Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Λιπώματα: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα λιπώματα αποτελούν τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους, προέρχονται από το λιπώδη ιστό, είναι συνήθως αβλαβή και δεν σχετίζονται με καρκίνο. Η θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη, αλλά αν το λίπωμα σας ενοχλεί, είναι επώδυνο ή αυξάνεται, μπορεί να αφαιρεθεί. Αν και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία συναντώνται συχνότερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά και συνήθως εμφανίζονται συχνότερα στον αυχένα, στον κορμό και στα αντιβράχια.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ένα λίπωμα σπάνια αποτελεί μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, αλλά αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή πρήξιμο οπουδήποτε στο σώμα σας, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Η ακριβής αιτία των λιπωμάτων είναι άγνωστη, αλλά γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν πιθανό ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη ενός λιπώματος, είναι οι εξής:

Είσαστε μεταξύ 40 και 60 ετών. Αν και τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως πιο κοινά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τα λιπώματα είναι σπάνια στα παιδιά.

Άτομα με ορισμένα σύνδρομα ή άλλες διαταραχές (σύνδρομο του Gardner, νόσος του Madelung, σύνδρομο Cowden) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών λιπωμάτων

Η πλειονότητα των λιπωμάτων δεν απαιτεί καμία θεραπευτική αντιμετώπιση καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και κυρίως χωρίς κανένα κίνδυνο μετατροπής των καλοηθών αυτών όγκων σε κακοήθεις. Αν όμως τα λιπώματα προκαλούν προβλήματα όπως πόνο και μουδιάσματα ή βρίσκονται κοντά στις αρθρώσεις, τότε η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεσή τους.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.