Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ρήτρα αξιόμαχου για τα εφάπαξ των ενστόλων ζητά ο Δένδιας


Τι αναφέρει στην πρότασή του ο υπουργός Άμυνας.
Πρόταση για τον καθορισμό της ρήτρας αξιόμαχου, που καθιερώθηκε με το ν.4281/14 άρθρο 220 παρ.3, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ παροχών των ενστόλων, απέστειλε προς το υπουργείο Εργασίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «με την πρόταση αυτή αποτρέπεται η απότομη μείωση των εφάπαξ παροχών, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ταμείων και εξασφαλίζεται η σταδιακή σύγκλιση του ύψους των χορηγούμενων παροχών με εκείνες που προβλέπει η ως άνω υπουργική απόφαση».



Διαβάστε περισσότερα...

Πάγωσε το συντριβάνι


Στην κατάψυξη έχει μπει ολόκληρη η Αρκαδία, τις τελευταίες μέρες, με το θερμόμετρο να... "παλεύει" να σκαρφαλώσει πάνω από τους 0 βαθμούς κελσίου.



Ως αποτέλεσμα τα πάντα στην Τρίπολη να είναι παγωμένα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το συντριβάνι στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.



Σαν μια μικρή πίστα πάγου, το συντριβάνι εντυπωσιάζει με τα χρώματα και τις αποχρώσεις που παίρνει...





Διαβάστε περισσότερα...

Η NASA εντόπισε 8 δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες


Ο ακούραστος κυνηγός πλανητών, το διαστημικό σκάφος Kepler, STI σαρώνει τον ουρανό και την Τρίτη η NASA ανακοίνωσε οκτώ νέους δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Καθένας από αυτούς τους 8 νέους κόσμους, έχει μέγεθος 2,7 φορές μικρότερο από της Γης, ωστόσο αυτό που κρύβουν στην επιφάνεια τους, είναι πιο σημαντικό από κάθε προηγούμενο πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί.

«Αυτοί οι πλανήτες και η σχέση με τα μητρικά τους άστρα, αποτελούν το πλησιέστερο αντίστοιχο του συστήματος Γης-Ήλιου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και αυτό ακριβώς έψαχνε τόσα χρόνια ο Κέπλερ. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να βρούμε μία καινούργια Γη» αναφέρει ο Φέργκαρ Μάλαλι του Ινστιτούτου SETI και Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA.

Οι νέοι πλανήτες είναι όλοι τους μικροί και το μητρικό τους άστρο σχετικά πιο κρύο από τον Ήλιο, ωστόσο όλοι σχεδόν φαίνεται να βρίσκονται στην λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη». Αυτή είναι η περιοχή όπου οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για την υποστήριξη υγρού νερού στην επιφάνεια του πλανήτη.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο από αυτούς τους πλανήτες, ο Κέπλερ-438 b και ο Κέπλερ 442-b, είναι πιθανό να είναι βραχώδεις, όπως η Γη.

Η νέα λίστα πλανητών του Kepler εντόπισε τελευταία 554 πλανήτες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στους 4.175. Από αυτούς τους 554 οι οκτώ είναι λιγότερο από δύο φορές το μέγεθος της Γης και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη των άστρων τους.

Και εδώ είναι το πραγματικά δελεαστικό μέρος της έρευνας: Έξι από αυτούς τους πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια σαν τον ήλιο μας και αποτελούν μια κατηγορία πλανητών που ο Κέπλερ δεν είχε καταφέρει ακόμα να μελετήσει: Τις λεγόμενες έξω-Γαίες.

Η αποστολή του Κέπλερ είναι να καθορίσει πόσο κοινοί είναι στο Γαλαξία μας οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη. Μέχρι στιγμής, καλύτερες εκτιμήσεις των αστρονόμων δείχνουν ότι περίπου το 20% των άστρων σαν τον ήλιο μας, έχουν πλανήτες στο μέγεθος της Γης στην κατοικήσιμη ζώνη τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο αέρας παρέσυρε γυναίκα


Μία γυναίκα παρασύρεται από τον δυνατό αέρα στην πόλη Ραμάτ Γκαν του Ισραήλ.

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο που δημοσίευσε ο Guardian, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα να την ρίξουν στο έδαφος.

Στη συνέχεια οι περαστικοί φαίνεται να την βοηθούν να σταθεί στα πόδια της.

Οι ισχυροί άνεμοι επίσης προκάλεσαν και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην πόλη.

Δείτε το βίντεο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ακριβότερα παγάκια στον κόσμο


Τα πιο ακριβά παγάκια στον κόσμο διατίθενται προς πώληση στη Βρετανία. Η αμερικανική εταιρεία που τα προμηθεύει, η Gl'ce Luxury Ice Co., τα περιγράφει ως τα καλύτερα παγάκια της, ενώ τα χαρακτηρίζει «σχολαστικά» και «επαναστατικά» και τα παρέχει σε συσκευασία 50 τεμαχίων και πάνω.



Πόσο θα πληρώνατε για να χρησιμοποιήσετε παγάκια τα οποία είναι «σχολαστικά» και «επαναστατικά»;

Η αμερικανική εταιρεία «Gl'ce Luxury Ice Co» προμηθεύει στη Βρετανία παγάκια στην τιμή των 5 λιρών το ένα.

Η εταιρεία που έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, ισχυρίζεται ότι τα παγάκια είναι «χειροποίητα» για να αποδίδουν το καλύτερο αποτέλεσμα στα ποτήρια αλκοόλ που θα σερβίρονται.

Εάν κάποιος θέλει να προμηθευτεί μία αεροστεγή συσκευασία 50 παγακιών, η οποία είναι και η πιο φθηνή που διατίθεται, θα πρέπει να δώσει 250 λίρες.



Η εταιρεία αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα «χρυσά» παγάκια, δεν είναι από απλό νερό βρύσης, το οποίο δημιουργεί «σύννεφα» στις παγοκύστες, αλλά από υψηλής ποιότητας νερό, χωρίς όμως να προσδιορίζουν ποιο ακριβώς υγρό χρησιμοποιούν.

Η συγκεκριμένη ποικιλία παγακιών που προμηθεύει η εταιρεία λέγεται: "G-Cubed".

Δείτε εδώ το βίντεο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα ελληνικά ακτινίδια πάνε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ


Αισιοδοξία των παραγωγών για συμφωνίες με τις δύο χώρες.

Αισιόδοξοι ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα κλείσουν τις πρώτες συμφωνίες τους για την εξαγωγή ακτινιδίων σε χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμφανίζονται οι Βορειοελλαδίτες παραγωγοί, οι οποίοι μετά το ρώσικο εμπάργκο ανέλαβαν δράση προσέγγισης νέων αγορών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα και μέλος στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, «τέλος Δεκεμβρίου έληξαν τα συμβόλαια που είχαν Ιταλοί παραγωγοί με εκπροσώπους μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ στη Σαουδική Αραβία και έτσι αναμένουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η συνεργασία τους με τους Έλληνες παραγωγούς».

Η αισιοδοξία των Ελλήνων παραγωγών πηγάζει, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, από την πολύ καλή επαφή που είχαν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της συμμετοχής Ελλήνων παραγωγών σε έκθεση τροφίμων στη Σαουδική Αραβία, τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και τέθηκαν στέρεες βάσεις για τη μελλοντική εμπορική συνεργασία.

Σχετικά με την παρουσία των Ελλήνων παραγωγών στις αγορές των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία) αλλά και της Ουγγαρίας, ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε ότι από αρχές Σεπτεμβρίου υλοποιείται ένα κοινοτικό πρόγραμμα προώθησης των ελληνικών ακτινιδίων και πορτοκαλιών στα παραπάνω κράτη, το οποίο είναι ύψους 4,3 εκατ. ευρώ και θα κορυφωθεί το καλοκαίρι.

Πλέον, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν αποδεχθεί «για τα καλά» ότι η ρωσική αγορά έχει χαθεί, ωστόσο «δεν υπάρχουν περιθώρια μεμψιμοιρίας».

Και παρά το γεγονός ότι «δεν είναι εύκολο ούτε να αντικατασταθεί η τεράστια αγορά των 140 εκατ. ανθρώπων της Ρωσίας, ούτε και να χτιστεί εν μία νυκτί ένα εξαγωγικό δίκτυο», οι Έλληνες παραγωγοί, όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαννακάκης, δεν κάθονται με «σταυρωμένα χέρια» και αναζητούν διαρκώς νέους εξαγωγικούς προσανατολισμούς για τα προϊόντα τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες, όπως είπε, ώστε, έστω και προσωρινά, να αρθούν οι μεγάλοι δασμοί της Τουρκίας για τα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.
«Το κενό που θα δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά της Τουρκίας λόγω του μεγάλου αριθμού εξαγωγών που θα γίνουν και γίνονται προς τη ρώσικη αγορά μπορούν να καλύψουν και οι Έλληνες παραγωγοί», σημείωσε ο κ. Γιαννακάκης.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι φυλακές που μοιάζουν με... κατασκήνωση


Οι τρόφιμοι πίνουν, κάνουν ναργιλέ και έχουν τη δική τους σελίδα στο Facebook.

Οι τρόφιμοι μιας φυλακής κοντά στη Μασσαλία, διαχειρίζονται μια σελίδα στο Facebook στην οποία ανεβάζουν φωτογραφίες όπου ποζάρουν με τα κινητά τους τηλέφωνα, με ναρκωτικές ουσίες όπως κάνναβη και με χούφτες μετρητών.

Η συγκεκριμένη φυλακή έχει μετατραπεί σε «στρατόπεδο διακοπών», όπως προειδοποιούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιας και οι κρατούμενοι έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 100 selfies στο Facebook δείχνοντάς τους ποζάρουν με δεσμίδες χρημάτων , ναρκωτικές ουσίες και κινητά τηλέφωνα.



Τη τρέχουσα εβδομάδα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, έχουν ξεκινήσει δύο έρευνες για το πώς οι κρατούμενοι των φυλακών Baumettes κοντά στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, έχουν πρόσβαση στα social media και ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο κλιπ και πώς πέρασαν από την ασφάλεια όλα τα παραπάνω αντικείμενα και ουσίες.



Σε μια εικόνα, ένας κρατούμενος επιδεικνύει μια μεγάλη δεσμίδα με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, σε μια άλλη φωτογραφία ένας τρόφιμος καπνίζει ναργιλέ ενώ μια άλλη φωτογραφία δείχνει ποσότητα κάνναβης σε ένα τραπέζι των φυλακών.

Σύμφωνα με την La Provence, στην τοπική εφημερίδα που αποκάλυψε την ιστορία, υπάρχουν και φωτογραφίες με μαχαίρια και λοιπά όπλα.



Η σελίδα τους στο Facebook «MDR o Baumettes» είχε συγκεντρώσει σχεδόν 5.000 likes τις τελευταίες εβδομάδες....



Διαβάστε περισσότερα...

Οι πιο εντυπωσιακοί σταθμοί μετρό στον κόσμο


Κατασκευές γεμάτες αίγλη, χρώμα και μοντέρνες «πινελιές».

Οι σταθμοί του μετρό στις μεγαλουπόλεις του κόσμου συνήθως συνοδεύονται από κακή φήμη και πολλές φορές, οι ταξιδιώτες καλούνται να μην κατεβαίνουν σε αυτούς τις βραδινές ώρες.

Το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο όμως πολλές φορές αποτελείται από εντυπωσιακές υπέργειες και υπόγειες κατασκευές, που δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να δει κανείς από κοντά.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς μετρό στον κόσμο, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό αφιέρωμα του CNN.

1. Fulton Transit Center (Νέα Υόρκη)



2. Westfriedhof (Μόναχο)



3. Toledo (Νάπολι, Ιταλία)



4. Komsomolskaya (Μόσχα)



5. Olaias (Λισσαβώνα, Πορτογαλία)



6. Formosa Boulevard (Kaohsiung, Ταϊβάν)



7. Westminster (Λονδίνο)



8. Khalid Bin Al Waleed Station (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)



9. T-Centralen (Στοκχόλμη, Σουηδία)



10. Bockenheimer Warte (Φρανκφούρτη, Γερμανία)



11. Fosteritos (Μπιλμπάο, Ισπανία)



12 Palais Royal – Μουσείο του Λούβρου(Παρίσι, Γαλλία)



13. Admiralteyskaya (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)



14. Plac Wilsona (Βαρσοβία, Πολωνία)



15. Staromestska (Πράγα, Τσεχία)




Διαβάστε περισσότερα...

Viral βίντεο που ξύπνησαν συναισθήματα


Τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε.

Δείτε το βίντεο...




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που μας κρατούν ζεστούς τον χειμώνα


Ο χιονιάς και το έντονο κρύο συνεχίζονται και μπορεί στο σπίτι το καλοριφέρ και το τζάκι να είναι συνεχώς σε λειτουργία ώστε η θερμοκρασία να παραμένει σε σταθερή βάση αλλά καλό θα είναι να γνωρίζουμε και ποιες τροφές είναι ιδανικές ώστε να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία και στο σώμα μας. Τι πρέπει λοιπόν να μαγειρέψουμε ώστε να πάρουμε όση ενέργεια;

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, διατροφολόγο Έλενα Περλεπέ οι τροφές όταν μεταβολίζονται αποδίδουν ένα ποσό ενέργειας το οποίο ο οργανισμός το αξιοποιεί για να καλύψει διάφορες λειτουργίες του, όπως τη διατήρηση μιας σταθερής πίεσης, τη σωστή και επαρκή κυκλοφορία του αίματος, τη διατήρηση του μυϊκού ρυθμού, τη λειτουργία της καρδιάς και φυσικά τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο σώμα. Αυτό με άλλα λόγια χαρακτηρίζεται και ως Βασικός Μεταβολισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κρύα ιδιοσύσταση και άλλοι ζεστή. Με άλλα λόγια, άλλοι άνθρωποι είναι λιγότερο ανεκτικοί στο κρύο και άλλοι στη ζέστη. Σε άτομα με κρύα ιδιοσύσταση, όταν μειώνεται η θερμοκρασία περιβάλλοντος οι ενεργειακές τους απαιτήσεις πρέπει να καλύπτονται από τρόφιμα που θα αυξήσουν τις καύσεις του οργανισμού και θα ζεστάνουν το σώμα. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και η θερμοκρασία των γευμάτων.

Εντάξτε στη διατροφή τις παρακάτω τροφές για να σας ζεστάνουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Ενυδάτωση: Νερό, Ζεστά Αφεψήματα, Καφές και Ρόφημα Κακάο

Η επαρκής ενυδάτωση εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όταν αφυδατώνεται το σώμα μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και κρυώνουμε.

Tip: Τον χειμώνα οι περισσότεροι δυσκολεύονται να καλύψουν τις απαιτήσεις του σώματος σε υγρά λόγω χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μια ιδανική λύση είναι τα ζεστά αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, τίλιο κ.α.). Προσθέστε και λίγο μέλι που αποτελεί μοναδικό ρόφημα για όλες τις ώρες.

Σούπες

Είναι ιδανικές σε καθημερινή κατανάλωση τις κρύες ημέρες του χειμώνα, καθώς είναι ένα γεύμα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο, πλούσιες σε νερό που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού και μπορεί να αποτελεί πρώτο πιάτο συνοδευτικά ή κυρίως γεύμα όταν περιέχει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, ή φασόλια.

Tip: Προσθέστε στις σούπες λεμόνι και πιπέρι και η γεύση θα απογειωθεί και θα σας κρατήσει ζεστούς.

Καυτερά μπαχαρικά

Ενισχύουν τον βασικό μεταβολισμό μέσω της αύξησης των καύσεων λόγω της αυξημένης θερμογεννετικής δράσης τους. Αποξηραμένα φρούτα- δαμάσκηνα, σύκα, ξηροί καρποί και σταφίδες

Αποδίδουν συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας κρατώντας τα επίπεδα των καύσεων σταθερά με αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας του οργανισμού.

Μικρά και συχνά γεύματα: Παρέχουν στον οργανισμό την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για τις καύσεις διατηρώντας σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος.

Ενίσχυση της διατροφής με υδατάνθρακες: Αποτελούν το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και άμυλο και αποδίδουν ενέργεια με αργό και σταθερό ρυθμό. Εκτός των άλλων διεργασιών, την ενέργεια αυτή την αξιοποιεί ο οργανισμός σταδιακά και για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα.

Tip: Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης όπως μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ολικώς ή μερικώς ρύζι, πλιγούρι, τραχανά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενσυναίσθηση: Το μυστικό για να γίνει το παιδί σου χαρισματικό!


Ενσυναίσθηση

Φανταστείτε τη ζωή σας σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου κα­νείς δεν θα προσπαθούσε να παραστήσει τον χαρούμενο και όπου η οικογένεια θα βίωνε την ενσυναισθητική κατανόηση. Φανταστείτε, δηλαδή, τους γονείς σας να σας ρωτούν «Πώς είσαι;» και να θέλουν πράγματι να ξέρουν πώς είστε στ'αλήθεια. Τότε, ενδεχομένως, δεν θα παίρνατε αμυντική στάση απαντώντας ένα ξερό «Μια χαρά», διότι θα γνωρίζατε ότι οι γονείς σας είναι σε θέση να κατανοήσουν το πρόβλη­μά σας. Δεν θα κατέληγαν σε βιαστικά συμπεράσματα ούτε θα θεω­ρούσαν ότι κάθε πρόβλημα είναι μια καταστροφή την οποία πρέπει να προλάβουν. Θα άκουγαν μόνο αυτά που θα είχατε να πείτε και, στη συνέχεια, θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σας κατανοήσουν και να σας στηρίξουν ώστε να βρείτε λύσεις.

Τότε, είναι πολύ πιθανόν να μη νιώθατε μοναξιά. Θα καταλαβαίνα­τε ότι οι γονείς σας είναι εκεί για εσάς ό,τι κι αν συμβεί. Θα ξέρατε ότι μπορείτε να στραφείτε σε αυτούς για βοήθεια και στήριξη, γιατί θα καταλάβαιναν τι συμβαίνει μέσα σας.

Όταν έχουμε ενσυναίσθηση, κατανοούμετον άλλο σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο χωρίς να χάνουμε επαφή με τις δικές μας σκέψεις και τα δκά μας συναισθήματα. Συμμετέχουμε στην ποιότη τα, αλλά όχι στην ποσότητα και στην ένταση των συναισθημάτων ιων άλλων. Έχουμε ρόλο παρατηρητή, άρα κρατάμε και τις αποστά σεις που προϋποθέτει αυτός ο ρόλος. Συνεπώς, δεν ταυτιζόμαστε, αλλά και αποφεύγουμε να αισθανθούμε οίκτο για την κατάσταση του άλλου. Νιώθοντας συμπόνια, βιώνουμε ένα σημαντικό μέρος της έντασης, γεγονός που πολλές φορές μας εμποδίζει να βοηθή οουμε τον άλλο ουσιαστικά.

Στην πλέον βασική της μορφή, η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να νιώθει κανείς τα συναισθήματα που βιώνει ένα άλλο άτομο. Οι εν συναισθητικοί γονείς όταν βλέπουν τα παιδιά τους να κλαίνε μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση τους και να νιώσουν τον πόνο τους, κι όταν τα βλέπουν να χτυπούν τα πόδια τους από θυμό μπορούν να νιώσουν την απογοήτευση και την οργή τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πιο σημαντικό είναι να μεταδώσουμε ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά, ένα ζεστό βλέμμα, με μια σιωπή κατανόησης ή άλλα λεκτικής ή μη λεκτικής επικοινωνίας αυτό το είδος ιης βαθύτατης και προσωπικής συναισθηματικής καιανόησης. Είναι σημαντικό να δείξουμε πίστη στην εμπειρία τους και να τα βοηθήσουμε να μάθουν να ηρεμούν.

Το να ακούμε τα παιδιά μας και να καταλαβαίνουμε πώς νιώθουν δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι προσπαθούμε να διορθώσουμε εμείς τα πράγματα αντί γι' αυτά. Όταν απογοητευτεί στα μαθήματα, όταν το χτυπήσει κάποιο άλλο παιδάκι, όταν τσακωθεί με τον καλύτε­ρό του φίλο, είναι καλό να μην επέμβουμε.Το ίδιο το παιδί σιγά-σιγά πρέπει να μάθει να βρίσκει λύσεις, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μπορεί να επιβιώνει στο κοινωνικό σύνολο και να ελίσσεται με τρόπο διπλω­ματικό, θέτοντας τα όριά του.

Ακούγοντας το παιδί μας προσεκτικά και κατανοώντας τα συναι- σθήματάτου,το βοηθάμε να ηρεμήσει και να βρει μόνο του τις λύσεις. Πολλές από τις απρόβλεπτες συμπεριφορές που εκδηλώνει το παιδί και που το απομονώνουν από το κοινωνικό σύνολο μπορούν να ατο- νήσουν και, τελικά, να εξαφανιστούν.

Γενικά, είναι καλό να ακούμε το παιδί, να μπαίνουμε στη θέση του και να κατανοούμε τα συναισθήματά του, αλλά ταυτόχρονα να δεί­χνουμε εμπιστοσύνη ότι μόνο του θα βρει την καλύτερη λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Είναι απολύτως φυσιολογικό, ως γονείς, να στενοχωριόμαστε, αλλά μπορούμε απλώς να προτείνουμε λύσεις (όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο) και όχι να αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη για να προστατέψουμε το παιδί.

Για κάθε πρόβλημα, εξάλλου, ποτέ δεν υπάρχει μόνο ένας υπεύ­θυνος. Το πρόβλημα δημιουργείται και από τις δύο πλευρές. Κι αυτό είναι κάτι που το παιδί θα αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια, με αποτέλεσμα να αναπτύξει σταδιακά πιο διπλω­ματική και ευέλικτη συμπεριφορά. Αρκεί, βέβαια, να νιώθει εμπιστο­σύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκαρδιστικός καυγάς ζευγαριού σε αγώνα NBA


Την παράσταση στον αγώνα μπάσκετ μεταξύ των Boston Celtics και των Chicago Bulls έκλεψε ο καυγάς ενός ζευγαριού.

Ο ένθερμος οπαδός των Celtics μιλά στο κινητό του τηλέφωνο και τίποτα δεν μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή.

Όταν η γνωστή kiss cam (κάμερα φιλιού) ζουμάρει πάνω στο ζευγάρι, όλο το γήπεδο περιμένει τον άντρα να κλείσει το τηλέφωνο και να φιλήσει τη σύντροφό του. Η κοπέλα μάλιστα τον σκουντάει εκνευρισμένη όμως εκείνος την αγνοεί επιδεικτικά συνεχίζοντας να μιλάει στο τηλέφωνο.

Τελικά επεμβαίνει η μασκότ των Bulls, ο Benny, ο οποίος παίρνει το κορίτσι και φεύγει.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μόδα: Εκκλησίες γίνονται... μπαρ


Η επιγραφή στην είσοδο μας ενημερώνει ότι πρόκειται να εισέλθουμε στο «παγκοσμίως φημισμένο μπαρ του Φρανκενστάιν».



Με τη μουσική να ηχεί δυνατή, την όψη του τερατόμορφου Φρανκεστάιν να κοσμεί τους τοίχους, τον φωτισμό χαμηλό και το αλκοόλ να ρέει άφθονο, η νύχτα θα μπορούσε εύκολα να εκτραπεί προς... αμαρτωλές κατευθύνσεις. Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα μεγαλύτερα μπαρ του Εδιμβούργου, για ένα μπαρ το οποίο ωστόσο παλαιότερα δεν ήταν χώρος για να διασκεδάζουν νεαροί νυχτόβιοι αλλά... εκκλησία.

Εκατοντάδες χριστιανικές εκκλησίες της Δυτικής Ευρώπης έχουν τα τελευταία χρόνια αναγκαστεί να αλλάξουν χρήση. Αλλες έγιναν μαγαζιά (σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, καταστήματα με ρούχα, γυμναστήρια κ.ά.) κι άλλες (οι πιο μικρές σε μέγεθος) σπίτια.

Στο Μπρίστολ της νότιας Αγγλίας ο ναός του Αγίου Παύλου στεγάζει πλέον τη σχολή ακροβατών του τσίρκου «Circomedia». Οι ίδιοι μάλιστα οι ακροβάτες τον θεωρούν ως χώρο ιδανικό για την προπόνησή τους επειδή είναι ψηλοτάβανος. Όσο για την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο Άρνεμ της Ολλανδίας, αυτή έχει πια μετατραπεί σε «skate park» για να κάνει... πατίνι η νεολαία της περιοχής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέλει να μάθει στον σκύλο... χούλα χουπ


Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζώων εκπαιδεύουν τα κατοικίδια τους προκειμένου να μάθουν να κάθονται και να υπακούουν τις βασικές εντολές.

Ωστόσο, κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει με ένα μικρό κοριτσάκι που προσπαθεί να μάθει στο γιγαντόσωμο σκύλο της να κάνει... χούλα χουπ.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 18ρηδες που χάνουν τις εκλογές


Δεν θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές οι 18ρηδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για όσους και όσες γεννήθηκαν το 1997.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται ότι οι γενικές Βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα διενεργηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών, που έχουν κωδικοποιηθεί σ’ ενιαίο κείμενο με το Π.Δ.26/2012 (ΦΕΚ 57 Α΄/15.3.2012).

Η απόκτηση και η άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του εκλέγειν ρυθμίζεται ειδικώς από τις διατάξεις των άρθρων 4 και 6 παρ.1 του άνω Π.Δ., οι οποίες ορίζουν η μεν πρώτη ότι «1.Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. 2.Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο», η δε δεύτερη ότι « Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια μόνο όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της εκλογικής περιφέρειας».

Περαιτέρω, η διαδικασία εγγραφής νέων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων κάθε εκλογικής περιφέρειας ρυθμίζεται από το άρθρο 10 του ίδιου ΠΔ, το οποίο προβλέπει στην παρ.1 ότι « Ο Δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 4 του παρόντος» και στην παρ.3 ότι «οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξή τους στο εκεί τηρούμενο αρχείο εκλογικών καταλόγων».

Από τις προπαρατεθείσες διατάξεις με σαφήνεια προκύπτει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν από Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους είναι η εγγραφή αυτών στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της οικείας εκλογικής περιφέρειας, η οποία (εγγραφή) προϋποθέτει ότι αυτοί έχουν περιληφθεί προηγουμένως στις ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσουν αυτεπάγγελτα οι δήμαρχοι από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Συνεπώς, οι γεννηθέντες το έτος 1997, οι οποίοι και δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του ότι η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων από τους δημάρχους θα λάβει χώρα την 1η έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2015, δεν θα ψηφίσουν στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω, που δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν μπορούν να ψηφίσουν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ.4 και5 του άρθρου 8 του ως άνω ΠΔ, δηλαδή με βάση πιστοποιητικό του Δημάρχου από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα αρρένων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι, διότι οι διατάξεις αυτές αφορούν εκλογείς για τους οποίους έχει προηγηθεί η διαδικασία της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ΠΔ (σύνταξη ονομαστικών καταστάσεων από δημάρχους), περίπτωση η οποία δεν συντρέχει εν προκειμένω για τους γεννηθέντες το έτος 1997.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια ερμηνευτική θέση υιοθετήθηκε και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει νομική δυνατότητα του Υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου οι γεννηθέντες το έτος 1997 να περιληφθούν σε νέες ονομαστικές καταστάσεις που θα συντάξουν οι Δήμαρχοι και να παρασχεθεί έτσι η δυνατότητα στους πολίτες αυτούς να ψηφίσουν στις Βουλευτικές εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015, διότι:

α) Από το όλο κείμενο του ισχύοντος ΠΔ 26/2012 δεν προκύπτει νομοθετική εξουσιοδότηση προς τον ανωτέρω Υπουργό να νομοθετήσει, προτείνοντας την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Η παρεχόμενη προς αυτόν με τη διάταξη του άρθρου 133 εδ.α του ίδιου ΠΔ εξουσιοδότηση αφορά αποκλειστικά τη δυνατότητά του να προτείνει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία καθορίζονται μόνο οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εκτέλεση των διατάξεων του εν λόγω ΠΔ και όχι διαταγμάτων που επιφέρουν τροποποιήσεις συγκεκριμένων διατάξεων αυτού και

β) Ναι μεν προβλέπεται από το άρθρο 44 παρ.1 του ισχύοντος Συντάγματος δυνατότητα να εκδοθεί, σύμφωνα με τις οριζόμενες σ’ αυτό προϋποθέσεις, πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία να τροποποιείται η προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 10 παρ.1 του ανωτέρω ΠΔ, πλην όμως η εφαρμογή της τυχόν νέας ρύθμισης είναι αντικειμενικά απολύτως αδύνατο να υλοποιηθεί εντός των τασσομένων από το εν λόγω ΠΔ ασφυκτικών προθεσμιών και συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2015, που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής από τους Αντιπεριφερειάρχες όλης της Χώρας προς το Υπουργείο Εσωτερικών των αποφάσεών τους περί καθορισμού των συσταθέντων εκλογικών τμημάτων της Επικράτειας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα συμβεί στο διάστημα το 2015;


Η μεγάλη ολική έκλειψη του ήλιου, η συνάντηση του Δία με την Αφροδίτη, το ταξίδι της Rosetta και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα αστρονομικά γεγονότα θα μας απασχολήσουν το 2015. Τα σταχυολόγηση των μεγάλων διαστημικών φαινομένων έκανε η ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Η μεγάλη έκλειψη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεγάλο αστρονομικό γεγονός της νέας χρονιάς είναι η ολική έκλειψη ηλίου που θα συμβεί το πρωί της 20ης Μαρτίου, την ημέρα δηλαδή της εαρινής ισημερίας που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.

Η σκιά της Σελήνης αναμένεται σταδιακά να καλύψει τον Ήλιο πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και τον Αρκτικό Κύκλο. Για λίγα λεπτά η μέρα θα γίνει νύχτα, ενώ το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο θα είναι εν μέρει ορατό από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ρωσία. Η δεύτερη έκλειψη ηλίου, μερική αυτή τη φορά, έρχεται στο δεύτερο μισό της χρονιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου, και αναμένεται να είναι ορατή στη Νότια Αφρική, στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού και την Ανταρκτική.

Πρόκειται για μια έκλειψη με έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον καθώς αναμένεται να “σβήσει” ξαφνικά τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν στη Γηραιά Ήπειρο. Η απώλεια της ηλιακής ισχύος ισοδυναμεί με 25 με 30 πυρηνικούς αντιδραστήρες ή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς Κελσίου. Η έκλειψη, που θα διαρκέσει από τις 09.09′ έως τις 10.31′ της 20ής Μαρτίου 2015 θα επηρεάσει την παραγωγή των 75.000 με 80.000 μεγαβάτ από τα εγκατεστημένη φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ευρώπη.

Και άλλες εκλείψεις

Θα συμβούν ακόμα δύο εκλείψεις Σελήνης. Η πρώτη, ολική έκλειψη Σελήνης, θα συμβεί στις 4 Απριλίου, γύρω στις 12 το μεσημέρι και θα είναι ορατή, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Ανατολική Ασία και τη Βορειοδυτική Αμερική. Περίπου δώδεκα λεπτά θα διαρκέσει η φάση της ολικής έκλειψης, κατά την οποία η Σελήνη δεν θα είναι πλέον ορατή από τη Γη.

Η δεύτερη, μερική έκλειψη αυτή τη φορά, αναμένεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Το χάλκινο χρώμα της Σελήνης θα είναι ορατό από την Ευρώπη, την Αφρική, τη Νότια Αμερική αλλά και τη Βορειοδυτική Αμερική.

Ο Δίας συναντά την Αφροδίτη

Στις 6 Φεβρουαρίου ο Δίας, μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, θα είναι ορατός από τη Γη με μεγάλη ευκρίνεια, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι το πιο φωτεινό αστέρι του ουρανού. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου η Αφροδίτη θα κάνει την εμφάνισή της στον έναστρο ουρανό, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο.

Τον Ιούνιο μάλιστα η Αφροδίτη αναμένεται να προσεγγίσει το Δία, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα ακόμη και με γυμνό μάτι, αφού οι δύο πλανήτες πρόκειται να συναντηθούν ο ένας δίπλα στον άλλο. Οι δύο μακρινοί πλανήτες θα ανανεώσουν το διαπλανητικό ραντεβού τους για τις 26 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα είναι ορατή και η ανατολική πλευρά του Άρη.

Νέοι ορίζοντες στον Πλούτωνα

Μέσα στο 2015, η αποστολή New Horizons της NASA θα στείλει πολύτιμα στοιχεία για την ταυτότητα του μακρινού πλανήτη Πλούτωνα. Το υλικό που αναμένεται να συλλέξει το «New Horizons» θεωρείται ότι θα διαφωτίσει σημαντικά τη μελέτη της μορφολογίας του πλανήτη αλλά και της σύσταση της επιφάνειάς του.

To New Horizons έφτασε στον Πλούτωνα στις 6 Δεκεμβρίου 2014, μετά από εννέα χρόνια αφού είχε διανύσει 4,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο Πλούτωνας, μικρότερος από τη Σελήνη, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ο ένατος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Έχασε τον τίτλο το 2006 και εξέπεσε στη νέα κατηγορία των πλανητών νάνων. Στην απόφαση οδήγησε εν πολλοίς η ανακάλυψη ενός ακόμα μεγαλύτερου σώματος στην ίδια γειτονιά του Ηλιακού Συστήματος, τον πλανήτη νάνο Έριδα.

Δήμητρα

Μετά από 14 μήνες που βρέθηκε σε τροχιά γύρω από την Εστία, η μη επανδρωμένη αποστολή Dawn της NASA συνεχίζει το ταξίδι της στην Κύρια Ζώνη των Αστεροειδών για να εισέλθει σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα στις 6 Μαρτίου 2015 μόλις μισή μέρα εκτός προγραμματισμού.

Το μόνο που είναι γνωστό για τον πλανήτη-νάνο είναι ότι καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου, στον οποίο ανακαλύφθηκαν πρόσφατα πίδακες υδρατμών. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτω από το παγωμένο κάλυμμα μπορεί να κρύβεται ένας ωκεανός.

Η αποστολή έγινε εφικτή χάρη σε έναν πρωτοποριακό κινητήρα ιόντων, ένα σύστημα που εκπέμπει έναν πίδακα ιόντων του αερίου ξένου. Η ωστική δύναμη που προσφέρει είναι πολύ μικρή, μπορεί όμως να παραμένει σε λειτουργία για πολλούς μήνες συνεχόμενα, επιτρέποντας στο σκάφος να αναπτύσσει υψηλές τελικές ταχύτητας με οικονομία καυσίμου.

Σε αντίθεση με τους πυραυλοκινητήρες, οι οποίοι προσφέρουν μεγάλη προωστική ισχύ, αλλά λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα, οι κινητήρες ιόντων λειτουργούν για πολλούς μήνες συνεχόμενα και εκπέμπουν έναν σταθερό αλλά αδύναμο πίδακα φορτισμένων ατόμων.

Με άλλα λόγια, οι κινητήρες ιόντων προσφέρουν μικρή επιτάχυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντί για μεγάλη επιτάχυνση που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Δεδομένου ότι καταναλώνουν μικρές ποσότητες αερίου και παραμένουν σε λειτουργία για χιλιάδες ώρες, η τελική ταχύτητα του σκάφους μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη.

Rosetta

Σημαντικότερο διαστημικό επίτευγμα του 2ο14 θεωρήθηκε η προσεδάφιση του ρομποτικού σκάφους Philae της αποστολής Rosetta του ESA στον κομήτη 67P Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο, Τσούρι.

Το όχημα προσεδάφισης της Rosetta ολοκλήρωσε την κύρια επιστημονική αποστολή του μετά από σχεδόν 57 ώρες παραμονής στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Από τώρα και στο εξής, καμία επαφή δεν θα είναι δυνατή παρά μόνον εάν επαρκής ηλιακή ακτινοβολία πέσει πάνω στα ηλιακά πάνελ ώστε να παράγουν αρκετή ενέργεια για να το ξυπνήσουν. Η πιθανότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί αργότερα στην αποστολή ενισχύθηκε όταν οι ελεγκτές της αποστολής έστειλαν εντολές για να περιστρέψουν το κύριο σώμα του οχήματος προσεδάφισης με τους σταθερούς ηλιακούς συλλέκτες του. Αυτό θα έπρεπε να εκθέτει μεγαλύτερο τμήμα των ηλιακών συλλεκτών στο φως του ήλιου.

Κατά τους επόμενους μήνες, η Rosetta θα αρχίσει να πετά σε πιο μακρινές «αδέσμευτες» τροχιές,ενώ θα εκτελέσει μια σειρά από τολμηρές προσεγγίσεις δίπλα από τον κομήτη, κάποιες σε απόσταση μόλις 8 χλμ από το κέντρο του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόποι να προφυλαχθούμε από την επιδημία της γρίπης


Θερίζει η γρίπη με συνέπεια μικροί και μεγάλοι να είναι κρεβατωμένοι. Οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα που επιμένουν όπως πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50-80% των αναπνευστικών λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω της αφής, από παθογόνους μικροοργανισμούς που κάνουν... πάρτι σε χερούλια πόρτας, χειρολαβές, ακουστικά τηλεφώνων, πληκτρολόγια υπολογιστών και γενικά σε αντικείμενα συχνής χρήσης.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρούμε με σχολαστική ευλάβεια την σωστή υγιεινή των χεριών. Έτσι δε θα πρέπει να παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι αφού έτσι περιορίζεται η διασπορά των μικροβίων.

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού, πριν και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, μετά τη χειραψία με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως καταρροή, συνάχι, βήχα, φτέρνισμα, μετά την επαφή με ζώα και φυσικά ύστερα από κάθε χρηματική συναλλαγή.

Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια.

Επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων

Αερίζουμε συχνά τους κλειστούς χώρους και ειδικά εκείνους στους οποίους επικρατεί συνωστισμός. Αυτή η απλή τακτική θα βοηθήσει πολύ, ιδιαίτερα αν αρρωσταίνουμε συχνά από ασθένειες του αναπνευστικού.

Κάλυψη με το χέρι

Φτερνιζόμαστε κρύβοντας το στόμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας (έτσι ώστε σε μια ενδεχόμενη χειραψία να μην έχουμε σταγονίδια στην παλάμη μας). Επίσης, επιβάλλεται να βάζουμε τα χέρια μπροστά στο στόμα όταν βήχουμε.

Δεν έχουμε το στόμα κολλημένο στο ακουστικό, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο.

Αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.

Επειδή η καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο, καλό είναι να μην επιζητούμε την πολλή ζέστη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20° C.

Δεν βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το λούσιμο. Ύστερα από το στέγνωμα των μαλλιών με το σεσουάρ, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 15΄, ώσπου να φύγει η θερμότητα από το κεφάλι.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.

Από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και εφέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού - περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr).Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

18 πράγματα που χαρακτηρίζουν τις μαμάδες


H Rita Templeton, μια μαμά τεσσάρων αγοριών εξομολογείται: «Στο κινητό μου τηλέφωνο έχω μία φωτογραφία που τράβηξα πριν από λίγες ημέρες.

Είναι μία οδοντόβουρτσα αλειμμένη με …κακά! Όλο αυτό, επειδή ο τρίχρονος γιος μου αποφάσισε ότι δεν θέλει να σκουπίζεται με χαρτί υγείας. Όταν την δείχνω σε φίλους μου που δεν έχουν παιδιά, όπως είναι φυσικό, αηδιάζουν!»

Αυτό όμως είναι μόνο ένα πράγμα που ξεχωρίζει τις μητέρες από τις υπόλοιπες γυναίκες. Εδώ είναι και μερικά άλλα πράγματα που χαρακτηρίζουν τις μαμάδες.
  1. Μόνο μια μαμά μπορεί να απαντήσει σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, να βάφει τα νύχια της και να μαγειρεύει παράλληλα με κάποιον που …σέρνεται στα πόδια της. Μπορεί να της πάρει λίγο παραπάνω χρόνο αλλά θα τα κάνει όλα τέλεια!
  2. Όταν είναι κάπου έξω μόνη της, για ένα λεπτό μπορεί να φρικάρει επειδή πιστεύει ότι κάπου ξέχασε το παιδί της.
  3. Η τσάντα της περιέχει περισσότερα πράγματα των άλλων παρά τα δικά της.
  4. Όταν έχει ησυχία η πρώτη της σκέψη δεν είναι «Μα τι ήσυχα που παίζουν» αλλά «Τι μπορεί να σκαρώνουν κι έχει τόση ησυχία!» Αλλά είναι διατεθειμένη να απολαύσει την ησυχία παρόλο που θα υποστεί συνέπειες.
  5. Παρόλο που βγαίνει σπάνια, όταν το κάνει θα είναι πίσω στις δέκα το βράδυ γιατί ξέρει ότι την άλλη μέρα το πρωί πρέπει να ετοιμάσει το πρωινό για τα παιδιά της και να είναι συνεπείς στο πρόγραμμά τους.
  6. Μπορεί να μην θυμάται τι πρέπει να αγοράσει από το μανάβικο ξέρει όμως απ’ έξω και ανακατωτά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών της.
  7. Μπορεί να βλέπει το μωρό της να μασά το εσώρουχο του αδερφού του αλλά δεν το μαλώνει επειδή και μόνο κάθεται ήσυχο, δεν γκρινιάζει και είναι κάτι με τον οποίο δεν κινδυνεύει να πνιγεί. 
  8. Ποτέ δεν θα αγοράσει επιπόλαια πράγματα για το δικό της μπάνιο όπως ένα φουσκωτό μαξιλάρι ή άλατα μπάνιου αλλά το παιδί της θα έχει όλα τα παιχνίδια που θέλει αρκεί και μόνο να μην κλαίει την ώρα που κάνει μπάνιο. 
  9. Το μπάνιο της θεωρείται επιτυχημένο όταν προλαβαίνει να ξυριστεί μέχρι το γόνατο.
  10. Είναι η μόνη που μπορεί να βαφτίσει το φιλέτο ψαριού ως μπιφτέκι κοτόπουλο.
  11. Έχει σκεφτεί και έχει χρησιμοποιήσει τόσες πολλές απειλές που πλέον σπάει το κεφάλι της για να βρει καινούργιες.
  12. Μπορεί να διαχωρίσει το κλάμα του παιδιού της από τρία δωμάτια μακριά.
  13. Μπορεί να αποκρυπτογραφήσει με επιτυχία ένα κλάμα και να καταλάβει πότε το παιδί της κλαίει επειδή είναι κουρασμένο, πεινασμένο, βαριέται, είναι άρρωστο, το ενοχλεί η ετικέτα στο πίσω μέρος της μπλούζας του, αισθάνεται ότι τον/την κοροϊδεύουν, το φαγουρίζει η μύτη του, ο καναπές δεν το βολεύει, ο αδελφός του τον κοίταξε με "εκείνα τα τρομακτικά μάτια, ο σκύλος δεν θέλει να παίξει… και πάει λέγοντας!
  14. Ακολουθεί την μόδα αλλά ξέρει ότι το βασικό κριτήριο για την αγορά παιδικών παπουτσιών είναι η άνεση και η ευκολία να κλωτσήσει την μπάλα!
  15. Μπορεί να απαντήσει στις πιο άβολες ερωτήσεις χωρίς να δαγκώνει συνέχεια τα χείλη της.
  16. Απαντάει σε οποιαδήποτε ερώτηση χωρίς απαραίτητα να παρακολουθεί τη συζήτηση αλλα όταν πρόκειται για ερωτήσεις τύπου «Εντάξει μαμά;» θα επανεξετάσει και την πιο μικρή λεπτομέρεια προτού δώσει θετική απάντηση.
  17. Ξέρει ποια εγκυμοσύνη της χάρισε συγκεκριμένη ραγάδα αλλά είναι περήφανη για όλα τα σημάδια του σώματός της που μαρτυρούν τις εγκυμοσύνες της!
  18. Δεν έχει πρόβλημα να είναι στην τουαλέτα με την πόρτα μισάνοιχτη αρκεί και μόνο να ακούει το παιδί την φωνή της αλλά προστατεύει την ιδιωτικότητα της κάθε φορά που βγάζει με κερί το μουστάκι στο άνω χείλος!

Πηγή: http://www.baby.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Χτίζοντας ένα πολύχρωμο σχολείο»


Ένας μαθητικός διαγωνισμός για τη διαφορετικότητα.

Το βραβείο τους θα ήταν καθαρά συμβολικό. Αυτό όμως δεν απέτρεψε δεκάδες σχολεία να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό, με στόχο την ενίσχυση της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό και την προώθηση της ισοτιμίας.

Έτσι, στο κάλεσμα για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, με θέμα «Χτίζοντας ένα πολύχρωμο σχολείο», ανταποκρίθηκαν μαθητές από 91 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και ένα σχολείο από την ελληνική ομογένεια.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ανταπόκριση που έδειξαν οι μαθητές είναι εντυπωσιακή. Το ίδιο και οι δάσκαλοι και καθηγητές που τους βοήθησαν», ανέφερε η καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Αγγελική Κοιλιάρη, που είναι και η εκπρόσωπος της Οργανωτικής και Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των μαθητών σε ζητήματα πολιτισμικής ετερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Αν σκεφτούμε, ότι συνολικά το 10% των μαθητών στα σχολεία είναι αλλοδαποί, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά», συμπλήρωσε η κ. Κοιλιάρη.

Από τις 91 ταινίες διακρίθηκαν οι παρακάτω έξι:

  1. «Όνειρα Μέσα μου», από την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου Οσμάν Ιμπν Αφάν (5η Δημοτικού).
  2. «Ένα βιωματικό παιχνίδι», Ελληνογαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ (Δημοτικό).
  3. «ΦΥΓΕ», 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.
  4. «Ο Χρωματόκοσμος», 5ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ευόσμου.
  5. «Η άλλη όψη», 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
  6. «Here comes everybody», 56ο Γυμνάσιο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η βράβευση των ταινιών μικρού μήκους που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 και ώρες 18.00 με 20.00, στο Αμφιθέατρο II του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.


Διαβάστε περισσότερα...

Μια από τις τραγικότερες αυξητικές χειλιών


Η ριάλιτι σταρ και το... duck face που βρήκε την καλύτερη εκπρόσωπο.

Η Farrah Abraham πρωταγωνιστούσε στο ριάλιτι «Teen mom» του MTV και είχε συγκεντρώσει άπλετη προσοχή μιας και εκτός από έφηβη μαμά, ήταν και μια αρκετά εντυπωσιακή κοπέλα.

Ωστόσο, η δόξα πολλές φορές βγάζει στην επιφάνεια τα πιο αρνητικά στοιχεία του εαυτού εκείνου που εκτίθεται. Η 23χρονη, βρισκόμενη στη δίνη της δημοσιότητας αποφάσισε να βελτιώσει την εικόνα της κάνοντας επέμβαση αυξητικής στα χείλια της.

Tο αποτέλεσμα ωστόσο είναι μάλλον απογοητευτικό, με πολλούς στα social media να τη χαρακτηρίζουν μέχρι και... παπί.





Η Farrah πριν την επέμβαση










Διαβάστε περισσότερα...