Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Έρχονται πίσω με μια ντουζίνα μετάλλια



Υπερηφάνεια και χαρά γέμισαν τις καρδιές όλων των Ελλήνων τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η συγκομιδή των μεταλλίων ήταν εντυπωσιακή. Ένα χρυσό, τρία ασημένια και οχτώ χάλκινα μετάλλια κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι Έλληνες πρωταθλητές, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 44η θέση.

Ας θυμηθούμε και πάλι τους Έλληνες αθλητές που μας έκαναν για μια ακόμη φορά υπερήφανους:



Ομάδα «μπότσια»: Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης και Νίκος Πανανός στο άθλημα «μπότσια» εξασφάλισαν το χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες.



Πασχάλης Σταθελάκος: Δυο μετάλλια για τον αθλητή στίβου. Χάλκινο στη σφαίρα και ασημένιο στον δίσκο.



Παύλος Μάμαλος: Ο 41χρονος αρσιβαρίστας κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 90 κιλών της άρσης βαρών σε πάγκο.



Μανώλης Στεφανουδάκης: Ο Έλληνας αθλητής ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου στον ακοντισμό των κατηγοριών F54/55/56.



Ανθή Καραγιάννη: Η αθλήτρια από την Καβάλα κατέκτησε την τρίτη θέση στο μήκος, προσφέροντας στην Ελλάδα το ενδέκατο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.



Αλεξάνδρα Δημόγλου: Η Αλεξάνδρα Δημόγλου, στον τελικό των 400μ. κατηγορίας Τ13 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 56,91 που αποτελεί προσωπικό ρεκόρ.



Αριστείδης Μακροδημήτρης: Είναι ο «συλλέκτης μεταλλίων» της Ελληνικής αποστολής των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου με ένα ασημένιο μετάλλιο στα 50 μ. ύπτιο και δυο χάλκινα στα 50 και 100 μ. ελεύθερο.



Χρήστος Ταμπαξής: Ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής Χρήστος Ταμπαξής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο (κατηγορία S1) των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.



Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Ο 31χρονος κολυμβητής τερμάτισε τρίτος στα 100μ. ύπτιο στην κατηγορία S13 με χρόνο ένα λεπτό και 1,1 δευτερόλεπτα.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο απολογισμός της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς



Με 12 μετάλλια επιστρέφει στην Αθήνα η ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Ελλάδα κατετάγη 44η στον πίνακα των μεταλλίων.


Τα μισά μετάλλια φέρνουν οι Έλληνες από το Λονδίνο εν συγκρίσει με το Πεκίνο, ωστόσο αν σκεφτεί κανείς πως ο αθλητισμός για αθλητές με αναπηρία ήταν ευκολότερος πριν από τέσσερα χρόνια, τότε οι εμφανίσεις στο Λονδίνο και η παρουσία σε πολυάριθμους τελικούς συνιστούν απόλυτα επιτυχημένη την εμφάνιση της ελληνικής ομάδας.

Η Ελλάδα φιγουράρει στην 44η θέση της λίστας με δώδεκα μετάλλια. Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Μαρία-Ελένη Κορδάλη κατέκτησαν το μοναδικό χρυσό στο αγώνισμα των μεικτών ζευγαριών στο μπότσια στην κατηγορία BC3. Κατακτήθηκαν επίσης μετάλλια στην κολύμβηση και στον στίβο.

Την πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων κέρδισε η Κίνα που αύξησε τη συγκομιδή της συγκριτικά με το Πεκίνο κατα είκοσι μετάλλια με έξι χρυσά περισσότερα. Συνολικά κατέκτησε 231 (95 χρυσά, 71 αργυρά και 65 χάλκινα). Ακολούθησε η Ρωσία με 101 μετάλλια στο σύνολο (36 χρυσά, 38 αργυρά, 28 χάλκινα) και στην 3η θέση η Μεγάλη Βρετανία με 120 μετάλλια (34 χρυσά, 43 αργυρά και 43 χάλκινα).

Ο πλήρης πίνακας των μεταλλίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπεύθυνοι για την εξαθλίωση των ΑμεΑ



H συνδικαλιστική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ έχει στηρίξει όλες τις κυβερνητικές επιλογές -προηγούμενες και σημερινές- που κατακρεουργούν τα δικαιώματα και τις παροχές των ατόμων με αναπηρία και των χρόνια πασχόντων. Κυρίως με τη συγκάλυψη των κυβερνητικών στόχων, αλλά και με τον καθησυχασμό των αναπήρων και των οικογενειών τους κ.ά. Έτσι, η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, στήριξε με όλες τις δυνάμεις την απογραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, που έγινε με πρόσχημα την ανακάλυψη των «ανάπηρων - μαϊμού», ώστε -υποτίθεται- να ωφεληθούν οι πραγματικοί ανάπηροι. Στήριξε το σφαγείο των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λέγοντας πως αν και εφόσον λειτουργήσουν όπως πρέπει, θα συμβάλλουν θετικά. Στήριξαν τον νέο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, ο οποίος αφήνει πολλά περιθώρια για πλασματική μείωση του ποσοστού αναπηρίας.

Έβλεπαν το σχέδιο μείωσης των επιδομάτων και όμως σφύριζαν αδιάφορα αρνούμενοι να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Ακόμη και σήμερα που είναι δεδομένη η μείωση των προνοιακών επιδομάτων και η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, όχι απλά δεν καλεί σε κινητοποίηση, αλλά και σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Εργασίας, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί σήμερα συνάντηση, αναφέρει: «Η διαδικασία απογραφής, την οποία ως θεσμό υποστήριξε η ΕΣΑμεΑ, επέφερε ήδη μείωση των επιδοτούμενων»! Στο ίδιο υπόμνημα άλλωστε υποστηρίζει πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, τα μνημόνια και οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες μπορεί να συνυπάρξει με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των αναπήρων. Δηλαδή, βάζει πλάτες στην εφαρμογή της πολιτικής ενάντια στους ΑμΕΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα αγγελάκι με μισή καρδιά



Η μικρή Σκάρλετ είναι ένα θαύμα της ιατρικής.

Η μικρούλα Σκάρλετ είναι ένα πραγματικό αγγελάκι. Ένα πανέμορφο κοριτσάκι που κάνει τα πρώτα του βήματα. Εκ πρώτης όψεως τίποτα δεν μαρτυρά ότι είναι ήδη βασανισμένη: γεννήθηκε με μισή καρδιά!

Όταν γεννήθηκε η Σκάρλετ, σε νοσοκομείο της Γλασκόβης, οι γιατροί νόμιζαν ότι ήταν ένα υγιές μωρό. Όμως, η μητέρα της υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς το κοριτσάκι φαινόταν να έχει δυσκολία στην αναπνοή και έκλαιγε συνεχώς.

Μετά από τέσσερις μήνες και αρκετές εξετάσεις, αποκαλύφθηκε το πρόβλημα. Το δεξί τμήμα της καρδιάς της Σκάρλετ ήταν ατροφικό, με αποτέλεσμα να μην αιματώνονται σωστά οι πνεύμονες.

Το σοκ ήταν μεγάλο για την οικογένεια. Περίπου 600 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο με αυτή την πάθηση και τα περισσότερα πεθαίνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Η Σκάρλετ είναι ένα θαύμα, καθώς κατάφερε να επιβιώσει χωρίς καμία θεραπεία για 4 μήνες.

Το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε δύο πολύ σοβαρές επεμβάσεις και οι γιατροί κατάφεραν να κατευθύνουν το αίμα στους πνεύμονες.

Η πρόγνωση για την Σκάρλετ είναι αισιόδοξη. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μια φυσιολογική παιδική ηλικία, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί μεταμόσχευση όταν φθάσει στην εφηβεία.




Διαβάστε περισσότερα...

Έπαιρνε το επίδομα της τυφλής θείας του


Μία νέα υπόθεση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά, ο διευθυντής του ΟΑΕΔ στη Ζάκυνθο.

Ο διευθυντής έπαιρνε το επίδομα τυφλότητας της θείας του, η οποία έχει φύγει από τη ζωή εδώ και δυο χρόνια και το εισέπραττε η ίδια όταν ήταν εν ζωή.

Παρά το γεγονός ότι ο διευθυντής έχει τεθεί σε αργία, συνεχίζει να εισπράττει ενοίκια από το κράτος, γιατί το κτίριο του ΟΑΕΔ στη Ζάκυνθο, είναι δικό του.

Δείτε το βίντεο από το MEGA


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διετής αποκλεισμός για τρεις αθλητές



Βαριές «καμπάνες» έπεσαν σε τρεις αθλητές της άρσης βαρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ.

Πιο συγκεκριμένα, η παραολυμπιακή επιτροπή αντί-ντόπινγκ κοντρόλ απέκλεισε από κάθε δραστηριότητα για τα επόμενα δύο χρόνια τους Ρώσους Νικολάι Μαρφίν, Βαντίμ Ρακίτιν, καθώς και τον Γεωργιανό Σότα Ομαρασβίλι.

Ο Ρακίτιν είχε προλάβει να αγωνιστεί στην κατηγορία των -90κιλών, σε αυτή όπου ο Έλληνας πρωταθλητής Παύλος Μάμαλος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, τερματίζοντας έβδομος.

Από την άλλη, ο Μαρφίν είχε «κοπεί» πριν προλάβει να συμμετάσχει στα 100κιλά, ενώ ο τρίτος της «παρέας», Ομαρασβίλι είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο μετά από την ανεπιτυχή προσπάθειά του στα 60κιλά.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν πήγε και μακριά το ακόντιο



Πολύ μακριά από τις πρώτες θέσεις στον τελικό του ακοντισμού στις κατηγορίες F57/F58 των Παραολυμπιακών Αγώνων, έμειναν οι δύο Έλληνες πρωταθλητές που συμμετείχαν.

Ο Δημήτρης Ντομγκιόνι έμεινε στη 13η θέση με βολή στα 32,97μ., ενώ ο Τάσος Τσίου βρέθηκε στη 15η θέση με το 27,85μ. που έριξε το ακόντιο.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Ιρανός Μοχάμεντ Καλβάντι με το φοβερό 50,98, ενώ το αργυρό μετάλλιο πήγε στον Βραζιλιάνο Κλοντίνεϊ Μπατίστα με βολή στα 45,38μ. Ο τελευταίος που «σκαρφάλωσε» στο βάθρο με το χάλκινο στο λαιμό ήταν ο Αιγύπτιος Ραέντ Σαλέμ με 47,90.


Διαβάστε περισσότερα...

Σημαιοφόρος ο Μακροδημήτρης




Την τιμή να μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου με την ελληνική σημαία θα έχει ο Αριστείδης Μακροδημήτρης στην τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε τα τρία από τα συνολικά 12 μετάλλια της ελληνικής αποστολής και πλέον θα ηγηθεί των υπόλοιπων αθλητών μας στη διαδικασία, που θα λάβει χώρα στις 23:00, την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακροδημήτρης έχει κατακτήσει το αργυρό στα 50μ. ύπτιο της κατηγορίας S2, καθώς και δύο χάλκινα στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο, στην ίδια κατηγορία.



Διαβάστε περισσότερα...

Έψαχνε φάρμακο μέσω facebook


Μέχρι και αγγελία στο facebook, αναγκάστηκε να βάλει αδελφή καρκινοπαθούς από τον Βόλο, προκειμένου να βρει φάρμακο για τη χημειοθεραπεία του.

Όταν άρχισε η περιπέτεια υγείας του αδελφού της, ο γιατρός την ενημέρωσε οτι υπάρχει έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου που χρειαζόταν ο καρκινοπαθής, όχι μόνο στο φαρμακείο του νοσοκομείου, αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια.

Η αδελφή του ασθενούς, από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Μαίου, μέσα από μια καθημερινή βασανιστική διαδικασία πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ. Τηλεφώνησε σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας, σε ορισμένα μάλιστα δύο και τρεις φορές, αναζητώντας το δυσεύρετο φάρμακο.

''Τηλεφωνούσα καθημερινά, έχοντας μπροστά μου ατελείωτες λίστες και σε κάθε τηλεφώνημα περίμενα με λαχτάρα μια θετική απάντηση ότι ''ναι, έχω το φάρμακο'', αφηγείται στο ''Έθνος της Κυριακής'', η αδελφή του καρκινοπαθούς.

''Κάθε 20 εως 30 συνεχόμενες αρνήσεις του τύπου ''δυστυχώς κυρία μου, δεν το έχουμε'', βρισκόταν και κάποιος που μου έλεγε: ''ναι, υπάρχει, αλλά έχω μόνο λίγες αμπούλες''.

Τελικά, η αγωνία της οικογένειας έληξε καθώς το φάρμακο βρέθηκε στη Γερμανία.

''Έγραψα επιστολές σε αρμοδίους, στον ΕΟΠΥΥ, τηλεφώνησα στον ΕΟΦ, στους φαρμακευτικούς συλλόγους, παρακάλεσα αντιπροσώπους φαρμακαποθηκών, χωρίς αποτέλεσμα. Άρχισα να γράφω μηνύματα μέσω του Διαδικτύου, με αγγελίες στα τοπικά ΜΜΕ, ακόμα και το facebook χρησιμοποίησα. Τελικά βρέθηκαν άνθρωποι που απάντησαν, εξασφαλίζοντάς μας μέρος της θεραπείας. Ώσπου μέσω φίλων μάθαμε ότι υπάρχει πιθανότητα να βρούμε το φάρμακο στη Γερμανία. Και πράγματι το βρήκαμε'', λέει η αδελφή του ασθενή.



Διαβάστε περισσότερα...

Tεστ γνώσεων και δεξιοτήτων για 650.000 δημοσίους υπαλλήλους



Σε “διαθεσιμότητα” όσοι δεν περάσουν τα τεστ.

- Τα τεστ θα γίνουν ακόμη και σε όσους διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ
- Όσοι πάρουν χαμηλή βαθμολογία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και μετά θα απολυθούν
- Ποια είναι τα κριτήρια για την παραμονή και τι θα περιλαμβάνουν τα τεστ

Γραπτό τεστ και βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου θα περιλαμβάνει η αξιολόγηση του προσωπικού στην οποία θα υποβληθούν σταδιακά από φέτος όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμα και αυτοί που πέρασαν μέσω ΑΣΕΠ), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με βάση τα νέα μειωμένα οργανογράμματα των κρατικών δομών αλλά και τις ανάγκες σε προσωπικό, αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ξεκινήσουν σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού ανά την επικράτεια, από φορείς που καταγράφουν πλεόνασμα σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ελλείψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” θα προηγηθεί η αξιολόγηση όσων υπαλλήλων υπηρετούν σε υπουργεία που έχει οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμά τους (μετά τον Νοέμβριο) καθώς και μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν προσληφθεί εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών (π.χ. ΑΣΕΠ). Στόχος της συγκεκριμένης επιλογής είναι να πραγματοποιηθεί σταδιακά η διαδικασία προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αξιολόγηση 650.000 περίπου υπαλλήλων αποτελεί ένα δαιδαλώδες, χρονοβόρο και κοστοβόρο έργο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο και σταδιακά θα αναμορφώνεται. Για παράδειγμα, αν και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αξιολόγησης μέσω συνέντευξης, ενδέχεται να αξιοποιηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων π.χ. ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι λάβουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες μετά από τη συνολική τους αξιολόγηση και διαπιστωθεί ότι δεν μπορούν να υπηρετήσουν πουθενά αλλού στο Δημόσιο, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν χρόνο, λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους και μετά θα απολυθούν.

Μέσω της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη συνταξιοδοτική ωρίμανση (εάν γίνει αποδεκτή από την τρόικα αφού θα παρέχει κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση σε όσους θα ολοκλήρωναν τον εργασιακό τους βίο το 2016 και 2017) θα αποχωρήσει από τις κρατικές υπηρεσίες περίπου το 6% των υπαλλήλων μέχρι το 2015 (35-40.000 εργαζόμενοι) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Το γραπτό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), εκτός των υπαλλήλων που έχουν γνώσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα απλοποιηθεί στο πρότυπο του τεστ δεξιοτήτων που είχε διοργανώσει η ανεξάρτητη αρχή το 2008. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα χρειαστούν τη βοήθεια φροντιστηρίων αφού δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη ύλη στην οποία θα εξεταστούν.

Οι δεξιότητες και οι ικανότητες του προσωπικού που θα αξιολογηθούν με γραπτή εξέταση (για υπαλλήλους ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ).

Για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα συνυπολογιστούν κυρίως η προϋπηρεσία, η συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. οικογενειακή κατάσταση).

Η γραπτή εξέταση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης έχει επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Γ. Βέη προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που διαθέτει το ΑΣΕΠ σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμών όπως το τεστ δεξιοτήτων. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να απλοποιήσει το γραπτό τεστ, το οποίο θα καταλαμβάνει το 20-25% της τελικής βαθμολογίας.

Η εξέταση θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ερωτήσεων:

Τα «SOS».

Οι βασικές γνώσεις οι οποίες θα ζητηθούν είναι σχετικές με την Ιστορία της ανθρωπότητας και τη γεωγραφία του πλανήτη, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους, τον πολιτισμό, τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα κ.λπ.

Ως δεξιότητες θεωρούνται μεταξύ άλλων η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, η αριθμητική αντίληψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με απλούς υπολογισμούς, η αναλυτική σκέψη και η κριτική ικανότητα, ο επαγωγικός και διαγραμματικός συλλογισμός, η ικανότητα κατηγοριοποίησης, ταξινόμησης και επεξεργασίας πληροφοριών, η ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης, η παρατηρητικότητα, η αντίληψη του χώρου κ.λπ.

Οι ειδικές ερωτήσεις θα αφορούν πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι ανά κλάδο. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές ερωτήσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση φορολογικών παραβάσεων για τους υπάλληλους των Εφοριών, ενώ οι Επιθεωρητές Εργασίας θα κληθούν να απαντήσουν σε πρακτικά ερωτήματα της ειδικότητάς τους.

Η διάρθρωση των ερωτημάτων θα οριστικοποιηθεί μεταξύ της Ομάδας Δράσης της ΕΕ και στελεχών του ΑΣΕΠ και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Η βαθμολογία - Τα κριτήρια για την παραμονή

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη βαθμολόγηση κριτηρίων τα οποία είναι: Οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία που διαθέτει και δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος με τη συμμετοχή του σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνυπολογίζεται και η εμπειρία που τυχόν διαθέτει από τον ιδιωτικό τομέα. Η γνώση ξένων γλωσσών. Ο ατομικός φάκελος του υπαλλήλου. Αρνητικά θα κριθεί κάποιος που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό αδίκημα, ή καταγράφεται στον φάκελό του ότι απέχει αδικαιολόγητα από τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιθανές ερωτήσεις

Σύμφωνα με τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε τεστ δεξιοτήτων και βασικών γνώσεων ενδεικτικά ερωτήματα αποτελούν:

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής χρησιμοποιεί για τη μόνιμη αποθήκευση δεδομένων, προγραμμάτων, εγγράφων και κάθε μορφής αρχείων:
α) την κύρια ή κεντρική του μνήμη.
β) τον σκληρό του δίσκο.
γ) τη μνήμη του επεξεργαστή.
δ) την κάρτα ήχου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι ελεύθερη:
α) η θρησκεία κάθε κράτους το οποίο αναγνωρίζει στην επικράτειά του τη θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
β) κάθε γνωστή θρησκεία.
γ) μόνο η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
δ) μόνο η χριστιανική θρησκεία και η μωαμεθανική θρησκεία.

Το κείμενο .................. το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των εθνών.
α) πραγματεύεται
β) διαλέγεται
γ) υπεραμύνεται
δ) υπερθεματίζει

Προγραμματίζεται η αεροπορική σύνδεση 13 πόλεων ανά δύο με μία πτήση μετ' επιστροφής την ημέρα. Πόσες προσγειώσεις αεροσκαφών θα πραγματοποιούνται την ημέρα και στις 13 πόλεις;
α) 52
β) 156
γ) 169
δ) 312



Διαβάστε περισσότερα...

Δάγγειος πυρετός σχεδόν μετά από έναν αιώνα



Μάθετε με ποιους τρόπους μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η τελευταία φορά που χτύπησε στην Ελλάδα ήταν το 1928. Και να που ο Δάγγειος πυρετός- όπως και άλλα «ξεχασμένα» νοσήματα- έκανε και πάλι την εμφάνισή του, και μάλιστα θανατηφόρα. Θύμα, ένας 84χρονος κάτοικος Αγρινίου, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο Πατρών.

Η πιθανή είσοδος του ιού στην χώρα μας μπορεί να προέλθει είτε με ταξιδιώτες (και μετανάστες) που νοσούν και είναι σε φάση ιαιμίας, που είναι και το πιθανότερο, ή με είσοδο μολυσμένων κουνουπιών με μεταφορικά μέσα.

Μάθετε για τον Δάγγειο

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια νόσος που προκαλείται από τους ιούς DEN-1, DEN-2, DEN-3 ή DEN-4. Οι ιοί μεταδίδονται στον άνθρωπο από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Υπολογίζεται ότι οι περιπτώσεις δάγκειου πυρετού, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχονται στις 100 εκατομμύρια το χρόνο. Η σοβαρή μορφή της νόσου, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρος, ονομάζεται δάγκειος αιμορραγικός πυρετός. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του δάγκειου αιμορραγικού πυρετού μειώνουν τη θνησιμότητα σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Με ποιους τρόπους μεταδίδεται στον άνθρωπο;

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού Aedes. Το κουνούπι κολλάει τον ιό αφότου τσιμπήσει μολυσμένο, με δάγκειο ή δάγκειο αιμορραγικό πυρετό, άνθρωπο και περίπου μια εβδομάδα μετά τον μεταδίδει σε κάποιο υγιές άτομο μέσω του τσιμπήματός του. Ο δάγκειος πυρετός δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα του δάγκειου πυρετού, τα οποία εκδηλώνονται πιο ήπια στα μικρότερα παιδιά από ότι στα μεγαλύτερα και στους ενήλικες είναι τα εξής:

- υψηλός πυρετός, οξύς πονοκέφαλος

- πόνος στη μέση, πόνος στις αρθρώσεις

- ναυτία, εμετός

- πόνος στα μάτια

- εξανθήματα

Τα συμπτώματα του αιμορραγικού πυρετού μπορεί να είναι τα εξής:

- πυρετός (διάρκειας από 2 έως 7 ημέρες), πονοκέφαλος

- ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα

- μωλωπισμός του δέρματος, δερματική αιμορραγία

- αιμορραγία από τη μύτη και τα ούλα και τα αυτιά

- εσωτερική αιμορραγία

- αιμορραγικό σοκ

Πως θεραπεύεται;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της λοίμωξης από δάγκειο πυρετό. Όσοι πάσχουν από δάγκειο, πρέπει να χρησιμοποιούν αναλγητικά με ακεταμινοφαίνη και να αποφεύγουν τα σκευάσματα που περιέχουν ασπιρίνη. Επίσης, πρέπει να ξεκουράζονται, να καταναλώνουν άφθονα υγρά και να συμβουλεύονται κάποιο γιατρό.

Πως μπορεί να προληφθεί η μόλυνση;

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό περιορίζει τα προληπτικά μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι τα εξής:

- έγκαιρη πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς και ευρεία χρήση εντομοκτόνων (χημικών προνυμφοκτόνων και ενηλικοκτόνων)

- καταστροφή των πιθανών σημείων που γεννά το κουνούπι Aedes aegypti τα αυγά του και κυρίως των τεχνητών ταμιευτήρων νερού

- άδειασμα και απολύμανση των διαφόρων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση νερού (π.χ. πλαστικά δοχεία, βαρέλια, κουβάδες, βάζα ή πιθάρια)

- προστασία των εσωτερικών χώρων με σίτες σε παράθυρα και πόρτες

- επάλειψη του ακάλυπτου δέρματος με εντομοαπωθητικά που περιέχουν ως συστατικό το DEET σε διάλυση 20%-30%


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παχυσαρκία λόγω... τηλεόρασης



Τι έδειξε μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ.

«Για σένα νοιάσου και γυμνάσου» έλεγε μια παλιά διαφήμιση και οι έρευνες επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την άρρηκτη σχέση της άσκησης με την υγεία, την καλή διάθεση και κατ’ επέκταση τη μείωση του σωματικού βάρους. Πολύ περισσότερο στις νεαρές ηλικίες, όπου η παιδική παχυσαρκία τείνει να γίνει μάστιγα στον αναπτυγμένο κόσμο, επειδή τα πιτσιρίκια έχουν ξεχάσει την άσκηση και το... ρίχνουν στην τηλεόραση και τα videogames.

Ό,τι μπορεί να περιορίσει την καθιστική συμπεριφορά, ενδέχεται επίσης να μειώσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) σε παιδιά και εφήβους, προσφέροντας υγεία, ευεξία και λιγότερα κιλά, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του European Food Information Council.

Η «καθιστική ζωή» περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που έχει χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, οι ατελείωτες ώρες με τα βιντεοπαιχνίδια, αντίστοιχα η ενασχόληση μόνο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμη και να ξοδεύει κανείς χρόνο στις φορητές συσκευές όπως είναι smartphones ή τα tablets. Αυτές οι συμπεριφορές συνδέονται με την κακή κατάσταση της υγείας, όπως η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, επειδή εν μέρει έχουν πάρει τη θέση δραστηριοτήτων, οι οποίες θα βοηθούσαν το σώμα μας στο να «κάψει» περισσότερες θερμίδες.

Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ είναι μια μετα-ανάλυση 34 μελετών (οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2011) που εισήγαγαν διάφορες πρωτοβουλίες (π.χ. λιγότερος χρόνος για τηλεόραση) ώστε να μειωθεί ο χρόνος …του καθισιού σε παιδιά και εφήβους (0-18 ετών) στο γενικό πληθυσμό της Ολλανδίας.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπέδων της καθιστικής συμπεριφοράς στο γενικό πληθυσμό θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα παιδιά από το να γίνουν υπέρβαρα, καθώς διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η συνολική μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς και του Δείκτη Μάζας Σώματος συνδέονται και αλληλεπιδρούν. Η έλλειψη άσκησης και σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση βάρους ή το πόσο χρόνο αφιερώνει μπροστά στην τηλεόραση. Ως εκ τούτου, η ανάλυση των Ολλανδών ερευνητών έδειξε ότι ο στόχος για τη μείωση της καθιστικής ζωής στον ευρύτερο πληθυσμό θα μπορούσε να εμποδίσει παιδιά και εφήβους που μπορεί σήμερα να έχουν κανονικό βάρος, από το να γίνουν υπέρβαροι.

Η πλειονότητα των μελετών που αναλύθηκε είχε συμμετοχή παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών και υλοποιούσε παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον. Η τακτική αυτή συνήθως απευθύνεται σε ατομικό επίπεδο, όπως μέσω της παροχής συμβουλών, ενώ και οι γονείς ενημερώνονταν κυρίως μέσω ενημερωτικών δελτίων ή συναντήσεις.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Προσφέρετε θετικό πρότυπο στη νέα γενιά»



Συγχαρητήρια του Ευ. Μεϊμαράκη στον «αργυρό» Παραολυμπιονίκη Χρήστο Ταμπαξή.

Θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου εξέφρασε ο πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης στον Χρήστο Ταμπαξή, σημαιοφόρο της εθνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, για την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στα 50 μ. ύπτιο της κατηγορίας S1.

«Σας συγχαίρουμε και σας καμαρώνουμε για τη μεγάλη επιτυχία σας. Με τη θέληση, το σθένος, τη σκληρή προσπάθειά σας, αλλά και με την αφοσίωσή σας στο πνεύμα του "ευ αγωνίζεσθαι'', συνεχίζετε να διδάσκετε ήθος και φρόνημα και να προσφέρετε θετικό πρότυπο στη νέα γενιά» αναφέρει, στο μήνυμά του, ο κ. Μεϊμαράκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Το χρώμα του σεξ είναι το μοβ!



Έρευνα συνδέει το χρώμα της κρεβατοκάμαρας με τη συχνότητα σεξουαλικών επαφών
.
Εάν ένα ζευγάρι έχει προβλήματα με τη σεξουαλική του ζωή, ίσως το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι… να αλλάξει το χρώμα της κρεβατοκάμαράς του.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με έρευνα, πιο δραστήρια σεξουαλική ζωή έχουν όσοι στην κρεβατοκάμαρά τους έχουν επιλέξει μοβ αποχρώσεις! Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό καταστήματος λιανικής πώλησης και βασίστηκε σε δείγμα 2.000 ενηλίκων Βρετανών.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ο μέσος όρος σεξουαλικών επαφών κάθε εβδομάδα έφτανε τους 3,49 όσων οι κρεβατοκάμαρες είχαν σαν χρωματικό μοτίβο το λιλά, το μοβ και το βιολέτι. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν αυτοί με κόκκινα υπνοδωμάτια, ενώ ακολουθούν το μπλε του ουρανού και το ροζ.

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται όσοι έχουν το γκρι να κυριαρχεί στο δωμάτιό του, καθώς οι σεξουαλικές τους επαφές περιορίζονται στις 1,8 κάθε εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μέσος όρος επαφών για τη Βρετανία που προέκυψε από την έρευνα είναι 2,55 φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στο χρώμα της κρεβατοκάμαρας, αλλά παρουσίασε στοιχεία που συνδέουν τη σεξουαλική ζωή με το είδος των σκεπασμάτων του κρεβατιού! Έτσι οι «τυχεροί» είναι όσοι έχουν επιλέξει μεταξένια σεντόνια, καθώς απολαμβάνουν 4,35 επαφές την εβδομάδα. Αντίθετα, όσοι κοιμούνται με κουβέρτες περιορίζονται σε μόλις 1,8.

Ακολουθεί η λίστα με το χρώμα του δωματίου και τον αριθμό των επαφών ανά εβδομάδα…

1. Μοβ – 3,49
2. Κόκκινο – 3,18
3. Μπλε του ουρανού – 3,14
4. Ροζ – 3,02
5. Μαύρο – 2,99
6. Σκούρο μπλε- 2,76
7. Κίτρινο – 2,43
8. Πορτοκαλί – 2,36
9. Καφέ – 2,10
10. Άσπρο – 2,02
11. Μπεζ – 1,97
12. Πράσινο – 1,89
13. Γκρι – 1,80

Η λίστα με το είδος του σκεπάσματος…

1. Μεταξένια – 4,35
2. Βαμβακερά – 2,72
3. Νάιλον – 2,35
4. Πολυεστέρας – 2,33
5. Κουβέρτα – 1,80


Διαβάστε περισσότερα...

Περιμένουν πέντε μήνες για να εξεταστούν σε δημόσιο νοσοκομείο



Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών.

Εικόνα «ασφυξίας» παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι λίστες αναμονής για εξέταση στα τακτικά πρωινά ιατρεία ξεπερνά ακόμη και τους πέντε μήνες.

Όπως δημοσιεύει το Έθνος, για να εξεταστεί ένας καρκινοπαθής στην παθολογική του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» πρέπει να περιμένει έως τον Δεκέμβριο! Για την κλινική μαστού του ίδιου νοσοκομείου, η αναμονή ξεπερνά τις 100 μέρες και φτάνει έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Στους τέσσερις μήνες ανέρχεται ο χρόνος αναμονής για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Οφθαλμολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας. Πάνω από πέντε μήνες είναι ο χρόνος αναμονής για τη νευρολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, η οποία σπάει κάθε ρεκόρ ζήτησης από τους ασθενείς.

Δύο μήνες είναι ο χρόνος αναμονής για εξέταση στο αλλεργιολογικό ενηλίκων του νοσοκομείου «Λαϊκό», ενώ ξεπερνά τον ενάμιση μήνα η αναμονή για το ωτορινολαρυγγολογικό του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».

Στον αντίποδα, πολύ σύντομος είναι ο χρόνος αναμονής για το νευροχειρουργικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (7 μέρες) και του ορθοπεδικού χρονίων παθήσεων του ΚΑΤ (5 μέρες).

Η οικονομική κρίση στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Οι ελλείψεις γιατρών και προσωπικού οδηγούν σε οριακές καταστάσεις στελέχωσης. Τα κενά σε γιατρούς του ΕΣΥ είναι 5.000, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αριθμός εκτινάσσεται στις 20.000.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αλλαγή ισχίου επιβαρύνει την καρδιά των ηλικιωμένων



Τι αποκαλύπτει νέα διεθνής έρευνα για τις επεμβάσεις αρθροπλαστικής.

Άτομα άνω των 80 ετών, που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής του ισχίου ή της άρθρωσης του γόνατου, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος κατά τη διάρκεια των δυο εβδομάδων μετά την επέμβαση, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα της μελέτης των οποίων δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αρθροπλαστικής κινδυνεύουν έως και κατά 31 φορές περισσότερο από έμφραγμα, το χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, συγκριτικά με όσους δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο συσχετισμός μεταξύ των χειρουργικών επεμβάσεων σε αρθρώσεις και των καρδιακών προβλημάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ασθενείς άνω των 80 ετών. Από την άλλη μεριά όσοι ήταν κάτω των 60 ετών δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων. Οι ερευνητές εξήγαγαν τα συμπεράσματά του με βάση τη μελέτη των ιατρικών αρχείων 95.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική επέμβαση στο ισχίο ή το γόνατο μεταξύ του 1998 και του 2007 στη Δανία.

Ο επικεφαλής ερευνητής Arief Lalmohamed από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης εκτιμά ότι η ίδια επέμβαση μπορεί να επιδρά άμεσα στον καρδιακό κίνδυνο προάγοντας π.χ., την θρόμβωση του αίματος. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να υπάρχει σημαντική απώλεια αίματος, καθώς και μειωμένη οξυγόνωση, ενώ είναι γνωστό ότι η μετεγχειρητική περίοδος είναι αρκετά στρεσογόνος για τον ασθενή. Γι’ αυτό και πριν από μια επέμβαση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το καρδιολογικό ιστορικό του ασθενούς.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τροφές απαραίτητες για υγεία και ομορφιά



Πού βρίσκουμε τα κυριότερα αντιοξειδωτικά.

Το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που ζουν περισσότερο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και καλή υγεία, προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι άρχισαν να διερευνούν τις αιτίες, κυρίως εκείνες που είχαν να κάνουν με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων αυτών.

Εκείνο που διαπίστωσαν λοιπόν, οι ερευνητές ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί, κατά κανόνα, ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές.

Τι άραγε, να κάνει αυτές τις τροφές τόσο πολύ ωφέλιμες; Αυτό ήταν το επόμενο ερώτημα των ειδικών. Έτσι, μετά από πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: Οι τροφές που προέρχονται από φυτά είναι εμπλουτισμένες με διάφορες φυσικές ουσίες που προστατεύουν την υγεία και προφυλάσσουν τον άνθρωπο από την αρρώστια.

Για παράδειγμα, προφυλάσσουν από τον καρκίνο, μειώνουν τον κίνδυνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, περιορίζουν τα εγκεφαλικά, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη στο αίμα, ελαττώνουν την πίεση του αίματος, προστατεύουν την υγεία των ματιών, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν τις λοιμώξεις κ.ά.

Αυτά λοιπόν, τα πολύτιμα φυτικά συστατικά, που λαμβάνονται από την τροφή μας, κατατάσσονται γενικά σε δυο κατηγορίες: Στα αντιοξειδωτικά και στα φυτοχημικά.

Η ισχυρή οικογένεια των αντιοξειδωτικών

Πρόκειται για θρεπτικές ουσίες που αποδεδειγμένα καταπολεμούν την αρρώστια. Τα πιο γνωστά σε όλους μας αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Ε και C, η βήτα-καροτίνη, το φολικό οξύ και το μέταλλο σελήνιο.

Η σπουδαιότητα των ουσιών αυτών οφείλεται στη δυνατότητα που έχουν να αφοπλίζουν τις ελεύθερες ρίζες, αυτές δηλαδή τις πάρα πολύ αντιδραστικές ενώσεις που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και με πάρα πολλές άλλες παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τα γηρατειά.

Οι ελεύθερες ρίζες περιφέρονται με τρόπο επικίνδυνο μέσα στα κύτταρά μας, αναζητώντας τα ηλεκτρόνια εκείνα που θα τους δώσουν σταθερότητα. Αυτή η διαδικασία όμως, γνωστή σαν οξείδωση, γερνάει τους ιστούς μέσω κυτταρικής βλάβης.

Άλλοι παράγοντες που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες είναι: το στρες, η υπερβολική άσκηση, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος (καυσαέρια, νέφος), το όζον, η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και ορισμένες τροφές (τηγανιτές τροφές, ταγγισμένα λίπη και λάδια ή τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το κρέας, αφού ο σίδηρος είναι γνωστός οξειδωτής).

Το να σταματήσει κανείς εντελώς την παραγωγή ελευθέρων ριζών είναι αδύνατο. Μπορεί όμως να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις τους με την κατάλληλη διατροφή (σχεδόν αποκλειστικά φυτικές τροφές) και τα συμπληρώματα διατροφής.

Τα κυριότερα αντιοξειδωτικά

Βιταμίνη Ε: Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, επιβραδύνει τη διαδικασία των γηρατειών, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, βοηθά στη θεραπεία του άσθματος και αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σεληνίου.

Πηγές: Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, σπόροι και πλήρη δημητριακά.

Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων και το DNA από οξειδωτική βλάβη. Θεωρείται επίσης ότι βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Πηγές: Εσπεριδοειδή, φρούτα, ντομάτες, πατάτες και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βήτα-καροτίνη: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα υψηλά ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θεωρείται ότι οφείλονται στην έλλειψή της.

Πηγές: Κίτρινα λαχανικά όπως καρότα, γλυκοπατάτες, χειμωνιάτικη κολοκύθα, κολοκυθάκια και ορισμένα φρούτα όπως μάγκο, βερίκοκα, παπάγια, πεπόνι.

Φολικό οξύ: Βοηθά στην αποφυγή μέχρι 10% όλων των περιπτώσεων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Μπορεί επίσης να προλάβει ορισμένες ανωμαλίες κατά τη γέννηση. Προστατεύει από το καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες μορφές καρκίνου.

Πηγές: Χυμός πορτοκαλιού, βρώμη, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Σελήνιο: Πιθανώς να παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Θεωρείται απαραίτητο για την παραγωγή ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου.

Πηγές: Τροφές που καλλιεργούνται σε έδαφος που περιέχει σελήνιο. Η περιεκτικότητά του στις τροφές είναι ανάλογη με αυτής του εδάφους.

Καροτενοειδή: Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας των ματιών και τα εγκεφαλικά. Η λυκοπένη (συστατικό της ντομάτας) μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον προστάτη και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του προστάτη. Προστατεύει επίσης και από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγές: Πράσινα, κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Φλαβονοειδή: Έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν όγκους, ιούς, καρκινογόνες ουσίες και φλεγμονές. Ελαττώνουν τον κίνδυνο αρτηριακής θρόμβωσης και βοηθούν πολύ στην ελάττωση της θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις.

Πηγές: Τα περισσότερα φρούτα (στα εσπεριδοειδή έχουν επισημανθεί πάνω από 60 φλαβονοειδή) και λαχανικά.

Σήμερα, λόγω του τρόπου παραγωγής, επεξεργασίας, διαφύλαξης αλλά και μαγειρέματος των τροφών, πολλές απ’ αυτές χάνουν την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά και κατά συνέπεια και σε αντιοξειδωτικά. Βέβαια, σε αυτό συμβάλλει και ο σύγχρονος τρόπος ζωής (π.χ. φαστ- φουντ, σνακ, κάπνισμα, άγχος, ακινησία, κ.ά.).

Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν σήμερα τα διατροφικά συμπληρώματα, με τα οποία ο οργανισμός προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που του λείπουν.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη Ε, για παράδειγμα, δεν μπορεί να προσληφθεί μόνο από τη διατροφή, όσο ισορροπημένη κι αν είναι αυτή.

Χρειάζεται επομένως ένα συμπλήρωμα, που θα ορίσει ο γιατρός σας, όπως άλλωστε και κάθε άλλο διατροφικό συμπλήρωμα που θα χρειαστείτε.


Πηγή: http://www.belife.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργοί - σεναριογράφοι για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα!



Εν αναμονή των εντολών της τρόικας είναι η κυβέρνηση αναφορικά με την περικοπή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, όπως φάνηκε από τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βουλή. Και έως τότε οι υπουργοί αρκούνται να καταγράφουν τα πιθανά σενάρια...

Αυτό ακριβώς έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος (ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης δεν παρέστη, αν και υποχρεούτο από τον κανονισμό της Βουλής...) παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε, επεξεργάζονται τρία σενάρια, που όλα περιλαμβάνουν μείωση: α) να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, β) να επαναφέρουν τα επιδόματα στο επίπεδο του 2008, γ) να γίνει εξοικονόμηση το 2013, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπών από το 2014.

Ο δήθεν εξορθολογισμός

"Η όποια μείωση προκύψει δεν πρέπει να γίνει με οριζόντιο και άδικο τρόπο" είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την ανάγκη "εξορθολογισμού" του συστήματος. "Φταίει η αναπηρία για τις πλασματικές συντάξεις; Σας πρότεινα όποιος γιατρός δίνει τέτοιο πιστοποιητικό να χάνει το δίπλωμά του. Γιατί δεν το κάνετε;" τον ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ και οι άλλοι ερωτώντες βουλευτές ξεκαθάριζαν ότι δεν υιοθετούν τα αποτελέσματα των πελατειακών σχέσεων και τα φαινόμενα διαφθοράς στο προνοιακό σύστημα.

"Ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιπέσετε σε αντιφατικό λόγο. Πώς μπορείτε να είστε και εναντίον των περικοπών και εναντίον του εξορθολογισμού του συστήματος, που είναι ο μόνος τρόπος για περικοπές και για να ωφεληθούν αυτοί που είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι;" ρώτησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι δεν έχει συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Δεν έχει υπάρξει κρυφή συνεννόηση με την τρόικα. Προς Θεού, τι είναι αυτό; Η τρόικα θέλει νούμερα. Δεν ήρθαμε να τσακίσουμε κοινωνικές ομάδες". Για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" ανέφερε ότι το χρηματοδοτούσε η Ε.Ε., αλλά από τον Σεπτέμβριο είναι υποχρέωση της Ελλάδας να το χρηματοδοτεί από μόνη της και τώρα "ψάχνουμε να βρούμε τους πόρους" για τη νέα φάση λειτουργίας του προγράμματος.

Την ώρα που το κράτος χάνει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και των καυσίμων, κόβει τα επιδόματα των αναπήρων, τόνισε ο Π. Κουρουμπλής υπογραμμίζοντας ότι "τα 350 ευρώ που δίνει η 'περίεργη' ελληνική πολιτεία καλύπτουν μέρος του κόστους που αναλαμβάνει η οικογένεια". Προειδοποίησε δε ότι το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο "θα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν θα αναγκαστεί η οικογένεια να βάλει τα άτομα με αναπηρία σε κλειστό ίδρυμα περίθαλψης".

"Υπάρχουν περιθώρια για εξορθολογισμό, αλλά ο στόχος δεν είναι αυτός, στόχος είναι η περικοπή δαπανών" υπογράμμισε ο Δημήτρης Στρατούλης, που έκανε λόγο για "ανθρωποκτόνες πολιτικές των Μνημονίων". "Τώρα που χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερο κράτος πρόνοιας, έχουμε συρρίκνωση" επεσήμανε και ανέφερε ότι συγχωνεύθηκαν προνοιακές δομές, μειώθηκε πάνω από 50% η χρηματοδότηση, σταμάτησαν οι προσλήψεις, παρακρατείται το 50% των συντάξεων όσων φιλοξενούνται σε προνοιακές δομές, απαξιώθηκε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης αναφέρθηκε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λέγοντας ότι "60.000 άνθρωποι περιμένουν επί μήνες για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους, πολλοί εξ αυτών έχουν υποστεί διακοπή σύνταξης ή επιδόματος και αυτό τους οδηγεί στην εξαθλίωση". Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα ΚΕΠΑ δεν καλύπτουν όλη την Ελλάδα (π.χ. μεγάλα νησιά, περιοχές όπως Γρεβενά, Ναύπλιο).

Αυτό που γίνεται "είναι πείραμα κοινωνικού δαρβινισμού με θύματα τους ανήμπορους και τους φτωχούς" τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός επικρίνοντας την κυβέρνηση επειδή "τα άτομα με αναπηρία ενοχοποιούνται συλλήβδην ως ανάπηροι μαϊμού". Σημείωσε ότι το 70% των μελών των αναπηρικών οργανώσεων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι "δεν υπερασπιζόμαστε ανισότητες και πελατειακές σχέσεις" που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

"Κοροϊδία" χαρακτήρισε τα περί εξορθολογισμού ο Μιχάλης Κριτσωτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "τηρεί συμβόλαιο λεηλασίας του λαού, διάλυσης της χώρας, αποικιοποίησης". Αναφέρθηκε στους εποχικά εργαζόμενους λέγοντας ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους απασχολείται χωρίς ένσημα, ότι καταργούνται τα εποχικά επιδόματα ανεργίας και ότι πλέον δεν θα θέλουν να παίρνουν ένσημα λόγω των ρυθμίσεων που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί αναφέρθηκε ο Βασίλης Κυριακάκης τονίζοντας ότι ένα άτομο με αμαξίδιο που έχει φροντιστή χρειάζεται 1.500 ευρώ τον μήνα για να τον πληρώνει και το κράτος του δίνει επίδομα 680 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει από τα έξοδα για φάρμακα, μετακίνηση κ.λπ. και συνολικά είναι τριπλάσιο από το μέσο όρο.

"Κόβετε τις μόνες δαπάνες που ξέρετε να κόβετε: τις κοινωνικές δαπάνες, που είναι χαμηλότερες στην Ευρωζώνη μόλις 1,5% του ΑΕΠ" επεσήμανε ο Κώστας Μπάρκας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ο βουλευτής αμφισβήτησε τις "αποκαλύψεις" για μαϊμού τυφλούς και συντάξεις που φθάνουν τα 2,5 δισ., επισημαίνοντας ότι από τους 1,2 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ μόνο οι 7.500 δεν απογράφηκαν, εξ αυτών οι 2.500 ήταν νεκροί, και τελικά μόλις 58 εστάλησαν στον εισαγγελέα. "Πρέπει πρώτα να γίνει ο προσωπικός καταλογισμός και το ΙΚΑ δεν έχει κάνει" δικαιολογήθηκε ο υφυπουργός.

Η ιδιότητα του πολύτεκνου και του τρίτεκνου βρίσκεται υπό διωγμό, υπογράμμισε ο Νίκος Μιχαλάκης υπενθυμίζοντας τη "φθηνή παράσταση υφαρπαγής ψήφων" από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει τα επιδόματά τους. Σημείωσε ακόμη ότι τα ισχνά πολυτεκνικά επιδόματα κυμαίνονται από 44 έως 309 ευρώ τον μήνα και πλέον η πολυτεκνία έγινε τεκμήριο φορολόγησης.


Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πωλείται αναπηρικό αμαξίδιο



Πωλείται αναπηρικό αμαξίδιο KARMA ECON 800 καινούργιο με όλα τα extra EXTRA.

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Τιμή 550 ΕΥΡΩ. 


Πληροφορίες: Βασιλική
Κινητό 6932906720
Διαβάστε περισσότερα...

Η καθιστική ζωή μας φορτώνει κιλά



Επιστημονική έρευνα δείχνει πως η έλλειψη άσκησης συνδέεται με την παχυσαρκία.

«Για σένα νοιάσου και γυμνάσου» έλεγε μια παλιά διαφήμιση και οι έρευνες επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την άρρηκτη σχέση της άσκησης με την υγεία, την καλή διάθεση και κατ' επέκταση τη μείωση του σωματικού βάρους.

Πολύ περισσότερο στις νεαρές ηλικίες, όπου η παιδική παχυσαρκία τείνει να γίνει μάστιγα στον αναπτυγμένο κόσμο, επειδή τα πιτσιρίκια έχουν ξεχάσει την άσκηση και το... ρίχνουν στην τηλεόραση και τα videogames.

Ό,τι μπορεί να περιορίσει την καθιστική συμπεριφορά, ενδέχεται επίσης να μειώσει το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) σε παιδιά και εφήβους, προσφέροντας υγεία, ευεξία και λιγότερα κιλά, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του European Food Information Council.

Η καθιστική ζωή περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα που έχει χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, οι ατελείωτες ώρες με τα βιντεοπαιχνίδια, αντίστοιχα η ενασχόληση μόνο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμη και να ξοδεύει κανείς χρόνο στις φορητές συσκευές όπως είναι smartphones ή τα tablets.

Αυτές οι συμπεριφορές συνδέονται με την κακή κατάσταση της υγείας, όπως η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, επειδή εν μέρει έχουν πάρει τη θέση δραστηριοτήτων, οι οποίες θα βοηθούσαν το σώμα μας να «κάψει» περισσότερες θερμίδες.

Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότερνταμ είναι μια μετα-ανάλυση 34 μελετών (οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2011) που εισήγαγαν διάφορες πρωτοβουλίες (π.χ. λιγότερος χρόνος για τηλεόραση) ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα... του καθισιού σε παιδιά και εφήβους (0-18 ετών) στο γενικό πληθυσμό της Ολλανδίας.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπέδων της καθιστικής συμπεριφοράς στο γενικό πληθυσμό θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα παιδιά από το να γίνουν υπέρβαρα, καθώς διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η συνολική μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς και του Δείκτη Μάζας Σώματος συνδέονται και αλληλεπιδρούν.

Η έλλειψη άσκησης και σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση βάρους ή το πόσο χρόνο αφιερώνει μπροστά στην τηλεόραση. Ως εκ τούτου, η ανάλυση των ολλανδών ερευνητών έδειξε ότι ο στόχος για τη μείωση της καθιστικής ζωής στον ευρύτερο πληθυσμό θα μπορούσε να εμποδίσει παιδιά και εφήβους που μπορεί σήμερα να έχουν κανονικό βάρος, από το να γίνουν υπέρβαροι.

Η πλειονότητα των μελετών που αναλύθηκε είχε συμμετοχή παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών και υλοποιούσε παρεμβάσεις στο σχολικό περιβάλλον. Η τακτική αυτή συνήθως απευθύνεται σε ατομικό επίπεδο, όπως μέσω της παροχής συμβουλών, ενώ και οι γονείς ενημερώνονταν κυρίως μέσω ενημερωτικών δελτίων ή συναντήσεις.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η βιταμίνη D κατά της φυματίωσης



Βρετανοί ερευνητές εξηγούν το θεραπευτικό ρόλο της.

Οι παλιοί ίσως θυμούνται ότι όσοι είχαν το «χτικιό» έπρεπε να περάσουν ατέλειωτες ώρες και μέρες στον ήλιο επειδή ήταν γνωστό ότι η ξεκούραση και η έκθεση στο φως του ήλιου βοηθούσε στην καταπολέμηση της φυματίωσης.

Σήμερα, οι βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου «ανακαλύπτουν» και πάλι τον θεραπευτικό ρόλο της βιταμίνης D, γνωστής ως η βιταμίνη του ήλιου, στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, σε συνδυασμό πάντα με την τρέχουσα αντιβιοτική αγωγή.

Σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences» αναφέρεται ότι οι ασθενείς με φυματίωση που λάμβαναν και βιταμίνη D μαζί με την υπάρχουσα θεραπευτική αγωγή ανάρρωσαν δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μόνο τα αντιβιοτικά και ένα εικονικό χάπι. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι ανάρρωσαν κατά μέσο όρο στις 23 ημέρες, ενώ οι δεύτεροι κατά μέσο όρο στις 36 ημέρες.

Οι ερευνητές εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη ενισχυτική δράση της βιταμίνης D, αν και εξηγούν ότι χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία προτού ενταχθεί επισήμως στην ιατρική φαρέτρα για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρύθμιση των δανείων των ενστόλων από το ΤΤ



Ποιες διευκολύνσεις θα παρέχονται στους ενστόλους.

Ανακούφιση σε 44.000 δανειολήπτες παρέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για το ένστολο και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με νέο πρόγραμμα ρύθμισης των υφιστάμενων δανείων τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νέο πρόγραμμα ρύθμισης, το οποίο αφορά στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό των ΓΕΝ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, προβλέπει:

Α) Επιμήκυνση έως 20 χρόνια από την ημερομηνία αρχικής εκταμίευσης.

Β) Περίοδο χάριτος έως και 6 μήνες χωρίς καμία καταβολή τόκων, με έντοκη κεφαλαιοποίηση ή/και συνδυαστικά με την ανωτέρω επιμήκυνση.

Γ) Περίοδο χάριτος έως και 24 μήνες με καταβολή τόκων για όλο αυτό το διάστημα ή/και συνδυαστικά με την ανωτέρω επιμήκυνση.

Για παράδειγμα, για ένα δάνειο 13.000 ευρώ που χορηγήθηκε το 2007 με μηνιαία δόση 187,13 ευρώ, μετά την ανωτέρω επιμήκυνση και ρύθμιση, η νέα δόση μειώνεται σημαντικά και διαμορφώνεται σε 59,16 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία από ΑμεΑ: "Είμαι σε οικονομικό αδιέξοδο"


Συγκλονίζει το μήνυμα αναγνώστριας του enikos.gr, η οποία καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο γιατί έχουν κόψει το επίδομα της μητέρας της. Όπως τονίζει, παρότι πέρασε από τον προέλεγχο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν την έχουν ειδοποιήσει εδώ και μήνες προκειμένου να περάσει από την αρμόδια επιτροπή.

Διαβάστε την καταγγελία της αναγνώστριας του enikos.gr

"Η μητέρα μου 79 ετών, συνταξιούχος χηρείας Ταμείο Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ), λάμβανε μέχρι πριν 1 μήνα το επίδομα συμπαράστασης έτερου προσώπου, καθώς είναι υδροκέφαλη με παροχέτευση, λευκοεγκεφαλοπάθεια (ισχυαιμικό εγκεφαλικό λόγω κολπικής μαρμαριγής),μηνυγγίωμα αριστερού μετοπιαίου λοβού,πλήρη αδυναμία ορθόστασης (τους τελευταίους 2 μήνες δεν βλέπει μάλλον λόγω του μηνυγγιώματος, δεν έχουμε ακόμη γνωμάτευση για την απώλεια όρασης).

Πέρασε από τον προέλεγχο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Έδεσσας στις 22 Φεβρουαρίου 2012. Eπτά μήνες μετά δεν μας έχουν ειδοποιήσει,προκειμένου να περάσει επιτροπή, με αποτέλεσμα να κοπεί από το ΤΣΕΑΠΓΣΟ το επίδομα.

Αδυνατούμε να αγοράσουμε πάνες ακράτειας, υποσέντονα, λοιπά αναλώσιμα, φάρμακα. Μένουμε στο Νομό Πέλλας με χειμώνα 7 μήνες, το δε κόστος για αγορά πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι ανήλθε στα 3.700 ευρώ. Αδυνατώ να κάνω μετατροπή σε άλλη μορφή θέρμανσης,θεωρώ απαγορευτικό το να αγοράσω πετρέλαιο φέτος. Δεν βρίσκω λύση!

Εργαζόμουν μακριά ως αναπληρώτρια θεολόγος, αλλά δεν μπορώ να ξαναφύγω γιατί η μητέρα μου είναι πλέον τελείως κατάκοιτη.Συνοικούμε με τον άνεργο αδερφό μου και την φροντίζουμε μερόνυχτα. Σε ερώτησή μου στο ΚΕΠΑ Έδεσσας μου είπαν ότι δεν υπάρχουν νευρολόγοι. Δηλαδή θεσμοθέτησαν τα ΚΕΠΑ χωρίς να τα στελεχώσουν με νευρολόγους,τη στιγμή που τα εγκεφαλικά είναι η πλέον συχνή πάθηση; Φταίει η κατάκοιτη μητέρα μου που δεν πέρασε επιτροπή; πώς της έκοψαν από το ΤΣΕΑΠΓΣΟ το επίδομα χωρίς απόφαση;



Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές φοιτητών - Οδηγίες και προθεσμίες



Ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των φοιτητών και ολοκληρώνονται 28 του μήνα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Στο διάστημα από 11 έως 28 Σεπτεμβρίου πρέπει να εγγραφούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι νέοι φοιτητές. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα-διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις γραμματείες των οικείων σχολών.

Η γραμματεία, κατά την εγγραφή, ελέγχει και αντιπαραβάλλει τα στοιχεία αυτών που προσέρχονται για εγγραφή με το ατομικό δελτίο επιτυχίας τους και το επίσημο αντίγραφο του ονομαστικού πίνακα.

Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, όπως παρατεταμένη θεομηνία, σοβαρή ασθένεια, στράτευση ή απουσία στο εξωτερικό, είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή που καθυστέρησε να εγγραφεί μέσα στην καθορισμένη προθεσμία 11-28 Σεπτεμβρίου με αιτιολογημένη απόφαση του συμβουλίου του τμήματος ή σχολής Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, κατά περίπτωση, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου σπουδαστή, η οποία υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής και στην οποία εκτίθενται και οι λόγοι της καθυστέρησης. Σπουδαστής που δεν εγγράφηκε ούτε με την ανωτέρω διαδικασία χάνει το δικαίωμα εγγραφής για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος, καθώς και για τα επόμενα έτη.

Υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε σχολή με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων και εισάγεται με τις φετινές Εξετάσεις σε άλλη σχολή δεν μπορεί να εγγραφεί στη νέα σχολή ή στο τμήμα εισαγωγής του, αν προηγουμένως δεν διαγραφεί από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένος.

Στρατιωτικές Σχολές

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Ε.Ν., καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές. Επισημαίνεται ότι κατά την εγγραφή των επιτυχόντων με τις ειδικές περιπτώσεις των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των κοινωνικών κριτηρίων δεν απαιτείται κανένας επιπλέον έλεγχος από τις γραμματείες των τμημάτων.


Τα δικαιολογητικά

  • Αίτηση για εγγραφή.
  • Τίτλος απόλυσης: Απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
  • Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Εξι φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.



Πηγή: http://www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία



Πρόστιμο θα επιβάλλεται σε τυχόν παραβάτες.

Στο ποινολόγιο της Τροχαίας μπαίνουν από τη Δευτέρα όσα σχολικά λεωφορεία δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ομάδες τροχονόμων θα βρίσκονται στους δρόμους και θα ελέγχουν τα οχήματα με τα οποία μετακινούνται οι μαθητές.

Οπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τον νόμο πρόστιμο. Σε περίπτωση που εντοπίζονται προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα, το λεωφορείο θα ακινητοποιείται. Από τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το Έθνος, η Τροχαία προχωρά:

-Στη διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε οδικούς κόμβους κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.
-Στην εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές.
-Στην πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία.
-Την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.λπ.), για την αποκατάστασή τους.

Για την καλύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά μαθητών, η Τροχαία προτρέπει τους γονείς να ενημερώνουν άμεσα αν στο σχολείο ή στη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες και πινακίδες. Επίσης, ζητά από τους διευθυντές των σχολείων να επιλέγουν με αυστηρά κριτήρια τα οχήματα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις των μαθητών, να ενισχύσουν τον θεσμό του σχολικού τροχονόμου και να ενημερώνουν πριν από την πραγματοποίηση εκδρομής, ώστε να γίνεται έλεγχος του λεωφορείου και του οδηγού του.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθήματα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου



Από τις 8 Οκτωβρίου ως τα μέσα Δεκεμβρίου
.
Από τις 8 Οκτωβρίου ξεκινά ο 18ος κύκλος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στον 18ο κύκλο θα διδάξουν επίλεκτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της ειδικότητάς τους που αναφέρονται σε «όψεις της γλώσσας, το παράδειγμα της ελληνικής», μοντέρνα τέχνη, θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδας, δημιουργική γραφή και δημιουργική ανάγνωση, ευρωπαϊκό θέατρο, νεοελληνική φιλοσοφία.

Τα μαθήματα, ανάλογα με το αντικείμενο, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κ.λπ.). Μετά από κάθε μάθημα ακολουθεί συζήτηση. Επίσης, κατά την κρίση τού διδάσκοντος, διανέμεται διδακτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις



Δωρεάν πρωτοβάθμιες παιδιατρικές, γυναικολογικές, οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές και παθολογικές εξετάσεις προσφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου στην 77η ΔΕΘ.

Το πολυιατρείο των «Γιατρών του Κόσμου» θα λειτουργεί καθημερινά, μέχρι και 16 Σεπτεμβρίου, με ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 22:00, Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 22:00, πλησιέστερη είσοδος: Κεντρική Εμπορική Πύλη 1 (Εγνατία Οδός).


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνονται οι ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών



Σχεδιάζεται δραστική μείωση των ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αυξάνεται το ωράριο δασκάλων, καθηγητών, πανεπιστημιακών και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, ενώ σχεδιάζεται δραστική μείωση των περίπου 140 ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ιδίως στην επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία θα υποστεί το αμέσως επόμενο διάστημα το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων μονάδων και προσωπικού.

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», στο επίκεντρο του άμεσου προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας, το οποίο σχεδιάζει και ενεργεί υπό την ασφυκτική πίεση των μεγάλων περικοπών που προβλέπονται στο πακέτο Στουρνάρα για την επόμενη διετία, βρίσκονται το ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές της εκπαίδευσης.

Στόχος είναι να περιπέσει σε αχρηστία ο θεσμός των αναπληρωτών με την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών σε διδακτικό προσωπικό από την αύξηση του ωραρίου των μόνιμων.

Το σχέδιο που μελετά το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» φορτώνει με επιπλέον 2 ώρες τους δασκάλους, 3 τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 3 τους πανεπιστημιακούς και άλλες δυο το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ.

Παράλληλα, σχεδιάζεται ευρύτατη ανακατανομή των οργανικών θέσεων που καλύπτονται στις δυο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης από περίπου 160.000 δασκάλους και καθηγητές.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, που επικαλείται η εφημερίδα, ο ετήσιος φόρτος εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι «σημαντικά μικρότερος» από τις άλλες χώρες του Οργανισμού, ειδικότερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Από το 1996 έως και το 2009 ο καθαρός χρόνος διδασκαλίας σε ώρες ετησίως μειώθηκε στην Ελλάδα περισσότερο από όσο μειώθηκε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, ή κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστροφή στους μισθούς του 2004



Ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ θα εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στα «ρετιρέ» του Δημοσίου μεταφέρει η κυβέρνηση μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς, όπως διαπιστώνει το οικονομικό επιτελείο, μεγάλες κατηγορίες όπως οι βουλευτές, οι δικαστικοί και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, παρά τις περικοπές που υπέστησαν στην τελευταία διετία, εξακολουθούν να απολαμβάνουν αμοιβές τις οποίες δεν αντέχει ο προϋπολογισμός.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμο και θα παρουσιάσει σήμερα στους τροϊκανούς το συνολικό σχέδιο περικοπών στα ειδικά μισθολόγια. Ακόμη θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Ο στόχος είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι μισθοί δικαστικών, διπλωματών, γιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών και ενστόλων (αστυνομικών πυροσβεστών, λιμενικών, στρατιωτικών) να επιστρέψουν στο 2004, όταν για τους υπαλλήλους των υπουργείων οι αμοιβές βρίσκονταν ακόμη πιο χαμηλά.

Με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου έχουν γυρίσει ήδη 10 χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 2002 και θα υποχωρήσουν περαιτέρω αφού ήδη έχει αποφασιστεί να καταργηθούν τα επιδόματα των 1.000 ευρώ το χρόνο που αντικατέστησαν τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Σοκ στις αμοιβές τους αναμένεται να υποστούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

Όπως φαίνεται από τον αναλυτικό πίνακα του υπουργείου Οικονομικών, από τις 90 επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που ελέγχθηκαν, παρ΄ότι το μέσο μισθολογικό κόστος υποχώρησε αισθητά σε σχέση με τις αμοιβές του 2009, σε 40 από αυτούς οι μέσες αμοιβές κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα από τα 1.900 ευρώ τον μήνα που έθεσε ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Άπορος» με καταθέσεις 1.400.000 ευρώ



Άτομα υπεράνω πάσης υποψίας στη λίστα με τους 121 φοροφυγάδες του ΣΔΟΕ.

Πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας λόγω της χαμηλής εισοδηματικής τάξης, στην οποία μόνο κατά τα φαινόμενα ανήκαν, βρίσκονται στη λίστα των φοροφυγάδων που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για 121 υποθέσεις φοροφυγάδων που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής» και οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έκλεβαν επί σειρά πολλών ετών το Δημόσιο με την πλέον συνήθη μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, αποφεύγοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκ των βασικών πρωταγωνιστών για ευρείας έκτασης φοροδιαφυγή είναι ένας αγρότης, στο όνομα του οποίου βρέθηκε λογαριασμός με ποσό ύψους 557.476,67 ευρώ, το οποίο δεσμεύτηκε.

Όπως προέκυψε από τη διασταύρωση στοιχείων των ελεγκτικών μηχανισμών, ο συγκεκριμένος αγρότης τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ήδη δηλώσει στην Εφορία συνολικό εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ. Ο αγρότης, που σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ εμπλέκεται και σε υποθέσεις παράνομης είσπραξης μεγάλων ποσών ΦΠΑ μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εμφανίζεται στην τελευταία δήλωση στην Εφορία να έχει εισόδημα μόλις 10.000 ευρώ.

Στη λίστα με τα ονόματα των φοροφυγάδων βρίσκεται και ένας μικρέμπορος που, αν και εμφανίζει βάσει των φορολογικών του δηλώσεων μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού με ποσό ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ με τα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν περίοπτη θέση έχει και ένας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, ο οποίος, αν και στη φορολογική δήλωσή του εμφανίζει εισόδημα μόλις 9.000 ευρώ, βρέθηκε να έχει προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό με ποσό ύψους 139.142,46 ευρώ. Ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που είχε εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Από τις 121 περιπτώσεις φοροδιαφυγής, οι 54 εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής, όπου δεσμεύθηκαν ποσά ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μετοχές αξίας 640.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν 6 ακίνητα αξίας 1,12 εκατ. ευρώ. Σε δυο ακόμη περιπτώσεις, τους ελέγχους για τις οποίες έχει αναλάβει η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, έχουν δεσμευθεί ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Στην Κεντρική Μακεδονία εντοπίστηκαν 27 περιπτώσεις ευρείας έκτασης φοροδιαφυγής και ήδη έχουν δεσμευθεί ποσά άνω των 2 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς λεωφορεία ξεκινάει η σχολική χρονιά στην Ξάνθη



Αν δεν εξοφληθεί μέρος των παλαιών οφειλών της πολιτείας
.
Σε αδιέξοδο βρίσκεται το ΚΤΕΛ Ξάνθης, και αδυνατεί να ξεκινήσει τα σχολικά δρομολόγια της νέας σχολικής χρονιάς αν δεν εξοφληθεί μέρος των παλαιών οφειλών της πολιτείας και αν ισχύσει νέα μείωση στο ποσό της σύμβασής του για το νέο έτος.

Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ξάνθης Θέμης Γεωργιάδης, σύμφωνα με το xanthipress.gr παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τους γονείς ότι είναι πολύ πιθανό η σχολική χρονιά χωρίς σχολικά δρομολόγια, λόγω αδυναμίας του ΚΤΕΛ. «Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θέλω να ενημερώσω το επιβατικό κοινό και τους μαθητές που μεταφέρονται μέχρι σήμερα με σύγχρονα λεωφορεία και άριστους οδηγούς, χωρίς ποτέ να υπάρξουν ατυχήματα, ότι αν δεν ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε»

Διαδοχικές μειώσεις από το 2010

Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ αναφέρθηκε στην πορεία των μειώσεων που έχει γίνει από το 2010, ξεκινώντας αρχικά με το 21% της μείωσης που επιβλήθηκε από την τότε Γ.Γ. της Περιφέρειας Θ. Κόκλα, και έκτοτε συνεχίζεται η εκτέλεση του μεταφορικού έργου με συνεχείς παρατάσεις. Όπως είπε ο Θέμης Γεωργιάδης, η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο είναι ότι θα υπάρξει νέα παράταση στο ισχύον καθεστώς για ένα σχολικό έτος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ, αν στην παράταση της σύμβασης που υπάρχει, γίνει επιπλέον μείωση 17%, τότε το ΚΤΕΛ Ξάνθης αδυνατεί να διεξαγάγει τις σχολικές μετακινήσεις. Όπως διευκρίνισε η μείωση του 21% που ισχύει τα δύο τελευταία χρόνια δεν ισχύει σε όλη την Ελλάδα αλλά αφορά μόνο τη συγκεκριμένη σύμβαση. Ανέφερε ότι επεδίωξε συνάντηση με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη για να προστεθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που παρατείνει το καθεστώς στις Περιφέρειες, πρόβλεψη για την εκ νέου διαπραγμάτευση της σύμβασης από την Περιφέρεια, κάτι που φέρεται να έχει υποσχεθεί. Παράλληλα, σημείωσε ότι το καθεστώς των Δήμων, που τελικά εγκαταλείφθηκε πριν λίγες μέρες ήταν σχετικά πιο δίκαιο ως προς τον τρόπο κοστολόγησης.

8.000 χιλιόμετρα την ημέρα

Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ΚΤΕΛ αν η επιπλέον μείωση του 17% επιβληθεί στην ήδη μειωμένη από το 2010 σύμβαση, είναι δεδομένο ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει τα δρομολόγια. «Είναι καμάρι μας να μεταφέρουμε τους 3.000 μαθητές της Ξάνθης, κατανοούμε την κατάσταση της χώρας και πρέπει να βάλουμε και εμείς πλάτη. Αλλά δεδομένης της αύξησης των τιμών πετρελαίου και των εξόδων μας, δεν μπορούμε να αντέξουμε τη νέα μείωση»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΤΕΛ Ξάνθης που διανύει 8.000 χιλιόμετρα συνολικά με 65 λεωφορεία εισπράτει 4 ευρώ για κάθε μαθητή, κατά μέσο όρο, και χρειάζεται περίπου 4.500 ευρώ τη μέρα μόνο για τα πετρέλαια που καταναλώνει.

Μεγάλες οφειλές στα ΚΤΕΛ από τις οφειλές

Από το Σεπτέμβριο του του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οφείλονται στο ΚΤΕΛ 1,285 εκατ. ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο ΚΤΕΛ, αφού έχει εκπληρώσει τις δικές του ανελαστικές υποχρεώσεις και δημιουργεί χρέη σε τρίτους. Ήδη από τις 28 Ιουλίου το ΚΤΕΛ έχει ενημερώσει όλους τους αρμόδιους παράγοντες μέχρι και τον Πρωθυπουργό ότι αν δεν καταβληθούν οι υποχρεώσεις της Πολιτείας δεν μπορούν να συνεχίσουν τα δρομολόγια. Υπάρχει υπόσχεση του Υπουργού Εσωτερικών ότι θα καταβληθούν αρχικά 21 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάποια ποσά για τα υπόλοιπα οφειλόμενα.


Διαβάστε περισσότερα...

Καρδιοπαθείς και θαλασσινά μπάνια



Οι ασθενείς θα πρέπει να κολυμπούν όχι σε βάθος μεγαλύτερο από 1,5-2 μέτρων.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από κανέναν τη θάλασσα και το κολύμπι. Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις της πολιτείας, η οποία θα έπρεπε σε όλες τις οργανωμένες πλαζ να διαθέτει σωστικά συνεργεία και ιατρεία, ο κάθε κολυμβητής, και ιδιαιτέρως οι καρδιοπαθείς, πρέπει να ακολουθεί βασικές αρχές για την αυτοπροστασία του. Οι ασθενείς θα πρέπει να κολυμπούν σε βάθος όχι μεγαλύτερο των 1,5-2 μέτρων και πάντα παρουσία συντρόφου. Όσοι παίρνουν φάρμακα που ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η αυξημένη θερμοκρασία οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, εντείνοντας τη δράση των αντιυπερτασικών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της πίεσης και εκδήλωση λιποθυμίας μέσα στο νερό. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και οι διαβητικοί που παίρνουν ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά φάρμακα. Τυχόν εκδήλωση υπογλυκαιμίας στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Ειδικότερα, άνθρωποι με παθήσεις της καρδιάς όπως αρρυθμίες, στηθάγχη που οφείλεται σε σπασμό και, γενικότερα, συμπτωματική στεφανιαία νόσος πρέπει να προσέχουν περισσότερο.


Πηγή: http://www.myself.gr
Διαβάστε περισσότερα...