Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Βοηθήστε μας να αποκατασταθούμε…


Η αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία γίνεται με πολλές δυσκολίες, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου. Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης τονίζει την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν οι καταλληλότερες συνθήκες στα κέντρα υγείας που περιθάλπονται οι παραπληγικοί. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ιατρικό προσωπικό, ενώ προκύπτουν και θέματα καθαριότητας στο κέντρο νωτιομυελικών κακώσεων του γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Η αποκατάσταση δεν γίνεται πολλές φορές όπως ενδείκνυται, καθώς τόσο στο φυσικοθεραπευτήριο, όσο και στο εργοθεραπευτήριο υπάρχουν ελλείψεις τεχνικού υποστηρικτικού υλικού. Μάλιστα, υπάρχει ένα διαμέρισμα το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό ο ασθενής να παραμένει για λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή του στο σπίτι, ούτως ώστε να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα της ζωής του και να μάθει πώς να κινείται στους χώρους του σπιτιού του αργότερα με το αναπηρικό καροτσάκι, που είναι πολύ σημαντικό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του, αλλά δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ».

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε, εξάλλου, ότι υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις ασθενών στην πτέρυγα των παραπληγικών, όπως οι αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν κακώσεις νωτιαίου μυελού και λόγω της έλλειψης του προγράμματος σωστής αποκατάστασης, δεν έχουν πού να πάνε, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνιμοι κάτοικοι του νοσοκομείου.

Οι κατακλίσεις είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και δυστυχώς, δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης, δεν γίνεται σωστή πρόληψη. «Η άγνοια στη μεταχείριση ατόμων με κακώσεις ή παθήσεις σπονδύλου/νωτιαίου μυελού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις». Ένα άλλο θέμα που έθεσαν τα μέλη του οργανισμού παραπληγικών Κύπρου στη Στέλλα Κυριακίδου είναι η προσβασιμότητα τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Μπορεί να έχουν συμμορφωθεί με την είσοδο ατόμων με αναπηρικό καροτσάκι στους χώρους των νοσοκομείων, αλλά η εξέταση τις πλείστες φορές καθίσταται δύσκολη, καθώς τα εξεταστικά κρεβάτια δεν χαμηλώνουν, ούτως ώστε να μπορεί ο παραπληγικός να ξαπλώσει για να εξεταστεί», όπως τόνισαν.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Με ένα ακόμη ταξί ενισχύθηκε ο στόλος των οχημάτων για τη μεταφορά των ατόμων με κινητικά προβλήματα




Με ένα ακόμη ταξί ενισχύθηκε ο στόλος των οχημάτων για τη μεταφορά των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των ΑμΕΑ υπογραμμίζουν ότι κάθε όχημα που προστίθεται στο υπάρχον δυναμικό συμβάλλει στην καλύτερη μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρία.

Τα ταξί του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Θεσσαλονίκης «Αλφα - Λευκός Πύργος», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του τέως υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διον. Ψωμιάδη, του εν αργία Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, του προέδρου του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Αθ. Μαυρίδη και του προέδρου του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Ελλάδος Γιώργου Αυγουστίδη. Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί από σήμερα σε 24ωρη βάση μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση στον αριθμό 18300.

«Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη τρία ταξί που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Συλλόγου Παραπληγικών Ελλάδος. Το ταξί που εγκαινιάστηκε σήμερα είναι το τέταρτο, όμως την ευθύνη λειτουργίας του έχει ο συνεταιρισμός ραδιοταξί. Εξάλλου, τα άτομα με κινητικά προβλήματα χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που διαθέτουν τις ειδικές ράμπες για την επιβίβαση και αποβίβασή τους αλλά και την υπηρεσία «από πόρτα σε πόρτα» του οργανισμού, η οποία διαθέτει τρία αυτοκίνητα. Επιπλέον, δύο οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αινείας» μετακινούν άτομα με αμαξίδια εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος» σημειώνει ο κ. Αυγουστίδης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπογραμμίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν καθώς τα άτομα που μετακινούνται με αμαξίδια χρειάζεται να περιμένουν πολλές ώρες μέχρι να φτάσει σε αυτά κάποιο όχημα. «Οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση εξασφάλισης επιπλέον οχημάτων είναι θετική καθώς τα άτομα με κινητικές αναπηρίες χρειάζονται οπωσδήποτε κάποιο τρόπο μετακίνησης προς τη δουλειά τους, τα νοσοκομεία, τη διασκέδαση, το σχολείο, τις επιτροπές του ΙΚΑ», σημειώνει χαρακτηριστικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Ραντεβού το Σεπτέμβρη για το Π.Ε.Κ. ΑμΕΑ Πειραιά


Το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ε.Κ.ΑμΕΑ) ιδρύθηκε το 1996 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους των ΑμΕΑ, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες ατόμων με νοητική υστέρηση. Το Κέντρο, λοιπόν, Ημερήσιας Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης λειτουργεί από το 1997 και προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε νέους και νέες άνω των 15 ετών.
Μέσω των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικοποίησης, επιτυγχάνεται η ομαλή ένταξη και αποδοχή των ενηλίκων ΑμΕΑ στην τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία, η ψυχαγωγία, η αυτονομία και η αυτοεξυπηρέτησή τους, η συντροφικότητα, η αυτοεκτίμηση και η ισοτιμία. Στο κέντρο απασχολούνται καθημερινά 22 ενήλικες. Εφαρμόζονται μαθήματα ειδικής και φυσικής αγωγής, χοροθεραπείας, μαθησιακής, καθώς και ψυχολογικής και ψυχιατρικής Υποστήριξης. Λειτουργούν προγράμματα αυτονομίας-αυτοεξυπηρέτησης και εξωτερικά προγράμματα, όπως εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία. 
Πολύ σημαντική είναι η συμβολή της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Συμβουλευτικής Γονέων.

Το καταρτισμένο προσωπικό απαρτίζεται από την επιστημονική διευθύντρια, τους δύο κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, μία ειδική παιδαγωγό, ενώ διαθέτει οδηγό. Η Πειραϊκή Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμΕΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο (ΦΕΚ 1205/98) και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, μέσω της Διεύθυνσης Εποπτείας & Ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά. Βάσει του καταστατικού του Συλλόγου, διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι γονείς ΑμΕΑ και μέλη του Συλλόγου είναι γονείς, αδέλφια, κηδεμόνες, δικαστικοί συμπαραστάτες και φίλοι.
Αξίζει να σημειώσουμε πώς το Κέντρο στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο επί της οδού Αχαρνών 27 στα Καμίνια, το οποίο όμως δεν διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ικανές για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ατόμων αυτών. Ακόμα, τα έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Κέντρου προέρχονται από τις εισφορές των γονέων, φιλανθρωπίες, κάποιες δωρεές και χορηγίες ιδιωτών και από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της Νομαρχίας Πειραιά και από τις πωλήσεις στα εκάστοτε παζάρια αγάπης που διοργανώνονται. Μετά το πετυχημένο πασχαλινό μπαζάρ στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, η φετινή χρονιά λήγει με μια θεατρική παράσταση στο χώρο του πνευματικού κέντρου, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 6 μ.μ.,.στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά (όπισθεν Ιερού Ναού).
Πρωταγωνιστές της παράστασης «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου. Ενώ η γιορτή θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της παράστασης με μπαζάρ από προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια τα παιδιά, όπως χειροποίητα σαπούνια, αρωματικά κεριά, κάρτες, κ.ά.
Τέλος, να κρατήσουμε το όνειρο των εργαζομένων αλλά και των παιδιών για μετεγκατάστασή τους σε ένα νέο ιδιόκτητο κτίριο, κατάλληλο να τους εξυπηρετεί σε όλο το φάσμα της περίθαλψης, την καλύτερη εφαρμογή των προγραμμάτων και μελλοντικά την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου ξενώνα, για την πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος της αξιοπρεπούς προστατευόμενης αυτόνομης διαβίωσης των ΑμΕΑ του Συλλόγου, όταν η οικογένεια δεν μπορεί ή δεν υπάρχει για να παρέχει τη δια βίου προστασία που χρειάζονται.

Βερονίκη Ζέρβα


Πηγή: http://epohi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά 30 τόμων σύγχρονων λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων



Η Διοίκηση του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς (www.kaakykas.gr) εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της:

1. Στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, για την προσφορά 30 τόμων σύγχρονων λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Κέντρου μας, που φιλοδοξούμε να συνδράμει στην ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.) στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας, και παράλληλα, να υποβοηθήσει την ενδοεπαγγελματική ανάπτυξη και τη δια βίου επιμόρφωση του προσωπικού μας.
2. Στον κ. Τομόπουλο, Δημοσιογράφο του Καστοριά FM που είχε την ευαισθησία να μεταφέρει το αίτημά μας στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων των Εκδόσεων Ψυχογιός και να συμβάλει στην υλοποίησή του παραδίδοντας προσωπικά στη Διοίκηση του Κέντρου τους τόμους των βιβλίων την Πέμπτη, 9-6-2011, και
3. Στον κ. Λάζαρο Ρασάικο του Δημητρίου, Νοσηλευτή από τη Φλώρινα, για την σημαντική προσφορά μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επιστημονικής εγκυκλοπαίδειας.

Ευχαριστούμε θερμά για την ευαισθησία σας προς τα Άτομα με Αναπηρία, για τη γενικότερη στήριξη του Κ.Α.Α.Κ.Υ.Α.ΜΕΑ. Καστοριάς και την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, που ξεπερνάει τα περιορισμένα σύνορα ενός νομού και κάνει όλη την Ελλάδα μια αγκαλιά αγάπης και αλληλεγγύης.


Διαβάστε περισσότερα...

Χυμοί ή φρέσκα φρούτα




Τι να προτιμήσουμε;
Οι χυμοί χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες: τους συμπυκνωμένους και τους απλούς. Οι συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φρούτα, καθώς προέρχονται από τη συμπύκνωση των φυσικών χυμών. Οι απλοί χυμοί προέρχονται από την πολτοποίηση φρούτων και την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών ή ζάχαρης. Τέλος υπάρχει και ο φυσικός χυμός που περιλαμβάνει μόνο την προσθήκη των φρούτων, χωρίς κάποια επιπρόσθετη επεξεργασία.

Οι χυμοί αρχικά μπορεί να περιέχουν ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, κάτι που δεν περιέχουν τα φρούτα. Καλό θα ήταν να επιλέγετε χυμούς με μικρή διάρκεια ζωής χωρίς περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γλυκαντικά και για να μπορέσετε να το διακρίνετε πρέπει πάντα να κοιτάζετε τα αναγραφόμενα συστατικά στη συσκευασία του προϊόντος.

Η περιεκτικότητα των φρούτων σε φυτικές ίνες είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των χυμών. Ιδιαιτέρως το περίβλημα (η φλούδα) των φρούτων είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στην εντερική λειτουργία, επιταχύνουν τον κορεσμό και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους της κακής χοληστερίνης. Επιπροσθέτως, οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, άρα μας κρατούν περισσότερη ώρα σε κορεσμό.

Επιπροσθέτως, οι χυμοί είναι πιο πλούσιοι σε απλά σάκχαρα από τα φρούτα, γεγονός το οποίο τους κάνει πιο εύπεπτους. Επιπλέον, λόγω των απλών σακχάρων που περιέχουν, οι χυμοί ανεβάζουν πιο γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, συγκριτικά με τα φρούτα. Γι’ αυτό και άτομα που πάσχουν από διαβήτη για την καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης τους θα ήταν προτιμότερο να επιλέγουν φρέσκα φρούτα αντί για χυμός.

Τέλος, ένα ποτήρι χυμός έχει διπλάσιες ή τριπλάσιες θερμίδες από ένα φρούτο, αφού για να γεμίσει ένα ποτήρι χρειάζεται να στυφτούν τουλάχιστον 3 φρούτα. Αν το κάθε φρούτο έχει 60 θερμίδες, τότε το σύνολο των θερμίδων του χυμού θα είναι 180 θερμίδες. Ωστόσο οι συμπυκνωμένοι χυμοί περιέχουν και νερό, οπότε αντιστοιχούν λιγότερα από 2 φρούτα σε ένα ποτήρι.

Συμπερασματικά, οι χυμοί περιέχουν περισσότερες θερμίδες, λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα απλά σάκχαρα από τα φρούτα. Σίγουρα από την πλήρη αποχή είναι προτιμότερη η κατανάλωση χυμού, ωστόσο καλό θα ήταν η πρώτη μας επιλογή να είναι τα φρέσκα φρούτα.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές φασολιών και σπόρων από Αίγυπτο



Η Ε.Ε. φοβάται ότι είναι υπεύθυνα για την επιδημία E.coli.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα αυτή ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία και άλλες χώρες.

Η έκθεση των Ευρωπαίων ερευνητών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συνδέει τους εισαγόμενους σπόρους με δύο επιδημίες στις οποίες προσβλήθηκαν περισσότερα από 4.100 άτομα: μία στη βόρεια Γερμανία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι και άλλοι μία στη γαλλική πόλη Μπορντό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι όλοι οι σπόροι μοσχοσίταρου που έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη μετά το 2009 από την αιγυπτιακή εταιρεία η οποία φέρεται να είναι η πηγή της μόλυνσης θα πρέπει να αποσυρθούν, να εξεταστούν και να καταστραφούν. Η Επιτροπή ωστόσο δεν κατονόμασε την εταιρεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Θετικά νέα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού



Παραμένει ωστόσο κρίσιμος ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη «Η εξεμεστάνη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες» της Αμερικανικής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας, ο καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.), Χρήστος Μαρκόπουλος και η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, ανακοίνωσαν τα νέα δεδομένα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.560 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο μαστού. Οι γυναίκες της μελέτης χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη, συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες έλαβαν εξεμεστάνη(ανήκει στη φαρμακευτική κατηγορία των αναστολέων της αρωματάσης, ενός ενζύμου-κλειδί για τη βιοσύνθεση οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού), ενώ στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν γυναίκες που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Μετά από παρακολούθηση μέσης διάρκειας 35 μηνών προέκυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του μαστού ήταν κατά 65% χαμηλότερος στις γυναίκες, που έλαβαν εξεμεστάνη, σε σχέση με τις γυναίκες, που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο ο Χρήστος Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης παραμένει κρίσιμος, ενώ τόνισε ότι η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία 35-40 ετών και στη συνέχεια μετά τα 40 έτη να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα, για τις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται δέκα χρόνια πριν την ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού της συγγενούς τους.

Από την άλλη η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου τόνισε ότι οι γυναίκες πρέπει να επωφελούνται των προόδων της επιστήμης: «Στις μέρες μας, έχουμε πολύ καλές διαγνωστικές εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Να ανιχνεύεται ο όγκος σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Αυτό φυσικά σημαίνει, ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικό προληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες».


Διαβάστε περισσότερα...

Νέο πολύτιμο όπλο στην παιδική παχυσαρκία



Σημαντικά τα ευρήματα του νοσοκομείου Παίδων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θετικά σχόλια έγινε δεκτή από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα η κλινική μελέτη του νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σχετικά με τα επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η κλινική μελέτη τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο 93ο ετήσιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Βοστώνη πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε συνεργασία με τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου.

Τα υπέρβαρα παιδιά εφηβικής ηλικίας, τα οποία ακολούθησαν για χρονικό διάστημα 3 μηνών ένα ισορροπημένο υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η κατανάλωση επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, με συχνότητα 4 φορές την εβδομάδα, σημείωσαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, καθώς παρουσίασαν μεγαλύτερη συνέπεια και πειθαρχία στο πρόγραμμά τους, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν την ελεύθερη επιλογή ενός γλυκού μία μόλις φορά την εβδομάδα.

«Η παιδική παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις πανδημίας και οι διαιτολογικές αλλαγές και παρεμβάσεις στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα. Τα επιδόρπια χαμηλού ΓΔ, όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι πολύτιμα όπλα στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας» επεσήμανε η γιατρός Αντωνία Δασταμάνη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ευάλωτα στη νευρογενή βουλιμία τα παιδιά στη Κύπρο



«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες.

Υπαρκτό και με αυξανόμενες τάσεις, παρουσιάζεται το πρόβλημα των διατροφικών διαταραχών και στην Κύπρο, σύμφωνα με τις έρευνες του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο διενήργησε πριν από μερικούς μήνες μία μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής (επίπεδα αυτοεκτίμησης, αυτοεικόνας, τελειομανούς συμπεριφοράς, φοβιών ωρίμανσης και διαπροσωπικών δυσκολιών), όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί, αλλά έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2003.

Το γενικό συμπέρασμα, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «ο «Φιλελεύθερος» ο ερευνητής του Ινστιτούτου, παιδίατρος Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, είναι ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διατροφικές διαταραχές παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα που είχαν καταγραφεί με την έρευνα του 2003.

Η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα πιθανά ποσοστά περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας ήταν 0,78% στα κορίτσια και 0,14% στα αγόρια.

Στη μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ποσοστό των μαθητών με βαθμολογία, η οποία τους κατατάσσει σε άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη κλινικής ή υποκλινικής διατροφικής διαταραχής, αφορά ένα στα τρία κορίτσια 12 έως 18 χρονών και ένα στα έξι αγόρια.

Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι στον τομέα «τάση προς βουλιμία» παρατηρείται σημαντική αυξητική τάση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τα αγόρια και λιγότερα τα κορίτσια.


Διαβάστε περισσότερα...

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο



Προσέξτε τις συνήθειές σας
Ο αριθμός των ατόμων στα οποία γίνεται διάγνωση βασικού κυτταρικού καρκινώματος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Μη γίνετε ακόμα ένας αριθμός αυτών των στατιστικών. Αλλάξτε το πώς τρώτε, το πώς σκέφτεστε, ακόμα και το πώς φοράτε το αντηλιακό σας για να προστατευτείτε από τον καρκίνο του δέρματος.

Δώστε προσοχή στο ιστορικό σας

Οι ακτίνες UV πυροδοτούν τις περισσότερες μεταλλάξεις DNA που προκαλούν καρκίνο του δέρματος, όμως το 5 έως 10%, όπως αυτές στα γονίδια p53 και BRAF, είναι κληρονομικές. Αν έχετε προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος στο παρελθόν, έχετε αυξημένο κίνδυνο υποτροπιασμού μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια από την επέμβαση. Όσοι έχουν έναν γονιό, αδερφό ή παιδί που είχε μελάνωμα διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς που δεν είχαν περίπτωση μελανώματος στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, κάντε πιο συχνές εξετάσεις.

Αποφύγετε τους μύθους

Το αντηλιακό που βάζετε το πρωί δεν σας προστατεύει όλη μέρα. Ακόμα και οι ισχυρές φόρμουλες εξασθενούν έπειτα από λίγες ώρες, ειδικά με την τριβή. Επίσης, μη χαλαρώνετε το χειμώνα: οι UVB αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή, αλλά οι UVA, οι βαθύτερες ακτίνες που προκαλούν γήρανση και σχετίζονται κι αυτές με τον καρκίνο του δέρματος, παραμένουν ισχυρές όλο το χρόνο, ακόμα κι αν έχει συννεφιά.

Τρώτε σωστά

Προσθέστε στα γεύματά σας αρκετές από τις παρακάτω τροφές που ωφελούν το δέρμα:

Το τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε αυτούς που το πίνουν σε τακτική βάση (περίπου ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα), σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής Dartmouth στο Νιου Χάμσαϊρ.
Το σπανάκι μειώνει τον κίνδυνο όσων έχουν εμφανίσει καρκίνο του δέρματος από το να παρουσιάσουν ξανά όγκους κατά 50% και πλέον, αναφέρει η επιθεώρηση International Journal of Cancer. Γεμάτο αντιοξειδωτικά, αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό μειώνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις του DNA.
Τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία απορροφούν απ’ όλο τον οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα και τα καθιστούν ευαίσθητα στις μεταλλάξεις. Φάτε ροδάκινα, μήλα, πορτοκάλια και άλλα φρούτα, πάντα εποχής. Όταν τα φρούτα είναι ώριμα, έχουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών στοιχείο. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε είδη μαναβικής που έχετε αγοράσει κοντά στην περιοχή παραγωγής τους, ώστε να μην αρχίσουν να καταστρέφονται τα θρεπτικά στοιχεία.

Προσέξτε τα φάρμακα που λαμβάνετε

Κάποια φάρμακα μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του δέρματός σας. Τα κορτικοστεροειδή, που παρέχονται για δερματίτιδες, αλλεργίες και άλλα, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Άλλα φάρμακα κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο, όπως τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά (στις γυναίκες με γενετική προδιάθεση), ορισμένα παυσίπονα και κάποιες αγωγές για την ακμή. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή, φροντίστε να είστε σχολαστικοί με την ηλιακή προστασία.

Γίνετε πιο δυνατοί

Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στις ακτίνες UV είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγετε τον καρκίνο του δέρματος, επειδή οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν οι ακτίνες οδηγούν σε μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αλλοιώσεων στο DNA. Όμως, βοηθά και το να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας. Για να το διατηρήσετε ενεργό, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, γυμναστείτε, αποβάλλετε το στρες και κοιμηθείτε αρκετά – ο διαλογισμός και η γιόγκα μειώνουν σημαντικά το άγχος. Ανάλογα με τις συνήθειές σας, μπορεί να είστε 84 ετών με ανοσοποιητικό 35χρονου/ης ή 35 ετών με ανοσοποιητικό 84χρονου/ης.

Το μυστικό

Οι πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές καταπολεμούν τον καρκίνο του δέρματος από μέσα προς τα έξω.


Πηγή: http://www.omorfamistika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ματαιώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών «Αθήνα 2013»



Λόγω αδυναμίας κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων.

Την ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών «Αθήνα 2013», λόγω αδυναμίας κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων από πλευράς της Πολιτείας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Αηδόνης, συναντήθηκε σήμερα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής για την Άθληση Κωφών, Μαρκ Κούπερ, και τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας, Ιωάννη Στουφή, στους οποίους ανακοίνωσε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για μη διεξαγωγή της διοργάνωσης του μεθεπόμενου έτους.

«Το 2007 η χώρα μας είχε διεκδικήσει και αναλάβει την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών Αθήνα 2013. Θέλω να τονίσω πως η Πολιτεία, αναγκάζεται να λάβει αυτή την απόφαση, ως συνέπεια της κακής οικονομικής συγκυρίας. Σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή δεν αποτελεί έλλειψη θέλησης ή πολιτικής βούλησης. Πιστεύουμε και στηρίζουμε το αθλητικό κίνημα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία. Έχουμε μια σταθερή σχέση συνεργασίας με την ελληνική και διεθνή ομοσπονδία κωφών και στηρίζουμε όλες τις αθλητικές πρωτοβουλίες και διοργανώσεις στις οποίες μπορούμε να ανταποκριθούμε, με αξιοπιστία, δεδομένης πάντα της οικονομικής συγκυρίας. Με συνέπεια και ευθύνη, συνεχίζουμε τις πολιτικές μας δράσεις για κοινωνική ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ εντός και μέσω του αθλητισμού», τόνισε ο κ. Αηδόνης με την ολοκλήρωση της συνάντησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Να τα χιλιάσεις...!



Πολύ σύντομα δεν θα είναι ευχή, αλλά το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον Aubrey de Grey είναι πολύ πιθανό ο άνθρωπος που θα σβήσει 150 κεράκια στη τούρτα να έχει ήδη γεννηθεί. Ωστόσο και εκείνος με τη τούρτα των χιλίων κεριών, η οποία λογικά θα είναι τεράστια, θα γεννηθεί μέσα στην επόμενη 20ετία.

Ο βιοχημικός γεροντολόγος υποστηρίζει ότι οι γιατροί μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αναστείλουν το γήρας και να επιμηκύνουν την ανθρώπινη ζωή. Στο μέλλον που οραματίζεται, οι άνθρωποι θα επισκέπτονται τους γιατρούς για έναν μίνι «σέρβις», μιας και οι περισσότερες ασθένειες θα έχουν εξαλειφθεί ή θα έχουν ανακαλυφθεί οι πλέον αποδοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι καταπολέμησης αυτών.

Περιγράφει το γήρας ως μία αθροιστική διαδικασία συσσώρευσης διαφόρων τύπων κυτταρικών ζημιών και κυτταρικών υπολειμμάτων σε όλα τα τμήματα του ανθρώπινου σώματος.

Αν και η ακριβής χρονική επιμήκυνση της ζωής είναι δύσκολο να καθοριστεί, ωστόσο γεγονός αποτελεί ότι κάθε χρόνος που περνά επεκτείνεται κατά τρεις μήνες το προσδόκιμο ζωής μας. Άλλωστε στην Ιαπωνία υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 44000 υπεραιωνόβιοι.

Ο de Grey, πρακτικά προτείνει μία κυτταρική θεραπεία η οποία θα απομακρύνει όλα εκείνα τα απομεινάρια που θα επιβαρύνουν αυτού κάθ’ εαυτού τα κύτταρα έτσι δεν έρχεται το γήρας. Προσπαθεί μάλιστα να εντοπίσει και να απομονώσει τα ένζυμα που θα επιτελούν αυτό το έργο και μάλιστα φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα είδος γενετικής θεραπείας ώστε η παραπάνω διαδικασία να μην χρειάζεται τη συνεχή χορήγηση των συγκεκριμένων ενζύμων, αλλά να επιτελείται από αυτόματα από το ανθρώπινο σώμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα;




Μία καινοτόμος επιστημονική απάντηση για τα τσιπς.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να φάει ένα μόνο πατατάκι και καταλήγει έχοντας καταναλώσει ολόκληρη τη σακούλα με τα τσιπς;

Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι βρήκαν την απάντηση: οι λιπαρές τροφές, όπως οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια, «πυροδοτούν» στο σώμα την παραγωγή χημικών ουσιών, των λεγόμενων ενδοκαναβινοειδών, που μοιάζουν πολύ με αυτές που περιέχονται στην μαριχουάνα και προκαλούν εθισμό.

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο έντερο κρύβονται πίσω από την αστείρευτη λαχτάρα στον άνθρωπο να «φάει κι άλλο ένα», «κι άλλο ένα»…

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ντανιέλε Πιομέλι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν.

Η Ντανιέλε Πιομέλι εκτιμά ότι το «μυστικό» βρίσκεται στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, όταν τα λίπη -που δεν υπήρχαν σε αφθονία στη φύση- ήταν ζωτικά για την επιβίωση του ζώου, οπότε ο οργανισμός χρειαζόταν «ενθάρρυνση» για την κατανάλωση κι άλλων ποσοτήτων.

Σήμερα, βέβαια, που τα λίπη αφθονούν στη διατροφή μας, ο ίδιος αυτός βιολογικός μηχανισμός, ο οποίος ενθαρρύνει την κατανάλωση λίπους, κάνει κακό, οδηγώντας σε παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο κ.α.

Η μελέτη δείχνει ακόμα ότι μπλοκάροντας τα μηνύματα των ενδοκαναβινοειδών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της απόλαυσης, που ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε ανεξέλεγκτες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού με λίπη.

Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει απαραίτητα ευεργετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο αφού η καταστολή της παραγωγής ενδοκαναβινοειδών στον εγκέφαλο μπορεί να έχει ως παρενέργεια την πρόκληση άγχους και κατάθλιψης

Ευελπιστούν ότι σύντομα θα βρουν το φάρμακο εκείνο το οποίο θα στοχεύει κατευθείαν στους υποδοχείς καναβινοειδών στο έντερο εξαλείφοντας παράλληλα και τυχόν παρενέργειες.



Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση στην ΕΡΤ της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ

Την εγκαλεί για μονομερή και αντιδεοντολογικό τρόπο παρουσίασης των Special Olympics




ΕΣΑμεΑ προς ΕΡΤ: Ενώ ξέρατε τις αντιδράσεις του αναπηρικού κινήματος για την σπατάλη των Special Οlympics συνειδητά τις αποσιωπήσατεΕΣΑμεΑ προς ΕΡΤ: Ενώ ξέρατε τις αντιδράσεις του αναπηρικού κινήματος για την σπατάλη των Special Οlympics συνειδητά τις αποσιωπήσατε


Σφοδρή επίθεση κατά ΕΡΤ που ήταν χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης Special Olympics εξαπολύει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, εγκαλώντας την κρατική τηλεόραση για μονομερή και αντιδεοντολογικό τρόπο παρουσίασης των αγώνων.

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή προς την διοίκηση της ΕΡΤ που απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, “η ΕΡΤ, έχοντας τον ρόλο του χορηγού επικοινωνίας της διοργάνωσης των Special Olympics στην Ελλάδα, προέβη στο ατόπημα της μονομερούς παρουσίασης, παραβιάζοντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το κατακτημένο με αγώνες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να προβάλλονται οι απόψεις και οι θέσεις τους”.

Η Συνομοσπονδία στην επιστολή της εξηγεί ότι “ενώ έχει κάνει γνωστή σε όλους τους τόνους, την αντίθεσή της με τη διοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από φιλανθρωπίστικη αντίληψη, δεν έχουν σχέση με τη δικαιωματική προσέγγιση του αναπηρικού κινήματος και κόστισαν στον ελληνικό λαό ένα πακτωλό χρημάτων για τις διάφορες τελετές, χωρίς να αφήνουν πίσω τους τίποτα ουσιαστικό για τα άτομα με αναπηρία, η ΕΡΤ κάλυψε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, μη καλώντας ούτε έναν από τους επίσημους εκπροσώπους του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος να αναπτύξουν τις απόψεις τους”. Στο κλείσιμο της επιστολής της η ΕΣΑμεΑ προσάπτει στην ΕΡΤ λογικές λογοκρισίας εγκαλώντας την διότι εσκεμμένα “αγνόησε την αντίδραση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, αποσιωπώντας παράλληλα ότι την ίδια εποχή των αγώνων Special Olympics, το σύστημα προνοιακών παροχών καταρρέει”.


Διαβάστε περισσότερα...

«Οπτικά» βοηθήματα για τυφλούς




Επαναστατική μέθοδος πολλά υποσχόμενη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξαν «έξυπνα» γυαλιά, τα οποία θα χρησιμοποιούν μικροσκοπικές κάμερες και μαζί με έναν μικρό υπολογιστή στο μέγεθος κινητού θα μπορούν να προειδοποιούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης για τυχόν αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά τους.

Πλέον θα κυκλοφορούν σε εμπορικά κέντρα και σταθμούς με μεγαλύτερη ευκολία, αφού πέραν της προειδοποίησης για τυχόν εμπόδια, θα μπορούν να «διαβάζουν» και αριθμούς σε πίνακες αναρτήσεων, ακόμα και τις ενδείξεις σε ταμειακές μηχανές.

Ένα ακόμα δυνατό σημείο τους, θα είναι η σχετική χαμηλή τιμή πώλησης ώστε να είναι εφικτό να τα αποκτήσει ένα αρκετό μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αναμένονται να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο το 2014, αφού πρώτα ολοκληρωθούν τα απαραίτητα τεστ. Ωστόσο οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι και πως θα συντελέσει σημαντικό βοήθημα ακόμα και σε ηλικιωμένους με προβλήματα όρασης.



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάχρονο αγόρι, γεννημένο με ένα χέρι δίνει μαθήματα ζωής




Χάρη σε ειδικό βιονικό γάντι οδεύει για επαγγελματίας γκόλφερ.

Λόγω μία επιπλοκής στη κύηση ο δεκάχρονος Leo Millar γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα στο δεξί χέρι, κάτι που δεν τον απέτρεψε από το να ασχοληθεί και να εντρυφήσει στα μυστικά του γκολφ.

Αν και η ασχολία του με το άθλημα μετρά μόλις 7 βδομάδες, είναι ικανός σπρώξει τη μπάλα και να επιτύχει chip and putt πόντους.

Πλέον όμως ο νεαρός θα μπορεί να προπονηθεί κανονικά και να επιδοθεί στο αγαπημένο του άθλημα χάρη σε ένα ειδικό πρόσθετο που κατασκεύασε δωρεάν για χάρη του μία πρωτοπόρος στο χώρο της ορθοπεδική κλινική.

Το ευλύγιστο «γάντι» προσαρμόζεται στον δεξί καρπό του και διαθέτει ειδική εσοχή για το μπαστούνι του γκολφ, επιτρέποντας έτσι για πρώτη φορά στον Leo να πραγματοποιήσει κινήσεις του γκολφ και με τα δυο του χέρια.

Πλέον μπορεί να εκτελεί χτυπήματα 182 μέτρων, απόδοση με την οποία ερασιτέχνες ενήλικες θα ήταν υπερευχαριστημένοι. Με τη πάροδο του χρόνου ξεπερνά το «μειονέκτημα» για κάποιους και οι επιδόσεις καλυτερεύουν μέρα με τη μέρα, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα για όλους μας.

Όνειρο του είναι να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα και να συναγωνιστή των διάσημο αθλητή Rory Mcllroy.

Ο επίσημος αθλητικός φορέας ενέκρινε την τυχόν επαγγελματική του συμμετοχή σε αγώνες, τροποποιώντας τον κανονισμό ώστε να επιτραπεί η χρήση πρόσθετου χεριού αρκεί να μη διαθέτει επιπλέον χαρακτηριστικά που θα αποτελούσαν πλεονέκτημα έναντι των άλλων παικτών.

Χαρούμενος πλέον ο μικρός Leo μπορεί να χαράξει μια λαμπρή καριέρα στο άθλημα, αν και ήδη είναι ένας ικανός σκέιτερ και χρειάζεται δύο ζώνες για να πάρει τη μαύρη στο καράτε.









Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λουκέτα εξπρές στο Δημόσιο – Ποιοι οργανισμοί συγχωνεύονται και ποιοι καταργούνται



- Μέχρι 15 Αυγούστου θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο
- 90 κρατικοί φορείς καταργούνται και συγχωνεύονται
- Ποιοι άλλοι οργανισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο τρόικας και κυβέρνησης



"Θερμό" καλοκαίρι προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο με λουκέτα "εξπρές" σε δημόσιους οργανισμούς και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ χιλιάδες υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς "μισθωτής εφεδρείας".

Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ενοποίηση περίπου 90 φορέων, μεταξύ των οποίων 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν συνολικά 7.000 εργαζομένους. Όσοι από τους εργαζομένους στα ΝΠΙΔ αξιολογηθούν ως πλεονάζον προσωπικό θα τεθούν σε καθεστώς "εφεδρείας" και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού τους για 12 μήνες. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρει ότι έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί και 4.500 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον "Καλλικράτη", ενώ μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 77 μικροί οργανισμοί και υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το “Έθνος του Σαββάτου” στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπουν 1.500 οργανισμοί του Δημοσίου που εποπτεύονται από υπουργεία ή ανήκουν στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των οργανισμών θα προβλεφθούν στον προϋπολογισμό του 2012. Την επόμενη χρονιά αναμένεται να έρθει "τσουνάμι" από λουκέτα σε δημόσιους φορείς που θα συνεχιστεί μέχρι το 2015.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Αυγούστου θα περιλαμβάνει 11 σημαντικούς φορείς για τους οποίους προβλέπονται τα εξής:

  • Αναδιάρθρωση και μείωση μεγέθους για την ΕΡΤ Α.Ε.
  • Διακοπή λειτουργίας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στα εποπτεύοντα υπουργεία για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
  • Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ
  • Διακοπή λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας ΑΕ (ΕΟΜΜΕΧ) και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάποτυξης
  • Συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με τα ερευνητικά κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ.

Από τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας η πρώτη ομάδα υπαλλήλων αορίστου χρόνου που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών. Ο Εφαρμοστικός Νόμος προβλέπει για τους έφεδρους υπαλλήλους την αξιολόγησή τους από το ΑΣΕΠ με αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) και την κατάταξή τους σε πίνακες με σειρά προτεραιότητας.

Από τους πίνακες θα μετατάσσονται σε αντίστοιχες θέσεις στον δημόσιο τομέα κατά 10% επί του συνόλου των προσλήψεων που θα επιτρέπει κάθε χρόνο η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων (1:10 το 2011 και 1:5 από το 2012 μέχρι το 2015). Επίσης θα μπορούν κατά τη διάρκεια της 12μηνης εφεδρείας να εργαστούν ως εποχικό προσωπικό στο Δημόσιο σε ποσοστό 30% από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί, σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά απόλυτη προτεραιότητα ή στον ιδιωτικό τομέα. Οσοι δεν βρουν επαγγελματική διέξοδο μετά τη λήξη του 12μήνου θα απολύονται.

Καθοριστικό ρόλο για το μέλλον χιλιάδων υπαλλήλων που θα μπουν στην "εφεδρεία" θα διαδραματίσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να εξειδικεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Η λίστα των υπό κατάργηση φορέων - Ποιοι οργανισμοί παίρνουν σειρά


Εκτός των 11 οργανισμών που ανακοίνωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, η αρμόδια διυπουργική επιτροπή έχει εισηγηθεί τη συγχώνευση και κατάργηση 78 οργανισμών. Συγκεκριμένα έχει εισηγηθεί:

Την κατάργηση 8 οργανισμών:

  • Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής
  • Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Ο.Ε.Τ)
  • Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ)
  • Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
  • Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)
  • Εργο Πολιτών
  • Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία
  • Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων

Τη λύση και εκκαθάριση 32 φορέων και υπηρεσιών:

  • Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.) (υπάρχει πρόταση και για συγχώνευση με τον ΕΦΕΤ)
  • Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΙΕΚΕΜ - ΟΕΕ)
  • 28 Κέντρα Νεότητας (Κέντρων Εργαζόμενου Κοριτσιού- ΚΕΚ και Κέντρων Εργαζόμενων Νέων - ΚΕΝ)
  • ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε.
  • Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.

Και τη συγχώνευση 38 οργανισμών:

  • Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού
  • Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά - Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας - Ματθαίος Λιούγκας και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά - Πέτρος Καπαγέρωφ στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.
  • Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων
  • Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων
  • Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος
  • Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης", ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ
  • Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ.
  • Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.
  • Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
  • Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.) με την εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. Α.Ε.) και η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ) σε μια εταιρεία.
  • Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών.
  • Ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης "ΔΗΜΗΤΡΑ" (ΝΠΙΔ), το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε.) (ΝΠΙΔ) και ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) (ΝΠΙΔ) σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "Εθνικός Οργανισμός Αγροτικής Ερευνας, Εκπαίδευσης και Ελέγχων - ΔΗΜΗΤΡΑ" (ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. ? ΔΗΜΗΤΡΑ)
  • Τη συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε, με την Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)
  • Τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε., Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας (Ε.Ο.Ε.)

Ζητούνται τεχνοκράτες - σύμβουλοι για την εφαρμογή του σχεδίου


Την υποστήριξη τεχνικών συμβούλων αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσει 1.500 δημόσιους φορείς και να αποφασίσει τη συγχώνευση και την κατάργηση δημόσιων οργανισμών. Η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή τεχνικών συμβούλων που θα συμβάλουν στο εγχείρημα της μείωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα παρέχοντας τεχνογνωσία.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι που θα επιλεγούν θα συμβάλουν στη διαμόρφωση κριτηρίων από τα οποία θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε καθεστώς "μισθωτής εφεδρείας" στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το έργο, ύψους 14,5 εκ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας μέσω του Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση" και θα έχει διάρκεια υλοποίησης μέχρι το 2015.

Οι διαδικασίες υλοποίησης θα τελούν υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου, Θ. Πάγκαλου, που είναι επικεφαλής της αρμόδιας γνωμοδοτικής διυπουργικής επιτροπής για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, καθώς και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του ενιαίου Μητρώου των δημοσίων, καθώς και του "οδικού χάρτη" για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσονται οι φορείς στο πρόγραμμα.

Το βασικό έργο των τεχνοκρατών που θα αναλάβουν την υποστήριξη των διαδικασιών συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών θα είναι η διαμόρφωση κριτηρίων κατηγοριοποίησης των φορέων.

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι αν η διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών δεν προχωρήσει βάσει του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, δεν θα αποφύγουν την οριζόντια περικοπή δαπανών στην οποία θα περιλαμβάνονται και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απασχολούνται περίπου 130.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

Πως θα προχωρήσει η διαδικασία - Ο οδικός χάρτης των συγχωνεύσεων


Η απουσία τεχνογνωσίας σε θέματα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών αλλά και η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, πρόκριναν τη λύση για αναζήτηση τεχνικού συμβούλου. Στο έργο που καλείται να παραδώσει η εταιρεία συμβούλων που θα επιλεγεί είναι ο "οδικός χάρτης" των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια με τα οποία θα εντάσσονται οι φορείς στον σχεδιασμό αλλά και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στους εργαζομένους το "κλείσιμο" ενός δημόσιου φορέα. Συγκεκριμένα οι τεχνικοί σύμβουλοι θα πρέπει να παρουσιάσουν στο πλαίσιο του "οδικού χάρτη" για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών:

Την πρόταση των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν κατά σειρά προτεραιότητας.
Εργαλεία και οδηγίες σχετικά με τη διαμόρφωση ενιαίας διαδικασίας (προτεραιότητες σε τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν περικοπές δαπανών, τα κριτήρια με τα οποία προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό).
Εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας, οι οποίες θα καταγράφουν την εξοικονόμηση που θα προκύψει για το Δημόσιο, τις επιπτώσεις που θα έχει η συγχώνευση ή η κατάργηση οργανισμών στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προτάσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.
Εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων για τους νέους φορείς και σχέδια αξιοποίησης των εργαζομένων.
Υποστήριξη σε ειδικά θέματα εκκαθάρισης, οργάνωσης, εσωτερικού ελέγχου, ενοποίησης πληροφοριακών συστημάτων.
Για τους εργαζομένους των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών θα συνταχθούν μελέτες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπου θα καταγραφούν τα επαγγελματικά προσόντα κάθε υπαλλήλου. Επίσης θα προβλέπεται μετεκπαίδευση εργαζομένων, προκειμένου να στελεχώσουν νέες θέσεις στους φορείς που θα δημιουργηθούν.

Το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας αφορά μόνο τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό. Οπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, το μέτρο δεν ισχύει για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό των ΝΠΔΔ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, λόγω της μονιμότητας που προβλέπεται από συνταγματικές ρυθμίσεις. Ετσι το προσωπικό των καταργούμενων νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρέππα, θα μεταφέρεται σε αντίστοιχες υπηρεσίες των υπουργείων που επόπτευαν τον καταργούμενο φορέα ή τον οργανισμό.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαταλελειμμένος αθλητής των Special Olympics

Αθλητής των Special Olympics ξεχάστηκε από την αποστολή του στο ΟΑΚΑ και βρέθηκε ύστερα από 60 ώρες αφυδατωμένος.


Η είδηση αφήνει τα μάτια σου καρφωμένα στις λέξεις που διαβάζεις. Αναρωτιέσαι: «Μα καλά πως είναι δυνατόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο;»

Μαραθωνοδρόμος από τη Ρουάντα, που συμμετείχε στους Special Olympics, ξεχάστηκε από την αποστολή του και βρέθηκε αφυδατωμένος ύστερα από 60 ώρες στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ!

Ο συγκεκριμένος αθλητής βρέθηκε την Παρασκευή (8/7) και διακομίστηκε στην Πολυκλινική Αθηνών για περίθαλψη και έλεγχο της υγείας του και ευτυχώς δεν αντιμετωπίζει κάποιο άμεσο κίνδυνο, ενώ σύντομα θα ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του.
Οι άνθρωποι του αθλητή ενημερώθηκαν για το τραγελαφικό περιστατικό που συνέβη στο συγγενή τους.

Στην υπόθεση υπήρξαν και άλλες δυσκολίες όπως το ότι ο αθλητής μιλάει Σουαχίλι και το ότι η Ρουάντα δεν έχει πρεσβεία στην Ελλάδα, έτσι η γαλλική ανέλαβε τα διαδικαστικά.

Η υπεύθυνη των Αποστολών των Special Olympics, Χριστίνα Άνθη, μίλησε στον Sentra 103,3 για το απίστευτο γεγονός

Αρχικά η κυρία Άνθη είπε: «Αυτό έγινε χθες το μεσημέρι. Η οργανωτική επιτροπή τον βρήκε, τον περιέθαλψε και τον φρόντισε και είναι τώρα καλά στην υγεία του. Θα τον φροντίζουμε μέχρι να γίνει εντελώς καλά και να επιστρέψει στη χώρα του. Ο συγκεκριμένος είναι αθλητής μαραθωνίου από τη Ρουάντα, ο οποίος ξεχάστηκε πίσω, χωρίς να γνωρίζουμε το πως έγινε αυτό. Μόλις τον εντοπίσαμε, τον φέραμε κοντά μας και ενημερώσαμε τη Διεθνή Επιτροπή, καθώς και την αποστολή της Ρουάντα και αμέσως κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να είναι σε ασφαλή χώρο, να είναι καλά στην υγεία του και να τον φροντίζουμε όπως πρέπει»,

Για το που βρισκόταν ο αθλητής από την τελετή λήξης μέχρι την ώρα που εντοπίστηκε…

«Περιφερόταν στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και δεν τον γνωρίζαμε εμείς. Μόλις ήρθε κοντά μας, τον εντοπίσαμε αμέσως και προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε μαζί του. Είχαμε κάποια προβλήματα, καθώς μιλάει σουαχίλι, όμως βρήκαμε κάποιον τρόπο να μιλήσουμε μαζί του. Έχουμε κάποιον άνθρωπο πάντα κοντά του και τον φροντίζουμε όπως πρέπει να κάνει η οργανωτική επιτροπή. Υπάρχει και ειδικό προσωπικό πάντα διπλά του».

Για το ότι η απουσία του δεν έγινε αντιληπτή ούτε από την αποστολή της χώρας του…

«Κι εμείς ήμασταν έκπληκτοι, μόλις καταλάβαμε τι συνέβαινε. Ενημερώσαμε την αποστολή κι αυτοί μας είπαν ότι δυστυχώς έμεινε πίσω και ότι δεν κατάλαβαν ότι λείπει. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα επιληφθεί η Διεθνής Επιτροπή».

Για το πόσα άτομα ήταν η αποστολή της Ρουάντα…

«Έντεκα. Δεν έχουμε πρεσβεία της Ρουάντα στην Ελλάδα και εκπροσωπείται από τη γαλλική. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές και η ουσία είναι ότι η οργανωτική επιτροπή τον φρόντισε, είναι πολύ καλά στην υγεία του και θα γυρίσει αεροπορικώς τη Δευτέρα στη χώρα του».


Διαβάστε περισσότερα...