Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νοέμβριος, ο μήνας της ελιάς



Συστατικό της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής κουλτούρας.

Ο Νοέμβριος θεωρείται για την Ελλάδα ο μήνας της ελιάς εφόσον είναι συνδεδεμένος με την συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Ελαιόλαδο, ο βασιλιάς της Μεσογείου

Το ελαιόλαδο εκτός από την εξέχουσα θέση που καταλαμβάνει στο ελληνικό τραπέζι, έχει και κυρίαρχη παρουσία στη Μεσογειακή πυραμίδα. Ως αντιπρόσωπος της ομάδας των λιπών θα περιμέναμε να δούμε το ελαιόλαδο στην κορυφή της Μεσογειακής Πυραμίδας. Αντίθετα, βρίσκεται στη μέση της, ακριβώς πάνω από τα φρούτα και τα λαχανικά και κάτω από τα γαλακτοκομικά. Η θέση του αυτή δικαιολογεί τη χρήση του ως κύρια πηγή λίπους στην καθημερινή διατροφή.

Εάν ρίξουμε μια ματιά στο διατροφικό προφίλ του ελαιόλαδου μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον ξεχωριστό του ρόλο στην καθημερινή διατροφή. Βασικό διατροφικό χαρακτηριστικό του ελαιολάδου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και συνολικά τη διατήρηση της υγείας μας.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης E, μιας βιταμίνης που μεταφέρεται με τη βοήθεια του λίπους (λιποδιαλυτή) και έχει συνδεθεί επίσης με την υγεία της καρδιάς κυρίως λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης. Τέλος, σημαντικό συστατικό του ελαιόλαδου αποτελούν και οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που δημιουργούν ασπίδα προστασίας ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας.

Το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με τη διατροφή, την ιστορία, την καθημερινότητα και τις πεποιθήσεις μας. Μέσα από τη διαδρομή αυτή θα κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη του, θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του και τις ποικιλίες του και θα επαναπροσδιορίσουμε τη θέση του στη σύγχρονη διατροφή.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος



Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε ή να εξαλείψετε το στρες.

Το έντονο, διαρκές στρες είναι μια από τις βασικές αιτίες κατάθλιψης που, όπως είναι γνωστό, θα είναι η Νο 2 αιτία θανάτων το 2020.

Ειδικά στις μέρες μας υπάρχουν πολλές αιτίες άγχους. Δυστυχώς έχουμε μάθει να αγνοούμε καθημερινά πολλές από αυτές κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Τα συμπτώματα του στρες επηρεάζουν το σώμα (πόνοι, ζαλάδες, αυξημένη καρδιακός ρυθμός, πίεση), το μυαλό (δυσκολία συγκέντρωσης, περιορισμένη μνήμη, υπερβολική ανησυχία) και τη συμπεριφορά (δυσκολία στον ύπνο, μεταβολές συνηθειών πχ κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, διατροφή).

Να μερικές πιθανές λύσεις για τη μείωση ή την εξάλειψη του άγχους:
1. Αλλάξτε μία ή περισσότερες από τις αιτίες του καθημερινού σας στρες

2. Βρείτε λόγους να είναι ευγνώμονες

3. Γιορτάστε τη ζωή κάθε μέρα

4. Μιλήστε με κάποιον σχετικά με τις ανησυχίες σας

5. Ζητήστε υποστήριξη από τους φίλους σας και την οικογένεια

6. Κάντε κάτι που αναβάλλετε συνέχεια

7. Οργανωθείτε και καθαρίστε την ακαταστασία

8. Γίνετε πιο ευέλικτοι και, γιατί όχι, αφεθείτε στη ροή των πραγμάτων

9. Βρείτε τους τρόπους να πείτε όχι σε υπερβολικές απαιτήσεις όσον αφορά το χρόνο σας

10. Δημιουργήσετε χώρο στη ζωή σας για περισσότερες δραστηριότητες διασκέδασης

11. Ακούστε τη μουσική που σας κάνει να νιώθετε καλά στο σπίτι ή κατά τις μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο

12. Κάντε ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο

13. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας

14. Υιοθετείστε κάποια πρακτική χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές, το tai chi

15. Κάντε ένα μασάζ τακτικά

16. Ασκηθείτε τακτικά η γίνετε πιο δραστήριοι στην καθημερινή σας ρουτίνα

17. Κοιμηθείτε αρκετά. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε περισσότερο το πρωί, πηγαίνετε για ύπνο μία ώρα νωρίτερα το βράδυ

18. Ακολουθήστε μια πιο υγιεινή διατροφή

19. Ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης, αλκοόλ

20. Κάντε διατάσεις κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας σας, ειδικά τους μυς που αισθάνεστε πιο μπλοκαρισμένους


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τονώστε τη διάθεση και το πνεύμα σας στη δουλειά



Τι μπορείτε να κάνετε.

Μικρά γεύματα κάθε 2-3 ώρες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το καύσιμο του νευρικού μας συστήματος, ενώ τα αποθέματά τους εξαντλούνται κάθε 2-3 ώρες. Αναπληρώστε τα με τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως φρούτα, 100% φυσικούς χυμούς, μπισκότα σικάλεως.

Απολαύστε ένα ποτήρι καφέ. Η καφεΐνη αποτελεί ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, γι’ αυτό και η κατανάλωσή της μας τονώνει και αυξάνει την πνευματική μας διαύγεια.

Το ginseng προσδίδει τόνωση και «ενέργεια», βελτιώνει τη σωματική αντοχή και αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και τη μνήμη.

Η ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, πονοκεφάλους, αδυναμία προσοχής και σημάδια κούρασης. Ακουμπήστε ένα ποτήρι ή μπουκάλι με το αγαπημένο σας ρόφημα στο γραφείο για να σας θυμίζει πως θα πρέπει να ενυδατώνεστε. Το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας, καθώς περιέχουν έως και 99% νερό, ανάλογα με το είδος.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλκοόλ, άσθμα και αλλεργίες



Ένα αταίριαστο μείγμα.

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να επιδεινώσουν υπάρχουσες αλλεργίες, προειδοποιούν ειδικοί.

Ο Dr. Sami Bahna, του Louisiana State University, δήλωσε ότι αν και σπάνιο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργίες στο αλκοόλ, ενώ άλλοι είναι αλλεργικοί σε διάφορες ουσίες αλκοολούχων ποτών όπως μπύρα και κρασί. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ερεθισμός στα μάτια, ρινική συμφόρηση, στομαχικές διαταραχές και δυσκολία στην αναπνοή.

Στους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται περιλαμβάνονται διάφορα συστατικά στη μπύρα και το κρασί, όπως κριθάρι, αιθανόλη, σταφύλια, βύνη, μαγιά, λυκίσκος, σιτάρι.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αλκοολούχο ποτό μπορούν να κυμαίνονται σε σοβαρότητα από μικρό εξάνθημα μέχρι απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος και αναφυλαξία. Οι ερευνητές υπέδειξαν επίσης ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιδεινώνει υπάρχουσες αλλεργίες.

Ο Bahna σημειώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στο αλκοόλ ή σε πρόσθετο συστατικό αλλά ακόμα και όταν δεν είναι αλλεργικοί, μπορεί ενδεχομένως να μη συνειδητοποιούν ότι το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα αλλεργίας, ιδιαίτερα τις αλλεργίες τροφίμων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η έρευνα υπέδειξε ότι η αποφυγή των αλκοολούχων ποτών είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθούν δυνητικές αντιδράσεις.

Το κρασί περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται τυραμίνες, που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, πρόσθεσε.

Ο Bahna υπέδειξε επίσης ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τις αλλεργίες καθιστώντας τους καπνιστές περισσότερο ευαίσθητους σε ουσίες που βρίσκονται στον αέρα όπως γύρη και σπόρους μούχλας. Δήλωσε ότι άνθρωποι με αλλεργίες και άσθμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να αποφεύγουν την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.

Οποιοσδήποτε υποπτεύεται ότι έχει αλλεργική αντίδραση στο αλκοόλ, την τροφή ή τον καπνό θα πρέπει να δει αλλεργιολόγο, συνιστά ο Bahna. Πρόσθεσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς η κατανόηση αυτού που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση θα βοηθήσει να βρεθεί εναλλακτική λύση όσον αφορά τα ροφήματα που απολαμβάνει.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε 36 μήνες η εξόφληση των προστίμων για ΟΛΑ τα αυθαίρετα

Δεν έχουν τέλος οι αλλαγές στο νόμο για τα αυθαίρετα ακόμα και στο παρά ένα της λήξης στη θητεία της κυβέρνησης.



Σε 36 μήνες καθόρισε την εξόφληση των προστίμων για όλα τα αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, που έκανε δεκτή τη σχετική τροποποίηση στο νόμο.

Με τον προηγούμενο νόμο είχε οριστεί η εξόφληση των προστίμων στις αυθαίρετες κατοικίες στους 30 μήνες και στους 36 μήνες για τα κτίρια άλλης χρήσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Γλυκιές γεύσεις από την Κρήτη



Υγιεινές και απλές εναλλακτικές.

Η περίφημη διατροφή των Κρητικών πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για ένα επιπλέον λόγο. Πέρα από τα χαρακτηριστικά που συνήθως προβάλλονται και τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση της κρητικής διατροφής, είναι καλό να δούμε και τις συνήθειες που είχαν οι Κρητικοί, όσο αναφορά στην κατανάλωση γλυκών.

Ζούμε σε μία εποχή που η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κατακλύζει την καθημερινότητα του καταναλωτή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρότατων προβλημάτων υγείας.

Από την αρχαιότητα μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες, η οικονομική κατάσταση ήταν τέτοια, που προτεραιότητα ήταν να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι και η κατανάλωση γλυκού ήταν μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως οι γιορτές. Αυτό δεν σήμαινε ότι δεν καταναλώνονταν γλυκίσματα, όμως υπήρχαν άλλες, πιο υγιεινές και απλές εναλλακτικές σε σχέση με σήμερα.

Aν προσπαθήσουμε να ορίσουμε τα ιδανικά χαρακτηριστικά ενός γλυκού ή νωγαλεύματος, όπως λεγόταν στην αρχαιότητα, θα λέγαμε ότι καλό θα ήταν να έχει:

-χαμηλό θερμιδικό φορτίο
-μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
-χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
-μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά
-υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
-θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για τον οργανισμό μας

Στην αρχαιότητα, υπήρχαν ορισμένα υλικά που σπάνια έλλειπαν από το νοικοκυριό. Το μέλι που ήταν η κύρια γλυκαντική ύλη και είχε ιδιαίτερη θέση στην διατροφή. Ήταν βασικό συστατικό πολλών γλυκών όπως οι τηγανίτες, το γάστριν, με ξηρούς καρπούς και μετέπειτα στα ξεροτήγανα και πάνω σε πίτες. Το Κρητικό μέλι είναι γνωστό παγκοσμίως για το εξαιρετικό άρωμα και χρώμα του και συνεχίζει μέχρι σήμερα να χαρίζει τα 180 διαφορετικά συστατικά που περιέχει προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Άλλο υλικό στο οποίο είχαν τεράστια αδυναμία οι Κρήτες ήταν το σταφύλι, είτε με ωμή είτε αποξηραμένη μορφή. Έφτιαχναν επίσης μουσταλευριά φρέσκια ή αποξηραμένη για τον υπόλοιπο χρόνο και φυσικά πετιμέζι. Το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά και έχει αναδείχνθεί σε υπερ-τροφή. Προφυλάσσει από τον καρκίνο και την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Αλλά και γενικότερα, τα φρούτα δεν έλειπαν ποτέ από το σπίτι των Κρητικών. Πάντα ήταν εποχιακά, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, που μπορούσαν να τα διατηρήσουν με αποξήρανση ή φτιάχνοντας γλυκά του κουταλιού. Τα σύκα, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα ρόδια, τα κυδώνια και άλλα χάριζαν την γλύκα τους χάρη στην φρουκτόζη που περιέχουν.

Μπορεί η φρουκτόζη να αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη, αλλά η γλυκαντική της ικανότητα είναι διπλάσια. Άρα, επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα, με τις μισές θερμίδες. Επίσης, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά των φρούτων χαρίζουν υγεία και ευεξία. Εξάλλου, η άφιξη της ζάχαρης στην Ευρώπη έγινε τον 8ο αιώνα μ.Χ., οπότε η κατανάλωσή της ήταν σπάνια και αρκετά περιορισμένη.

Το ελαιόλαδο δεν θα μπορούσε να λείπει από την ζαχαροπλαστική της Κρήτης. Χρησιμοποιείται σαν λιπαρή ύλη για τα κουλουράκια, τις πίτες και για το τηγάνισμα ορισμένων γλυκισμάτων όπως τα ξεροτήγανα. Προσδίδει τα πλούσια αντιοξειδωτικά του και προστατεύει από την εμφάνιση σημαντικών νόσων, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και οι φλεγμονώδεις νόσοι.

Τα γαλακτοκομικά χρησιμοποιούνταν συχνά, χαρίζοντας απαραίτητες πρωτεΐνες και αμινοξέα. Τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα που περιέχουν γαλακτοκομικά είναι οι σφακιανές πίτες, που σερβίρονται με μέλι και τα λυχναράκια, που έχουν μια χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, πασπαλισμένα με αρωματική κανέλα.

Και τα μπαχαρικά είχαν μεγάλη συμμετοχή στην παρασκευή των γλυκών. Το άρωμα τους και η γεύση τους έδιναν άλλη νότα σε κάθε συνταγή.

Το αλεύρι ήταν συνήθως ολικής, παρέχοντας απαραίτητες φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μόνο στις μεγάλες γιορτές χρησιμοποιούσαν λευκό αλεύρι, αφού θεωρείτο πολυτέλεια.

Τέλος, οι σημαντικοί για την κρητική διατροφή καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι, έδιναν τα πλούσια αντιοξειδωτικά συστατικά τους και κάλυπταν κατά μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της αρχαιότητας, που ακόμα διασώζονται, είναι το γάστριν. Τα απλά αλλά ταυτόχρονα μοναδικής διατροφικής αξίας συστατικά του, μπορούν ίσως να το κατατάξουν στα πιο θρεπτικά γλυκίσματα που έχουν υπάρξει! Μοιάζει με τον μεταγενέστερο μπακλαβά, αλλά τα φύλλα του παρασκευάζονται από μέλι και σουσάμι, ενώ η γέμισή του περιέχει αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και σπόρια μαύρης παπαρούνας.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα γλυκά του παρελθόντος, λόγω των υλικών τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στη μείωση εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης, στον έλεγχο του σωματικού βάρους και άλλων νοσημάτων, που ταλαιπωρούν το σύγχρονο άνθρωπο. Μήπως για ένα ακόμα θέμα η λύση βρίσκεται στο παρελθόν; Δεν μένει παρά να το ερευνήσουμε….


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η κατάθλιψη του πατέρα επιδρά αρνητικά στο παιδί



Πολύ συχνό φαινόμενο τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Ένα παιδί που ζει σε σπίτι με πατέρα που εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας έχει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς ή συναισθήματος σε σύγκριση με άλλα παιδιά, αναφέρουν ερευνητές από το New York School of Medicine στο περιοδικό «Pediatrics».

Η κατάθλιψη της μητέρας είναι λίγο πολύ γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών και σωματικών επιπτώσεων στο παιδί.

Οι ερευνητές εξέτασαν 21.993 παιδιά που ζούσαν με δύο γονείς. Ανακάλυψαν ότι το ποσοστό συναισθηματικών προβλημάτων και προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά ήταν 25% αν και οι δύο γονείς εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης, 19% αν η μητέρα είχε επηρεαστεί, 11% αν ο πατέρας είχε επηρεαστεί και 6% αν κανένας από τους δύο δεν εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης.

Εκτιμούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφτούν καλύτεροι τρόποι για να εντοπιστούν πατέρες με προβλήματα ψυχικής υγείας.


Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχετε από «νυχτερινή φλυαρία»;



Περιορίστε το άγχος σας.

Μπορεί να φαίνεται αστείο το να μιλάτε στον ύπνο σας όμως πρόκειται για μία διαταραχή του ύπνου κατά την οποία κάποιος μιλάει ενώ κοιμάται χωρίς φυσικά να το γνωρίζει και να το θυμάται το επόμενο πρωί.

Τώρα όσον αφορά τα αίτια που διαταράσσουν τον ύπνο μας και να μας κάνουν να παραμιλάμε είναι:

- συναισθηματικό στρες
- πυρετός
- ψυχική διαταραχή της υγείας
- κατάχρηση ουσιών
- ορισμένα φάρμακα

Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να φωνάζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό μπορεί να συνδέεται με εφιάλτες και εντοπίζεται συχνότερα στα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία για το «παραμιλητό» κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, αν η κατάσταση επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό είναι συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Έχει παρατηρηθεί ότι αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να βελτιώσουμε έως και να εξαφανίσουμε το παραπάνω φαινόμενο.

- Αν μειώσουμε το άγχος μας
- Αν μειώσουμε την κατανάλωση του αλκοόλ
- Αν διακόψουμε το κάπνισμα
- Αν μειώσουμε την κατανάλωση καφεΐνης, αναψυκτικών (τύπου κόλα) και τσάι
- Αν ασκούμαστε καθημερινά


Διαβάστε περισσότερα...

Τρέχουν με τη «Φλόγα» στην καρδιά



Ογδόντα φίλοι του Συλλόγου συμμετέχουν στον Μαραθώνιο.

«Τρέχουν εκείνοι για όλους μας» γράφει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Φλόγα» για τους ογδόντα ερασιτέχνες αλλά έμπειρους δρομείς που είναι φίλοι του Συλλόγου και συμμετέχουν στον 29ο Μαραθώνιο Κλασσικής Διαδρομής, στις 13 Νοεμβρίου.

«Τρέχουν αυτοί για όλους μας, για να μεταφέρουν σε κάθε ευαίσθητο πολίτη, τον χτύπο της καρδιάς δεκάδων χιλιάδων παιδιών με διάφορες μορφές καρκίνου, που δίνουν τη μάχη για τη ζωή και την υγεία τους σε όλο τον κόσμο», γράφει η «Φλόγα».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «όταν οι δρομείς επισκέφθηκαν το "Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας" και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το έργο μας, αποφάσισαν να φορέσουν στη φανέλα τους τη "Φλόγα", σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να κάνουν με το δικό τους τρόπο και από το δικό τους μετερίζι τη "Φλόγα" και το έργο της γνωστή στο ευρύτερο κοινό».

Η ομάδα έτρεξε για πρώτη φορά με τη φανέλα της «Φλόγας», στον 28ο Μαραθώνιο της Αθήνας το 2010. Ακολούθησε πλήθος συμμετοχών σε μεγάλες διοργανώσεις μακρινών αποστάσεων όπως, στο Άμστερνταμ, στη Κωνσταντινούπολη, στην Βαρκελώνη, στη Φλωρεντία, στον «Αλεξάνδρειο» Μαραθώνιο στη Θεσσαλονίκη, στο Παρανέστι στη Δράμα, στην Κύπρο, στον Όλυμπο, στα Ζαγοροχώρια, στο Σπάρταθλο - Αθήνα - Σπάρτη, στο τρίαθλο στο Ροθ της Γερμανίας, ενώ μαζική συμμετοχή θα έχουν και στον 29ο Μαραθώνιο, που θα γίνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ψαλίδι» έως και 50% στις επικουρικές συντάξεις



Από 1η Νοεμβρίου.

Περικοπές στο ποσό των επικουρικών συντάξεων της τάξεως του 15% έως και 50%, θα δουν χιλιάδες συνταξιούχοι, μετά από την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη. Η ρύθμιση αφορά τα εξής ταμεία: κλάδος ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ-ΤΑΥΤΕΚΩ, επικουρική του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ), ΤΕΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ, που μειώνεται κατά 15%.

Επίσης, το επικουρικό του ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) μειώνεται κατά 20%, αλλά για όσους το ποσό μερίσματος υπερβαίνει τα 500 ευρώ μειώνεται κατά 50%.

Από την άλλη, συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη άνω των 150 ευρώ θα δουν μείωση 30%. Σε περίπτωση που γίνεται παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης και η σύνταξη ξεπερνά τα 300 ευρώ, η ανωτέρω μείωση γίνεται επί του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης που εναπομένει, με το ποσό των 150 ευρώ να είναι πάντως το ελάχιστο ποσό που θα λαμβάνεται, μετά τον υπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για συνταξιούχους του ΕΤΑΤ.

Τέλος, όσον αφορά την Επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, προβλέπεται σύμφωνα με την εγκύκλιο ότι από 1 Αυγούστου 2011, ότι το 50% του συνολικού ακαθάριστου μηνιαίου ποσού (κύριας και επικουρικής) σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, υπόκειται στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) καθώς και στην παρακράτηση της επιπλέον μηνιαίας εισφοράς, για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά τροφίμων σε πολίτες που τα έχουν ανάγκη



Θα διανεμηθούν ρύζι, ζυμαρικά και γραβιέρα.

Έως το τέλος του χρόνου 7.021.000 κιλά ζυμαρικών, 5.200.500 κιλά ρυζιού και 426.000 κιλά γραβιέρας θα διανεμηθούν σε άπορους πολίτες, στο πλαίσιο προγράμματος της Ε.Ε., σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Στην περίπτωση που υπάρξουν υπόλοιπα ποσοτήτων, είτε γιατί κάποιοι αρνηθούν να παραλάβουν ό,τι δικαιούνται, είτε γιατί έχει μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων απόρων, τότε οι φορείς των δικαιούχων θα πρέπει να τις μοιράσουν εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας σε αυτούς που σιτίζουν, σε Ιερές Μητροπόλεις και σε πολύτεκνες οικογένειες.

Ανάδοχος εταιρία για την υλοποίηση του προγράμματος και την ολοκλήρωση της διανομής του ρυζιού στους δικαιούχους είναι η ΕΥΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΕ, κατόπιν διαγωνισμού.

Η διανομή θα γίνει ως εξής : α) 9 κιλά ανά σιτιζόμενο άτομο (233.361 κιλά συνολικά) β)15 κιλά ανά άπορο (1.544.445 κιλά συνολικά) και γ) στις οικογένειες θα δοθούν 3.422.694 κιλά συνολικά. Ανάλογα με τα μέλη τους έχουν λαμβάνει από 15 κιλά έως 78 κιλά. Μια τριμελής οικογένεια δικαιούται για παράδειγμα 30 κιλά ενώ μια τετραμελής 35 κιλά.

Η εταιρία NUTRIA AE, ως ανάδοχος, καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα διανομής ζυμαρικών. Θα δοθούν 15 κιλά ανά σιτιζόμενο άτομο, 20 κιλά ανά άπορο και από 20 έως 70 κιλά ανά οικογένεια, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους.

Επίσης 365 κιλά ζυμαρικά θα δοθούν δωρεάν στο Σύλλογο «Το χαμόγελο του παιδιού».

Η ίδια εταιρία έχει την ευθύνη της δωρεάν διανομής των 426.000 κιλών γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ.

Οι άποροι (σιτιζόμενοι ή όχι) δικαιούνται 1 κιλό το άτομο και οι οικογένειες ανάλογα τα μέλη τους από 1 έως 13 κιλά.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος το χαρτάκι με τα ένσημα



Τι πρέπει να κάνετε για μπείτε στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ.

Ηλεκτρονικά, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να βλέπουν στο εξής τα Αποσπάσματα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης (ΑΑΛΑ), καθώς πλέον τα ένσημα δεν θα αποστέλλονται στους ασφαλισμένους μέσω των εργοδοτών.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απογραφούν και αποκτήσουν κωδικό χρήστη (κλειδάριθμο).

Το μέτρο αφορά τόσο τους νέους όσο και τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι μέσω μιας προβλεπόμενης διαδικασίας θα πιστοποιούνται στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και θα αποκτούν πρόσβαση στο λογαριασμό τους, από τον οποίο θα μπορούν να εκτυπώνουν τα ΑΑΛΑ που επιθυμούν και τα οποία θα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Για τη διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί εκδόθηκε εγκύκλιος από το ΙΚΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διαδικασία προκειμένου ο ασφαλισμένος να ζητήσει πιστοποίηση και να αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης στον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ είναι η ακόλουθη:

α) Αυτός που είναι ήδη ασφαλισμένος και κατά συνέπεια και απογεγραμμένος στο γενικό μητρώο του Ιδρύματος, μέσω της ιστοσελίδας apps.ika.gr, κάνει εγγραφή σύμφωνα με τις οδηγίες της σελίδας για την απόδοση του κλειδάριθμου.

Στη συνέχεια προσέρχεται σε υποκατάστημα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ προκειμένου να πιστοποιηθεί και να του αποδοθεί «Βεβαίωση Απόδοσης Κωδικού Χρήστη» με κλειδάριθμο.

β) Για όσους δεν έχουν απογραφεί στο γενικό μητρώο του ΙΚΑ γίνεται επίσης εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας apps.ika.gr για την απόδοση κλειδάριθμου.

Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος προσέρχεται στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, του τόπου κατοικίας ή απασχόλησης, όπου απογράφεται στο γενικό μητρώο του ιδρύματος κατά τα γνωστά. Μετά την απογραφή του πιστοποιείται και του αποδίδεται «Βεβαίωση Απόδοσης Κωδικού Χρήστη» με κλειδάριθμο.

Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ συμπληρώνουν και υποβάλλουν στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας τους ή του τόπου απασχόλησης «Αίτηση Απογραφής Άμεσα Ασφαλισμένου» (εγκύκλιος 4/02 και Γ.Ε. Α02/1102/23.9.2005).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απογραφή των ασφαλισμένων και τα οποία θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση απογραφής είναι τα ακόλουθα:

-Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, όταν πρόκειται για αλλοδαπούς.

-Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ.

-Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου - ΑΦΜ (εκκαθαριστικό σημείωμα, βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ κ.λπ.).

-Βεβαίωση του εργοδότη από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης - ασφάλισης ΙΚΑ.

-Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ο ασφαλισμένος ως «παλαιός» ή «νέος».

-Αποδεικτικό της διεύθυνσης κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) ή υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου.

-Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού στην οποία φαίνεται ο αριθμός ΙΒΑΝ και πρώτος δικαιούχος είναι ο ασφαλισμένος.

Με τον ηλεκτρονικό τρόπο ο ασφαλισμένος μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει και να λάβει γνώση των στοιχείων που αφορούν τον ασφαλιστικό βίο με την έκδοση μηχανογραφικού αποσπάσματος του λογαριασμού του, που περιλαμβάνει τις εγγραφές που είναι διαθέσιμες στην ασφαλιστική του ιστορία και το Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνδρες τρώνε γρηγορότερα από τις γυναίκες



Στενή σχέση έχει η ταχύτητα που τρώμε με τα κιλά που συσσωρεύουμε.

Οι άνδρες τρώνε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τις γυναίκες, και το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνουν στο μεσημεριανό φαγητό τους κατά μέσο όρο περίπου 80 θερμίδες ανά λεπτό έναντι 52 θερμίδων το λεπτό που καταναλώνουν οι γυναίκες.

Η ταχύτητα που τρώει κανείς σχετίζεται με το πάχος του, γι' αυτό οι παχουλοί τρώνε κατά μέσο όρο πιο γρήγορα από τους λεπτούς. Συνεπώς αν κανείς τρώει πιο αργά, μπορεί να χάσει κιλά. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα που τρώμε, στο πάχος και στο φύλο.

Οι δύο έρευνες, με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας Κάθλιν Μέλανσον, που βασίστηκαν σε εργαστηριακά πειράματα, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Παχυσαρκίας των ΗΠΑ στο Ορλάντο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε γρήγορα, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 87 γραμμάρια τροφής ανά λεπτό, ενώ όσοι τρώνε αργά, καταναλώνουν 70 γραμμάρια το λεπτό. Οι άνδρες που τρώνε αργά, δεν διαφέρουν από τον ρυθμό των γυναικών που μασάνε αργά το φαγητό τους, δηλαδή στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των φύλων στην ποσότητα τροφής που καταναλώνουν, αντίθετα με όσους τρώνε γρήγορα, όπου οι άνδρες τρώνε αρκετά περισσότερο από τις γυναίκες.

Οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο ρυθμό που τρώει κανείς και στο δείκτη σωματικής μάζας του (δηλαδή την αναλογία του βάρους του προς το τετράγωνο του ύψους του). Όσοι έχουν υψηλό δείκτη (ΒΜΙ), τρώνε αρκετά πιο γρήγορα από όσους τρώνε αργά.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τρώνε τα πλήρη (ανεπεξέργαστα) δημητριακά πιο αργά από τα κατεργασμένα δημητριακά. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πλήρη δημητριακά έχουν περισσότερες ίνες και απαιτούν περισσότερο μάσημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η σχέση της ταχύτητας διατροφής με την παχυσαρκία βρίσκεται υπό μελέτη ακόμα, η νέα μελέτη δείχνει πως το να τρώει κανείς αργά, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετά λιγότερες θερμίδες και συνεπώς παχαίνει λιγότερο.


Διαβάστε περισσότερα...

Γενετικό τεστ «SΝaPshot» κατά του καρκίνου



Ελέγχει δεκατέσσερα γονίδια-κλειδιά.

Ένα νέο ευρέως φάσματος γενετικό τεστ, που ελέγχει ταυτόχρονα σε ένα ασθενή την ύπαρξη ή όχι πολλών γονιδίων που εμπλέκονται στον καρκίνο ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Το τεστ, με την ονομασία «SΝaPshot», αναζητά γρήγορα τυχόν μεταλλάξεις σε γονίδια-κλειδιά των καρκινοπαθών ώστε ανάλογα με την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, να τύχουν πιο εξατομικευμένης και άρα πιο αποτελεσματικής θεραπείας, κάτι που θα αυξήσει το ποσοστό επιβίωσής τους.

Το τεστ ελέγχει 14 γονίδια-κλειδιά και ενώ αρχικά εφαρμόστηκε σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Η ανάλυση του γενετικού «προφίλ» του καρκίνου ενός ασθενούς κερδίζει συνεχώς έδαφος τελευταία, αλλά μέχρι τώρα συνήθως εστιάζεται σε συγκεκριμένα μεμονωμένα γονίδια. Είναι η πρώτη φορά που τυγχάνει κλινικής εφαρμογής ένα τεστ, το οποίο καλύπτει μια τόσο ευρεία γκάμα γονιδίων.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μελλοντικά τέτοια τεστ θα αποτελέσουν ρουτίνα στην ιατρική. Αξιοποίησαν και βελτίωσαν μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και λίγα χρόνια από ορισμένα εγκληματολογικά εργαστήρια και επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση αρκετών γονιδίων των υπόπτων.

Οι Αμερικανοί γιατροί δοκίμασαν το νέο τεστ σε 589 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, από τους οποίους οι μισοί (51%) διαπιστώθηκε ότι είχαν τουλάχιστον μία μετάλλαξη καρκινικού γονιδίου ή άλλη γενετική ανωμαλία, όπως την μετατόπιση ενός τμήματος του DNA σε λάθος χρωμόσωμα. Οι πιο συνηθισμένες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στους καρκινοπαθείς, αφορούσαν τα γονίδια KRAS (24%), EGFR (13) και ALK (5%).

Από τους 353 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, σχεδόν οι μισοί (170) είχαν μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν δυνητικά να αντιμετωπισθούν με νέες θεραπείες. Αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων που «στοχεύουν» στις συγκεκριμένες μεταλλάξεις των γονιδίων.

Το τεστ, που κοστίζει περίπου 350 ευρώ, προς το παρόν παρέχεται από ένα δίκτυο 14 νοσοκομείων και κλινικών στις ΗΠΑ. «Η επιλογή της σωστής (εξατομικευμένης) θεραπείας μπορεί να αυξήσει το επίπεδο θετικής ανταπόκρισης των ασθενών από 20-30% που είναι σήμερα, σε 60-75%, γεγονός που θα βελτιώσει τις πιθανότητές επιβίωσης», δήλωσε η επικεφαλής των ερευνητών.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο άντρας μεταμορφώνεται όταν γίνεται πατέρας



Χαρίστε του ένα μωρό και πείτε «αντίο» στις κακές συνήθειες.

Η απόκτηση ενός παιδιού πραγματικά μπορεί να αλλάξει έναν άντρα κάνοντάς τον να αναθεωρήσει τη ζωή ακόμα και να απαρνηθεί συνήθειες που άλλοτε τον παρακαλούσατε να εγκαταλείψει.

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όσοι αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι πιο δεκτικοί στο να κόψουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, ακόμα και τις τυχόν παράνομες δραστηριότητες που έχουν.

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει πως ο γάμος μπορεί να βελτιώσει την αρνητική συμπεριφορά των ανδρών, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά μεμονωμένα τον αντίκτυπο της πατρότητας.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει πως η πατρότητα μπορεί να αποτελέσει μεταμορφωτική εμπειρία για τον άντρα, ακόμα κι όταν πριν από αυτήν επιδείκνυε παραβατική συμπεριφορά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Κερ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του πανεπιστημίου.

«Η πατρότητα – σε συνδυασμό με την ενηλικίωση – μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ανεξάρτητος παράγοντας για την πρόβλεψη των πιθανοτήτων μείωσης της παραβατικής συμπεριφοράς και της χρήσης αλκοόλ και τσιγάρου».


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πόνους της μέσης



Τα βασικά συμπτώματα της οσφυαλγίας και πώς αντιμετωπίζεται.

Η οσφυαλγία είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που ταλαιπωρούν το γενικό πληθυσμό και μια από τις σημαντικότερες αιτίες απουσίας από την εργασία μαζί με το κοινό κρυολόγημα. Από τα άτομα που πέρασαν τα 30 τους χρόνια 80% θα παρουσιάσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους κρίση οσφυαλγίας που θα τους καθηλώσει για λίγες ή πολλές ημέρες στο κρεβάτι.

Τι είναι η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα και σημαίνει «πόνος στη μέση» από τις λέξεις «άλγος» = πόνος και «οσφύ» = μέση (οσφυική μοιρα της σπονδυλικής στήλης).

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση της οσφυαλγίας;

Πολλές φορές ακριβής διάγνωση είναι δύσκολο να γίνει, ενώ η νοσηρότητα (ανάγκη παραμονής στο σπίτι με αποχή από την εργασία, λήψη φαρμακευτικής αγωγής, πόνος), μπορεί να είναι παρατεταμένη.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματική με αποτέλεσμα κάποιες φορές ο ασθενής να βρίσκει καταφύγιο σε μεθόδους θεραπείας οι οποίες δεν είναι δοκιμασμένες και εγκεκριμένες.

Τι θα πρέπει να αναμένουμε να μας ρωτήσει ο γιατρός μας κατά την εξέταση;

Σημαντικά στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς μπορεί να είναι
• Η ηλικία
• Το επάγγελμα
• Η έναρξη του πόνου (αιφνίδια, προοδευτική)
• Ιστορικό τραύματος
• Προηγούμενο ιστορικό άλγους
• Εντόπιση άλγους (τοπικό ή διάχυτο)
• Διάρκεια άλγους (συνεχές ή με διαλείμματα)
• Παράγοντες που επιδεινώνουν το άλγος
• Αντανάκλαση άλγους στα κάτω άκρα
• Αιμωδίες (μουδιάσματα) κάτω άκρων
• Μυική αδυναμία κάτω άκρων
• Γενικά συμπτώματα (αδυναμία, καταβολή, πυρετός, πόνος άλλων αρθρώσεων, απώλεια βάρους)

Ποιες εξετάσεις πραγματοποιούνται συνήθως;

Η εξέταση του ασθενούς περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού και την καλή κλινική εξέταση, ενώ εάν χρειασθεί, μπορεί να ζητηθεί ακτινολογικός έλεγχος, εξετάσεις αίματος ή και άλλες περισσότερο ειδικές εξετάσεις όπως Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία ή ακόμη και σπινθηρογράφημα κ.α.

Υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν οσφυαλγία;

Τα αίτια της οσφυαλγίας μπορεί να είναι πολλά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
• Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
• Οστεοαρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης
• Μυικός τραυματισμός
• Οστεοπορωτικό κάταγμα
• Νεανική κύφωση
• Σπονδυλόλυση – σπονδυλολίσθηση
• Φλεγμονές σπονδύλων
• Όγκοι σπονδυλικής στήλης
• Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
• Νόσος Paget
• Νευρολογικές παθήσεις
• Παθήσεις γειτονικών οργάνων (ισχία, νεφροί – ουρητήρες, έντερο κτλ)

Πόσο διαρκεί η οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Οξεία λέμε την οσφυαλγία που διαρκεί έως 3 μήνες. Συνηθέστερα αίτια είναι τα τραυματικά, αν και πολλές φορές η οξεία οσφυαλγία υποχωρεί χωρίς να είναι δυνατό να καθαρισθεί η ακριβής αιτία. Χρόνια ονομάζουμε την οσφυαλγία που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες. Τα αίτια μπορεί να είναι όλα αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της οσφυαλγίας;

Το βασικό σύμπτωμα όπως προκύπτει και από την ονομασία της νόσου είναι ο πόνος στη μέση. Αυτός μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως είναι πόνος και μουδιάσματα στα κάτω άκρα, μυϊκή αδυναμία κάτω άκρων και άλλα, ανάλογα με το ακριβές αίτιο της οσφυαλγίας.

Πώς αντιμετωπίζετε η οσφυαλγία;

Η θεραπεία της απλής οσφυαλγίας περιλαμβάνει την κατάκλιση, θερμά επιθέματα στη μέση και φάρμακα παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ζώνη οσφύος, ενώ χρήσιμη είναι και η φυσικοθεραπεία. Στην χρόνια οσφυαλγία πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο του πόνου και η θεραπεία είναι ανάλογη.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού



Γιατί είναι πολύτιμος;

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών για να τραφούν οι προνύμφες και η ενήλικη βασίλισσα.

Φυσικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.

Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το αυξανόμενο ιξώδες φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων στο νερό αζωτούχων ενώσεων, μαζί με μία μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται, προφανώς, σε συνεχείς ενζυματικές δραστηριότητες και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (3,5-4,5). Η πυκνότητά του είναι περίπου 1,1gr/cm³ και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.

Χημική σύνθεση του βασιλικού πολτού

Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα κύρια συστατικά του είναι το νερό, οι πρωτεΐνες, τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα μεταλλικά άλατα. Το νερό αποτελεί τα 2/3 του φρέσκου βασιλικού πολτού, αλλά σε ξηρό βάρος οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα υπερτερούν κατά πολύ.

Από τις αζωτούχες ενώσεις, οι πρωτεΐνες καταλαμβάνουν ποσοστό 73,9. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο είναι παρόντα σε επαρκείς αναλογίες. Σε σύνολο 29 αμινοξέων που έχουν ταυτοποιηθεί, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ.

Τα σάκχαρα του βασιλικού πολτού είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια με αυτή του μελιού. Σε πολλές περιπτώσεις, η φρουκτόζη και γλυκόζη μαζί αποτελούν το 90% των συνολικών σακχάρων. Άλλα σάκχαρα είναι η μαλτόζη, η τραχαλόζη, η μελιβιόζη, η ερλόζη και η ριβόζη.

Η αναλογία λιπιδίων είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδιά του αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή, μεταξύ των οποίων και το υδροξυτρανσδεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, επίσης περιέχει ουδέτερα λιπίδια, στερόλες (χοληστερίνη) και κεριά.

Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου.

Χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε.

Επίσης περιέχει μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Έχει επίσης επίδραση και στο νευρικό σύστημα, επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Tέλος, διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης.

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες.

Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, προικίζει τον οργανισμό με ερυθροποιητικές ιδιότητες (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών.

Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.

Συνεπώς, ο βασιλικός πολτός είναι ένα πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως φάρμακο. Συνιστάται τόσο για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, αλλά και για υγιή άτομα στα οποία προσδίδει καλύτερη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη αντοχή κατά τη διάρκεια εντατικών δραστηριοτήτων και γενικώς ενισχύει τη γενική κατάσταση του οργανισμού εναντίον διαφόρων επιθέσεων. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη του μαστού και του ενδομητρίου και από την αρθρίτιδα.

Οι ανεπιθύμητες δράσεις του βασιλικού πολτού Μπορεί να προκαλέσει οξεία αναφυλακτική αντίδραση. Έχει θεωρηθεί έως απειλητικός για τη ζωή, σε ασθενείς με άσθμα.

Διαθεσιμότητα

Βασιλικός πολτός είναι διαθέσιμος και σε μορφή χαπιού και κάψουλας. Συγκεκριμένη δόση δεν έχει οριστεί. Τα διαιτητικά συμπληρώματα παρέχουν από 200-500mg.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ζυμαρικά, τα παρεξηγημένα!



Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής
.
Τα μακαρόνια στις μέρες μας είναι από τα πιο διαδεδομένα κι αγαπημένα είδη διατροφής σε ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης. Πρώτη στην κατανάλωση ζυμαρικών είναι η Ιταλία, με κατανάλωση 30kg ζυμαρικών ανά κάτοικο το χρόνο.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, εύκολα και πολύ γρήγορα στο μαγείρεμα, μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να συνδυαστούν σχεδόν με οτιδήποτε.

Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της «Μεσογειακής Διατροφής», είναι πλούσια σε ενέργεια και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή από αλεύρι ολικής άλεσης μακαρονοποιίας, από σκληρό σιτάρι και νερό, χωρίς ζύμη και ξεραίνονται σε ειδικούς χώρους μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε υγρασία και να εξολοθρευτούν τα κάθε είδους μικρόβια (π.χ. σαλμονέλα).

Άλλα υλικά που προστίθενται στα μακαρόνια είναι: γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για τα χρωματιστά ζυμαρικά (λαζάνια ή ταλιατέλες).

Στην παρασκευή των ζυμαρικών δεν χρησιμοποιούνται χρωστικές ουσίες ή συντηρητικά, καθώς τα ζυμαρικά έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και έχουν από μόνα τους διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια που αναγράφεται συνήθως στα πακέτα. Φτάνει να φυλάγονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, δηλαδή σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά που προστίθενται σε κάποια είδη ζυμαρικών, όπως το αυγό, θα πρέπει να τα αποφεύγουν και να συμβουλεύονται τις διατροφικές ετικέτες καθώς ψωνίζουν.

Είδη


Στα ράφια του σούπερ μάρκετ τα ζυμαρικά φτάνουν με πολλές μορφές και διαφορετικά σχήματα. Μπορούμε να βρούμε:
Σπαγγέτι, τορτελίνια, πέννες, λαζάνια, χυλοπίτες, παπαρδέλες, κοχυλάκι, κοφτό μακαρονάκι, ταλιατέλες, κριθαράκι, βίδες, ραβιόλια κ.ά.

Τα ζυμαρικά είναι μία τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες της ομάδας Β (Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη). Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι φτωχά σε λίπη, χοληστερόλη και νάτριο.

Μία κανονική μερίδα μακαρόνια (100 γρ. περίπου) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους και μόνο 342 θερμίδες, δηλαδή κάπου 14% των καθημερινών μας αναγκών σε θερμίδες, ενώ μας δίνει 75 γραμμάρια υδατάνθρακες και 13 γραμμάρια πρωτεΐνες. Συνδυάζοντάς τα με απλές σάλτσες με λαχανικά, ψαχνό κρέας, πουλερικά ή ψάρια, και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μπορούν να αποτελέσουν ένα γεύμα, πλούσιο σε γεύση και φτωχό σε θερμίδες.

Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές, τα μακαρόνια μπορούν να φτιάξουν, από ένα πολύ υγιεινό έως ένα αρκετά «βαρύ» γεύμα. Πολλοί συνηθίζουν καθώς βράζουν τα μακαρόνια, να προσθέτουν αλάτι. Η κίνηση αυτή καλό να αποφεύγεται από τα υπερτασικά άτομα, καθώς το αλάτι είναι και η κυριότερη πυγή νατρίου, υπεύθυνου για την αύξηση της πίεσης. Επίσης, άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να αποφεύγουν τις πλούσιες σε λιπαρά σάλτσες και να προτιμούν ή απλές σάλτσες ντομάτας ή άλλες σάλτσες χαμηλές σε λιπαρά.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες ή αλλιώς σάκχαρα «αργής καύσης» που περιέχουν, αφομοιώνονται σιγά-σιγά από τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα σάκχαρα «ταχείας καύσης» τα οποία αφομοιώνονται αμέσως και αυξάνουν απότομα το ποσοστό σακχάρου στο αίμα -κάτι που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας.

Αυτή η αργή καύση των σύνθετων υδατανθράκων διατηρεί την ενέργεια στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γι' αυτό τον λόγο τα ζυμαρικά συστήνονται ιδιαίτερα για τους αθλητές, αλλά και για τα παιδιά. Τα ζυμαρικά είναι εξίσου ιδανικά και για την τρίτη ηλικία, λόγω του ότι είναι από τα πιο εύπεπτα, αλλά και πιο εύκολα στην προετοιμασία τους φαγητά.

Η ιδέα συνεπώς ότι οι υδατάνθρακες και κατά συνέπεια και τα ζυμαρικά «παχαίνουν», έχει αρχίσει να ξεπερνιέται εδώ και καιρό. Μάλιστα τα ζυμαρικά, λόγω της θρεπτικής τους σύστασης, συστήνονται όλο και περισσότερο σε άτομα που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Σ’ αγαπώ μπαμπάκα»


Άκουσαν για πρώτη φορά τη φωνή της κόρης τους μετά από 2 χρόνια.

Η Hellen και ο Martin περίμεναν δύο χρόνια για να ακούσουν τη φωνούλα της κόρης τους και έκλαψαν από ευτυχία όταν άκουσαν την πρώτη της κουβέντα: «Σ’ αγαπώ μπαμπάκα».

Η Bronte Cassell γεννήθηκε πρόωρη και της έγινε τραχειοτομή για να μπορεί να αναπνέει, όταν ήταν έξι μηνών, αλλά οι σωλήνες τοποθετήθηκαν σε τέτοιο σημείο που δε μπορούσε να μιλήσει.

Η μικρούλα έζησε με το βοηθητικό αναπνευστικό μηχάνημα για 1,5 χρόνο προτού οι γιατροί μπορέσουν να αφαιρέσουν τους σωλήνες και να της δώσουν τη δυνατότητα να εκφράσει αυτά που αισθανόταν στους γονείς της!

«Περιμέναμε πολύ καιρό και αυτές οι λεξούλες αξίζουν όσο τίποτε άλλο» είπε η 41 ετών μητέρα της.

«Ο άντρας μου την κοίταξε και της είπε “Σ’ αγαπώ Bronte”. Τότε εκείνη γύρισε και τον κοίταξε και του είπε “Σ’ αγαπώ μπαμπάκα”. Μετά γύρισε κοίταξε εμένα και μου είπε “Κι εσένα σ’ αγαπώ μανούλα”» θυμάται με συγκίνηση η Hellen.

«Απλά κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον και κλαίγαμε. Ήταν η πρώτη φορά που την ακούσαμε να μιλάει» πρόσθεσε.

Η Bronte γεννήθηκε πριν καν η μητέρα της μπει στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης και ζύγιζε 793 γραμμάρια.


Όταν έγινε έξι μηνών ξαφνικά σταμάτησε να αναπνέει εξαιτίας μιας στένωσης ακριβώς κάτω από τις φωνητικές της χορδές.

Μη μπορώντας να μιλήσει έμαθε να χρησιμοποιεί τη νοηματική ενώ μπορούσε να αρθρώσει κάποιες λέξεις, μιλώντας με τον αδερφό της που είναι 8 μήνες μεγαλύτερός της.


Διαβάστε περισσότερα...

Ξενώνες για θύματα ενδοοικογενειακής βίας



Επιστημονικό προσωπικό θα στηρίξει τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Στη δημιουργία 15 ξενώνων για γυναίκες-θύματα βίας και με δυνατότητα να φιλοξενούν 20 γυναίκες με τα παιδιά τους, προχωρά η Γενική Γραμματεία Ισότητας, ανακοινώνοντας δημόσια πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 10.700.000 ευρώ, προς τους δήμους Αθηναίων, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κερκύρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λέσβου, Πατρέων, Τρίπολης, Πειραιώς, Περιστερίου και Ρόδου.

Με τη δημοσίευση τής πρόσκλησης οι δήμοι καλούνται μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, προϋπολογισμού μέχρι 700.000 ευρώ ο καθένας, ώστε να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», για την άμεση δημιουργία και λειτουργία των ξενώνων.

Οι ξενώνες θα στελεχωθούν με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα παρέχει ψυχο-κοινωνική και νομική στήριξη για την ενδυνάμωση των γυναικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.



Διαβάστε περισσότερα...

«Κινητές παγίδες θανάτου» οι ανελκυστήρες στην Ελλάδα



Το 95% δεν έχουν πιστοποίηση, καταγγέλλουν οι συντηρητές.

Το 95% των ανελκυστήρων δεν έχουν πιστοποίηση όπως κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων κ. Γ. Βλασόπουλος.

Επίσης τόνισε ότι οι ανελκυστήρες στα δημόσια κτίρια π.χ. νοσοκομεία, δεν έχουν πιστοποιηθεί αν και η σχετική προθεσμία έχει λήξει στις 30 Ιουνίου του 2009 πέρα από το γεγονός ότι αρκετά από τα δημόσια κτίρια λειτουργούν παράνομα καθώς αρκετά από αυτά δεν διαθέτουν ούτε καν οικοδομική άδεια.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε ότι τα ασανσέρ σε δημόσιους χώρους και οικίες ξεπερνούν τις 700.000 αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει σχετικό μητρώο και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου είναι καταγεγραμμένα μόνο 250.000 ασανσέρ ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο αριθμός ίσως να φτάνει τις 450.000 ανελκυστήρες.

Η ομοσπονδία ζητάει να γίνει καταγραφή και για το λόγο αυτό εκτιμά ότι όπως γίνεται με το τέλος ακινήτων η ΔΕΗ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δηλωθούν τα ασανσέρ που υπάρχουν.

Ο κ. Βλασόπουλος γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς συντήρησης και πιστοποίησης ανελκυστήρων ενώ υπάρχει πρόθεση και για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα η νομοθεσία προβλέπει για τις κατοικίες έλεγχο συντήρησης ανά 45 μέρες για τις κατοικίες και δύο φορές το μήνα για τα δημόσια κτίρια και αυτό το διάστημα με τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται, σταματάει να είναι τόσο ασφυκτικό και κατά την άποψη του κλάδου αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν ορισμένες μεγάλες ή πολυεθνικές εταιρείες του χώρου καθώς ο χρόνος ελέγχου δεν θα είναι τόσο απαιτητικός και η αγορά θα χρειάζεται λιγότερες επιχειρήσεις.

Η δε πιστοποίηση όπως αναφέρθηκε γίνεται από ιδιωτικούς φορείς ανά κάθε χρόνο στο Δημόσιο, κάθε πέντε με έξι χρόνια στις πολυκατοικίες και κάθε τρία χρόνια στα επαγγελματικά κτίρια.

Σήμερα ο κλάδος απασχολεί 2.500 φυσικά πρόσωπα και τα συνεργαζόμενα κινητά συνεργεία απασχολούν 5000 εργαζόμενους με τους οποίους μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, υπεγράφη φέτος διετής κλαδική σύμβαση με αυξήσεις 1,5% παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρού και μεσαίους μεγέθους επιχειρήσεις του χώρου λόγω της ύφεσης και της κακής πορείας της οικοδομής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΣΑ κατηγόρησε το υπουργείο Ανάπτυξης πως με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τη συντήρηση των ανελκυστήρων μειώνει τον αριθμό των περιοδικών ελέγχων στον ένα ανά τέσσερις μήνες για ανελκυστήρες σε πολυκατοικίες άνω των πέντε στάσεων και στον έναν ανά 8 μήνες για πολυκατοικίες κάτω των πέντε στάσεων, έναντι ενός ελέγχου ανά 45 μέρες που ισχύει σήμερα.

Στα δημόσια κτίρια τώρα ισχύουν δύο έλεγχοι ανά μήνα και η πρόταση του υπουργείου τους περιορίζει σε έναν ανά μήνα. Επίσης ο κλάδος διαμαρτύρεται διότι αναγάγετε το Τεχνικό Επιμελητήριο σε ρυθμιστή των διαδικασιών χωρίς να έχει, όπως υποστηρίζει η ΠΟΒΕΣΑ , τις κατάλληλες γνώσεις και επιπλέον ο κλάδος καταγγέλλει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίσευσης συμμετέχουν οι ιδιωτικοί φορείς χωρίς όμως να επιτρέπεται και η συμμετοχή εκπροσώπου της ομοσπονδίας και κατά συνέπεια είναι σα να αποφασίζουν άλλοι για ένα θέμα του οποίου την τεχνογνωσία αυτοί που την κατέχουν δεν ερωτούνται.

Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας χαρακτήρισαν τα ασανσέρ που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας ως «κινητές παγίδες θανάτου».


Διαβάστε περισσότερα...

Απελευθερώνεται η πετρελαιοκίνηση



Τροπολογία του ΥΠΕΚΑ κατατέθηκε στη Βουλή.

Ελεύθερα θα μπορούν να κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο τα νέας τεχνολογίας πετρελαιοκίνητα ΙΧ αυτοκίνητα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε χθες στη Βουλή πακέτο τροπολογιών στο νόμο για τις οικοδομικές άδειες και μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ουσιαστική απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης.

Συγκεκριμένα η απαγόρευση θα εφαρμόζεται για περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης «εφόσον η τεχνολογία των οχημάτων δεν πληροί εκ κατασκευής, κατ' ελάχιστον, συγκεκριμένες απαιτήσεις ανώτατων ορίων εκπομπών καυσαερίων, οι οποίες καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Υποδομών».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με τους νέους κινητήρες τεχνολογίας «Euro 5» θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει με τις επιχειρησιακές συμβάσεις



Ανατροπές στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σκιαγραφεί το νέο καθεστώς που ισχύει με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που πλέον επεκτείνονται και σε επιχειρήσεις, που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους, ενώ παγώνει για δύο χρόνια η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, επί των οποίων θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές.

H ένωση προσώπων συστήνεται τουλάχιστον από τα τρία πέμπτα (3/5) των εργαζομένων στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού εργαζομένων σε αυτήν και χωρίς η διάρκειά της να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό.

Η επιχειρησιακή σύμβαση, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, συνάπτεται από ένωση προσώπων, και πάντως ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση και, εφόσον αυτές δεν υπάρχουν, από τις ισχύουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.

Η ειδική επιχειρησιακή υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική σύμβαση εργασίας, ωστόσο δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζομένους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων.


Διαβάστε περισσότερα...