αποθέματα υπάρχουν, τί ελλείψεις κτλ)

- στη διαχείριση του προσωπικού (πλήρη στοιχεία κάθε εργαζομένου , άδειες, κτλ)

- στη διαχείριση του στόλου των οχημάτων των φυλακών της φυλακές


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.