Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Καπνίζεις; 11 επικίνδυνα σημάδια ότι πρέπει να το κόψεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αναφέρεται σε μια ομάδα νόσων του πνεύμονα που δυσκολεύει την αναπνοή. Το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα είναι οι δύο πιο κοινές συνθήκες που συνθέτουν τη ΧΑΠ. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων, που μεταφέρουν αέρα από και προς τους πνεύμονές σας. Το εμφύσημα συμβαίνει όταν η θύλακες αέρα (κυψελίδες) στο τέλος των μικρότερων διόδων αέρα σταδιακά καταστρέφονται. Η βλάβη στους πνεύμονες από ΧΑΠ είναι μη αναστρέψιμη, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην ελαχιστοποίηση περαιτέρω ζημιάς.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται έως ότου η βλάβη στους πνεύμονες να έχει γίνει μόνιμη και συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Για τη χρόνια βρογχίτιδα, το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας για τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο συναπτά έτη. Άλλα συμπτώματα της ΧΑΠ, περιλαμβάνουν:

Δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας

Συριγμός

Σφίξιμο στο στήθος

Υπερβολική βλέννα στους πνεύμονες

Χρόνιος βήχας με πτύελα

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Έλλειψη ενέργειας

Ακούσια απώλεια βάρους (σε μεταγενέστερα στάδια)

Τα άτομα με ΧΑΠ είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν εξάρσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματα επιδεινώνονται και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή και περισσότερο.

Αιτίες

Η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι το κάπνισμα. Περίπου το 20% των χρόνιων καπνιστών αναπτύσσουν ΧΑΠ ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύξουν λιγότερο συχνές παθήσεις των πνευμόνων .

Αιτίες της απόφραξης των αεραγωγών

Εμφύσημα. Αυτή η ασθένεια των πνευμόνων προκαλεί την καταστροφή των εύθραυστων τοιχωμάτων και των ελαστικών ινών των κυψελίδων.

Χρόνια βρογχίτιδα. Χαρακτηρίζεται από παραγωγικό βήχα, που κυμαίνεται από ήπιο μέχρι επίμονο και ιδιαίτερα ενοχλητικό. Η απόχρεμψη είναι συνήθως παχύρευστη, χρώματος λευκού ή κιτρινοπράσινου.

Ο καπνός του τσιγάρου και άλλα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βλάβη των πνευμόνων που οδηγεί στην ΧΑΠ προκαλείται από το μακροχρόνιο κάπνισμα τσιγάρων. Υπάρχει πιθανότητα άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της ΧΑΠ, όπως μια γενετική προδιάθεση για τη νόσο, επειδή μόνο περίπου ο 20% των καπνιστών θα αναπτύξουν ΧΑΠ. Άλλα ερεθιστικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ΧΑΠ, συμπεριλαμβανομένου του καπνού πούρων, το παθητικό κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε σκόνη, καπνό ή αναθυμιάσεις.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.