Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Συμβουλές: Πώς γίνεται ένας έφηβος πιο κοινωνικός;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι φίλοι

Όλοι θέλουμε να αποκτούμε φίλους, όλοι ανησυχούμε αν θα καταφέρουμε να χτίσουμε νέες φιλίες. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα άτομα που μοιάζουν να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πολλούς φίλους ενώ κάποιοι άλλοι είναι ευτυχισμένοι με έναν-δυο στενούς φίλους. Αν νιώθεις ότι δεν έχεις ούτε ένα φίλο, μπορεί να αισθάνεσαι συχνά μόνος. Επιπλέον, πολλοί φίλοι μας προδίδουν και μας απογοητεύουν.

Μην ξεχνάς ότι:

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι κανείς δεν σε συμπαθεί - αλλά αν δεν μιλήσεις στους άλλους, μπορεί κι εκείνοι να πιστεύουν ότι δεν τους συμπαθείς εσύ.

Ορισμένες φορές μπορεί να αισθάνεσαι διαφορετικός από τους άλλους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι μόνοι για διάφορους λόγους - ορισμένες φορές το επιλέγουν, κάποιες άλλες, όμως, δεν αποτελεί επιλογή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι συμπαθητικοί και ευχάριστοι άνθρωποι ή ότι δεν μπορούν να γίνουν καλοί φίλοι.

Φρόντισε να συμπαραστέκεσαι στους φίλους σου.

Μπορεί, επίσης, να μαθαίνεις περισσότερα σχετικά με μια δουλειά, με το αντικείμενο που θέλεις να σπουδάσεις ή με ένα μέρος που θα ήθελες να επισκεφτείς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανακάλυψη και η μάθηση προσφέρουν απίστευτη ικανοποίηση.

Για να αποκτάς ολοένα και περισσότερες γνώσεις κι εμπειρίες, πρέπει να εξερευνάς, να δοκιμάζεις, να πειραματίζεσαι. Ποτέ δε θα μπορείς να ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί αργότερα ή τι θα ανακαλύψεις στη συνέχεια. Όταν νιώθεις μόνος, μπορεί να έχεις την αίσθηση ότι όλοι έχουν φίλους εκτός από εσένα. Έτσι, μπορεί να αποκτήσεις μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό σου, παρόλο που βαθιά μέσα σου ξέρεις πόσα χαρίσματα έχεις. Γιατί δεν δοκιμάζεις κάποια από τα παρακάτω;

Προσκάλεσε κάποιον που σου φαίνεται συμπαθητικός να καθίσει δίπλα σου.

Φρόντισε να χαμογελάς, να φέρεσαι φιλικά και να δείχνεις το ενδιαφέρον σου για τους άλλους.

Μη βιάζεσαι - χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθεί μια φιλία.

Μίλα με καινούρια άτομα, με τα οποία δεν έχεις ξαναμιλήσει μέχρι στιγμής.

Δήλωσε συμμετοχή στις ομάδες που διοργανώνουν τις σχολικές εκδηλώσεις.

Γράψου σε μια σχολή χορού, σ' ένα γυμναστήριο ή σ' ένα ωδείο, εκτός σχολείου.

Έτσι θα γνωρίσεις κι άλλους φίλους, σε περίπτωση που δεν ταιριάζεις με τους συμμαθητές σου.

Ίσως μπορείς να σκεφτείς κι άλλους τρόπους για να γνωρίσεις νέους φίλους!

Οι επιθυμίες των φίλων σου και οι δικές σου επιθυμίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ανήκουν στο πλήθος - φορούν παρόμοια ρούχα, ακούν την ίδια μουσική, παίζουν τα ίδια βιντεοπαιχνίδια και συχνάζουν στα ίδια μέρη.

Ορισμένες φορές μπορεί να μην έχεις αρκετά χρήματα ή μπορεί να θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό από τους άλλους ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς την ισορροπία.

Μήπως δυσκολεύεσαι κι εσύ να αποφασίσεις αν θα πρέπει να υιοθετήσεις μια συμπεριφορά ή κάποιες συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις άβολα;

Μερικά πράγματα που μπορεί να αισθάνεσαι πιεσμένος για να κάνεις μπορεί να είναι:

Να μην κάνεις τίποτε αν κάποιος επιλεχθεί

Το να χάνεις μαθήματα

Το να τα θαλασσώνεις στα μαθήματα

Το να διαδίδονται φήμες για σένα

Το να έχεις κάποιον/ κάποια σύντροφο, αν και δεν θες..

Να αντιδράς "σκληρά"

Το να καπνίζεις;

Κάτι άλλο;

Να αντιδράς "σκληρά"

Το να καπνίζεις;

Κάτι άλλο;

Πώς μπορείς να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις ότι οι άλλοι σε πιέζουν;

Συζήτησε πώς νιώθεις με κάποιον άλλο - ένα φίλο, ένα συγγενή, έναν καθηγητή ή έναν ψυχολόγο. Βρες το θάρρος να πεις αυτό που πιστεύεις. Όταν αρχίσεις να κάνεις αυτό που θέλεις πραγματικά, θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Αν δεν θέλεις να κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι, φρόντισε να τους εξηγήσεις με επιχειρήματα γιατί δεν συμφωνείς μαζί τους.Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.