Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ελπίδες για την αντιμετώπιση σπάνιου παγκρεατικού καρκίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.







Δύο φάρμακα, που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, μπορεί να διπλασιάζουν στους πάσχοντες από μια σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ασθένειά τους παύει να εξελίσσεται, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με αυτό τον τρόπο τα φάρμακα εβερόλιμους και σουνιτινίμπη παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών με προχωρημένους νευροενδοκρινείς όγκους του παγκρέατος.

Οι όγκοι αυτοί αποκαλούνται επίσης καρκινώματα των νησιδίων του παγκρέατος και αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου του παγκρέατος.

Ωστόσο, έχουν καλύτερη πρόγνωση απ’ ό,τι η συνηθέστερη και πιο επιθετική μορφή της νόσου, το αδενοκαρκίνωμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), λιγότερο από το 20% των πασχόντων από αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος είναι ζωντανοί 1 χρόνο έπειτα από την αρχική διάγνωση, ενώ σύμφωνα με τους συγγραφείς των νέων μελετών η μέση επιβίωση των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους του παγκρέατος είναι 27 μήνες.

Ειδικά οι ασθενείς με προχωρημένους νευροενδοκρινείς όγκους έχουν μέση επιβίωση 5 μηνών. Με τα νέα φάρμακα, όμως, έφτασε τους 11 μήνες κατά μέσον όρο, ενώ υπήρχαν και πολλοί ασθενείς (πάνω από ένας στους τρεις) που έφτασαν στους 18 μήνες δίχως σημάδια ότι η νόσος τους εξελίσσεται περαιτέρω.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύονται σήμερα στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

«Τα αποτελέσματά μας ήταν αυτό ακριβώς που ελπίζαμε», δήλωσε ο δρ Τζαίημς Γιάο, επικεφαλής της μελέτης με το εβερόλιμους και αναπληρωτής διευθυντής Γαστρεντερικής Ιατρικής Ογκολογίας στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου M.D. Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Πιστεύω ότι το μέγεθος της διαφοράς (στους ασθενείς) ήταν πολύ καλό».

Τα δύο φάρμακα, που είναι ήδη εγκεκριμένα για άλλες μορφές καρκίνου, δρουν αναστέλλοντας τους παράγοντες αυξήσεως των παγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων.

Οι μελέτες

Στη μελέτη του εβερόλιμους συμμετείχαν 410 ασθενείς από 82 νοσηλευτικά κέντρα 18 χωρών. Όλοι οι ασθενείς έπασχαν από ανεγχείρητο ή μεταστατικό νευροενδοκρινή παγκρεατικό καρκίνο. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων πήρε εβερόλιμους και η άλλη μια ανενεργό ουσία.

Στη μελέτη της σουνιτινίμπης συμμετείχαν 171 ασθενείς, οι οποίοι επίσης πήραν είτε το φάρμακο είτε μια ανενεργό ουσία. Οι ασθενείς αυτοί, οι οποίοι προέρχονται από 42 νοσηλευτικά κέντρα σε 11 χώρες, επίσης έπασχαν από προχωρημένη νόσο.

Και οι δύο μελέτες είχαν ως στόχο να διαπιστώσουν εάν τα φάρμακα αυξάνουν την επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου (progression-freesurvival) - δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την διάγνωση έως την έναρξη της περαιτέρω εξέλιξης του καρκίνου, η οποία μπορεί και να κοστίσει τη ζωή του ασθενούς.

«Οι νευροενδοκρινείς όγκοι του παγκρέατος είναι σπάνιοι, αλλά ασφαλώς είναι πολύ ενθαρρυντικά τα νέα ευρήματα», δήλωσε ο δρ Μπούμι Μεχρότρα, επικεφαλής του Τομέα Ιατρικής Ογκολογίας στο Ιουδαϊκό Ιατρικό Κέντρο Βορείου Ακτής-Ρόουντ Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη.

Αλλαγή στο πρόγραμμα

Οι ερευνητές του εβερόλιμους άλλαξαν στη διάρκεια της μελέτης το πρόγραμμα, επιτρέποντας σε 148 από τους ασθενείς που έπαιρναν την ανενεργό ουσία να αρχίσουν να παίρνουν το φάρμακο. Και αυτό, διότι οι καρκίνοι τους εξελίχθηκαν, οπότε θα ήταν ανήθικο να τους στερήσουν μια αγωγή που θα μπορούσε να τους κρατήσει στη ζωή.

Από τους ασθενείς που έπαιρναν εβερόλιμους, το 64% παρουσίασε συρρίκνωση του καρκίνου, έναντι του 21% όσων πήραν την ανενεργό ουσία.

Η δράση της σουνιτινίμπης ήταν εξίσου εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να διακόψουν πρόωρα οι ερευνητές τη μελέτη ούτως ώστε να ωφεληθούν και οι ασθενείς που έπαιρναν την ανενεργό ουσία.

Χορηγούνται για άλλες μορφές

Και τα δύο φάρμακα είναι εγκεκριμένα για ορισμένες άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο προχωρημένος νεφροκυτταρικός καρκίνος, αλλά η χορήγησή τους στους ασθενείς με προχωρημένους νευροενδοκρινείς όγκους του παγκρέατος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Οι νέες μελέτες είναι κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ, δηλαδή τα φάρμακα βρίσκονται στο στάδιο των τελικών δοκιμών για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.