Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Βία στα σχολεία


Η βία και η επιθετικότητα μεταξύ μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και κατ’ επέκταση η κοινωνία, όπως παραδέχονται όλοι όσοι, επαγγελματίες ή μη, συναναστρέφονται μαθητές. Ο Συνήγορος του Παιδιού ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας για τις ενέργειες και τις κυριότερες διαπιστώσεις του σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας, βασισμένος σε στοιχεία που συνέλεξε τον περασμένο χρόνο και διερευνώντας «καλές πρακτικές» για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και επιθετικότητας των μαθητών και τις απόψεις τους, όπως και αυτές των καθηγητών, που εκφράστηκαν σε συναντήσεις που πραγματοποίησε η ανεξάρτητη αρχή.
Κατά την άποψη του Συνηγόρου του Παιδιού, προκειμένου να εφαρμοστούν ειδικές δράσεις και παρεμβάσεις που εστιάζουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, χρειάζεται πρωτίστως να διασφαλισθούν συνθήκες γενικότερης λειτουργικότητας και ευνομίας στη σχολική κοινότητα και να αναπτυχθεί κλίμα συνεργασίας, συμμετοχής και αλληλοσεβασμού ανάμεσα στα μέλη της. Οι δράσεις αυτές συνοψίζονται στα εξής:


-Να αξιοποιηθεί ο θεσμός των μαθητικών συμβουλίων για την ενίσχυση των διαδικασιών κατανόησης, διαμόρφωσης και τήρησης των σχολικών κανόνων, ενώ επιβεβλημένη θεωρείται η ύπαρξη σαφούς και αδιάβλητου συστήματος παρακολούθησης της εφαρμογής των σχολικών κανόνων και της προστασίας των μελών της σχολικής κοινότητας από οποιαδήποτε απειλή ή άσκηση βίας σε βάρος τους.
-Θα πρέπει τα σχολεία να προχωρήσουν στη διεξαγωγή προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων βελτίωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων και των σχέσεων συνύπαρξης - συνεργασίας, στα οποία θα μπορούν οι μαθητές να συμμετέχουν εθελοντικά, λαμβάνοντας κατάλληλα κίνητρα.
-Να καθιερωθεί η διαδικασία ακρόασης, όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό βίας και ανάθεση ρόλων συμβούλων και μεσολαβητών σε εκπαιδευτικούς με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να δίνεται δυνατότητα στους μαθητές να εξηγούν τις συμπεριφορές τους, σε περίπτωση βίαιων συγκρούσεων ή βίαιων ενεργειών και να γίνεται προσπάθεια συμφιλίωσης των εμπλεκομένων.
-Να καθιερωθεί η διαδικασία συμφιλίωσης και εναλλακτικών κυρώσεων για τους μαθητές που ασκούν βία, όπως η προσφορά κοινωφελούς εργασίας, με την προϋπόθεση της συναίνεσής τους. Η επιβολή ποινών θα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση και να λαμβάνει χώρα ύστερα από προσεκτική ακρόαση των μερών και εφόσον δικαιολογείται από την σοβαρότητα των παραπτωμάτων. Επιπλέον, να ενισχυθεί ο ρόλος των μαθητών στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων ενδεχομένως και με τη δημιουργία ομάδων φιλίας ή διαμεσολάβησης.
Παράλληλα, χρειάζεται η ανάπτυξη υποστηρικτικών μηχανισμών (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ) σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που σχετίζονται και με παράγοντες εξωτερικούς των σχολείων, όπως προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα. Ακολούθως ανάπτυξη προαιρετικών ομαδικών δραστηριοτήτων που ενδιαφέρουν τους μαθητές και βοηθούν στην καλλιέργεια στενότερων δεσμών και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Η χρήση μαριχουάνας δημιουργεί ψυχώσεις


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αυστραλοί ερευνητές καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα οι χρήστες μαριχουάνας έχουν μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στη σχιζοφρένεια.

Σε δείγμα 20.000 ασθενών οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το νοσοκομείο Prince of Wales, συμπέραναν ότι οι χρήστες της μαριχουάνας συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν κάνει χρήση,  έχουν 41% μεγαλύτερο ποσοστό να παρουσιάσουν στο μέλλον κάποιο είδος ψύχωσης.
Ο Δρ Μάθιου Λαρτζ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: "Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος ιδιαίτερα για νέα παιδιά των οποίων ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ακόμα".
Στην Αυστραλία το το 33% του πληθυσμού είναι χρήστες μαριχουάνας με το 18% να είναι μαθητές του Λύκείου.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο ύπνος κάνει καλό στην υγεία


Η έλλειψη ύπνου είναι ύποπτη για μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια και καρκίνο του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν δύο νέες επιστημονικές έρευνες.


Η μια έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει σε συνολικά 470.000 άτομα από οκτώ χώρες και είχαν χρονικό εύρος 25 ετών. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Γουόργουικ της Βρετανίας, συμπέραναν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ έχουν 48% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν από καρδιά και 15% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή ακόμη και να πεθάνουν από αυτό. 
Σύμφωνα με έναν από τους δύο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Φραντζέσκο Καπούτσι, το να κοιμάται κανείς πολύ αργά και να ξυπνάει πολύ νωρίς για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σαν μια «ωρολογιακή βόμβα». Η χρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως είναι η υψηλή πίεση, η χοληστερίνη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, ανέφερε η δρ. Μισέλ Μίλερ, η έτερη επικεφαλής της έρευνας.

Την επικινδυνότητα που κρύβει η έλλειψη ύπνου, επιβεβαιώνει και δεύτερη έρευνα βάσει της οποίας προκύπτει ότι όσοι κοιμούνται κατά μέσο όρο λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ, έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με όσους κοιμούνται κατά μέσο όρο επτά ώρες, για να εμφανίσουν ορθοκολικά αδενώματα, που μπορεί να αποτελούν πρόδρομο σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του νοσοκομείου και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στις ΗΠΑ, σε 1.240 ασθενείς, εκ των οποίων οι 338 έπασχαν από ορθοκολικά αδενώματα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της έρευνας, Λι Λι, η αύξηση του κινδύνου λόγω έλλειψης ύπνου είναι συγκρίσιμος με αυτόν του να έχει κανείς συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του εντέρου ή αν τρώει συχνά κόκκινο κρέας.

Διαβάστε περισσότερα...

«Οχι στα διόδια» και από την εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ

Αλλά και υπενθύμιση στον Δ. Ρέππα μιάς ανεκπλήρωτης εδώ και ένα εξάμηνο υπόσχεσής του.



Με επιστολή της προς τον υπουργό μεταφορών Δημήτρη Ρέππα, η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) αξιώνει την ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από όλα τα διόδια της χώρας.
Το συγκεκριμένο αίτημα δεν διατυπώνεται πρώτη φορά. Είχε διατυπωθεί ΄το προηγούμενο καλοκαίρι και είχε αντιμετωπιστεί με “θετικό πνεύμα” από τον υπουργό μεταφορών ο οποίος είχε διαβεβαιώσει – με δημόσια δήλωση – ότι θα το ικανοποιήσει. Δεν το έπραξε. Η ΕΣΑμεΑ το επαναφέρει στο προσκήνιο με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου για μείωση των διοδίων στα υπό κατασκευή τμήματα των Εθνικών Οδών. Σε ύφος καταγγελτικό η επιστολή της ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει στον Δ. Ρέππα ότι “παρότι η υπόσχεση για την θεσμική ικανοποίηση του αιτήματος ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων παραμένει ανεκπλήρωτη εδώ και μήνες, η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρει σχετικά το παραμικρό”.
 Αξίζει να επισημανθεί ότι το αίτημα της ΕΣΑμεΑ για ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων και η συνακόλουθη υπόσχεση ικανοποίησής του από πλευράς Δ. Ρέππα, αφορούσε και εξακολουθεί να αφορά το σύνολο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των διοδίων της Αττικής Οδού, γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, Εγνατίας Οδού, αλλά και της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου - Πρέβεζας. Διατυπώθηκε στις αρχές του περσινού καλοκαιριού, μετά από δεκάδες καταγγελίες οδηγών με αναπηρία από όλη την χώρα. Η υπόσχεση ικανοποίησής του αιτήματος – με δημόσια δήλωση – δόθηκε στις 26 Αυγούστου. Και έκτοτε εκρεμμεί.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ότι τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2010, τουλάχιστον δύο από τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων (ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και Ολυμπία Οδός Α.Ε.), κατόπιν επαφών τους με την ΕΣΑμεΑ εξέφρασαν την πρόθεση να ανταποκριθούν στο αίτημα ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων. Μάλιστα δε, η μιά εκ των δύο (Ολυμπία οδός Α.Ε.) απέστειλε και σχετική επιστολή προς το υπουργείο μεταφορών δηλώνοντας “απολύτως σύμφωνη με το αίτημα αρκεί να υπάρξει θεσμική του κατοχύρωση”. Με εφαλτήριο την θετική ανταπόκριση των δύο εταιρειών, η ΕΣΑμεΑ πρότεινε στο υπουργείο τριμερή συνάντηση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία θεσμικής κατοχύρωσης και να δημιουργηθεί δεδικασμένο γιά όλες τις εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων. Η πρόταση ούτε καν απαντήθηκε...    



Διαβάστε περισσότερα...

Ψυχική ασθένεια και καλλιτεχνική έκφραση

Μιά ξεχωριστή ημερίδα στο Goethe Institut Αθηνών

Ιδιαίτερη ματιά στα ακραία όρια...

Η διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ακραίας δημιουργικής έξαρσης και ψυχικής ασθένειας, είναι μιά εξαιρετικά δύσκολη όσο και γοητευτική για τους ερευνητές υπόθεση. Υπό την έννοια αυτή, η ημερίδα με τίτλο/θέμα “Δημιουργικότητα και παραφροσύνη – Ψυχική ασθένεια και καλλιτεχνική έκφραση” που φιλοξενείται την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 17:00) στην κεντρική αίθουσα του Goethe-InstitutΑθηνών (Ομήρου 14-16 , ελληνικά και γερμανικά με μετάφραση , είσοδος ελεύθερη) απευθύνεται σε “ψαγμένο” κοινό.
Οποιοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ημερίδα, οι απαντήσεις δίνονται είτε τηλεφωνικά στο 210 3661 043, είτε ηλεκτρονικά στο progr@athen.goethe.org
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως ακολούθως :
 17:00 - 17:15
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
Ο Διευθυντής του GOETHE-INSTITUTΑθηνών,
Νίκος Τζαβάρας Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
17:15 - 19:15
Α’ Στρογγύλη Τράπεζα με θέμα:
Η εκφραστική δύναμη της παραφροσύνης
Εισηγητές:
Νίκος Τζαβάρας, Καθηγητής Ψυχιατρικής,
Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας,
Θανάσης Καράβατος, Καθηγητής Ψυχιατρικής,
Γεώργιος Καπρίνης, Καθηγητής Ψυχιατρικής,
Άρης Λιάκος, Καθηγητής Ψυχιατρικής,
MaikeRotzoll, Ιστορικός Ιατρικής στο Τμήμα Ιστορίας και Δεοντολογίας της Ιατρικής του Πανεπ. Χαϊδελβέργης
19:15 - 19:30 Διάλειμμα
 19:30 - 21:30
Β’ Στρογγύλη Τράπεζα με θέμα:
Η μη ελεγχόμενη δημιουργικότητα
Εισηγητές : Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής,
Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος – Τεχνοκριτικός,
Μαρία Διαλλινά, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια,
Σάββας Μιχαήλ, Ιατρός – Συγγραφέας,
Πέπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
  •  Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι η ήμερίδα πραγματοποιείται σε συνάρτηση με την έκθεση "Αιτία Θανάτου: Ευθανασία.  Έργα από τη Συλλογή Prinzhornτης Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Χαιντελβέργης", που θα παρουσιάζεται εως και 13 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη/Νέο Κτίριο, Πειραιώς 138.

Διαβάστε περισσότερα...

Από σήμερα τα αστικά ΚΤΕΛ Ηρακλείου σταματούν την δωρεάν μετακίνηση ΑμεΑ

Εν μέσω διαμαρτυριών των κρητικών αναπηρικών σωματείων...


Από το STOP στην δωρεάν μετακίνηση εξαιρούνται τυφλοί και χρήστες αμαξιδίου...

Από σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 η δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ από το αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης παύει να ισχύει. Εξαιρούνται οι τυφλοί και οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου ...

Η παύση ισχύος της δωρεάν μετακίνησης πιστοποιείται από δημόσια ανακοίνωση της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Καλλέργο Βουλγαράκη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: “Με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν εξοφλήθηκε η μεταφορά των ΑμεΑ για το έτος 2010. Σύμβαση για το 2011, δυστυχώς, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα. Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών ΚΤΕΛ, το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 11/2/2011 δεν θα δέχεται τη δωρεάν μεταφορά με κάρτες του υπουργείου Πρόνοιας. Δωρεάν θα μεταφέρονται μόνο οι τυφλοί, καθώς και τα άτομα με κινητικά προβλήματα (αναπηρικό αμαξίδιο)”.
Η ανακοίνωση του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου πιστοποιεί ότι η προ μερικών ημερών καθησυχαστική διαβεβαίωση “ουδέν πρόβλημα”του υπουργείου μεταφορών , πέραν από αναρμόδια (μιάς και το πρόβλημα ξεκινά από το υπουργείο υγείας) ήταν και άστοχη. Επί του πρακτέου, αποδεικνύεται ότι τα ενημερωτικά έγγραφα ευθύνης του αρμόδιου υπουργείου υγείας (γενική γραμματεία πρόνοιας) προς τις περιφέρειες της χώρας που διαβεβαιώνουν ότι “για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι τη χορήγηση του δελτίου μετακίνησης για το 2011, θα σφραγίζονται τα παλαιότερα με την ένδειξη “προσωρινή” στη θέση της διάρκειας ισχύος προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ΑμεΑ στη μετακίνησή τους”, δεν αντανακλούν καμμία σχετική συμφωνία με τους λεωφορειούχους. Μέχρι να εξοφληθούν τα χρωστούμενα του 2010 και να υπογραφεί η νέα Σύμβαση του 2011, το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ αναστέλεται.
Από την πλευρά τους οι αναπηρικοί φορείς δεν ξέρουν εναντίον ποίου να στραφούν. Ο παγκρήτιος σύλλογος ΑμεΑ διαμαρτύρεται και προς το υπουργείο υγείας για την μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του έναντι του ΚΤΕΛ, αλλά και προς την διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου επικαλούμενος τα ... καθησυχαστικά έγγραφα του υπουργείου.
Αξιώνοντας να μπεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, ο κυβερνητικός βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Στρατάκης με επίκαιρη  επερώτηση του προς τον υπουργό υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης θέτει ξεκάθαρα το κρίσιμο ερώτημα : “Προτίθεστε και ΠΟΤΕ (σ.σ. τα κεφαλαία δικά μας) να υπογράψετε νέα σύμβαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑΜΕΑ στα αστικά ΚΤΕΛ, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία τους;” 


Δείτε επίσης: 

Γιατί αμφισβητείται στην πράξη το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης των ΑμεΑ;


Διαβάστε περισσότερα...

«V» για του Αγίου Βαλεντίνου




Όχι μόνο τα λουλούδια και τα σοκολατάκια, αλλά και τα... Viagra παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις μία εβδομάδα πριν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία φαρμακοκατανάλωσης σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, η συνταγογράφηση του φαρμάκου του έρωτα αυξάνει κατά 26% από τις 5 Φεβρουαρίου έως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Έτσι, τη συγκεκριμένη εβδομάδα οι γιατροί γράφουν στους επίδοξους εραστές 199.450 συνταγές που αντιστοιχούν 1,34 εκατομμύρια μπλε χάπια.

«Οι προσδοκίες εκείνη την ημέρα είναι υψηλότερες, ακόμη και εάν δεν έχει το ζευγάρι διάθεση να κάνει έρωτα, με τον τρόπο αυτό έχει ένα ισχυρό κίνητρο να βρεθεί πιο κοντά», εξηγεί ο Debby Herbenick διευθυντής του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Indiana του Bloomington.

«Είναι μία μοναδική ευκαιρία, κάτι σαν γενέθλια του έρωτα, και ο κόσμος επιθυμεί να είναι προετοιμασμένος» διευκρινίζει ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήριο ένα λεπτό μακριά από το γραφείο



Εάν κάνετε καθιστική εργασία, φροντίστε να σηκώνεστε συχνά: μπορεί να γλιτώσετε το έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία διαπίστωσαν πως όσοι εργαζόμενοι σε γραφεία σηκώνονται συχνά από την καρέκλα τους, επί τουλάχιστον 1 λεπτό κάθε φορά, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαθέτουν περιττά κιλά, να πάσχουν από υπέρταση και να αναπτύξουν σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως το έμφραγμα.

Οταν μάλιστα οι μετακινήσεις τους είναι τόσο πολλές, ώστε υπερβαίνουν τη μία ώρα την ημέρα, οι πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 4.757 εργαζομένους, τους οποίους παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί μία εβδομάδα. Σε όλους τους εθελοντές τοποθετήθηκαν ειδικά, εξωτερικά, φορητά επιταχυνσιόμετρα – συσκευές που καταγράφουν μεταξύ άλλων τη συχνότητα και την ταχύτητα της βάδισης. Μετρήθηκε επίσης η περίμετρος της μέσης τους και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους (συχνά είναι αυξημένη στους καρδιοπαθείς).

Οπως έγραψαν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), όσοι εθελοντές σηκώνονταν περισσότερο από τις καρέκλες τους είχαν περίμετρο μέσης έως 4 εκατοστά μικρότερη απ' ό,τι εκείνοι που περνούσαν σχεδόν όλη τη μέρα τους ακίνητοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος του γονέα στο διαζύγιο



Πόσο βαρύ μπορεί να είναι το διαζύγιο για τον ψυχισμό ενός παιδιού; Μπορεί το διαζύγιο στην εποχή μας να είναι ένα περίπου αναμενόμενο φαινόμενο, ωστόσο για το μικρό παιδί αποτελεί έναν συμβολικό θάνατο.

Πρόκειται για τον κατακερματισμό μιας φαντασιωσικής για το ίδιο οικογενειακής θαλπωρής. Οι ενοχές, η θλίψη, η απελπισία, η μοναξιά, ο θυμός το κατακλύζουν. Συναισθήματα που μοιάζουν δισεπίλυτα μέσα του. Η λανθασμένη πίστη ότι φταίει για την απώλεια αυτή το οδηγεί σε αδιέξοδο. Μπορεί ακόμη να εμφανίσει εφιάλτες, απώλεια όρεξης για φαγητό, άγχος, μείωση της σχολικής απόδοσης και απομόνωση.

Συνήθης ασυνείδητη ψυχολογική άμυνα που ενεργοποιείται στον ψυχισμό του είναι η άρνηση. Είναι ένας μηχανισμός που προσωρινά το προστατεύει από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Το παιδί φέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, σαν οι γονείς να είναι μαζί, αρνείται την αλλαγή στον εαυτό του και στους φίλους του.

Αν και το διαζύγιο αποτελεί μια στρεσογόνο απώλεια για το παιδί, δεν είναι η βέβαιηκαταστροφή της προσωπικότητάς του. Η αντίδραση του παιδιού θα εξαρτηθεί από το πώς θα επεξεργαστεί την απώλεια, τον βαθμό της οδύνης που θα της αποδώσει, το αν πιστεύει ότι φταίει το ίδιο, την ανθεκτικότητα της προσωπικότητάς του και την ύπαρξη υποστηρικτικών προσώπων.

Ως γονείς, όμως, πώς πρέπει να διαχειριστείτε το διαζύγιο με το παιδί σας; Κατ’ αρχάς, κρατώντας μια ειλικρινή στάση απέναντι στο παιδί, με γνώμονα πάντα το δικαίωμά του να γνωρίζει την αλήθεια. Προτείνονται επίσης:

* Ο διάλογος και η εκμαίευση από το παιδί όλων των συναισθημάτων που το «βασανίζουν».

* Ο σεβασμός ανάμεσα στους γονείς στη μετέπειτα επικοινωνία τους και η αποφυγή λεκτικής βίας.

* Η υπέρβαση και η οριοθέτηση τωνσυναισθημάτων των γονιών, προκειμένου να προστατέψουν το παιδί τους.

* Η διασφάλιση από τους γονείς μιας μακροχρόνιας, άνευ όρων, αγάπης, ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, τα οποία έχει τόσο πολλή ανάγκη να πιστέψει ότι δεν χάνει.

* Ο αλληλοσπαραγμός των γονιών, η βιαιότητα και ο αλληλοεξευτελισμός τους θα επιδεινώσουν την προσαρμογή του παιδιού στη νέα πραγματικότητα.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D.), myrsi@hol.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Οικογενειακή παράδοση το έμφραγμα










Η οικογένεια είναι το «κλειδί» για την πρόβλεψη των καρδιακών εμφραγμάτων, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.

Μια νέα μελέτη, που μόλις παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», βρήκε ότι το οικογενειακό ιστορικό προβλέπει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους βιολογικούς, ψυχοκοινωνικούς και γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Η ανάλυση περισσότερων από 12.000 ατόμων που συμμετέχουν στη μελέτη INTERHEART δείχνει ότι η ύπαρξη ενός ή και των δύο γονέων με καρδιακό έμφραγμα είναι ένας ισχυρός παράγοντας προδιάθεσης μελλοντικού εμφράγματος στους απογόνους τους, ανεξάρτητος από τους άλλους παράγοντες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μαρκ Μάστερ στο Οντάριο του Kαναδά εξέτασαν ασθενείς σε 52 χώρες και βρήκαν ότι, εάν έχει κάποιος ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένεια, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνό του να εμφανίσει και ο ίδιος καρδιοπάθεια, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την κουλτούρα ή τη χώρα διαμονής του.

Επιπλέον, εάν είστε γυναίκα και η μητέρα σας είχε εμφανίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακό έμφραγμα, εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο που έχετε για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Cardiovascular Genetics».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, οι οποίοι μελέτησαν 2.200 ασθενείς, βρήκαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μητέρες που πέρασαν ένα εγκεφαλικό, παρά πατέρες με το ίδιο πρόβλημα.

Μια άλλη νέα μελέτη, άλλωστε, τονίζει τον ρόλο του οικογενειακού περιβάλλοντος στο καρδιακό μέλλον των νηπίων. Η μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα των γονιών αυξάνει την αρτηριακή πίεση των παιδιών από την προσχολική κιόλας ηλικία, δηλαδή σε ηλικία μικρότερη των 5 ετών!

Ερευνητές στο Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία μελέτησαν 4.236 παιδιά και ανακοίνωσαν ηλεκτρονικά τον περασμένο Ιανουάριο στην επιθεώρηση «Circulation» ότι το κάπνισμα των γονιών αυξάνει στα μικρά παιδιά κατά 21% κατά μέσο όρο την πίεση – «τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο», όπως τονίζουν.

Σώζει η έγκαιρη θεραπεία της υπέρτασης

Μειωμένη θνησιμότητα παρουσιάζουν μακροπρόθεσμα οι καρδιαγγειακοί ασθενείς που αρχίζουν την αντιυπερτασική θεραπεία περίπου 30 μήνες νωρίτερα από άλλους ασθενείς με αντίστοιχα δεδομένα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας μεγάλης πρόσφατης μετανάλυσης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Hypertension».

«Στη θεραπεία της υπέρτασης έχουμε πάει από το '“όσο χαμηλότερα η πίεση τόσο καλύτερα” στο “όσο γρηγορότερα αρχίζει η αντιμετώπιση τόσο καλύτερα», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε η τάση στις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες να μειώνονται τα φυσιολογικά όρια της πίεσης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι οι υπερτασικοί πρέπει να έχουν την πίεσή τους κάτω από 140/90 mmHg», λέει ο κ. Τσιούφης.

«Ωστόσο, εκείνο που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πόσο χαμηλότερα από αυτές τις τιμές πρέπει να πάμε την πίεσή μας και αν αυτό πρέπει να γίνει σε όλους τους υπερτασικούς. Αποτελέσματα από τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με υπερτροφία των τοιχωμάτων της αριστεράς κοιλίας ή με ιστορικό στεφανιαίας νόσου δεν υπάρχει επιπλέον όφελος από τη μείωση της πίεσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε αυτούς τους ασθενείς, όταν πετύχουμε τιμή πίεσης περίπου 130/80mmHg, καλό είναι να μην επιδιώκουμε περαιτέρω μείωσή της».

Νεώτερες απόψεις υποστηρίζουν ότι η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση της υπέρτασης (με δίαιτα ή και φάρμακα) πριν να προκληθούν – έστω και υποκλινικές – βλάβες στα όργανα - στόχους.

«Επίσης, στα ηλικιωμένα άτομα ή τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο καλό είναι η διαστολική πίεση να μη μειώνεται κάτω από 60 mmHg, για να γίνεται απρόσκοπτα η αιμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών», επισημαίνει ο κ. Τσιούφης.

Η μείωση της πίεσης πάντως στις μεσήλικες γυναίκες μπορεί να μειώσει κατά 36% τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με 24% στους άντρες, σύμφωνα με μια μελέτη σε 11 χώρες, η οποία μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Hypertension».

Μια πρόσφατη τέλος μετανάλυση 19 μελετών, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology », δείχνει ότι η δράση του πιο δημοφιλούς παγκοσμίως αντιυπερτασικού φαρμάκου, της διουρητικής υδροχλωροθειαζίδης, στη συνήθη ημερήσια δόση είναι κατώτερη από αυτήν των υπολοίπων κατηγοριών αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο St Lukes-Roosevelt στη Νέα Υόρκη και ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανζ Μεσερλί τόνισε ότι το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να χορηγείται πια μόνο του.

Καρδιοπηξία: αποτελεσματική και περιφρονημένη

Στην πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή – και κυρίως στην παροξυσμική μορφή της –, χρησιμοποιείται διεθνώς η μέθοδος της καρδιοπηξίας (ablation) για την κατάλυση της περιοχής που τη δημιουργεί, με τη βοήθεια ενέργειας υψηλής συχνότητας ή άλλης μορφής ενέργειας (όπως κρυοθεραπεία).

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού και διευθυντής του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού στην Κλινική Μάγιο των ΗΠΑ δρ Ντάγκλας Πάκερ έκανε πρόσφατα μια ανασκόπηση των επεμβάσεων αυτών που έγιναν στο κέντρο αυτό.

Βρήκε ότι ύστερα από παρακολούθηση δύο ετών η ανταπόκριση στην καρδιοπηξία ήταν περισσότερο από 75%. Αρκετές πρόσφατες μελέτες (CACAF, ARAF, RAAFT A4)) έδειξαν υποτροπή της αρρυθμίας κατά 76% στους ασθενείς που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή, έναντι 24% σε όσους υποβλήθηκαν στην επέμβαση.

«Η καρδιοπηξία, που αφορά 20.000 περίπου Έλληνες, δεν έχει καν κοστολογηθεί στη χώρα μας!», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας.

«Γίνονται μόνο 200 περίπου επεμβάσεις τον χρόνο σε 4 κέντρα. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς αυτοί να μην αντιμετωπίζονται καλά ή να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό, όπως γινόταν παλιότερα με τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις».

Μια πανεπιστημιακή μελέτη, που έγινε στην Ιαπωνία και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology» τον τελευταίο μήνα, έδειξε ότι όσοι πίνουν τακτικά και ιδιαίτερα οι βαρείς πότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή.

Νέες ελπίδες για τις βαλβιδοπάθειες

Επανάσταση στο πεδίο των βαλβιδοπαθειών έχει φέρει η νέα μέθοδος της διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, μια μη επεμβατική τεχνική χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας, ούτε καν γενικής αναισθησίας. Η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής εκτιμήθηκε σε μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

«Τα αρχικά ενθαρρυντικά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από την τελευταία πολυκεντρική μελέτη PARTNER που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ», λέει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Τούτουζας.

«Στη μελέτη συμπεριέλαβαν ασθενείς υψηλού κινδύνου για χειρουργική επέμβαση. Κατόπιν, τυχαιοποιήθηκαν οι ασθενείς σε φαρμακευτική αγωγή ή διαδερμική αντικατάσταση της βαλβίδας. Στο πρώτο έτος παρακολούθησης, η διαδερμική αντικατάσταση είχε εντυπωσιακά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη συντηρητική αντιμετώπιση. Οι ασθενείς είχαν μειωμένη θνητότητα ανεξαρτήτως αιτίας (30% έναντι 50%), αλλά και μειωμένη ανάγκη για νοσηλεία (42,5% έναντι 70%), στοιχείο που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η μέθοδος εφαρμόζεται και στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα καρδιακό έμφραγμα;

Το ακόλουθο κουίζ της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε εάν ξέρετε να αναγνωρίσετε ένα καρδιακό έμφραγμα:

1. Δεν αισθάνεστε σήμερα «ο εαυτός σας». Ποιο από τα ακόλουθα «αισθήματα» θα πρέπει να σας κάνει να σπεύσετε κατευθείαν στα Επείγοντα;

Α. Μια ξαφνική και περίεργη επιθυμία να βρείτε την ασφαλιστική σας κάρτα

Β Ένας δυσάρεστος και πιεστικός πόνος στο μέσο του στήθους σας.

Γ. Ένα κουδούνισμα που διαρκεί σε ένα από τα αυτιά σας.

Δ. Ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος στα κάτω άκρα σας.

ΣΩΣΤΟ: B.

Τα περισσότερα καρδιακά εμφράγματα αρχίζουν αργά, συνήθως με έναν ελαφρά δυσάρεστο πόνο ή φούσκωμα στο κέντρο του στήθους. Η πίεση μπορεί να διαρκέσει για μερικά λεπτά και συνήθως έρχεται και φεύγει. Εάν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το 166 χωρίς να σκεφθείτε τίποτε άλλο!

2. Επειδή αισθάνεστε τα προειδοποιητικά συμπτώματα ενός εμφράγματος, μπορεί να μη σημαίνει ότι πρόκειται να πάθετε πράγματι ένα τέτοιο επεισόδιο. Οι άνθρωποι αισθάνονται συνεχώς τέτοια συμπτώματα. Ας περιμένετε λοιπόν έως ότου έχετε ορισμένα ακόμα συμπτώματα, που να διαδέχονται πιο γρήγορα το ένα το άλλο.

Α. Καλή συμβουλή.

Β. Κακή συμβουλή

ΣΩΣΤΟ: B

Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα με ανθρώπους που ένιωσαν ένα παρόμοιο σύμπτωμα και δεν έκαναν κάτι. Κάθε λεπτό μετρά κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος – ο χρόνος είναι καρδιακός μυς.

3. Τα προειδοποιητικά συμπτώματα εστιάζονται στην καρδιά. Η άποψη ότι αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του άνω σώματος, όπως μπράτσα, πλάτη, λαιμό, σαγόνι ή στομάχι, είναι μύθος.

ΣΩΣΤΟ: Β

Εάν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές του σώματός σας, μπορεί να έχετε πάθει καρδιακό έμφραγμα. Γι' αυτό καλέστε αμέσως το 166.

4. Η δύσπνοια είναι σύμπτωμα του εμφράγματος όταν:

A. Ζείτε μια ασυνήθιστα όμορφη εμπειρία, όπως λ.χ. η θέα του Γκραν Κάνιον.

Β. Περπατάτε μέσα σε έναν χώρο καπνιστών.

Γ. Αισθάνεστε επίσης μια δυσφορία ή πόνο στο στήθος σας.

Δ. Δεν αισθάνεστε τίποτε άλλο περίεργο στο στήθος σας, εκτός από τη δύσπνοια.

Ε. Και το Γ και το Δ

ΣΩΣΤΟ: E

Οποιαδήποτε δύσπνοια μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σύμπτωμα εμφράγματος, είτε μόνη της είτε μαζί με πόνο στο στήθος.

5. Ποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα ΔΕΝ θεωρείται σημάδι εμφράγματος;

A. Κρύοι ιδρώτες

B. Ναυτία

Γ. Εντονη λαχτάρα για κάτι κρύο, όπως παγωτό.

Δ. Ζαλάδα.

ΣΩΣΤΟ: Γ

Οι κρύοι ιδρώτες, η ναυτία και η ζαλάδα είναι συμπτώματα καρδιακού εμφράγματος, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από αυτά, καλέσετε το 166.

6. Εάν αισθανθείτε κάποιο από τα προειδοποιητικά συμπτώματα του εμφράγματος, ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αρχίσετε αμέσως τη σωτήρια θεραπεία;

Α. Να καλέσετε αμέσως το 166 ή άλλον αριθμό επείγουσας μεταφοράς

Β. Να ζητήσετε από κάποιον να σας πάει στα Επείγοντα νοσοκομείου – τώρα!

Γ. Να οδηγήσετε αμέσως προς το εφημερεύον νοσοκομείο.

ΣΩΣΤΟ: A

Το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών είναι συνήθως εκπαιδευμένο να αρχίσει αμέσως τη θεραπεία. Εάν οδηγήσετε μόνος και έχετε επιπλοκές στον δρόμο, θα έχετε μεγάλα προβλήματα. Και εάν αφήσετε άλλον να σας πάει στο νοσοκομείο, δεν θα έχετε την άμεση βοήθεια από τους ειδικούς μέσα στο ασθενοφόρο.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για την αντιμετώπιση σπάνιου παγκρεατικού καρκίνου








Δύο φάρμακα, που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, μπορεί να διπλασιάζουν στους πάσχοντες από μια σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ασθένειά τους παύει να εξελίσσεται, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με αυτό τον τρόπο τα φάρμακα εβερόλιμους και σουνιτινίμπη παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένους νευροενδοκρινείς όγκους του παγκρέατος.

Οι όγκοι αυτοί αποκαλούνται επίσης καρκινώματα των νησιδίων του παγκρέατος και αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος.

Ωστόσο, έχουν καλύτερη πρόγνωση απ’ ό,τι η συνηθέστερη και πιο επιθετική μορφή της νόσου, το αδενοκαρκίνωμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), λιγότερο από το 20% των πασχόντων από αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος είναι ζωντανοί 1 χρόνο έπειτα από την αρχική διάγνωση, ενώ σύμφωνα με τους συγγραφείς των νέων μελετών η μέση επιβίωση των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους του παγκρέατος είναι 27 μήνες.

Ειδικά οι ασθενείς με προχωρημένους νευροενδοκρινείς όγκους έχουν μέση επιβίωση 5 μηνών. Με τα νέα φάρμακα, όμως, έφτασε τους 11 μήνες κατά μέσον όρο, ενώ υπήρχαν και πολλοί ασθενείς (πάνω από ένας στους τρεις) που έφτασαν στους 18 μήνες δίχως σημάδια ότι η νόσος τους εξελίσσεται περαιτέρω.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται σήμερα στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

«Τα αποτελέσματά μας ήταν αυτό ακριβώς που ελπίζαμε», δήλωσε ο δρ Τζαίημς Γιάο, επικεφαλής της μελέτης με το εβερόλιμους και αναπληρωτής διευθυντής Γαστρεντερικής Ιατρικής Ογκολογίας στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Πιστεύω ότι το μέγεθος της διαφοράς (στους ασθενείς) ήταν πολύ καλό».

Τα δύο φάρμακα, που είναι ήδη εγκεκριμένα για άλλες μορφές καρκίνου, δρουν αναστέλλοντας τους παράγοντες αυξήσεως των παγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων.

Οι μελέτες

Στη μελέτη του εβερόλιμους συμμετείχαν 410 ασθενείς από 82 νοσηλευτικά κέντρα 18 χωρών. Όλοι οι ασθενείς έπασχαν από ανεγχείρητο ή μεταστατικό νευροενδοκρινή παγκρεατικό καρκίνο. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων πήρε εβερόλιμους και η άλλη μια ανενεργό ουσία.

Στη μελέτη της σουνιτινίμπης συμμετείχαν 171 ασθενείς, οι οποίοι επίσης πήραν είτε το φάρμακο είτε μια ανενεργό ουσία. Οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από 42 νοσηλευτικά κέντρα σε 11 χώρες, επίσης έπασχαν από προχωρημένη νόσο.

Και οι δύο μελέτες είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν εάν τα φάρμακα αυξάνουν την επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου (progression-freesurvival) - δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την διάγνωση έως την έναρξη της περαιτέρω εξέλιξης του καρκίνου, η οποία μπορεί και να κοστίσει τη ζωή του ασθενούς.

«Οι νευροενδοκρινείς όγκοι του παγκρέατος είναι σπάνιοι, αλλά ασφαλώς είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα ευρήματα», δήλωσε ο δρ Μπούμι Μεχρότρα, επικεφαλής του Τομέα Ιατρικής Ογκολογίας στο Ιουδαϊκό Ιατρικό Κέντρο Βορείου Ακτής-Ρόουντ Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη.

Αλλαγή στο πρόγραμμα

Οι ερευνητές του εβερόλιμους άλλαξαν στη διάρκεια της μελέτης το πρόγραμμα, επιτρέποντας σε 148 από τους ασθενείς που έπαιρναν την ανενεργό ουσία να αρχίσουν να παίρνουν το φάρμακο. Και αυτό, διότι οι καρκίνοι τους εξελίχθηκαν, οπότε θα ήταν ανήθικο να τους στερήσουν μια αγωγή που θα μπορούσε να τους κρατήσει στη ζωή.

Από τους ασθενείς που έπαιρναν εβερόλιμους, το 64% παρουσίασε συρρίκνωση του καρκίνου, έναντι του 21% όσων πήραν την ανενεργό ουσία.

Η δράση της σουνιτινίμπης ήταν εξίσου εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να διακόψουν πρόωρα οι ερευνητές τη μελέτη ούτως ώστε να ωφεληθούν και οι ασθενείς που έπαιρναν την ανενεργό ουσία.

Χορηγούνται για άλλες μορφές

Και τα δύο φάρμακα είναι εγκεκριμένα για ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο προχωρημένος νεφροκυτταρικός καρκίνος, αλλά η χορήγησή τους στους ασθενείς με προχωρημένους νευροενδοκρινείς όγκους του παγκρέατος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Οι νέες μελέτες είναι κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, δηλαδή τα φάρμακα βρίσκονται στο στάδιο των τελικών δοκιμών για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξορίζουν τα σνακ από τα σχολεία






Τέλος στην – ανεξέλεγκτη – διάθεση ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας. Ετσι, τα αλλαντικά, οι τυρόπιτες, οι σοκολάτες και το σοκολατούχο γάλα... εξορίζονται, δίνοντας τη θέση τους σε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά και υγιεινά σάντουιτς µε µέλι και ταχίνι.

Το υπουργείοΥγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση µετά τη διαπίστωση ότι τα σχολικά κυλικεία ουσιαστικά συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που στη χώρα µας αποτελεί µάστιγα, και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους.

Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Ο νέος κατάλογος

Με αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συντάξει έναν νέο, «αυστηρό» κατάλογο µε τα τρόφιµα που θα επιτρέπονται στα κυλικεία.

Η αναπροσαρµοσµένη λίστα θα αναρτηθεί σε δηµόσια διαβούλευση από σήµερα και σε 20 ηµέρες αναµένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Παράλληλα, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη, «θα ιδρυθεί άµεσα και ο κατάλληλος ελεγκτικός µηχανισµός ο οποίος θα επιβάλλει υψηλά χρηµατικά πρόστιµα τη στιγµή που οι αρµόδιοι εντοπίσουν παράβαση. Ολα αυτά αναµένεται να λειτουργήσουν µέχρι τον Απρίλιο».

Τα επιτρεπόµενα τρόφιµα επελέγησαν βάσει του επιπέδου τωνβασικών θρεπτικών συστατικών που περιλαµβάνουν, όπως για παράδειγµα θερµίδες, ολικά και κορεσµένα λιπαρά, προσθήκη ζάχαρης και αλάτι.

Σε αυτήν τη λογική «διά ροπάλου» θα απαγορεύονται σύντοµα στις σχολικές καντίνες προϊόντα όπως γλειφιτζούρια, τσίχλες, αναψυκτικά, πατατάκια, χυµοίµε ζάχαρη, ζαµπόν, κρουασάν, γκοφρέτες.

Οπως επισηµαίνει µάλιστα, µιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, το πρόβληµα της παιδικής παχυσαρκίας µπορεί να αντιµετωπιστεί εφόσον «προσέχουν περισσότερο οι γονείς και στο σχολείο δεν πωλούνται ανθυγιεινά τρόφιµα και ποτά».

«Εάν ένα παιδί κάτω των 10 ετών γίνει παχύσαρκο, θα παραµείνει παχύσαρκο για όλη του τη ζωή», προειδοποιεί. «Επιπλέον, τα αδύνατα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στις λοιµώξεις και τις ασθένειες, ενώ τα παχύσαρκα ανήκουν στην οµάδα υψηλού κινδύνου».

Ωστόσο, όπως λέει η κυρία Νατάσσα Κανέλλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ∆ιατροφής στο ΤΕΙ Αθήνας, «µέχρι σήµερα δεν έχουµε καταφέρει ως χώρα να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία αποκλειστικά υγιεινά τρόφιµα, καθώς δεν υπήρχε ο µηχανισµός ελέγχου. Εάν το κυλικείο διαθέτει τα πάντα, τα παιδιά δεν αγοράζουν τα υγιεινά, ακόµη και εάν τα διαθέτει η καντίνα. Εάν όµως διατίθενται µόνο υγιεινά τρόφιµα, θα πεινάσουν και θα τα φάνε».

Θετικά, ωστόσο, υποδέχονται και οι γονείς τη συγκεκριµένη εξαγγελία του υπουργείου Υγείας, επισηµαίνοντας ταυτόχρονα ότι το σηµαντικό είναι να µη µείνει στα χαρτιά.

«Η κόρη µου πάει στη ∆ευτέρα ∆ηµοτικού και ο γιος µου στην Τετάρτη», λέειστα «ΝΕΑ» η κ. Αννα Παυλίδου και προσθέτει: «∆εν τους δίνω ακόµη χρήµατα για το κυλικείο, αλλά τους ψωνίζω εγώ ή τους ετοιµάζω απότο σπίτι το φαγητό. Εάν το κυλικείο πουλάει αποκλειστικά υγιεινά τρόφιµα, τότε δεν θα χρειάζεται να ανησυχώ για τις επιλογές τους».

Το παράδειγμα της Βρετανίας

«Το να εκπαιδεύσεις γονείς και παιδιά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θέλει ιδιαίτερη µαεστρία, καθώς το πιθανότερο είναι να αισθανθούν ότι προσπαθείς να τους χειραγωγήσεις και πετυχαίνεις αντίδραση, που στην προκειµένη περίπτωση φέρνει το αντίθετο αποτέλεσµα. Είναι σαν να τους ζητάς να αλλάξουν συµπεριφορά».

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Andrew Lansley εξηγεί γιατί απέτυχε η καµπάνια µε επικεφαλής τον διάσηµο µάγειρα Jamie Oliver για βελτίωση των σχολικών γευµάτων.

«Στην πραγµατικότητα, επιµέναµε στο τι πρέπει να κάνουν, µε αποτέλεσµα να τους υποτιµήσουµε», λέει ο κ. Lansley. Ο ίδιος εξηγεί πως ο Jamie Oliver έκανε σωστά που µιλούσε για καταπολέµηση της παιδικής παχυσαρκίας µέσω της βελτίωσης των σχολικών γευµάτων. «Αν δεν αλλάξει ο τρόπος ζωής ή οι επιλογές, απλώς έχουµε αποτύχει», καταλήγει ο κ. Lansley.


Διαβάστε περισσότερα...

Η πολλή δουλειά «σκοτώνει» τη σχέση






Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους εξωθούν την σχέση με τον/την σύντροφό τους στα άκρα, εξαιτίας της πίεσης που νιώθουν από την δουλειά τους, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.

Επιστήμονες από το ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (IOSH) επιστράτευσαν 2.000 εργαζόμενους για να διερευνήσουν αν και κατά πόσον επηρεάζει η δουλειά την προσωπική τους ζωής.

Όπως διαπίστωσαν, το 29% από αυτούς δεν κατόρθωναν να βρουν την σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην υπόλοιπη ζωή τους, με συνέπεια να φτάνουν στα πρόθυρα ή και να χωρίζουν τελικά εξαιτίας της.

Συνολικά, όμως, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν πως η πολλή δουλειά και το στρες επηρέαζαν αρνητικά την προσωπική τους ζωή, και ασφαλώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα, εάν δούλευαν λιγότερο ή πιο χαλαρά.

Τα δύο κυριότερα προβλήματα που οδηγούσαν την σχέση στα άκρα ήταν η δουλειά επί ατελείωτες ώρες κάθε μέρα και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που δεν επέτρεπε ούτε καν ένα τηλεφώνημα στον/στην σύντροφο.

«Στην σύγχρονη κοινωνία, η προσπάθεια να βρούμε την σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής αποτελεί ένα ολοένα σημαντικότερο πρόβλημα», δήλωσε η δρ Λουϊζ Βέισι, εκτελεστική διευθύντρια Πολιτικής του IOSH.

«Οι εργασιακές απαιτήσεις διαρκώς αυξάνονται και πολλοί από εμάς αφήνουν μοιραία την δουλειά να κυριεύει τη ζωή τους – και το επακόλουθο είναι να υποφέρει το σπίτι τους».

Η δρ Βέισι εκτιμά ότι το όλο θέμα δεν αφορά μόνον τους εργαζόμενους, αλλά και τους ίδιους τους εργοδότες. «Όταν ένας εργαζόμενος έχει προβλήματα στο σπίτι του εξαιτίας της δουλειάς του, είναι πιθανό να μην μπορεί να αποδώσει στην εργασία του, με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγικότητά του», είπε.

Την αλληλουχία αυτή των αρνητικών γεγονότων, θα μπορούσε να αποτρέψει η εργασία σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.


Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στην ουρολοίμωξη


Μία στις δύο γυναίκες θα νοσήσει από μία ή περισσότερες ουρολοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής της. Και από αυτές μία στις τέσσερις θα παρουσιάσει υποτροπή.
Οι ουρολοιμώξεις είναι οι δεύτερες σε συχνότητα λοιμώξεις μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε ορισμένους ασθενείς, τα ούρα μπορεί να περιέχουν βακτηρίδια σχεδόν σε κάθε ανάλυση. Στις περιπτώσεις λοίμωξης στο κατώτερο ουροποιητικό, τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ της ήπιας συχνουρίας και των συχνών υποτροπών της σοβαρής οξείας κυστίτιδας.
Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα και στην εξέταση ούρων. Αυτά θα αποτελέσουν και τον οδηγό για το αν πρέπει να αρχίσει η θεραπεία. Αν όμως στο ιστορικό υπάρχουν περισσότερες από 2 έως 3 προσβολές τον χρόνο, τότε απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.
Γι’ αυτό, αν παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα, μην καθυστερήσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι έφηβοι προτιμούν να είναι ο “εαυτός τους” στο διαδίκτυο απ’ οτι στην πραγματικότητα!



Έρευνα έδειξε οτι οι νέοι αισθάνονται πιο άνετα να είναι ο “εαυτός τους” όταν βρίσκονται στο internet πάρα όταν είναι στην καθημερινή τους ζωή.


Σύμφωνα με μία έρευνα του προγράμματος EU Kids Online που καθοδηγείται από το LSE (London School of Economics and Political Science) κι έγινε σε 25.000 παιδιά και γονείς σε 25 χώρες της Ευρώπης, σχεδόν οι μισοί νέοι ηλικίας 11-16 ετών στην Ευρώπη συμφωνούν ότι είναι ευκολότερο να είναι ο «εαυτός τους» στο διαδίκτυο παρά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και ένας στους οκτώ (12%) συμφωνεί απολύτως με αυτό.

Όσοι από αυτούς συμφωνούν απολύτως με αυτό, είναι πιο πιθανό να θεωρούν τη σχέση με τους συνομήλικούς τους δύσκολη και είναι πιο πιθανό να ριψοκινδυνεύουν κατά την πλοήγηση.

Επίσης τους είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φιλίες στην πραγματική τους ζωή, και γι’ αυτό, το διαδίκτυο τους παρέχει πιθανόν έναν τρόπο διαφυγής ή αναπλήρωσης αυτού του κενού.

Οι ίδιοι αυτοί νέοι ανέφεραν ότι παίρνουν περισσότερα ρίσκα στο διαδίκτυο, όπως όταν αποστέλλουν προσωπικές πληροφορίες σε άτομα με τα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ από κοντά ή με το να προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι.

Άλλο ένα εύρημα είναι ότι σχεδόν μισοί νέοι άνθρωποι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα (45%) συζητούν στο διαδίκτυο για διαφορετικά θέματα απ’ ότι στις καθημερινές συζητήσεις τους ενώ το 1/3 (32%) μιλάει στο διαδίκτυο περισσότερο για προσωπικά θέματα. Αυτό δείχνει ότι για τους εφήβους, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου τους φέρνει σε λιγότερη αμηχανία απ’ ότι η διαπροσωπική επικοινωνία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του EU Kids Online, ο πειραματισμός με την ταυτότητα είναι μέρος της εφηβείας, έτσι εκείνοι που λένε ότι είναι «μερικώς αληθές» ότι αισθάνονται περισσότερο ο «εαυτός τους» στο διαδίκτυο, μπορεί να απολαμβάνουν τα οφέλη της διαδικτυακής επικοινωνίας.

Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσουμε με τα παιδιά που λένε ότι δεν είναι «ιδιαίτερα αληθές» ότι είναι ο «εαυτός τους» στο διαδίκτυο σε σύγκριση με την καθημερινή ζωή, ή που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους συνομιλητές τους, πώς και γιατί επικοινωνούν διαδικτυακά, ώστε να εξασφαλίσουμε ασφαλέστερες πρακτικές χρήσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνεις, Δεν πληρώνει...Δεν πληρώνουμε!


Του Φίλιππου Φιλιππακόπουλου

Σε αυτή την ζωή δεν μπορεί να είναι όλα άσπρο μαύρο και ούτε μπορούμε όλα να τα εξηγούμε και να τα ερμηνεύουμε με συμψηφισμούς και αφορισμούς. Υπάρχει και το γκρι ,υπάρχει η λογική ,υπάρχει η ψυχραιμία και τέλος πάντων πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και ισονομία.
Ως συνήθως εδώ στην Ελλάδα αυτά είναι ψηλά γράμματα και δεν τους δίνουμε σημασία αφού θεωρούμε ότι αυτό που κάθε φόρα κάνουμε και λέμε είναι το σωστό το λογικό το τέλειο και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Η διαπίστωση αφορά και τις κυβερνήσεις αλλά δυστυχώς και τους πολίτες αυτής της χώρας.
Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν μερικές δεκάδες συμπολίτες μας να διαμαρτύρονται για τις τιμές των διοδίων κάτοικοι κυρίως περιοχών πολύ κοντά στα διόδια( π.χ. Αφίδνες)  που αναγκάζονταν να πληρώνουν για να πάνε και να φύγουν από τα σπίτια τους. Είχαν δίκιο διότι έπρεπε να είχαν προβλεφθεί παράδρομοι που θα διευκόλυναν τους ντόπιους.
Οι λίγες δεκάδες κάτοικοι μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά πολύ , οι ίδιοι μιλάνε για κίνημα και σχεδόν καθημερινά σηκώνουν τις μπάρες και περνάνε τα διόδια σε όλη την χώρα χωρίς να πληρώνουν. Είτε σε δρόμους που έχουν τελειώσει και έχουν παραδοθεί είτε σε δρόμους που ακόμη κατασκευάζονται.  Όλοι αγανακτούμε με την αθλιότητα της Κορίνθου Πατρών όλοι κάθε φορά παίζουμε κορώνα γράμματα την ζωή μας περνώντας από κει  και από πάνω πληρώνουμε κανονικότατα τα διόδια. Ε λοιπόν για εκεί δεν χρειάζεται το κίνημα « δεν πληρώνω δεν πληρώνω» χρειάζεται κρατική παρέμβαση: « μέχρι να κατασκευαστεί ο δρόμος δεν θα πληρώνουν οι οδηγοί διόδια». Που έχει ακουστεί δηλαδή να προπληρώνουμε για ένα δρόμο που θα …κατασκευαστεί.
Από κει κάτω όμως και μέχρι την Καλαμάτα –που πλέον απέχει το πολύ 2,5 ώρες από Αθήνα- ο δρόμος είναι μια χαρά αλλά …ακριβός. Και εδώ δεν χρειάζεται το «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» αλλά η κρατική επαναδιαπραγμάτευση των τιμών. Πρέπει να πέσουν οι τιμές δεν το συζητάμε. Δεν μπορεί να πηγαίνεις Θεσσαλονίκη και να πληρώνεις 5 φορές διόδια ( πήγαινε –έλα Αθήνα Θεσσαλονίκη τα διόδια φτάνουν τα 45 ευρώ!)  Άλλο αυτό όμως και άλλο το «δεν πληρώνω τίποτε». Διότι εάν κανείς μας δεν πληρώσει τίποτε απλώς δεν θα έχουμε δρόμους αλλά μόνο την καρμανιόλα Κορίνθου Πατρών…ή το πρώην πέταλο του Μαλιακού το οποίο και δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Η αντίδραση με τα εισιτήρια των δημόσιων μέσων μεταφοράς δικαιολογείται εν μέρει από την υπερβολική αύξηση της τιμής 40%  –εν μέσω κρίσης- δεν δικαιολογείται όμως ως στάση ζωής και άποψης. Διότι εάν κάναμε το ίδιο με ότι ακριβαίνει υπερβολικά και μας ζορίσει θα έπρεπε να καταλαμβάναμε τα βενζινάδικα , τα σούπερ μάρκετ, τα ιατρεία , τα ιδιωτικά νοσοκομεία τα φροντιστήρια κ.α.
Και εδώ πριν να φτάσουμε στην ασυδοσία θα έπρεπε να υπήρχε κρατική μέριμνα. Δεν μπορεί όλοι να πληρώνουν 1.40 ευρώ το εισιτήριο. Οι άνεργοι , οι άποροι , οι συνταξιούχοι αυτοί που αποδεδειγμένα  χρησιμοποιούν δύο φορές την ημέρα λεωφορείο η μετρό για να πάνε στην δουλειά τους πρέπει να πληρώνουν λιγότερο. Δεν το συζητάμε. Άρα μην ψάχνουμε να βρούμε πως γιγαντώθηκε το κίνημα «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» και ποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτή την μαζική και πέραν των ορίων διαμαρτυρία.
Εάν το κράτος είχε φροντίσει να είναι δικαιότερο έναντι αυτών που δεν μπορούν να βρουν πουθενά το δίκιο τους , εάν το κράτος είχε φροντίσει να εξαλείψει τα παράλογα βάρη που πέφτουν στην πλάτη του πελαγωμένου πολίτη …δεν θα συζητούσαμε σήμερα για το κίνημα «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» διότι απλώς δεν θα υπήρχε!




Διαβάστε περισσότερα...