Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Βοηθήστε μας να αποκατασταθούμε…

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία γίνεται με πολλές δυσκολίες, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου. Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης τονίζει την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν οι καταλληλότερες συνθήκες στα κέντρα υγείας που περιθάλπονται οι παραπληγικοί. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ιατρικό προσωπικό, ενώ προκύπτουν και θέματα καθαριότητας στο κέντρο νωτιομυελικών κακώσεων του γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Η αποκατάσταση δεν γίνεται πολλές φορές όπως ενδείκνυται, καθώς τόσο στο φυσικοθεραπευτήριο, όσο και στο εργοθεραπευτήριο υπάρχουν ελλείψεις τεχνικού υποστηρικτικού υλικού. Μάλιστα, υπάρχει ένα διαμέρισμα το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό ο ασθενής να παραμένει για λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή του στο σπίτι, ούτως ώστε να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα της ζωής του και να μάθει πώς να κινείται στους χώρους του σπιτιού του αργότερα με το αναπηρικό καροτσάκι, που είναι πολύ σημαντικό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του, αλλά δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ».

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε, εξάλλου, ότι υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις ασθενών στην πτέρυγα των παραπληγικών, όπως οι αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν κακώσεις νωτιαίου μυελού και λόγω της έλλειψης του προγράμματος σωστής αποκατάστασης, δεν έχουν πού να πάνε, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνιμοι κάτοικοι του νοσοκομείου.

Οι κατακλίσεις είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και δυστυχώς, δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης, δεν γίνεται σωστή πρόληψη. «Η άγνοια στη μεταχείριση ατόμων με κακώσεις ή παθήσεις σπονδύλου/νωτιαίου μυελού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις». Ένα άλλο θέμα που έθεσαν τα μέλη του οργανισμού παραπληγικών Κύπρου στη Στέλλα Κυριακίδου είναι η προσβασιμότητα τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

«Μπορεί να έχουν συμμορφωθεί με την είσοδο ατόμων με αναπηρικό καροτσάκι στους χώρους των νοσοκομείων, αλλά η εξέταση τις πλείστες φορές καθίσταται δύσκολη, καθώς τα εξεταστικά κρεβάτια δεν χαμηλώνουν, ούτως ώστε να μπορεί ο παραπληγικός να ξαπλώσει για να εξεταστεί», όπως τόνισαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.